Adınız
Sorunuz
Doğrulama Kodu
Önceden sorulmuş sorular
Merhaba hocam bn bundan 2 yil uonce romatid artrid hastaliginm cikti tedavi gordym ve suan ilac kullanmiyorum doktorlarim ilac lari kesti suan gayet iyiyim size ze su sorum olacak r.a surekli olan bikmi ? hastalikmi
Sayın Mehmet bey; Romatoid Artrit (RA) sürekli bir hastalıktır. Bazı hastalarda uzun süreli remisyonlar (hastalığın inaktif döneme girmesi) görülebilmekle beraber yine de düzenli kontrollerin aksatılmaması gerekir. Saygılarımla
vücudumda yanma var tetkiklerim normal çıkıyor ne yapmalıyım
Sayın O. Uzun; her ne kadar muayene etmeden kesin bir şey söylemek mümkün olmasa da şikayetleriniz "Fibromiyalji Sendromu" ile uyum göstermekte. Hastalığınızın bu yönde araştırılması uygun olacaktır. Saygılarımla
Hocam Merhaba. Çok uzun zamandır serce parmagimın ekleminde bir ağrı var. Bazen temas halinde bazende hareketsiz halde bile ciddi ağrı oluyor. Diğer parmaklarımda zaman zaman ağrı oluyor ama ağrılar sabit değil. Ozellikle bogumlarini siktigim zaman hissediyorum ama serce parmagim daki ağrı geçmiyor. Doktora gitmeme gerek var mı eğer öyleyse hangi bölüme gitmeliyim. Teşekkür ederim
Sayın D. Gül; bahsetmiş olduğunuz şikayetler ile ilgili olarak eklemlerde şişlik veya kızarıklık olmadıktan sonra herhangi bir inceleme yapılmasına gerek bulunmamaktadır. Saygılarımla
hocam merhaba 1*5 yıldır ayak problemlerı yasıyorum eşya taşıdıktan sonra başladı.3 hafta ıcınde gec tı. sonra durup dururken yenıden bu sefer topukta ve yan bılşekte başladı. cıddı anlamda yürüme sorunları yasıyorum. buda ıkı ayda gectı. bu defa ayak altı topuk da başladı.dr bana asıl egzaersızlerı verdı cunku uzun zamandır yuruyemedıgım ıcın asılım kısalmış . 6 aydır yuruyorum ve duzenlı sekılde egzarsız yapıyorum bayağı ılerleme kaydettim . günde dınlene dınlene yarım saat yuruyebılıyordum ve cok mutluydum. derken 3 gun once on ayak bılekte hafıf bır sıslık ve agrı başladı. tekrar yürümem ve egzersızım bıttı.daha öncede defalarca romatolojıye gıttım. her seferınde romatızman yok dendı. ortopedıye yonlendırıldı. ortopedı dr dedıkı uzun zamandır yurumedıgın ıcın kasların zayıflamış. ben sımdı napayım hocam. on bılegınde ağrımasıyla böylece ayağımda agrı gecırmemıs hıcbır bölge kalmadı. 41 yasındayım ve ogretmenım bu kaslar nasıl güçlenecek hocam. 54 kıloyum ve beslenmeme artık cok dıkkat edıyorum ama sonuç bu. tskkurler
Sayın Selin hanım; şikayetleriniz entesopati'yi düşündürmekte ve bu tablo da genellikle "seronegatif Spondilartropati" gurubu hastalıklar ile beraber görülür. Benim önerim bu yönden tetkik edilmenizdir. Saygılarımla
Hoca ben 30 senedir kas romatizmasiyim bunun caresi varmi.
Halk arasında kas romatizması veya yumuşak doku romatizması olarak bilinen Fibromiyalji Sendromu hakkında kısaca bilgi verecek olursak “FİBROMİYALJİ SENDROMU” kas iskelet sisteminde yaygın şekilde ağrı, tutukluk ile beraber doktorun muayenesi esnasında tespit ettiği ağrılı hassas noktaların bulunduğu bir klinik tabloya denilmektedir. Bu hastalığa ait hiçbir özel laboratuar bulgusu yoktur. Fibromiyalji sendromunda en sık görülen ve en önemli karakteristiği olan bulgular, vücutta birden çok bölgeyi içerecek şekilde yaygın ağrı, tutukluk, yorgunluk ve uyku bozukluğudur. Ağrı kollar, bacaklar, bel ve boyun bölgeleri de dahil olmak üzere tüm vücut’da hissedilir. Hastaların % 75-85’inde sabahları tutukluk ile beraber halsizlik vardır ve bu halsizlik fiziksel aktivite ile artar. Hastaların şikayetleri soğuk ve nemli havalarda, endişe ve stres’li durumlarda, aşırı fiziksel aktivite ile veya tam tersi hareket azlığı ile, uyku bozukluğu olduğu durumlarda ve en son olarak gürültülü ortamlarda şiddetlenir. Fibromiyalji sendromlu hastaların tedavisinde hastanın hastalığı ile ilgili olarak bilgilendirilmesi, hastalık bulgularını şiddetlendiren faktörlerin tespit edilerek ortadan kaldırılması ve eğer beraberinde eşlik eden hastalıklar varsa bunların tedavi edilmesine çalışılır. Bütün bunlara ilave olarak Fibromiyalji sendromlu hastalarda farklı ilaç gurupları hastaya göre değişen başarı oranları ile kullanılmaktadır. Saygılarımla
hocam merhabalar 2010 dan beri ankilozan spondilit hastasıyım hastane hastane doktor doktor gezmeme rağmen 2014 de teşhis konuldu su an kullandığım ilaç humira iğneler 15 günde bir fakat ağrılarımı kesmiyor ağrım olunca dikloron veya voltaren 75ml iğneler kullanıyorum biz bu hastalıktan kurtulamayacakmıyız veya daha hafif geçirebileceğimiz bir yöntem yokmu sosyal hayat bitti. yaşantı acı içinde geçiyor cinsellik bitti ALLAHTAN zamanında iki çocugumuz olduda ordan kurtardık.yapabileceğimiz başka birşey yokmu bitkisel tedavi tercih edilmelimidir. İMDATTTTTTTTTTTTTT
Sayın E. Coşkun; Ankilozan Spondilit (AS) nedeniyle halen Biyolojik ajan tedavisi (anti-TNF) kullanıyorsunuz. Eğer bu tedaviye rağmen ağrılarınız devam ediyor ise doktorunuz tarafından hastalık aktivitesi yönünden değerlendirilmeniz gerekmektedir. Hastalığın aktif olduğu tespit edilir ise o zaman ilaç değişikliği gerekebilir. Alternatif tedavi seçenekleri bilimsel olarak çok tercih edilen yöntemler değildir. Saygılarımla
Merhaba hoca.mr sonucuna ve muayene bulgularina göre L5-S1 fıtık sinir sıkışması yaptığı söylendi.sol kalçamda siddetli ve bacağa vuran agrim var.13 haftalık gebeyim drum endol 25mg tablet verdi günde 2 defa.ilaç rahatlatıyor fakat bebeğe zararli bir etkisi olur mu?tereddütlerim var.sizce kullanmali mıyım?ağrılarım şiddetli çalışıp evdeki çocuğuma bskamaz hale geldim.
Sayın Eda hanım; 13 haftalık hamilelik döneminde kullanmış olduğunuz ilacın gebelik kategorisi “C”’dir ve bunun anlamı: “Hayvan üreme çalışmalarıyla fetüs üzerinde bir yan etki olduğu gösterilmiştir ve insanlarda yeterli ve iyi kontrollu çalışmalar yapılmamıştır ama olası yararlar, olası risklere rağmen, ilacın gebe kadınlarda kullanılmasını haklı kılabilir”. Bundan dolayı benim önerim ağrılarınız için ilaç olarak parasetamol kullanmanız ve bel fıtığı tedavisinde de uygun pozisyonda tatbik edilecek yüzeyel ısıtıcı özelliğe sahip fizik tedavi cihazları ile şikayetlerinizin rahatlatılmasıdır. Saygılarımla
diprospan vuruldum ve deltacortil 5mg 1kutu verdi doktor sabah akşam 1 tane yan etkilerini yaşarmıyım çok korkuyorum kullanmaya ne oluysunuz yardımcı olun şikayetim kas ağrıları
Sayın Erol bey; tek bir enjeksiyon ve daha sonra kısa süreli günlük 10 mg steroid tedavisi ile normal koşullar altında herhangi bir komplikasyon yaşamazsınız. Ancak herhangi bir tanı konulmadan bu tedavi ile kalıcı bir sonuç almak mümkün değildir. Saygılarımla
Hayırlı aksamlar hocam ben romatait atrit hastasıyım 5 yıldır 3 aydir göğüs kafesim ağrıyor nefesinimi kesik kesik aliyorum öksürürkem hapsirirken canim çıkıyor goguse gittim renkli tomografi cdkti filim cekti bişey cikmadi memede bisey var dedi gittim şükürler olsun bişey cikmadi birzz kesti 2 üç hafta kadar ağrısı bidaha basladi dahiliye ye gityim oda ra dan diye sadece ağrı kesici verdi bilmiyirjm ne yapacagimi ALLAH TAN sifasi inşallah oturdugum yede romotolojide yok fizik var ada bisey yzpmiyor bayardimci olursanız sevinirim Simdiden ALLAH RAZI OLSUN
Sayın Sabire hanım; Romatoid Artrit (RA) hastalarında çok sık olmayan şekilde göğüs kemiği ve kaburgalar arasındaki eklemlerin de inflamasyonu (Sterno-kostal ve sterno-klaviküler eklemler) görülebilir. Bu tutulumlar genellikle hastalığın aktif olarak seyrettiği vakalarda görülür ve genel hastalık aktivitesi baskılandığında bu şikayetler de düzelir. Benim düşünceme göre sizde de benzer bir durum yaşanmakta bu nedenle benim önerim hastalığınızın tedavisini takip eden doktorunuz ile temasa geçerek ilaç tedavinizi düzenlettirmenizdir. Saygılarımla
Merhabalar sevgili hocam, FMF hastasıyım ve 1 yıl önce sağ eklemim şişti ve halen devam ediyor bazen dayanılmaz ağrılar oluyor ve ısı artışı,kızarıklık oluşuyor bazen buz koyuyorum bazende antienflatvar kullanıyorum,2 şubatta RA uzmanı doktoruma gittim,günlük 1 tane KOLSİN ilacı kullanıyorudum 3 taneye çıkarmamı söyledi,3 tane içmeye başladım gerçektende sancılarım geçti fakat şişlik halen devam ediyor,aynı zamanda birde SAĞ BACAK EKLEMİMDEN İĞNE YAPTI fakat ne olduya o andan sonra oldu,sanırım iğne kortizon iğnesiydi şişliği geçirdi ağrı sıfırlandı fakat 1 ay sonra tekrar eklemim şişti, fakat 4 ay içinde 3 defa tansiyonum 18 e 19 a ve 20 ye çıktı, ve faranjit hastalığından bir türlü kurtulamıyorum, ve yine psikolojik sorunlar yaşamaya başladım, benim size sorum, KORTİZON İĞNESİNİN ETKİSİ VE YAN ETKİLERİ NE KADAR DEVAM EDER VE VÜCUTTAN NE KADAR SÜREDE ATILIR VE VÜCUDUM NE KADAR SÜREDE NORMALE DÖNER. DEDİĞİM GİBİ KORTİZON İĞNESİ VURULALI 4 AY OLDU. SAYGILARIMLA.
Sayın E. Erken; eklem içerisine uygulanan steroid vücuttan atılması kullanılan preparata göre değişmekle beraber en fazla 2-3 gündür. Bu süre sonrasında ilaç vücuttan tamamen atılır. FMF hastası olarak artritin devam etmesi antinflamatuvar tedavinin gerektiğini düşündürmektedir. Bu basit nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar olabileceği gibi 2. basamak ilaçların kullanılması da gerekebilir. Bu konuları sizi takip eden doktorunuz ile görüşmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
6 YILDIR ankilozan spondilit hastasıym salozopyrin ve endol kullanıyorum reflü oldu reflü gecermi karım hamilelik dönemi yada hamile kamsaında bu ilacın etkisi sıkıntısı olur mu COCUK İCİN ZARARI OLURMU
Sayın F. Çelik; Ankilozan Spondilit nedeniyle Salazopyrin tablet kullanan erkek hastalarda eşleri ile çocuk düşünülür ise 2-3 ay öncesinden ilacı bırakmaları önerilmektedir. Ancak eğer erkek hasta ilacı kullanırken eşinde hamilelik gerçekleşir ise bunun doğacak bebekler üzerinde herhangi bir olumsuz yan etkisi bildirilmemiştir. Reflü hastalarında kilo verme, yatış pozisyonunun düzenlenmesi ve kullanılan ilaçlar ile olumlu sonuçlar alınabilmektedir. Sizde bu konuda gerekli bilgileri doktorunuzdan alabilirsiniz. Saygılarımla
Bir sene önce ankilozan spondilit teşhisi kondu.ancak tüm tahlillerde, idrar, kan, mr, sintigrafi, hastalığı doğrulayacak belirtiler çıkmadı.sadece şikayetlerimin tamamı hastalığa uyumlu olduğundan ve ailede bu hastalığa sahip olunduğundan teşhis kondu.her adet dönemi sonrası bir hafta kadar sol kaçamda yürüyemeyecek şiddette ağrılar,kabızlık oluyor.aynı zamanda çikolata kistim de var.AS teşhisi doğru mu kondu? adet sonrası ağrılar olduğundan kadın doğuma mi gitmem gerekiyor? ağrılar için voltaren sr 75 kullanıyorum.ne yapmam gerekiyor?
Sayın D. Altınay; 1 yıl önce sadece şikayetlerinizden dolayı size Ankilozan Spondilit (AS) tanısı konulduğunu belirtmişsiniz. Kısaca bilgi verecek olursak AS öncelikle sakroiliak eklemlerden (leğen kemiği eklemleri) başlayarak daha sonraki dönemlerde omurgayı tutan, aynı zamanda vücudun diğer bölgelerindeki eklemleri de tutabilen, kronik inflamatuvar bir hastalıktır. Erkeklerde kadınlara göre daha sık rastlanır. Son dönemde yapılan çalışmalara göre AS hastalığı kadınlarda daha hafif seyretmektedir. Bu nedenle erkeklerde genelde 20'li yaşlarda konulan AS teşhisi kadınlarda hem daha geç, hem de daha az konulmaktadır. AS tanısı koyulurken bazı kriterler göz önünde bulundurulur. Bunlar arasında bel ağrısının devam süresi, bel hareketlerindeki kısıtlılık derecesi, göğüs kafesi hareketlerindeki kısıtlılık derecesi ve sakroiliak eklemlerdeki (leğen kemiği eklemleri) inflamasyonun derecesi sayılabilir. Eğer hastalarda sadece sakroileitis var ise o zaman AS tanısından daha çok “Seronegatif Spondilartropati” düşünülmelidir. Seronegatif Spondilartropatiler başlığı altında incelenen hastalıkların hepsinde değişik oranlarda HLA-B27 doku gurubu ile ilişkileri saptanmıştır. Bu hastalıkların tedavisinde ilk olarak analjezik nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar (Örneğin Voltaren) ile tedaviye başlanır. Eğer bu gurup ilaçlar ile yeterli seviyede etki elde edilemez ise günde 3 gr doza kadar Salazoyrine, haftada 30 mg doza kadar Methotrexate veya bazı seçilmiş vakalarda Leflunomid (Arava) tedavisi denenebilir. Tüm bu ilaçların kullanılmasına rağmen etki elde edilemeyen hastalarda ise biyolojik ajanlar (İnfiximab, Etanercept, Adalimumab) ile tedavi seçeneğine geçilir. Sizi yazmış olduğunuza göre Sintigrafi, MRI ve laboratuar tetkik sonuçlarınız tamamen normal sınırlar içerisinde olması hastalığınızın tanısı ile ilgili sıkıntıların bulunduğunu düşündürmekte. Bu nedenle benim önerim tedaviye başlamadan önce tanıya yönelik incelemelerin yapılması olacaktır. Saygılarımla
pöçükte küçük parmağım kalınlığında sert bir çıkıntı etime batıp acı veriyor bunun sebebi ne olabilir bana yardımcı olursanız sevinirim teşekkür ederim
Sayın A. Metin; bahsetmiş olduğunuz lezyon muhtemelen kıl kökü iltihabına (follikülit) bağlıdır. Genel Cerrahi uzmanı tarafından değerlendirilmesi gerekir. Saygılarımla
İltihaplı romatizma teşhisi konuldu.voltoren omur boyu verildi.hocam tek başına bu yeterlimidir.
Sayın Esra hanım; halk arasında iltihaplı romatizma olarak bilinen Romatoid Artrit (RA) hastalığında en sık olarak el, el bileği eklemleri, ayak bilekleri, diz ve dirsek eklemlerinde şişlik, ısı artışı, hareket tutukluğu ve ağrı olur. Eğer yeterli derecede tedavi edilmez ise eklemlerde kalıcı hasar meydana gelerek eklemde şekil bozukluğu (deformiteler) gelişir. Romatoid Artrit hastalığının tedavisinde ilk aşamada ağrı kesici ilaçlar (Sizin de kullanmış olduğunuz Voltaren gibi nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar) kullanılmakla beraber bu ilaçların kalıcı eklem hasarını önleyici etkileri yoktur. Bu nedenle en kısa sürede ikinci basamak ilaçlar ile tedaviye geçilmesi gerekir. 2. basamak ilaçlar veya hastalık seyrini değiştiren ilaçlar gurubu olarak isimlendirilen tedavi seçeneklerine dahil olan ilaçlardan Methotrexate (30 mg/hafta), Hidroksiklorakin (400 mg/gün), Salazoprin (3 gr/gün) ve Leflunomide (20 mg/gün) maksimum dozlarda kullanılır. Eğer bu ilaçların yeterli doz ve sürede kullanılmasına rağmen yeterli etki elde edilemez ise o zaman hastalarda bu ilaçların 2 veya 3 tanesinin beraberce kullanılması denenebilir. Yine bu kombinasyon tedavisi yeterli doz ve sürede kullanılmasına rağmen hastada başarılı sonuç alınamaması yani hastalığın remisyona sokulamaması durumunda ise biyolojik ajanlar ile tedaviye geçilir. Bugün için biyolojik ajan tedavisinde en sık olarak Remicade, Humira ve Enbrel kullanılmaktadır. Bu üç ilaç gurubu ile yeterli doz ve süre uygulanmasına rağmen başarılı sonuç alınamayacak olur ise yılda iki kür halinde uygulanan bir başka tedavi seçeneği de (anti-CD20: Maphtera) bulunmaktadır. Sizin durumunuza gelince, hastalığınızın evresi ve şiddeti değerlendirildikten sonra buna göre bir tedavi planlamasının yapılması uygun olacaktır. Saygılarımla
Merhaba ben 30 yaşındayım. 1,5 yıl doktor doktor gezmemin ardından bir cinsel ilişki sonrasında gerçekleşen reaktif artrit tanısı koyuldu. Bu süreç içerisinde bir sürü bakteri ve cinsel yolla bulaşan hastalık testi yapıldı ve herhangi bir tetikleyici bulunamadı. Ayrıca 2-3 ay çeşitli antibiyotikler kullandım. Sakroilitde de hafif bir başlangıç olduğu söylendi.bunun için salazoprin ve rantudil ve laroxil tedavisi verildi. Fakat bu ilaçlar bende 1 aylık kullanım sonucunda çarpıntı halsizlik kusma gibi yan etkiler yaptı. 1 gün bıraktım ilaçlarımı almayı. Doktorum sadece rantudilin yerine catafalm vererek değişiklik yaptı. Bu ilaçları ne kadar süre kullanmam gerekiyor? Bu hastalık geçici bir hastalık mı? Korkmam gerekir mi?Doktorum uzun süre ilaç kullanmam gerektiğini ve korkmamamı söyledi. salozoprini bırakırsam sıkıntı olur mu?Neden bir tetikleyici bulunamıyor Teşekkürler.
Sayın C. Oyuncu; Reaktif Artrit denildiğinde vücudun herhangi bir bölgesindeki enfeksiyon ajanına karşı vücudun savunma mekanizmalarının verdiği cevabın eklemler üzerinde ortaya çıkardığı reaksiyon anlaşılır. Hastaların pek çoğunda bu enfeksiyon ajanı saptanamayabilir. Tedavi olarak öncelikle nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar (rantudil, cataflam gibi) kullanılır ancak genellikle bu ilaçların yeterli gelmemesi üzerine 2. basamak ilaçlar ile tedaviye geçilir. Salazopyrin bu ilaçlardan bir tanesidir ve 2-3 gr/gün dozlarda kullanılır. İlacın etkisini gösterme süresi 6-8 haftadır ve hastanın göstereceği klinik düzelmeye göre tedavi süresi takip eden doktor tarafından düzenlenir. Sizin durumunuzu da bu bilgiler ışığında takip eden doktorunuz ile görüşmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
merhabalar 7 yaşımdam bu yana ayaklarımda özellikle bilek kısımlarımda şişlik kızarıklık morarmaya kadar gidebilen yürümekte güçlük çeken biriydim gitmediğim doktor kalmadı ve profesör bir doktora çıktım yapılan tetkik ve tahlillerde akut romatizma hastası olara teşhis koyuldu ilaç olarak ta ayda bir kullanılmak üzere penador 1.2 mg iğne verdi 18 yaşıma kadar her ay düzenli yaptırdım (o günler kabus gibiydi o iğneyi vuruldugumda ayagımdaki ağrıdan 1000 misli yanma kurşun yemişim gibi bir his veriyordu korka korka yaptırıyordım o iğneyi) daha sonra iğneyi bıraktım zaten tedavi edici özelliği olmayan sadece kalbi koruma amaçlıymış herhangi bir ilaç verilmedi sadece ağrı kesici jeller ve haplar kullandım taki yıllar sonra aynı atakları tekrarlayana dek 25 yaşımda sağ bileğimde daha bariz görünen şişlik kızarıklık lekeler oluştu esk osmangazi romatoloji anabilim dalı başkanı sayın cengiz korkmaza acil olarak geldim ayagımdan şiş olan yerden şırıngayla parça alınıp patolojiye gitti 1 ay sonucunda fmf yani ailevi akdeniz ateşi teşhisi konuldu ama doktorumun bana ısrarla sorduğu şiddetli karın ağrısı atakları ben de ısrar la böyle bir atağım olmadı dedim sadece regl dönemlerimde şiddetli karın ve kasık ağrılarımın var olduğunu hatta gaz sıkışması diye adalandırabileceğim bir ağrı mevcut olduğunu söyledim doktorum 15 günde bir kontrole gelmemi söyledi sonrasında ayda 1 daha sonrasında 3 ayda bire düştü kontrolum fakat burda dikkat ettiğim bir husus var mademki ben burda genetik bir hastalığa sahibm fakat ailemde öyle bir hastalık yok bildiğim kadarıyla onlara bakılmadı ben bana doğru bir teşhis konulmadığı kanatindeyim emin olmam için ne yapmam lazım nasıl bir yola başvurmam lazım özellikle yaz aylarında ayaklarım çok şişiyor günlü hayattaki işlevlerimi yerine getiremiyorum işe gitmem sıkıntılı tuvalete bile topallaya topallaya gidiyorum colchium dispert kullanıyorum yaklaşık 10 yıldır bununla ilgili yardımlarınızı yorumlarınızı yazarsanız sevinirim
Sayın S. Çekim; Ailevi Akdeniz Ateşi (FMF) karın ağrısı atakları ile beraber artrit tablosuna da neden olabilen ve en önemli komplikasyonu olarak amiloidozis ve böbrek yetmezliği tablosuna neden olabilen bir hastalıktır. Sizde karın ağrısı atakları olmaksızın sadece eklem şişliği (artrit) ve buradan yapılan biyopsi ile tanı konulması çok sık rastlanan bir uygulama değildir. FMF tanısı konulması için, genellikle klinik olarak uygun semptomları olan hastalarda öncelikle FMF mutasyon analizi yapılır. Bundan sonra ise daha kesin değerlendirme için FMF dizi analizi yapılabilir. Sizin anlatmış olduğunuz hastalık hikayesinden semptomlarınız daha çok Seronegatif Spondilartropatiler gurubu hastalıklara uymakta (bazı sınıflamalarda FMF’de bu gurup hastalıklar arasında sayılmakta) ancak klinik bulgularınıza göre daha farklı bir tedavi uygulanması gerekebilir. Saygılarımla
Merhaba ben 20 yaşındayım ve intihaplı romatizma hastasıyım ağrılarım var çok ayaklarım bacaklarım belimde hastaneye gittim bir tane iğne yaptılar ve 2 tane hap verdiler(endol 25 mg kapsül,salazopyrin enterik tablet 500 mg) bu hapları 4 gündür kullanıyorum. Ama ağrılarım devam ediyor. Etkisini geç mi gösterir yada hiçbir etki etmez mi ? Ve benim ne yapmam gerek ?
Sayın A. Gür; iltihaplı romatizma (Romatoid Artrit) tedavisinde kullanmış olduğunuz ilaçlar kadar bu ilaçların kullanılma dozu da önemlidir. Endol kapsül nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar gurubunda olup günlük kullanma dozu 75-150 mg arasında değişir ve etkisini hemen gösterir. Salazopyrin tablet ise günlük 2000-3000 gr dozlarda kullanılır ve etkisi 6-8 hafta içerisinde ortaya çıkar. İlaçların etki ve yan etkilerinin takibi açısından kontrole gittiğinizde daha ayrıntılı bilgileri sizi takip eden doktorunuzdan alabilirsiniz. Saygılarımla
İyi günler annem 10 senedir iltihaplı romatizma hastası. Yaklaşık üç aydır humira diye bir iğne kullanıyorduk fakat bir faydasını göremedik. Doktorumuz metoart diye bir iğne verdi bu iğnenin kemoterapi seanslarında kullanıldığını öğrendik herhangi bir yan etkisi var mıdır?
Sayın Berna hanım; Metoart (Enjektabl Methotrexate preparatı) özellikle romatolojik hastalıkların tedavisinde kullanılmak üzere üretilmiş olup, kemoterapide kullanılan Methotrexate dozları romatolojik hastalıklarda kullanılanın 20-50 kat fazlasıdır. Bundan dolayı yan etki oranları da çok farklıdır. Metoart ve benzeri preparatları belirli aralıklar ile kontrollerinizi yaptırmak suretiyle güvenle kullanabilirsiniz. Saygılarımla
IYI Günler hocam benim iltihaplı eklem romatizmam var humira 2 haftada vuruluyorum folik asit kullanıyorum ama yine aynı biran iyi oluyorum ondan sonra yine aynıyim ne yapmam gerek Samsun 19mayis üniversitesinde araştırmada tedavi oluyorum
Sayın F. Öztorun; Romatoid Artrit (İltihaplı eklem romatizması) nedeniyle biyolojik ajan (Humira) tedavisine rağmen hastalık aktiviteniz devam ediyor ise hastalığınızın tanısı ve alternatif tedavi preparatları yönünden tekrar değerlendirilmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
merhaba bana JRA hastalığı tanısı konuldu, 13 yıldır tedavi altındayım,20 yaşındayım bugün dahiliye ve romatizma doktorlarının randevuları dolu olduğu için fizik tedavi doktoruna ilaçlarımı yazdırdım fakat bana kullandığım ilaçlardan bazılarını değiştirip yazmış(not:dişimde iltihap bulunuyor).eczanedeki çalışan yazılan ilçların daha etkili olacağını söyledi. önceden Arava,salazopryn,dikloron,deltacortril,prosek kullanıyordum. Şimdi Salazopryn,deltacortril,arava,Cymbalta,dicloflam ve pantpas yazmış... Sizce hangilerini kullanmaya devam edeyim
Sayın Fatih bey; size verilen ilaçlar tamamen aynıdır (Dikloflam ve Dikloron ikisi de etken madde olarak Diklofenac içerir ayrıca prosec ve pantpas benzer mide koruyucu preparatlardır) sadece ilave olarak Cymbalta verilmiş, hastalığınız ile ilgili olarak kullanmanızda bir sakınca olacağını düşünmüyorum. Saygılarımla
Merhaba hocam. 9 senedir ankilozan spondilit hastasıyım. İlaç tedavilerinden fayda görmeyince 18 ay önce Enbrel e başladım. İlk önce hafta da bir sonra 2 hafta da en son da 3 hafta da bir vurdum iğneyi. Bu 18 ay boyunca hiç Ağrı'm olmadı ve değerlerim de çok iyi duruma gelince doktorum ilacımı kesti. 1 ay oldu vurulmayalı ama eski halime döndüm resmen kalça Ağrı'm inanılmaz bir hale geldi Voltaren içiyorum etkisini gösteriyor ama sonra bir anda kesiliyor etkisi ağrı aynı şiddetiyle devam ediyor. Ne yapacağımı bilemedim tekrar kullanmak istemiyorum bu ağır ilacı ama bana yardım ederseniz sevinirim. Bu ağrı normal mi bir de?
Sayın S. N. Zor; Ankilozan Spondilit (AS) tedavisinde özellikle sizin gibi omurga eklemleri dışı tutulum gösteren hastalarda Biyolojik ajan tedavisi (Enbrel) dışında da bazı seçenekler bulunmaktadır. Bu nedenle yeniden değerlendirilmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
Ben 4 senedir aso hastasiyim,6 senedir de hasimato hastasiyim ,aso icin salazopriden gunde sabah iki aksam iki ,hasimato icin eortrox dan 50 mg dan bir bucuk iciyom ,ayrica insülin direncim var gunde iki tana glifor aliyorum .benim sotrum 2 gundur bütün vucudum agriyor boynum,kollarim,bacaklarim ve halsizligim var sizce bu hastaliklarim baska bir hastaligami yolacti.not.33 yasindayim,
Sayın Sena hanım; ASO (Anti-Streptolisin-O) geçirilmiş Streptokok enfeksiyonunu gösteren bir kan tetkikidir ve bir hastalık değildir. Salazopyrin bazı romatolojik hastalıklarda kullanılan 2. basamak ilaçlardan birisidir. Hangi hastalığa bağlı olarak Salazopyrin kullandığınızı bilmiyorum ancak muhtemelen hastalığınız aktif döneme girmektedir ve ağrılarınız buna bağlıdır. Benim önerim sizi takip eden doktorunuz tarafından hastalık aktivitenizin değerlendirilmesidir. Saygılarımla
Hocam Merhaba, sigara ve alkol kullanmıyorum 26 yaşındayım ve 3 aya yakın sağ kolumda güç kaybı ve bazen şiddetli ağrılar yaşıyorum kullanmakta zorlandığım zamanlar oluyor. Bu ağrılar bazen boynumu da şiddetli ağrıya sebep oluyor sağ kürek kemiğim ise yine zaman zaman beni aynı şekilde rahatsız ediyor. Ağrılarım sol kolumda da oluşmaya başladı. MR EMG VE Kan tahlilerim normal çıktı birden fazla doktorla görüştüm. doktorum Fibromyalji sendromu olduğumu söyledi ama vücudumun başka yerlerinde pek fazla ağrı yaşamıyorum. sadece bir kaç kere bel ağrımdan dolayı yolda yürümeye çok zorlandım ve çok yorulmaya başladım. 1aydır DULASTER Adlı ilacı kullanıyorum ve açıkçası bu ilaç boynumdaki gerilmeleri dindirdi ama kolumu hala kullanınca ağrılarım çok artıyor bazen sızlıyor gibi oluyor dinlendirmem gerekiyor ama öğretmen olduğum için bu her zaman mümkün değil son zamanlarda ders anlatırken bazen nefesim yetmez oldu kalp çarpıntılarım çoğaldı özellikle uyurken bu şiddetli çarpıntılarla uyanıyorum iştahsızlığım arttı. kollarım ve bileklerim yaşıma göre çok ince ve sanki son zamanlarda daha da inceldi ve kürek kemiğime dokununca kemiğimin resmen ağırdığını hissedebiliyorum ama kollarıma parmaklarımla dokununca kemikte mi yoksa yumuşak dokuda mı ağrı olduğunu ayırt edemiyorum. hocam nasıl bir yol izlemem gerek ilaç konusunda sabırlı mı olmalıyım yoksa başka bir yol mu izlemeliyim
Sayın İ. Işık; muayene etmeden kesin bir kanıda bulunmak mümkün olmasa da şikayetleriniz boyunda servikal aks düzleşmesi ile beraber seyreden bir tabloyu düşündürmekte. Bu tür hastalarda medikal tedaviye ilave olarak boyun ve sol kol bölgesine uygulanacak FTR programlarından başarı elde edilmektedir. Bu nedenle benim önerim muayene sonrasında o bölgeye FTR programı uygulanmasıdır. Saygılarımla
Annem erişkin still hastası düzenli kortizon alıyor bu durumda özürlü aracı alabilir mi
Sayın Mehmet bey; annenizin hastalığı bu şartları kapsamamaktadır. Saygılarımla
sakroiliak eklem mr sonuc yorumu hocam mehaba sakroiliak mr sonucunda şöyle yazıyor bu ne anlama geliyor ? sol sakroiliak eklem orta kesimi-anterioru düzeyinde sakral ve iliak yüzlerde fokal skleroz alanı ve komşuluklarında aktif inflamasyona ait oldugu düşünülen t2 hiperintensiteleri bilateral sakroiliak eklemlere komşu iliak yüzlerde solda daha belirgin skleroz görünmü hocam bunun anlamı nedir ??? hocam birde servikal spinal mr sonuclarım var c5-6 intervertebral diskinde santral-sağ parasantral geniş tabanlı protrüzyon, spinal korda sağ parasantralden indentasyon c6-7 intervertebral diskinde santral geniş tabanlı protrüzyon c4-5 intervertebral diskinde santral minimal protrüzyon servikal dejeneratif degişiklikler bu iki sonucu yorumlarsanız sevinirim. herşey için teşekkürler
Sayın Mesut bey; MRI sonuçlarına göre klinik ile beraber değerlendirilmesi gereken şüpheli sakroileitis ve boyun fıtığı (Cervikal Diskopati) mevcut. Saygılarımla
Hocam Merhaba. Arada bir yürürken kalçama bıçak gibi saplanan ağrı ve hareket kisitliligi oluyordu. 1 haftadır ki kalcamdaki ağrı sabitleşti. Aslında ağrının tam olarak nerde olduğunuda anlayamıyorum. Belim ve kalcam arasında da inceden incele çok rahatsız eden bir sizi mevcut. Hatta bazen iç organlarım mi yoksa kemiğim mi ağrıyor anlamıyorum. Sanki ilklerim ağrıyor. Daha önce romatizma yla ilgili testler yapıldı ANA hariç hepsi negatif. Tarif ettiğim sıkıntılar için nasıl bir yol izleyebilirim. Teşekkür ederim
Sayın Deniz hanım; bahsetmiş olduğunuz şikayetler siyatik sinir ağrısını düşündürmekte çünkü tarif edilen bölge siyatik sinirin leğen kemiğini terk ederek bacağın arkasında seyretmeye başladığı nokta gibi görülmekte. Burada yapılması gereken şey muayene sonrasında bel bölgesinin MRI ile değerlendirilmesidir. Sonuca göre tedavi planlamasına gidilebilir. Saygılarımla
Merhaba daha önce de sorum olmuştu cevabınız için teşekkür ederim. İki kalcam da da bursit teşhisi koyuldu mr sonucunda.çift taraflı enjeksiyon yapıldı.sağ kalça da ağrı kalmadı. Fakat sol taraf zaman zaman şiddetli ağrıyor ve yanma hissi oluyor. Diz kapagimda da da aynı şikayetler olmaya başladı.dizler de de olur mu bu hastalik? Kesin tedavi var midir? Kortizonlu iğneler dışında? Teşekkürler
Sayın D. Zan; bu kadar sık ve farklı bölgede tekrarlayan bursit tablosu altta yatan başka romatolojik nedenlerin araştırılmasına gerek gösterir. Saygılarımla
Psoriatik artrit tanisiyla bir senedir tedavi aliyorum.suanda deltacortril 5mg metotraxat haftada 2tabletkullaniyorum.sedim ve crp normal sınırlarda.crp:0.4 fakat diz eklemlerimde kilitlenme,merdiven çıkamama ve ağrı nedeniyle 1 hafta once humira igne baslandi.Agrilarımda % 40 azalma oldu fakat merdiven cikmakta zorlaniyorum.Bir hafta sonra humira 2.doz yapilacak.igneyi son tedavi olarak verdikleri icin endiseleniyorum.ignenin etkisi herzaman aynimidir.birkac igneden sonra daha mi iyi olurum.Sizce bana uygulanan tedavi dogrumudur hocam?Bir de metotraksat aldigim gunun ertesi gun 2 gun boyunca agrim oluyo.birakmalimiyim.cok tesekkurederim hocam.kolay gelsin..
Sayın E. Dalkıran; Psöriatik Artrit nedeniyle halen kullanmış olduğunuz Methotrexate dozu (5 mg/hafta) bana düşük geldi ancak sedim ve CRP değerlerinin buna rağmen normal seyretmesi diz eklemindeki kilitlenme ve merdivende zorlanma ve ağrının nedeninin psöriatik artrit’den daha çok mekanik sebeplere (meniskopati, bağ lezyonu, osteokondral lezyonlar) bağlı olduğunu düşündürmekte ayrıca kullanmış olduğunuz biyolojik ajan tedavisinin (Humira) bu tip lezyonlara etkisi yoktur. Bu nedenle benim önerim öncelikle laboratuar tetkiklerinin tekrarlanması ve bunun yanı sıra diz eklem MRI ile o bölge dokularının değerlendirilmesidir. MRI tetkik sonuçlarına göre tedavinizin yeniden planlanması uygun olacaktır. Saygılarımla
Karacigerde 3.derece yaglanma, astim hast.ramotoid artrit, hipertansiyon, sol parmak renault hast.kalp_damar son donemlerde ayaklarda ve kollarda endeskopi yapildi granul denen kasintili siyah lekeler kanli crp degerim 40 saskin haldeyim hangi doktor dalina gidecegim ne kanseriyim acil lutfen yonlendirin beni izmirden saygilar
Sayın E. Börekci, öncelikle Romatoloji Bilim Dalında muayene olmanız ve gerekir ise biyopsi de dahil olmak üzere tüm ileri tetkiklerin yapılması uygun olacaktır. Ayırıcı tanıda Romatoid Artrit'e ilave olarak Vaskülit'lerin de göz önünde bulundurulması uygun olacaktır. Saygılarımla
Sedef romatizması oldum kortizon tedavisi yapılırsa anne sütüne gecermi ne zaman sonra bebek emzirebilirmiyim uç aylık bebeğim var
Sayın Rana hanım; Psöriatik Artrit (Sedef Romatizması) tedavisinde steroidler cilt lezyonlarında artışa neden olabileceğinden dolayı çok tercih edilen preparatlar değildir. Oral olarak (ağız yolu ile) kullanılan steroid preparatları anne sütüne geçer. Psöriatik Artrit nedeniyle kullanacağız ilacı romatoloji veya Dermatoloji uzmanınız ile beraberce kararlaştırabilirsiniz. Saygılarımla
Merhaba ben 39 yaşındayım 20 Yıldır Ra hastasıyım 10 Yıldır enbrel kullanıyorum sadece Kızımın hamileliğinde ara verdim 1 yıl. Hamilelikte sadece kortizonla devam ettik. Gebelik zehirlenmesi şüphesi, yüksek tansiyonla 33.hafta bebek sezeryanla alındı.1100 gr. Dünya'ya geldi sağlıklıydı ama tabi zor süreçler...şimdi tekrar bebek istiyoruz nasipse ve hayırlıysa...tavsiyeniz nedir hamilelikte hangi ilaçlar kullanılıyor 8 yılda Tıpta bu konuda değişen bişey oldu muBeni bekleyen riskler neler teşekkürler
Sayın Seval hanım; Romatoid Artrit (RA) tedavisinde kullanılan ilaçların hepsi (steroidler de dahil) gebelik döneminde kullanılmaları bakımından farklı derecelerde riskler içerir. Son dönemlerde de bu konuda pek değişiklik görülmemekte. Muhtemelen hamilelik döneminde yine steroid kullanarak bu dönemi geçireceksiniz. Benim önerim hem Kadın Doğum uzmanı hem de romatoloji uzmanı ile yakın temas içerisinde bu dönemi geçirmenizdir. Saygılarımla
Merhaba hocam sol kalça kemigimle ayak eklem kemigi arasında romatizmam var bunun için Ne yapabilirim yardımcı olabilirmisin
Sayın C. Baran; sol kalça ve sol alt ekstremite ağrıları romatolojik nedenlere bağlı olabileceği gibi aynı zamanda o bölge eklemlerinin dejeneratif osteoartriti veya lomber disk hernilerine de (Bel fıtığı) bağlı olarak meydana gelebilir. Bu nedenle ayırıcı tanı için öncelikle muayene olmanız gerekmektedir. Saygılarımla
MERHABA HOCAM YAŞIM 39 YAKLAŞIK 2 SENEDİR AS TEŞHİSİ KONULDU SALAZOPRİN 500 MG GÜNDE 2 ADET KULLANIYORUM SAĞ AYAK SERÇE PARMAĞIMIN YANINDAKİ PARMAĞIM DİĞER SOL AYAĞIMA GÖRE ŞEKLİ DEĞİŞİYOR GİBİ. VE AYAĞIMIN ÜSTÜNE BASARKEN AĞRI OLUYOR NE YAPABİLİRİM LÜTFEN YARDIMCI OLABİLİR MİSİNİZ
Sayın O. Söyler; kullanmış olduğunuz Salazopyrin dozu hastalık aktivitesini baskılamak için yeterli olmayabilir ve bu nedenle hastalığın periferik artritine bağlı olarak bu deformite gelişiyor olabilir. Benim önerim bir romatoloji uzmanı tarafından değerlendirilmenizdir. Saygılarımla
Ra hastasıyım arava ilacı kullanıyorum periferik nöröpeti yaptı bende bende ne yapmalıyim saygılar
Sayın Güler hanım; ARAVA’nın nadir rastlanan yan etkileri arasında nöralji/nöritis bulunmaktadır. Eğer sizde Periferik Nöropati geliştiği ENMG testi sonuçları ile kanıtlanır ise ve ARAVA dışında herhangi bir nedene bağlanamaz ise (Örneğin Şeker hastalığı/Diabetes Mellitus gibi) o zman ilacın kesilmesi gerekmektedir. Saygılarımla
SLM HOCAM ANKLIOZAN SPONDİLİT BENİ SAKAT EDERMİ ÇOK KORKUORUM
Ankilozan Spondilit omurga eklemleri ve periferik eklemleri tutan romatolojik hastalıklardan birisidir. Eğer yeterli derecede tedavi edilmez ise omurgada giderek artan derecede hareket kısıtlılığına neden olabilir. Bu nedenle hastalığın tedavisinde düzenli takip çok önemlidir. Saygılarımla
hocam belimde kayma ve fıtıkvar denildi ilaçlı emar çektirdimiltihaplı romtizmada çıktı belli mesafeden sonra yürüyemiyor duruyorum vecanımı çok yakıyor gittikçede yürüme mesafem kısıtlanıyor bana yardımcı olurmusunuz YAŞIM 45 TEŞEKKÜRLER
Sayın H. Işık; öncelikle hastalığınız ile ilgili bulguların bel fıtığı-kaymasına mı bağlı olduğu (Lomber Disk Hernisi-Spinal Stenoz) yoksa iltihaplı romatizma olarak tanımladığınız hastalığa mı bağlı olduğunun (Ankilozan Spondilit?) ortaya konulması lazımdır. Tanı kesinleştikten sonra tedavi ona göre planlanabilir. Saygılarımla
Slm hocam.ben 29 yaşındayım.önce doktorum lupus var dedi sonra lupus değilsin aşırı göz kuruluğu var şöGlen var dedi.vücudumda antikor üretmiş ve 23 haftalik ken bebegime kalp yetmezliği yapmış 35 haftalik ken bebeğim karnimda öldü.doktorum plaquenil ve rfresh suni damla kullanmami söyledi.5 aydır kullanıyordum.tahlillerim temiz çıktı.ama doktorum gebelik dusunmezsem ilaca devam etmemi söyledi.gebelik dusunursemde ilacı hemen kesmemi söyledi.plaquenil vücuttan ne kadar sürede atılır.gebelik dusunursem bir sorun olur mu şimdiden teşekkür ederim.kafam çok karışık lütfen yardım edin.
Sayın Kübra hanım; Sistemik Lupus Eritematosus (SLE) ile beraber bazı hastalarda kanda antikardiyolipin antikorları oluşarak tekrarlayan düşüklere sebep olabilir. Yine bazı antikorlar sağlıklı doğum yapan SLE hastalarının bebeklerinde kalp ile ilgili bazı bulgulara neden olabilirler. Bu nedenle öncelikle hastalığınızın kesin tanısının konulması gereklidir (SLE, Sjögren Sendromu, Antifosfolipid Sendromu vs). Bundan sonra uygun tedavi başlanarak hastalığın remisyona sokulmasının ardında gebelik planlanabilir. Saygılarımla
slm hocam 22 yaşındayım anklıozan spondilit teşhisi koyuldu bana çok korkuyorum psıkolojım bozuldu hergün sakat ve egri olucam duşüncesi var lutfen bana yardım edin
Sayın Zeynep hanım; halk arasında omurilik romatizması olarak da isimlendirilen Ankilozan Spondilit (AS) hastalığı öncelikle sakroiliak eklemlerden (leğen kemiği eklemleri) başlayarak daha sonraki dönemlerde omurgayı tutan, aynı zamanda vücudun diğer bölgelerindeki küçük eklemleri de tutabilen, kronik inflamatuvar bir tabloya neden olur. Eğer eklem dışı tutulumlardan gözde üveitis meydana gelecek olur ise sonucu körlüğe kadar uzayabilen bir dizi komplikasyona yol açabilir. AS tedavisinde ilk olarak nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar kullanılır. Bu ilaçların ağrı kesici özelliklerinin yanı sıra iltihabı (inflamasyonu) azaltıcı etkileri de vardır. Ancak bu gurup ilaçlar ile hastalık aktivitesini baskılayıcı sonuç elde edilemez ise ve eğer hastalarda esas olarak omurga dışı eklemlerde (omuz, dirsek, kalça, diz, ayak bileği gibi) bir tutulum varsa o zaman 2. basamak ilaçlardan Salazopyrin ile tedaviye geçilir. Salazopyrin tedavisinde ilaca 500 mg/gün dozda başlanarak her hafta doz artımına gidilir ve yaklaşık 4 hafta sonra 2 gr/gün doza çıkılır. Eğer 2 gr/gün doz ile etki elde edilemez ise bu ilacın dozu maksimum 3 gr/gün kadar çıkılabilir. Salazopyrin tedavisinde ilacın etkisi 6-8 hafta sonra görülmeye başlanır ve hastanın vereceği cevaba göre doz ayarlaması yapılır. Eğer 3 gr/gün doza çıkılmasına rağmen hastalık aktivitesi kontrol altına alınamayacak olursa bir başka tedavi seçeneği olarak son dönemlerde biyolojik ajanlar gurubundan anti-TNF ilaçlar da (İnfliximab=Remicade, Etanercept=Enbrel, Adalimumab=Humira) kullanılmaktadır. AS tedavisinde hastalığın takibi çok önemlidir bu nedenle belirli aralıklar ile aksatmadan kontrollerinize devam etmenizi öneririm. Saygılarımla
slm hocam benim sağ gözümde ileri derecede keratokonus var sol gözümde hafif keratokonus var,bide iltihaplı bel romatizmam var günlük hayatmda engelli gibiyiğm bu durumda engelli raporu alabilirmiyim tşkkürler
Sayın İpek hanım; engelli raporu alabilmeniz için öncelikle hastalığın bulunduğu organlarda (yani göz ve bel bölgesinde) ne derecede bir fonksiyon kaybının meydana geldiği belirlenmelidir. Bundan sonra tespit edilen dereceye göre bir rapor verilebilir. Saygılarımla
Bebeğim 22 aylik bir hafta önce dikloron iğne yapildi iğnenin yapildigi zaman bacagi sisti o günden beri az yürüyor ve bugün hic yurumedi birşey olur diye korkuyorum
Sayın Yağmur hanım; Dikloron (Diclofenac) pediatrik hastalarda kullanımı çok tercih edilmeyen bir nonsteroid antiinflamatuvar ilaçtır. Uygun olmayan enjeksiyon tekniklerinde yakındaki sinirde zedelenme yapabilir. Bu nedenle benim önerim eğer hareket isteksizliği devam ederse bir pediatrik nöroloji uzmanı veya o mümkün değil ise bir çocuk hastalıkları uzmanı ile görüşmeniz ve olayın üzerinden 1 ay geçmesinden sonra o bölgedeki sinirlerin ENMG ile değerlendirilmesidir. Saygılarımla
Hocam bacaklarimda ağrı çok oluyor birde azimda 3 aydır şeker tadı var neden? Rf 18,3 değerinde diğer tahliller temiz çıkıyorum zimdaki şeker tadı nedenini bilmiyorum?
Sayın Songül hanım; daha önceden de belirttiğim gibi ilgili kliniklere muayene olmadan şikayetleriniz ile ilgili bir çözüm bulmanız mümkün değildir. Saygılarımla
Hocam Merhaba, 26 yaşındayım ve 4 yıldır kol ve boyun ağrısı yaşıyorum son 3 ayda da sağ kürek kemiği ile boyun ağrısı eklendi booynum ağırdığında şiddetli bir ağrı olup sersemletiyor. bazı dönemler kolumu kullanamayack kadar ağrım oluyor. Bu ağrılara bir de kol ve parmak uyuşmaları ekleniyor. +yıldır tüm tetkiklerim yapıldı. EMG MR VE Kan tahlillerim ancak bütün sonuçlarım normal çıktı. sürekli ağrı kesicilerle geçiştirildim. Son gittiğim doktorum yumuşak doku hastalığığından bahsetti romatizma değil ama dedi ve Symra 75mg ve Devit-3 ile tedaviye başladı Hocam böyle bir rahatsızlığı hiç bilmiyordumsormak istediğim şu: Acaba yine geçiştiriliyor olabilir miyim yoksa yan etkisi fazla olan bu ilaçları kullanmaya başlamalı mıyım ?
Sayın İ. Işık; önce kısaca bilgi verecek olursak halk arasında yumuşak doku romatizması olarak bilinen Fibromiyalji sendromu kas iskelet sisteminde yaygın şekilde ağrı, tutukluk ile beraber doktorun muayenesi esnasında tespit ettiği ağrılı hassas noktaların bulunduğu bir klinik tabloya denilmektedir. Bu hastalığa ait hiçbir özel laboratuar bulgusu yoktur. Fibromiyalji sendromunda en sık görülen ve en önemli karakteristiği olan bulgular, vücutta birden çok bölgeyi içerecek şekilde yaygın ağrı, tutukluk, yorgunluk ve uyku bozukluğudur. Ağrı kollar, bacaklar, bel ve boyun bölgeleri de dahil olmak üzere tüm vücut’da hissedilir. Hastaların % 75-85’inde sabahları tutukluk ile beraber halsizlik vardır ve bu halsizlik fiziksel aktivite ile artar. Hastaların şikayetleri soğuk ve nemli havalarda, endişe ve stres’li durumlarda, aşırı fiziksel aktivite ile veya tam tersi hareket azlığı ile, uyku bozukluğu olduğu durumlarda ve en son olarak gürültülü ortamlarda şiddetlenir. Fibromiyalji sendromlu hastaların tedavisinde hastanın hastalığı ile ilgili olarak bilgilendirilmesi, hastalık bulgularını şiddetlendiren faktörlerin tespit edilerek ortadan kaldırılması ve eğer beraberinde eşlik eden hastalıklar varsa bunların tedavi edilmesine çalışılır. Bütün bunlara ilave olarak Fibromiyalji sendromlu hastalarda farklı ilaç gurupları hastaya göre değişen başarı oranları ile kullanılmaktadır. Sizin durumunuzda eğer kesin olarak Fibromiyalji teşhisi konulmuş ise burada hastalık semptomlarını şiddetlendiren faktörlerin tespit edilmesi ve öncelikle bunların ortadan kaldırılması gereklidir. Bu aşamaya dikkat edilmeden sadece ilaçlar ile tedavi seçeneği başarısız olmaya mahkumdur. Ayrıca boyun ve sırt bölgesine uygulanacak Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon programları da şikayetlerinizin ortadan kaldırılmasında yardımcı olacaktır. Saygılarımla
RA Psikolojin iyi değilse atak geçirtirmi ayrıca meterolojiyle ataklar çoğalıyormu yani hava bozunca ağrılar çoğalırmı
Sayın Ş. Kuru; bağışıklık sistemi ile hastanın ruhsal durumu arasında ilişkiden bahsedilmektedir, dolayısıyla psikolojik olarak sıkıntılı dönemlerde hastalık aktivitesinde artış görülebileceği gibi ağrılar da daha şiddetli olarak algılanabilir. Ayrıca geleneksel olarak bulutlu ve yağışlı havalarda ağrıların şiddetlenmesinden bahsedilmektedir. Saygılarımla
romotoit artritte topuk ağrısı olurmu
Sayın Y. Kara; Romatoid Artrit (RA) eklemleri tutan bir hastalıktır. Bu nedenle ayak bileği ve ayak bölgesinde de RA bağlı tutulum görülebilir. Saygılarımla
hocam çok teşekkür ederim.sizin öneriniz doz olarak nedir ilaç dozumu beni görmeden ayarlayabilirmisiniz karaciğerfonksiyon testlerim veCRP RF normal değerlerde bende hemşireyim çok teşekkürler hocam
Sayın Z. Öztürk; hastayı görüp tanıyı kesinleştirmeden tedavi ve doz planlaması mümkün değildir. Saygılarımla
merhaba hocam tanım koyulalı yaklaşık 1 yıl oluyor labratuar tetkiklerimde çok belirgin tanı koyulacak sonuçlar çikmadı tanımı klinik olarak koydular sadece ANA ZAYIF + Dİ ilaçlarım pleguenil 2+1 metotraksat haftada 1 100mg deltacortil 5 mg 1+1 alıyorum ama ağrım çok fazla ve zaman zaman ağır ataklar geçiriyorum yaşam kalitem iyice düştü 2 ay sonra kontrolüm var yardımlarınızı bekliyorum teşekkürler
Sayın Z. Öztürk; anlatmış olduğunuz şikayetler ve laboratuvar tetkik sonucu kullanmış olduğunuz dozlardaki ilaçları açıklamaya yetmemektedir. Bu nedenle benim önerim yeniden değerlendirilmenizdir. Saygılarımla
Baylan ben salazoprin endol ilaclari kullandim su ada yeni evlendim cocuk sayibi olmak istiyorum fakat bu kulandim ilaclar egelmi salazorin birak tiktan nekadar sure sonra gecici kisirli ortadan kalkiyor yardimci olur musunu simdiden tesekur ederim
Sayın V. Baylan; Salazopyrin kullanan hastalarda meydana gelebilen sperm sayısındaki azalma ilacın kesilmesinden sonra geçen 2-3 aylık sürede tamamen ortadan kalkmaktadır. Saygılarımla
Merhaba hocam bundan 1 yıl önce Cabraz bagim yırtıldı ve dizim sismisti bende sağlık ocağına gidip dizimde bir sikinti var dedim ve bana kan testi yapıp romantizmal kalp hastalığı var dediler bende bir kardiyolaga gidip muayrne oldum banamitral kapak hafif etkilenmiş dedi ve 4 yıl deposilin kullanmam gerektiğini söyledi fakat ben dizimden ameliyat olduğum için iğneyi 5 ay felan kullanabildim son 6 aydır vurulmuyorum ve yüzünde kızarma ve halsizlik oluyo acaba hastalık ilerlemiş olabilirmi veya bundan sonra vurulsam iyilesirmiyim
Sayın A. Keskin; öncelikle Akut Eklem Romatizması’nın (AER) kalp tutulumu yönünden değerlendirilmeniz gerekir. Bu değerlendirme de laboratuar testlerinden başka ekokardiyografi ile kalp tutulumunun derecesinin de saptanması gerekir. Daha sonra hastalığınızı durumu ve yaşınıza göre bir depo-penisilin proflaksi programı belirlenebilir. Saygılarımla
İyi günler Hocam.On yıldırki bir romatizmal bir romatizmal hastalığa sahibim. geçmeyen ağrılar, eklemlerimi oynatamam, ağrı şişlik, geceleri uyuyamama, el kırıkmış gibi ağrı, hareketsizlik. vs. bu hastalık yağmurlu havalarda, mevsim geçişlerinde, aşırı sıcak havalarda, nemli ortamlarda daha belirgin olmakta.Önceleri doktara gittim, emardan tutunda her türlü tetkikleri yapmalarına karşın hiçbirşey bulamadılar.bu durumumla ilgili sizlere bir muayene olmak istiyorum. kayseride yaşadığım için öncesinde ne gibi testleri yaptırıp yanınıza gelebiliriz yardımcı olursanız seviniriz.
Sayın A. Temel; Şikayetlerinize yönelik olarak daha önce yapılan tetkiklerin sonucunda herhangi bir anomali görülmemesi iki ihtimali düşündürüyor; ya uygun tetkikler istenmedi ya da gerçekten istenen tetkiklerde normal dışı bir sonuç yok. Her iki durumda da öncelikle sizi muayene etmemiz ve bunun sonrasında daha önceki tetkikler ile beraber sizi değerlendirmemiz gerekecektir. Bu arada eksik veya yetersiz olan laboratuar incelemeleri de tekrarlanabilir. Saygılarımla
Benim bacaklarimda geçmeyen ağrı ve 3aydir ağzında şeker tadı var romatizma olabilir mi?
Sayın Songül hanım; romatolojik hastalıklarda ekstremite ağrıları bulunabilir ancak diğer bulgular yönünden gecikmeden muayene olmanız gerekmektedir. Saygılarımla
Mrb hocam. 1,5 ay önce ayaklarımda lekelenmeler oluştu, yapılan biyopsi sonucu LÖKOSTOKLASTİK VASKÜLİT (ilaç veya enfeksiyon etkisiyle oluşmuş olabileceği söyleniyor)tanısı konuldu , kortizon kullandım ve kullanıyorum ama halen hareketli olduğum günler yeni lekeler çıkıyor , sürekli yatıyorum, Şu an imuran kullanmaya da başladım Bu durum ne zamana kadar devam eder , kalıcı olur mu , tedavileri hakkında bilgi verirmisinz
Sayın A. Can; biyopsi ile Lökositoklastik vaskülit tanısı konulan hastalarda öncelikle muhtemel etyolojik faktör tespit edilmeli ve daha sonra mümkünse ortadan kaldırılmaya çalışılmalıdır. Daha sonra ise tedavi başlanmalıdır. Steroid ve daha nadir hastalarda immünsupressif ilaçlar gerekebilir ancak sizin durumunuzda olduğu gibi yeni lezyonlar ortaya çıkıyor ise öncelikle tanı ve daha sonrada tedavi dozu gözden geçirilmelidir. Saygılarımla
merhaba hocam bana 2012 yılında üniversitede ankilozan spondalit teşhisi kondu.. salazopryn ve embrel le tedavi başlandı tedavi ile çok rahatladım ama salazopryn alerji yaptı..embrel le devam edildi zamanla ağrılarım bel tutulumum arttı..kan değerlerim bozuldu ve anti tnf blokerleriyle devam edildi ilaçlar çok iyi sonuç vermesine rağmen birkaç dozdan sonra alerji yaptı..üç farklı ilaç denendi.sonuç aynı oldu ama değerlerim düzeldi rahatladım fakat taşınmak zorunda kaldım tedavi mi tam takip edemedim bu arada ağrılarım çok arttı belim de kalçamda ve topuğumda şiddetli ağrı ve bel tutulumuyla acile gittim tek doz bi iğne yapıldı biraz rahatladım..daha sonra tekrar tetkikler yapıldı mr sonucuna göre şuan ki şikayetimim bel fıtığıdan kaynaklı olduğu söyledi ve kullanmakta olduğum melox fort ve lyrica 150mg nin tedavim için yeterli olduğu söylendi fakat özellikle kalça ve topuk ağrım arttı bel tutulumlarım var bu sikayetle gitiğim merkezde yapılan tahlil sonucu na göre crp 6.2 sedim 49 idrarda protein 25 ve kansızlığım var sizin yorumlarsanız teşekkür ederim
Sayın A. Güçlü; sizin durumunuzda öncelikle hastalığın kesin olarak Ankilozan Spondilit (AS) olduğunun belirlenmesi lazım. Bundan sonra eğer AS tanısı kesinleşecek olur ise hastalığınızın aktivite durumunun belirlenmesi uygun olacaktır. AS’de hastalık aktivitesinin belirlenmesi için bazı kriterler vardır ve takip edildiğiniz romatoloji kliniğine başvurursanız muayene ve laboratuvar tetkiklerinden meydana gelen bu kriterlere göre durumunuzu değerlendirirler. CRP farklı laboratuarlarda farklı normal değerlere sahiptir, bazı laboratuarlarda normal değerler 0.5 – 0.8 olarak bildirilmişken, bazıları normal olarak 5’i kabul etmektedir. Ancak sonuç ne olursa olsun yeniden muayene olmanız ve tedavi seçenekleri yönünden değerlendirilmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
merhabalar hocam sorunumun ne oldugunu bilmiyorum ama yürürken bir ayagımı digerinden hızlı atıp büyük adımlar atıyorum istemsizce çok çirkin bir görüntü oluşturuyor yardımlarınızı bekliyorum teşekkürler
Sayın Mert bey; sorununuz diğer taraftaki kalça ekleminden kaynaklanabilir. Bu nedenle bir ortopedi kliniğinde muayene olmanız uygun olacaktır. Saygılarımla
Selamlar doktor bey Ağustos ayında ayak bileğimde kemik iliği ödemi teşhis i kondu daha sonrasında emar raporumda gerileme olduğu söylendi yürüyebilirsiniz dendi bu arada kalçalarımda ağrılar başladı ayak bileğim dede yürürken ağrı oluşuyordu bel ağrım ve kalça ağrım beni gece uykudan uyandırıyordu romatizma diye tekrar doktor a göründüm kan tahlili yapmadı kalça emarıma baktı ve romatizma yok dedi ağrılarda nöropatik dendi sizce nasılbir yol izlemeliyim teşekkürler
Sayın F. Şahan; çok farklı nedenlere bağlı olarak eklem ağrıları meydana gelebilir ve tek başına bir tetkike bakarak kesin tanı koymak mümkün değildir. Bu nedenle benim önerim bir romatoloji kliniğinde ayrıntılı olarak muayene olmanız ve bundan sonra tanı/ayırıcı tanıya yönelik gerekli tetkiklerin yapılmasıdır. Saygılarımla
mrb hocam bn as hastasıym yaklasık 10 yıl dr salazoprn kullandm ama bi sonuç alamadm doktor şimdi simponi diye bi anti tnf ilaç yazmak istedi ama bazı yan etkileri varmş verem kanser kısırlık gibi dolayısıyla bande endişe içinde kaldm hocam sizce bu ilacı nsaıl kulanmalıym veya kulanmalımıym biraz korku içindeym sizden yardım bekliyorum teşekkürler.
Sayın Ahmet bey; Ankilozan Spondilit (AS) tedavisinde biyolojik ajanlar ile tedavi seçeneği konusunda bu konularda deneyimli bir romatoloji kliniğince değerlendirilmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
Merhaba. Romotoloji doktoru fibromiyalji teşhisi koydu fizik muayene sonucunda.lyrica 25mg.verdi.Fakat ben de yan etki yaptı ve doktor ilacı kesti.ağrılarım kaldığı yerden devam ediyor.topuklarim omuzlarim ve parmaklarima kadar inen ağrı güçsüzlük halsizlik. İlaç dışında kesin çözüm olacak bir tedavi var midir? Teşekkürler
Sayın Duygu hanım; kısaca bilgi verecek olursam Fibromiyalji sendromu kas iskelet sisteminde yaygın şekilde ağrı, tutukluk ile beraber doktorun muayenesi esnasında tespit ettiği ağrılı hassas noktaların bulunduğu bir klinik tabloya denilmektedir. Bu hastalığa ait hiçbir özel laboratuar bulgusu yoktur. Fibromiyalji sendromunda en sık görülen ve en önemli karakteristiği olan bulgular, vücutta birden çok bölgeyi içerecek şekilde yaygın ağrı, tutukluk, yorgunluk ve uyku bozukluğudur. Ağrı kollar, bacaklar, bel ve boyun bölgeleri de dahil olmak üzere tüm vücut’da hissedilir. Hastaların % 75-85’inde sabahları tutukluk ile beraber halsizlik vardır ve bu halsizlik fiziksel aktivite ile artar. Hastaların şikayetleri soğuk ve nemli havalarda, endişe ve stres’li durumlarda, aşırı fiziksel aktivite ile veya tam tersi hareket azlığı ile, uyku bozukluğu olduğu durumlarda ve en son olarak gürültülü ortamlarda şiddetlenir. Fibromiyalji sendromlu hastaların tedavisinde hastanın hastalığı ile ilgili olarak bilgilendirilmesi, hastalık bulgularını şiddetlendiren faktörlerin tespit edilerek ortadan kaldırılması ve eğer beraberinde eşlik eden hastalıklar varsa bunların tedavi edilmesine çalışılır. Bütün bunlara ilave olarak Fibromiyalji sendromlu hastalarda farklı ilaç gurupları hastaya göre değişen başarı oranları ile kullanılmaktadır. Eğer sizde kesin olarak Fibromiyalji teşhisi konulmuş ise öncelikle hastalık semptomlarını şiddetlendiren faktörlerin tespit edilmesi ve bunların ortadan kaldırılması gereklidir. Daha sonra hangi medikal tedavinin seçileceğine karar verilmesi uygun olacaktır. Saygılarımla
Hocam bende 2014 beri sağ ayağımda ağrı uyuşma batma kramp vardı hastaneye gittim venüsküs belfıtıgı ve sol sakral komşu kemik de yağlanma cıktı ve şimdide dizindeki kaslarda da kuvvet kaybı cıktı simdi symra 75mg 150mg verdiler ve şeker hastalığı da olabilir dediler bugün kan test yaptırdım ama bana su hastalığın var demiyolar sizce bende nevar
Sayın T. Uzun; mevcut durumunuzda benim önerim yeniden muayene olmanız ve tüm tetkik sonuçlarınız ile beraber hep aynı doktor tarafından değerlendirilmenizdir. Saygılarımla
Hocam iyi günler.15 yıldır AS hastasıyım.27 yaşındayım.Tanı konulduğundan salazoprin,metotrax ve dikloron kullanmam söylendı.Metotrax'ın 1.5 yıl kullandım ve sonra ilaç kesildi hiçbir etki yoktu belli bir zamandan sonra geçen yıl 2015 te tekrar başlandı.Ortalama 8 ay civarında kullandım ama yine bir sonuç göremedim.Şimdi 04.02.2016 itibariyle simponi anti tnf diye bir ilaç başlanmak istendi ama ben bu ilaçtan çok korkuyorum.Henüz ilacı vurulmadım.Ayda 1 sefermiş.Bazı yan etkilerini duydum(kanser,teberküloz vb.).Simponiden önce doktor İNH diye ilaç kullanmamı söyledi.Bazı testler yaptırdım PPT 0 çıktı akciğer normal.Böbrek taşından dolayı idrar yolunda enfeksiyon vardı üroloji bişey olmayacağını söyledi.Ama ben bu ilaçtan çok korku ve tedirginlik içerisindeyim.Bu konuda sizden yardımlarınızı bekliyorum.Bana yardım ederseniz sevinirim.Saygılarımla.
Sayın G. Bütün; Halk arasında omurilik romatizması olarak da isimlendirilen Ankilozan Spondilit (AS) öncelikle sakroiliak eklemlerden (leğen kemiği eklemleri) başlayarak daha sonraki dönemlerde omurgayı tutan, aynı zamanda vücudun diğer bölgelerindeki küçük eklemleri de tutabilen, kronik inflamatuvar bir hastalıktır. AS tedavisinde ilk olarak nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar kullanılır. Bu ilaçların ağrı kesici özelliklerinin yanı sıra iltihabı (inflamasyonu) azaltıcı etkileri de vardır. Ancak bu gurup ilaçlar ile hastalık aktivitesini baskılayıcı sonuç elde edilemez ise ve eğer hastalarda esas olarak omurga dışı eklemlerde (omuz, dirsek, kalça, diz, ayak bileği gibi) bir tutulum varsa o zaman 2. basamak ilaçlardan Salazopyrin ile tedaviye geçilir. Salazopyrin tedavisinde ilaca 500 mg/gün dozda başlanarak her hafta doz artımına gidilir ve yaklaşık 4 hafta sonra 2 gr/gün doza çıkılır. Eğer 2 gr/gün doz ile etki elde edilemez ise bu ilacın dozu maksimum 3 gr/gün kadar çıkılabilir. Salazopyrin tedavisinde ilacın etkisi 6-8 hafta sonra görülmeye başlanır ve hastanın vereceği cevaba göre doz ayarlaması yapılır. Eğer 3 gr/gün doza çıkılmasına rağmen hastalık aktivitesi kontrol altına alınamayacak olursa bir başka tedavi seçeneği olarak son dönemlerde biyolojik ajanlar gurubundan anti-TNF ilaçlar da kullanılmaktadır. Sizin durumunuza gelince, hastalığınızın hangi evrede olduğu ve mevcut durumdaki hastalık aktivitesi yönünden bilgi sahibi olmadan bir fikir beyan etmek yanlış olacaktır. Bu nedenle benim önerim sizi takip eden doktorunuz ile tekrar temasa geçerek beraberce yeni bir tedavi şemasını planlamanız uygun olacaktır. Saygılarımla
Hocam kolay gelsin. Benim 2 senedir sol kalçamda kalçamdan ayak tabanıma kadar inen bir uyuşma var. Ve hareketle birlikte artan kalçada batma, takılma hissi ve günün sonunda topallamaya varacak derecede yürümekte güçlük çekiyorum. Son iki ayda iki kez mr çekildi; biri belden biri kalçadan. Birinde; "sol sakroiliak eklemin inferior kesimine komşu sakral yüzde intramedüller ödem ve lineer hat mevcuttur. (fraktür)" şeklinde bir bulgu çıktı. İlk önce kalça kemiğinde ayrılmamış kırık olduğu söylendi. Etrafında da ödem oluşmuş. İlaveten kalçada sinir sıkışması var dendi. Bel fıtığı araştırıldı, önemsiz derecede küçük bir tane bel fıtığı var lakin bu bahsettiğim şikayetlere sebep olmaz dendi. Yine bir hastalıktan daha şüphelenildi, kas romatizmasıydı adı sanırım. Lakin üst üste bu kadar mr çekmek doğru olmaz diye biraz ertelendi. Bu süreçte ağrılarım acılarım hayat kalitemi düşürmesin diye Symra başlandı. % 100 senin hastalığının adı şudur teşhisi budur denmemesi çok can sıkıcı. İlacı kullansam da sonucunu bir görsem mi yoksa araştırılmaya devam etme talebimi mi iletsem bilmiyorum. Siz ne önerirsiniz? Şimdiden teşekkürler cevabınızdan öturü. Saygılar...
Sayın Nur hanım; şikayetlerinizin yumuşak doku romatizması (Fibromiyalji Sendromu) veya bel fıtığına (Lomber disk hernisi) bağlı olduğunu düşünmüyorum. Benim önerim iliak kemik alt bölümde görülen ve kırık (fraktür) olarak değerlendirilen lezyonun araştırılması ve gerekirse daha iyi bir merkezde ve kontrast madde kullanarak MRI tekrarlanmasıdır. Buradan elde edilecek sonuçlar ile daha ileri incelemeler gerekebilir. Saygılarımla
Merhaba ben 2 senedir intahaplı eklem romatizması var nekdr ilaç kullansamda hiç faydası görmedim benim bütün eklem yerlermde romatizma var ne gibi faydası var ilaç tedavisi bi işime yaramıyor elimde şişlik ve ağrı var neler yapmam gerek
Sayın Melike hanım; genel bilgi olarak bahsedecek olursak halk arasında iltahaplı romatizma olarak tanımlanan Romatoid Artrit (RA) hastalığında en sık olarak el, el bileği eklemleri, ayak bilekleri, diz ve dirsek eklemlerinde şişlik, ısı artışı, hareket tutukluğu ve ağrı olur. Eğer yeterli derecede tedavi edilmez ise eklemlerde kalıcı hasar meydana gelerek eklemde şekil bozukluğu (deformiteler) gelişir. Romatoid Artrit hastalığının tedavisinde ilk aşamada nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar kullanılmakla beraber bu ilaçların kalıcı eklem hasarını önleyici etkileri yoktur. Bu nedenle en kısa sürede ikinci basamak ilaçlar ile tedaviye geçilmesi gerekir. 2. basamak ilaçlar veya hastalık seyrini değiştiren ilaçlar gurubu olarak isimlendirilen tedavi seçeneklerine dahil olan ilaçlardan Methotrexate (30 mg/hafta), Hidroksiklorakin (400 mg/gün), Salazoprin (3 gr/gün) ve Leflunomide (20 mg/gün) maksimum dozlarda kullanılır. Eğer bu ilaçların yeterli doz ve sürede kullanılmasına rağmen yeterli etki elde edilemez ise o zaman hastalarda bu ilaçların 2 veya 3 tanesinin beraberce kullanılması denenebilir. Yine bu kombinasyon tedavisi yeterli doz ve sürede kullanılmasına rağmen hastada başarılı sonuç alınamaması yani hastalığın remisyona sokulamaması durumunda ise biyolojik ajanlar ile tedaviye geçilir. Bugün için biyolojik ajan tedavisinde en sık olarak Remicade, Humira ve Enbrel kullanılmaktadır. Tüm diğer branşlarda olduğu gibi Romatolojik hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların da pek çok yan etkileri bulunmaktadır ve bu ilaç gurupları ne kadar spesifik hale gelirse yan etkileri de o derecede ağırlaşmaktadır. Bu üç ilaç gurubu ile yeterli doz ve süre uygulanmasına rağmen başarılı sonuç alınamayacak olur ise yılda iki kür halinde uygulanan bir başka tedavi seçeneği de (anti-CD20: Maphtera) bulunmaktadır. Sizin hastalığınızın ve tedavinizin hangi aşamada olduğunu bilmediğimden dolayı bu konuda daha fazla bir yorumda bulunamayacağım. Saygılarımla
İyi günler diliyorum hocam yaklaşık 4 senedir aşiltendonrımda ağrı oluyordu bazı uzman doktorlarımıza giddiğimde bana kortizon iğnesi yapıyorlardı tabi bu geçici bir çözüm dü en son Prof doktoruma danıştım bende topuklarda romatizmadan kaynaklanan tendinit olduğunu söyledi test sonuçları romatizmalı tendinit çıktı şuanda sinponi iğnesi kullanıyorum . Yaklaşık 3 iğne ve ayda 1 defa. Halen ağrı be şişkinlik devam ediyor . Hocam Nasıl yapmalıyım fizik tedavide görüyorum. Sizin fikriniz nedir.
Sayın F. Türkhan; Seronegatif Spondilartropati gurubu hastalıkların en önemli özelliklerinden birisi de “Entesopati”lerdir ve kabaca kelime anlamı tendonların kemiğe yapışma bölgesindeki (iltihaplanma) inflamasyon olan entesopatiler görüldüğü bölgeye göre isimlendirilebilir örneğin sizde aşil tendon bölgesinde olduğu için aşil tendiniti denir. Ancak bu tendinit romatolojik hastalıklar dışındaki sebeplerden dolayı da meydana gelebilir. Bu nedenle aradaki ayırımın iyi yapılması ve buna göre tedavinin planlanması gerekir. Eğer tendinit romatolojik nedenlere bağlı ise bunun tedavisinde farklı preparatlar kullanılabilir. Ayrıca topuk (calcaneus) bölgesine binen yükü azaltacak ve o bölgeye olabilecek travmaları engelleyecek bazı yardımcı uygulamalardan da yararlanılabilir. Saygılarımla
Merhaba..annemin elinde bir şişlik ve ağrı oluşmuştu..bu ağrı ve şişlik daha sonra diğer eline geçti ve şuan bu ağrı vücudunda geziyor bazen omzu bazen kalçası vs..romatizma testi yaptirdik ancak sonuç romatizmanın olmadığı yönündeydi.aylardır bir çözüm bulunamadı..buna yönelik düşüncelerinizi alabilir miyiz..teşekkürler şimdiden
Sayın Ayşe hanım; annenizin şikayetleri halk arasında iltihaplı romatizma olarak bilinen Romatoid Artrit hastalığını düşündürmekte. Bazen hastalığın erken-başlangıç dönemlerinde laboratuar testleri normal sınırlar içerisinde olabilir. Bu nedenle benim önerim muayene ve laboratuar tetkiklerinin tekrarlanarak annenizin yeniden değerlendirilmesidir. Saygılarımla
Hocam mrb ben 27 yaşındayım yaklaşık 3 yıldır safra kesesi amaliyatin dan sonra sırt ağrısı kaldı akciger flim çekildi bişey yok ama çok ciddi admgrilarim arttı 8 ay önce doğum yaptım spinal anaztazi aldım ondanmi bilmiyorum ama sırt ağrım feci derecede arttı son 5 aydır bir kilo poşet kaldirsam sağ boyundan itibaren kürek kemiklerim kuluç oluyor ne yapsan haftalarca geçmiyor birde ensemde saç diplerimi ellwyemiyorum orlarda çok ağrı var hocam biri 3 diğeri 8 aylık iki küçük çocuğum var uyku düzenim hiç yok birde çok stresliyim acaba hocam ne vardır açıkçası ben takıntılı yim hemen aklıma kötü şeyler geliyor uzun oldu hakkınızı helal edin saygilar
Sayın Zeynep hanım; şikayetleriniz ile ilgili olarak muayene sonrasında boyun MRI ile değerlendirilmeniz tanı bakımından yaşanan sıkıntıları giderecektir. Saygılarımla
SİMPONİ KULLANIYORUM.15 OCAKTA İĞNE GÜNÜMDÜ FAKAT GRİP OLDUĞUM İÇİN İĞNEMİ YAPMADIM.İĞLEŞİNCE YAPACAĞIM.SORUM ŞU BİR SONRAKİ İĞNEMİ NE ZAMAN YAPMALIYIM ???
Sayın H. Arık; Simponi aylık olarak kullanılır. Grip nedeniyle yaptırmadığınız enjeksiyon yapıldığı tarihten itibaren 1 ay sonra diğer enjeksiyon yapılmalıdır. Saygılarımla
Hocam merabalar venöz ülseri hakkinda bilgi verirmisiniz ?
Sayın Bilal bey; Venöz yetmezliğe bağlı ülserler; toplardamarlardaki (venlerde) aşırı basınç yüzünden derinin bütünlüğünün bozulması nedeni ile özellikle ayak bileğinde yara açılmasıdır. Oluşan yaralar çok zor iyileşir ve kapansa bile tekrar oluşur. Aşağıdan yukarıya doğru akım olan toplardamarlarda kapakların bozulup, kanın ters yönde aşağı doğru akması veya toplardamarın pıhtı ve bası ile tıkanması sonunca kanın rahatlıkla yukarı akamaması bacaklarda kanın göllenmesine ve giderek toplardamar kan basıncının dokuların tahammül edebilecekleri düzeylerin üzerine çıkmasına neden olur. Yıllar içinde bu sürekli yüksek basınç nedeni ile dokularda ve özellikle bacak derisinde bozulma sonucunda bacaklarda yaralar oluşur. Venöz ülser tedavisinde iki amaç vardır. İlki yaranın iyileştirilmesi, ikincisi ise yaranın bir daha tekrarlamasının engellenmesidir. İlk amaç yani yaranın iyileştirilmesi yara bakımı ve varis çorapları yada sargılarla dıştan bası ile mümkündür. İkinci amaç olan ülserin tekrarlamaması altta yatan toplardamar sorununun çözümü ile sağlanır. Saygılarımla
Teşekkür ederim hocam sorumu yanıtladığınız için gebeliği düşündüğüm için bir aydır sadece prednol 4 mg folbiol ve zentius D alıyorum ama sabah tutulmalarım oluyo ama ilacı. Dozunu artırmaya korkuyorum majazik alıyodum voltrren75 mg ama bir aydır almıyorum bebek üzerinde zararlı olur diye gebelikte zararlı olmayan başka nasıl ilaç alabilirim şimdiden teşekkürler Merhabalar hocam yine ben jra hastalarda kan pıhtılaşması varmıdır gebelikte pıhtılaşma düşüğe ve kimyasal gebeliğe etkenmidir eğer etkense bunun ne gibi ömlemler almalıyım anne olmak istiyorum ve tekrar kimyasal gebelik yaşarım diye çok korkuyorum acaba jra dan dolayı kan pıhtılaşması olabilirmi hangi ilacı kullanmam gerek bunun için hocam ne olur bana yardım edin küçük bir kasabada oturuyorum burdaki drların bu konuda bir bilgisi yok şimdiden teşekkürler
Sayın Füsun hanım; Romatolojik hastalıklarda gebelik takibi spesifik bir konudur ve bununla ilgili olarak gerek romatoloji uzmanı gerekse kadın doğum uzmanının tecrübeli olması gerekir. Benim önerim gebelik öncesi ve gebelik esnasında kullanılacak ilaçların yan etkileri konusunda sizi aydınlatmak ve daha sonra bu dönem içerisinde sizin takibinizi yapmak için deneyimli bir romatoloji ve kadın doğum uzmanı ile temasa geçmeniz ve onların takibi altına girmenizdir. Saygılarımla
Haftada bir 4 adet Metottaksa içiyorum B Vitamini iğnesi olmam lazım etkileşim yaparmı
Sayın H. Şenel; B vitamin preparatının içinde Folik Asit bulunmuyor ise kullanmanızda sakınca yoktur ancak eğer kullandığınız ilacın muhteviyatını bilmiyor iseniz o zaman Methotrexate kullandığınız gün B vitamin enjeksiyonunu yaptırmamanız yeterli olacaktır. Saygılarımla
Hocam merbaba ayagimda 15 yildir bir yara var o kadar doktora gittim hicbir sonuç alamadim yara kasiniyor ve kasidikca da kaniyor su siralar ustune zor basiyorum hicbir aldığım ilacın tesiri olmadi lutfen yardimci olun. Saygilarimla.
Sayın Bilal bey; 15 yıldır devam eden ayak yarası için hastalığın nedenine yönelik ayrıntılı incelemelerin yapılması gereklidir. Saygılarımla
Boyunumun sag kismindan sirtima dogru inen siddetli agrilarim var. Doktora gittim agir bisekil kaslarin tutuldugunu soyledi ve dogal olarak kas gevsetici agri kesici haplar verildi. Bana gore kas tutulmasi gelmiyor. baska ne gibi bir hastaligin belirtisi olabilir?
Sayın A. Tanrıverdi; şikayetleriniz muhtemelen Cervikal Diskopati'ye bağlıdır ve boyun MRI ile değerlendirilmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
Hocam ben jra hastasıyım 5 aylık evliyim kasım ayında mabtera ilacını aldım 6 ayda bir alıyorum yani alalı birbuçuk ay oldu ve bu ay kimyasal gebelik yaşadım bu ilaç sebeb olmuş olabilirmi tekrar aynı şeyi yaşarmıyım lütfen cevablarmıdınız
Sayın Füsun hanım; kullanmış olduğunuz ilaç ile ilgili olarak bildirilen böyle bir yan etki bulunmamaktadır. Saygılarımla
Eşim parmaklarından şiddetli ağrı ve şişme nedeniyle mr çekildi.Sonuçta 1.parmakta cilt altı yağ planlarında ödem dikkati çekmiştir diyor ve 1. parmak interfalangel eklemi,volar kesiminde,fleksör pollicistendonu insersiosu düzeyinde 5mm çaplı nodüler doku alanı dikkati çekmiştir.Synovisl kökenli olabileceği düşünülmüştür.Biyopsi ile birlikte değerlendirilmesi önerilir yazıyor.Ne yapmamızı önerirsiniz hocam
Sayın Neslihan hanım; parmaklardaki ağrı ve şişlik nedeniyle romatolojik olarak öncelikle laboratuvar tetkikleri ile inceleme yapılmalıdır. Bunun sonrasında elde edilecek bulgular ile diğer tetkiklerin yapılmasına karar verilebilir. Saygılarımla
remicade kullanıyorum.grip benzeri bir rahatsızlık oluştu.nasıl bir tedavi önerirsiniz.
Sayın Ahmet bey; grip benzeri olarak tanımladığınız hastalık için spesifik bir tedaviye gerek yoktur ancak tamamen iyileşene kadar Remicade kullanma döneminiz gelse bile bir süre beklemenizi öneririm. Saygılarımla
Esim polimiyozit hastasi imuran ve mabthera kullniyor kullandigi ilaclar spermde dna kirigi yaparmi.tup bebek yapilabilirmi
Sayın Serap hanım; İmuran erkeklerde sperm sayısında ve canlılıklarında azalma yapabilir. Mapthera da ise bu konuda yapılmış bir çalışma bulunmamaktadır. Benim düşünceme göre eşinizin kullanmış olduğu ilaçlar tüp bebek konusunda bir engel teşkil etmemektedir. Saygılarımla
ben sjögren + lupus hastasıyım iki yıldır sjögren tedavisi oluyordum sadece plaquenil kullanıyordum şimdi lupus olduğumda ortaya çıktı aynı ilaca devam ediyorum günde iki tane başka ilacım yok. tabi lupus olduğumu düşük yaptıktan sonra öğrendim.bu ilaç yeterlimidir ve tekrar sağlıklı hamile olabilirmiyim.
Sayın T. Fatih; Sistemik Lupus Eritematozus (SLE) vücutta pek çok sistemi tutabilen bir hastalıktır. Hafif seyreden ve eklem bulguları hakim olan hastalarda tek başına Hidroksiklorakin (Plaquenil) yeterli olabilirken, bazı hastalarda özellikle de eklem dışı diğer organ sistemleri tutulan hastalarda steroid ve sitostatik ilaçların kullanılması gerekebilir. SLE hastalarında antikardiyolipin antikorlarının bulunması sonucunda gebelerde sık düşükler görülebilmektedir ve bu tür hastaların takibi özellik arz eder. Öncelikle benim önerim hastalığınızın tanısının kesinleştirilmesi ve daha sonra mevcut tutulumlara göre tedavinin planlanmasıdır. Bundan sonra gebelik konusunda doktorunuz ve bu tür hastaları takip etmekte tecrübeli olan bir Kadın Doğum uzmanı ile temasa geçerek ileriki dönemleri planlamanız uygun olacaktır. Saygılarımla
Merhaba hocam akşam yatmadan önce volteren hapı içtim boğazımda kaldı 2 gündür uğraşıyorum çıkartamadım ne yapabilirim bana yardım edin .
Sayın M. Çiftçi; eğer anatomik bir farklı yapı bulunmuyor ise o boyutta ve kenarları sivri olmayan bir tabletin pharynx duvarlarına yapışması mümkün değildir. Bu nedenle öncelikle bir KBB uzmanı tarafından ağız-boğaz bölgesinin değerlendirilmesi ve daha sonra o uzmanın yönlendirmelerine göre hareket edilmesi uygun olacaktır. Saygılarımla
merhaba hocam...ben as hastasıyım ve endol kullanıyorum...aynı zamanda rgratol cr 200 de kullanıyorum...korunuyor olmamıza rağmen hamile kaldım..doktora gitmeden önce sormak istedim bu ilaçların şu an bebeğe zararı olur mu? şimdiden teşekkürler
Sayın H. Bozkurt; Endol kullanırken hamile kalmanız bebek açısından bir risk teşkil etmez ancak diğer kullandığınız ilaç Tegretol 200 CR ise bu ilacı potansiyel yan etkileri ve yapılacaklar konusunda en kısa sürede sizi takip eden doktorunuz ile görüşmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
Slm hocam 3 senedir ankilozon spondit hastasiyim humira ve i.n.h(izoniyazid tüberküloz) kulaniyom eşim gebe kalsa bi sorun olurmuC
Sayın Serkan bey; Her nekadar uzun dönem çalışmalar yapılmamış olsa da; eşlerinin çocuk sahibi olmaları konusunda Humira kullanan erkekler için bir kısıtlama belirtilmemiştir. Saygılarımla
Hocam ben 10 aydır minirin melt kullanıyorum kemiklerde ağrı oluyo kalçamdan da rahatsızım kirençlenme çok olamaya başladı bunun sebebi minirin melt olabilirmi
Sayın S. Demirci; Minirin Melt'in belirlenmiş yan etkileri arasında söylemiş olduğunuz şikayetler bulunmamaktadır. Bu nedenle benim önerim ağrılarınıza yönelik olarak bir romatoloji kliniğinde muayene olmanızdır. Saygılarımla
HAVA SOGUDUMU VUCUMDA BÜTÜN KASLARIM AGRIYOR:DR:BIR SEY BULAMADI:KAN DEGERLERIM NORMAL:KAS DEGERLERI NORMAL
Sayın B. Işık, şikayetlerinize yönelik olarak yapılan muayene ve laboratuvar tetkikleri normal sınırlar içerisinde ise o zaman basit analjezikler ile tedavi uygulanması yeterli olacaktır. Saygılarımla
Mrb hocam dogumdan 1 ay sonra sag bilegimde karpal tünel tıkanıkligi meydana geldi ve suan 10 ay oldu hala ayni bebegim anne sütu aldigi icin ilac tedavisi yok doktor operasyon dedi ama bebegim kücük cok agrim var yasam kalitemi cok dusuruyor önereceginiz birsey varmi acaba tesekkürederim iyicalismalar
Sayın Serap hanım; Karpal Tünel Sendromunda hafif ve orta şiddetteki vakalarda el bilek istirahat ateli ve nonsteroid antiinflamatuvar ilaç tedavisi ile faydalı sonuçlar alınabilmektedir. Ağır vakalarda ise ve eğer atrofi gelişmeye başlamış ise cerrahi müdahale kaçınılmazdır. Saygılarımla
Embral kullaniyorum 50 mg gripliken ignemi yapmmda sakinca varmi.2ayi geride birakicam igne kullaniminda tesekkurlr
Sayın Canan hanım; grip de dahil olmak üzere tüm enfeksiyon durumlarında Enbrel kullanımına ara verilmelidir. Saygılarımla
Merhaba hocam. 30 yaşında bir erkeğim. Yaklaşık 1 yıldır idrar yaparken yanma, batma, sık idrara çıkma gibi şikayetlerim var. Bunlar bir cinsel ilişki sonucu gerçekleşti. Üroloji doktorlarına göründüm. Tahliller yapıldı .herhangi bir bakteri ya da hastalığa rastlanmadı. epididimit teşhisi aldım ve sonrası kist oluştu. Antibiyotik ve ağrı kesici kullandım 2 ay civarı. Bu arada topuklarımda ağrılar olmaya başladı. Romatoloğa göründüm topuk dikeni teşhisi aldım ,artrit olmadığım söylendi. en son gittiğim ürolog prostatit teşhisi koydu antibiyotik ve anti inflamatuAr kullandım ve bundan sonra 3-4 ay gibi bir müddet şikayetlerim olmadı. Fakat şu anda bahsettiğim şikayetleri yeniden yaşıyorum. Topuk ağrılarım hafif fakat idrarla ilgili şikayetlerim beni yıpratıyor. Hastalığım ne olabilir? Kendimi ümitsiz hissediyorum. Sürekli kafama takıyorum. Sorulan sorulardan reaktif artrit olabileceğini düşünmekteyim . Mümkün müdür? Ya da aldığım prostatit ve topuk dikeni tanısı mi bunlara sebeptir?
Sayın Cem bey; Reaktif Artrit tanısı konulabilmesi için öncelikle hastalarda artrit bulunması gereklidir ancak anladığım kadarı ile sizde şimdiye kadar hiç artrit ortaya çıkmamaış. Ayrıca çok farklı nedenlere bağlı olarak topuk dikeni gelişebilir. Bu nedenle benim önerim Üroloji Kliniği önerilerine uyarak tedavinize devam etmeniz ve eğer artrit tablosu gelişecek olur ise bir romatoloji kliniği tarafından değerlendirilmenizdir. Saygılarımla
Glifor kullanıyorum başım sersem gibi iki tane içiyorum sabah akşam 1000mg lik
Sayın Gülay hanım; Glifor tablet yan etkileri arasında sizin şikayetlerinize uyan sadece halsizlik bulunmaktadır. Bu nedenle benim önerim sizi takip eden doktorunuz ile ilaç dozu konusunda görüşmenizdir. Saygılarımla
Hocam iyi gunler ben 2006 yilindan beri sistemik lupus hastasiyim bobrek tutlumu ile baslayan rahatsizlikligim 2009 yilinda kalp tutlumu ile devam etti suan hersey guzel gidiyordu ama kortizon cok uzun yillardir kullaniyorm doktorun artik mathbera ritumax diye bi seruma gececegimizi soyledi bu serum ne gibi zararlari olur ve bunu kulaninca diger kullandigim ilaclari kullanicakmiyim bana bu serum hakkinda bilgi verebilirmisiniz daha once 10 kerek n90 aldim onun gbi bi etkisi varmi cunku n90 sac doktu 3 gun kusma vs etkiler yapti korkuyorm bu arada 24 yasindayim ve bekarim
Sistemik Lupus Eritematozus (SLE) hastalığını en ciddi ve prognozu belirleyen bulgularından birisi böbrek tutulumudur. Böbrek tutulumunun farklı tipleri vardır ve bu tipe bağlı olarak uygulanan tedavi rejimleri de farklılık gösterir. Rituximab da dahil olmak üzere kullanılacak tedavilerin hangi kombinasyonda, dozda ve sürede olacağı ve ne tür potansiyel yan etkileri olduğu sizi takip eden klinik ile beraber görüşeceğiniz konulardır. Ayrıca yaşınızın 24 olduğu göz önüne alınır ise bazı ilaçları kullanmadan önce gerekli önlemler ve tedbirlerin alınması gerekebilir ve yine bunların da sizi takip eden doktorunuz ile görüşülmesi gerekmektedir. Saygılarımla
Selamlar 4 yillik uveit hastasıyım ilk aşamalarda sandimum imuran cellsept kullandım ama hepsin de atak geçirdim şimdi 2 yıldır remicade kullanicisiyim ve atak yok ama 1 haftadır dizlerimde yogun bir ağrı var ama sadece otururken uyurken ve sabah uyandığında ağrı oluyo sizce remicade nin yan etkisi olabilir mi? Simdiden ilginize teşekkür ederim.
Sayın H. Balcı; Yeni ortaya çıkan diz eklem bölgesindeki ağrının 2 yıldır kullanmış olduğunuz ilacın yan etkisi olduğunu düşünmüyorum. Diz ağrılarınızın nedeni olarak Seronegatif Spondilartropatiler yönünden değerlendirilmenizin uygun olacağı kanaatindeyim. Saygılarımla
Arhasta veles 25mg tablet ile meloxs fort tableti birlikte kullana bilir mi
Sayın Seval hanım; Arveles ve Melox fort tablet her ikiside nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar gurubundan olup beraber kullanımlarında ilave etki elde edilmez ancak yan etkileri artar bu nedenle beraberce kullanımları mantıklı uygun değildir. Saygılarımla
romotoloji doktorum laroxyl ilacını yazdı hastalığım ne aşamada
Sayın Leyla hanım; kullanmış olduğunuz ilaçdan hareket ederek hastalığınızın teşhisini ve hangi aşamada olduğunu söylemek mümkün değildir. Sayglarımla
Hocam merhaba benim belimde sabah tutuklukla baslayan sonra 10dk sonra hic agrimin gecmesiyle normal yasantima devam edoyorum.geceleride ara ara agrim oluyor.fizik tedavi diktoeuna gittim bana kan tahlili yaptirdi hlab27 normal.crp dusuk.sedimantasyon normal sadece d vitaminin 6.27cikti emarimda ise her iki eklemde sakroliak eklamde iki iliak kanatta ödematöz ve daralma oldugu cikti size sorum ben simdi ankilozon spontilit hastasimiyim bana endol verdi o bitince simdi voltaren kullaniyom bide ampul olarak iki tane 15gun arayla d vitamini verdi efervesan icemedim benim d vitaminim duzene girerse eski sagligima kavusurmuyum yasim 29 ve cokmkorkuyorum ilerlemesinden cunku bebegim olsun istiyorum tesekkurler hocam
Sayın B. Beydi; Şikayetleriniz ve daha sonra yapılan tetkik sonuçları göz önünde bulundurulduğunda sizde büyük olasılıkla Ankilozan Spondilit hastalığı bulunmamaktadır. Ağrılarınızın nedeni konusunda ayrıntılı muayene etmeden herhangi bir yorumda bulunmak mümkün değildir ancak halen kullanmış olduğunuz nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar yerine basit analjezikler ile idare etmeniz daha uygun olacaktır. Saygılarımla
Mrb. Hocam yaklaşık iki buçuk ay önce halı maçında sakatlandım. Mr çekildim ve psoas kasımın yırtıldığı tespit edildi. doktorum rapor verdi ve istirahat ettim. Fakat hala geçmedi ve günlük yaşamımı etkilemekle beraber çok sevdiğim halı saha maçıma gidemiyorum. Sizce bu iyileşme süreci ne kadar sürer ve bu süreçte neler yapmalıyım. Tedavisi nedir. Yardımlarınız için teşekkür ederim.
Sayın S. Gökdeniz; Psoas kası da dahil olmak üzere kaslardaki zedelenmenin düzelmesi için öncelikle o bölgenin kesin istirahate alınması gerekir. Ancak lokalizasyonu nedeni ile psoas kasında kesin istirahat uygulamak mümkün değildir. Bu nedenle kesin iyileşme süresi sizin uygulayacağınız istirahatin derecesi ile orantılı olarak uzayacaktır. Saygılarımla
mrb hocam.benim sorunum ayak bileğimde yanma ,ağrı ve şişkinlik olması.ayak bileğimde ve sol bacağımda varis var.yürümekte ,oturup kalkmakta sıkıntı yaşıyorum.emara göre bir dr romatizma diğeri kireçlenme dedi.sizce sorun nedir neyden kaymaklanmaktadır?Hangi dr a branşa gitmem gerekir daha etkili bir sonuç ve tedavi için?
Sayın S. Aydemir; eper ayak bileğinde artrit (ağrı, şişlik, lokal ısı artışı) var ise romatolojik yönden araştırılması gerekir. Bu nedenle romatoloji kliniğinde muayene olmanız uygun olacaktır. Saygılarımla
merhqbalar benim yaz ayından beri felaket kemik ve eklem agrılarım var geceleri uyuyamıyorm ve sabahları agrıdan zor kalkıyorm yeni kan ve idrar testi yaptım hepsi normal cıktı fakat agrılarım sırtıma kadar vurmaya başladı romatizmadan suphelendi doktor fakat ondanda bişey cıkmadı değerlerim temiz ise bu agrılarımın bir sebbi varmıdır simdiden tesekkür ederim
Yaygın ağrılarınız Fibromiyalji Sendromuna bağlı olabilir. Bu yönde incelenerek kesin tanı konulduktan sonra tedavi başlanabilir. Saygılarımla
Merhaba hocam. Annem romatoloji hastası, hastalığın tam tanısı yok ancak vücudun da bir doku da iltihap olduğu söylendi.Yaklaşık 6 yıldır kortizon grubu ilaçlar kullanıyor. Vücutta kuru kaşıntı ve eklem ağrıları şikayetleri ile gitti ve ilk zamanlar şikayetlerine cevap veren bu ilaçlar artık etki etmiyor. Aradan geçen 6 yıl da kortizonlarla 40 kg aldı. Diyetlerde de şişlikler geçmedi.Son kontrolünde doktorları ilaçları kullanmaya devam etmesini, yapılacak bişey olmadığını söylediler. Ayrıca tansiyon hastası ve huzursuz ayak sendromuda var. Sizce ne yapmalıyız? Teşekkürler.
Sayın Berrin hanım; annenizi de içinde bulunduğu tanı problemi yaşanan hastalarda mümkün olduğunca düşük dozlarda hastalık aktivitesi kontrol altına alınmaya çalışılmalı ve belirli aralıklar ile romatolojik muayene ve tetkikler tekrarlanarak kesin bir tanı konulmaya çalışılmalıdır. Saygılarımla
Hocam benim belimde agri var. Batma seklinde. Mr sonucuma gore L2-3 intervertebral eklem araligi daralmistir.L1-2 L2-3 vertebra korpus end platolarinda schmorl nodulu ile uyumlu indentasyonlar mevcuttur. L1-2 L2-3 L4-5 duzeylerinde basi olusturmayan ilimli diskal buldingler mevcuttur. Yaziyor. Dr exen ve cabral verdi igne olarak ama pek bi faydasini goremedim. Dr gecmiste bir omurilik hastaligi gecirmisin dedi. Ne yapmaliyim hangi bolume muayene olmaliyim ?
Sayın Aslıhan hanım; mevcut MRI bulguları ile medikal tedaviden (ilaç tedavisi) faydalanmadığınıza göre Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon kliniğine başvurmanız ve FTR programı görmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
Hocam benim kalçamda kemik çürümesi tanısı koyuldu. Fakat topallamam 2-2.5 aydır var. Bugün gittiğimde ameliyat yapılması önerildi. Ne yapmam gerekiyor, yanılma payı var mıdır?
Sayın Kahraman bey; kalça ekleminde kemik çürümesi olarak nitelendirdiğiniz olay muhtemelen “kalça ekleminin avasküler nekrozu” ve bu tür hastalarda erken dönemde kesin tanı için MRI değerlendirmesi önemlidir. Tetkik sonucuna göre hastalığın derecesi ve sizin yaşınızı göz önünde bulundurarak farklı şekilde operasyon teknikleri uygulanabilir. Saygılarımla
Romatizmal mitral kapak hastalığım var her ay düzenli deposilin yaptırıyorum kısırlığa yol açtığı doğru mu?
Sayın B. Nur, deposilin'in (koruyucu penisilin tedavisi) kesinlikle böyle bir yan etkisi yoktur. Saygılarımla
Hocam ben 17yıldır fibromiyalji hastasıyım hiçbi ilaçla tamamen tedavi olamadım kaslarım tutuk kollarım bacaklarım kaskatı hareket edemiyorum ne yapmalıyım
Sayın Özlem hanım; 17 yıldır devam eden şikayetleriniz nedeniyle size Fibromiyalji teşhisi konulduğundan bahsetmişsiniz. Fibromiyalji sendromu kas iskelet sisteminde yaygın şekilde ağrı, tutukluk ile beraber doktorun muayenesi esnasında tespit ettiği ağrılı hassas noktaların bulunduğu bir klinik tabloya denilmektedir. Bu hastalığa ait hiçbir özel laboratuar bulgusu yoktur. Fibromiyalji sendromunda en sık görülen ve en önemli karakteristiği olan bulgular, vücutta birden çok bölgeyi içerecek şekilde yaygın ağrı, tutukluk, yorgunluk ve uyku bozukluğudur. Ağrı kollar, bacaklar, bel ve boyun bölgeleri de dahil olmak üzere tüm vücut’da hissedilir. Hastaların % 75-85’inde sabahları tutukluk ile beraber halsizlik vardır ve bu halsizlik fiziksel aktivite ile artar. Hastaların şikayetleri soğuk ve nemli havalarda, endişe ve stres’li durumlarda, aşırı fiziksel aktivite ile veya tam tersi hareket azlığı ile uyku bozukluğu olduğu durumlarda ve en son olarak gürültülü ortamlarda şiddetlenir. Fibromiyalji sendromlu hastaların tedavisinde hastanın hastalığı ile ilgili olarak bilgilendirilmesi, hastalık bulgularını şiddetlendiren faktörlerin tespit edilerek ortadan kaldırılması ve eğer beraberinde eşlik eden hastalıklar varsa bunların tedavi edilmesine çalışılır. Bütün bunlara ilave olarak Fibromiyalji sendromlu hastalarda sizin kullanmış olduğunuz antidepresanlar da dahil olmak üzere farklı ilaç gurupları hastaya göre değişen başarı oranları ile kullanılmaktadır. Sizin durumunuzda adelelerde kasılmaların devam etmesi tedavinizde bir noktanın gözden kaçırıldığını düşündürmekte. Fibromiyalji hastalarında en önemli noktalardan birisi de hastalık semptomlarını şiddetlendiren faktörlerin tespit edilmesi ve öncelikle bunların ortadan kaldırılmasıdır. Bu yapıldıktan sonra özellikle kasılmaların devam ettiği bölgelere yönelik olarak Fizik tedavi kliniklerinde yüzeyel sıcak uygulama ile beraber masaj uygulamaları semptomatik rahatlama sağlayabilir. Saygılarımla
Hocam ben 15yıldır yumuşak doku romatizmasıyım.Lustural ile başladım cymbalta regapen efextor kullandım. Bi etkilerini göremedim en son kontrolümde sedefli romatizma dediler ve voltaren başladım ama yinede ağrılarım devam ediyo şişliklerim tutulmalarım var. Bana önereceğiniz bişey varmı acaba
Sayın Bedriye hanım; anlatmış olduğunuz anamneze göre sizin halen hastalığınızın tanısı kesin değil. Sedef romatizması (Psöriatik Artrit) ile yumuşak doku romatizması (Fibromiyalji Sendromu) tedavileri tamamen farklıdır. Bu nedenle benim önerim hastalığınızın yeniden değerlendirilmesidir. Saygılarımla
Merhaba Antalya da yaşıyorum.Yaklaşık 2yildir bel agrisi çekiyorum.sakloiliak eklemlerde hafif iltihap çıktı.hafif şehirli spondilit teşhisi konuldu.TNF ilaçlar dışında başka hir seçenek olur mu acaba.yani sizin kullandığınız ilac dışı hir uygulama var mi.çünkü kanda ve kemiklerde bir sey çıkmadı hafif bir iltihap dediler
Sayın D. Pektaş; hafif iltihap şeklinde değerlendirmelerin yapılması sizde halen hastalığınızın teşhisi ile ilgili bir sıkıntı yaşandığını düşündürmekte. Bu nedenle benim önerim şikayetlerinizin tanı yönünden tekrar değerlendirilmesidir. Saygılarımla
Merhaba 3 senedir ankilozan spondilit hastasıyım 25 yaşındayım. Düzenli olarak ilaç kullanmıyorum sadece ağrılarım oldugunda endol veya voltaren kullanıyorum. İlaç alsam da almasam da zaten her yerim ağrıyor ancak spor yaptıgım için geçiyor. Ancak son 5-6 aydır ne yaparsam yapayım göğsümde kalbimin olduğu taraftaki ağrıyı geçiremiyorum. Batıyor,zonkluyor, nefes darlığı da var ve çarpıntı oluyor. Ne yapmam gerekiyor. Teşekkürler.
Sayın İbrahim bey; bahsetmiş olduğunuz ağrılar muhtemelen entesopatiye bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle bir romatoloji uzmanı tarafından değerlendirilmeniz ve eğer hastalık aktivitesi tespit edilecek olur ise ilaç tedavisinin başlanması uygun olacaktır. Saygılarımla
Prednol,Salazopyrn,Metojet, methıtrextat,folbiol 2 yıldır bunları kullandım ve 3 aydırda Enbrel kullanmaktayım fakat bileğim git gide kötüleşiyor. Şu anda da bilek kemiklerinde ödem oluşmuş. nasıl bi yol izlemeliyim lütfen yardımcı olun. teşekkür ederim.
Sayın A. Bütüner; kullanmış olduğunuz 2. basamak ilaçlar ve onun sonrasında biyolojik ajan tedavisi (Enbrel) sonrasında yeterli remisyon sağlanamadığı sizi takip eden doktorunuz tarafından tespit edilecek olur ise bir diğer ilaç gurubu ile tedaviye devam edilmesi gerekir. Bu nedenle benim önerim sizi takip eden doktorunuz tarafından hastalık aktivitesinin değerlendirilmesidir. Saygılarımla
sağ elimin üzeri sürekli üşüyor.beni rahatsız edecek boyutta gece-gündüz uykudan uyandıracak kadar rahatsız ediyor
Sayın F. Erdoğan; sağ elinizdeki üşüme hissi (Disestezi) yönünden Nöroloji kliniklerinde değerlendirilmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
neredeyse 1 yıldır sol alt baldırım kasılıyor ve kaskatı kalıyor .suan baldırım kaskatı neden oolabılır
Sayı E. Aktaş; bu tür şikayetlerde hastayı muayene etmeden bir sonuca varmak mümkün değildir. Saygılarımla
3 senedir jra tedavisi görüyorum. humira 14mg kullanıyorum. Ayda bir yaptırdığım ppd testim pozitif çıktı. 6mm boyutunda bir tane. ilacım kesilir mi yada bu süreçten sonra tedavimde nasıl bir yol gidilcek. kontrol günüme daha var merak ediyorum
Anti-TNF ilaç uygulamalarında ilaca başlamadan önce ppd testi uygulanarak ilerisi için anti-tbc tedavi başlanması ile ilgili bir değerlendirme yapılır. Aylık aralar ile ppd testi yapılması şeklinde bir uygulama yoktur bu nedenle bu tetkiki isteyen doktorunuz ile görüşmeniz uygun olacaktır.
Salam,doktor. Ben Azerbaycandan narahat edirem. 31heftelik hamileyem. 28heftede olanda keskin bel agrisi tutdu. Yerimden kipirdaya bilmirdim. MR cekdirdim. Sonucu: Bel lordozu duzlesib,feqere cisimlerinin hundurlukleri ve signal intensivliyi normaldir L4-5disk mesafesi daralib,diger disk mesafeleri normaldir L4-5 diskin signal intensivliyi T2 rejimlerde degenrasiyaya bagli azalibdir. L4-5 diskde dural kiseni ve sol L5 sinir kokcuyunu sixan 6mm olcude parameridian yirtiq izlenilir. Diger disklerde kanal yonunde yerdeyisme gorulmedi Onurga beyni Th 12 ve L1seviyyesinde conus medullaris seklinde sonlanir Cauda eguina kokleri simmetrik ve serbestdir Spinal kanalin diametri norma daxilindedir. Bilateral feqerearasi delikler normal genislikdedir Paravertebal ve psoas ezelelerinin formasi ve signal intensivliyi normaldir Sonuc:L4-5 diskde dural kiseni ve sol L5 sinir kokcuyunu sixan 6mm olcude sol parameridian yirtiq Doktor cox xahis edirem meslehet veresiniz. Onceden tesekkurler
Sayın Nigar hanım; Lomber MRI bulgularına göre Lomber Disk Hernisi (Bel fıtığı) ve sinir kökü basısı var. Ancak hamilelik nedeniyle medikal tedavi uygulamak mümkün değil bu nedenle benim önerim yatak istirahati ve bel bölgesine lokal sıcak uygulama ile bu dönemi geçirmeniz ve doğum sonrasında Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon programı almak üzere değerlendirilmenizdir. Saygılarımla
hocam 2 yıdır as tedavisi görüyorum.1.5 yıldır humira kullanıyorum. eski sorunlarımdan bek şikayetim kalmadı.şimdiki sorunum kış mevsimi gelince sağ kol kaslarımda aşırı ağrı oluyor.okoumu öne doğru uzattığım zaman ağrı aşırı rahattsız ediyor.havalar ısısnınca ağrıyı hisstmiyorum.romatoloji doktorum tahlillerimin iyi olduğunu söyledi ama ağrım devam ediyor.ilginiz icin teşekkür ederim.
Sayın C. Altuntaş; sağ kolunuzdaki ağroı için Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon kliniğinde değerlendirilmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
Merhaba hocam bende romatoid artrit var yaklasik 3 ay deltacortril kullandim ve etki etmemeye basladi ve doktor 2 haftadir plaquenil verdi onu kullaniyorum fakat onu kullaninca dahada kotu oldum ellerimde sekil bozukluklari olacak derecede sisme kizariklik ve agri oldu ilacin yan etkisi olabilirmi ne yapmaliyim lutfen yardimci olun su amda doktora gitmeme imkan yok o yuzden ne tavsiye edersiniz yazarsaniz cok sevinirim
Romatoid Artrit (RA) tedavisine başlamadan önce tanı kesinleştirilmelidir. Steroid tedavisinin etkili olmadığı durumlarda 2 ihtimal olabilir. Doz yeterli değildir veya tanı yanlıştır. Kullanmış olduğunuz Plaquenil'in (Hidroksiklorakin)sizin bahsetmiş olduğunuz yan etkileri yoktur. Bu nedenle benim önerim yeniden ayrıntılı olarak muayene olmanız ve hastalığınızın teşhisinin kesinleştirilmesidir. Saygılarımla
merhaba beline darbe almış ve o bölgede kanama olmuş bir kişi için hangi tetkikler yapılır?
Sayın Murat bey; bel bölgesine darbe sonrasında istenecek tetkikler hastanın muayene bulgularına göre değişiklik gösterir bu nedenle standart bir tetkik protokolü yoktur. Saygılarımla
teyzemin sürekli bacakları üşüyor.dışarıdan sıcak ama sürekli bacaklarım donuyor diyor
Sayın S. Özgün, teyzenizin öncelikle Damar cerrahisi kliniğinde muayene olması gereklidir. Eğer orada bir patoloji tespit edilemez ise daha sonra Nöroloji kliniğince değerlendirilmesi uygun olacaktır. Saygılarımla
slm 1 ay önce bir diş iltahabı yüzünden 25 tane igne yedim bu yüzden kalcamda çok kötü şişme ve iltahap oluştu ayağımı yere basamıyorum siyatik sinir iltahaplanmış olabilir diyorlar igneyle içine girip iltahap çektiler ama iltahapta yoktu ayağım kas katı ve uyusma var siz ne önerirsiniz kortizonlu igne yaptırsam geçermi
Sayın Birsen hanım; muhtemelen kalça eklem bölgesinde kas içerisinde bir apse meydana gelmiş. Öncelikle o bölgenin ultrasonografi ile incelenmesi ve olası nedenlerin ortaya konulması gerekir. Bu aşama sonrasında kesin neden belirlendikten sonra tedavi seçenekleri değerlendirilir. Saygılarımla
Hocam ben geçen sene aşil tendınıt olmuş ıkı ay dınlendiğim halde geçmemiş bunun üzerıne dr , bır kutu deltakortıl kullanmamı istemiş ve kullanınca geçmişti. Şimdide plantar fasıt oldum bır aydır dınleniyom ilaç kullanıyom ama yine en ufakbir değişiklik yok. Inanın ebin içinde bile zor dönüyorum. Çok ağrılı. Durumu anlattığım halde dr lar kortızon kullanma zararlı dıyolar. Tam bir çıkmaza girdim. Sorum şu fasıt tede bu ılaç aynı etkıyı gösterırmı?yani aynı türde bir hastalkmı? Kendim kullanacam çünkü bir yıldır yuttuğum ağrıkesici ve psikolojık zarar deltacortılın zararından daha fazla. Tşkkürler
Sayın B. Işık; aşil tendiniti ve sonrasında plantar fasitis ortaya çıkması sizde altta yatan romatolojik hastalık yönünden bir araştırma yapılması gerektiğini düşündürmekte. Ayrıca kortizon tedavisi ile bu şikayetlerin düzelmesi de bu konuyu desteklemekte bu nedenle benim önerim öncelikle bu tabloya neden olan altta yatan olası romatolojik hastalığın tespit edilmesi ve ona yönelik spesifik tedavinin uygulanmasıdır. Saygılarımla
merhaba ben ftr öğrencisiyim hocam bana araştırmam için şöyle bir soru sordu:30-35yaşlarında bir kadın evde temizlik yaparken belinden darbe alıyor ve elini değdirdiğinde belinin kanadığını fark ediyor.Hemen telefonla en acil sağlık kuruluşuna ulaşıyor hastahanade gerekli tedkikler yapıldıktan sonra bir fizyoterapiste yönlendiriliyor.Kan endokrin sinir kas hücre konularına göre açıklayınız???acaba bana yardımcı olabilr misiniz???
Travma sonrası kanama meydana gelmiş ve yapılan tetkikler sonrasında başka bir bölüme sevk edilmeyip Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon (FTR) bölümüne yollanan hastada muhtemelen hematoloji (kan bölümü), endokrin ve nörolojik bir patoloji saptanmamıştır. FTR bölümünce yapılacak değerlendirmede hastada saptanacak patolojilere göre medikal tedavi, brace uygulaması, FTR ajanları kullanarak FTR programı veya bel ve karın kaslarını kuvvetlendirici egzersiz programları tercih edilebilir.
Merhaba, ben 12 yaşımda ayaklarım şişti ve hastaneye yatırıldım. RA var. Kortizon kullandım. Şu anda eser miktarda mitral yetersizliği var ve 20 yaşınsayım. Deposilin 1.2 kullanıyorum. Bunu kullanmayı bıraktıramayız diyor doktorlar. Bu ilacı kullanırken hamile kalmam mümkün mü? İlaç bebeğe herhangi bir zarar verir mi? Kullanımı bırakılırsa hamilelik dolayısıyla bana herhangi bir zararı olur mu
Sayın deniz hanım; Romatoid Artrit (RA) tedavisinde kalp tutulumunu engellemek için Deposilin (koruyucu penisilin) tedavisine gerek yoktur ancak bu preparat “Akut Eklem Romatizmasında” (AER) romatizmal kapak hastalığının proflaksisinde kullanılır. Ayrıca Deposilin gebelikte döneminde de kullanılabilir. Saygılarımla
Hocam ben symra ilacını kullaniyorum ve hamile olduğumu öğrendim doktora gittiğimde kürtaj olmam gerektiğini soyledi.başka bir doktora gittigimde bebegin 4 haftalık ve kalp atışı var herhangi birşey yok korkma dedi internette araştırdım bu konuyu ama çok kararsizim ne yapmam gerekiyor bi yol gösterebilir misiniz?bi tedaviyle bebeğimi sağlıklı bi sekilde kucağıma alabilir miyim?
Sayın U. Çakır; kullanmış olduğunuz ilacın gebelik kategorisi C’dir ve bunun anlamı “Hayvan üreme çalışmalarıyla fetüs üzerinde bir yan etki olduğu gösterilmiştir ve insanlarda yeterli ve iyi kontrollu çalışmalar yapılmamıştır ama olası yararlar, olası risklere rağmen, ilacın gebe kadınlarda kullanılmasını haklı kılabilir”. Buradan hareket ile eğer hamilelik devam edecek olur ise bebek üzerinde bir risk bulunmakla beraber sonuç kesin olarak bilinmemektedir. Bu nedenle benim önerim doktorunuz ile görüşerek beraberce karar vermenizdir. Saygılarımla
hocam beb 64 yaşındayım Etol SR 600mg tablet kulandım 9 uncu haptan sonra kanamam geldi bu hap ypa bilirmi saygılarımla cevabınızı bekliyorum
Sayın N. Cindemir, kullanmış olduğunuz ilacın böyle bir etki veya yan etkisi yoktur. Saygılarımla
Hocam bilegimde hareket ettirdikce hissettiğim bi ağrı var.ornegin kapak açarken veya ani carpmalarda ağrısı artıyor ve geçiyor.ortopedi doktorunun isteğiyle mr çektirdin ancak normal çıktı ve regapen 75,kapsül kullanmami geçmezden boyun mr i çekilebileceğini söyledi.girişlerini nedir
Sayın A. Kan; çok farklı nedenlere bağlı olarak el bileği ağrısı meydana gelebilir. Travma sonrasında ağrılarda şiddetlenme olması rahatsızlığın boyundan kaynaklanma ihtimalini azaltmakta. Benim önerim tekrar muayene olmanızdır. Saygılarımla
Hocam selamlar 2 yıl önce Enflamatuvar Spondilopati tanısı konuldu salazopyrin ve endol kullanıyorum bir dönem ilacı düzenli kullanmayı bıraktım eşim hamile kaldı eşim veya bebek üzerinde kalıcı yan etkiler olurmu doğumda sorun olabilir mi.teşekkürler
Sayın Mehmet bey; sizin tarafınızdan Salazopyrin tablet kullanımının eşiniz veya doğacak çocuk üzerinde olumsuz bir etki meydana getireceğine dair bilimsel kanıt bulunmamaktadır. Saygılarımla
hocam 2 ay önce köprücük kemiğim kırıldı. hala zxaman zaman ağrım oluyo. benim 1 kutu delytakortil kullanmam lazım başka bir rahatsızlık için. bu durumda kullanlılırmı. duydumki kırıkllarda kullanılmıyormuş. ben bi arap ülkesinde yaşıyorum ve burada sağlık kötü. güvenemiyorum.teşekkürler
Sayın S. Umar; köprücük kemiği (clavicula) kırıklarında kısa süreli ve düşük dozda steroid tedavisi kullanmanın sakıncası yoktur. Saygılarımla
hocam plaet fasit ağrısı çekiyorum. daha öncede yaşamıştım. eğzersiz yapınca hafıflemişti. derken bir kaza geçirdim ve egzersizlere devam edemedim. üç gündür şiddetli ayak ağrılarım geri geldi.24 saat ağrıyor.üzerine basamıyorum sürekli dinleniyorum.ağrı kesici jele başladım. tekrar eğzeesiz yapayım diyorum ama ayağım yarılacak giibi oluyor. devam edeyımmi bırakayımmı bilemedim. yalnz hocam bu nsai ağrı kesiciler hiç işe yaramıyor.çok Dr.a gittim başka bir tedavi vermiyor.şimdi yurtdışında katardayım. burada da jel ve ağrıkesici verdiler. hocam çok mutsuzum bu ne lanet birşeymiş bir türlü geçmiyor.sorum şu egzersize bu şartlarda başlayımmı. bide organ naklı ble yapılan dünyada bu sorununla ilgili yeni tedaviler neden uygulanmıyor Dr.lar neden bize bu kadar işe yaramayan tedaviletr veriyor. saygılar
Sayın Defne hanım; ayak tabanında şiddetli ağrıya neden ola plantar fasitis’de akut ağrılı dönemde kesin olarak istirahat uygulanmalı ve aynı zamanda nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar ile tedaviye başlanmalıdır. Plantar fasitis eğer altta yatan bir romatolojik hastalık yok ise bu tedaviler ile düzelir ancak bazı romatolojik hastalıklarda da klinik bulgu olarak ayak tabanında ağrılar olabilir bu nedenle araştırılmanız gerekebilir. Ayrıca şikayetleriniz tamamen ortadan kalktıktan sonra da silikon tabanlık kullanmanız hastalığın tekrarlarının önlenmesi bakımından yararlı olabilir. Saygılarımla
Merhaba hocam, Öncelikle 17 yaşındayım yeni sayılabilecek kadar kısa bi süre önce ankilozan spondiilit teshisi mr ile kesinlesip teshis konuldu. Bu hastalikta herkes farkli hissederek geciriyormus örnegin ben agrili gecirmiyorum hafif geciyor sanirim ama hic düzgün uyuyamiyorum uykumu alamiyorum dinlenemiyorum şuan endol kullaniyorum doktorum baslangıci seviyesi gibi birsey dedi bu ilac hakkinda açikcasi tam isimi gormedi tekrar doktoruma danisacagim farkli bir ilac kullanacagim sanirim egzersizlerimi sürekli yapmam gerektigini ögrendim çok önemli oldugunu ögrendim.Sizin öneri ve görüsleriniz nelerdir?
Sayın O. Gültekin; Ankilozan Spondilit (AS) teşhisi konulabilmesi için hastaların bazı şartları taşıması gereklidir. Bu kriterler yerine getirildikten sonra AS tanısı konularak tedaviye başlanır. Tedavi olarak ilk basamakta nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar (sizin de halen kullanmış olduğunuz Endol gibi) kullanılır. Daha sonra belirli aralıklar ile yapılan kontrollerde hastalık seyri izlenerek gerekir ise diğer tedavi yöntemlerine geçilebilir. Sizin durumunuzda benim önerim hastalık teşhisinin tekrar gözden geçirilmesidir.
Selam. 2004 ten bu yana her iki dizde şime ve ayak parmaklarında ağrı olup hekim tarafından tanı olarak RA konuldu. RF pozitif. Salazyprin 2x2 ve nsaii ihtiyaç halinde metoart ı 20mg haftada bir kullanmaktayım. Lakin tedavide istenilen sonuca ulaşamadım. Yeni tedavi yöntemleri için Humira gibi biyolojik ajanlara geçmek yaşam kalitemi arttırır mı. Önerileriniz nedir. Sevgiler
Romatoid Artrit (RA) tedavisinde amaç remisyonu sağlayarak gelişmesi muhtemel deformitelere engel olmaktır. Bu nedenle değişik 2. basamak ilaçlar tek başlarına veya kombine halde kullanılarak hastalarda remisyona ulaşılmaya çalışılır. 2. basamak veya remisyon başlatıcı ilaçlar gurubunun en başında Methotrexate (MTX) gelir ve bugün için en sık tercih edilen preparattır. MTX tek başına veya diğer ilaçlar ile kombine halde kullanılır ve etkisinin başlaması için bir süre geçmesi gereklidir. Buradan da anlaşılacağı gibi MTX basit analjeziklerin kullanıldığı şekilde ihtiyaç halinde kullanılacak bir preparat değildir. Sizin durumunuzda benim önerim öncelikle hastalık aktivitenizin ve deformitelerin değerlendirilmesi ve bundan sonra uygun bir tedavi şeması belirlenmesidir. Saygılarımla
Merhama benim mr raporum bu fakat benim solvdizim çok ağrıyo ve baş parmak ağrısı çekiyorum 2 yıldır dizimle alakalı tedavi edildim her çeşit en son doktor belinde sorun olabilir dediyardımcı olursanız sevinirim Vertebra korpuslari ve posterior elemanların bütünlük ve devamliliklarinda bozulma izlenmistir.lomber lordoz düzleşmiştir
Sayın B. Kösedap; MRI tetkikinizin tekrarlanması ve muhtemelen kontrast madde kullanılması gerekecektir. Saygılarımla
romatoid atrit hastası kortizonsuz rahatlamıyorsa kullandığı hapların faydasını görmüyorsa iğne tedavisine geçiş sizce mantıklımı? iğne nin kanser yapma riski var diyorlar!iğne ye bu yüzden başlamak istemiyorum
Sayın Meltem hanım; Romatoid Artrit (RA) tedavisinde çok farklı hastalık aktivitesini baskılayıcı ilaç seçenekleri vardır. Bunlar tek başına veya beraberce etki ederek hastalık aktivitesini baskılarlar. Bu arada kullanılan steroid tedavisi de ilaçların etkisi ortaya çıkana kadarki zamanın rahat bir şekilde geçirilmesini temin eder. Ancak yeterli doz, süre ve kombinasyonda kullanılan 2. basamak ilaç tedavisi sonrasında hastalık aktivitesi baskılanamaz ise biyolojik ajanlar ile tedavi (sizin söylemiş olduğunuz iğne tedavisi) seçeneği düşünülmelidir. Sizin bu aşamalardan hangisinde bulunduğunuzu bilmeden ve sizi görmeden daha fazla öneride bulunmam doğru olmayabilir. Saygılarımla
ben fibromialji hastasiyım 2 senedir ilaç kullanıyorum lyrica iyim yavaş brakmak istedim agrılarım ine başladi ve bel agrısı yla boyunagrisi çok ne yapmaliyım
Sayın Selda hanım; Fibromiyalji Sendro mu tedavisinde ilaç tedavisi yanında hastalığı ortaya çıkaran ve şiddetlendiren faktörler de tespit edilmelidir. Bu nedenle ilaç tedavisinde doz azaltımı yapılırken diğer faktörler ortadan kaldırılmaz ise hastalık semptomları şiddetlenebilir. Bu nedenle benim önerim sizi takip eden doktorunuz ile beraber bu faktörlerin tespit edilerek ortadan kaldırılmaya çalışılmasıdır. Saygılarımla
Kemik iliği ödeminde hiperbarik oksijen tedavisi sizce uygunmudur doktor bey teşekkürler
Sayın F. Şahan, kemik iliği ödeminde spesifik olarak hiperbarik oksijen tedavisi gerekli değildir. Saygılarımla
Symra ilacı ne için verilir
Symra epilepsi, nöropatik ağrı ve fibromiyalji sendromu tedavisinde kullanılmaktadır. Saygılarımla
Hocam erken evre sakroileit denildi. klnik koreleasyonu ve takibi önerildi ne yapmam lazim nasil bir tedavi onerirsiniz
Sayın Münevver hanım; mevcut durumunuzda hastalık seyrinin takip edilmesi dışında bir müdahaleye gerek yoktur. Saygılarımla
romatizma hastaları ömür boyu ilaca bağlımı yaşayacak bunun başka bi çaresi yok mu fizik tedavi beslenme vs özellkle romatit arttit sebebyile ve kortizon kullanımı sebebyile soruyorum ne zaman bırakılacak bu ilaçalar ömür byu mu kullanılacak
Sayın P.Yazıcı; Romatoid Artrit hastaları düzenli olarak ilaç kullanmak zorundadırlar. Hastaların takibi esnasında ilaç dozlarında ve sayılarında değişiklik yapılabilir ancak deformitelerin önlenebilmesi için tedavi gereklidir. Saygılarımla
hocam bana iltihaplı romatizma dendi veherhangi bir tedaviyee henüz başlanmadı ve ban inanılmaz agrı çekiyorum vücudum ısınıncaya kadar tabiri caisse tornavidayla "sısıştırılmış gibiyim hareketlerim çok ağrılı acı çekiyorum sıcağı seviyor fizik uygulaanabilirmi
Sayın F. Demir; eğer iltihaplı romatizma (Romatoid Artrit) teşhisi kesin ise mutlaka ilaç tedavisi başlanarak meydana gelecek deformiteler engellenmeye çalışılmalıdır. Hastalığın remisyon dönemlerinde Fizik Tedavi programı uygulanabilir. Saygılarımla
Selamlar doktor bey Ayakbileği kemik iliği ödeminde fizik tedavi sıcak mı uygulanıyor yoksa soğuk mu? teşekkürler
Sayın F. Şahan; MRI bulgusu olarak ayak bileğinde kemik iliği ödemi tespit edilen hastalarda öncelikle bu olayın nedenine bakılır. Eğer romatolojik hastalıklara bağlı bir ödem ise burada akut dönemde lokal soğuk uygulama hastalığın şiddetini azaltabilir. Eğer yumuşak doku travmalarına bağlı olarak bu durum meydana gelmiş ise eklem istirahati yanında ilk 24-48 saat içerisinde soğuk uygulama yararlıdır. Daha ileri dönemlerde ise sıcak uygulamaları da içeren fizik tedavi modaliteleri uygulanabilir. Saygılarımla
iyi gunler hocam dizlerimde ic menuskus zedelenmes var emar sonucumda. Ayak tabanimda afif derece bir agri ve comeldigimde ayaklarimda uyusma karicalasma oluuyor.nedeni ic menuskus zedelenmesi olurmu hocam
Sayın Hasan bey; menisküs zedelenmelerinde ayak tabanında ağrı, uyuşukluk ve karıncalanma olmaz. Bu şikayetler yönünden tekrar değerlendirilmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
Sayın Hocam.Emg sonucu... Elektrofizyolojik bulgular solda L2,3,4 seviyesinin etkilendigi ust lomber pleksus tutulumu ile uyumlu bulunmustur.Bu koklerle innerve olan kaslarda akut denervasyon bulgulari izlenmisitir.hastanin lomber pleksus goruntuleme yontemi ile degerlendirilmesi onerilir.... 1,5 aydir sol dizimde uyusma his kaybi ve gucsuzluk yasiyorum.daha onceleri size yazmistim...bu emg sonucuna gore ameliyatlik durumum varmi.mr sonucuna goremi karar verilecek.tskler.
Sayın S. Gürcanlar, öncelikle bu ENMG sonucuna yol açan patolojinin tespit edilmesi lazım. Bu nedenle o bölgenin MRI ile incelenmesi ve çıkacak sonuca göre durum değerlendirmesi yapmak daha uygun olacaktır. Saygılarımla
Varfarini içeren bir ilaç ile eklem Ağrı'm için rantudil fortu bir saat ara ile aldım. Daha öncede kullandım aynı anda. Şimdi okudukça panik oldum
Sayın Naz hanım; tek doz ağrı kesici INR sonuçlarınızı önemli derecede etkilemez ancak bundan sonraki ilaç kullanımlarında daha dikkatli olmanızı öneririm. Saygılarımla
mrb ben bu arada bişey daha sormak istiyorum size Antalya dan yazıyorum tedavi merkezinizin emekli sandığı ile anlaşması varmı ve tahliler ordamı yapılıyor yoksa dışardamı randevu alıp gelsek diye bi düşüncemiz var tsş
Sayın Nazan hanım; tüm özel sağlık sigortaları ve bankalar ile anlaşmamız bulunmakla beraber SGK ile anlaşmamız bulunmamaktadır. Tetkikler anlaşmalı kuruluşlarda yapılabilmektedir. Saygılarımla
merhabalar sizlere daha öncede belirtmiş olduğum bir konuda sizden bilgi almak istiyorum eşim yaklaşık olarak 4 yıl dır R.artrid tedavisi görüyor şu anda yaklaşık 1 hafta dan beri doktorumuz arava isimli ilaca başladı ancak halen omuz ağrılarıve sabah tutulumu devam ediyor bu ilacın etkisi ne zaman tesirli olur acaba sizin öneriniz nedir tşk ederim
Sayın Nazan hanım; ARAVA etkisi yaklaşık 30 gün içerisinde başlar. Saygılarımla
1 yildir ayaqimda aqrilar baslamis gitdikcede aqrilar cokaliyor.ayak sumuklerim aqriyor ,nedenini bilmiyorum.AQRILARIN CEKILMESI ICIN NE YAPMALIYIM
Sayın Zehra hanım; çok farklı nedenlere bağlı olarak ayak ağrıları ortaya çıkabilir bu nedenle hastalığınıza teşhis konulabilmesi için öncelikle muayene olmanız gerekmektedir. Saygılarımla
Hocam 2011 tarihinden beri embrel kullanıyorum son bir senedir hamilelik istediğim için cimzia 200 mg kullanıyorum.Şuan hamileyim.bu ilacı devam edecekmişim.Çocuk için sorun olurmu.Sizce kullanmamda sakıncalar varmı.ne yapabilirim.
Sayın N. Erenkül; kullanmış olduğunuz ilacın gebelik kategorisi “B”’dir ve bunun anlamı “Hayvan üreme çalışmalarında ilacın fetüs için bir risk oluşturduğu gösterilememiştir ve gebe kadınlarda yeterli ve iyi kontrollu çalışmalar yapılmamıştır YA DA Hayvan çalışmalarında bir yan etki ortaya çıkmıştır ama gebe kadınlarda yapılan yeterli ve iyi kontrollu çalışmalarla herhangi bir trimesterde fetüs için bir risk olduğu gösterilememiştir.” Benim önerim bu konuda doktorunuz ile görüşmeniz ve onun yönlendirmesine göre hareket etmenizdir. Saygılarımla
Annem dızlerınden amelıyat oldu ve her ıkı dızıne protez takıldı. Şimdı kemık sıntıfıgrafısı cekılmesı ıstenıyor. Bu cekımın Protezlere zararı varmıdır.
Sayın E. Orfan; diz protezi takılan hastalarda kemik sintigrafisi çekilmesinin bir sakıncası yoktur. Saygılarımla
merhaba ben jra hastasıyım yıllardır arava kullanıyorum yedi aylık evliyim ilacı bıraktım düğünden bu yana gebelik düşünüyorum bir sıkıntı olurmu acaba bir de bebeğim olursa normal şartlarda onda da bu hastalık olurmu taşıyıcı olma ihtimali nedir acaba
Sayın Selma hanım; ARAVA kullanan hastaların bu dönem içerisinde etkili bir doğum kontrol yöntemi uygulamaları önerilmektedir. Bu hastalarda ilaç kesildikten sonra 2 yıla kadar kanlarında bu ilacın metabolitlerinin bulunma ihtimalinden bahsedilmektedir. Bu nedenle ilaç kesildikten sonra eğer çocuk sahibi olmak isteniyor ise hastalarda bu ilacın vücuttan atılmasını temin eden bir tedavi protokolü bulunmaktadır. Bu nedenle benim önerim sizi takip eden doktorunuz ile görüşmeniz ve beraberce bir karara varmanızdır. Bebeğinizde sizin hastalığınızın bulunma ihtimali çok düşüktür dolayısı ile herhangi bir şüpheye kapılmanız gereksizdir. Saygılarımla
KUYRUK SOKUMU AGRISI NEDENLERİ VE TAVSİYELERİNİZ HAKKINDA BİLGİ ALMAK İSTİYORUM
Sayın Nazan hanım; kuyruk sokumu bölgesi olarak tanımladığınız bölge leğen kemiği altında sakrum kemiği ile eklem yapan cocyx kemikleridir. Bu bölgeye ait olarak çok farklı nedenlere bağlı (travmatik, infeksiyöz, mekanik, tümöral, inflamatuvar, metabolik vs) ağrılar olabilir ve bunlarında her birisinin tedavi yöntemleri farklıdır. Bundan dolayı öncelikle ağrı yapan nedenin ortaya konulması ve ondan sonra buna yönelik tedavinin uygulanması daha doğru olacaktır. Saygılarımla
Akşamları el ayak bileklerinde çok şiddetli aağrı oluyo doktora gittim birçok tahlil yaptılar emege çektiler hiç birşey yok ama akşam olduğu ellerim parmaklarım odun gibi oluyo
Sayın Gülsüm hanım; el parmaklarında özellikle akşam saatlerinde ortaya çıkan ağrılarda yapılan laboratuvar tetkikleri normal sınırlar içerisinde ise ve EMG testinde de sinirler ile ilgili bir bası veya nöropati bulgusuna rastlanmıyor ise akla gelen ilk ihtimal aşırı kullanmaya bağlı olarak (over-use) ortaya çıkan ağrılardır. Bu nedenle benim önerim bir süre özellikle her iki üst ekstremite ile ilgili aktivitelerinizi azaltmanız ve sonucu değerlendirmenizdir. Saygılarımla
Mrb balık yağının r.artrit hastalığında kullanılması yönünde önerileriniz varmı
Sayın Nazan hanım; Romatoid Artrit tedavisinde klasik kabul edilmiş tedavi yöntemleri arasında balık yağı vb. tedaviler bulunmamaktadır. Saygılarımla
Düşmedim fakat sol kolum dirsekten asagiya dogru 3-4 gündür cok agriyor
Sayın Demet hanım; şikayetleriniz boyun veya omuz bölgesi patolojilerinden kaynaklanabilir. Bu nedenle benim önerim öncelikle muayene olmanız ve sonrasında ilgili bölgenin görüntülenmesidir. Saygılarımla
Sabahları kalktığımda ayak altı tarak kemiğinin alt kısmı şiddetli ağrıyor yere zor basıyorum kısa sürede normale dönüyor
Sayın M. Akbaba; plantar fascitis yönünden muayene olmanız uygun olacaktır. Saygılarımla
Mrb eşim r.artrid tedavisinde arava isimli ilaca başlıyor bu ilacın gebelik üzerinde etkisi nedir acaba gebelik planlıyoruz bu ilaç ve gebelik üzerine düşüncelerinizi almak istiyorum
Sayın Nazan hanım; Arava kullanan erkek hastaların çocuklarında sakatlığa rastlandığı konusunda bilimsel kanıt bulunmamaktadır ancak yine de herhangi bir riskin alınmaması için bu hastaların belirli bir süre boyunca bu ilacı vücuttan temizlenmesine yardımcı olacak preparatları kullanması önerilmektedir. Bu konudaki bilgileri eşinizi takip eden doktorunuzdan alabilirsiniz. (Available information does not suggest that ARAVA would be associated with an increased risk of male-mediated fetal toxicity. However, animal studies to evaluate this specific risk have not been conducted. To minimize any possible risk, men wishing to father a child should consider discontinuing use of ARAVA and taking cholestyramine 8 grams 3 times daily for 11 days.) Saygılarımla
merhaba hocam, yaşım 37, benim dizlerimden aşağı kusımlarda ve belimde yağmurlu ve rüzharlı havalardan önce ağrı oluyor , yağmur ve rüzgar dindiğinde ağrılar hafifliyor, vücudum soğuk havaya karşı çok hassas, yaz mevsiminde bile bu ağrılar oluyor, böyle bir hastalığın tedavisi var mı? teşekkür ederim
Sayın M. Alptekin; bahsetmiş olduğunuz şikayetler “Fibromiyalji Sendromu”nu düşündürmekte ancak kesin tanı koyulabilmesi için öncelikle muayene olmanız ve ilgili tetkiklerin yapılması gerekmektedir. Saygılarımla
Merhabalar hocam annemin şikayeti olarak size sorular sormuştum. Geçen seneki lab. Sonuçlarını paylaşmak istiyorum sizinle. serolojik test. ASO 99,82 CRP 4,2 RF,KANTATİF 7,7 SEDİMANTASYON 45 KOAGULOMETRIK PROTROMBİN ZAMANI 11,6 Inr 0,97 Size teşekkür ederim. Ve fibrımialji için verilen ilaç Laroxyl 10 mg günde 1 tane ve faydası yok önerilerinizi bekliyorum. Teşekkürler
Sayın Şadiye hanım; geçen sene yapılan tetkik sonuçları normal sınırlar içerisinde, kullanılan Laroxyl 10mg’dan faydalanmamış ise alternatif preparatlar için annenizi takip eden doktorunuz ile temasa geçmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
Sol böbreğimde 90cm büklüğünde kis var iki gündür kuruk sokumu ve çevresi ağrıyor yatarken uyanıyorum oturursam olmuyor amaliyat oluncaya kadar sprey kullanabilirmiyim
Sayın S. Özdemir; topikal (cilt üzerinden) uygulanacak preparatların herhangi bir sakıncası yoktur. Saygılarımla
Merhaba, değerli vaktiniz için şimdiden teşekkürlerimi sunuyorum. Tırnkalarımda sedef hastalığı var. Yaklaşık 2 yıldır olan bir sorun. Vücudumda bir döküntü yok. Son 1 aydır sol ayak bileğimde keskin bir üşüme ve ağrı oludu ve 2 gün önce sol sağ ayak bileğimde de aynı tür ağrı başladı. Sol ayak bileğinden çekilen MR da ki sonuç raporunda yazılanlar "SOL AYAK BİLEĞİ MR TETKİKİ Saggital planda T1A PD T2A FAT SAT Coronal Planda PD T2A FAT SAT ve aksiyel planda T1 A PD T2A FAT SAT sekanslarının incelenmesinde: Tibiotalar, talokalkaneal eklemrde hafif mayii koleksiyonu ile uyumlu görnüm mevcuttur. Anterior talofibular ligamnda grade 1 sprain mevcuttur. Ayak bileği eklem yüzeyleri düzgündür. Aşil tendon ve kayger yağ yatığı normal sınırlarda değerlendirilmiştir. Görüntü alanına giren kas ve kemik yapılar normal olarak değerlendirilmiştir." şeklindedir. Sizce MR sonucuna göre bende romatizma var mıdır? Sedef romatizmasi kan tahlilleri ile anlaşılabilir mi? Ne yapmalıyım? iyi çalışmalar.
Sayın M. Dilan; sedef hastalığına bağlı olarak çok farklı şekillerde eklem tutulumu olabilmektedir ve bunun tanısının konulabilmesi için bazı kriterlein bulunması gereklidir. Bu nedenle benim önerim öncelikle bir romatoloji uzmanı tarafından değerlendirilmenizdir. Saygılarımla
Hocam annemin boynundaağrı var. Fazla yük taşıdığı için eğrilik olmuş. Ayrıca bacaklarında da ağrı kesiciyle rahatlamayan ağrılar oluşuyor. Ne yapmalıyım. Hangi bölümde tedaviye başlamalıyız.
Sayın T. Karakuş, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon bölümünce yapılacak muayene sonrasında istenecek grafiler ile annenizin sorunlarının çözüleceğini düşünüyorum. Saygılarımla
Selamlar doktor bey Gebeliğimin son ayında ayak bileğimde kemikde ödem teşhisi kondu kan değerlerim temiz çıktı tam iki ay oldu ilaç iğne vs düzelmedi fizik tedavi diyorlar ama romatizma hastalıklarımı yoksa fizik bölümüne mi görünmeliyim teşekkürler
Sayın F. Şahan; eğer ayak bileği kemiklerinde ödem teşhisi MRI ile konulmuş ve laboratuar tetkikleri normal sınırlar içerisinde ise o zaman olayın nedeni muhtemelen o bölgede meydana gelen yumuşak doku travmasına (burkulma vs) bağlıdır. Bu nedenle 2-3 haftalık eklem istirahati sorunlarınızı çözecektir. Saygılarımla
HOCAM BEN RADYLOJİ TEKNİKERİYİM.UZUN YILLARDIR ÇEKTİĞİM BİR BEL AĞRISI VAR.OMURGANIN HER İKİ YANINDA Kİ KASLAR ÖZELLİKLE SABAH KALKTIĞIM DA TAŞ GİBİ OLUYOR VE MÜTHİŞ AĞRILI UYANIYORUM.MR,RÖNTGEN VE KAN TESTLERİMİN HEPSİ NORMAL.ANKİLOZAN SPONDİLİT AÇISINDAN ARAŞTIRILDIM ONLARDA NORMAL ÇIKTI.KAÇ KEZ FİZİK TEDAVİ GÖRDÜM,NÖRAL TERAPİ,KURU İĞNE TEDAVİSİ YAPILDI AMA HALA ŞİKAYETLERİM DEVAM EDİYOR.YAPI OLARAK ÇOK İNCE FİKİRLİ VE DÜŞÜNCELİ BİR İNSANIM VE HAYATIMIN BÜYÜK KISMI STRESLİ OLUYOR.GECE UYKULARIM DÜZENSİZ VE MİGRENİM VAR.DEFALARCA DR A GİTTİM HEP HEMSTRİNG KASI KISALIĞINA BAĞLI AĞRILAR DEDİLER.ESKİDEN KAS GEVŞETİCİLER LE RAHATLIYORDUM ANCAK ZAMANLA FAYDA GÖRMEZ OLDUM.BANA BİR FİKİR VEREBİLİRSENİZ ÇOK SEVİNİRİM.ŞİMDİDEN TEŞEKKÜR EDER SAYGILAR SUNARIM.
Sayın F. Işık; şikayetleriniz muhtemelen Fibromiyalji Sendromuna bağlı dolayısıyla sizin bu yönden araştırılmanız ve tedavinizin planlanması uygun olacaktır. Saygılarımla
Humira ve metoject kullanıyorum. Göz çevremde önce mercimek büyüklüğünde bir şişlik sonra oluyor. Sonra bütün göz çevreme yayılan bir şişlik oluyor. Böyle bir yan etki ile karşılaşan var mı.
Sayın Fatih bey; kullanmış olduğunuz ilaçların bu şekilde bir yan etkisi yok, bu nedenle hastalığınızın ekstraartiküler tutulumlarının araştırılması yönünden göz muayenesi uygun olacaktır. Saygılarımla
Artrirt hastasıyım tüberküloz testi yapıldı verem mikrobu çıktı ama uyuyormuş 12 mm çıktı ne yapmam gerekir lütfen yardım edin tedavi olmalı mıyım
Sayın Güler hanım; Romatoid Artrit (RA) hastalarında biyolojik ajan tedavisi başlamadan önce ppd testi yapılarak olası yan etkilere karşı önlem alabilmek için inceleme yapılır. Sizde yapılan işlem de budur ve eğer biyolojik ajanlar ile ilaç tedavisi başlanacak ise doktorunuz tarafından başlanacak koruyucu tedaviyi kullanmanız yeterli olacaktır. Sayglarımla
Annem 4-5yıldır fibromiyalji hastası. Ve artık hiç bir ilaç fayda etmiyor. Özellikle soğuk havalarda artıyor. Ve vücudundaki ağrıyan yerleri kaşınıyor ve kızarıklıklar oluşuyor. Çok acı cekiyor
Sayın Şadiye hanım; kısaca bilgi verecek olursak Fibromiyalji sendromu kas iskelet sisteminde yaygın şekilde ağrı, tutukluk ile beraber doktorun muayenesi esnasında tespit ettiği ağrılı hassas noktaların bulunduğu bir klinik tabloya denilmektedir. Bu hastalığa ait hiçbir özel laboratuar bulgusu yoktur. Fibromiyalji sendromunda en sık görülen ve en önemli karakteristiği olan bulgular, vücutta birden çok bölgeyi içerecek şekilde yaygın ağrı, tutukluk, yorgunluk ve uyku bozukluğudur. Ağrı kollar, bacaklar, bel ve boyun bölgeleri de dahil olmak üzere tüm vücut’da hissedilir. Hastaların % 75-85’inde sabahları tutukluk ile beraber halsizlik vardır ve bu halsizlik fiziksel aktivite ile artar. Hastaların şikayetleri soğuk ve nemli havalarda, endişe ve stres’li durumlarda, aşırı fiziksel aktivite ile veya tam tersi hareket azlığı ile, uyku bozukluğu olduğu durumlarda ve en son olarak gürültülü ortamlarda şiddetlenir. Fibromiyalji sendromlu hastaların tedavisinde hastanın hastalığı ile ilgili olarak bilgilendirilmesi, hastalık bulgularını şiddetlendiren faktörlerin tespit edilerek ortadan kaldırılması ve eğer beraberinde eşlik eden hastalıklar varsa bunların tedavi edilmesine çalışılır. Bütün bunlara ilave olarak Fibromiyalji sendromlu hastalarda farklı ilaç gurupları hastaya göre değişen başarı oranları ile kullanılmaktadır. Eğer annenizde kesin olarak Fibromiyalji Sendromu teşhisi konulmuş ise anlatmış olduğum tedavi yöntemleri uygulanmalıdır. Saygılarımla
Merhabalar hocam,FMF hastasıyım,ayrıca eklemlerde şişlik var ve şişlik 5 aydır geçmedi,doktorum,melox fort 15 mg ve Sulidin Plus verdi,yarı kullandım yarı kullanmadım,çünki yan etkilerinden baya bir korktum,ve bende kalp atışlarımın hızlanması,biraz nefes darlığı,ve mide yanması oluşturdu,bu yan etkileri azaltmak için melox fort 15 mg olan ilacı çentikli yerinden yarısını kırıp içsem yan etkileri azalırmı ve bu ilacın kırılıp yarısının içilmesi durumu çok daha zararlı olurmu.SONSUZ SAYGILARIMLA.
Sayın E. Erken; ortadan bölerek ilacı kullanmak doz azaldığı için yan etkilerde azalma meydana getirebilir ancak üzerindeki kaplama bozulacağından dolayı emilimi ve biyoyararlılığında değişikikler meydana gelebilir bu nedenle benim önerim aynı preparatın 7.5 mg olan formunu (Melox 7.5 mg tab) mide koruyucu tedavi ile beraber kullanmanız uygun olacaktır. Saygılarımla
Hocam bende tam tanı yok ama doktorum bana lirika 75 g. Verdi hiç faydası olmadı ne yapmalıyım tşkr
Hastalık nedeniyle tedaviye başlanmadan önce kesinlikle bir tanı koyulmalıdır. Bu nedenle benim önerim yeniden muayene olmanız ve hastalığınıza bir tanı konulmasıdır. Saygılarımla
Sayin hocam.size dun yazdigim sorumun baslangicini MR in sonucunu gondererek acikliyorum.Kullandigim symra 75mg ve kullanacagim 150 mg kapsul su andaki tedavimde kullandigim ilactir..dedigim gibi ayagimda su anda agri yok ama dizimdeki uyusululuk hala devam etmekte olup rahat yurumemi engellemektedir..gittigim 4 doktordan biri fitiklar onemli degil l3l4 deki kanal daralman var ameliyat derken oteki 3 doktor ameliyat onermeyip yuzme yuruyus ve fizik tedavi verdi.kullandigim agri kesiciler ve b12 ilaclari bitti.simdi symra kullaniyorum.buyuzden de kafam karisik.bu diz uyusmam verilen yuzme yuruyus ve fizikle zamanla gececek bir durummu yoksa ameliyatla cozulecek bir durummu.bilgilendiriseniz sevinirim.. Lomber lordoz konfigurasyonu dogaldir...diger lomber vertebra korpuz yukseklikleri tabii izlenmektedir... Lomber intervertebral eklem mesafeleri dogaldir... Multiple disk intensitelerinde minimal azalma izlenmektedir... L2 vertebra korpuzunda hemanjiom ile uyumlu T1 ve T2 As Noduler hiperintensite izlenmektefir.. L2-3 duzeyinde diffuz bulding zemininde sol laterale minimal protruzyon izlenmektedir... L3-4 duzeyinde diffuz bulding zemininde sol noral foraminal protrude herni nedeni ile noral foramen inferiordan beligin daralma gostermektedir.. L4-5 duzeyinde diffuz buldinh zemininde sag santrolaterale protrude herni nedeni ile sagda L5 Sinir kokune minimal basi bulgulari izlenmistir... L5-S1 duzeylerinde diffuz bulding izlenmistir.. Diger lomber intervertebral disklerin yukseklikleri,konfigurasyonlari, sinyal intensiteleri tabii olarak izlenmis olup arka kontur larinda sipinal kanal yonunde anlamli birtasma saptanmamistir.... Dural kese konturlari muntazam izlenmis olup, dural keseye basi izlenmemektedir... Spinal kord T12-L1 seviyesinde konus medul laris olarak devam etmekte olup,morfoloji ve sinyal intensite dagilimi tabii izlenmistir... Kauda equina koklerinin dagilimi simetrik ve dogaldir.. Incelenen seviyelerde osseoz spinal kanal caplari ve bilateral noral foramen genislikleri dogaldir... Lomber faset eklemler tabii izlenmistir..paravertebral kas ve yumusak doku olusumlari dogaldir...
Sayın S. Gürcanlar, her nekadar muayene sonuçlarını bilmesem de mevcut MRI bulgularına göre acil operasyona gerek yoktur. Konservatif tedavi yöntemleri ile sonuç alınabileceğini düşünüyorum. Saygılarımla
Mrb CRP nin olması gereken değerleri nedir acaba
SAYIN NAZAN HANIM; CRP ÜST SINIRI LABORATUVARLARA GÖRE DEĞİŞMEK ÜZERE 0.5,3 VE 5 ARASINDA DEĞİŞİKLİK GÖSTERMEKTEDİR. SAYGILARIMLA
Bel fitigi ve l3l4 deki kanal daralmasindan dolayi 1 ay onceki sol ayagimın dizindeki uyusma hala gecmedi.ilk gunku siddetli agrim yok.yuruyus ve yuzme yapmaya basladim.gittigim fizik doktoru fizik tedavi verdi.ayrica gunde2 kapsul symra 75mg daha sonra gunde 2 kapsul 150mg verdi..ogrenmek istedigim bu ilac sol dizimdeki uyusukluga iyi gelirmi.gelsede gecici bir iyilestirmemi olur..gunde 2 defa 150mg agir gelirmi..uyusuklugum olmasa rahat yuruyecegim..tesekkur ederim..
Sayın S. Gürcanlar; verilen ilaç sinirlerin ağrı eşiğini yükselterek iyileşmenize yardımcı olmak üzere reçete edilmiştir ve uyuşukluk üzerine çok fazla etkili değildir. Saygılarımla
Mrb eşim 4 yil kadar bir suredir r.artrid tedevizi goruyor yaptırdığı mız tahlilde CRP 4.85 çıktı sizce yüksekmi
Sayın Nazan hanım; CRP değeri çalışılan laboratuvarın standartlarına göre farklılık gösterir. Eğer normalin üst sınırı 5 ise eşinizin değeri normal sınırlar içerisindedir. Eğer normal üst sınır 0.5 veya 3 ise o zaman farklı derecelerde yükseklik vardır ve tedavinin planlanması açısından hastanın klinik bulguları ile beraber değerlendirilmesi gerekir. Saygılarımla
HOCAM FİBROMİYALJİ TEDAVİSİNDE DULESTER 30 MG İYİ GELİRMİ KAÇ AY KULLANMALIYIM.CEVABINIZ İÇİN ŞİMDİDEN TEŞEKKÜR EDERİM.
Sayın N. Gezici; Dulester kullanım endikasyonları arasında Fibromiyalji Sendromu da bulunmaktadır ancak bu hastalıkta medikal tedavi yanında fibromiyalji'nin ortaya çıkmasına veya şiddetlenmesine neden olan faktörler de belirlenerek ortadan kaldırılmaya çalışılmalıdır. Saygılarımla.
MEHABA HOCAM ASİPONDİLİT HASTAYIM.SALAZOPRİN 2X2 KULLANIYORUM.YAZ AYLARIM İYİ GEÇTİ AĞRIM OLMADI. HAVALARIN SOĞUMASIYLA BİRLİKTE Mİ BİLMİYORUM AYAKLARIMIN ÜSTÜNE BASIP YÜRÜRKEN AYAĞIMIN ALTINDA SANKİ AĞRI OLMAYA BAŞLADI.LÜTFEN BİR TAVSİYE VEYA İYİ GELECEK BİR ÖNERİ LÜTFEN HOCAM ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM. YAŞIM 38 1,5 SENEDİR SALAZOPRİN KULLANIYORUM.
Sayın M. Karataş, ilaç dozunda azalmaya bağlı olarak hastalık aktivitesi ihtimali bulunmakta. Ayak tabanlarındaki ağrı başlangıç dönemde entesopati'nin bulgusu olabilir. Bu nedenle benim önerim muayene ve sonrasında yapılacak laboratuvar tetkikleri ile hastalık aktivitesi yönünden değerlendirilmenizdir. Saygılarımla
romatizma yüzünden ayak üstüm ve ayak bileğim şişiyor ne yapmalıyım
Sayın Meral hanım; öncelikle rutin romatolojik tetkikler ile hangi romatizmal hastalığınızın bulunduğu tespit edilmeli daha sonra ise bu hastalığa yönelik spesifik tedavi planlanmalıdır. Saygılarımla
merhaba hocam benim 15 gündür süren şiddetli ağrım var nereden kaynaklandığını çözemiyorum bir sabah sol yan tarafta böbrek ağrısı gibi ağrıyla uyandım ağrı daha sonra kasığıma bele sonrada eski iğne yapılan yerde şişlik şiddetli ağrı ve bu ağrı kasığımın biraz aşağısı bacağıma kadar vuruyor hiç bir ağrı kesici fayda etmiyor acile gittim idrarda birşey çıkmadı doktor bel fıtığı olabilir dedi ama bu bel fıtığı ağrısı değil hocam çünkü bende 10 senedir bel fıtığı ve boyun fıtığı var sağ tarafımı fazla hissetmiyorum bu farklı bir ağrı cevabınız için şimdiden teşekkür ederim
Sayın Güzin hanım; bazen bel fıtığında (Lomber Disk Hernisi) atipik semptomlar olabilir. Bu nedenle öncelikle Lomber MRI tetkiki yapılması ve sonuç ile beraber tekrar değerlendirilmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
Merhaba Hocam, Yaklasik 10 ay once kalca bolgemdeki usume hissi icin gittgim Fizik tedavi doktoru tarafindan yapilan kuru igne tedavisi sonrasinda sol ayak bilegimde usume baslamisti. 9 aydir usume devam ediyordu. Temmuz 2015 sonunda belimi zorladim. Bir hafta kadar bel agrisindan sonra sol ayak parmaklarimda karincalanma basladi. Bunun uzerine Noroloji uzmanina gorundum ve benden EMG cekimi istendi. Radikulopati ve Pleksus Protoklune gore cekilen EMG cekiminde sonuc kisminda yazanlar soyledir: Bu incelemede sol peroneal sinirin uyarilmasi ile ekstensor digitorum brevis kasindan kayitlama ile saga gore dusuk amplitudlu ve gec latensli motor yanitlar elde edilmistir (kronik zeminde gelisen asemptomatik anterior Tarsal Tunel Sendromu ile uyumlu). Superfisiyal sinir duyusal yanitlari ile incelenen diger motor ve duysal preferik sinir ileti ve yanitlari normal sinirlarda bulunmustur. Medial ve lateral planar sinir motor ve duysal yanitlari da normal latens ve amplitudlu olarak kaydedilmistir. S1 koklerinden donen soleus kasi H refleks yanitlari iki yanli normaldir. Igne EMG sinde sag peroneal sinir innervasyonlu ekstensor digitorum brevis kasinda seyrilmis normal ve norojen motor unit potansiyeller izlenmis, incelenen diger kaslardan normal motor unit potansiyeller kaydedilmis, aktif spontan denervasyon gozlenmemistir. EMG cekimini yapan doktor ayak bileginin ust tarafindaki sinir sikimasinin bahsettigim ayak parmak karincalanmasi ile ilgili olmadigini belirtti. EMG cekiminden sonra sol ayak bilegimdeki usume cok siddetlendi. Sol ayak bileginde bicak batar gibi bir his var ve cok siddetli bir sekilde usume hissi var. EMG cekimi boyle bir sorunu baslatabilir mi? Ayak bilegimdeki bu usumenin nedeni sinir sikismasi midir? Ne yapmami tavsiye edersiniz. Iyi bayramlar dilerim.
Sayın A. Ceyhanlık; gerek Fibromiyalji tedavisinde uygulanan kuru iğne tedavisi gerekse yapılan ENMG testinin bu şekilde şikayetlere yol açma ihtimali yoktur. Benim önerim Lyrica veya Cymbalta benzeri ilaçlar ile tedavinize devam etmenizdir. Saygılarımla
çalıştıgım agır işler sonucu zorlamalarım sebebiyle kaslarım gergin kala kala gerginliğe alıştı ve gevşemiyor gevşemesi için bazen bir kaç ay istirahat etmem geriyorduki işe yarıyan bi kas gevşetici hap krem yada baka bişi bulamdım en son gaz ve iç hemoroid şikayetimle çıktıgım doktor bagırsak kası kasılması oldugunu söylediki çalıştıgım 20 iş yerinin 20 sindede agır kaldırmaktan sürekli hemoroid oluyordumki kol ve bacakların zorlanmadan dolayı kasıldıgı gibi bagırsak kalarımında kas kasılmasıyla ilgili bi sıkıntı oldugunu ögrendim gaz ve hemoroid ilacının bi işe yarmıcagını söyleyen doktorum kas kasılmasının tedavi edilmesi gerektiğini söyledi ama hiç bir kas gevşetici(hap,krem,igne ) bi işe yaramadı şöyleki dinlenme süresinde geçen ksılmalarım ilaçla birliktede olsa aynı sürede geçiyorki (eczacı,doktor,ilaç müvessili,kas gevşetici kulanmış sporcu arkadaşlarım ve hastanede tanıdıgım diğer hasta arkadaşlar ve kendi gözlemlememe dayanarak etkili bir ilaç olmadıgını söyliyebilirm) olur ya hafif öleçekli kas gevşeticidirler de onda işe yamamıştır kulandıgımda bir kaç saat hareket etmeme engel olcak kadar güçlü bir kas gevşetici varsa 8 saat çalışyorum gerekirse 15 saatini yatarak geçirmeye razıyım onun dışında spor veya agır bir iş yaptıgımda 15 sene öncesine kadar kaslarım bir kaç saat kasılı kalırken şimdi spor veya iş sebebiyele kasılmanın geçmesi 1 aydan daha uzun sürdüğü oluyor şuanki işimde agır kaldırma yorulma gibi bi durum olmadıgından az da olsa kaslarım rahatladı ama yinede ani hareket etme yada agırlık çalışma şansım yok çünkü çok çabuk kaslarım kasılıyor etkili güçlü uzun süre gevşeme sebebiyle kalakamasam bile sonuçta evde uzunca istirahat edebicek vaktim var ona göre kas gevşetici önere bilirmisiniz kalp cerahı beyin cerahı dahiliye fizik tedavi kaçtane doktora çıktıysam sadce kasılmayla ilgili oldugu söyleniyor
Sayın Kemal bey; öncelikle kas kasılması diye tanımladığınız olay bir hastalık değil bir semptom veya bulgudur ve altta yatan hastalığın tesit edilmesi gerekir. Kullanmış olduğunuz kas gevşeticiler vücutta ekstremiteleri (kol ve bacak) hareket ettiren çizgili kaslara yöneliktir ancak barsak gibi iç organlarda bulunan düz kaslar üzerine etkili değildir. Bu nedenle benim önerim öncelikle altta yatan bir Nörolojik hastalığın ekarte edilebilmesi için Nöroloji uzmanı tarafından gerekirse ENMG testi ile beraber değerlendirilmenizdir. Daha sonra buradan çıkacak sonuca göre sizi yönlendireceklerdir. Saygılarımla
selamlar 2006 dan beri ankilozon spondolit teşhisiyle Cerrahpaşa tıp fakültesinde kontrollerime devam ediyorum. Önceleri salozopryn ve endol gibi ilaçları kullandım şimdi doktorumun tavsiyesiyle simponi iğneye başladım .ilk iğnemi 02.08.2015 tarihinde yaptım.Bir ay sonrada ikincisini yapacağım. Bu ilacı kullanmaya başladıktan sonra belirgin bir rahatlama oldu. Ancak küçük bir sorunum var işim aktif yurtdışı pazarlama ve hedef ülkelerim genel olarak afrikada .Sıkıntım şu bu ilaç bağışıklık sistemini zayıflatarak etki yapıyor.Gittiğim bölgelerde yoğun olarak salgın hastalıkların bol olduğu bölgeler.Önceki seyahatlerimde hiç bir sıkıntı yaşamamamıştım.Ama şimdi korkuyorum.Tavsiyeniz nedir ? Ayrıca ilacı ayda bir iğne olarak belirlemişti doktorum.Buradan 1 ay sonra bağışıklık sistemim önceki haline döner mi anlamalıyım. İlginiz için teşekkür ederim.
Sayın A.H. Öney; mesleğiniz nedeniyle kullanmakta olduğunuz ilaçlar ile ilgili sıkıntılar yaşamanız mümkün. Özellikle seyahat etmiş olduğunuz ülkelerde hijyen kuralları bizim ülkemizden çok farklı seviyelerde bu nedenle benim önerim şartlarınızı sizi takip eden doktorunuz ile beraberce yeniden gözden geçirmenizdir. Saygılarımla
Merhaba hocam,yaklasik olarak bes yildir akit faranjit sıkıntisi çekiyorum.o zamandan beride doktorlara gidiyorum fakat her seferinde gecici seyler verdiler.bu sene rahatsizliklarim artti gun icinde asiri hapsirik la yaza kadar surdurdum yazin bu dahada artti ve bir gun denizden sonra asiri durmadan akan burun akintisiyla alerji testi icin bursa prof. Dk.turkan akyol gogus hastanesine gittim sinuzit oldugum ortaya cikti iki tane kortizon ignesi ve alerji icin haplar kullandim rahatlatmasi icin kan sonucumda ve alerji testimde yuksek ev akarlarina ve hipatime cikti diz agrilarim artti halsizligim doktor bunun icin sadece bir agri kesici verdi. Kbb doktoruyla ayni zamanda gorustum ve kanimda yuksek faranjitim ciktigini kalp romatizmasi riskimin oldugunu eklem agrilarinin bu yuzden oldugunu bir sene sonrada kontrol soyledi ayrica uc tane her ay bir tane penisilin verdi dizlerim diz kapaklarimdan bacaklarima dogru olurdu agrisi kisin simdi yazin adet donemim de bacaklarimda siddetleniyo yuz ustu yatmak sanki iyi gibi geliyo halsizligimi de anlamis degilim faranjiti gecirmem icin tedavimi olmam gerekiyor kbb deki doktor bir sene de testin normale yaklasmazsa universiteye fakulteye sevk edicegini bu is beni asar dedi acik ve net , cok tesekkurler
Sayın Elif hanım; farenjit sonrasında ortaya çıkan eklem ağrıları akut eklem romatizması bakımından değerlendirilmenizi gerektirir. Özellikle genç yaştaki hastaların daha sonra kalp romatizması olmamasına yönelik koruyucu penisilin tedavisi kullanmaları gerekebilir. Bu nedenle benim önerim bulunduğunuz bölgede bir romatoloji kliniği tarafından değerlendirilmenizdir. Saygılarımla
Merhaba şiddetli mide ağrısı sonucu fmf teşhisinde 1 sene önce romotoloji bölümüyle tanıştım. orda yapılan muayenede lupus ve kollojen doku hastalığı şüphesi ile bazı tetkikler yapıldı. Ana pozitif ve antifosfolipit için bakılan değerlerim yüksek çıktı. Muayene olduğum yer ilaç baslayacakti başka bir doktora gittiğimde ilaca gerek olmadığını fmf bağlı sorunlar yasadigimi söyledi. sabahları ellerimde tutuklukla uyanmak başladım. parmaklarım sis haraket ettirmekte zorlanıyorum sol ayak topugunda spondolit var denmişti ondan midir bilmiyorum ayak ağrım oluyor bazen çok şiddetli. sabahları yine yüzümde de şişlik oluyor bazı dönemler. Yıllardır fmf hastasıyım ama şikayetlerim son 1 yıldır artarak devam ediyor. acaba şikayetlerim lupus la ilgili olabilir mi? teşekkür ederim
Ateş ve şiddetli karın ağrısı atakları ile ortaya çıkan Ailevi Akdeniz Ateşi (FMF) eklem ağrısına ve artrit’e neden olabilir. Benzer şekilde Sistemik Lupus Eritematozus hastalarında da eklem şikayetleri (Artrit) olabilir. Her iki hastalık gurubunda da SLE’de daha fazla olmak üzere ANA bulunabilir. Bu nedenle komplikasyonları ve tedavileri farklı olan bu iki hastalık gurubu arasında ayırım yapılabilmesi için yakından takip edilmeniz gereknektedir. Saygılarımla
ben annemin için soruyorum annem iltaplı romatizma hastası bunun için gerekli tedavi istiyoruz gerekirse yatıp dinlenmesi dahi istiyorum bana bu konuda yardımcı olursanız
Sayın F. Şimşek; halk arasında iltihaplı romatizma olarak bilinen Romatoid Artrit (RA) tedavisinde hastalar düzenli ilaç kullanımı ve yakın takip ile rahat bir şekilde günlük yaşamlarını sürdürebilirler. Bunun için için kliniğimiz de dahil romatolojik hastalıkların takibiyle uğraşan bölümlerden yardım alabilirsiniz. Saygılarımla
sayınhocamartrithastasıyimmetojectkullanıyorumamaertesigünüaşışıkusturuyornasilbaşetmeliyimgecekusmailacımıiçeyimbirdefolitasitinasilkullanayımteşekkürler
Sayın Salih bey; Methotrexate'ın en rahatsızlık verici yan etkilerinden birisi olan mide bulantısı için enjeksiyon öncesinde antiemetik ilaçlar kullanmanız faydalı olabilir. Bu preparatlar ile ilgili olarak sizi takip eden doktorunuzdan yardım alabilirsiniz. Ayrıca MTX kullanan hastalarda takip eden günler içerisinde 10-15 mg Folik asit kullanmaları gereklidir. Saygılarımla
doktora bey toza karşı alarjim var ne yapmalıyım ne kullanmalıyım ?
Sayın S. Demirel; Göğüs hastalıkları Anabilim Dalına bağlı olarak çalışan allerji kliniklerinde muayene olursanız orada hangi maddelere duyarlı olduğunuz yapılacak testler ile tespit edilir ve ona göre desensitizasyon tedavisi başlanır. Saygılarımla
Doktor bey.benim kızımın boyunu çok arıyor 12 YAŞINDA yaklaşık 1 senedir ..doktora gittik leodex ve tyoflex diye bir krem verdi birde egzersiz hareketleri verdi yapıyor ama geçmiyor ve ilerledi belinden sırtına doğru vuruyor ense kökündede beyaz beyaz kabuk çıktı bununla bir alakası varmıdır ve ne yapmalıyız?SAYGILARIMLA
Sayın A. Demirel; çok farklı nedenlere bağlı olarak boyun ağrısı tablosu ortaya çıkabilir. Bu nedenler arasında ayırıcı tanıda bulunabilmek için ayrıntılı muayene sonrasında bazı laboratuar tetkikleri ve görüntüleme yöntemlerinden faydalanılması gerekebilir. Bu nedenle benim önerim öncelikle muayene ve tetkiklere Nöroloji kliniğinden başlamanızdır. Eğer gerekir ise onlar sizi ilgili başka bir bölüme yönlendireceklerdir. Saygılarımla
romotoitartrithastasıyımellerimdebileğimdebüyükbirnodüloluştuağrılarımvardrkantahliliisteditahlilikihaftayaçıkardedileracabanekanıbu
Sayın G. Turan; kan tetkikleri muhtemelen hastalık aktivitesini değerlendirmek için istenmiştir. Saygılarımla
İltihaplı romatizmam var fizik tedavisi görüyorum ayaklarım şişiyor ve çok ağırıyor kendimi daha canım yanıyor kendmi kötü hissediyorum. Fizik olmamım bir zararı varmı
Sayın A.U.; Romatizmal hastalıkların aktif döneminde uygulanan Fizik Tedavi ajanları inflamasyonun artışına neden olabilir bu nedenle hastalık aktivitesi durumunuz değerlendirildikten sonra tedavinin devamına yönelik bir karar alınması uygun olacaktır. Saygılarımla
Hocam Mr sonucum.ACL nin tibia yapisma yerinde Grade i sprain ile uyumlu liflerinde incelme ve duzensizlik... Medial meniskus posterior hornunda internal mukoid dejenerasyona ait hetorojen sinyal artisi izlenmektedir...
Sayın S. Gürcanlar; diz ekleminizde zorlanma sonucunda ortaya çıkan değişiklikler mevcut, eklem istirahati ve nonsteroid antiinflamatuvar ilaç tedavisi ile düzeleceğini düşünüyorum. Saygılarımla
Doktor bey mr sonucum: bilateral saroilak eklemi oluşturan kemik köşelerinde anteriorda belirginleşen dejeneratif değişiklikler saptanmaktadır. Yağ baskılı görüntülerde özellikle sağda sindezmotik kompartmanda izlenen bilateral doku değişiklikleri dejeneratif süreç lehine yorumlanmıştır. Şeklinde geldi. Bunun sonucu olarak da doktor bana kolsısın 2x1 , sulfasalazın 3x1 , naproksen ve lansoprazel ilaçlarını verdi. Bu ilaçlarla başlamam yan etkileri açısından çok zarar verir mi?
Bana yollamış olduğunuz MRI sonuçları bu ilaçlara başlamanız için yeterli değildir ancak daha önceden de belirttiğim gibi klinik muayene olmadan kesin bir şey söylemek mümkün değildir. Saygılarımla
seronegatif artrit tanısı aldım. mr sonucumda bileteral sakroliak eklemi oluşturan kemik yapılarda dejeneratif değişiklikler olarak geldi. Doktor kolsısın sulfasalazın naproksen ve lansoprazol ilaçlarını verdi. Tam olarak tanım nedir ve bu ilaçlar yan etkileriyle çok fazla zarar verir mi ?
MRI sonuç raporu, teşhis ve tedavi arasında pek bağlantı kuramadım. Ancak sizin muayene sonuçlarınızı bilmediğim için kesin bir şey söylemek doğru olmaz bu nedenle tekrar değerlendirilmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
mrh.ortalama 8 senedir belimde inanılmaz bir agrı var ayagımı cekiyor her iki ayagımda da cekilmeler oluyor fakat sol bacagımda daha fazla defalarca beyin cerrahine gittim ilk gittigimde anadan doguş omurilik boşlugu dar ondan bu agrılar dendi surgam verildi kullandım ama agrılar ve bacagımdadaki çekilmeler zaman zaman olup geçiyordu ama kalıcı çözüm bulamadım bu arada sol bilegimde bir kemik çıkıntısı oldu oda ayrı bir agrı ortepediye gittim sıvı birikintisi zamanla gecer dedi ama gecmedi kolumu uyuşturuyordu 02,02,2015 tarihinden sonra belimdeki agrı beni resmen yataga bagladı beyin cerrahisi sorun yok dedi fizik tedaviye gittim buresello ve iltihapli eklem romatizması çıktı sonrasında romatoloji dr. gittim bu arada bureesellonun devam tedavisi oldum çeşitli tetkikler yapıldı genetik kan tahlili dendi onu yaptırdım sonucunda iltihaplı eklem romatizması ve kas romatizması bana LYRICA 75mg ve 150 mg verildi onu kullanırken agrılarım kalmadı fakat uykudan da gözümü açamıyordum ortalama haziran ayı başından bu yana onları kullanmıyorum ve müthiş derece agrılarım başladı ne yapmalıyım
Sayın F. Nesrin; anlatmış olduğunuz hastalık seyri halen kesin teşhis bakımından sıkıntılar yaşandığını düşündürmekte bu nedenle benim önerim tüm eski tetkik sonuçlarınız ile beraber farklı bir klinik tarafından yeniden değerlendirilmenizidir. Saygılarımla
Hocam , 4 yıldır R.A hastasıyım, bir yıldır humira kullanıyorum İki yıldır evliyim ,bebek düşünüyoruz .humıra yı kestikten ne kadar sonra eşim hamile kalabilir..
Sayın Onur bey; Humira ile bu konuda yapılmış uzun süreli çalışmalar olmamakla beraber, diğer preparatlarda olduğu gibi 3 aylık bir süre sonrasında eşinizin hamile kalmasında bir sakınca olmayacağını düşünüyorum. Saygılarımla
BACAKLARIMDA VARİS VAR. İYİLEŞMESİ İÇİN NE YAPABİLİRİM.TEŞEKKÜRLER.
Sayın F. Yıldız; varis çorabı venöz dolaşımı düzenleyici medikal tedavilerden faydalanmayan hastalarda cerrahi tedavi yöntemleri denenebilir. Saygılarımla
iltihaplıeklem romatizmasıyım kortızon ılacı kullanıyorum dıskımı rengı gıttıkce sıyah oluyo bu normal mı
Sayın R. Tekdemir, kortizon tedavisinde en önemli yan etkilerden birisi gastrointesinal sistem (mide) kanamasıdır. Kendisini gaita renginde koyulaşma (rengi siyaha yakın gaita)ile belli eder bu nedenle benim önerim sizi takip eden doktorunuz ile gastrointestinal sistem kanaması yönünden temasa geçmenizdir. Saygılarımla
Iyi gunler hocam doktor omiriliginde kayma var dedi bana diprospan enjektabl yazdi sadece bir defa vuruldum geceleri ayak alti kaşıntısi basladi bu ilactan olabilirmi
Sayın Elif hanım; bahsetmiş olduğunuz ilaç steroiddir ve bu tür bir yan etkisi yoktur. Saygılarımla
Merhaba değerli hocalarım kolum asaya doğru serbest bıraktığım da kolum da bir şişlik gördüm sanki damarim şişmiş gibi bu nedemektir acaba korkmalimiyim
Sayın Nesibe hanım; vücutta meydana gelen şişliklerin her koşul altında doktor tarafından değerlendirilmesi daha sonra ortaya çıkabilecek gecikmelerin önlenmesi bakımından çok önemlidir. Saygılarımla
Merhaba romotoloji doktoru enflamatuvar spondilopatiler,diger diye bir tani koydu belimden baslayip boynuma kadar omuzlarimda ellerimde sislik ve uyusuklar oluyor bana sabah 2 aksam 2 tane olmak uzere endol 25 mg verildi 1 aydir kullaniyorum ama agrilarim devam ediyor boynumdanda fizik tedaviye gittim fizik uzmani ise fibromiyelji ankilozan spondilit birden fazla yer vertabrede m79,9 m45,0 tanisi koydu bu tani nedir bilmiyorum ve pregabilen 75 mg 2*1 gun seklinde verdi boynumdada ankilozan spondilitten dolayi boyun omurlarinda bozulmalar ve fitik oldugu soylendi 15 gun fizik tedavi gordum boynumdan sadece omuzumdaki agrilarda azalma ve ellerimdeki sislikler gecti fakat sabah uykudan uyandigimda sirtimdaki tutukluluk devam ediyor ve iki kuregimin ortasina kadar belimden bir agri var dayanilmaz ne yapmam konusunda lutfen bana yardimci olabilirmisiniz
Sayın U. Fatih, anladığım kadarı ile sizde hastalığınızın tanısı ile ilgili sıkıntılar yaşanmakta. Gerek Ankilozan Spondilit gerekse Fibromiyalji Sendromu tanılarının konulabilmesi için hastalarda bazı özelliklerin bulunması gerekir ve sizde bu özelliklerden hangilerinin bulunduğunu bilmiyorum. Benim önerim yeniden bir Romatoloji kliniğinde muayene olmanızdır. Saygılarımla
Romatoit Artrit Hastasıyım Romotoloji Bölümünde Muane Oldum Ayaklarımda Ve Omirliğimde Ödem Var Salazopyrin 500 Mg 2 Sabah 2 Akşam Kullanıyorum Prednol 4 Mg Yarım Olarak Kullanıyor Dum 3 Gün Boyunca İlaç Almıyorum İlaçların Bana Dokunduğunu Düşünüyorum Yüzümde Kızarıklık Oluştu Çiller Çıkmaya Başladı Bu Yüzden İlaçları Bıraktım Başka Bir Bölümde Muane Olmak İstiyorum Hangi Bölümde Muane Olacağımı Bilmiyorum Ayaklarımda Şiddetli Ağrı Var Yürümekte Zorlanıyorum Ne Yapabilirim Saygılarla...
Sayın İpek hanım; şikayetleriniz ile ilgili olarak Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon kliniğince değerlendirilmeniz uygun olacaktır. Onlar gerektiğinde sizi yönlendireceklerdir. Saygılarımla
merhaba,bana 1sene önce fibromiyalji teşhisi konuldu ve Lyrica 75mg verildi.Bu ilacı kullanıyorum belli bir süre sonra bırakma ihtimali varmı dır.İlacın tedavi etkisi olmadığı sadece insanı uyuşturduğu söyleniyor doğrumudur.Tedavi için başka ne önerilebilir
Sayın Elif hanım; Fibromiyalji tedavisi 1) Medikal tedavi 2) Nedenlerin ortadan kaldırılması şeklinde kabaca iki ana başlık altında incelenebilir. Lyrica medikal tedavi bölümündedir ve tek başına yeterli değildir. Bu tedavinin aynı zamanda nedenlerin ortadan kaldırılması komponenti ile beraber uygulanması gerekir. Saygılarımla
hocam geçmeyen ayak ağrısı şikayetiyle iki kez emar çekildi. Dr.lar emarın temiz dedi ve sintigrafiye gönderdiler. sıntığrafi sonucu; perfüzyon ve kan havuzu görüntülerinde solda belirğin olmak üzere her iki ayak plantar yüzde hiperemi ile uyumlu artmış aktıvıte tutulumu izlenmiştir. vücüdun diğer kemşklerinde aktıvıte dağılımı simetrikhomojen ve beklenen düzeydedir. olgunun erken fazda solda belirgin olmak üzere her ıkı ayak planta r yüzde artmış aktıvıte tutumu kemik fazda saptanmamış olup yumuşak doku patolojileri yönünden değerlendirilmesi önerilir. tenosınovıt* planter fasıt hocam ıkı farkıl doktora gittim. uzun zamandır düzelmediği çin biri ameliyat olman lazım dedi. diğeri ise ne amelıyatı astarı yüzünden pahalıya gelir, olma dedi. siz ne önerirsiniz. tam olarakteşhisim nedir... ay önce başladı ilaç kullanınca geçti. ıkı ay önce yeniden başladı. ılaç kullanıyorum dinleniyorum aça geçmiyor. saygılar
Sayın U. Taştan; MRI ve kemik sintigrafisi bulguları arasında uyumsuzluk olmasını anlayamadım. Muayene etmeden kesin bir şey söylemek mümkün olmamakla beraber şikayetleriniz ve tetkik sonuçlarınız plantar fasitis’i düşündürmektedir. Tanı kesinleştikten sonra buna yönelik tedavi planlanabilir. Saygılarımla
HOCAM MERHABA AS. HASTALIĞINDA UZUN SÜRELİ SALAZOPRİN 500 MG ALMANIN YAN ETKİLERİ NELERDİR ? SAYGILARIMLA
Sayın MA Yılmaz; Salazopyrin yan etkilerinde uzun süre kullanım ile bir değişiklik olmaz. Saygılarımla
Ben methotrexat ve prednol kullanıyorum cocuk sahibi olmak istiyoruz.methotrexat bırakıp prednolu kullanmaya devam etsem 3ay sonra korunmayı bırakınca cocuk için sıkıntı olur mu
Sayın Samet bey; ilacı kestikten sonra geçen 3 aylık süre sonrasında çocuk sahibi olmanızda sakınca yoktur. Saygılarımla
SABAHLARI KALKINCA TUTUKLUK, SOĞUĞA AŞIRI TAHAMMÜSÜZLÜK, HAFİF CEREYAN YADA KLİMA DA HER TARAFIM UYUŞUYOR.YAZIN BİLE PENCERELER AÇIK YATAMIYORUM.İŞYERİNDE KLİMA SÜREKLİ AÇIK ÇILDIRMAK ÜZEREYİM NASIL BİR YOL İZLEMEM GEREKİYOR. FİZİK TEDAVİ GÖRDÜM PEK Bİ ETKİSİ OLMADI.
Sayın E. Yıldız; öncelikle bu şikayetlere neden olan hastalığınızın tanısı konulması gerekir. Pek çok hastalık gurubunda benzer şikayetler ortaya çıkabilir bu nedenle benim önerim ayrıntılı muayene sonrasında laboratuvar tetkikleri ile incelenmenizdir. Saygılarımla
niflumik asit in romatizmada ki etkisi? 10 gundur kullaniyorum agri kesici analgenik olarak simdiye dek kullandiklarim icerisinde en etkilisi doktorum bu ilac hakkinda bilgi sahibi degil 250mg X 3 aliyorum tok karnina bu ilaci uzun zaman kullanabilirmiyim cunku cok etkili bana romatizmami unutturuyor yas 40 arti boyun fitigimda var c3-4 4-5 5-6 da , dizde meniscusde var, boyun agrisini ve meniskusude unutturuyor bu ilaca nekadar sure devam edebilirim resmen yeniden dogdum
Sayın Yusuf bey; Niflumic asit nonsteroid antiantiinflamatuvar ilaçlar gurubunda selektif siklooksijenaz-2 enzimi inhibitörlerindendir. Dünyada yaygın olarak kullanılan bir preparat olmamasından dolayı bu ilaç ile yapılan uzun dönem etki ve yan etki çalışmaları da bulunmamaktadır. Bu nedenle benim önerim sadece ihtiyacınız olduğunda ve mümkün olan en kısa süreler ile bu preparatı kullanmanız ve etki ve yan etkileri daha uzun süredir araştırılmış preparatlar ile rutin tedavinize devam etmenizdir. Saygılarımla
96 senesinde 1 metre yükseklikten kuyruk sokumumun üzerine düştüm tarifsiz acı ile hastaneye gittik filmde omirilik kemiğinde yamukluk olmuş dendi tedavi uygulanmadı şimdi bütün vücudumda ağrım var anlatılmayacak derecede fazla geçmişte yaşadığım bu kaza ile ilişkisi olabilirmi lütfen bana yol gösterin dokrorlar fibromiyalji diyor
Sayın Serpil hanım; 1996 senesinde geçirmiş olduğunuz travma ile bugünkü şikayetlerinizin hiçbir ilişkisi yoktur. Fibromiyalji veya benzer şikayetlere neden olabilecek hastalıklar yönünden ayrıntılı olarak incelenmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
oğlum 23 yaşında erkek-periferik yayma tahlilinde monosit ve eozinofil 0 cıktı,diger sonuçlar normal görünüyor.bel ağrısı şikayeti için dr.bu tahlileri istemişti.başka araştırmaya gerek duymadı,bo sonuçların 0 çıkmasının nedenleri ne olabilir.teşekkürler
Sayın M. Çarmıklı, inceleme sahasında o hücrelere rastlanmaması herhangi bir patolojiyi göstermez, hastalardan istenen tetkikler klinik muayene ile beraber değerlendirilir ve gerekir ise ilave tetkikler istenir. Sizin durumunuzda muayene eden hekim ilave bir tetkik istemeye gerek görmemiş olabilir ve buradaki karar tamamen hekimin kendisine aittir. Saygılarımla
merhaba hocam ben RA hastasiyim yaklasik 7 yildir igne kullaniyorum kullandigim igne simponi golimumab 50 mg ayda bir defa vede prednisone hapi kullaniyorum gunde 1 tane 5 mg hamile kaldim bu ilaclarin bebege zarari olurmu lutfen cevaplarsaniz cok memnun olurum
Simponi kullanan hastaların kesinlikle doğum kontrolü uygulamaları ve eğer çocuk sahibi olmak istiyorlar ise son enjeksiyonda sonra en az 6 ay beklemeleri önerilmektedir (Women of childbearing potential: Women of childbearing potential must use adequate contraception to prevent pregnancy and continue its use for at least 6 months after the last golimumab treatment). Mevcut durumda ne yapılması gerektiği konusunda sizi takip eden romatoloji uzmanı ve bu konularda deneyimli bir Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı ile temasa geçmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
slm hocam METOART 15 mg haftalık iğnemi yaptıktan sorna 1 saat titreme ve üşüme oluyor doktoruma sordum olmaması gerekiyor dedi ne yapmalıyım devam etmelimiyim zararı varmı
Sayın H. Yıldırım; kullanmış olduğunuz preparatın sık görülen yan etkileri arasında bu şikayet bulunmamaktadır. Eğer tekrarlayan enjeksiyonlarda da benzer şikayetler devam edecek olur ise o zaman öncelikle kullanılan preparatın değiştirilmesi (Metoject 15 mg) ve yine devam edecek olur ise o zaman alternatif tedavi yöntemlerinin denenmesi uygun olacaktır. Saygılarımla
Hocam ben 10 ay önce romatoloji bolumune gittigmde As tanisi konuldu ve 10 aydir enbrwl kullaniyorum igne vurdugum sag kolum kizariklik ve 7-8 tane kabariklik oldiu qcaba nedeni nedir sadece sag kolumda
Sayın Aykut bey; bahsetmiş olduğunuz lezyonlar ilaca bağlı cilt döküntüsü olabilir bu nedenle en kısa sürede doktorunuz ile temasa geçmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
merhaba hocam, 2 ay önce ev eşyası taşıdıktan sonra her iki ayağımda ağrı, yürüme güçlüğü oluştu. iki kez mr,tomoğrafi ve romotolojık testler yapıldı. hepsi çok normalmış. sadece FANA +++ çıktı. doktor tek başına bu anlamlı değil dedi.3er romotoloji,ortopedi, fizik tedavi gördü. hepside hiçbirşeyin yok diyor. bu arada ben iki aydır dınleniyorum,naprosyon yutmaktan bıktım usandım. geçen hafta ayağıma iğne yaptılar,hiç olmayan sızlamada başladı. Hocam bana tanı konulamıyor.Sorum şu; kan testlerının negatıfliğine rağmen romatızma geçiriyor olabilirmiyim. bu arada mr de de hiçbir sorun yok deniyor. kendimden şüphe edip psıkıyatrı ve nörolojıyede gittim. normal dedıler. hocam bi yol gösterin işime de doğru düzgün gidemiyorum. bu arada 8 ay öncede uzun yürüdüğümde benzer bir sorun yaşamış kendiliğinden geçmişti.
Sayın B. Çintay; Tek başına ANA (+) bulunması önemli değildir ancak (+++) bulunması eğer sonuç tekrarlanarak doğru olarak kabul edilir ise boyanma tipi ile beraber değerlendirilmeli ve hasta belirli aralıklar ile takip edilmelidir. Romatolojik hastalıklar eğer inflamasyon ile beraber seyrediyor ise mutlaka laboratuar değerlerinde bir değişiklik gösterir. Tekrarlanan testlerin negatif olması muhtemelen aynı testlerin yeniden bakılmasından kaynaklanıyordur ve arada gözden kaçan bazı bulguların olması mümkündür. Benim önerim tüm tetkik sonuçları ile beraber bir başka klinikte yeniden değerlendirilmenizdir. Saygılarımla
Sol elimin 3 parmağında ağrı ve kasılma var
Sayın Y. Bahşı, vermiş olduğunuz klinik bilgi sizi doğru bir şekilde yönlendirebilmem mümkün değil. Başlangıç noktası olarak şikayetlerinizin ortopedi kliniğince değerlendirilmesi uygun olacaktır. Saygılarımla
Hocam merhaba,2008 yılında sağ elimde şişlikle beraber ağrı oldu ve geçti. hastaneye romatoloji bölümüne göründüğümde, tahliller yapıldı ve herhangi bir bulguya rastlanmadı. Bu durumdan 1-2 yıl sonra sol ayak altı ön kısmında hafif şişlik ve ağrı oluştu 2-3 defa olmak üzere. Ortopedi bölümünde film çekildi ve yine herhangi bir şey olmadığı söylendi. Hocam, 2013 haziran ayında bir konserde, konser boyunca def çaldım. 2 hafta sonra sol elimde ağrılar başladı ve o günden bugüne hastane hastane dolaşıyorum. 8 ay öncede romatoid artrit tanısı koyulması üzerine günde 2 defa salazopyrin, haftada 2 ad. folbiol, haftada 1 gün 4 ad. le başlayıp 6 ya çıkarılan methotrexat kullandım.İlaçlara devam ederken, 3 ay önce sol elimdeki ağrı geçmeyerek sol orta parmağımda ağrı gelişti, arttı ve şişti. 2 aydır günde 2 kere kullandığım salazopyrin 4 e çıkarıldı, beraberinde günde 1 tane olmak üzere deltacortril kullanmam istendi ve diğer ilaçlara devam şeklinde... hocam bir iyileşme göremiyorum sadece elimi hiç kullanamazken, şimdi en azından iyi kötü kullanabiliyorum. Dün kontrollerim için takipli hastası olduğum hastaneye gittiğimde başka bir doktorun muayene etmesi üzerine RA olmayabileceğimi söyledi. Bu durum çok can sıkıcı. Sizin düşüncelerinizi alabilir miyim?
Sayın Zehra hanım; halk arasında iltihaplı romatizma olarak bilinen Romatoid Artrit (RA) tanısını koyarken bazı kriterlerden yararlanılır. Klinik muayene grafi ve bazı laboratuar tetkiklerinden meydana gelen bu özellikleri taşıyan hastalarda RA teşhisi konularak buna yönelik tedaviye başlanır. Tedavinin amacı en kısa sürede hastalığın aktif dönemden çıkartılarak kalıcı harabiyetin engellenmesidir. Anlatmış olduğunuz kadarı ile sizde halen bir tanı problemi yaşanmakta ve bu gibi durumlarda hastayı görmeden kesin bir yorumda bulunmak yanıltıcı olur. Benim önerim farklı romatoloji kliniklerinin de görüşünü alarak tedaviyi bu şekilde sürdürmenizdir. Saygılarımla
sayın hocam ayak bileğindeki ağrı nedeniyle dr subtolar ekleme kortızon olmayan normal ağrı kesivi iğne yaptı.üç gün oldu ayağım çok kötüü durumda.dr a sorum ağrıkesici iç dedi. eskisinden beter durumdayım. bu arada mr sonucum normal çıkmıştı. dr.um koalisyon düşündüğü için bunu yaptı ancak şu an perişan haldeyim. ne yapmamı önerirsiiz
Sayın C. Yaman; sizin ekleminizin içine hangi preparatın enjekte edildiğini bilmiyorum ancak kortizon olmayan ağrı kesici ilaçlar (nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar) kas içine enjekte edilerek uygulanırlar. Bana göre mevcut durumda yapmanız gereken ayak bileği eklemine istirahat uygulanması (ayak bilekliği veya alçı atel ile) ve ağız yoluyla nonsteroid antiinflamatuvar ilaçların kullanılmasıdır. Eğer şikayetler devam ederse tekrar değerlendirilmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
Orta ayağı oluşturan kemik yapılarda ve distal tibia ve fibulada benekli tarzda kemik ödemi ayrıca dorsal yüzeydeki cilt altı yumuşak doku planlarında ödem izlenmektedir ve bunlara ek olarak tibiotalar eklem aralığında efüzyon mevcuttur.Tüm bulgular sudeck atrofi olarak düşünülmüştür.Hastanın klinik bulguları ile korelasyonu önerilir.Mr sonucu olarak bu blgiler yer almaktadir.Size daha önce sorduğumda sudeck atrofisine göre etyolojik tedavi uygulanacaktır olarak cevaplamıştınız ancak doktor net olarak bir çözüm bulamamış sudeck atrofisinin tedavisi nedir tedavi için hangi bölüme gitmesi gerekir?Yardımcı olursanız sevinirim.Saygılarımla
Sudek atrofisinin tedavisi FTR hekimleri tarafından planlanabilir. Saygılarımla
merhaba ben16 yaşındayım hastalığım iltihaplı eklem romatizması bu hastalığımı nasıl yenebilirim geçmesi için ne yapabilirim?
Romatoid Artrit (RA) halk arasında iltahaplı romatizma olarak tanımlanan bir hastalıktır. Bu hastalıkta en sık olarak el, el bileği eklemleri, ayak bilekleri, diz ve dirsek eklemlerinde şişlik, ısı artışı, hareket tutukluğu ve ağrı olur. Eğer yeterli derecede tedavi edilmez ise eklemlerde kalıcı hasar meydana gelerek eklemde şekil bozukluğu (deformiteler) gelişir. Romatoid Artrit hastalığının tedavisinde ilk aşamada nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar kullanılmakla beraber bu ilaçların kalıcı eklem hasarını önleyici etkileri yoktur. Bu nedenle en kısa sürede ikinci basamak ilaçlar ile tedaviye geçilmesi gerekir. 2. basamak ilaçlar veya hastalık seyrini değiştiren ilaçlar gurubu olarak isimlendirilen tedavi seçeneklerine dahil olan ilaçlardan Methotrexate (30 mg/hafta), Hidroksiklorakin (400 mg/gün), Salazoprin (3 gr/gün) ve Leflunomide (20 mg/gün) maksimum dozlarda kullanılır. Eğer bu ilaçların yeterli doz ve sürede kullanılmasına rağmen yeterli etki elde edilemez ise o zaman hastalarda bu ilaçların 2 veya 3 tanesinin beraberce kullanılması denenebilir. Yine bu kombinasyon tedavisi yeterli doz ve sürede kullanılmasına rağmen hastada başarılı sonuç alınamaması yani hastalığın remisyona sokulamaması durumunda ise biyolojik ajanlar ile tedaviye geçilir. Bugün için biyolojik ajan tedavisinde en sık olarak Remicade, Humira ve Enbrel kullanılmaktadır. Bu üç ilaç gurubu ile yeterli doz ve süre uygulanmasına rağmen başarılı sonuç alınamayacak olur ise yılda iki kür halinde uygulanan bir başka tedavi seçeneği de (anti-CD20: Maphtera) bulunmaktadır.
Slm hocam bn yaklasik 3 sene oldu insaattan dustum yatakta kuyruk sokumunda ve her iki ynimsa yatak yarasi oldu sonra yatak yaralari ameliyat ve tedavi ederek kapandi kapandktan sonra hocam o yara yerlerinin ustune yattigimda veya oturdugumda yaniyor ozelliklede sirtim hocam oturdugumda elimi altina kiyarak oturuyorum ne olur hocam bna bi care bulunn.SAYGILARIMLA Buda numaram hocam
Sayın B. Gür; anladığım kadarı ile omurilik yaralanması (spinal kord travması) geçirmişsiniz ve bunun sonrasında basınç yaraları oluşmuş. Bu yaralar tamamen iyileştikten sonra herhangi bir sıkıntı yaşamamanız lazım ancak benim düşünceme göre meydana gelen omurilik hasarı nedeniyle lezyon altındaki bölgelerde his bozukluğu gelişmiş. Lezyon seviyesi ve derecesinin belirlenmesi ve uygun tedavinin planlanması için bir Fizik tedavi ve Rehabilitasyon hastanesine başvurmanız uygun olacaktır. Saygılarımla
hocam mrb lar ben 6 yildir siyatik hastasiyim agrilar hayatimi cehenneme cevirdi yurumem zorlasti hareketlerim kisitli ne olur yardim edin..danimarkada yasiyorum ameliyat yapmiyor verdikleri ilaclar epilepsi ilaclari kas gevsetici ve agri kesici bunlarda artik fayda etmiyor,yardim edin lutfeeen..
Sayın Gamze hanım; sizin gibi şikayetleri olan (siyatik sinir trasesi boyunca ağrı-siyatalji) hastalarda cerrahi son seçenektir ve bundan önce konservatif teavi yöntemlerinin (ilaç tedavisi, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon programları, egzersizler vb) denenmesi gerekir. Eğer yaşadığınız ülkede bir çare bulamaz iseniz bir süre Türkiyede kalarak değerlendirilmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
Merhaba hocam ben 18 yaşındayım, bundan 2 ay önce sol diz kapağıma durduğum yerde birden kramp şeklinde bir ağrı girdi ve hala ara sıra devam etmekte çok uzun süre ayakta kaldığımda uyuşukluk oluyor emar raporumun sonucunda normal limitlerde sol diz diyor, doktorlar bir şey olmadığını söylüyor ama 2 aydır dizimin ağrısı ve uyuşukluk geçmedi kızılay tıp merkezinde bunun nedeninin kansızlık olabileceği söylenmişti kan değerlerim normal orana göre daha düşük çıktı sizce bunla bir ilgisi var mıdır yada neden kaynaklanıyordur ?
Sayın Beyza hanım; MRI raporunun normal sınırlar içerisinde olması mekanik nedenlere bağlı bir durumu ekarte ettirmektedir. Diğer nedenler için görmeden bir tahminde bulunmak yanıltıcı olur. Kansızlık (Anemi) bu tür şikayetlere neden olmaz. Saygılarımla
Orta ayağı oluşturan kemik yapılarda ve distal tibia ve fibulada benekli tarzda kemik ödemi ayrıca dorsal yüzeydeki cilt altı yumuşak doku planlarında ödem izlenmektedir ve bunlara ek olarak tibiotalar eklem aralığında efüzyon mevcuttur.Tüm bulgular sudeck atrofi olarak düşünülmüştür.Hastanın klinik bulguları ile korelasyonu önerilir.
Sayın N. Kılınçarslan; MRI kemikte Sudek atrofisini göstermektedir. MRI tetkikini isteyen doktor etyolojiye yönelik tedavisini planlayacaktır. Saygılarımla
hocam ben 16 yaşındayım.Ayağımda ani bir burkulma gerçekleşmesi sonucu ayağımın üzerine basamama ve aşırı ağrı sebebiyle bir hastanenin acil bölümüne gittim.Sağ ayak bileğimde çatlak olduğu söylendi ve ayağım yarım alçıya alındı.Alçı koyulduktan 10 gün sonra randevu alıp doktora gittim.Doktor önceden acilde çektirdiğim röntgenlere bakıp ayağımda bağ zedelenmesi olduğunu söyledi ve alçıyı çıkartıp ayağıma iki hafta süreyle takmam için bir bandaj yazdı.İki hafta sonunda ben bandajı çıkardım.Yaklaşık 7 gün sonra ayak bileğimde tekrar ağrı meydana geldi.Tekrar doktora gitmeli miyim ve ayağıma ilk başta uygulanan alçı ayak bileğimde her hangi bir zarara neden olur mu?
Sayın S. Bağış; muhtemelen ayak bileğinizde bağlarda zedelenme meydana gelmiş ve bunun tedavisi olarak 2 hafta alçı-atel ve daha sonra 2-4 hafta da ayak bilekliği kullanmanız gerekirdi. Ancak daha faklı bir tedavi uygulanmış. Şimdi yapılması gereken ayak bileği MRI ile olayın kemikte mi yoksa ayak bileği çevresi bağlarda mı olduğunun kesin olarak belirlenmesidir. Bundan sonra oradaki ödem-inflamasyon durumuna göre tedavi seçenekleri değerlendirilir.
merhaba hocam,annem 67 yaşında kalçası ve kasığından dizine vuran ağrısı var mr çektirdik mrdaki bulgulara göre annemin şikayeti belden mi acaba bide hocam annem idrarını yaparken zorlanıyor bununla alakalımıdır saygılar..... Lomber bölgede sağa bakan skolyoz deformitesi, lordozda azalma. · Disk sinyal intensitelerinde dejenerasyona bağlı sinyal kayıpları. · Vertebra korpus köşelerinde dejeneratif osteofitler. · L1-2 seviyesinde anteriorda köprüleşme gösteren osteofit. · L2-3 seviyesinde diffüz anüler bulging zemininde posterior santral- sağ paramedian superiora migre nonsekestre ekstrüde disk hernisi, L3-4, L4-5, L5-S1 seviyelerinde diffüz anüler bulging, dural keseye temas, bilateral reseslerde daralma.
Sayın S. Koç; annenizin şikayetleri muayene etmeden kesin olmamakla beraber muhtemelen L2-3 seviyesindeki bel fıtığına bağlıdır. Tedavi de (cerrahi veya FTR programı) muayene sonrasında belirlenecektir. Saygılarımla
Merhaba hocam. 1 sene önce gen tahlili ve Şikayetler doğrultusunda fmf teşhisi kondu ve Kolşin başlandı. Çocukluğumdan beri ağrılarım var fakat 3 yıldır ki olan ağrılarım ve yasadiklarim oncekilerden çok farklı. Sırtımdan başlayan sanki gripmisim gibi sizilarim oluyor. Son zamanlarda boğazımda ağrı oluyor boğaz enfeksiyonu yok ama lenflerimde özellikle dokununca artan ağrılar var yutkunamiyorum.antibiyotik kullanıma bir müddet rahatliyorum sonrasında tekrar basadonuluyor.genel olarak bir çok test yapıldı CRP sedim hep normal ana homojen 1/1000 pozitif ASO hep yüksek igm ve iga 12 olması gereken değer her 3 ayda bi bakıldı şimdi 18 lerde.sorum şu gittiğim doktorlar bişeyi yok diyorlar artık sinirlerin bozuldu.dogru bölüm hangisi nereye gitmeliyim. Teşekür ederim
Sayın Derya hanım; şikayetleriniz ile ilgili olarak bir Üniversite Romatoloji kliniğinde önce ileri tetkik ve daha sonrada takipleriniz uygun olacaktır. Saygılarımla
Hocam benim sorum salazopryn kullanan biri çocuk sahibi olabilirmi kısırlık yapıyor diye söyleniyor cevaplarsanız sevinirim saygılarımla
Sayın Ahmet bey; Salazopyrin tablet kısırlığa neden olmaz ancak çocuk sahibi olmadan belli bir süre önce ilacı kesmeniz gerekmektedir. Saygılarımla
Doktor hanim merhaba.. kolaygelsin benim kollarimda dirsege kadar damarlar basinc gibi disa cikiyor belirgin bide sanki grap girmis gibi kisin olmuyor arada bir oluyor 2 3ay bazen kayboluyor su ile islatinca ice cekiliyor biraz endisem var :( cok endiseli oluyorum bi yontem verin seytin yag sursem olurmu ilac tavsiyesi verin yardimci olun insallah
Sayın Murat bey; bahsetmil olduğunuz şikayet ile ilgili olarak görmeden bir öneride bulunmak mümkün değildir. Bu nedenle benim önerim şikayetlerinizin bulunduğu dönemde Damar Carrahisi kliğniğinde muayene olmanızdır. Saygılarımla
Hocam benim her sene temmuz ve ağustos aylarında kalcamda hareket ettikçe iğne batması gibi ağrı oluyor
Sayın E. Çelik; bahsetmiş olduğunuz şikayetlerin mevsimsel olmaktan çok o dönemlerde yapmış olduğunuz aktiviteler ile ilgili oluğunu düşünüyorum. Bu nedenle bir bel MRI sonrasında değerlendirilmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
Merhaba hocam, iliak kemik iliği ödemi ne demektir ? Herhangi bir sakıncası var mıdır?
Sayın Ayşe hanım; bahsetmiş olduğunuz bulgu MRI tetkikinde tespit edilen ve farklı teşhislere göre farklı öneme sahip olabilen bir bulgudur ve klinik muayene ile beraberce değerlendirilmesi daha uygun olacaktır. Saygılarımla
zero _p tablet ne işe yarar
Sayın Vasif bey, Zero p tablet nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar gurubundandır ve hem ağrı kesici hem de belirli oranlarda inflamasyon (iltihap) giderici özelliklere sahiptir. Saygılarımla
sayın hocam bu hafta tıp fakültesinde yeniden yapıldı herşey hatta dudaktan tükrük biyopsi bile yapıldı. sonuç yine aynı. kan değerleri normal sadece ana testi ++ mr normal bulgular çıktı. tendinit akut duruma geçmiş denerek yatağa geri döndüm.ağrı kesici buz ve jele devam. pardon hocam sorumu sormayı unutmuşum. 1-mr de gözükmeyen tendinit olur mu? 2- TENDİNİTi deltakortil tedavi edermi?
Sayın S. Yılkı; hastayı görmeden sadece anlatılanlar ile kesin bir kanıya varmak mümkün değildir. Eğer tendinit olan bölge, MRI ile incelenecek olur ise bazı değişiklikler görülür. Tendinit’in tedavisinden daha önemlisi nedenidir ve tedavi o nedene göre değişiklik gösterir. Saygılarımla
cevabınız için teşekkür ederim. bir şey daha sormak istiyorum. ben yıllardır yüksek tansiyon hastasıyım ve ilaç alıyorum. orencia kullanmamda bir sakınca var mı teşekkürler
Sayın Leyla hanım; Hipertansiyon tedavisine devam etmenizde sakınca yoktur. Saygılarımla
Merhaba ben romatoid artrit hastasıyım 17 yaşındayım.bugün tahlillerimde crp 0-0,80 olması gerekirken 19,80 çıktı sedim de 49 çıktı diğer tahlillerim normal.bu kadar yüksek crp beni korkuttu açıkçası son bir aydır alevlenmelerim var yorumunuzu bekliyorum
Romatoid Artrit (RA) nedeniyle kullanmış olduğunuz tedavideki ilaçlar veya ilaçların dozu yeterli gelmemektedir. BU nedenle en kısa sürede sizi takip eden doktorunuz ile temasa geçmeniz uygun olacaktır.
merhaba 3 aydır ülseratif kolit hastasıyım eklem ağrısı şikayetlerim başladı.Romotoloji bölümüne gittim kortizon tedavisine başlandı. Acaba 2. bir kronik hastalığım mı oldu yoksa kolite bağlı mı?
Sayın Hande hanım; Ülseratif Kolit'e bağlı olarak Artrit tablosu gelişebilir (Enteropatik Artropati)bu nedenle uygulanan tedaviye devam etmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
hocam 6 ay önce çok uzun yürüyüşten sonra ayaklarımda sancılar ve basamama oluştu. ıkı ay yattım ve dr.un verdıgı tedavi olan etol,jel ve buzu kullandım. bu arada mr da bir şey çıkmadı. sadece ANAtesti +++ çıktı ama dr bunu diğerleri negatıf olunca önemsemedı. yalnız ben iki ay sonunda hiç iyileşmedim. başka bir Dr.a gittim deltacortrıl ve surgam verdi. bir kutu kullandım ve bayağı düzeldim.derken bir hafta önce kabus geri döndü,aynı ağrılar ve yine yataktayım. mr ve kan testi yine aynı çıktı. jel buz naprasyon verıldı. bır haftadır değişiklik yok. eski Dr.umu aradım.deltacortrıl kullan dedi. napacagımı şaşrmış durumdayım.lütfen bana bir şeyler söyleyin.
Sayın S. Yılkı; mevcut klinik durumunuz bir artrit tablsunu düşündürmekte ve ANA (+) bulunması romatolojik bir tablo ile karşı karşıya olduğunuzu göstermekte ancak laboratuvar tetkiklerinde sizin söylediğinize göre bir anomali görülmemesi yukarıdaki bulguları desteklemiyor. Tek başına steroid kullanılması belki kısa süreli olarak tabloyu baskılayabilir ancak kalıcı çözüm sağlamaz. Bu nedenle benim önerim yeniden farklı bir klinikte muayene olmanız ve yapılan tetkiklerin tekrarlanarak bir tanıya ulaşılmasıdır. Daha sonra konulan tanıya göre tedavi planlanabilir. Saygılarımla
Selamünaleyküm hocam,Annem romatoit artrit hastası,Methotrexate'yi haftada bir gün(cumartesi) sabah 4 akşam 4 (8)adet kullanıyor ama 2 cmrtsi'dir bir cmrtsi akşam kini,bir cmrtsi de hiç almadı,şimdi tekrar kullanacak herhangi bir sorun olur mu? Şimdiden TEŞEKKÜRLER
Sayın H. Bayar, Romatoid Artrit (RA) tedavisinde hastalık aktivitesini baskılayabilmek için ilaçları belirli dozda ve düzenli olarak kullanmak gereklidir. Eğer bu koşullara uyulma ise arada hastalık alevlenmeleri görülebilir. Bu nedenle benim önerim ilacı herzaman kullandığı gün yeniden başlaması ve daha dikkatli olarak tedavisine ve kontrollerine devam etmesidir. Saygılarımla
Doktor bey, 2 yaşında çocuğuma romatoid artrit teşhisi kondu şu an tedavisi devam etmekte.Ek bir tedavi için kaplıcaları önerir misiniz?Kaplıcaların faydası olur mu acaba?Bilgi verirseniz çok teşekkür ederim.
Sayın Şevket bey; Juvenil Romatoid Artrit (JRA-JCA) tedavisinde hastalık remisyon (uyku) dönemine girdikten sonra ortaya çıkan deformitelerin rehabilitasyonunda kaplıca tedavilerinden de yararlanılabilir ancak bu tedavi hiçbir zaman rutin ilaç tedavilerinin yerine kullanılmamalıdır. Saygılarımla
merhaba, 36 yıldır ra hastasıyım şu an orencıa kullanıyorum.fakat dişlerim çok sızlıyor.her iki kalçam protez.acaba dişlerimi yaptırmamda sorun olur mu. orencianın ciddi yan etkileri var mıdır ne kadar süre kullanmam gerekir teşekkürler
Sayın Leyla hanım; anti-TNF tedavi kullanırken dişleriniz ile ilgili tedavisi uygulanmasında sakınca yoktur ancak enfeksiyon konusunda duyarlı olunması yeterli olacaktır. Tüm biyolojik ajan tedavilerinin ciddi yan etkileri vardır ve bu nedenle tedavi esnasında yakın takip gerektirir. Bu tedavilerin ne kadar süre ile devam etmesi konusunda kesin bir veri bulunmamaktadır ve hastayı takip eden kliniğin uygun gördüğü süreler ile tedaviye devam edilmektedir. Saygılarımla
Merhabalar hocam,FMF hastasıyım kolsin ilacı kullanıyorum,ayrıca sağ ayak eklemimde şişlik ve şiddetli ağrı oluştu,ortopedi uzmanına gittim,eklem romatizması dendi,RANTUDIL FORT 60 mg 30 KAPSÜL internetten araştırdım,yan etkilerinden dolayı korkumdan kullanmadım,daha sonra melox fort verdi doktor onuda 1 gün kullandım 3 gün kullanmadım,2 gün kullandım 1 hafta kullanmadım,sırf yan etkileri korkusundan,sayın hocam melof fort ve RANTUDİL Fort gerçekten çok ciddi yan etkileri varmı,güvenmelimiyim,ayrıca ALLAHA şükür kalp hastası felan değilim,ama melof fort midemde yanma ekşime oluşturdu tabii.Ayrıca NSAİİ anti enflamatuvar ilaçlarının içerisinde yan etkisi en az olan ilaç hangisidir,ve saydığım ilaçlara güvenmeliyim.SONSUZ SAYGILARIMLA.
Sayın E. Yılmaz; Rantudil ve Melox nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar gurubundan olup benzer yan etkileri vardır. Kısa süreler ile ve önerilen dozlarda kullanıldığında genellikle ciddi yan etkilere rastlanmaz. Bu gurup ilaçların benzer yan etkileri vardır ve bu yan etkilerin görülme sıklığı kişilere göre değişmektedir bu nedenle herhangi bir ilacın yan etki bakımından diğerlerine üstün olduğu söylenemez. Bu nedenle benim önerim semptomlar ortadan kalkana kadar bu iki preparattan birisini kullanmanızdır. Saygılarımla
hcam 6 ay önce trafik kazası geçirdim sağ ayak bileğimde sinir zedelenmesi varmış yukarı kalkmıyor bileğim fizik gördüm bi gelişme olmadı sizce ne yapmalıyım bana yardımcı olurmusunuz şimdiden teşekkürler
Sayın E. Çevik; trafik kazası (travma) sonrasında ortaya çıkan hareket bozukluklarında öncelikle eklemin mi yoksa o bölgedeki kasları innerve eden sinirlerin mi zedelendiği tespit edilmelidir. Bunun sonrasında eğer eklemde lezyon var ise uygulanacak FTR programı ile eklem hareketleri yeniden kazandırılmaya çalışılır. Eğer sinirde bir zedelenme gelişmiş ise bunun ENMG testi ile tespit edilmesinden sonra 3-6 aylık aralar ile ENMG kontrolleri ile iyileşme (rejenerasyon) takip edilir. Eğer rejenerasyon tespit edilemez ise zedelenmiş sinire yönelik cerrahi girişim (tamir, greft vs) gerekebilir. Saygılarımla
Ben fmf hastasıyıym şimdide iltihapli eklem romatizması dendi ve ayaklarımın agrısından duramıyorum kollarımada vuruyor ne yapmalıyım bana yardımcı olursanız sevinirim
Sayın Ayşegül hanım; Ailevi Akdeniz Ateşi (FMF) eklemlerde de artrite neden olabilir. Bu nedenle öncelikle eklem iltihabının (Artrit) kesin nedeni olarak FMF tespit edildikten sonra buna yönelik tedavi başlanmalıdır. Saygılarımla
KOLAY GELSİN HOCAM YAKLAŞIK 9 AYDIR AS İÇİN SALAZOPRİN KULLANIYORUM.DİŞ HEKİMİ DİŞ ÇEKTİRMEK İÇİN AMOKLAVİN ANTİBİYOTİK KULLAN GEL DEDİ.KULLANMAM DA SAKINCA OLUR MU.
Sayın M. Karataş; Diş hekimi tarafından öneilen antibiyotiği kullanmanızda sakınca yoktur. Saygılarımla
yaz aylarında olmamıza rağmen ayakbileklerim çok üşüyor sebebi ne ne yapmam gerekiyor
Sayın Nesrin hanım; şikayetlerinizin çok nonspesifik olması nedeniyle muayene etmeden herhangi bir yorumda bulunmak mümkün değildir. Saygılarımla
HOCAM MERHABA YAKLAŞIK 9 AYDIR (AS) HASTALIĞINDAN DOLAYI SALAZOPRİN 2X2 KULLANIYORUM. SOL ÇENE DİŞİMDE ŞİŞLİK OLUYORDU.DOKTOR 20 LİK DİŞ ÇÜRÜK ÇEKİLMESİ GEREKLİ DEDİ. AMOKLAVİN-BID ANTİBİYOTİK KULLAN KUTU BİTİNCE ÇEKERİZ DEDİ KULLANDIĞIM İLAÇLARLA SALAZOPRİN FOLBİOL CALCIDAYD3 ETKİ YAN ETKİ OLUR MU ÇOK TEŞEKKÜRLER.
Sayın M.A. Yılmaz; kullanmış olduğunuz ilaçlar arasında olumsuz bir etkileşme lacağını düşünmüyorum. Saygılarımla
ayagımın altınha iltihaplanma var doktor rantudil retard 90 mg verdi yan etkisi çok fazla kullanmaya korkuyorum ne yapmalıyım
Sayın M. İçke; ayak tabanında inflamasyon için bir nonsteroid antiinflamatuvar ilaç olan Rantudil’i kullanmak istemiyorsanız, her iki ayak tabanı için silikon tabanlık kullanmayı deneyebilirsiniz. Şikayetler devam edecek olur ise başka bir alternatif bulunmamaktadır. Saygılarımla
Sol diz kapagim 1 aydir şiş ve şişi inmiyor uykudan uyandığımda veya ters hareketlerde dizim kitleniyo comelme ve ayga kalkmada zorluk cekiyorum yurudugumde dizimde agri oluyo bukemiyorum otrdugumda tutulma oluyor ne olmus olabilir dizime alciya alirlar mi hocam
Sayın Ayşegül hanım; öncelikle olayın mekanik nedenlerden mi yoksa romatolojik hastalıklardan mı kaynaklandığının ortaya konulması gerekir. Bu ayırımı yapabilmek için ayrıntılı muayene sonrasında spesifik romatolojik laboratuar tetkikleri ve diz MRI gerekir. Daha sonra ise konulan teşhise göre tedavi uygulanır. Saygılarımla
7 yaşında iken yanlış iğne vurulmaması sonucunda ayaklarım tutmaz oldu şimdi ise 17 yaşındayım fizik tedaviye gidiyorum ama bi faydası olmuyo bunun sonuçları ağır olsada iğleşmemi saglayacak bi tedavisi varmı.
Sinir zedelenmesi sonrasında ortaya çıkan tabloda 10 yıl süre geçmesine rağmen bir düzelme olmuyor ise artık sekel olarak kabul edilmelidir. Bu gibi vakalarda yapılması gereken ortaya çıkan rahatsızlığı kompanse edebilecek cihazların (ortezlerin) kullanılmasıdır. Sizin içinde ayak ve ayak bileği fonksiyonlarını düzenleyecek ortezlerin kullanımı yönünden Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon uzmanları tarafından değerlendirilmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
3 yildir romatoid artrit hastasi olan annem de akciger tutulumu nedeniyle tedavi goruyor kullandigi ilac orencia fakat nefes darligi gecmek bilmiyor rf degeri 7 sedim 10 olmasina ragme
Sayın Emrah bey; Orencia (Abatasept) kullanan annenizin hastalığı remisyon (uyku) döneminde gibi görülüyor ancak daha önceden gelişen akciğer tutulumu ile ilgili olarak göğüs hastalıkları kliniği tarafından değerlendirilmesi uygun olacaktır. Saygılarımla
Sol baldırımdan vuruldum tüfekle ve damarım patladı söylediler ve daha sonra ameliyatla diktiler damarımı ve Saçma ile vuruldum için sinir zedelenmesi oldunu söylediler şimdi ayak bileğimi oynatamıyorum ayak bileğim düşmüş bir şekilde his var ama düzelirmi sinirlerim bir de elektrik çarpıyor gibi oluyor
Sayın Y. Sonaş; ateşli silah yaralanmalarından sonra o bölgede meydana gelen sinir zedelenmeleri eğer sinir bütünlüğünde bozulma yoksa düzelebilir. Ancak bunun değerlendirilebilmesi için öncelikle yaralanmadan 3 hafta sonra ve daha sonra 3-6 aylık aralar ile ENMG testi yapılarak düzelme durumu izlenmelidir. Bu takipler Nöroloji veya Beyin-Sinir cerrahisi uzmanları tarafından yapılabilir. Saygılarımla
Bilgisayar kullanıcısıyım. Boynumun üst bölgesinde ve Sağ el bileğimde (bileğimi geriye doğru büktüğümde) acı hissediyorum. Nedeni nedir ve önce ortapediye mi gitmeliyim yoksa fizik tedaviye mi gitmeliyim. Teşekkürler.
Sayın Muzaffer bey; bahsettiğiniz şikayetler muhtemelen hatalı postüre (duruş bozukluğu) bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle benim önerim öncelikle Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon kliniğinde muayene olmanızdır. Saygılarımla
romatit atrit hastasiyim 2 yıl oldu bu hastlıga kapılalı.Prednol rondotil kullanıyorum artık onlarda iyi gelmiyor sağ omuz sol omuz çok sancıyor.İlaçlar dahi etkisini göstermiyor.Ayak parmak uçları iyice şişti sancı yapıyor.Sağ elim,sol elim şişti gitmediğim hastahane kalmadı.Ne yapmam gerekir çok acı çekiyorum.Bunu çaresini söylermisiniz.Sabahlayin kalktıgımda ölü gibiyim hiç biryanım kıynaşmıyor
Sayın Kenan bey; Romatoid Artrit (RA) tedavisinde sizin kullanmış olduğunuz preparatların dışında pek çok seçenek vardır ve bu ilaçlar ile hastalığın remisyon (uyku) dönemine sokulması mümkündür. Bu nedenle benim önerim yeniden muayene olmanız ve tedavinizin planlanmasıdır. Saygılarımla
Hocam ben 2-3 aydir bel ve diz agrimdan oturu fizik tedavi uzmanina gittim arada topuk agrimda oluyordu.mr sonucu sol sakroiliak eklem anterosuperior kesimine komsu kemik yuzeyine komsu kemikle uyumlu sinyal intensite artislari mevcuttur. Sag tarafta bulgular normal cikti. Rf 0.88 cpr 24.4 cikti doktorum once bel fitigi olabilir dedi sonuclardan sonra iltihapli romatizma dedi ama hepatit b hastasiyim ayni zamanda volteren kullaniyorum 10 gundur. Gastrolojiyede sevk edildim ancak kan degerleri hepatitli hastalarda normal dediler. Agrilar dayanilmaz degil zaman zaman oluyor. Yanlis teshis olabilir mi acaba. Ayrica benim agrilarim sag tarafta doktorum mr da solda dedi.kalca kemiginde daralma varmis ben 3 yil boyunca sert bir legenďe fissur sebebiyle donem donem sicak suya oturarak tedavi oldum ve yine bi donem agirlik calistim. Bunlar bu daralmayla ilgili olabilir mi acaba. Sabah tutulmalarim uok hatta sabahlari az uykuyla cok dinc oluyorum. Tesekkurler
Sayın Serkan bey; sizin Seronegatif Spondilartropatiler yönünden izlem altında bulundurulmanız gerekmektedir. Bu arada kontrast madde ile MRI tekrarı tanısa yardımcı olabilir. Saygılarımla
Ayak bilegim de merdiven inerken kramp girdi 15 gün sonra mr sonucunu aldım. - retrokalkaneal bursada, distal tiniofibular eklemde minimal effüzyon artışı - deltoid ve transvers tiniofibular ligamanlarda sprain izlenimi - anterior talofibular ligamanda kilinik uyum halinde kronik parsiyel yirtigi düşündüren Mrg bulguları -ayak bilegi düzeyinde cilt altı yağlı planlarda Fokal hafif ödem. Bu mr sonucuna göre aşil tendon botu kullanmaya iki gün oldu başladım. Gece çıkarıyorum. 1 ay botu kullanacağım.1. Ayın sonunda yürümem de fayda olurmu. Buarada seronegatif spondilit artrit hastayım bu durum da tendonu yırtılmasi na sebep olmuştur. Bot yerine alçı mi olmam daha iyimi olurdu degerli yorumlarınızı rica ederim. Yorumlarınızı önemle rica ederim.
Sayın K. Tuna; ayak bileği ve çevresindeki yumuşak dokularda bir zedelenme olmuş, MRI raporunda aşil tendonu ile ilgili bir patolojiden bahsedilmiyor. Benim görüşüme göre 3 hafta süre ile neopren ayak bilekliği kullanmanız ve daha sonra yavaş yavaş günlük yaşam aktivitelerine geçiş yapmanız yeterli olacaktır. Saygılarımla
Hocam sedef rahatsizligim var bu yuzden 2 yildir metojet kullaniyorum haftada bir 10 mlgrm ayni gun folbiol aldim bir defaya mahsus yan etkisi olurmu
Sayın R. Öner; Folbiol ve Methotrexate (MTX) aynı gün kullanıldığında MTX'ın etkisinde azalma olabilir. Bu nedenle bundan sonraki uygulamalarda en az 24 saat sonra folbiol (folik asit) kullanmanız uygun olacaktır. Saygılarımla
merhabalar hocam 11 yıldır eklem romatizması hastasıyım doktorum humira adlı ilaca geçmemi öneriyor çok ciddi yan etkileri var mı bir de ileride kısırlık gibi sorunlara yol açar mı?
Sayın Ela hanım; romatolojik hastalıkların tedavisinde kullanılan anti-TNF ajanlardan Humira’nın ciddi yan etkileri vardır ve kullanımı esnasında yakın takip gerektirir ancak kısırlığa neden olmaz. Saygılarımla
Imaj dahiline giren kesitlerde sakrumda ve ilaik kemikler duzeyinde kemik iliği degisiklikleri ile uyumlu T1 ve T2A imajlarda heterojen intensite alanlar izlenmektedir. Sonucu hangi hastalığı anlatmaktadir. Saygılarımla..
Sayın Ayşe hanım; bu bulgular spesifik olarak hiçbir hastalığı tanımlamamaktadır. Saygılarımla
Hocam merabalar. Bir yıldan biraz uzun senedir salazopryn kullanıyorum. Şu an hastayım boğazım şiş, ateşim var ve bütün eklemlerim ağrıyor. Doktora gideceğim verdiği ilaçlar salazopryn ile beraber kullanılır mı? Veya salazopryn ile hangi tür ilaçlar kullanmamalıyım. Sygılar hocam
Sayın Hakan bey; Salazopyrin ile benzer yan etki profiline sahip ilaçların beraberce kullanılması, yan etki olasılığını arttıracaktır. Bu nedenle kullanılacak ilaçların yan etkilerine dikkat edilmesi yeterli olacaktır. Saygılarımla
merhaba hocam ben 17 yıldır bağ dokusu romatizması hastasıyım bağdemciklerimin şişmesi sonucu kanda asom yukseldi normal değerlerin 3 katına çıkmıştı 8 yaşımda babamın vefatından sonra dizlerimde ağrı olup başladı 1 yıl penisilin kullandım ardından yurt dışından gelen kinin kullandım fakat ondanda doktorun ilgisizliği nedeniyle ilaç yazmadı ve ilaçlarımı düzenli gelmedi bu nedenle son 2 senedirde metoart 15 mg kullanıyorum ayrıca 4 senedir ayak parmaklarımın kemikleri tamamı kıvrıldı spor ayakkabı harici bi ayakkabı giyememekteyim buda kadın olduğumun için benim için cok zor bi durum acaba kemiklerim ameliyatla düzelse cok ağrı hissi verirmi bide 2 yıllık evliyim artık bebek istiyorum metoartı bıraksam en az 6 ay beklesem sağlıklı gebelik için yeterli bi süreç mi?( teşekkür ederim )
Sayın Merve hanım; anlatmış olduklarınızdan anladığıma göre hastalığınız halk arasında iltihaplı romatizma olarak bilinen Romatoid Artrit (RA). RA hastalığında ayaklarda oluşan deformiteler ayakkabı giymede sorun yaratmaya başladığında cerrahi olarak düzeltilmelidir. Bu nedenle özellikle ayak deformiteleri konusunda çalışan bir ortopedist ile görüşerek yardım istemeniz uygun olacaktır. Methotrexate (MTX) kullanırken hamile kalmamaya dikkat etmelisiniz. Eğer bebek yapmaya karar verirseniz hamile kalmadan önce en az 1 adet dönemi kadar ilaçları kesmeniz ve tüm hamilelik dönemi boyunca da MTX kullanmamanız gerekmektedir. Bu arada MTX kesildiği dönemde kullanacağınız ilaçlar konusunda sizi takip eden doktorunuz ile görüşmeniz de uygun olacaktır. Saygılarımla
22 yaşındayım ve bana kondromalazi patella teşhisi konuldu.Sol dizimde ayrıca mercimek büyüklüğünde yuvarlak bir,bağımsız bir şey belirdi.el ile muayene de edildi ve aşınma olduğu söylendi.Ve bu cismin,biriken bir iltihap olduğu söylenmişti hatırladığım kadarıyla. Tiyokas jel 3g ve Etol Fort tablet verildi. Bu ilaçların yararı nedir.İyi sonuç verirler mi acaba.Çünkü dizimde bir şişlik yok.bazen ağrı ve yanma var.?Şimdiden teşekkür ederim.
Çok ileri vakalar dışında Kondromalazi Patella tanısı için MRI gereklidir ayrıca 22 yaşında patella’da böyle bir olayın gelişmesi için altta yatan başka nedenler (hastalıklar) bulunmalıdır. Bu nedenle benim önerim öncelikle diz MRI ile teşhisin kesinleştirilmesidir. Eğer Kondromalazi Patella tanısı doğrulanacak olur ise bundan sonra olayın derecesine göre bir tedavi planlamasına gidilebilir. Saygılarımla
Mrb bn Gül 26 yaşındayım kanımda enfeksiyon var crp 86.2 çıktı 15 gündür hastayım başlarda normal bi hastalık gibi gribal enfeksiyon falan gibi başladı 7 gündür ayaklarım fena şiş ve yüremekte güçlük çekiyorum basamıyorum canım çok yanıyor sabahları yataktan güçlükle kalkıyorum sırt ağrım tutulma şeklinde dahile doktoru romotologi doktoruna görünmemi söyledi pazartesi gidicem ondan önce fizik tedavi dokturuna göründüm ama hiçbir şey söylenmiyorlar beni bu konuda bilgilendirirseniz çok memnun olucam
Sayın Gül hanım; romatolojik hastalıklar genellikle benzer tablolar ile başlangıç gösterir ve tanı konulabilmesi için belli bir süre ve bazı spesifik romatolojik testlere gerek gösterir. Bu nedenle öncelikle muayene ve sonrasında yapılacak laboratuar testleri ile sorunlarınıza çözüm bulunabileceğini düşünüyorum. Saygılarımla
ben metoject 20 mg kullanıyorum yan etkileri nedir
Sayın Ali bey; Methotrexat’ın yan etkilerin şiddeti ve ciddiyeti uygulama sıklığına ve doza bağlıdır. Çok sık bildirilen yan etkiler, ülseratif stomatit, lökopeni, bulantı ve mide bağırsak sistemi problemleridir. Diğer sık görülen etkiler, kendini iyi hissetmeme hali, açıklanamayan yorgunluk hali, üşümeye bağlı titremeler, ateş, baş dönmesi, hastalıklara karşı direnç azalmasıdır. Metotreksatla ilgili diğer yan etkiler organ sistemlerine göre aşağıda sıralanmıştır. Gastrointestinal: Jinjivit, faranjit, stomatit, anoreksi, bulantı, kusma, diyare, hematemez, melena, gastrointestinal ülserasyon ve kanama, enterit, pankreatit görüldüğünde iyileşme olana kadar dehidratasyon ile birlikte tedavi kesilmelidir. Metotreksat, peptik ülser ya da ülseratif kolit mevcudiyetinde dikkatli kullanılmalıdır. Hematolojik: Metotreksat, hematopoiezi baskı altına alabilir. Anemi, lökopeni, vetrombositopeniye neden olabilir. Hematopoietik yetersizlikleri olan hastalarda bu ilaç ya çok dikkatli kullanılmalı ya da hiç kullanılmamalıdır. Psoriazis tedavisinde eğer kan sayımında önemli bir düşüş olursa tedavi hemen durdurulmalıdır. Neoplastik hastalıkların tedavisinde, ciddi miyelosupresyon riskine rağmen kullanım gerekliyse metotreksat tedavisine devam edilebilir. Metotreksatın intratekal kullanımından sonra da miyelosüpresyon görülebilir. Ciddi granülositopeni ve ateş görülen hastalar hemen muayene edilmelidir. Genellikle parenteral yoldan geniş spektrumlu antibiyotik verilir. Hepatik: Metotreksat akut (transaminazlarda artış) veya kronik (fibroz ve siroz) hepatotoksisiteye neden olabilir. Genellikle uzun süreli kullanımından sonra (çoğunlukla 2 yıl ve daha fazla) ve toplam doz en az 1.5 g’ ın üzerinde olduğunda görülür. Bu durum psoriazisli hastalarda da kümülatif doza bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Bu etki alkolizm, şişmanlık, diyabet, ve ileri yaşla birlikte artmaktadır. Lezyonların ilerlemesi ve geriye dönmesi hakkında bilgi mevcut değildir. Karaciğer fonksiyonu azaldığında veya karaciğer hasarı mevcudiyetinde dikkatli olunmalıdır. Karaciğer fonksiyon testleri, metotreksat uygulamasına başlanmadan önce yapılmalıdır, buna serum albumin tayini de dahildir. Test sonuçları fibroz ve siroz vakalarında genellikle normaldir. Bu lezyonlar sadece biyopsi ile teşhis edilebilir. Psoriazis ve romatoid artritte tedaviye başlanmadan önce ya da tedaviye başlandıktan kısa bir süre (2-4 ay) sonra, 1.5 g’ lık kümülatif dozdan sonra karaciğer biyopsisi yapılması tavsiye olunur. Fibroz ve siroz genellikle tedaviyi durdurma nedenidir. Ufak değişiklikler metotreksat tedavisini durdurmayı gerektirmez ama ilaç dikkatli kullanılmalıdır. Kardiyovasküler: Perikardit, perikardial efüzyon, hipotansiyon ve tromboembolik durumlar (arteriyal tromboz, serebral tromboz, derin damar trombozu, retinal damar trombozu, tromboflebit ve akciğer embolisi). Nörolojik: Baş ağrısı, uyku hali, bulanık görme, afazi, hemiparezi, parezi, konvülsiyon bildirilmiştir. Kraniyospinal radyasyon uygulanan hastalarda intravenöz metotreksat uygulanmasından sonra lökoensefalopati raporları bulunmaktadır. Kronik lökoensefalopati, kraniyal radyasyon uygulanmamış ancak yüksek doz metotreksat ve kalsiyum folinat verilmiş osteosarkomlu hastalarda da görülmüştür. Tedaviyi durdurmakla her zaman iyileşme görülmeyebilir. Yüksek doz metotreksat tedavisi gören hastalarda geçici akut nörolojik sendrom bildirilmiştir. Klinik belirtiler, anormal davranışlar, fokal duyumotor fenomeni ve anormal reflekslerdir. Nedeni bilinmemektedir. Enfeksiyon – İmmunoloji: Aktif enfeksiyon durumunda metotreksat çok dikkatli uygulanmalıdır. İmmun yetmezlik sendromu olan hastalarda kontrendikedir. Metotreksat tedavisi sırasında aşılama etkili olmayabilir. Canlı aşı genellikle tavsiye edilmez. Metotreksatla tedavi edilen hastalarda suçiçeği aşısından sonra dissemine suçiçeği enfeksiyonları bildirilmiştir. Hipogamaglobulinemi nadiren bildirilmiştir. Neoplastik ve neoplastik olmayan hastalıklar için metotreksat tedavisi olan bazı hastalarda ölümcül fırsatçı enfeksiyonlar görüldüğü bildirilmiştir. Pneumocystis carini pnömonisi en sık görülen enfeksiyondur. Raporlanan diğer enfeksiyonlar, nokardiazis, histoplazmozis, kriptokokkozis, Herpes zoster, H.simplex hepatit, ve dissemine H. Simplex. Oftalmik: Konjuktivit, etiyolojisi bilinmeyen ciddi görme bozuklukları. Akciğer sistemi: İnterstiyel pnömoniye bağlı ölüm bildirilmiştir ve bazen kronik interstiyel obstruktif akciğer hastalığı görülmüştür. Deri: Eritematozis kızarıklık, pruritus, ürtiker, ışığa duyarlılık, depigmentasyon, alopesi, ekimoz, talenjiyektazi, akne füronküloz, eritem, toksik epidermal nekroz, Stevens-Johnson sendromu, deri nekrozu ve eksfoliatif dermatit. Ürojenital sistem: Ciddi nefropati ya da böbrek yetmezliği, azotemi, sistit, hematüri, defektif oogenez ya da spermatogenez, geçici oligospermi, menstrual disfonksiyon, vajinal salgı ve jinekomasti, infertiliti, düşük, fetus sapmaları görülmüştür. Diğer yan etkiler: Nodulozis, vaskulit, artralji/miyalji, libido/impotens kaybı, diyabet, osteoporoz, ani ölüm. Saygılarımla
meraba, ben 20 yasındayım yaklasık 11 yıldır methotrexate kullanıyorum ve bu ilacın kanser tedavısınde de kullanıldıgını gördum bu konu hakkında bilgi verir misiniz ?
Sayın Damla hanım; Methotrexate'ın romatolojik hastalıklarda kullanılan dozu 10-25 mg/hafta iken onkolojik hastalıklarda farklı tedavi rejimlerinde diğer ilaçlar ile kombine olmak üzere çok daha yüksek dozlarda kullanılır. Saygılarımla
sol el baş parmağım kırıldı 1 ay alçı da idi çıkardım parmak yan kaynamış ne yapmam lazım
Sayın Mehmet bey; eğer parmak kemiklerindeki eğrilik fonksiyon bozukluğuna yol açıyor ise düzeltilmesi gerekir. Bu nedenle bir Ortopedi uzmanı tarafından tekrar değerlendirilmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
merhaba hocam.. ben topuk ağrılarım için hangi branşa gitmeliyim.her iki topuktada ağrım var.dinlenme sonrası adımlarda özellikle. uykudan kalktığımda zorlanıyorum. yürüdükçe açılıyor ama fazla yürüdükçe ayakta fazla kaldıkça azıyor.özellikle yokuş çıktığımda.mecburen eve giderken çıkıyorum.1.5 senedir yarım satlik yürüyüş sonrası otobüse binip ardından yokuş çıkıyordum. spor rahat ayakkabılarla.bi sabah uynadım yere bastım ağrıyor..ayakkabı içine silikon tabn giyiyorum şimdi.biraz iyi.düz ayakkabıyla hiç gezemiyorum. kendime tabanlı ortopedik ayakkabı bakcam.siz plantar fasit demiştinizya baktım biraz. egzersiz hareketlerine başladım. hatırlarsanız ortopedi bana yardımcı olamamıştı.ben kan sayımımı yaptırmalıyım yoksa doktormu değiştirmeliyim.siz bana yardımcı olabilirmisiniz.
Sayın Sibel hanım; daha öncede belirttiğim gibi hastaları görmeden kesin bir şey söylemek mümkün değildir. Bu nedenle Ortopedi uzmanınca muayene edilip fayda görmediğinizden dolayı bir de Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon uzmanı tarafından değerlendirilmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
Merhabalar Bir yakınımın rf değeri sürekli yükseliyor İlk ölçümde 90 idi bugun 120 Başka hiçbir problem yok Ne yapmalıyız bilemıyoruz birley bulamıyorlar Teşekkürler
Sayın H. Kara; tek başına Romatoid Faktör (RF) varlığı bir hastalık belirtisi olmayıp, herhangi bir tedavi de gerektirmez. Ancak güvenilir bir laboratuarda belirli aralıklar ile yapılan tetkiklerde sürekli bir yükselme tespit edilir ise hastalar muayene bulguları ve diğer laboratuar tetkiklerinde ortaya çıkabilecek anomaliler yönünde n daha yakın takip edilmelidirler. Bu arada RF pozitifliğine neden olabilecek romatolojik hastalıklar dışındaki durumlar yönünden de inceleme yapılması uygun olacaktır. Saygılarımla
Merhaba, Ben çenemde başlayan sonra elimin kolumun sürekli şişmesiyle devam eden bir ağrı sürecinin sonunda doktorlar tarafından teşhis konuldu. Ancak doktorum romatizma hastasısınız dedi spondilit artrit teşhisi koydu. sabzopyrin ve endol başlatıldı bir de d vitamini. Fakat ne yapmam gerek onu bilmiyorum. Hastalığı araştırdığımda genel teşhis deniliyor ve mr sonucunda çıkan kistten hiç bahsetmedi. ne bir egzersiz ne bir tedavi sürecinden de bahsedilmedi. Elimde milimetrik çıkan kistlere açıklama yaptı. Ama sol over lojunda dediği kistten bahsedilmedi tehlikeli mi nasıl yok olacak bilmiyorum. Ben hastalığımın tam olarak ne olduğunu as olup olmadığını öğrenmek istiyorum. Lütfen yardımcı olun... SAKROİLİAK EKLEM MR İNCELEMESİ: Sol iliak kemik lokalizasyonunda, özellikle yağ baskılı T2 görüntülerde hiperintens görünümde, kısmen sakrum sağ yarısı düzeyinde de izlenebilen sinyal değişiklikleri sakroileit açısından şüphe uyandırmaktadır. Bu yönde olgunun kilinik bulguları ile birlikte değerlendirilmesi ve tedavi sonrası kontrol tetkiki önerilir. Sakroiliak eklemler açıktır. Eklem yüzleri düzenlidir. Kemik medülla sinyalleri normaldir. Mesane cidarı düzgündür. Lümende eko dağılımı homojendir. Perivesikal alanlar açık görülmektedir. Terminal üreterlerde genişleme saptanmamıştır. Douglasta minimal serbest sıvı izlenmektedir. Sol over lojunda yaklaşık 5.5 cm longitüdinal çapta, septasyonlu kist görünümü mevcuttur. Diğer pelvik kemiklerde ve inceleme alanına giren yumuşak dokularda özellik görülmedi. SONUÇ: " Sol iliak kemik lokalizasyonunda belirgin olmak üzere kısmen sakrum sağ yarısı düzeyinde de izlenebilen ödemenflamasyon telkin eder sinyal değişiklikleri sakroileit açısında şüphe uyandırmaktadır. Bu yönde olgunun kilinik bulguları ile birlikte değerlendirilmesi ve tedavi sonrası kontrol tetkiki önerilir. SAĞ EL BİLEK MR TETKİKİ: İnterkarpal mesafede ve distal radio-ulnar eklem mesafesinde hafif effüzyon synovitis lehine anlamlı olarak düşünüldü. Kemik medülla sinyalleri normaldir. Kemik konturları düzenlidir. Eklem mesafeleri açıktır. Eklem yüzleri düzenlidir. Eklem ilişkileri korunmuştur. Triangüler fibrokartilaj normal izlendi. Ekstansör digitorum tendonları synovial kılıfı çevresinde izlenen az miktarda effüzyon, tenosynovit ile uyumludur. Yine fleksör ve abduktör pollisis longus tendon kılıfları çevresinde izlenen effüzyon, tenosynovit ile uyumludur. Komşuluğunda milimetrik boyutlarda özellikle yağ baskılı T2 ağırlıklı sekanslarda hiperintens, ganglion kistini düşündürür nodüler görünüm mevcuttur. Karpal tünel ve median sinir normal izlendi. SONUÇ: " İnterkarpal mesafede ve distal radio-ulnar eklem mesafesinde synovitis lehine anlamlı hafif effüzyon. " Ekstansör digitorum tendonları düzeyinde hafif tenosynovit. " Yine fleksör ve abduktör pollisis longus tendonları düzeyinde tenosynovit ile komşuluğunda milimetrik boyutlarda ganglion kistini düşündürür nodüler görünüm.
Mevcut MRI bulguları kesin olarak Ankilozan Spondilit (AS) olduğunuzu söylemek için yeterli değildir. AS tanısını koyabilmek için bazı kriterlerin bulunması gerekir. Eğer hastalığınızın teşhisi ile ilgili şüpheleriniz var ise benim önerim elinizdeki tetkik sonuçları ile beraber yeniden muayene olmanızdır. Saygılarımla
HOCAM MERHABA YAKLAŞIK 7 AYDIR (AS) HASTALIĞI İÇİN SALAZOPRİN FOLBİOL KULLANIYORUM ÇOK ŞÜKÜR ORUÇTA TUTUYORUM.AĞRIM YOK GİBİ.SABAH KALKTIĞIMDA 5 DAKİKA KADAR TÜKÜRÜĞÜM FARKLI BİR RENK VE KANLI GİBİ.DOKTORA GİDEMİYORUM.TÜBERKİLOZLA ALAKALI OLABİLİR Mİ.ÇOK TEŞEKKÜRLER.
Sayın A. Haydan; bu tür şikayetlerde hastanın incelenmesine öncelikle KBB (Kulak Burun Boğaz) kliniğince başlanmalıdır. Onlar gerekli incelemeleri yaptıktan sonra size uygun önerilerde bulunurlar. Saygılarımla
Hocam ben 17 yasindayim yaklaşık olarak 9 ay once akut romatizmla kalp rahatszlığimin olduğunu òğrendim tedavi icin deposilin ( 1. 2) kullaniordum igne cok acittiğı icin ve ileride igne yuzunden yan etki olabilir diye igne kullanmyo biraktm.ignr kullanmam mecburi mi duzenli kullanmma mi gerekiyor tesekkler saygilarimla
Akut eklem romatizmasına bağlı olarak kalp tutulumu olan hastaların hayatları boyunca kışın 3 hafta ve yazın 4 hafta aralar ile depo-penisilin preparatları ile koruyucu tedavi almaları gereklidir. Saygılarımla
Merhaba ben hollandadan. Benim hamileligin zor gectigi icin yattim. Hamilelikte ayakklarim agrimaya basladi kizim 10 aylik halen ayaklarimda çok kotu agri var
Sayın Eda hanım; hamilelik dönemi ile beraber ortaya çıkabilecek pek çok romatolojik hastalık vardır. Bununla beraber hamilelik dönemi ve sonrasında alt ekstremitelerde ağrıya neden olabilecek bir dizi rahatsızlık da bulunmaktadır. Bu nedenle benim önerim öncelikle muayene olmanız ve daha sonra hangi branşı ilgilendiren hastalık ise o klinik üzerinden tetkikler ve tedavinize devam etmenizdir. Saygılarımla
Slm hocam bana 3 ay önce iltihaplı ekl em romatizması teşhisi konuldu.ilaç olarak endol 25mg kullanıyorum ve bel egzersizleri yapıyorum.her ay düzenli kan tahlillerim yapılıyor.fakat ağrıların herzaman var bazen toplumlarında bazen belimde.ve sürekli hastalık hakkında çok kötü şeyler duyuyorum en son duyduğum kamburluk ve kör yapmasıymıs.doğrusudur cevaplarsanız sevinirim.
Sayın E. Satar; anladığım kadarı ile sizin iltihaplı eklem romatizması olarak nitelediğiniz hastalık halk arasında omurilik romatizması olarak da isimlendirilen Ankilozan Spondilit (AS). Bu hastalık öncelikle sakroiliak eklemlerden (leğen kemiği eklemleri) başlayarak daha sonraki dönemlerde omurgayı tutan, aynı zamanda vücudun diğer bölgelerindeki küçük eklemleri de tutabilen, kronik inflamatuvar bir tabloya neden olur. Sizin de belirtmiş olduğunuz gibi eğer eklem dışı tutulumlardan gözde üveitis meydana gelecek olur ise sonucu körlüğe kadar uzayabilen bir dizi komplikasyona yol açabilir. AS tedavisinde ilk olarak nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar (size de verilmiş olan endol kapsül gibi) kullanılır. Bu ilaçların ağrı kesici özelliklerinin yanı sıra iltihabı (inflamasyonu) azaltıcı etkileri de vardır. Ancak bu gurup ilaçlar ile hastalık aktivitesini baskılayıcı sonuç elde edilemez ise ve eğer hastalarda esas olarak omurga dışı eklemlerde (omuz, dirsek, kalça, diz, ayak bileği gibi) bir tutulum varsa o zaman 2. basamak ilaçlardan Salazopyrin ile tedaviye geçilir. Salazopyrin tedavisinde ilaca 500 mg/gün dozda başlanarak her hafta doz artımına gidilir ve yaklaşık 4 hafta sonra 2 gr/gün doza çıkılır. Eğer 2 gr/gün doz ile etki elde edilemez ise bu ilacın dozu maksimum 3 gr/gün kadar çıkılabilir. Salazopyrin tedavisinde ilacın etkisi 6-8 hafta sonra görülmeye başlanır ve hastanın vereceği cevaba göre doz ayarlaması yapılır. Eğer 3 gr/gün doza çıkılmasına rağmen hastalık aktivitesi kontrol altına alınamayacak olursa bir başka tedavi seçeneği olarak son dönemlerde biyolojik ajanlar gurubundan anti-TNF ilaçlar da (İnfliximab=Remicade, Etanercept=Enbrel, Adalimumab=Humira) kullanılmaktadır. AS tedavisinde hastalığın takibi çok önemlidir bu nedenle belirli aralıklar ile aksatmadan kontrollerinize devam etmenizi öneririm. Saygılarımla
Hocam merhabalar10 ay önce as teşhisi kondu sizinde belirttiğiniz gibi hafif ilaçlarla başlamak uzere son 3aydır 2x2 salazopryin 2x1 rumen iciyorum ancak ağrılarım daha da arttı son zamanlarda stresli günlergeçiriyorum stresin hastaligima etkisi olabilirmi bir üst grup ilaçlara geçmek istemiyorum bana özellikle onerebileceginiz spor dalı nedir birde doktorum cymbalta içmem söylemişti ancak kullanmadım sizce işe yararlı kullanımı bu hafta tekrar doktora gitmeye çalışacağım üst grup ilaçlara gecmeden cymbalta artı spor işe yararmı çok teşekkürler
Sayın N. Suntar; Ankilozan Spondilit’de (AS) hastalık aktivitesinin ve kullanılan ilacın etkisini ölçmek için bazı değerlendirmeler yapılır. Doktorunuza gittiğinizde eğer hastalık remisyona girmiş ve laboratuar tetkiklerinde düzelmeler ortaya çıkmış ise o zaman Cymbalta ve diğer benzer ilaçlardan faydalanabilirsiniz. AS hastalarının semptomları stres ile beraber şiddetlenme eğilimi gösterir bu nedenle bu tür faktörlerde mümkün olduğu kadar uzak durmanız uygun olacaktır. AS hastalarında verilen spesifik egzersizlerin yanı sıra en faydalı sportif aktivite yüzmedir. Eğer imkanlarınız müsaade eder ise yüzmenizi öneririm. Saygılarımla
38 Yaşındayım.VE iltihaplı romatizmamdan dolayı fizik doktoruna gittim o da bana ARAVA adında bir ilaç yazdı ve ilacın yan etkisi olarak düşündüğüm vücudumda hafif ve potansiyel olarak ciddi alerjik reaksiyonlar ortaya çıkmaya başladı.Bu durumda Napabilirim?
Sayın Sevil hanım; ilacı keserek lezyonlar kaybolmadan önce en kısa sürede doktorunuz ile görüşmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
colchicum la beraber ürikoliz 300 mg kullanıyorum yan etkilerinde sivilce iyleşmemesi olabilirmi "SİVİLCEYİ TENTÜRYOT LA SÜREKLİ TEMİZ TUTUYORUM ANTİBİYOTİK MERHEM VE 500 MG ANTİBİYOTİK KULLANMAMA RAGMEN SONUÇ ALAMADIM"sivilcenin sırtımda tam omurilik üzerinde olması dolayısıyla yatarken sürekli üzerine yatmamdan kanamayı , yaranın kapanmasını önleyemedim. Buğün durumu düz şişkinlik yok ama izi var .Kullandığım ilaçların yan etkişsimi dir veya bol bol kullandığım toz zencefil,zerdaçal,çörek otu yağı kullandığım ilaçların etkisinimi azaltıyor "kullandığım bitkiseller kanımı inceltiyorda ondan mı sivilce uzun zamandır yok olmadı " unutmadan sırtımdaki bu sivilce her sene çıkar tendürtyod ,merhem vs le 2 ,3 haftada yok olurdu fakat bu sefer bir hata yaptım hanım olgunlaşmamış sivilceyi sıktı , patlatmak istedik bunu yapmamız lazımdı bu sıkma ile diğer kılcal damarlarıda zorladık vs .Sizce ilaçların da yan etkisi olabilirmi "doktor 500 mg antibiyotik + merhem + tendürtyod yazdı kuru ve temiz olmasına dikkat et bu kadar sonuç buğün itibarıyla şişlik yok sivilcenin izi ve hafif bir şişlik var.
Sayın A. İ. Kılınçkaya; kullanmış olduğunuz ilaçların böyle bir yan etkisi yok, muhtemelen sivilcenin travmatize edilmesi sonrasında cilt enfeksiyonu gelişmiş ve apseleşme olmuş. Bitkisel ilaçların etki ve yan etkileri konusunda yapılmış bilimsel çalışmalar olmadığı için bu sorunuza kesin bir cevap vermek mümkün değil ancak benim önerim cilt sorunlarınızı Dermatoloji uzmanı ile görüşerek çözmeye çalışmanız ve Urikoliz ve Colchicum Dispert ile ilgili olarak belirli aralıklar ile yan etkiler yönünden laboratuar tetkikleri yaptırmanızdır. Saygılarımla
eşim biray önce sağkalça purtez amelyatı oldu çokşür durumu gayet iyi bizim derdimiz nekadar sürede denize gire bilir cevap yazarsanız memunu lueum
Sayın H. Yılmaz; eğer herhangi bir komplikasyon ortaya çıkmaz ise bağımsız yürüyebilir hale geldikten sonra denize girmesinde herhangi bir sakınca yoktur. Saygılarımla
Hocam merhaba. 19 yaşındayım. 5 aydır R.A. tedavisi görüyorum. Ayak topuklarımda ve baş parmak ve yanındaki 2 parmaklarımda şismeler ağrılar oluşmuştu. Ayrıca sol elimin işaret parmağında da şişme ve ağrı var. Ilk 4 ay salozopyrin deltacortril Metotreksat kullandım. Hiç bir fayda görmedim. 1 ay önce Etenarcept e başlattı doktorum. Ağrılarım ciddi şekilde azaldı. Karaciğer fonksiyonum biraz yükselmiş. Doktorum salozopyrin ve metotreksatı bırakmamı 1 hafta sonra etenarcept uygulamadan tekrar kan vermemi söyledi. Fakat benim kalbimde kasılmalar oluyor. Metotreksat ı sol kolumdan vuruluyordum. Sol kolumda da sancı var. Doktoruma sormaya çekindim. Siz ne diyorsunuz bu duruma. Bir de kolumda ve bacağımda nokta şeklinde kırmızı ben ler oluştu. Bunun nedeni de karaciğer olabilir mi? Şimdiden teşekkürler..
Sayın Ö. Fidan; Kısaca bilgi verecek olursak Romatoid Artrit (RA) halk arasında iltihaplı romatizma olarak tanımlanan bir hastalıktır. Bu hastalıkta en sık olarak el, el bileği eklemleri, ayak bilekleri, diz ve dirsek eklemlerinde şişlik, ısı artışı, hareket tutukluğu ve ağrı olur. Eğer yeterli derecede tedavi edilmez ise eklemlerde kalıcı hasar meydana gelerek eklemde şekil bozukluğu (deformiteler) gelişir. Romatoid Artrit hastalığının tedavisinde ilk aşamada ağrı kesici ilaçlar kullanılmakla beraber bu ilaçların kalıcı eklem hasarını önleyici etkileri yoktur. Bu nedenle en kısa sürede ikinci basamak ilaçlar ile tedaviye geçilmesi gerekir. 2. basamak ilaçlar veya hastalık seyrini değiştiren ilaçlar gurubu olarak isimlendirilen tedavi seçeneklerine dahil olan ilaçlardan Methotrexate (30 mg/hafta), Hidroksiklorakin (400 mg/gün), Salazoprin (3 gr/gün) ve Leflunomide (20 mg/gün) maksimum dozlarda kullanılır. Eğer bu ilaçların yeterli doz ve sürede kullanılmasına rağmen yeterli etki elde edilemez ise o zaman hastalarda bu ilaçların 2 veya 3 tanesinin beraberce kullanılması denenebilir. Yine bu kombinasyon tedavisi yeterli doz ve sürede kullanılmasına rağmen hastada başarılı sonuç alınamaması yani hastalığın remisyona sokulamaması durumunda ise biyolojik ajanlar ile tedaviye geçilir. Bugün için biyolojik ajan tedavisinde en sık olarak Remicade, Humira ve Enbrel kullanılmaktadır. Bu üç ilaç gurubu ile yeterli doz ve süre uygulanmasına rağmen başarılı sonuç alınamayacak olur ise yılda iki kür halinde uygulanan bir başka tedavi seçeneği de (anti-CD20: Maphtera) bulunmaktadır. Anladığım kadarı ile sizin durumunuzda bu tedavi algoritmasına pek uyulmamış ve direkt olarak kombinasyon tedavisi ile başlanmış. Bu arada kullanılan ilaçlardan hem Methotrexate hem de Salazopyrin’in en önemli yan etkileri Karaciğer toksisitesidir ve beraberce kullanıldıklarında yan etki ihtimali artmaktadır. Benzer şekilde Enbrel’inde (Etanercept) ciddi yan etkileri vardır ve yakından takip edilmesi gerekir. Bu konuda benim önerim tedavinizi planlayan doktorunuz ile yakın teması kaybetmemenizdir. Saygılarımla
Merabalar hocam. Ankilozan Spondilit teşhisi konuldu. Yaşım 21. 2x2 Salazopryn kullanıyorum. Ayak parmağımda şişme vardı. Daha sonra gözümde üveyit oldu. Hastalığın araştırma evresinde son zamanlara doğru kalçamda da ağrı oluştu. yaklaşık 1 senedir Salzopryn 2x2 kullanıyorum şu an hiçbir problemim yok. Ayrıca aktif spor yapıyorum bilek güreşi milli sporcusuyum yoğun kas gücü gereken bir spor, bu ilacı kullanalı gücümün düştüğünü hissdiyorum. Salazopryn`nin kas gelişimine bir yan etkisi varmıdır. Gittiğim tüm doktorlar bu ilacı ömür boyu kullanacaksın diyorlar. Hiç mi bir ilaç kullanmadan çözümü yok. İlaç bırakıldığında çok büyük zararları mı oluyor. Çok teşekkür ederim.
Sayın Hakan bey; Salazopyrin’in kaslar üzerine bir yan etkisi bulunmamaktadır. Tedavi hastalık aktivitesini baskılamak için gerektiği sürece kullanılmalıdır. Hastalığın seyri esnasında doktorunuzun kontrolü altında ilacın tedavi dozunda değişikliklere gidilebilir. Saygılarımla
39 Yaşındayım 14 sene önce SERONEGATİF SPONDİLATRİT Teşhisi konuldu SSZ KULLANIYORUM 2adet sabah akşam maddi durumum kötüye gitti 5 senedir doktora gitmiyorum ssz 2 sabah akşam kullanıyorum genel olarak iyiyim ara sıra sıkıntılarım olsada müzisyenim keman çalıyorum keman 5 6 saat zaman geçiriyorum her gün bazen boynum ağrıyor parmaklarımıda hızlı hareket ettirebiliyorum böbreklrimde bazen ağrılar oluyor doktora gittiğimde böbreklerinde bir şey yok deniliyor ilaçlı filmler ultrasonlar böbreklirimde yine şiddetli ağrım olmuştu doktora gittiğimde böbreklerini çok yormuşsun dedi hastalığımın böbrekleri tutma böbreklere zararı olurmu birde kontrollere gitmiyorum ilacımı düzenli kullanıyorum genel olarak şikayetim yok ORUÇ TA Tutuyorum her sene SERONEGATİF SPONDİLATRİT BİR GÜN BU HASTALIKTAN TAMAMEN KURTULMAK İSTİYORUM BÖYLE BİR HAYELİM VAR ALLAH a dua ediyorum
Seronegatif spondilartropatiler gurubu hastalıklarda gerek kullanılan ilaçların yan etkisi olarak gerekse hastalığın uzun süre kontrolsuz bırakılması sonrasında gelişen amiloidozise bağlı olarak böbreklerde hasar oluşabilir. Kullanmış olduğunuz Salazopirin tabletlerin de pek çok organ sistemi üzerine yan etkileri bulunmaktadır. Bu nedenle benim önerim en kısa sürede tekrar kontrollerinize başlamanızdır. Saygılarımla
hocam mrb iyi Akşamlar ben 3 gün önce 2 metre yükseklikten. Sırt üstü düştüm. Belim sağ taraftan çok kötü derecede ağrım oldu hastaneye gittim Röntgen çekildim. Bişey çıkmadı tomografiye gönderildim tomografide belimin sağ tarafında kırık OLDUĞUNU söylediler ama önemli bir kırık değil dediler ilaç yazdı ilaçların isimde Şunlar majrzik 200 MG Sr. Protonun 40 MG .kenfix 8 MG tablet Ayrıyetten bel için korte yazdı şimdi benim sorum kaplıca ya gitsem iyimi olur yoksa dahadadamı kötü olurum şimdiden teşekkürler
Sayın İ. Kaya; omurga kırıklarında eğer herhangi bir girişim gerekmiyor ise korse kullanımı ve yaklaşık 2-3 ay kadar istirahat yeterli olacaktır. Bu dönem içerisinde kaplıca tedavisi de dahil başkaca bir işleme gerek yoktur. Saygılarımla
merhabalar.. benim ayaklarımda yaklaşık 4 aydır tabanlarımda ağrı acı var.özellikle üzerine bastığımda geceleri kalktığıma veya sabahları veya gün içinde uzun süre oturduğum yerden kalktığımda. özellikle yokuş çıktığım günlerde daha şiddetli. ortopediye gittim. bana yardımcı olamadı ayak filmlerim düzgün çıktı kan verdim iltihabik bişe çıkmadı. topuk dikenide yok. fizik tedaviye gittim. oda belimde hafif kayma ve fıtıklaşma olduğu için sinirlerime bakmak için emar istedi.normal bel filmlerime baktı. beyin cerrahiyle birlikte.ameliyatlık bi durumun yok dedi. şiddetli durumlarda kalça ve bacaklara vurur dedi.fizik tedavi ne uıygun görürse onu uygulayın dedi. oda belden fizik tedavi uygulayalım belki sağlı sollu sinirler ayak topuklarına baskı yapıyordur dedi. gitmedim belimden ayaklarım kadar şikayetçi değilm. sigarayı bıraktığımdan beri belim eskisi gibi ağrımıyor.ayaklarım daha kötü. hocam ne yapılabilir bu durumda. saygılarımla..
Sayın Sibel hanım; muayene etmeden kesin bir şey söylemek mümkün olmamakla beraber bahsetmiş olduğunuz şikayetler “Plantar Fasitis”i düşündürmekte ve tedavi olarak silikon tabanlık ve nonsteroid antiinflamatuvar ilaç tedavisi yeterli olacaktır. Saygılarımla
Hocam ben 30 yıldır fmf hastasıyım. Yaz aylarında fmf eklem artriti yaşıyorum ve hiç yuruyemiyorum. Gunde 2×1 kolsisin aliyorum. Romatoloji doktorum eklem ataklarımın kolsisin e direnç gostermesi nedeniyle enbrel igne yazdı. Haftalık 1 igne kullanıyorum.3.dozu yaptim. Fakat geniz akıntısı balgam ve bogazda şişlik nedeniyle enfeksiyon olabilecegini dusunerek tetkikler yapildı. Enfeksiyon çıkmadı. 1.sorum enbrel iğne nin yan etkisi olabilir mi? 2.sorum TSH degerimde bir artıs farkedildi deger:5.3 buda ignenin yan etkisi midir . Teşekkürler
Sayın G. Bay; Etanercept’in (Enbrel) FDA tarafından kabul edilmiş endikasyonları arasında FMF bulunmamaktadır. Etanercept kullanan hastalarda normalden daha sık oranda üst solunum yolu enfeksiyonlarına (sinüs enfeksiyonları dahil) rastlandığı bildirilmiştir. Etanercept tedavisi ile tiroid fonksiyonları arasında kanıtlanmış bir ilişki bulunmamaktadır. Saygılarımla
Hocam bana 5 ay önce poliartrit teşhisi kondu. Teşhis konduğunda 3,5 aylık gebeydim. doktorum prednol 100 mg başladı. Şuan 4 mg a kadar düştük. ilacı doğuma kadar kullanmaya devam edeceğim. Doğumda ilacın olumsuz bir etkisi olurmu? Normal doğum yapabilirmiyim? Teşekkür ederim.
Sayın Arzu hanım; hamilelik esnasında mümkün olduğu kadar ilaç kullanmamaya çalışılır ancak zorunlu hallerde kabul edilebilir oranlarda risk alınarak ilaç kullanılabilir. Belirli dozlarda steroid tedavisi de bu seçeneklerden birisidir. Halen kullanmış olduğunuz steroid dozu kabul edilebilir sınırlardadır ve doğum esnasında bir sıkıntı yaratacağını düşünmüyorum. Saygılarımla
HOCAM MERHABA ANKİLOZAN SPONDİLİTLİ HASTA İÇİN GENEL OLARAK HASTALIĞA İYİ GELECEK VEYA RAHATSIZLIĞA NEGATİF ETKİSİ OLACAK DİET VEYA YEMEK, İÇECEK LİSTESİ VARMI ? ÇOK TEŞEKKÜRLER..
Sayın A. Haydan; bilimsel olarak kanıtlanmış böyle bir diyet listesi yoktur. Saygılarımla
Hocam Tedavisi Var mı Geçer mi ? Ne Yapmam Lazım ? SAKROİLİAK MRG Sağda sakroiliak eklem orta kesiminde,solda sakroiliak eklem anterior süperior ve orta kesiminde karşılıklı kemik üzlerde T2A görüntülerde hiperintens sinyal değişiklikleri izlenmiş olup aktif sakroiliet olarak değerlendirilmiştir.inceleme kontrastsız olduğu için kontrastlanma paterni değerlendirilmemiştir. Her iki sakroiliak eklem aralıkları açıktır Görüntüleme alanına giren kas ve kemik yapıların sinyal intensiteleri doğaldır.
Öncelikle kontrast madde ile MRI tekrarlanması ve sakroileitis nedenleri yönünden laboratuvar tetkiklerinin istenmesi uygun olacaktır. Saygılarımla
DİZİME PROTEZ TAKILDI CRP YÜKSEKLİGİM 64 ŞUAN KESİN BİŞEY DEMİYORLAR NE OLUCAK BANA
Sayın H. Koyuncu; operasyonun üzerinden ne kadar süre geçtiğini bilmiyorum ancak ateş takibi ve enfeksiyon yönünden tetkik edilmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
Bir yil once Sle tanisi konuldu Plaquenel200 den her gun bir tane iciyorum bacaklarimdaki uyusmalar azaldi.Hilelik dusunuyorum sakincali olur mu hamilelikte plaquenel kullanilir mi Hamilelikte annenin hucreleri yenilenir hasarli dokular tamir olur diye bir söylem var dogru mu cok merak ediyorum. Şimdiden teşekkürler zamaninizi aldigim icin...
Sayın Dilara hanım; Sistemik Lupus Eritematozus (SLE) nedeniyle kullanmış olduğunuz Plaquenil (Hidroksiklorakin) ile ilgili olarak yapıla son çalışmalar, bu ilacın hamilelik döneminde de kullanılabileceğini desteklemektedir. Hamilelik sonrasında hastalık aktivitesinde alevlenmeler de görülebilir. Ancak hamilelik döneminde kullanılacak ilaçlar ve doğum sonrasında izlenecek yol konusunda daha ayrıntılı bilgiyi sizi takip eden doktorunuz ile görüşerek alabilirsiniz. Saygılarımla
Meraba hocam ben 18 yaşındayım romatizma degerlerim 689 ve d vitaminim 2.4 bunun için doktoru. Bana 2ü günde ni 2.4 mm penisilin inesi vurma istedi bu ine ileride kısırlık yaparmı
Penisilin enjeksiyonları ile kısırlık arasında bilimsel olarak kanıtlanmış bir bağlantı tespit edilmemiştir. Saygılarımla
Merhaba hocam yardiminiza gercekten cok ihtiyacim var. Annemin hastaligina tani konulamiyor. En basta baslayan sabah tutuklugu agrilari vardi. Ve ilk basta as tesisi koyan doktorlar oldu ama yumusak doku romatizmasi diyenlerde... Suan hic sabah agrilari yok. Sabah kalktiginda ne tutuklugu ne ayak agrisi var fakat gun icerisinde ayaklarda baslayan yanma bilekler agrı , omuz , el bilekleri inanilmaz agriyor. Kortizona baslatti doktor ve daha fazla alevlendi. Zonkladigini soyluyor. Kalcamda agriyor diyor ve dizimde... ayaklarinin uzerine bastiginda cok aciyor uzattiginda ise hafifliyor.Ayrıca ayağını sallandırdıgındada agrı oluyor. Sonra antibiyotiye basladi annem belki gecer diye. Ve boynundaki agrilar gecti bileklerinde agrilar hafifledi.Ayak tabani kalcasi ve dizi azaldı ama hala cok agriyor. Bu arada annemin dogustan kalca cikikligi vardi ve kalcasina civi takildi acaba kalcada deformasyon sonucu olusan bir hastalik mi ? Cunku protez dediler kalcaya. Kikirdak parcalaninca olu doku iltihap yapar mi ? Omurgasinda iltihap cikmisti daha once bu arada ama hic kisitlanma yok omurgasinda artik. Annemin isi geregi 14 saat ayakta durdugu zamanlar oluyordu. Mekanik romatizma olabilir mi? Ayak bas parmaginin altinda tarak kemiginde inanilmaz agri var doktor topuktan kortizon yapinca agri bileklere de cikti dedi annem. Omurgasinda kist var bu arada. Bu ağrılardan once annemın ayaklarında kraplar oluyordu ve kalçada agrı Simdiden cok tesekkur ediyorum hocam. saygılarımla..
Sayın D. Ünver; romatolojik hastalıkların tanısının konulabilmesi için ayrıntılı muayene sonrasında bazı spesifik romatolojik testler ve görüntüleme yöntemlerinden faydalanılması gerekir. Anladığım kadarı ile annenizin değerlendirmesi sadece klinik muayene ve tedaviden-teşhise şeklinde bir yol izlenerek yapılıyor. Bu nedenle benim önerim yeniden farklı bir romatoloji kliniğinde ayrıntılı olarak değerlendirilmesidir. Saygılarımla
hocam 15 yaşındayım bacaklarımda romatizma var doktor fizik tedavi dedi sizce ne yapmalıyım
Benim önerim Fizik Tedavi görmeden önce pediatrik romatoloji bölümünde tekrar değerlendirilmendir.
Mrhba Benim Sırtımda Romatizma Var Askerden Çürük mü Olacağım Ve Romatizma Geçmez mi :( ?
Sayın S. Keskin, sırtınızda romatizma olduğunu söylemişsiniz ancak bununla ilgili ayrıntılı bir tanı bildirmemişsiniz. Askerlikten muaf olmak için belirli kriterler vardır ve bunların değerlendirilmesi askerlik muayenesi esnasında yapılacaktır. Saygılarımla
HOCAM BEN İKİSENEDİR SEDEFE BAĞLI SEDEF DİRSEKLERDE ÇIKTI VEBAŞIMDA İKİ ÜÇ TANE SİVİLCE GİBİ ŞEYLER ÇIKTI.SEDEFE BAĞLI ROMATAİT ARTRİT ETKİSİ SAĞ GÖZÜME VURDU.İKİ SENE GÖZÜMDEN ÜVEYT TEDAVİSİ GÖRDÜM AMA ARA SIRA TEKRARLIYORDU.NUMUNE HASTANESİ GÖZ BÖLÜMÜ BENİ MARMAR ÜNV HAST GİTMEMİ SÖYLEDİ.ÜVEA BÖLÜMÜNDEKİ DOKTOR ROMOTOLOJİ YE SEVK ETTİ BANA BU TEŞHİSİ KOYDULAR HLA B27 TESİ POZİTİF ÇIKTI CRP YÜKSEK ÇIKTI VE BANA SALAZOPYRİN SABAH İKİ AKŞAM İKİ BUNUN YANINDA METHOTREXAT HAFTADA DÖRT TANE VE FELBİOL VERDİ AMA BENİM İDRAR YOLLARI KÖTÜ OLDU SÜREKLİ MESANEDEN GAYRİ İHTİYARI İDRAR KAÇIRMA OLUYOR.ÖNCE BEN BUNU SALAZOPYRİN BAĞLADIM YAN ETKİLERİNDE YÜZ KİŞİDEN BİRİNDE İDRARDAN PROTEİN ATMA OLABİLİR DİYOR.DOKTORUMA SOYLEDİM SALAZOPYRİN KESELİM DEDİ AMA İKİ AYDIR ALMIYORUM YİNE DEVAM EDİYOR İDRAR YOLLARIMDAKİ PROBLEM.BEN 49 YAŞINDAYIM.BUNUNLA İLGİLİ ÜRELOJİ DOKTORUNA DA GİTTİN GEREKLİ TETKİKLERİ YAPTI PROSTAT FALA SPRİM İDRAR TAHLİLİ AMA HİÇ BİR ŞEY ÇIKMADI.HER ŞEY NORMAL OLDUĞUNU SOYLEDİ.BENİ KLİNİK PROF NA YÖNLENDİRDİ.ACABA DİYORUM FELBİOL VEYA METHOTREXAT YAPABİLİRMİ ÖNERİLERNİZ NEDİR HOCAM .YARDIMLARINIZI BEKLİYORUM.HA METHOTREXAT GÖZÜME İYİ GELDİAMA İDRAR YOLLARI ŞİKAYETİM DEVAM EDİYOR.BANA TAVSİYE EDEBİLİCEĞİNİZ BİR ŞEY VARMI.ALLAH RAZI OLSUN BÜYÜK HİZMET YAPIYORSUNUZ .ESEN KALIN
Sayın A. Karabacak; Psöriatik Artrit’e bağlı şikayetler ve üveit için Methotrexate tedavisi kullanmanız uygundur. Ürolojik şikayetlerin bu hastalık veya kullanmış olduğunuz tedavi ile bağlantısı yoktur bu nedenle yeniden ürolojik değerlendirilmeniz ve onların önerilerine göre hareket etmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
Selam. Dizin sert bükülmesi neticesinde diz kapağı altında yürüdükçe ağrı oluyor ve yürümeme engel olur hatta öne eyilip yürüyecek kadar güçlü ağrı oluyor. Yürümedikçe hiç bir ağrı yokdu rahat hareket ettirebilirem. Çok sağolun
Sayın Aslı hanım; bahsetmiş olduğunuz şikayetler diz ekleminde menisküs lezyonunu düşündürmekte. Bu nedenle benim önerim diz MRI ile değerlendirilmenizdir. Saygılarımla
MERHABA HOCAM SOL EL BAŞ PARMAK TIRNAĞIMDA KOYU YEŞİL SİYAHIMSI MANTAR GİBİ BİR ŞEY VAR BİRAZ ŞİŞGİN. DETARJANLI TEMİZLİK YAPINCA SÜREKLİ YANGI ÇOK AĞRI OLDU 4-5 GÜNDÜR GEÇMİYOR DOKTORA GİDEMEDİM. KOMŞUM GÖRDÜ LOKUM KOY DEDİ.SİZCE NAYAPMALIYIM.
Sayın M. Baycar; Tırnak mantarı + enfeksiyon yönünden Dermatoloji (Cildiye) kliniğinde muayene olmanız uygun olacaktır. Saygılarımla
HOCAM HAYIRLI RAMAZANLAR HAYIRLI CUMALAR. HOCAM İKİ TANE 17 YIL ÖNCE YAPTIRDIĞIM SİYAHLAŞMIŞ DİŞİMDE DOLGU VAR. BUNLARI ÇIKARTIP YERİNE PORSELEN VEYA ZARARSIZ BAŞKA BİRŞEY YAPTIRSAM OLUR MU ? BİRDE ÇÜRÜK VAR ÇEKTİRSEM.BİR TIP DERGİSİNE OKUMUŞTUM AMALGAM DOLGULAR AS. ROMATİZMAL VE BAĞIRSAKTA İNFLAMUAR HASTALIKLARIN OLUŞMASINDA ETKİ EDEBİLİR ŞEKLİNDE TEŞEKKÜRLER
Sayın M. A. Yılmaz; diş dolguları ile romatolojik hastalıkların oluşumu arasında bilimsel olarak kanıtlanmış etyolojik bir bağlantı yoktur. Saygılarımla
Merhabalar hocam. 23 yaşındayım. 2 ay önce dizde ki bükülme sorunu nedeni ile doktor gittim. Zedelenme dedi ve romatim kremi verdi. Artık hiç ağrı yok. Kısa süre önce ise sol ayağıma biraz küçük olan ayakkabı ile yaklaşık 1 ay gezdim. Çok sıkmıyordu ama artık giymiyorum. İki haftadır sol ayağımın baş parmağında ağrı oluyor, ara ara ama aşırı bi etkileme yok neyse bu romatim elinme olduğu için baş parmağıma sürdüm. 10 dakika sonra ufak bir şişme oldu ve sonra indi. Ağrımı da hiç geçirmedi. Acaba ne olmuştur hocam öğrenci olduğum sınavlardan dolayı doktora gidemiyorum. İnşallah bu pazartesi gideceğim. Kolay gelsin ..
Anlatmış olduğun şikayetler ayak başparmağında (1. MTP eklem) yumuşak doku zedelenmesini düşündürüyor. 3 gün süre ile mümkün olduğu kadar üzerine basmaz ve zorlamaz isen tamamen düzeleceğini düşünüyorum. Saygılarımla
Merhaba hocam,yaşım 30,2004 yılından itibaren crohn tedavisi görüyorum. ozellikle 1 yıldır dizlerimde çok fazla ağrı var, günde 8 adet salozopryn kullanıyorum, dizilerindeki ağrı şu şekilde, topa vuracak kadar güç yok, adım atarkende eklemlerin sanki kırılacak gibi,bu durum bazen ayak bileklerim içinde geçerli oluyor.ilaç kullanmama rağmen durumum bu,kullanmadıgim zamanlarda hiç basamiyordum.kolonoskopi sonucu biopside de bisey yok,bir önerimiz var mi hocam.sürekli tedavi gordugum bölüm gastroenteroloji,
Sayın Y. Kaygısız; İnflamatuvar barsak hastalıklarından olan Crohn hastalığı ve Ülseratif Kolit sonrasında ortaya çıkan tabloya “Enteropatik Artropati” denir. Enteropatik Artropatilerin tedavisinde ilk tercih Salazopyrin’dir. Eğer yeterli etki elde edilemez ise o zaman biyolojik ajanlar (örneğin anti-TNF preparatları) ile tedavi seçeneğine geçilir. Tedavi seçeneklerini sizi takip eden klinik ile gözden geçirmenizi öneririm. Saygılarımla
MERHABA HOCAM YAŞIM 38 YAKLAŞIK 9 AY ÖNCE AS TEŞHİSİ İLE İLAÇ KULLANMAYA BAŞLADIM.(ŞU ANDA SALAZOPRİN DEVAM EDİYORUM) AĞRILARIM HAFİFLEDİ. RAMAZAN BAŞLADIKTAN SONRA (ORUÇ TUTUYORUM) 4 AYRI GÜN AFEDERSİNİZ BÜYÜK TUVALET YAPARKEN ZORLANDIM HERHALDE KAN VAR.SU İÇMEDİĞİM İÇİN KALIN BAĞIRSAKLARDAN DIR HERHALDE DİYE DÜŞÜNDÜM.ÇALIŞIYORUM. İZİN ALMAKTA ZOR.SIKINTI OLMAZ İNŞAALLAH DİMİ HOCAM.BİR DE BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ BASKILAMAK NE DEMEK.
Sayın M.A.Yılmaz; gaita ile beraber kan gelmesi mideden başlayarak sindirim sisteminin herhangi bir bölgesindeki patolojiyi işaret eder. Siyah renkte gaita sindirim sisteminin daha üst bölgelerindeki lezyonlarda görülürken, daha açık kımızı renkte olanlar ise alt bölüme daha yakın lezyonları işaret eder. 4 gün süre ile devam eden kanama araştırılması gereken bir patolojidir. Salazopyrin gastrointestinal sistemde rahatsızlığa neden olabilir ancak bunun soncunda daha koyu renkte siyaha yakın kanama görülebilir. Benim önerim en kısa sürede kanamanın kaynağının araştırılmasıdır. Oruç tutmak sizin gibi ilaç kullanması gereken hastalarda Ankilozan Spondilit aktivasyonuna neden olabilir dolayısıyla bu konuda daha dikkatli olmanız gerekir. Saygılarımla
Merhaba, İlk rahatsızlık belirtileri 2 dizimde birden bir ayrılma hissi ile başladı. Sonrasında dizlerimi kıramamaya diz çökememeye başladım.Yürürken takılma hissi eşlik ettiğinden 4 tane ortopedi uzmanına gittim en son gittiğim Dr.kendileri açısından birşey yapılamayacağını romatolojiye gitmememi söyledi.Yapılan testler sonucu dr teşhis koyamadı(romotolog prof.)ssa grubu olabileceğini ancak tedavilerinin aynı olduğunu söyledi.Salazoprin ve endol reçeteledi yalnızca endolu kullandım.Diz ağrılarım uzun süre oturduktan sonra ilk kalkışta oldukça etkili.eklemlerde herhangi bir yanma yada kızarıklık yok.2 dizimle beraber sol dirseğimde sıkıntı var.son dönemde birde ayak bilekerimde sıkıntı başladı.Test sonuçları alttadır.Teşekkürler. Manuel Elisa ANTİ CCP NEGATİF HLA B27 NEGATİF CRP KANTİTATİF 1,35 0-0,8 RF L 10,7 lu/mL
Sayın Emre bey; muayene etmeden kesin bir şey söylemek doğru olmamakla beraber hastalığınız Seronegatif Spondilartropatiler gurubuna benzemekte. Şikayetlerinizde ve laboratuvar değerlerinde tek başına Endol cap ile yeterli düzelme sağlanamaz ise Salazopyrine tablet 2 gr/gün dozda kullanmanız gerekebilir. Ancak tekrar etmem gerekir ise hastayı görmeden kesin bir öneride bulunmam mümkün değildir. Saygılarımla
MERHABA HOCAM ÖNCELİKLE VERMİŞ OLDUĞUNUZ BU BÜYÜK HİZMET İÇİN SİZLERE MÜTEŞEKKÜR OLDUĞUMUZU BİLMENİZİ İSTERİM.HOCAM ANKİLOZON SPONDİLİT HASTALIĞININ REMİSYONA GEÇTİKTEN SONRA TEKRAR UYARILMASINI BAŞLATACAK ETKENLER NELERDİR.UYKU DÖNEMİNDE İKEN İLAÇLARIN YAN ETKİSİNDEN ZARAR GÖRMEMEK İÇİN VEYA EN AZA İNDİRGEMEK İÇİN KONROLE GİDEMİYORSAK NE YAPMALIYIZ ÇOK TEŞEKKÜRLER. HOCAM YAŞIM 38. SALAZOPRİN 4 ADET FOLBİOL 1 ADET CALCIDAY D3 1 ADET KULLANIYORUM.BİRBİRİ İLE ETKİLEŞİMİ VARMI NE KADAR ZAMAN ARALIKLARLA KULLANMALIYIM.BİR DE BİTKİSEL FAYDALI ÜRÜNLER VARMIDIR. ÇOK TEŞEKKÜRLER.
Sayın M. Karataş; vücut direncini düşüren durumlar ve remisyon döneminde geçirilen infeksiyonlar başta Ankilozan Spondilit (AS) olmak üzere pek çok romatizmal hastalıkta alevlenmeye neden olabilir. Tüm romatolojik hastalıklarda, kullanılan ilaçların çok ciddi yan etkilerinden dolayı hastalık aktivitesini baskı altında tutacak minimum dozlarda ilaç kullanılmaya çalışılır. Ayrıca belirli aralıklar ile ilaç yan etkileri yönünden incelemeler yapılmalıdır. İlaçların yan etkileri nedeniyle karaciğer, böbrek, hematolojik sistem ve akciğerler üzerinde kalıcı hasara yol açabilme tehlikeleri bulunmasından dolayı periyodik kontroller çok önemlidir ve bu durumu önleyebilmek için hastaların takip edilmeleri dışında alınabilecek bir önlem yoktur. Saygılarımla Sayın M. Karataş, kullanmış olduğunuz ilaçların birbiri ile etkileşimi yoktur. Bitkisel ürünlerin AS üzerine bilimsel olarak kanıtlanmış bir etkisi bildirilmemiştir. Saygılarımla
Sakroiliak tomografi sonucu. Herıkosakroılıak ekleme özellikle inferıorlarda à eklemi inde dejenarıfvakum fenomeni ı ve eklem yüzlerinde özellikle iliakyuzdebeljrgın subkondral skleroz mevcuttur. Diyo. Daha evvel de solda sakroileit erken donem yazıyordu sımdı sagda da var ıkı eklemınde sorun var nedir bu sonuc. Skleroz emek. Tedavisi ederek. Tedavisi varmı ne tur bı tedavi uygulanıyor. Sakroileit mıyım gercekten. A. S ile bağlantısı var İ Mı. Bı teşhis eshıskoyamadılar cok kotuyum. Ne yapmam lazım. Sorunum hastalıgı m nedir. Midem rahatsız oldugundan pek ilaçta kullanamıyorum. Boyle bi durumda nasıl bı tedavi uygulanır. Bu ılerlemeyıdyrduracamılaclar tlf Grubu fayda edermı. Sagolun. Bharadatahlılkerdenormalıltıhapyok
Sayın Berna hanım; sizin durumunuzdaki hastalarda erken dönemdeki sakroileitis'i gösterebilmek için kontrast madde ile MRI yardımcı olabilir. Bunun sonucu diğer muayene ve laboratuvar bulguları ile beraber değerlendirilerek bir teşhis konulmaya ve buna bağlı tedavi uygulanmaya çalışılır. Sizin mevcut durumunuzda bu algoritmaya pek uyulmadığını düşünüyorum. Saygılarımla
Ayaklarmın altında yanma ,karıncalanma topuklarımda ağrı var ayakta kalamıyorum.Parmak üçlarımda sızlama var. Ellerimde de avuç içinde yanma parmaklarımda hafif kasılmalar var, uyku problemim var. fizik tedavi doktoruma gittim Neuromtin ilacı verdi.Bu tedavi iyi gelir mi. Saygılarımla
Sayın G. Fidan; bahsetmiş olduğunuz şikayetler ile ilgili olarak öncelikle bazı tetkikler yapılarak kesin tanı konulmaya çalışılmalıdır. Benim önerim el ve ayak uyuşuklukları yönünden rutin kan tetkiklerine ilave olarak ENMG testi yaptırılmalıdır. Bu test sonuçlarına göre tedavi planlamasına gidilebilir. Saygılarımla
HOCAM HASTALIĞIMIN TANISI OLARAK ANKİLOZAN SPONDİLİT DENİLDİ.İNANIN YALVARIR DERECEYE YAKIN BİLGİ ÖĞRENMEK İÇİN ÇIRPINMAMA RAĞMEN BASİT BİRKAÇ CEVAPLA GEÇİŞTİRİLDİM(HASTAHANE DOKTORUM TARAFINDAN) HASTALIK HAKKINDA BİLGİ VEREBİLİR MİSİNİZ?2X2 SALAZOPRİN FOLBİOL 1X1 CALCIDAY D3 1X1 KULLANIYORUM. ENDOL25 mg VAR AMA KULLANMIYORUM.5 GÜN ÖNCE TEKRAR TAHLİL YAPTIRDIMTest Adı * Sonuç Birim Referans Değerleri   ALT (Alanin Aminotransferaz)     11  U/L  0-55   ALP (Alkalen Fosfataz)     57  U/L  40-150   Kreatinin,Serum     0,76  mg/dl  0.72-1.25   Tam Kan Sayımı       -Lökosit (WBC)     5,9  10*3/uL  4.6-10.2    -Nötrofil oranı (NEUT%)     61  %  45-78    -Lenfosit oranı (LYMPH%)     26,9  %  10-50    -Monosit oranı (MONO%)     9,96  %  0-12    -Eozinofil oranı (EO%)     1,45  %  0-7    -Bazofil oranı (BASO%)     0,715  %  0-2.5    -Nötrofil mutlak sayısı (NEUT#)     3,6  10*3/ul  1.82-7.42    -Lenfosit mutlak sayısı (LYMPH#)     1,59  10*3/uL  0.6-3.4    -Monosit mutlak sayısı (MONO#)     0,588  10*3/ul  0.19-0.77    -Eozinofil mutlak sayısı (EO#)     0,086  10*3/uL  0-0.7    -Bazofil mutlak sayısı (BASO#)     0,042  10*3/uL  0-0.2    -Eritrosit (RBC)  4,55  10*6/uL  4.69-6.13    -Hemoglobin (HGB)  13,4  g/dl  14.1-17.5    -Hematokrit (HCT)  39,7  %  40-52    -Ortalama eritrosit hacmi (MCV)     87,4  fL  80-97    -Ortalama eritrosit hemoglobini (MCH)     29,5  pg  25-34    -Ortalama eritrosit hemoglobin konsantrasyonu (MCHC)     33,7  g/dL  31.8-35.4    -Trombosit (PLT)     252  10*3/uL  142-424    -Ortalama trombosit hacmi (MPV)     8,16  fL  6-11    -Trombosit dağılım genişliği (PDW)     18,5  fL  16-20    -Plateletkrit (PCT)     0,206  %  0.17-0.4    -Eritrosit dağılım genişliği(RDW-CV)     15,1  %  14.2-17.6   CRP (C reaktif protein, Kantitatif)     1,49  mg/dL  
Sayın A. Haydan; Halk arasında omurilik romatizması olarak da isimlendirilen Ankilozan Spondilit (AS) öncelikle sakroiliak eklemlerden (leğen kemiği eklemleri) başlayarak daha sonraki dönemlerde omurgayı tutan, aynı zamanda vücudun diğer bölgelerindeki küçük eklemleri de tutabilen, kronik inflamatuvar bir hastalıktır. AS tedavisinde ilk olarak nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar (size de verilmiş olan ancak kullanmadığınız endol kapsül gibi) kullanılır. Bu ilaçların ağrı kesici özelliklerinin yanı sıra iltihabı (inflamasyonu) azaltıcı etkileri de vardır. Ancak bu gurup ilaçlar ile hastalık aktivitesini baskılayıcı sonuç elde edilemez ise ve eğer hastalarda esas olarak omurga dışı eklemlerde (omuz, dirsek, kalça, diz, ayak bileği gibi) bir tutulum varsa o zaman 2. basamak ilaçlardan Salazopyrin ile tedaviye geçilir. Salazopyrin tedavisinde ilaca 500 mg/gün dozda başlanarak her hafta doz artımına gidilir ve yaklaşık 4 hafta sonra 2 gr/gün doza çıkılır. Eğer 2 gr/gün doz ile etki elde edilemez ise bu ilacın dozu maksimum 3 gr/gün kadar çıkılabilir. Salazopyrin tedavisinde ilacın etkisi 6-8 hafta sonra görülmeye başlanır ve hastanın vereceği cevaba göre doz ayarlaması yapılır. Eğer 3 gr/gün doza çıkılmasına rağmen hastalık aktivitesi kontrol altına alınamayacak olursa bir başka tedavi seçeneği olarak son dönemlerde biyolojik ajanlar gurubundan anti-TNF ilaçlar da (İnfliximab=Remicade, Etanercept=Enbrel, Adalimumab=Humira) kullanılmaktadır. AS tedavisinde hastalığın takibi çok önemlidir bu nedenle belirli aralıklar ile aksatmadan kontrollerinize devam etmenizi öneririm. Saygılarımla
fibromiyalji teşhisi kondu nasıl hemen hiçtahlil yapılmadan olurmu
Sayın Songül hanım; Fibromiyalji Sendromu tanısı konulabilmesi için hastada bazı kriterlerin bulunması ve aynı zamanda benzer semptomlara yol açabilen diğer hastalıkların da ekarte edilmesi gerekir. Eğer size konulan teşhis ile ilgili şüpheleriniz var ise tekrar değerlendirilmenizi öneririm. Saygılarımla
Hocam merhabalar yaklaşık 9 ay önce as teşhisi kondu.5yil gecikmeyle konulan teşhis sonrasında su an brufen ve 2ser tane olmak üzere salazopryin kullanıyorum maalesef avcıların geçmiyor bir sonraki ilaç grubuna geçmekten korkuyorum.özellikle salazopryin başladıktan sonra göz kapakların göz altın sabahları çok sisiyor ellerim de şişlik hissediyorum bu durumun sebebi ilacmi as mi ne yapmalıyım bilgilendirir sekiz sevinirim
Sayın N. Suntar; Ankilozan Spondilit (AS) hastalığında başlangıç dönemlerde böbrek fonksiyonlarında bozulma yok ise göz kapakları ve çevresinde şişlik görülmez. Bu nedenle öncelikle böbrek fonksiyonlarında bozulma yönünden incelenmeniz gerekir. Eğer bir bozulma görülmez ise o zaman Salazopyrin (SSZ) veya Brufen yan etkisi olarak yeniden incelenmeniz ve gerekir ise ilaç değişimi gerekebilir. Bu arada SSZ etkisi yaklaşık 6-8 haftada ortaya çıkar dolayısı ile rahatlamak için bir süre daha beklemeniz gerekebilir. Saygılarımla
Hocam üç ay önce sezaryanla doğum yaptim.sağ kalcamda batma ile baslayan yürüdükce sağ diz aşağisina kadar ağri ve bacakta ödem yapan saglik problemim oldu.mr sonucunda sakroileit ? Dendi.crp sedim normal alkalen spondilodit tetkiki yapildi negatif.romatoit arttrit negatif.brucella bile bakildi negatif cikti.kimi doktorlar romatizma konusunda israr ederken kimiside gebelikteki kalsiyum eksikligine bagli geçici osteoporoz dedi.kafam cok karisik.istirahatteyim.hala hafif bacagimda odem var.kasik kalca bolgemden ayagima kadar agrilarim oluyor.en onemlisi sadece kalsiyum ilaci kullaniyorum.her kafadan bir ses cikmasi moralimi cok bizdu sütten kesildim.bana izleyecegim yolu gösterebilirseniz cok sevinirim.ilk basta yürüdükce bacagimdaki sisli daha fazlaydi.lenfödem bile dendi.ama bacagimdaki sislik agri ole kalcamdaki batmali agrilar ayni donemde ortaya cikti.
Sayın Ş. Kara; Sakroileit, Ankilozan Spondilit, Romatoid Artrit, geçici osteoporoz vb hastalılar lokal olarak tek bacakta şişlik/ödem’e neden olmaz. Eğer bir bacakta gode bırakan ödem var ise o hastanın vasküler patolojiler yönünden araştırılması gerekir. Venöz yapılarda içeriden veya dışarıdan baskı yoluyla dolaşımı yavaşlatan/engel olan bir patolojinin araştırılması için benim önerim öncelikle damar cerrahisi kliniğince değerlendirilmenizdir. Benzer araştırmalar vasküler yapıları tutan romatolojik hastalıklar yönünden romatoloji kliniklerince de yapılabilir. Saygılarımla
ra dan dolayı her iki kalçamdan protez ameliyatı oldum.sağ kalçam çok iyi. fakat sol kalçamda ameliyattan sonra su toplaması oldu ağrıdan duramıyorum ne yapmalıyım teşekkürler
Sayın Leyla hanım; operasyondan sonra kalça ekleminde sıvı toplanması (artrit) çok farklı nedenlere bağlı olabilir. Öncelikle Romatoid Artrit aktivasyonu ve enfeksiyon yönünden tetkik edilmeniz gereklidir. Bu iki ihtimal ekarte edildikten sonra diğer operasyon komplikasyonlarına bakılabilir. Saygılarımla
Hocam merhaba.Uzun süredir eklemler sırt ağrısı ve topuk ağrısı ile ilgili şikayetlerim var.ANA değerim pozitif çıkıyor.Igm 1 kere pozitif çıktıktan sonra 6 hafta sonra negatif çıktı.ıgG negatif.Seronegatif spondiloartropati teşhisi konuldu ve corasprin ve deltakortil 5 mg verildi.4 aydır ilaçlarımı kullanıyorum fakat her hasta gibi kortizon kullanmak beni rahatsız ediyor ve bunu ne kadar kullanacağımı bilmiyorum.Bebek düşündüğümüz için doktor bunu sürekli kullanmalısın doğumdan sonra uzunnn bir tedavi seni bekliyor dedi.Hastalıpın ne olduğunu dahi anlamadım ve bu teşhis çok zor konulduğu için sık sık doktor değiştirmekten yana değilim.Size sorum bu ilacı ne kadar içmeliyim? (ağrılarım dindi)Birde bir kaç gün içmeyi unuttum tekrar başlasam zararı olurmu?Yardımınız için teşekkür ederim.
Sayın Ela hanım; ANA genç sağlıklı bayanlarda %20’lere kadar (+) bulunabilir dolayısıyla sadece (+) bulunması değil, ayrıca titresi (kaç şiddette olduğu) ve boyanma şeklide önemlidir. Seronegatif Spondilartropati tanısını koyabilmek için bazı özelliklerin bulunması gereklidir ve bu tanı konulduktan sonra tek başına steroid tedavisi kullanmak çok tercih edilen bir tedavi yöntemi değildir. Bu nedenle benim önerim ilave tetkikler ile beraber teşhisin yeniden gözden geçirilmesi ve tedavinin ona göre planlanmasıdır. Saygılarımla
merhaba benim kalça ödemim var 33 yaşındayım doğumdan sonra 2 senedir kalça ağrısı çekmekteyim cok şiddetli değil anacak ilerde protez takılabileceği söylendi.ayrıca kemik erimeside var ileri düzeyde.ikiside düzelmiyor ne yapabilirim bilmiyorum.
Sayın G. Kara; Kalça eklem bölgesinde çok farklı nedenlere bağlı olarak MRI sonrasında ödem ile beraber dejenerasyon (aşınma) görülebilir. Bazılarında tedavi ile hastalığı o aşamada durdurabilmek mümkün olabilirse de çoğu hastada ileri dönemlerde kalça protezine kadar varabilen bir süreç izlenir. Benim önerim altta yatan nedene yönelik araştırmaların yapılması ve daha sonrasında da proteze kadar ilerleyen süreci yavaşlatabilmek için gerekenlerin (örneğin kilo azatlımı, baston kullanılması, kalça çevresi kasları kuvvetlendirici egzersizler ve eğer gerekirse o bölgeye mekaniği düzeltici palyatif operasyonlar gibi) yapılmasıdır. Saygılarımla
Sayın hocam merhaba, 27 yaşındayım ve romatoid artrit hastasıyım. 4 aydır pazar günleri 4x2,5 mg olmak üzere methotrexate kullanıyorum. Okuduğum kadarı ile alkolün kullanılması önerilmiyor ancak bazı kaynaklarda çok az kullanımının sakıncalı olmadığı da belirtiliyor. methotrexate kullanımından 1 gün önce yani cumartesi gecesi alkol almam durumunda pazar günü sabah dozumu kullanabilir miyim, Teşekkürler
Romatoid Artrit (RA) tedavisinde kullanılan dozlarda Methotrexate’ın (MTX) en önemli yan etkilerinden birisi Karaciğer fonksiyonları üzerine olanıdır. Her ne kadar düşük dozlarda kullanılsa bile, bazı kişilerde KC enzimlerinde yükselmeler görülebilir ve uzun süreli kullanımda siroza kadar ilerleyebilen vakalar bildirilmiştir. Alkol kullanımının da KC üzerine toksik etkileri bulunmaktadır. Bu nedenle benim önerim bundan sonra MTX tabletleri pazar günleri yerine Perşembe veya cuma günleri kullanmanız ve folik asiti diğer günlerde almanızdır. Bu şekilde KC üzerine toksik etkisi olan iki maddeyi aynı anda kullanmamış olursunuz. Saygılarımla
akciğerlere bağlı romatalizma (churg straus) sendurumu tanısıyla teşhis kondu.aşırı kilo kaybı ve halsizlik oldu.yaklaşık 2ay kadar cortizon 5*2 şeklinde kullandım. o anda sonra iyi oldum ama bu hastalık kalıcıymış.ara sıra yine cortizon alıyorum.hastalık hakkında ve ilaçın yan etkileri hakkında bilgi alabilirmiyim saygılar.(hastalıkta tutulma olduğunda nefes almakta zorlanıyorum.hiç sigara kullanmadı.)
Sayın İ. Demirbaş; damar iltihabı (vaskülit) ile karakterize romatolojik hastalılardan birisi Churg Strauss sendromunun diğer ismi ise Allerjik Anjitis ve Granülomatozisdir. Hastalık hakkında kısaca bilgi verecek olursak: Astım ve eozinofili olan nekrotizan vaskulitli bir grup hastanın periarteritis nodozadan (gunumuzde poliarteritis nodoza) farklı olduğu Jacob Churg ve Lotte Strauss tarafından 1951 yılında bildirilmiştir. Daha sonraki yıllarda Churg Strauss Sendromu (CSS) astım, akciğer infiltratları, damar dışı granulomlar ve eozinofili ile karakterize başlıca kucuk-orta cap arterleri ve venulleri tutan sistemik nekrotizan bir vaskulit olarak tanınmıştır. ANCA-ilişkili vaskulit grubundandır. ANCA pozitif ve ANCA negatif olarak iki fenotipi bulunmaktadır. I. Epidemiyoloji CSS sıklığı milyonda 2.4-6.8/hasta-yıl, her yaşta gorulebilirse de en sık gorulduğu yaş 30-50’dir. Erkek /kadın oranı yaklaşık 2/1’dir. II. Patogenez Aşılama, desensitizasyon gibi bazı tetikleyici faktorler, makrolidler, karbamazepin, kinin ve yakın zamanlarda adı gecen lokotrien modifiye eden ilaclar suclanmıştır, ancak CSS’e neden oldukları kesin bilinmemektedir. Hastalık alevlenmesinde kanda ve dokuda eozinofil sayısında artış, eozinofillerin efektor hucre olduğunu gostermektedir. Aktif eozonofillerin, doku hasarına goturen sitotoksik enzimler salması ve anti-myeloperoksidaz (MPO) antikorların notrofillerden oksijen radikal uretimini tetiklemesi ile inflamasyonda rol oynadıkları duşunulmuştur. III. Patoloji Patolojik tanı eozinofilik infiltratlar, damar dışı granulomlar ve kucuk damar vaskulitinin varlığına dayanır. Cilt biyopsisi coğunlukla tanısal ip ucu vermez. Noromuskuler biyopsi klinik ve elektromyografik bulgularla birlikte değerlendirildiğinde anlamlı duzeyde yararlıdır. IV. Klinik Bulgular Olguların değerlendirilmesine dayanarak Lanham isimli araştırıcı hastalığın uc gelişim safhası olduğunu bildirdi. Prodromal safhada, hastaların alerjik rinit, astım gibi atopik bir hastalık, nazal polipozis ya da ilac allerji oykusu vardır ve yıllar (>10 yıl) surebilir. Astım, CSS ‘nin kardinal belirtisidir, hemen hemen tum hastalarda bulunur ve coğunlukla gec başlangıclıdır. İkinci safhanın karakteristik ozelliği periferik kanda ve dokularda eozinofil infiltrasyonudur. Lofler sendromu ya da eozinofilik pnomoni gorulebilir, gastrointestinal kanal semptomları (eozinofilik gastroenterit) gelişebilir. Ucuncu safhada sistemik ve vaskulitik belirtiler vardır. Bu safhalar az sayıda hastada ic ice gecmiş olabilir. Akut veya kronik paranazal sinus ağrı ve hassasiyeti ile birlikte paranazal sinus grafilerinde sinusların opak gorunmesi tanı icin onemli bir bulgudur. Astımlı bir hastada ateş, zayıflama, iştahsızlık gibi genel belirtilerin varlığı CSS’unu hatırlatmalıdır. Akciğer tutulumu, oksuruk, nefes darlığı ve hemoptizi ile kendini gosterir. Deri lezyonları (nodul, purpura, makulopapuler raşlar) hastaların 2/3’unde gorulur . Mononoritis multipleks klasik olarak bulunur. Sinir infarktusune bağlı olarak kas zayıflaması belirgin bir bulgudur. ANCA pozitif hastalarda norolojik hastalık daha sık gorulmektedir. Kardiyak tutulum başlıca morbidite ve mortalite nedenidir ve konjestif kalp yetmezliği ile sonuclanır. Miyokard, perikard ve daha az sıklıkta endokard tutulabilir. ANCA negatif hastalarda kalp hastalığının daha sık olduğu bildirilmiştir. Gastrointestinal kanal semptomları (karın ağrısı, ishal, kanama gibi) sık olarak gorulur. Lenfadenopati CSS’da sık bulunurken Wegener granulomatozunda ve mikroskopik poliarteritisde nadir bir bulgudur. CSS’da onemli bir bobrek hastalığı olağan değildir. Literaturde pauci-immun glomerulonefritli (dokuda immunkompleks birikiminin yokluğu veya cok az olması) olgular bildirilmiştir. V. Laboratuvar Bulguları Başlıca laboratuvar bulgusu periferik kanda eozinofilidir ve tanısal değerdedir. Ancak hastalığın astım safhasında uygulanan kortikosteroid tedavisine bağlı eozinofili bulunmayabilir. Dokuda eozinofil infltrasyonu dikkat cekicidir. Hastaların %75’inde serum IgE yukselmiştir. p-ANCA pozitifiği %38-50 bulunmuştur ve hedef antijen sıklıkla myeloperoksidazdır. ANCA titreleri hastalık aktivitesi ile korele değildir ve hastalık seyri hakkında on bilgi vermez. CSS’lu hastalarda ANCA pozitifliği, Wegener granulomatozu veya mikroskopik polianjiite gore tanıda daha az onemli gorunmektedir. Akciğer grafilerinde yer değiştiren gecici pnomonik infiltratlar, bilateral kaviteleşmeyen noduller, diffuz interstisyel fibrozis gorunumu olabilir (Resim 2). Plevral efuzyon (%5-30) gorulebilir. Kanda eozinofili (>1500mm3) VII. Tedavi Prednizolon tek başına (0.5-1 mg/kg/gun,oral) veya siklofosfamid (1-2mg/kg/gun ,oral) ile kombine verilmesi etkili olmaktadır. Hastaların % 80’inde hızla remisyon sağlanır. Aktif vaskulitik noropati CSS’de kortikosteroidlerle birlikte siklofosfamid kullanmak icin en kuvvetli endikasyondur. Siklofosfamide cevap alınmayan hastalarda yuksek doz interferon uygulanabilir. Remisyon idamesinde azathiopurin, metotreksat veya mikofenolat mofetil gibi diğer immunsupresif ajanlar kullanılır. Komplet remisyondan sonra relapslar nadirdir. VIII. Prognoz Kortikosteroidlere dramatik bir cevap vardır. Hastaların %90’ında tam bir cevap alınır. Hastaların %25’inde alevlenmeler olabilir. Alevlenmeden once kanda eozinofil artışı gozlenir. 10 yıllık yaşam oranı %80’dir. Kalp hastalığı tedavi toksisitesi ve infeksiyonlar başlıca olum nedenleridir. 10 yıllık yaşam %79,4 bildirilmiştir. Saygılarımla
sağ el bileğimi doktor emg de biraz zorladı sonra 1 hafta bileğim sertleşti avuc içimde yanma oluyordu sonra açıldı bileğim sonra işaret parmağımın ucunda bir ağrı ve elimi aşağıya indirdiğimde titreme var bu baş parmağım ve yüzük parmağımada vuruyor ayrıca bu parmaklarda titreme de oluyor ve parmaklar arasındaki mesafe acıldı gibi biraz emg den önce böyle bişey yoktu acaba bileğim mi zarar gördü ne yapmalıyım. Hocam ben 3 gün önce emg sorususu sormustum sağ el parmaklarımda titreme olustu ve ve elim acıkken parmaklarımı birleştirdiğimde orta parmak ve yüzük parmağım yan yana değil altlı üstlü geliyor dün ortopediye gittim nörolojik ağrı dedi ve b12 vitaminli ilaç yazdı ben biraz gıcıklanan bir insanın acaba bileğim mikrop kaptı yada emg beyine zarar mı verdi de sağ elim parmaklarında titreme var şimdiden teşekkür ederim.
Sayın E. Ünal; el ve el bileğini meydana getiren parmak ve el bilek kemikleri çok sıkı bağlar ve eklem kapsülleri ile bir arada tutulmaktadır ve çok şiddetli travmalar (Örneğin yüksekten düşme veya trafik kazası) dışında bu dokularda hasar meydana gelmez. Bu nedenle ENMG gibi bir tetkik esnasında zedelenme meydana gelmesi mümkün değildir. Elinizi normal şekilde kullanmaya zorladıktan kısa bir süre sonra şikayetlerinizin düzeleceğini düşünüyorum. Saygılarımla Sayın E. Ünal; vücutta enfeksiyonun çok daha farklı bulguları vardır. Eğer bu konuda daha ayrıntılı bilgilenmek istiyorsanız benim önerim Üniversite hastanelerinde Ortopedi Anabilim Dalına bağlı olarak çalışan El Cerrahisi Bilim Dalına başvurmanız ve görüşlerini almanızdır. Saygılarımla
merhaba,sormuş olduğum sorulara cevaplarınız için çok teşekkürler.geçen yıl kalça protez ameliyatı oldum.ameliyat olduğum kalçada su toplaması oldu. doktor ra dan dolayı dedi.operasyon ile su alındı fakat yeniden kalçamda ve ayaklarım su topladı.bu suyu nasıl atabilirim ne yapmam lazınm teşekkürler
Sayın Emine hanım; bu su olarak nitelendirdiğiniz sıvı inflamasyona bağlıdır ve hastalık aktivitesi ile doğru orantılıdır. Bu nedenle sizi takip eden romatoloji uzmanı ile temasa geçmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
Merhaba hocam. Benim omuriligim iki kurek kemigimin tam ortasindan enseme kadar dayanilmaz bir agri yapiyor ve sonrasinda ellerim inanilmaz sisiyor. Sekiz yildir var bu agri. 26 yasimdayim ve hayatimin 20 yili masa basinda ders calismakla gecti. Ozellikle de son on yildar sabahtan aksama masadayim.sinavlarda daha sabit durdugum icin mi bilmiyorum, inanilmaz agriyor kalem tutamiyorum ve sorularla ilgilenemiyorum.doktora gittim safece d vitamini istedi tahlil icin, o da eksik cikinca igne verdi.kullandim fakat ayniyim. Yururken hemen yoruluyorum bu agri yuzunden, hocam bir ay sonra yine sinavim var, ne yapmaliyim.yardimci olursaniz cok sevinirim
Sayın Güneş hanım; şikayetleriniz muhtemelen postür bozukluğuna bağlı olarak ortaya çıkmaktadır ancak yine de bunun araştırılması gerekir. Bu nedenle benim önerim boyun radyografisi ve eğer gerekir ise boyun MRI ile değerlendirilmenizdir. Saygılarımla
HOCAM MERHABA YAKLAŞIK 4 AYDIR SALAZOPRİN KLLANIYORUM. SAĞ AYAK BİLEĞİMİN AZ ÖNÜNDE BASTIĞIM ZAMAN AĞRI OLUYOR.YANGI GİBİ. ÇOK DİKKAT EDİP KORUMAYA ÇALIŞIYORUM. AMA AĞRI GEÇMİYOR. SOĞUK SU BUZ GİBİ UYGULAMA RAHATLATIYOR.İNANIN PİSİKOLOJİM BOZULDU. LÜTFEN BİR YARDIM ÖNERİ TAVSİYE. ALLAH RAZI OLSUN..ŞU ANDA SABAH 2 AKŞAM 2 SALAZOPRİN 500 mg FOLBİOL 5 GR GÜNDE 1 ADET CALCIDAY D3 VİTAMİN 1 ADET KULLANIYORUM. ENDOL 25 mg ASLINDA YAZMIŞTI AMA KULLANMIYORUM.ÇOK ŞÜKÜR BU ARALAR FAZLA AĞRI OLMUYOR.ÖNCEDEN BAKIYORUM BİLEĞİM DE SONRA OMUZUMDA SANKİ GEZİYORDU AĞRI.SADECE AYAK BİLEĞİMİN İLERİSİNE DOĞRU ZORLARSAM AĞRI OLUCAK HİSSİNDEN DOLAYI KORKUYORUM. ZORLAMAMAYA ÇALIŞIYORUM.BAZEN ZORLARSAM SICAK YANGI GİBİ OLUYOR. SOĞUK SU SANKİ FERAHLATIYOR.AYAĞIM İÇİN YAPMAM GEREKEN VEYA BİTKİSEL KREM VEYA İLAÇ MI DESEM VEYA YEMEM GEREKEN VEYA YEMEMEM GEREKEN VEYA AYAĞIMA SARSAM İYİ GELECEK BİLMİYORUM.2 KÜÇÜK ÇOCUĞUM VAR. ÇOK MORALİM BOZULUYOR.LÜTFEN...ALLAH YAPMIŞ OLDUĞUNUZ BÜTÜN HAYIR İŞLERİNİZE SONSUZ KARŞILIĞINI VERSİN...
Sayın A. Haydan; hangi romatolojik hastalığa bağlı olarak hangi dozda Salazopyrin kullandığınızı bilmiyorum ancak bahsetmiş olduğunuz bulgular halen bir artrit tablosu bulunduğunu düşündürmekte. Bu nedenle benim önerim ilacı reçete eden doktorunuz ile ilaç dozu veya kombinasyon tedavisi yönünde tekrar görüşmenizdir. Saygılarımla Sayın A. Haydan; şikayetlerinizde azalma meydana gelmesi ilacın etkisinin başladığını göstermekte. Benim önerim ilaç etki ve yan etkilerinin değerlendirilebilmesi bakımından periyodik kontrolleri aksatmamanızdır. saygılarımla
hocam bacaklarımın ön taraflarında acıma ve üşüme var uyudugum zamanda bazenleri gerilmeler oluyor bütün tahliller temiz cıktı kullandıgım ilaclar bir işe yaramadı ellerim devamlı bacaklarımı ovuyor beni cok rahatsız ediyor bacaklarımdaki acıma ve üşüme sıcak veya soguk havalardada far rtmiyor
Sayın Engin bey; bahsetmiş olduğunuz şikayetler "Huzursuz bacak sendromu"nu düşündürmektedir. Bu nedenle Nöroloji kliniğince değerlendirilmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
BAZEN SOL PARMAKLARIMDA KARINCALANMA VE AYNI ZAMANDA DA YÜZÜMÜN SOL KISMINDA GÖZ ÇEVRESİNDE SOĞUMA HİSSEDİYORUM BELİRTİSİ NE OLABİLİR
Sayın O. Alp; bahsetmiş olduğunuz şikayetler ile ilgili olarak Nöroloji kliniğince değerlendirilmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
merhaba,ben daha öncede yazmıştım.simponi pen 2 ay kullandım fakat ağrılarımda azalma olmadı aksine bacağımı kaldıramaz oldum ayaklarım şişti.bu durum geçer mi.ayrıca ra dolayı olan su topmasını nasıl yok edebilirim.kalçamda su var.oda ağrı yapıyor. simponi acaba bende yan etkimi yaptı hiçbirşey anlamadım ağrım geçmedi yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler
Sayın Emine hanım; bahsetmiş olduğunuz ilaç da dahil olmak üzere Romatoid Artrit (RA) tedavisinde kullanılan biyolojik ajanların etki göstermesi için bir süreye ihtiyaçları vardır ve bu ilaçlar ağrı kesici olarak kullanılmazlar. Esas kullanım endikasyonları diğer ilaçlar tarafından hastalık aktivitesi baskı altına alınamayan hastalarda remisyonu başlatmaktır. Çok pahalı ilaçlar olmalarının yanında çok ciddi yan etkileri de bulunmaktadır. Bu nedenle benim önerim size bu tedaviyi başlayan klinik ile ilacın etkileri, yan etkileri, etki mekanizması ve beklenen sonuçlar ile ilgili olarak daha ayrıntılı görüşmenizdir. Saygılarımla
Merhaba Hocam, Bizlere zaman ayirdiginiz icin tesekkur ederim. Su anda belimde ve sirtimin tam ortasinda bazi agrilarim var. Bunlar gun boyu suruyorlar.Fizik tedavi uzmanina gorundum ve benden kan tahlilleri istedi. Tahlillerde crp, sedim, urik asit, hemogram normal cikiyor. Belimdeki agri baslayai yaklasik 1 ay oldu. Sirtimin ortasindaki agri ise yaklasik 2 haftadir var. Kendim surekli oturarak calisiyorum yillardir ve daha once bir sorunum olmamisti. Hocam, Ocak 2015 itibari ile tirnaklarimdaki bozukluklarin sedef olabilecegi soylendi. Sol omzumda da 3-4 aydir suren hafif bir agri var. Sizce ne yapmaliyim. Sedef ile birlikte sedef romatizmasi baslamis olabilir mi? Bunun icin yapabilecek kan testleri nelerdir? Sakroliak MR ve Bel MR cektirmek faydali olabilir mi? Bel MR cekiminde sirt bolgesinine de bakilabilir mi ? yoksa sirt bolgesi icin de ayri bir MR cektirmek gerekir mi? Bana yol gosterebilirseniz sevinirim. Iyi calismalar.
Sayın A. Ceyhanlık; Sedef hastalığına bağlı romatizma (psöriatik artrit) için farklı tanı kriterleri öne sürülmüştür ancak bunun değerlendirmesi romatoloji uzmanı tarafından yapılmalıdır. Bel ve sırt ağrıları için ayrı ayrı sakroiliak, bel ve sırt bölgelerinden MRI çektirilerek incelenebilir ancak doğru olanı ayrıntılı bir muayene sonrasında buna karar verilmesidir. Saygılarımla
Banada sakroileit başlangıcı dendı. Fakat tahlillerim temiz cikti iltihaplı olmasi gerekmiyor bu hastalıkta tahlillerimllll). Birde hastalığın ılerlemwsını durduracak bı ıgne den bahsediliyor. Ne kadar faydalı. Ben zor hareket ediyorum. Zor yuruyom. Ne yapılabilir. Suan tek endol fitil kullaniyorum.ol Odabıısetaramıyo.. solsakroışıakeklemınferıorkesonde eklemaralıhafıfceazalmısolupsubkortıkalalanda hafıf sklerotık degisiklik ıleuyumludansıteartısıızlenmektedırgorunum. Erlendonemsolsakroıleıtlehınedırdıyosonucc.
Sayın Berna hanım; MRI raporunda yazan erken dönemde sakroileit görünümü halen kullanmış olduğunuz endol gibi antiinflamatuvar ilaçlar dışında herhangi bir tedaviyi gerektirmez. Enjeksiyon ile uygulanan biyolojik ajan tedavilerine bu aşamada gerek yoktur. Ancak hastalığı belirli aralıklar ile takip edilmesi uygun olacaktır. Saygılarımla
crp 16 tedavisi varmı bir doktor salazoprin yazdı 2ay kullandım başka bir doktora gittim muayene yaptı tahlil istemedi regapen 75 yazdı sizce regapeni kullanmalımıyım
CRP vücudun herhangi bir bölgesindeki inflamasyona bağlı olarak yükseklik gösterebilir. Bu inflamasyon farklı nedenlere bağlı olarak (romatolojik, enfeksiyöz, neoplastik vs) farklı derecelerde CRP yüksekliklerine sebep olur. Bu nedenle sizde CRP değerinin hangi nedene bağlı olarak yükseldiği yani teşhis konulduktan sonra tedaviye başlanmalıdır. Saygılarımla
Merhabalar şiddetli boyun ve sırt ağrısı şikayeti ile fizik tedavi bölümüne muayene oldum ve dikloron 50mg , muscoflex 8mg, sulidinplus 50g likit JEL verdiler dün kullanmaya başladım ve sabah kalktığımda tek kulagımda çınlama sonrasında baş dönmesi ve migde bulantısı yaşadım ilaçların her birinde yan etkilerinde bu şikayetler yer alıyor bugün henüz kullanmadım agrilarim da ciddi azalma var ama ilaç tedavisini neyin yan etki yaptığını anlayamadigim için uygulayamiycam ne yapmalıyım. Teşekkür ederim.
Sayın Nurcan hanım; ilaca bağlı yan etkiler ortaya çıkmasından sonra ilaçları kesmeniz uygun olmuş. Eğer hafiflemiş olan şikayetleriniz tekrarlayacak olur ise ilaç tedavisi yerine Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon programı uygulanması uygun olacaktır. Saygılarımla
HOCAM MERHABA; ANNEM ILTIHAPLI ROMATIZMA HASTASI VE BYPAS OLMASI GEREKIYO YAKLAŞIK 20 GUNDUR HASTANEDEYIZ BU SUREDE ENBREL KULLANAMIYO HASTALIGI NUKSETMEYE BASLADI NAPICAZ NE OLUR BIZE YARDIMCI OLUR.
Sayın Z. Demir; Romatoid Artrit-RA (İltihaplı eklem romatizması) hastalarında cerrahi girişim öncesinde Enbrel tedavisine ara verilmelidir. Ancak bu tedavi ile beraber kullanılan diğer hastalık aktivitesini baskılayıcı ilaçlara (Steroid, Methotrexate) devam edilebilir ve gerekirse bunların dozunda da yükseltmeye gidilebilir. Bu ayarlamaları romatoloji uzmanı ve kalp cerrahi uzmanı beraberce planlamalıdır. Saygılarımla
meraba aer hastasıyım düzenli tedavi ve takiplerimi yaptırıyorum. bacaklarımda his kaybı ve hareket zorluğu çekiyorum. ne olabilir. teşekkür ederim...
Sayın S. Umut; Akut Eklem Romatizmasında (AER) bahsetmiş olduğunuz duyu semptomları görülmez. Bu nedenle benim önerim bir Nöroloji kliniğinde muayene olmanız ve gerekli tetkiklerin (EMG, CT, MRI vs) yapılmasıdır. Saygılarımla
Kalp Zarı İltihabı (Perikardit) ile ilgili uzman dr veya bölümünüz varmı sevgiler
Sayın Ali bey; perikardit Kardiyoloji veya Jalp_damar cerrahisi bölümlerini ilgilendirir ve bizim kliniğimizde bu uzmanlık dalları yoktur. Saygılarımla
Hocam 5 ay önce fabrikada çalışıyodum ayk kabının arkası vuruyor diye ayak kabıyı değiştirdin bizaman sonra topuklarımın üstüne basamadım alçı ya aldılar iğne vurdular topuklarıma ama hiç bi yararını göredim acaba hastalığım romatizma ola bilirmi yardım edin hocam teşekkürler..
Sayın Emrullah bey; bir romatoloji kliniğine başvurmanız ve "Seronegatif Spondilartropatiler" yönünden araştırılmanız uygun olacaktır. Saygılarımla
Hocam bende pes planus duz taban var bide meneskus amelyatı oldum çarpraz bağ kopuğu var askerlik yaparmıyım
Sayın Yusuf bey; askerlik muayenesi esnasında ilgili şikayetlerinizi bildirdiğinizde gerekli görüntüleme tetkikleri uygulanarak askerliğe elverişlilik durumunuz hakkında değerlendirmeler yapılacaktır. Saygılarımla
Eczacım Gut hastası olduğumu söyledi "sag ayağımın baş parmağı dışa doğru şişti kızardı müthiş bir agrı" bu şikayetim bende senelerdir vardı.aktif profesyonel spor yaptığım zamanlarda gelip gidiyordu baş parmak kızarıklığı , agrısı " milli sporcuydum "bu arada yaşımda 54. şikayetlerim son 5 yılda beni rahatsız etmeye başladı " yürüyüşü,bisiklete binmeyi,saunaya,hamama gitmeyi seyrekleştirdim,fitnese gitmeyi bıraktım ama bu aralar tekrar başlamayı düşünüyorum. benim iskelet yapım,kemiklerim iri boyum 1.90 m kilom yazın + -130 kilo kışın + -140 kg arası "kilo problemini çözmek için çalışıyoru" yaptığım işler dolayısyla sürekli oturduğum yerden iş yapmaya başladım " etle aram hala iyi,tereyağ,kuyruk yağı,zeytin yağı tüketimim fena sayılmaz,nerdeyse herğün 2 adet yumurta,alkolle aram ne iyi ne kötü arada bir kullanırdım şimdi kullanmamaya özen gözteriyorum. sigarayı bırakalı 2 sene oldu.Hocam yazdıklarımdan anlaşılaçağı gibi bu hastalığa daveti kendim çıkardım . Şikayetlerim vucudumda şişlik vardı,diz altında ayak bileğime kadar bir ödem /şilik vardı ,ayak baş parmağımda bilinen gut hastalığı belirtisi şikayetim vardı eczacıma bu şikayetleri anlattım "eczacım…….. " colchium tableti önerdi hergün 12 saatte bir kullanıyorum + herğün 1 adet ürikoliz 300 mg. sonuç vucudumdaki şişlik,ödem,diz altı mor benekler nerdeyse yok oldular "bu tabletleri kullanırken de BENEXOL + FERRUM + PHARMATON vitaminlerinide 2/3 günde bir alıyorum.Şikayetlerimin başlangıcında 1.5 ay önce sırtımda her sene çıkan bir sivilce vardı bu sivilceyi aptallık ederek sıkarak patlatmak istedik sonuç patlatamadık metal 1 lira kadar bir morarma oldu sonrası patladı uzun bir süre bacodern+fucidin le pansuman yaptırdım + 10 gün ENCEF 300 MG kullandım iyleşme oldu ama hala ufak bir meme başı şişlikle arada bir sıvı akıyor kanlı şimdi pansumana ,tendürtiyotla temizliğe günde 3 /4 kez devam ve CEFUROL 500 MG kullanıyorum.doktorum,eczacım ürikoz ve colchium kullandığımı biliyor.ürkikoliz antibiyotik bir arada kullanmak sakıncalımı ? ellerimde her sabah uyuşukluk hissediyorum 1 / 2 dakika hareket edince geçiyor sebebi nedir ? cinsel arzu kayboldu nedeni nedir? gut hastalığı için kullandığım haplar sperm sayısını azaltırmı , seks arzusunu yok edermi ? bir kaç kez uykumda sabaha karşı ciddi 5 dk 'ka süren kramplar "sol ve sag baçak apiş arası /iç baldırlarım" nerdeyse aglamaya başladım .Büyük tuvaletim rahat ishal gibi ama değil ilaçların yan etkisimi ? bu arada sürekli zencefil + zerdeçel + limonlu soda/su herğün 2 ltr nin altına düşmeyen bir tüketime devam ediyorum + mevsimsel taze kiraz,karpuz,çilek gibi gut hastalığına iyi gelir dedikleri için fanatik tüketicisi olmak üzereyim.Sayın hocam uzunca bir hikaye oldu benim durumum sizce nedir " kan tahlilleri yaptıraçağım " sivilce,kramp,sperm,seks isteği,ellerimdeki uyuşukluklar,ÜRKOLİZ LE COLCHİUM U NE ZAMANA KADAR KULLANMALIYIM ,ANTİBİYOTİKLE ÜRİKOLİZ,COLCHİUM BİRLİKTE KULLANMAK SAKINÇALIMI.SELAMLAR
Sayın Ali İhsan bey; anlatmış olduğunuz şikayetler gut hastalığı ile uyumlu ancak bana ürik asit seviyenizi bildirmemişsiniz. Colchicum dispert 0.5 mg tablet akut atak tedavisinde kullanılır, bundan sonra ise günde 1 tablet olarak yeni ataklara karşı koruyucu olarak kullanılır. Ürikoliz ise ürik asit oluşumunun azaltılması için kullanılır. Bu iki ilacında karaciğer üzerine toksik etkileri bulunmaktadır ve kullanılan diğer ilaçların metabolizması üzerine etkileri vardır. Ancak sizin bahsetmiş olduğunuz şikayetlere genellikle sebep olmaz. Benim önerim gut hastalığı ve bu hastalığın olası komplikasyonları yönünden romatoloji veya endokrin uzmanları tarafından tekrar ayrıntılı olarak değerlendirilmenizdir. Saygılarımla
Merhaba hocam Bir kaç yıl önce boynumdaki tutulma ve omuz ağrısı için tedavi gördüm boyun düzleşmesi teşhisi kondu ilaçlarla biraz azaldı bu yıl tekrar nuksetti yanısıra belimin alt kısmında genel olarak sabahları aşırı derede ağrı ve tutukluk vardı tekrar doktoruna basvurdum a.s tanısı kondu raporlu ilaç kullanıyorum boynundaki ağrı kalmadı denecek kadar az ama belim deki agri tutukluk hala devam ediyor buna ek olarak ta sırt bolgesindeki kaburgalarimin sağ yada sol yanina ara sıra kramp şeklinde de vuruyor ne yapmalıyım... Şimdiden tesekkurler
Sayın B. Pamuk; Ankilozan Spondilit (AS) tanısının konulabilmesi için bazı kriterlerin bulunması gereklidir ve tek başına boyun veya bel ağrısı ile AS tanısı konulamaz. Sizin bu özelliklerden hangilerini taşıdığınızı bilmeden bir yorumda bulunmak yanlış olacaktır . Bu nedenle benim önerim AS tanısı konulan kliniğe başvurarak devam eden ağrılar nedeniyle tekrar değerlendirmelerini istemek en mantıklı çözüm olacaktır. Saygılarımla
meraba hocam ben as hastasıyım bu teşhis bana yeni koyuldu aslında kaç ay boyunca gittim sonuçlarım temiz çıkıyordu son zamanlarda as olduğumu söylediler ve enbrel ıgne oluyorum bu 3 .cu olucak ama boğazımda sanki yutkunurken genzim biraz acıyor gibi ignemi olmalıyım mi sizce hemsirem hastayken vurulmami mi söylemişti şimdiden teşekkürler
Sayın G. Yılmaz; Ankilozan Spondilit (AS) hastalığında omurga eklemleri veya ekstremite eklemlerinde hastalığa ait bulgular ortaya çıkar. Bununla beraber özellikle hastalığın başlangıç döneminde yani herhangi bir tedavinin başlanmadığı dönemlerde laboratuar değerlerinde de inflamasyonu destekleyen anomaliler görülebilmektedir. AS tanısının konulabilmesi için bazı kriterlerden yararlanılmaktadır. Tüm buraya kadar yazdıklarım beraberce değerlendirilerek hastaya AS tanısı konulur. AS tanısı kesinleştirildikten sonra tedavi planlanmasına geçilir. Öncelikle yan etkisi daha az olan ilaçlardan başlanarak hastalık aktivitesi kontrol altına alınmaya çalışılır. Eğer başarılı olunamaz ise bir üst guruba geçilir ve hastalık remisyona sokulmaya çalışılır. Benim anladığım kadarı ilse sizde bu yol izlenmemiş. Size SUT’da (Sağlık Uygulama Tebliği) AS hastalığında Etanercept başlanması ile ilgili bölümü yazıyorum. Bundan sonraki tedavinize nasıl devam edeceğinizi sizi takip eden doktorunuz ile görüşmeniz daha uygun olacaktır. Saygılarımla (Aksiyel tutulumlu ankilozan spondilitli hastalarda; biri maksimum doz indometazin olmak üzere en az 3 nonsteroid antiinflamatuar ilacı maksimum dozunda kullanmasına rağmen yeterli cevap alınamayan (Bath Ankilozan Spondilit Hastalık Aktivite İndeksi (BASDAİ) >5), bununla birlikte eritrosit sedimetasyon hızı >28 mm/s veya normalin üst sınırını aşan CRP değeri veya MR/sintigrafi ile gösterilmiş aktif sakroilit/spondiliti olan durumlarda, bu durumun 3 ay süreli sağlık kurulu raporunda belirtilmesi koşuluyla ilaca başlanır. Periferik eklem tutulumlu ankilozan spondilitli hastalarda; maksimum dozda NSAİ ile birlikte sulfasalazin veya methotrexattan birinin kullanılmasına rağmen yeterli cevap alınamayan (BASDAİ >5) ve bununla birlikte eritrosit sedimentasyon hızı >28 mm/s veya normalin üst sınırını aşan CRP değeri olan durumlarda, bu durumun 3 ay süreli sağlık kurulu raporunda belirtilmesi koşuluyla ilaca başlanır.)
merhabalar , ben 3,5 yıldır ankliozan spondilit hastasıyım yaşım yaşım 29 ve bundan önce hiç olmadığı kadar uzun süreli ağrım var yaklaşık 4 aydır atak durumunda ve yaşam kalitemi inanılmaz düşürüyor. omurga bel boyun sırt kasık diz kapağı ayak tabanı tendon kalça gibi bölgelere vurarak hayatımı aşırı olumsuz etkiliyor son 3 aydır voltoren ve endol kullanıyorum ama uzun vadede etkili olmuyor sadece anlık etki bazen fayda etmediği bile oluyor sizce nasıl bir yol izlemeliyim
Sayın İskender bey; Halk arasında omurilik romatizması olarak da isimlendirilen Ankilozan Spondilit (AS) öncelikle sakroiliak eklemlerden (leğen kemiği eklemleri) başlayarak daha sonraki dönemlerde omurgayı tutan, aynı zamanda vücudun diğer bölgelerindeki küçük eklemleri de tutabilen, kronik inflamatuvar bir hastalıktır. AS tedavisinde ilk olarak nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar (sizinde kullanmış olduğunuz voltaren tablet veya endol kapsül gibi) kullanılır. Bu ilaçların ağrı kesici özelliklerinin yanı sıra iltihabı (inflamasyonu) azaltıcı etkileri de vardır. Ancak bu gurup ilaçlar ile hastalık aktivitesini baskılayıcı sonuç elde edilemez ise ve eğer hastalarda esas olarak omurga dışı eklemlerde (omuz, dirsek, kalça, diz, ayak bileği gibi) bir tutulum varsa o zaman 2. basamak ilaçlardan Salazopyrin ile tedaviye geçilir. Salazopyrin tedavisinde ilaca 500 mg/gün dozda başlanarak her hafta doz artımına gidilir ve yaklaşık 4 hafta sonra 2 gr/gün doza çıkılır. Eğer 2 gr/gün doz ile etki elde edilemez ise bu ilacın dozu maksimum 3 gr/gün kadar çıkılabilir. Salazopyrin tedavisinde ilacın etkisi 6-8 hafta sonra görülmeye başlanır ve hastanın vereceği cevaba göre doz ayarlaması yapılır. Eğer 3 gr/gün doza çıkılmasına rağmen hastalık aktivitesi kontrol altına alınamayacak olursa bir başka tedavi seçeneği olarak son dönemlerde biyolojik ajanlar gurubundan anti-TNF ilaçlar da (İnfliximab=Remicade, Etanercept=Enbrel, Adalimumab=Humira) kullanılmaktadır. Sizin durumunuza gelince, hastalığın hangi evrede olduğu ve mevcut durumdaki hastalık aktivitesi yönünden bilgi sahibi olmadan bir fikir beyan etmek yanlış olacaktır. Bu nedenle benim önerim sizi takip eden doktorunuz ile tekrar temasa geçerek beraberce yeni bir tedavi şemasını planlamanız uygun olacaktır. Saygılarımla
dizlerimden ameliyat olsum ama sol dizimde devamlı iltihap oluyor dizim çok ağrıyor ne kullanmam lazım
Sayın T. Hazar, diz operasyonu sonrasında diz ekleminde iltihap oluşması ciddi bir sorundur ve eklemin hareketlerini kaybetmesine kadar uzanabilecek bir dizi komplikasyona neden olabilir. Bu nedenle en kısa sürede ameliyat olduğunuz kliniğe başvurmanızı öneririm. Saygılarımla
merhaba akut eklem ateşi veya kalp romatizması ilerleyen vakalarda ne gibi sorunlara yol açar. bacaklarda his kaybı kas yırtılması ya da hehangi bir sinir tahribatı yapması mümkün müdür? olası benzer sorunlar nelerdir. teşekkür ederim....
Sayın Sevgi hanım; Akut eklem romatizması (AER) veya romatizmal ateş (Rheumatic fever) eklemler, kalp ve merkezi sinir sisteminde bulgular yaratabilen bir hastalıktır. Beta-hemolitik streptokok enfeksiyonlarından sonra ortaya çıkabilir ve en önemli kalıcı hasarı kalp kapakları üzerinde bırakır. Bu nedenle AER bağlı olarak kalp tutulumu olan hastalarda cerrahiye kadar gidebilecek sonuçlara engel olabilmek için hastaların hayat boyunca koruma altında (uzun etkili penisilin tedavisi) bulunmaları gereklidir. Eğer size AER tanısı konulmuş ise kontrollerinizi aksatmamanız yararınızadır. Saygılarımla
Merhabalar, 19 yaşındayım 7-8 yıldır eklem ağrıları yaşıyorum. küçüklüğümde gelişme ağrıları olduğu söylendi o zamanlar diz kapaklarımda şiddetli ağrı vardı. birkaç yıl sonra eklem romatizması dendi. son 2 yıldır da romatizmam olmadığı söylendi. yapılan bütün tahlillerde her şey temiz çıktı. bana sabahları şişlik ağrıma var mı diye soruldu. bende öyle bir sorun yok. şuan ki eklem ağrılarım her an var bazen şiddetleniyor. şekerli yiyince yada dışarı çıktığımda akşam eve geldiğimde çok yorulmuş bitmiş ve ayak bileğimdeki bazen öyle ağrılar oluyor ki ağrıdan uyuyamıyorum. tüm eklemlerimde ağrı olmasına karşın en çok ayak bileği sonra diz ağrıları sonra parmak dirsek sırt boyun gibi her yerimde ağrılar bulunmakta. en son bütün tahliller temiz çıkınca Cymbalta 30 mg verildi 12 gündür kullanıyorum. etkisini 20 gün sonra gösterirmiş. ilk başta boğazım sıkılıyor gibi hissettirdi uyku bozukluğu diş sıkma yan etkileri oldu. kronik ağrı olma ihtimali varmış. sizce bu teşhis doğru mudur romatizma kesin olamaz mı annem babam da romatizma var. ve bu ilaç tamamen bu ağrıları bitirebilir mi
Sayın M. Akif, laboratuvar tetkiklerinin normal sınırlar içerisinde bulunması inflamatuvar bir romatolojik hastalık ihtimalini azaltmaktadır. Bu alt ekstremite ağrıları mekanik nedenlere bağlı olabileceği gibi yaygın vücut ağrıları “Fibromiyalji Sendromu”na da bağlı olabilir. Bu nedenle benim önerim romatoloji kliniğinde takibinizin devam etmesidir. Saygılarımla
Rf 80 crp 14 kuyruk sokumu emarine istinaden o bölgeye kortizonlu iğne vuruldu ağrım geçmedi oturamiyorum bir yildir crp 14 civarı ne yapmalıyım
Sayın N. Arslan; öncelikle hastalığınıza teşhis konulması ve ondan sonra tedaviye başlanması gerekir. Lokal steroid enjeksiyonları ancak semptomatik rahatlama sağlar. Bu nedenle benim önerim RF ve CRP yüksekliklerine yönelik ayrıntılı incelemeler yapılmasıdır. Saygılarımla
Merhaba ben 28 yaşındayım ayak bileği ve iskeletinde başlayan ayrı şişme ödemle ve üstünde duramamaya başladım. Romatoloji doktoru dahil 28 doktor gezdim hiç birşey bulamadılar ve hala öyleyim. 2 saaten fazla ayakta kalamıyorum bana yardımcı olursanız sevinirim şuan çalışamıyorum sizden cevap bekliyorum.
Sayın Gültekin bey; öncelikle ayak bileğinde eklem şişliği ve ağrı (Artrit) tablosunda bazı incelemelerin yapılması gerekir. Burada yapılacak romatolojik tetkiklerin sonuçları normal sınırlarda olur ise o zaman altta yatan mekanik nedenlere yönelik incelemelerin (direkt radyografi, CT, MRI vs) yapılması gerekir. Çıkacak sonuçlara göre teşhis konularak tedaviye başlanabileceği gibi daha ileri inceleme için biyopsiye kadar gidebilecek bir süreç takip edilebilir. Buraya kadar yazdıklarımdan da anlaşılacağı gibi sık doktor değiştirmek yerine aynı güvenilir merkez ile bu algoritma içerisinde devam edilmesi daha uygun olacaktır. Saygılarımla
Merhabalar, 36 yaşındayım boyumun 6 sene öncesine göre 2 cm kısaldığını farkettim. Bu durum normal mi yoksa kemik erimesi belirtisi olabilir mi? Teşekkür ederim
Sayın Özlem hanım; 36 yaş Osteoporoz nedeniyle boyda 2 cm kısalma meydana gelmesi için erken bir yaştır. Bu nedenle öncelikle duruş bozukluğu (postür bozukluğu) yönünden değerlendirilmeniz eğer bu konuda bir sonuç alınamaz ise o zaman osteoporoza yönelik risk faktörleri ve omurga ile kalça eklem bölgelerinden yapılacak kemik yoğunluk ölçümleri ile daha ileri değerlendirilmelere geçilmesi uygun olacaktır. Saygılarımla
Merhabalar bende iltihapli romatizma hastaliği var ilaçlarla basladiğim bu hastalık daha sonra haftalık şimdi ise aylik iğneye dönüştü(sımponı 50 mg kullandiğim iğne) ama bunun da etkisi yok başka tedavi yolu varmi bu hastaliğin ileriki evresi ne olur şimdiden çok teşekkürler
Sayın Canan hanım; halk arasında iltihaplı romatizma olarak bilinen Romatoid Artrit (RA) tedavisinde sizin kullanmış olduğunuz biyolojik ajanlar dışında da (haftalık, aylık, 6 aylık olmak üzere) bazı seçenekler vardır. RA tedavisinde esas amaç hastalık aktivitesinin baskılanarak daha ileriki dönemlerde deformite gelişmesinin engellenmesidir. Bu nedenle benim önerim sizi takip eden doktorunuz ile görüşerek yeterli derecede bir aktivite kontrolü sağlanıp sağlanmadığına karar vermenizdir. Bu takip eden süreçte yeni tedavi seçenekleri denenebilir. Saygılarımla
Merhabalar hocam ben 5 aydir el eklemlerinde ağri var sabahlari şişlik oluyor ve gecmedi fizik tedavi bölümüne gittim.kan tahlillerim normal cikti doktor yinede ilac verdi ama ben kullanmadim çünkü bebek düşünüyoruz yalniz hamile kalmadan önce Ankarada test yaptirip doktorlara danismak istiyorum çünkü korkuyorum sanki orta parmagimin ekleminde cikinti gibi bisey var yinede emin olamiyorum bebek olduktan sonra ilac kullansam tedaviye başlasam bi sorun olurmu doktorlar ne der bilmiyorum ne yapicagimi sasirdim simdiden teşekkürler
Sayın Deniz hanım; travma olmaksızın ortaya çıkan eklem şişliği araştırılması gereken bir bulgudur. Bu nedenle herhangi bir ilaç kullanmaya başlamadan önce kesin tanının konulması gerekir. Bu nedenle benim önerim tekrar değerlendirilmenizdir. Saygılarımla
Merhabalar ben 7 yaşında aşırı ateş ve bacak ağrısından dolayı hastaneye gittim iltihaplı romatizma teşhisi kondu şu an 21 yaşındayım ağrılarım hala var en son gittiğim doktorum sağ ve sol bacaklarda iltihaplı romatizma teşhisi koydu ve acil fizik tedaviye başla dedi ama fizik tedavi hakkında hiç iyi şeyler duymadım sizce ne yapmalıyım.
Sayın Derya hanım; halk arasında iltihaplı romatizma olarak bilinen Romatoid Artrit (RA) hastalığında aktif dönemlerde ilaç tedavisi ile hastalık aktivitesinin kontrol altına alınması gerekir ve ancak bu dönemden sonra FTR uygulamaları ile hastalarda ortaya çıkan patolojik tablo düzeltilmeye çalışılır. Sizin tanı konulduktan sonra geçen 14 yıl içerisinde hangi tedavileri aldığınız ve en son olarak hangi ilaçları kullandığınız, muayene ve laboratuar bulgularınızı bilmeden bu konuda daha fazla bir yorumda bulunmam mümkün değil. Saygılarımla
Bahar alerjisi için kenacort a retort ampul yazdı 4 aylık bebeğim var emziriyorum 1 adet 40 mg sizce kullanmalımıyım
Sayın Yeşim hanım; Kenakort A IM retard amp içerisindeki etken madde triamcinolone acetonid bir kortizondur ve belirli oranlarda emzirme sütüne geçer. Sadece bahar allerjisi için böyle bir tedavinin gerekli olduğunu düşünmüyorum. Saygılarımla
yaklaşık 10 Yıldır fibromiyalji hastasıyım. Çeşitli ilaçlar denedim fayda göremedim.son 1 Yıldır lyrca 150*2 doz kullandım çok iyi geldi.şimdi 4 haftalık gebeyim ne yapmalıyım.ilacı bırakacaksak başka Çözümler var mı?
Sayın Betül hanım; Lyrica hamilelik döneminde kesinlikle kullanılmamalıdır. Bunun yerine ne yapılabileceği konusunda sizi takip eden doktorunuz ile görüşmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
Merhaba hocam. Ben 39 yaşındayım ve 10 haftalık hamileyim ve ilk gebeliğim. Hamileliğin 7. haftasından itibaren ayaklarımda ağrı oldu ve üzerine basamadım daha sonra her iki el ve ayak bileklerimde ve ayak tabanımda şişlikler, dizlerimde ve dirseklerimde ağrılarla birlikte çok hafif kızarıklıklar meydana geldi. Hiç geçmeyen enseden başlayan ve iki kulağımın arkasında çember halinde baş ağrılarım oldu. Dahiliye doktoruna gittim. CRP yüksek çıktı ve doktor iltihaplı romatizma olabileceğini söyledi ve 4 mg kortizona başladım. 10 gün sonunda dozunu azaltarak kortizonu bıraktım. İlacı kullanırken şişlikler ve ağrılar geçmişti. Ancak ilacı kestikten sonra yine ayak tabanlarım şişti ve yürümekte zorlanıyorum. Ne yapmam gerekir? Ayrıca hamileliğin başlangıcı ile aynı zamana denk gelmesi normal midir? Başka bir hastalık riski olabilir mi? Çok teşekkür ederim. Saygılarımla.
Sayın Ayşe hanım; pek çok romatolojik hastalığın başlangıç dönemi hamileliğin görülebileceği yaş aralığında olmasından dolayı arada bağlantı kurulmaya çalışılır. Sizin steroid tedavisi sonrasında gerileyen şikayetlerinizin ilaç kesilmesinden sonra yeniden başlaması daha ayrıntılı olarak incelenmeniz gerektiğini göstermekte bu nedenle benim önerim bir romatoloji uzmanı tarafından tekrar değerlendirilmenizdir. Saygılarımla
Selamlar. Yıllardır bacaklarımın bilek ve baldır kısımları ağrıyor ve şiş. Okul hayatım boyunca hiç etek giyemedim. Özellikle yazın kütük gibi oluyor. Soğukda rahatlatıyor şişlik biraz olsun iniyor. Kışın daha az oluyor ve bir de sabahları ince gibi. Doktora defalarca gittim birşey yok dediler. En son varis çorabı verdiler. Siz ne önerirsiniz.
Sayın Aslı hanım; Damar cerrahisi muayenesi sonrasında yapılacak her iki alt ekstremite venöz doppler ultrasonografi sonucunda bacaklardaki şişliğin sebebinin ortaya konulabileceğini düşünüyorum. Eğer bu tetkikler sonrasında herhangi bir patoloji saptanamaz ise bu şiş görünüm yapısal olarak kabul edilmeli ve o bölgelere yönelik olarak yapılacak sportif aktiviteler ile durum daha kabul edilebilir hale getirilmeye çalışılmalıdır. Saygılarımla
Merhaba ben 26 yasında bir bayanım. 2 yıldır bel ağrım bulunmakta. L5-S1 de minimal fıtık bulunmakta. Fizik tedavi ile geçmedi. Bu kez kalça emarmda kemik iliği ödemi cıktı ve muayene bulgularımda AS hastalığı görünüyor. Kemik iliği ödemi bu hastalığa bağlı olabilir mi? Hastalığın tedavi yöntemlerini araştrdm fakat ödemden korkuyorummm...
Sayın D. Uygun; aralarında kronik travmaların da bulunduğu pek çok durumda MRI bulgusu olarak kemik iliği ödemi görülebilir. Ankilozan Spondilit (AS) tanısı konulabilmesi için bazı kriterlerin bulunması gereklidir bu nedenle herhangi bir endişeye kapılmadan bir romatoloji kliniğinde yeniden değerlendirilmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
Merhabalar. As hastasıyım ve böbregimde de nefrit çıktı. Ve tedavi olarak Humira iğnesi verildi. Bu iğne böbreği kötü yönde etkiler mi? Bu iğnenin erkeğin üremesini engeller mi? Saygılarımla. şimdiden teşekkürler...
Sayın E. Yavuzarslan; bugüne kadar yapılan çalışmalarda Humira kullanımının böbrek fonksiyonları üzerine olumsuz bir etkisi tespit edilememiştir. Ayrıca Humira’nın erkek fertilitesi (üreme kapasitesi) üzerindeki etkileri üzerine insanlarda yapılmış uzun dönemli bir çalışma olmamasına rağmen, hayvanlar üzerinde yapılan testlerde böyle bir yan etkiye rastlanmamıştır . Saygılarımla
Öncelikle merhaba. dizim çok ağrımakta, arasıra çıtlamaktadır. baldırlarda uyuşma olmaktadır. kasıkta yanma meydana gelmektedir. bu agrılar soğuk havalarda ve anı hava degısımlerınde daha cok görülmektedir. sebebi neye bağlıdır ve hangi hekime muayene olmam gerekir.
Sayın Cihangir bey; anlatmış olduğunuz şikayetler öncelikle “Dejeneratif Osteoartrit”i düşündürmekte bu nedenle Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon kliniğinde muayene ile incelemelerin başlaması uygun olacaktır. Saygılarımla
Öncelıkle merhabalar. benım eklem lerımde agrı ve şişme oluyor bır cok doktora gıttım ılac kullandım ama gecmıyor arada agrılar kesılıyor sonra gene baslıyor suanda yuruyemez durumda ayak bılegım şiş ve agrıyor ne yapmalıyım nereye bas vurmalıyımm ne olur bana yardımcı olun cok caresısımm.. SAYGILAR
Sayın Ercan bey; değişik eklemlerinizde görülen ağrı ve şişlik (Artrit) tablosu nedeniyle bulunduğunuz bölgedeki romatoloji kliniklerinde muayene olmanız uygun olacaktır. Saygılarımla
artiromatizma hastası iyileşirmi perhiz etmelimi belirtisi eklemlerde şime şideti acı sanki kolanyağıyla şırınga vermişler gibi göz içinde yanma nezleolmuş gibi hisetme nefes darlığı kulak çınamasıda olyomu
Sayın S. Öktemsoy; çok farklı romatolojik hastalıkların çok farklı semptomları vardır ve bu hastalıkların bazıları uygulanan tedavi ile uzun süreli remisyona girebilmektedir. Saygılarımla
sayın hocam yurtdısında yaşayan bır bayan akrabam halsızlık sıkayetıyle doktora gıtmış ıltıhaplı romatızma tesışı konulmus fızık tedavı uygulamıslar fızık tedavı sonrası vucudunun bırcok yerınde beze olusmaya baslamıs tahlıllerı yapılmıs henuz sonuç cıkmamış.ıltıhaplı romatızmalarda fızık tedavıden dolayı yan etkısı olabılırmı.bezelerın olusması ne ola bılır bılgılendırırsenız memnun olurum .saygılar
Sayın Necmi bey; Halk arasında iltihaplı Romatizma olarak bilinen Romatoid Artrit (RA) hastalığında vücutta değişik büyüklükte ancak hiçbir zaman patolojik boyutlara ulaşmayan reaktif lenf nodları (beze) görülebilir. RA hastalarında hastalığın aktif dönemlerinde Fizik Tedavi programı uygulanmamalı ve hastalığın remisyon dönemine geçmesi beklenmelidir. Uygulanan medikal tedavi ile lenf bezi boyutlarında bir değişiklik görülmez ise o zaman o bölgeden eksizyonel biyopsi ile patolojik inceleme yapılması gerekebilir. Saygılarımla
Merhaba Hocam, oncelikle bizlere zaman ayridiginiz icin cok tesekkur ederim. Hocam, yaklasik 2 haftadir bel bolgemde sag ve sol tarafta bir agri basladi. tam belimin ortasinda da bir agri hissi var. Kuyruk sokumu bolgemde de agri hissediyorum. Yaklasik 3 ay once tirnak bozukluklarindan dolayi sedef tirnak olma ihtimali yuksek bir tani konuldu. Onun oncesinde kuyruk sokumu bolgemdeki agri yaklasik 1 yildir var. ozellikle sert bir yerden kalkarken olusuna bir agri vardi. o simdi surekli bir hal almaya basladi sanki. Belimde ve sirt bolgemde agrilar oluyor. Sizce sedef ile ilgili romatizma olabilir mi? Bunlarla ilgili olarak ne gibi tahliller yaptirmam gerekir. 1 ay oncesinde yapilan kan tahlillerinde crp ve sedim normal sinirlar icinde cikmisti. Ancak kan tahlili zamaninda belimdeki bu agrilar yoktu. kuyruk sokumu agrisi ise vardi. Bana ne onerirsiniz hocam. Iyi calismalar,
Sayın A. Ceyhanlık; Sedef hastalığına bağlı romatizma (Psöriatik Artrit) bulgularından bir tanesi de leğen kemiği eklemlerinin iltihabıdır (Sakroileitis). Bel ağrısı ile kendini gösteren bu tablonun tanısı için sakroiliak eklemlerin direkt radyografisi veya o bölgenin MRI ile incelenmesi yararlı olabilir. Saygılarımla
Psoriasis Artrith sebebiyle hafta sonu 4x2,5 Methotrexate almaktayım. Methotrexate yi hafta sonu yerine hafta içi almamın bir sıkıntısı olur mu? hafta ortasında almam problem yaratır mı? teşekkürler
Sayın E. Budak; Methotrexate her hafta aynı gün yani 7 gün aralıklar ile haftanın her günü kullanılabilir. Saygılarımla
İyi günler AS ve Ra hastasının. Salazopyrin, endol, meto., kullanıyorum.şu an soğuk algınlığı yaşıyorum aspirin türü ilaç kullanabilirmiyim.teşekkürler
Sayın H. Özbitrani, mide şikayetleriniz yoksa Aspirin veya diğer nonsteroid antiinflamatuvar ilaçları kısa süreli olarak kullanmanızda herhangi bir sakınca yoktur. Saygılarımla
1 yildir gecmeyen gluteus mediys tendinit teshisim var..bir cok defa fizik tedavi oldum..kortizon ignesi yapildi..hala rahat degilim..sebebi ne olabolir...bu kadar zor gecen bir rahatsizlikmi..trokanterik bolgedede agrim var..saygilar
Sayın Gülden hanım; kesin tanı yönünden daha ileri bir merkezde yeniden değerlendirilmenizi öneririm. Saygılarımla
iyi günler dr bey.daha önse size yazmıştım.hani şu valiz hikayesi olan. tendinit ve romatızmal hastalık ihtimalıyle deltacortril ve surgam vermişti romatolog.1 kutu kullandım ayak arılarım tamamen geçti sadece bilekteki yuvarlak çıkıntı kemiğin çevresindeki damarlarlarda acı kalmıştı. iyileşiyorum diye TEDAVİ AMAÇLI GELDİĞİM TÜRKİYEDEN AYRILIP YAŞADIĞIM ÜLKEYE DÖNDÜM. 5 gün oldu ilaçlar biteli ve gün gün arılarım yeniden başladı. çok büyük hayal kırıklığı yaşıyorum neden yeniden başladı. biraz daha bekleyip Dr.umu aramayı düşünüyorum. durumumu değerlemdirirmisiniz, ağrılar tam iyileşecekken neden başladı* BİRDE deltacortrile karşı toplumda önyargılar var. uzun kullanmak sıkıntı yaratırmı? Sizce ne kadar süre daha kullANAYIM* her bunaldığımda size yazıyorum. sonsuz teşekkürler
Sayın S. Berk; hastalara romatolojik olarak kesin tanı konulmadan steroid tedavisi ile hastalık tablosunun baskılanmasına karşıyım. Anladığım kadarı ile sizde de benzer bir durum oluşmuş. Steroid tedavisi kesildikten sonra benzer tablonun ortaya çıkmaya başlaması romatolojik bir hastalığın bulunduğunu düşündürmekte bu nedenle benim önerim yaşadığınız bölgede hem muayene hem de ileri romatolojik tetkikler ile yeniden değerlendirilmenizdir. Saygılarımla
Hocam merhaba benim kendimi bildim bileli sirt agrim mevcut ozellikle sol tarafimda Kalbimin alti yine o bolgenin arkasi bosluk diyebilirim orada cok keskin bi agrim oluyor nefesimi kesiyor dik durmakta yatip kalkmakta ve yurumekte zorlaniyorum biraz fazla hareket edince carpintim oluyor defalarca doktora gittim osteid ostema olabilir dendi emar ve tomografi temiz cikti agrim oldugunda 20 30 arasi yokken 20 25 arasi skolyozum mevcut. Nerdeyse her ay bu agrim oluyor ve 3 gun dinlenmeden gecmiyor ne yapmam gerek 20 yasindayim
Sayın Gizem hanım; bahsetmiş olduğunuz şikayetler ileri tetkik ve inceleme gerektirmekte, bu nedenle benim önerim öncelikle kardiyoloji kliniğinden incelemelerin başlamasıdır. Daha sonrasında onlar sizi diğer ilgili bölümlere yönlendireceklerdir. Saygılarımla
Merhaba benim sağ kolumda biraz ağrı vardı dirseğimin olduğu bölgede ama darbe çarpma kasma gibi bişi yoktu ve uzun süre geçmedi muscoflex kullandm ama geçirmedi krem ve tablet olarak en son acile gittim röntgende bişi çkmadı voltaren 100 mg retard içtim akşam fayda etmedi ama ertesi sabah içince ağrım kesildi ama 2 kez ellerimde bişi taşıdığmda şişiyo ama sonra geçiyo :/ anlamadım ortopediye mi fiziğemi gitmem gerektiğini .teşekkürler
Sayın Başak hanım; anlatmış olduğunuz hikaye, sizin dirseğinizde lateral epikondilit (tenisci dirseği) bulunduğunu düşündürmekte. Bu olayın tedavisi Ortopedi veya FTR kliniklerinde yapılabilmektedir. Saygılarımla
dizimde emar çektirdimsag diz eklemimde hafif forumda gonartoroz bulguları gorade patellar kondropatti eklem içinde sıvı miktarı artışı patellar tendon anteriorunda subkutan ödem göründü dizmde agrı var haffif oturup kalkarken agır çalışyorum uzun süre ayaktayım fizik tedavi almamı istediler fizik tedavinin bana yaraı ne almazsam ameliyatım daha uzarmı yada yıl sonra kıkırdak degişecek demişlerdi yaşındayım lütfen açıklarmısnız çalışma lazım teşekürler
Sayın Melike hanım; mevcut bulgularınız cerrahi girişimin gerektiğini düşündürmüyor, bu nedenle uygulanacak Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon programı sonrasında verilen egzersizleri yapacak olursanız uzun süre cerrahiye gerek kalmadan idare edebileceğinizi düşünüyorum. Saygılarımla
regapen 75 mg günlük kullanıyorum.fibromiyolji tanısı ile başladı fizik dr.ilac almayı unutursam uykusuz kalıyorum.fazla halsiz kalıb günlük aktivasyonumuda kısıtlıyor.agrılardanda kurtulmadım yani faydasını gördüm diyemem.bırakmak istiyorum.selamlar
Sayın H. Geliş; pregabalin (Regapen) Fibromiyalji endikasyonu ile 2x75 mg doz ile başlanıp eğer şikayetler devam ederse 2x150 mg doza kadar kullanılabilen bir preparattır. Bu ilacın etkilerini yetersiz görüyorsanız sizi takip eden doktorunuz ile doz ayarlaması veya alternatif ilaçlar konusunda görüşmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
Hocam iyi geceler öncelikle benim dizimde sivi birikmesi vardı bundan 8 ay önce düşmüş ve dizime baya sert bir darbe almıştım ondan dolayi bu oldu onemsemedim daha doğrusu doktora gittim özel bir hastaneydi ve bana Dizlik verdi kayma olmuş kemikte ve sıvı toplanması var dikkat et dedi dizligi kullandım fakat ben mağaza müdürüyum mecburiyetten sürekli ayakta kalıyorum ve şişti 3 gün önce dayanılmaz dereceye geldi bacagima basamadim hemen hastaneye gittim içindeki sıvıyı enjektör yoluyla aldılar fakat şuanda çok ağrı yapıyor ve topalliyorum sol ayagimin üstüne basamiyorum bu normal midir ? Simdiden teşekkür ederim
Sayın Rabia hanım; daha önceden geçirilmiş bir travmadan 8 ay sonra yeniden bir şişliğin oluşması bu konuda araştırma yapılması gerektiğini düşündürmekte bu nedenle diz MRI ve ayrıntılı romatolojik tetkikler ile yeniden değerlendirilmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
Hocam yaklaşık 1 haftadır sol tarafımda sırtım tutulmuş yani şöyle diyeyim gerdiğimde tutuk hissini anlıyorum. Doktora gittim akciğer grafisi ve torakal filmi çekildi. Bir şey gözükmüyor kas spazmı dedi. Hiç zorlamadım da. Cabral ve naprosyn 500 mg verdi acaba ne yapsam da geçer. Tabiri caizde kürek kemiklerimin çevresi:(
Sayın Ozan bey; ilaçları kullanmanıza rağmen şikayetleriniz devam ederse boyun grafisi (2 yönlü cervikal grafi) ile yeniden değerlendirilmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
Hocam merhaba. Ben 33 yaşındayım. 5 ay önce t1-t2-t3 Bölgesi'nden acil olarak ameliyata alındım. Yürümede bozukluk sırtta Ağrı ve ayaklarda güç kaybı vardı. Büyük ve küçük tuvaleti tutamıyordum. Felç riski var dediler ve hemen ameliyata girdim. Fakat doktorum açıklamayı çok güzel yapamadı. Hala Yürümekte zorlanıyorum. Omurilikte iyi huylu Parça kaldı. Bunun için Işın tedavisi gördüm. Bu Sırada kortizon 4mg kullandım. Bırakmak istiyorum fakat ağrım oluyor . Şu an çeyrek doz yani 1mg içiyorum ama ağrım var. Fizik tedavi görüyorum. Ama hala yürüyemiyorum. Ancak wolker yardımıyla yürüyorum. O da çok zor oluyor. Ayaklarım hala Güçsüz. Birde ayaklarımda bir gün karıncalanma ve ağırlık hissi var birgün yok. Yani birgün iyi birgün kötü. Tuvalet olayını da hala düzene sokamadım. Psikolojim çok bozuldu. Iki oğlum var ne yapacağımı şaşırdım lütfen bana bilgi verin. Hastalığım geçer mi yoksa hep böyle mi kalıcam. Ne olur yardım edin. Şimdiden teşekkürler. ( bugün itibariyle regapen 75 MG kullanmaya başladım. Sizce bu ayaklarımdaki uyuşukluk geçer mi?)
Sayın Müge hanım; üst torakal bölgeden geçirmiş olduğunuz operasyon ve sonrasında ortaya çıkan tablo spinal kord zedelenmesi + paraparezidir. Bu tür hastalarda rehabilitasyon uygulamaları önem kazanmaktadır. Öncelikle mevcut kapasiteniz en üst düzeye çıkartılmaya çalışılır ve daha sonra günlük yaşam aktivitelerinizde nasıl daha bağımsız olabileceğiniz planlanır ancak bütün bu anlattıklarım uzun süre alan ve sabır gerektiren işlemlerdir. Saygılarımla
merhaba hocam ben iltihaplı eklem romatizması hastasıyım sintigrafi sonucum şöyle yardımcı olurmusunuz:RADYOAKTİF MADDENİN NORMAL BİRİKİM YERLERİNDE TUTULDUĞU İZLENMİŞTİR.BUNUN DIŞINDA DİNaMİK,KAN HAVUZU VE GEÇ STATİK FAZLARDA İSKELET SİSTEMİNDE AKTİVİTE TUTULUMU NORMAL OLARAK İZLENMİSTİR. SONUÇ:-NORMAL SINIRLARDA İZLENEN ÜÇ FAZLI KeMİK SİNTİGRAFİSİ VE LOMBOSAKRAL SPECT ÇALIŞMASI
Sayın Ilgın hanım; kemik sintigrafisi sonucunda leğen kemiği ve bel bölgesinde anlamlı bir patolojik bulgu saptanmamıştır. Bu nedenle bu tetkikin istenmesine neden olan şikayetleriniz yönünden tekrar değerlendirilmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
dız agrım var ve dız agrısının tbbı ısmını ogrenmek ıstıyorum
Diz ağrısı gonalji olarak isimlendirilir.
altı aydır ellerimin şişmeye başlamasıyla eklem romatizması var dendi .pantpas,salazopriyn ve brufen kullanıyorum ama değişen bir durum yok ne için
Sayın Selma hanım; 6 aydır ilaç tedavisi almanıza rağmen şikayetlerde değişiklik olmaması teşhis yönünden tekrar değerlendirilmeniz gerektiğini düşündürmekte. Saygılarımla
ENA PROFİL TESTİNİ HANGİ DOKTOR YAPTIRIOR
Sayın Canan hanım; ENA testi sonuçlarının değerlendirilmesi romatoloji uzmanları tarafından yapılabilir. Saygılarımla
iYİ AKŞAMLAR DOKTORUM, 2 AY ÖNCE SJÖGREN AĞIRLIKLI BAĞ DOKUSU HASTALIĞI TANISI KONULDU. GöĞÜS, KALP VE GÖZ KONTROLÜNE GİTTİM. GÖZÜMDE KURULUK ÇIKTI. GÖZYAŞI DAMLASI KULLANMAYA BAŞLADIM. YAPILAN DUDAK BİYOPSİSİNDE LENFOSİT SKORU: IV, ANA TESTİ: SENTROMER 1/640, SEDİMENTASYONUM VE CRP DEĞERLERİM YÜKSEK. PLAQUENİL KULLANMAYA BAŞLADIM. (iLK AY SABAH, AKŞAM; ŞİMDİ SADECE AKŞAM YATARKEN ) BU HAFTA DA YÜZÜMÜN SAĞ KISMINDA OLUŞAN ŞİŞLİK VE AĞZIMDAN KISA ARALIKLA OLUŞAN AFTLAR NEDENİYLE KBB DOKTORUNA GİTTİM. LENF BEZİ İLTİHABI NEDENİYLE, ANTİBİYOTİK KULLANMAYA BAŞLADIM. BU RAHATSIZLIĞIN OLUMSUZ ETKİLERİNİ EN AZA İNDİRGEMEK İÇİN VE BAĞIŞIKLIK SİSTEMİMİ GÜÇLENDİRMEK İÇİN NELER YAPMALIYIM? PLAQUENİLİN GÖZDE YAN ETKİ YAPIP YAPMADIĞININ GÖRÜLMESİ İÇİN, 6 AY SONRA RETİNA DA MI? KORNEA DA MI? UZMANLAŞMIŞ GÖZ DOKTORUNDAN HANGİSİNE GİTMEM GEREKİYOR? HANGİ SIKLIKLA, HANGİ BÖLÜMLERE GİDEREK KONTROL YAPTIRMALIYIM? BU KONULARDA BİLGİLENDİRİLMEK İSTİYORUM. İLGİNİZE ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM. iYİ ÇALIŞMALAR DİLERİM.
Sayın Ayşe hanım; Sjögren Sendromu tek başına (primer) veya diğer romatolojik hastalıklar (sekonder) ile beraber görülebilmektedir. Tedavileri de buna göre değişiklik gösterebilir. Kullanmış olduğunuz Plaquenil (Hidroksiklorakin) günde 200-400 mg arasındaki dozlarda alınır ve en önemli yan etkisi göz üzerine olanıdır. Bu nedenle 6 aylık aralar ile kontrol edilmeniz uygun olacaktır. Göz uzmanları bu ilacın kullanıldığı söylendiğinde gerekli kontrolleri yapacaklardır ve özel bir uzmanlığa gerek yoktur. Gerekirse bu uzmanlar tarafından görme alanı kontrolleri de istenebilir. Ağızdaki aft’lar sık olarak tekrarlıyor ise bu konuda Dermatoloji klinikleri tarafından değerlendirilmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
İnceleme tekniği: T1 sagittal, SE T2 aksiyal, FSE T2 sagittal Lomber lordoz normaldir. Vertebra korpuz yükseklikleri ve sinyalleri normal sınırlardadır. L5-S1 diskinde dejenerasyona sekonder intensite kaybı izlenmiştir. Diğer intervertebral disk sinyalleri ve disk mesafeleri normaldir. İntervertebral disklerde belirgin taşma yada herniasyon bulgusu saptanmamıştır. Lomber spinal kord ve konuş medullaris normaldir. Sizce benim sağlık problemim nedir ve ne önerirsiniz. İlginize teşekkür ederim. "Sayın Semih bey; MRI'da dejenerasyon dışında herhangi bir patolojik bulgu saptanmamıştır. Saygılarımla." Cevabınıza teşekkür ederim. Ancak biraz daha rahatsızlığımın ne anlama geldiğini açıklar mısınız ? Önerebileceğiniz nedir? Tekrar teşekkür ederim.
Sayın Semih bey; sadece hastanın MRI raporuna bakarak hastalığı hakkında bilgi vermek mümkün değildir. Ben sadece size MRI raporunda ne bulunduğunu söyleyebilirim. Bu raporu yorumlamak ve size konulan teşhis hakkında bilgi vermek sizi muayene eden ve takip eden doktorun sorumluluğundadır. Saygılarımla
hocam ben arkadaşımla şakalaşırken sağ kolumu aşırı çekti o gün bişey olmadı bir iki gün hafif bi ağrı oldu ama ne kızarıklık nede şişme filan olmadı ama 1,5-2 hafta sonra sağ kolumu omurgama bağlayan yerde bıçak batarmış gibi bi sızı ve uyuşma oluyor kav gevşetici kullanıyorum kolumu kullanmamda bi engel yok kolumu rahatlıkla kullanıyorum ama o bölgeyi vuran sızı geçmiyor acaba kas yırtılması mı oldu diye düşünüyorum sizce ne yapmalıyım.
Sayın Erkan bey; omuz eklem bölgesi zorlanmalarında en sık olarak rotator cuff adalelerinde zedelenme olur. 2 hafta kadar kolunuzu zorlayıcı hareketlerden kaçınarak ilaç olarak nonsteroid antiinflamatuvar preparatlardan herhangi birisini kullanmanız yeterli olacaktır. Bu süre sonrasında eğer şikayetleriniz devam ederse o bölgenin MRI ile değerlendirilmesi gerekir. Saygılarımla
selamünaleyküm.hizmetlerinizden dolayı Allah razı olsun.dört sene önce düştüm kalçam kırıldı ameliyatla protez takıldı üç ay sonra yeni yürümeye başlarken kuyruk sokumu sağ tarafıma doğru kayarak düştüm ortopedi dr gittim film çekildi beyin cerrahına yolladı protez biraz baskı yapmış dedi ilaç verdi bunlarla geçmesi lazım geçmezse gel dedi.kullandımbir müddet iyi geldi.son bir senedir oturayım yatayım hiç bir derdim yok fakat ayağa kalkınca basamıyorum L5 S1 TARAFIMDA AĞRI OLUYOR BASAMIYORUM fiziğe gittimemar temografi ultrason çekildi önemli bir şey bulunmadı çeşitli ilaçlar verdi kullandım kaslarımdadan kaynaklandığını söyledi ilaçlar fayda etmedi ortapediye yolladı oda ameliyatımda filimlerimde müdahale edilecek bir şey yok dedi oda değişik ilaçlar verdi fayda etmedi tekrar fiziğe yolladı oda bana fizik kalça kuvvetlendirme haraketleri verdi yaptım neyazıkki oda çare olmadı yürürken makası kırılmış kamyon gibi yürüyorum.yatarken otururken hiç bir sıkıntım yok basarken sıkıntım ne önerirsiniz TEŞEKKÜRLER.SELAMETLE. Hocam saygılar.dün kalça protezimle alakalı sormuştum.basarken ağrım olduğunu söylemiştm.cevabınız için teşekkürler.söylemeyi unuttum dr verdiği kas gevşetici spazm çözücü demir vitamin ilaçları fayda etmedi demiştim.birkaç günden beri dolorex hapı kullanıyorum gayet rahatım basabiliyorum.bunuda göz önüne alarak bilgilendirirmisiniz.çok TEŞEKKÜRLER.
Sayın E. Kandemir; anlatmış olduklarınızdan kalça protezi ile ilgili bir sıkıntı olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle kalça protez revizyonu konusunda değerlendirilmek üzere bulunduğunuz bölgedeki Üniversite Hastanesi veya Eğitim ve Araştırma Hastanelerinin Ortopedi kliniklerince yeniden değerlendirilmenizin uygun olacağı kanısındayım. Saygılarımla
HOCAM MERABALAR. ANNEM DİZ AĞRILARINDAN DOLAYI ROMATOLOJİ POLİKİNİĞİNE GİTTİ KEMİK SİNTİGRAFİSİ TÜM VÜCUT İSTENDİ. SONUÇLAR : VERİLEN RADYOAKTİF MADDE İSKELET SİSTEMİNDE BEKLENEN DÜZEYDE VE SİMETRİK OLARAK TUTULMAKTADIR. HER İKİ SAKROİLİAK EKLEMDE SAKROİLEİT LEHİNE YORUMLANABİLECEK VİZÜEL VE KANTİTATİF OLARAK PATOLOJİK AKTİVİTE TUTULUMU İZLENEMEMİŞTİR. BU GÖRÜNÜMLER DIŞINDA İSKELET SİSTEMİ VE YUMUŞAK DOKUDA PATOLOJİK SAYILABİLECEK BELİRGİN AKTİVİTE TUTULUMU İZLENMEMİŞTİR. HER İKİ BÖBREK NORMAL LOKALİZASYONDA VİZUALİZE EDİLMEKTEDİR. YORUM-SAKROİLEİT AÇISINDAN NEGATİF SINIRLARDA TÜM VÜCUT KEMİK SİNTİGRAFİSİ. LÜTFEN BUNLARI ACIKLARMISNIZ KORKULACAK BİŞEYMİ
Sayın Türkan hanım; kemik sintigrafisi sonucu normal olarak gelmiş. Annenizin ağrıları muhtemelen diz eklemlerindeki dejeneratif osteoartrit-gonartroza bağlıdır. Saygılarımla
MERHABA BEN SEDA 6 HAFTALIK HALİLEYİM HAMİLE HABERİNİ ALINCA HEMEN KDD DOKTORUNA GİTTİM DELTACORTİLİ VE AĞRI KESİCİYİ BİTAKTİM AĞRILARIM VAR AĞRIKESİCİ OLARAK BEBEĞE ZARAR VERMEDEN NE İÇEBİLİRİM
Sayın Seda hanım; Deltacortril ağrı kesici değildir bu nedenle size bu tedaviyi başlayan doktorunuz ile görüşerek alternatif tedavi yönünden bilgi almanız uygun olacaktır. Saygılarımla
14 yaşındayım 2 yildir jra tanısı konuldu folbiol etenarcept enbrel metotreksat ve metoject gibi ilaçlar kullandım en sonunda doktor haftada bir enbrel dedi 3 ay sonra tekrar kontrolde 10 güne bir dedi ama ağrıların genelde sol kalça üzerinde napmaliyim
Juvenil Romatoid Artrit (JRA) tedavisinde biyolojik ajan kullanımı hastalık aktivitesini baskılamaya yönelik olarak uygulanır. Eğer ağrılar bu tedavilere rağmen devam ediyor ise bunun aktiviteye mi yoksa hastalığa bağlı dejenerasyona mı bağlı olduğu ortaya konulmalıdır. Bunun için benim önerim şikayetlerinize yönelik olarak tekrar değerlendirilmenizdir.
Merhaba, 33 yasindayim. 9 yildir A.S.rahatsizligim var. Belirli asamalardan sonra Embrel,Humira,Remicade ve Simpon ilaclarini kullandim. Iki ay oncesine kadar da yine Embrel kullaniyordum. Diyebilirim ki tum bu ilaclari ilk kez kullandigimda kendimi iyi hissediyordum fakat sonraki kurlerde etkileri azaldi.Gorunen o ki bu ilaclari degisikli olarak kullanmaya devam edecegim. Sizden ricam bu ilaclarin yan etkileri bakimindan kisa bir mukayesesini yapmanizdir.Iyi gunler.
Sayın E. Yur; Etanercept; Adalumimab, infliximab ve golimumab Ankiozan Spondilit (AS) tedavisinde kullanılan biyolojik ajanlardandır ve benzer yan etkilere sahiptir. Bu tür ilaçlar ile tedavi planlaması ve yan etkilerinin takibi sadece uzman doktorlar tarafından yapılmalıdır. Saygılarımla
belimin sağ tarafında bıçak saplar gibi şiddetli ağrı oluyor arasırada belimin sağ tarafınada vuruyor dokunup masaj yapacağım zaman dahada ığrıyo bıakıyoru öylece birbuçu yıldan beri oyle bana sadece sinir sıkışması dedi aile doktoru veilaç verdi hala geçmedi ne yapmam lazım böbreklemi alakalı acaba hangi bölüme gitmem lazım
Sayın S. Kurtuluş; bel bölgesinin (lomber bölge) öncelikle MRI ile değerlendirilmesi gereklidir. Saha sonra elde edilecek sonuca göre bir tedavi şeması çıkartılabilir. Saygılarımla
sağ sakroiliak eklem sakral kanat superior kesimde dejenaratif sinyal intensiteleri ve ıvkm sonrası minimal nonhomojem kontrastlanma paterni gözlenmiştirsol sakroiliak eklem inferior kesimde ıvkm sonrası minimal nonhomojel kontrastlanma paterni sakroileit açısından klinik korelasyon önerilir sizden hastalık hakkında yorum bekliyorum çok ağrım var belim ayaklarım. sizden yorum bekliyorum
Sayın S. Karatekin; MRI bulguları nonspesifik, bu nedenle raporda da yazıldığı gibi hastayı muayene etmeden bir fikir beyan etmek yanlış olacaktır. Saygılarımla
yaş 31 benim sorunum vucut istirata geçtiginde sol kalçam topuga kadar agrıyor sırtım ve kaburgalarım agrıyor ayakta fazla duramıyorum sabah kalkacagım vakit çok zor kalkıyorum bana sol kalça kemiginde intihap var belde fıtık var dediler ve beni romotolojiye gönderdiler bana bir tehşiş konulmadı bana denilen iltihaplı romatizma denildi as denildi yani bende şaşırdım kaldım şuan istanbula geldim bir sonuç bula bilmek için ne yapmam lazım sivastan geldim yardımınızı bekliyorum saygılarımla
Sayın F. Doğan; anlatmış olduğunuz şikayetler ve bulgular özellikle “Seronegatif Spondilartropatiler/Ankilozan Spondilit bakımından araştırılmanızı gerektiriyor. İstanbulda gereğinin yapılacağını düşünüyorum. Saygılarımla
yaş 37 hiç şikayetim yokk ama crp hep 14 15 civarı ana pozitif haşimato hastasıyım tiroidler alındı ama 9yıl oldu anti dsdna tahlilim 1/10 titre çıkmış yorumlarsanız sevinrim birde haşimato ana pozitifliği yaparmı
Sayın F. Seyhan; Hashimato tiroidit’inde ANA (+) bulunabilir. Anti-ds DNA dilüsyon titresini yazmışsınız ancak pozitif veya negatif olduğunu veya IU olarak değerini bildirmemişsiniz. Bu nedenle daha fazla değerlendirme yapamıyorum. Saygılarımla
47 yaşlındayım 37 yıldır ra hastasıyım doktor simponi 50 mg verdi yan etkilerinden dolayı korkuyorum. kullanabileceğim başka ilaç türü var mı simponi kullananlarda oluşmuş bir yan etki var mı ne yapmalıyım teşekkürler
Sayın Emine hanım; Romatoid Artrit (RA) tedavisinde kullanılan biyolojik ajanlardan birisi de Simponi ‘dir. Bu ilaçların kullanımında belirli bir sıra takip edilir ve en son olarak biyolojik ajanlar ile tedaviye geçilir. Sizin durumunuzu ve bu güne kadar hangi tedavileri aldığınızı bilmediğimden daha fazla bir yorumda bulunamıyorum. Saygılarımla
Merhaba,sol dizimde protez var,ancak cok basarili olmadi maalesef.Bu yüzden sağ dizime fazla yüklendim.Şimdi ağrımaya başladı,destek amacıyla nem artro kullanmaya başladım.Tavsiye edermisiniz?ne kadar süre kullanmak gerekir?Bilgilendirirseniz sevinirim,teşekkúrler..
Sayın Tülin hanım; muhtemelen sağ dizinizde de aşırı zorlanmaya bağlı olarak dejenerasyon gelişmiş. Bu nedenle benim önerim Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon programları ile diz eklem bölgesinde ağrıların rahatlatılması ve sonrasında uygun rehabilitasyon programları ile diz bölgesi kasların kuvvetlendirilmesidir. Ayrıca diz eklem bölgesine düşen ağırlığı azaltabilmek için yardımcı cihazlar da (Baston, koltuk değneği) kullanılabilir. Bahsetmiş olduğunuz preparat ilaç olmayıp besin desteğidir ve etki mekanizması ve ne kadar süre ile kullanılacağı konusunda yapılmış bilimsel bir çalışma yoktur. Saygılarımla
merhaba bende 2-3 aydır bacaklarımda oluşan ağrılar yalnız son 1 aydır sürekli sağ kalçamda resmen kilitlenme oluyor hiç hareket edemiyorum ağrıdan kıvranıyorum yarım saatte geçiyor ama sürekli tekrarlıyor ne yapmam lazım? MR ÇEKTİRDİM BANA BELİNDE KÜÇÜK BİR FITIK VAR DEDİLER BİDE BOYNUMDA DÜZLEŞME VAR DEDİLER AMA KASLARIM ÇOK ZAYIFMIŞ ÇALIŞIYORUM AMA SÜREKLİ AĞRILARIM VAR EVDE HER ZAMAN EGZERSİZDE YAPIYORUM LÜTFEN YARDIMCI OLUN BANA KALÇAM ÇOK AĞRIYOR BACAKLARIM İLE BERABER
Sayın Bahar hanım; sağ kalçadan bacağa yayılan ağrı ve MRI’da bel bölgesinde fıtık (disk hernisi) tespit edildiğinde öncelikle hastanın genel olarak değerlendirilmesi gerekir. Bu değerlendirme sonrasında cerrahi endikasyon konulmaz ise (genellikle hastaların % 95’inde bu endikasyon bulunmamaktadır) hastaların çoğunluğu FTR programlarından yarar görmektedirler. Sizin için de benzer uygulamalar geçerlidir. Saygılarımla
merhaba daha öncede yazmıştım. ağır bir valızı uzun süre taşımış ertesi gün ayaklarda ağrılar ve yürüme güçlüğü başlamış tenosınovıt tanısı konmuş,1,5aylık tedavının sonunda rahatlama olmayınca size yazmıştım. önerınız üzerine yeniden Dr.a gittim. öncelikle bir ortopedi prof.ujna gittim.kesınlıkle tendinit değilsın. nöropatık ağrı çektıgını düşünüyorum.nörolojiye git dedi. nörolog muayene sonucunda;gözkuruluğu,idrar tutukluğu,hareketlerde fazla duyarlılık olduğunu söyleyerek vaskülıt olabilir dedi,nöropatık ağrıdeğil dedi.bazı testler istedi ve beni romatolojıye gönderdi.test sonucuna göre benlik değilsın romotolojiye devam etmelisin dedi. test sonuçları;ANA +++ Ç.TİTRE >1/1000 PATTERN DFS70 S.HÜCRE HEP 20-10 ve monkey liver ANTİ SSA NEGATIF ANTI SSB NEGATIF HLAB27 NEGATIF FERRITIN 26.50(5-204) Romotolog deltacortril ve syrgam başladı.klınık muayenen aşiltenotendinit tesete görede romatızmal bir altyapın var dedi.hatırladıgım bu testbirkaç yıl önce negatıfti.6 gün deneyelim sonucunu yaz bana dedi.sanki daha iyi gibi dedim. o zaman 10 gün daha kullan sonrasında görüşelim dedi. ben tekrar ortopediye gittim. tendinit olsan ben söylerdim,bu ilacıda 10 günden fazla kullanma dedi.bana gelince,3aydır ilaç kullanıyorum.biraz daha iyiyim.ancak hangi kullandığım ilaç az faydalı oldu yada doğal bir süreç sonucumu böyle bilmiyorum.domatolog Dr.unu deltacortril konusunda yanıltmak da istemiyorum. bu arada 10 dk ayağa kalksam çeşitli yerlerınde önce kesik kesik acı hissi ki şiddetı eskiye göre daha az ve saatlerce yürümüşüm gibi ayak yorgunluğu oluyor. en çok da bilekdeki çıkıntılı yuvarlak kemiğin çevresındekı belirginleşen damarlara bastırınca acıyor. size sorularım şunlar; 1-benim hastalığım nedir ve neden ilaç tedavisine ıstenilen ölçüde yanıt veremiyorum.çok da dıkkat edıyorum üstelik.2- deltacortril 15 gün yada daha fazla kullanırsam tendonumu koparır mı?3-ben romatızma hastası sayılırmıyım? 4-yürümeye çalışmalımıyım, üç aydır yürümüyorum. 4-ayaklarımı güçlendirmek için ne yapmalıyım. durumumu değerlendirirseniz çok sevinirim teşekkürlerimle
Sayın S. Berk; yazmış olduğunuz hastalık hikayesi ve bildirdiğiniz laboratuvar tetkik sonuçlarına göre kesin olarak bir romatolojik hastalığınız bulunmakta ancak kesin olarak hangi alt guruba ait bir hastalığınızın bulunduğunu söyleyebilmek için muayene ve bazı ilave tetkikler gerekebilir. Tüm bunlar sonrasında bile bazı durumlarda kesin tanı konulabilmesi için belirli bir süre de geçmesi gerekebilir. Saygılarımla
hocam mrh benim sağ dizimde sinir sıkışması var dediler şimdi parmak uçlarıma basarak yürüyemiyorum felç gibi bu konuda ne yapmalıyım teşekür ederim saygılar
Sayın T. Eren; öncelikle ENMG testi ile hangi sinirin hangi bölgede basıya uğradığı tespit edilmelidir. Bundan sonra o bölge ileri görüntüleme yöntemleri (MRI?) tetkik edilerek yapılacak girişim planlanmalıdır. Saygılarımla
Iyi gunler hocam ben 23 yasindayim belimde agrilar hissettim ve mr a girdim mr sonuçları şöyledir : Inceleme iv kontrastsiz olarak yapilmistir. Lomber lordoz normaldir. lomber vertabra korpus yukseklikleri olagandir. korpus sinyal intensiteleri normal izlenmistir. L1-L2 duzeyinde belirgin noral basi bulgusu izlenmemistir. L2-L3 duzeyinde belirgin noral basi bulgusu izlenmemistir. L3-L4 duzeyinde belirgin noral basi bulgusu izlenmemistir. L4-L5 duzeyinde belirgin noral basi bulgusu izlenmemistir. L5-S1 DUZEYINDE SOL PARASANTRAL FOKAL DISK PROTRUZYONU IZLENMISTIR. Spinal kord normal sevide sonlanmistir. Hocam mr sonucu bu sekilde ne yapmami onerirsiniz ? Celik korse duyumlari aldim bunu kullanirsam duzelir mi ? Cevap yazarsaniz cok sevinirim iyi gunler...
Sayın B. Kara; mevcut MRI bulguları bel bölgesinde cerrahiye gerek göstermeyen, FTR programı ile rahatlama meydana gelebilecek bir lezyonu işaret etmektedir. Saygılarımla
bende sakroilitis tespit edildi mr sonucunda 2 kez kortison vuruldum ve agri kesici hap kullaniyorum ama cok yararini gormedim bunlarin disinda bir tedavi sekli varmi cok agrilarim ve tutulmalarim oluyor ayakta fazla duramiyor ve Uzun yuruyemiyorum saygilarimla
Sayın Yıldız hanım; çok farklı nedenlere bağlı olarak sakroileitis (leğen kemiği eklemlerinin iltihabı) gelişebilir. Bu nedenle öncelikle hangi hastalığın sakroileitise sebep olduğu bulunmalı ve ondan sonra ise bu hastalığın tedavisi planlanmalıdır. Saygılarımla
Hocam annemde On yildir teshisi konulmayan sedefli romatizma cikti agridan da yatamiyor bir sag ve bir sola donuyor ilac verildi yeni olarak d vit salazoprin novarsi ve methexrat dort kalem bunlar nasil acaba tedavi edici mi yoksa agri dindirici olrak mi
Sayın B. Gürbüz; bahsetmişl olduğunuz ilaçlar psöriatik artrit tedavisinde kullanılan hastalık aktivitesini baskılayıcı ilaçlardır. Saygılarımla
hocam benim sağ ve sol dizimden mr çekildi.Sağ dizimde diz ekleminde hafif dereceli effüzyon mevcuttur.Sol dizimde de femur interkondiller alanda yaklaşık 7 mm. çapında intramedüller basit kistik lezyon izlendi. sonucu cıktı.Yaptığım iş gereğide devamlı ayaktayım ve yürümek zorundayım doktorumda istirahat yapmam gerektiğini söyledi. sizce ne yapmalıyım ileride cok sıkıntı yaratır mı saygılar hocam
Sayın Ferhat bey; nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar ile beraber kısa süre istirahat ederseniz şikayetleriniz belirgin derecede gerileyecektir. Saygılarımla
Hocam merhaba ben RA hastasıyım 12 haftalık hamileyim deltacoril kullanıyorum şimdiye kadar folik asit kullandım artık onun yerine decavit ve ferrum fort kullanmam gerektiğini söyledi kadın doğum doktoru fakat ferrum fort prospektüsünde ilerleyici ve kronik eklem iltihabınız varsa kullanmayınız yazıyor ne yapmalıyım kullanmam sakıncalı mı onun yerine başka ilaç mı kullanılır .?
Sayın Ayşen hanım; Romatoid Artrit (RA) hastalarının decavit ve Ferrum fort kullanmasında sakınca yoktur ancak hamilelik döneminde Deltacortil kesilecek olur ise hastalığınızın aktive olma ihtimali vardır bu nedenle sizi takip eden doktorunuz ile görüşmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
bana salazoprin verildi neyim var
Sayın Mehmet bey, kullanılan ilaca göre teşhis koymak mümkün değildir. Saygılarımla
dedem 72 yasında crp değeri yüksek çıktı 250. civarlarında bu dönemde çok agriları oldu ateş üşüme iştahsızlık şimdi düştü ama hala devam ediyor bir hafta iyi oluyor tekrar aynı şikayetler devam ediyor nasıl bir yol izlemeliyiz ve neler yapmalıyız cevaplarsanız çok sevinirim
Sayın Aslı hanım; ateş, yaygın ağrı ve CRP yüksekliğinde öncelikle hastanızın İnfeksiyon Hastalıkları kliniğinde tetkik edilmesi uygun olacaktır. Saygılarımla
15 yaşında oğlum var 7 yaşında jra tanısı konuldu eklemlerinde kalıcı hasar var yani el parmaklarını tam açamıyor dillerini bükemiyor diğer eklemlerinde de var metoject 20 mg. haftada 1 iğne kullanıyor yanında folbiol kullanıyor bu konuda beni aydınlatırsanız sevinirim. Saygılarımla
Sayın S. Yılmaz; Juvenil Romatoid Artrit (JRA) veya son dönemde adlandırıldığı şekli ile Juvenil Kronik Artrit (JCA) 16 yaş altında çocuklarda görülen bir romatolojik hastalıktır. Özellikleri bakımından 3 farklı gurup altında incelenebilir. Sizin anlatmış olduklarınıza göre oğlunuzda eklemlerin hakim olarak tutulduğu tiplerden birisi bulunmakta. Eğer uygun şekilde erken dönemlerde tedaviye başlanarak hastalık aktivitesi baskılanacak olursa deformite oluşumu engellenebilir. Sizin oğlunuzda gelişen deformiteler için rehabilitasyon uygulamalarına başvurulabilir ayrıca yakın takip ile yeni deformitelerin gelişmesi engellenebilir. Saygılarımla
hocam merhaba, daha öncede yazmıştım, AS rahatsızlığım ileri son 3 aydır hastalık atakta doktorum 1 aya kadar humira başlıcak ppd testleri yaptırıyor bu ilaçlarda verem riski yüzde kaçtır ve 2/3 ay kullandıktan sonra atağı geçirdikten sonra bırakılabilirmi ve ne kadar kullanılır bu ilaç saygılarımla..
Sayın E. Anık; Ankilozan Spondilit (AS)tedavisinde biyolojik ajan kullanımı ile ilgili olarak ortaya çıkabilecek riskleri ve uygulama şeması ile ilgili konuları sizi takip eden doktorunuz ile konuşmanız daha uygun olacaktır. Saygılarımla
62 yaşındayım. 45 yıl sigara içtim. 2002 de şeker ve kolestrolle tanıştım. Ayak bileğim ağrısı ile kalp cerrahisine gittim, bacağımın renkli doplerini çektirdim. Damar tıkalı dediler anjio yaptılar damar açılmadı bir sürü işlemden sonra kalp ultrasonu sonucunda kalp damarlarımda da tıkanıklık var dediler damar bacağımdan alınmak suretiyle 5 damar değiştirildi açık kalp ameliyatı oldum. Ayak bileğimdeki ağrım geçti hastaneden taburcu oldum. Şu andan sağ ayak parmaklarımdaki uyuşma geçmedi Nöroloji doktoruna gittim bana bir aylık hap önerdi hap bitmek üzere uyuşma geçmedi. İyi günler dileğimle cevabını bekliyorum
Sayın B. Ayhan; muhtemelen ayak bölgesindeki uyuşukluk şeker hastalığı (Diabetes Mellitus) komplikasyonu olarak ortaya çıkan sinir tutulumuna (Diabetik Polinöropati) bağlıdır. Kesin tanı koyulabilmesi için ENMG testi gerekir ve sonrasında da uygun tedaviye başlanabilir. Saygılarımla
Ayaktakı Romatizma Futbol oynamayı etkilermi
Sayın Samet bey; eğer ayak bileği veya ayak eklemlerinde artrit var ise spor yapmanız bu bölgedeki harabiyetin ilerlemesine neden olacaktır. Saygılarımla
Sevgili hocam öncelikle rahatsız ettigim için özür dilerim. 21 yaşındayım ve 1 ay sonra askere gidecegim. Bir öne egilme sonucunda şiddetli bel agrısıyla doktora gittim fıtık başlangıcı oldugu söylendi ama ben agrıyan yeri basarılı ve dogru bir sekilde gösterdigim için doktorum Tekrar sakroiliak Eklem MR istedi. Ve fizik tedavi doktoru beni Romatoloji bölümüne yönlendirdi. Fizik tedavi doktoruna göre kuyruk sokumundaki eklemlerde iltihaplanma varmış. Hocam rica etsem eklem mr sizinle paylaşsam degerlendirebilirmisiniz. Yardımlarınızı esirgemeyin hocam lütfen. Askere gidip orada allahın izniyle uzman erbaş olarak kalmayı düşünüyorum ve benim 1 ayım kaldı lütfen yardımcı olun. İlginizden dolayı teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim. SAKRO İLİAK EKLEM MR Bilateral sakroiliak eklem aralığı daralmıştır. Bilatetal sakroiliak ekleme komşu yüzeylerde T2A seride hiperintens , T1A seride hipointens ödem-inflamasyon ile uyumlu sinyal degişiklikleri izlenmiştir.
Sayın İ.C. Elmacı; MRI bulgularına göre Sakroileitis yönünden incelenmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
1999 yılında yana bukulen bir hareketten sırasında 12 kaburgamın üstünde bir sıcak su akar gibi bir sonrası şiddetli bir agrım oldu yaklasık 10-15 gun sonra gecti.ancak soguk kıs aylarında zaman zaman o bolgede agrım oluyordu hatta bazen acillik oluyordum ama kas gevsetici ilaç ve igneler ve kremler ile geçiyordu.fakat bu kasım 2014 ortalarında bu bolgede agrım basladı ilk önce ortopedi doktoruna gitti ultrason ve film çekti ve o bölgede hiç birşeyin olmadığını birde gögüs dokturuna görünmemi söyledi kas gevsetici krem ve agrı kesi ilaç verdi ve beni bu 5 aylık çilem başladı.agrım geçmeyince bir gögüs cerarahi doktoruna gittim film çekti ve bir şey yok bronşit için bir kaç ilaç yazdı onları kullandım ama sonuç sıfır.daha sonra aynı hastanenin fizik tedavi dokturuna gittim oda kas gevsetici ialaç igne ve agrı kesileri verdi birde akapuntur ignesi yaptı agrılarım daha arttı. bu seferde özel bir hastahanesin fizik tedavi doktoruna gittim oda kas gevsetici krem ialaç ve yeşil recetetili agrı kesci verdi artı 20 gunluk fizik tedavi yaptırdı oda boş çıktı.sırtımda aşırı terleme,kasılma gerilme agrı,karıncalanma,gibi şikayetlerim artı ve davam etti,bu sadece sırtımın on ıkıncı kaburgamın ustunde bir noktadan bir el genişliğine dagılan bir yerde,sağ tarafımda.bu surecte 2 kez emar çekildi bel fıtıgı,safra kesesi,karaciger ve diğer iç organalra bakıldı bir ilaçlı tomografi çekildi üç dürt kez film ve çok miktarda ultrason çekildi.bir şey deniyor ilaç veriliyor kas gevsetici,agrı kesici falan ama sonu c yok daha sonra bir ortopedi profosurenu gitti oda bir sey yok bu eldeki sonuclarıma tetkiklere bakarak anaca k fibmiyalji tanısı yokdu melox birde baska bir laç verdi oda boş sonuç olarak bu bölgede şimddide kasıntıda da basladı bu seferde bir fizik tedavi dokturna gittim o da bu tetkıklere baktı bir de kan ve idrar tahlili yaptı.devit 3 verdi bir lyrıca 75 verdi terim ve sırtım agrıgan bolgedeki kasıntı kesildi ancak agrı artık bir genişliğinde değil noktasal olan yerde yıne agrı var ama şiddeti eski kdar değil.benim internetten baktığım kadarı ile miyofasyal agrı daha uygun gözükuyor benim bu sırtımdaki agrıma lütfen acil yardım ederseniz çok memnun olurum.
Sayın Haydar bey; bu tür kronik ağrı durumlarında algoloji-anestezi uzmanları tarafından sinir blokajı uygulamaları faydalı olabilir. Saygılarımla
Merhaba hocam, babam yillardir bacagim omzum agriyor diyorfu kistan yaza veya yazdan kİsa gecerken agrilari daha fazla oluyor agri kesici kullaniyor ya da agri kesici kas gevsetici igne yaptiriyordu bu zamanlarda agrilari oldukca artti ve ora gitti turkiyede uzman ramotoloji doktoru az sanirim bulmakta zorluk cektik kisa bi zaman oncr hastaneye gitti ve kemik sintigrafisi cekildi klinik bulgu yaygin kemik agrisi yaziyor. Alinan goruntulerin incelenmesinde her iki dirsek,her iki el bilegi ve her iki el kemiklerinde diffüz tarzda artmis aktivite tutulumu dikkat cekmektedir vucudun diger kisimlarinfa aktivite dagilimi normal sinirlardadir. Difguz tarzda izlenen artmis tutulumu on planda reaktif degisikler lehine yorumlanmistir yaziyor arastirdim ama bi sonuc cikmiyor siz yardimci olabilir misiniz ? Teşekkürler.
Sayın Sedanur hanım; kemik sintigrafisinde elde edilen bulgular nonspesifiktir, bu nedenle ayrıntılı muayene ve laboratuar incelemeleri ile beraberce değerlendirilerek bir sonuca varılmaya çalışılmalıdır. Saygılarımla
Son 3 yildir ozellikle sabah uyandigimda kollaarimda ve ayaklarimda diz kapagindan bileklere dogru nen feci bi sanci ve sizlama var lutfen nedeni ne olabilir aciklarmisiniz ve bu beni cok rahatsiz ediyor bunun bi tedavisi varmi sabahlari sinir yapiyor bende
Sayın M. Yılmaz; bahsetmiş olduğunuz şikayetler ile ilgili olarak hastayı görmeden doğru bir tahminde bulunmak mümkün değildir. Saygılarımla
Kızım romatoit artirt tedavisi görüyor metoart 7.5 mlgram (haftalık) kullaniyor bunun baska bir yolu var mi ilaci kullanmasina ragmeb diz kakapagi sisti ve ayagini tam acip kapatamiyor bu konu ile ilgili yardim edebilir misiniz?
Sayın İsmail bey; 7.5 mg MTX kullanmasına rağmen eklem şişliği (Artrit) gelişiyor ise hastalık halen aktif dönemde demektir. Bu nedenle en kısa sürede tekrar değerlendirilerek hastalık baskı altına alınmaya çalışılmalıdır. Saygılarımla
İnceleme tekniği: T1 sagittal, SE T2 aksiyal, FSE T2 sagittal Lomber lordoz normaldir. Vertebra korpuz yükseklikleri ve sinyalleri normal sınırlardadır. L5-S1 diskinde dejenerasyona sekonder intensite kaybı izlenmiştir. Diğer intervertebral disk sinyalleri ve disk mesafeleri normaldir. İntervertebral disklerde belirgin taşma yada herniasyon bulgusu saptanmamıştır. Lomber spinal kord ve konuş medullaris normaldir. Sizce benim sağlık problemim nedir ve ne önerirsiniz. İlginize teşekkür ederim.
Sayın Semih bey; MRI'da dejenerasyon dışında herhangi bir patolojik bulgu saptanmamıştır. Saygılarımla
Merhaba hocam üç buçuk aydır sorun yaşıyorum üniversite öğrencisiyim Romatizma şüphesi var dedi fizik tedavi doktorum prednol 4 mg ilaç verdi 4. Gün bazen geçiyor gibi oluyor sonra tekrar başlıyor yardımcı olun ayak tabanlarında var tek sıkıntım hocam iğne batıyor sanki toparlayarak gidiyorum sürekli dizimde hafif bi sıvı birikimi var ne yapmam lazım şaşırdım kaldım ayak tabanlarım icin bi çözüm yok mudur sayın hocam tek tahlil yapıldı tok karna crp 58 sedim 61 cıktı :(
Sayın Gökhan bey; anlatmış olduğunuz şikayetler “Seronegatif Spondilartropatiler” bakımından araştırılmanız gerektiğini düşündürmekte. Saygılarımla
sjögren sendromunun tedavisi nedir
Sayın Arife hanım; Sjögren Sendromu primer (tek başına bulunan) ve sekonder (başka romatolojik hastalıklar ile beraber bulunan) olarak iki başlık altında incelenebilir. Sekonder olanlarda altta yatan hastalığın tedavisi ile semptomlarda belirgin rahatlama olabilmektedir. Primer olan tipde ise en az yan etkili olan 2. basamak ilaçlardan plaquenil’dir (Hidroksiklorakin). Eğer bu preparatı kullanmak istemiyor iseniz o zaman semptomatik tedavi olarak göz kuruluğu için suni göz yaşı damlaları ve ağız kuruluğu için ise özel solüsyonlardan faydalanabilirsiniz. Saygılarımla
lycrica diye bi ilaç kullanıyorum 2 günde bi 3 4 tane içiyorum büyük tuvalete cıkamıyorum hiç zararı varmıdr nası cıkarım yada büyük tuvalete
Sayın Ahmet bey; Lyrica 75 mg veya 150 mg kullanma endikasyonları, etki ve yan etkileri bellidir ve sizin kullandığınız şekilde basit analjezikler gibi etki gösteren bir ilaç değildir. Bu nedenle benim önerim size bu ilacı öneren doktorunuz ile görüşerek daha basit bir preparata geçmenizdir. Saygılarımla
merhaba hocam benim siddetli alt bacak agrim var yurudugumde ya da ayaktayken agrim yokken oturunca agridigini hissediyorum ve sanki alt bacagimdan soguk bir sivi akiyormus hissi var sonrada uyusma oluyor. zaman zamanda morluklar oluyor. 2 yil once hematolojiye gittigimde dopler sonucum temiz cikmisti yapisal olarak kilcal damarlar yuzeye yakin oldugu icin morarma var dedi ama agrilarim tekrar basladi ne yapmaliyim
Sayın Derya hanım; çok farklı nedenlere bağlı olarak alt ekstremitelerin dizden aşağı bölümlerinde ağrı meydana gelebilir. Öncelikle yapılması gereken bu nedenler arasında ayırıcı tanıya gidilmesidir. Bu nedenle beni önerim öncelikle bir romatoloji kliniğinde muayene olarak tetkiklere başlamanızdır. Saygılarımla
Sol bacağımda dizimin uzerinde bi kahverengi şişlik var sert bu cok uzun yıllardan itibaren yeni cikmis bir sey degil.ama dizimde agrilar var. Sebebini ogrenebilirmiyim simdiden tesekkur ederim.
Sayın yağmur hanım; bu tür vakalarda hastayı görmeden bir yorumda bulunmak yanıltıcı olur. Saygılarımla
HOCAM MERHABA BEN GEBEYİM GEBELİKTEN ÖNCE SAĞ KOLUM OMUZDAN DİRSEĞE KADAR ÇOK ŞİDDETLİ AĞRI VAR VE ÜZERİNE BİLE YANİ SAĞ KOLUMUN ÜZERİNE BİLE YATAMIYORUM.ÇOK KÖTÜ AĞRIYOR. DOKTORA GİTTİM KASLAR DİRSEKLE OMUZ ORTASINDA BİRLEŞMİŞ AĞRI YAPMIŞ DEDİ DOKTOR. KREM VE KAS GEVŞETİCİ HAP VERDİ. KREMİ SÜRDÜM AMA İLAÇLARI İÇEMEDİM GEBE OLDUĞUMU ÖĞRENDİM VE 3 AYDIR DA ÇEKİYORUM BU AĞRIYI GEÇMEK BİLMEDİ BUNUN İÇİN NE YAPABİLİRİM.
Sayın Filiz hanım; hamilelik döneminde zorunlu olmadıktan sonra ilaç kullanmaktan kaçınılmalıdır. Bu nedenle benim önerim omuz bölgesi için Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon programı ile şikayetlerinizin rahatlatılmasıdır. Saygılarımla
Hocam merhaba sorularımıza cevap verdiğiniz için çok teşekkür ediyorum. Benim dizlerimin ağrısı üzerine gittiğim doktor gonartroz teşhisi koydu. Fizik tedavi tavsiye etti. Dicloflam, parafon ve monodoks ilaçlarını kullanmamı istedi. Monodoksun bir antibiyotik olduğunu gördüm, bu hastalıkta antibiyotik verilmesini yadırgadım. Neden olabilir? Görüşünüzü alabilir miyim.
Sayın D. Uğur; Tetrasiklinler (Monodoks) esasında antibiyotik olarak kullanılmakla beraber, bazı araştırmalarda dejeneratif osteoartrit-gonartroz’lu hastalarda da denenmiştir. Bu preparatların hastalığın seyrini değiştirebilen özellikleri olduğu ileri sürülmektedir ancak 30 ay süre ile devam eden bu çalışmanın sonuçları bilimsel olarak tam kabul görmemektedir. Sizin kullanacağınız 1 veya 2 kutu Monodoks’un hastalığınızın seyri üzerine hiçbir etkisi olmayacaktır. Saygılarımla
merabalar hocam ben genellikle dinlenme halindeyken kalçamın bittiği yerde sert bir şekilde ağrı oluyor ayrıca ayakta 5 dakika dursam altıncı dakikada eğilmede dahi zorluk çekiyorum sürekli halsizlik oluyor bunun nedeni nedir herhangi bir raporu var mıdır bu durumun yani askeri personel olduğum için atamaya esas rapor alma durumum olabilir mi ciddi bir hastalık belirtisi olabilir mi cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.
Sayın U. Demir; mevcut şikayetleriniz için öncelikle o bölgenin radyolojik olarak görüntülenmesi ve laboratuar tetkiklerinin yapılması gerekmektedir. Bunların sonucunda konulacak teşhise göre TSK ilgili maddeleri ile işlem yapılabilir. Saygılarımla
Merhabalar eşim 2008 den bu güne Psöriatik Artrit (sedef romatizması) hastası saç dipleri, sırt bölgesi, bacaklar ve kollarında ileri derece de bulunuyor sedef için olmasa da romatizma için SİNPONİ (iğne) ayda bir olmak üzere kullanıyor klinik durumu öncekine nazaran daha iyi ve rahat durumda fakat hamilelik düşündüğümüz için ve iğneye bağlı kalmamak için yeni bir tedavi yöntemi arıyoruz. Geçen akşam haberlerde ; vücuttaki kanı alıp kanı süzüp arındırdıktan sonra vücuda tekrar enjekte ederek bir tedavi yöntemi haberini izledik. Tedaviyi uygulayan arkadaşlardan biride memnun olduğunu haberlerde söyledi. Sizce böyle bir tedavi mümkün mü yan etkileri nelerdir ve tedavi devamlılığı nedir. Bilgilendirme için şimdiden teşekkürler.
Sayın S. Nazlım; her hastalığın tedavisinde deneysel yöntemler bulunmakla beraber, bu seçenekler bilimsel olarak kanıtlanmadıkları sürece genel kabul görmemektedir. Sizin bahsetmiş olduğunuz yöntem olan plazmaferez Psöriatik Artrit (sedef romatizması) tedavisinde kullanılmamaktadır. Saygılarımla
Sabah kalktigimda vucudum kaskati kitlenmis gibi kalkiyorum.gogus ve sirt agrilarim var ve bel agrisi da oluyo.sorun nedir acaba
Sayın Mehmet bey; Seronegatif Spondilartropatiler yönünden araştırılmanız uygun olacaktır. Saygılarımla
merhabalar annem 1950 dogumlu romatid artrit tedavisi olarak doktoru deltacortril 5 mg ilaç verdi.. aynı zamanda tansiyon ilaçı kullanıyor.. ilaçtan sonra dizlerinde daha çok agrı oldu yürümede sıkıntı oluştu....6 aydır kullanıyor günde 1 şeklinde bu ilacın ne gibi zararları olmuştur. ve bırakılması için ne yol izlenmeli birden bırakılmıyormuş.... teşekkürler
Sayın Hale hanım; annenizin Romatoid Artrit (RA) nedeniyle tedavi gördüğünüzü ve kullanılan tedaviye rağmen ağrılarının devam ettiğini bildirmişsiniz. Kısaca bilgi verecek olursak RA’de en sık olarak el, el bileği eklemleri, ayak bilekleri, diz ve dirsek eklemlerinde şişlik, ısı artışı, hareket tutukluğu ve ağrı olur. Eğer yeterli derecede tedavi edilmez ise eklemlerde kalıcı hasar meydana gelerek eklemde şekil bozukluğu (deformiteler) gelişir. RA tedavisinde ilk aşamada ağrı kesici ilaçlar (nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar) kullanılmakla beraber bu ilaçların kalıcı eklem hasarını önleyici etkileri olmamasından dolayı en kısa sürede ikinci basamak ilaçlar ile tedaviye geçilmesi gerekir. 2. basamak ilaçlar veya hastalık seyrini değiştiren ilaçlar gurubu olarak isimlendirilen tedavi seçeneklerine dahil olan ilaçlardan Methotrexate (30 mg/hafta), Hidroksiklorakin (400 mg/gün), Salazoprin (3 gr/gün) ve Leflunomide (20 mg/gün) maksimum dozlarda kullanılır. Eğer bu ilaçların yeterli doz ve sürede kullanılmasına rağmen yeterli etki elde edilemez ise o zaman hastalarda bu ilaçların 2 veya 3 tanesinin beraberce kullanılması denenebilir. Yine bu kombinasyon tedavisi yeterli doz ve sürede kullanılmasına rağmen hastada başarılı sonuç alınamaması yani hastalığın remisyona sokulamaması durumunda ise biyolojik ajanlar ile tedaviye geçilir. Bugün için biyolojik ajan tedavisinde en sık olarak Remicade, Humira ve Enbrel kullanılmaktadır. Bu üç ilaç gurubu ile yeterli doz ve süre uygulanmasına rağmen başarılı sonuç alınamayacak olur ise yılda iki kür halinde uygulanacak bir başka tedavi seçeneği de (anti-CD20: Rituksimab=Maphtera) bulunmaktadır. Sizin annenizde tek başına düşük dozda steroid tedavisi kullanılmasının hastalık aktivitesini bastırmada yetersiz kaldığını düşünüyorum. Bu nedenle annenizin gerek teşhis gerekse tedavi yönünden tekrar değerlendirilmesi uygun olacaktır. Saygılarımla
hocam merhaba, 15 yıl önce juvenil romatoid artrit tanısı konmuştu, son 8 yıldır çok iyiydim ve ilaç kullanmıyordum 3 ay önce ağrılarım arttı crp 28, sedım 32 çıktı ftr uzmanım anklikozan spondilit teşhisi koydu, 2 aydır 10 günde bir metoart ve 4 adet salazoprin ve günde 1 adet plaquenil kullandım belli dönemlerde 40 mg ampul prednol kullandım, fakat ağrılarım arttıkça arttı ve dün yapılan tahlilde crp 111, sedim 94'e çımış doktorum üniversite hastanesine gitmemi ve humira denen iğneyi kullanmam gerektiğini ve çok iyi geleceği hususunda görüş bildirdi bu ilaç ağrılarımın çözümü olacakmıdır vede yan etkileri çok bir ilaç riski çokmudur hocam teşekkür ederim saygılarımla..
Sayın E. Anık; Öncelikle hastalığınızın teşhisinin yeniden gözden geçirilmesi gerekir. Eğer kesin olarak Ankilozan Spondilit tanısı konulacak olur ise biyolojik ajan (Humira vb) kullanılabilmesi için yeniden değerlendirilmeniz gerekmektedir. Bu ilaçların faydaları ile beraber yan etkileri de fazladır ve yakın takip gerektirmektedirler. Saygılarımla
MEMORIAL HASTANESINDE BOYUN FITIGI TEŞHİSİ KONULDU VE FIZIK TEDAVI ALMAK ISTIYORUM. KIZILAYDA CALISTIGIM ICIN YAKIN OLMASI NEDENI ILEDE SIZE GELMEK ISTIYORUM.KAÇ SEANS ALMAM GERKTIGINIE NASIL KLARAR VERIYORUZ. MR RAPORUMA MI IHTIYACINIZ OLUR
Sayın S. Kartal, FTR programı ile ilgili değerlendirmeler hastanın muayene ve tetkiklerinin incelenmesi sonrasında yapılmaktadır. Saygılarımla
fizik tedavi ramotoloji ve ortopedi arasında ki fark nedir
Sayın H. Aybar; Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon kas, iskelet ve sinir sistemi hastalıklarının tanısı, tedavisi ve rehabilitasyonu ile uğraşan bilim dalıdır. Romatoloji bağ dokusu hastalıklarının teşhis ve tedavisi ile ilgilenen bilim dalıdır. Ortopedi ise kas-iskelet sistemi hastalıklarının cerrahi tedavisi ile ilgilenen bilim dalıdır. Saygılarımla
Merhaba yağmur yağdı burada ama ben hiç bi şekilde ıslanmadim, ancak sağ bacagımım diz kabağından altında inanılmaz bir ağrı sanki kopacak derecesinde yürümekte zorluk cekiyorumdum nedeni hakkında ve yapmam gerekenlee hakkında bilgilendirirseniz çok sevinirim iyi günler. Yaşım 18 ve erkeğim (annemde iltihaplı eklem romatizması hastalığı var)
Sayın Cevher bey; şikayetlerinizin değerlendirilebilmesi için muayene olmanız gerekmektedir. Saygılarımla
Selamlar hocam. 30 yaşundayım 2 yıl önce fizik tedavi gördüm belimdeki agrılar dolatısıyla. Şuan ise sağ ayagm dizden aşağısı çok feci sancılar cekiyorum. Fizik tedaviye başladım ve 7. Seans oldy ağrular dahada çoğalmaya başladı yataktan kalkamayacak kadar. Demem o ki fizik tedavi süresince ağgılar artar mı? İlaç ve iğne kullanmama ragmen ağrım çok fazla. Şimdiden teşekkürler...
Sayın Osman bey; 7 günlük FTR programına rağmen şikayetlerde rahatlama olmaması tanı yönünden tekrar değerlendirilmeniz gerektiğini düşündürmekte. Saygılarımla
Merhaba yağmur yağdı burada ama ben hiç bi şekilde ıslanmadim, ancak sağ bacagımım diz kabağından altında inanılmaz bir ağrı sanki kopacak derecesinde yürümekte zorluk cekiyorumdum nedeni hakkında ve yapmam gerekenlee hakkında bilgilendirirseniz çok sevinirim iyi günler.
Sayın Cevher bey; muhtemelen diz eklemlerinizde halk arasında kireçlenme olarak bilinen Dejeneratif Osteoartrit-gonartroz gelişmiş. Bu nedenle öncelikle muayene olmanız ve daha sonra diz eklemlerinin radyografik olarak değerlendirilmesi gerekir. Saygılarımla
Her gün diz ağrıları çekiyorum ve vücudunda şişkinler var nedeni ne olabilir 65 yaşındayım cevap verirseniz çok sevinirim
Sayın E. Yılmaz; Yazdıklarınızdan anladığım diz ekleminizde kıkırdak harabiyetine bağlı halk arasında kireçlenme denilen gonartroz gelişmiş. Kısaca bilgi verecek olursak diz ekleminde ağrı, hareket tutukluğu ve diz eklemlerinde şekil bozukluğu şikayetleri ile başvuran gonartroz’lu hastaların diz eklemlerinin radyolojik incelemesinde olayın şiddetine göre kıkırdak altındaki kemik bölgelerde belirginleşme (subkondral skleroz), eklem kenarında kemiksi çıkıntılar (ekzofit oluşumu), kıkırdak altındaki kemik içerisinde kist oluşumu ve eklem aralığında daralma izlenir. Gonartroz tedavisinde cerrahi yöntemler/protez uygulamasından önce basit ağrı kesiciler (analjezikler) veya nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar ve bunların yeterli gelmediği hastalarda ise Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon uygulamaları denenir. Pek çok hastada bu yöntemlerden faydalı sonuçlar alınmaktadır. Sizde de hastalığının şiddetine göre bu yöntemlerden birisi uygulanabilir. Saygılarımla
Kızım 8 yaşında omurga sorunu yoktu sadece kas hastalığı var ama bir haftadır omurgası eyri olduğunu gördüm omurga neden olduğunu bilmiyorum lansor kullanıyo ama ben 2 senedir lansor vermedim midesi ağrısı artınca tekrar verdim 1 haftadır lansor verdim onun için mi acaba omurgası eyri oldu acaba bilgi verirseniz sevinirim teşekkür ederim
Sayın Helin hanım; kızınızda hangi tür kas hastalığı olduğunu bilmiyorum ancak omurga eğrilik (Skolyoz) nedenleri arasında kas hastalıkları da bulunmaktadır. Bu nedenle hem kesin tanı hem de eğrilik derecesinin belirlenmesi ve alınacak önlemler için Ortopedi kliniğince değerlendirilmesi uygun olacaktır. Daha sonra belirli aralıklar ile yakından takip edilmesi de gereklidir. Saygılarımla
fizik tedavi hakkı hangi aralıklarla yapılıyor
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon uygulamalarının sıklığı ile ilgili olarak belirlenmiş bir süre yoktur. Doktor tarafından uygun görüldüğü dönemlerde yapılabilir. Saygılarımla
Topuklu ayakkabı giydiğim zaman sol ayağımın 4.parmağında ağrı yanma uyuşma oluşuyor parmağımı oynatamayacak kadar çok acı çekiyorum ortopedi bölümüne muayene oldum röntgen çektiler hiç birşey çıkmadı kapsül eksikliği olduğu söylendi ilaç kullandım ama bir faydası olmadı ne yapabilirim
Sayın D. Gözeler; Morton nöroması açısından MRI ile değerlendirilmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
ASO 327 ÇIKTI VE RF 63,27 çıktı bu kadar yüksek olması ne anlama geliyo?
Sayın Hilal hanım, laboratuvar tetkikleri tek başına bir anlam ifade etmez, bunların klinik muayene ile beraber değerlendirilmeleri gereklidir. Saygılarımla
Hocam benim babam 47 yaşında. Kalçasında çok şiddetli ağrı olduğunu söyledi bu nedenle doktora gitti. Intihap olduğu ve kitle olduğunu söylemişler. Kitle kalça da nasıl bir hastalıktır ve kalıcı mı geçici mi? Sonradan zararı olur mu? Allah korusun kanser başlangıcı mı lütfen beni bilgilendirin.
Sayın M. Özkan; Kalça bölgesinde kitle ve iltihap farklı bulgulardır. Bu nedenle öncelikle MRI ile olayın açıklığa kavuşturulması ve bundan sonra eğer kitle var ise buradan alınacak örnekte patolojik inceleme ile kesin tanı konulması gereklidir. Saygılarımla
bende rf 123 çıktı fakat sendimantasyon lar negatif crp ve diğerleride normal çıktı.ben romatoid artritmiyim
Sayın T. Kartal; Romatoid Artrit tanısı için tek başına Romatoid Faktör (+) bulunması yeterli değildir. Normal sağlıklı kişilerde de bu test % 5-10 oranında (+) bulunabilmektedir. Bu nedenle hastalar muayene ve diğer bulgular ile beraberce değerlendirilmelidir. Saygılarımla
hocam benim esimde bacak agrisi sikayeyiyle doktra gtti doktor kemikten kaynakli degil demis bi kac hareket yaptirip snra comelme hareketi yaptrmis uzanma filan hepsini yapmis zaten merdiven inip cikmada yurumede sorun yok sadce agri oluyor arada bide doktor lap lap yuruyosun demis ailede kas hastasi olan varmi diyye sormus yok kan testi yapti Ck si 361 cikti doktor kas hastasi olman icin bunun cok yuksek olmasi gerekiyo demis ast alt de dusuk siniri bile gecmemis ama emg yede bi bakalim demis korkuyorum ck si dusuk cikip emg de kas hastasi cikma riski varmi kas hastasi olsa ck yuksek olur arastrdgma gore emg ye daha var bekleyene kadar icim icimi yigcek Allahim kimseye dert vermesin herkeze saglik versin
Sayın Kübra hanım; kas hastalıklarında kreatin fosfokinaz (CPK) seviyelerinde yükseklik görülebilir ancak tanı koymak için tek başına bu tetkik yeterli değildir. Bunlara ilave olarak klinik muayene, ENMG ve gerekir ise kas biyopsi sonuçlarına da bakmak gerekebilir. Bu nedenle benim önerim tanı ile ilgili sürecin beklenmesidir. Saygılarımla
MERHABA HOCAM OĞLUM 4 buçuk yaşında. 2 AY ÖNCE YÜKSEK ATEŞ,ATEŞLİ DURUMDA İKEN EKLEM AĞRISI ,CRP :3,7-SEDİM :124 ASO:1620 RF:18.1 VE KOLTUK ALTINDA KÜÇÜK NODÜLLER NEDENİ İLE SİSTEMİK JİA TEŞHİSİ KONULDU.ANA + ÇIKTI.TİTRESİ 1/100 çıktı bu önemlimi neden pozitif çıkar?dr negatif olması gerekiyordu dedi..hastanede 2 gün prednol 40 ıv yapıldı.2. günde tahliller iyi çıktı hastane çıkışı 2 ay önce prednol 40mg oral tb devam edildi.ve geçen ay 36 mg düşürüldü.7.5gr metotraksat da haftada 1 iğne yapılıyor.şuan genel durumu çok iyi tahlillerde iyiydi fakat son çıkan tahlilde bugün ldh 664 çıktı.neden kaynaklanabilir acaba birde 3-4 gündür prenolü 36 mg değilde 18 mg veriyoruz ilacı birden bu kadar azaltmak etkilemişmidir.ldh dışında diğer tahliller iyi çıktı teşekkürler
Sayın M. Arpacı; anlatmış olduğunuz tabloya göre oğlunuza Juvenil Kronik Artrit (Sistemik Tip) tanısı konulmuş ve tedavi başlanmış. ANA (+) bulunması bu tür hastalarda sık aralar ile göz muayenesi gerektirir. Steroid dozunda azaltma, yapılan laboratuar tetkik sonuçları ve doktor önerisine göre yapılmalıdır. Sizde bu duruma pek uyulmadığı anlaşılıyor. Benim önerim sizi takip eden doktorun önerilerine daha fazla dikkat etmenizdir. Saygılarımla
Selamlar Hocam benim el eklemlerimdeki ağrılar için fizik tedavi bölümüne gözüktüm kan tahlilleri yapıldı rf ve crp ölçüldü ve rf 3.9 crp 0.21 çıktı yalnız birtane daha kan tahlili varmış o 15 gün sonra çıkar dedi doktor ve asıl o tahlilde belli olacak dedi doktor kas romatizması olabilir dedi çünkü sabahları biraz ağrıyor geçiyor bide uzun süre iş yapmayip sabit kalinca el eklemlerim ağriyo bana d vitamini verdi bide kas gevşeti ve agrin oldukca agri kesici icersin dedi hocam o cikicak kan tahlili ne oluyor çok merak ediyorum ve tereddütteyim acaba normal çikarmi hic aklimdan cikmiyor cocuk düşündüğümüz için napcam bilmiyorum bu agrilar gecermi bir gün 2.5 bucuk ay oldu offf insanin psikolojisi bozuluyor neden olur ki birde bizim ailede kimsede yok ne yol izlemem gerekiyor birde göğüs kemigimdede agri vardi sanki bu ilaclari icince azaldi acaba kaslarla mi alakali
Yapılan kan tetkiklerinin normal sınırlar içerisinde olması sizde inflamatuvar bir romatolojik hastalık ihtimalini düşürmekte, bu nedenle endişe etmenize gerek yoktur. Saygılarımla
Merhaba hocam, 12 yaşında juvenil romatoid artrit teşhisi kondu, salazopyrin ve metotraksat kullandım, 6 yıl tedavim devam etti 20 yaşında ağrılarım kalmadı ilaçlarımı bıraktım sigara kullanmaya başladım taki 5 ay önce sigarayı bıraktım yaklaşık 2 ay önce boyun ve bel ağrılarım başladı geceleri ağrı ile uyanıyordum aşırı terleme oluyordu, FTR hekimine gittim MR ve tahliler sonucu ilk defa duyduğum anklikozan spondilit teşhisi kondu, CRP 70 SEDIM 51 idi şuanda metoart, epuquenil, folbiol, salazopyrin, yaklaşık 10 ampul prednol kullandım ve imuneks verdi doktorum, egzersiz yapıyorum, evliyim ve gebelik durumunda ilaçların 4 ay önce bırakılması gerektiğini söyledi doktorum çocuğumda görülme riski nedir hocam siz ne önerirsiniz teşekkür ederim saygılarımla.
Sayın E. Anık; Ankilozan Spondilit hastalarının çocuklarında aynı hastalığın görülme oranı, normal toplumdaki sağlıklı bireylere göre bir miktar daha yüksek olmakla beraber, endişelenmenizi gerektirmeyecek derecede düşüktür. Bu nedenle belirlenen dönemde ilaç tedavinizi düzenleyerek baba olmanızda sakınca yoktur. Saygılarımla
Merhabalar hocam. 3-4 yıl önce köprücük kemiğim kırılmıştı. hissettiğim kadarıyla yanlış kaynadığını seziyorum. yani elimle kemiğe dokunduğumda sol tarafımdaki gibi düz değil de kemiği hafiften dışa doğru hissediyorum. Ara ara ağrılar çekiyorum. sağ tarafıma uzun bir süre yatamıyorum. tavsiyeniz nedir bilmek istiyorum. teşekkürler.
Sayın Emirhan bey; köprücük kemiği (Clavikula) kırıkları sonrasında hatalı iyileşme eğer çevredeki damar ve sinir dokularına basıya neden olmuyor ise klinik bakımdan önemli değildir. Bu nedenle böyle bir durumun ekarte edilebilmesi için Ortopedi veya Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon kliniklerinden birisinde muayene olmanız gerekmektedir. Saygılarımla
Merhaba annemin belinde iki fıtık var ve dizinde sıvı bitimi bulunuyor bir sene önce fizik tedavisi gördü iyileşmedi kordizon iğnesi yedi iyileşmedi ağrı kesici iğneler ve vitamin iğneleri yedi hala aynı durumda hiçbişey yaramadı bengay ve voltaren kremlerini kullandı ancak faydasını görmedi ne yapabiliriz ne önerirsiniz acaba şimdiden teşekkürler
Sayın Rumeysa hanım; kısaca bilgi verecek olursak bel fıtığı (Lomber Disk Hernisi) bel omurlarının (Lomber vertebraların) arasındaki disklerin içindeki çekirdeğin (nucleus pulposus) diski çevreleyen dokuyu delerek dışarıya çıkmasıdır. Bazı vakalarda bu fıtık çok küçük olabilirken, bazı vakalarda ise çekirdeğin büyükçe bir bölümü disk dışına çıkabilmektedir. Burada önemli olan nokta fıtığın meydana geldiği bölümün diskin neresinde olduğudur. Eğer fıtıklaşma sinir’in omurilik kanalını terk ettiği “foramen” denilen çıkış bölgesinde ise operasyon olmaksızın hastanın iyileşme ihtimali daha düşüktür. Bu arada bel fıtığının yeni başlangıçlı olması veya uzun yıllardır devam etmesi, hastanın yaşı, uygulanan tedavinin içeriği ve hastaya ait kişisel faktörler de iyileşmede rol oynamaktadır. Her ne kadar annenizi ayrıntılı muayene etmeden herhangi bir yorumda bulunmam mümkün değilse de, kuvvet kaybı ve duyu kaybı olmadığı durumlarda hastalarda cerrahi tedaviyi önermeden önce bir süre daha beklenebileceğini düşünüyorum. Eğer herhangi bir kontrendikasyon yoksa, Lomber Traksiyon da dahil olmak üzere uygun şekilde düzenlenmiş bir Fizik tedavi ve Rehabilitasyon programı sonrasında “Bel ve karın kaslarını kuvvetlendirici terapötik egzersizler” ile olayın bir daha tekrarlaması engellenebilir. Saygılarımla
merhabalar.eşim bacaklarını hareket ettiremez oldu.hareket ettirirken çok acıdığını söylüyor.şuan kendisi 25 yaşında.7 yaşında böyle bişey olduğunu ve uzun süre aylık iğne olduğunu söylüyor.2 ay önce çocuğumuz oldu.ağrı kesici kullanamıyor. sizce sorunu nedir..
Sayın Hüseyin bey; sorunun ne olduğunu tespit edebilmek için bazı tetkiklerin yapılması gerekmektedir. Bu nedenle eşinizin Romatoloji kliniğinde muayene olması gerekmektedir. Saygılarımla
40 yaşındayım. Bir ay önce ağır bir valizi uzun süre taşıdım. Ertesi gün ayaklarım şişti yürüme güçlüğü ve ağrı çekmeye başladım. Bir hafta sonunda geçmeyince dr.a gittim. Ayakta mr çekildi, endokrinde kan tahlilleri yapıldı, romatoloji testi yapıldı nöroloji mr ları çekildi hepsi temiz çıktı. Tenosinovit dendi. 1,5 aydır ağrı kesici, buz, jel kullanıyorum ve dinleniyorum ancak ağrılar ve yürüme güçlüğüm devam ediyor ve ben artık konulan teşhisten şüpheye düştüm. Bu arada psikiyatriyede gittim. Sorun yok dendi. Lütfen ne yapmam gerekiyor. İşimden gücümden kaldım
Sayın S. Berk; öncelikle bu gibi durumlarda hastayı görmeden kesin bir şey söylemenin mümkün olmadığını belirtmem lazım ancak anlattığınız kadarı ile 1.5 aydır uygulanan tedavi ile bir sonuç alamamanız size konulan teşhis ile ilgili olarak şüpheler uyandırmakta. Bu nedenle benim önerim öncelikle yeniden muayene olmanızdır. Muayene için ortopedi, Fizik Tedavi veya Romatoloji bölümlerinin herhangi birisinden başlayabilirsiniz. Saygılarımla
HOCAM 56 YAŞİNDAYIM BELIMDE 4 FITIK VE YAMULMA VAR DOKTORLAR AMELİYAT OLMANIZA GEREK YOK DIYIR VOLTAREN SR 75 KAN DEĞERLERIM PLT KAN DEĞE 70 PUAN DÜŞÜRDU BEL AĞRISI ICIN NE ILACI KULLANIYIM SELAMLAR
Sayın İ. Mercan; bel fıtığı (lomber disk hernisi) nedeniyle kullanmış olduğunuz Voltaren SR 75 mg tab nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar gurubundandır ve bu hastalığınızda kullanabileceğiniz ilaçlar ile aynı guruptadır. Bu nedenle öncelikle kan değerlerinde meydana gelen değişikliğin kullanmış olduğunuz ilaç ile bağlantısı araştırılmalıdır. Eğer bu durum ortaya konulabilir ise o zaman ilaç dışı tedaviler örneğin Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon programı alternatif olara değerlendirilmelidir. Saygılarımla
Ben 29yasindayim 2ay oncesi dustum doktor lif yirtilmas oldunu soyledi ilac kullandimgecmedi dizimi kiviramiyor merdiven cikamiyorun dizimi kaldiripyukseye koyamiyorum birde kutlemeler oluyor ozaman biraz rahatliyorum ama biseyin uzerine basip cikamiyorum basamak cikamiyorumyolda yururken kiviramiyorum aspirin kullan dediler korktum neyapmaliyim
Sayın G. Kutnal; bundan sonra yapılacak girişimlere öncülük etmek üzere diz ekleminizin derhal MRI ile değerlendirilmesi gereklidir. Saygılarımla
Merhaba benim bir sorum olacaktı ikinci hamileliğimde bir ara ellerimde ayaklarımda uyuşma oldu hastaneye yattım kanımdaki iltihabın yükseldigini söylediler birde bende d vitamini eksikligi vardı sonra geçti şimdi dogum yaptım 6-7 ay oldu o olaydan sonra şimdi yine aynı şikayetlerim var korkuyorum acaba yine kanımda iltihaplanma olabilri mi bu kez belimde ve boynumda agrı var benim köprücük kemigim kırılmıştı onunla alakası olabilir mi dizlerim agrıyor belimde batan bir agrı var
Sayın E. Işık; hamilelik ile beraber ellerde ve ayaklarda uyuşukluk şikayetleri görülebilir. Ancak iltihap görülmesi olağan değildir. Bu nedenle sizde bazı tetkiklerin yapılması gerekmektedir. Saygılarımla
Merhabalar hocam ben şuan 16 yaşındayım 7-8 yaşımdan beri bacağımda bir deri rahatsızlığım var kortizonlu krem kullanmaktan bacaklarım şişti hep. şuan yaralarım iyileşti ama hala şiş halde ona yapabileceğimiz bişey varmı
Sayın A. Öztürk; bacaklardaki şişlikler yönünden kalp-damar cerrahisi uzmanı tarafından değerlendirilmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
KOL VE BACAK KASLARIMDA AĞRI VE SIZILARIM MEVCUT HANGİ BRANŞ DOKTORA GİTMELİYİM
Sayın Ş. Özkan; öncelikle Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon uzmanı tarafından değerlendirilmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
as hastasıyım.yaklaşık 1 yıldır humira iğne kullanıyorum tahlillerim normal değerlerde seyretiyor yaşım 40 benim sorum humirayı ne zamana kadar kullanmamız gerekecek.teşekkür ederim.
Sayın K. Sönmez; Ankilozan Spondilit (AS) hastalığında biyolojik ajan tedavisine ne zaman geçileceği belirlenmekle beraber, ne zaman sonlandırılacağı konusunda bir fikir birliği bulunmamaktadır. Bu nedenle bazı araştırmacılar enjeksiyon aralarını uzatırken, bazıları ise doz azaltmasına gitmektedirler. Bu konuda verilecek karar size ve sizi takip eden doktorunuza aittir. Saygılarımla
hocam öncelikle teşekkürler.1.5 yıldır as tedavisi görmekteyim.son zamanlarda kendimi iyi hissetiyorum. yüyümeyi seven birisiyim.benin sorum biraz fazla yürüyünce beni ilk zamanlarda rahatsız eden kalça ve kasık ağrım zuhretiyor istirahat edince geçiyor.böyle devam edersem hastalığımı çoğaltırmı.
Sayın C. Altuntaş; Ankilozan Spondilit (AS) hastalığında omurga eklemleri yanı sıra periferik eklemlerde (kalça, diz vs. büyük eklemler) hastalığa katılabilir. Bu nedenle radyografi ve eğer gerekir ise MRI ile bu ağrılı eklemlerin değerlendirilmesi ve egzersiz planlamasında bu eklemlerin durumunun da göz önünde bulundurulması uygun olacaktır. Saygılarımla
Sayı hocam, 65 yaşındayım ve sporcu kimliği olan ve halende günlük yürüyüş ve eksersizleri düzenli yapan bir kişiyim. Yaklaşık 3-4 aydan beri zaman zaman sol kürek kemiğimin altındaki bölgede cildime sanki atletimin temas ettiği gibi bir his duyuyorum. Bu ağrı hissi değil, kemikte de değil, kaslı bölgede. 3 ay önce sol omuzumdaki bir bağın yırtık olması nedeniyle 15 gün fizik tedavisi gördüm ancak zaman zaman yine ağrılarım oluyor. Bu arada temas hissetiğim bölgede cilt üzerinde herhangi bir şişlik, kızarma v.b. belirtilerin de olmadığını söylemek istiyorum. Aktarmaya çalıştığım bu şikayetimle ilgili olarak beni aydınlatırsanız çok sevinirim. Teşekkür eder, saygılarımı sunarım.
Sayın O. Yasak; her ne kadar muayene etmeden kesin bir şey söylemek mümkü değilse de, muhtemelen şikayetleriniz boyun bölgesinden kaynaklanıyordur. Bu nedenle boyun MRI ile değerlendirilmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
Hocam ben şu an 39 yaşındayım 5 yaşında yürüyememişim dr kalp romatizması demiş ve 1 hafta sonra iyileşmişim ama ayda 1 penadur la diye iğne vuruldum 20 yaşına kadar 20 yaşımda kardiyoloğa tekrar gittim bana artık iğne kullanama gerek yok iyesin dedi bende bu yaşıma kadar kullanmadım ama geçen ay uyurken beynime pıhtı attı ve Sol tarafım felç oldu ama hastaneye gittiğimde düzeldi mr ve tomografi sonucu iskemik bir atak olduğu söylendi ama nedenini bulamadılar kan ve kalple ilgili holter de yaptılar ekg ve ultrason da da kalbe baktılar ama bir şey bulamadlar en Son tee testi yaptır dedi nöroloji dr um bu testi dr uğraştı ama dilim büyük diye hortum boğazımdan geçmedi o yuzden testi yapamadım hocam bu iskemik ataktan sonra uyurken kollarımda uyuşma oluyor. 1 aydır geçmedi
Sayın A. Kaplan; sizin anlatmış olduğunuz şikayetler ancak Üniversite Hastanesi Kardiyoloji ve Nöroloji Anabilim Dallarının ortak çalışması ile değerlendirilebilir. Bu nedenle altta yatan hastalığın tam olarak belirlenip kalıcı bir hasara neden olmadan tedavi başlanabilmesi için en kısa sürede ilgili bölümlere başvurmanız gerekmektedir. Saygılarımla
merhaba benim İltihaplı eklem romatizması tanısı konulan bel ve kalça ağrılarım var.Ramatoloji Bölümü'nde tedaviye başladım.tüm gerekli tetkikler yapıldı ve bana I.N.H.300mg ilacı yazdı doktorum.ama ilaç Tüberkiloz ve verem hastaları için kullanılıyormuş bu ilacın bana herhangi bir zararı olur mu
Sayın A. Önlütürk; size verilen ilaç daha sonra başlanması düşünülen biyolojik ajan tedavisi öncesinde proflaktik olarak kullanılan tedavidir. Yan etkileri yönünden zaten sizi takip eden doktor tarafından tetkikler istenecektir. Saygılarımla
belim boynum omuzlarım dizlerim ağrıyor vücudumun tamamı kilitlenmiş bir vaziyette hastalığım nedir hocam
Sayın Harun bey; çok farklı hastalıklara bağlı olarak anlatmış olduğunuz tablo ortaya çıkabilir bu nedenle öncelikle muayene olmanız gerekmektedir. Saygılarımla
Hocam mrblar ben londrada yasiyorum 5 yildir eklem ve iltihapli romatizma hastasiyim 5 yildir tedavi goruyorum a ama bana gore hic bir degisiklik yok ayni agrilar icinde kivraniyorum bazen cok caresiz hissediyorum kendimi sizce nasil bir yol takib etmeliyim ltfn yardimci olursaniz sevinirim saygilar hocam
Sayın Hatice Hanım; genel bilgi olarak bahsedecek olursak halk arasında iltihaplı romatizma olarak bilinen Romatoid Artrit (RA) en sık olarak el, el bileği eklemleri, ayak bilekleri, diz ve dirsek eklemlerini tutan ve bu eklemlerde şişlik, ısı artışı, hareket tutukluğu ve ağrı ile seyreden romatizmal hastalıklardan birisidir. Eğer yeterli derecede tedavi edilmez ise eklemlerde kalıcı hasar meydana gelerek eklemde şekil bozukluğu (deformiteler) gelişir. Romatoid Artrit hastalığının tedavisinde ilk aşamada ağrı kesici ilaçlar (sizin de kullanmış olduğunuz Voltaren SR 75 mg gibi) kullanılmakla beraber bu ilaçların kalıcı eklem hasarını önleyici etkileri yoktur. Bu nedenle en kısa sürede ikinci basamak ilaçlar ile tedaviye geçilmesi gerekir. 2. basamak ilaçlar veya hastalık seyrini değiştiren ilaçlar gurubu olarak isimlendirilen tedavi seçeneklerine dahil olan ilaçlardan Methotrexate (30 mg/hafta), Hidroksiklorakin (400 mg/gün), Salazoprin (3 gr/gün) ve Leflunomide (20 mg/gün) maksimum dozlarda kullanılır. Eğer bu ilaçların yeterli doz ve sürede kullanılmasına rağmen yeterli etki elde edilemez ise o zaman hastalarda bu ilaçların 2 veya 3 tanesinin beraberce kullanılması denenebilir. Yine bu kombinasyon tedavisi yeterli doz ve sürede kullanılmasına rağmen hastada başarılı sonuç alınamaması yani hastalığın remisyona sokulamaması durumunda ise biyolojik ajanlar ile tedaviye geçilir. Bugün için biyolojik ajan tedavisinde en sık olarak Remicade, Humira ve Enbrel kullanılmaktadır. Bu üç ilaç gurubu ile yeterli doz ve süre uygulanmasına rağmen başarılı sonuç alınamayacak olur ise yılda iki kür halinde uygulanan bir başka tedavi seçeneği de (anti-CD20: Maphtera) bulunmaktadır. Sizin durumunuzda halen hangi tedavileri kullanmış olduğunuzu bilmiyorum ancak mevcut durumunuzu değerlendirip ona göre tedavilerinize devam etmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
Hocam merhabalar; annemin rahatsızlığına tanı koyulamıyor ve sizlere danışmak istiyorum. Annem 5yıl öncesinde rahim ve yumurtalıkları için ameliyat olmuş ve aldırmıştı. İki sene öncesinde bel ağrısı çekmeye başladı ve yerinden kımıldayamıyacak vaziyette kilitlendi ağrı kesici kas gevşeticilerle (hap olarak)bi süre sonra düzeldi, normal bel fıtığından kaynaklanan sorun çekiyor diye üzerine düşmedik. Sonrasında karnında inanılmaz ağrı bıçaklanıyormuş, yırtılıyormuşçasına acı ve ağrı sorunu yaşamaya başladı. Nedenini araştırmak için bir çok test yapıldı. Kalın bağırsaktan şüphelendiler ve kolonoskopi yapıldı önemli bir bulguya rastlanmadı yer yer polipe rastlandı ve ilaçlı tedavi uygulandı, endoskopi sonucu reflü olduğunu öğrendi ve miğde ilaçlarını içiyor, göbek fıtığı olabilir dendi ultrason sonucu 1,5cm yağ doku çıkıntısı olduğu üzerine tanı koyuldu. Son 1aydır bel ağrısından kımıldanamıyor, belinde kemik erimesi olduğu teşhisi koyuldu. Kas gevşetici ağrı kesici iğne vuruldu bu tanı koyulmadan önce 6 gün fakat belinde açılma olmadı ağrısı hala devam ediyor. Sormak istediğim göbeğinde hissettiği aşırı ağrı, acı bıçaklanırmış hissi; belindeki kemik erimesi ve fıtıktan mı kaynaklanıyor? Nasıl bir yol izlemeli ne yapmalıyız? Saygılarımla
Sayın Cansu hanım; annenizin durumunda öncelikle karın içi patolojiler ekarte edilmelidir. Bel bölgesindeki disk problemleri karın bölgesinde ağrıya neden olmazlar. Eğer bu yönden herhangi bir sorun saptanamaz ise daha sonra bel bölgesine yoğunlaşmak daha uygun olacaktır. Saygılarımla
82 yaşındaki annem lyrica 25mg sabah akşam 1tb kullanıyor gözlerinde görmede bulanıklılık ve çift görme başladı .bu bir müddet sonra bu tolere edile bilirmi. Teşekkürler
Sayın Saime hanım; 50 mg/gün Lyrica ile bu tür yan etkilerin ortaya çıkması her zaman karşılaştığımız olağan bir durum değildir ve muhtemelen annenizde beraberinde bulunan diğer hastalıklardan (Örneğin böbrek yetmezliği gibi) kaynaklanmaktadır. Bu nedenle ilacı kesmanizi ve annenizi takip eden doktor ile temasa geçmenizi öneririm. Saygılarımla
Hocam merhaba, benim belimde sol 4-5te fıtık vardı. Geçenlerde kuvvetli ağrı ile eski doktoruma gittim. Mr çekiminde yeni bir fıtık oluştuğunu ve o fıtığın da yırtığa neden olduğunu belirterek bana diprosyan ile symra 20 adlı ilaçları yazdı. 2 hafta sonra kontrole gideceğim. Bu ilaçlar doğru mudur? İnternetten ve prospesküründen okuduğum kadarıyla yan etkileri çok fazla o nedenle size de danışmak istedim. Saygılarımla
Sayın M. Soydan; her ilacın etkileri ile beraber yan etkileri de vardır. Bu nedenle size verilen ilaçları kullanmanız ve günü geldiğinde kontrole gitmeniz tedaviniz bakımından uygundur. Saygılarımla
Merhaba hocam bana 3 yaşında eklem romatizma teşhisi konmuş şu an 37 yaşındayım o zamanlarda romatolog nerde dispanserler var bi dr beni 6 ay tedavi etmş romatizma geçti dmş.ama yıllardır bozuk havalarda dirsek ve diz eklemlerim ağrır bikaç sene önce ana antikor ne varsa tahlil yaptırdım hepsi temiz bende talasemi minor de var bu eklem ağrılarıma oda sebeb olabilirmi teşekkürler
Sayın Melek hanım; ağrılı dönemlerde yapılan kan tetkiklerinin normal sınırlar içerisinde olması inflamatuvar bir romatolojik hastalık ihtimalini ekarte ettirmektedir. Bu nedenle benim önerim eklem ağrılarınız için basit analjezik ilaçları kullanmanız ve eğer eklem şişliği ortaya çıkacak olur ise yeniden muayene olmanızdır. Saygılarımla
Merhaba hocam 2010 da biri 1buçuk diğeri 10 yaşımda iki çocuuma bir ay arayla sle teşhis kondu teşhisin ardından 10 yaşında kızımın atakları başladı 3buçuk sene kortizon kullandıkdan sonra hastane değildik 1buçuk yıldır tdp ile tedavi oluyolar kortizon kesildi şimdi çok iyiler yurt dışı tahlil yapıldı ch50 eksikliği çıktı şimdi bize ch50 eksikliği nedir geleceklerini yaşatılarını nasıl etkiler bu eksiklik neden kaynaklanmş bilgilendirirseniz çok sevinirim
Sayın Z. Şahin; CH50 olarak tanımlanan total hemolitik kompleman, SLE, bazı böbrek hastalıkları (glomerülonefrit) ve immün kompleks hastalıklarında azalmış olarak bulunan bir tetkiktir. CH50 ölçümleri kompleman sistemi eksikliğine bağlı olarak gelişen hastalıkların tanısı ve tanıların doğrulanmasında kullanılır. Sizin durumunuzda da muhtemelen bu nedenler ile istenmiştir. Saygılarımla
Sol ayak küçük parmağımdan ayak tabanımın ortasına kadar ne tür ayakkabı giyersem fark etmiyor yarım saat kadar yürüdüğümde acı ile yanıyor ne yapabilirim
Sayın N. Girgeç; görmeden kesin bir şey söylemek mümkün olmamakla beraber muhtemelen transverse ark çöküklüğüne bağlı olan şikayetler tabanlık kullanmanız ile düzelecektir. Saygılarımla
Hocam bende 2 senedir sol dizinde ağrı şişme yanma ayak bileğine doğru vuran ağrı yanma şişme oluşuyor emarlarımda baker kist görülüyor fakat bunun neden olmadığını söylüyorlar daha hafif şekilde benzer ağrılar diğer dizinde, bileğinde, kalçamda, bel ve omuzlarımda da oluyor yorgunluk, huzursuzlukta oluyor ayriyeten kalbimde ve göğüs kafesimde de kıramp girer gibi oluyor bende 6 yaşımdan beri huzursuz bacak sendromun var ne olur bana yardım edin ne yapmam lazım saygılarımla
Sayın R. Kars; eğer yapılan romatolojik kan tetkikleri normal sınırlar içerisinde ise o zaman Fibromiyalji Sendromu açısından değerlendirilmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
Kollarımda büyük gözle görülür şekilde deri altında kitleler var doktora çıktım romatizma oldugunu söyledi daha 17 yaşındayım igne tedavisi gördüm fakat işe yaramadı ameliyat benim için çok mu riskli agrılarım çok var
Sayın Cansu hanım; öncelikle o kitlelerden biyopsi yapılmalıdır. Çıkacak patoloji sonucuna göre gerekli tedaviler planlanabilir. Saygılarımla
38 yaşındayım sol bacağımın diz altında ve arkasında ayak bileğimde ayak tabanımda ağrı var ayak parmaklarım üşüyormuş gibi hissediyorum neden olur ne yapmam gerekir
Sayın A. Güzel; öncelikle Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon kliniğinde muayene olmanız uygun olacaktır. Sonuçlara göre onlar sizi yönlendireceklerdir. Saygılarımla
Selam hocam benim ellerimdeki eklem ağrıları için fizik tedaviye gözükmeyi düşünüyorum kan tahlillerinde rf negatif çıktı ama ramotolojide nedenin ne olacağı belli olur diye düşündüm umarım basit ve geçici bişeydir çok tereddütteyim bu konuda,ayrıca herhangi bi ilaç kullanmamı isterlerse rf ile ilgili ben çocuk düşündüğüm için hiç ilaca başlamadan hamilelik düşünsem olurmu hamilelikten sonra duruma göre tekrar gözüksem olur mu
Sayın Deniz hanım; ayrıntılı kan tetkikleri yapılmadan ve kesin tanı konulmadan ilaç kullanmanıza gerek kalmayabilir. Bu nedenle benim önerim yeniden muayene olmanızdır. Saygılarımla
slm hocam iki omuz arasinda boynumda bide sol kolumda bir agri var kollarimda uyusma var nefesim catismiyor bu neyin belirtisi hocam?
Sayın Mehtap hanım; Cervikal Disk Hernilerinde benzer şikayetler olabilmektedir. Saygılarımla
Slm hocam iki omuz arasından boynuma bir ağrı gitdi elerimde de uyuşma var fizik tedaviye gittim röntgen çekti ve heran temiz olduğunu söyledi Bir kas gevşetici ve ağrı kesici birde krem verdi bunları 4 beş gün kullan dedi 3 gündür kullanıyorum hala durum aynı 2 gün daha kullanacam bunun için farklı bir bölüme mi gitmeliyim bide öksürünce omuzlarıma basınç uyguluyor bu olay başıma gelmeden de soğuk algınlığı vardı ödev meden bu başladı tsk
Sayın Faruk bey; anlatmış olduğunuz şikayetler boyun fıtığını (cervikal disk hernisi) düşündürmekte bu nedenle boyun MRI ile tekrar değerlendirilmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
Hocam belimde 2 tane yeni çıkmiş fitik var doktor diyor ameyata gerek yok şu anda ilerde ne zorluklar la ksrsilasabilirm şimdide tesekürler!!!
Sayın Kadir bey; ameliyata gerek olmayan fıtıklarda koruyucu önlemlere dikkat ederseniz hayatınız boyunca normal yaşam aktivitelerine devam edebilirsiniz. Saygılarımla
Hocam 24 haftalık ikız gebeyim son iki haftadır kalcalarim çok agriyo iyice kötüleşti suan hiç yuruyemiyorum ortopedi ye gidin dedi doktor arasında hiç bir şey yapamayız gebe olduğunuz için dedi bi fiziğe gidin dedi ne tavsiye edersiniz
Sayın Meltem hanım; muhtemelen ağrılar hamilelik nedeniyle vücut mekaniğinizde meydana gelen değişikliklerden kaynaklanıyordur. Bu dönemde herhangi bir görüntüleme tekniği kullanmak mümkün olmadığından dolayı hamilelerde kullanılabilen basit ağrı kesiciler (parasetamol) ile devam etmeniz ve doğum sonrasında şikayetleriniz devam ederse o zaman tekrar değerlendirilmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
Merhaba hocam, benim sag tarafimda eklemlerim agriyor.Sag dizim agriyor ordan sag ayagim soguk oluyor bir nedeni olabilirmi ? yardimci olabilirmisiniz simdiden sagolun.
Sayın Suzan hanım; bu tür şikayetlerde hastayı görmeden bir tahminde bulunmak yanıltıcı olur. Bu nedenle öncelikle muayene olmanızı öneririm. Saygılarımla
Hocam yaklaşık 3 ay önce romatoit artrit Başlangıcı teşhisi kondu plaquaenil ve deltacortil kullandım ancak şikayetlerim tam geçmeyince emthexate ve folbiol başlamam söylendi doktorum Tarafından bu arada başından beri kan değerlerim normal sadece el parmak eklerimde şişlik var ben emthexate nin yan etkileri Yüzünden kullanmak istemiyorum ne önerirsiniz
Sayın Nazan hanım; anladığım kadarıyla sizde Romatoid Artrit teşhisi bakımından sıkıntılar yaşanmakta bu nedenle hastalığınız yönünden yeniden muayene olmanız uygun olacaktır. Saygılarımla
Ben 15 yaşındayım sol kalçamda yürüdekçe genelde acı hissediyorum eğilip bağcığımı bağlayamıyorum çok acıyo ama ağrı yok ortopediye gittil röntgen cektirdiler ama doktor bisey yok dedi cocuk doktoruna bi görünün dedi gittik muayene etti kan tahlili idrar tahlili ve röntgen istedi tahlilleri yarin yaptiricaz birde beyin cerrahisine gidin dedi kalçamın acıma sebebi nedir birde beyin cerrahisiyle ne alaka? Teşekkürler
15 yaşında kalça ağrısı olan hastalarda laboratuar tetkikleri normal ise ve radyografide de bir patoloji tespit edilemez ise kalça ekleminin MRI ile değerlendirilmesi gerekir. Bu nedenle tetkik sonrasında MRI istenmesi uygun olacaktır.
Selamlar hocam benim yaklaşık 1 buçuk aydır el eklemlerimde sabah kalktığımda elimi yumruk yapınca ağrı oluyor sonra geçiyor ve hafif şişlik oluyor göğüs kısmındada kemikte ağrı oluyor ilçede yaşıyoruz burdaki hastaneye gittim ve kan tahlillerinde rf negatif çıktı ve ben hamile kalmayı düşünüyorum ne yapmam lazım şimdiden teşekkürler...
Sayın Deniz hanım; laboratuvar tetkikleri normal ise hamile kalmanızda şu an için romatolojik açıdan sakınca yoktur. Saygılarımla
Merhaba hocam, kuzenim miyopati kas hastası. ayağında kist olduğunu öğrendik. ameliyat olmalı mı kistten dolayı. olmamalı mı? eğer ameliyat olursa ne gibi durumla karşılaşır. teşekkürler
Sayın Gizem hanım; miyopati ve kist farklı bulgulardır ve operasyon konusundaki karar ortopedi uzmanı tarafından verilmelidir. Saygılarımla
Merhabalar hocam ben25 yıldır AS hastasıyım hastalığıda en ağır şekliyle geçiriyorum denebilir bilinen tüm ilaçları kullandım (tnf)'lerde dahil fakat yan etkilerinden dolayı bırakmak zorunda kaldım. Bundan 2,5 sene önce eğrilikten dolayı boynum hariç tüm omuruma pilatin yapıldı çok şükür ayakta ve dimdiğim sadece ameliyattan sonra alçağa oturamıyor ve ayakkabımı çoraplarımı giyemiyorum şimdi as kalça bölümünde çok aktif birde benim as boyun bölgemden başlamıştı ve boynumda kifoza bağlı daralmalar ve bide fıtıklar var ben termalde egzersiz havuzuna başladım bunun yanı sıra kalçaya parafin, ulturason ve tens yapılıyor fakat 2 haftadır düşmeme sebep olacak şekilde el ve ayaklarımda uyuşma aşırı titreme ve konuşma bozukluğu baş dönmeleri olmaya başladı nöroloji testlerinde pek bişey yok ama emes başlıyorda olabilir dendi takip istendi benim merak ettiğim AS ve EMES birlikte görülebilir mi yoksa başka nereye müracat etmeliyim konuşma bozukluğu ve titremeler beni çok endişelendiriyor havuzun zararımı oldu bana yardım edin lütfen saygılarımla
Sayın S. Yıldız; Ankilozan Spondilit ve Multipl Skleroz beraberliği konusunda mutlak bir bağlantı bulunmamaktadır. Bundan önce yapılması gereken ayrıntılı bir Nörolojik değerlendirme ve hastalık semptomlarının takip edilmesidir. Saygılarımla
Belim ağrıyordu doktora gittim emar çektim iki tane fıtık başlangıcı var ve kireçleme bana ilaç verdi okumadım yan etkiler karın ağrısıymış bir hafta içtim sonra bıraktım şimdi karnım ara ara sancıdan yatamıyorum ne yapmam lazım teşekkürler
Sayın Nesime hanım; kullanmış olduğunuz ilaçları (muhtemelen analjezik-antienflamatuvar ve kas gevşetici) yan etkileri ilaç kesildikten sonra ortadan kalkar. Eğer halen aralıklar ile devam eden karın ağrısı şikayeti varsa bundan dolayı bir gastroenteroloji uzmanına muayene olmanız uygun olacaktır. Saygılarımla
Merhaba hocam , 15 yaşındayım sol bacak ve kolum hafiftenen uyuşuk 2 aydir gecmedi sag tarafimda elim ve ayagim karincalaniyor simdi. Birde sol elim ve ayagimin altini şiş gibi hissediyorum, sol ayagim durmadan seyiriyor agrıyor yanma gibi his var. Doktoro gittik iğnesiz emg, belden emar çekindim, kan tahlilleri verdim temiz çıktı, beyin emarı ve eeg çekceklermis o da temiz cikarsa piskologa yonlendirceklermis. Hocam biz fibromiyalji olarak tahmin ediyoruz.Lutfen yardim edin ,Tesekkurler
Fibromiyalji tanısı için benzer şikayetlere neden olabilecek tanıların da ekarte edilmesi gerekmektedir bu nedenle kesin tanı öncesinde MRI ve EEG sonuçlarının beklenmesi gerekmektedir.
M hocam selamlar 48 yaşındayım 2003 ten bu yana Mix kollagenose ile başlayan organ atakları,RA,Artroz,Ostreopose,disk kayması, fibromyalgie, kalçalarda femurlarda iltihap asinma, kireçlenme, Sjogren sendromu teşhisleri konuldu,dönem dönem organlarımda lenf bezlerimde tümörler olusuyor iki kez ameliyat oldum şu an dalağımda da 7 milimlik bir tane var.Quensyl,methotreksat.dönem dönem frednisolon,brufen kullanıyorum. Ben durumumun farkındayım ama belki önereceğiniz birşey vardir, belki yeni bir method?Şimdi karın içinde elime çok yaygın bir biçimde bezeler geliyor.Kortizondan veya methotreksat dan dolayımidir tedavisi mümkünmüdür. Bu konuda da beni aydinlatirsaniz sevinirim. İlginiz için şimdiden teşekkürler.
Sayın R. Göloğlu; hastalığınızın kesin tanısı ve patoloji sonuçlarını bilmeden bir yorumda bulunmak yanlış olacaktır. Ancak kullanmış olduğunuz kortizon ve Methotrexate’ın yan etkileri arasında söylemiş olduğunuz bulgular yoktur. Saygılarımla
Merhaba hocam 5 aydır araliksiz devam eden bacak ağrılarım var bacaklarimin tümü ağrıyor artık psikolojim bozuldu diz kapaklarının yukarısı sanki yanma gibi içi baldirlarim özellikle doktora gittim tahlil yaptı temiz çıktı romatizma da yokmuş başka doktora gittim ayakta çok kalma fazla yürüme dedi napicagimi bilmiyorum hocam 18 yaşındayım Teşekkürler şimdiden
Sayın Gülnur hanım; anlatmış olduğunuz şikayetler ve laboratuar tetkiklerinizin normal olması tanı olarak öncelikle Mekanik Diz Ağrılarını düşündürmekte. İncelemeler bu yönde devam ederse tedavinin başarılı olacağını düşünüyorum. Saygılarımla
Hocam benim 1 seneden fazladır bacaklarında ve kollarında mütiş ağrıların var ekimi sıkarken zorlanıyorum eklem yerlerinde geçiçi hafif şişlikler oluşuyor hangi bölüme gitmem hangı tahlili yaptırmak gerekli bu ağrılar sürekli degıl belli aralıklarda oluyor ne yapmam lazım tesekkur ederim
Sayın Derya hanım; şikayetleriniz nedeni ile öncelikle romatoloji bölümünde muayene olmanız gerekmektedir. Saygılarımla
Merhaba hocam ben 23 yasindayim yaklasik 5 Yildir falan ara ara bel agrisi cekiyordum. Son 2-3 aydir siddetli bir bel agrisi cekiyorum tutulmalar ve uyusukluk oluyor.Bu agrilar bacaklarima da vurmaya basladi yurumede zorluk ve aksaklik yasiyorum zaman. fizik ve rehabilitasyon bolumune gittim doktorum eklem ve kas romatizmasindan suplendendi mr istedi. Henüz cektirmedim. Sizce bu agrilarin sebebi nedir ve ne yapmalıyım?
Sayın Beyhan hanım; bel ağrılarınızın nedeni hakkında muayene ve MRI sonucunuzu bilmeden bir düşünce belirtmek yanlış olur. MRI sonucunda herhangi bir patoloji tespit edilemez ise şikayetleriniz muhtemelen romatolojik hastalıklara bağlıdır. Saygılarımla
merhabalar ben 10 yaşındayım eklem romatizmam var son 2 aydır ağrılarımm çok fazla ben deposilin iğnesi aspirin içiyorumm ama ağrılarım geçmiyor ağrılarımın geçmesi çin ne yapa bilirim bilginiz varsa lütfen verin...
Kullanmış olduğun Deposilin hastalığın yeniden aktivasyon göstermemesi yani yeni bir atak gelmemesi içindir. Aspirin ise ağrı kesici (analjezik) ve iltihap giderici (antiinflamatuvar) olarak kullanılabilmektedir ve her ikisi için de kullanılan dozları farklıdır. Burada ağrıların nedeni kullanılan dozun yeterli olmaması olabilir.
slm hocam ben 34 yaşındayım ramatoloji bölümüne çıktım romatizma ve iltihap oldugunu söylediler salazopyrin ve volteren kullanıyorum şikayetim ayak bileklerim dizlerim de agrı var ve bacaklarım çok kuvvetsiz yol yürüyemiyorum ilaçları yaklaşık 8 aydır kullanıyırum pek faydasını görmedim şu anda belimde agrı olmaya basladı ayaklarıma kadar vuruyor agrısı fizik tedavi doktoru kullandıgım ilaçlarda oldugunu söyledi ne yapabilirim acil yardım saygılarımla
Sayın Ü. Aldağ; öncelikle hastalığınıza doğru teşhis konulması gerekmektedir. 8 aydır tedavi almanıza rağmen herhangi bir düzelme olmaması ortada sıkıntılı bir durum olduğunu düşündürmekte. Bu nedenle benim önerim yeniden muayene olmanızdır. Saygılarımla
Merhaba hocam. 34 yaşındayım. Şu anda 30+3 günlük hamileyim.17. Haftada lekelenme 22.haftada kanama oldu. Ara ara devam etti. 30.hafta başından beri sıklığı ve yoğunluğu iyice arttı. Kadın doğum Dr.um bazen gebelik lerin %50 sinde sebebi bilinmeyen kanamalar olabilir diyor.bekliycez ve görcez diyor. Bebek, plesanta rahim ağzıyla ilgili hiç bir sorun yok. Romatoloji Dr.una da kanama yüzünden gidemedim.toral tiroid ameliyatı oldum. Fmf ve ank.spon.hastasıyım. Bu Kanamalarım sebebi a.s. olabilir mi. Çok tedirginim. Yatmak bişey değiştirmez demişti Dr. Um. Ama son hafta ayakta kaldık kanamalar arttı ve sırları. Bi yönlendirme yapmanız mümkün mü bilmiorum ama 2 aydır o mu bu diye düşünmek beni çok yordu. Çok teşekkür ederim.
Sayın Z. Bakır; FMF ve Ankilozan Spondilit hastalıklarında bu tür kanamalar olmaz bu nedenle Kadın Doğum Uzmanı önerilerine göre devam etmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
Slm Kollarım ve bacaklarımda bulunan bütün eklemlerim dayanılmaz derecede ağrıyor sabah kalktığımda ağrı ile uyanıyorum romatoloji doktoru fibromiyalji ve nöropatik ağrı tanısı koydu LYRICA 300 MG--CYMBALTA 60MG kullanıyorum bu yazıyı yazarken bile çok ağrım var lütfen yardımcı olur musunuz ne yapayım ağrılarımı dindirmek için lütfen acil yardım SAYGILARIMLA
Sayın A. Yanlıç; kullanmış olduğunuz ilaçlara rağmen şikayetlerinizde değişiklik olmaması teşhisin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini düşündürmekte. Saygılarımla
Eşime eklem romatizması dediler çok ağrısı ve şişkinliği oluyor yürüyemicek hale geliyor şu anda kortizonlu ilaç kullanıyor ama yetersiz geliyor galiba ağrıları geçmiyor, biz istanbuldayız önereceğiniz dr veya klinik varmı acaba hocam. İstanbul da klinik veya önereceğiniz hastane var mı hocam
Sayın S. Bilgin; öncelikle hangi tür romatolojik hastalığının bulunduğunun belirlemesi yani özet olarak kesin tanının konulması gerekir. Bundan sonra o hastalığa yönelik olarak spesifik tedavi başlanabilir. Takiplerinizin yapılabilmesi için Üniversite hastanelerinin Romatoloji bölümleri size yardımcı olabilirler. Saygılarımla
Kürek kemiğim üzerinde elle dokunduğumda veya bir yere dayandığımda sağ kolumu hareket ettirdiğimde oluşan ağrı hangi hastalığın belirtisidir
Sayın A. Suiçmez; anlatmış olduğunuz şikayetler boyun veya omuz kaynaklı olabilir. Aradaki ayırım ancak muayene sonrasında ortaya konulabilir. Saygılarımla
merhaba hocam 30 yaşındayım benim 3 yıldır geçmeyen ağrılarım var gitmediğim bölüm kalmadı birçok romatizma tahlili yapıldı temiz çıktı sırtımda çok şiddetli ağrı var başımda boynumda ellerimde ayaklarımda dizkapağımda belimde zamanla şiddetlenen ağrılar oluyor göğsümde batma oluyor sabah yataktan zorla kalkıyorum bu ağrılardan bıktım artık pskolejim bozuldu mutsuzum enson kas romatizması dendi 3 ay ilaç kullandım fayda etmedi ilacı kestiler başka tedavisi yok pskoloğa git diyip gönderdiler kas gevşetici bir ilacım var onunla duruyorum dexpulus midemde yara var fazla içemiyorum ne yapmalıyım cevabınızı bekliyorum
Sayın F. Karaköse; bahsetmiş olduğunuz şikayetler Fibromiyalji Sendromunu düşündürmektedir. Kısaca bilgi verecek olursak Fibromiyalji sendromu kas iskelet sisteminde yaygın şekilde ağrı, tutukluk ile beraber doktorun muayenesi esnasında tespit ettiği ağrılı hassas noktaların bulunduğu bir klinik tabloya denilmektedir. Bu hastalığa ait hiçbir özel laboratuar bulgusu yoktur. Fibromiyalji sendromunda en sık görülen ve en önemli karakteristiği olan bulgular, vücutta birden çok bölgeyi içerecek şekilde yaygın ağrı, tutukluk, yorgunluk ve uyku bozukluğudur. Ağrı kollar, bacaklar, bel ve boyun bölgeleri de dahil olmak üzere tüm vücut’da hissedilir. Hastaların % 75-85’inde sabahları tutukluk ile beraber halsizlik vardır ve bu halsizlik fiziksel aktivite ile artar. Hastaların şikayetleri soğuk ve nemli havalarda, endişe ve stres’li durumlarda, aşırı fiziksel aktivite ile veya tam tersi hareket azlığı ile, uyku bozukluğu olduğu durumlarda ve en son olarak gürültülü ortamlarda şiddetlenir. Fibromiyalji sendromlu hastaların tedavisinde hastanın hastalığı ile ilgili olarak bilgilendirilmesi, hastalık bulgularını şiddetlendiren faktörlerin tespit edilerek ortadan kaldırılması ve eğer beraberinde eşlik eden hastalıklar varsa bunların tedavi edilmesine çalışılır. Bütün bunlara ilave olarak Fibromiyalji sendromlu hastalarda farklı ilaç gurupları hastaya göre değişen başarı oranları ile kullanılmaktadır. Sizde de kullanılanlar dışında bir ilaç gurubu ile sonuç alınabileceğini düşünüyorum. Saygılarımla
Merhabalar hocam ben romatoid artrit hastasıyım ilac tedavisi görüyorum bununla beraber yememem ve icmemem gerekeler seyler varmi tesekkurler
Sayın Emir bey; Romatoid Artrit hastalarında hastalık tedavisi ile diyet arasında bilimsel olarak kanıtlanmış kesin bir bağlantı bulunmamaktadır ancak kullanmış olduğunuz tedaviler ile ilgili olarak kısıtlamalar bulunabilir. Saygılarımla
Hocam merhabalar ben 35 yaşındayım. Yaklaşık bir yıl önce hiçbir şey yokken aniden yürüyemedim ağrılar falan oldu. Sonra gerekli tetkikler yapıldı ve ankilozan spondilit teşhisi kondu. Ve bir yıldır sadece salazoprun kullanıyorum (günde 4 adet). Şuan çok şükür herhangi bir ağrım olmuyor. Kan değerlerimin hepsi normal 10 aydır. Size iki sorum olacak. 1_ Şuan çocuk düşünsek bu ilacın bir zarar ve yan etkisi olur mu. 2_ Bu hastalığın seyri nedir beni neler bekliyor Ömur boyu mu ilaçlari kullanırım. Bilgi verirseniz sevinirim. Saygılarımla.
Sayın İlyas bey; Salazopyrin kullanımının fertilite üzerine yan etkisi olduğu düşünülmelidir. Bu nedenle gebelik öncesinde 2-3 ay kadar ilaç tedavisine ara vermeniz gerekebilir (Oligospermia and infertility may occur in men treated with sulfasalazine. Discontinuation of the drug appears to reverse these effects within 2 to 3 months). Ankilozan Spondilit hastası olarak bir süre daha ilaç kullanmanız gerekecektir. Saygılarımla
Merhaba hocam omurgamda hafif kompresyon kırıkları var kemik erimesi var -1.7 . Sırtımda ve belimde ağrılarım hiç bitmiyor hacamat veya kupa çekme yaptıracağım sizce faydasını görür müyüm yoksa bana zararı mı olur
Sayın Sibel hanım; bahsetmiş olduğunuz yöntemler modern tıbbın kabul etmediği, genellikle halk arasında yaygın olan uygulamalardır. T skoru -1.7 olan hastalar için bilimsel geçerliliği olan daha farklı tedavi yöntemleri vardır. Saygılarımla
Selamlar, günlük hayatıma aynen devam etmekle beraber, yaklaşık 8 aydır şişlik, morarma olmadığı halde vücudumun belli yerlerinde ağrılar var. Ayak bileğim, el parmaklarım, elimin avuç üst kısım, el ve dirsek arasındaki kemik, boyun gibi. Fizik tedavi ve ortopediye muayene oldum, tahlillerim yapılmadı fakat 20 yıl sonra görüşürüz dediler :) herhangi bir tavsiyeniz var mıdır?
Sayın S. Doğru; ağrı şikayetlerinizin çözümü için 20 yıl beklemeniz gerektiğini düşünmüyorum. Bu nedenle farklı bir merkezde yeniden muayene olmanız uygun olacaktır. Saygılarımla
hocam 1 haftadır eklem ağrılarım olmaktaydı,doktorun yaptığı tahliller sonucu romatizma tahlilim 84 çıktı normal değer 0-30 arası sizce bu değer aşırı yüksekmi ve ağrılar devam etmekte..sizin hastaneye gelicem
Sayın Gazi bey; tek başına sizin romatizma tahlili olarak belirttiğiniz romatoid faktör’ün (RF) yüksek bulunması hastalığı göstermez, bu tahlil sonucunun muayene bulguları ve diğer laboratuar tetkikleri ile desteklenmesi gerekir. Kesin tanı konulduktan sonra da tedaviye başlanmalıdır. Saygılarımla
MERHABA HOCAM BEN ÜLSERİ KOLİT HASTASIYDIM VE ŞİMDİ AS HASTASIYIM BELİMDE ŞEKİL BOZUKLUĞU VAR HUMİRİA İĞNE KULLANIYORUM 15 GÜNDE BİR ACABA KAÇICI İĞNEDEN SONRA ŞEKİL BOZUKLUĞUM GEÇER
Sayın Özden hanım; Ülseratif Kolit’e bağlı olarak omurga tutulumu ve şekil bozukluğu (deformite) geliştikten sonra başlanan biyolojik ajan tedavisi genellikle hastalığın ilerlemesini durdurmaktadır. Ancak kesin bir değerlendirmede bulunmadan önce kesinlikle hastanın ve görüntüleme sonuçlarının görülmesi gereklidir. Saygılarımla
Merhaba Hocam, El ve ayak tirnaklarimdaki bozulmalar icin dermatoloji uzmanina gorundum. Mantar testi yapildi ve mantar uremedigi goruldu. Bunun uzerine tirnak sedefi tanisi konuldu. Bu tirnak degisimleri 2-2.5 yildir var. Nisan 2014 den beri kuyruk sokumumumda sert bir zeminde uzunca oturduktan sonra kalkarken bir agri oluyor. Son iki uc gundur ise surekli bir agri hissetmeye basladim. Sizce bu sedef romatizmasi ile alakali olabilir mi? Daha onceki soruma sedef olanlarin %5-10 araliginda romaztizma gorulebildigini belirtmistiniz. Ben gecen ay bir romatoloji uzmanina gorundum. o sirada kuyruk sokumundaki agri fazla yoktu. kan testlerinde crp, ure, sedim, hemogram normal cikmisti. Kuyruk sokumumdaki bu agri durumu icin ne yapmam gerekir? MR veya rontgen cektirmek gerekir mi? Cevaplariniz icin simdiden tesekkur ederim. Iyi calismalar,
Sayın M. Kayacan, şikayetleriniz devam ederken yeniden romatolojik muayene olmanız uygun olacaktır. Saygılarımla
merhaba ben yaklasik 6 aydir oturma kemigimde bi agri hissediyorum bu agri gebeligimin son zamanlarina dogru olustu yurumemi oturup kalkmami ve yatmami cok etkiledi simdi daha hafif bana gebeligim suresince olabilecegi ve gececegini soylediler 1,5 ay once dogum yaptim ama degisiklik olmadi oturdugumda sanki birseyin uzerine oturdum saniyorum ama degilmis yerlesmeye calisiyorum biraz sonra otururken tekrar agrimaya basliyor acil doktora gitmelimiyim biz yurtdisinda yasiyoruzda burada olecek kadar kotu olmalisiniz ki sizinle ilgilensinler...
Sayın M. Sabah, omurganın leğen kemiği ile birleştikten sonra leğen kemiği ile bağlantılı en uç kısmının ağrısına koksikodini (coccygodynia) denir. Görüntüleme yöntemleri ile oradaki patoloji ortaya konulduktan sonra ona göre tedavi planlamasına gidilmelidir. Saygılarımla
kan tahlili sonucumda RF 18.0 olarak yüksek çıkmış bu sonuç çok önemlimidir acil cvp lütfen
Sayın Mustafa bey; tek başına RF yüksekliği toplumda % 5 sağlıklı bireyde de görülebilmektedir bu nedenle diğer bulgular olmadıktan sonra bir anlam taşımamaktadır. Saygılarımla
Hocam mrb.eşimin ayak baş parmakları yürürken şıkırdıyor bu devamlı böyle doktora gitmedik neden olabilir bir sorun yaratırımı saygılarımla
Sayın Mehmet bey; hareket esnasında eklemlerde ortaya çıkan sesler eğer beraberinde ağrıya neden olmuyor ise normal sınırlar içerisinde değerlendirilebilir. Ancak daha sonraki dönemlerde hareket ile beraber ağrı ve eklem şişliği ortaya çıkacak olur ise o zaman muayene olması gerekebilir. Saygılarımla
psikolojik rahatsızlık geçirdim ilaç kullanıyorum ama ilaçlar çok çok şiddetli ağrı yapıyor nasıl geçiririm
Sayın A. Pekaydın; kullanmış olduğunuz ilaçların yan etkileri ile ilgili olarak bu ilaçları öneren doktorunuz ile temasa geçmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
benım crp ve sedim degerlerim cok yuksek crp 243 sedım 103 bır hafta hastanede yattım sonra ilac tedavısıne dondurduler ama benım degerlerım bı ınıyor bı cıkıyor benıde yukseldıgı zaman cok rahatsız edıyor ne yapacagımı sasırdım nereye gıtmelıyım hangı doktora gorunmelıyım bana bu konu hakkında lutfen bı cevap verın...
Sayın R. Kesmen; CRP ve sedimentasyon testleri birbirinden çok farklı hastalıklara bağlı olarak yükseklik gösterebilir. Sizin değerlerinizde olması gereken normal sınırların çok üzerinde. Laboratuvar değerlerinin yanında hastanın klinik bulguları da çok önemlidir. Eğer daha farklı spesifik bir semptom ve bulgu yok ise genel dahiliye kliniğinde bu yüksekliğin altında yatan patoloji açısından detaylı olarak araştırılmanız gerekmektedir. Saygılarımla
Merhaba hocam, Haziran aylarında bir sabah sağ bacak ağrısıyla uyandım. Sonra geçti ve ben bunu pek önemsemedim. Çünkü bir defa olmuştu. O günlerde ise ayak ayak üstüne atıp(dizlerimi kırmadan) bilgisayarla uğraşıyordum genelde. Sonra bir süre geçti ve ayağımı ne kadar çok yorarsam sonrasında o kadar ağrıdığını farkettim. Bir süre sonra kuzenlerimle(normalde futbol asla oynamam, sevmem) futbol oynadık. O gece ayak ağrısına uyandım yine. Ağrı kesici aldım. Bulunduğum ilçedeki devlet hastanesine gittiğimde röntgenden bir şey çıkmadı, MR istediler. MR'ı yaklaşık 20-30 gün sonraya verdiler. MR'dan "Gastroknemius lateral başı düzeyinde muskulotendinöz bileşkeye yakın düzeyde hafif ödem izlendi" sonucu çıktı. Doktor ilaç verdi, neopren dizlik verdi gönderdi. Ayağım ağrıdı. Sadece verdiği ağrı kesiciler işe yaradı. Ondan sonra dayanamayıp, Eskişehir'de özel bir hastaneye gittik. Oradaki Askeri hastaneden emekli doktor, MR'da bir şey görmediğini söyledi ve Nöroloji bölümüne sevketti. Nöroloji bölümü EMG testi yaptı. Periferik sinirlerin uyarıldığı bu incelemede "1. Sağ peroneal sinir motor cevap amplitüdü normal ve ileti hızı ılımlı derecede düşük olarak bulunmuştur." diğerleri hep normal çıktı. Sonuç "Tuzak nöropati ? ön tanısı yapılan incelemede varılan sonuçlar şunlardır; Yapılan sinir ileti çalışmalarında peroneal sinirin Caput fibula proksimalinde hafif derece tuzaklandığını gösterir bulgulara rastlanmıştır." Bunun üstüne de 12. sınıf olmamın ve sınav stresinin de etkisi olabileceği de söylendi. Ayağımı kırmamaya, düz tutmaya dikkat etmem gerektiği ve spordan bir süre uzak durmam gerektiği söylendi. (Dağcılık, Trekking ve nadiren de bisiklet ile uğraşıyorum) Şu tanılar konuldu "Peroneal tendinit; Alt ekstemite mononöropatisi, tanımlanmamış; Yaygın anksiyete bozukluğu; Vitamin B12 eksikliği anemisi, diğer" Bir poşet ilaçla eve yollandım. Yine ağrı kesiciler dışında hiç biri bir işe yaramadı. Bu sefer de Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin kapısını aşındırdım. Orada MR'ı beğenmeyip, yeniden çektiler. MR'dan hiç bir şey çıkmadı. Stres kaynaklı olabileceği söylendi.3 ay sonra kontrole çağırdılar. Ağrı kesici istedim, verdiler. Eve döndüm, değişen bir şey doğal olarak olmadı. Bir sabah, ağrı kesicim kalmadığında ayağım yine ağrımaya başladı. Çözüm bulamayınca duşa attım kendimi ve sıcak su ayağımı çok rahatlatmıştı. Bir süre ayağım ağrıdığında kendimi duşa atmaya başladım. İşe yarıyordu.Sonrasında ağrı kesici buldum. Bir süre sonra ağrı kesici aldığımda ayağımın yarın da kesin ağrıyacağını biliyordum çünkü ağrı kesiciyi ne kadar az alırsam, örneğin 2 günde bir; ağrı o kadar az şiddetli oluyordu. Bir süre ağrı kesiciyi çok azalttım. Bir kaç günde bir defa şiddetli bir ağrıda alıyordum. Ağrı kesiciyi aldığımdan bir iki gün sonra şiddetli bir ağrı kesin alıyordum. Geçen hafta bir eğitime katılmak için ağrı kesici aldım bir akşam önceden. Çünkü tek şansım vardı. Sonra 6 gün bitene kadar her akşam aldım. 1 hafta geçti ve şuan sıcak su da işe yaramıyor. Çok kısa, anlık geçiriyor. Yardımcı olabilirseniz sevinirim.
Anlatmış olduğunuz detaylı anamneze rağmen sizin durumunuzda bir hastayı görmeden kesin bir kanıya varmak hatalı olacaktır ancak olayın seyri açısından bakıldığında peroneal sinir ile ilgili bir patoloji (Neuropraksi) düşünülebilir. Bu bakımdan Nöroloji kliniği ile temasta bulunarak tedavinize devam etmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
Hocam benim özellikle uyuduktan sonra kalcamda ağrılar oluyor senelerdir zaman zaman da eklem yerlerinde oluşan ağrılar tutulmalar var ancak çok fazla doktora gitmeme rağmen tahliller temiz çıkıyor şuanda bu ağrılar fazlalaşti şuan bir ağrı profosörune randevu aldım sizin öneriniz nedir
Sayın Nazlı hanım; kalça ve diğer vücut eklem ağrıları çok farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bazı hastalıklarda laboratuar tetkiklerinde anomaliler izlenebilirken, bazı hastalıkların tanısının konulabilmesi için laboratuar tetkikleri normal sınırlar içerisinde olmalıdır. Benim önerim özellikle bir romatoloji kliniğinde muayene olarak Seronegatif Spondilartropatiler yönünde tekrar değerlendirilmenizdir. Saygılarımla
HOCAM MERHABA ANNEM 67 YAŞINDA DİZLERİNDE KİREÇLENME VAR 2YIL ÖNCE SYNOCROM FORT İĞNE YAPTIRMIŞTI ŞİMDİYE KADAR BAYA İYİYDİ 1AYDIR TEKRAR BAŞLAMASI ÜZERİNE TEKRAR SYNOCROM FORT İĞNE YAPTIRDIK FAKAT 10GÜN GEÇMESİNE RAĞMEN BİR FAYDASINI GÖREMEDİK ACABA ETKİSİ NEZAMAN BAŞLAR BİDE FAYDASI OLMAZSA NE ÖNERİRSİNİZ...TEŞEKKÜRLER SAYGILAR
Sayın S. Akan; diz ekleminde kireçlenme (gonartroz) nedeniyle annenize yaptırmış olduğunuz Synochrome fort enjeksiyonlarının ağrı kesici (analjezik) etkileri dışında bilimsel olarak kanıtlanmış bir etkinliği bulunmamaktadır. Basit analjezikler, nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar ve Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon programlarından faydalanmayan hastalarda cerrahi olarak protez uygulanması seçenekleri bulunmaktadır. Burada kararı doktorunuz ile beraberce vermek durumundasınız. Saygılarımla
hocam ü.k hastasıyim entorapatik atrit tanisi konuldu.agri kesici olarak ne kullanabilirim.
Sayın A. Şen, Crohn hastalığı veya Ülseratif Kolit hastalıkları seyrinde ortaya çıkan eklem tutulumuna Enteropatik Artropatiler denir. Bu hastalıklarda altta yatan primer hastalığın tedavisi ile eklem şikayetleri de rahatlar. Bu hastalık tablosu içerisinde hangi tedavi veya tedavileri kullanacağınız (nonsteroid antiinflamatuvarlar, 2. basamak ilaçlar veya biyolojik ajan tedavisi) konusunda sizi takip eden doktorunuz ile görüşmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
Hocam merhaba. Yaklaşık 14 yıldır sedef hastasıyım aynı zamanda bel ve boyun fıtığım var. Eklem tutulumu şikayetim olduğundan cilt doktorum haftada bir gün dozuyla methotrexate tablete başladı şikayetlerim kesildi fakat uzun süreli kullanmamın sakıncalı olduğunu belirterek romatolojiye yönlendirdi. Romatolog B27 testinde ve mr da bir şey olmadığını fakat röntgen ve el muayene bulgularına göre sol leğen kemiğimde iltahap olduğunu belirtti. Haftada bir metoart enjeksiyon, günde dört salazopyrin tablet günde 4 endol tablet yanında D vitamini, kalsiyum, folbiol tedavisine başladı. Şikayetlerim gece tutulumu şeklindeydi. Uyandığımdan sonra 2-3 saat kadar devam ediyordu. ilaçların ve dozlarının fazla olduğunu düşünüyorum. Yaşadığım ilde bir romatolog daha var fakat ulaşmak zor. Metoart yan etkilerini kendim araştırdım ve sormam sonucu bilgilendirildim. 28 yaşında evliyim. Henüz gebelik düşünmüyorum. Teyid için, mr -kan testlerinde çıkmayan ihtihap bu dozlar uygun mudur? Başka hekim aramalı mıyım?
Sayın M. Aydın; Sedef hastalığı ve buna bağlı eklem tutulumu (Psöriazis/Psöriatik Artrit) konusunda hastayı görmeden kesin bir yargıda bulunmak yanlış sonuçlar verebilir. Halen kullanmış olduğunuz tedavi psöriatik artrit + sakroiliak eklem tutulumu olan hastalarda tercih edilen ilaçlardan meydana gelmektedir ve yan etkileri vardır. Eğer hastalığınız ve şiddeti ile ilgili olarak şüpheleriniz var ise bir başka görüş almak faydalı olacaktır. Saygılarımla
Ben dizlerimdeki sıvıyı kaybettim ve bu sıvı yumuşak dokuda yani diz arkasında Baker kisti yapmış takriben bir buçuk yıl oldu önemsemedim hata yaptım çok mutsuzum ağrım çok bacaklarımda derman yok yürürken düşecek gibi oluyorum işin kötü tarafı Ankaralıyım fakat şu anda bir nedenden dolayı Londradayım gelemiyorum da bugün hastaneye gittim bana Romatit Artrit ilacı yazmış doktor güvenip ilacı kullanamıyorum da lütfen beni bilgilendirebilir misiniz. Çok teşekkür ediyorum.
Sayın B. Çağatay; sizin hastalığınız muhtemelen diz ekleminde kıkırdak harabiyetine bağlı olarak ortaya çıkan ve halk arasında kireçlenme denilen gonartroz. Bu hastalar diz ekleminde ağrı, hareket tutukluğu ve eklemde şekil bozukluğu şikayetleri ile başvururlar ve bu hastalarda çekilen diz eklem radyografisinde olayın şiddetine göre kıkırdak altındaki kemik bölgelerde belirginleşme (subkondral skleroz), eklem kenarında kemiksi çıkıntılar (ekzofit oluşumu), kıkırdak altındaki kemik içerisinde kist oluşumu ve eklem aralığında daralma izlenir. Diz eklemi içerisinde sıvı toplanması olan (sinovit/hidrartroz) bazı hastalarda bu sıvı diz eklemi arkasındaki küçük kesecikler (bursa) içerisinde hapsolur ve eklem arkasında belirgin şişlik meydana getirir (Baker kisti). Bu kistler eğer çok büyüyecek olur ise eklem hareketini kısıtlayarak rahatsızlığa neden olabilirler, ayrıca nadiren bazı hastalarda bu kistler rüptüre olarak çok farklı klinik tablolara neden olabilirler. Gonartroz tedavisinde cerrahi yöntemler/protez uygulamasından önce basit ağrı kesiciler (analjezikler) veya nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar ve bunların yeterli gelmediği hastalarda ise Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon uygulamaları denenmelidir. Pek çok hastada bu yöntemlerden faydalı sonuçlar alınmaktadır. Bazı hastalarda eklem içine suni eklem sıvısı (Hyalüronik asit preparatları) enjekte edilmektedir ancak bu uygulamaların ağrı kesici özellikleri dışında faydaları bilisel olarak kanıtlanmamıştır. Size de hastalığının şiddetine göre bu yöntemlerden birisi uygulanabilir. Saygılarımla
Hocam ben 7 yasindan beri bogazinda sislik ve diz kapaklarimin yan tarafindada sislik olmasindan dolayi doktora gittim doktor deposilin 1.2 verdi ve devamli yaptirmam gerektigini soledi ben suan 28 yasindayim bir kac aydir yaptirmiyordum ama bu ay tekrardan basladim ozellikle sol ayagimin diz kapagi ve asagisi sizliyor ve sanki isiniyor gibi hissediyorum devam etmelimiyim simdiden cok tesekkurler
Sayın A. Demirci; Daha önceden de yazdığım gibi penisilin proflaksisi konusunda araştırmacılar arasında tam bir fikir birliği bulunmamaktadır. Bu nedenle benim önerim muayene ve laboratuar tetkikleri sonrasında eğer kalp tutulumu yoksa ve mevcut şikayetlerinizin streptokok enfeksiyonu sonrasında geliştiği gösterilemez ise koruyucu tedaviye ara verebileceğinizi düşünüyorum. Saygılarımla
HOCAM BANA FİBROMİYALJİ SENDROMU KONULDU. TEDAVİ İÇİN SADECE DEKSALGİN KREMİ VERİLDİ,AĞRI SOL OMZUMDAN ARADA SOL KOLUMA YAYILIYOR. KAS ROMATİZMASIDA OLUR DİYOR. GEÇMESİ İÇİN NASIL BİR TEDAVİ ÖNERİRSİNİZ. SAYGILARIMLA.
Sayın N. Gezici; Fibromiyalji Sendromunda yaygın gezici tarzda ağrılar olur. Sizin tanımladığınız şikayetler buna uymamaktadır, bu nedenle hastalığınızın tanısı yönünden tekrar değerlendirilmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
Merhaba hocam. Benim ya klasik bir sene önce sağ dizim agrimaya başladı özellikle edilirken asiri agriyordu. Ortapediye gittim emar çekildim . daha öncelerden beri bel agrisi vardi sabit kaldigimda agriyordu beyin cerrahi na da belden emar çekildim. Ve parmakta yüzügum agri olduğu için boyundan da çekildim. Boyunda bisey cikmadi belinde iki küçük fitik var dedi.bele alisigim yillar dur. Ortapedi sivi az fizik tedavi yönlendirdi gecmezse gel ameliyat dedi. Fizik tedavi hocasi ortopedi nn yönlendirmesi ile egzersiz ve tens sicak verdi. Ama bu gecen surede sol dizimde ayni oldu. Biraz ara verdim yanlis olduğunu düşündüm. Daha sonra sağ dirsek sol dirsek oldu simdi ellerim ve topuğunda acilar si konusu kisacasi vücudunda ki bütün kemik kere temas olduğunda agri söz konusu . Romatoloji ve ortopedi bolumu bizlik bisek yik dedi.fizik tedaviye yönlendirdi. bu sekilde anlattim ayni hoca sifirdan tahlil istedi su ana kadar hic bir tahlilde bisey cikmadi. Sadece b12 az düşük dedi onun için hap verdi . ve elle muanede kas romatizması dedi lyrica 75 verdi ikinci kutu bitiyor. 3 de kontrole gel dedi. Hi değişiklik yok . agrilarim ayni uyurken dizlerinin arasına yastik koyuyorum .telefonu tutarken parmaklarim agriyor. Sigarayi tutan iki parmagimin arasi bile agriyor . bir senede böyle oldum. Hocam zamanla geçecek azalma azalma dedi. Hali sara hastaları için kullanıyorlar mis. Bütün kemiklerin nereyle temas olursa olsun aciyor. Her hangi bir şişkinlik morluk yok yasim 22 . 5 sene önce 10 m dem atladim kilim kirildi. Ve ilk iki hafta on tarafimda bacagimla birlesen yerde aci vardi . görülen silinti yoktu iki haftaya geçti. Şuan ne yapacagimi bilmiyorum. Hangi hastane hangi doktora gideceğini bilmiyorum. Bir yasinda kizin var onun la oynayamiyorum. Artik agrilarim çok fazla kimseye bisey diyemiyorum. Sastim ne olur bir yardim allah rizasi için. En azindan yonlendirin . kastamonuda yasiyorum. İletişim
Sayın İ. Dönmez; bahsetmiş olduğuz şikayetler Fibromiyalji Sendromuna benzemektedir ancak kesin tanı için bir romatoloji kliniğinde değerlendirilmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
Hocam Merhaba; 17 yaşındayım, 6 sene önce boğazımdaki iltihap kalp kapakçığıma vurmuş, doktorda kalp kapakçığında hava var dedi, daha sonra eklem romatizması var dedi, 6 senedir deposilin 1.2 kullanıyorum doktor 18 yaşına gelince bırakırsın dedi ama hala kullanıyorum, Acaba ben bu iğneyi ömür boyu mu kullanacağım ? Başka bir tedavisi yok mu ?
Akut eklem romatizması (AER) Beta hemolitik streptokok enfeksiyonundan sonra eklemler yanı sıra kalp dokularında da hasar meydana getirebilen bir hastalıktır. AER sonrasında ne kadar süre ile penisilin proflaksisi uygulanacağı konusu tartışmalıdır. Bazı araştırmacılar 18 yaşına kadar bu korumanın yeterli olacağını savunurken, diğer gurup hayat boyunca hastaların penisilin koruması altında kalmalarının gerektiğini düşünmektedirler. Benim önerim yeniden Kardiyoloji muayenesi olmanız ve eğer gerçekten AER sonrasında kalp tutulumu varsa hayat boyunca depo penisilin tedavisini kullanmanızdır. Saygılarımla
Mrb lar hocam ben 22 yaşındayım 10 yıl önce JRA tanısı ile tedavi yapıldı zor bir süreçti benim ve ailem içinde doktorum 18 yaşında ilacı bırakmamı söylemişti şimdi ise tekrar tedavi başladı doktorum şikayetlerim üzerine kalça eklemimde daralma olduğunu ve el bileklerimde hasar bıraktığını söyledi arava ya başladık ama ben hareket kısıtlığı yaşıyorum bir kamu kurumunda çalışıyorum ve günlük hayatımı olumsuz etkiliyor oturup kalkamıyorum eklemimde ki bu daralma için yapılacak bir fizik tedavi egzersiz var mıdır düzelir mi beni bilgilendirirseniz sevinirim iyi çalışmalar
Sayın Didem hanım; Juvenil başlangıçlı Romatoid Artrit (JRA) yeterli derecede tedavi edilmez ise eklemlerde kalıcı hasar meydana getirebilir. Bu tür hastalarda eğer eklem normal yapısını tamamen kaybetmemiş ise Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon programlarından faydalanılabilir. Ancak uzun süre aktif hastalık süreci yaşayan hastalarda ileri derecede eklem harabiyeti meydana gelir ve günlük yaşam aktiviteleri esnasında zorluk yaşayan bu tür hastalarda eklemlerde protez uygulaması düşünülmelidir. Sizin durumunuzu tam olarak bilmediğimden dolayı kesin bir öneride bulunmam mümkün olmayacaktır. Saygılarımla
Hocam merhaba, sağ bacağımda kasık kısmında ayağa kalktığımda fena bir şekilde çekme oluyor bacağım aksıyor, fakat biraz yürüyünce azalıyor. Herhangi bir şişlik fiziksel belirti yok. otururken de sıkıntım yok. ama her yürümeye başladığımda fena acı veriyor. 4 gündür var
Sayın Çağla hanım; muhtemelen zorlanma sonrasında kasık bölgesindeki yumuşak dokularda zedelenme olmuş. Tedavisi için nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar ile beraber birkaç gün istirahat ederseniz şikayetlerinizin düzeleceğini düşünüyorum. Eğer aynı sorunlar devam edecek olursa ileri tetkikler gerekebilir. Saygılarımla
Merhaba hocam benim bacaklarımda meniskus yırtığı kist ve sıvı sıkışması var ne yapmalıyım birde sıcak su koysak fayda eder mi teşekkür ederim
Sayın Tuba hanım; eğer spor ile uğraşmıyor iseniz ve menisküs yırtığı diz ekleminde kilitlenmelere neden olmuyor ise operasyona gerek yoktur, bu tür vakalarda diz eklem çevresi kasları kuvvetlendirici egzersizler ile normal günlük yaşam aktivitelerine devam edebilirsiniz. Eğer diz ekleminde şişlik yoksa sıcak su uygulamasında sakınca yoktur. Saygılarımla.
Selam hocam... Acil cevap verin lütfen çok endişeleniyorum. Benim ayaklarımda uyuşma oluyor el ve ayaklarım ağrıyor yürümekte zorlanıyorum tabanlarım acıyor ve kaval kemiğimin olduğu yere dokunamıyorum bile çok acıyor hatta giydiğim eşofmanın değmesin ya da yatakta Battaniye nin değmesi bile canımı yakıyor. .. bunu sebebi nedir acaba... nörolojiye de gittim bi şey demediler ilaç verdiler yolladılar... canım çok sıkıldı.. ciddi bir şey olabilir mi lütfen acil cevabınızı bekliyorum. .
Sayın Y. Kaplan; şikayetlerinize yönelik muayene sonrasında Nöropati yönünden ENMG testi ile incelenmenizin sonuca ulaşma bakımından yararı olacağını düşünüyorum. Saygılarımla
Selam hocam benim baldırlarımda ve kollarımda ağrı oluyor genellikle akşam üstü oluyor. Birde bazen elimle küçük bir iş yapsam da o kolumda ağrı oluyor işi bırakınca geçiyor. Ayakta eller namaz kilmis gibi durunca oluyor düşecekmiş gibi oluyorum. Boyum 1.70 kilom 87
Sayın Mesut bey; muayene bulgularınızı bilmemekle beraber, denge bozukluğu acilen Nöroloji kliniği tarafından araştırılması gereken şikayetlerdendir. Bu nedenle benim önerim en kısa sürede Nöroloji bölümünde muayene olmanızdır. Saygılarımla
Merhaba hocam 16 yasdımdayım ara ara alnımda kucuk bir sivilce gibi olusan ama icinde hafif bir yag dokusu gibi olan sislikler beliriyor baya büyüyor sonra sönüyor ara ara olur neden oldugunu bulmadim simdiden tesekkurler.
Sayın S. Yıldız; Ergenlik döneminde ortaya çıkan bu tür sivilceler (Acne) 18-20 yaşlarından sonra tamamen ortadan kalkacaktır. Saygılarımla
Merhaba , üç haftadır sol kolumda ağrı ve sol elimde avuç içinde uyuşma karıncalanma var doktora gittim tenisçi dirseği teşhisi kondu . Bu hastalık geçer mi ağrı kesici ilaç ve kolluk verdiler ilerleyici bir hastalık mıdır ne yapabilirim ?? Teşekkürler
Sayın Seher hanım; Tenisci dirseği veya lateral epikondilit önkol adelelerinin zorlama sonrasında dirsek bölgesindeki yapışma noktalarında ortaya çıkan inflamasyona denir. Tedavisinde lateral epikondil bandı, nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar kullanılır ve hastaya bir süre dirsek eklemini ve önkol bölgesini her türlü zorlayıcı hareketten sakınması önerilir. Siz de bu önerilere uyacak olursanız şikayetiniz kronikleşmeden tamamen düzelir. Saygılarımla
Hocam Merhaba, tam 10 yıldır her tarafım ağrıyor, gitmediğim Dr kalmadı. Özellikle kol, bacak ve başım ağrıyor. Bir çare lütfen. Teşekkürler.
Sayın Özcan bey; yaygın vücut ağrısı olan hastalarda ileri tetkik ve inceleme yapmadan bir tanıya varmak ve tedavi uygulamak hem hasta hem de hekim için yanıltıcı olur. Bu nedenle benim önerim bir Romatoloji kliniğinde yeniden ayrıntılı olarak incelenmenizdir. Saygılarımla
Sayın doktor bey 51 yaşındayım kolumu kullanamadığım için ortopedi bölümündeki bir doktora gittim ve şu tesisi koydu: Humerus proksimalinde tuberkulum majusta osteofitik sivrilesme, subkortikal kistik dejenerasyon izlenmistir. Intraartikuler mesafede sinovial sivi miktar fizyolojiktir. Subakromial ve subdeltoid bursalarda effuzyon ve kalinlasma bursit lehine degerlendirilmistir. Akromioklavikuler eklemde hipertrofi mevcuttur. Akromionda laterale angulasyon, korokoakromial ligamen insersiyosunda kalinlasma, akromiohumeral mesafede daralma mevcuttur. Supraspinatus ve infraspinatus tendonlarinda tendinozis lehine kalinlasma ve sinyal degisikligi mevcuttur. Muskuler yapilarda patolojik sinyal degisikligi saptanmistir.
Sayın B. Köse; MRI sonucuna göre omuz ekleminde periartrit olarak tanımlanabilecek bulgular mevcut. Tedavisinde nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar ve Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon programı yararlı olacaktır. Saygılarımla
Merhaba Hocam, El ve ayak tirnaklarimdaki bozulmalar icin dermatoloji uzmanina gorundum. Mantar testi yapildi ve mantar uremedigi goruldu. Bunun uzerine tirnak sedefi tanisi konuldu. Hocam okudugum kadari ile tirnak sedefi olanlarda sedef romatizmasi daha sik gorunuyor deniliyor. Gec kalinmasi durumunda sakatliktan bahsediliyor. Siz boyle bir durumla karsilastiniz mi? Su anda sol ayak bileğimde gün boyu süren keskin bir üşüme var (yaklaşık 2 aydır) ve bazen sanki hafif bir agri ve yanma da oluyor gibi. Bunun uzerine romatoloji uzmanina gorundum. bilegimde usume oldugunu belirttim ve doktor romatizmada usume olmadigini agri, sislik, sabah tutuklugu gibi belirtiler olur dedi. benden kan testleri istedi ve CRP, Sedimentasyon, ure vb butun degerler normal sinirlar icerisinde cikti. Ayak bilegimdeki usume icin rontgen cektirmek gerekir mi? Varsa sedef romatizması bu tür üşümeye neden olabilir mi? Bana ne tavsiye edersiniz. Iyi calismalar,
Sayın M. Kayacan; Sedef hastalığı (psöriazis) olan hastaların yalnızca yaklaşık % 5-10 bölümünde sizin sedef hastalığına bağlı romatizma olarak nitelendirdiğiniz “Psöriatik Artrit“ görülür ve bunun tanısı doktorunuzun da belirttiği gibi bazı kriterlere göre konulur. Ayak bileğinde üşüme şikayetleri için radyografi çektirmeye gerek yoktur. Saygılarımla
Hocam merhabalar ben yaklaşık 1 yıl kadar önce haftada yüzmeye gidiyordum ama mevsim kış idi havuz soğuk veya hafif ılıktı ama havuz kapalı olmasına rağmen rüzgar alıyordu yani ceryan yapıyordu benim sorunum havuzu bıraktıktan bir iki ay sonra belim ağrımaya başladı aynı zamanda yanıyor da mesela koltuğu yaslandığım zaman yanma oluyor işim Dolayısı ile birazda stres var hocam bu Hastalığı'n çaresi nedir soğukdan olmuş olabilir mi yoksa başka bir hastalık mı bu birde sıcak su iyi geliyor bu konuda bilgi vermenizi rica ederim hocam
Sayın Alper bey; bel ağrısı şikayetinize yönelik olarak öncelikle muayene olmanız gerekmektedir. Çok farklı nedenlere bağlı olarak bel ağrıları ortaya çıkabilir. Örnek verecek olursak bazı hastalarda doğumsal omurga anomalileri bel ağrısı nedeni olabilirken, bir başka gurup hastada romatizmal hastalıkların ilk bulgusu olarak bel ağrısı görülebilir. Ayrıca bazı metabolik veya enfeksiyöz hastalıklar da bel ağrısı şikayetine neden olabilir. Özetleyecek olursak öncelikle bel ağrısına yönelik olarak muayene olmanız ve o sonuca göre tetkikler yapılmalıdır. Saygılarımla
Merhaba, 25 yaşındayım son 1 yıldır ara ara yürürken sol bacağım şiddetli bir şekilde yanmaya başlıyor ve bacağımın dış kısmında şişlik oluşuyor. 10dk dinlenince geçiyor. 1,5 ay önce merdivenden düştüm, sol bacağım merdivenin sivri kısmına geldi. şişlik ve morluk oluştu. Morluk artık yok ama şişlik ve yürürken yanma hissi devam ediyor. Damar tıkanıklığı olabiilir mi? kalp ve damara mı yoksa dahiliyeye mi gitmeliyim? çok teşekkürler.
Sayın Y. Yazar; şikayetlerinizin kalp damar cerrahisi uzmanı tarafından değerlendirilmesi daha uygun olacaktır. Saygılarımla
hocam bnm bacaklarımdan çıt çıt sesler çıkıyor bir kötülüğe işaret midir?
Sayın Z. Koca; eklem hareketi esnasında ortaya çıkan sesler ağrı ile beraber olmadıktan sonra normal sınırlar içerisinde kabul edilmektedir. Saygılarımla
Merhaba hocam 28 Yaşındayım 2 yıl önce Ankilozan Spondilit teşhisi Konuldu Tnf Grubu ilaç kullanmaya başladım ENBREL 50 mg iğne Yapmaktayım teşhis konulmadan da önce kramplarım kasılmalarım vardı ama ilacı kullanmaya başladığımdan beridir. Daha fazla kasılma daha fazla kramp girmeye başladı vücuduma karın kaslarına boynuma ve gırtlağıma bacaklarıma kollarıma dilimin altına kadar kramp giriyor gece uykuda da giriyor özellikle zorlanan bölgede oluyor ve 2 3 gün kasta ağrı kalıyor krampların şiddetini şöyle söyleyeyim kaslarım biraz güçlü olsa kaburgalarımı kıracak kadar giriyor anında ter boşalıyor baş dönmesi başlıyor kasılmayla birlikte ne yapmam gerekli nereye gitmem gerekli yardımcı olabilirseniz sevinirim
Sayın S. Ertuğrul; kullanmış olduğunuz ilacın yan etkileri arasında adale krampları bulunmamaktadır bundan dolayı mevcut şikayetlerinizin altta yatan bir nörolojik veya metabolik nedenle ilişkisinin araştırılması için Nöroloji veya Endokrinoloji bölümlerince değerlendirilmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla.
Hocam merhabalar ben aile sorunları yaşadım daha sonra belimde gezgin ağrılar oluştu bazen yanma şeklinde oluyor yaklaşık 6 aydır devam ediyor doktora gittim kas zorlaması dedi kuru iğne yaptı ama hiçbir şey değişmedi bu konuda beni bilgilendirirseniz sevinirim
Sayın M. Boz; mevcut durumunuz ve uygulanan tedavi göz önüne alındığında hastalığınız muhtemelen halk arasında yumuşak doku romatizması olarak bilinen Fibromiyalji Sendromudur. Kısaca bilgi verecek olursak “FİBROMİYALJİ SENDROMU” kas iskelet sisteminde yaygın şekilde ağrı, tutukluk ile beraber doktorun muayenesi esnasında tespit ettiği ağrılı hassas noktaların bulunduğu bir klinik tabloya denilmektedir. Bu hastalığa ait hiçbir özel laboratuar bulgusu yoktur. Fibromiyalji sendromunda en sık görülen ve en önemli karakteristiği olan bulgular, vücutta birden çok bölgeyi içerecek şekilde yaygın ağrı, tutukluk, yorgunluk ve uyku bozukluğudur. Ağrı kollar, bacaklar, bel ve boyun bölgeleri de dahil olmak üzere tüm vücut’da hissedilir. Hastaların % 75-85’inde sabahları tutukluk ile beraber halsizlik vardır ve bu halsizlik fiziksel aktivite ile artar. Hastaların şikayetleri soğuk ve nemli havalarda, endişe ve stres’li durumlarda, aşırı fiziksel aktivite ile veya tam tersi hareket azlığı ile, uyku bozukluğu olduğu durumlarda ve en son olarak gürültülü ortamlarda şiddetlenir. Fibromiyalji sendromlu hastaların tedavisinde hastanın hastalığı ile ilgili olarak bilgilendirilmesi, hastalık bulgularını şiddetlendiren faktörlerin tespit edilerek ortadan kaldırılması ve eğer beraberinde eşlik eden hastalıklar varsa bunların tedavi edilmesine çalışılır. Bütün bunlara ilave olarak Fibromiyalji sendromlu hastalarda farklı ilaç gurupları hastaya göre değişen başarı oranları ile kullanılmaktadır. Saygılarımla
slm 8 yıldır ben Romatoid Artrit hastasıyım ve her yerım ağrıyor dersem abartmış olmam en sonsol kalçamda oyle bır agrı oluştukı 3 yıldır gecmedı gitmedıgım dr kalmadı bel fıtıgı dendı sınır sıkışması dendı tam olararak aldıgım tedavı yeterlı olmuyor sanırım ankaraya geldıgımde sızı zıyaret etmek istiyorum saygılarımla ıyı geceler
Sayın G. Şehit; 3 yıldır devam eden kalça ağrısında öncelikle kalça ekleminin değerlendirilemsi uygun olacaktır. Saygılarımla
Ben colchicum,toviaz,ferrosanol kullaniyorum 3 gundur yumartaliklarimda ve sag bobregimde cok agrim var ilaclarin birbirine olan etkilesimindenmi acaba
Sayın S. Yılmaz; şikayetlerinizin kullanmış olduğunuz ilaçların etkileşiminden kaynaklandığını düşünmüyorum. Bu nedenle ilaçları öneren klinik ile hastalığınız ve mevcut şikayetleriniz yönünden tekrar değerlendirilmek üzere görüşmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
Merhaba. Ben 10 defa bilek burkmasi yasadim sol bacakta. bende ms var ve ayni donemde bu bacaktan atak gecirdim. bu burkma yuzunden hep bir kas sorunu oldugunu biliyordum. 4 yil gecti ve akupunktur tedavisiyle her zaman durdurdugum ms etkisi bu kez durmadi. ayagimda bir aksama ve bacagim yuzunden genel bir dengesizlik sorunu var. yani bas donmesi gibi. ama sadece ayaga kalkinca. onlarca doktor topu mse atti. burkma dedim. kaslarda sorun var. ve kimse beni dinlemedi. biliyorum ki su an kaslarimda topak topak kitleler var ve onlar acilinca, o kas sertlesmesi gecince ben normal yuruyebiliyorum. sadece bir kas gevseticiye ihtiyacim var. bu konuda yardim etmenizi diliyorum. -su an 30 yasimdayim
Sayın F. Tatar; Multipl Skleroz (MS) hastalığında santral sinir sisteminde (beyin ve omurilik) plak oluşumu ile beraber fonksiyonlarda bozukluk ortaya çıkar. Bunun vücut kasları üzerindeki belirtilerinden biriside kas sertleşmesidir (spastisite). Spastisite semptomlarında şikayetlerin azalmasına yardımcı olabilecek çok sayıda preparat olmakla beraber, bunların doktor kontrolünde kullanılması hareket ve diğer fonksiyonların etkilenmemesi bakımından önemlidir. Bu nedenle benim önerim sizi takip eden Nöroloji uzmanından bu konuda yardım istemenizdir. Saygılarımla
Hocam bende 2 senedir göğüs kafesinden bıçak saplar gibi ağrılar başladı ve şimdi ise tüm eklemlerimde fizik gitim ve doku altında iltaplı romatizma olduğumu söyledi ilaç içiyorum ama sersem gibiyim hocam size sormak istediyim şu el kontrol ederek romatizma olduğu soylenirmu 2 sene sonra bana teşis oyle kondu şimdide teşekurler
Sayın Nilüfer hanım; yumuşak doku romatizması ve iltihaplı romatizma halk arasında kullanılan iki hastalık adı olarak Fibromiyalji Sendromu ve Romatoid Artrit’e karşılık gelmektedir. Yumuşak doku romatizmasında el ile muayenede vücutta belirli bölgelerdeki hassas noktalara basınç uygulayarak ağrı yönünden değerlendirilir. Romatoid Artrit’de ise daha farklı eklem muayeneleri ve laboratuar incelemeleri vardır. Benim önerim sizin hastalığınız yönünden yeniden değerlendirilmenizdir. Saygılarımla
Bir buçuk sene önce kafama cam çarptı bir sorun çıkmamıştı. Aradan çok geçmeden sol koluma kramp girmeye başladı bu süreç acılıydı kas gevşeticilerde az geçiriyordu fizik tedaviye gittim bana yumuşak doku romatizması dedi yaşım o zaman 28 idi yaşımın çok küçük olduğunu ilacı kesmemi istedi bana kordizon ignesi tavsiye etti ben korktum yaptırmakdan 2 senem doldu ama ağrılarım dinmedi yaptırsam mı?
Sayın M. Atmaca; yumuşak doku romatizması tedavisinde steroid tedavisi çok uygun bir seçenek değildir. Boyun travması sonrasında ortaya çıkan kol ağrılarında öncelikle boyu fıtığına (cervikal disk hernisi) ihtimaline yönelik olarak incelemeler yapılmalıdır. Saygılarımla
Ben bu sabah sert bir şekilde sağ kolumun üstüne düştüm kolumda yumurtaya benzer şişlik oluştu bursit olarak değerlendirdim ilk etapda ne yapmam gerekiyor
Sayın İ. Taylan; travma sonrasında ortaya çıkan şişlik durumunda öncelikle radyografi çektirilerek o bölgedeki kemiklerde kırık ihtimali ortadan kaldırılmalıdır. Ne yapılması gerektiğine ondan sonra karar verilir. Saygılarımla
Merhaba babamın 6 aydır dizinde merdivenlerden çıkarken veya inerken ditiktak tak diye sesler geliyor kilosu da var galiba dizindeki eklemde su bitti su enjekte edilebiliyormuş. Dizleri de acıyor fazla değil ama su enjekte edilmeden de tedavisi var mı varsa ne gibi biraz krem jel gibi şeyler sürebiliriz veya iyi bir yer var mı bu enjekte için adapazarında oturuyoruz istanbulda var mı?
Sayın Z.G. Demir; yazdıklarınızdan anladığım kadarıyla babanızın diz ekleminde kıkırdak harabiyetine bağlı halk arasında kireçlenme denilen gonartroz gelişmiş. Diz ekleminde ağrı, hareket tutukluğu ve eklemde şekil bozukluğu şikayetleri ile başvuran bu hastaların çekilen diz eklem radyografisinde olayın şiddetine göre kıkırdak altındaki kemik bölgelerde belirginleşme (subkondral skleroz), eklem kenarında kemiksi çıkıntılar (ekzofit oluşumu), kıkırdak altındaki kemik içerisinde kist oluşumu ve eklem aralığında daralma izlenir. Gonartroz tedavisinde cerrahi yöntemler/protez uygulamasından önce basit ağrı kesiciler (analjezikler) veya nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar ve bunların yeterli gelmediği hastalarda ise Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon uygulamaları denenmelidir. Pek çok hastada bu yöntemlerden faydalı sonuçlar alınmaktadır. Bazı hastalarda eklem içine suni eklem sıvısı (Hyalüronik asit preparatları) enjekte edilmektedir ancak bu uygulamaların ağrı kesici özellikleri dışında faydaları bilisel olarak kanıtlanmamıştır. Babanızın hastalığının şiddetine göre bu yöntemlerden birisi uygulanabilir. Saygılarımla
17 yaşındayım. JRA ve FMF hastasıyım. 9 aydır metoject 22 mg iğne ve kolşisin kullanıyorum. Midemde helicobakter pylori üredi ve bana tedavi amaçlı Amoksilav 1000 mg, Klamer 500 mg ve Lansor verdiler. Ama Klamer ve kolşisin birlikte kullanıldığında toksisite etkisi yapıyormuş. Prospektüslerinde böyle yazıyor. Ne yapmalıyım sizce.
Sayın Melike hanım; Klamer ve kolşisin beraberce kullanıldığında kolşisin’in kan seviyesinde yükselmeye neden olarak yan etki olasılığını arttırdığı bildirilmiştir. Bu nedenle FMF yönünden sizi takip eden doktorunuz ile bu ilaçları beraberce kullandığınız süre içerisinde herhangi bir doz değişikliği gerekip gerekmediği konusunda temasa geçmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
Sağ ayak bileğimde hafif şişme ağrı ve dizime doğru kasılma var üzerine basamıyorum bu şikayetim bir aydır var ama 2 gün oluyor 1-2 hafta bişey yok ...ne olabilir...teşekkürler
Sayın N. Koçali; ayak bileğinde şişlik (artrit) çok farklı hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bu nedenle benim önerim öncelikle laboratuvar tetkikleri ile nedene yönelik araştırma yapılmasıdır. Saygılarımla
omur iliğin kuyruk kısımından az yukarıda sağ tarafta hafif şişli va bu neyin belirtisi olabilir
Sayın E. Buse, o bölgede meydana gelen şişlik spesifik bir hastalığın belirtisi olmayıp araştırılması gerekmektedir. Saygılarımla
Merhaba, ben 2008 yılında ankilozan spondilit tanısı konulmuş bir hastayım. 4 yıl tedavi gördükten sonra hastalığım değişti ve psöriatik artrit olduğu söylendi. Şu anda psöriatik artrit hastayım. Henüz askere gitmedim. Bu hastalık sahibi hastaların askerliğe elviriş durumu hakkında bilgi almak istiyorum. şimdiden teşekkür ederim.
Sayın E. Aydemir; Psöriatik Artrit hastalığına bağlı olarak omurga ve diğer eklemlerde meydana gelen harabiyet ve hareket kısıtlılığının derecesine göre askerliğe elverişlilik durumu değerlendirilmektedir. Sizin durumunuz için de muayene olmanız gerekmektedir. Saygılarımla
Sol kürek kemiğimdeki ağrı uzun zamandır var kireçlenmede var vücudumda bugün sol göğüs tarafına vurdu ara ara ağrıyor bunun sebebi ne olabilir?
Sayın Cem bey; sırt/kürek kemiği ağrılarının çok farklı nedenleri olabilir. Örneğin boyun bölgesindeki patolojilerden sırt bölgesine yansıyan ağrılar olabileceği gibi altta yatan Akciğer hastalıklarının da bir belirtisi olarak sırt ağrısı ortaya çıkabilir. Ancak sizin durumunuzda ağrının son dönemde göğüs bölgesine de yayılması kardiyoloji problemin de ekarte edilmesi gerekliliğini ortaya çıkarıyor. Bu nedenle benim önerim öncelikle bir kardiyoloji kliniğinde muayene olmanız ve eğer burada bir sorun saptanmaz ise boyun bölgesinin (cervikal bölge) önce muayene ve sonra MRI ile değerlendirilmesidir. Saygılarımla
Merhaba, Son 2-3 aydır regl döneminden yaklaşık 1 hafta önce sağ kasığımda bir ağrı ve sağ bacağımda ayak bileğimden dizime kadar değişik bir karıncalanma mevcut. Sanki damarlarımın içinde bir şey geziyor ve aşırı derecede rahatsız ediyor. Bunun sebebi ne olabilir? Teşekkürler
Sayın Emine hanım; şikayetlerinizin nedenini araştırabilmek için o dönemde muayene olmanız ve yine o dönemde gereken tetkikler yapılmalıdır. Saygılarımla
Hocam İyi günler yaklaşık 1 haftadır sağ ve sol elimin başparmakları neredeyse her harekette çıtlıyor sizce ne olmuş olabilir?
Sayın T. Günay, parmak hareketleri esnasında parmak eklemlerinden gelen sesler normal sınırlar içerisinde kabul edilmektedir. Saygılarımla
Merhaba hocam ben 30 yaşndayım 3 yıldır iki kolumda ara ara sancılar oluyor bunun nedeni ne olabilir 3 yıldır birçok doktora gittim bir tehşis koyamadılar. Bu kollarımdaki ağrılar yazın gidiyor kışın geliyor ağrılarım
Sayın Abdurrahman bey; boyundan omuzlar ve kollara yayılan ağrıların çok farklı nedenleri olabilir. Bu tanılar arasında ayırıma gidebilmek için muayene sonrasında bazı laboratuar tetkikleri ve görüntüleme yöntemlerinin (radyografi, CT, MRI vs) kullanılması gerekir. Elde edilen sonuçlara göre tanı doğrulanarak tedavi planlamasına gidilir. Sizin durumunuzda bu algoritma takip edilmeden uygun bir sonuca varılabileceğini düşünmüyorum. Saygılarımla
Sorum su sağ dizimde müthis agri var doktorlar bana kirecleme oldugunu söylediler defalarca ine ve cesitli ilaclar kulandim eli metre yol yürüyemiyorum cünkü uyusuyor artik dayanamiyorum ne yapmam gerekiyor uzaktayim bingölden yaziyorum yasimda 84 eger yapilacak bir tedavi yöntemi varsa gelirim tesekürler saygilar. doktorlar bana kirecleme oldugunu söylediler defalarca ine ve cesitli ilaclar vererek kulandim fakat bir türlü bu agrilardan kurtulamadim neler tavsiye edersiniz ben suan bingölden yaziyorum
Sayın S. Akgün; diz ekleminde halk arasında kireçlenme olarak bilinen Gonartroz tedavisinde başlangıç dönemlerinde nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar ve diz eklem çevresi adeleleri kuvvetlendirici egzersizler verilir. Ayrıca bu dönemde diz eklemine uygulanacak Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon programları da hastanın şikayetleri üzerine olumlu etki yapar. Ancak daha ileri dönemlerde eğer hastanın şikayetleri günlük yaşamını sürdürmesine engel olmaya başlarsa o zaman diz eklemine protez uygulanır. Sizin durumunuzda eğer genel sağlık durumu yönünden bir sakıncası bulunmaz ise cerrahi olarak diz protezi konulabilir. Ancak operasyon mümkün olmaz ise o zaman uygulanacak Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon programlarının şikayetlerinizde azalma meydana getirebileceğini düşünüyorum. Saygılarımla
Hocam iyi günler. 57 yaşındayım. Bana 23.01.2015 tarihinde Ankilozan spondilit teşhisi konuldu. Tedavi için dikloran, salazoprin ve egzersiz önerildi. Teşhis aşağıdaki rapora ve fiziki muayeneye istinaden konulmuştur. Başka bir tahlil veya tahliller yaptırılmadan konulan bu teşhis ne kadar mantıklıdır. Bu konudaki görüşünüzü öğrenmek istiyorum. Teşekkürler. Rapor: SAKROILIAK EKLEM MRG KLINIK: Sakroileit? TEKNIK: Çok sekansli çok düzlemli inceleme yapilmistir. BULGULAR: Solda sakroiliak ekleme komsu iliak kanatta subkondral hafif ödem izlenmektedir. Aktif süreçte sakroileit yönünden klinik ile birlikte degerlendirilmesi önerilir. Inceleme alaninda kemik yapilara ait intramedüller sinyaller homojen olup kortikal bütünlük korunmustur. Çevre kas gruplarina ait patoloji saptanmadi.
Sayın E. Yılmaz; Ankilozan Spondilit (AS) tanısı tanısı koyabilmek için hastaların bazı özellikleri taşıması gerekmektedir. Bu özellikler klinik muayene ve direkt radyografi/CT/MRI ile belirlenmektedir. Sizin durumunuzda muayene bulgularınızı bilmiyorum ancak MRI raporunda da belirtildiği gibi bulgular tek başına AS tanısı koyabilmek için yeterli gözükmemektedir. Saygılarımla
Hocam Merhaba 1 aydır Romatoid Artrid tanısı ile ilaç kullanımına başladım. Benim sorum şu olacak, ağrı kesici olarak verilen Melox veya Naprosyn gibi ilaçları kullanmamak hastalığın baskılanmasında olumsuz sonuç verir mi? Bu ilaçlar bende olumsuz yan etkiler yaratıyor. Ağrılarım dayanılmaz boyutta olmadığı için kullanmamayı tercih ediyorum. Birde Calsiyum tabletlerinide kessem onun yerine kefir, süt, yoğurt ile destek versem olur mu? Teşekkürler.
Sayın D. Saldıray; Romatoid Artrit (RA) tedavisinde esas olarak hangi ilaçları kullandığınızı bilmiyorum ancak beraberinde verilen nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar (Melox, Naprosyn) sadece basit ağrı kesici amacıyla verilmişler ise o zaman bu ilaçları kullanmamanız tedavinizi etkilemeyecektir ancak esas tedavinin bir bölümü olarak kullanmanız önerilmiş ise o zaman tedavi planınız aksayacaktır. Tedaviniz ile beraber verilen Kalsiyum + D-vitamin preparatları hem RA nedeniyle hem de kullandığınız ilaçlar nedeniyle ortaya çıkabilecek kemik zayıflığını engellemek için önerilmiştir. Tek başına besin desteği ile bu hedefe ulaşmak mümkün değildir. Saygılarımla
Merhabalar benim kalçamın üst kısmında yorulduğum günler çok kötü bir ağrı oluyor uzandığım zaman kalkamıyorum kalçamdan güç alamıyorum aldığım zaman resmen sancı vuruyor ne yapmalıyım hocam ?
Sayın C. Aktaş; öncelikle sorunun kalça ekleminden mi yoksa leğen kemiği ekleminden mi (sakroiliak eklem) olduğunun tespit edilmesi gerekir. Bunda sonra o bölgenin ileri görüntülenmesi ile (CT veya MRI) tanı konulmaya çalışılmalıdır. Saygılarımla
İyi günler dilerim öncelikle. 29 yaşında bir bayanım ve son 2 yıldır sebebini bilemediğim yumuşak doku, kas ve kemik ağrıları/sızlamaları yaşıyorum. 4-5 gün sürüyor ve 2-3 haftada bir tekrarlıyor. Kalçam sanki iğne olmuşum gibi iki taraflı olarak sızlıyor. Ağrı bir noktadan başlıyor ve yayılıyor. Aynı zamanda kalça kemiklerim, pubik kemik ve en alttaki bir kaç kaburga kemiğim de sızlıyor. CRP değerim normal. Kan değerlerim normal. ANA pozitif. Romatizmal bir hastalık olabilir mi? Teşekkürler.
Sayın Nimet hanım; bahsetmiş olduğunuz şikayetler “Fibromiyalji Sendromunu” düşündürmekte ancak diğer laboratuar tetkikleri normal olmasına rağmen ANA (+) bulunması sizin romatolojik hastalılar yönünden takip edilmeniz gerektiğini düşündürüyor. Burada önemli ola bir diğer nokta ANA kaç (+) olduğu ve boyanma paternidir. Bunlar bilindikten sonra sizi takip eden doktor daha fazla yardımcı olabilir. Saygılarımla
Hocam eşim 26 yaşında üveit geçmişi vardı 1 yıldır kalça ağrısı sonrasında sol orta parmağında şişlik başladı yapılan tahlillerde bazen sedim ve crp yüksek çıktı sakroiliak mrda da hafif sakroilit çıktı bunların neticesinde doktorumuz mtx 6*1hafta başladı şuan bu şekilde devam ediyor ağrıları olunca naprosyn kullanıyor demir eksikliği de var hastalığından mıdır acaba mide bulantısı yaptığı için ferroduosanolu da kullanamıyor şuan kalçası iyi ama elle parmak arasındaki elemdeki şişlik hiç inmiyor doktor hanım bu şişlik nasıl iner bir de çocuk yapmayı düşünüyoruz mtx bırakınca tekrar hastalığı şiddetlenir mi nasıl bir yol izlemeliyiz bilgi verirseniz çok memnun olurum saygılar teşekkürler....Saygılarımla
Sayın S. Koç; eşinizin naltamış olduğunuz şikayetleri “Seronegatif Spondilartropatiler” gurubu hastalıkları düşündürmektedir. Bu hastalıkların tedavisinde Methotrexate da kullanılabilmektedir. Hastalığın remisyona girmesi ile beraber el parmağındaki şişlik de muhtemelen ortadan kalkacaktır. Eğer çocuk sahibi olmak istiyorsanız bunu doktorunuza bildirmek zorundasınız çünkü eşiniz hamile kalmadan en az 1 adet dönemi öncesinde ilacı bırakmış olmalıdır. Saygılarımla
Merhaba 20 yaşındayım. Havalar baya soğuktu nemli saçlarla dışarıya ciktim ve çok yoğun bir sinüzit yasadim. 1 hafta sonra sinüzit geçmemişti daha bir sabah uyandigimda kalça eklemleri dahil belden aşağıdaki tüm eklemler ve el parmaklari( sadece orta eklemlerdi) el bilekleri tamamen tutuktular. Ağrı şiddetli değildi. El parmaklarimi kiviriken hafif ağrı ve sertlik hissi duymuyordum. Sabah tutukluluğu yasamiyordum günün her saati ayni ağrılar vardı. 2 gün sonra belden aşağıdaki tüm eklem ağrıları tamamen gecti parmak eklemlerimde ki ağrılar da ve sertliklerde gerileme olmaya başladı. Fakat 2 gün sonunda omuz ve dirsek eklemleride hassaslasmaya başladi ve ayak bilegim akşamları çok sisyor sabahları inik bir şekilde uyaniyordum. Hastalık başladıktan 1 hafta sonra romatolojolide profa gittik ilk kan testlerinde CRP 1.3 du fakat sinüzit daha geçmemişti çok oksurugum vardı. Kan testinden 3 gün sonra bir kan testi daha yapıldı sinuzitin geçmesiyle CRP sifirlara düştü. Bende uzun zamandır yuksek ürik asit var bu eklem sorununda da arada bir ayak bas parmağın 2 günde bir 5 dk sizlamasi oluyordu bunun dışında kan değerleri normaldir. Eklem sorunun baslamisndan 1 hafta sonra tutulma ve hafif ağrı gezici ve tek taraflı olmaya başladı önce sağ dirsek sonra sol dirsek seklinde el parmakları ve bilekleri 1-2 gün ile 2-3 saatte bir yer değiştirmeye başladılar. Ateş im hic yukselmiyor bazen zonklayici tarzda ağrılar giriyor. Eklem sorunları başlayalı 3.5 hafta oldu hastalık baya hafifledi ama tam kaybolmadi şuan bir kaç parmakta sertliğe kadar geriledi dirsekler omuz normal. Sabah tutukluluğu olmuyor. El bileklerim çok kotudu bileklerimi esnetemezdim ama barfix çekerken hic agrimazlardi. 2.5 haftada bilek sorunu da kendi kendine gecti. Prof olaya pek anlam veremiyor. Sürekli iyileşme halinde ama yavaş iyileşiyor bunun altından kotu bise cikarmi?
Bahsetmiş olduğunuz şikayetler “Reaktif Artrit”i düşündürmekte ancak ayrıntılı muayene, laboratuar incelemesi ve takip olmaksızın bu köşeden kesin bir yorumda bulunmak yanlış olur. Saygılarımla
Hocam ben 4 senedir iltihaplı romatizma hastasıyım ilaç kullanıyorum oturup kalkamazdım yürümekte zorluk çeker ve ayaklarım acırdı bazen tuvalete bile yetişemezdim. İlaçlarımda deltacortil 5mg dikloron 25 mg salazopyrin 500 mg düzenli bir şekilde kullanmaya başladım hocam çok şükür iyi geldi ve 1 sene sonrasında askere gittim. Askerde çok rahatsızlandım yataklara düştüm sağ baldırım diğerine göre çok fazla şişti ödem oluşmuş ve iç kanama dediler hastanede yattım askerliği bitirdim ve geldim saçlarımın döküldüğünü hissettim hem de çok fazla bu benim çok moralimi bozuyor hocam ne yapmalıyım 23 yaşındayım teşekkürler.
Sayın Ersin bey; bazı romatolojik hastalıklarda gerek hastalığa bağlı ve gerekse bu hastalığın tedavisinde kullanılan ilaçlara bağlı olarak saç dökülmesi görülebilir. Ancak halk arasında iltihaplı romatizma olarak bilinen Romatoid Artrit hastalığında ve sizin kullanmış olduğunuz ilaçların sık rastlanan yan etkileri arasında benim bildiğim kadarıyla saç dökülmesi bulunmamaktadır. Bu nedenle benim önerim bir Dermatoloji kliniğinde şikayetleriniz ile ilgili olarak muayene olmanızdır. Saygılarımla
Merhaba 21 yaşındayım. Yıllardır yaz kış sırt ağrım var ve özellikle sabahları kalktığımda bir de soğuktan ağrım oluyor. Hastaneye gittim ve skolyoz olduğu söylendi. Eğrilik çok hafif. Egzersiz ve tyoflex, biofenac, fastjel verdi. Eğer tedavi sürecine uyarsam eğriliğin düzelebileceğini söyledi. İlerler mi yamuk olmak istemiyorum eğrilik geçer mi ? Diğer sorumda hafif skolyoz hastalığımın çıktığını söylemiştim. Bazı belirtiler daha var onları da belirtmek isterim. Parmaklarım sıklıkla şişiyor, göz kapaklarımda da şişme var. Bunun dışında yolda yürürken arkadaşımın üzerine üzerine yürüyorum yan yan genelde ve sadece 3 kez dizimde boşalma oldu bir anda yere oturdum sanki beynim bir an boşlukta gibi oldu 7 yaşımda trafik kazası geçirmiştim bacağım kırılmıştı bunların birbiriyle alakası var mı ve diğer skolyozla alakası var mı? Şimdiden teşekkür ederim.
Sayın Aslı hanım; basitçe tanımlayacak olursak omurga eğriliğine skolyoz denir. Skolyozun çok farklı nedenleri olabilir. En büyük gurup nedeni bilinmeyen skolyozlar olmakla beraber, travmaya bağlı, ekstremite kısalığına bağlı, romatolojik hastalıklara bağlı ve nörolojik hastalıklara bağlı skolyoz alt gurupları da vardır. Sizin durumunuzda önce usulüne uygun olarak “Skolyoz Grafisi” çektirilerek skolyozun derecesi ölçülmelidir. Bundan sonra nedenlerine yönelik olarak sizin şikayetleriniz üzerinden ileri tetkikler yapılabilir. Saygılarımla
Hocam 4,5 ay önce parmaklarımda ağrı başladı. Daha sonra belim tutuldu. Dizlerimde şişme var. Kollarımda uyuşma var. Dizlerimin arkasında bezeler var. Belimden öne doğru eğik ve sağa doğru kaymış bir şekilde ayakta durabiliyorum. Geceleri terli bir şekilde iki taraflı kalça ve bel ağrısı ile uyanıyorum. Kan tahlili sonuçlarım normal çıktı. Emarımda fıtık çıktı. Bir doktor ameliyat dedi, bir doktor omurgada enfeksiyon olmuş brucella olabilir dedi. O da değilmiş bu benden çıktı dedi. Fizik tedaviye git ortopediye git dedi. Nereye gidim şimdi. Teşekkürler.
Sayın E. Çelen; eklemlerde ağrı ile beraber şişlik var ise bu durumda altta yatan hastalığın araştırılması gerekir çünkü disk hernilerinde (fıtık) beraberinde eklem şişliği olmaz. Benim önerim öncelikle romatoloji kliniğinde hastalığınızın kökeninin araştırılmasıdır, daha sonra onlar sizi gereken yere yönlendireceklerdir. Saygılarımla
Hocam eklem romatizması nerelerde tedavi edilir kaplıca iyi gelir mi?
Sayın Şükrü bey; romatizmal hastalıkların takibi Romatoloji ve bazı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon kliniklerinde yapılmaktadır. Bu gurup hastalıklarda, hastalığın aktif olmadığı dönemlerde kaplıca tedavisi uygulanabilir. Saygılarımla
HOCAM BENİM SOL EL BİLEĞİMDE TENOSONOVİT TEŞHİSİ KONULDU. HANGİ İLAÇLARI KULLANMALIYIM. NASIL GEÇER
Sayın N. Gezici; el bileği istirahat ateli yanında kullanacağınız nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar ile yaklaşık 2 hafta içerisinde el bileğinizdeki semptomların ortadan kalkacağını düşünüyorum. Sayglarımla
Hocam ben fizyoterapi öğrencisiyim size birkaç sorum olacaktı fizik tedavi öncesinde hangi testler yapılır tedavi sırasında nöbet kriz olursa ne yapılması gerekir bide fizik tedavi teknikerinin dikkatli olması halinde önlüyebileceği tehlikeler nelerdir teşekkür ederim
Sayın Servet bey; Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon (FTR) programı öncesinde yapılması gereken testler başlığı altında bir konu bulunmamaktadır. Her hastada FTR programı uygulanacak hastalığın teşhisini koyabilmek için farklı laboratuar ve görüntüleme tetkikleri vardır. Tanı koyulduktan sonra ise tedavi programı planlanır ve ona göre uygulama yapılır. Kullanılacak FTR aletlerinin her birisinin endikasyon ve kontrendikasyonları farklıdır ve uygulanacak tedavi esnasında bu kontrendikasyonu taşıyan hastalara bu aletleri kullanmama konusunda dikkat edilmelidir. En basit örnek olarak kanserli hastalarda bu hücreleri taşıyan organlar üzerine hiçbir şekilde FTR uygulaması yapılmaz. Mezuniyet dönemine kadar sizlere kurumunuzdaki öğretim üyeleri gerekli bilgileri vereceklerdir. Saygılarımla
Hocam merhaba ben 12 yaşındayım okulda maç yaparken ayağımı yanlışlıkla yere vurdum ve tırnağın yarısı morardı başta basamıyordum çok ağrıyordu ama doktora 1 gün sonra gittim alçıya aldılar ve kemik ezilmesi olduğunu söyledi. Bende 5 gün sonra alçıyı çıkardım ama halen tam yürüyemiyordum 2 hafta geçti ama halen tam üstüne basamıyorum düzgün yürüyemiyorum siz ne yapmamı önerirsiniz
A. Duman; başparmağında yaklaşık 3 hafta geçmesine rağmen düzelmeyen şikayetler altta yatan nedenin basit bir kemik ezilmesinden daha ciddi bir olay olduğunu düşündürmekte (kırık?) bu nedenle derhal ayak radyografisi çekilmesi ve eğer daha önceden çekilmiş ise bunun tekrarlanmasını öneririm. Bundan sonra yeni radyografide elde edilecek bulgulara göre tedavi planlaması yapılacaktır.
Hocam merhaba ben fmf hastasıyım yıllardır göğüs ağrısı çekiyorum çok şiddetli nefes alamayacak boyutlarda bir çok doktora gittim bir torba hap yazıp gönderiyorlar bu hapları kullanıyorum 1 ay sonra ağrım gene başlıyor ne yapmalıyım allah aşkına bana yardım edin...
Sayın Hamza bey; öncelikle göğüs ağrılarınızın nedeni araştırılmalıdır. FMF hastalığında göğüs kafesi eklemlerinin tutulumuna bağlı olarak ağrılar olabileceği gibi bu bölgedeki zarların etkilenmesine ve sıvı toplamasına bağlı olarak da göğüs ağrıları olabilir. Her iki tablonun da tedavileri farklıdır. Yine bazı kardiyolojik problemlerde de göğüs ağrısı görülebilir. Bu nedenle benim önerim öncelikle Göğüs hastalıkları ve Kardiyoloji kliniklerinde muayene olmanızdır. Saygılarımla
Merhaba Hocam, yaklaşık 2 yıl önce sadece sağ ayak başparmağımda başlayan ve son 1 yıldır sağ ve sol el yüzük parmak tırnaklarımda ortaya çıkan kalınlaşma ve şekil bozuklukları için cilt doktoruna göründüm. Daha önce göründüğüm cilt doktoru mantar cilası vererek göndermişti. Ancak bir faydası olmamıştı. Geçen ay yeniden bir cilt doktoruna daha göründüm. Mantar kültürü alındı. Lab sonucunda mantar üremediği görülmüştür yazıyor. Cilt doktoruna yeniden görünemedim ancak kendisi mantar veya tırnak sedefi olabileceğinden bahsetmişti. Tırnak sedefini araştırdığımda sedef romatizması karşıma çıktı. Şu anda belimde ve sol ayak bileğimde gün boyu süren keskin bir üşüme var (yaklaşık 2 aydır). Sedef romatizması veya romatizmal hastalıklar bu tür üşümeye neden olabilir mi? Sedef romatizması veya romatizmal bir hastalığımın olup olmadığını nasıl öğrenebilirim (kan testleri, MR, vb)? İyi çalışmalar,
Sayın M. Kayacan; Sedef hastalığının (psöriazis) eklemleri etkilediği romatolojik hastalığa psöriatik artrit denir. Psöriatik Artrit’de el-ayak parmak eklemleri gibi küçük eklemler etkilenebildiği gibi omurga ve leğen kemiği eklemlerinde de tutulum görülebilir ve bu tutulum bel-sırt ağrısı ve hareket tutukluğu şeklinde kendini gösterir. Psöriatik Artrit tanısını koyabilmek için öncelikle Psöriazis (Sedef hastalığı) tanısının kesinleşmesi gerekir. Bu tanı Dermatoloji uzmanı tarafından kesin olarak konulduktan sonra Psöriatik Artrit varlığının düşünülmesi için bazı tanı kriterleri vardır ve bu konuyla ilgili olarak öncelikle muayene olmanız gerekmektedir. Bu muayene sonrasında gerekli tetkik ve testler istenecektir. Saygılarımla
Benim kolumda cok agri var ilac ine fayda etmesi emra girdim sıvı toplamasi dediler ama ilaclarin inelerin faydasini gormedin geceleri yatamiyom kolumda geciyo atasleniyo napacam bilmiyom kolumu hic kaldiramiyom hayat seviyem dustu nedir bilemedim yoksa rqmatizmami neyapmamgerek geziyo bikolumda bi omuzumda biboynumda elimin ici nedir bilemedim uykularimdan oluyom param kalmadi verdiyim ilaclara nolur bisey deyin
Sayın S. Gümüş; boyun veya omuz problemlerinde şiddetli omuz ve kol ağrıları ortaya çıkabilir. Bu ağrıların tedavisinde olayın sebebine göre farklı ilaç tedavileri ve gerekirse Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon programlarından yararlanılır. Öncelikle benim önerim ağrıların kesin nedeninin belirlenmesi için yeniden ayrıntılı olarak muayene olmanızdır. Ancak bundan sonra şikayetlerinizin tedavisine geçilebilir. Saygılarımla
Hocam merhaba, romatoid artrit hastayım metotreksat ve salazopyrin kullanıyorum metotreksatı bir ay oldu bırakalı bebek sahibi olmak istiyorum metotreksatı bıraktıktan ne kadar süre sonra hamile kalabilirim? Vücut ne kadar süre sonra temizlenir. Salazopyrini kullanmaya devam ediyorum
Sayın Fatma hanım; Methotrexate kullanımına, hamilelikten en az 1 adet dönemi öncesinde son verilmelidir. Salazopyrin kullanımı ile ilgili olarak doktorunuzun önerilerine uymanızı tavsiye ederim. Saygılarımla
BENİM ÖZELLİKLE AYAK BİLEĞİMDEN AŞAĞISI TABANINA KADAR ÇOK AĞRIYOR NE YANDIĞINI NEDE DONDUĞUNU BİLEBİLİYORUM TERLİKSİZ YERE YANİ HALNIN ÜZERİNE BİLE BASAMIYORUM ÜŞÜYOR AYAK PARMAKLARIM ŞİTTDLİ AĞRIYOR VA AYRICA BEL FITIĞIMDA VAR 3 SEFER BELİMDEN AMELİYAT OLDUM ŞİMDİ YİNE ŞİTTEDLİ AĞRILAR OLUYR BEYİN CERRAHİ DOKTORUNA GİTTİM YİNE AMELİYAT DEDİ AMA RİZKİ ÇOK MASADA KALABİLİRSİN BU GÜNLERİ ARARSIN DEDİ NE YAPMAM LAZIM AYAKLARIMDA BAZEN ŞİTTEDİ AĞRILAR OLUYORKİ DİZ KAPAĞINDAN ALTINA DOĞRU KELEPÇEYLE SIKIYORLAR GİBİ ÇOK FENA KIRAMPLAR GİRİYOR BİR ÇARESİNİ BULAMADILAR ÇARE İLK ALLAH SONRA SİZİN ÖNERİLERİNİZ EN KISA ZAMANDA CEVABINIZI BEKLİYORUM SAYGILARIMLA TELEFONUM 0505 2453770
Sayın Fatma hanım; Methotrexate kullanımına, hamilelikten en az 1 adet dönemi öncesinde son verilmelidir. Salazopyrin kullanımı ile ilgili olarak doktorunuzun önerilerine uymanızı tavsiye ederim. Saygılarımla
Hocam merhaba, sabahları kalktığımda belim ağırıyor. Hareket ettikten sonra gün içinde ağrı geçiyor. Uzun zamandan beri çalışmıyorum. Zamanımı genelde pc başında geçiriyorum. 2 sene önce kalça kemiği ağrısı oldu ve doktora gittim. Doktor ankilozan spondilit dedi. Bel egzersizi verdi. İlk başlarda egzersizleri yaptım. Daha sonra bel ağrım geçmeyince egzersizleri bıraktım. Yaşım 26 ve askere gidicem. Ne önerirsiniz bu konuda. Ne yapmam gerekiyor.
Sayın Hakan bey; Ankilozan Spondilit (AS) tanısı koyabilmek için bazı kriterlerin bulunması gerekmektedir. Burada yazmış olduğunuz şikayetler ile AS tanısı oymak pek mümkün değildir. Bu nedenle yeniden muayene olmanız uygun olacaktır. Saygılarımla
Merhabalar, yaklaşık 1 aydır sol diz ve ayak eklemimde şiddetli yürümemi engelleyici ağrılar meydana geldi. Sırasıyla ortopedi, fizik tedavi, dahiliye ve son olarak romatoloji kliniklerine tedavi için başvurdum. Kortizon başlanıldı. Kortizonu sabah biraz geç aldığımda ağrılar ortaya çıkıyor, hala bir tanı koyamadılar. Bu konuda ne yapmalıyım? Ankara da ikamet ediyorum. Bu konuda yönlendirici olmanızı rica edeceğim. Teşekkürler.
Sayın G. Ergön; tanı koymadan tek başına kortizon tedavisi ile devam etmek bana yöntem olarak çok uygun gelmedi. Bu nedenle benim önerim öncelikle romatolojik hastalığın teşhisi üzerine yoğunlaşılmasıdır. Saygılarımla
Rheumon sprey omurilik düzleşmesi ağrıları için kullanılır mı?
Sayın Serap hanım; topikal analjezik olarak paravertebral adele spazmlarında lokal olarak kullanabilirsiniz. Saygılarımla
İyi akşamlar AS hastasıyım salazoprin ve endol kullanıyorum ağrılarım eklem tutulmalarım arttığı için doktorum simponi iğnesine başlattı ilk dozu dün oldum bunun yanında salazoprin veya endol kullanabilirmiyim teşekkürler
Sayın Taner bey, Simponi (golimumab) aylık enjeksiyon tedavisi esnasında daha önceki ilaçlarınızı da almaya devam edebilirsiniz ancak tedavi planınız hakkında daha ayrıntılı bilgiyi sizi takip eden doktorunuzdan almanız uygun olacaktır. Saygılarımla
16 SENEDIR PSIKOLOJIK TEDAVI GORMEKTEYIM AGIR ILACLAR KULLANDIM VUCUDUMDAKI SUREKLI OLAN AGRILARDAN SIKAYETCIYIM DR UMUN BIRI FIZIKSEL OLARAKTA KONTROL EDILMEN GEREKIYOR DEDI SON DR UM KAS ROMATIZMASI VE BOYUN FITIGI VAR ALDIGIM KAS GEVSETICI IGNELER SU ANDADA AGRI YAPIYOR NEDEN ? GECMESI GEREKMIYOR MUYDU
Sayın Aydanur hanım; halk arasında kas romatizması olarak nitelendirilen Fibromiyalji sendromu ve boyun fıtığı tedavisinde tek başına kas gevşeticiler (miyorelaksanlar) etkili olamayabilir. Bu nedenle ilave tedavi seçenekleri veya kombine tedaviler de düşünülmelidir. Saygılarımla
Merhaba benim sorunum piskoljik hastalığımın adı anksiyete bozukluğu 8 senedir tedavi görüyorum bazen iyi bazen daha takıntılı oluyorum bazen çok iyi hissediyorum bazende deyisiyor neden böyle oluyor bilmiyorum çok sesziz çok sakin biriyim fazla kalabalik istemiyorum iyiyim ama takıntılı olmak istemiyorum ebilepsi hastasısın dedi doktorum ama ben sürekli bayılmıyorum bazen bayılıyorum oda çok sinirlenince çok sevinince heycanlanınca bazı bayılmamda herkesi duyuyorum cevap veremiyorum bazende duymuyorum çok uyuyorum kalkmakta zorlanıyorum güzel besleniyorum ama çok halsizim kullandığım ilaçlar lustral modiodal lamiktal kepra bu kadar ilac kullanmam doğrumu acaba yardımcı olursanız çok sevinirim teşekkür ederim Allah ne muradınız varsa ne dileyiniz varsa kabul etsin
Sayın Gamze hanım; kullanmış olduğunuz ilaçların pek çok yan etkileri vardır ve bahsetmiş olduğunuz şikayetler bu yan etkilere bağlı olabilir. Benim uzmanlık konum olmadığı için bu konuda size daha fazla yardımcı olamıyorum ancak benim önerim bir üniversite hastanesinin öncelikle Nöroloji ve daha sonra Psikiyatri Anabilim Dalında muayene olmanızdır. Saygılarımla
Merhaba hocam; Kış mevsiminde el parmaklarımda eklem yerlerinde sıcak su dökülmüş gibi kabarmalar ve sonra morarma oluyor. Bununla birlikte ayak parmaklarımda da aynı şekilde şişme(ödem şeklinde) bu durum yürümemi ve ayakta durmamı engelliyor (kaşıntı yok). Bu konuda bana yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkür ederim.
Sayın Sevgül hanım, şikayetleriniz soğuğa karşı aşırı duyarlılık veya halk arasında soğuk alerjisi olarak bilinmektedir ve bu konuda değerlendirilmeniz için İmmünoloji kliniğinde muayene olmanız uygun olacaktır. Saygılarımla
Merhaba hocam ben 23 yaşındayım iki yıldır sol üst bacağımın özellikle üst kısmı sürekli sızlıyor ağrıyor ara ara ağrı artıyor bazen geçiyor gibi sağ bacağımda hiç bir ağrı yok sol bacağımın üzerine yatınca ağrıyor ağırlık hissediyorum bacağımda bir ara doktor iltihaplı romatizma dedi başka doktor yok böyle bir durum dedi bir kez kortizon iğnesi kullandım korktum bıraktım sorunum ne bilemiyorum?
Sayın Zeynep hanım; sol bacağınızdaki şikayetler kalça ekleminden veya bel bölgesinden (lomber bölge) kaynaklanabilir ve bu bölgelerdeki çok farklı hastalıklar benzer semptomlara neden olabilir. Benim önerim öncelikle muayene sonrasında ağrıların kökeninin hangi bölge olduğunun belirlenmesi ve daha sonrasında ise o bölge ile ilgili olarak ileri incelemelerin yapılmasıdır. Saygılarımla.
Merhaba, ben 30 yaşındayım hamilelik döneminde kemik erimesi teşhisi kondu, yaklaşık 3 yıldır tedavi görüyorum şimdi biraz daha iyiyim bol bol hareket etmemi yürüyüş yapmamı önerdiler, ama kış olduğu için dışarı çıkamıyorum koşu bandı almayı düşünüyorum koşu bandında günlük yürüyüşler yapmamın kemiklerime faydası olur mu yoksa zararlı mı? Teşekkürler
Sayın Aleyna hanım; kış döneminde koşu bandı üzerinde yapılacak yürüyüşler omurga üzerinde ritmik yüklenme meydana getirerek kemiğin güçlenmesinde yardımcı olabilir. Saygılarımla
Benim 8 yaşında kızım var 2 yaşından beri rahatsız kas hastası hareketleri çok yavaş oturdumu kalkamıyor bir yerden destek alarak dizlerini tutarak kalkıyor doktora götürüyorum iki yaşından beri hiç düzelme olmuyor ne yapmam lazım biliyorum yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkür ederim iyi günler
Sayın Helin hanım; kas hastalıkları başlığı altında pek çok hastalık gurubu vardır. Bunların bir kısmı genetik geçişli olup genellikle çocukluk dönemleri olmak üzere hayatın farklı dönemlerinde ortaya çıkabilir. Bu hastalıkların ortaya çıkmasında yakın akraba evliliklerinin büyük önemi vardır. Genetik kökenli kas hastalıklarının medikal tedavisi olmayıp genellikle hastalara uygulanacak Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon programları ile günlük yaşamlarını normale yakın seviyelerde sürdürmeleri sağlanmaya çalışılır. Romatolojik kökenli kas hastalıklarında ise (İnflamatuvar miyopatiler) farklı türde medikal tedaviler uygulanarak kas dokularındaki inflamasyon azaltılmaya çalışılır. Sizin kızınızın durumu daha çok birinci gurup hastalıklara benziyor ancak benim tarafımdan kesin bir şey söylemek mümkün değil. Bu nedenle daha kesin bilgileri sizi takip eden doktorunuzdan almanız uygun olacaktır. Saygılarımla
Boyun ağrım çok oluyor kemiklerim sızlıyor ne yapmam lazım? Teşekkür ederim
Sayın Gamze hanım; çok farklı nedenlere bağlı olarak boyun ağrıları ortaya çıkabilir. Bu nedenle herhangi bir tetkik yaptırmadan önce muayene olmanız gerekmektedir. Saygılarımla
Hocam bel agrisi için gittim hastaneye bana 3 ilaç verdi bunlardan bir tanesi DUOLANS ( LANSOPRAZOL/DOMPERİDEN) 30/30 MG SR KAPSUL bu elac mide hapi bel eğrisi ile mide hapinin ne ilgisi var aciklarmisiniz
Sayın İ. Poyraz; size verilen Duolans muhtemelen diğer iki ilacın gastrointestinal sistem üzerine olabilecek yan etkilerini nötralize etmek için verilmiştir. Saygılarımla
Hocam akdeniz ateşi taşıyıcısıyım kolşisin kullanıyorum demir eksikliğim var. Varis için daflon kullanıyorum kalp çarpıntısı oldu. İlaçlar mı yan etki yapabilirmi
Sayın Ahmet bey; benim bildiğim kadarıyla Daflon ve Kolşisin’in sık rastlanan yan etkileri arasında çarpıntı yok. Ancak demir eksikliğine bağlı olarak kansızlık (anemi) gelişecek olur ise bu çarpıntı yapabilir. Sizin durumunuzda yapılacak en doğru şey Kardiyoloji muayenesi olmanızdır. Saygılarımla
Merhabalar hocam şu an 25 yaşındayım 9 yaşındayken diz kapaklarımız şişmesiyle ortopedi bölümüne gittim eklem romatizması teşhisi koydular yaklaşık iki yıl penadur kullandım şu an kas ağrılarım çok arttı ellerimde bozukluklar olmaya başladı romatoloji bölümüne gittim bunun için kan tahlili verdim romatoid faktör bende 30.4 çıktı ilerlemiş olmasından korkuyorum bazen kalbe vuruyor ağrılarım oluyor eklem yerlerim çok sızlıyor ne yapmalıyım bilgi verir misiniz?
Sayın Hilal hanım; penadur enjeksiyonları romatolojik hastalıkların tedavisinde değil, akut eklem romatizmasında hastalığın tekrarının önlenmesinde (proflaksi) kullanılmaktadır. Bu nedenle halen mevcut durumunuzda öncelikle hangi romatolojik hastalığın bulunduğu tespit edilmeli ve daha sonrasında bu hastalığın tedavisine geçilmelidir. Saygılarımla
HOCAM MERHABA BEN ANKİLOZON SİPONDİLİT HASTALIĞIM VAR KALÇALARIM AĞRIYOR DOKTORUM BANA SİNPOLİN İĞNE KULLANMAMI SÖYLEDİ YAN ETKİSİ ÇOK OLDUĞUNDAN KORKUYORUM BUNUN İLAÇ TEDAVİSİ YOKMU?
Sayın Aydın bey; kısaca bilgi verecek olursak Ankilozan Spondilit (AS) öncelikle sakroiliak eklemlerden (leğen kemiği eklemleri) başlayarak daha sonraki dönemlerde omurgayı tutan, aynı zamanda vücudun diğer bölgelerindeki küçük eklemleri de tutabilen, kronik inflamatuvar bir hastalıktır. AS tedavisinde ilk olarak nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar kullanılır. Bu ilaçların ağrı kesici özelliklerinin yanı sıra iltihabı (inflamasyonu) azaltıcı etkileri de vardır. Ancak bu gurup ilaçlar ile hastalık aktivitesini baskılayıcı sonuç elde edilemez ise ve eğer hastalarda esas olarak omurga dışı eklemlerde (omuz, dirsek, kalça, diz, ayak bileği gibi) bir tutulum varsa o zaman 2. basamak ilaçlardan Salazopyrin ile tedaviye geçilir. Salazopyrin tedavisinde ilaca 500 mg/gün dozda başlanarak her hafta doz artımına gidilir ve yaklaşık 4 hafta sonra 2 gr/gün doza çıkılır. Eğer 2 gr/gün doz ile etki elde edilemez ise bu ilacın dozu maksimum 3 gr/gün kadar çıkılabilir. Salazopyrin tedavisinde ilacın etkisi 6-8 hafta sonra görülmeye başlanır ve hastanın vereceği cevaba göre doz ayarlaması yapılır. Eğer 3 gr/gün doza çıkılmasına rağmen hastalık aktivitesi kontrol altına alınamayacak olursa bir başka tedavi seçeneği olarak son dönemlerde biyolojik ajanlar gurubundan anti-TNF ilaçlar da (İnfliximab=Remicade, Etanercept=Enbrel, Adalimumab=Humira) kullanılmaktadır. Bu bilgiler ışığında tedavi seçeneklerini doktorunuz ile beraberce değerlendirmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
Öncelikle iyi günler. Doktor bey bende fmf hastalığı mevcut. Ve özel güvenlik görevlisiyim. Çok ayakta dikildiğim zaman bacak kaslarımda soğuma ve ağrılar oluyor buda hareket etmemi fazlasıyla zorlaştırıyor. Bana bir çözüm söyleyin lütfen.
Sayın Ahmet bey; bahsetmiş olduğunuz şikayetlerin FMF hastalığı ile ilişkisi yoktur. Bu nedenle şikayetleriniz bakımından Ortopedi kliniğinde muayene olmanız uygun olacaktır. Saygılarımla
hocam merhaba ben fmf hastasıyım bana delta kortıl ve haftalık methotrat verdıler ben haftalık ılacı kontrole gıdemedıgım ıcın bıraktım delta certıle devam edııyordum 10 mg olarak ama onuda almayı bıraktım ve agrılarım ve dızımde sısme var 2 gundur buz koyuyorum ama oraya ama halen sıs ne yapmamı onenırsınız hocam sımdıden tesekkurler hocam
Sayın Ramazan bey, size önerim yeniden doktorunuz ile temasa geçmenizdir. Saygılarımla
Merhaba ben 18 yaşındayım 11 yıldır deposilin kullanıyorum. İlk başta sadece romatizma olduğu söylendi kısa bir süre iğne kullanmadım ve sonucunda hastalığım ilerledi, mitral kapağa sıçradı ve iğnemin dozu arttı. Şuan romatizmal mitral yetmezlik var 21 günde bir deposilin 1.2 kullanıyorum ameliyat bile olsam ömür boyu kullanacağımı başka bir çaresi olmadığı söyleniyor. Altı ayda bir kardiyoloji uzmanı tarafından kontrollerim yapılıyor şuan az bir şey aorta sıçramış ve ben artık bu iğneyi kullanmak istemiyorum her 21 günde aynı acı aynı stres beni çok yoruyor ne yapmalıyım? Belki siz yardımcı olabilirsiniz bildiğiniz başka bir şey vardır umuduyla size yazıyorum lütfen bildiğiniz ne varsa benimle paylaşın şimdiden teşekkür ederim
Sayın S. Karakoç; romatizmal kapak hastası olmanız nedeniyle ömür boyu penisilin proflaksisi kullanmak zorundasınız. Eğer bu tedaviyi bırakırsanız hastalığınız ilerler ve daha ciddi sonuçlar ortaya çıkabilir. Deposilin tedavisine alternatif olarak penisilin alllerjisi olanlarda kullanılan alternatif antibiyotik rejimleri vardır. Bu konularda sizi takip eden doktorunuz ile görüşmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
60 yaşındayım sol ayak bileğimin MR incelemesinde Tibiotalar ve talokalkaneal eklemlerde artiküler sıvı artışları mevcuttur. Nasıl tedavi olabilirim yürüme bozukluğu başladı.Teşekkürler
Sayın D. Çetin; öncelikle bu ayak bileğindeki sıvı artışının sebebi bulunmalıdır, yani romatolojik bir hastalık nedeniyle mi yoksa travma nedeniyle mi bu tablo gelişmiş. Ondan sonra ise tedavi planlanabilir. Saygılarımla
Ön çapraz bağ evre 3, arka çapraz bağda evre 2 Sprain izlenmektedir. Medial menuskuslerde grade1-2 dejenerasyon izlenmistir. Medial gastroknemius başinda orta derecede tendinopati bulgulari izlenmektedir. Popliteus tendon distal yapişma noktasinda ve Pes anserinus tendonda tendinopati bulgulari izlenmistir. Lateral menuskus ön ve arka boynuzu normaldir. Hocam bu mr sonucum. Diz kapağimdan ayak bilegime yayilan agrim var. Ön ve dış yanda agrim günluk aktivitelerimde bile zorlaniyorum. Özellikle dizimi bukerek kullanimda ve kisa mesafe bile yuruyuste artiyor. Fizik tedavi dr.um yumusak doku romatizmasindan kaynakli dedi. Tutukluk hissediyorum ilk harekette. Teşekkürler
Sayın E. Kara, diz ekleminizde belirgin zedelenme bulguları mevcuttur. Bu nedenle bir ortopedi uzmanı tarafından yapılabilecekler konusunda değerlendirilmeniz uygun olacaktır. Daha sonra diz eklem çevresi kas ve dokuları kuvvetlendirmek için rehabilitasyon programı yönünden değerlendirilmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
Hocam benim ayak başparmaklarımda yaz kış çok ağrım var hangi ayakkabıyı kullandıysam bir şey değişmiyor yürüyemiyorum sanki kemiklerim batıyor ortopediye gittim fiziğe gittim hiç faydası yok ne önerisiniz teşekkürler
Sayın Gülnur hanım; bahsetmiş olduğunuz ağrılar mekanik ayak ağrısı başlığı altında incelenebilecek ark düşüklüğüne bağlı gibi gözükmektedir. Bu nedenle yeniden değerlendirmeniz ve sonrasında kullanacağınız muhtelif tabanlıklar ile şikayetleriniz düzelecektir kanısındayım. Saygılarımla
Hocam merhaba ben fmy hastasıyım gatada romatizmada var denildi ve bana deltakortil verildi 10 mg doktor azar azar azalt dedi ben azalttığım an ağrılarım şişlik tekrar başlıyor ve tekrar 10 mg aldığım zaman ağrılarım gidiyor bana ne tavsiyede bulunursunuz saygılarımla hocam
Sayın Ramazan bey; bazı romatolojik hastalıklarda kortizon tedavisi ile beraber verilen 2. Basamak ilaçlar etki göstermeye başladığında kortizon tedavisi kesilebilir. Ancak burada önemli olan hangi romatolojik hastalığınızın bulunduğunun bilinmesi yani kesin teşhis konulması gerekmektedir. Benim önerim öncelikle hastalığınızın kesin teşhisinin konulabilmesi için yeniden muayene olmanızdır. Saygılarımla
Merhaba 36 yaşındayım 5 yıldır ağrılarımla bilmeden savaştım yaklaşık 7 ay oldu AS hastalığı olduğunu öğrendim teşhisi koyan doktorumun verdigi ilaçlar-rantudil 90mg-famodin 40mg-flantadin 30mg-naprosyn750mg ve birde metoart iğne var haftada bir gün vuruluyorum bunları doktorumun söylediği şekilde kullandım. Bu sırada 2 doktora daha gittim doktorun biri aynı şekilde sonuç ve bu ilaçlara devam etmemi söyledi ama diğer gittiğim doktor ise bana sadece naprosyn750 mg ve famodin40mg diğerlerini kullanmamamı sadece 2 ilacı kullanmamı söyledi çok tedirgin oldum ne yapmalıyım yardımcı olursanız saygılarımla
Sayın Ersen bey; kısaca bilgi verecek olursak Ankilozan Spondilit (AS) öncelikle sakroiliak eklemlerden (leğen kemiği eklemleri) başlayarak daha sonraki dönemlerde omurgayı tutan, aynı zamanda vücudun diğer bölgelerindeki küçük eklemleri de tutabilen, kronik inflamatuvar bir hastalıktır. AS tedavisinde ilk olarak nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar (sizin de kullanmış olduğunuz Naprosyn, Rantudil ve benzerleri tek başına) kullanılır. Bu ilaçların ağrı kesici özelliklerinin yanı sıra iltihabı (inflamasyonu) azaltıcı etkileri de vardır. Ancak bu gurup ilaçlar ile hastalık aktivitesini baskılayıcı sonuç elde edilemez ise ve eğer hastalarda esas olarak omurga dışı eklemlerde (omuz, dirsek, kalça, diz, ayak bileği gibi) bir tutulum varsa o zaman 2. basamak ilaçlardan Salazopyrin ile tedaviye geçilir. Salazopyrin tedavisinde ilaca 500 mg/gün dozda başlanarak her hafta doz artımına gidilir ve yaklaşık 4 hafta sonra 2 gr/gün doza çıkılır. Eğer 2 gr/gün doz ile etki elde edilemez ise bu ilacın dozu maksimum 3 gr/gün kadar çıkılabilir. Salazopyrin tedavisinde ilacın etkisi 6-8 hafta sonra görülmeye başlanır ve hastanın vereceği cevaba göre doz ayarlaması yapılır. Eğer 3 gr/gün doza çıkılmasına rağmen hastalık aktivitesi kontrol altına alınamayacak olursa bir başka tedavi seçeneği olarak son dönemlerde biyolojik ajanlar gurubundan anti-TNF ilaçlar da (İnfliximab=Remicade, Etanercept=Enbrel, Adalimumab=Humira) kullanılmaktadır. Halen size uygulanan tedavi bu şemaya pek uymamaktadır. Tedavi seçeneklerini doktorunuz ile beraberce değerlendirmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
Merhaba 19 haftalık hamileyim ve romatoit artrit hastasıyım doktorum gebelik döneminde deltacortril 5 mg kullanabilirsin demişti ama emin olamadım. 15 gündür çok ağrım oluyor deltacortril kullanabilirmiyim ayrıca romatoit artrit’in bebeğe bir etkisi olur mu? Teşekkürler
Sayın S. Fidan; hastalığınız nedeniyle hangi ilacı kullandığınızı bilmiyorum ancak şu anda eğer ağrılarınız hastalık aktivitesine bağlı ise deltacortril 5 mg dozda kullanmanızda sakınca olmayacağı kanısındayım. Ancak muayene ve laboratuar incelemesi olmadan ağrıların kökeni anlaşılamaz ve belki basit bir analjezik ile baskılanabilecek ağrılar nedeniyle steroid tedavisi kullanmış olabilirsiniz. Bu nedenle benim önerim öncelikle muayene olmanız ve hastalığınızın mevcut durumunun değerlendirilmesidir. Saygılarımla
Merhaba hocam. 4 gün önce sınıfta otururken birden bire ayak bileğim ağrımaya başladı yürümekte zorlanmaya ayağımın üstüne basamıyorum
Bu koşullar altında öncelikle ayak bileği radyografisi çektirilmeli ve aynı zamanda romatolojik kan tetkikleri yaptırılmalıdır. Bu tetkikler sonrasında elde edilecek sonuca göre tedavi uygulanabilir. Saygılarımla
Merhaba doktor bey daha önce de yazmıştım. Bendeki bu his kaybı idrar tutamamaya da etki etmektedir. Bunun için de mi bir tedavi yolu yoktur. Saygılarımla...
Sayın Nihal hanım; idrar inkontinensine yönelik olarak mesane kapasitesi veya sfinkter basıncı üzerine etkili değişik preparatlar bulunmaktadır. Bunun için bir üroloji uzmanı ile görüşmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
Merhaba. İki seneyi aşkın süredir tanımlanamayan bağ doku hastalığı teşhisi neticesinde plaquenil kullanıyorum. Altı ayda bir rutin kontrole gidiyorum. Hastalığın seyrinde bir değişiklik yok. İlacı kullanmaya başladığımda hafifleyen şikayetlerim aynı düzeyde. Görme alanı testlerim de normal çıkıyor ancak son 7-8 aydır günden güne artan görme bozuklukları yaşıyorum. 4 ayrı göz hekimine gittim fakat 4 ayrı netice aldım. Okumakta ve ekrana bakmakta çok zorlanıyorum. Odaklandığım şeylerde dağılma ve titreme oluyor özellikle gece ışıklarından çok rahatsız oluyorum. Şikayetlerim ilaca bağlı olabilir mi? Ne tavsiye edersiniz? Teşekkür ederim. kadın/30
Sayın B. Olgun; bahsetmiş olduğunuz şikayetler hidroksiklorakin tedavisinin yan etkilerine benzemekte ancak muayene neticesinde göz bakımından normal bulunmanız olayı daha da karışık hale getirmekte. Bu nedenle benim önerim bir Üniversite hastanesinin göz kliniğinde yeniden muayene olmanız ve tedavinin devam edilmesi ile ilgili kararın bu muayene sonucuna göre verilmesidir. Saygılarımla
Tibiotalar ve subtalar eklemde efüzyon. Fleksör hallucus longus tendon kilifinda modik 2sinyal değişikligi. minimal efüzyon izlenmistir. anterior ve posterior talofibular ligamanda evre2 strain izlenmistir. dorsal talonaviküler ligamanda evre 1-2 sprain izlmştir. plantar apeneus kalkaneus yapişma noktasinda hafif tendinopati izlenmistir. aşil tendonu distalde kalkaneus yapisma noktasinda hafif tendinoti izlenmektedir. Hocam, mr sonucumu yazdim. Yorumlayabilirmisiniz. Tesekkurler
Sayın H. Kaya; ayak bileğinde zorlanma sonrasında zedelenme oluşmuş. Eklem istirahati (atel ile) ve antiinflamatuvar ilaç tedavisi gerekmekte. Saygılarımla
Futb oynarken bacak arasinda agri olustu ve yurumekte zorluk cekiyorum ne yapabilirim doktor bey..
Sayın A. Kayran, muhtemelen bacak iç yüzünde yer alan adduktor kas gurubunda yırtılma meydana gelmiş. Muayene sonrasında verilecek nonsteroid antiinflamatuvar ilaç ve istirahat ile düzeleceğini düşünüyorum. Saygılarımla
Babamın belinde bel fıtığı, kayma, omurilikte eyrilik var sağ kalçasında ağrısı çok kuru iğne tedavisinin faydası olur mu?
Sayın S. Şahbudak; kuru iğne tedavisi olarak nitelendirdiğiniz yöntem daha çok Fibromiyalji Sendrom’lu hastalarda kullanılmakta olup sınırlı etkiye sahiptir. Babanızın şikayetleri üzerinde yeterli etkiye sahip olacağını düşünmüyorum. Saygılarımla
Merhaba hocam bel fıtığım var. MR sonucumda doktorum belde fıtıkların var aynı zamanda da romatizmanda mevcut dedi. Naprosyon 500 mg ilaç kullanmamı söyledi devamlı ağrılarım mevcut hep o ilacı içiyorum sabah aksam rahatlatıyor ama ağrı çekmekten her hareketimde korkar oldum canım yanıcak diye ne yapmalıyım hocam ağrılarımın bitmesi için? Ayni zamanda yağışlı havalarda sırtlarımda ağrıyor göğüs çevrem ağrıyor derin nefes aldıkça canım yanıyor resmen ciğerler böbrekler temiz romatizmadan dolayı olabilir mi?
Sayın Sezer, şikayetlerinizden omurgayı tutan romatolojik hastalıklardan şüphelenildiği anlaşılmaktadır. Halen kullanmış olduğunuz ilaç nonsteroid antiinflamatuvar guruptan olup ağrı kesici özelliği de bulunmaktadır. Eğer ağrılarınız ve hastalık aktivitesi üzerinde yeterli etki ortaya çıkaramıyor ise o zaman kesin teşhise yönelik incelemeler yapılmalı ve buna göre de 2. Basamak ilaç tedavisi başlanmalıdır. Saygılarımla
Kanımda üre düşüklüğü meydana geldi 14,5 çıktı normalde 17 ve 20 arası oluyormuş bir sorun olurmu ?
Sayın Damla hanım; kan üre değerlerinin normal sınırlar altında olmasının klinik açıdan hiçbir önemi yoktur. Saygılarımla
Ben 3.5 aylik hamileyim deposilin ignesi vurunuyorum her ay 3.5 aydirvurunmuyorum doktorum vurunmanda bir sakinca yok dedi fakat benim icim rahat degil korkuyorum bebege bir bsakincasi olur mu diye igneyi vurunmam lazim igneyi dikkate almayip vurmadigim halde amaliyata kadar gidecegimi soyledi sizce ne yapmaliyim
Deposilin uzun etkili bir penisilin preparatı olup gebelik üzerinde olumsuz bir etkisi yoktur. Gebelik kategorisi B’dir. Saygılarımla
Merhaba doktor bey ben 2008 senesinde bir trafik kazası geçirdim bu kaza sonucunda sol bacağımın sol tarafında his kaybı meydana geldi hala bu his kaybı devam etmektedir. Nasıl bir tedavi ile eski haline dönebilir. Neler önerirsiniz?
Sayın Nihal hanım; anlatmış olduğunuz kadarı ile o bölgeye duyu sağlayan duyu sinir liflerinde bir zedelenme meydana gelmiş. Yaklaşık 6 yıllık süre içerisinde bir düzelme meydana gelmediyse bu his kaybını geçirilen kazanın bir sekeli olarak kabul etmek gerekir. Bu nedenle etkili olabilecek herhangi bir tedavi yoktur. Saygılarımla
Doktor bey 3 ay önce kollarımdaki ağrıdan dolayı doktora gittim. Kas yorgunluğu dendi ilaçlar fayda etmedi. 2 kere daha gittim ağrılarım çoğaldı. 4.cü gitmemde kemik erimesi dendi. İlaçları 10 gündür kullanıyorum daha bir etkisi olmadı. Ağrılarım gün geçtikçe çoğalıyor ne yapmalıyım.
Sayın Ülker hanım; kollardaki ağrı boyun ve omuz eklemlerinden kaynaklanabileceği gibi bazı romatolojik hastalıklarda da boyun ve omuz kuşağında şiddetli ağrılar ortaya çıkabilir. Bu nedenle doğru tanı ve tedavi için yeniden muayene olmanız ve boyun ve omuz eklemlerinin radyografi/MRI tetkikleri yanında bazı romatolojik laboratuar tetkiklerinin de yapılması gerekmektedir. Saygılarımla
Merhaba hocam sol ayak bileğimde hafif sağ bacağımın alt tarafında şiddetli bir ağrı var. Sağ bacağım yürümemi etkiliyor yürürken canım yanıyor. Ayrıca ayaklarımda bazen üşüme bazen yanma oluyor. Hangi alana gitmem gerektiğini bilmiyorum. Yardımcı olursanız sevinirim.
Sayın Elif hanım; öncelikle üşüme-yanma gibi (disestezi) şikayetler yönünden Nöroloji kliniğinde muayene olmanız uygun olacaktır. Daha sonra eğer gerekirse onlar sizi ilgili kliniklere yönlendireceklerdir. Saygılarımla
Doktor bey ayak bileklerim dizlerim ayak parmaklarım kalça kemiklerim ben istemedim halde çıtlıyor katur kütür sürekli kramplar girmeye başladı ağrılar çoğaldı ben çıtlatmıyorum adım atınca yürüyünce koşunca eğilip kalkınca vs acayip çıtlıyor ve ağrı yapıyor acilen bir cevab vermenizi rica ediyorum
Sayın İbrahim bey; eklemlerin hareketi esnasında bazı kişilerde hem kendileri hem de yanındakiler tarafından duyulabilen sesler meydana gelebilir. Bu sesler eğer çok şiddetli ağrı ve şişlik ile beraber değil ise normal sınırlar içerisinde kabul edilir ve herhangi bir tedaviye gerek göstermezler. Eğer bu durum sizde rahatsızlık ortaya çıkartıyor ise benim önerim bir Ortopedi veya Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon uzmanı tarafından değerlendirilmenizdir. Onlar size gerektiği şekilde yol göstereceklerdir. Saygılarımla
Salazoprin 2x2 deltacortil 5 mg 1x1 kullanıyorum başlayalı 20 gün oldu monoartrit dediler çarpıntım oluyor ne yapabilirim
Sayın E. Mutlu, kullanmış olduğunuz ilaçların direkt yan etkileri arasında çarpıntı bulunmamaktadır ancak yine de bu şikayetiniz ile ilgili olarak bir kardiyoloji kliniğinde muayene olmanız gerekmektedir. Eğer EKG veya daha ileri tetkiklerde taşikardi veya aritmi’ye yönelik bulgular elde edilirse buna yönelik tedavi almanız gerekebilir. Saygılarımla
Merhaba doktor bey, zorlama sonucu belimi incittim. Sol yanımda çok ağrım vardı. 2-3 gün yatak istirahatinden sonra geçti. Bu olaydan 3 ay kadar sonra sol yanımda yeniden ağrılar başladı. Ayakta dururken değil, ama eğilip kalkarken oluşuyor. Belimi geriye doğru esnetirsem ağrı geçiyor, ama 5 dakika sonra yeniden ağrıyor. Ne yapmalıyım? Teşekkür ederim.
Sayın F. Işıdan; basit bir zorlanma sonrasında ortaya çıkan bel ağrısının (lomber strain) 3 ay sonra herhangi bir neden olmadan tekrarlaması, o bölgenin öncelikle muayene ve daha sonra görüntülenme yöntemleriyle (direkt grafi, MRI vb) incelenmesi gerektiğini düşündürmektedir. Kesin tanı konulduktan sonra ise tedavi seçenekleri değerlendirilebilir. Saygılarımla
Merhaba hocam benim kan değerim yüksek çıktı doktor bana rantudil verdi bu ilaç düşürür mü?
Sayın Selçuk bey; kan değeri yüksekliği ile neyi kastettiğinizi bilmiyorum ancak kullanmış olduğunuz ilaç nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar gurubundan olup, ağrı kesici ve inflamasyon giderici olarak kullanılmaktadır. Saygılarımla
KOL AGIRISI VAR YUKARI AŞAGI HAREKET ETTİREMİYOR
Sayın Zeynep hanım; hareket kısıtlılığına neden olabilecek derecede şiddetli kol ağrısı boyun (cervikal bölge) veya omuz kaynaklı olabilir bu nedenle öncelikle ağrının kaynağı tespit edilip ona göre tedavi planlanmalıdır. Saygılarımla
Merhaba hocam ben skolyoz hastasıyım derecem 20 belimde ağrım var ayakta durunca tutulmalarım oluyor bacaklarımda ve belimde yanmalar oluyor sürekli belimi esnetme ihtiyacı duyuyorum sebebi nedir
Sayın Lütfiye hanım; omurga eğriliği veya skolyoz vücut postüründe değişikliğe neden olur. Buna bağlı olarak çeşitli semptomlar ortaya çıkabilir. Sizin derecenizde yapılması gereken korse uygulaması ile beraber skolyoz egzersizleridir. Saygılarımla
Merhaba crp’ye bakarak as tanısı koydular sonrasında sakroiliak mr çekindim temiz çıktı 3 senedir verdiğim idrar ve kanlar temiz çıkıyor çeşitli röntgenler bulgu bulunamadı ayakda boş durduğumda belim ve topuk altım ağrıyor zorladım mı kasılma damarlarda hemen uyuşma oluşuyor. Kol ve bacaklarda istirahat ya da uzun süreli oturmada bacak sızlaması kasık ve bel ağrısı oluyor. Bütün eklemlerimde çıtlama sürekli oluyor boynum çabuk ağrıyor amatör ligde futbol oynarken bir anda başladı üroloji sinir testi ekg hepsini yaptırdım bir şey çıkmıyor kullandığım hiçbir ilaç ağrıyı kesmiyor üç senedir bir şey bulamadılar kafayı yemek üzereyim
Sayın Uğur bey; Ankilozan Spondilit (AS) tanısı koyulabilmesi için bazı kriterlerin bulunması gereklidir ve anladığım kadarı ile sizde bu şartlar mevcut değil. Bu anlatmış olduğunuz şikayetler bir romatoloji kliniğinde ayrıntılı olarak tetkik edilmeniz gereğini göstermektedir. Saygılarımla
Merhaba hocam, ben 2 yıl romatizma tedavisi gördüm ankilozon sipondilit, tanısı ile FMF tedavisi de gördüm ama kesin tanı konulamadı, şuan bulunduğum ildeki romatolog bir şeyin yok değince 3 yıldır da ilaçları kestim. Şimdi sol diz kapağında bir noktada acı var, 3 haftadır dokunamıyorum, ara arada eklem ağrıları vuruyor acaba bu acı romatizma ile alakalı olabilir mi teşekkürler.
Sayın Gülnur hanım; diz ekleminde 3 haftadır devam eden ağrı basit bir zorlanmanın ilerisinde, belikde diz ekleminde bir artrit olasılığını düşündürmekte. Bu nedenle yeniden muayene olmanız gerekmektedir. Saygılarımla
Merhaba ben 35 yaşındayım uzun süredir bacaklarımda özellikle ayak bileklerimde ağrılarım var son 2 yıldır dizlerimde de ağrılarım arttı uyuma bozukluğu da buna eklendi. Kışın ağrılarım dayanılmaz hale geldi fibromiyalji teşhisi koydular ama sinbalta başlandı ilacı mide bulantısı ve uyku hali nedeniyle bıraktım ağrılarımdan çok bunaldım ne yapmalıyım yardımcı olur musunuz?
Sayın S. Dindi; kısaca bilgi verecek olursak Fibromiyalji sendromu kas iskelet sisteminde yaygın şekilde ağrı, tutukluk ile beraber doktorun muayenesi esnasında tespit ettiği ağrılı hassas noktaların bulunduğu bir klinik tabloya denilmektedir. Bu hastalığa ait hiçbir özel laboratuar bulgusu yoktur. Fibromiyalji sendromunda en sık görülen ve en önemli karakteristiği olan bulgular, vücutta birden çok bölgeyi içerecek şekilde yaygın ağrı, tutukluk, yorgunluk ve uyku bozukluğudur. Ağrı kollar, bacaklar, bel ve boyun bölgeleri de dahil olmak üzere tüm vücut’da hissedilir. Hastaların % 75-85’inde sabahları tutukluk ile beraber halsizlik vardır ve bu halsizlik fiziksel aktivite ile artar. Hastaların şikayetleri soğuk ve nemli havalarda, endişe ve stres’li durumlarda, aşırı fiziksel aktivite ile veya tam tersi hareket azlığı ile, uyku bozukluğu olduğu durumlarda ve en son olarak gürültülü ortamlarda şiddetlenir. Fibromiyalji sendromlu hastaların tedavisinde hastanın hastalığı ile ilgili olarak bilgilendirilmesi, hastalık bulgularını şiddetlendiren faktörlerin tespit edilerek ortadan kaldırılması ve eğer beraberinde eşlik eden hastalıklar varsa bunların tedavi edilmesine çalışılır. Bütün bunlara ilave olarak Fibromiyalji sendromlu hastalarda farklı ilaç gurupları hastaya göre değişen başarı oranları ile kullanılmaktadır.Sizin kullanmış olduğunuz Cymbalta’da bu endikasyonda kullanılan ilaçlardan birisidir. Eğer yan etkiler nedeniyle ilacı kullanamadığınızı sizi takip eden doktorunuza söylerseniz size farklı yan etki profiline sahip bir başka ilaç tedavisi önerecektir. Saygılarımla
Merhaba kızım romatizma hastası iki ayda bir serum takılıyor şimdi 2 ayı geçti serum takılmıyor gerekçe şu serum takan hemşire izinde biz sizi arayacağız diyorlar şu an hasta yürüyemez durumda çok zor durumdayız tşk.
Sayın İ. Şanlı, serum ile verilen biyolojik ajan tedavi aniden kesilecek olursa hastalık yeniden aktive olur. Bu nedenle kızınızı takip eden klinik ile temasa geçmeniz ve ilaca orada onların hemşire ve klinik alt yapısı ile devam etmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
Fibromiyalji hastasıyım hergün lyrica 75 mg 1 adet ilaç içiyorum ve hamile olduğumu öğrendim bebekte ne gibi bir olumsuzluk gözlenir/gözlenir mi?
Sayın Hülya hanım; gebe kalınma esnasında bilmeden kullanılan Lyrica’nın bebek üzerine herhangi bir etkisi bildirilmemiştir ancak bu dönemden sonra ilacın kullanılması kesinlikle önerilmemektedir. Bu nedenle ilacı kesmeniz ve sizi takip eden doktorunuz ile görüşmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
Merhaba. Benim bacağımda başlayan bir ağrı vardı bu ağrı sonradan tüm vücuduma yayıldı. Yanma şeklinde bir ağrı sizce sebebi nedir?
Sayın C. İnan, bahsetmiş olduğunuz şikayet ile ilgili olarak muayene etmeden herhangi bir şey söylemek mümkün değildir. Saygılarımla
Ben 24 yaşında evli biriyim askeri görevimi yaparken reaktif artrit hastalığına yakalandım gata da 6 ay tedavi gördüm askerliğe elverişli değil raporu verdiler. 3 yıldan beri tedavi oluyorum ama hiç bir faydası olmuyor artık çalışmakta ve hareket etmekte zorlanmaya başladım heyete girmek istiyorum emekli olma şansım var mı?
Sayın Halil bey; hastalığınız ve yaşınız göz önüne alındında malülen emekli olma şansınızın bulunmadığını düşünüyorum. Saygılarımla
Hocam ben 34 yaşındayım çocukken kalp romatizması teşhisi konuldu ve penadur la 1.200 iğne kullanmaya başladım doktorlar bu tedavinin ömür boyu bile sürebileceğinden bahsetmişti ama ben birkaç yıl tedaviden sonra hiç doktora gitmedim bu konuda ama bir yılı geçti vücudumda ağrılar çok fazla tekrardan yenileme şansı var mı bide hangi branş doktora gitmem lazım şimdiden teşekkürler
Sayın İlknur hanım; akut eklem romatizması geçiren hastalarda kalbin etkilenmemesi için ne kadar süre penisilin proflaksisi uygulanması gerektiği konusunda tam bir fikir birliği bulunmamaktadır. Bu hastalık ileriki dönemlerde tekrarlayabilir. Mevcut şikayetleriniz yönünden romatoloji uzmanı muayenesi yeterli olacaktır. Eğer kalp tutulumu yönünden bir bulgu elde edilecek olur ise onlar sizi kardiyoloji uzmanına yönlendireceklerdir. Saygılarımla
Kan değerlerim çok düşük kilom da 38 bel fıtığımda var çalışma imkanım yok özürlü raporu alabilir miyim?
Sayın Nesrin hanım; anlatmış olduğunuz bulguların özürlü raporu almanız için yeterli gelmeyeceğini düşünüyorum. Saygılarımla
Küçükken bir kaza geçirdim sol ayağım diğer ayağıma göre kısa ileride sorun olur mu?
Sayın Elif hanım; her iki alt ekstremite arasındaki boy farkı 0.5 cm kadar tolere edilebilir. Bunun üzerindeki farklar ise yürüme patternine etkileri bakımından değerlendirilmelidir. Eğer fark büyükse alt ekstremite eklemlerinde erken dönemde dejenerasyona (kireçlenme) neden olabilir ve düzeltilmelidir. Saygılarımla
Hocam öncelikle teşekkürler. Bir yıldır AS tedavisi görüyorum. Humira iğne ve methotrexate kullanıyorum. crp 0.06 sedim 3 civarında seyrediyor. Doktorum tahlillerimin iyi olduğunu söyledi. Sağlık durumum iyi ağrım yok yanlız son bir aydır gözlerimde yanma ve yaşarma oluyor. Bunun hastalığımla bir ilgisi olabilir mi teşekkürler.
Sayın C. Altuntaş; AS hastalarında görülen göz komplikasyonları yönünden göz muayenesi olmanız uygun olacaktır. Saygılarımla
Mrb benim yaklaşık sekiz dokuz aydır dirseğim ağrıyor. Bununla beraber parmaklarımda şekil bozukluğu başladı doktora gittim tahlillerim temiz çıktı doktorum büyük ihtimal kireçlenme olabilir dedi bana ilaç olarak plaguenil verdi bunu okuduğumda gözde sorun olanlar kullanmasın diyor benim gözlerimde Toza girdim mi şişlikler oluyor. Göz doktorum bana alerjin var demişti acaba bu ilacı kullanabilir miyim zararı olur mu daha bugün aldım. Lütfen söyleyin acaba ne yapmalıyım ayrıca yaşım 45 teşekkür ediyorum.
Sayın Hacer hanım; Hidroksiklorakin tablet yan etki olarak gözde birikim yaparak retinopatiye neden olabilmektedir. Bu nedenle ilacı kullanırken 6 aylık aralar ile göz kontrolü yapılmalıdır. İlacı kullanma konusunda sizi takip eden doktorunuz ile beraber karar vermeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
Sağ bacak MRG incelenmesinde ayakta 1 ve 2. parmaklar arası mesafede yumuşak dokuda eklemler düzeyinde efüzyon görülmüştür bu nedir ve tedavisi nasıldır ?
Sayın G. Fidan, MRI bulgusu olarak muhtemelen ayakta yumuşak dokularda travma/zorlanma sonrasında sıvı toplanması olmuş. Bir süre eklemin istirahat ettirilmesi (örneğin yüksek topuklu ayakkabı giyilmemesi, spor yapılmaması, uzun süre ayakta kalınmaması ile kendiliğinden düzeleceğini düşünüyorum. Saygılarımla
Merhaba benim bacaklarım ağrıyordu özellikle diz çevresi diz altı ve üstü bacaklarım ayak bileklerime kadar ağrı vardı doktora gittim kan tahlili istedi yaptım ve sonuç temiz çıktı ama hala ağrılar vardı ve bana Romatim jel, Rantudil forte 60 mg, Muscoflex 8mg verdi 18 yaşındayım ve 175 boyundayım bu ilaçlar boy uzatır mı ve ağrım geçer mi bu ilaçlardan sonra şimdiden teşekkür ederim
Sayın Gülnur hanım; mekanik, travmatik, enfeksiyöz, romatolojik vb çok farklı nedenlere bağlı olarak alt ekstremiteler ve eklemlerinde ağrılar oluşabilir. Bunlardan dolayı muayene ederek incelemeden ve bu nedenler arasında ayırıcı tanı yapmada size bir şey söylemek doğru olmaz. Size verile ilaçlar ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçlar olup boy uzaması ile ilgisi yoktur. Saygılarımla
MERHABALAR YAKLAŞIK BİR AYDIR BELİMDE BİR AĞRI VARDI SAKROİLEİT EKLEMİ TEŞHİSİ KONDU VE SOĞUK VE YAĞMUR YAĞDIGINDA DAHA ÇOK AĞRIYOR BUNUN SEBEBİ SAKROİLEİTLE ALAKASI VAR MIDIR?
Sayın Nimet hanım; leğen kemiğini meydana getiren eklemin iltihabına “Sakroileitis” denir. Aralarında romatolojik hastalıkların da bulunduğu pek çok hastalık sakroileitis’e neden olabilir. Bundan dolayı altta yatan hastalık tespit edilerek bel ağrısına neden olan sakroileitis’in tedavisi gereklidir. Saygılarımla
İyi günler hocam benim 1 haftadır bacaklarımda ayaklarımda ellerimde ve kollarımda ağrılar ve kidiklanmalar oluyor ve çok halsizleşebiliyor ayaklarım kollarım sebebi kemik mi damar mı kas mı ne olabilir sizce hangi doktora başvurmalıyım hiç bilmiyorum yardımı olursanız sevinirim
Sayın Esra hanım; şikayetleriniz ile ilgili olarak öncelikle Nöroloji bölümünde muayene olmanız uygun olacaktır. Onların yapacakları incelemeler sonrasında tedavi verebilirler veya ilgili başka bölüme yönlendirebilirler. Saygılarımla
Merhaba hocam ben 21 yaşından bundan 2,5 sene önce yüksek ateş kemik ağrıları gece terlemesi ve aniden düşen kan değerleri yüksek crp oranı 0,5-1 refarans aralığında 300 lere kadar çıkmıştı. Sedim yüksekliği gözlenmişti. Hastaneye yattığımda 8 kan hemoglobinken 2 günde kanama gözlenmeden 6 ya kadar düştü kan verildi ve bir süre sonra kendiliğinden geçti o dönemde hematoloji incelemişti beni kemik iliğine kadar inildi fakat bulunamamıştı 3 ay öncede öksürük ateş gece terlemeleri göğüs ağrısı yine çok yüksek crp ve sedimle hastaneye gittim 2 hafta hastanede yattım yine kanım aniden düştü ve kan verildi bu süreçte neredeyse enfeksiyonla ilgili herşeye bakıldı romatolojik basit testlerde yapıldı tüberküloz üzerinde duruldu ama bulunamadı bu 2 haftalık süreçte kalp zarımda kalınlaşma kalp etrafında sıvı toplanması ve akciğerimde sıvı gözlendi akcigerimden alınan örnekte birşey bulanamadı. Bana 3 kutu brufen verildi ben bitirdim ve ankarada iyi bir profa gittim bana bende gen taraması testi gibi bir ismi olan bir test yaptı fmf araştırılması ve bazı testler için. Daha sonrada sekreteri beni arayıp doktorumun teşhisi koyduğunu ilaca başladığını 4 ay sonra görmek istediğini söyledi, ilacım plaquenil 200 mg raporda da m35*bağ dokusu tutulumu (tanımlanmamış) diye geçiyor ben bağ dokusu tutulumu diye internette aradığımda bir sürü hastalık çıkıyor yani anlamadığım genel bir teşhis mi konulmuş ya da nedir bu hastalık bilgi verebilir misiniz doktorla iletişim sağlayamıyorum kendim de uşakta yaşıyorum romatolog yok burada. Şimdiden teşekkürler
Sayın S. Ertuğrul; anladığım kadarı ile sizin resmi kayıtlarınızda romatolojik bir hastalığınızın bulunduğu ancak bunun hangi alt guruba ait olduğu yani kesin tanı yönünden bir bilgi verilmemiş. Yazmış olduğunuz bilgiler ile benim hastalığın kesin tanısı yönünde daha fazla bir yardımda bulunmam mümkün değil. Benim önerim her ne şartla olursa olsun sizi muayene eden doktorunuz ile hastalığınızın tanısı konusunda görüşmenizdir. Saygılarımla
Bacaklarımda sürekli ağrı oluşuyor romatizma kaynaklı ne ilaç kullandıysam geçmiyor 50 yaşındayım melox kullanıyordum iyi geliyordu ancak o da artık etki etmiyor. Diz bölgemde şişlik oldu yürüyemiyor ve yerde oturamıyorum. Ne önerirsiniz .
Sayın Emine hanım; sizin yaşınızda diz eklemlerinde ağrı ve şişlik eğer yapılan laboratuar incelemeleri normal sınırlar içerisinde ise muhtemelen halk arasında kireçlenme olarak bilinen Dejeneratif Ostaoartrit’e bağlıdır. Tedavisinde öncelikle nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar (sizinde kullanmış olduğunuz Melox gibi) ile hastanın şikayetleri azaltılmaya çalışılır. Bu dönemde uygulanacak Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon programları da bu yönde yardımcı olur. Eğer hastanın şikayetleri günlük yaşam aktivitelerinde ileri derecede kısıtlanmaya sebep olur ise o zaman cerrahi seçenekler düşünülmeye başlanabilir. Saygılarımla
Hocam Merhaba, 31 yaşındayım 4 aydır iltihaplı eklem romatizması tedavisi görüyorum, bununla ilgili olarak ilk tedavi sürecinde sadece günde dört defa olmak üzere salazopyrin kullandım ikinci ay ise buna ek olarak deltacortil günde bir defa her cuma folbiol ve cumartesi günleri methotrexat 2.5 mg sabah iki akşam iki şeklinde kullandım bu ay ise methotrexat yerine cumartesi günü metoart kullanıyorum. Öncesinde almam gereken folik asiti (5 mg) cuma günü içiyorum bu doz yeterli olur mu? Kullanmış olduğum iğne iki gün boyunca mide bulantısı ve kusma şeklinde beni etkilemekte sanırım bu ilacın yan etkisi ve olağan bir durum. Bu hastalıkta doktorumun söylediği sadece iltihabı baskılayabiliriz dedi el eklemlerimde şişlikler aynı zamanda şekil bozukluğu mevcut, şekil bozukluğu geçer mi diye sorduğumda iltihap baskılanır ise geçebilir dedi ama her geçen gün o kısımlar daha da sertleşiyor ve kahve rengi bir hal alıyor bu şekilde devam mı edecek. İlk aylarda Sağ omzumun ağrısı çok şiddetliydi ilaçlarla beraber ağrılarım genel olarak azaldı sağ omzumda özellikle yürürken sürtünme daha doğrusu kıtırt diye ses gelmeye başladı son bir aydır. Bunun nedeni ne olabilir. Ayak ağrılarım çok zorluyor ayaklarımın özellikle topuklarımın üstüne basmak (uyandıktan sonra ilaçlarımı içip etkisini gösterene kadar) en büyük korkum. Bu hastalığın tamamen geçme ihtimali var mıdır yada ömür boyu bununla yaşamayı öğrenmem mi gerekecek. Hiçbir gün bir günümü tutmuyor bazı gün hiç ağrım olmaz iken bazı gün kabus oluyor. Her geçen gün hiç ağrımayan eklemimin ağrısı ile uyanıyorum. Gece uykumdan uyandıran sırt ağrısı da sanırım bu hastalığın bir belirtisi. İlginiz için ve açıklamalarınız için çok teşekkür ederim. Saygılarımla.
Sayın B. G. Kuru; Romatoid Artrit (RA) hastalığında esas hedef kullanılan ilaçlar ile hastalık aktivitesinin baskı altına alınması (remisyon dönemi) ve bu şekilde eklem deformitelerinin (şekil bozukluğu) ortaya çıkmasının engellenmesidir. RA hastalığı tamamen ortadan kalkmaz ancak uzun süreli remisyon dönemlerine sokulabilir. Eğer eklemlerde deformite gelişmiş ise bunların ilaçlar ile tekrar düzelme imkanı yoktur ancak cerrahi müdahale ile bazı düzeltmeler yapılabilir. Methotrexate ile beraber kullanmış olduğunuz folik asit preparatı ilacı kullanmadan önce değil, kullandıktan sonraki gün alınmalıdır ve önerilen dozu 5-15 mg arasında değişmektedir. Doktorunuza danıştıktan sonra onun önerdiği dozda bu şekilde kullanacak olursanız sizin için daha yararlı olacaktır. Saygılarımla
Merhaba ben 18 yaşındayım. 1 aya yakın bacaklarım ağrıyor iki haftası biraz şiddetli sonralarında sızlamalar seklinde arada geçiyor ve tekrar başlıyor. Ağrı, diz, diz altı baldırlarım ve üstü özellikle ayak bileklerime kadar ve doktora gittim romatizma olabilir diye kan tahlili istediler ve sonuç temiz çıktı peki bu ağrıların kaynağı ne olabilir şehir dışında olduğum için doktorumla konuşamadım
Sayın Nursel hanım; romatolojik, enfeksiyöz, mekanik, travmatik vb gibi pek çok nedene bağlı olarak diz ağrıları görülebilir. Bu nedenler arasında ayırıcı tanı yapabilmek için muayene sonrasında bazı laboratuar tetkik ve görüntüleme yöntemlerinden yararlanılır. Benim önerim sizi takip eden doktorunuz ile görüşmeniz ve onun önerileri doğrultusunda hareket etmenizdir. Saygılarımla
Merhaba, bisiklet sporu ile uğraşıyorum. Derin nefes aldıkça sol göğsümün üst kısmında köprücük kemiği altında ağrı hissediyorum. Ağrı omuz bölgeme ve bazen kürek kemiği çevresine yayılıyor. Mr sonuçları Supraspinatus ve infraspinatus tendonlarında tendinozis. Akromioklaviküler eklemde hipertrofi ve Korokoakromial ligamen insersiyosunda kalınlaşma. Bunların sebebi ne olabilir, belirli bir çözümü var mıdır? Teşekkürler.
Sayın E. Mengi; MRI sonuçlarına göre sizde “omuz periartrit”i mevcut ancak şikayetlerinizi tam olarak açıklamayabilir. Bu nedenle benim önerim boyun bölgesinin de muayene ve MRI ile değerlendirilmesidir. Saygılarımla
Ganglion kisti için ameliyat dışında başka bir tedavi yöntemi ÖNERİNİZ VARMIDIR
Sayın A. Gezgin; bu tür vakalarda lokal steroid enjeksiyonu ve 2-3 haftalık atel ile eklem istirahati sonrasında büyük oranda düzelme görülmektedir. Saygılarımla
Mrb eşim 7 yıl önce menuskus ameliyatı olmuştu bu günlerde dizinden rahatsızlandı doktora götürdüm kireçlenme başlamış dediler ve ağrıları ve şişme için kortizonlu ilaç enjekte ettiler dizine ve 1 hafta sonra 3 haftalık hamile olduğunu ögrendik bu ilacın bir zararı olur mu?
Sayın Y. Aktar; bu dönemde lokal olarak eklem içine yapılan steroid enjeksiyonunun gebelik açısından hiçbir sakıncası olmayacağını düşünüyorum. Saygılarımla
Merhabalar, gelinimiz 23 yaşında 10 yaşından beri AS+RA+FMF hastası şimdiye kadar tedavilerden sonuç alınamamış ve 2011 8. ayda embrel kullanmaya başladı. Sonrasında ağrıları çok çok azaldı. Fakat daha öncesinde kalça deformasyonu olduğu için 2013 aralıkta kalça protezi takıldı. Şuan bebek düşünüyor ve enbrel kullandığı için doktor sakıncalı görüyor. Enbreli kullandığı sürece tahlilleri çok güzel o yüzden doktor kesmiyor ilacı. Şimdi nasıl olacak çocuk istiyorlar ilacı keserse hiç alternatifi yok mu ne yapabilir birde ilacı kesince kaç ay sonra çocuk düşünmesi gerekir. Teşekkürler..
Sayın N. E. Kül; Enbrel için gebelik öncesi ve gebelik esnasında kullanımı ile ilgili bilgilerde kategori B olarak sınıflandırılmaktadır (Hayvan üreme çalışmalarında ilacın fetüs için bir risk oluşturduğu gösterilememiştir ve gebe kadınlarda yeterli ve iyi kontrollu çalışmalar yapılmamıştır YA DA Hayvan çalışmalarında bir yan etki ortaya çıkmıştır ama gebe kadınlarda yapılan yeterli ve iyi kontrollu çalışmalarla herhangi bir trimesterde fetüs için bir risk olduğu gösterilememiştir.) Bu gibi durumlarda ilacın kesilmesi veya ilaca devam konusundaki karar hasta ve onu takip eden hekim tarafından beraberce alınmalıdır. Romatolojik hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların çoğunun gebelik kategorisi en iyi ihtimalle B’dir. Saygılarımla
İki gün önce mr çekindim bel fıtığı çıktı L5-S1 disklerde sinyal intensitesi sıvı kaybına sekonder azalmıştır bu düzeyde diske bakan end platolarda tip1 dejenerasyon mevcuttur. L5-S1 düzeyinde sağ parasantral disk protrüzyonu izlenmiş olup tekal kese basılanmıştır. Ne yapmam gerekli acil ameliyat diyor doktor
Sayın Turgut bey; MR bulgularınıza göre Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon programından yarar göreceğinizi düşünmekteyim. Saygılarımla
3 yıldır spesifik ra tedavisi görüyorum pretnol 4 mg metojeks 20 mg folbiol ve kemik erimesi ileri olduğu için bonviva kullanıyorum ama çok kilitlenme oluyor en az beş dakika dikelip sonra ağrılı şekilde yürümeye çalışıyorum dayanılmaz ağrıyla yürüyorum acaba ne yapmamı önerirsiniz teşekkürler
Sayın Y. Yaman; mevcut durumunuzda hastalık aktivitesinin değerlendirilmesi gerekir. Eğer hastalık aktif dönemde ise ya kullanmış olduğunuz ilaç dozu yükseltilir veya başka bir 2. basamak ilaç ile kombinasyon tedavisine gidilir. Eğer hastalık remisyon (uyku) döneminde ise ve buna rağmen şikayetleriniz oluyor ise o zaman eklem fizyolojisi bakımından değerlendirilmeniz ve eğer uygun görülecek olur ise ekleme cerrahi müdahale gerekebilir. Saygılarımla
Dizimde ağrı var yürüyemiyorum RA tedavisi görüyorum metotraks pretnol folbiol kullanıyorum. Yardımcı olursanız sevinirim
Sayın Ali bey; Romatoid Artrit (RA) seyri esnasında diz ekleminde ağrı ve hareket güçlüğü hastalığın diz eklemini tuttuğu aktif dönemlerde görülebileceği gibi hastalığın ileri dönemlerinde diz eklem kıkırdağında ileri harabiyet/deformite meydana getirmesi sonucunda da görülebilir. Bu iki durumun tedavileri de farklıdır. Bu nedenle benim önerim bir romatoıloji uzmanı tarafından durumunuzun değerlendirilmesi ve buna göre hareket edilmesidir. Saygılarımla
Merhaba, kocam 5 yıldır humira iğne kullanıyor, bebek istiyoruz ama bu igne bebek olmasına engelmidir, degilse bebek için bir sakıncası varmıdır. Çok teşekkürler
Sayın Ecrin hanım; Humira ile ilgili olarak erkekler üzerinde yapılmış bir fertilite çalışması halen bulunmamaktadır. Kişisel olarak eşinizin ilacı kullanmaya devam etmesinde bir sakınca olmadığını düşünmekle beraber yine de sizi takip eden doktorunuz ile en son kararı beraberce vermeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
Mrb benim ayağımda 8-9 aydır şişlik var ve bir türlü inmiyor ayrıca karnımda ağrı kalbimde sıkışma ve ağrı dizlerimde aşağısında da akşam saatlerinde yanma oluyor doktora gittim kan testi yaptırdı ama normal çıktı ama fmf olabilirsin dedi bir yardımcı olur musunuz
Sayın O. Adıyaman; FMF tanısı koyabilmek için hastaya ait bazı klinik özellikler, muayene bulguları ve bazı spesifik laboratuar tetkiklerinin bulunması gereklidir ve sizin anlatmış olduğunuz kadarı ile sizin FMF hastası olduğunuzu düşünmüyorum. Hastalığınızın kesin tanısı için öncelikle bir romatoloji kliniğinde ayrıntılı muayene olmanız gerekmektedir. Saygılarımla
Mrb. benim eşim iltihaplı romatizma hastası bir buçuk ay önce metojetin hapına başladı ve haftada 10 mg. kullanıyordu. Tahminlerimize göre 3. hafta metojeti kullandığından emin değiliz hamilelik oluyor ve şu anda 1 aylık hamileyim. Bebeğimde özürlülük durumu olur mu? Şimdiden teşekkür ederim.
Sayın Hacer hanım; Methotrexate kullanırken, erkeklerde hamilelik öncesinde en az 3 ay süre ile ilacın kesilmesi önerilmektedir “Pregnancy should be avoided if either partner is receiving methotrexate; during and for a minimum of three months after therapy for male patients”. Sizin durumunuz ile ilgili olarak sizi takip eden Kadın Doğum uzmanı ve eşinizi takip eden Romatoloji uzmanının beraberce karar vermesi doğru olacaktır. Saygılarımla
Merhaba Hocam, yaklasik 5 gundur sol ayak bilegimde yogun bir usume hissi var. Daha oncesinde belde kalca ve baldirlarda olan usume nedeni ile EMG cekimi yapilmisti ve bir sorun cikmamisti. Her iki ayagimi ellerimle kontrol ettigimde ayni isidalar. ancak sol tarafta usume hissediyorum. Sag tarafta bir sey yoktur. Su anda bana ne tavsiye edersiniz. Iyi calismalar
Sayın A. Ceyhanlık, sizi takip eden Nöroloji uzmanı tarafından tekrar değerlendirilmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
İyi günler benim sorunum iki bacağımda da diz kapağımdan başlayıp aşağı doğru inen bir ağrı var gündüzleri de oluyor ama akşamları daha da artıyor 1979 doğumluyum.
Sayın B. Çağlayan, bahsetmiş olduğunuz ağrıların mekanik kökenli olduğunuz düşünüyorum. Bu nedenle halk arasında taban düşüklüğü olarak bilinen pes planus yönünden muayene olmanız uygun olacaktır. Saygılarımla
İyi günler, 2 Ay önce bel fıtığından fizik tedavisi oldum. Bu esnada sol ayağımın üstünde ve parmaklarımda dokunmakla ortaya çıkan hassasiyet oldu. Bel fıtığından olabilir geçer diye pek önemsemedim. Ancak ayağımdaki ağrılar arttı ve bacağıma doğru yayılmaya başladı. Gittiğim ortopedi doktoru ayak bilekliği verdi. 2 hafta geçmesine rağmen hassasiyet azaldı ancak ağrılarım devam ediyor. Sol ayağımdan çekilen MR sonucumu değerlendirirseniz çok sevinirim. SONUÇ: Tibiotalar eklem ve ayak bileğini oluşturan diğer kemik yapılarda dejeneratif değişiklikler, Tibiotalar ve suptalar effüzyon PTFL de dejenerasyon ve küçük parsiyel rüptür. FIIL, FDL ve tibiatis posterior tenosinovit. Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Sayın N. Çıldır, mevcut MRI bulguları ayak bileğinde kronik bir zorlanmanın bulunduğunu göstermekte. Kullanmakta olduğunuz istirahat ateline ilave olarak nonsteroid antiinflamatuvar ilaç kullanmanız ve 2 hafta süre ile istirahat ederseniz şikayetleriniz tamamen ortadan kalkacaktır. Saygılarımla
İyi günler benim sorunum bir müddet oturup kalktığımda kuyruk sokumu üst tarafında ağrı tutulma oluyor yürürken şikayetim yok bana ne önerirsiniz oturmak istemiyorum
Sayın M. Bayrak; tarif ettiğiniz bölge olan leğen kemiğini arka bölümü (sakroiliak eklem) bazı tür romatolojik hastalıklarda öncelikle tutulan ve ağrı ile beraber hareket kısıtlılığına neden olan bir bölgedir. Bu nedenle öncelikle MRI ile olası sakroileit varlığı araştırılmalıdır. Saygılarımla
Romatoid Artrit hastasıyım. Humira ilacı kullanıyorum parmaklarımda şekil bozukluğu var, düzelmesi için yapılacak tedavi ve hareket şekilleri var mıdır? İyi günler.
Sayın A. Hakverdi; Romatoid Artrit sonrasında ortaya çıkan deformiteler kalıcıdır ve geriye dönüşü mümkün değildir. Ancak bunların daha da ilerlemesini önlemek için gece istirahat ateli kullanılabilir. Eğer bu şekil bozuklukları günlük yaşamınızda sıkıntılara yol açıyor ise cerrahi olarak düzeltme yoluna da gidilebilir. Saygılarımla
Ben 28 yaşında 2 buçuk senedir SLE romatoid artrit hastasıyım 5mg deltacortril ve plaguenil 200 mg kullanıyorum 2 senedir ilaçlar raporlu. Bütün bunların gebeliğe etkisi ne olur. Bebek sahibi olabilir miyim?
Sayın Tuğba hanım; SLE ve Romatoid Artrit hastalıklarında gebe kalmanız ile ilgili bir sıkıntı yoktur ancak hamilelik döneminde ve sonrasında hastalık aktivitelerinde değişiklikler olabilir. Benim önerim hamileliğe karar verdiğinizde sorunlu gebelikler konusunda deneyimli kadın doğum uzmanı ve romatoloji uzmanı ile beraber hareket ederek bu süreci geçirmeniz daha uygun olacaktır. Saygılarımla
Sayın hocam benim sağ işaret parmağımda şişlik var ve yağmur yağdığında kışın şiddetli bir ağrısı oluyor ve geceleri beni bu ağrı uyandırıyor. Doktora gittim filim çektiler bir şeyin yok dediler. Ağrı diğer parmaklarıma da etki ediyor ne önerirsiniz ne yapmalıyım?
Sayın Bahar hanım; sağ el işaret parmağındaki şişlik muhtemelen halk arasında kireçlenme olarak bilinen Dejeneratif Osteoartrit hastalığına bağlıdır. Benim önerim çok ağrınız olduğu dönemlerde basit analjezikler kullanmanız, eğer şikayetleriniz daha da artacak olur ise el cerrahisi kliniği ile görüşmenizdir. Saygılarımla
Merhaba hocam ayak topuklarım yanıyor ve acıyor aynı şekilde ellerimin içi de yardımcı olursanız sevinirim
Sayın Mehmet bey; el ve ayaklarda yanma şeklinde tarif edilen disestezi şikayetinde öncelikle ENMG testi ile teşhis konulmaya çalışılmalıdır. Saygılarımla
L5-S1 seviyesinde diskte dejeneratif T2 sinyal kaybı,dural kese indentasyonuna ve sağ S1 sinir köküne temas eden sağ parasantral disk protrüzyonu. İYİ GÜNLER
Sayın Erkan bey; yazmış olduğunuz MRI bulguları her ne kadar muayene bulgularınızı bilmesem de operasyon gerektirmeyen ve Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon programı ile düzeleceğini düşündüğüm Lomber Diskopati’yi göstermektedir. Saygılarımla
İltihaplı romatizma hastasıyım. 2011 yılında teşhis kondu, hala ayağımda ve bileğimde şişlik var.hala iyileşme imkanım var mı? Bana yardımcı olun lütfen.
Sayın F. Başol; kısaca bilgi verecek olursak hal arasında iltihaplı romatizma olarak bilinen Romatoid Artrit (RA) hastalığında en sık olarak el, el bileği eklemleri, ayak bilekleri, diz ve dirsek eklemlerinde şişlik, ısı artışı, hareket tutukluğu ve ağrı olur. Eğer yeterli derecede tedavi edilmez ise eklemlerde kalıcı hasar meydana gelerek eklemde şekil bozukluğu (deformiteler) gelişir. RA tedavisinde ilk aşamada ağrı kesici ilaçlar kullanılmakla beraber bu ilaçların kalıcı eklem hasarını önleyici etkileri olmamasından dolayı en kısa sürede ikinci basamak ilaçlar ile tedaviye geçilmesi gerekir. 2. basamak ilaçlar veya hastalık seyrini değiştiren ilaçlar gurubu olarak isimlendirilen tedavi seçeneklerine dahil olan ilaçlardan Methotrexate (30 mg/hafta), Hidroksiklorakin (400 mg/gün), Salazoprin (3 gr/gün) ve Leflunomide (20 mg/gün) maksimum dozlarda kullanılır. Eğer bu ilaçların yeterli doz ve sürede kullanılmasına rağmen yeterli etki elde edilemez ise o zaman hastalarda bu ilaçların 2 veya 3 tanesinin beraberce kullanılması denenebilir. Yine bu kombinasyon tedavisi yeterli doz ve sürede kullanılmasına rağmen hastada başarılı sonuç alınamaması yani hastalığın remisyona sokulamaması durumunda ise biyolojik ajanlar ile tedaviye geçilir. Bugün için biyolojik ajan tedavisinde en sık olarak Remicade, Humira ve Enbrel kullanılmaktadır. Bu üç ilaç gurubu ile yeterli doz ve süre uygulanmasına rağmen başarılı sonuç alınamayacak olur ise yılda iki kür halinde uygulanacak bir başka tedavi seçeneği de (anti-CD20: Rituksimab=Maphtera) bulunmaktadır. Sizin bu tedavi seçeneklerinde hangisini kullandığınızı bilmiyorum ancak nasıl olursa olsun hastalığınız bir şekilde remisyona (inaktif dönem) sokularak ilerlemesi durdurulabilir. Saygılarımla
El bacak ağrısı ve ara sıra şişiyor ağrı dayanılmaz oluyor
Sayın Gülten hanım; eğer el ve ayak eklemlerinde ağrı ile beraber şişlik oluyor ise romatolojik hastalıklar özellikle de halk arasında iltihaplı romatizma olarak bilinen Romatoid Artrit hastalığı yönünden incelenmeniz gerekmektedir. Saygılarımla
Merhabalar hocam, 6 ay önce bel ağrısı şikayetiyle hastaneye başvurdum. L5-S1 düzeyinde ekstrüde disk hernisi teşhisi kondu. Fizik tedavi ve egzersiz programı sonucunda ağrılarımda fark edilir derecede rahatlama oldu. Ancak tamamen geçmedi. Ağrılarım bölge olarak yer değiştiriyor, bel fıtığında bu durum olası mıdır? Birkaç gün ağrılarımın kaybolduğu zamanlar oluyor ancak hassasiyet devam ediyor. Bacağımda hiçbir şekilde ağrı ya da uyuşma hissetmedim. Yüzme ve klinik platese devam ediyorum. Daha sağlıklı olabilmem için ne önerirsiniz? Ameliyat bu durumda gerekli midir?
Sayın A. Öztürk; ekstrude disk hernisi olan hastalarda kök basısı/irritasyonun olduğu bölgeye göre hastalarda değişik semptomlar ortaya çıkabilmektedir. Bu aşamadan sonra yapmanız gereken egzersizlere devam etmeniz ve bel koruma ile ilgili kurallara sonuna kadar riayet etmenizdir. Halen günlük yaşam aktivitelerinizi bağımsız olarak sürdürebiliyor iseniz cerrahi girişim gerekli değildir ancak ileriki dönemlerde sizin gibi vakalarda cerrahi müdahale zorunluluk haline gelebilir. Saygılarımla
Annem Romatoit Artrit hastası Deltacortril ve haftalık Metoart 15 mg kullanıyor iğneden sonra dün gece defalarca kustu ve titreme derecesinde üşümesi oldu ve hatta sağ bacağını hiç hissetmediğini söyledi. Bu iğnenin yan etkisi ama iğneyi kesmek bu durumda lüzumlu mudur? Takibinde olduğu bir romatolog var fakat randevuya çok zaman var. Bilgi verirseniz sevinirim.
Sayın F. Polat; enjektabl Methotrexate preparatlarının yan etkileri arasında mide bulantısı ve kusma bulunmaktadır ancak beraberinde üşüme/titreme görülmesi bir alerjik reaksiyon-yan etki ihtimalini de düşündürmektedir. Eğer annenizde bu reaksiyon ilk enjeksiyon sonrasında ortaya çıktıysa o zaman ilaca devam etmemek gerekir ancak tekrarlayan enjeksiyonlar sonrasında ortaya çıkan bir reaksiyon ise o zaman bir sonraki enjeksiyonun tıbbi imkanları daha geniş olan bir merkezde yapılması ve yine aynı semptomlar tekrarlayacak olur ise alternatif bir 2. Basamak tedaviye geçilmesi uygun olacaktır. Saygılarımla
Benim 15 gündür sağ kolumun baya altında acı var ağrı yok sadece çok acıyor dokununca da acıyor nereye başvuracağımı bilemedim yardımcı olursanız sevinirim saygılar
Sayın Fatma hanım; öncelikle ortopedi kliniğine başvurursanız onlar şikayetin kökenini değerlendirerek tedaviyi uygularlar veya sizi başka bir kliniğe yönlendirirler. Saygılarımla
3 hafta önce top oynarken bir arkadaşla şiddetli çarpıştık. O gün bir şey yoktu ama ertesi gün sol kalçamda müthiş (özellikle yürürken) ağrı oluşuyordu. Bir hafta geçmeyince, ortopediste gittim. MR çekildi. Belde şiddetli kireçlenme ve ufak bursit çıktı. Rantudil forte alıyorum ama sol kalçamdaki ağrı yürürken müthiş rahatsız ediyor. Durunca ya da oturunca hemen geçiyor. Utanmasam yanımda küçük bir iskemle taşıyacağım ve ağrıyınca oturacağım. Ne önerirsiniz? İlginize şimdiden teşekkürler...
Sayın T. Erol; sol kalçada trochanterik bursit tedavisinde istirahat ve nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar, eğer yetersiz kalırsa lokal steroid + anestezik enjeksiyonu ve o da yetersiz kalır ise Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon programı uygulanır. Benim önerim Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon polikliniğinde yeniden muayene olmanızdır. Saygılarımla
Merhaba Hocam, Benim 2 senedir süren bel ve kalça ağrım var. Ağrılar önce bel ağrısı olarak başladı. Kalça ve ayaklarımda hiç ağrı yoktu. MR çekildi ve çok ufak iki tane fıtık bulundu. 1 sene kadar spora devam ettim. O sırada vücut geliştirme yaptığımdan çok ağır kilolar altına giriyordum. Bir senenin sonunda bütün el ve ayak parmak eklemlerim ağrıyordu. Bu sebepten sporu bıraktım. Sporu bıraktıktan sonra kalçamda ve belimde ciddi ağrılar başladı ağrılar genelde oturunca olmaktaydı. Bir süre sonra uykudan uyandıran bel ağrım oldu. Bu ağrılar varken yüksek dozda (150 mg ) çeşitli antienflamatuar ilaçlar kullanmama rağmen ağrımda azalma olmadı. 10 ay önce ağrılar ayak tabanımın hepsine yayıldı topuğum, aşil tendonum, omuzlarım ve dizlerimin ön kısmı ve diz üstüm çok ağrımaya başladı. Bütün eklemlerim hareket ederken kıtlamaya başladı (Daha önce hiç olmuyordu) Fizik tedavi doktoru MR istedi. Kalça MR da ince bant şeklinde çok ufak bir iltahap belirlendi. Sedimantasyon ve CRP değerlerim çok düşük çıktı. Ancak D Vitaminim de çok düşüktü (20). Sonrasında HLA-B27 testi yapıldı ve negatif çıktı. Fizik tedavi teşhis koyamadığı için Romatoloji kliğine sevketti. Romatoloji çıkan MR ankilozan spondolit de beklenen gibi olmadığını söyledi (MR eklemde çok hafif daralma ve çift taraflı ince zar şeklinde ödem tespiti yazılıydı. Spondilit başlangıcından emin değiliz yazılıydı). Endol e başlanmam istendi. Ama ne Endol ne Voltaren SR nede başka bir enflamatuar ilaç ağrılarımı kesmedi. Sonrasında Romatolog 10 Mg Laroxly verdi antienflamatuar ilaçları bıraktım ve ağrılarım ciddi oranda düştü. Bende sabah tutukluğu olmuyor hatta sabah hiç ağrım yok ama uzun süre oturunca ağrılarım artıyor. Son bir haftadır ağrılarım tekrardan artmaya başladı doktorum tekrar MR istedi. MR çekildi MR da hala eklemde daralma ve çift taraflı zar şeklinde ödem tespit edildi. Ama 10 ay önceki MR a göre minimal düzelme varmış not olarak şu yazılmıştı " Hastanın eski MR sonucuna göre ödemde minimal gerileme mevcuttur". 3 Endol ve Laroxyl e tekrardan başladım. Ağrılarım %60 azaldı. Ama oturduğumda aynı ağrılar devam ediyor. Ayağa kalktığımda yürümesem sabit şekilde dursam bile ağrım geçiyor. Bu arada uzun süre oturunca sinema gibi ayağa kalktığımda merdiven inerken ya da çıkarken dizlerim çok ağrıyor ve hareketle ağrı azalmıyor. Hala sabah çok rahat kalkıyorum bir ağrı yada tutukluk yok eğilerek ayak parmaklarımı bile tutabiliyorum. En son teşhiste Fibromiyalji ve farklılaşmamış Spondilit yazılıp 1 sene sonra tekrar MR istenmiş. Sizin tavsiyeniz nedir? Şimdiden çok teşekkür ederim. Saygılarımla
Sayın Emin bey; anlatmış olduğunuz kadarı ile sizin şikayetleriniz ve tedaviden fayda görmeniz “Fibromiyalji Sendromu” ile uygunluk göstermekte. Diğer şikayetler ise eskiden yapmış olduğunuz ağır sporun vücutta kalan yan etkileri gibi gözüküyor. Benim önerim ilaca devam etmeniz ve tüm eklemlerinizi eşit oranda ve zorlanmadan çalıştıracak sporlardan (örneğin yüzme) birisi ile uğraşmanızdır. Saygılarımla
Merhabalar; Yaklaşık 18 senedir sol tarafım sürekli ağrıyor. Bel, beyin MR ım çekildi, her hangi bir problem olmadığı söylendi. Yapılan kan testlerinde romatizma olmadığı söylendi. Birçok doktora gittim, ancak her hangi bir sonuç alamadım. Sağ tarafımda hiç bir ağrı yokken bazen sol tarafımın ağrısından sandalyeye oturamıyorum. Ve artık hangi bölüme başvurmam gerektiğini bilmiyorum. Sizce uzun süredir devam eden bu kronik ağrı için nasıl bir yol izlemeliyim?
Sayın Ozan bey; sol taraf ağrısı olarak nitelendirdiğiniz ancak özelliklerini vermediğiniz şikayetiniz için ayrıntılar çok önemlidir. Örneğin ağrı sabah saatlerinde mi yoksa akşam saatlerinde mi oluyor, hareketle mi yoksa istirahat ile mi oluyor, eklemde mi yoksa kaslarda mı beraberinde hangi şikayetler bulunuyor vb gibi. Ayrıca bu tür şikayetleri olan hastalarda muayene etmeden bir fikir yürütmek genellikle yanlış sonuçlara sebep olur. Bu nedenle benim önerim araştırılmak üzere bir üniversite hastanesinin Nöroloji Ana Bilim Dalına başvurmanızdır. Saygılarımla
Hocam merhaba. Benim yaklaşık bir yıldır kollarımda ve ayaklarımda uyuşmalar var ve sabit bir şekilde beş dk duramıyorum hemen uyuşma başlıyor. Bir gün Sol ayak parmağımdan belime kadar bir kramp girdi. Önce iki ayak parmağım üst üste geldi ve dayanılmaz bir acı oldu sonra belime kadar acı devam etti. Beş dk hiç bir yerimi oynatamadım nefes alırken bile acı çekiyordum. Böyle bir kez oldu. Bunun gibi olmasa da sürekli ayak parmaklarım üst üste gelip böyle kramplar oluyor. Ne yapmalıyım. Bana yardımcı olursanız çok sevinirim hocam
Sayın Gülnur hanım; kol ve bacaklar gibi ekstremitelerde görülen uyuşma ve kramp benzeri kasılmalar devamlılık arz ederse altta yatan olası metabolik nedenlerin araştırılması gerekir. Bu nedenle benim önerim öncelikle Dahiliye-Endokrinoloji bölümünce değerlendirilmenizdir. Saygılarımla
Hocam benim annemin birçok sorunu var nereye gittiyse derman bulamadık bize bir yol gösterirsen sevinirim. Annemin ellerinin dış kısmındaki damarlarda ağrı var. Ellerinin eklem yerleri de ağrıyor ayrıca diz kapaklarından topuklarına ve yine ayaklarının üst kısmında ağrılar var ve geçmiyor. Annemde boyun ve bel fıtığı da var onlar için bir doktora götüreceğim ama şu damar eklem ve topuk ağrıları nedendir bizi iyi bir yere yönlendirirseniz iyi olur bir de tüm vücut sinir sıkışması var mı diye kontrol yaptırdık. Saygılarımla
Sayın Emrah bey; el eklemleri, diz ve ayak eklemlerindeki ağrı halk arasında kireçlenme olarak bilinen Dejeneratif Osteoartrit’e bağlı olabileceği gibi özellikle eklemleri tutan inflamatuvar romatolojik hastalıklarda da bu eklemlerde ağrı ve şişlik görülebilir. Bu nedenle öncelikle bu iki hastalık gurubu arasında ayırım yapılmalıdır. Benim önerim annenizin romatoloji polikliniğinde muayene olması ve onların yönlendirmelerine göre hareket edilmesidir. Saygılarımla
Sırtımda yani kulunç denilen bölgede buz varmış gibi aşırı soğuk olması nedendir arada bir ağrıda yapıyor.
Sayın Suzan hanım; sırt bölgesinde yanma, üşüme, uyuşma vb türden şikayetler disestezi olarak isimlendirilir. O bölgede disesteziye neden olabilecek çok farklı hastalıklar vardır. Bu konuda bir yorumda bulunabilmek için öncelikle muayene olmanız ve sonuçta elde edilecek bulgulara göre bazı tetkiklerin yapılması gereklidir. Ancak ondan sonra hastalığın teşhisi ile ilgili olarak bir neticeye varılabilir. Saygılarımla
romatizmaya en uygun doktor
Sayın Ş. Baykurt; romatoloji uzmanları romatizmal hastalıkların teşhis ve tedavileri ile uğraşırlar. Saygılarımla
Hocam iyi akşamlar. Aylardır sağ el bileğimin baş parmak tarafındaki köşesinde ağrı var mr sonucunu yorumlarsanız sevinirim, ayrıca haşimatoluyum. klinik: artrit Bulgular:el bileği düzeyinde 1.ekstensör kompartmanda tendon gruplarında heterojen sinyal kaydi ve etrafında belirgin effüzyon izlendi. Bulgu de Qervain tenditi ile uyumludur. Fleksör ve ekstensör tendonlara ait patoloji izlenmedi İnterfalangial metekarpofalngial, karpometakarpal ligamentler doğaldir
Sayın Betül hanım; sağ el başparmak tendonları ile ilgili aşırı kullanmaya bağlı bir sorun yaşamaktasınız. El bilekliği, istirahat ve ilaç tedavisi ile düzelir. Saygılarımla
Hocam ben 4 yıldır psöriatik artrit tedavisi görüyorum 2 yıldır da enbrel pen 50 mg iğne kullanıyorum doktor bilgisi dahilinde hamile kalmak için yaklaşık 15 gün önce iğne kullanmayı bıraktım kullanımı bırakmamdan dolayı bir yan etki yaşar mıyım? Hamilelik sürecinde şiddetli ağrım olursa nasıl baskılayabilirim teşekkürler
Sayın E. Öcal, psöriatik artrit tedavisi kesildiğinde hastalığın tekrar alevlenme ihtimali vardır. Bu nedenle hastalık semptomlarına yönelik olarak dikkatli olmanız ve en küçük bir belirtide tekrar doktorunuza başvurmanız gereklidir. Eğer semptomlar şiddetlenecek olur ise hastalığın şiddetine göre hamilelik döneminde kullanılabilecek ilaçlar size takip eden romatoloji ve kadın doğum uzmanları tarafından önerilecektir. Saygılarımla
Merhaba hocam 24 yaşındayım sol dizim de ağrı var açıp kapatmada zorluk yaşıyorum ve çıtlama sesleri var menisküs yırtılması olabilir mi?
Sayın A. Badem; menisküs yırtıklarında esas teşhis koydurucu bulgu bazı hareketlerde diz ekleminde kilitlenme görülmesidir ancak bazen kilitlenme olmaksızın daha küçük menisküs yırtıkları da görülebilir. Burada kesin tanı koyabilmek için diz MRI tetkiki yeterli olacaktır. Saygılarımla
HOCAM, BEN GİZEM, 20 YAŞINDAYIM. ŞİFA BULMAK UMUDUNDAYIM. YARDIMCI OLUN BANA LÜTFEN. 9 AY ÖNCE BİLEKLERİM AĞRIMAYA BAŞLADIĞINDA MR ÇEKİLDİ SIVI ÇIKTI VE FİZİKSEL BULGULAR ROMATOİD ARTRİD DEDİRTTİ. 6 AY KULLANDIĞIM İLAÇLAR HİÇ BİR İŞE YARAMAYINCA İLAÇLAR KESİLDİ BEKLEMEYE ALINDI. KAN TAHLİLLERİM TAMAMEN TEMİZ. TÜM CRP RF VS TAM TOPLAMDA ŞU ANA KADAR 17 TÜP KAN ALINIP BAKILDI. ŞAŞIRTICI BU DURUMDA KAN SÜREKLİ TEMİZ ÇIKINCA FİZİKSEL BULGULARLA TAHLİLLER BİRBİRİNİ TUTMAYINCA İLAÇLAR İŞE YARAMAYINCA SONUÇSUZ KALDIM. HALA BİLEKLERİMDE SIVI VE ŞİDDETLİ AĞRILARLA YAŞIYORUM. LÜTFEN BİR YOL GÖSTERİN. KAZANDIĞIM ÜN. DAHİ GİDEMEDİM AĞRILARIM YÜZÜNDEN ÇOK MUTSUZUM:(
Sayın Gizem hanım; el bileklerinde ağrı nedeniyle yapılan tetkikler sonucunda anomali görülmemesi ve kullanılan tedavinin etkili olmaması hastalığınızın Romatoid Artrit olmadığını düşündürmekte. Bu gibi durumlarda yapılması gereken o eklem ve çevresindeki semptom veren dokulardan (sinovium vs) biyopsi yapılarak teşhis koymaya ve buna uygun tedavi planlamaya çalışmaktır. Saygılarımla
Merhaba hocam. Ben 20 yaşındayım yıllardır bacaklarım sızlıyor kan değerlerim de normal çıkıyor acaba ne olabilir kardeşimde, halamda, babannemde hep romatizma var genetik mi sizce yada ne olabilir? Teşekkürler.
Sayın Esra hanım; romatolojik hastalıkların büyük çoğunluğunda hastalığın aktif olduğu dönemlerde laboratuar değerlerinde değişiklik görülmektedir. Sizin kan tetkiklerinizde herhangi bir değişikliğin görülmemesi tanı yönünden romatolojik hastalık ihtimalini azaltmaktadır. Sizin şikayetlerinizin hangi hastalığa bağlı olduğu konusunda muayene etmeden herhangi bir şey söylemek yanlış olacaktır. Saygılarımla
Hocam merhaba, Sağ dizindeki ağrı nedeniyle mr çektirdim. Sonuç: 1- Patella medial fasette artiküler yüzde fissürleşme izlenmiş olup tip1 kondromalazi patella ile uyumludur. Eklem kapsülünde sıvı artışı izlendi. 2- femur medial kondil eklem kartilajında hafif incelme dikkati çekmiştir. 3- iliotibial bant komşuluğunda sıvı mevcuttur. 4- medial menisküs posteriori hornunda inferior eklem yüzeyine açılan oblik horizontal yırtık izlendi. Yorumunun için şimdiden teşekkür ederim
Sayın Ramazan bey; sağ diz ekleminizde başlangıç derecede kıkırdak aşınması (osteoartrit) ve menisküs yırtığı vardır. Uygulanacak tedavi şikayetlerinize göre planlanabilir. Saygılarımla
Merhabalar doktor bey benim bir sorum olucaktı kanımda ürik asit 6.9 çıktı 25 yaşındayım yedi ay önce doğum yaptım adetlerim doğumdan beri düzensiz ve emziriyorum bu kan tahlilini yaptırmadan ya bir yada iki gün önce bir seferlik kullanılan toz antibiyotik kullanmıştım idrar kültürümde de kristaller görülmüştü buna bağlı bir artış olabilir mi ürik asit emzirmeyle doğumla adet düzensizliğiyle veya bir gün önce içtiğim antibiyotikden dolayı ??? Ve bu 6.9 çok mu yüksek yani eklemlerime aşırı zarar verebilir mi ağrım yok şuan bu oran ağrı yaparmı şimdiden çok teşekkür ederim cevabınız için hayırlı akşamlar
Sayın Zehra hanım; doğum sonrasında ve emzirme dönemlerinde annelerin metabolizmalarında belirgin değişiklikler meydana gelir. Kanda ürik asit seviyesinin 6.9 seviyesinde bulunması çok yüksek bir değer değildir ve kısa dönemde ağrı veya eklem hasarı meydana getirmez. Bu nedenle benim önerim laboratuar tetkikinin tekrarlanması ve eğer yine normalin üzerinde bir değer gelecek olur ise o zaman diyet yaparak (pürinden fakir diyet) bir süre sonra yeniden ürik asit seviyesine baktırmanızdır. Saygılarımla
Merhaba hocam. Benim yaklaşık iki ay önce geceleri boynum tutulmaya başladı. Boynumun bu şikayeti gittikçe arttı ve ben bunu daha önceden tesbit edilen boyun fıtığına bağladım ancak zamanla bacaklarımda ve kollarımda özellikle üst kaslarımda giderek artan ağrı yanma ve güçsüzlük başladı. Öyle ki yatakta bir taraftan bir tarafa zorla dönüyorum sabahları özellikle çömelip kalkamıyorum. Doktorlar yeni bel ve boyun emarı çektirdiler onlarla alakalı olmadığını söyleyip romatizma ilacı verdiler şimdi onu kullanıyorum bu konuda sizden bilgi alabilir miyim? Teşekkür ederim
Sayın Gülseren hanım; anlatmış olduğunuz kadarı ile doktorlarınızın “Seronegatif Spondilartropatiler” gurubu hastalıklardan şüphelendiğini düşünüyorum ancak kesin tanı konulduktan sonra bazı sorularınıza cevap vermek daha uygun olacaktır. Saygılarımla
Artrit hastalığı için en iyi doktor ve hastane var mı varsa adını söylermisiniz
Sayın Halil bey; artritli hastaların takibi romatoloji kliniği olan tüm hastanelerde yapılabilmektedir. Saygılarımla
Merhaba hocam, ben 28 yaşındayım yaklaşık askerdeyken benim sol bacağımda bir ağrı olmaya başladı ve benim o zaman terhis olmaya 45 günüm kalmıştı. Tabi ondan önce hiçbir şeyim yoktu ve ben revire çıktım bana kas gevşetici ilaç verdi 1hafta kullandım iyi oldum daha sonra tekrar başladı ve şu an 7senedir ben bu ağrıları çekiyorum ve de gün geçtikçe daha da kötü oluyorum. İşte hocam son 2 yıldır benim kalçamda yani bu kasıt olan bölgede şiddetli ağrım oluyor bazen tutulmalar oluyor. Ayağımı hareket ettiremiyorum ayakta durduğumda merdiven çıkmakta oturup kalkmakta çorabımı ve ayakkabımı giymekte çok zorluk çekiyorum. Bir de hocam bu kalça tutulması başladığı zaman 3 veya 4 ay sürüyor ve bu zaman içerisinde işime gidemiyorum. Şu an yine sol bacağım tutulmuş ve bacağımı sağa veya sola doğru hafif çevirdiğimde sanki böyle elektrik çarpar gibi veya bıçak saplıyorlar kasığıma bu nedir hocam daha ne kadar çekicem ben bu ağrıları her şeye rağmen hayat yaşamaya değer saygılarımla hocam
Sayın Baran bey; anlatmış olduğunuz şikayetler kalça eklem aşınmasını (Osteoartrit) düşündürüyor. Bu nedenle Kalça MRI ile beraber ortopedi kliniğince değerlendirilmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
Hocam merhabalar ben AS hastasıyım. Simponi iğne kullanıyorum bebek düşünüyoruz. Simponide meteroksat varmı ve benim bebek için ilacı ne kadar süre önce bırakmam gerekiyor?
Sayın T. Er; Simponi içindeki etken madde olarak “golimumab” bulunmaktadır. Bu preparat içerisinde ilave olarak Methotrexate bulunmaz. Simponi preparatlarında hamilelik öncesinde bayan hastalar için yapılması gerekenler ayrıntılı olarak bildirilmişken, erkek hastalar ile ilgili olarak tedaviyi kesme veya devam etme konularında bilgi bulunmamaktadır. Bu nedenle konuyu tedavinizi planlayan doktorunuz ile görüşmeniz daha uygun olacaktır. Saygılarımla
34 haftalık gebeyim ilaç kullanamıyorum. Romatoid artrit hastasıyım ellerimde çok ağrı var uyuşma var
Sayın Gülcan hanım; Romatoid Artrit hastası olarak kesinlikle hamilelik döneminde de ilaçlarınızı bırakmamanız gerekir. İlaçlar kesildiğinde aktif hale gelecek hastalık sonucunda kalıcı eklem hasarı-deformite gelişme riski vardır. Bu nedenle en kısa sürede sizi takip eden doktorunuz ile temasa geçerek hamilelik dönemindeki tedavinizi planlamanız gerekmektedir. Saygılarımla
Merhaba hocam; 25 yaşındayım. Ağır çalışmalardan sonra dinlenip ayağa kalkmaya çalıştığımda ayak bileklerimde aşırı ağrı ve ayağa kalkamıyorum ancak 10 -15 dk şiddetli ağrıya dayanabilirsem alışıyor ve yürümeye devam ediyorum. Bu, gün içinde böyle devam ediyor. Ortopedi ve travmatoloji doktoru röntgende hiçbir şey olmadığını söyledi. Ağrı kesici verdi ancak hiç fayda etmiyor. Ne yapmam gerek ve hangi bölüme gitmeliyim?
Sayın Erdoğan bey; bahsetmiş olduğunuz şikayetler eklem kapsülü ve çevresindeki bağların aşırı zorlanma/kullanmasına bağlı ve normaldir. Eğer bu tür aktiviteleri devamlı yapmak zorunda iseniz o zaman düzenli olarak eklemleri ve çevresindeki yapıları kuvvetlendirici egzersizler/sporlar ile uğraşmanız gerekir. Saygılarımla
2 ay öncesinde belime uygulanan kuru iğne tedavisi sonrasında bel ve kalça-baldırlarda üşüme hissi oluştu her iki bacakta da. Daha öncesinde bir sorun yoktu. Kuru iğne tedavisi kuyruk sokumumda sert bir zeminden kalkarken oluşan ağrı nedeni ile yapılmıştı. FTR uzmanı bir Prof. tarafından uygulanmıştı. Nöroloji uzmanı tarafından EMG çekimi önerilmişti. Gecen hafta EMG çekimim yapıldı. Ayaklarda sinir iletimi ve iğne EMG yapıldı. Yazılı rapor henüz elimde değil ancak EMG çekimini yapan doktor bir sıkıntı olmadığını belirtti. Üşüme hissi süreklilik arz ediyor. Bu aşamada ne yapmamı tavsiye edersiniz hocam. Teşekkür ederim. İyi çalışmalar dilerim.
Sayın A. Ceyhanlık; EMG testi tanı koydurmaktan çok düşünülen tanıyı doğrulayıcı bir testtir bu nedenle öncelikle bu testin yapılmasını isteyen doktorunuzun görüşlerini öğrenmeniz ve daha sonra uygulayacağı tedaviyi beklemeniz gerekmektedir. Saygılarımla
Hocam Merhabalar hocam bir ay önce sol kol ağrısı parmak ağrısı ve uyuşmayla fizik tedaviye gittim emg çekildi fıtık teşhisi konuldu. İlaç kullandım sol kol ağrım geçti şimdide bacaklarda ağrı var hocam özelikle yürürken diz kapağında oluyor ayak ve parmaklarımda da çok hafif ağrı var geçen internetten baktığımda burger hastalığında da aynı belirtiler var acaba hastalığım o mu?
Sayın A. Çelik; pek çok hastalıkta alt ekstremitelerde ağrı meydana gelebilmektedir bu nedenle tek bir semptoma bakarak çok komplike hastalıkların teşhisini koymak doğru değildir. Eğer damarlar ile ilgili olarak bir sıkıntınız olduğunu düşünüyor iseniz damar cerrahisi kliniğinde değerlendirilmeniz içinizin rahatlaması yönünden uygun olacaktır. Saygılarımla
Mr sonucunda;Tibia posteromedial kesimde orta hatta yakın düzeyde 13×6mm ebatlı ,periferi skleroze,T1A hipointens, T2A hiperintens lezyon mevcuttur(nonossifiye fibrom?).Kan tahsilinde ise;RF teorik adı RF ,sonuç 26 ,durumu H,referans aralığı 0.0-14.0 ,birim IUml yazıyor .Şimdiden teşekkür ederim :-) :-)
Sayın B. Bülbül; MRI sonucunuz ile beraber bir ortopedi kliniğinde değerlendirilmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
Merhabalar ben 26 yaşındayım. Benim 4-5 yıldır geçmeyen kol ağrılarım var çok kez doktora gittim hepsi farklı farklı teşhisler koydular içlerinden 2 tane doktor aynı fikirde fibromiyalji var dediler bana symra adında ilaç verildi 3 yıl önce ama faydasını göremedim geçmediğini söylediğimde psikolojik takma dendi. Ama ağrılarım çok şiddetli geçmeyen bir kol ağrım ve bitmeyen halsizlik yorgunluk uyku sorunum var. Bana yardımcı olurmusunuz tam olarak neyim olduğunu bilmiyorum ve artık doktora gitmekten korkar oldum bir şey bulamıyorlar ama her defasında da farklı farklı hastalığım olduğunu söylüyorlar. Verdikleri ilaçlar iyi gelmiyor son umudum sizsiniz yardımcı olur musunuz?
Sayın E. Bozkurt; tek başına kol ağrısı Fibromiyalji Sendromu tanısı koyabilmek için yeterli değildir. Bana anlatmış olduğunuz kadarı ile sizde hastalığınızın tanısı ile ilgili sorunlar yaşanmakta. Benim önerim yeni baştan muayene olarak sorunu çözmeye çalışmanızdır. Saygılarımla
Hocam merhaba, kuyruk sokumunda acı ve kalçadaki tutulmalarım sebebiyle doktora gittim, mr çekildi sakroileit teşhisi kondu. Aynı zamanda sedimentasyonum 47ye çıkmıştı. İlaç olarak 6 aydır salazopyrin kullanıyorum. Eskisi kadar şiddetli ağrı veya tutulmam olmuyor, sedimentasyonum şu an 33. ilaca devam etmem gerekir mi? Hocam ayrıca buna sedef hastalığım sebep olmuş olabilir mi? ve ilerde Ankilozan Spondilit hastası olma durumum var mı? Teşekkürler.
Sayın Suna hanım; sedef hastalığına bağlı olarak sakroileitis gelişebilir. Halen kullanmış olduğunuz Salazopyrin’e sizi takip eden doktorunuz karar verene kadar devam etmelisiniz. Sedef hastalığına bağlı eklem tutulumunun (Psöriatik Artrit) bazı formlarında Ankilozan Spondilite benzer şekilde omurga tutulumu görülebilmektedir ancak bu takipler esnasında tespit edilebilir. Saygılarımla.
BİLATERAL SAKROİLİAK EKLEM MRG ÇEKTİRDİM. SONUÇ: Sağ sakroiliak eklem inferior kesimde iliak yüzde, sol sakroiliak eklem inferior kesimde karşılıklı yüzlerde kemik iliği ödem mevcut olup IVGd enjeksiyonu sonrası bu alanlarda kontrast tutulumu saptanmıştır. Bu nedir, tedavisi nasıldır. Ne yapmam gerek. TEŞEKKÜRLER.
Sayın Ö. Keskin; MRI sonucuna göre sizde “Sakroileitis” tespit edilmiş, bunun hangi hastalığa bağlı olduğu ve tedavisine yönelik olarak sizden tetkiki isteyen doktorunuz ile görüşmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
Merhaba hocam. Ben 48 yaşındayım dizlerimin üstünde 30 senedir çalışan bir işçiyim. Dizlerim devamlı ağrıyordu buz koyarak idare ettim yıllarca. Son zamanlarda dizim kilitlenmeye başladı müthiş ağrılar oldu MR çekildikten sonra iki dizimde meniskus yırtıkları varmış kistlen birlikte ameliyatsız geçmiyeceğini söylediler bende ameliyat oldum sol dizimden 28/02/2014 önce ağrı fazla hissetmedim hemen yürüdüm bu arada fizik tedaviye devam ettim bu sefer oturup kalkınca ve merdiven inip çıkınca müthiş ağrılar olmaya başladı kortizon iğnesi yaptırdım 3 tane de iğne verdiler haftada bir vurdurdum bu arada sağ dizimde ağrılar dayanılmaz hale geldi sağ dizimden de 28/08/2014 meniskus ameliyat oldum diz kilitlenmesi geçti gece ağrımıyor şu anda fizik tedavi görüyorum havuzda ama dizlerim merdiven inince ve oturup kalkınca acayip ağrımaya başladı bütün bu ağrılar neden hocam mesleğime dönebilir miyim bende ne gibi hastalık olabilir hocam yürüdükçe bazen dizlerim boşa çıkıyor ayakta dengede bazen duramıyorum bütün bunların sebebi ne hocam ayağıma bilgisayarda ölçüm yaptılar somel bile koydurdum hocam beni bilgilendirirseniz memnun olurum saygılarımla
Sayın A.R. Özdemir; geçirilen operasyonlar sonrasında her iki bacak adelelerini (quadriceps) kuvvetlendirici egzersizler yaparak daha önceden ortaya çıkması muhtemel kas zayıflıklarını ortadan kaldırmanız gerekirdi ancak bana anlatmış olduğunuz bilgilerde hiç egzersizden bahsetmiyorsunuz. Bu koşullar altında benim önerim en kısa sürede ekleme aşırı yük bindirmeden bacak kaslarını kuvvetlendirici egzersizlere başlamanızdır. Saygılarımla
Hocam merhaba, bende romatizma yok fakat 1 buçuk ay önce hastanede yattım bacaklarımın ağrısı ve uyuşukluğu için sırtımdan sıvı aldılar tüberküloz menenjit teşhisi koydular. Şimdi ise kalçadan ayak parmaklarıma kadar uyuşuk diz kapağımdan ayak parmaklarıma kadar hareket edemiyor ve basamıyorum hiç yürüyemiyorum sinir damarımda kalınlaşma olduğunu söylediler. 1 sene de ilaç tedavi tüberkuloz ilaçlarını kullanıyorum fizik tedavi önerdiler sizce ben yürüyebilecekmiyim bu rahatsızlığım sinir damarlarıma etki etmesi doğrumudur en önemlisi yürücekmiyim hocam. Lütfen yardımcı olun
Sayın Derya hanım; geçirilen menenjit sonrasında ortaya çıkan sekel bulgulara yönelik olarak en kısa sürede Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon programı uygulanmalıdır. FTR seansları ile kaybedilen fonksiyonlar yerine konmaya çalışılır. Saygılarımla
Merhaba hocam. Ben 16 yaşındayım ve yaklaşık 3 aydır dizlerimde şiddetli ağrılarım oluyor. Doktorun bana dizimde lezyon ve romatizma olduğunu söyledi ve 2 krem verdi. Şu anda ağrılarımın şiddeti arttı ne önerirsiniz? Teşekkür ederim.
Sayın B. Bülbül; 16 yaşında diz ağrısına neden olabilecek nedenlerin ayırıcı tanısı için öncelikle diz eklem radyografisi çektirilerek bazı kan testleri yapılmalıdır. Ancak bundan sonra kesin bir neticeye varılabilir. Saygılarımla
MERHABA HOCAM ROMATOLOJİDE EMG TESTİ İSTEDİLER AMA KASLARA İĞNE BATIRILARAK YAPILAN 4 SAAT SÜREN Bİ İŞLEMMİŞ .ÇOK ACILI Bİ İŞLEMMİ VE BU İŞLEM ACILI İSE NARKOZLA YAPILABİLECEK BİŞEY Mİ ACABA VE BU TEST SONUCU BACAĞIMDAKİ AĞRININ SEBEBİ ORTAYA ÇIKARMI ACABA ÇÜNKÜ KORKTUM ÇOK ACI VERECEK Bİ İŞLEM DEDİKLERİ İÇİN ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER.
Sayın E. Erdal, Elektromiyografi veya kısaca EMG kasların ve sinirlerin elektrofizyolojik özelliklerini inceleyerek tanı doğrulanmasında yardımcı olan bir testtir. Doğrulanması istenen tanıya göre yüzeyel elektrodlar veya iğne elektrodlar kullanılarak yapılan bu test, uygulanan bölge ve doğrulanacak tanıya göre 15 dak ile 1 saat arasında sürebilir ve kalçadan iğne yaptırmaktan daha ağrılı bir işlem değildir. Dolayısıyla bu tetkikten çekinmenize gerek yoktur. Saygılarımla
Merhabalar sayın hocam ben 29 yaşındayım sabah uyandığım zaman sağ ve sol el bileklerimin eklem yerlerinde aşırı derecede bir ağrı hissediyorum, nerdeyse bileklerimi yerinden çıkartıp koparasım geliyor ama yataktan kalkıp hareket etmeye başladığım zaman 10 dk bile sürmeden ağrı sızı herşey kayboluyor bütün ağrılar kendisini unutturuyor. Her sabah uyandığımda aynı durumla karşılaşıyorum. Bazen ayak bileklerimde oluyor lütfen hocam ne yapmalıyım.
Sayın S. Avcı; eklem ağrıları çok farklı nedenlere bağlı olarak meydana gelebilir. Örneğin eklem ağrısı ile beraber şişlik var ise veya şişlik ile beraber kızarıklık da var ise ayırıcı tanıda çok farklı seçeneklerin ekarte edilmesi gerekir. Bu nedenle öncelikle muayene olmanız ve sonrasında yapılacak kan tetkikleri ile bir uzman tarafından değerlendirilmeniz gerekir. Saygılarımla
Merhaba 18 yaşındayım benim şikayetim yaklaşık bir haftadır bacaklarım özellikle diz, diz üstü ve altı baldırlarım basenlerim ağrıyor kalçama kadar çıkıyor ağrılar ve iki gündür kolumda da ufak ufak ağrılar başladı ve bunun üzerine regl oldum bu yüzden midir teşekkürler
Sayın Semra hanım; bayanlarda mensturasyon periyodları ile senkron olarak gelişen ekstremite ağrılarından bahsedilmektedir ancak sizde de aynı durumun geçerli olduğunu öne sürebilmek için öncelikle muayene ve laboratuar incelemeleri gerekmektedir. Saygılarımla
Ayak bileğim bir yıl önce incinmişti. Havalar soğuyunca ayrı yapmaya başladı ne yapmalıyım?
Sayın M. Dolu; bu tür şikayetlerde eklemin durumunu tespit etmek gerekir. Bu nedenle öncelikle MRI ile eklem kapsülü ve çevresindeki bağların sağlamlığı görüntülenmelidir. Saygılarımla
Merhaba ayak bileklerimden kalçama kadar tüm yerim ağrıyor özellikle diz diz altı ve diz üstü yerler son zamanlarda basenlerim ağrımaya başladı neyden kaynaklanıyor olabilir 17 yaşındayım teşekkürler şimdiden
Sayın Nurgül hanım; pelvis (leğen kemiği) ve kalça eklemlerinden başlayarak aşağı bölgelere de yayılan ağrılar çok farklı nedenlere bağlı olabilir. Bu nedenle öncelikle yapılması gereken ayrıntılı bir muayene sonrasında bu şikayetlerin inflamatuvar nedenlere mi (romatolojik hastalıklar) yoksa mekanik nedenlere mi bağlı olduğunu ortaya koyabilmek için bazı spesifik kan testleridir. Sonrasında çıkacak sonuçlara göre daha ileri incelemeler gerekebilir. Saygılarımla
Romatoit artrit hastasıyım yeni doğum yaptım ağrılarım var doktor deltacortril içebilirsin dedi ama ben korkuyorum sizce içmem bebeğim için sakıncalı mı?
Sayın Dilek hanım; gebelik ve takip eden doğum sonrasında kullanılacak deltacortril anne sütüne geçerek bebek tarafından alınabilir. Ancak burada eğer anneye sağlayacağı fayda olası riskleri karşılamaya yeter ise kullanımı önerilmektedir. İlacın kullanılması ile ilgili karar siz ve sizi takip eden doktor tarafından verilmelidir. Sizin için ilacın orijinal prospektüsünde yazanları da ilave ediyorum. Saygılarımla “Because of the potential for serious adverse reactions in nursing infants from corticosteroids, a decision should be made whether to continue nursing, or discontinue the drug, taking into account the importance of the drug to the mother.”
Merhabalar 17 yaşındayım bacaklarımda son bir haftadır ağrılar var kalçama doğru çıkıyor özellikle diz çevrem ve alt bacak ağrılarım iki gündür üst bacak ağrılarım ağrımaya başladı sizce nedir bu yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler
Sayın Gülşah hanım; kalça, diz ve ayak bileği gibi eklemlerde farklı nedenlere bağlı olarak ağrılar olabilir. Özellikle sizin yaşınızdaki hastalarda bu ağrıların ayırıcı tanısını yapabilmek için bazı romatolojik laboratuar tetkiklerine ihtiyaç vardır. Bu nedenle benim önerim öncelikle bir romatoloji kliniğinde şikayetlerinize yönelik olarak incelenmenizdir. Saygılarımla
İyi çalışmalar. 47 yaşındayım. Ayaklarımda nöropati var. Ellerimde de geceleri ağrıdan yastığı yorganı tutamıyorum. Çok şişiyor ve kapanmıyor. Nedeni ne olabilir ve hangi bölüme gitmeliyim. Şimdiden teşekkürler.
Sayın E. Soysal; basitçe anlatacak olursam duyu veya motor sinirlerin patolojisine nöropati denir. Çok farklı nedenlere bağlı olarak nöropati tablosu ortaya çıkabilir. Eğer nöropatiye sebep olan hastalık araştırılarak tespit edilebilir ise ona yönelik tedavi uygulanır ancak pek çok hastalık durumunda bu mümkün olmaz ve bu nedenle nöropatinin semptomlarına yönelik tedavi ile yetinmek zorunda kalınır. Sizin durumunuzda tetkiklerin başlaması gereken bölüm Nöroloji klinikleridir. Saygılarımla
YAKLAŞIK İKİ YILDIR HALSİZLİK BİTKİNLİK YORGUNLUK ELLERİMDE VE KOLLARIMDA VE BACAKLARIMDA UYUŞMA HİSSİ DİLİMDE YANMA HİSSİ ELLERİM SOLUK BİR RENK ALIYIOR DAHA SONRA MORARIYOR VE ARDINDA KIZARIP YANMA HİSSİ OLUŞUYOR HER TÜRLÜ DOKTORA GİTTİM BİR TANI KONULMADI NE YAPMALIYIM
Sayın B. Barış; Öncelikle Genel Dahiliye kliniğinde muayene olmanız gerekmektedir. Orada bir patolojik bulgu tespit edilemez ise bir romatoloji kliniğinde ayrıntılı muayene ve tetkik edilmeniz gerekir. Saygılarımla
Sayın Hocam, sol bacağımda ağrı nedeni ile doktora gittim. Çekilen MR sonucum şöyle Lumbo- Sakral spinal MR: L4-5 seviyesinde anuler rüptürün eşlik ettiği diffüz bulging zemininde geniş tabanlı santral protrüzyon izlenmekte olup, bilateral nöral foramenler spinal kanal AP çapı tabiidir. L5-S1 seviyesinde anuler rüptürün eşlik ettiği diffüz bulgıng zemininde geniş tabanlı santral protrüzyon izlenmekte olup, bilateral nöral foramenler spinal kanal AP çapı tabiidir. Diğer intervertebral disklerin posterior konturları normal olup dural kese ve nöral elemanlara bası saptanmadı. Ventral epidural yağlı doku ve nöral foramenler acıktır. Konus medullaris normal düzeyde ve sinyal intensitesi doğaldır. Paravertebral yumuşak dokulara ait patoloji saptanmadı. MR sonucumum değerlendirmede yardımınızı talep ediyorum. Saygılarımla.
Sayın N. Çıldır; yapılan MRI sonucuna göre belinizde 2 seviyede disk patolojisi mevcut. Muayene bulgularınızı bilmemekle beraber, FTR programından yarar göreceğinizi düşünüyorum. Saygılarımla
Sayın Hocam, AS nedeniyle 6 yıldır Humira tedavisi uygulanıyor. Kan tahlillerim normal çıkıyordu. 6 ay öncesi sol ayağımın ikinci parmağında ağrı ile birlikte kemik büyümesi, parmakta eğrilik başladı. Ortopedi uzmanına gittim. Ürik asit değeri 8.1 idi. Bu değerin fazla olmasından dolayı parmakta ağrı ve eğriliğin olduğu ifade edildi. Dahiliye doktoruna sevk edildim. Diyet tedavisi verdi. Proteinden fakir diyeti iki aydır takip ediyorum. Parmaktaki ağrı ve eğrilme devam ediyor. Ne yapmamızı öneririsiniz? Kemikte başlayan kanser riski olabilir mi? Ailede kalıtımsal bir vaka yaşanmadı. Yol gösterici yorumlarınızla yardımcı olabilirseniz sevinirim. Saygılarımla,
Sayın M. Bayrak; muhtemelen ayak parmağınızda gut hastalığına bağlı artrit ve deformite gelişmiş. Tek başına diyet ile ürik asit seviyesini normale getirmeniz mümkün değildir, bunun yanında ürik asit seviyesini düşürecek ilaç tedavisi de kullanmanız gereklidir. Saygılarımla
Merhabalar, ben 3 ay önce doğum yaptım. Doğum yaptıktan sonra yataktan bebeğimi emzirmeye kalkamıyorum kaskatı kesiliyorum sanki boynunda aşağısı felçli gibi ağrıdan ölüyorum Tabi mecbur olduğum için zorla kalkıyorum yataktan sonrada normale dönüyorum hala sırtında iki kürek arasında hala devam ediyor birde sağ dizimde kilitlenme oluyor hangi bölüme gitmeliyim birde sizce neyim var.
Sayın S. Bodur, şikayetleriniz ile ilgili olarak öncelikle Fizik tedavi ve Rehabilitasyon bölümünde muayene olmanız gereklidir. Sonrasında gerekirse onlar sizi diğer bölümlere yönlendirebilirler. Saygılarımla
Radius ucu kırığı oluştu 3 ay önce kolum alçıdan çıkalı 2 ay oldu kolumu açıp kapatamıyorum fizik tedaviye gittim 12 seans ama çok acı çektiğim için ve kolumda oluşan şişlikler morluklar sebebiyle bıraktım anestezi altında açma yapıldı koluma ama 1 hafta oldu sonuç aynı lütfen bir şey söyleyin artık böyle mi kalacak zamanla geçer mi? KOLUM TAM DÜZ OLMUYOR BAYA İLERLEME OLDU AMA TAM DEĞİL
Sayın Can bey, kırık sonrası eklem uzun süre hareketsiz kaldığından dolayı bir miktar hareket kısıtlılığı olması doğaldır ancak bunun ne kadarının hatalı kaynama (malunion) nekadarının ise hareketsizliğe bağlı olduğunun teşhisini koyabilmek için grafi ile yeniden değerlendirilmeniz gerekir. Benim kanaatime göre 12 seans FTR programı yeterli değildir. Saygılarımla
DEĞERLİ HOCAM YAKLAŞIK 1 YILDIR ROMATİZMA TANISINDAN DOLAYI 15 mg METOARTmg KULLANIYORUM SAĞ EL BİLEKLERİMDE ŞİŞKİNLİK VAR BAZEN 2 Kg BİRŞEYİ DAHİ KALDIRAMIYORUM. SABAHLARI EL BİLEKLERİMDEKİ ŞİŞKİNLİK NEDENİYLE ELİMİ FAZLA KULANAMIYORUM. BAZEN BUZ SÜRÜYORUM ŞİŞKİNLİK BİRAZ GİDİYOR FAKAT İŞİMDEN DOLAYI BİLGİSAYAR KULLANIĞIM ZAMAN TEKRAR AYNI YER TEKRAR ŞİŞİYOR BUZ TEDAVİSİNİ TAVSİYE EDİYOR MUSUNUZ. BAŞKA BİR TEDAVİSİ VAR MI METOART LA GEÇERMİ KREM VERİLMİŞ ONUN FAYDASI OLMAZ DİYE KULLANMIYORUM. YARDIMCI OLURSANIZ ÇOK SEVİNİRİM SAYGILAR. KALDIRAMIYORUM. BUZLU TEDAVİ UYGULUYORUM
Sayın C. Akpolat; Romatoid Artrit (RA) esas olarak eklemlerde ağrı ve şişlik ile beraber seyreder, hastalık aktivitesi ortadan kalktığında ise bu şişlikler ve ağrılar ortadan kalkar. Hastalık ileri dönemlerinde uzun süre kontrol altına alınmayan/alınamayan hastalarda eklemlerde şişlik kalıcı hale gelebilir ve deformiteler (şekil bozuklukları) gelişir. Sizin durumunuzda eğer hastalık aktif olarak devam ediyor ise o zaman ilaç dozunu arttırma veya başka ilaçlar ile kombine ilaç tedavisine geçilmesi veya ilaç değişikliği seçeneklerinde birisinin tercih edilmesi gerekir. Aktif inflamasyon gösteren eklemlerin üzerine uygulanacak soğuk tedavisi (buz tedavisi) inflamasyonun gerilemesinde ve ağrının azaltılmasında yardımcı olur. Eklem üzerine uygulanacak topikal tedavinin (krem vs) hastalık aktivitesi üzerine bilimsel olarak kanıtlanmış bir etkisi yoktur. Saygılarımla
Hocam Merhaba, Ayak bileğimdeki şişlik için doktora görünmüştüm. Aşağıda MR sonucumu sizinle de paylaşmak istiyorum. Ayrıca kan tahlilimde cr protein ve sedimatasyon yüksek çıktı. Benim yalancı gut olduğumu düşünüyorlar. Siz nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu sonuçlara göre ne tavsiye edersiniz? 3 Tesla MR cihazında Ayak Bileği Kontrastsız MR inceleme yapıldı. Kemik yapılarda dejeneratif epin formasyonları izlenmektedir. Ayak bileğinde anterior ve medial kesimlerde belirgin olmak üzere subkutan yumuşak doku ödemi mevcuttur. Minimal retrokalkaneal bursit mevcuttur. Talokalkaneal ve talonavikuler eklem sıvıları artmıştır. Talusta posterior kesimde 8x3.5 mm boyutlu kompakt kemik adacığı saptandı. Epin kalkanei izlendi. Tibiotalar eklemde kondromalaziye bağlı T2 sinyal intensite değişiklikleri izlenmiştir. Medial kompartmanda daha belirgin olmak üzere tibiotalar eklemde hyalin kıkırdakda kalsifikasyon birikimi ile uyumlu T1-T2 hipointens ince bir hat izlenmekte olup direkt grafide de medial kompartmanda kondral kalsifikasyon mevcutdur. Kondrokalsinozis ile uyumludur. Anterior talofibuler ligamanda parsiyel yırtık ile uyumlu incelme ve düzensizlik gelişmiştir. Kalkaneofibular ligaman kalındır. Kuboid kemik lateral komşuluğunda 7.5x4.5 mm, navikuler kemik anteromedial komşuluğunda 9x4.5 mm boyutlu boyutlu ganglion kistleri izlendi. Fleksör hallusis longus tendonunda yer yer darlıklar ve fuziform dilatasyonlar gösteren tendon kılıf sıvısında belirgin artış, stenozan tenosinovit ile uyumlu değerlendirildi. Tibialis posterior tendonunda da tenosinovit ile uyumlu tendon kılıf sıvısı hafif artmıştır. Ön ve arka grup ligamanlar interosseöz ligaman normal olarak görüldü.Talofibular ve subtalar eklem ilişkileri doğaldır. Diğer kemik yapılarda patolojik sinyal değişikliği görülmedi. Adale grupları doğaldır. Sonuç: Tibiotalar eklemde kondromalaziye bağlı T2 sinyal intensite değişiklikleri izlenmiştir. Medial kompartmanda daha belirgin olmak üzere tibiotalar eklemde hyalin kıkırdakda kalsifikasyon birikimi ile uyumlu T1-T2 hipointens ince bir hat izlenmekte olup direkt grafide de medial kompartmanda kondral kalsifikasyon mevcutdur. Kondrokalsinozis ile uyumludur. Fleksör hallusis longus tendonunda yer yer darlıklar ve fuziform dilatasyonlar gösteren tendon kılıf sıvısında belirgin artış, stenozan tenosinovit ile uyumlu değerlendirildi. Tibialis posterior tendonunda minimal tenosinovit. Talokalkaneal ve talonavikuler eklem sıvılarında artış. Epin kalkanei. Anterior talofibuler ligamanda parsiyel yırtık ile uyumlu incelme ve düzensizlik. Kuboid kemik lateral komşuluğunda 7.5x4.5 mm, navikuler kemik anteromedial komşuluğunda 9x4.5 mm boyutlu boyutlu ganglion kistleri.
Sayın Ahmet bey; MRI bulgularınız pseudogout olarak değerlendirilebilir. Tedavi sizi takip eden doktorunuz tarafından planlanmalıdır. Saygılarımla
MERHABA, BENDE ANA antinükleer antikor pozitif çıktı ve kollajen bağ dokusu hastalığı teşhisi kondu. Özellikle nemli havalarda sırt ense ve kollarıma yayılan ağrılar oluyor. 6 yıldır plaquenil tablet kullanıyorum. En son göz muayenemde sol gözümde ilaç birikimi olduğu söylendi. Yarar ve zararın düşünecek olursak ilacı bırakmam mı gerekir. Öneriniz ne olacaktır
Sayın N. Çıldır; tek başına ANA pozitif bulunması bir romatolojik hastalık göstergesi değildir, pek çok başka hastalık yanında bazen sağlıklı kişilerde de ANA pozitif olarak bulunabilmektedir. Sizde başka hangi semptomların bulunduğunu bilmemekle beraber, eğer gözde hidroksiklorakin (Plaquenil) birikimi başlamış ise bu ilaç tedavisinin kesin olarak bırakılması gerektiğini gösterir. Saygılarımla
Hocam 2.5 ay prednol (başlangıç dozu 32mg dı ) ve 2.5 ay plaquenil kullandım. El titremesi başladı çok hafifti . Plaquenil içtiğim son 1 ay içinde stilizan ve paxil de kullandım. Sonra önce plaquenili kestim 2 hafta sonra da stilizan ve paxili kestim. Şimdi el titremem biraz arttı ve ben üniversite öğrencisiyim (hemşirelik 3. sınıf) beyin ve servikal mr çektirdim ve tiroid hormonlarına baktırdım herhangi bir sorun yok. Bu el titremesi kullanmış olduğum prednol plaquenil stilizan ve paxil yüzünden midir?
Sayın H. Çelik; hangi nedenlere bağlı olarak 2.5 ay süreyle prednol ve plaquenil kullandığınızı bildirmemişsiniz ancak bu ilaçların yan etkileri arasında tremor yoktur. Benim önerim mediko-sosyal aracılığı ile üniversiteniz Nöroloji Anabilim Dalında yeniden muayene olarak değerlendirilmenizdir. Onlar gerekli ilaç tedavisini başlayacaklardır. Saygılarımla
Hocam merhabalar annemin parmaklarında çomaklaşma şişlik vardı önce kısmen beyazlıyor sonra morarıyordu reynoud fenomeni teşhisi konuldu bir de 1 yıldır sırt ağrısı vardı 1 ay önce kuru kesik kesik öksürük başladı dr reynoudun akciğer tutulumu yaptığını söyledi bu tutulum sanırım pulmoner fibrozis bu çok ciddi bir tablo gibi duruyor hocam annem deltacortil celcept coraspin kullanıyor akciğerdeki fibrözün ilerlemesi durdurulabilir mi yoksa ilaçla bu mümkün değil midir? Ne olur yardım edin hocam çok üzülüyorum çok merak ediyorum günlerdir araştırıyorum gece uykusu haram oldu :(
Sayın İlknur hanım; Hipertrofik Osteoartropati çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan akciğer hastalıklarının eklem bulgusudur. Esas hastalık ortadan kaldırıldığında diğer bulgularında ilerlemesi durur. Annenizin pulmoner fibrozis’e yönelik olarak kullandığı ilaçlar sonrasında eklem şikayetleri ortadan kalkacaktır. Pulmoner fibrozis hastalığı ise gerek kullanılan ilaçlar gerekse hastalığın kendisi nedeniyle yakın takip gerektirmektedir. Saygılarımla
Değerli Hocam Ben 32 yaşındayım. Bundan 6 ay Önce kollarımdaki Eklem ve Dirsek Kısımlarındaki Yanma ve Sürekli Gerilerek Ağrı Yapması ve Sürekli Ağrıların ve Yanması Olması ayaklarımın Altında Geceleri Sürekli Yanması ile Duvarlarda Gezdirmem Gündüz ve Eklem Yerlerinde Kasılma-Yanma ve Uyuşmanın Olması Nedeni İle Çapa İç Hastalıklarına Çıkmam Sonuncunda Tahlillerim Negatif Çıktı. Fakat Duramıyorum Sürekli Eklem Yerlerimdeki Özellikle Sağ-Sol Kol Birleşimindeki Omuz ve Dirseklerdeki Sürekli Ağrı ve Yanma Ellerde Uyuşma Kasılma Geceleri Ayaklarda Yanma Olması Sonucunda Tekrar Cerrahpaşa Tıp Fakültesine Çıkmam Sonucunda İç Hastalıkları Romotolojiye Yönlendirdi. Romatoloji Bölümünde Raporlu 1-SALAZOPYRİN 2-NAPROSYN FORT 3-PERŞEMBE TOK 6 TABLET 4-CUMA FOLBİOL İLTİHAPLI KİREÇLENME VE İLTİHAPLI ROMATİZMA TEŞHİSİ KONULDU. Fakat Ben Bu İlaçları Kullandıkça Ağzım Kuruyup Ağzımda Yaralar Geceleri Ayaklarımda Daha Çok Ateşlenme Ağrılarım Kesileceği Yere Daha Çok Artmaya Başladı. Sabahları Vucudum Yanıyor Kilitlenmiş bir şekilde Eller Yanıyor Gözlerim Yanıyor İyileşeceğim Yerde İlaçlar Daha Çok Olmayan Belimdeki Ağrılarıda Harekete Geçirerek Dahada Kötü Yapıyor. Artık Ne Yapıp Kime İnanıp Güvenerek İlaçları Kullansam mı Kullanmasam Mı Çok Kötü Durumdayım. Bu Rahatsızlık Başlayalı Tahlile Göre 6 Ay Olmuş. Nasıl Tedavi Görerek veya Kimden Destek Alarak Bu Hastalığı Yenebilirim. Yardımlarınızı Rica Ediyorum. @gmail.com adresime mail olarak cevaplamanızı rica eder iyi çalışmalar dilerim.
Sayın Z. Tüten; anladığım kadarı ile size Romatoid Artrit (İltihaplı eklem romatizması) teşhisi konularak tedaviye başlanmış. Aslında ayrıntılı olarak muayene etmeden kesin bir değerlendirmede bulunmak mümkün değilse de eklem şişliği olmaması ve yapılan laboratuar tetkik sonuçlarının normal sınırlarda bulunması teşhis ile ilgili bir sıkıntı yaşandığını düşündürmekte. Bu nedenle benim önerim ilaçlara devam etmeden önce yeniden değerlendirilmenizdir. Saygılarımla
Hocam, bana da RA tanısı konuldu. Temmuz ayından beri Delta Cortil 5mg, Melox 15 mg ve balık yağı kullanıyorum. Temmuz, Ağustos, Eylül aylarında Yalıkavak'ta idim ve elimdeki şişlikler hemen geçmişti, ağrım da olmuyordu. Ekim ayında Ankara'ya döner dönmez tekrar atak yaptı, doktorumun daha önce verdiği ama kullanmadığım Arava ile Plaquenilden birer adet kullanmaya başladım. Ayrıca CalsiNet-D3 kullanıyorum. Bu bahsettiğim ilaçların hepsini içmeme rağmen hangi eklemimi biraz zorlasam hemen ağrı başlıyor. Ağrılar başlangıca göre çok hafif sayılır ama devamlı var. Benim sormak istediklerim; Flantedin adlı ilacın yan etkilerinin daha az olduğunu okudum, Delta Cortil yerine onu kullanmam daha iyi olur mu? Ayrıca Arava prospektüsünde Plaquenil ile kullanımı önerilmez diyor ama ben ikisinden de birer tane kullanıyorum, sakıncası var mıdır? Bu arada bende eskiden beri kemik erimesi var, bu ilaçlara başlamadan önce ölçtürmüştüm, -0/02 ler var, doktorum Fosamax da kullanmamı istedi ama diş eti problemim var, bunun yerine K2 vitamini kullansam iyi olur mu? Bu hususlarda bilgi verirseniz çok mutlu olucam, saygılarımla.
Sayın T. Mertok; Flantadin etki ve yan etki bakımından Deltacortril’den daha geridedir, hastalık aktivitesinin baskılanması yönünden ilaç değiştirmeniz ilaç dozunda yeni ayarlamalar yapılmasına gerek gösterebilir. Arava ile beraber Plaquenil kullanılması doktorunuzun hastalık aktivitesini baskılamaya yönelik bir tercihidir ve yan etkileri yönünden izlendiğinizde bir sakıncası yoktur. Sizi kemik erimesi olarak nitelendirdiğiniz osteoporoz/osteopeni de önemli olan T skorudur ve kortikosteroid tedavisi kullanmanızdan dolayı beraberinde önlem olarak kemik metabolizmasına yönelik ilave tedavi almanız gerekir. Bütün ilaçların yan etkileri vardır ve burada önemli olan bir tedaviyi planlarken elde edilecek fayda/zarar oranının göz önünde bulundurulmasıdır. Saygılarımla
Ben 16 yaşını doldurdum 17 yaşından gün aldım ve yeni evlendim ve hamile olduğumu öğrendim aynı zamanda ben deposilin 1.2 iğnesi vuruluyorum bunun benim ve çocuk için zararı var mı ne yapmalıyım?
Sayın F. Yıldız; Depo penisilin preparatı Deposilin’in etken maddesi olan benzatin penisilin G gerek hamilelik öncesi gerekse hamilelik döneminde kullanılabilir. Endişelenmenize gerek yoktur. Saygılarımla
Hocam benim yıllardır sedefe bağlı romatizmam var humira ve mtx kullanıyorum, fakat geçtiğimiz yıllar içerisinde çok düzenli kullanmadım gerek duydukça yaptım bir iki iğne şimdi istem dışı hamile kaldım, acaba bebekte bir sakatlık söz konusu olabilir mi ne yapmam gerekir şimdiden teşekkürler
Sayın N. Kaya; yapılan çalışma sonuçlarına göre Methotrexate kullanan hastalarda hamilelik sakıncalı olabilmektedir ve bayan hastaların ilacı kullanırken ve bırakmalarından sonra en az 1 adet dönemi kadar hamile kalmamaları önerilmektedir (Pregnancy should be avoided if either partner is receiving methotrexate; during and for a minimum of three months after therapy for male patients, and during and for at least one ovulatory cycle after therapy for female patients.) Humira kullanırken hamile kalmanın bebek üzerinde sakıncalı bir etkisi tespit edilmemiştir ancak hamilelik döneminde ilaca devam etme konusunda doktorunuz ile görüşmeniz gerekmektedir. Mevcut durum hakkında ise ne yapılacağına karar vermeden önce sizi takip eden romatoloji ve kadın doğum uzmanları ile görüşmenizi tavsiye ederim. Saygılarımla
Hocam uzun bir süredir iki ayağımda da ayaklarımın altında üşüme buz gibi oluyor kalın çorap kışlık ayakkabı giyiyorum yinede aynı bazen diz kapaklarım ve biraz üslerinde de acıma ve üşüme var 1 yıldır böyle çok doktor gezdim kan tahlilleri mr emg yapıldı ama hepsi temiz çıkıyor sıcak havalarda bile ayaklarımız altı buz gibi ve bazen ağrıda yapıyor bağırsaklarımda devamlı bozuk fizik tedavi romatoloji nöroloji hepsini gezdim kullandığım ilaçlarında bir etkisi olmadı hangi bölüme gideceğimi şaşırdım
Sayın Ö. Ateş; yapılan tüm muayene ve tetkiklerin sonucunda bir tanıya ulaşılamadığını bildirmişsiniz. Mide barsak sistemi semptomlarına yönelik olarak Gastroenteroloji uzmanı tarafından değerlendirilmeniz ve onlar tarafından yapılacak ileri tetkikler ile bir neticeye ulaşacağınızı düşünüyorum. Saygılarımla
Hocam merhaba ben fmf hastasıyım günde 3 tane colchium kullanıyorum bunun dışında bacaklarımda ağrı var bu ağrılar biraz dolaşayım gezeyim ki normal insanlara göre hiçbir şey hemen ayaklarımda karıncalanmayla başlayan şiddetli ağrı ve acı başlıyor tüm belden altım ağrı içinde kalıyor ve adım atarken güçlük çekiyorum ve bu ağrılar olduğunda şiddetli bir uyku hali oluyor ki kesinlikle gözümü açamıyorum olduğum yerde uyuyorum istemsiz bir uyku hali oluyor ağrım rahatlayınca uyanıyorum. Geceleri ayaklarımda ellerimde ateşlenme ve ağrıyla uyanıyordum algoloji bölümüne gittim iki ay ozon tedavisi ve 10 ar gün aralıklarla serumla lidokain verildi ve lyrica ilaç kullanıyorum gece ateşlenmeler azaldı ağrım eskiye göre iyi gibi ama yorulmadığım sürece ki yorulmak bana göre ağrıma göre alış veriş merkezine gidip 3 tane mağazaya girip çıkmak. Kan sonuçlarımda hiçbir şey çıkmıyor en son ki değerlerimde şu yazıyor henüz gösteremedim immünoloji testleri ım119-ana anti ve nükleer antikorlar(ıfat)negatif-zayıf ince granüler boyanma bulunmaktadır sonuçlar 1 pozitif ile 4 pozitif arasında değişmektedir. Dansite düşük görünüyor ve albümin 5 olması gerekirken 5.08. Romatoloji bölümüne sürekli tedaviye gidiyorum ama sonuç yok maalesef. Bilgilendirebilirseniz çok çok sevinirim şimdiden teşekkür ederim iyi çalışmalar
Sayın E. Erdal; FMF hastası olarak uzun süredir günde 3 adet (1.5 mg/gün) kolşisin kullandığınızı belirtmişsiniz. Bu ilacın yan etkileri arasında Nöromiyopati de bulunmaktadır. Dolayısıyla Romatoloji/Nöroloji klinikleri tarafından bu yan etki yönünden gerekirse ENMG testi ile beraber değerlendirilmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
Colchicine burada bulunuyormu
Sayın Serkan bey; kolşisin tablet piyasada COLCHICUM DISPERT 0,5 Mg draje ve KOLSIN 0,5 Mg draje formlarında bulunmaktadır. Saygılarımla
Belime uygulanan kuru iğne tedavisi sonrasında bel ve kalça-baldırlarda üşüme hissi oluştu her iki bacakta da. Daha öncesinde bir sorun yoktu. Ben de araştırmaya başladım ve fibromiyalji karşıma çıktı. Fibromiyalji hastalığında üşüme hissi oluşur mu? Fibromiyalji de kesin tedavi var mıdır? İyi çalışmalar Merhaba Hocam, Kuru ıgne tedavisi sornasinda ortaya cikan usume hissi icin ne yapilabilir. Bel bolgesine yapilan kuru igne tedavisi sonrasinda once belde agri basladi. Sonra agri hafiflerken belde, kalca ve ust baldırlarda usume hissi olustu ve gecmiyor. 1 aydir devam ediyor. Tedavi oncesinde boyle bir sikintim yoktu. Kuru igne tedavisi kuyruk sokumumda sert bir zeminden kalkarken olusan agri nedeni ile yapilmisti. FTR uzmani bir Prof. tarafindan uygulanmisti. 1 aydir gecsin diye bekliyorum ancak bir turlu gecmiyor. Kan sayımlarında B12, TSH, ASO, RF faktoru ve Sedimentasyon hep normal sinirlar icerisinde gozukuyor. Norolojı ve FTR uzmanlarina gorundum. Siyatik siniri ile ilgili sorun icin duz ayak tesiti turu tesler uygulandi. Bir sorun yok denildi. En son EMG (pleksus protokolu ve radıkulopati protokolu) ve bel MR cekilmesi onerildi. EMG icin randevu aldim ancak o da ıgneli olacak herhalde ve korkuyorum. Sizce igneli EMG ye gerek var midir? MR cekilmek mantikli midir? Bende belde haifi agri var. egilip kalkabiliyorum. Topuk ve parmak uclarinda yuruyebiliyorum. Usume hissi kendiliginden gecer mi acaba. Cevaplarsaniz cok mennun olurum. Iyi calismalar dilerim.i
Sayın A. Ceyhanlık; Fibromiyalji sendromu kas iskelet sisteminde yaygın şekilde ağrı, tutukluk ile beraber doktorun muayenesi esnasında tespit ettiği ağrılı hassas noktaların bulunduğu bir klinik tabloya denilmektedir. Bu hastalığa ait hiçbir özel laboratuar bulgusu yoktur. Fibromiyalji sendromunda en sık görülen ve en önemli karakteristiği olan bulgular, vücutta birden çok bölgeyi içerecek şekilde yaygın ağrı, tutukluk, yorgunluk ve uyku bozukluğudur. Ağrı kollar, bacaklar, bel ve boyun bölgeleri de dahil olmak üzere tüm vücut’da hissedilir. Hastaların % 75-85’inde sabahları tutukluk ile beraber halsizlik vardır ve bu halsizlik fiziksel aktivite ile artar. Hastaların şikayetleri soğuk ve nemli havalarda, endişe ve stres’li durumlarda, aşırı fiziksel aktivite ile veya tam tersi hareket azlığı ile, uyku bozukluğu olduğu durumlarda ve en son olarak gürültülü ortamlarda şiddetlenir. Fibromiyalji sendromlu hastaların tedavisinde hastanın hastalığı ile ilgili olarak bilgilendirilmesi, hastalık bulgularını şiddetlendiren faktörlerin tespit edilerek ortadan kaldırılması ve eğer beraberinde eşlik eden hastalıklar varsa bunların tedavi edilmesine çalışılır. Bütün bunlara ilave olarak Fibromiyalji sendromlu hastalarda farklı ilaç gurupları hastaya göre değişen başarı oranları ile kullanılmaktadır. Eğer sizde kesin olarak Fibromiyalji teşhisi konulacak olursa burada hastalık semptomlarını şiddetlendiren faktörlerin tespit edilmesi ve öncelikle bunların ortadan kaldırılması gereklidir. Daha sonra hangi medikal tedavinin seçileceğine karar verilmesi uygun olacaktır. Saygılarımla Sayın A. Ceyhanlık; ENMG testinden sonra alt ekstremitelerde görülen şikayetlerin nedeni ortaya konulabilir ve buna yönelikte tedavi planlanabilir. Saygılarımla
Hocam merhabalar ben bundan iki yıl önce sabahları oluşan bacaklarımda ağrı nedeniyle fizik tedavi uzmanına gittim ve doktorum bana çektiği MR ler sonucu sakroiliak bölgemde ödem olduğunu ve ankilozan spondilit olabileceğimi söyledi. HLAB27 testim negatif çıktı belirli bir dönem zeloxim kullandım hiç ağrım filan olmuyordu hareketlerimde de kısıtlanma yoktu. Daha sonra ben işi riske atmamak için başka doktorlara da gitme kararı aldım aynı hastanedeki diğer doktor benim acilen biyolojik ajan tedavisine başlamamı istedi. Ben de romatoloji uzmanı olan prof. bir hocamıza gittim güldü ve hiç gerek olmadığını benim kan değerlerimin hepsinin normal olduğunu ve sana verdikleri antieflamatuar ilaçlarım karaciğer enzimlerimi yükselttiğini söyledi ve bana sadece dolgit krem verdi ama ağrılarım arttı ve iki ay sonra lyrıca 75 mg verdi halen kullanıyorum iki aya yaklaştı başlayalı ağrılarımı çok az azalttı ne yapmalıyım kafam karıştı yardımcı olur musunuz.
Sayın Adem bey; MRI’da sakroiliak eklem bölgesinde ödem tespit edilmesi sizde mutlaka Ankilozan Spondilit (AS) bulunduğunu göstermez, AS tanısını koyabilmek/doğrulayabilmek için kullanılan bazı kriterler vardır ve ancak bu kriterlere uyan hastalarda AS varlığından bahsedilebilir. Benzer şekilde AS hastalarında biyolojik ajan tedavisine başlanabilmesi için de bazı kriterler vardır ve bu kadar pahalı ve yan etkilere sahip ilaçları herkes aklına geldiği gibi kullanamaz ve kullanmamalıdır. Bana yazmış olduklarınızdan anladığım kadarı ile sizde sakroileitis bulunmakta ve bu durumda analjezik dozlarda ve gereğinde kullanılacak olan nonsteroid-antiinflamatuvar ilaçlar sizin için yeterli olacaktır. Bu arada belli aralıklar ile kontrollere devam etmeniz hastalık seyrinin takibi için uygun olacaktır. Saygılarımla
Ben sürekli bel ağrısı çekiyorum ağrı kasıklarıma kadar vuruyor ağrı geldiği zaman belimi düzeltemiyorum
Sayın Engin bey; şikayetleriniz mekanik nedenlere (bel fıtığı-lomber disk hernisi) bağlı labileceği gibi bazı romatizmal hastalıklarda da (Seronegatif Spondilartropatiler gurubu hastalılar) benzer bulgular olabilir. Bu nedenle muayene sonrasında laboratuar ve radyografi/MRI ile incelenmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
İltahaplı romatizma hastalığı ilaçları nedir
Sayın S. Sapaz; Halk arasında iltihaplı romatizma olarak da bilinen Romatoid Artrit (RA) hastalığının tedavisinde ilk aşamada ağrı kesici ilaçlar kullanılmakla beraber bu ilaçların kalıcı eklem hasarını önleyici etkileri yoktur. Bu nedenle en kısa sürede ikinci basamak ilaçlar ile tedaviye geçilmesi gerekir. 2. basamak ilaçlar veya hastalık seyrini değiştiren ilaçlar gurubu olarak isimlendirilen tedavi seçeneklerine dahil olan ilaçlardan Methotrexate (30 mg/hafta), Hidroksiklorakin (400 mg/gün), Salazoprin (3 gr/gün) ve Leflunomide (20 mg/gün) maksimum dozlarda kullanılır. Eğer bu ilaçların yeterli doz ve sürede kullanılmasına rağmen yeterli etki elde edilemez ise o zaman hastalarda bu ilaçların 2 veya 3 tanesinin beraberce kullanılması denenebilir. Yine bu kombinasyon tedavisi yeterli doz ve sürede kullanılmasına rağmen hastada başarılı sonuç alınamaması yani hastalığın remisyona sokulamaması durumunda ise biyolojik ajanlar ile tedaviye geçilir. Bugün için biyolojik ajan tedavisinde en sık olarak Remicade, Humira ve Enbrel kullanılmaktadır. Bu üç ilaç gurubu ile yeterli doz ve süre uygulanmasına rağmen başarılı sonuç alınamayacak olur ise yılda iki kür halinde uygulanan bir başka tedavi seçeneği de (anti-CD20: Maphtera) bulunmaktadır. Saygılarımla
Merhabalar hocam vermis oldugunuz bilgiler icin cok tesekkur ederim daha oncede yazmistim size as hastayim ben doktor bey bu hastaligin derecenlendirme durumu veya 1. 2. Evresi gibi durumu varmi embral igne kullanmistim ben bu hastaligin kacinci evrede oldugunu gosterir veya bu konuda rapor verilebilirmi.acikcasi doktor bey benim esim askeri personel ve tayin durumu icin atamaya esas saglik raporu alabilirmiyim ve tayin gidecegimiz Bolgede romotoloji bolumunun olmasi sarttir gibisinden bir ibareyi iceren rapor alinabilirmi doktor bey bu konu benim ve esimin kafasini cok karistiriyor ne yapacagimizi bilemiyoruz bize bir yol gosterici olursaniz cok memnun oluruz cok tesekkur ederiz. İyi calismalar sagolun
Sayın İlknur hanım, sizi takip eden hastahane sağlık kurulundan Ankilozan Spondilit hastası olduğunuza dair durum bildirir bir rapor alınabilir ancak bunu tayin için kullanıp kullanamayacağınız konusunda bir bilgi sahibi değilim. Saygılarımla
Merhaba doktor bey bana fibromiyalji tanısı konuldu.Fibromiyalji anüs ağrısı yaparmı ?
Sayın Halime hanım; Fibromiyalji Sendromunun sık rastlanan semptomları arasında bulunmadığından dolayı, altta yatan başka bir hastalık varlığı bir Gastroenteroloji uzmanı tarafından araştırılmalıdır. Saygılarımla
Bel bölgeme yapılan kuru iğne tedavisi sonunda önce belimde ağrı oluştu. Daha sonra ise belimde ve kalça ile baldırlarda üşüme hissi ortaya çıktı. Yaklaşık 20 gündür devam ediyor. Nöroloji ve FTR ile görüştüm. Kan tahlillerimde ASO ve RF, B12 ve TSH değerleri normal çıkıyor. Hemogramda da bir tek ALT de yükseklik var. O da 40 yerine 48 çıkıyor. Bu konuda bana ne tavsiye edersiniz. Kuru iğne tedavisi fıtık veya sinir hasarı oluşturmuş olabilir mi? Hangi doktora görünmeliyim. Sizce kendiliğinden geçme ihtimali var mıdır? EMG çektirmek gerekir mi?
Sayın A. Ceyhanlık; Kuru iğne tedavisi genellikle Fibromiyalji Sendromlu hastalarda kullanılan ve bazı vakalarda yararlı olabilen bir tedavi seçeneğidir. Bu işlem sonrasında ortaya çıkan şikayetler bir komplikasyon değil, muhtemelen sizin primer hastalığınızın semptomlarından birisidir. Fibromiyalji sendromu tedavisinde kullanılan ilaç seçeneklerinden birisi ile şikayetlerinizin ortadan kalkacağını düşünmekteyim. Saygılarımla
Sayın Doktorum, 69 yaşında ve 25 yıldır romatoit artirit hastasıyım. 6 aydan bu yana da trokanterik bursit tedavisi için kalçama 3 kez enjeksiyon yapıldı. Kısa süreli kısmi iyileşmeden sonra ağrılar şiddetlenerek devam etti. RA'lı hastalarda kalça bursiti ameliyatının mahzuru olup, olmadığını öğrenmek istiyorum. Saygılarımla.
Sayın G. Atarer; Romatoid Artrit (RA) hastalarında yapılacak olan kalça trochanterik bursit operasyonlarının herhangi bir sakıncası yoktur, sadece kullanmış olduğunuz ilaçlara yönelik olarak ilave tedbirler alınması gerekir ve bu konuda da sizi takip eden doktorunuz gerekli önerilerde bulunacaktır. Ayrıca bu kadar sık tekrarlayan bursit ataklarının altında yatan nedenin de araştırılması uygun olacaktır. Saygılarımla
İyi çalışmalar doktor bey yaklaşık 3 ay önce As tanısı kondu. Sedim 16 / HLAB27 negatif/ sakroliliak mr da ise nodül oluşumları gözlendiği söylendi. 25 yaşındayım ağrılarım son bir yıldır var. Rantudil kullanıyorum iyileşmekten ziyade daha kötü oldum. Erken tanı olduğum için TNF ilaçlarına başlamamı öneriyor doktorum. Bu ajanlar hastalığı ne kadar tedavi edebilir leğen kemiğindeki aşınmayı durdurabilir mi şekil bozukluğu kaçınılmaz mıdır teşekkürler ..
Sayın Buket hanım; her ne kadar sizin fizik muayene bulgularınızı bilmiyorsam da bana yazmış olduğunuz kadarı ile sizde % 95 oranında Ankilozan Spondilit (AS) hastalığı bulunmamakta, ayrıca gerek bilimsel veriler gerekse SGK uygulamalarına göre anti-TNF ajanların başlanabilmesi için bazı kriterler bulunmakta ve sizin şartlarınız da bunları yerine getirmiyor. Benim düşünceme göre öncelikle sizin hastalığınızın tanısının konulması ve ondan sonra da ne çeşit bir tedavi uygulanacağının belirlenmesi gerekir. Saygılarımla
Merhabalar, 3 yıldır sağ dizimde sedef romatizması mevcut. Bunun için her cumartesi 3x2,5mg Methotrexate içiyorum. Sol el baş parmağımda şişlik ve ağrı oluştu. İşyeri hekimi sedef romatizması dedi. Ve zeloxim fort 15 mg tablet verdi. Bu ilaç tedavi için uygun mudur? Methotrexate ile herhangi bir etkileşime girer mi? Değerli bilgilendirmeniz için teşekkür ederim
Sayın E. Budak; Sedef romatizması (psöriatik artrit) nedeniyle Methotrexate 7.5 mg/hafta kullanırken parmak ekleminde şişlik oluşması (artrit) öncelikle ilaç dozunun yeterli gelmediğini düşündürmekte. Burada size verilen Zeloxim 15 mg tablet nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar gurubundandır ve eklem inflamasyonunda azalma meydana getirebilir ayrıca MTX ile olumsuz bir etkileşimi yoktur, beraberce kullanılabilir. Benim önerim öncelikle MTX dozunu yeniden değerlendirmek üzere sizi takip eden doktorunuz ile görüşmenizdir. Saygılarımla.
İyi günler doktor bey, Ben Psöriasis Vulgaris hastasıyım ve bir süredir sırt ve bel bölgemde ağrılar var ve ağzımdan aft hiç eksik olmuyor. 2 sene önce kadar da boyun omurunda da düzleşme tespit edilmişti. Ancak bugüne kadar hiç bir doktor beni sedef hastası olmamdan sedef artrit rahatsızlığına meyilli olabileceğimi anlatmamıştı. Bu ağrılarım için nasıl bir yol izlemeliyim? Şimdiden teşekkür ederim.
Sayın Seden hanım; psöriatik artrit hastalığında omurga tutulumunu ortaya koyabilmek için farklı yöntemler izlenebilir. Erken dönemlerde MRI ile bu tutulumu gösterebilmek mümkün olurken, daha ileri dönemlerde tek başına muayene ve direkt radyografi yeterli olabilir. Ancak öncelikle muayene olmanız gerekmektedir. Saygılarımla
Merhaba Hocam, geçen ay sol ayağımda şişlik olduğu için kontrole gitmiştim. Arada bir de omzumun ve belimin tutulduğunu muayenem sırasında ifade ettim. Yapılan kontroller sonucunda sedimantasyon ( 40) ve Crp (1.80) çıktı. Fakat RF ve ürik asit normal çıktı. Doktorum Salopzyrin ve Triflex yazdı. 1 hafta sonra bende kabızlık başladığı için Salozopyrini 2’den 1 e indirdik. 11 gün sonra tekrar kan tahlili yaptırdım. Sedimantasyon normal ve CRP ise 0.60 civarına inmişti. Yalnız BASO 0.1 yükselmiş ve normalin dışında çıkmıştı. ( 11 gün önce normal seyirdeydi) Bu sonuçlarla beraber colchicum dispert günde 2 defa, salozopyrin günde 2 defa olarak devam ediyorum. Şu an ayağımda bir şişlik bulunmamakta fakat ben kendimi yorgun hissediyorum ve kaslarım ağrıyor. Ailemizde yalancı gut hastalığı bulunmakta. Sonuçları siz nasıl değerlendiriyorsunuz hocam ? Cevaplarsanız çok sevinirim.
Sayın Emir bey; kullanmış olduğunuz Salazopyrine 500 mg EN tablet’in etkin olduğu doz 2-3 gr/gün (4-6 tablet/gün) ve etki gösterme süresi 6-8 haftadır. Sizin kullanmış olduğunuz doz ve süre ilacın etkisini gösterebilmesi için yeterli değildir. Benim önerim hastalığınız ile ilgili olarak tekrar incelenmenizdir. Saygılarımla
Mrb hocam. Bende bel, boyun ve Sırt fıtığı var. 28 yaşındayım askeri personelim. 20 dakika ayakta durduğum zaman belimde ve sırtımda çok kötü yanmalar oluyor ve beni çok rahatsız ediyor. Bunun yanında hareket kısıtlılığı oluyor. Beni en çok rahatsız eden soğuk havalar. Hava soğuk olunca nefesimi kesen bir ağrı oluşuyor sırtımda. Bununla ilgili bana nasıl bir rapor verilebilir. Yardımcı olursanız sevinirim.
Sayın U. Uymaz; öncelikle rütbenize göre Ankara Mevki hastanesi veya GATA’de muayene olmanız gereklidir. Burada elde edilecek muayene ve tetkik sonuçlarına göre TSK iç hizmet yönetmeliği koşullarına uygun olarak sizin hakkınızda sağlık kurulunda bir karara varılır. Saygılarımla
Mrb hocam ben ankilozan spondilit hastasıyım 25 yaşındayım ve senelerce bu hastalıkla mücadele ediyorum kullanmadığım hiç bir ilaç kalmadı salazoprin de kullandım embrel de vuruldum endol sürekli kullanıyorum ama hala şikayetler aynı sağ bacakta ve belde ciddi kasılmalar ve tutukluklar devam ediyor bunun yanı sıra sık sık tekrarlanan boyun ağrım oluyor hocam boynumun da sağ tarafı tutuluyor kafamı oynatmada zorluk çekiyorum hocam bu boyun ağrımda hastalığımın bana vermiş olduğu ağrılardan biri mi? Ben uzun bir süre muayene gitmedim hocam en sonki kontrolümde doktorum iyi olduğumu söylemişti ama simdi bu boyun ağrım benim canımı yakıyor korkuyorum da doktorumun bununda romatizmadan olduğunu söylemesinden sizce hocam ağrımın sebebi as mi? Teşekkürler hocam
Sayın İlknur hanım; Ankilozan Spondilit (AS) hastası olduğunuzu ve eklemlerinizden şikayetleriniz olduğundan bahsetmişsiniz. Kısaca bilgi verecek olursam AS öncelikle sakroiliak eklemlerden (leğen kemiği eklemleri) başlayarak daha sonraki dönemlerde omurgayı tutan, aynı zamanda vücudun diğer bölgelerindeki küçük eklemleri de tutabilen, kronik inflamatuvar bir hastalıktır. Omurga eklemlerinde tutulum bel bölgesinden başlayarak hastalık ilerlemesi ile beraber öncelikle sırt bölgesi (torakal bölge) ve daha sonra da boyun bölgesi (cervikal bölge) hastalığa katılır. Öncelikle omurga bölgesinde ağrı olurken, ilerleyen dönemlerde ağrı azalır ancak hareket kısıtlılığı devam eder. Sizin durumunuzda boyun bölgesindeki ağrıların kökenini ortaya koyabilmek için öncelikle muayene olmanız gerekmektedir. Saygılarımla
Hocam ben 17 yaşındayım. Yaklaşık 3 yıl önce romatoid artrit tanısı kondu. 3 yıldır tedavi görüyorum. ilk başta sağ ayak bileğimde olan ağrı ve şişlik şimdi el parmaklarımın eklemlerinde olmaya başladı. İlaç olarak methotrexate iğnesi, plaquenil, folbiol, naprosyn, prednol kullanıyorum fakat pek bir faydasını göremiyorum. Son zamanlarda ağrı ve şişlikler gittikçe arttı. Sizden yardım istiyorum.
Sayın M. Atalay; Romatoid Artrit (RA) halk arasında iltihaplı romatizma olarak tanımlanan bir hastalıktır. Bu hastalıkta en sık olarak el, el bileği eklemleri, ayak bilekleri, diz ve dirsek eklemlerinde şişlik, ısı artışı, hareket tutukluğu ve ağrı olur. Eğer yeterli derecede tedavi edilmez ise eklemlerde kalıcı hasar meydana gelerek eklemde şekil bozukluğu (deformiteler) gelişir. Romatoid Artrit hastalığının tedavisinde ilk aşamada ağrı kesici ilaçlar (sizinde kullanmış olduğunuz Naprosyn gibi) kullanılmakla beraber bu ilaçların kalıcı eklem hasarını önleyici etkileri yoktur. Bu nedenle en kısa sürede ikinci basamak ilaçlar ile tedaviye geçilmesi gerekir. 2. basamak ilaçlar veya hastalık seyrini değiştiren ilaçlar gurubu olarak isimlendirilen tedavi seçeneklerine dahil olan ilaçlardan Methotrexate (30 mg/hafta), Hidroksiklorakin (400 mg/gün), Salazoprin (3 gr/gün) ve Leflunomide (20 mg/gün) maksimum dozlarda kullanılır. Eğer bu ilaçların yeterli doz ve sürede kullanılmasına rağmen yeterli etki elde edilemez ise o zaman hastalarda bu ilaçların 2 veya 3 tanesinin beraberce kullanılması denenebilir. Yine bu kombinasyon tedavisi yeterli doz ve sürede kullanılmasına rağmen hastada başarılı sonuç alınamaması yani hastalığın remisyona sokulamaması durumunda ise biyolojik ajanlar ile tedaviye geçilir. Bugün için biyolojik ajan tedavisinde en sık olarak Remicade, Humira ve Enbrel kullanılmaktadır. Bu üç ilaç gurubu ile yeterli doz ve süre uygulanmasına rağmen başarılı sonuç alınamayacak olur ise yılda iki kür halinde uygulanan bir başka tedavi seçeneği de (anti-CD20: Maphtera) bulunmaktadır. Size ait klinik muayene bulguları, laboratuar sonuçları, hastalığın seyri ve kullanılan ilaçların dozu ve süresini tam olarak bilmediğimden dolayı size ancak genel hatları ile bilgiler verebiliyorum. Saygılarımla
Hocam benim sürekli ağzımda yaralar çıkıyor. Dr gittim kansızlığıma ve vitaminlere baktılar bir problem yok dediler ve krem verdiler ama fayda etmiyor. Birde ben sürekli halsizim başımı uykudan kaldıramıyorum ve her gün farklı farklı bir yerlerim ağrıyor
Sayın Zeynep hanım; ağızda sık tekrarlayan aft’lar ile seyreden romatolojik hastalıklar yönünden bir romatoloji kliniğinde muayene olarak bu konu ile ilgili tetkikler yaptırmanız uygun olacaktır. Saygılarımla
Sabah uyandığımda ayak topuklarımda ağrı oluyor ara ara geçip sonra tekrar aynı ağrı başlıyor. Sonuçlar: CRP=5.2, ASO=75, RF=5.3, WBC=11.23, MCHC=31.3, PCT=0.31 , sizce ne yapmalıyım?
Sayın S. Katırcı; hafif bir CRP ve WBC yüksekliği dışında laboratuar tetkiklerinizde bir anomali gözükmüyor. Benim önerim bu ağrılar yönünden bir romatoloji kliniğinde muayene olmanızdır. Saygılarımla
2 haftadır yürümede ve koşmaya bağlı ciddi sıkıntı çekiyorum. Diz kapağımın sağ alt tarafını yürürken burktum ve sanki damarlarım içinden yer değiştirdi. Kendiliğinden geçer sandım ama hala acı çekiyorum ne yapmalıyım hocam.
Sayın M. Özdemir; anlatmış olduğunuz kadarı ile diz eklemi içindeki yapılarda (menisküs, çapraz ve yan bağlar) bir zedelenme söz konusu bu nedenle en kısa sürede diz eklem MRI ile değerlendirilmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
Hocam benim ağzımda yaralar çıkıyor. Dr’a gittim gözümde de üveit bulguları olduğu için bana kolşisin dispert verdi. Benimde şuan 3 aylık bebeğim var. Tahlilde Sedimentasyon yüksek çıktığı için bana ilacı kullanmamı istedi. Bu sedimentasyon sütten bebeğe geçer mi bilgilerinize sunarım
Sayın Sevinç hanım; kan tahlili olarak yapılan sedimentasyon, kan içerisindeki şekilli elemanların çökelme hızıdır ve saatte mm olarak ifade edilir. Basitçe anlatacak olursam bazı hastalık durumlarında kanda sedimentasyon hızı yükselir ve bu gibi durumlarda altta yatan hastalık tespit edilerek tedavi edilmeye çalışılır. Sizin anlatmış olduğunuz bulgulara göre doktorunuz muhtemelen Behçet hastalığı düşünerek size kolşisin tedavisi başlamış. Ancak halen bebek emzirdiğinizden dolayı bu ilacı kullanmanız uygun gözükmüyor. İlacın ürün bilgisinde “Kolşisin anne sütüne geçer. Bu nedenle ilaç aldıktan sonra en az 12 saat geçmeden emzirilmemelidir.” Yazmaktadır. Bu nedenle en kısa sürede sizi takip eden doktorunuz ile temasa geçmeniz gerekmektedir. Saygılarımla
Hocam merhaba. Ben fmf hastasıyım. Ataklarım başladığı vakit son zamanlarda sancısı omuzuma çok şiddetli bir şekilde vuruyor. Öyle ki omuzum böbreklerimden daha çok ağrıyor. Cevabınıza gerçekten ihtiyacım var. Henüz 19 yaşında olmam ağrılarımın bu kadar şiddetli olması beni korkutuyor. şimdiden teşekkür ederim.
Sayın S. Yıldız, Ailevi Akdeniz Ateşi (FMF) hastalarında şiddetli karın ağrısı atakları ile beraber bazı hastalarda artrit de (eklem inflamasyonu) görülebilir. Burada akut atak esnasında omuz ekleminde inflamasyonun saptanması için o dönemde muayene olmanız ve gerekir ise ileri tetkik ile bu durumun gösterilmesi gerekir. Daha sonra kullanmakta olduğunuz tedavinizde planlamaya gidilebilir. Saygılarımla
Kulak memesinin biraz yan tarafı boğazımda fındık kadar şişlik var bu nedir zararlımıdır?
Sayın Meltem hanım; boyun bölgesinde ele gelen şişlikler lenf bezlerine ait olup genellikle 0.5 cm boyutlarını geçmediğinde patolojik olarak değerlendirilmezler. Eğer takip esnasında bu şişliklerde büyüme tespit edilir ise inceleme gerekebilir. Saygılarımla
Hocam, 65 yaşındayım. İlk etapta ellerim ve ayaklarımda şişliklerle görülen diz bölgemde harekete bağlı kas ağrısı ile devam eden son aşamada ayakaltlarımda yanma ile uykularımı bölen dayanılmaz ağrılarım ve ateşim var. Rahatsızlığımın tanısının konulabilmesi için hangi bölüme başvurmalıyım. Teşekkür ederim
Sayın S. Aydın, yaygın eklem ağrısı, şişlik ve ateş şikayetleri altta yatan nedene yönelik olarak araştırma gerektirir. Bu nedenle bir romatoloji kliniğine başvurmanız ve araştırılmanız uygun olacaktır. Eğer neden olarak romatolojik hastalık dışında bir başka patoloji tespit edilecek olur ise oradan sizi yönlendireceklerdir. Saygılarımla
Hocam soruma cevap verdiğiniz için çok teşekkür ederim allah sizden razı olsun peki hamile kalırsam da zeloksime devam edebilir miyim ya da benzerine şimdiden teşekkür ederim saygılarımla hocam
Sayın E. Işıklı, gebe kalınmasından sonra ilaca devam etmeniz önerilmemektedir. Bu konuda ilaç firmasının önerisi ” Klinik öncesi testlerde herhangi bir teratojen etki görülmemis olmakla birlikte Zeloxim gebelerde ve bebeğini emziren annelerde kullanılmamalıdır”. Saygılarımla
Hocam bana fibromiyalji tanısı konuldu ama ağrılarım çok fazla boynumda sırtımda ağrılar kaşıntı ve yanmalar oluyor ve hep halsizim eklemlerimde de çok ağrı var sabahları çok yorgun uyanıyorum ne yapabilirim
Sayın Ayşe hanım; halk arasında yumuşak doku romatizması olarak bilinen Fibromiyalji Sendromu; kas iskelet sisteminde yaygın şekilde ağrı, tutukluk ile beraber doktorun muayenesi esnasında tespit ettiği ağrılı hassas noktaların bulunduğu bir klinik tabloya denilmektedir. Bu hastalığa ait hiçbir özel laboratuar bulgusu yoktur. Fibromiyalji sendromunda en sık görülen ve en önemli karakteristiği olan bulgular, vücutta birden çok bölgeyi içerecek şekilde yaygın ağrı, tutukluk, yorgunluk ve uyku bozukluğudur. Ağrı kollar, bacaklar, bel ve boyun bölgeleri de dahil olmak üzere tüm vücut’da hissedilir. Hastaların % 75-85’inde sabahları tutukluk ile beraber halsizlik vardır ve bu halsizlik fiziksel aktivite ile artar. Hastaların şikayetleri soğuk ve nemli havalarda, endişe ve stres’li durumlarda, aşırı fiziksel aktivite ile veya tam tersi hareket azlığı ile, uyku bozukluğu olduğu durumlarda ve en son olarak gürültülü ortamlarda şiddetlenir. Fibromiyalji sendromlu hastaların tedavisinde hastanın hastalığı ile ilgili olarak bilgilendirilmesi, hastalık bulgularını şiddetlendiren faktörlerin tespit edilerek ortadan kaldırılması ve eğer beraberinde eşlik eden hastalıklar varsa bunların tedavi edilmesine çalışılır. Bütün bunlara ilave olarak Fibromiyalji sendromlu hastalarda farklı ilaç gurupları hastaya göre değişen başarı oranları ile kullanılmaktadır. Eğer size kesin olarak Fibromiyalji teşhisi konulacak olursa öncelikle hastalık semptomlarını şiddetlendiren faktörlerin tespit edilmesi ve bunların ortadan kaldırılması gereklidir. Daha sonra ise hangi medikal tedavinin kullanılacağına karar verilebilir. Saygılarımla
Hocam merhaba ben fmf + MS tanısı ile izleniyorum. Fmf adına taşıyıcı görünmekle birlikte 2003 te diz kapağımda şişlikle ortaya çıkan bir artrit geçirdim. En ağır atağım oydu. Ataklarım genelde eklem ağrıları ve bulantıyla geçiyordu. Klasik fmf karın ağrısını hiç yaşamadım. 2006 yılında inanılmaz baş ağrısı baş dönmeleri şikayetleriyle acillerde süründükten sonra nihayet mr çekilmem istendi ve mr da beyinde lezyonlar tespit edildi. Önceleri fmf kaynaklı olabileceği üzerinde durulurken son ataklarla MS tanısında karar kılındı. MS sıkıntılarımla birlikte fmf adeta kayboldu. MS galip geldi. Acaba eklem ağrılarım da fmf kaynaklı değil de MS sebebiyle olabilir mi? Gerçi ana pozitifliği var bende ama. Hocam MS ataklarım hep beyin merkezli sürerken bu yıl ayaklarımda uyuşma neticesinde sırt mr ı çekildim ve omuriliğimde lezyon tespit edildi. Lezyonun bulunduğu kısım çok ağrıyor günlük hareketlerimi kısıtlıyor zaten bir duruş bozukluğum var. Şikayetlerimi nöroloğuma iletince bana LYRICA 75 mg verdi. Bu ilaç yalnızca ağrı kesici mi yoksa tedavi edici özelliği de var mı? Çok yan etkisi olan bir ilaç ve sadece ağrıyı dindiriyorsa kesince yeniden başlayacaktır ve bu beni tedirgin ediyor. Bugün ilk dozu aldım ve baş dönmem var bu geçer mi bir haftanın sonunda? Lyrica lezyonumu tedavi eder mi? Yoksa sadece acıyı hissetmemi engelleyerek beni uyuşturur mu? Şu anda kullandığım ilaçlar colchicine 1 mg , cipralex 10 mg ( baş ağrılarım için verilmişti) ve lyrica 75 mg. Şimdiden çok teşekkürler beni lyrica konusunda bilgilendirin lütfen. Tedavi eder mi bu ilaç? Ve sizce bende fmf var mı yoksa her şeyin sebebi MS mi? Çok sağ olun saygılarımla
Sayın B. Kara; tek başına bir artrit atağı ile FMF tanısı konulması çok sık rastlanan bir olgu değil ve ben de FMF konusunda var veya yok diye bir yorumda bulunamam. Anladığım kadarı ile Lyrica sizin şikayetlerinize yönelik olarak verilmiş olup, MS lezyonları üzerine bir etkisi yoktur. Saygılarımla
Hocam ben AS hastasıyım zeloksim fort kullanıyorum hamile kalmak istiyorum ilaca devam edebilirmiyimm
Sayın E. Işıklı, nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar kullanırken hamile kalmanın gebeliğin oluşması ve seyri açısından bir sakıncası yoktur.
Eşim 30 yaşında 6 yıl önce Ankilozan Spondilit teşhisi konulmuş. Sırt, boyun, bel ve kalça da çok ağrı yapıyor. Sadece ağrı kesici alıyor. Egzersiz ağrılarını azaltır mı ağrı kesici olarak cataflam kullanıyor doğru bir ağrı kesicimidir.
Sayın Derya hanım; kısaca bilgi verecek olursak Ankilozan Spondilit (AS) öncelikle sakroiliak eklemlerden (leğen kemiği eklemleri) başlayarak daha sonraki dönemlerde omurgayı tutan, aynı zamanda vücudun diğer bölgelerindeki küçük eklemleri de tutabilen, kronik inflamatuvar bir hastalıktır. AS tedavisinde ilk olarak nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar (eşinizin de kullanmış olduğunuz Cataflam ve benzerleri) kullanılır. Bu ilaçların ağrı kesici özelliklerinin yanı sıra iltihabı (inflamasyonu) azaltıcı etkileri de vardır. Ancak bu gurup ilaçlar ile hastalık aktivitesini baskılayıcı sonuç elde edilemez ise ve eğer hastalarda esas olarak omurga dışı eklemlerde (omuz, dirsek, kalça, diz, ayak bileği gibi) bir tutulum varsa o zaman 2. basamak ilaçlardan Salazopyrin ile tedaviye geçilir. Salazopyrin tedavisinde ilaca 500 mg/gün dozda başlanarak her hafta doz artımına gidilir ve yaklaşık 4 hafta sonra 2 gr/gün doza çıkılır. Eğer 2 gr/gün doz ile etki elde edilemez ise bu ilacın dozu maksimum 3 gr/gün kadar çıkılabilir. Salazopyrin tedavisinde ilacın etkisi 6-8 hafta sonra görülmeye başlanır ve hastanın vereceği cevaba göre doz ayarlaması yapılır. Eğer 3 gr/gün doza çıkılmasına rağmen hastalık aktivitesi kontrol altına alınamayacak olursa bir başka tedavi seçeneği olarak son dönemlerde biyolojik ajanlar gurubundan anti-TNF ilaçlar da (İnfliximab=Remicade, Etanercept=Enbrel, Adalimumab=Humira) kullanılmaktadır. Yapılacak olan egzersizlerin etkisi daha çok mobilitenin korunması üzerinedir. Saygılarımla
Fmf hastasiyim amiloid A 60609 cikti bu nedemek oluyor
Sayın Elif hanım, göndermiş olduğunuz değer muhtemelen sonuç değil, o tetkiki yaptırdığınız yerdeki barkod numarasıdır. Saygılarımla
Hocam selam kolay gelsin bana A.S tanısı konuldu buradaki aynı hastalık şikayetlerinin nerdeyse hepsi var şubat ayından beri tedavi görüyorum ağrılarım biraz azaldı ana metoart 15mg iğne başladımdan bu yana saçım kalmadı nerdeyse ne yapıcağımı bilemiyorum birde bu hastalık geçer mi yoksa hep böyle ilaçlara bağımlı kalıcaz merak ettim teşekkürler
Sayın Feryat bey; Kullanmış olduğunuz Metotrexate’ın yan etkileri arasında saç dökülmesi vardır ancak kullanmış olduğunuz dozlarda bu yan etkiye daha nadiren rastlanır. Bu nedenle benim önerim öncelikle bir Dermatoloji (Cildiye) uzmanına bu konu ile ilgili olarak başvurmanızdır. Ankilozan Spondilit hastaları genellikle hayatları boyunca değişik dozlarda ilaç kullanmak zorunda kalırlar ancak bazı hastalarda hastalığın ilerleyen dönemlerinde ilacı kesmek mümkün olabilmektedir. Saygılarımla
Benim 15 gündür boynunda ensemde ağrı kulağımda ağrı var doktora gittim fibromiyalji sendromu dedi ilaç verdi ama emin değilim ilacın yan etkisi çok fazla kullanmak istemiyorum bir de çok erken tanı koyduğunu düşünüyorum araştırdım ve 3 ay kadar ağrının sürmesi durumunda yani konuluyor muş bir de ilaç epilepside de kullanılıyor bu kafamı karışırdı biraz üstelik doktor kafama bir şey takmazsam geçeceğini söyledi.
Sayın Hatice hanım; kısaca bilgi verecek olursam Fibromiyalji sendromu kas iskelet sisteminde yaygın şekilde ağrı, tutukluk ile beraber doktorun muayenesi esnasında tespit ettiği ağrılı hassas noktaların bulunduğu bir klinik tabloya denilmektedir. Bu hastalığa ait hiçbir özel laboratuar bulgusu yoktur. Fibromiyalji sendromunda en sık görülen ve en önemli karakteristiği olan bulgular, vücutta birden çok bölgeyi içerecek şekilde yaygın ağrı, tutukluk, yorgunluk ve uyku bozukluğudur. Ağrı kollar, bacaklar, bel ve boyun bölgeleri de dahil olmak üzere tüm vücut’da hissedilir. Hastaların % 75-85’inde sabahları tutukluk ile beraber halsizlik vardır ve bu halsizlik fiziksel aktivite ile artar. Hastaların şikayetleri soğuk ve nemli havalarda, endişe ve stres’li durumlarda, aşırı fiziksel aktivite ile veya tam tersi hareket azlığı ile, uyku bozukluğu olduğu durumlarda ve en son olarak gürültülü ortamlarda şiddetlenir. Fibromiyalji sendromlu hastaların tedavisinde hastanın hastalığı ile ilgili olarak bilgilendirilmesi, hastalık bulgularını şiddetlendiren faktörlerin tespit edilerek ortadan kaldırılması ve eğer beraberinde eşlik eden hastalıklar varsa bunların tedavi edilmesine çalışılır. Bütün bunlara ilave olarak Fibromiyalji sendromlu hastalarda farklı ilaç gurupları hastaya göre değişen başarı oranları ile kullanılmaktadır. Anladığım kadarı ile sizin konulan tanı ile ilgili olarak şüpheleriniz bulunmakta. Burada yapılması gereken başka bir uzman doktor tarafından yeniden değerlendirilmenizdir. Bunun sonucunda eğer sizde kesin olarak Fibromiyalji teşhisi konulacak olursa öncelikle hastalık semptomlarını şiddetlendiren faktörlerin tespit edilmesi ve bunların ortadan kaldırılması gereklidir. Daha sonra hangi medikal tedavinin seçileceğine karar verilmesi uygun olacaktır. Saygılarımla
Selam hocam ben üç yıldır kalça ağrısı çekiyorum birçok doktora gittim ama bir sonuç alamadım en son romatoloji bölümüne gittim crp yüksek çıktı ama ağrı şekli romatizmal değil dedi doktorum sabah kalkınca ağrım olmuyor hareket yapınca üç beş dakika ağrı ve tutulmalar başlıyor. En son olarak üç fazlı kemik sintigrafisi çekildi oda temiz çıktı doktorum endol hap verdi kullanınca ağrım gidiyor ama büyük abdest yaparken iltihap tarzı bir sıvı geliyor. Daha önce 6 ay kadar oldu büyük abdesten kanamam oldu bir kaç kez ve sürekli karnımda şişkinlik oluyor acaba bağırsakla alakalı bir rahatsızlıktan mı kalça ağrısı oluyor yardımcı olursanız teşekkürler.
Sayın Asiye hanım; kalça ağrısı ve sindirim sistemi şikayetleriniz aynı hastalığın farklı belirtileri olabileceği gibi iki farklı hastalığa da bağlı olabilir. Burada öncelikle yapılması gereken kalça ve sakroiliak eklem MRI ve bazı spesifik romatolojik tetkiklerin yanı sıra mutlaka alt gastrointestinal sistemik endoskopik olarak incelenmesidir. Elde edilecek sonuçlara göre tanı konularak tedaviye geçilebilir. Saygılarımla
Ayak parmaklarım bileklerim ağrıyor yataktan ilk kalkarken üzerine basmada zorlanıyorum çok ağrı yapıyor oturduğum yerden kalkarken ağrıyor yatarken otururken az ağrıyor yürümeye başlayınca daha sonra açılıyor ve kollarımın kemikleri gece yatarken aşırı ağrıyor crp yüksek çıktı ne yapabilirim bir de el parmaklarıma ve ayak baldırlarıma kramp giriyor ne hastalık olabilir hangi doktora gideyim teşekkürler
Sayın Kerime hanım; anlatmış olduğuz şikayetler halk arasında kireçlenme olarak bilinen Dejeneratif Osteoartrit hastalığını düşündürmekte ancak CRP tetkik sonucunun yüksek olarak bulunması bu konuda daha ileri bir araştırma yapılması gereğini göstermekte. Bu nedenle benim önerim bir romatoloji kliniğinde ayrıntılı olarak değerlendirilenizdir. Saygılarımla
SLE hastasıyım dizimde ağrı ve tutulma var ne yapmalıyım
Sayın S. Yasav; SLE hastalığında aralarında eklemlerinde bulunduğu pek çok vücut bölgesi hastalığa katılabilmektedir ve tedavi de tutulan organ sistemlerine göre planlanır. Eklem tutulumunda nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar, Hidroksiklorakin ve steroid tedavisi değişik kombinasyon ve dozlarda kullanılabilir. Sizi takip eden doktorunuz ile görüşerek bu konuda yardım alabilirsiniz. Saygılarımla
Selam ben 70 yaşındayım boynumdan girip sırtım ve vücuduma dağılan bir yanma hissi var ağrılı bir yanma hissi ne yapmam gerekiyor hangi doktora gidebilirim?
Sayın Davut bey; anlatmış olduğunuz şikayetler ile ilgili olarak bir Beyin-Sinir cerrahisi (Nöroşirürji) kliniğinde muayene olmanız uygun olacaktır. Saygılarımla
Merhaba, yaklaşık 3 aydır eklemlerimi rahat hareket ettiremiyorum. El parmağımda eklemlerde ve ayağımda şişme var. Yapılan tüm romatizma ile ilgili testler temiz çıktı. 1 sene önce kalçamda ağrı oluştu yürüyemiyecek şekildeydi. Daha sonra boynumda başladı şu anda boynumu rahat hareket ettiremiyorum. Şimdide el parmaklarımda başlayıp tüm eklemlerime yayılan hareket kısıtlaması yaşıyorum. Kan tahlillerinde herhangi bir sorun yok. Ne yapmalıyım? Dahiliye uzmanı fizik tedavi önerdi fakat beni dahiliyeye yönlendiren fizik tedaviydi?
Sayın Erkin bey; bazı romatolojik hastalıklarda hastalarda yaygın gezici tarzda eklem ağrıları ve hareket tutukluğu olmasına rağmen rutin laboratuvar testleinde bir anomaliye rastlanmayabilir. Bu hastalıkları düşündürebilecek spesifik testlere ve muayene bulgularına bakılarak tanıları konulur ve tedavileri planlanır. Sizin de bu hastalıklar bakımından bir romatoloji kliniğinde muayene olmanız uygun olacaktır. Saygılarımla
Benim yirmi yılı aşkın çektiğim diz ve bacak ağrılarım var fakat nedeni teşhis edilemedi. Hastalığım şöyle gelişiyor. Oturur vaziyette hiç ağrı hissetmiyorum fakat ayakta durduğum veya yürümeye başladığımda ilk on onbeş dakikadan sonra dizlerimden (bunu da tam olarak tanımlayamadım dizden başladığı kesin değil) bütün bacaklarıma yayılan yürümeye veya ayakta durmaya devam edersem ağrının şiddeti giderek artmaya ve dayanılmaz bir hal almaya başlıyor en nihayet oturup dinlenmem gerekiyor. Fakat çok fazla yürüdüğümde kısa dinlenme ve oturmalar çok yararlı olmuyor kalktığımda veya yürüdüğümde ağrılarım kaldığı yerden devam ediyor. Birde hastalığımın başladığı senelere göre ağrı süresi kısaldı ve ağrı şiddeti arttı mesela ilklerde bir saat yürüme veya ayakta durmayla ağrıyorsa şu anda bu süre onbeş dakikaya indi. Mümkün olduğunca kısa kesmeye çalıştım umarım fazla uzatıp sizi sıkmamışımdır. Bu hastalıkla ilgili gerekli filimler, tomogrofi ve MR ler kan testleri, kas testleri v.s her şey yaptırdım fizik tedavi ilaçlar falan kullandım ama hiçbir faydasını görmedim. Bu konuda bana yardımcı olmanızı umutla bekliyorum. Sağlıklı günler dilerim.
Sayın K. Aydın; bahsetmiş olduğunuz şikayetler tıp dilinde Claudicatio İntermittans olarak nitelendirilir. Vasküler nedenli olabileceği gibi nörolojik kökenli de olabilir. Bu nedenle öncelikle Damar cerrahisi muayenesi olmanızı eğer buradan herhangi sonuç elde edilemez ise Nöroloji-Beyin Sinir cerrahisi muayenesi olmanızı öneririm. Saygılarımla
Hocam sol sakroiliak eklem inferior sakral yüzde fokal, nonspesifik skleroz artışı ne demektir? Birde faset eklemlerde faset artrit gelişimi ile uyumlu olabilecek bulgular, L4-5 posterior santral geniş protruzyon, Dural keseye temas. Ne demektir Hocam dediğiniz gibi bu MR sonucu fıtık var. Ama her doktor farklı birsey söylediği için sonuc için güvenemiyorum. Sadece bu sonuca bakılarak ciddi bir durum mu ne duruma geldi merak ediyorum çünkü zamanla bacağıma vurması yürümeme yataktan kalkmama engel oluyor. Çok teşekkür ederim hocam.
Sayın Yasemin hanım; bu anlatmış olduğunuz lomber ve sakroiliak MRI bulguları herhangi bir hastalığı göstermeyip, ancak klinik muayene ile beraber değerlendirildiğinde bazı hastalıkların gelişimi yönünden öncü bulgular olarak değerlendirilebilir. Saygılarımla Sayın Yasemin hanım, MRI'da lomber bölgedeki değişiklikler halen başlangıç döneminde olup, tedavi ile rahatlayabilir. Saygılarımla
hocam bel fıtığı değil bende boyun fıtğı var.yanlış yazmışım.ağrım yok sol elimin baş parmağında uyuşma var.fizik tedavi gördüm 14 gün.bazende omzumdan koluma ve elime yayılan karıncalanma var.ne tavsiye edersiniz saygılarımla
Sayın B. Tokat; her ne kadar sizin muayene bulgularınızı bilmesem de arada sırada ağrı olması ve uyuşukluğun devam etmesi iyileşmenin tam olarak gerçekleşmediğini düşündürmekte. Bu nedenle tedavinizi planlayan merkez ile tekrar görüşmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
Hocam 45 yaşındayım bel fıtığı var bende fizik tedavi gördüm. Ağrım yok sol elimin baş parmağı uyuşuk o geçmedi bazen de sol omzumdan koluma yayılan karıncalanma devam ediyor. Ne tavsiye edersiniz. Saygılarımla
Sayın B. Tokat; Bel fıtığında şikayetler bel ve her iki alt ekstremite bölgesinde hissedilir. Bu nedenle sol el başparmağı ve omuz bölgesindeki semptomların kaynağına yönelik araştırmaların yapılması gereklidir. Saygılarımla
Hocam boğaz iltihabi ayağa vururmu
Sayın Ü. Gömleksiz; boğaz iltihabı (tonsillit) sonrasında değişik türde romatolojik tablolar tetiklenebilmektedir. Saygılarımla
Mrb sol dizimin aşağı tarafında sızlama şeklinde ağrılarım oluyor bazen yürürken sanki boşluğa basıyorum gibi oluyorum ve arka tarafında da yürürken kasılmalar hissediyorum. MR sonucunda koyu renkli yazılan: subrapatellar bursada effüzyon izlenmiştir. Fibula başında yaklaşık 1cm boyutunda subkondral kistik lezyon izlenmiştir. Popliteal fossada yaklaşık 3,5 x 2cm boyutunda baker kisti ile uyumlu loküle sıvı kolleksiyonu izlenmiştir. Gittiğim doktor ağrı kesici bir hap ve merhem verdi ama bir faydasını göremedim. Şimdi daha çok ağrıyor. Neler yapmalıyım nasıl tedavi olabilirim ağrılarım nasıl hafifler. Şimdiden teşekkürler.
Sayın Nuray hanım; bahsetmiş olduğunuz şikayetler diz ekleminizde halk arasında kireçlenme olarak bilinen Dejeneratif Osteoartrit – Gonartroz varlığını düşündürmekte. Bu hastalığın tedavisinde öncelikle medikal tedavi olarak nonsteroid antiinflamatuvar gurubu ilaçlar kullanılır. Yeterli derecede etki elde edilemeyen vakalarda Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon programları ile hastanın şikayetleri ortadan kaldırılmaya çalışılır. Daha ileri vakalarda ise ekleme total protez uygulamalarına geçilir. Saygılarımla
Hocam mrh ben 7 haftalık hamileyim doktorum ilaçlarımı kullanmamı söyledi sadece ağrı kesicilerini kullanma dedi kullandığım ilaçlar salazopirin, deltacortil sabah akşam birer tane plaquenil sabah bir ama ben çok tedirginim ne olur beni aydınlatırsanız sevinirim teşekkürler.
Sayın Sebile hanım; kullanmış olduğunuz ilaçlardan Plaquenil hamilelik döneminde önerilmemektedir (Usage of this drug during pregnancy should be avoided except in the suppression or treatment of malaria when in the judgment of the physician the benefit outweighs the possible hazard.) Salazopyrine ise ancak zorunlu durumlarda kullanılabilir (the possibility of harm cannot be completely ruled out, sulfasalazine should be used during pregnancy only if clearly needed.) İlaç kullanımı konusunda doktorunuz ile tekrar görüşmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
SAĞ KALÇA AVASKÜLER NEKROZ 50 YAŞ. ORT.HEKİM PROTEZİ ERKEN BULDU. NASIL UYGUN FİZİK TEDAVİ YÖNTEMİ NEDİR. (İZMİRDE) ŞiMDİDEN TEŞEKKÜRLER
Sayın F. U. Aytış; Kalça protez operasyonu yönünden 50 yaş gerçekten biraz erken bir dönem. Bu nedenle yapılması gereken yüzeyel ve derin ısıtıcı fizik tedavi ajanları ile uygulanacak tedavi sonrasında kalça çevresi kasları kuvvetlendirici egzersizlerdir. Saygılarımla
Merhaba doktor bey, son 3-4 yıldır yaygın vücut ağrılarımdan yakınıyordum. Bu süre içerisinde romatoloji ve fizik tedavi bölümlerine gittim, kan tahlilleri yapıldı. Kan sonuçlarımda D vitamini eksikliği dışında herhangi bir olumsuz bulguya rastlanmadı, dexil ampul kullandım ve en son 1 sene önce doktorların yaptığı fiziksel muayenelerden fibromiyalji teşhisi konuldu. Son 1 yılda ağrılarım çok şiddetli oluyor, geceleri uykumdan şiddetli diz-kalça-omuz ağrısıyla uyanıyorum, uyandığımda sanki felç geçirmiş gibi bacağımı-kolumu zor oynatıyorum (özellikle sağ kısım), sabahları yataktan tutulmalar yüzünden çok zor kalkıyorum, merdiven inip-çıkmada sağ dizimde ve bacak kaslarımda zorlanmalar yaşıyorum. Bu tutulmalar gün ortasına kadar devam ediyor. Gün içerisinde 5-10 dakika hareketsiz kalsam (otursam da ayakta dursam da) yine aynı şekilde kalça-diz-omuz bölgelerinde ciddi sancılar oluşuyor. Hatta artık hafif bir şeyi bir yukarı doğru bile kaldırmakta zorlanıyorum (örneğin çay koyarken çaydanlığı zor kaldırıyorum), kolum ağrıyor. Artık bunun fibromiyalji ötesinde olduğunu düşündüm ve yenimahalle devlet hastanesine FTR Polikliniğine gittim, oradaki doktor kan tahlili istedi ve öncekilerden farklı olarak HLA B27 istemiş, HLA B27 pozitif çıktı ve bel-kalça için röntgen ile MR istedi. Şu sıralar MR sonuçlarımı bekliyorum. AS hastası olabileceğimi söyledi ve derecesini öğrenmek için MR ı bekliyoruz. Bu süre zarfında Rantudil kullanıyorum, günde 60mgX2 kez. Fayda görmedim. MR sonuçlarım çıkınca sizinle paylaşabilirim ancak bu bahsettiklerimden sizler bir yorum yapabilir misiniz? Sizce de AS hastası olabilir miyim? (ek olarak Dayımda bu rahatsızlığın olduğunu söylemeliyim, ilkokul çağlarımda 7-8 sene bronşit tedavisi gördüm, 4-5 sene evvel tiroid hastalığı tedavisi oldum şu anda tiroid rahatsızlığım bulunmamakta) Şimdiden çok teşekkür ediyorum.
Sayın D. Yeşilbaş; sadece HLA-B27 doku gurubunun bulunması sizi Ankilozan Spondilit (AS) hastası yapmaz, yapılan çalışmalara göre sağlıklı bireyler arasında da % 8 oranında bu gene rastlanmaktadır. AS tanısı konulabilmesi için bazı şartları taşımanız gerekmektedir ve eğer bu tanı konulacak olur ise o zaman ilk olarak kullanacağınız ilaç gurubu da nonsteroid antiinflamatuvar (halen sizin kullanmış olduğunuz Rantudil ve benzerleri) ilaçlardır. Bu nedenle benim önerim düzenli aralıklar ile kontrollerinize devam etmenizdir. Saygılarımla
Mrb hocam bütün soruları cevapları okudum bende doğumdan 40 gün sonra belim tutuldu yaklaşık 20 doktor gezdim kimse bilemedi ne olduğunu istanbulda cihan aksoya gitim iltihaplı romatizma ea teşhisi kondu yaklaşık 3 yıldır endol salazoprin rebone bir sürü ilaç içiyorum benimde doğumdan önce hiçbir sağlık sorunum yoktu epidural diye ısrar ettiler …………… gibi bir hastanede enfeksiyon kaptım ne yazık ki ispat edemiyoruz hiç kimseye belden uyuşturma tavsiye etmiyorum ben neler yaşıyorum kızımı büyütmek istiyorum sağlıkla ama çaresi yok ne yazık ki ...
Sayın Melike hanım; 3 yıldır ilaç kullandığınızdan bahsetmişsiniz. Eğer hastalık remisyon (uyku) dönemine girmiş ise ilaç dozunu azaltmak ve hatta bazı durumlarda ilacı tamamen kesmek mümkündür. Bu nedenle benim önerim bu konuları doktorunuz ile görüşmenizdir. Saygılarımla
Hocam merhaba. Ben 4 ay önce çok fazla yürüdüm günde 10000 bin adım. Bunu takiben sağ bacağımda kas yırtılması yaşadım. Tek bastonla hayatıma devam ederken sol kalçam ağrımaya başladı. 10 gün sonrada sağ kalçam. Bu arada dr lar 1 ay boyunca bel fıtığı olduğunu söyleyerek sıcak b vitamini ve kortizon yaptılar kalçama. 1 ay sonra ağrılar dayanılmaz oldu başka bir dr kalça emari istedi ve trokanterik bursit teşhisi kondu. Bu arada HLA-B27 ye bakıldı negatif çıktı. Kan değerlerim hep normaldi. Buna rağmen bir romatolog ısrarla ankilozan teşhisi diğer bir fizik dr u kesinlikle ankilozan değil bir travma sonucu bu olmuş diyor ve fibromiyalji olduğumu söylüyor. Bu gün yapılan tahlillerimde crp normal sedim 25 artık kendimi daha iyi hissediyorum. Günde 40 dk yüzüyorum. Sizin de görüşlerinize ihtiyacım var. Çok teşekkürler saygılar
Sayın G. Ateş; anlatmış olduğunuz şikayetler ve HLA-B27 negatif gelmesinden dolayı sizde % 95 oranında Ankilozan Spondilit hastalığı bulunmuyor. Bunun dışında Trochanterik bursit genellikle aşırı zorlanma sonrasında tek taraflı olarak ortaya çıkar, laboratuar normaldir, teşhisi muayene ve MRI ile konur, eklem istirahati, ilaç tedavisi, Fizik Tedavi ve gerekir ise lokal steroid enjeksiyonundan sonra tamamen düzelir. Sizin durumunuzda hastalığınızın eğer zorlamaz iseniz bir süre sonra ortadan kalkacağını düşünüyorum. Saygılarımla
Sabahları yataktan kalkarken ayaklarımın üstüne basamıyorum. 2-3 dakika sendeleyerek hareketler sonucu normale dönüyor. Bu 1 senedir neredeyse devam ederken son zamanlarda gün içinde de ayak bileğime sızlama baş göstermeye başladı. Yaşım 35 sigara, alkol kullanmıyorum şeker hastası yada buna benzer hastalığım yok. 1,85 cm 88 kiloyum.
Sayın Mustafa Bey; özellikle sabah saatlerinde ayak tabanlarında ağrı olması ve üzerine basamamanız ve yine sonrasında düzelme yaşanması “Seronegatif Spondilartropatiler”yönünden araştırılmanız gerektiğini düşündürmekte. Bu nedenle şikayetleriniz yönünden Romatoloji kliniğinde araştırılmanız uygun olacaktır. Saygılarımla
Benim bacaklarımda diz kapağımın biraz üstü ve aşağıları üşüyor ayaklarımın altıda donuyor havalar soğukken daha çok rahatsız ediyor doktora gittim kan testi yaptı ve sende romatizma yok dedi bana görede ve çevremdeki herkeste romatizma olduğunu söylüyor. 6 ay oldu böyle çok doktor gezdim sonuç aynı bazen hava çok soğuk olduğu zaman ellerimde buz gibi oluyor çok üşüyorum sıcak çok iyi geliyor ısıtıcıyı kendime çevirip evde öyle oturuyorum. İki tane kalın çorap giymeme ve kalın elbiseler giymeme rağmen yinede bacaklarım ısınmıyor şu anda bunları yazarken bile bacaklarıma battaniye alıp oturuyorum.
Sayın B. Karslı; eğer anemi (kansızlık) ve her iki alt ekstremite damarlarındaki patolojilere yönelik araştırmalar yapıldı ve bir olumsuzluk görülmedi ise şikayetleriniz Fibromiyalji Sendromunu düşündürmekte. Bu tanıyı kesinleştirmek için Romatoloji veya Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon kliniklerinde muayene olmanız uygundur. Saygılarımla
Merhaba Hocam benim dizlerimden aşası bazen çok ağrıyor ve bu ağrı uykudayken bile beni uyandırıyor ve ben bazan ilişkiden sonra daha fazla ağrıdığında hissediyorum ayak altlarım yanıyor ama üşüyorum genede ne tedavi görmem gerek
Sayın Hasan bey; öncelikle bu şikayetlerin nedenine yönelik araştırma yapılmalıdır. Bu nedenle benim önerim ENMG testi ile her iki alt ekstremitenin gerek duyu gerekse motor sinirlerinin fonksiyonlarının değerlendirilmesidir. Saygılarımla
Doktor bey merhaba. Rantudil kullanıyorum ama iğne seklinde uygulanıyor. Emziriyorum sıkıntı olur mu ilk defa bugün uyguladılar. Eklem romatizması var dedi doktor yardımcı olursanız sevinirim
Sayın Lale hanım; Rantudil ve benzeri nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar düşük konsentrasyonda da olsa anne sütüne geçmektedir. Bu nedenle emziren annelerde çok zorunlu kalınmadıkça kullanılmaları önerilmemektedir. Sizin de ister oral yoldan (ağız yoluyla) isterse enjeksiyon yoluyla olsun bu ilacı kullanma konusunda tekrar doktorunuz ile görüşmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
Dr.Bey merhaba; Bundan 1 yıl önce sağ tarafım tutulmuş olarak kalktım. Hemen dr. gittim tahlil sonuçlarına göre iltihap oranım çok yüksek çıktı. Antibiyotik tedavisine başladık daha sonra sırt orta noktamda yaklaşık 2 aydır acıma hissi var, ağrı ve yorgunluk belirtilerimde mevcut. Dr gittim fibromiyalji teşhisi kondu. Şu anda cymbalta 30 mg başladık doğru bir ilaç mıdır? yan etkileri oldukça fazla kullanmalı mıyım? sersemlik bulantı ve baş dönmesi yapmakta. Cevabınız için teşekkürler.
Sayın Şebnem hanım; kısaca bilgi verecek olursak Fibromiyalji sendromu kas iskelet sisteminde yaygın şekilde ağrı, tutukluk ile beraber doktorun muayenesi esnasında tespit ettiği ağrılı hassas noktaların bulunduğu bir klinik tabloya denilmektedir. Bu hastalığa ait hiçbir özel laboratuar bulgusu yoktur. Fibromiyalji sendromunda en sık görülen ve en önemli karakteristiği olan bulgular, vücutta birden çok bölgeyi içerecek şekilde yaygın ağrı, tutukluk, yorgunluk ve uyku bozukluğudur. Ağrı kollar, bacaklar, bel ve boyun bölgeleri de dahil olmak üzere tüm vücut’da hissedilir. Hastaların % 75-85’inde sabahları tutukluk ile beraber halsizlik vardır ve bu halsizlik fiziksel aktivite ile artar. Hastaların şikayetleri soğuk ve nemli havalarda, endişe ve stres’li durumlarda, aşırı fiziksel aktivite ile veya tam tersi hareket azlığı ile, uyku bozukluğu olduğu durumlarda ve en son olarak gürültülü ortamlarda şiddetlenir. Fibromiyalji sendromlu hastaların tedavisinde hastanın hastalığı ile ilgili olarak bilgilendirilmesi, hastalık bulgularını şiddetlendiren faktörlerin tespit edilerek ortadan kaldırılması ve eğer beraberinde eşlik eden hastalıklar varsa bunların tedavi edilmesine çalışılır. Bütün bunlara ilave olarak Fibromiyalji sendromlu hastalarda farklı ilaç gurupları hastaya göre değişen başarı oranları ile kullanılmaktadır. Eğer sizde kesin olarak Fibromiyalji Sendromu teşhisi konulmuş ise halen kullanmakta olduğunuz ilaç bu hastalığın tedavisinde onay almış preparatlardan birisidir. Her ilacın etkisi yanında yan etkileri de bulunmaktadır. Burada önemli olan nokta yan etkilerin hasta tarafından tolere edilebilir sınırlar içerisinde kalmasıdır. Eğer sizde ortaya çıkan yan etkiler çok fazla rahatsızlık verecek olur ise alternatif ilaçlar konusunda sizi takip eden doktorunuz ile görüşmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
Merhabalar. Benim sorum ayaklarımla alakalı. Öncelikle küçük parmağımın yanındaki parmağımda tırnak bitişiğinde ağrı ve iltihaplanma oldu. Bir müddet sonra o geçti diğer ayak parmağımda oluştu. O geçtikten sonra başparmaklarımda oluştu. Sürekli biri bitip diğeri başlıyor hocam bunun nedeni ne olabilir?
Sayın Güliz hanım; her iki ayakta birbiri ardı sıra enfeksiyon gelişmesi sistemik bir hastalığın olabileceğini düşündürüyor. Bu nedenle öncelikle Cildiye (Dermatoloji) kliniğine başvurmanızı ve bu yönde bir araştırma yapılmasını öneririm. Saygılarımla
1 yıldır bacaklarımda acıma ve ayaklarımın altı buz gibi donuyor 3 aydır lyrica 150 kullanıyorum şimdi doktorum 225 mg çıkardı ama aynı ayaklarımın altındaki bu üşüme ve sanki rüzgar giriyormuş gibi bu romatizmamı kan tahlillerinde hiç bir şey çıkmıyor ama bir yıldır gün boyu beni rahatsız ediyor bazen o kadar buz gibi oluyor ki yere bile basmakta zorluk çekiyorum 3 tane çorap giymeme rağmen sanki ayaklarım çıplak gibi romatoloji nöroloji fizik tedavi hepsini gezdim ama bir sonuç alamadım sanki bacaklarım ve ayaklarımda bir buz varmışta geziyormuş gibi size sormak istediğim ne yapmam lazım
Sayın E. Taşdemir; 1 yıldır devam eden ve 3 aydır ilaç tedavisi kullandığınız şikayetlerde bu süreç içerisinde azalma olmadığına göre teşhis ile ilgili bir sıkıntı yaşanmakta, bu nedenle benim önerim her şeye yeni baştan başlanması. Öncelikle ayrıntılı bir muayene sonrasında her iki alt ekstremitedeki periferik sinirlerin ENMG ile incelenmesi ve her iki alt ekstremite arteriyel-venöz doppler USG ile işe başlanabilir. Bundan sonraki yol haritası da sizi takip edecek doktor tarafından belirlenebilir. Saygılarımla
Omurilik romatizması tanısı kondu ama tam bu hastalıkla ilgili bir şey bilmiyorum ciddi ağrılarım var ilaçlar mideme ve bağırsaklarımı çok kötü etkiledi bende ilaçları bıraktım bu hastalığın tedavisi var mı çok üzülüyorum 3 çocuğum var 29 yaşındayım bana yardımcı olursanız çok sevinirim
Sayın Esen hanım; Halk arasında omurilik romatizması olarak da isimlendirilen Ankilozan Spondilit (AS) öncelikle sakroiliak eklemlerden (leğen kemiği eklemleri) başlayarak daha sonraki dönemlerde omurgayı tutan, aynı zamanda vücudun diğer bölgelerindeki küçük eklemleri de tutabilen, kronik inflamatuvar bir hastalıktır. AS tedavisinde ilk olarak nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar kullanılır. Bu ilaçların ağrı kesici özelliklerinin yanı sıra iltihabı (inflamasyonu) azaltıcı etkileri de vardır. Ancak bu gurup ilaçlar ile hastalık aktivitesini baskılayıcı sonuç elde edilemez ise ve eğer hastalarda esas olarak omurga dışı eklemlerde (omuz, dirsek, kalça, diz, ayak bileği gibi) bir tutulum varsa o zaman 2. basamak ilaçlardan Salazopyrin ile tedaviye geçilir. Salazopyrin tedavisinde ilaca 500 mg/gün dozda başlanarak her hafta doz artımına gidilir ve yaklaşık 4 hafta sonra 2 gr/gün doza çıkılır. Eğer 2 gr/gün doz ile etki elde edilemez ise bu ilacın dozu maksimum 3 gr/gün kadar çıkılabilir. Salazopyrin tedavisinde ilacın etkisi 6-8 hafta sonra görülmeye başlanır ve hastanın vereceği cevaba göre doz ayarlaması yapılır. Eğer 3 gr/gün doza çıkılmasına rağmen hastalık aktivitesi kontrol altına alınamayacak olursa bir başka tedavi seçeneği olarak son dönemlerde biyolojik ajanlar gurubundan anti-TNF ilaçlar da (İnfliximab=Remicade, Etanercept=Enbrel, Adalimumab=Humira) kullanılmaktadır. Sizin durumunuza gelince, hastalığın hangi evrede olduğu ve mevcut durumdaki hastalık aktivitesi yönünden bilgi sahibi olmadan bir fikir beyan etmek yanlış olacaktır. Bu nedenle benim önerim sizi takip eden doktorunuz ile tekrar temasa geçerek beraberce yeni bir tedavi şemasını planlamanız uygun olacaktır. Saygılarımla
Dizlerim çok ağrıyor ve romatizma olduğunu düşünüyorum
Sayın B. Güney; şikayetleriniz ile ilgili olarak öncelikle romatoloji polikliniğinde muayene olmanız gerekir. Bunun sonucunda yapılacak tahliller ile kesin tanı konularak tedavinize başlanacaktır. Saygılarımla
10 gün içinde sol orta parmağım çıktı. Doktor yerine oturttu şuan acıyı hissetmiyorum ama parmağımı katlayamıyorum hocam. Belli bir yere kadar çekebiliyorum parmağımı ne yapmalıyım ?
Sayın K. Şahin; öncelikle parmak travmasından sonra kırık oluşumu yönünden grafi çekilmesi gerekirdi. Bunun sonucunda eğer herhangi bir fraktüre rastlanmaz ise 2 haftalık bir atel uygulaması sonrasında sıcak uygulama ile beraber germe ve kuvvetlendirme egzersizleri ile eklem hareketi geri kazanılmaya çalışılırdı. Sizde bu aşamalardan hangisinin uygulandığını bilmiyorum bu nedenle bir Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon kliniğinde muayene olarak değerlendirilmeniz uygundur. Saygılarımla
Sayın hocam benim sıkıntım sırt ve kaburga kemiklerine doğru acıma ağrı ve özellikle hareket ettirip kontrol edince daha da artan ağrılarım. Yeni doğum yaptım çok sıkıntılı bir hamilelik geçirdim kendimi çok gerdim ve hep bir stres halindeydim. Sigarayı hamile kaldığımı öğrenince bıraktım. Sonra beşinci ayda bende sırt bel kaburga kemiklerinde bir ağrı ve sızı başladı. Bir türlü geçmiyor diye hamileyken iki kere göğüse gittim hafif hırıltın var önemi yok bir hava verince düzelirsin dedi. Kardiolojiye gastrolojiye en sonunda da pisikiyatriye gönderildim sonra doğum yaptım ve hala geçmedi fibromiyalji dendi. Ben yine geçmeyince akciğer grafisi çektirdim ve üfürüm testi yapıldı kan testleri temiz çıktı. Ama beni arkadaşlarım spylesiklwei ve internette okuduğum yazılar korkuttu depresyona girdim. Hala üç aydır devem eden inanılmaz stres ve uyku bozukluğu yapan ağrılarım ve çok üstüne düştükçe de sızı şeklinde vücuduma dağılan sancılarım var. Lütfen ne yapayım bana bir yardım edin. Akciğerde ya da başka yapılan endoskopi üfürüm testinde en azından bir belirti olmaz mıydı fibromiyalji bu kadar huzursuzluk verir mi stres artırır mı.
Sayın Tuğba hanım; Romatooji veya Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon kliniklerinde yapılan muayene ve laboratuvar tetkikleri sonrasında size konulmuş olan “Fibromiyalji” tanısı kesinleşecek olur ise, tedaviye yönelik önlemler ve ilaç tedavisi ile şikayetleriniz büyük oranda ortadan kalkar. Ancak daha önceden de söylemiş olduğum gibi öncelikle teşhisin kesin olarak doğrulanması gerekir. Saygılarımla
Merhabalar hocam. Şimdiden çok teşekkür ederim. 2014 nisan ayında başladı ağrılarım ama daha önce zorlamadan dolayı tendinit oldum. Fizik Tedavi gördüm. Bu esnada sağ tarafımda diz dirsek el ve ayak eklemlerim, el ve ayak bileklerimde ağrı, sabah tutukluğu oldu. Kan testinde her şey normal. El ve ayak röntgenlerinde her şey normal. Yalnız işaret parmağında şekil bozukluğu oldu. Ultrasonda eklemlerde sıvı artışı var dedi doktorum. Sonuç olarak bağ dokusu hastalığı var. Henüz RA, lupus gibi romatizmal bir hastalık yok. Başlangıç aşamasındaymışım. Plaquenil verdi günde 1 tane alıyordum. 12 gün oldu. Başladıktan sonra sol elim ve bileğinde de ağrılar başladı. Kolumda yuvarlak şekilde yanık izi gibi bir şey çıkmış. Sıcaklık ve kaşıntı var. İlacı kestim. Hafta sonu olduğu için doktoruma danışmadım henüz, ilacın yan etkisi olabilir mi. Bu arada ayak tabanlarımda sıcaklık var birkaç aydır. Fransada yaşıyorum. Buradaki doktorum bu ilaç için henüz erken dedi. Hastalığın ne olduğu henüz belli değilmiş. Hangi doktorun dediğini yapmalıyım. İlacı içmeli miyim. İçmezsem ilerleme olur mu. Bu ilaç hastalığın ilerlemesini durdurur mu. Hastalığım nedir, ne yapmalıyım. Yol gösterirseniz çok sevinirim.
Sayın A. Akın; anlatmış olduğunuz kadarı ile daha hastalık tam tablo olarak ortaya çıkmamış, bu nedenle kesin bir teşhis koymak yanlış olur. Bu aşamada yapılması gereken semptomatik tedavi ve yakın takip olmalıdır. Yani 2. Basamak ilaçlardan Plaquenil 200 mg tab 1x1 gibi düşük dozda kullanmak yerine nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar gurubundan bir preparat ile sadece şikayetiniz olduğu dönemde kullanmak daha mantıklı olur yani yaşadığınız yerdeki doktorun önerileri daha uygun görülmektedir. Bu yakın izlem esnasında tam hastalık tablosu gelişecek olur ise o zaman esas tedaviye başlanması gerekir. Saygılarımla
Selam dr bey bende aylardır tüm bölgelerde gezici ağrılar mevcut. Bacaklarım ağrıyor değişik değişik bölgeleri romatizmal kan tahlilleri de yapıldı sonuçlar temiz ama vücudumda dolaşan anlamsız ağrılarımı çözemedik belim sırtım göğsüm normal midir sizce bu. Teşekkürler
Sayın Ö. Avcı, anlatmış olduğunuz şikayetlere göre sizin Fibromiyalji Sendromu yönünden araştırılmanız gereklidir. Eğer tanı kesinleşir ise o zaman bu hastalığa yönelik olarak uzun dönem tedaviye başlanabilir. Saygılarımla
Annem 63 yaşında, boğaz enfeksiyonu ve idrar yolu enfeksiyonunu aynı anda geçirdi.Bundan bir ay sonra ayak ve el bileklerinde şişme, elde kızarıklık ve kaşıntı ve mide bulantısı başladı. Enfeksiyon, kardiyoloji, nöroloji, ortopedi gördü. Enfeksiyon dr, prednol iğne verdi. Tedaviden 10 gün sonra el, ayak ve diz eklemlerinde şişme, ayak topuklarında küçük yumrular oldu. Hemoglobin, hemotokrit, demir serum(12,2) düşük, sedimentasyon(119), Ldh serum(260), crp yüksek. Hastalığın alevli döneminde yapılan romatizmal tetkikler normal, ikinci alevlenmede yapılan Anti kardiolipin antikor Ig G yüksek (13,6), anti kardiolipin antikor IgM yüksek(19). Sizce durum nedir? 13 dr gezdik. Lütfen yardımcı olun.
Sayın S. Özdil; annenizin geç başlangıçlı Romatoid Artrit yönünden araştırılması gerekir. Bahsetmiş olduğunuz kadarı ile çok komplike bir vaka olmamasına rağmen neden bu kadar sık doktor değiştirdiğinizi anlayamadım. Bu arada antikardiyolipin antikorları dışında diğer otoantikorların da araştırılması diğer tanıların ekarte edilebilmesi bakımından yardımcı olacaktır. Saygılarımla
Merhaba hocam ben 6 aydır sırt ağrısı çekmekteyim, nasıl bir ağrı anlatılmaz yanma yapıyor ara sıra terleyip ağrıya dönüşüyor ayakta biraz kalsam hemen sancısını gösteriyor, çok huzursuzluk veriyor oda yetmezmiş gibi sabah kalktığımda bel ağrısı ile uyandım ve gün içinde kayboldu. Ağrılarım ve her gün böyle sabahları tutuklukla uyandım ve sonra ağrılar bacağıma doğru indi sızlama şeklinde iğne batarcasına vücudumun her tarafında ağrı gezmeye başladı. El kol bacak bel sırt dayanılmaz hale geldim gitmediğim üniversite hastaneleri kalmadı en son romatoloji ye gittim üniversite hastanesine tahlillerimin hepsi temiz çıktı yapılan tahliller ve emar larım şöyle: CRP.RF.KREATININ.ALT.SEDIMANTASYON.TAM KAN SAYIMI.HBS AG.ANTI HCV.ANA (ANTINUKLEAR ANTIKOR) ANTI DS.ANTI CCP.AYAK KEMIKLERI NORMAL GORUNMDE.SAKROILIAK EKLEMLER NORMAL DEGERDEDIR.NORMAL SINIRLARDA BILATERAL SAKROILIAK EKLEM MRG....Evet hocam yaptırdığım en son tahliller böyle bana doktor bir şey söyleyemedi endol verdi gönderdi benim şikayetlerimi dile getirdim benim sorunum ne benim derdime çare ne olacak artık sancılarımdan bıktım günlük hayatımı çok etkiliyor neden sırt ağrım geçmiyor sırtımdan da dorsal mrg çekildi belimden de belimde iki tane fıtık ama ameliyat gerektirmeyecek kadar ufak kireçlenme ve skolyoz fizik tedavisi de gördüm ama netice yok sizden cevap bekliyorum saygılarımla
Sayın A. Öz; muayene bulgularınızı bilmemekle beraber anlatmış olduğunuz şikayetler “Fibromiyalji Sendromunu” düşündürmekte. Kısaca bilgi verecek olursak Fibromiyalji sendromu kas iskelet sisteminde yaygın şekilde ağrı, tutukluk ile beraber doktorun muayenesi esnasında tespit ettiği ağrılı hassas noktaların bulunduğu bir klinik tabloya denilmektedir. Bu hastalığa ait hiçbir özel laboratuar bulgusu yoktur. Fibromiyalji sendromunda en sık görülen ve en önemli karakteristiği olan bulgular, vücutta birden çok bölgeyi içerecek şekilde yaygın ağrı, tutukluk, yorgunluk ve uyku bozukluğudur. Ağrı kollar, bacaklar, bel ve boyun bölgeleri de dahil olmak üzere tüm vücut’da hissedilir. Hastaların % 75-85’inde sabahları tutukluk ile beraber halsizlik vardır ve bu halsizlik fiziksel aktivite ile artar. Hastaların şikayetleri soğuk ve nemli havalarda, endişe ve stres’li durumlarda, aşırı fiziksel aktivite ile veya tam tersi hareket azlığı ile, uyku bozukluğu olduğu durumlarda ve en son olarak gürültülü ortamlarda şiddetlenir. Fibromiyalji sendromlu hastaların tedavisinde hastanın hastalığı ile ilgili olarak bilgilendirilmesi, hastalık bulgularını şiddetlendiren faktörlerin tespit edilerek ortadan kaldırılması ve eğer beraberinde eşlik eden hastalıklar varsa bunların tedavi edilmesine çalışılır. Bütün bunlara ilave olarak Fibromiyalji sendromlu hastalarda farklı ilaç gurupları hastaya göre değişen başarı oranları ile kullanılmaktadır. Eğer sizde kesin olarak Fibromiyalji teşhisi konulacak olursa burada hastalık semptomlarını şiddetlendiren faktörlerin tespit edilmesi ve öncelikle bunların ortadan kaldırılması gereklidir. Daha sonra hangi medikal tedavinin seçileceğine karar verilmesi uygun olacaktır. Saygılarımla
Hocam merhaba, Bir ay önce sağ böbrek kısmında bir ağrı başladı. Doktorum böbrek kumun var dedi ve ilaç yazdı kullandım. O dönemlerde geçti ilaç bitince geri başladı. Hafif ağrılarım var sağ taraf sırtıma kadar çıkıyor. 30 yaşında erkeğim. Spor yapıyorum her gün o anlarda hissetmiyorum. B.sayar başında çalışan biriyim. Eklem ağrılarım falan yok. Acaba ne yapmalıyım. Böbrek tahlilim idrar kan ultrason temiz çıktı. Teşekkür ederim.
Sayın S. Talay; Öncelikle yeniden bir Üroloji uzmanı tarafından muayene olmanızı öneririm. Bundan sonra yapılacak incelemelerde böbrekler ile ilgili bir patoloji saptanamaz ise o zaman aynı bölgede ağrıya neden olabilecek diğer patolojiler (Karaciğer, Safra kesesi, Akciğer alt lob, Akciğer zarı vs) yönünden daha ayrıntılı incelenmeniz gerekebilir. Saygılarımla
Kasıkta 3 senedir şiddetli ağrı var 2 aydır da arkaya ve diz kapağına kadar yayılmakta, geceleri ağrıdan uyku yoktu, 2 gün önce leğen kemiği başına, kasık içinden iğne yapıldı ve gece ağrıdan duramadım normal midir? Tekrar doktora gitmeli miyim?
Sayın G. Yakar; kasık bölgesine hangi tanı ile hangi ilaçların enjekte edildiğini bilmiyorum ancak ağrınız 48 saatten daha fazla devam edecek olur ise tedaviyi uygulayan doktorunuz ile olası komplikasyonlar yönünden görüşmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
Hocam Balıkesir tarafında sizin yeriniz yok dimi ? Çünkü ben hiç bir yerden sonuç alamıyorum hastane hastane gezmekten bunaldım.
Sayın Gülden hanım; her ne kadar sağlık hizmetleri son dönemde çok büyük gelişmeler gösterse de bazı ileri laboratuar tetkikleri ve tanı yöntemleri ancak büyük şehirlerdeki Üniversite hastaneleri ve özel merkezlerde yapılabilmektedir. Bizim de Ankara dışında başka bir bölgede şubemiz yoktur. Saygılarımla
Merhaba hocam ben 31 yaşındayım ve romatizma hastasıyım 3 çocuğum var bir tanesi 8 aylık ilaç alamıyorum deltakotril kullanıyordum şimdi içemiyorum ağrılarım çok şiddetli olmaya başladı aşırı derecede ateş ve şişlik yapıyor ne yapmalıyım.
Sayın Ayşegül hanım; Romatoid Artrit hastalığında aktivite dönemlerinde mutlaka ilaç kullanılarak hastalığın remisyon dönemine girmesine çalışılmalıdır yoksa eklemlerde kalıcı harabiyet meydana gelebilir. Bu nedenle sizi takip eden doktorunuz ile emzirme dönemlerinde de kullanılabilecek 2. basamak ilaçlar hakkında acilen görüşmeniz ve bir tedavi başlanması gerekmektedir. Saygılarımla
Hocam mrb ben de gergin omurilik sendromu var bel ağrılarım var. 28 yaşındayım. Benim sorum şu: sol ayağım parmaklarını rahat hareket ettiremiyorum ve dokunulduğunda hissetmiyorum. Dinlenmeye geçtiğim de ve yürüme esnasında sancı vuruyor uykum sırasında uyanıyorum kasılmaya başlıyor destekliyorum desteklemezsem titremeye başlıyor. Emg çekildi sinirler normal derecede çıktı. Hiçbir şey bulunmadı benim ayağım da ne gibi problem olabilir anlayabilmek için başka hangi testler yapılabilir. Şimdiden tşkler cevabınız için.
Sayın Gülden hanım; EMG incelemesi ile periferik sinirler değerlendirilir. Benim önerim ileri tetkik imkanları olan bir hastanede Nöroloji kliniğinde yeniden muayene olmanızdır. Burada yapılacak olan SSEP tetkiki sonrasında sinir sisteminin santral bağlantılarının da incelenmesi ile bir sonuç alınabileceğini düşünüyorum. Saygılarımla
Ben 40 yaşındayım ve kol dirseğim kaç aydır ağırıyor ne yapmalıyım
Sayın Kardelen hanım; eğer dirsek ağrınız şişlik ve ısı artışı ile beraber ise o zaman dirsek ekleminde artrit’e neden olan teşhisler bakımından laboratuar ve radyografik incelemelerin yapılması gerekir. Ancak şişlik olmaksızın sadece hareket ile beraber dirsek dış kısmında ağrı oluyor ise o zaman teşhis olarak dirsek ekleminin aşırı zorlanması sonrasında ortaya çıkan “Lateral Epikondilit” düşünülür. Tedavi olarak nonsteroid antiinflamatuvar ilaç ve dirseklik kullanılmasıyla beraber 3-4 hafta eklemin zorlanmaması yeterli olacaktır kanısındayım. Saygılarımla
SLM Hocam 32 yaşındayım 4 önce sol ayak başparmağım çok şiddetli ağrımaya başladı. Ayağımda mantar da var. Sol ayak orta ve alt kısmı sanki bıçağa basıyormuş gibi sabahları ilk iki saat çok feci şekilde ağrımaya başladı. Romatoit artrit teşhisi kondu, 6 ay antibiyotik kullandım tedavi sonuç vermedi. Sonra reaktif artrit teşhisi kondu 8 ay kadar diclomec ve günlük 8 mg prednol kullandım. İlacı kesince sabahları çok feci şekilde ayak içerisinde ağrı oluyor. Sanki ayak bileğinin ortasında kurşun varmış gibi acıyor. Yürüyemiyorum iki saat kadar. Yani tam teşhis konulamadı hocam. Defalarca tahlil yaptırdım mr çektirdim ama sonuç yok. Cevap yazarsanız memnun olurum hocam sevgilerle
Sayın M. Ayar; anlatmış olduğunuz şikayetleriniz ile beraber yapılan laboratuar ve MRI incelemelerinde gerek Romatoid Artrit gerekse Reaktif Artrit hastalıklarında bir anomali saptanması gerekirdi. Bu nedenle hastalığınıza yönelik yeniden teşhis bakımından değerlendirilmeniz gerekmektedir. Bu arada sizi takip eden doktorlar tarafından mekanik kökenli ağrılarında (Örneğin transverse ark düşüklüğü veya plantar fasitis gibi) göz önünde bulundurulmasının uygun olacağı kanısındayım. Saygılarımla
Ben 30 yaşındayım lupus ve reynoud fenomeni teşhisi konuldu plaquenil günde 2 kez kullanıyorum ecopirin, B vitamini ve folik asit kullanıyorum eğer hamile kalırsam bu ilaçların yan etkisi olur mu plaquenili bırakmalı mıyım
Sayın Nazlı Hanım; eğer hamile kalacak olursanız üretici ilaç firmasının da önerileri doğrultusunda Plaquenil (Hidroksiklorakin) tedavisini sonlandırmanız gereklidir. Saygılarımla
Ben 24 yaşında bir gencim durumum çok kötü sedef hastalığı varken hap kullandım hiç fayda yok şu anda iki haftaya Humira iğnesi kullanıyorum daha da kötüye gidiyor ne yapacağımı bilmiyorum lütfen bana yardımcı olun. Saygılarımla,
Sayın H. Can; Halk arasında Sedef hastalığı olarak bilinen Psöriazis’de cilt döküntüleri oluşur. Aynı zamanda bu hastaların bir bölümünde eklem şikayetleri de ortaya çıkar. Sizin şikayetlerinizin sedef hastalığına mı yoksa sedef hastalığı ile beraber seyreden eklem tutulumuna mı ait olduğunu bildirmemişsiniz ancak eğer sadece cilt tutulumu var ise Cildiye (Dermatoloji kliniği) eğer eklem tutulumu da var ise o zaman Romatoloji klinikleri tarafından takip edilmeniz gerekmektedir. Orada yapılacak kontrollere göre ilaç dozları ayarlanabileceği gibi yeni ilaç tedavilerine de geçilebilir. Saygılarımla
Merhaba hocam ben daha öncede size sorunlarımı yazıp yardım istemiştim. 25 yaşındayım bacaklarım darbe yemiş gibi ağrıyor merdiven çıkınca çok ağrıyor, belimde yağ bezesi gibi deri altında bir doku oluştu bütün belimde ağrı yapıyor, sol kalçamda şiddetli bir ağrı var yürüyüş yaptığımda artıyor sorunlarımın başlangıcı spor ve fitness yaptığımda oluştu 2-3 yıldır düzelemedim. Önerdiğiniz gibi fizik tedavi bölümlerine gittim ve gittiğim bütün doktorlar kas gevşetici ilaç krem ve egzersiz verdiler hepsini düzenli yapmama rağmen hala bir düzelme yok romatoloji bölümüne de gitmiştim romatizmal bir durum değilmiş hangi bölüme gidip ne yapacağım şaşırdım lütfen bana bir şeyler önerir misiniz yardımınıza ihtiyacım var şimdiden teşekkür ederim. Saygılarımla
Sayın R. Koç; belin alt bölgesinde yağ bezesi olarak tanımladığınız oluşumlar tıbbi olarak episakroiliak lipoma veya Copeman nodülü diye isimlendirilir ve ağrı yapıcı özellikleri yoktur. Sizin durumunuzda medikal tedavi ve egzersizlere rağmen düzelmeyen şikayetlerde Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon programlarının uygulanması ile hastalarda büyük oranda rahatlama görülmektedir. Bu nedenle benim önerim FTR programı uygulanmasıdır. Saygılarımla
Kız kardeşimin 2 yaşında oğluna iğne yapmışlar şimdi bacağı aksıyor siyatik sinir zedelenmesi olmuş diyorlar hiç kimse tedavi etmiyor bize yardımcı olun lütfen birşey söyleyin ne yapalım hangi hastaneye doktora götürelim. En kötüsü çocuk 10 yıldan sonra olmuş bir daha olma şansı yok. Lütfen bize en iyi doktora en iyi hastaneye yöneltin
Sayın Ayten hanım; kalçadan yapılan enjeksiyon sonrasında siyatik sinir zedelenmesi gelişmiş ise bu durumlarda olayın üzerinden 3 hafta geçmesinden sonra lezyonun büyüklüğü ve durumunu tespit etmek için ENMG testinin yapılması gerekir. Bu test neticesinde elde edilecek sonuçlara göre olay takip altına alınarak gerekli rehabilitasyon girişimlerine başlanır. Bulunduğunuz şehirdeki Üniversite hastaneleri veya Eğitim ve Araştırma hastanelerinin Pediatrik Nöroloji, Nöroloji veya Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon bölümlerine başvuracak olursanız size yardımcı olacaklardır. Saygılarımla
Hocam ben bacak ve kol ağrılarımdan şikayetçiyim. Bu ağrılar genelde üşümeyle oluyor. Özellikle kış mevsiminde içlik giysem bile bacaklarım üşüyor ve ağrımaya başlıyor. Nemli havalarda ve klimalı bir ortamda bulununca da ağrıyor. Özellikle bacak ve kollarımın belirli kısımları buz gibi soğuyor. Adeta bacaklarım soğuğu çekiyor. Kan tahlilimde biyokimyada CK ve ALT oranları yüksek çıkıyor. Daha önce romatolojiye gittim ve bana Dolgit ve Thermove isimli kremleri verdi. Ama bunlar kalıcı çözüm sağlamıyor. Belki bacağımı kremle ısıtınca ağrı geçiyor ama ben köklü tedavi istiyorum. Hastalığın bir ismini de bilmiyorum ki. Ne yapmalıyım bu konuda? Yardımcı olabilir misiniz?
Sayın Mustafa bey; CK ve ALT yüksekliği genellikle kas hastalıklarını düşündürür. Eğer yapılan tekrarlarda yine aynı yüksek değerler devam edecek olur ise bu yönde araştırılmanız uygun olacaktır. Saygılarımla
5 sene önce bademciklerimdeki iltihabin vücuduma yayılarak romatizma olduğunu söyledi dahiliye dr. Deposilin kullandım iki sene sonra romatizmanın geçtiği söylendi ve ilacı bıraktık daha sonra soğuk bir yerde çalışmaya başladım orada parmak eklemlerim şişmeye başladı en son dizlerim şişti bir hafta yürüyemedim ama tam teşhis konulmadı en son Bursada fakültede başımdaki yara ve kabuklanmadan dolayı Sedef artrit teşhisi konuldu metotrexat, diclomec, folbiol kullanıyorum ama tahlillerde crp 0.33 çıkıyor demir bağlama kapasitesinin 450 çıkması kafamı karıştırdı bende şüphe ediyorum hasta mıyım değil miyim diye şikayetim kışın soğuklarda ve yağmurlu havalarda kötü oluyorum
Sayın Yavuz bey; Sedef hastalığı ile beraber seyreden eklem şikayetlerinin de içerisinde olduğu tabloya “PSÖRİATİK ARTRİT” denir. Kullanmış olduğunuz ilaçlar bu hastalık türünde kullanılan ilaçlardır ve kullandığınız sürecede hastalığınız baskı altında tutulacaktır yani remisyonda kalacaktır. Sizin hastalığınız ile demir bağlama kapasitesinin bir ilişkisi yoktur dolayısıyla sadece sizi takip eden doktorunuzun önerilerine uymanız ve zamanında kontrollere gitmeniz yeterli olacaktır. Saygılarımla
Ayaklarımın altı bazen soğuk bazen yanıyor diyabet hastasıyım kullandığım ilaç trental
Sayın Ahmet bey; şikayetlerinize bakıldığında muhtemelen Diabet hastalığının komplikasyonu olarak alt ekstremite sinirleriniz etkilenmiş. Diabetik Polinöropati tanısı konulabilmesi için ENMG testi yapılması gerekir, eğer tanı doğrulanır ise bu yönde tedavi başlanması uygun olacaktır. Saygılarımla
Merhaba. On yıldır iltihaplı romatizma ile yaşıyorum. En son dört ay metotrexat kullandım 3 hafta önce bıraktım. Şu an plaquenil, prednol, rantudil, salazoprin başlandı. 3.5 yaşında kızım var ve gebelik istiyorum. Bu kadar ilaç içerken nasıl bir yol izlemeliyim. Dizlerimde az miktarda şişlik ve ona bağlı ağrı var. Bu ilaçlar hamilelikte ne derece sakıncalıdır. Ne yapmalıyım. Lütfen bana bir çıkar yol anlatın. Teşekkür ediyorum. Sağlıcakla...
Sayın H. Kumru; Halen kullanmış olduğunuz ilaçlar ile hamile kalmanız uygun değildir. Bu nedenle eğer tekrar çocuk sahibi olmak istiyorsanız sizi takip eden romatoloji uzmanı ile beraber bu tür hastaların takibinde deneyimli bir kadın-doğum uzmanı ile temasa geçmeniz uygun olacaktır. Hamile kalmadan belli bir süre geçmesi ve bu dönemde de tedavinizin yeniden planlanması gereklidir. Saygılarımla
Hocam iyi geceler ben r.a.hastasıyım yılllardır ilaç kullanıyorum deltacortil diclomek plaquenil salazopirin birde enbrel iğne kullanıyorum 8 yıllık evliyim çocuk istiyoruz fakat olmuyor ilaçlardan olmayabilir mi şimdiden teşekkürler.
Sayın Sebile hanım; kullanmış olduğunuz ilaçlar ile ilgili olarak fertilite üzerine etkileri bakımından saptanan bir yan etki bildirilmemiştir. Bu nedenle bir kadın doğum uzmanı ve üroloji uzmanı tarafından eşiniz ile beraber değerlendirilmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
Hocam uykudan uyanır uyanmaz ayaklarımın altına sanki rüzgar giriyormuş gibi bazen de buz gibi bacaklarımın ön taraflarında acıma bazen de üşüme var vücudumda ise tarif edemediğim gerilme ve çenemde 9 aydır böyle nöroloji romatoloji fizik tedavi hepsini gezdim ama bütün mr emg kan tahlilleri temiz şimdi lyrica isimli ilacı kullanıyorum 3 ay oldu bir faydasını göremedim bu ayaklarımdaki üşümeler kasılmalar ve diğerleri psikolojik olabilirmi çevremdekiler öyle söylüyorlar ama ben öyle düşünmüyorum beni sabahtan akşama kadar çok rahatsız ediyor teşekkür ederim
Sayın O. Gülmez; anlatmış olduğunuz şikayetler, yapılan tetkikler ve size verilen tedaviden anladığım kadarıyla size Fibromiyalji teşhisi konularak tedavisine başlanmış. Kısaca bilgi verecek olursak Fibromiyalji sendromu kas iskelet sisteminde yaygın şekilde ağrı, tutukluk ile beraber doktorun muayenesi esnasında tespit ettiği ağrılı hassas noktaların bulunduğu bir klinik tabloya denilmektedir. Bu hastalığa ait hiçbir özel laboratuar bulgusu yoktur. Fibromiyalji sendromunda en sık görülen ve en önemli karakteristiği olan bulgular, vücutta birden çok bölgeyi içerecek şekilde yaygın ağrı, tutukluk, yorgunluk ve uyku bozukluğudur. Ağrı kollar, bacaklar, bel ve boyun bölgeleri de dahil olmak üzere tüm vücut’da hissedilir. Hastaların % 75-85’inde sabahları tutukluk ile beraber halsizlik vardır ve bu halsizlik fiziksel aktivite ile artar. Hastaların şikayetleri soğuk ve nemli havalarda, endişe ve stres’li durumlarda, aşırı fiziksel aktivite ile veya tam tersi hareket azlığı ile, uyku bozukluğu olduğu durumlarda ve en son olarak gürültülü ortamlarda şiddetlenir. Fibromiyalji sendromlu hastaların tedavisinde hastanın hastalığı ile ilgili olarak bilgilendirilmesi, hastalık bulgularını şiddetlendiren faktörlerin tespit edilerek ortadan kaldırılması ve eğer beraberinde eşlik eden hastalıklar varsa bunların tedavi edilmesine çalışılır. Bütün bunlara ilave olarak Fibromiyalji sendromlu hastalarda farklı ilaç gurupları hastaya göre değişen başarı oranları ile kullanılmaktadır. Sizin durumunuzda konulan Fibromiyalji teşhisi ile beraber hastalık semptomlarını şiddetlendiren faktörlerin tespit edilmesi ve öncelikle bunların ortadan kaldırılması gerekir. Bu aşamaya dikkat edilmeden sadece ilaçlar ile tedavi seçeneği genellikle başarısız olur. Bu basamaktan sonra medikal tedaviye karar verilmesi daha uygun olacaktır. Saygılarımla
Ya doktor bey aslında benim bi sorunum yok fakat sevgilimin 2007 den beridir dirseğinde romatizma var bi kere ameliyat olmuş şişmiş orası şuanda da devam ediyor o hastalığı :( kolunu şuanda hareket ettiremiyor çok kötüymüş çok ağrıyormuş ilaçlarını iç diyorum içiyor fakat fayda etmiyor dedi bana :( lütfen doktor bey size danışmak istedim sizden isteğim sevgilimin şu sorununa bi yardım etmeniz lütfen önemle ricam olur :( o ağrıları nasıl yavaşlatabiliriz bunun herhangi bir kesin tedavsi yok mudur bu arada iltihaplı romatizmada değilmiş ameliyat olucakmış tekrar :( sağ kol dirseğinde eklemlerde ağrı var lütfen yardım ediniz yardımcı olunuz şimdiden çok teşekkür ediyorum. Saygılarımla
Sayın İbrahim bey; bahsetmiş olduğunuz dirsek eklemi ile ilgili olarak ilk yapılması gereken eklemdeki hasarın derecesinin belirlenmesidir. Yapılacak tetkiklerden sonra ortaya çıkacak duruma göre bir tedavi stratejisi belirlenebilir. Tedavi olarak bazı hastalarda ağrı kesici + antiinflamatuvar ilaçlar ile sonuç alınabilirken bazı hastalarda cerrahi girişim gerekebilir. Saygılarımla
Öncelikle ilginiz için çok teşekkürler dr. bey. Söylediğiniz gibi Ege Üniversitesine başvurdum kulak arkasındaki kitle alınıp patolojiye gönderildi. Patoloji sonucu 10 günde çıkacağını söylediler.Bu arada OP. olmadan 2 gün önce anneme enfeksiyon ihtimaline karşı hemotoloji dr. antibiyotik başaladı. bu sırada boyundaki şişlikleri küçüldü Op. öncesi muayene edildi fakat yinede alınması istendi. kitleyi araştırmaya lenfoma? olarak gönderildi. Bu tanı beni çok endişeye düşürdü. bu tanının olma ihtimalin var mıdır? yorumlarınızı alabilir miyim Dr. Bey.İyi çalışmalar
Sayın Ü. Aydın; patoloji sonucu çıkmadan konuşmak çok doğru bir yaklaşım olmaz bu ancak antibiyotik tedavisi ile kitle boyutunda değişiklik olumlu olarak değerlendirilebilir. Saygılarımla
Hocam öncelikle teşekkürler. Yaşım 42 ve 10 ay önce sağ dizim iltihap yaptı AS tanısıyla tedavi görüyorum. Çeşitli ilaçlar kullandım. Şu anda methotrexate, famodin 40 mg, devit 3 damla, folbiol, Humira 40 mg enjektör. Ağrı olunca voltaren 75 kullanıyorum bu tedavi sürecinde bir çok ağrım tedavi oldu. Yanlız dizimin iç kısmında ağrı her geçen gün artıyor 1-2 ay öncesine kadar bütün işlemlerimi yapıyordum. Şimdi merdiven inip çıkamaz hele geldim. 10 ay önceki diz emarımda sorun gözükmemişti. Hocam ne önerirsiniz. Teşekkür ederim.
Sayın C. Altuntaş; Ankilozan Spondilit (AS) nedeniyle kullanmış olduğunuz tedaviye rağmen diz iç kısımdaki ağrıların devam etmesi hastalık aktivitesine bağlı olabileceği gibi, hastalığın komplikasyonu olarak diz mekaniğinin de bozulmasına bağlı olabilir. Bu nedenle benim önerim MRI tekrarlanması ve buradan elde edilecek sonuca göre tedavinin planlanmasıdır. Saygılarımla
Bel fıtığı için çekindiğim MR sonucum : lomber lordoz düzleşmiştir. L4-5 ve L5-S1 disklerinde dejeneratif diskopatik sinyal kayıpları mevcuttur. L4-5 ve L5-S1 düzeyinde resesler kaudalde daralmıştır. Vertebra korpus yükseklikleri ve sinyalleri normaldir. Spinal kord normal lokalizasyonda sonlanmaktadır. Yorumunuzu alabilir miyim?
Sayın Yağız bey; bel bölgenizdeki omurga ve disklerde operasyona gerek göstermeyecek derecede değişiklikler bulunmaktadır. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon programının şikayetlerinize faydalı olacağı kanısındayım. Saygılarımla
Hocam merhaba, ben daha öncede yazmıştım. Yirmi yaşındayım. İlk önce belimde bir ağri başladı sonra bu ağrı sırtıma omzuma yayıldı. Şimdide kaburga kemiklerim ve yan taraflarda şiddetli ağrı var ve dokunulduğu zaman ezik gibi ağrıyor. Sabah kalkarken tutukluk yapıyor yattığım yerden kalkamıyorum zor kalkıyorum hocam hiç bir teşhis koyamadılar bana hangi doktoru önerirsiniz hangi bölüme gitmem lazım ne olabilir bütün bunlar nedir ve nereye gitmeliyim yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Sayın Ulviye hanım; şikayetleriniz ile ilgili olarak Üniversite veya Eğitim ve Araştırma Hastanelerinin Romatoloji veya Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon kliniklerine başvuracak olursanız size yardımcı olacaklardır. Saygılarımla
romatoıt artrıtın kesın tedavısı varmıdır
Sayın Suzan hanım; genel bilgi olarak bahsedecek olursak Romatoid Artrit (RA) en sık olarak el, el bileği eklemleri, ayak bilekleri, diz ve dirsek eklemlerini tutan ve bu eklemlerde şişlik, ısı artışı, hareket tutukluğu ve ağrı ile seyreden romatizmal hastalıklardan birisidir. Eğer yeterli derecede tedavi edilmez ise eklemlerde kalıcı hasar meydana gelerek eklemde şekil bozukluğu (deformiteler) gelişir. Romatoid Artrit hastalığının tedavisinde 2. basamak ilaçlar veya hastalık seyrini değiştiren ilaçlar gurubu olarak isimlendirilen tedavi seçeneklerine dahil olan ilaçlardan Methotrexate (30 mg/hafta), Hidroksiklorakin (400 mg/gün), Salazoprin (3 gr/gün) ve Leflunomide (20 mg/gün) maksimum dozlarda kullanılır. Eğer bu ilaçların yeterli doz ve sürede kullanılmasına rağmen yeterli etki elde edilemez ise o zaman hastalarda bu ilaçların 2 veya 3 tanesinin beraberce kullanılması denenebilir. Bu kombinasyon tedavisinin yeterli doz ve sürede kullanılmasına rağmen başarılı sonuç alınamaması yani hastalığınızın remisyona sokulamaması durumunda ise biyolojik ajanlar ile tedaviye geçilmesi gerekir. Bugün için biyolojik ajan tedavisinde en sık olarak Remicade, Humira ve Enbrel kullanılmaktadır. RA tedavisinde amaç hastalığın mümkün olduğunca uzun süre remisyona (uyku haline) sokularak eklemlerde kalıcı harabiyetin engellenmesidir. Bazı hastalarda bu mümkün olurken, bazı hastalarda ise ilaç kullanılmasına rağmen hastalık aktivitesi devam edebilir. Bu nedenle RA kesin olarak tedavi ile ortadan kaldırılan bir hastalık değil, tedavi ve yakın takip ile kontrol altında tutulabilen bir hastalık olarak nitelendirilebilir. Saygılarımla
Hocam daha önce yazdığımda ayrıntılı bir romatolojik muayene yapılması gerekir demiştiniz bu muayene için önereceğiniz bir hastane veya klinik var mıdır ŞİMDİDEN ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM HOCAM
Sayın Mustafa bey; Üniversite hastanelerinin Romatoloji bölümlerinde başvurabilirisiniz. Saygılarımla
Merhaba, daha önceden yazdığım soruma hassasiyet gösterdiğiniz için teşekkür ederim.Ben Sjögren hastasıyım ve ilaç kullanmak konusunda tereddütlerim vardı.çocuk emziriyorum ve Hidroksiklorakin kullanmak istemiyorum.İlaç kullanmamak ne gibi sorunlar oluşturur.verilen ilaçtan nasıl fayda görürüm. Eklemlerimde ağrılarım arttı,yoğun bir göz ve ağız kuruluğu buna bağlı olarakta ses kısıklığım mevcut.Bu sorunlar semptomatik tedaviyle tamamen ortadan kalkar mı? siz böyle sorunlarla size başvuran birini nasıl tedavi edersiniz.teşekkür ederim.
Sayın Güler hanım; anladığım kadarıyla sizde Primer Sjögren Sendromu mevcut. Semptomatik tedavi olarak adlandırdığımız suni göz yaşı ve oral solüsyonlar ile bu ilaçları kullandığınız sürece herhangi bir şikayetiniz olmaz ancak adından da anlaşılacağı gibi tedavi edici değil, sadece rahatsızlıkları gidericidir. Bu WEB sitesi aracılığı ile verilen cevaplar kesinlikle herhangi bir tedaviye yönlendirme amaçlı olmayıp sadece hastaların bilgilendirilmesini amaçlamaktadır, bu nedenle önerim bu aşamada sizi takip eden doktorunuz ile bu sorunları ayrı ayrı değerlendirmeniz ve tedavinizi buna göre planlamanızdır. Saygılarımla
Mrb Dr. bey benim danışmak istediğim konu annem yaklaşık 4-5 yıldır Sjögren hastası yaklaşık 2 yıldır metoject 10 mg/iv ve bir yıldır metoart 15 mg/iv kullandı bu arada ayda bir RF, CRP, SEDİM VE HMG baktırmaktayım RF 100 CRP ise normal değerlerde çıkmakta. Son 15 gündür annemin boyun ve mandibulada sert kitleler meydana geldi. Yapılan usg ve boyun mr boyunda bir kaç adet lap en büyüğü 21mm annem bu arada diş tedavisi görmekte kanal tedavisi ve çürük dişleri çekildi diş doktoru diş enfeksiyonu için roxin tb. ti 3 gün kullandırıp bıraktırmıştır. Bu kitlelerin çıkmasındaki en büyük sebebin kullandığı metoject’ten veya diş tedavisindeki enfeksiyonlardan meydana gelebilir mi. Bu konuda yardımcı olmanız ricasıyla. İyi akşamlar dr. Bey
Sayın Ü. Aydın; eğer annenizin teşhisi kesin olarak Sjögren Sendromu ise boyun bölgesinde bir dönem sonrası meydana gelen şişliklerin kesinlikle araştırılması gerekir. Bu nedenle eksizyonel biyopsi ile bu LAP olarak nitelendirdiğiniz lenf düğümlerinin çıkartılıp incelenmesi sonrasında enfeksiyon veya diğer nedenlere bağlı olduğu ortaya konulabilir. Sjögren Sendromlu hastalarda hastalığın ilerleyen dönemlerinde lenf bölgesi hastalıklarının da tabloya ilave olma ihtimali vardır. Saygılarımla
Merhaba hocam , 5 yıldır sürekli halsizlik ve yorgunluk yaşıyorum ayak bileklerinden aşağısı ağrıyor yürüyüş ve iş yaptığımda daha fazla ağrıyor. Gece uykudan uyanıp yürüdüğümde iyi geliyor . Ne tür bir hastalık olabilir ? Cevabınız için teşekkür ederim
Sayın Mehmet bey; anlatmış olduğunuz şikayetler halk arasında yumuşak doku romatizması olarak da bilinen “FİBROMİYALJİ SENDROMU”nu düşündürmektedir. Fibromiyalji sendromu kas iskelet sisteminde yaygın şekilde ağrı, tutukluk ile beraber doktorun muayenesi esnasında tespit ettiği ağrılı hassas noktaların bulunduğu bir klinik tabloya denilmektedir. Bu hastalığa ait hiçbir özel laboratuar bulgusu yoktur. Fibromiyalji sendromunda en sık görülen ve en önemli karakteristiği olan bulgular, vücutta birden çok bölgeyi içerecek şekilde yaygın ağrı, tutukluk, yorgunluk ve uyku bozukluğudur. Ağrı kollar, bacaklar, bel ve boyun bölgeleri de dahil olmak üzere tüm vücut’da hissedilir. Hastaların % 75-85’inde sabahları tutukluk ile beraber halsizlik vardır ve bu halsizlik fiziksel aktivite ile artar. Hastaların şikayetleri soğuk ve nemli havalarda, endişe ve stres’li durumlarda, aşırı fiziksel aktivite ile veya tam tersi hareket azlığı ile, uyku bozukluğu olduğu durumlarda ve en son olarak gürültülü ortamlarda şiddetlenir. Fibromiyalji sendromlu hastaların tedavisinde hastanın hastalığı ile ilgili olarak bilgilendirilmesi, hastalık bulgularını şiddetlendiren faktörlerin tespit edilerek ortadan kaldırılması ve eğer beraberinde eşlik eden hastalıklar varsa bunların tedavi edilmesine çalışılır. Bütün bunlara ilave olarak Fibromiyalji sendromlu hastalarda farklı ilaç gurupları hastaya göre değişen başarı oranları ile kullanılmaktadır. Eğer sizde kesin olarak Fibromiyalji teşhisi konulacak olursa burada hastalık semptomlarını şiddetlendiren faktörlerin tespit edilmesi ve öncelikle bunların ortadan kaldırılması gereklidir. Daha sonra hangi medikal tedavinin seçileceğine karar verilmesi uygun olacaktır. Saygılarımla
MERHABA HOCAM 5 YILDIR SABAH KALKTIĞIMDA SOL ÇEKİLME TUTULMA OLUYOR KALKTIĞIMDA YÜRÜYEMİYORUM DİZİLERİM BENİ KALDIRMIYOR YÜRÜYEMİYORUM NEMLİ GÜNLERDE AĞRILARIM ARTIYOR BOYUN TUTUKLUĞU ELDE AYAKTA YANMA HİSSEDİYORUM İLTİHAPLI ROMATİZMA TEŞHİSİ KONULDU NE YAPMALIYIM EVDE RUTUBET VAR BUNU ETKİLERMİ TEŞEKKÜR EDERİM YAŞIM 30
Sayın Melike hanım; kısaca bilgi verecek olursak halk arasında iltihaplı romatizma olarak bilinen Romatoid Artrit (RA) hastalığında en sık olarak el, el bileği eklemleri, ayak bilekleri, diz ve dirsek eklemlerinde şişlik, ısı artışı, hareket tutukluğu ve ağrı olur. Eğer yeterli derecede tedavi edilmez ise eklemlerde kalıcı hasar meydana gelerek eklemde şekil bozukluğu (deformiteler) gelişir. RA tedavisinde ilk aşamada ağrı kesici ilaçlar kullanılmakla beraber bu ilaçların kalıcı eklem hasarını önleyici etkileri olmamasından dolayı en kısa sürede ikinci basamak ilaçlar ile tedaviye geçilmesi gerekir. 2. basamak ilaçlar veya hastalık seyrini değiştiren ilaçlar gurubu olarak isimlendirilen tedavi seçeneklerine dahil olan ilaçlardan Methotrexate (30 mg/hafta), Hidroksiklorakin (400 mg/gün), Salazoprin (3 gr/gün) ve Leflunomide (20 mg/gün) maksimum dozlarda kullanılır. Eğer bu ilaçların yeterli doz ve sürede kullanılmasına rağmen yeterli etki elde edilemez ise o zaman hastalarda bu ilaçların 2 veya 3 tanesinin beraberce kullanılması denenebilir. Yine bu kombinasyon tedavisi yeterli doz ve sürede kullanılmasına rağmen hastada başarılı sonuç alınamaması yani hastalığın remisyona sokulamaması durumunda ise biyolojik ajanlar ile tedaviye geçilir. Bugün için biyolojik ajan tedavisinde en sık olarak Remicade, Humira ve Enbrel kullanılmaktadır. Sizin bahsetmiş olduğunuz tablo RA hastalığını düşündürmüyor, bu nedenle kesin teşhis konulabilmesi için yeniden muayene olmanız ve ona göre tedavi başlanması uygun olacaktır. Saygılarımla
Hocam 7 yaşında bir kızım var. 3 yaşındayken HSP tanısı kondu. Şu an yine kol ve bacaklarında ağrıları var. CRP 20.55, MO% 12.9, MO#0.9 çıktı. Ne önerirsiniz.
Sayın E. Eyüpoğlu; Cilt döküntüsü olmadan yalnızca eklem ağrıları olması Henoch Schönlein Purpurası (HSP) tekrarlaması bakımından çok anlamlı görülmüyor. Bu nedenle benim önerim kızınızda tespit edilen eklem ağrıları ve CRP yüksekliğinin Pediatrik Romatoloji konusunda deyimli bir Üniversite hastanesi tarafından araştırılmasıdır. Saygılarımla
Merhaba hocam benim çektirdiğim emarda sol sakroiliak eklemi oluşturan ilişkin ve sakral kompanentlerde T2 serilerde iliak kompanentte daha yaygın olmak üzere yaygın t2 Hiperintens diffüz sinyal değişiklikleri işlenmiştir (Sakroileit ) diyor daha önce ortopedi çektirdiğim emarda sol kalça kemiğinin ödem var diyordu bana yardımcı olabilirsiniz yaşımda 33
Sayın S. Göçtü; her iki MRI sonuçları beraberce değerlendirildiğinde sizin “Seronegatif Spondilartropatiler” yönünden araştırılmanızda fayda vardır. Saygılarımla
Hocam daha öncede yazmıştım hemen cevapladınız çok teşekkür ederim hocam 30 yaşındayım 2 aydır sağ alt adelemde ağrı oluyor lomber mr, kan değerleri, venöz ve arter ultrasonu, kas ultrasonu, bacak röntgeni, hepsi allaha çok şükür normal çıktı sadece bacak mrı raporunda sağda krural bölgede kas planlarına sola kıyasla intensite artışları dikkati çekmiştir denildi hocam 2 aydır topallıyorum ve birde sol alt adelem normal ısıda sağ alt adelem soğuk hocam rica ediyorum bir tanı ya da izlemem gereken bir yol gösterebilirmisiniz?
Sayın Mustafa bey; sağ alt ekstremite MRI raporunda bildirilen değişiklikler nonspesifik olup, klinik muayene bulguları ile beraber değerlendirilmelidir. Benim bu aşamadaki önerim ayrıntılı bir romatolojik incelemenin yapılmasıdır. Daha sonraki aşamada ENMG ve hatta kas biyopsisine kadar gidecek bir sürecin takip edilmesi gerekebilir. Saygılarımla
Hocam mrb bende hamileliğimin 6. ayından sonra ayak tabanlarımda çok şiddetli ağrı başladı sürekli geziyor topuğumda baldırımda ayak baş parmağımın altında çok şiddetli basamıyorum doğum oldu ve hala devam ediyor ne yapmalıyım bebeğime bakamıyorum ayaklarıma basamıyorum yardım edermisiniz hocam teşekkürler
Sayın Kamile hanım; Hamilelik ile beraber vücutta hormonal bakımdan büyük değişliklikler olur aynı zamanda bağışıklık siteminde de (immün sistem) farklılıklar ortaya çıkar. Tüm bu nedenlere bağlı olarak yapılacak romatolojik inceleme sonrasında herhangi bir patolojiye rastlanmaz ise o zaman her iki alt ekstremitede ortaya çıkan ağrıları kilo artışına bağlamak mümkün olabilir. Bu aşamada da benim önerim doğum öncesi kilonuza dönene kadar silikon tabanlık kullanmanızdır. Saygılarımla
Merhaba ben 20 yaşındayım ve yaklaşık dört yıl önce belimde bir ağrı başladı bir sürü doktora gittik ama röntgen emar hiçbir şey çıkmadı sonraları bu ağrılar sırtıma kaburga kemiklerime yayıldı hala da hiçbir şey çıkmıyor sabahları dövülmüş gibi kalkıyorum halsizlik yorgunluk var bu romatizma olabilir mi acaba teşekkür ederim
Sayın Ulviye hanım; özellikle 20 yaşlarında ortaya çıkan bel ve sırt ağrılarında omurga eklemlerini tutan romatolojik hastalıklar yönünden araştırmalar yapılmalıdır. Bu nedenle leğen kemiği eklemlerinin (sakroiliak) incelenmesi yanında bazı spesifik laboratuar testlerinin de tanıya yönelme bakımından yardımı olacaktır. Benim önerim yeniden ayrıntılı olarak incelenmenizdir. Saygılarımla
Merhabalar yaklaşık bir yıldır ayak ağrısı çekiyorum. Yorgunluk halsizlik hayat kalitemi çok düşürdü. Fibromiyalji tanısı konuldu önce lyrica 75 başladık şimdi ise 150 mg kullanıyorum inanılmaz baş dönmesi yapıyor 1 hafta oldu iş yerinde çok zorlanıyorum ayrıca ağrılarım halen devam ediyor bu sersemlik uyuşukluk ne kadar daha devam eder teşekkürler
Sayın Nermin hanım; kullanmış olduğunuz Lyrica 150 mg yan etkileri arasında baş dönmesi de bulunmaktadır. Eğer 10 gün içerisinde bu yan etkilere karşı tolerans gelişmez ise o zaman doktorunuz ile alternatif ilaç tedavileri bakımından tekrar görüşmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
Romatoloji ve fizik tedavi bölümünde muayene olunur mu yoksa fizik tedavi için mi alınır sadece randevu
Sayın Nazan hanım; Fizik Tedavi bölümünde hastalar önce muayene edilirler ve daha sonra teşhis konulmasını takiben gereken hastalarda Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon programı uygulanmak üzere tedaviye alınırlar. Saygılarımla.
Sağ sakroiliak eklem sakral yüz posterior superior kesimde subkondral STIR HİPERİNTENS FOKAL KEMİK İLİĞİ ÖDEMİ İZLENMİŞ MR ımda bende ise sabahları el ve ayak parmaklarımda şiddetli ağrı ve sonrasında uyuşukluk oluyor hareket ettikçe ağrı hafifliyor ama hiç geçmiyor
Sayın S. Deniz; Sakroiliak eklem MRI incelemesinde elde edilen bulgular nonspesifik olarak değerlendirilebilir ve eklem şikayetlerinizi açıklamaz. Bu nedenle yeniden ayrıntılı olarak muayene edildikten sonra romatolojik yönden incelenmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
Merhaba, bana yaklaşık 4 yıldır SJÖGREN tanısı kondu. Tedavi olarak da PLAQUENİL başlandı. İlacı çok kullanamadan gebe kalınca ilacı kendim kestim. Bebeği emzirdiğim bu dönemde de kullanmadım. İlacın yan etkilerinden dolayı tedirginim. Ses kısıklığım ve kurumalarım arttı alternatif ne tedavi önerebilirsiniz. Anti SSA 207, Anti ssb 0,69 yakın zamanlı sonuçlarım teşekkürler
Sayın Güler hanım; Sjögren Sendromu primer (tek başına bulunan) ve sekonder (başka romatolojik hastalıklar ile beraber bulunan) olarak iki başlık altında incelenebilir. Sekonder olanlarda altta yatan hastalığın tedavisi ile semptomlarda belirgin rahatlama olabilmektedir. Primer olan tipde ise en az yan etkili olan ilaç 2. basamak ilaç plaquenil’dir (Hidroksiklorakin). Eğer bu preparatı kullanmak istemiyor iseniz o zaman semptomatik tedavi olarak göz kuruluğu için suni göz yaşı damlaları ve ağız kuruluğu için ise özel solüsyonlardan faydalanabilirsiniz. Saygılarımla
Merhaba, Yaklaşık son 4 yıldır dönem dönem sağ elimin orta parmağı ve el üzerindeki damarlarla birlikte şişlik ve ağrı oluşuyor. Tedavi için ne önerirsiniz.
Sayın Saim bey; tedaviden önce şikayetlerinizin hangi nedenden kaynaklandığının tespit edilmesi yani teşhis konulması gerekmektedir. Bu nedenle başlangıç olarak el radyografisi ve bazı romatolojik testlerin yapılması ve çıkan sonuçlara göre bir tedavi planlamasına gidilmesi daha uygun olacaktır. Saygılarımla
Fosomaks kullanıyorum bebek sahibi olmama engel mi . Bu ilacın bebeğe geçme ihtimali nedir
Sayın Seher hanım; Fosamax ile ilgili olarak gebelerde yapılmış bir çalışma yoktur. Ancak hamilelik döneminde eğer çok gerekli ise kullanılabileceği bildirilmektedir. Bu nedenle size Fosamax'ı reçete eden doktorunuz ile bu konuyu tekrar gözden geçirmenizi öneririm. Ayrıca bu konuda ABD'de prospektüslerde yazılı olan tam metni veriyorum. Karar sizin ve sizi takip eden doktorunuzundur. Saygılarımla (There are no studies in pregnant women. FOSAMAX should be used during pregnancy only if the potential benefit justifies the potential risk to the mother and fetus.)
Merhaba Hocam 44 yaşımdayım. Yaklaşık 6 aydır sol kalçamda aşağıya doğru yayılan bazı geceler uykudan uyandıran ağrılarım var. Sedim RF CRP bakıldı normal aralıkta. Sabahları rahat kalkabiliyorum. Ağrı hareketle artıyor. Sadece röntgen filmi ile Ankilozan spondilit teşhisi kondu. Salazopyrin, prednol, tadolak yazıldı. İlaçları kullanmakta kararsızım. Ne önerirsiniz. Teşekkür ederim.
Sayın A. Yıldırım; Ankilozan Spondilit (AS) öncelikle omurga eklemlerini tutan romatizmal hastalıklardan birisidir. Genellikle genç yaşlarda erkek hastalarda bel-sırt ağrıları şeklinde ortaya çıkar ancak bayan hastalarda da görülebilmektedir. AS tanısını koyabilmek için hastalarda bazı kriterlerin bulunması gerektiği kabul edilmektedir. Bu koşullar altında sizde AS bulunup bulunmadığını söylemek mümkün olmamakla beraber, anlatmış olduğunuz tablo bana acilen ilaç kullanmaya başlamanız gerektiğini düşündürmüyor. Bu nedenle benim önerim özellikle Lomber Diskopati yönünden araştırmaların yapılması, AS yönünden ise tedaviye başlamadan bir süre daha izlenmeniz olacaktır. Saygılarımla
sağ s1 düzeyinde yüzde t1 hipointens t2 hiperintens tutulumu aktif sakroileit
Sayın Z. Uysal; Yamış olduklarınız kadarıyla sadece aktif dönemde olan bir leğen kemiği iltihabınızın (Sakroileitis) olduğu anlaşılıyor. Bunun dışında bir bilgi veremem. Saygılarımla
Hocam merhaba 32 yaşındayım yaklaşık 3 yıldır romatoid artrit tedavisi görüyorum metoart10 mg haftada ve deltacortil yaklaşık altı ay önce günde yarım tablete düşürdü doktor yani 2.5 mg hocam çocuk sahibi olmak istiyorum metoart gebelik döneminde kullanılmaz diye önceki yazılarınızda okudum peki deltacortli birden kesmek doğru mu ayrıca gebelik döneminde kullanılabilecek diğer ilaçlar hakkında bilgi verir misiniz eşimin yeğeni özürlü o yüzden oldukça endişeliyiz sorun yaşamayız umarım gebelik sürecinde hocam
Sayın Ayşegül hanım; hamilelik döneminde steroid tedavisine yan etkileri konusunda dikkate etmek suretiyle devam edilebilir. Halen kullanmış olduğunuz 2.5 mg/gün dozdaki steroid tedavisi herhangi bir yan etkiye sebep olmaksızın sonlandırılabilir ancak bu ve diğer tedaviye bir alternatif bulunmaksızın ilaçları kesmek hastalığınızın aktif döneme geçmesine neden olacaktır. Eğer çocuk sahibi olmayı düşünüyor iseniz sorunlu gebelikler konularda deneyimli bir kadın doğum uzmanı ve romatoloji uzmanı ile görüşerek onların kontrolü altında hamileliği sürdürebilirsiniz. Saygılarımla
Sayın hocam bir süredir devam eden eklem ağrılarım vardı, romatoloji polk.ne müracaat ettim, HLA B37 ve HLA B41 yüksek çıktı, sebebini bilmiyorum, oradan da bana bir açıklama yapmadılar, deltacortil tb. emthexate tb.folbiol tb, voltaren sr 75 tb. cals d3 eff başlandı. wbc:16.60 bu arada ben şimdi bu yüksekliğin sebebini ve hastalığımın adını öğrenmek istiyorum,yardımcı olursanız sevinirim.
Sayın Yasemin hanım; HLA doku gurupları bir insanın genetik özelliğidir ve bunların yüksek çıkması diye bir olay yoktur. Sizde HLA B37 ve B41 doku gurupları var. HLA doku guruplarının tıbbi olarak anlamı bazı doku guruplarında bazı hastalıkların normal topluma göre daha sık rastlanmasından ibarettir ve doku gurubu tayinleri hastalık teşhisinde rutin olarak kullanılmazlar çünkü tanı bakımından % 100 kesinlikleri yoktur. Sizin durumunuza gelince muayene bulgularınızı ve diğer rutinde kullanılan romatolojik test sonuçlarınızı bilmeden size bir tanı koymak ve halen size uygulanan tedavinin geçerliliğini değerşendirmek mümkün değildir. Saygılarımla
Hocam merhaba, Benim kalçamdan başlayan ayak bileklerim dahil ayaklarıma vuran ağrılar var. Ağrılar kalça tarafında daha çok adet sancısına benzer. Hatta büyük tuvaletim varmış gibi. Sırtımda da bir süredir kas ağrısına benzer bir ağrı var ve yaklaşık 2 haftadır sanki titriyorum gibi hissediyorum. İstanbulda yaşıyorum. Hangi bölüme muayene olmam gerekiyor. Lütfen yardım edin.
Sayın A. Ayhan; Bahsetmiş olduğunuz şikayetleri ile ilgili olarak Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon bölümünde muayene olmanız uygun olacaktır. Eğer şikayetleriniz disk patolojilerine ait değil ise onlar sizi başka bölümlere yönlendirebilirler. Saygılarımla
Merhaba hocam 23 yaşındayım bende bir yılı aşkındır parmaklarımda şişlik ağrı, tutulma ve sertleşme var bunların yanında dizlerim ve bacaklarım arka kısımlarında ağrı dirseklerimde ve omuzlarımda hassaslaşmaya başladı başta romatoit artrit dendi daha sonra fibromiyalji verilen ilaçlarla hiçbir gelişme olmadı aksine artıyor ne yapmalıyım?
Sayın T. Yiğit; Bazı kişilerde hastalık tablosu tam olarak oturana ve kesin teşhis konulana kadar belirli bir süre geçmesi gerekebilir. Eğer bahsetmiş olduğunuz şikayetleriniz ile beraber romatolojik hastalıklarda istenilen bazı spesifik kan değerlerinde bir anomali görülmüyor ise basit ağrı kesiciler ile tam tablonun oturması için beklemenin herhangi bir sakıncası yoktur. Bazı hastalarda bu belirsizlik dönemi sonrasında hastalık ortaya çıkmayabilir bu nedenle benim önerim sık aralıklar ile kontrollerinize giderek bir süre daha beklemenizdir. Saygılarımla
Merhaba hocam daha önce de soru yazmıştım cevaplamıştınız çok teşekkür ederim. Bende hamilelikte osteoporoz oluştu bu da omurgamda 6 yerde kompresyon kırığına sebep oldu osteoporoz sebepleri araştırıldı d vitamini eksikliği bulundu . Diğer değerler normal. Doktor fosomaks D vitamini ve kalsiyum verdi . Kırıklarım çok ağrıyor yatıp kalkarken tutuluyorum . Kemik erimesi iyileşir mi bu ağrılarım ne zaman geçer ?
Sayın Seher hanım, eğer D-vitamin düzeyinde düşüklük var ise tek başına Bifosfonat + D-vitamin preparatının yeterli olmayacağını düşünüyorum. Bu nedenle doktorunuza danışarak ilave D-vitamin preparatı (D-vit3 amp) almanız daha uygun olacaktır. Osteoporoz tedavisi olarak halen kullanış olduğunuz Fosamax (bifosfonat gurubu ilaçlar) ile yeni kırık oluşma riskinde azalma meydana gelirken bunun yanında kemik yoğunluğunda da bir miktar artma sağlanmaktadır. Bu ilaca ne kadar süre ile devam edeceğinize dair sizi takip eden doktorunuz ile kontrollerinize devam etmeniz hastalığın takibi açısından gereklidir. Saygılarımla
Benim 5 yıldır süre gelen bir rahatsızlığım var özellikle sırt ve boyun bölgemde ağrılar var sürekli halsiz düşüyorum fibromiyalji olduğunu söylediler çok fazla doktora gittim ama hiç bir gelişme olmadı gün geçtikçe rahatsızlığım artıyor cevabınızı bekliyorum. Teşekkürler
Sayın S. Akbaş; önce kısaca bilgi vrecek olursak Fibromiyalji sendromu kas iskelet sisteminde yaygın şekilde ağrı, tutukluk ile beraber doktorun muayenesi esnasında tespit ettiği ağrılı hassas noktaların bulunduğu bir klinik tabloya denilmektedir. Bu hastalığa ait hiçbir özel laboratuar bulgusu yoktur. Fibromiyalji sendromunda en sık görülen ve en önemli karakteristiği olan bulgular, vücutta birden çok bölgeyi içerecek şekilde yaygın ağrı, tutukluk, yorgunluk ve uyku bozukluğudur. Ağrı kollar, bacaklar, bel ve boyun bölgeleri de dahil olmak üzere tüm vücut’da hissedilir. Hastaların % 75-85’inde sabahları tutukluk ile beraber halsizlik vardır ve bu halsizlik fiziksel aktivite ile artar. Hastaların şikayetleri soğuk ve nemli havalarda, endişe ve stres’li durumlarda, aşırı fiziksel aktivite ile veya tam tersi hareket azlığı ile, uyku bozukluğu olduğu durumlarda ve en son olarak gürültülü ortamlarda şiddetlenir. Fibromiyalji sendromlu hastaların tedavisinde hastanın hastalığı ile ilgili olarak bilgilendirilmesi, hastalık bulgularını şiddetlendiren faktörlerin tespit edilerek ortadan kaldırılması ve eğer beraberinde eşlik eden hastalıklar varsa bunların tedavi edilmesine çalışılır. Bütün bunlara ilave olarak Fibromiyalji sendromlu hastalarda farklı ilaç gurupları hastaya göre değişen başarı oranları ile kullanılmaktadır. Sizin durumunuzda eğer kesin olarak Fibromiyalji teşhisi konulmuş ise burada hastalık semptomlarını şiddetlendiren faktörlerin tespit edilmesi ve öncelikle bunların ortadan kaldırılması gereklidir. Bu aşamaya dikkat edilmeden sadece ilaçlar ile tedavi seçeneği başarısız olmaya mahkumdur. Bu basamaktan sonra hangi medikal tedavinin seçileceğine karar verilmesi daha uygun olacaktır. Saygılarımla
Fizik tedavi başlamak için sedimantasyon değeri kaç olmalı. benim sedim 30luk:8 60lık:23 bu şekilde başlayabilirmiyim
Sayın Ceyda hanım; Sedimentasyon hızı kan hücrelerinin belirli süre içerisindeki çökelme hızıdır ve bu hız mm cinsinden ifade edilir. Aralarında kansızlığın da (anemi) bulunduğu pek çok hastalık durumunda sedimentasyon hızında yükselme görülür. Eğer çok yüksek değerler var ise o zaman fizik tedavi uygulamak yerine altta yatan hastalığın araştırılması daha doğru bir yaklaşım olacaktır. Ancak sizin 23 mm/saat olan sedimentasyon hızı değerinizin Fizik Tedavi programı uygulanması için bir sakınca teşkil etmeyeceği kanısındayım. Saygılarımla
Merhaba, ben 50 yaşındayım L2 bölgemde dıştan aşınma olmuş bundan dolayı çok sıkıntılı bel ağrılarım oluyor özellikle sabah tutukluğu şeklinde sanki kitlenmiş gibi t-nasıl bir tedavi önerirsiniz? Teşekkürler..
Sayın Eşref bey; öncelikle sizin aşınma diye nitelendirdiğiniz ve medikal dilde erozyon olarak bilinen lezyonun nedeninin araştırılması gerekir. Bu lezyona sebep olan hastalık teşhis edildikten sonra ona yönelik spesifik tedavinin planlanması daha uygun olacaktır. Saygılarımla
Merhaba , ben 27 yaşındayım hayatımın bu dönemine kadar hiç bir sıkıntım ağrım şikayetim olmamışken doğum yaptıktan sonra şiddetli bel sırt kaburga ağrılarımdan dolayı ankilozan spondilit teşhisi kondu. Ailemde romatizmal hastalık yok HLA-B27 negatif kan testlerim normal. Fakat 6 aydır geçmeyen bu ağrılar ve MR sonucu tanı koyuldu. Sorum şu hamilelik mi bende bu hastalığı başlatmış olabilir daha önce sapasağlamken neden bir anda bu hale gelmiş olabilirim benim durumuma benzer hastalarınız oldu mu? Vakit ayırdığınız için Allah razı olsun..
Sayın Aslı hanım; Ankilozan Spondilit (AS) tanısı koyabilmek için bazı bulgu ve belirtilerin olması gerekir. Sizin muayene bulgularınızı bilmediğim için bu konuda bir yorumda bulunamam ancak size kesin olarak söyleyebleceğim şey HLA-B27 doku gurubu negatif olmasından dolayı sizde % 95 oranında Ankilozan Spondilit hastalığı bulunmamaktadır. MR bulgusu olarak leğen kemiği eklemlerinin iltihabı olması (Sakroileitis) mutlaka AS göstermez, pek çok diğer romatolojik hastalıklarda da değişik oranlarda sakroileitis görülebilmektedir. Sizin gibi bel ağrısı nedeniyle hiçbir araştırma yapılmadan ve takip edilmeden AS tanısı konulan pek çok hastam oldu, bazılarında sadece basit ağrı kesici ilaçlar ile faydalı sonuçlar da aldık. Size bu aşamada verebileceğim bilgiler bundan ibaret. Saygılarımla
Hocam merhaba ben 25 yaşındayım. 22 yaşında evlendim evlendiğim ilk hafta ağır sistit geçirdim, tedavi oldum ama 1 ay sonra tekrar etti. Tekrar ettiği sırada sol kalçamda şiddetli bir ağrı başladı ama öyle bir ağrı ki yürüme fonksiyonumu bile etkiliyordu ortopediye gittik bir şey çıkmadı, 3 ay öyle böyle tedavi olmak için uğraştık ama hiç birşey çıkmadı. Bu arada ayak bileğim, dizim ve elimin baş parmağında şişlikler meydana geldi. Nihayet 3 ayın sonunda başka bir ile romatoloji doktoruna gittim, başta kalçama kortizon iğnesi yaptı etki etmedi. Daha sonra reaktif artrit teşhisi konuldu. Deltacortril tedavisiyle başladık, bu arada ağrılarımı kesmek için dolorex kullandım. Deltacortile başladıktan 2 ay sonra günde 1 olmak üzere salazopyrine başladım, yavaş yavaş 2x2 ye çıktı dozu. Tedaviye başladıktan sonra yaklaşık 5 ay sonra hiç şikayetim kalmadı ama doktorum ilaç tedavisine devam etti. 8 ay sonra deltacortrili bıraktı. 18 sonra salazopyrini 2x1 e düşürdü, 20 ay sonra 1x1 e düşürdü. Geçen hafta da aslında ilacı bırakma taraftarı olmadığını ama denemek istediğini söyledi, ilacı bırak 15 gün sonra gel dedi. Bu ay tedaviye başlayalı 2 sene olacak. Dr.um her gidişimde çok iyi gittiğini, tahlillerin çok iyi olduğunu söylüyor ama tedaviyi de bitirmiyor. Bu normal bir durum mudur? Benim kendimi çok zorlamadığım sürece hiçbir şikayetim yok, neredeyse 3 senelik evliyim ve bebek istiyoruz artık. Bunun içinde tedavim tamamıyla bitsin ve kafam rahat olsun istiyorum.
Sayın Nuray hanım; Reaktif Artrit farklı hastalarda çok farklı seyirler gösterebilir. Bazı hastalarda tek atak sonrasında ilaçlar ile aktivite tamamen baskılanıp bir daha tekrar görülmezken, diğer gurup hastada ise ilaç dozunda değişiklik yapılmada bile arada sırada hastalık aktif dönemler geçirebilir. Doktorunuz haklı olarak ikinci ihtimali düşünerek kontrollü şekilde doz azaltmasına gitmiş. İlacı kullanmadığınız sürece bebek yapmanızda bir sakınca olmayacaktır ancak hastalık tekrar alevlenecek olur ise doktorunuz ile görüşerek hamilelik ile beraber kullanılabilen ilaçlar ile tekrar tedaviye devam etmeniz gerekebilir. Saygılarımla
Hocam iyi günler 40 gündür sağ adalem ağrıyor ve topallayarak yürüyorum ortepediye gittim film ve kan sonucu normal değerde çıktı arter ve venöz ultrasonuda normal çıktı hocam 200 metre yürüsem bile sağ adalem ve sağ bileğimle topuk arasındaki kısım şişiyor bu şişlik ve ağrının sebebi ne olabilir şimdiden çok teşekkür ederim değerli hocam
Sayın Hasan bey; Alt ekstremite ağrılarında yapılan romatolojik testler normal sınırlar içerisinde ise ve arteriel ve venöz doppler ultrasonografi sonuçları da normal ise bir diğer ihtimal olarak şikayetlerin bel bölgesindeki bir patolojiye bağlı olarak meydana gelme olasılığının araştırılmasıdır. Bu nedenle yapılacak muayene sonrasında lomber MRI ve gerekirse ENMG ile bu yönde incelemeler yapılmalıdır. Saygılarımla
Hocam ben 22 yaşındayım 1 yıldır topuk ve kalça ağrım vardı istanbulda bir profesöre gittim romatizma teşhisi koydu ilaç olarak voltaren verdi ve 1 senedir onu kullanıyordum tatile memleketime geldiğimde başka bir doktora geldim o ise ankilozan spondilit tanısı koydu ve salazopyrine başla dedi dün başladım ilacı aldıktan 1 saat sonra tüm vücudum kaşınmaya başladı ve hemen acile gittim acilde 2 iğne 2 serum verdiler ve sonra kaşıntı durdu tüm vücudum güneş yanığı yanmaya başladı geceyi acilde geçirdim sabah doktor geldiğinde doktora durumu anlattım doktor böyle bir şikayet ile hiç karşılaşmadığını söyledi ilacı kesti ve beni eve gönderdi şu an yanma aynı şiddeti ile devam ediyor yardımcı olursanız sevinirim
Sayın A. Doğan; Salazopyrin tablet’in en sık rastlanan yan etkilerinden birisi cilt döküntüsüdür. Bu nedenle ilaç 1x1/gün dozda başlanarak haftalık aralar ile 2x2/gün doza kadar çıkılır. Sizde başlanıçta böyle bir cilt reaksiyonu olması bu ilacı kullanamayacağınızı göstermiştir. Bir daha bu ilacı almazsanız cilt döküntüleriniz kendiliğinden ortadan kalkacaktır. Teşhis ve tedavi seçenekleri yönünden yeniden doktorunuz ile görüşmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
Hocam yaklaşık 2 yıldır şiddetli diz bölgemde ağrılar çekiyorum. Bu ağrılar ilk çıktığında yapılan tahlilimde rf ve crp pozitif ANA homojen çıktı daha sonraki yapılan 2 yıl boyunca tüm tahlillerimde sedim crp rf negatifti 1 kere bile pozitif çıkmadı ama ana homojen kalmaya devam etti 5 ay civarı planquiel kullandım ve ağrılarım azalmadı daha sonra başka bir romatoloğa gittiğimde fibromiyalji teşhisi koydu antideprasan verdi hala kullanıyorum ama ağrılarımda değişiklik yok. Doktorlarımın teşhisleri hakkındaki fikirleriniz nelerdir?
Sayın Harun bey; laboratuvar tetkiklerinizin normal sınırlar içersinde seyrederken ağrılarınızın devam etmesi Fibromiyalji Sendromu teşhisini düşündürmektedir. Daha önceden sorulan sorularda anlattığım gibi Fibromiyalji tedavisinde en az ilaç tedavisi kadar gerekli ve etkili olan yöntem, hastada bu sendromu oraya çıkaran faktörlerin tespit edilmesi ve ortadan kaldırılmasıdır. Bu nedenle benim önerim antidepresan tedavi yanında hastalığı başlatıcı faktörlerin de doktorunuz ile beraber tespit edilerek bunların ortadan kaldırılmaya çalışılmasıdır. Saygılarımla
Hocam 8 aydır bacaklarımda acıma batma iğneleme şeklinde ve ayaklarımın altında üşüme ve bazen buz gibi oluyor çok doktor gezdim tahliller ve mr emg hepsi temiz çıktı çokta ilaç kullandım şimdi Lyrica sabah 150 akşam 150 kullanıyorum bu 1 ay oldu ama ayaklarımın altında şu anda bu sıcakta bile üşüme ve bacaklarımda acı devam ediyor bu lyrica vücuda bir zarar verir mi midemde şişlik yapıyor bunun bir zararı olurmu bu ilacı ne kadar kulanmam gerekiyor
Sayın Y. Uçar; bahsetmiş olduğunuz şikayetler Fibromiyalji Sendromunu düşündürmekte ve halen kullanmış olduğunuz Lyrica’nın endikasyonlarından birisi de Fibromiyalji Sendromudur. Her ilacın etkileri olduğu kadar bir de yan etki profili vardır ve kullanmış olduğunuz ilacın da farklı kişilerde farklı oranlarda görülen yan etkileri vardır. Fibromiyalji Sendromunda ben hastalarımda 3 aylık bir tedavi dönemi sonrasında ilaç dozunda azaltmayı ve semptomların tekrarlamaması halinde ilaç tedavisini kesmeyi deniyorum. Sizin de benzer konuları sizi takip eden doktorunuz ile görüşmenizi öneririm. Saygılarımla
Hocam iyi çalışmalar benim yaklaşık dört yıldır ayak bileklerinde şişlik ve şiddetli ağrı var bu nedenle yürümekte ve merdiven inip çıkmakta zorlanıyorum. İşimden dolayı sürekli ayaktayım . Crp 15 ama sedim yüksek değil. Son birkaç aydır antienflamatuar ilaçlar da etki etmiyor. Sürekli kortizon almak istemiyorum ne yapmalıyım?
Sayın Ö. Özdemir; Ayak bileklerinde ağrı ve şişlik yanı sıra CRP yüksek olması buna karşılık sedimentasyon hızının normal sınırlar içerisinde seyretmesi “Seronegatif Spondilartropatiler” gurubu hastalıkları düşündürmektedir. Bu yönde araştırmalar devam edecek olur ise kortizon tedavisine gerek kalmadan daha etkili ilaçlar ile tedaviniz devam edebilir. Saygılarımla
Kalça kemiğimde eklem yerinde koşarken ve yürürlen 6 aydır ağrı oluşuyor. Şiddetli değil ancak geçmeyince doktora başvurdum. MR sonucu kemik iliğinde ödem çıktı. İlaç tedavisi sonuç vermedi. Sonra brucella teşhisi kondu. Ancak başka hastanede de sonuç negatif çıktı. Ağrı hissi devam ediyor. Tam teşhis koyamıyorlar. İntaniye, ortopedi göründüm hepsine. Ne yapmalıyım? Teşekkürler.
Sayın Merve hanım; kalça eklem bölgesindeki ağrılar, kalça eklemindeki patolojiye bağlı olabileceği gibi, komşu bölgelerden kalça eklem bölgesine yayılan ağrılarda da sanki kalça ekleminde bir hastalık varmış gibi algılanabilir. MR’da kmik iliği ödemi tespit edilmesi o bölgeye ait subakut/kronik dönemde bir zorlanmayı düşündürmekte ancak 6 aydır şikayetlerin devam etmesi etkenin tam olarak tespit edilemediği/ortadan kaldırılamadığını göstermektedir. Bu nedenle benim önerim yeniden muayene olarak kalça eklem MRI tekrarlanması ve her iki MRI arasındaki farkın tekrar gözden geçirilmesidir. Bu arada çevre bölgelerden kalça eklem bölgesine yansıyan ağrılarında göz önünde bulndurulmasında yarar vardır. Saygılarımla
İyi akşamlar. Aylardır özellikle göğsümün orta kemiğinde devam eden ağrı var. Diğer eklemlerimde de ağrısız çıtırt diye ses geliyor. gitmedigim doktor kalmadi. D vitamini eksikliği var dediler fakat ilaç kullandım güneşe çıktım hep bir faydası olmadı. bir çok tam kan sayımı, mr, toraks bt, kemik sintigrafisi çektirdim. Bir tek sintigrafide bir kaç yerimde ufak stres kırığı var fakat önemsiz dediler. Çok halsizim, kulaklarımda hep bir çınlama ve başağrım var. Nefes darlığı da oluyor. Nereye gitmem ne yapmam lazım. Bu kadar kan testi film mrda bir şey yokken bir hastalığım olması mümkün mü acaba. Kolay gelsin.
Sayın E. Diken; Yaygın şikayetlerinize rağmen yapılan MR, Tomografi ve laboratuvar tetkiklerinde bir anomaliye rastlanmaması sizde Fibromiyalji Sendromu bulunması ihtimalini düşündürmekte. Bu nedenle bir Romatoloji veya Fizik tedavi ve Rehabilitasyon kliniğinde muayene olmanızın gerektiği kanısındayım. Saygılarımla
Merhaba hocam. 41 yaşındayım. 3 yıldır kol ve bacaklarımda şiddetli ağrı vardı. Romatizma tanısı konmadan önce bir çok tedavi denendi. Sağ el parmaklarımda şekil bozukluğu ve kol eklemlerimde şişlik başlayınca romatizma tanısı kondu.1 yıldır romatoit artrit tedavisi görüyorum. Tedavi için plequenil, voltaren, deltracortril, metotreksat tablet (1x4), folbiol, lyrica verildi. Ağrılarım büyük ölçüde azaldı. 1 ay önce sol gözümde katarakt ve hücre kaybı başlayınca plequenil ve kortizonu kestiler. Ama ayak parmak eklemlerim ve sol elimde de ağrılar başladı. Ağrılarım farklı eklemlerde de oluşmasına rağmen ilaçların kesilmesi sağlıklı mıdır? Bir yıldır kullandığım bu ilaçların ilerlemeyi durdurması gerekmez miydi? Hala iyileşmedim mi hala aktif olduğu dönemde miyim sizce? ne yapmalıyım? Bana yardımcı olursanız çok sevinirim.
Sayın Fatma hanım; halk arasında iltihaplı romatizma olarak da bilinen Romatoid Artrit (RA) hastalığında hastaların eklemlerinde eğer yeterli derecede tedavi edilmezler ise deformiteler ortaya çıkar. Sizin kullnmış olduğunuz ilaç kombinasyonlarından plaquenil’in (hidroksiklorakin) gözün iç tabakasında birikerek kalıcı görme bozukluğu yapma (retinopati) ihtimali vardır ve bu nedenle 6 aylık aralar ile göz muayenesi olmanız gerekmektedir. Yine kullandığınız ilaçlardan Deltacortril (kortizon) ise yan etki olarak katarakt’a neden olabilir ve göz muayenesinde arka bölümün değerlendirilme imkanını ortadan kaldırır. Bu nedenle eğer katarakt başlamış ise her iki ilacın kesilerek tedaviye diğer ilaçlar ile devam etmek uygun bir seçimdir. Sadece ağrılarınızda artma olması hastalığın aktif olduğunu göstermez, bunun diğer krterle de desteklenmesi gerekir. Bu nedenle benim önerim sizi takip eden kliniğe daha sık aralar ile başvurmanız ve ilaç doz ayarlamalarının daha yakından takip edilmesini sağlamanızdır. Saygılarımla
hocam sol ayagımın kasın oldugu yer şişdi doktora gittigimde krem verdiler ma sonuc vermedi tavsiyeniz nedir.
Sayın İrşat bey; alt ekstremitede meydana gelen şişlikler çok farklı nedenlere bağlı olabilir. Örneğin bir travma sonrasında yumuşak doku veya o bölgedeki eklem kapsülü veya bağlara ait bir zedelenme şişliğe neden olabileeği gibi bazı romatolojik hastalıklarda da o bölgede ağrı, şişlik ve ısı artşı meydana gelebilir. Bu nedenle öncelikle teşhise yönelik olarak o bölgenin radyolojik olarak görüntülenmesi ve bazı romatolojik testlerin yapılması ve daha sonrasında ise tedavi seçeneklerinin değerlendirilimesi uygun olacaktır. Saygılarımla
Hocam 2.5 yıldır romatoid artrit tedavisi görüyorum deltacortil ile metoart10mg kullanıyordum gebelik düşündüğüm için dr metoartı bırakmamı onun yerine salazopyrin ilk hafta sabah 1 akşam1 daha sonra doz artırılacak birde akşam plaquenil ayrıca deltacortil ile folik asite devam etmemi söyledi birde demir eksikliğim olduğu için onun içinde ilaç verdi en az altı ay bunları kullanmamı daha sonra gebelik düşünmemi söyledi hocam plaquenil göz dr muayene olmadan kullanmak istemiyorum salazopyrin başlangıç dozu normal mi sizce bende çok mide ağrısı ve iştahsızlık başladı ayrıca bunlar gebelik öncesi ve gebelikte kullanılabilecek ilaçlar mı yan etkileri çok fazla
Sayın Ayşen hanım; Romatoid Artrit (RA) nedeniyle Methotrexate (MTX) kullandığınızı söylemişsiniz. Hamilelik düşünen hastalarda MTX kullanımı önerilmemektedir ve bu hastalarda ilaç kesildikten sonra en az 1 adet dönemi (yaklaşık 1 ay) geçtikten sonra hamileliğe müsaade edilmektedir. Salazopyrine 500 mg EN tab 1x1 veya 2x1 başlanarak daha sonra doz haftalık aralar ile arttırılır ve 2 gr/gün doza çıkılır, eğer etki elde edilemez ise doz maksimum 3 gr/gün kadar çıkılabilir. Hamilelik öncesi kullanımında sakınca olmayan Salazopyrin preparatlarının, hamilelik döneminde de eğer kesinlikle kullanılması gerekiyor ise kullanılabileceği bildirilmiştir. Plaquenil (Hidroksiklorakin) tedavisine başlanmadan göz muayenesi olmak 6 ay sonra ortaya çıkma ihtimali olan değişikliklerin daha önceden var olma ihtimalini ekarte etmek için uygulanan bir önlemdir. Bazı romatologlar tarafından gerekli görülmemektedir. Benim önerim doktorunuz ile hamilelik süresince kullanacağınız ilaçları bugünden kararlaştırmanızdır. Sizin için hamilelik ile ilgili olarak İngilteredeki Salazopyrin prospektüslerinde bulunan uyarıları kararınızda yardımcı olacağı düşüncesi ile yazıyorum. Saygılarımla (Pregnancy: Reproduction studies in rats and rabbits have revealed no evidence of harm to the fetus. Published data regarding use of sulfasalazine in pregnant women have revealed no evidence of teratogenic hazards. If sulfasalazine is used during pregnancy, the possibility of fetal harm appears remote. Oral sulfasalazine inhibits the absorption and metabolism of folic acid and may cause folic acid deficiency. Because the possibility of harm cannot be completely ruled out, sulfasalazine should be used during pregnancy only if clearly needed.)
8 yaşındaki çocuğum fmf hastası ve kolşisin tedavisi görüyor.10 gündür tedavi oluyor sık terlemesi normal midir ?
Sayın asdasd; Colchicum Dispert 0.5 mg tab yan etkileri arasında sık terleme bulunmamaktadır. Bu nedenle en yakın zamanda kendisini takip eden doktorunuz ile temasa geçmeniz uygun olur. Saygılarımla
Merhaba hocam ben 17 yaşındayım. İki yıldır sol ayak bileğimde ağrı ve şişlik var. SEDİM,CRP,RF... değerlerim normal ama ANA profilim +. Romatizma teşhisi konulalı yaklaşık 3,4 ay oldu. Romatizma denilmeden önce de farklı şeyler yaptılar. Ama hiçbiri işe yaramadı. Romatizma tedavisine salazoprın ve endol ile başladım. Ağrılarım hafiflemişti ama Endol ince bağırsak ve mide ülseri oluşumuna neden oldu. İlaçları kesip Aleve verdiler. Aleve de ağrımı kesmeyince metotreksat iğne(15 ve 25 mg) ve folbiol başladılar. İlk iğneyi vurulduğumda ayağımdaki şişlik arttı. Ne yapacağımı bilmiyorum. Haliyle İlacı da çok korkarak kullanıyorum. Bana yardımcı olursanız çok sevinirim.
Sayın M. Çakar; anlatmış olduğunuz hikayeye göre sizde tanı problemi yaşanmakta. Eğer doğru şekilde çalışılmış ise sedim ve CRP’nin normal sınırlar içerisinde seyretmesi vücutta romatolojik yönden ciddi bir inflamasyonun bulunmadığını düşündürmekte dolayısıyla da hemen romatoloji hastalıklarda kullanılan 2. basamak ilaçlar ile tedaviye geçilmesinin nedenini anlayamadım. ANA pek çok hastalıklarda değişik oranlarda (+) bulunabildiği gibi bazı sağlıklı genç bayanlarda da (+) saptanabilir ve tek başına bir hastalığın varlığını işaret etmez. Benim size önerim teşhis ve tedaviniz konusunda başka bir romatoloji uzman görüşü almanızdır. Saygılarımla
Hocam bende iltihaplı romatizma var eklem yerlerime girince ağrıdan duramıyorum üstelik 5aylık hamileyim ne yapmalıyım
Sayın Medine hanım; Halk arasında iltihaplı romatizma olarak bilinen Romatoid Artrit (RA) hastalığı nedeniyle halen ne ilaç kullandığınızı bilmiyorum ancak RA tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar hamilelik döneminde de alınabilir. Bu konuda sizi takip eden Kadın Doğum uzmanı ve Romatoloji uzmanı hekim arkadaşlar ile görüşecek olursanız size yardımcı olacaklardır. Hamilelik konusunda endişelenmenize gerek yoktur çünkü benimde tüm gebelikleri boyunca takip ettiğim ve doğum sonrasında sağlıklı bebeklerine kavuşan çok sayıda hastam vardır. Saygılarımla
Hocam merhaba. Daha önce eklem yerlerindeki ağrılardan dolayı size sorunlarımı bildirmiştim. Sizde "fibromiyalji sendromu" olabileceğini söylemiştiniz. Şimdi hocam ben bu sorun için bölüm olarak hangi doktora gitmem gerekiyor. Bu konuda da bir bilgi verirseniz çok sevinirim. İlginiz için çok teşekkürler
Sayın O. Erol; Fibromiyalji Sendromu teşhis ve tedavisiyle Romatoloji klinikleri yanında Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon klinikleri de uğraşmaktadır. Yaşadığınız bölgede bu kliniklerden herhangi birisine başvurabilirsiniz. Saygılarımla.
Merhabalar, Daha önceki cevabınız için teşekkürler. Alakasız olacak ama şimdi ise başka bir durum hakkında soru sormak istiyorum. Cabral, biofenac, rantudil ve duolans'ın trombosit veya tam kan vermeye engel midir? Teşekkürler
Sayın Atakan bey; kan vermek tabirinden kastınız laboratuar tetkiki için kan vermek ise bir sakıncası yoktur. Eğer kan bağışlamaktan bahsediyor iseniz genellikle herhangi bir hastalık nedeniyle uzun süredir ilaç kullanan hastalardan çok zorunlu olmadıktan sonra kan bağışı kabul edilmemektedir. Saygılarımla
Merhaba hocam ankilozan spondilit Hastalığı'nda bele yapılan hacamat veya sülük koyma ya da bitkisel çayların faydası olur mu ağrılar hafifler mi? Biyolojik ilaçları zararlı buluyorum. Alternatif tıppın imkanlarından faydalanmak mantıklı mı sizce?
Sayın Seher hanım; bir hekim olarak hastaya zararlı olmayacak alternatif yöntemlerin denenmesine karşı çıkmam ancak bahsetmiş olduğunuz yöntemler gerek hijyen gerekse bilimsel olarak kabul edilemeyecek denemelerdir. Bu nedenle kesinlikle tavsiye etmiyorum. Saygılarımla
Merhaba hocam bende kemik erimesi var D vitamini eksikliğine bağlı . Yaşım 30 . Kalsiyum ve D vitamini desteği alıyorum kemik erimesi iyileşir mi eskisi gibi olur mu dexa -3 çıktı . Bir yıl sonra tekrar çektireceğim düzelme sağlanıyor mu bu hastalıkta
Sayın Kifayet hanım; halk arasında kemik erimesi olarak nitelendirilen Osteoporoz hastalığında kemik dokusunda zayıflama vardır. Osteoporoz’un ortaya çıkmasına neden olan pek çok risk faktörü vardır. Bu risk faktörlerinden bazıları ortadan kaldırılabilirken, diğerlerini değiştirebilmek mümkün değildir. Osteoporozun nedenleri ve risk faktörleri belirlendikten sonra bunları da göz önünde bulunduracak bir tedavi seçeneği ile hastalığınızın düzelme ihtimali vardır. Saygılarımla
Hocam 45 yaşındayım sağ dizde kireçlenme var ağrı yapıyor ara ara bunun için MR çektirdim biraz ilerlemiş dedi doktor ama ameliyat demedi ağrılar için uygulayacağım kremler. Nedir acaba
Sayın Rıdvan bey, halk arasında diz ekleminde kireçlenme olarak bilinen gonartroz hastalığında öncelikle basit ağrı kesiciler ile tedavi uygulanır. Bu tedavi ile günlük yaşam aktivitelerini devam ettiremeyen hastalarda cerrahi seçenekler düşünülür. Sizin de durumunuza göre bu tedavilerden birisi uygulanmalıdır. Saygılarımla
Hocam ayak bileğimdeki kemikde bazı bir ağrı geliyor en fazla on saniye sürüyor ve geçiyor çok canım yanıyor dokdura gittim sinir testi yaptı hiç birşey yok dedi bana netura 600 mg tablet verdi biraz faydası oldu ilacı devamlı almam söylendi ne yapmalıyım.
Sayın Mehmet bey, 3 ay süre ile ilacı kullandıktan sonra tedaviye son verin. Eğer ilacı kestikten sonra şikayetler tekrarlayacak olur ise bir 3 aylık dönem daha ilacı kullanmanız uygun olacaktır. Saygılarımla
Hocam benim bir yıldır belde ağrı bacaklarımda yanma var gitmediğim hastane kalmadı MR, röntgen kan tahlili felan her şeyi yaptım hiçbir şey çıkmadı şuan çalışamaz hale geldi bacaklarım içten içe yanıyor belimde aynı şekil neden olabilir bu? Teşekkür ederim
Sayın Gökhan bey; her ne kadar muayene etmeden kesin bir yargıda bulunmak doğru olmasa da, bel ve bacaklarınızdaki ağrı ve yanma hissinin (disestezi) kaynağını tespit edebilmek için ENMG testinin yapılması yardımcı olacaktır. Bu testin sonucunda bir şey bulunup bulunmadığına göre bir tedavi verilebileceği kanısındayım. Saygılarımla
Hocam iyi günler daha öncede yazmıştım size hemen cevaplamışsınız teşekkür ederim. Hocam 30 yaşındayım benim 20 gündür sağ kaval kemiğimin arka tarafındaki adale ağrıyor ortopediye gittim film çekildi normal dediler. Kalp damar cerrahiye gittim sağ venöz ve arteriyel ultrason yaptırdım allaha çok şükür damarlarda normal dediler. Fizik tedaviye gittim kas ultrasonu ve kan aldılar onlarda normal çıktı hocam geceleri yatarken hiç ağrı yok, 100 metre yürüsem bile ağrı başlıyor ve topallıyorum baldırlarda, diz kapağında, belde ağrım yok hocam çok sıkıntılı bir durum fizik tedavi uzmanı bel fıtığı değilsin dedi kasla ilgili bir sıkıntı olabilir dedi. Hocam rica ediyorum bir yol gösterin şimdiden çok teşekkür ederim.
Sayın Mustafa bey; anlatmış olduğunuz şikayetler spinal stenozu (omurilik kanalı daralması) düşündürmekte, bu nedenle Lomber MRI ile değerlendirilmeniz uygun olur kanısındayım. Saygılarımla
Merhaba voltaren 75 hap kullanıyorum fakat bebeğim var emziriyorum zararı var mı bebeğime . Ankilozan spondilit hastasıyım
Sayın Sibel Hanım; kullanmış olduğunuz Voltaren SR 75 mg içerisinde bulunan etken madde Diclofenac’ın anne sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. Ancak kullanılan pek çok ilacın anne sütüne geçtiği bilindiğinden dolayı; bebeğin anne sütünden kesilmesi veya ilacın kesilmesi konusundaki kararın ilacın etkisinin annenin hastalığı üzerindeki önemine göre karar verilmesi gerektiği bildirilmektedir. Bu konuda ABD’deki orijinal uyarı metnini aşağıda yazıyorum. Karar sizindir. Saygılarımla (It is not known whether this drug is excreted in human milk. Because many drugs are excreted in human milk and because of the potential for serious adverse reactions in nursing infants from Voltaren, a decision should be made whether to discontinue nursing or to discontinue the drug, taking into account the importance of the drug to the mother.)
KALÇADAKİ EROZYON NEDİR ZARARI VARMIDIR
Sayın Özlem hanım, kalça ekleminde erozyon uyluk kemiği (femur) eklem yüzünü meydana getiren kıkırdağın harabiyete uğradığı bölümü ifade eder, klinik ile beraber değerlendirilmelidir. Saygılarımla
Sayın hocam, Eşim sedef hastası ve iltihaplı romatizması var. 8 aydır Methotrexate kullanıyor. Şu anda 4 haftalık gebe olduğumu öğrendim. Bebeğin ilaçtan etkilenme durumu nedir? Bebeği aldırmalı mıyım sizce? Bu konuda öneriniz nedir? Saygılarımla
Sayın Duygu hanım; Methotrexate kullanan erkek hastalar için “Methotrexate kullanan erkek hastalar ilacı kestikten sonra en az 3 ay süre ile çocuk sahibi olmamalıdır (Pregnancy should be avoided if either partner is receiving methotrexate; during and for a minimum of three months after therapy for male patients) denilmektedir. Benim önerim eşinizi takip eden uzman doktor ve sizi takip edecek sorunlu gebelikler ile ilgili konularda tecrübeli bir Kadın Doğum Uzmanı ile konuyu ayrıntılı olarak görüşmenizdir. Saygılarımla
Hocam merhaba ben 31 yaşındayım diz ağrılarımdan ötürü mr çektirdim sonunuda: Diz eklem mesafesinde az miktarda sıvı artışı mevcuttur. Subpatellar yağ yastığı belirgin ödemli olarak görüntülenmiştir. Femur distal metafizodiafisiyal bölgede kemik enferaktı ile uyumlu sinyal değişiklikleri izlenmektedir. Medial menisküs arka boynuzda Grate II dejenerasyon görüntülenmiştir. Hocam yorumlarsanız çok sevinirim
Sayın Handan hanım; diz eklem bölgesinde muhtemelen geçirilmiş bir travmaya ait değişiklikler mevcut. Eklem istirahati ve nonsteroid antiinflamatuvar ilaç tedavisi ile şikayetlerinizin düzeleceğini düşünüyorum. Saygılarımla
Mrb hocam benim sol dizimde yaklaşık 2 yıldır ağrı var şişlik oluşuyor ve yürürken sıvı olduğunu hissediyorum. MR sonucumda bir şey çıkmadı. mrg incelemesinde ise eklem aralığında hafif artış izlenmektedir anteriorda cilt altı dokuda ödem ile uyumlu hafif sinyal değişiklikleri izlenmiştir yazıyor doktor bana osteobifilex verdi 4 ay kullandım ancak hala ağrım var şuan fizik tedavi uygulanmakta ve benim ağrımda değişen bir şey yok yardım ederseniz sevinirim.
Sayın E. Güldal; Diz eklem bölgesindeki patolojilere bağlı olarak diz ağrısı olabileceği gibi başka bölgelerden diz eklemine yansıyan ağrılar da sanki diz eklem bölgesinde ağrı varmış gibi algılanabilir. Mekanik nedenler, inflamatuvar nedenler, metabolik nedenler ve travmatik nedenler gibi çok farklı nedenlere bağlı olarak diz eklem bölgesinde ağrı görülebilir. Dolayısıyla diz eklem şikayeti ile başvuran hastalarda hastanın yaşı ve beraberindeki diğer hastalıkları da göz önünde bulundurulmak suretiyle önce muayene ve sonrasında istenen tetkikler ile hastalıklar arasında ayırıcı tanıya gidilmeye çalışılır. Eğer uygulanan tedavilere rağmen halen şikayetleriniz devam ediyor ise sizde de aynı yol izlenmelidir. Saygılarımla
Sayın hocam 14 aydır sağ bacak kalça kasık ve basen kısmından diz kapağıma kadar yayılan bir ağrı başladı. Gittiğim ftr bölümünde bel fıtığı şüphesiyle önce bel mr ı daha sonra kalça mr ı çekildi lakin mr larım temiz çıktı. Algoloji bölümünde piriformis sendromu dedi kalçadan bir kaç iğne ile rahatlatıcı ilaç enjekte ettiler lakin hiç rahatlama olmadı. Ağrılarım sürekli artış göstermeye başladı yeniden beyin ve sinir cer. Aynı mr ları tekrar istedi yine temiz çıktı EMG istedi o da temiz çıktı. ftr uzmanı farklı tahliller istedi CRP(seroloji), Romatoid faktör, normal değerler aralığında dedi brucella, rose-bengal negatif çıktı diğerleri de normal düzeyde. Symra 75 mg ve Tilac sr 400 mg ilaçları yazdı. ilk 12 gün ağrılarımda gözle görülür azalma oldu ilaç bitiminde yeniden başladı tekrardan yazdı ama ilk günlerdeki gibi fayda etmiyor fazla yürüyemiyorum. değerli hocam, bu bilgiler ışığında rahatsızlığım ne olabilir? değerli bilgileriniz için çok teşekkür ederim saygılarımla.
Sayın M. Önal; Bahsetmiş olduğunuz şikayetler Lomber Diskopati ile uyumlu gibi görülmekte ancak yapılan Lomber MRI incelemelerinin normal olarak değerlendirilmesi bu konuda bazı şüpheler yaratmakta. Bu aşamada daha kesin bir kanıya varabilmek için tetkik değil muayene sonuçları önem kazanmakta, dolayısıyla muayene bulgularını olmaksızın size bir tanı koymaya çalışmak yanıltıcı olabilir. Saygılarımla
Hocam 58 yaşındayım iki aydır sol kalçamda iğne yapılmış gibi ayak tabanına kadar inen hassasiyet var oturduğum zaman temas eden yerlerde yanma batma var dıştan dize doğru inen uyuşma ve karıncalanma uzun zamandır var çekilen mr da ve nörolojik testlerde herhangi bulguya rastlanmadı. Doktor NERUDA 300MG TABLET VE B VİTAMİNİ KOMLEKSİNİ VERDİ BUGÜN 8. GÜN HİÇ FAYDASI OLMADI RAHATSIZLIĞIM NEDİR. Saygılarımla teşekkür ederim
Sayın H. Öz; Bahsetmiş olduğunuz şikayetler siyatik sinir ve ondan ayrılan dalların seyri üzerinde cilt bölgelerine uymaktadır. Kabaca L4, L5, S1 sinir kökü veya bunlardan köken alan sinirlere ait bir patoloji araştırılmalıdır. Ayrıntılı bir muayene sonrasında elde edilecek bulgulara göre istenecek tetkikler ile şikayetlerinize bir çözüm bulunabileceğini düşünüyorum. Saygılarımla
ANNEMDE 2 SENEDİR BRUCELLA VAR TEDAVİ GÖRÜYOR VE TİTREME TERLEME ŞİKAYETLERİ DEVAM EDİYOR BİR DE PLT 30 A KADAR DÜŞÜYOR TROMBOSİTTE VAR YARDIM EDİN GÖZ GÖRE GÖRE ERİYOR DAHA ÇOK GENÇ DOKTORU NERDEYSE GELELİM HOCAM YARDIM EDİN
Sayın S. Velioğlu; Brucella hastalığının kronikleştiği durumlarda sizin de belirttiğiniz gibi kan tablosunda değişiklikler ortaya çıkabilir. Benim önerim: annenizin hastalığının Üniversite Hastanelerinde Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı tarafından takip ve tedavi edilmesidir. Ortaya çıkabilecek komplikasyonlara o bölümlerde daha kolaylıkla müdahale edilebilir. Saygılarımla
Hocam 23 yaşındayım 16-17 yaşından beri dizlerimde dirseklerimde sürekli ağrılar olmakta. Dizlerimde bu ağrılar bazen bükerken çok ağrılar vermekte. Dizlerimin arkasında zaman zaman yağ bezesine benzer çıkıntılar oluşup bir kaç gün sonra kayboluyor. En son romatolojide olmak üzere birçok doktora gittim ve bütün testlerden geçtim ama her seferinde bir şeyimin olmadığı söylendi. Kan testleri, röntgen, ultrason, tomografi çekildi bir sonuç alamadım. Bana yardımcı olabilirseniz sevinirim. Teşekkür ederim
Sayın O. Erol; şikayetleriniz nedeniyle başvurduğunuz sağlık kuruluşlarında yapılan tetkiklerde herhangi bir olumsuzluk görülmediğini bildirmişsiniz. Her ne kadar sizin muayene bulgularınızı ve hangi tetkiklerin yapıldığını bilmesem de buraya kadar anlatmış olduğunuz şikayetler halk arasında yumuşak doku romatizması olarak da bilinen “FİBROMİYALJİ SENDROMU”nu düşündürmektedir. Fibromiyalji sendromu kas iskelet sisteminde yaygın şekilde ağrı, tutukluk ile beraber doktorun muayenesi esnasında tespit ettiği ağrılı hassas noktaların bulunduğu bir klinik tabloya denilmektedir. Bu hastalığa ait hiçbir özel laboratuar bulgusu yoktur. Fibromiyalji sendromunda en sık görülen ve en önemli karakteristiği olan bulgular, vücutta birden çok bölgeyi içerecek şekilde yaygın ağrı, tutukluk, yorgunluk ve uyku bozukluğudur. Ağrı kollar, bacaklar, bel ve boyun bölgeleri de dahil olmak üzere tüm vücut’da hissedilir. Hastaların % 75-85’inde sabahları tutukluk ile beraber halsizlik vardır ve bu halsizlik fiziksel aktivite ile artar. Hastaların şikayetleri soğuk ve nemli havalarda, endişe ve stres’li durumlarda, aşırı fiziksel aktivite ile veya tam tersi hareket azlığı ile, uyku bozukluğu olduğu durumlarda ve en son olarak gürültülü ortamlarda şiddetlenir. Fibromiyalji sendromlu hastaların tedavisinde hastanın hastalığı ile ilgili olarak bilgilendirilmesi, hastalık bulgularını şiddetlendiren faktörlerin tespit edilerek ortadan kaldırılması ve eğer beraberinde eşlik eden hastalıklar varsa bunların tedavi edilmesine çalışılır. Bütün bunlara ilave olarak Fibromiyalji sendromlu hastalarda farklı ilaç gurupları hastaya göre değişen başarı oranları ile kullanılmaktadır. Eğer sizde kesin olarak Fibromiyalji teşhisi konulacak olursa burada hastalık semptomlarını şiddetlendiren faktörlerin tespit edilmesi ve öncelikle bunların ortadan kaldırılması gereklidir. Daha sonra hangi medikal tedavinin seçileceğine karar verilmesi uygun olacaktır. Saygılarımla
Ben 2 yıldır diz ağrılarım sebebiyle doktor doktor dolaşıyorum 23 yaşındayım kemik sintigrafim çekildi bir şey çıkmadığı söylendi bana dizimde şişlik var sol dizimde sadece ağrılar oluyor bazen şiddetli bazen az oluyor mr çekildi ultrasonda bakıldı bir şey yok dediler yine şu an fizik tedavi görüyorum ama bir sonuç alamadım hala şişlik var ve ağrıyor sizce ne olabilir
Sayın Gizem Hanım; eğer dizinizde ağrı ve şişlik var ise bu tablo farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Örneğin bu şişlik diz ekleminde sıvı toplanmasına (hidrartroz) bağlı olabileceği gibi, diz eklem kapsülünün iç yüzeyini kaplayan zarın (sinovia) farklı nedenlere bağlı olarak kalınlaşması veya iltihaplanması da diz ekleminde ağrı ve şişliğe neden olabilir. Sizin durumunuzda öncelikle neden belirlenmeli ve sonrasında ise uygun tedavi planlanmalıdır. Saygılarımla
Bel ağrısı şeklinde gittiğim hastanede aslında kalçadan ağrı geldiğini tespit ettik ve beyin cerrahlarının bulamadığını iyi bir fizyoterapist ve ortopedist buldu. Ağrı kesici endol 25 mg verdiler kullandığımda ağrıyı hissetmiyorum kullanmayınca ağrı başlıyor yürüdükçe rahatlıyordum son iki gündür yürüyünce de ağrıyor. Fizik tedavide 4. günüm hocam ne olabilir bu saygılarımla
Sayın O. Yavuz; anlatmış olduğunuz şikayetler bel fıtığı (lomber disk hernisi) veya kalça eklem kireçlenmesinden (koksartroz) çok “Seronegatif Spondilartropatiler” gurubu romatolojik hastalıkları düşündürmekte. Dolayısıyla hastalığınızın bu yönde araştırılması daha uygun olacaktır. Saygılarımla
Merhaba; 2000 yıllarında yüksek ateşten dolayı eklem romatizması oldum ve dizlerimde sürekli ağrı var. Bunun tedavisi var mıdır?
Sayın Kerem Bey; 14 yıl önce geçirmiş olduğunuz ateşli hastalık sonrasında eklemlerinizde herhangi bir romatolojik hastalığın devam edip etmediğine karar verebilmek için tekrar muayene olmanız gerekmektedir. Saygılarımla
Hocam kaç gün önce size yazmıştım bana sakroileileilitis görülmekte demişsiniz salazoprin kullanıyorum. Kaç gündür kollarımda parmak uçlarıma kadar sanki kemiklerimde çürüme varmış gibi ağrı var. Kıpırdatamıyorum doktora tekrar gidene kadar salazoprinide bırakmayı düşünüyorum. Sizce bu doğru olur mu? Ayrıca bu sakroileitis ne oluyor bana detaylı bir açıklama yaparsanız sevinirim. sakat kalmaktan çok korkuyorum.
Sayın Dilek hanım; Sakroileitis leğen kemiğini meydana getiren kemiklerin (sakrum-ileum) eklemlerinin iltihabıdır. Çok farklı nedenlere bağlı olarak meydana gelebilir. Salazopyrin kullanmaya başlandıktan sonra etki göstermesi için 6-8 hafta arasında süre gerekmektedir. Bu nedenle benim önerim ilacı kullanmaya devam etmeniz ve ilacın yan etkilerine yönelik olarak sizi takip eden doktorunuz ile temasa geçmenizdir. Saygılarımla
MERHABA HOCAM, ANNEM 55 YAŞINDA BIR SENEDİR DİZİNİN ACILARINDAN MERDİVEN İNİP ÇIKAMIYOR. UZUN MESAFE YÜRÜYEMİYOR. DİZLERİNDE ŞİŞME OLUYOR VE DAHA ÖNCE SU ÇEKİLDİ. DİZİNDEN AMA BAZEN ACILARINDAN YÜRÜYEMEZ HALE GELİYOR CD SİNİ GÖNDERİRSEM BANA YARDIMCI OLUR MUSUNUZ AMELİYATSIZ ÇÖZÜM YOLU VAR MIDIR?
Sayın D. Ersoy; yazdıklarınızdan anladığım kadarıyla annenizin diz ekleminde kıkırdak harabiyetine bağlı halk arasında kireçlenme denilen gonartroz gelişmiş. Diz ekleminde ağrı, hareket tutukluğu ve eklemde şekil bozukluğu şikayetleri ile başvuran bu hastaların çekilen diz eklem radyografisinde olayın şiddetine göre kıkırdak altındaki kemik bölgelerde belirginleşme (subkondral skleroz), eklem kenarında kemiksi çıkıntılar (ekzofit oluşumu), kıkırdak altındaki kemik içerisinde kist oluşumu ve eklem aralığında daralma izlenir. Gonartroz tedavisinde cerrahi yöntemler/protez uygulamasından önce basit ağrı kesiciler (analjezikler) veya nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar ve bunların yeterli gelmediği hastalarda ise Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon uygulamaları denenmelidir. Pek çok hastada bu yöntemlerden faydalı sonuçlar alınmaktadır. Annenizde de hastalığının şiddetine göre bu yöntemlerden birisi uygulanabilir. Saygılarımla
Hocam cevabınız için teşekkür ederim. Osteoporoz ile ilgili bütün tetkikler yapıldı D vitamini eksikliği var sadece. Benim sırtım belim ve kaburgalarım çok ağrıyor sırt üstü yattığımda çok ağrım oluyor oturduğum zaman geçiyor. Çok kısa süre yatıp kalktığımda bile belim tutuluyor beş dakika içinde açılıyor. Rahatsızlığım ne olabilir? Mr sonucumu yazmama gerek var mı? Doktorlar Mr da bir şey bulamadı. İlginize teşekkür ederim. İyi çalışmalar
Sayın Seher hanım; bu köşede sorulan sorulara verilen cevaplar ve hastalıklara yönelik olarak yazılanlar tamamen bilgilendirme amaçlıdır ve siz de kabul edersiz ki bir internet sayfası üzerinden hastalara teşhis koymak ve onlara tedavi önererek takiplerini yapmak mümkün değildir. Bu nedenle benim önerim sizin tetkiklerinizi yapan ve sonuçlarına yönelik olarak tedaviyi planlayan doktorunuz ile beraber şikayetlerinizi tekrar değerlendirmenizdir. Saygılarımla
1 aydır karın bölgem ve göğüs bölgemde içten sıcak sular geçer gibi çoğu zaman hissediyorum bu nedir ve nedeni nedir ve bunun yanında ben çok kitap okurum ve çok yürüyüş yaparım sanırım bu yüzden belimde 3 ay önce ağrılar başladı ve oturarak kitap okumayı azalttım ve yürümeyi de bu arada biraz geçti fakat tam anlamıyla geçmedi bu günlerde tekrar kitap okumam lazım ama beni sıkıntıya sokuyor neden ve nasıl düzelir. Saygılarımla
Sayın Serkan Bey; göğüs ve karın bölgeniz ile ilgili şikayetler için gastroenteroloji uzmanı tarafında n değerlendirilmeniz daha uygun olacaktır. Kitap okuma esnasında oturma pozisyonunuza dikkat ederseniz şikayetlerinizin tekrarlamayacağını düşünüyorum. Saygılarımla
Hocam ağrılarım çok salazoprin ilacına başladım ama sanki ağrılarım daha da çoğaldı. Size MR sonuçlarımı yolluyorum, yorumlar mısınız? Lomber bölgede açıklığı sağa bakan hafif derecede sklerotik görünüm izlenmiştir. Tüm vertebra korpus yükseklikleri ve sinyal yoğunlukları tabidir. Tüm yüzeylerde intervertebral disk yükseklik ve sinyaller tabi olup posterior konturları düzenlidir. Nöral foramen genişlikleri tabii olarak izlenmiş olup nöral kökler serbesttir. Herniasyon bulgusu spinal korda ya da kök basısı izlenmedi. Konus medullaris L1 vertebra düzeyinde sonlanmaktadır. Filum terminale serbesttir. İntra ve ekstradural kanal içi kitle tespit edilmedi. Sağda belirgin olmak üzere her iki sakroiliak eklem üst-orta kesimde sakral ve iliak kemik yüzlerde fokal kemik iliği ödemi ile uyumlu olabilecek STİR sekanslarda sinyal artımı izlenmiştir. Her iki sakroiliak eklem aralığı anterior kesimlerinde hafif derecede düzensizlikler ve minimal daralma izlenmiştir. Bu bölümlerde yine skleroz ile uyumlu olabilecek görünümlerde T1 ve T2 ağırlıklı görüntülerde silik hipointens alanlar mevcuttur. Bulgular aktif bulgular içeren sakroileit ile uyumlu olabilir. Acil cevap verirseniz sevinirim
Sayın Dilek Hanım; MR’da başlangıç dönemde bir sakroileitis görülmektedir ancak sakroileitis nedenleri arasında romatolojik bazı hastalıklar yanında pek çok diğer nedenler de bulunabilmektedir. Ayrıca Salazopyrin tedavisinin sakroileitis üzerindeki etkisi ile ilgili çok farklı yayınlarda bulunmaktadır. Bunlardan dolayı tedaviniz ile ilgili olarak yeniden doktorunuz ile görüşmenizi öneririm. Saygılarımla
Merhaba 26 yaşındayım doğumdan sonra başlayan bel ağrılarımda doktora gittim daha önce hiç bir rahatsızlığım yoktu omurgamda kompresyon kırıkları ve kemik erimesi teşhis edildi. D vitamini eksikliği bulundu 5 ay geçti fakat ağrılarım geçmedi kaburgalarımda da başladı şimdi ise ankilozan spondilit teşhisi konuldu fakat Mr sonucumda iltihap yok kan değerlerim normal hla b 27 negatif. Bu hastalık sende yok diyen doktor da var kime inanacağım ne yapmam gerek bu rahatsızlık kesin teşhis edilemiyor mu?
Sayın Seher hanım; sizin yaşınızda bir bayanda eğer kemik yoğunluk ölçümü yapılmış ve Osteoporoz (kemik zayıflığı) teşhisi konulmuş ise bunun altında yatabilecek metabolik nedenlerin araştırılması gerekir. Her ne kadar HLA B27 tetkiki bir tanı yöntemi olarak kullanılmasa da size söyleyebileceğim sizde % 95 oranında Ankilozan Spondilit hastalığı bulunmamaktadır. Benim önerim Osteoporoz ile ilgili daha ileri tetkiklerin yapılmasıdır. Saygılarımla
HOCAM ÖNCEKİ CEVABININ İÇİN ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM MRG TETKİKİ L2 VE L3 VERTABLE KORPUS İNFERİORUNDA HAFİF SCHMORL NODÜLLERİ ZLENMEKTEDİR. L4-5 DİSK ARALIĞINDA MİNİMAL DARALMA MEVCUTTUR. L4-5 DÜZEYİNDE SOL PARASANTRAL DİSK HERNİYOSU SOLDAN DURAL KESEYE SİNİR KÖKÜNE BASI İZLENMİŞTİR. LOMBER VERTABLE BT İNCELENMESİNDE LOMBER LORDOZ HAFİF DERECEDE DÜZLEŞMİŞTİR. L4-5 DÜZEYİNDE SOL PARASANTRAL DİSK HERNİYOSUNA SOLDAN DURAL KESEYE VE L5 SİNİR KÖKÜNE İNDENTASYON GÖSTERMEKTEDİR. SOL NÖRAL FORAMEN İNFERİORDAN DARALMIŞTIR. L5-S1 DÜZEYİNDE MİNİMAL DİFFÜZ BULDİNG MEVCUDDUR. BENİM SOL BACAK DİZ VE ALT KISMA DOĞRU ÖZELLİKLE AYAK BİLEĞİ VE ÇEVRESİ ÇOK YANIYOR VE SIZLIYOR. ESKİDEN ARA SIRA AĞRIRDI BU YIL HER GÜN AĞRIYOR BİR DOKTOR FITIK DEDİ BİR DOKTOR BU FITIK AĞRISI DEĞİL DEDİ. FİBROMİJALCİ VAR DEDİ HER DOKTOR AYRI BİR ŞEY SÖYLÜYOR SADECE SOL AYAKTA AĞRI VAR LÜTFEN YARDIM EDİN. BELDEN İĞNE TEDAVİSİ GÖRDÜM FİZİK TEDAVİ GÖRDÜM GABAPENTİN İLAÇ KULLANDIM BENİM SADECE SORUNUM SOL DİZ VE ALTI SIZLAMA VE YANMA VAR NE YAPMAM LAZIM.
Sayın K. Altunbaş, şikayetleriniz Lomber Disk Hernisine bağlıdır. Eğer uygun şekilde yapılacak Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon programına rağmen şikayetleriniz devam edecek olur ise bel fıtığı nedeniyle opere edilmeniz gerekecektir. Saygılarımla
MERHABA, SJÖGREN SENDROMUM VAR 3 YILDIR PLAQUENİL KULLANIYORUM. GÖZ İÇİN DE GÖZYAŞI KULLANIYORUM. AMA GÖZ MUAYENESİNDE GÖZ ARKASINDA LEKELENMELER OLDUĞU SÖYLENDİ. BENİM SORMAK İSTEDİĞİM EĞER BEN PLAQUENİLİ KULLANMAZSAM HASTALIĞIN GİDİŞATI NE OLUR?
Sayın D. İlter; kullanmış olduğunuz Plaquenil’in (Hidroksiklorakin) en önemli yan etkisi gözün iç tabakasında birikim yapmasıdır (retinopati) ve bu durum gerçekleştiğinde ilacın derhal kesilmesi gerekir. Sjögren Sendromu primer ve sekonder olmak üzere iki ana başlık altında incelenebilir ve Plaquenil kullanılamadığı durumlarda alternatif tedavi seçenekleri de bulunmaktadır. Bu konuda sizi takip eden doktorunuz ile görüşmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
Hocam merhabalar 15 gündür sağ ayak kaval kemiğimin arka tarafı (sağ adale) ağrıyor ortopediye gittim film çekildi, kan tahlili yapıldı bir şey çıkmadı, geceleri uyurken ağrı olmuyor ağrı genellikle öğleden sonra başlıyor akşama doğru ağrı zirve yapıyor oruç tutuyorum onunla alakalı olabilir mi ya da ne olabilir hocam şimdiden çok teşekkür ederim
Sayın Mustafa Bey; sağ bacak arka bölgesindeki ağrı bel fıtığına (lomber disk hernisi) bağlı olabileceği gibi, bacak arkasındaki damarların iltihabına (derin ven trombozu/tromboflebit) bağlı da gelişebilir. Bu nedenle öncelikle Lomber MR ile disk hernisi yönünden tetkik edilmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
Hocam ayaklarımın iç tarafı üşüyor bu sıcaklarda bile aynı ve bacaklarımda acıma ve üşüme var ayağıma kalın çorapta giysem yinede aynı doktorum sabah 150 akşam 150 lyrica isimli ilaç verdi kullanıyorum ama şikayetler aynı testlerde de bir şey çıkmıyor her şey temiz çıkıyor mr emg kan hepsi yapıldı daha önce 30 gün Cymbalta isimli ilacı kullandım oda bir işe yaramadı.
Sayın Y. Atak; çok farklı nedenlere bağlı olarak alt ekstremitelerde sizin bahsettiğiniz şekilde duyu algı bozuklukları (disestazi) ortaya çıkabilir. Bu gibi durumlarda ayrıntılı fizik muayene sonrasında gerekli laboratuar testleri ve görüntüleme yöntemleri ile tanı konulmaya çalışılarak daha sonra olayın tedavisine geçilir. Sizde bu aşamalardan hangilerinin yapıldığını bilmiyorum ancak benim önerim yapılan tüm tetkikleriniz ile beraber yeniden bir merkez tarafından ayrıntılı olarak incelenmenizdir. Saygılarımla
Merhaba, İnternette gezerken bu siteyi buldum ve sormak istedim. 1 hafta önce omzumu zorladım ve sanırım zedelendi. Doktora gittiğimde omzumu geriye dayayıp ses çıkıp Çıkmadığını sordu. Çıkmamıştı. Zedelenmiş zorlamamak lazım dedi. Duolans, Biofenac, Rantudil, Cabral ve Rheumon Jel verdi. Bunlardan Rantudil, Cabral ve Rheumon'un kas gevşetici veya iltihap tedavi edici olduğunu okudum. Diğerlerinin amacı nedir? Ağrılar gün içinde zaman zaman artıyor bu normal midir? Teşekkürler
Sayın Atakan Bey; Duolans mide koruyucu, Biofenac ve Rantudil nonsteroid antiinflamatuvar (iltihap giderici), Cabral ise kas gevşetici olarak kullanılmaktadır. Rheumon gel ise içerisinde nonsteroid antiinflamatuvar madde bulunan ve topikal (cilt üzerine sürülerek) olarak kullanılan bir preparattır. Omuz problemlerinde eklemin istirahat ettirilmesi yanında kullanılacak nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar ile rahatlama görülür. Eğer şikayetleriniz bu tedavi ile geçmez ise omuz MRI ile eklemdeki hasarın derecesinin değerlendirilmesi uygun olacaktır. Saygılarımla
Merhaba benim 10 gündür sağ alt baldırım ağrıyor yatıyorum geçiyor sonra yürüyünce geri başlıyor her şeyi denedim geçmiyor ne yapmalıyım bu hastalığın teşhisi nedir lütfen yardımcı olun
Sayın Kerem Bey; yattığınızda rahatlayan, ayakta durma veya yol yürüme ile ortaya çıkan baldır ağrısı muhtemelen bel fıtığına (lomber disk hernisi) bağlı olarak ortaya çıkan sinir kökü basısından kaynaklanmaktadır. Muayene sonrasında çekilecek lomber MRI ile hem lezyonun seviyesi hem de büyüklüğü ortaya konulduktan sonra tedavi planlamasına gidilebilir. Saygılarımla
Penisilin iğnesi olduktan sonra basenlerde şiddetli ağrı hissediyorum bunun nedeni nedir
Sayın Sibel hanım; ilaçların kas içerisine enjeksiyonları sonrasında ağrı hissedilmesi normaldir. Bu ağrı kullanılan preparata göre farklılıklar gösterebilir ve penisilin preparatları da bunlar arasında en fazla ağrıya sebep olanlardandır. Saygılarımla
Merhaba benim anneme AS tanısı kondu ve randutil ilacı verildi kullandığından beri ağrılarının azalmaya başladığını söylüyor ama aşırı sıcak basma şikayeti var bu normal mi yoksa iltihapla savaşıldığının bir göstergesi mi bu ateş basması. Teşekkürler
Sayın Meral hanım; annenizin kullanmış olduğu rantudil antiinflamatuvar ilaçlardan birisidir ancak bu ilacın yan etkileri arasında benim bildiğim kadarıyla ateş basması bulunmamaktadır. Annenizin yaşını yazmamışsınız ancak muhtemelen bu şikayetler klimakterik döneme ait olabilir. Saygılarımla
BENİM SOL BACAK DİZ VE ALT KISMA DOĞRU ÖZELLİKLE AYAK BİLEĞİ VE ÇEVRESİ ÇOK YANIYOR VE SIZLIYOR. ESKİDEN ARA SIRA AĞRIRDI BU YIL HER GÜN AĞRIYOR BİR DOKTOR FITIK DEDİ BİR DOKTOR BU FITIK AĞRISI DEĞİL DEDİ. FİBROMİJALCİ VAR DEDİ HER DOKTOR AYRI BİR ŞEY SÖYLÜYOR SADECE SOL AYAKTA AĞRI VAR LÜTFEN YARDIM EDİN.
Sayın K. Altunbaş, sol alt ekstremitenizde dizden aşağı bölgede olan ağrı ve yanma hissi Fibromiyalji Sendromundan kaynaklanamaz çünkü bu sendromda en önemli özellik ağrının yaygın olmasıdır. Lomber Disk Hernisine (Bel fıtığı) bağlı olarak bası altındaki sinirin dağıldığı bölgede (dermatom) ağrı ve yanma hissi ortaya çıkabilir. Gerçek sebebin ortaya konulabilmesi için ayrıntılı bir nörolojik muayene sonrasında gerekli tetkiklerin (ENMG, MRI gibi) yapılması sizi sonuca götürecektir. Saygılarımla
Hocam romatoloji bölümüne gittim ayak bileklerimde tarak kemiğimde şişme vardı romatizma olmadığını söylediler ortopediye gittim kemik zarlarım boğaz iltihapından dolayı hasar görmüş neyse ilaç felan verdiler bileğimdeki şişlik geçti ama tarak kemiğimde akşamları ağrı oluyor yürüyorum felan ama zorlanıyorum sebep nedir hangi bölüme gitmem lazım
Sayın F. Tekkanat, ayak bileğindeki şişlik (artrit) kullanılan ilaç tedavisinden sonra ortadan kalktığı halde ayakta ağrının devam etmesi halen orada bir patolojinin bulunduğunu işaret etmektedir. Bu nedenle öncelikle romatoloji bölümünde değerlendirilmeniz ve eğer herhangi bir anomali saptanamaz ise mekanik ayak ağrısı nedenleri yönünden tekrar ortopedi kliniğince incelenmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
Merhaba, benim yaklaşık 2 yıldır sol kürek kemiğimin yanından başlayıp omzuma çıkan son dönemlerde de dirseğe kadar inen ağrım oluyor. Genelde soğuk havalarda olurdu fakat son dönemde tekrar var. Daha önce gittiğim doktorlar yumuşak doku romatizması dedi ama tedavi olarak geçici çözümler oldu hep. Cereyanda kalmamaya çalışıyorum. Klimalı ortamda çok bulunmuyorum ya da dikkat ediyorum. Bu konuda yardımcı olabilirseniz sevinirim. Önerebileceğiniz tedavi varsa çok mutlu olurum. İyi akşamlar.
Sayın Evrim hanım; kürek kemiğinden omuz ve kola yayılan ağrılarınız öncelikle boyun bölgesi ile ilişkili gibi gözükmekte, bu nedenle muayene sonrasında çekilecek cervikal (boyun) MRI ile tanı konulduktan sonra uygulanacak FTR programı sorunlarınıza çare olacaktır. Saygılarımla
Hocam eşim prosarias artit hastası iki yıldır remicade ve metotreksat iğne kullandı. Çocuk sahibi olmak istediğimiz için eşim 3 ay önce ilaçlarını bıraktı. Ancak eşimin ayak bileği bir aydır ağrıyor. Üstüne basamıyor. Doktoru tedaviye tekrar başlamasını söyledi. Kadın doğumcu birçok doktorla görüştük ilaçlara dönebileceği ve bu şekilde hamilelik deneyebileceğimizi söylediler. Ben çok tedirginim öncelikle eşimin sağlığı önemli. Ne yapmalıyız?
Sayın Ferda hanım; Remicade’in erkek fertilitesi üzerindeki etkileri bilinmemektedir. Buna karşılık Methotrexate kullanan hastalarda çocuk sahibi olmaya karar verilmesinden en az 3 ay önce ilaç kullanmayı bırakmaları önerilmektedir. Bu nedenle benim önerim eğer çocuk sahibi olmayı planlıyorsanız yukarıdaki takvime uyarak eşinizin hastalığını remisyonda tutacak alternatif tedaviler ile sürece devam etmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
Eşim metoart kullanırken hamile kaldı bu durum da ne olabilir bir açıklama riskleri yan etkileri nedir?
Sayın İbrahim bey; Methotrexate (MTX) preparatlarının hamile kalma ihtimali bulunan bayanlarda kullanılması kesinlikle önerilmemektedir ve ilacı kullanırken hamile kalan hastalarda ise doğacak bebek üzerindeki risklerin tümüyle anlatılması istenmektedir. Benim önerim sizi takip eden doktorunuz ile bu konuyu ayrıntılı olarak görüşmenizdir. Size yol gösterici olacağını düşündüğüm ABD’de piyasadaki MTX preparatlarının prospektüslerindeki ilgili bölümü yazımın sonuna ekliyorum. Saygılarımla. (Women of childbearing potential should not be started on Methotrexate until pregnancy is excluded and should be fully counseled on the serious risk to the fetus when they become pregnant while undergoing treatment. Pregnancy should be avoided if either partner is receiving Methotrexate; during and for a minimum of three months after therapy for male patients, and during and for at least one ovulatory cycle after therapy for female patients.)
5 yıldır dizim sıvı topluyor şiş hocam yaşım 19 daha, romatolojiye gittim, gitmediğim doktor kalmadı 3 ameliyat geçirdim dirsekte başladı şişlik serçe parmakta şişti ayağımı kapatamıyorum tam kolumu açamıyorum şu an veremden korumak için ilaç verdiler salazoprin kullanıyorum kortizon ilaç tedavisi çok oldum geçmedi hala. gısdıorum yok romartit artit gibi bir hastalık var dediler geçmedi
Sayın K. Alptekin; Romatoid Artrit (RA) tedavisinde farklı aşamalar vardır. Öncelikle en az yan etkili ilaçlardan başlayarak hastalarda remisyon elde edilmeye çalışılır. Eğer bunda başarılı olunamaz ise daha ciddi yan etkileri olan komplike ilaç tedavilerine geçilir. Benim anladığıma göre sizde biyolojik ajan tedavisi olarak anti-TNF enjeksiyonlarına başlanacak. Bu tedavi ile hastalığınızın remisyon dönemine (inaktivite durumuna) girmesi mümkündür ancak burada önemli olan husus kontrollerinizi aksatmamanızdır. Saygılarımla
Selam ben romatizma hastasıyım simponi iğne kullanıyorum 2 aydır. Çocuk sahibi olmak istiyorum. Bazen çok ağrım olduğu zaman endol ağrı kesici yutuyorum. İğnenin etkisinin geçmesi için daha ne kadar beklemeliyim ve ağrı kesicinin bir zararı olur mu cevaplarsanız çok sevinirim.
Sayın Tarık bey; Simponi (golimumab) kullanımı ile erkek fertilitesi arasındaki ilişki bilinmemektedir. Eşlerinin hamileliği öncesinde golimumab kullanan babaların çocukları üzerinde yapılan bir araştırmada (24 çocuk) herhangi bir yan etkiye rastlanmamıştır. Bu nedenle genel yaklaşım eşlerinin ilaç kullanımı esnasında gebe kalan anne adaylarının gebeliklerinin devam etmesi yönündedir. Benim önerim ise eğer çocuk düşünüyor iseniz doktorunuza danışarak eşinizin hamileliği öncesinde yan etkileri daha bilinir ilaçlar ile tedavinize devam etmenizdir. Saygılarımla
Deltakotril ve quensyl uzun süre kullanımda damarları mahvedermi
Sayı Emine hanım, Deltacortril ve Quensyl yan etkileri arasında damar patolojileri bulunmamaktadır. Saygılarımla
Hocam merhabalar Daha önce size bahsettiğim gibi eşim r.a hastası doktorumuz Monovisc ampül tavsiye etti dizler için tam karar veremedik yaptırıp yaptırmayacağımıza sizin bu konuda ki fikriniz nedir acaba
Sayın Nazan hanım; bahsettiğiniz ilaç SGK tarafından geri ödeme listesinde olmayıp, ücreti tamamen sizin tarafınızdan karşılanacaktır. İlacı temin ettikten sonra diz eklem içerisine enjekte edilmesinde RA hastalığı yönünden bir sakınca yoktur. Saygılarımla
Merhaba 3 haftadır kalça ağrısı çekmekteyim bir sürü yanlış teşhisten sonra gluteus medius tendinit solda ve sağda gluteus medius ve maximus tendinit yazıyordu emar raporunda. 9 gündür brufen 600x3 kullanıyorum kısmen azalsa da ağrılarım devam. Ne zaman geçecek bu ağrılar açıklayabilir misiniz lütfen teşekkürler
Sayın G. Ateş; Kalça bölgesindeki kaslara ait tendinit eğer altta yatan başka nedenler yok ise genellikle tek taraflı olarak görülür ve aşırı zorlanmaya bağlı olarak meydana gelir. Sizin durumunuzda tanıyı koymadan önce o bölgede ağrıya neden olabilecek diğer yapılara ait hastalıkların da (örneğin lomber disk hernisi (bel fıtığı) veya sakroileitis (leğen kemiği eklemlerinin iltihabı) gibi) gözden geçirilmesi ve tedaviden önce ekarte edilmesi gerekirdi. Bu aşamaya kadar bütün bunların yapılıp yapılmadığını bilmiyorum ancak benim şu andaki önerim halen kullanmış olduğunuz tedaviye (nonsteroid antiinflamatuvar ilaç) devam etmeniz ve eğer şikayetleriniz devam eder ise tüm yapılan tetkik sonuçlarınız ile beraber yeniden muayene olmanızdır. Saygılarımla
Merhaba hocam anneannemde yaklaşık iki gündür devam eden diz kapağından başlayıp kalçaya doğru devam eden çok şiddetli bir ağrı var sizce bunun sebebi ne olabilir yaşıda 65
Sayın Rana hanım, anlatmış olduğunuz şikayetler muhtemelen siyatalji (siyatik sinir ağrısı) ile beraber seyreden bir Lomber Disk Hernisi’ni (Bel fıtığı) düşündürmekte, bu nedenle hastanın öncelikle bel bölgesinden çekilecek bir MRI sonrasında değerlendirilmesi uygun olacaktır. Saygılarımla
Merhaba Hocam, Benim sorunum neredeyse tüm eklemlerimle alakalı. Topuğumun arka (aşil tendonu) tarafı fazla dokununca acıyor. Bağdaş kuramaz oldum bacaklarımı dizlerim kırık şekilde sağa sola açamıyorum acı hissediyorum sanki yerinden çıkacakmış gibi oluyor bir de sağ dirseğime bastırdığımda sanki çürükmüş gibi bir acı hissediyorum. Dizlerimde bile minör ağrılar oluyor. Hocam eklemlerimde çok sorun yaşıyorum. Dizime ve topuğuma film çektirdim ama bir tanı konulmadı ama bir sorunun var orası kesin. Şimdiden çok teşekkürler.
Sayın B. Önder; anlatmış olduğunuz şikayetler kas-iskelet istemine ait bir patolojiyi işaret ediyor ancak bunlar romatolojik hastalıklara bağlı olabileceği gibi bazı diğer hastalıklarda da benzer şikayetler olabilir. Bu nedenle ayrıntılı bir fizik muayene sonrasında yapılacak olarak romatolojik laboratuar inceleme sonrasında şikayetlerinize yönelik ayırıcı tanı yapılabileceği kanısındayım. Saygılarımla
Eşim RA hastası gebelik düşünüyoruz METOTREKSAT ilacı kestikten ne kadar sonra gebe kalabilirim
Sayın Nazan Hanım; Romatoid Artrit (RA) hastalığı nedeniyle Methotrexate kullanan erkek hastaların ilacı kestikten sonra en az 3 ay süre ile çocuk sahibi olmamalarıdır (Pregnancy should be avoided if either partner is receiving methotrexate; during and for a minimum of three months after therapy for male patients). Bu nedenle benim önerim eşinizin ilacı almayı bıraktıktan sonraki en az 3 aylık dönemde hamilelik bakımından korunmanızdır. Saygılarımla
Merhaba hocam ben bundan yaklaşık 5 yıl önce yani 20 yaşımda iken bir ilişki yaşadım ilk defa ilişkiden hemen 2 gün sonra ateşlenme avuç içlerimde zonklama oldu doktora gittim bel soğukluğu dedi ilaç yazdı kullandım geçmedi o arada askerliğim geldi askere gittim acemi birliğimde gata askeri hastanede bir çok kez gittim her geçen gün yeni belirtiler oluyordu halsizlik başlamıştı ilk sıralar bel ağrısı ateşlenme vardı sadece bir çok kez doktora gittim her türlü tahlil yaptılar bir şey yok dediler hastalığımın 3 senesi ağrılarım çoğaldı el bileklerimde el parmaklarımda şişkinlikler avuç içinde sarı pulllanma gibi döküntüler ağrılar acılar doktora gidiyorum tahlil yapıyorlar bir şey yok deyip gönderiyorlar kafamı yemek üzereydim hocam şu an 5 senedeyim 100 tane doktora gittim çare yok bir şeyin yok deyip yolluyorlar en son yozgat araştırma hastanesine gittim elimdeki 1 dosya tahlil ile derdimi anlattım reaktif artrit olabilir dedi beni 1 hafta hastanede yatırdı tahliller falan oda bir şey yok dedi çıkardı geçmezse gel dedi hocam şuan çok kötü durumdayım. Sabahları tutulmalar özellikle sabah kalkınca ellerimi bile açamaz hale geldim. Ayakta durmaya güçlük çekiyorum denge bozukluğu oldu sol ayağım diz kapağımdan aşağı üstü uyuşuk hissetmiyorum kemik ağrılarım beni öldürecek gibi hep kırılmış sanki hareket etmekte zorlanıyorum. Hocam allah rızası için yardım edin her tarafımı etkiledi bu bendeki neyse ölüden farkım kalmadı beni yönlendirirseniz çok sevinirim allah razı olsun.
Sayın S. A. Çağan; anlatmış olduğunuz 5 yıllık hikayeniz sonrasında laboratuar tetkiklerinde hiçbir anomali saptanmaması ya uygun tetkiklerin istenmediğini veya gerçekten laboratuar anomalisi göstermeyen bir romatolojik hastalığınızın bulunduğunu düşündürmekte. Örneğin Fibromiyalji Sendromu gibi bazı romatolojik hastalıklarda yaygın şikayetlere rağmen laboratuar tetkiklerinde bir anomali saptanamayabilir. Bu nedenle teşhis ve tedaviye yönelik yeniden muayene olmanızı öneririm. Saygılarımla
Hocam yaklaşık 2 ay önce elde parmak aralıklarında şişmeler başladı 2 ayrı doktora gittim ilk gittiğim doktorun yaptığı kan testinde sedim 21 di bir hafta geçip tekrar kan testi yaptığında sedim 42 çıktı beni romotoloji bölümüne gönderdi bende başka bir dahiliye doktoruna gittim onun yaptığı kan testinde sedim 20 brucella pozitif çıktı ve brusella tedavisi görüyorum şuan sol dizimde bu süreçte hafif şişme ve çömelme hareketi sırasında ağrı oluşuyor bu ağrı ve şişlikler bruselladan mı?
Sayın Bahar hanım; Brucella enfeksiyonu özellikle hasta hayvanlardan elde edilen süt ve süt ürünlerinin kaynatılmadan kullanılması ile insanlara geçer ve hastalarda yüksek ateş, yaygın eklem ağrısı ile seyreder. Brucellozis tanısı için klinik yanında bazı laboratuar tetkiklerinin de büyük önemi vardır. Bu kan testlerinde 1/160 değerinin üzerinde bir sonuç alınır ise (+) olarak kabul edilir ve buna göre tedavi planlanır. Bu değerin altındaki sonuçlarda ise eğer hastanın kliniği uyum gösteriyor ise hasta takibe alınarak bu değerde sonraki testlerde yükselmeye bakılır ve ona göre teşhis konularak tedaviye başlanır. Bana yazmış olduklarınız bu vermiş olduğum bilgiler ile pek uygunluk göstermiyor, bu nedenle benim önerim sonucuna güvenilen bir laboratuarda Brucella Agglutinasyon testini tekrarlattırmanız ve ona göre bir planlamaya gitmenizdir. Saygılarımla
Hocam merhaba 30 yaşında ve 1 çocuk annesiyim iki dizimde birden nöbetleşe sancılar oluyor dizlerimi bükemiyorum merdiven inerken adeta canım gidiyor dizimi bükmeden inmeye çalışıyorum bazen dizime dokunduğumda bile acıyor ama sürekli değil on gün hiç ağrımıyor mesela sonra 2-3 gün çok acıyor
Sayın Handan hanım; diz ağrılarınız nedeniyle bazı incelemelerin yapılması gerekmektedir. Öncelikle ayrıntılı bir fizik muayeneden sonra diz eklem radyografilerinin çekilmesi ve bazı rutin kan tetkiklerinin yapılması gerekir. Bundan sonra elde edilecek sonuçlara göre daha ileri incelemeler yapılabileceği gibi tedaviye de geçilebilir. Saygılarımla
Merhabalar hocam ablamın ayak bileklerinde ve topuğunda ağrı ve şişlik var mr sonucunu yorumlarsanız çok sevinirim Talokalkaneal eklemde hafif sıvı artışı ve ekleme komşu kalkaneal yüzeyde milimetrik boyutlu kistik (tarsal stres sendromu ? Klinikle birlikte değerlendirilmesi uygundur) talokalkaneal ekleme komşu posteror kesimde talusta osteofitik dejeneratif sivrileşmeler izlenmektedir. Sağ ayakta ise metatars başı lateral komşuluğunda milimetrik boyutlu yağ baskılıT2A sekanslarda hiperintens görülmüştür
Sayın H. Şenol; ablanızın ayak bileği ekleminde dejeneratif osteoartrit (kireçlenme) başlamaktadır.
Bende iltahablı romatizma çıktı ve 75 mg voltaren içtimmi çok sıkıntı yaratmıyor iğne veya daha etkili bir çözüm varmı?
Sayın S. Bolat; genel bilgi olarak bahsedecek olursak Romatoid Artrit (RA) en sık olarak el, el bileği eklemleri, ayak bilekleri, diz ve dirsek eklemlerini tutan ve bu eklemlerde şişlik, ısı artışı, hareket tutukluğu ve ağrı ile seyreden romatizmal hastalıklardan birisidir. Eğer yeterli derecede tedavi edilmez ise eklemlerde kalıcı hasar meydana gelerek eklemde şekil bozukluğu (deformiteler) gelişir. Romatoid Artrit hastalığının tedavisinde ilk aşamada ağrı kesici ilaçlar (sizin de kullanmış olduğunuz Voltaren SR 75 mg gibi) kullanılmakla beraber bu ilaçların kalıcı eklem hasarını önleyici etkileri yoktur. Bu nedenle en kısa sürede ikinci basamak ilaçlar ile tedaviye geçilmesi gerekir. 2. basamak ilaçlar veya hastalık seyrini değiştiren ilaçlar gurubu olarak isimlendirilen tedavi seçeneklerine dahil olan ilaçlardan Methotrexate (30 mg/hafta), Hidroksiklorakin (400 mg/gün), Salazoprin (3 gr/gün) ve Leflunomide (20 mg/gün) maksimum dozlarda kullanılır. Eğer bu ilaçların yeterli doz ve sürede kullanılmasına rağmen yeterli etki elde edilemez ise o zaman hastalarda bu ilaçların 2 veya 3 tanesinin beraberce kullanılması denenebilir. Yine bu kombinasyon tedavisi yeterli doz ve sürede kullanılmasına rağmen hastada başarılı sonuç alınamaması yani hastalığın remisyona sokulamaması durumunda ise biyolojik ajanlar ile tedaviye geçilir. Bugün için biyolojik ajan tedavisinde en sık olarak Remicade, Humira ve Enbrel kullanılmaktadır. Bu üç ilaç gurubu ile yeterli doz ve süre uygulanmasına rağmen başarılı sonuç alınamayacak olur ise yılda iki kür halinde uygulanan bir başka tedavi seçeneği de (anti-CD20: Maphtera) bulunmaktadır. Sizin durumunuza gelince,RA teşhisini koyan doktorunuz ile beraber yukarıdaki tedavi seçeneklerini değerlendirmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
Hocam öncelikle teşekkürler. Yaşım 42. Yedi ay önce sağ dizimde iltihaplanma oldu romatoloji bölümünde çeşitli ilaç tedavileri ile bugüne geldim. Yaklaşık olarak 4 aydır Humira 40 mg iğne, methotrexate 2.5mg, famodin, voltaren 75, tüberküloz koruyucu kullanıyorum. Benim teşhisim ankizolan spondilit. Benim sorum son iki aydan beri sol kalçamda ağrı ve 5 dakika oturup kalkınca kalçamdan dizime kadar kaslarım tutuluyor 2-3 dakika sonra kendimi toparlıyorum. Akşam yatıp sabah kalkınca herhangi bir rahatsızlığım olmuyor. Sadece oturunca doktoruma soruyorum romatizmadan diyor ama 2 ay öncesinde diz şikayetim haricinde böyle bir şikayetim yoktu. Şu an tahlillerimde normal. Daha öncelerden böyle bir rahatsızlığım olmamasına rağmen neden tedavi sürecinde olabilir. Hocam birde Humirayı ne kadar kullanmam gerekiyor. Teşekkür ederim.
Sayın C. Altuntaş, Ankilozan Spondilit (AS) hastalığında omurga eklemlerinin yanı sıra vücudun diğer bölgelerindeki büyük eklemlerde de tutulma olabilir. Bu eklemlere örnek olarak kalça eklemini verebiliriz. Sizin de sol kalça ile ilgili şikayetleriniz hastalığınıza bağlı olabilir. Bunun ortaya konulabilmesi için kalça MRI ile eklemin incelenmesi gerekir. Humira tedavisi hastalık aktivitesini baskılar ve bu tedaviye ne kadar süre devam edileceği sizin ve sizi takip eden doktorunuzun kararıdır. Saygılarımla
Hocam bacaklarımda sıcaklarda diz kapağım ve biraz daha altlarında acıma iğne batması gibi ayaklarımın iç taraflarında da sanki rüzgar giriyormuş gibi ve vücudumda belli belirsiz gerilmeler oluyor doktora gittim cmybat isimli ilaç verdi 6 gün oldu içeli ama beni durmadan uyutuyor ve halsiz bırakıyor acaba bu şikayetler romatizmamı yoksa psikolojik olabilir mi kan testlerim temiz çıktı
Sayın B. Uzun; muayene bulgularınız ve laboratuar tetkikleriniz normal ise size doktorunuz tarafından muhtemelen Fibromiyalji Sendromu tanısı konularak Cymbalta tedavisi başlanmıştır. Cymbalta’nın 30 mg ve 60 mg olarak iki formu bulunmakta. Eğer çok fazla yan etki ortaya çıkarsa doktorunuzdan ilaç dozunda azaltmaya gitmesini isteyebilirsiniz. Saygılarımla
Doktor bey ben 2 hafta önce kalçamdaki septik artrit rahatsızlığından ameliyat oldum. Kemik tahrip olmuş olabilir dedi doktor bunu zamanla anlarız dedi bu rahatsızlığın sonucu proteze gitme ihtimali yüksek mi yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkür ederim.
Sayın Mine Hanım; kalça eklemi enfeksiyonu nedeniyle operasyonda eklem debritmanı (temizlemesi) yapılarak sonrasında antibiyotik tedavisi uygulanır. Burada önemli olan nokta hastalığa ne kadar erken müdahale edildiğidir. Eğer tanı konulmasında gecikme yaşanmış ise o zamana kadar eklem enfeksiyonu bu bölgede kıkırdak hasarına yol açarak daha sonraki dönemde proteze kadar giden bir sürece neden olabilir. Bu aşamada sürecin nasıl gelişeceğini doğru olarak tahmin etmek pek mümkün değildir. Bu nedenle en iyi yöntem düzenli kontroller ile hastanın yakın takip altında tutulmasıdır. Saygılarımla
otururken kalça kemiklerim batıyor tahtayada otursam normal kanepeyede otursam kalçamdaki sağ ve sol kemik ikiside batıyor çok rahatsız oluyorumm
Sayın Mahmut bey; size yardımcı olabilmemiz için şikayetleriniz ve yapılan incelemeler ile uygulanan tedaviler hakkında daha fazla ayrıntılı bilgi vermeniz gerekmektedir. Saygılarımla
Benim annemin bel omurilikte iltihaplı romatizma olduğu söylendi. Minival invaziv tedavi gördü yaklaşık bir yıldır endol hap kullandı. Doktor bizle alakalı durum tamam ama başka rahatsızlıklarınızı araştırın diye geri gönderdi. Ayak tarak üstlerinde aşırı ağrı diz ile ayak bileği arasında şişkinlik ve ağrı kol dirsek ile omuz arasında şişkinlik ve ağrı sırt omurilik kuyruk sokumunda şişkinlik ve ağrı özellikle ayakta kaldığı zaman çok şiddetli ağrısı oluyor. Bu üçü bir anda değil başka başka vakitlerde nüksediyor doktorumuz böbreklerini araştırın dedi böbrekleri temiz yaşı 39 ne yapmamız lazım arayış içersindeyiz.
Sayın C. Yalçın; bahsetmiş olduğunuz hastalık muhtemelen Ankilozan Spondilit olmalı, bu hastalıkta omurga yanında hastaların diğer eklemlerinde de inflamasyon (iltihap) görülebilir. Bu nedenle benim önerim ayrıntılı bir romatolojik muayenenin yapılmasıdır. Saygılarımla
Hocam yaklaşık 3 senedir çalışmıyorum işsizim. Son işimde bir nevi hammallıktı. Eğilerek en az 300 kg ağırlıktaki aracı günde aşağı yukarı 5 km itekliyordum. Şimdi kalçamdan belime doğru yukarı çıkan zincir kemiği çok belirginleşti ve sağ ayağım sağa doğru dışa dönük sol ayağım normal. Sorun kalçada mı dizde mi ki. Bunu yeni yeni fark ediyorum ve ayakkabımın sağ küçük parmak tarafı hep yırtılıyor. Yani sağ ayağımı iterken dışa kavisli basıyorum ayağımı. Acaba hep sağ ayağımı iterken kullandığım için mi bu şekilde oldu. Kalçamdan ayağımı içe çevirdiğimde de yürürken ördek gibi yürüyorum. Bunun bir tedavisi olur mu bilmek istiyorum artık insanların yadırgar bakışlarından kurtulmak için ameliyat bile olabilirim. Yaşım 24 ve de askere gidicem. Gittiğimde orda düz yürüyemediğim için sorun çıksın istemiyorum. İlgilendiğiniz için şimdiden teşekkürler. Saygılar başarılar
Sayın S. İcek; anlatmış olduğunuz şikayetler sağ kalça ekleminde aşınma-kireçlenme (koksartroz) ihtimalini düşündürmekte. Bu nedenle en kısa sürede kalça eklem grafisi ile muayene olmanız sizin açınızdan uygun olacaktır. Saygılarımla
Hocam sağ bacağım 3 yıldır ağrıyor çok doktorlara gittim bir türlü teşhis konulamadı bir türlü ne olduğu çıkmadı hocam kötü bir şey olacağından çok korkuyorum bazen çok ağrıyor bazen hafif ağrılar oluyor doktor bey lütfen lütfen rica ediyorum bana yardımcı olun...
Sayın D. Duman; çok farklı nedenlere bağlı olarak bacak ağrısı görülebilir. Örneğin ağrının olduğu bölgeye ait olarak o bölgedeki kas ve kemik dokularına bağlı olarak ağrılı tablolar gelişebileceği gibi bel bölgesindeki patolojilerden bacağa yansıyan ağrılar da (Siyatik ağrısı-siyatalji) bacak ağrısı şeklinde algılanabilir. Tüm bu nedenlerden dolayı muayene ve gerekli tetkikler olmaksızın bu sayfa aracılığı ile size yardımcı olmak çok mümkün görülmemektedir. Saygılarımla
Hocam RA tedavisi görüyorum. Metoart 15mg kullanıyorum. Metotreksat içeren ilaçların kısırlık yaptığı doğru mudur.
Sayın Şebnem Hanım; Romatoid Artrit (RA) tedavisinde kullanılan Methotrexate (MTX) dozlarında (7-5 mg/hafta-30 mg/hafta) hastalarda kısırlık meydana geldiğine dair bir yan etki bildirilmemiştir. Ancak çocuk sahibi olmayı planladığınızda hamile kalmadan önce MTX tedavisinin kesilmesi gereklidir. Saygılarımla
Hocam 1 senedir sırt, kalça, boyun ve omuz ağrılarım var. Bir sürü MR, tahlil, fizik tedavi sonunda AS hastası olduğumu söylediler. Ben geceleri ağrıdan uyuyamıyorum. Tabii ki bu benim işimi de etkiliyor. Rantudil 90 mg kullanıyorum ağrılarım geçmiyor. Ne yapmam lazım. Şimdiden teşekkürler.
Sayın H. Ongun; Yaygın ağrılar nedeniyle yapılan incelemeler sonrasında AS tanısı konulduğundan bahsetmişsiniz. Kısaca bilgi verecek olursak Ankilozan Spondilit (AS) öncelikle sakroiliak eklemlerden (leğen kemiği eklemleri) başlayarak daha sonraki dönemlerde omurgayı tutan, aynı zamanda vücudun diğer bölgelerindeki küçük eklemleri de tutabilen, kronik inflamatuvar bir hastalıktır. AS tedavisinde ilk olarak nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar (sizin de kullanmış olduğunuz Rantudil ve benzerleri) kullanılır. Bu ilaçların ağrı kesici özelliklerinin yanı sıra iltihabı (inflamasyonu) azaltıcı etkileri de vardır. Ancak bu gurup ilaçlar ile hastalık aktivitesini baskılayıcı sonuç elde edilemez ise ve eğer hastalarda esas olarak omurga dışı eklemlerde (omuz, dirsek, kalça, diz, ayak bileği gibi) bir tutulum varsa o zaman 2. basamak ilaçlardan Salazopyrin ile tedaviye geçilir. Salazopyrin tedavisinde ilaca 500 mg/gün dozda başlanarak her hafta doz artımına gidilir ve yaklaşık 4 hafta sonra 2 gr/gün doza çıkılır. Eğer 2 gr/gün doz ile etki elde edilemez ise bu ilacın dozu maksimum 3 gr/gün kadar çıkılabilir. Salazopyrin tedavisinde ilacın etkisi 6-8 hafta sonra görülmeye başlanır ve hastanın vereceği cevaba göre doz ayarlaması yapılır. Eğer 3 gr/gün doza çıkılmasına rağmen hastalık aktivitesi kontrol altına alınamayacak olursa bir başka tedavi seçeneği olarak son dönemlerde biyolojik ajanlar gurubundan anti-TNF ilaçlar da (İnfliximab=Remicade, Etanercept=Enbrel, Adalimumab=Humira) kullanılmaktadır. Sizin durumunuza gelince, hastalığın hangi evrede olduğu ve mevcut durumdaki hastalık aktivitesi yönünden bilgi sahibi olmadan bir fikir beyan etmek yanlış olacaktır. Bu nedenle benim önerim sizi takip eden doktorunuz ile tekrar temasa geçerek beraberce yeni bir tedavi şemasını planlamanız uygun olacaktır. Saygılarımla
Hocam RA tedavisi görüyorum. Metoart iğnemi haftanın aynı günleri yaptırıyordum ancak şimdiki işim nedeniyle aynı güne denk getiremiyorum. Mesela bu hafta çarsambaysa gelecek hafta perşembe, cuma olabiliyor bazı hafta akşamları yaptırıyorum bir arkadaşım aynı gün yaptırmam gerektiğini söyledi ancak dediğim gibi çalışma saatlerim uygun değil. Doğrusu aynı güne mi denk getirmek yoksa fark etmez mi?
Sayın Ayça Hanım; Romatoid Artrit (RA) tedavisinde kullanılan ilaçların dozu ve doz aralıkları o ilacın etki mekanizması ve vücuttan atılma sürelerine göre belirlenmektedir. Metoart haftalık doz uygulamasında da aynı prensipler geçerlidir, bu nedenle ilaçtan maksimum faydayı elde edebilmek için belirli aralıklar ile kullanılması daha uygun olacaktır ancak şartlar müsait değil ise ideal şemaya en uygun şekilde yaptırılması da kabul edilebilir. Saygılarımla
prednol 40 ampul ağizdan verilirmi
Enjeksiyon yoluyla kullanılan bazı ilaçlar aynı zamanda ağız yoluyla da (oral yoldan) kullanılabilir ancak prednol ampul bu ilaçlardan değildir. Saygılarımla
Merhabalar hocam benim bacaklarımın dış tarafa bakan yerlerinde acıma oluyor sanki derinin altında dikenler var gibi bazen çoğalıp bazen azalıyor ellerim durmadan bacaklarımı ovuyor doktor thermove isimli ilaç verdi ama yine aynı evde bunun sebebi nedir evde epey zamandır böyle şöförde olduğum için işim dolayısıylada çok huzursuzum bunun için evde ne yapabilirim doktorlar yaptıkları kan testlerinde hiçbir sorun yok diyorlar. TEŞEKKÜRLER
Sayın N. Özbay; Her iki alt ekstremite dış bölgelerindeki şikayetlerinize (Disestezi) yönelik olarak ENMG testini yaptırmanızı öneririm. Bu test ile bacaklara giden sinir liflerinin fonksiyonları değerlendirilir ve eğer bir patoloji var ise ortaya konulabilir. ENMG test sonuçlarının normal olmasının da tanı açısından önemi vardır ve verilecek tedavide bu nokta da göz önünde bulundurulur. Saygılarımla
Hocam merhabalar, eşime sağ ve sol diz MR sonuçlarına göre her iki dizde de medial menisküs posterior hornunda grade II dejenerasyon izlenmektedir. Ayrıca sağ dizde ACL'de grade I sprain izlenmektedir. Bizim için bu raporları yorumlayabilirseniz ve bize tedavi için önerilerinizi paylaşırsanız, sevinirim. Teşekkür ederim.
Sayın S. Kaplan; Eşinizin diz ekleminde menisküslerde yırtılma öncesindeki değişiklikler var, ayrıca ön çapraz bağda da zorlanma görülmüş. Benim önerim eğer ağrıları şiddetli ise öncelikle her iki diz eklemi için Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon programı uygulanması ve sonrasında da her iki quadriceps kasını kuvvetlendirici diz egzersizleri yapmasıdır. Saygılarımla
Ben hemşirelik öğrencisiyim. Bel fıtığıyla ilgili bakım planı hazırlıyorum. Tanılarım ağrı, fiziksel harekette bozulma, anksiyete ve beden imajında bozulma. Bunlarla ilgili subjektif ve objektif verilerim ne olmalı?
Sayın Nazlı hanım; Sorularınızın cevabını “Faydalı Bilgiler” bölümündeki “Bel Ağrısı” başlığı altında bulabilirsiniz. Saygılarımla
Hocam merhabalar, eşime yaklaşık 1 sene önce fibromiyalji teşhisi konuldu ve şu anda da bacak ve diz bölgelerinde yogun ağrıları mevcut. Emg çektirmek istiyoruz. Acaba emg, fibromiyalji üzerinde bir etkisi var mıdır? yada daha emg çektirdiğimiz zaman daha fazla fibromiyalji'yi tetikler mi? Teşekkür ederim.
Sayın S. Kaplan; EMG tetkiki ile Fibromiyalji arasında olumlu veya olumsuz yönde bir ilişki yoktur, bu nedenle gönül rahatlığı içerisinde tetkikinizi yaptırabilirsiniz. Saygılarımla
Hocam benim bacaklarımda özellikle sağ bacağımda daha çok bu sıcaklarda bile acıma ve üşüme var. Doktor doktor dolaşmama rağmen bir şey bulunamadı en son yumuşak doku romatizması denildi bununda olup olmadığı daha tam belli değil ama fizik tedavi doktorum ılıca diye ilaç kullandırıyor bir işe yaramadı okuduğum yazılarda benim gibi birçok arkadaşı daha gördüm internetten baktığım zaman bunun tedavisinin kuru iğne tedavisi nasıl yaptıracağız bunun başka tedavisi yok mu bu ilaçları boşuna mı içiyoruz havalar iyice ısınınca bu rahatsızlıklar düzelir mi?
Sayın N. Cihantimur; Halk arasında yumuşak doku romatizması olarak bilinen Fibromiyalji Sendromunda hastalarda yaygın (vücudun sağ ve sol yarısında kollar ve bacaklarda) gezici tarzda ağrı, şişlik hissi ve uyuşukluk şeklinde şikayetler meydana gelir. Yapılan ayrıntılı laboratuar incelemelerinde herhangi bir patoloji saptanmaması gerekir. Sizin şikayetlerinizin bu tabloya uyduğunu çok düşünmüyorum. Ayrıca yapılan muayene bulgularını ve istenilen tetkiklerin sonuçlarını bilmeden çok kesin bir yargıda bulunmak yanlış olur. Teşhis kesinleştikten sonra kuru iğne tedavisi olarak nitelenen tedavi yöntemi uygulanabilir ve bölgesel olarak bu tedaviden faydalanan hastalar bulunmaktadır. Saygılarımla
Bende daha önce kalp romatizması vardı ve bu aritmiye döndü. Şimdi ise ayda bir deposilin flakon iğnesini yaptırıyorum. Bu iğneyi yaptıktan sonra kalp sancılarım daha da çok oluyor bunun nedenini öğrenebilir miyim?
Sayın Yıldız hanım; koruyucu (proflaktik) penisilin tedavisi ile kalp bölgesindeki ağrıların bir ilişkisi yoktur. Saygılarımla
Teyzem 78 yaşında, yapılan tetkikler sonucu ANA negatif, anti-ccp negatif, RF 24, CRP 33, sedimentasyon 45 çıktı. El ve ayaklarında şişme ve de ağrılar vardı. Doktor önce deltakortil (sabah 2 tane alıyor) verdi ve yanına da plaquenil (günde bir) ekledi. Tiroidler normal. Şişleri indi ama bu tedavi doğru mudur?
Sayın B. Yıldırım; anlatmış olduklarınızdan 78 yaşındaki teyzenizde geç başlangıçlı Romatoid Artrit düşünülerek tedavi başlanmış, klinik olarak düzelme görülmesi de hastalığın tedaviye cevap verdiğini düşündürmekte. Bu tür hastalarda altta yatan başka bir hastalığın araştırılmasının da uygun olacağını düşünmekteyim. Saygılarımla
Benim bel fıtığım vardı fizik tedavi gördüm. Tedavim bittikten sonra kasıklarımın acından ayağa kalkarken iki büklüm kalkıyorum
Sayın Seray hanım; Bel fıtığı (Lomber Disk Hernisi) nedeniyle Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon programı gördükten sonra kasık bölgelerinden başlayan ve sizin dik durmanıza engel olan ağrılardan bahsetmişsiniz. Tedavi görmenize rağmen bu şekilde şikayetlerin ortaya çıkması size konulmuş olan teşhis veya uygulanan tedavi ile ilgili olarak bazı sıkıntıların bulunduğunu düşündürmekte. Bu nedenle benim önerim farklı bir merkezde yeniden değerlendirilmenizdir. Saygılarımla
Öncellikle dizimde başlayan sonra geçen fakat dirseğimde ve el ayak parmaklarımda oluşan yanma tarzı ağrı el parmaklarımda inanılmaz şekilde şişmeler romatoloji tetkiklerimde bir şey çıkmadı. Miyalji dendi fakat kızım fizik tedavi son sınıf öğrencisi fibromiyalji ve miyaljide el ayak parmaklarında ağrı ve şişme olmaz diyor. Sizinde fikrinizi almak istiyorum bir de nefes darlığı ve kalp çarpıntısı oluşur mu haşimato hastasıyım bunun içinde ilaç kullanıyorum
Sayın S. Başoluk; fibromiyalji sendromunda hastalarda eklem bölgesinde genellikle şişlik olmaz ancak hastalar tarafından tarif edilen şişlik hissi olur. Sizin romatolojik açıdan hangi tetkikleri yaptırdığınızı bilmiyorum ancak bazı romatolojik hastalıklarda kan değerlerinde bir değişiklik görülmeyebilir (Örneğin palendromik romatizma gibi). Yine Haşimato tiroiditinde de eklem şikayetleri ile kendini gösteren romatolojik semptomlar olabilir (Örneğin tiroid akropatisi gibi). Tüm bu nedenlerden dolayı daha ayrıntılı olarak incelenmenizde fayda olduğunu düşünüyorum. Saygılarımla.
Hocam aylardır çektiğim bir sıkıntıyı sizle paylaşmak istiyorum beni bu ağrılardan kurtarın ne olur size MR sonucumu yazıyorum... 1-tibiotalar subtalar intertarsal eklemlerde sıvı artışı mevcut olup görünüm sinovit yönünden anlamlı olabilir 2-sinüs tarsi sinyal intensitesi artmıştır(sinüs tarsi sendromu izlenimi.)
Sayın F. Kara; MR bulgularına göre ayak bileği ve çevresinde artrit bulunmaktadır, bu nedenle monoartrit yapan romatolojik hastalıklar yönünden ileri tetkiklerin yapılması uygun olacaktır. Saygılarımla
HOCAM fibromiyalji denilen hastalık vücütta gezer mi fizik tedavinin bu güne kadar verdiği ilaçlar bir işe yaramadı bu hastalık belde ağrı ve bacak ve topuklarda üşüme acı yapar mı evde kendimiz bunun için ne yapabiliriz. Bu hastalık nefesi de etkiler mi bazen nefeste zorlanma olup sonra geçiyor yürürken ayaklarımın altı ağrıyor ilaçlar neden bir işe yaramıyor teşekkürler.
Sayın Y. Kaya; Fibromiyalji Sendromlu hastalarda vücutta yaygı gezici tarzda ağrı, şişlik ve uyuşukluk hissi olur. Kesin olarak teşhis konulduktan sonra farklı guruplarda ilaçlar kullanılmaktadır ancak bu hastalığın tedavisi uzun sürelidir ve tedavide başarılı olabilmek için ilaç tedavisi yanında hastalığı tetikleyici faktörlerin de ortadan kaldırılması gerekir Saygılarımla
İlk önce fizik tedaviye gittim ve bana bel fıtığı başlangıcı var dediler aradan 15 gün geçti ve belime ağrı girdi öğle arası gündüz vakti ne eğrilebiliyorum nede doğrulabiliyorum ve sonra emara girdim sağlı sollu çektiler iltihaplı romatizma var dedi doktorum ve sana bir ilaç vericem dedi verdi rantudil diye bir ilaç bu ilaç benim hastalığımı geçirir mi yoksa sadece ağrılarımı geçirir bendeki iltihaplı romatizma başlangıç ve doktorum 3 ay sonra gel dedi başlangıç olduğuna göre bende bu hastalık kalıcı olur mu?
Sayın Volkan bey; anlaşıldığı kadarıyla sizde hastalığınızın tanısı ile ilgili bir problem yaşanmakta. Önce bel fıtığı ve daha sonra iltihaplı romatizma denilerek nonsteroid antiinflamatuvar ilaç (rantudil) verilmiş. Halk arasında iltihaplı romatizma olarak bilinen Romatoid Artrit hastalığında genellikle başlangıç dönemlerinde leğen kemiği eklemlerinde iltihap görülmesi olağan değildir. Seronegatif Spondilartropati gurubu hastalıklardan Ankilozan Spondilit hastalığı ise özellikle genç erkeklerde leğen kemiği eklemlerinden başlayarak daha sonra ilerleme gösterir. Bu nedenle benim önerim öncelikle hastalığın kesin olarak tanısının konulmasından sonra etkili bir tedavinin başlanmasıdır. Saygılarımla
Hocam bizleri bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim ben 40 yaşındayım 9 yıl önce bel fıtığından ameliyat oldum. Ama bir fayda görmedim ağrılarım arttı tahlil sonuçlarımdan sonra Aile hekimim beni Romatolağa yönlendirdi. Romatolog MR’ımda: Bilateral sakroiliak eklemlerde yoğun sklerotik sinyal değişiklikleri, eklem mesafelerinde inferiorda belirgin olan daralma ve düzensizlik izlenmektedir. Sakrum sağ yarısında sakroiliak eklem komşuluğunda, sol sakroiliak eklemde kemik iliği ödemi ile uyumlu sinyal değişiklikleri izlenmektedir. Kontraslı incelemelerde sağ sakroiliak eklemde sakral yüzeyde, sol sakroiliak eklemde sakral ve iliak yüzeylerde kontrastlanma izlenmektedir. Doktor bana bir açıklama yapmadan Salazopyrin EN tablet verdi sabah 2 ve akşam 2 olarak kullanıyorum. Bu seferde ağrılarım boyun sertliği, boynu çevirememe olarak devam ediyor. En son tahlil sonuçlarımda Demir: 31.70, Demir Bağlama: 406, Aso: 388 CRP: 1.43 Ferritin: 7.6 çıktı beni bilgilendirirseniz sevinirim şimdiden teşekkürler.
Sayın Hacer hanım; sizi muayene etmede kesin bir kanıya varmak mümkün olmamakla beraber, anlatmış olduğunuz şikayetler sizde sakroileitis ile beraber seyreden bir “Spondilartropati” olasılığını düşündürmekte. Kullanmış olduğunuz Salazopyrin 500 mg EN tab etkisini 6-8 hafta arasında göstermektedir. Bu nedenle size biraz sabır göstermenizi bu arada şikayetleriniz çok fazlalaşırsa arada nonsteroid antiinflamatuvar (ağrı kesici) ilaçları kullanmanızı önereceğim. Saygılarımla
Ben ankilozan spondilit hastasıyım tüp bebek yaptırmak istiyoruz. Bebeğe hastalığın geçme ihtimali nedir?
Sayın Gönül hanım; Ankilozan Spondilit (AS) hastalığı genetik olarak geçiş gösteren bir hastalık değildir. AS, diğer romatolojik hastalıklarda olduğu gibi nedeni bilinmeyen ancak birden fazla faktöre bağlı olarak ortaya çıkabilen bir hastalıktır. Sorumlu faktörlerden birisi olarak kişinin genetik yapısı öne sürülmektedir ancak bu hastalığın ortaya çıkmasında genler % 100 oranında sorumlu değildir. Bu nedenle AS hastalarının çocuklarında AS ortaya çıkma ihtimali (diğer sağlıklı bireylerin çocuklarına göre yüksek olmakla beraber) çok düşüktür. Saygılarımla
Hocam merhaba kalp ile ilgili muayene oldum hem kandan kalp enzimlerime bakıldı hem de ekg çekildi bir sorun çıkmadı akciğerle ilgilide bakıldı bir şey çıkmadı. Göğüs kafesimin üstü ve kalbimin olduğu yerde hem sağ tarafta hem sol tarafta olması beni tedirgin etti ağrı olduğu zaman memede bile sızlama yapıyor yada ağrı sızlama yanıcı olduğu için öyle geliyor, gerçi doktorum kasın olduğu her yerde ağrı görülebilir dedi meme yapısında da kas bulunuyor mu bilemedim. Regapen isimli ilacı kullanıyorum gece yatmadan 1 tane alıyorum doz yeterlimi sizce
Sayın P. Yıldırım; diğer olasılıklar ekarte edildiğine göre doktorunuz Fibromiyalji teşhisinde karar kılmış. Regapen’in farklı endikasyonlarda kullanılan değişik doz formları mevcuttur (25 mg, 75 mg, 150 mg, 300 mg gibi) ve doz ayarlaması sizi takip eden doktorunuz tarafından yapılmalıdır. Saygılarımla
Hocam benim mr ve kan tahlillerim temiz çıktı belimde ağrı sağ topuğum üstüne bastığın zaman buz gibi. Bacaklarım üşüyor acıyor halsizlik ve sanki bazen bacaklarım boşa çıkıyor gibi sıcak bir yerde durduğum zaman bacaklarımdaki üşüme geçiyor sonra az bir şey soğukta yine aynı belimin ağrısı da durmadan belimin ağrısı da bıçak batar gibi aralıklarla durmadan devam ediyor ve ağrı kesiciler bir işe yaramıyor sizce bu romatizmamı gittiğim doktorlar kas gevşetici iğneler ve ilaçlar verdiler ama yine aynı hangi bölüme gitmem gerekiyor bunu bulmaları için 6 aydır bu şikayetlerle gitmediğim doktor kalmadı
Sayın G. Göktürk; anlatmış olduğunuz şikayetlerinize yönelik olarak bir Romatoloji kliniğinde muayene olmanız uygun olacaktır. Onlar ayrıntılı muayeneden sonra size gerekeni yapacak veya hastalığınız ile ilgili olabilecek kliniğe yönlendireceklerdir. Saygılarımla
Boyun kol ve bacak ağrıları ile doktora başvurdum. Teşhis fibromiyalji. Son zamanlarda göğüs 1 aydır göğüs ağrılarım başladı ve meme de bile sızlama yapıyor bazen sol taraf bazen sağ taraf ağrıyor. Sizce bu normal mi yani fibromiyaljiden dolayımı?
Sayın P. Yıldırım; Fibromiyalji sendromunda da sizin tarif ettiğiniz türde ağrılar olabilir ancak öncelikle bu tür ağrılara neden olabilecek diğer hastalıkların ekarte edilmesi gereklidir. Bu nedenle kalp ve akciğer sorunları yönünden yeniden muayene olmanız uygun olacaktır. Saygılarımla
Hocam merhaba, size daha önce de yazmış ve çok detaylı güzel cevap almıştım spondilartrit fibromiyalji konularında. Hocam son bir film çektirdik ve kalçada gluteus medius kasında ödem bulundu. Acaba hocam fibromiyaljide bu şekilde filmde çıkar mı? Çünkü ağrılar kalça bel sırt ve boyunda. Bu bulgu erken spondilartrit olabilir mi acaba? Çok teşekkür ederim önceki cevabınız için de şimdi de.
Sayın S. Ertürk; MR neticesinde gluteus medius kasında ödem tespit edilmesi ile fibromiyalji arasında bir bağlantı yoktur. Kalça ekleminde inflamasyon bulgusu olmaksızın sadece adele bölgesinde ödem bulunması da spondilartropati ile bağlantısı bulunmadığını göstermektedir. Sizin şikayetleriniz muhtemelen aşırı kullanmaya (over-use) bağlı olarak ortaya çıkmaktadır ve istirahat + antiinflamatuvar ilaçlar ile rahatlama olacağını düşünüyorum. Saygılarımla
Merhabalar hocam, benim beyin, bel, boyun MR’larım bütün kan testlerim temiz çıktı belimde ağrı topuklarımda buz gibi üşüme bacaklarımda üşüme bazen halsizlik var ama sebebini bulamadılar. Doktorlara bütün doktorları gezdim demin okuduğum gibi bana da lyrica 150 mg verdiler bir haftadır içiyorum şikayetler aynen devam ediyor nöroloji, ortopedi, göğüs, fizik tedavi gittiğim doktorlar artık hangisine gideceğimi bilmiyorum hastanede bir haftada yattım araştırdılar acaba bende de yumuşak doku romatizması mı var kaplıcalara gitsem işe yarar mı bu üşümeler sıcaklarda geçiyor ilginiz için teşekkür ederim.
Sayın M. Maşa; muayene bulgularınız, tetkik sonuçları ve MR görüntülerini görmeden kesin bir kanıya varmak mümkün olmamakla beraber anlatmış olduğunuz şikayetler Fibromiyalji Sendromu semptomları ile uygunluk göstermekte. Fibromiyalji tedavisinde kullanılacak medikal tedavinin yanında hastalığı ortaya çıkaran ve şikayetleri tetikleyen faktörlerin de belirlenmesi büyük önem taşır. Bu faktörler ortadan kaldırılmadan ilaç tedavisi ile ancak belirli oranlarda bir rahatlama meydana gelebilir. Fibroımiyalji Sendromlu hastalar kaplıca tedavisinden büyük yarar görmektedirler. Saygılarımla
Hocam benim 4 aydır ayağımın altında topuklarda bacaklarımda durmadan üşüme var. Belimde ağrılar var bütün tahliller temiz çıktı. En son fizik tedaviye tekrar gittim yumuşak doku romatizması dedi ve lyrica 75 ve 150 mg verdi 2 gündür içiyorum bir faydası olmadı acaba kaç gün içinde bu ilaç etkisini gösterir. Bacaklarıma evde battaniye sarıp oturuyorum hareket halindeyken fazla üşümüyor ayaktayken de sanki topuklarımda özelliklede sağ topuğumda buz varmış gibi teşekkürler.
Sayın E. Taşdemir; şikayetlerinize yönelik olarak size hangi tetkiklerin yapıldığını ve sonuçlarında normal geldiğini bilmiyorum bu nedenle size konulan teşhisin doğruluğu konusunda bir yorumda bulunmam mümkün değil. Ancak size konulan teşhis konusunda biraz bilgi verebilirim. Halk arasında yumuşak doku romatizması olarak bilinen Fibromiyalji Sendromu; kas iskelet sisteminde yaygın şekilde ağrı, tutukluk ile beraber doktorun muayenesi esnasında tespit ettiği ağrılı hassas noktaların bulunduğu bir klinik tabloya denilmektedir. Bu hastalığa ait hiçbir özel laboratuar bulgusu yoktur. Fibromiyalji sendromunda en sık görülen ve en önemli karakteristiği olan bulgular, vücutta birden çok bölgeyi içerecek şekilde yaygın ağrı, tutukluk, yorgunluk ve uyku bozukluğudur. Ağrı kollar, bacaklar, bel ve boyun bölgeleri de dahil olmak üzere tüm vücut’da hissedilir. Hastaların % 75-85’inde sabahları tutukluk ile beraber halsizlik vardır ve bu halsizlik fiziksel aktivite ile artar. Hastaların şikayetleri soğuk ve nemli havalarda, endişe ve stres’li durumlarda, aşırı fiziksel aktivite ile veya tam tersi hareket azlığı ile, uyku bozukluğu olduğu durumlarda ve en son olarak gürültülü ortamlarda şiddetlenir. Fibromiyalji sendromlu hastaların tedavisinde hastanın hastalığı ile ilgili olarak bilgilendirilmesi, hastalık bulgularını şiddetlendiren faktörlerin tespit edilerek ortadan kaldırılması ve eğer beraberinde eşlik eden hastalıklar varsa bunların tedavi edilmesine çalışılır. Bütün bunlara ilave olarak Fibromiyalji sendromlu hastalarda farklı ilaç gurupları hastaya göre değişen başarı oranları ile kullanılmaktadır. Eğer size kesin olarak Fibromiyalji teşhisi konulacak olursa öncelikle hastalık semptomlarını şiddetlendiren faktörlerin tespit edilmesi ve bunların ortadan kaldırılması gereklidir. Daha sonra ise hangi medikal tedavinin kullanılacağına karar verilebilir. Saygılarımla
salazopyrin nasıl azaltılarak bırakılır
Sayın Sabriye hanım; size Salazopyrin tabletin hangi hastalığa ve hangi laboratuar değerlerine göre başlandığını bilmiyorum ancak burada önemli olan hastalığın tekrar alevlenmesine yani semptomların yeniden ortaya çıkmasına neden olmayacak şekilde ilaç dozunun azaltılarak kesilmesidir. Bu da sizin tek başınıza yapacağınız bir prosedür olmayıp, ilaca başlayan hekim tarafından kontrollü olarak planlanması gereken bir süreçtir. Saygılarımla
Merhaba hocam, bundan 4 yıl önce sakroileit geçirdim spondiliartropati teşhisi ile salazoprin kullandım 2 yıl boyunca şimdi ağrılarım çok azaldı ama ağız ve göz kuruluğu şikayetim var ağzımda dilimin üstünde beyaz tabaka oluştu ağız kokusu yapıyor buda Diş hekimince mantar ilaçları kullandım hiçbir faydası olmadı vücudumda genel bir halsizlik ve bitkinlik var kan değerlerim normal sizce neden olabilir ne yapmam lazım. Teşekkür ederim.
Sayın B. Hira; öncelikle dilinizin üzerindeki o tabakanın incelenerek tabiatının ortaya çıkartılması lazım. Eğer bundan bir sonuç alınamaz ise günde 3 defa dişlerinizi fırçaladıktan sonra ağız antiseptiği gargaralar ile ağzınızı çalkalamanız ve yemek öğünleri arasında kesinlikle bir şey yememenizi öneririm. Eğer ağız kokusu ile ilgili olarak bunlardan sonuç alamaz iseniz önce bir Kulak Burun Boğaz hastalıkları uzmanı ve daha sonra da bir Gsatroentoloji uzmanı tarafından değerlendirilemniz uygun olacaktır. Saygılarımla
Merhabalar vücudundaki her yerin ağrımasından dolayı doktora gittim. Kan testleri sonucu d vitamini eksikliği çıktı sonrasında Fibromiyalji teşhisi kondu. 28 yaşındayım bu hastalık bir fabrikada çalışıyordum iş gücümü azaltıyor tamamen stresi daha çok arttırıyor ve uyku bozuklukları bitkinlik ayaklarda kollarda yanma gibi etkenler diz kapaklarımın altındaki kemikte aşınma olmuş. Bana Lyrica ile DEVİT damla yazdılar ama şikayetlerim geçmedi Fibromiyalji kesin tedavisi var mıdır yoksa hayatimin sonuna kadar böyle mi yaşayacağım bir de cinsel güçsüzlük isteksizlik yapar mı yaparsa tedavisi nedir şimdiden teşekkürler
Sayın Halil bey; Fibromiyalji sendromu kas iskelet sisteminde yaygın şekilde ağrı, tutukluk ile beraber doktorun muayenesi esnasında tespit ettiği ağrılı hassas noktaların bulunduğu bir klinik tabloya denilmektedir. Bu hastalığa ait hiçbir özel laboratuar bulgusu yoktur. Fibromiyalji sendromunda en sık görülen ve en önemli karakteristiği olan bulgular, vücutta birden çok bölgeyi içerecek şekilde yaygın ağrı, tutukluk, yorgunluk ve uyku bozukluğudur. Ağrı kollar, bacaklar, bel ve boyun bölgeleri de dahil olmak üzere tüm vücut’da hissedilir. Hastaların % 75-85’inde sabahları tutukluk ile beraber halsizlik vardır ve bu halsizlik fiziksel aktivite ile artar. Hastaların şikayetleri soğuk ve nemli havalarda, endişe ve stres’li durumlarda, aşırı fiziksel aktivite ile veya tam tersi hareket azlığı ile, uyku bozukluğu olduğu durumlarda ve en son olarak gürültülü ortamlarda şiddetlenir. Fibromiyalji sendromlu hastaların tedavisinde hastanın hastalığı ile ilgili olarak bilgilendirilmesi, hastalık bulgularını şiddetlendiren faktörlerin tespit edilerek ortadan kaldırılması ve eğer beraberinde eşlik eden hastalıklar varsa bunların tedavi edilmesine çalışılır. Sizde öncelikle hastalığınızın semptomlarını şiddetlendiren faktörlerin tespit edilmesi ve daha sonra bunların ortadan kaldırılmasına çalışılmalıdır. Fibromiyalji sendromlu hastalarda sizin kullanmış olduğunuz Lyrica’da dahil olmak üzere farklı ilaç gurupları hastaya göre değişen başarı oranları ile kullanılmaktadır. Bunda dolayı uzun sürecek Fibromiyalji tedavisi esnasında sizi takip eden doktorunuzun yönlendirmesiyle bu hastalığın tedavisinde başarılı olabilirsiniz. Saygılarımla
2003 yılında çekilmiş olduğum bir emar sonucu vardı sonucu bu şekilde: lumbo sakral MR lomber lordoz vertebra korpus yükseklikleri kortiko medülleri sinyal intensiteleri disk mesafeleri ve disk sinyalleri normaldir. L3-4 L4-5 disklerinde posterior disk bulgingi mevcut olup nöral foramenler kaudalde daralmıştır. Sinir kökleri tabidir. Spinal kord L1 düzeyinde sonlanmaktadır. tabi bu 10 yıl önceki emar sonucum... bu sonuç ne demek ? saygılarımla
Sayın Halit bey; göndermiş olduğunuz MR sonucuna göre bel bölgesinde en alt 2 seviyedeki disklerde hafif dejeneratif değişiklikler bulunmaktadır ancak bu değişiklikler herhangi bir sinir köküne temas etmemektedir. Saygılarımla
Merhabalar 24 yaşındayım seronegatif spondiloartropati nedeni ile ilaç kullanıyorum sorum şudur ki salazopyrin kullanırken mide ağrısı olmasa bile mide koruyucu kullanmalı mıyım ve ne kadar sürede hangi kan tahlillerini yaptırmalıyım. Bir de cals d 3 eff tableti hergün kullanma ve devit 3 ampulu ayda bir kullanma ile ilgili düşüncenizi alabilir miyim fazlasının da bir zararı olmaz mı? Teşekkür ediyorum.
Sayın A. Yenice; Salazopyrin EN 500 mg tab genel olarak gastrointestinal sistem özellikle de mide rahatsızlığına neden olmaz ancak hassas kişilerde bazı şikayetler ortaya çıkabilir. Bu tür hastalarda önlem olarak mide koruyucu tedavi önerilebilir. Bu ilacı kullanırken, başlangıç dönem aşıldıktan sonra 3-6 aylık aralar ile kan sayımı, karaciğer fonksiyon testleri ve böbrek fonksiyonlarına bakılması uygun olacaktır. D vitamini yağda eriyen vitaminler gurubunda olup uzun süre kullanımda toksik etkilere neden olabilir. Cals D3 eff tab’de de D vitamini bulunmaktadır. Eğer beraberce kullanacak iseniz belirli aralıklar ile Ca, P, AP ve D vitamin düzeylerine bakılarak buna göre tedaviye devam edilmesi uygun olacaktır. Saygılarımla
Hocam benim bel fıtığım var. 3 ay önce sezeryan ile doğum yaptım ve sonrasında yürümekte zorluk çektim gün geçtikçe yürüyemedim. Doktorlar bir şeyin olmadığını zamanla yürüyeceğimi söylediler ama ben aksine gün geçtikçe fenalaştım. Sağ kalçam çok feci ağrıyor yine doktora gittim su toplanmış dedi zamanla geçer dedi bel fıtığının sinir damarlarını etkilediğini söyledi. MR çektim bir şey çıkmadı sadece sağ kalçamda su toplanması varmış ne yapmalıyım lütfen bana bir şey önerir misiniz artık yürüyemez haldeyim
Sayın Ceylan hanım; Hangi bölgelerden MR çekildiğini bilmiyorum ancak bel bölgesinden çekilen MR’da kalça bölgesi görülemez o nedenle daha genel olarak bazı bilgiler vermek istiyorum. Hamilelik sonrasında alınan kilolar ve vücudun yük dengesinin değişmesine bağlı olarak bel bölgesinde ağrılar olması normaldir ve bu ağrılar doğum ile beraber zamanla ortadan kalkar. Eğer 3 ay geçmesine rağmen ağrılarınız halen devam ediyor ise daha farklı tabloların bulunması ihtimali vardır. Bu nedenle şikayetlerinize yönelik olarak bazı yeni incelemelerin yapılması gereklidir. Benim önerim öncelikle bir Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon uzmanına muayene olmanız ve onun yönlendirmeleriyle tedavinize devam etmenizdir. Saygılarımla
Benim 10 yıldır devam eden bacak ve bel ağrılarım vardı ek olarak kalça ağrılarım da vardı ben bu sürede çok ilaç aldım voltaren krem ve kapsül muskoril kapsül etol fort ve benzerleri ilaçlar aldım ağrı kesici kullanmadığım günüm yok halen her gün ağrı kesici almaktayım 1 hafta önce çekindiğim tomografi sonucu: sakroiliak ekleme yönelik 5 mm kalınlıkta kemik pencerede görüntüler bilateral sakroiliak eklem içersinde hava dansitesi izlenmiş olup subkondural yüzeyde iliak kemikte zayıf skleroz hali mevcuttur eklem konturları düzenlidir diye rapor çıktı bu ne demek oluyor?
Sayın Enver bey; Sakroiliak eklem tomografi sonuçları normal sınırlar içerisinde değerlendirilebilir. Belden bacağa doğru yayılan ağrılarınızın çok farklı nedenleri olabilir. Bunun için yapılması gereken ayrıntılı bir fizik muayene sonrasında gerekli olan laboratuar tetkikleri ve radyografik incelemelerin sonrasında değerlendirilmenizdir. Saygılarımla
Yağmur yağmadan 1-2 gün önce diz ve ayak bileği eklemlerim çok ağrıyor, ayak bileklerimde şişmeler oluyor. Dayanılamayan ağrılar. Zaten eklem sıvılarımda da sorun var. Sıvı kaybı da var dizlerimde. Bilgi aktarmanızı rica ediyorum. İyi çalışmalar.
Sayın Tahsin bey; eklemlerdeki kıkırdağın harabiyetine bağlı olarak ortaya çıkan ve halk arasında kireçlenme denilen “DEJENERATİF OSTEOARTRİT” hastalığında eklemlerde ağrı, hareket tutukluğu ve şekil bozukluğu ortaya çıkar. Tanı koymak için çekilen radyografilerde ise olayın şiddetine göre kıkırdak altındaki kemik bölgelerde belirginleşme (subkondral skleroz), eklem kenarında kemiksi çıkıntılar (ekzofit oluşumu), kıkırdak altındaki kemik içerisinde kist oluşumu ve eklem aralığında daralma izlenir. Bu hastalarda özellikle yağmur öncesi dönemlerde eklem ağrılarında şiddetlenme görülür. Nedeni bilinmeyen bu ağrılardaki şiddetlenmenin havanın iyonizasyon derecesindeki değişikliğe veya atmosferdeki basınç değişikliklerine bağlayanlar vardır ancak bilimsel olarak ispatlanmış bir veri yoktur. Saygılarımla
Hocam Enjektabl Methotrexate ile steroid deltacortil 2,5 yıldır kullanıyorum son zamanlar psikolojik olarak panik endişe huzursuzluk yaşıyorum psikiyatri ilaçları kullansam sorun olur mu yan etki yapar mı
Sayın Arzu hanım; halen kullanmış olduğunuz enjektabl Methotrexate ve düşük dozda steroid tedavisinin panik atak ve depresyon tedavisinde kullanılan ilaçlar ile bilinen bir geçimsizliği yoktur. Bu nedenle ilaçları kullanmanızda herhangi bir sakınca yoktur. Saygılarımla
Kalp romatizmam, böbrek rahatsızlığım, akciğer hastalığım var, şu anda boyun fıtığı tedavisi için 15 gün dikloron ve regapen kullandım, böbreklerim ve ciğerlerime çok ağrı yaptı, vücudumu sanki karıncalar ısırıyordu, şikayetimi dr’a söyledim dahiliyeye sor dedi, dahiliye dr’u zehirlenmişsin bunları asla kullanmaman gerekir dedi, 2 gün sürekli ishal oldum ısırıklar azaldı, ilaç kullanmadan nasıl tedavi olucam, belimden kateterle 1 hafta ilaç verildi, eklemlerimde ağrıyor bilgi ve önerilerinize şimdiden teşekkürler.
Sayın Bedriye Hanım; Dahili hastalılarınız nedeniyle ilaç kullanmanız doktorunuz tarafından yasaklanmış ise tek seçenek boyun fıtığının Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon programı ile tedavisi kalmaktadır. Saygılarımla
Merhaba, leğen kemiğinde sinir sıkışması ödem var ne yapabilirim?
Sayın Menekşe hanım; leğen kemiği (pelvis) olarak nitelendirdiğiniz bölgede sinir sıkışması en alt bel omurgası (5. Lomber vertebra) ile leğen kemiğinin en üst omurgası (1. Sakral vertebra) arasından çıkan sinir köküne basıdan oluşur. Bu şikayetler için öncelikle yapılacak muayeneden sonra eğer operasyon düşünülmez ise Fizik Tedavi ve rehabilitasyon programından yarar göreceğinizi düşünüyorum. saygılarımla
Merhabalar hocam. 22 yaşındayım, 7 ay önce subakut kutanöz lupus eritomatozus teşhisi konuldu. İlk önce plaquenil ve kortizon kullanmıştım ama son bir aydır kortizon kullanmayı bıraktım ve onun yerine pazar günleri sabah ve akşam 3er kez olmak üzere methotreksat kullanıyorum (toplamda 15mg). Plaquenil kullanmaya aynı zamanda devam ediyorum, ek olarak da haftada 3 gün sabah aç karnına folbiol alıyorum ve haftada bir kere de dodex iğne vuruluyorum. Son bir haftadır gözlerimin altında çok fazla şişlik ve morarma oluyor, doktoruma danıştığımda bunların hastalığımla ilişkili olmadığını söyledi. Bu şişlikler ve morarmalar neden olabilir? Ne yapmalıyım?
Sayın C. Yılmaz; Göz altında şişlik ve morarmaların hastalığınıza veya kullanmış olduğunuz tedavilerin yan etkilerine bağlı olmadığını söyleyebilmek için bazı tetkiklerin yapılması gereklidir. Bu nedenle öncelikle laboratuar tetkikleri ile karaciğer, böbrek ve kan hücresi fonksiyonlarınızın (tam kan sayımı, kanama pıhtlaşma zamanı, vb) değerlendirilmesi ve sonuca göre hareket edilmesi uygun olacaktır. Saygılarımla
Sayın öncelikle teşekkür ederim. Ankilozan spondilit tanısıyla tedavi görüyorum. Kullandığım ilaçlar Methotrexate, famodin 40mg, 2.5 mg fobiol. Tüberküloz koruyucu, kolsın, devit 3 damla, prednol 16mg. Tahlillerim 5 aylık farklı ilaç tedavileriyle devam etti. Şu anki ilaçlarla normal seviyeye ancak inebildi. Şimdide doktorum humira 40mg iğneyle tedaviye devam etmem gerektiğini söyledi. İlk iğneyi oldum. Beni sorum son 1 ayda aşırı bir sivilcelenme oluyor saçlarımın arası tamamen sivilceden yara bağlamış, alın tarafım ve sırtımda aşırı ince sivilcelenme oluyor kullandığım ilaçlar ve bu sivilce sıkıntım hakkında ne önerirsiniz. Teşekkür ederim.
Sayın C. Altuntaş, kullanmış olduğunuz ilaçlardan Prednol 16 mg tab kullanmış olduğunuz doz ve süreye bağlı olarak cilt döküntülerine neden olabilir. Benim önerim steroid (Prednol 16 mg tab) dozunda azaltmaya gidilmesine rağmen cilt lezyonlarında bir düzelme görülmez ise bir Dermatoloji uzmanı tarafından yeniden değerlendirilmenizdir. Saygılarımla
Merhaba hocam, yaklaşık 9 ay önce ayaklarda şişlik ve aşırı eklem ağrısı ve terleme şikayetleri ile dahiliye polikliniğine başvurdum. kan ve idrar testlerimde EPI 5, PH 7, LY 3,72, PCT 0,222, NE 11,3 ,WBC 16,1 olarak çıktı. Fakat beni diyetisyene yönlendirdiler. 1 hafta sonra aşırı terleme, halsizlik, yüksek ateş ve göz kapaklarım dahil olmak üzere çok şiddetli bir ağrı ile KBB ye başvurdum. Antibiyotik iğne ve kortizon verildi. 10 gün kullandım şikayetlerim geçti. Fakat bu geçirdiğim hastalıktan sonra elde, ayaklarda, bacaklarda ve dizlerimin arkasında şişme, ağrı, kendime dokunamayacak kadar hassasiyet, acıması devam etti. Yorgunluk halsizlik, aşırı susuzluk, ciltte kuruma yakınmaları ve 45 dakika kadar süren sabah tutukluğu yakınmaları ile başka bir dahiliye polikliniğine başvurdum. Beni Romatolojiye sevketti. Romatoloji muayenemde verdiğim kan testinde ANA (zayıf Pozitif) SS-B (zayıf pozitif) CRP 12,20 Sedimantasyon 26,00 olarak çıktı. Göz polikliniğine konsültasyona gittiğimde gözyaşı testi yaptılar sağ göz 13mm sol göz 0,6 mm çıktı. sistemik bağ dokusu hastalığı ve Sjögren Sendromu teşhisi konuldu. Plaquenil, Rantudil Forte ve Deltacoltril başlandı. yeniden kan testi verdiğimde CRP 8,89 a düşmüştü. ilaç kullanmaya başladıktan 1 ay sonra yeniden kan testi yapıldığında Ana testim negatif çıktı. Fakat hala bacaklarımda şişme ve ağrılarım devam ediyor. Kullandığım ilaçlar Ana testini negatif çıkartabilir mi ? Saygılarımla
Sayın F. Göz; Sjögren Sendromu ağız ve gözde kuruluk ile seyreden romatolojik hastalıklardan birisidir. Tek başına olabildiği gibi (Primer Sjögren Sendromu) diğer bazı romatolojik hastalıkların seyri esnasında da beraberce görülebilir (Sekonder Sjögren Sendromu). Sjögren Sendromunun tanısının konulabilmesi için hastalığa ait semptomlar yanında kanda bazı otoantikorların (+) gelmesi ve bazı kriterlerin karşılanması gereklidir. Tedavi primer veya sekonder Sjögren Sendromu olmasına bağlı olarak değişiklikler gösterir. Zayıf pozitif bir ANA testi belirli süre steroid tedavisi sonrasında negatif’e dönebilir. Saygılarımla
Sjögren sendromu hastasıyım bacaklarım çok şişti yara oluyor ağrılara dayanamıyorum artık yalvarırım bana bir yol gösterin
Sayın H. Çeri; Sjögren Sendromu (SS) ağız ve göz kuruluğu ile beraber seyreden romatolojik hastalıklardan birisidir. Tek başına görülebileceği gibi (Primer SS) bazı diğer romatizmal hastalıkların seyrinde de beraberce (Sekonder SS) görülebilir. SS seyrinde değişik klinik tablolar ortaya çıkabilmekle beraber, bacaklarda şişlik ve cilt yaraları çok sık rastladığımız bulgular değildir. Bu nedenle benim önerim bu yaralar ile ilgili olarak bir Cildiye Uzmanı tarafından incelenmenizdir. Saygılarımla
SUREKLİ BASİM AGRİYOR NE YAPMALİYİM
Sayın Murat Bey; Başağrısı etyolojisine yönelik araştırmalar yapmak üzere öncelikle bir Nöroloji Uzmanı tarafından muayene edilmeniz uygun olacaktır. saygılarımla
Merhaba hocam bende romatizma var 15 yaşımda başladı ailemde de var daha önceden şişlik ve şişme vardı doktora çıktım penisilin kullandım şişlik geçti ama hala kütleme var kendime nasıl bakmam lazım spora yazıldım ağırlık kaldırmam sakıncalı olur mu?
Sayın K. Tura; romatizmal şikayetleri olan hastalarda eğer aktif dönemde bir eklem şikayeti yoksa hastaların ağır olmayan sportif aktivitelerde bulunmalarında sakınca yoktur. Ancak burada önemli olan nokta eklem üzerine aşırı derecede yük bindirebilecek türde sportif aktivitelerden kaçınılmasıdır. Bu nedenle ağırlık kaldırma yerine eklem çevresi adale guruplarını kuvvetlendirici türde sportif aktiviteler sizin için daha yararlı olacaktır. Saygılarımla
Merhaba hocam ben 24 yaşındayım. Spor yaparken belimde deri altında yağ bezesi şeklinde küçük bir doku oluştu. Daha sonra kalçamda ağrı başladı, sürekli ağrıyor yürüyüş yaptığımda artıyor ve üst bacaklarımın ön kısımları çok ağrı yapıyor. Sürekli uyuşuyor merdiven çıkarken çok ağrı yapıyor. Romatoloji bölümüne gittim mr çekildi kan testleri yapıldı romatizmal bir durum olmadığı söylendi fizik tedaviye görünmem gerektiğini söylediler sizce rahatsızlığım ne olabilir ve ne yapmalıyım şimdiden teşekkürler.
Sayın S. Özdemir; anlatmış olduğunuz şikayetler lomber bölge (Bel bölgesi) ile ilgili bir zorlanmayı desteklemektedir. Fizik Tedavi kliniğinde muayene olursanız, lomber bölge MRI sonuçlarına göre bir tedavi planlayarak uygulayacaklarını düşünüyorum. Saygılarımla
ana ıfa pozitif,globulin 2,1 mo 9,3 pct 0,169 sonucumu merak ediyorum
Sayın Y. Ay, yazmış olduğunuz sonuçlara göre herhangi b,ir yorum yapmak mümkün değildir. Saygılarımla
Bütün vücudum ağrıyor 20 yaşındayım. Yüzüm kollarım bacaklarım her yerim çok kötü hissediyorum kendimi
Sayın A. Tanrıkulu; Bu şikayetleriniz nedeniyle benim önerim öncelikle bir Genel Dahiliye Kliniğinde muayene olmanızdır. Muayene ve tetkik sonuçlarına göre onlar sizi ilgili kliniğe yönlendireceklerdir. Saygılarımla
Merhaba hocam, benim sorunum çok çabuk üşütmem. İki ayda üç ayda bir hasta oluyorum. Şikayetim sabahları kalktığımda elim yüzüm şiş uyanıyorum ve sanki gece taş taşımış gibi yorgun uyanıyorum. Elim ayağım o gün tutuluyor sanki bütün vücudum ağrıyor. Bazen sabahları başlıyor gece diniyor. Bazen gece başlıyor sabahları iyi oluyorum. Genelde kış mevsiminde daha çok rahatsızlığım oluyor ve çok fazla gaz çıkartma isteğim oluyor. Hafızamı da etkiliyor. Çok unutkan oluyorum ben 27 yaşındayım kan tahlili ve idrar tahlilinde her şey normalin üzerinde çok iyi çıkıyor ama ben iyi değilim ve psikolojim bozuluyor artık ne yapmam gerekiyor lütfen yardım edin.
Sayın G. Ergeç; şikayetleriniz halk arasında yumuşak doku romatizması olarak da bilinen “FİBROMİYALJİ SENDROMU”nu düşündürmektedir. Fibromiyalji sendromu kas iskelet sisteminde yaygın şekilde ağrı, tutukluk ile beraber doktorun muayenesi esnasında tespit ettiği ağrılı hassas noktaların bulunduğu bir klinik tabloya denilmektedir. Bu hastalığa ait hiçbir özel laboratuar bulgusu yoktur. Fibromiyalji sendromunda en sık görülen ve en önemli karakteristiği olan bulgular, vücutta birden çok bölgeyi içerecek şekilde yaygın ağrı, tutukluk, yorgunluk ve uyku bozukluğudur. Ağrı kollar, bacaklar, bel ve boyun bölgeleri de dahil olmak üzere tüm vücut’da hissedilir. Hastaların % 75-85’inde sabahları tutukluk ile beraber halsizlik vardır ve bu halsizlik fiziksel aktivite ile artar. Hastaların şikayetleri soğuk ve nemli havalarda, endişe ve stres’li durumlarda, aşırı fiziksel aktivite ile veya tam tersi hareket azlığı ile, uyku bozukluğu olduğu durumlarda ve en son olarak gürültülü ortamlarda şiddetlenir. Fibromiyalji sendromlu hastaların tedavisinde hastanın hastalığı ile ilgili olarak bilgilendirilmesi, hastalık bulgularını şiddetlendiren faktörlerin tespit edilerek ortadan kaldırılması ve eğer beraberinde eşlik eden hastalıklar varsa bunların tedavi edilmesine çalışılır. Bütün bunlara ilave olarak Fibromiyalji sendromlu hastalarda farklı ilaç gurupları hastaya göre değişen başarı oranları ile kullanılmaktadır. Eğer sizde kesin olarak Fibromiyalji teşhisi konulacak olursa burada hastalık semptomlarını şiddetlendiren faktörlerin tespit edilmesi ve öncelikle bunların ortadan kaldırılması gereklidir. Daha sonra hangi medikal tedavinin seçileceğine karar verilebilir. Saygılarımla
Metoart 10 mg cuma günleri yaptırıyorum, folibol’u ise pazar günleri sabah 1, akşam 1 olarak alıyordum fakat dr bana mesela cuma enjeksiyon oluyorsan folibolu cumartesi 1, pazartesi 1 olarak kullanmamı söyledi. Sizce hangisini uygulamalıyım önceden kullandığım şekilde yanlış mıydı?
Sayın Ayşegül Hanım; Enjektabl Methotrexate preparatından sonra yan etkileri en alt düzeye indirmek için Folik asit preparatı kullandırılır. Folik asit için önerilen doz haftada 10-15 mg arasında kabul edilmektedir. Ben hastalarımda Cuma günleri ilaç kullanmalarını ve daha sonra Cumartesi gününden başlayarak Perşembe gününe kadar hergün ½ tab folbiol (2.5 mg/gün) kullanmalarını öneriyorum, böylece haftalık doz yaklaşık 15 mg karşılık geliyor. Ancak size önerilen doz ve kullanma şeklide yanlış değil, bu nedenle hangisi doz ve kullanma şeklini tercih ederseniz o şekilde kullanabilirsiniz. Saygılarımla
YAKLAŞIK 6 HAFTA ÖNCE SAĞ DİZİMDE SPORDA ZORLAMAM NEDENİYLE KEMİK İLİĞİ ÖDEMİ OLUŞTU. 5 HAFTA NSAI DİZLİK VE BUZ UYGULAMASI YAPTIM VE İSTİRAHAT. SAĞ UYLUK VE BACAK KASIMDA İNCELME OLDU. BU ARALAR ARKA KAS GRUPLARIMDA GERİLME HİSSEDİYORUM ARTIK YÜZMEYE BAŞLAMAK İSTİYORUM. BU DOĞRU OLURMU VE BUNDAN SONRA ESKİ DİZ PERFORMANSIMA KAVUŞAMICAKMIYIM? NE ZAMAN TAM İYİLEŞECEĞİM?
Sayın Melike hanım; 5 haftalık uygun tedavi sonrasında yüzmeye başlamanızda bir sakınca yoktur. Eski performansınız konusunda ise, eğer profesyonel olarak spor ile uğraşıyor iseniz yaptığınız spor cinsine göre size özel bir quadriceps kuvvetlendirme programı uygulanmalıdır. Sadece amatör olarak spor yapıyor iseniz öncelikle kısa süreli ve daha sonra uzun mesafeler olmak üzere yürüyüş programları ve daha sonra düz zeminde koşular ile alt ekstremitelerin kuvvetlendirilmesi eski performansınıza dönme bakımından uygun olacaktır. Saygılarımla
Merhaba, 2008-2009 seneleri arasında ilk olarak sol başparmağımda oluşan şiddetli ağrı ve şişlik ile doktora gittim. 8 ay boyunca ortopedi, fizik tedavi, genel cerrahi, dahiliye, kalp-damar vb birçok birimden alanlarında çok başarılı doktorlara gittim. Kemik ucu iltihabı bir de boyun düzleşmesi teşhisi koyuldu ve tedavi edildi ancak bu arada baş parmağımda hissettiğim ağrının aynısı ayak parmaklarımda bazen de diğer el parmaklarımda oluştu bunun dışında bacaklarımda devamlı ağrılar olmaya başladı (daha önceki yıllarımda da olurdu ağrılar ama ağrı kesici içerek giderirdim çok umursamamıştım). Git gide bacak ağrılarım artmaya sabahları kalktığımda hareketlerimde kısıtlamalar yaşamaya başladım. Vücudumda devamlı ödemler oluyor ve bir gün giydiğim kıyafeti ertesi gün giyemiyordum ciddi bir şişlik oluyordu. Boynumda sırtımda devamlı tutukluk ve ağrı oluyordu. Nefes alırken bile zorlanıyordum bazen. En sonunda bir romatoloji uzmanına gittim ve bana FİBROMİYALJİ teşhisi koydu. antidepresan citoles ve ağrı kesici maxaljin kulladım 1 yıl boyunca ama sadece ağrılarım kısa süreli yok oldu sonra yine başladı. Doktora gitmeden tüm ilaçlarımı bıraktım ödemlerden kurtulmak için sağlıklı beslenme ile kilo verdim sadece şiddetli ağrılarım olduğunda ağrı kesici aldım. fibromiyaljiyi yendiğimi düşünüyorum ancak hala geçmeyen bacak ağrılarım var. 3 ay önce düşük yaptım hamile olduğum süreçte dayanılmaz bacak ağrıları yaşadım. Tek bir yerde başlıyor orası geçiyor başka bir yer ağrımaya başlıyor. Sıcak su torbası koyuyorum biraz ağrısı hafifliyor. Şu an yine hamileyim ağrılarım çok fazla ilaç alamıyorum sıcak su torbaları yetersiz geliyor. Özellikle soğuk havalarda ve yağmur yağmadığı zaman yani hava basık olduğunda artıyor yağmur yağdığı zaman rahatlıyorum. Endokrinoloji uzmanına gittiğimde durumun D vitamini eksikliğinden olabileceğini söyledi Devit kullandım kansızlık sorunum vardı onu da ilaçlarla kontrol altına aldık ama ağrılarım bazen tavan yapıyor. Yıl boyunca hiç ağrımıyor sonra bir anda ağrıyor. Hastalığım romatizmal mi acaba? Hangi birime gitmemi önerirsiniz? Hamilelikte ağrılardan kurtulmam için ne yapmam gerekir ve hastalığımın ne olduğu ile ilgili bir bilgi verebilir misiniz? Şimdiden çok teşekkürler.
Sayın H.Eser; 2008 yılından beri devam eden şikayetleriniz nedeniyle size Fibromiyalji teşhisi konulduğundan bahsetmişsiniz. Fibromiyalji sendromu kas iskelet sisteminde yaygın şekilde ağrı, tutukluk ile beraber doktorun muayenesi esnasında tespit ettiği ağrılı hassas noktaların bulunduğu bir klinik tabloya denilmektedir. Bu hastalığa ait hiçbir özel laboratuar bulgusu yoktur. Fibromiyalji sendromunda en sık görülen ve en önemli karakteristiği olan bulgular, vücutta birden çok bölgeyi içerecek şekilde yaygın ağrı, tutukluk, yorgunluk ve uyku bozukluğudur. Ağrı kollar, bacaklar, bel ve boyun bölgeleri de dahil olmak üzere tüm vücut’da hissedilir. Hastaların % 75-85’inde sabahları tutukluk ile beraber halsizlik vardır ve bu halsizlik fiziksel aktivite ile artar. Hastaların şikayetleri soğuk ve nemli havalarda, endişe ve stres’li durumlarda, aşırı fiziksel aktivite ile veya tam tersi hareket azlığı ile uyku bozukluğu olduğu durumlarda ve en son olarak gürültülü ortamlarda şiddetlenir. Fibromiyalji sendromlu hastaların tedavisinde hastanın hastalığı ile ilgili olarak bilgilendirilmesi, hastalık bulgularını şiddetlendiren faktörlerin tespit edilerek ortadan kaldırılması ve eğer beraberinde eşlik eden hastalıklar varsa bunların tedavi edilmesine çalışılır. Bütün bunlara ilave olarak Fibromiyalji sendromlu hastalarda sizin kullanmış olduğunuz antidepresanlar da dahil olmak üzere farklı ilaç gurupları hastaya göre değişen başarı oranları ile kullanılmaktadır. Sizin durumunuza gelecek olursak bana göre tedavinizde en önemli nokta hastalık semptomlarını şiddetlendiren faktörlerin tespit edilmesi ve öncelikle bunların ortadan kaldırılmasıdır. Daha sonra ise özellikle bacak ağrılarınıza yönelik olarak Fizik tedavi kliniklerinde yüzeyel sıcak uygulama ile beraber masaj uygulamaları semptomatik rahatlama sağlayabilir. Saygılarımla
Hocam iyi günler 70 yaşındayım yaklaşık 40 seneden beri kronik sırt romatizması çekmekteyim. Birçok ilde birçok Üniversite hastanesine gittim hepsi kronik sırt romatizması dendi haplar ve ağrı kesici krem yazıldı kullandığım haplardan kaynaklandığı söylenen koroner kalp rahatsızlığı geçirdim ve by-pas geçirdim. Havaların istikrarlı olduğu zamanlar çok sıkıntı olmuyor ancak hava şartlarından çok etkileniyorum bazen sırt ağrılarım katlanılmaz oluyor varsa bir öneriniz tavsiyeniz şimdiden teşekkür ederim saygılarımla.
Sayın K. Özdemir; uzun senelerdir olan sırt ağrılarınız olduğundan bahsetmişsiniz. 20-30’lu yaşlarda en önemli sırt ağrısı nedeni postür bozukluğu (duruş bozukluğu) dur. Menapoz sonrası dönemde ise Osteoporoz’a yönelik incelemelerin yapılması daha uygun olacaktır. Bu nedenle benim size önerim Postmenapozal/Senil Osteoporoza yönelik laboratuvar tetkikleri ve Kemik Yoğunluk Ölçümünün yapıldıktan sonra sonuçlara göre yeniden değerlendirilmenizdir. Saygılarımla
Merhaba, Nisan 2013’te ayak başparmaklarımın şiddetli ağrımasıyla ve hemen ilerleyen haftalarda sol ayak bileğimin ve el orta parmaklarımın şişmesiyle bir romatolog tarafından RA teşhisi konuldu. Mayıs 2013’te sulfasalazine sabah akşam birer tane, prednizone 10 mg kullanarak ve zaman zaman prednizone 20 mg çıkararak yazı geçirdim. Yaz sonu Eylülde 6 haftalık Türkiye tatilimden dönmüştüm ( usa’da yaşıyorum) doktorumu aradım ve çok iyi olduğumu ve ilaçları kullanmak istemediğimi söyledim. Prednizonu 1’er mg indirerek (haftada) 6 mg ulaştık ve sulfazine günde 2 tablet sabah akşama çıkardık. Ekimde bir sabah gözüm kızarmış bir şekilde uyandım. Bu bende yılda 1 kere olan bir durum olup göz doktoruma haber verdim. Tabi kortizone tekrar 25 mg almaya başladım kısa bir süre. Göz dr ve Ra doktorum methotrexate almamı istediler ve Ekim sonu 2013’te 5 tabletle başladım. İyi geliyordu fakat ayak bileğimdeki ve orta parmaklarımdaki şişlikler inmiyordu, ağrım yok denecek kadar azdı. 2 ay içerisinde 7 tablet almaya başladım. Çok iyi geldi yaklaşık 2 ay aldıktan sonra kortizonu ve sulfasalazini bıraktım tabi doktoruma sorarak. (sislikler hala mevcuttu) Fakat 1 ay geçmeden ağrılarım geri geldi artik tüm eklemlerim ağrıyordu. Kortizonu bırakmak istememin sebebi de buydu merak ediyordum başka hangi eklemlerimde var diye, sürekli kortizonda olmak bunu bilmemi engelliyordu. Şubat ayında mtx 7 tablet haftada prednizone 5 mg ve sulfasalazine 2 tablet sabah akşam kullanmaya geri döndüm. Durumum aynı şişlikler ayni ağrılar aynı. Doktorum Enbrel almamı istiyor. Ben ise biolojik ilaçlara geçmek istemiyorum, başka DMARD ilaçlar denemek istiyorum. Mesela Plaquenil. Sorum size sizce erken mi yoksa bir an önce biyolojik ilaca geçmeli miyim. Enbrel alırsam mtx i de almam gerekir mi? Bu ilaçlara ek mide koruyucu, 2mg folic acid alıyorum.(mtx in yan etkisi saç dökülmesi mevcut) Ayrıca sürekli kafamı kurcalayan acaba nisan da başladığında agresifli olarak tedavi edilmediğim mi? Cevaplarınızı bekliyorum. Teşekkürler
Sayın Ebru Hanım; Yaklaşık 1 yıldır Romatoid Artrit (RA) tanısıyla çeşitli tedaviler kullandığınızı bildirmişsiniz. RA hastalığında en sık olarak el, el bileği eklemleri, ayak bilekleri, diz ve dirsek eklemlerinde şişlik, ısı artışı, hareket tutukluğu ve ağrı olur. Eğer yeterli derecede tedavi edilmez ise eklemlerde kalıcı hasar meydana gelerek eklemde şekil bozukluğu (deformiteler) gelişir. Romatoid Artrit hastalığının tedavisinde ilk aşamada ağrı kesici ilaçlar kullanılmakla beraber bu ilaçların kalıcı eklem hasarını önleyici etkileri yoktur. Bu nedenle en kısa sürede ikinci basamak ilaçlar ile tedaviye geçilmesi gerekir. 2. basamak ilaçlar veya hastalık seyrini değiştiren ilaçlar gurubu olarak isimlendirilen tedavi seçeneklerine dahil olan ilaçlardan Methotrexate (30 mg/hafta), Hidroksiklorakin (400 mg/gün), Salazoprin (3 gr/gün) ve Leflunomide (20 mg/gün) maksimum dozlarda kullanılır. Eğer bu ilaçların yeterli doz ve sürede kullanılmasına rağmen yeterli etki elde edilemez ise o zaman hastalarda bu ilaçların 2 veya 3 tanesinin beraberce kullanılması denenebilir. Yine bu kombinasyon tedavisi yeterli doz ve sürede kullanılmasına rağmen hastada başarılı sonuç alınamaması yani hastalığın remisyona sokulamaması durumunda ise biyolojik ajanlar ile tedaviye geçilir. Bugün için biyolojik ajan tedavisinde en sık olarak Remicade, Humira ve Enbrel kullanılmaktadır. Bu üç ilaç gurubu ile yeterli doz ve süre uygulanmasına rağmen başarılı sonuç alınamayacak olur ise yılda iki kür halinde uygulanan bir başka tedavi seçeneği de (anti-CD20: Maphtera) bulunmaktadır. Sizin durumunuza gelince, anladığım kadarıyla sizin de yönlendirmeleriniz sonucunda tedaviniz epeyce karışmış. RA tedavisi esnasında ilaç dozunda ayarlamalar remisyon kriterlerine bakılarak yapılır, sizin steroid dozunda azaltma yaptığınız ve Salazopyrin tedavisini kestiğiniz dönemlerdeki lab. değerlerinizi bilmemekle beraber o dönem içerisinde şikayetlerinizde azalma olması muhtemelen remisyona çok yaklaşıldığını düşündürmektedir. Burada kombine kullanılan ilaçlardan birisinin kesilmesi ve aynı zamanda steroid dozunda azalmaya gidilmesi hastalık alevlenmesine neden olmuş. Benim önerim biyolojik ajanlar ile tedaviye geçilmeden önce kombinasyon tedavisine yeterli doz ve süre devam edilmesi ve aynı zamanda günlük 5-7.5 mg steroid tedavisinin de bırakılmamasıdır. Tam remisyon elde edildikten sonra ilaç dozlarında teker teker yavaşça azaltmalara gidilebilir. Saygılarımla
Merhaba ; Ben iki haftadır yürüyemiyorum. Ayaklarım şiş. Doktorun dediğine göre kan değerlerim çok düşükmüş. Demir eksikliğim de varmış. Yaşım 54. Bacaklarım kontrol edildi. Damarlarımda sorun yokmuş ancak kemiklerimde hafif erime varmış. Irsi de olabilir. Öğretmen olduğumdan dolayı ayakta durmam da gerekiyor. Özellikle akşamları daha kötü oluyorum. Omuzlarıma kadar ağrı çıkıyor ve artıyor. Nasıl bir yol izlemeyelim, yardımınızı rica ederim.
Sayın E. Ataay; kan değerlerinde düşüklükten ne kastettiğinizi anlamadım, eğer demir eksikliği ve kansızlık (demir eksikliği anemisi) var ise bu sadece halsizlik ve çabuk yorulma yapar ve sizin yaşınızdaki hastalarda altta yatan nedenin araştırılması gerekir. Bunun dışında da bu şikayetleriniz ile ilgili olarak daha ayrıntılı incelemelerin yapılması gerektiğini düşünüyorum. Saygılarımla
İYİ GÜNLER DOĞUMDAN SONRA AYAKLARIMDA ŞİDDETLİ AĞRILAR BAŞLADI ROMATİZMAYA BENZEYEN AĞRILAR DOKTORA GİTTİM SONUÇ KAĞIDINDA ASO;160,00 CRP;0,02 RF;3,50 YER ALMAKTA DOKTORA GÖSTERMEDİM EMZİREN BİR ANNE OLDUĞUM İÇİN HAP YAZMAZ DİYE BU SONUÇLARA GÖRE BENDE ROMATİZMA VAR MI? YARDIMCI OLURSANIZ SEVİNİRİM...
Sayın F. Okumuş, yapılmış ola kan tetkiklerinin sonuçları tamamen normal sınırlar içerisindedir bu nedenle romatolojik bir hastalık nedeniyle bu aşamada endişelenmenize gerek yoktur. Muhtemelen hamilelkik esnasında almış olduğunuz kilolar doğum sonrasında alt ekstremitelere ilave yük ve ağrıya neden olmaktadır. Saygılarımla
Bende diyabet sorunu var, ayakta yanma ve ağrılar dizde kireçleme oldu bana yol gösterir misiniz?
Sayın E. Güllü; Diabetes Mellitus (Şeker Hastalığı) hastalığının en önemli komplikasyonlarından birisi de sinirlerin etkilenmesine bağlı olarak görülen Diabetik Nöropatidir. Bu tabloda tutulan sinirlerin dağılımına bağlı olarak o bölgede uyuşukluk, karıncalanma veya yanma hissi ortaya çıkabilir. Kesin tanı koyulabilmesi için ENMG testi yapılması gereklidir. Bu test sonrasında sonuçlar Diabetik Polinöropatiyi destekler ise ona göre tedavi planlanabilir. Saygılarımla
Hocam benim diz kapaklarımdan başlayarak ayak bileğime kadar olan bölüm sürekli böyle soğuk gibi bazen orda güç kaybı hissediyorum ve ateşim yükseliyor hafif bayılır gibi oluyorum geçiyor sonra bir de başımın sağ tarafında hafif bir ağrı var bunların sebebi nedir hocam teşekkür ederim saygılarımla
Sayın A. Hamdi; bana anlatmış olduğunuz şikayetleriz ile ilgili olarak elimizde muayene bulgusu ve tetkik olmaksızın bir teşhis koymak mümkün değildir. Bu nedenle öncelikle genel dahiliye polikliniğinde muayene olarak size önerilecek rutin tetkiklerin yapılması ve daha sonra değerlendirilmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
Hocam ben 2013 temmuz 1’de Brucella tanısı aldım. Köyden kaynaklanan bir durummuş Hayvanın etinden sütünden yada doğum yaptığı sırada etrafa olan bir mikroptan olabilirmiş. 1 buçuk ay tetradox ve rifcap kullandım. 1 Buçuk ayın sonunda kestiler ilacı enfeksiyon kalmadı diye ama benim ağrılarım artarak devam etti. Tekrar başvurdum yeniden aynı tedaviyi uyguladılar. 1 ay sonra bitirdiler ama ağrılarım hala devam ediyordu. 20 gün filan bekledim belki geçer diye ama geçmedi tekrar başvurdum tahlil yaptılar ama sonuç vermedi. Başka bir hastaneye başvurdum. Onlar acilen yatış verdiler ama yer olmadığı için ilk gittiğim hastaneye yönlendirdiler onlarda Stremtomisin diye bir iğne verdiler artı tetradox kullandım yanında 21 Gün bu tedaviyi aldım tedavi bitti kontrollere gittim ayağım şişmiş bir şekilde Doktor bana bir şeyin yok dedi Bende küfredip çıktım. Diğer hastaneye gittim, onlar yatış verdiler hemen yatırdılar ilk gece 18 tüp kan verdim ardından 2 saat narkoz verdiler omur iliğimden sıvı aldılar. Ama sonuçlar negatif çıktı ama benim ağrılarım artarak devam ediyor. Hastalığın ileriki dönemlerinde felçe dönme ihtimali varmış. Ne yapmamı önerirsiniz !!
Sayın O. Özçam; Brucellozis’in yeterli derecede tedavi edilmemesi ile beraber komplikasyonları ortaya çıkabilir. Bunların arasında en önemlilerinden birisi de apse oluşumudur. Bu yönde incelemeler yapıldıktan sonra operasyonda dahil olmak üzere pek çok ilave girişim gerekebilir. Bu arada benim önerim Üniversite Hastanelerinin “Enfeksiyon Hastalıkları” kliniklerinde takiplerinize devam etmenizdir. Saygılarımla.
Dün embrel iğne yaptırdım AS hastasıyım ancak iğne olmadan önce voltaren ile hafifleyen ağrılarım embrel iğneden sonra resmen dayanılmaz oldu. Ne zaman azalacak ağrılarım. Teşekkürler
Sayın H. Aydın, Ankilozan Spondilit (AS) tedavisinde kullanılan bir biyolojik ajan olan Etanercept (Enbrel) tedavisinde hastalık aktivitesinin baskılanmasıyla beraber ağrılarınızda da azalma olacaktır ancak bu hemen ilk enjeksiyondan sonra meydana gelmez. Bu nedenle daha önceden kullanmış olduğunuz ağrı kesici/nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlara devam etmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
Ben RA hastasıyım sol kalçamda çok ağrı var ameliyat olmayı düşünüyorum ama korkuyorum bu ameliyat hakkında beni bilgilendirir misiniz şimdiden teşekkürler
Sayın Ayla Hanım; Romatoid Artrit (RA) nedeniyle kalça ekleminde çok farklı operasyonlar uygulanabilir ancak benim anladığım kadarıyla kalça ekleminde dejenerasyon/deformasyona bağlı protez operasyonu uygulanacak. Bu Total Kalça Protezi (TKP) operasyonunda kalça ekleminin hem leğen kemiği (acetabulum) hem de bacak (femur) bölümlerine ameliyet ile protez materyali konulmaktadır. Operasyonu takiben hastalar en kısa sürede ayağa kaldırmaya çalışılarak tekrar eski günlük aktivitelerine ulaştırılmaya çalışılır. Saygılarımla
İyi günler ayak bileğimde çarpmadan dolayı şişlik vardı dizde arada küçük kırık var bileğim için rantudil retard verdi ve 3 gündür kullanıyorum topuğumda üç gündür ara ara aşırı bir yanma hissediyorum dayanılmayacak derecede bunun sebebini öğrenebilir miyim?
Sayın Ali Bey; Travma sonrasında eklem çevresinde ağrı, şişlik, kızarıklık ve yanma hissi ile beraber seyreden tablolar gelişebilir ve bu tabloya Refleks Sempatik Distrofi Sendromu (RSDS) / Regionel ağrı sendromu ismi verilmektedir. Anlatmış olduğunuz tablo bu sendromun başlangıç dönemlerine karşı gelebilir, bu nedenle tekrar muayene olmanız uygun olacaktır. Saygılarımla.
İyi günler hocam; geçen hafta migren ağrılarım için doktora gittim. Doktorum bana kortizon tedavisi verdi ayrıca bende iltihaplı romatizmada mevcut. Romatizmam içinde iyi olacağını söyledi. Prednol 32 mg la başladım bugün 4.cü gün fakat 3 gecedir ağrılardan uyuyamıyorum hem migrenim hem de romatizma ağrılarım çok şiddetlendi. Kortizon etki etmiş olabilirmi. Yan etkileri çok fazla buda beni çok etkiliyor, bir anda kesmekte doğru değilmiş kaç mg düşerek bitirebilirim. Bilgileriniz için şimdiden çok teşekkür ederim.
Sayın H. Eyigün; Benim bildiği kadarıyla migren tedavisinde kortizon kullanılmamaktadır, bunun yanında iltihaplı romatizma olarak isimlendirdiğiniz Romatoid Artrit (RA) hastalığında da steroid tedavisi ile hastanın semptomlarında özellikle de sizin kullandığınız gibi 32 mg kortizon kullanan hastalarda belirgin derecede bir rahatlama olması beklenir. Sizde tam tersine semptomların daha da şiddetlenmesi yolunda gitmeyen bir şeylerin olduğunu düşündürmekte. Bu nedenle en kısa sürede bir romatoloji uzmanına muayene olmanızda yarar vardır. Saygılarımla
10 yıldır remicade kullanıyorum. İlacın bazı yan etkilerini biliyorum, ona göre antihistaminik haplarla idare ediyorum fakat son zamanlarda geniz ve boğazımda yanmalar var. Ateş, öksürük, terleme ve yorgunluk belirtisi yok sadece nefesim kesilecek gibi, boğazım yanıyor. Remicade’in böyle bir yan etkisi var mıdır?
Sayın A. Can; Remicade yan etkileri arasında ANA oluşumu, enfeksiyon, Üst solunum yolu enfeksiyonu, karın ağrısı, bulantı, infüzyon (ilaç enjeksiyonu) reaksiyonları, baş ağrısı, anti-ds DNA oluşumu, daire (ishal), karaciğer enzimlerinde yükselme, bronşit, dispepsi (hazımsızlık), cilt döküntüsü, yorgunluk, bel ağrısı, nezle, idrar yolları enfeksiyonu, artralji(eklem ağrısı), ateş, hipertansiyon, kaşıntı, dispne(solunum güçlüğü), candidiazis(mantar enfeksiyonu), lupus benzeri semptomlar ve anaflaktik reaksiyonlardan larynx/farinx ödemi ve şiddetli bronkospazm bildirilmiştir. Remicade kullanan hastalarda tedaviden 3-12 gün sonra gecikmiş alerjik reaksiyon olarak ateş, cilt döküntüsü, baş ağrısı, boğaz ağrısı, kas veya eklem ağrıları, elde ve yüzde şişlik ve yutma güçlüğü oluşursa hemen doktorlarına başvurmaları önerilmektedir. Benim önerim de bu şikayetleriniz ile ilgili olarak sizi takip eden doktorunuza başvurmanızdır. Saygılarımla
SELAM HOCAM BEN 10 YILDIR FMF HASTASIYIM RANTUDİL RETARD TB KULLANSAM BİR ZARARI OLUR MU?
Sayın R. Ateş; Ailevi Akdeniz Ateşi (FMF)'in en korkulan komplikasyonu renal amiloidozis'tir. Eğer böbrek fonksiyonlarınızda bir bozulma yoksa Rantudil kullanmanızda bir sakınca yoktur. Saygılarımla
Selam 1 yıldır ayak bileklerimde şişlikler var. Burkulma anımsamıyorum. Oldukça hareketli bir yapım var. Fizik doktoruna gittim. Romatizma yokmuş mr da kemik iliği ödemi var dedi tamponlu bileklik, ağrı kesici ve sprey verdi 25 gün oldu bir işe yaramadı ne önerirsiniz?
Sayın Neslihan hanım; MR’da pek çok olguda kemik iliği ödemi görülebilmesinden dolayı tanı bakımından yardımcı olmaz. Bu nedenle daha ayrıntılı bir laboratuar incelemesi sonrasında eğer gerekirse doppler USG ve pes planus yönünden grafilerin istenmesi yardımcı olabilir. Saygılarımla
Hocam sizinle görüşme imkanım yok mudur ben artık ne olduğunu anlamak istiyorum benim testlerime siz baksanız da bir şeyler söyler misiniz size nasıl ulaşabilirim benim ağrılarım çok var sabah kalktığımda ağrılarımla uyanıyorum lütfen bana yardımcı olun hocam lütfen
Sayın K. Aksu; Merkezimizde her gün 9.00-18.00 saatleri arasında (312) 431 55 55 numaralı telefondan randevu alarak muayene olabilirsiniz. Saygılarımla
Hocam merhaba benim diz kapaklarımın altı sanki böyle soğuk gibi diz kapaklarımın altından böyle sıcaklık vuruyor ve daha sonra bayılacak gibi oluyorum Ateşim yükseliyor bunun sebebi nedir teşekkür ederim
Sayın Ahmet bey; diz eklem bölgesinde hastalar tarafından yanma veya soğukluk hissi tanımlaması daha çok diz eklem bölgesinin halk arasında kireçlenme diye bilinen “Dejeneratif Osteoartrit” hastalığında görülmektedir. Kesin teşhis koyabilmek için diz eklem grafisi yeterli olacaktır. Ateşim yükseliyor diye tanımladığınız tablo için ise öncelikle o dönemde ateş ölçülmesi eğer gerçekten bir yükselme varsa o zaman bir Enfeksiyon Hastalıkları uzmanı ile görüşülmesi uygun olacaktır. Saygılarımla
Hocam iyi günler bundan 1 yıl kadar önce eklem tutulması başladı kolumu kaldıramaz, eğilip kalkamaz oldum, gitmediğim doktor kalmadı kanlar normal, mr normal, nükleer tıpa girdim hiç bir sonuç yok hepsi normal çıkıyor başımda da çok büyük sivilceler çıkıyor ona da baktılar bir sonuç yok, 20 gün filan kortizon kullandım kullanırken çok iyiydim şimdi bıraktım 10 gün oldu eski ağrılı döneme göre çok iyiyim hastalık sanki geriledi ama geçmedi sizce geri ağrılarım artar mı kortizona 3 ay filan devam mı etsem doktora gitmekten sıkıldım her şey normalde ben niye normal değilim sorularımı cevaplarsanız çok sevinirim.
Sayın H. Orgun; anlatmış olduğunuz tablonun kortizon tedavisi ile düzelmiş olması en azından hastalığınızı teşhise götürecek bir tetkikin istenmediğini düşündürmekte. Hastalık tablosunu baştan inceleyecek olursak; eklemlerde tutulma ve eğilip doğrulma hareketlerinde zorluk eğer bir artrit’e bağlı ise o zaman muayenede eklemlerde şişlik yanında sedim ve CRP değerlerinde yükselmeler ile beraber seyretmeliydi. Eğer kasları tutan bir inflamatuvar hastalığa bağlı ise o zaman kas enzimlerinde yükselme görülmeliydi, buna karşılık kasları innerve eden sinirlerin bir hastalığına bağlı ise o zaman ENMG testinde (eğer yapıldıysa) anomaliler görülmeliydi. Buraya kadar yazmış olduklarımdan da anlaşılacağı gibi doğru teşhis koyabilmek için muayene sonrasında olası tanılar arasında yapılan tetkikler ile doğru tanıyı bulmaya çalışmak gerekir. Sizin durumunuzda bunun ne kadar yapıldığının değerlendirmesini size bırakıyorum. Saygılarımla
Hocam iyi günler 3 yıldır rahatsızım ilk önce doktora dizimde ağrı nedeniyle gittim sıvı artışı çıktı sonra onla ilgili doğru düzgün ilgilenilmedi sonra bütün kemiklerimde ağrılar başladı kan testi yaptılar ASO diye geçiyor testte ilk teste 379 çıktı sonra deposilin flakon iğnesi kullandım 6 ay sonra doktora tekrar gittiğimde 464 çıkmış bana 8 ayda vurul dedi ama ben başka doktora gösterdim oda beni romatoloji bölümüne gönderdi orda araştırdılar ASO’nun yanında mpv yüksek pdw yüksek pct düşük vitamin B12 düşük fosfor (p)düşük albumin yüksek UIBC yüksek bunlarda testlerde çıktı sonra romotoloji bölümü bana genetik testi yaptı ondada P369S için heterozigot mutant olduğu saptanmıştır yazıyor doktor B12 düşük dedi onun iğnelerini vurul dedi ve ilaç brufen verdi kullandım sonra gittim senin romatizmayla ilgili hastalığın yok seni fizik tedaviye git dedi ve ben halan ağrılarımdan şikayetçiyim lütfen ne olduğunu söyler misiniz hocam
Sayın K. Aksu, Tek başına ASO yüksekliği sadece geçirilmiş bir streptokok enfeksiyonunu gösterir, bunun dışında herhangi bir klinik önemi yoktur. Sizin bana yazmış olduğunuz gen mutasyonu da heterozigot olmasından ve toplumda çok sık rastlananlardan birisi olmasından dolayı, ayrıca klinik olarak desteklenmemesinden dolayı tanı için yeterli değildir. Özet olarak şikayetleriniz ile ilgili olarak görmeden bu köşe aracılığıyla bir teşhis koymak mümkün değildir. Saygılarımla
Hocam ben 7 yıldır leğen kemiklerimdeki ağrıdan yakınıyordum yıllarca dr gittim ama kas çekilmesi fizik tedavi dediler hiç bir şekilde ağrılarım geçmedi yıllar geçtikçe daha da çoğaldı ve ellerimde morarmalar başladı gittiğim bir devlet hastanesinde crp testim 18.2 çıkınca araştırma hastanesine sevk ettiler cerrahpaşa tıp fakültesine gittim dahiliye dr kan tahlilleri kalça mr, el röntgeni istedi kan testleri sonuçlarım crp 17.2 çıktı ana testlerim negatif HLA testimde B51 negatif B27 pozitif çıktı kalça mr raporunda bilateral sakroiliak eklem aralıkları tabi olup eklem köşelerinde sivrileşmeler dikkati çekmiştir. Sağ sakroiliak eklem süperior anteriorda iliak yüzde fokal erozyon ve çevresinde yağlanmalar dikkati çekmiştir diyor alınan stır sekanslarda aktif sakroileit lehine bulgu saptanmamıştır yazıyor dr sonuçlarımı daha götüremedim çok merak ediyorum cevap yazar mısın bana ağrılarımın nedeni nedir. Saygılarımla
Sayın M. Dere; Yazmış olduğunuz şikayetler HLA-B27 (+) Seronegatif Spondilartropatileri düşündürmektedir. Seronegatif Spondilartropatiler” denilince bu teşhis ana başlığı altında 6 hastalık incelenebilir. 1) Ankilozan Spondilit 2) Reaktif artrit (veya Reiter sendromu) 3) İnflamatuvar barsak hastalığına bağlı olarak gelişen artropatiler 4) Psöriatik (Sedef hastalığı) artrit 5) Undiferansiye spondilartropatiler 6) Juvenil kronik artrit. Bu hastalıkların bazı ortak özellikleri bulunmaktadır, örneğin bu hastalarda omurga eklemlerinin inflamasyonu yanında değişik oranlarda radyografik olarak sakroiliak eklemlerde de (leğen kemiği eklemleri) inflamasyona rastlanır, daha sık alt ekstremitede olmak üzere periferik eklemler asimetrik olarak hastalığa yakalanırlar, RF (romatoid faktör) negatif’dir ve hastaların gözlerinde inflamasyona (uveitis) rastlanabilir. Seronegatif Spondilartropatiler başlığı altında incelenen hastalıkların hepsinde değişik oranlarda HLA-B27 doku gurubu ile ilişkileri saptanmıştır. Hastalığın teşhisi konulduktan sonra ilk olarak analjezik nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar ile tedaviye başlanır. Eğer bu gurup ilaçlar ile yeterli seviyede etki elde edilemez ise Salazoyrine 3 gr/gün maksimum doza kadar veya Methotrexate 30 mg/hafta doza kadar hastalara verilebilir. Bunlar dışında etki elde edilemeyen bazı seçilmiş vakalarda Leflunomid (Arava) tedavisi denenebilir. Tüm bu ilaçların kullanılmasına rağmen sonuç alınamayan hastalarda ise biyolojik ajanlar (İnfiximab, Etanercept, Adalimumab) ile tedavi seçeneğine geçilir. Sizi takip eden doktorunuz ile görüştüğünüzde size daha ayrıntılı bilgi verecektir. Saygılarımla
CMT4 HASTASIYIM 50 YAŞINDAYIM. PREDOL16 KULLANIYORUM. 1 YILDIR GÜNDE 3 TANE KESTİĞİM ZAMAN AYAĞA KALKAMIYORUM. ÇARESİ YOK MU?
Sayın E. Yaren; Kısaca CMT olarak tanımladığınız Herediter Motor-Duyusal Nöropatilerden Charcot-Marie-Tooth Hastalığı (CMT) hakkında kısaca bilgi verecek olrsak, ilk olarak Ondokuzuncu yüzyılın sonlarında Charcot, Marie ve Tooth tarafından tanımlanmıştır. Kalıtımsal nöropatiler içinde en sık rastlanılanıdır (prevalansı 1/2500). Genellikle çocukluk döneminde başlar ve yavaş ilerleme gösterir. Klinik tablonun ağırlığı aynı aile içinde hasta bireyler arasında değişkenlik gösterebilir. Nadiren ciddi kısıtlılığa yol açar. ENMG’de düşük sinir iletim hızlarıyla seyreden, sinir biyopsisinde demiyelinizasyon, remiyelinizasyon ve “soğan zarı” görünümünün hakim olduğu tipine CMT tip 1 denirken; Otozomal resesif geçen demiyelinizan CMT hastalığına CMT 4 adı verilir. Klinik özellikler açısından otozomal dominant forma benzer, fakat semptomların başlangıcı genellikle daha küçük yaştadır ve daha ağır seyreder. Yaptığımız çalışmalarda, ülkemizde akraba evliliklerinin sıklığından dolayı daha yüksek oranda otozomal resesif geçiş olduğu saptanmıştır. Bu grup hastalıkların bilinen tedavisi olmamakla birlikte, son yıllarda demiyelinizan form için hayvan deneyleri bazında bazı yüz güldürücü sonuçlar alınmıştır. Bu tedavi denemelerinin başında progesteron antagonistleri, nörotrofin ve C-vitamini ile olanlar dikkati çekmektedir. Bu ajanlardan nörotrofinle ilgili yayınlanan kontrollü çalışma yüz güldürücü sonuçlar vermiştir ve demiyelinizan CMT’nin tedavisi için gelecek vaad etmektedir. Saygılarımla
hocam 8 yıldır ra hastasıyım doktorum bana simponi 50 mg iğne verdi yan etkileri çok diye korkuyorum yardımcı olursanız sevinirim
Sayın M.Bakır; Simponi (golimumab) kullanımı için bazı aşamaları geçmek, bazı tedavileri kullanmanıza rağmen hastalık aktivitesinin baskılanamaması gerekmektedir. Eğer sizin durumunuz buna uygunluk gösteriyorsa yakın takip altında bu tedaviyi kullanmanız gerekmektedir. Saygılarımla
Hocam iyi günler, benim ilk olarak sağ işaret parmağımda fark edilebilir eklemde şişlik oldu, daha sonra diğer birkaç parmağım da şişti. Hastanede kan testinde Romatoid Faktör
Sayın H. Ateş; Romatoid Faktör toplumda sağlıklı bireylerde de % 5 oranına kadar (+) olarak bulunabilmektedir. Bu nedenle muayene bulguları yanında sedim ve CRP yüksekliği olmaksızın tek başına RF: 219 gelmesi teşhis koymak için yeterli değildir. Sizin hastalığınızın hem klinik hem de laboratuar olarak kısa aralıklar ile takip edilmesi ve sonrasında kesin tanı konularak tedaviye başlanması daha uygun olacaktır. Saygılarımla
Hocam merhabalar, Yaklaşık 3.5 yıl önce sağ kasığımda başlayan ve hala teşhis alamadığım ağrılarım var. Her şey sağ kasığım ve kalçamda başladı. Sonra 1 yıl içinde bel, sırt, boyun, omuzlar ve çeneye yayıldı. En son bu yaz, bir sabah uyandığımda kaburgalarım deli gibi sızlıyordu. Ağrının karakteri de tutukluk, sızlama, spor ağrısı ve uyuşma şeklinde. Arada bir avuçlarım ve ayak parmaklarım da karıncalanıyor. Ama asıl mesele, günün 24 saati, boynumla kalçam arası her noktanın ağrıması. Dönmek, eğilmek, lateral hareket zorlaştı. Durup dururken zaten ağrıyor, ama elle palpe edince iyice ağrıyor. Sağ topuk da ağrıyor. Ben bunun için 5 adet romatolog, 2 FTR doktoru, Ersin Tan Hoca ve 2 adet ortopediste göründüm. Yapılan testlerde hiçbir şey çıkmıyor, ama ağrılar gitgide artıyor, işi bırakmak zorunda kaldım: 1. 2 yılda 3 adet sakroiliak eklem MR: birşey yok 2. Kalça MR: iskiofemoral impingement 3. Bel MR: normal. Düzleşme veya fıtık bile yok. 4. Boyun röntgen: Boyunda hafif düzleşme 5.Lumbosakral röntgen: normal 6. Pelvik röntgen: normal 7. Topuk röntgen: entezik rüptür hiçbir şey yok. 8.EMG: normal. Sedim, CRP: normal. ldh:normal, HLA B27: negatif. idrar: protein kaçağı bulunmadı, idrar normal. Kan testleri 3 yılda 12 defa yapıldı. Artık yürüyemez oldum, omuzlarım yüzünden ellerimi kaldıramıyorum. İbni sina, ege üniv, başkent, medikal park, daha birçok hastane. Benim neyim var lütfen yardım edin Hocam zaman ayırıp tıbbi görüşünüzü verdiniz, muteşekkirim ben. 3.5 yıldır sorgulamaktan helak olduk. Beni her gören doktor SI eklem mr çekiyor, topuk röntgen çekiyor. Zamanla şunu düşünmeye başladım: Bu hastalık, kendini henüz göstermemiş bir nevi uSPA veya A.S olabilir mi? İşte bu yüzden sürekli doktorlara gidiyoruz, bir de ne ilaç alırsam alayım ağrı geçmediği için. Acaba günün birinde sedim tavana vurur mu veya kalçada tak diye eklem enflamasyonu (KALÇA MR'DA İSKİOFEMORAL BİRŞEY ÇIKMIŞTI DA) çıkar mı diye helak olduk. Romatizma zor bölümmüş, yıllarca yıllarca gizlenebilirmiş bedende. Kullandığımız ama ağrıyı kesmeyen ilaçlar: Endol Naprosyn Maxaljin Voltaren Rantudil Endol Contramal Cymbalta Cipralex Salazopyrin Majezik SR. Tekrar çok teşekkürler. Şimdi son ümit Lyrica verdiler.
Sayın S. Ertürk; Bu kadar uzman doktor, Özel hastane ve Üniversite Hastanesi tarafından incelenerek sizi tatmin edebilecek bir tanı konulamamış ve tedavi uygulanamamış bir durumda sadece bulgulara ve tetkik sonuçlarına dayanarak kesin bir şey söylemek mümkün olmamakla beraber, bana anlatmış olduğunuz şikayetler halk arasında yumuşak doku romatizması olarak da bilinen “FİBROMİYALJİ SENDROMU”nu düşündürmektedir. Fibromiyalji sendromu kas iskelet sisteminde yaygın şekilde ağrı, tutukluk ile beraber doktorun muayenesi esnasında tespit ettiği ağrılı hassas noktaların bulunduğu bir klinik tabloya denilmektedir. Bu hastalığa ait hiçbir özel laboratuar bulgusu yoktur. Fibromiyalji sendromunda en sık görülen ve en önemli karakteristiği olan bulgular, vücutta birden çok bölgeyi içerecek şekilde yaygın ağrı, tutukluk, yorgunluk ve uyku bozukluğudur. Ağrı kollar, bacaklar, bel ve boyun bölgeleri de dahil olmak üzere tüm vücut’da hissedilir. Hastaların % 75-85’inde sabahları tutukluk ile beraber halsizlik vardır ve bu halsizlik fiziksel aktivite ile artar. Hastaların şikayetleri soğuk ve nemli havalarda, endişe ve stres’li durumlarda, aşırı fiziksel aktivite ile veya tam tersi hareket azlığı ile, uyku bozukluğu olduğu durumlarda ve en son olarak gürültülü ortamlarda şiddetlenir. Fibromiyalji sendromlu hastaların tedavisinde hastanın hastalığı ile ilgili olarak bilgilendirilmesi, hastalık bulgularını şiddetlendiren faktörlerin tespit edilerek ortadan kaldırılması ve eğer beraberinde eşlik eden hastalıklar varsa bunların tedavi edilmesine çalışılır. Bütün bunlara ilave olarak Fibromiyalji sendromlu hastalarda farklı ilaç gurupları hastaya göre değişen başarı oranları ile kullanılmaktadır. Eğer sizde kesin olarak Fibromiyalji teşhisi konulacak olursa burada hastalık semptomlarını şiddetlendiren faktörlerin tespit edilmesi ve öncelikle bunların ortadan kaldırılması gereklidir. Daha sonra hangi medikal tedavinin seçileceğine karar verilmesi uygun olacaktır. Saygılarımla
Merhaba hocam ben haftalık meteort 10mg kullanıyorum bu hafta iğne günümü unuttum bulunduğum yerde sağlık ocağından başka sağlık kuruluşu yok hafta sonuna denk geldiği için iğneyi hafta başında yaptırmak zorundayım iğneyi bundan itibaren yeni gününde mi yoksa daha önce belirlediğim günde mi yaptırmalıyım
Sayın Nurcan Hanım; Methotrexate (Metoart) enjeksiyonlarının yaptırılması için spesifik bir gün yoktur, eğer unutkanlık sonucu hafta sonu tatili içine giriliyorsa bundan sonraki tedavinizi pazartesi günleri yaptırmanızda herhangi bir sakınca yoktur. Saygılarımla
Hocam dünde yardımcı olmuştunuz 10mg meteort haftada kullanıyorum fizik tedavi uzmanı bana romatolojiye git onlar kararı versinler devam mı edilicek yoksa kesilicek mi demişti, hocam ben pazartesi veya salı günü gitmeyi planlıyorum dediğim gibi bulundugum ildede üniversite hastanesi yok.Cuma benim enjeksiyon günüm bunu yaptırmasam hafta başı nasılsa romatolojiye gideceğim ilaçlara bir iki gün ara versem sorun yaşar mıyım baş ağrıları ve psikolojik huzursuzluklar yaşıyorum sadece bir dozu yaptırmasam sorun olur mu lütfen yardımcı olun bana teşekkür ederim şimdiden
Sayın Ayşenur hanım, romatoloji uzmanı tarafından görülmeden önce tedavinizde bir değişiklik yapmanızı yani ilacı kesmenizi kesinlikle önermiyorum. Saygılarımla
Hocam bana RA teşhisi konuldu 1 yıl Methotrexate ile deltacortil ve folibol kullandım 8 aydır ise meteort enjeksiyon kullanmaktayım fizik tedavi uzmanına gidiyordum en son ne kadar devam ederiz tedaviye diye sordum üniversite hastanesine git romatolojiye onlar karar versinler dedi. Hocam ben ilçede yaşıyorum ilimizde ünv hast yok en yakın 3 saat mesafede ünv hast var. Sizce ne yapmalıyım ilaçlara ve enjeksiyona devam mı etmeliyim azaltmalı mıyım, bir hasta enjeksiyonu yaptırmasam ne gibi sorunlarla karşılaşırım .?
Sayın Ayşenur Hanım; Romatoid Artrit (RA) hastalığı seyri esnasında hastalarda zaman zaman alevlenmeler ve sonrasında remisyon dönemleri izlenir. RA tedavisindeki esas amaç bu remisyon (hastalık aktivitesinin baskılandığı dönem=uyku dönemi) dönemlerinin mümkün olduğunca uzu olmasının sağlanmasıdır. Ayrıca RA tedavisinde kullanılan ilaçların çok sayıda yan etkileri bulunmasında dolayı bu ilaçlar mümkün olduğunca hastalık aktivitesini baskılayacak en düşük dozda kullanılmaya çalışılır. Sizin durumunuzda ilacı hangi dozda kullandığınızı bilmiyorum ancak genel prensipler uyarınca eğer hastalığınız remisyonda ise yeniden alevlenmeye neden olmayacak derecede kontrollü olarak bir doz azaltmasına gidilebilir. RA hastalarında direkt olarak ilacı kesmek hastalığın alevlenmesine neden olabilir ve aktivitenin baskılanması için öncesine göre daha yüksek dozlarda ilaç kullanılmasına gerek olabilir. Özet olarak söyleyecek olursam; RA hastalarında ilacı kesmek yerine kontrollü olarak doz azaltmasına gidilebilir. Saygılarımla
Merhabalar efendim! En son 2013’ün ağustos ayında gittiğim romatoloji doktoru kan ve ultrason tahlillerimi yaptıktan sonra size sıtmada da kullanılan yan etkisiz bir ilaç vericem altı ay kullanacaksınız bakalım ondan sonra dedi ve ben yaklaşık 6 aydır PLAQUENİL kullanıyorum dizimdeki ve ayak bileğimdeki şişmeler çok aza indi ağrımda ilk zamanki o şiddetli ağrılar gibi değil artık fakat son zamanlarda kilo kaybım ve genel bir halsizliğim var bir de saçlarım bayağı dökülüyor benim yaşım 71. Bu arada efendim acaba plaquenil bu tür yan tesirler yapar mı kullanmaya devam mı etmeliyim ki psikolojik olarak bundan çekiniyorum artık! Doktorum da emekli olmuş hastaneden ayrılmış ilaç konusunda sizden engin bilginizden faydalanmak istedim izninizle SAYGILARIMLA
Sayın D. Cantürk; Hidroksiklorakin’in (Plaquenil 200 mg tab) yan etkiler olarak retinopati, korneal değişiklikler, bulantı, karın ağrısı, diyare, alopesi (saç dökülmesi), saçlarda beyazlama, miyopati, aritmi, anemi, allerjik reaksiyonlar bildirilmiştir. Ancak şikayetlerinizin bu nedenle mi yoksa başka bir metabolik hastalığa mı bağlı olduğunu ortaya koyabilmek için bazı incelemelerin yapılması gereklidir. Ayrıca Hidroksiklorakin kullanan hastaların ilaca devam etmelerine karar verebilmek için 6 aylık aralar ile göz kontrolleri yapılmalıdır. Bu nedenle eğer tedavinize devam edeceksiniz mutlaka sizi takip edecek bir romatoloji kliniği bulmanız gerekecektir. Saygılarımla.
8 yıldır psa tanısı ile tedavi görüyorum ilk zamanlarda 5 yıl kadar enbrel kullandım fakat etkisini yitirdi, başka ilaçlara geçtik. Vücudumda hiç bir ilaç etken göstermiyor son 1 yıldır çok ağır derecede neredeyse evden bile çıkamıyorum, hemen hemen tüm ilaçları kullandım enbrel metoart remicade humira simponi hiç birinde vücudumda güç bulamadım ve uzun zamandır yatmamdan dolayı eklemlerim çok zayıfladı şu anda sandimuma başladık hafif bir düzelme var ama çok etkili değil son tahlilim sedim 30 dk 83 1 saat 105 wbc 18.99 crp 12.600 üre 19 keratinin kanda 0.84 21 yasındayım ve 9 yıldır çekiyorum bu hastalığı ve artık sinirsel olarak da çok yıprandım benim içinde bir çözüm varsa lütfen telefon ile dönün veya mail ile her zaman int giremiyorum tel 0539 ……….e mail erdi_611@hotmail.com destekleriniz için teşekkür ederim.
Sayın E. Kömür; Psöriatik Artrit (PSA) nedeniyle bu güne kadar yapılan tedavilerden sonuç alamadığınızı belirtmişsiniz. PSA çok farklı klinik formlarda karşımıza çıkabilir. Bazı hastalarda sedef hastalığına (psöriazis) ilave olarak sadece küçük eklemlerde artrit olurken, bazı hastalarda eklemlerin yanında deri ve tırnak bulguları hastalığa hakim olur, bir diğer gurup hastada omurga tutulumu önde görülürken, bazılarında parmaklar ve kasların kemiklere yapışma bölgelerindeki inflamasyon hastalara rahatsızlık verir. Bu kadar farklı klinik formlar olunca da tedavi şemaları da buna göre değişiklik göstermektedir. Sizin hastalığınızın bunlardan hangi guruba girdiğini bilmemekle beraber, tüm guruplar içinde kullanılacak ilaçları bu güne kadar kullanmış olduğunuzu görüyorum. Benim önerim ABD ve AB ülkelerinde PSA tedavilerinde son dönemlerde kullanılmaya başlanan ancak halen ülkemizde olmayan Alefacept (Amevive®) tedavisini denemenizdir. Bu ilacı nasıl temin edeceğiniz ve kullanacağınız konusunda sizi takip eden doktorunuz ile görüşmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
AYAK DİRSEĞİNİN ALT TARAFINDA KAŞINTI VAR ENBREL İĞNE KULLANIYORUM BUNUN İÇİN NE YAPMAK LAZIM
Sayın Onur bey; ayak tabanında cilt döküntüsü var ise bir Dermatoloji (Cildiye) uzmanına danışmanız, eğer herhangi bir değişiklik yoksa Enbrel tedavisi nedeniyle sizi takip eden doktora başvurmanız uygun olacaktır. Saygılarımla
Merhaba 21 yaşındayım. 2 ay önce el işaret parmak eklemim şişti. Bundan 2 hafta sonrada küçük parmağım şişlikten dolayı hareket ettirmekte zorlanıyorum, dokununca acıyor. Doktora gittiğimde önce eklem kapsülümün yırtılmış olabileceğini düşündü ve onun için ilaçlar verdi ama bir gelişme olmadı. İki gündür şişlikler daha da arttı ve romatoid artritten şüphelenmeye başladığını ve bunun içinde metoart ve folbiol verdi. Sizce tam teşhis konulmadan kullanmalı mıyım. 0-250 ASO =89 . 0-5 CRP =0.7 . 0-15 RF= 8.2 SEDİM 30DK =4 60DK = 10 değerlerim böyle RA olduğu söylenebilir mi. Teşekkürler
Sayın Elif Hanım; Bana anlatmış olduğunuz şikayetlerinize yönelik olarak yapılan laboratuar inceleme sonuçlarınız tamamen normal sınırlar içerisinde, bu nedenle hemen Romatoid Artrit (RA) teşhisi koyarak 2. basamak ilaç tedavisi başlamak bana çok doğru gelmiyor. Öncelikle şiş eklemin bir grafisi çektirilmeli, eğer herhangi bir patoloji saptanmayacak olursa o eklemin MRI incelemesi yaptırılabileceği gibi bir süre bekleyerek hastalık tablosunun tamamen ortaya çıkmasına ve bu şekilde doğru tanı konulmasına çalışılabilir. Özet olarak erkenden tanı koymaya çalışarak o tanıya göre tedaviye başlamak bazı hastalarda faydadan çok zarar verebilir. Saygılarımla
Hocam tüm hasta kardeşlerimizi bu platformdan aydınlattığınız için sizlere sonsuz teşekkürler. Ben bu sorunu yaklaşık 7-8 yıldır ara sıra el parmaklarımda eklem yerlerimde şişkinlik ağrı kızarıklık ateş sorunu yaşıyorum. Dün tekrar aynı sorunla karşılaşınca her zaman ihmal ettiğimi düşündüğüm bu durum için bulunduğum ilde özel bir hastaneye gittim. Fizik tedavi uzmanı muayene etti kan değerlerimi görmek için 3 ünite kan verdim tabi tahlil öncesi büyük ihtimalle iltihaplı eklem romatizması dedi kan tahlil sonuçları çıktı değerlerime baktı ve normal dedi. İlk etapta kanda çıkmayabilir dedi. Ben yaklaşık elimde şişlik yoktu tabi 6 yıl önce başka bir ilde özel hastanede romatizmal tetkik yaptırmıştım epeyce bir şeye bakmışlardı ve neticesinde romatizmal bir şey yok demişlerdi ama şimdi bu doktor böyle söyleyince şaşırdım eldeki bulgular iltihaplı romatizmayı gösteriyor doğrusu. Hocam değerlerim şu şekilde sizce normal mi yoksa hastalık ilerlemiş diyebilir miyiz? ROMATOID FAKTÖR 6,39 referans aralığı 0-14 CRP Sonucum 0,07 referans aralığı 0-0,5 kan değerlerim normal görünüyor dr beyin söylediğine göre SEDIMANTASYON sonucum 3 referans aralığı 0-15 arası. Değerlerim böyle hocam. Doktor bana salazopyrin ve endol adında ağrı kesici verdi. Salazopyrin için kademeli olarak artacağını söyledi. İlaçlara bugün başladım. 6 hafta sonra kan değerlerime tekrar bakacağını ve bu ilacı da en az 6 ay yani salazopyrini kullanacağımı eğer bu süre zarfında herhangi bir şişlik ağrı olmazsa sonuçlanacağını söyledi. Sizce benim mevcut durumum nedir. Hastalık ilerlemiş midir? Bu ilaçlar ve tedavi konusunda neler yapmalıyım. Nelere dikkat etmeliyiz. Mevcut değerlerim sizce nasıl. Kullandığım bu ilaçlar tedaviye ulaştırır mı beni. Tavsiyelerinizi bekliyorum hocam. Selamlar saygılar sunarım
Sayın A. Karakaş; Romatoid Artrit (RA) hastalığında en sık olarak el, el bileği eklemleri, ayak bilekleri, diz ve dirsek eklemlerinde şişlik, ısı artışı, hareket tutukluğu ve ağrı olur. Ancak bu eklemleri tutan RA dışında pek çok hastalık da vardır, bu nedenle arada ayırıcı tanı yapılması gerekir. RA’de eklemlerin şiş ve ağrılı olduğu dönemde yani hastalığı aktif olduğu dönemlerde laboratuar tetkiklerinde de anomaliler ortaya çıkar, örneğin sedim ve CRP değerleri normal sınırların üzerine çıkar. Eklemlerin ağrılı ve şiş olmasına rağmen laboratuar tetkikleri normal sınırlar içerisinde olabilen bazı hastalıklar da vardır. Bu nedenle öncelikle teşhisin kesinleştirilmesi ve ondan sonra uzun sürecek ve pek çok yan etkisi olan bir tedavi sürecine geçilmesi daha uygun olacaktır. Dolayısıyla tanı kesin olmadığı için Salazopyrin seçimi de erken verilmiş bir karar olarak görülebilir. Ben sizi görmeden ancak bu kadar yardımcı olabiliyorum. Saygılarımla
Hocam romotoit artrit hastasıyım ayağım üstünde deri altında iltihap oluyor üç gün yanma ve kızarma oluyor yürüyemiyorum fazla ayakta kaldımı oluyor
Sayın Güler hanım; Romatoid Artrit ile ilgili olarak öğrenmek istediğiniz genel bilgileri sizden önceki hastama yazdığım bölümden okuyabilirsiniz. Saygılarımla
Sayın hocam öncelikle teşekkür ederim. Yaklaşık 3 aydır RA tedavisi görüyorum. Genellikle akşamları nabız ve ateş yükseliyor ve bu esnada çok üşüyorum. 2-3 saat sonra geçiyor. Doktoruma bu şikayetimi anlattım benden tüberkiloz testi istedi. Testi yaptırdım kolumda 15 mm kızarıklık oluştu. Bu ne anlama geliyor, bir de bu rahatsızlığım hakkında bilgi verirmisiniz. Teşekkür ederim.
Sayın C. Altuntaş; 3 yıldır Romatoid Artrit (RA) nedeniyle tedavi gördüğünüzü bildirmişsiniz. Genel bilgi olarak bahsedecek olursak RA halk arasında iltahaplı romatizma olarak tanımlanan bir hastalıktır. Bu hastalıkta en sık olarak el, el bileği eklemleri, ayak bilekleri, diz ve dirsek eklemlerinde şişlik, ısı artışı, hareket tutukluğu ve ağrı olur. Eğer yeterli derecede tedavi edilmez ise eklemlerde kalıcı hasar meydana gelerek eklemde şekil bozukluğu (deformiteler) gelişir. Romatoid Artrit hastalığının tedavisinde ilk aşamada nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar kullanılmakla beraber bu ilaçların kalıcı eklem hasarını önleyici etkileri yoktur. Bu nedenle en kısa sürede ikinci basamak ilaçlar ile tedaviye geçilmesi gerekir. 2. basamak ilaçlar veya hastalık seyrini değiştiren ilaçlar gurubu olarak isimlendirilen tedavi seçeneklerine dahil olan ilaçlardan Methotrexate (30 mg/hafta), Hidroksiklorakin (400 mg/gün), Salazoprin (3 gr/gün) ve Leflunomide (20 mg/gün) maksimum dozlarda kullanılır. Eğer bu ilaçların yeterli doz ve sürede kullanılmasına rağmen yeterli etki elde edilemez ise o zaman hastalarda bu ilaçların 2 veya 3 tanesinin beraberce kullanılması denenebilir. Yine bu kombinasyon tedavisi yeterli doz ve sürede kullanılmasına rağmen hastada başarılı sonuç alınamaması yani hastalığın remisyona sokulamaması durumunda ise biyolojik ajanlar ile tedaviye geçilir. Bugün için biyolojik ajan tedavisinde en sık olarak Remicade, Humira ve Enbrel kullanılmaktadır. Tüm diğer branşlarda olduğu gibi Romatolojik hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların da pek çok yan etkileri bulunmaktadır ve bu ilaç gurupları ne kadar spesifik hale gelirse yan etkileri de o derecede ağırlaşmaktadır. Bu üç ilaç gurubu ile yeterli doz ve süre uygulanmasına rağmen başarılı sonuç alınamayacak olur ise yılda iki kür halinde uygulanan bir başka tedavi seçeneği de (anti-CD20: Maphtera) bulunmaktadır. Sizin Tüberküloz testi olarak isimlendirdiğiniz ppd testinin 15 mm (+) olarak görülmesi tek başına bir anlam ifade etmez, bu nedenle tanı bakımından diğer incelemeler ile beraber değerlendirilmelidir. Saygılarımla
Hocam, 2013 Nisan ayında sol ayağım birden bire şişti, hiç ağrım olmadı, sabah uyandığımda şişlik inmiş oluyordu ama diğer ayağımdan yine büyüktü, masa başı işte çalıştığım için ayaklarım sürekli aşağıya sallanıyor, akşamları yürüyüş yapıyordum, kısacası ayaklarımı fazlasıyla yordum o aralar. Ortopedi, Dahiliye, kalp damar cerrahi, fizik tedavi, ayak hastanesine ve romatoloji bölümlerine gittim ama hiç biri tanı koyamadı. Ayak hastanesinde istenen MR sonucunda kemik iliği ödemi teşhisi kondu, MR hep gösterdim ama fayda etmedi. Şimdi iki ayağımda da ağrılarım var hafiften, bazen iki ayağımada sanki iğne batıyormuş gibi oluyor, daha da ilerlemesinden korkuyorum, Bu arada o tarihlerde bütün testlerimi dahiliyeci dr. yaptırtmış ve temiz çıkmıştı sonuçlar. Lütfen yardım edin.
Sayın Seher Hanım; yaklaşık 1 yıl önce başlayan ayak ağrısı problemlerinden bahsetmişsiniz. O dönemde yapılan bütün tetkikleri normal sınırlarda olması en azında ciddi bir romatolojik problemin bulunmadığını göstermekte ancak şişlik dönemlerinde her iki alt ekstremite ile ilgili Venöz Doppler Ultrasonografi tetkikinin de yapılması uygun olacaktır. MR’da kemik iliği ödemi tespit edilmesi ayak bölgesi ile ilgili bir zorlanmanın/travmanın olduğunu göstermektedir. Eğer hatırlayabildiğiniz bir travma hikayesi yoksa o zaman ayak mekaniğinizin de gözden geçirilmesi, eğer gerekiyorsa silikon tabanlık vb. ayak ortezleri kullanmanız şikayetlerinizin önlenmesi bakımından yararlı olacaktır. Saygılarımla
Merhaba hocam, ellerimde sabahları şişlik akşamları morarma oluyordu, morarmalar soğukta da oluyordu, romatoloji doktoru yaptığı testler sonucunda ANTİ SCL-70 ANTIKOR sonucu 3+ çıktı, dr sistemik skleroz tanısı koydu ve ilaç olarak plaguenil verdi. Hastalık başlangıç aşamasında mıdır? Başka ne gibi testler yaptırmamı önerirsiniz? İlacın çok yan etkileri olur mu? Hocam soruma ilave olarak yapılan bir test sonucunu daha eklemek istiyorum ANA IFA SONUCU : POZİTİF 1/3200 BENEKLİ NÜKLEORLAR, SUBSTRAT HÜCRE : HEP -20-10 VE MONKEY LİVER
Sayın Elif Hanım; Şikayetleriniz sonrasında başvurduğunuz doktorun muayenesi ve sonrasında yapılan kan tetkiklerinde ANA ve Scl-70 (+) bulunmasıyla Progressif Sistemik Sklerozis (PSS) tanısı aldığınızı bildirmişsiniz. PSS cilt yanında değişik iç organlarda da tutuluma neden olarak farklı tablolar ile ortaya çıkabilir. Eğer başkaca bir ilaç kullanmıyor iseniz halen kullanmış olduğunuz Plaquenil’in (Hidroksiklorakin) PSS üzerinde çok fazla bir etkisi yoktur. Bu nedenle benim önerim diğer tedavi seçenekleri konusunda sizi takip eden doktorunuz ile görüşmenizdir. Saygılarımla
Sayın hocam Nisan 2013 yılında sinüs trombozu geçirdim. Nedeni araştırıldı bende antifosfolipit sendromu olduğu ortaya çıktı. mthfr a1298c ve paı-1 mutasyonları lupus antikoagülan tarama pozitif, yaklaşık 2 ay sonra doğrulama testinde de anormal sonucu çıktı. ANA + pozitif (1/100) b2 mikroglubin + çıktı. HLA B51 (+) ve HLA B52 (-) çıkmıştır. Şimdi bende eklemlerimde bazen ağrılar zaman zaman genellikle sırtımda iki kol arası tutuluyor. Hocam soğuk havalar bizim gibi hastaları nasıl etkiler. Hastalığımdan bu yana ara ara hafıza kaybı (hatırlayamama,o andaki yapılacak işi unutma, şöyle bir 30-40 saniyelik bir düşünmeden sonra hatırlama gibi) şu anda comadin ve plaquenil kullanıyorum. Yukarıdaki laboratuarda çıkan sonuçlardır. Şimdi ben başka bir hastaneden rapor için başvurdum. Elimdekiler üniversiteye aittir. Hocam kullandığım ilaçlar yukarıdaki sonuçları etkileyebilir mi ayrıca benim gibi olanlara hayatlarını idame noktasındaki tavsiyeleriniz nedir teşekkür ederim.
Sayın F. Çelebi; Antifosfolipid Sendromlu hastalarda antikoagülasyon dışında başka bir tedavi uygulanmasına gerek yoktur, eğer beraberinde başka bir kollajen doku hastalığı varsa ona yönelik spesifik tedavi de verilebilir. Sizin dikkat etmeniz gereken en önemli konu sık aralar ile INR takibidir. Unutkanlığın bu hastalık ile ilgili olduğunu düşünmüyorum, bazen insanın zihinsel olarak çok meşgul olduğu dönemlerde bu şekilde basit unutkanlıklar ortaya çıkabilir ve normal sınırlar içerisinde değerlendirilebilir. Özet olarak ilaçlarınızı kullanmak ve sık kontrollere gitmek suretiyle normal hayatınızı yaşamanızda bir sakınca olmayacaktır. Saygılarımla
Hocam, benim son birkaç yıldır, önce topuklarımda başlayan, sonra sabah ellerimin serçe parmağını tutan eklem ağrılarım var. Hareket ettiğimde dizlerim falan da ağrıyor, ayaklarıma da zor basıyorum. Fakat en kötüsü sağ kalçamdaki arada bir gelen ağrı. Defalarca tahlil yapıldı, fibromiyalji olabilir dendi. En son bir ay önce tüm testleri yineletti doktor. Röntgen çekildi. Kalça röntgeninde az erezyon olabilir dedi. Ankilozan, ANA hepsi negatif çıktı. ASO 135 normal, RF
Sayın Beyza hanım; Fibromiyalji sendromu kas iskelet sisteminde yaygın şekilde ağrı, tutukluk ile beraber doktorun muayenesi esnasında tespit ettiği ağrılı hassas noktaların bulunduğu bir klinik tabloya denilmektedir. Bu hastalığa ait hiçbir özel laboratuar bulgusu yoktur. Fibromiyalji sendromunda en sık görülen ve en önemli karakteristiği olan bulgular, vücutta birden çok bölgeyi içerecek şekilde yaygın ağrı, tutukluk, yorgunluk ve uyku bozukluğudur. Ağrı kollar, bacaklar, bel ve boyun bölgeleri de dahil olmak üzere tüm vücut’da hissedilir. Hastaların % 75-85’inde sabahları tutukluk ile beraber halsizlik vardır ve bu halsizlik fiziksel aktivite ile artar. Hastaların şikayetleri soğuk ve nemli havalarda, endişe ve stres’li durumlarda, aşırı fiziksel aktivite ile veya tam tersi hareket azlığı ile, uyku bozukluğu olduğu durumlarda ve en son olarak gürültülü ortamlarda şiddetlenir. Fibromiyalji sendromlu hastaların tedavisinde hastanın hastalığı ile ilgili olarak bilgilendirilmesi, hastalık bulgularını şiddetlendiren faktörlerin tespit edilerek ortadan kaldırılması ve eğer beraberinde eşlik eden hastalıklar varsa bunların tedavi edilmesine çalışılır. Bütün bunlara ilave olarak Fibromiyalji sendromlu hastalarda farklı ilaç gurupları hastaya göre değişen başarı oranları ile kullanılmaktadır. Sizin durumunuzda öncelikle Fibromiyalji tanısı kesinleştirilmeli ve ondan sonrada tedavisi planlanmalıdır. Saygılarımla
Lyrica 300 mü gabapentin 600 mü kullansam şu an Lyrica kullanıyorum sedefimi sanki azdırdı Ne önerirsiniz sağ olun
Sayın M. Güler; etken madde olarak Pregabalin (Lyrica) ve Gabapentin (Neurontin) birbirinden farklı olmakla beraber, her ikisinin de resmi prospektüslerinde yan etkileri arasında sedef hastalığı veya bu hastalığın cilt döküntülerini alevlendirdiği yönünde bir bildirim yoktur. Ancak son dönemlerde çok sayıda hastada bu iki ilacın da sedef hastalarında cilt döküntülerini arttırdığına ait kişisel bildirimlerde bulunulmaktadır. Bu ilaçları hangi nedenler ile kullandığınızı bilmiyorum ancak benim önerim eğer cilt lezyonlarınızda bir kötüleşme gözlemlediyseniz tedavinizi keserek doktorunuzdan alternatif ilaçlar ile tedavinize devam edilmesini istemenizdir. Saygılarımla
Sayın hocam, El eklemlerinde yanma ve sızlama üzerine doktora gittim. 3 kere tetkik yapıldı. Sedim 7-18 ,CRP 0.2-0.3 RF 20'den küçük en son 10.1 Anti CCP 18,15 (20'den küçük) en son 2.10 ( %2den küçük) ANA'larda hep negatif çıktı.El ve bilek MR'larıma Romatoloji prof. baktı Normal çıktı. Semptomlar RA'yı gösteriyor ama tetkikler doğrulamıyor. % 80 RA değil ama % 100 değil diyemeyiz dedi. Ellerimde zaman zaman sıcaklık artışı oluyor ve tutukluk olmamakla beraber hafif de olsa el eklemlerimde bir kırıklık bazen sızı devam ediyor. Son zamanlarda ayak altında yanma oluyor. Şekere baktırdım 114 çıktı genelde hep 108-110 seyreder. Hb1Ac ise 5.5 genelde hep 6'nın altındadır. Ürik asit 7'nin altında ama sınırda seyreder. Diğer kan tahlillerim normal. Ne yapmam gerekir. Saygılarımla
Sayın A.A. Alp; Her ne kadar muayene etmeden kesin bir kanaate varmak mümkün olmasa da anlattıklarınız Dejeneratif Osteoartrit/Erosiv Osteoartrit veya Palendromik Romatizma’yı düşündürmekte. Bu iki hastalığında tanısı için hastaların belirli bir süre takip edilmesi gereklidir ve tedavi kesin tanı konulduktan sonra planlanır. Saygılarımla
Hocam lupus hastasıyım tahlil yaptığım yerde değer 0-10 arası benim 13 acaba hamile kalmama engel olur mu bebeğe zarar verir mi iki deltacortil ve iki plaguenil kullanıyorum
Sayın Ecem Hanım; Sistemik Lupus Eritematozus (SLE) hastası olduğunuzu ve anti-ds DNA değerinizin 13 olduğunu bildirmişsiniz. SLE’de hastaların hamile kalma oranlarında değişiklik olmaz ancak hamilelik dönemlerinde bazı SLE hastalarında sık düşük olmaktadır. Bu olay kanda “Lupus Antikoagülanı” varlığı ile ilişkilendirilmiştir ve bu hastalarda mevcut tedavilerine ilave olarak kanı sulandırıcı ilaç (antikoagülan) tedavisi başlanmalıdır. Benim önerim hamilelik öncesi ve hamilelik dönemlerinde sorunlu gebeliklerin takibinde deneyimli bir Kadın-Doğum Uzmanı ve Romatoloji Uzmanı tarafından takip edilmenizdir. Saygılarımla
Merhaba hocam benim size bir sualim olacak. Yıllardır bende romatizma hastalığının var olduğunu söylemişlerdi ancak sigorta hastanelerinden pek fayda görmedim. Gece ani ağrılar ile uykudan sıçrıyorum yatmayı hiç sevmiyor. Ağrılarım çok fazla sigorta hastanesinde 10 tane iğne vurulmama rağmen artı 3-4 çeşit hap kullanmama rağmen bir faydasını göremedim. Ne yapmam gerek önerileriniz ve görüşleriniz için şimdiden teşekkürler
Sayın Y. Türkaslan; bahsetmiş olduğunuz türde şikayetler yani istirahat ile şiddetlenen, hareket ile rahatlayan, kişiyi gece uykudan uyandıran ağrılar, inflamatuvar tipte bel ağrısını özellikleridir ve bu tür yakınmalar genellikle “Seronegatif Spondilartropati” gurubu hastalıklarda olmaktadır. Hastalığınız ile ilgili araştırmalar bu yönde yapılacak olursa sonuç alabileceğinizi düşünüyorum. Saygılarımla
Abime 2 sene önce iltihaplı romatizma teşhisi konuldu. Kesin tedavi yöntemi var mı?
Sayın Ümran Hanım; Halk arasında iltahaplı romatizma olarak tanımlanan Romatoid Artrit (RA) hastalığında en sık olarak el, el bileği eklemleri, ayak bilekleri, diz ve dirsek eklemlerinde şişlik, ısı artışı, hareket tutukluğu ve ağrı olur. Eğer yeterli derecede tedavi edilmez ise eklemlerde kalıcı hasar meydana gelerek eklemde şekil bozukluğu (deformiteler) gelişir. Romatoid Artrit hastalığının tedavisinde ilk aşamada ağrı kesici ilaçlar kullanılmakla beraber bu ilaçların kalıcı eklem hasarını önleyici etkileri yoktur. Bu nedenle en kısa sürede ikinci basamak ilaçlar ile tedaviye geçilmesi gerekir. 2. basamak ilaçlar veya hastalık seyrini değiştiren ilaçlar gurubu olarak isimlendirilen tedavi seçeneklerine dahil olan ilaçlardan Methotrexate (30 mg/hafta), Hidroksiklorakin (400 mg/gün), Salazoprin (3 gr/gün) ve Leflunomide (20 mg/gün) maksimum dozlarda kullanılır. Eğer bu ilaçların yeterli doz ve sürede kullanılmasına rağmen yeterli etki elde edilemez ise o zaman hastalarda bu ilaçların 2 veya 3 tanesinin beraberce kullanılması denenebilir. Yine bu kombinasyon tedavisi yeterli doz ve sürede kullanılmasına rağmen hastada başarılı sonuç alınamaması yani hastalığın remisyona sokulamaması durumunda ise biyolojik ajanlar ile tedaviye geçilir. Bugün için biyolojik ajan tedavisinde en sık olarak Remicade, Humira ve Enbrel kullanılmaktadır. Bu üç ilaç gurubu ile yeterli doz ve süre uygulanmasına rağmen başarılı sonuç alınamayacak olur ise yılda iki kür halinde uygulanan bir başka tedavi seçeneği de (anti-CD20: Maphtera) bulunmaktadır. Tüm diğer branşlarda olduğu gibi Romatolojik hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların da pek çok yan etkileri bulunmaktadır ve bu ilaç gurupları ne kadar spesifik hale gelirse yan etkileri de o derecede ağırlaşmaktadır. Bu nedenle tedavi esnasında hastanızın yakından takip edilmesi gereklidir. Saygılarımla
Merhaba benim şikayetim bugün bir kortizonlu iğne yaptım boyun fıtığından dolayı kortizonun ne olduğunu bilmiyordum internetten okuduklarım beni korkuttu ne yiyip içeceğimi bilmiyorum zaten kiloluyum sadece bir iğne başkada yok diprospan bu sabah size şikayetlerimi yazmıştım teşekkür ederim yaş 40 hocam bu kortizon iğne vücutta ne kadar sürede atılır ne yapmam gerekiyor daha çabuk atılsın diye teşekkürler
Sayın Hatice Hanım, tek bir kortizon enjeksiyonunun fazlaca bir yan etkisi olmaz, bu nedenle endişe etmenize gerek yoktur. Ayrıca bunda sonra etki ve yan etkilerini bilmeden eczaneden kendi başınıza ilaçlar alarak bunu uygulamanızı tavsiye etmem. Saygılarımla
Benim bel ve boyun fıtığım var. Bazen ağrısı çok fazla oluyor. Ben yaklaşık 10 gün önce gece ağrıya dayanamayıp Dikloron ve kas gevşeticiyi karıştırıp iğneyi kendim kalçama yaptım ama elimde ayak bacağımda uyuşma oldu. Yaptığım tarafta şimdi iğnenin yeri iltihaplanmış uyuşma bazen geçiyor ertesi gün yine başlıyor ne yapmam lazım teşekkürler
Sayın Hatice Hanım; kalça bölgesine yapılan kas içi enjeksiyonlarda sterilizasyona dikkat edilmez ise o bölgede apse oluşabilir. Yine o bölgeden geçerek bacağa ve ayağa giden ana sinir liflerinde de hasar meydana gelebilir. Bu nedenle benim önerim en kısa sürede doktora başvurarak enfeksiyon veya sinir zedelenmesi yönünden muayene olmanızdır. Başvurduğunuz doktor değerlendirmesinden sonra sizi o konunun uzmanına yönlendirecektir. Saygılarımla
Merhaba Haziran 2013 de eğilip yere oturmak isterken sağ dizimi incittim ve şişlik oluştu. Gitmediğim doktor kalmadı. Ağrı kesici bazı ilaçlar kullandım ve fizik tedavi gördüm. 7 aydır koşamıyor, merdiven çıkamıyor, dizlerimin üzerine çömelemiyorum. Son aylarda sakroiliak eklemde yoğun ağrılarım var. MR sonucumda ilgili eklemde perinöral kist ve enflamasyon mevcut, diz MR’ında ise sıvı artısı var. Akut fazlarım normal değerde. Pek çok farklı teşhisten sonra seronegatif artrit tanısı kondu. Durum ilaçlarla kontrol altına alınabilir mi? Ankilozan Spondilit olma ihtimalim var mı? Öneriniz nedir? Şu an endol kullanıyorum. 30 yaşındayım, ideal boy ve kilodayım. Teşekkür ederim.
Sayın D. Engin; sağ dizde artrit ve bel ağrısı şikayetleriniz nedeniyle “seronegatif artrit“ tanısını aldığınızı bildirmişsiniz. Burada ilk olarak yapılması gereken bel bölgesindeki ağrının leğen kemiği bölgesinden mi (Sakroiliak eklem) yoksa bel bölgesinden mi (lumbosakral bölge) kaynaklandığının ortaya konulmasıdır. Bu iki bölgeden kaynaklanan ağrı diğerleri ile karışarak teşhiste yanlışlıklara neden olabilir. Ayrıca diz eklemindeki şişliğin mekanik nedenler mi (menisküs-bağ zedelemesi-kıkırdak zedelenmesi) yoksa inflamatuvar nedenlerden mi (romatizmal hastalıklar vb) kaynaklandığının gösterilmesi gerekir. Bunun için laboratuvar tetkiklerine ilave olarak gerekirse eklemden sıvı örneği alınarak ileri tetkike gönderilebilir. Ankilozan Spondilit ihtimaline karşılık arada kalınan vakalarda HLA-B27 doku gurubu testinden faydalanılabilir. Doğru teşhis ve doğru tedavi için tüm bu yazdıklarımın belirli bir sıra içerisinde yapılması gerekir Saygılarımla
İyi günler hocam benim 16 yaşında kız kardeşim var kardeşim de iltihaplı romatizma var dediler ve kalpte zedelenme olduğunu söylediler annem korkuyor bize biraz yardımcı olur musunuz lütfen şimdiden teşekkürler
Sayın S. Uysal; Halk arasında iltihaplı Romatizma olarak bilinen Romatoid Artrit (RA) hastalığında en sık olarak el, el bileği eklemleri, ayak bilekleri, diz ve dirsek eklemlerinde şişlik, ısı artışı, hareket tutukluğu ve ağrı olur. Eğer yeterli derecede tedavi edilmez ise eklemlerde kalıcı hasar meydana gelerek eklemde şekil bozukluğu (deformiteler) gelişir. RA’de hastalığın ileri dönemlerinde kalp tutulumu da olabilmekle beraber 16 yaşında olan hastalarda çok beklenilen bir durum değildir. Buna karşılık kalp romatizması olarak bilinen “Akut eklem romatizması (AER)” A gurubu Beta Hemolitik Streptokoklara bağlı olarak geçirilen bir üst solunum yolu enfeksiyonu sonrasında ortaya çıkan hastalığa denir. Akut eklem romatizmasında eklemlerin yanında bazı diğer organlarda da bulgular ortaya çıkabilmektedir (Örneğin cilt döküntüsü, romatizmal kalp kapak hastalığı, korea gibi). Eğer kardiyoloji kliniğinde yapılan tetkikler sonrasında kalp tutulumu olduğu kesinleşmiş ise, aynı klinik tarafından takip edilmesi daha uygun olacaktır. Saygılarımla
Almanya Berlinde yaşıyorum, size daha evvel de yazmıştım. Yaklaşık 6 yedi aydır geceleri ellerimde ağrı ve sabahları ellerimde tutulma tarzında ağrılar oluyor. Ağrıların başladığı dönemde yüz felci geçiriyorum sanmama sebep olan yüzümün bir yarısında karıncalanma ve elektriklenme ve kızarma oldu. Yaklaşık 9 aydır saçlarımda çok büyük oranda dökülme oldu. Saçlarım daha evvel kalın telli kıvırcık iken, şimdi çok ince ve düz bir yapıda. 5 ay evvel 400 romatizma hastalığı testi ve gen testi yapıldı ve test sonuçlarım tamamen temiz çıktı ama vücuda D vitamini magnezyum ve kalsiyum değerlerinde çok ciddi eksiklikler olduğu tespit edildi. Bununla beraber MR testi ve boynuma bakıldı, hepsi temiz, nörolog baktı karpal tünel sendromu da olmadığı söylendi. Soruma gelince bu bir romatizma hastalığı mı, romatizma hastalığı ağrıları dönem dönem tekrarlayan ağrılar değil midir, bu kadar uzun aralıksız seyreder mi. Bu ağrılar ve saçımdaki dökülme beni çok mutsuz ediyor. Bana yardımcı olursanız çok sevinirim. Berlinde doktora öğrencisiyim, hastalığım henüz tam teşhis edilemedi, cildimde sedef tarzı kızarıklıklar ve döküntüler, sıcak ve soğuk havaya aşırı duyarlılık ve ellerimde artık güç ve hareket kısıtlığı, boynumda korkunç ağrılar. Benim size sorum bana yardımcı olabilir misiniz, ne gibi testler yapılmalı bana. burdan testlerimi hazırlatıp size gelip bunları değerlendirme gibi bir imkanım var mı?
Sayın Y. Yazar; Bu anlatmış olduğunuz şikayetler aynı romatolojik hastalığın değişik semptomları olabileceği gibi birden fazla metabolik hastalığa bağlı olarak da meydana gelebilir. Bu nedenle benim önerim yapılmış olan tüm tetkiklerinizi yanınıza alarak gelmenizdir. Hastanın genel muayenesi yapılmadan tetkik istemek çok doğru bir davranış olmayacaktır. Saygılarımla
Merhaba ben 17 yaşındayım hızlı yürürken ayağımın üst kısmı çekiliyor ve ağrı veriyor boynumda senede bir kez torticolis oluyor sabah kalkınca kalçalarım veya omuzlarım ağrıyor ve bu yazıyı yazarken ayaklarımda olan şey kollarımda oluyor sizce neyim var söylemeyi unuttum benim ellerim yaşıma rağmen çok titriyor
Sevgili Fatma; 17 yaşında bu şikayetlerin olması daha çok yetersiz aktivite durumlarında söz konusudur. Bu nedenle benim önerim yaşadığın yerin imkanlarına göre sportif faaliyetlerde bulunmandır. Eğer bulunduğun yerde hiçbir spor kompleksi yoksa o zaman günlük 1-1.5 saat süreyle tempolu yürüyüş yapman bile bu şikayetlerin rahatlaması için yeterli olacaktır.
Hocam oğluma iki yıl önce ara teşhisi konuldu. Ancak kalp doktorları kalbine bir zarar vermediğini söylediler. İki yıldır deposilin ayda bir kullanıyoruz, bu ilacı kullanmaya devam edelim mi?
Sayın L. Yüksel; Halk arasında kalp romatizması olarak bilinen “Akut eklem romatizması (AER)” veya “Akut Romatizmal Ateş (ARA)” A gurubu Beta Hemolitik Streptokoklara bağlı olarak geçirilen bir üst solunum yolu enfeksiyonu sonrasında ortaya çıkan hastalığa denir. Akut eklem romatizmasında eklemlerin yanında bazı diğer organlarda da bulgular ortaya çıkabilmektedir (Örneğin cilt döküntüsü, romatizmal kalp kapak hastalığı, korea gibi). AER teşhisinin konulabilmesi için bazı “Tanı Kriterleri” öne sürülmüştür ve bu kriterleri gösteren hastalara AER tanısı konulmaktadır. Eğer oğlunuza konulan AER tanısı kesin ise Benzathine Penisilin G (Deposilin) ile uzun süreli korunma (proflaksi) tedavisine devam etmeniz gerekmektedir. Bu tedavi kış ayları boyunca 3 hafta, yaz aylarında da 4 hafta aralar ile uygulanır. AER alan hastalarda korunmanın ne kadar süreceğine dair tam bir fikir birliği bulunmamaktadır, bazı araştırmacılar erişkin döneme kadar geçecek 5 yıllık sürenin korunma tedavisi için yeterli olacağını öne sürmekle beraber bazıları ise bu proflaksinin hayat boyunca devam etmesinin hastayı AER tekrarlamasına veya romatizmal kapak hastalığının gelişmesine karşı koruyacağını savunmaktadırlar. Saygılarımla
Sırtımdaki romatizma ağrısını sıcak mı tutmam lazım
Sayın Kübra Hanım; Çok farklı nedenlere bağlı olarak sırt ağrıları olabilir. Eğer romatolojik hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkan bir sırt ağrınız var ise o zaman hastalığın akut alevlenmeleri dışındaki dönemlerde sıcak uygulama sırt ağrılarınızı rahatlatacaktır. Saygılarımla
Hocam ben çok ağır spor yaptım ve bacaklarımda kas şişmesi yaşadım. İstirahat ile geçti fakat şimdi sokağa çıktığımda çok fena sancılanıyor ve şişiyor. Kaslarım şişiyor nedeni soğuktan mıdır çünkü ısıtınca sancı ve şişlik geçiyor.
Sayın Gül Hanım; yazdıklarınızdan anladığım kadarıyla kaslarınızda spor esnasında aşırı zorlanmaya bağlı olarak zedelenme oluşmuş, bunun tamamen iyileşmesi için belirli bir süre geçmesi gereklidir. Bu süre içerisinde yeniden o kasları kullanmaya çalışırsanız öncekine benzer şekilde sancılarınız olacaktır. Benim önerim bir süre aşırı bedensel aktivitelerden kaçınmanız ve daha sonra düz yolda hafif tempolu yürüyüşlere başlamanızdır. Şikayetlerinizin soğuklar ile bir ilişkisi yoktur. Saygılarımla
Hocam yaklaşık 2 hafta önce akşam hareket etmekte zorlandım. Sabah uyandıktan sonra biraz açıldım akşamında ise hareket edemez hale geldim gece acile gidip kas gevşetici iğne yaptılar ve fizik tedaviye yönlendirdiler. Kan tahlili yaptılar ve sedim 92 çıktı. Antibiyotik verdi haftaya tekrar tahlil yapalım dedi. Bu süre zarfında ağrılar dizlerimde kalçamda kürek kemiği ve boynumda dolaştı. Akşam tutulmaya başlayıp sabah ya da daha öncesinde uyandığımda sağa sola dönemez hale geldim. Belimden iğne batırıyorlar gibi oluyordu. Sonra doktor beni daha kapsamlı bir yere gitmemi önerdi. Ben de Cerrahpaşa romatolojiden randevu aldım ve iki gün sonra gideceğim. çok vakit kaybettim mi acaba ve hastalık ne olabilir hocam. Bu arada çocukken eklem romatizması geçirmiş ve tedavi olmuştum. Saygılarımla
Sayın İlyas Bey; Bahsetmiş olduğunuz tablo, pek çok romatolojik hastalığın başlangıcına benzemekle beraber, eklem şişliği olmayıp sadece ağrı ve hareket tutukluğu bulunması bazı infeksiyöz hastalıkları da düşündürmekte. Sedimantasyon hızının yüksekliği vücutta bir inflamasyonun bulunduğunun göstergesidir ve bundan sonra yapılması gereken tanıya varmak için bazı diğer kan testleri ile durumun ortaya çıkartılmasıdır. 2 hafta her ne kadar uzun bir süre gibi gözükse de sizin açınızdan size zarar verebilecek bir gecikmenin olduğunu düşünmüyorum. Saygılarımla
Merhaba Hocam, ilki 3 yıl önce ve son 6 altı ayda 2 kez olmak üzere toplam 3 kez DVT geçirdim. 1-2 ay aralıklarla farklı hastanelerde yapılan ANA (IgG) değerleri pozitif çıktı. Kompleman C3 ve C4 değerlerim normalin altında. Ayrıca Anti dNS değerlerimden nukleozomlar pozitif, diğerleri negatif. Antifosfolipit sendromuna eşlik eden, SLE olabileceğim söylendi. 2 haftadır plaquenil (2x200 mg) kullanıyorum. Benim sorum, son zamanlarda göğüs kısmımda şiddetli ağrı oluşuyor, özellikle gece ortaya çıkıp uykudan uyandırıyor. Sonrasında kollarıma yayılıyor. Nefes alıp vermekte güçlük yaşıyorum, beraberinde soğuk terleme ve kusma oluşuyor. Daha önce yapılan EKO, EKG sonuçları normaldi. Bu ağrıların sebebi lupus mudur? Eğer öyleyse dayanılmaz hale geldiğinde ne yapmamı önerirsiniz? Hali hazırda plaquenille birlikte coumadin ve coraspirin kullanıyorum. Teşekkür ederim. Saygılarımla,
Sayın R. Yıldırım; bana bildirdiğiniz semptomlar ve laboratuar değerlerine göre hastalığınız Sistemik Lupus Eritematozus (SLE) + Antifosfolipid sendromuna uymakta ancak benim önerim anti-dsDNA değerini mümkünse ELİSA yöntemiyle çalışan güvenli bir laboratuarda tekrarlattırmanız. Bunun sonucuna göre hastalığınızın aktivitesi hakkında bir değerlendirmede bulunarak ilave tedaviye geçilmesi gerekebilir. Nefes darlığı ve batma hissi son dönemde gelişen akciğer zarında sıvı toplanması/irritasyona (plörezi/plörit) bağlı olabilir ve bu yönden de tekrar araştırılmanız gerekir. Benim buradan yapabileceğim öneriler ancak bu kadar olabilir. Saygılarımla
Merhaba hocam. 29 yaşındayım pilates yaparken sol bacağımda diz ve kalça arasında kas zedelenmesi oldu. Çok sancılı bir dönem geçirdim yalnız hala iyileşmedi. Doktor 3 ila 6 hafta arasında iyileşir demişti ama 2 ay oldu ve hala ağrılarım var. Merdiven çıkmakta çok zorlanıyorum dizlerimi kırarak eğilemiyorum. Gün içinde biraz fazla ayakta kalırsam gecem ağrılı geçiyor. İlaçlarımda bitti devam etmiyorum sadece çok ağrım olursa ağrı kesicisini alıyorum. Bu ağrılar bu kadar zamanda bu şekilde normal mi? Normalse düzelmem ne kadar zaman alır. Bu arada röntgen ve MR’da çıktı sonuç. Şimdiden teşekkür ederim. Kolay gelsin
Sayın Emine Hanım; zorlanma sonrasında uyluk arkasındaki adale grubunda (Hamstring gurubu) zedelenme olduğundan bahsetmişsiniz. Bu tür yumuşak doku/adale yaralanmalarında yapılacak olanlar ilk 1-3 gün içerisinde soğuk uygulama, o bölgenin istirahate alınması (uyluk bandı veya korsesi) ve ilaç tedavisidir (Nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar). Bu tedaviler sonrasında yırtığın kısmi veya tam olmasına ve büyüklüğüne göre değişmek üzere 4-8 hafta içerisinde tam düzelme olur. Eğer 8 hafta geçmesine rağmen halen bir düzelme olmadıysa gözden kaçan bir başka duruma yönelik olarak yeniden muayene olmanız ve değerlendirilmeniz gerekmektedir. Saygılarımla
Hocam bundan yaklaşık 1 ay önce romatizma teşhisi koydular. Salazopyrin ilacı verdiler ve aynı zamanda futbol oynuyorum. Tekrar oynamaya devam edebilecek miyim?
A Hel; Hangi tür bir romatizmal hastalığınızın olduğunu bilmiyorum ancak hastalık remisyonda yani hastalık aktivitesi baskılanmış dönemde iken sportif amaçlar ile (amatör olarak) futbol oynayabilirsiniz ancak profesyonel anlamda bunun mümkün olduğunu düşünmüyorum. Saygılarımla
Saygı değer hocam, ben 58 yaşımdayım ve 10 senedir de RA, yumuşak doku romatizması var. MTX iğnesini çok yıllar vuruldum haftada bir 20 mg’lık, devamlı kortizon aldım bazan 40 mg bazan da aşağıya inerek devamlı 10 mg. Daha birçok ilaç denendi ve daha sonra kemiklerde pekte tedavi edilmemiş olduğu görüldü. Sintigrafi çekiminden sonra. Daha sonra Enbrel iğnesi vurulmaya başladım, hem MTX hem kortizon kullandım ve ağrılarım dindi ama kocaman bir şiş yüzüm oldu kortizonu 10 mg düşürdük ama yinede yüzüm şişti. Sonra Türkiyeye geldim yazın, 5 ay kaldım deniz kenarı bir şehirde. Zaman zaman ağrılarım yine oluyordu ama üzüldüğüm zamanlar çok artıyordu. Antibiyotik alınca Enbrel ilacına ara verdim sonra iğnelerim, Türkiyede bozuldu ve ben iki ay ara verdim ama elimin ve ayağımın şişleri gitti bende Almanyaya dönünce sadece MTX İ VOLTEREN hapını kullanıyordum bir de kortizon 5 mg. doktorum voltareni MTX ile kullanma dedi şimdi içmeye korkuyorum ve dr.um neden iğneyi istemediğimi sordu, kanımda demir eksikliği olunca ben kanser olmaktan korktum ve şimdi ağrılarım var ama ben kortizonu artırınca biraz diniyor ama ben kortizon kullanmak istemiyorum çünkü bir çok yan etkisi var ve yüzümü şişiriyor. Şimdi sağ kürek kemiğimde bir nokta nefes alırken de ağrıyor yere eğilemiyorum ne yapsam ağrıyor. Romatizmacı kemik dr’na oda ağrı kesici veriyor ama ben orada ne olduğunu öğrenmek istiyorum. Size en önemli sorum Enbrel iğnesini tekrar alabilirmiyim. Royma aktivesi geçen ay 6 idi ama şimdi ağrılarım artı. Bu hastalığın deprasyonla ilgisi var mı? DNA’ma bakıldı ve AİLEVİ AKDENİZ ATEŞİ çıktı. İnşallah ankaraya nisan ayında gelecem ve sizi de ziyaret edeceğim. Bilgileriniz için teşekkürler.
Sayın M. Öz; 10 yıldır Romatoid Artrit (RA) nedeniyle tedavi gördüğünüzü ve kullanılan tedaviler nedeniyle ortaya çıkan yan etkilerden rahatsızlığınızı belirtmişsiniz. Kısaca bilgi verecek olursak RA’de en sık olarak el, el bileği eklemleri, ayak bilekleri, diz ve dirsek eklemlerinde şişlik, ısı artışı, hareket tutukluğu ve ağrı olur. Eğer yeterli derecede tedavi edilmez ise eklemlerde kalıcı hasar meydana gelerek eklemde şekil bozukluğu (deformiteler) gelişir. RA tedavisinde ilk aşamada ağrı kesici ilaçlar (nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar örneğin sizin kullanmış olduğunuz Voltaren) kullanılmakla beraber bu ilaçların kalıcı eklem hasarını önleyici etkileri olmamasından dolayı en kısa sürede ikinci basamak ilaçlar ile tedaviye geçilmesi gerekir. 2. basamak ilaçlar veya hastalık seyrini değiştiren ilaçlar gurubu olarak isimlendirilen tedavi seçeneklerine dahil olan ilaçlardan Methotrexate (30 mg/hafta), Hidroksiklorakin (400 mg/gün), Salazoprin (3 gr/gün) ve Leflunomide (20 mg/gün) maksimum dozlarda kullanılır. Eğer bu ilaçların yeterli doz ve sürede kullanılmasına rağmen yeterli etki elde edilemez ise o zaman hastalarda bu ilaçların 2 veya 3 tanesinin beraberce kullanılması denenebilir. Yine bu kombinasyon tedavisi yeterli doz ve sürede kullanılmasına rağmen hastada başarılı sonuç alınamaması yani hastalığın remisyona sokulamaması durumunda ise biyolojik ajanlar ile tedaviye geçilir. Bugün için biyolojik ajan tedavisinde en sık olarak Remicade, Humira ve Enbrel kullanılmaktadır. Bu üç ilaç gurubu ile yeterli doz ve süre uygulanmasına rağmen başarılı sonuç alınamayacak olur ise yılda iki kür halinde uygulanacak bir başka tedavi seçeneği de (anti-CD20: Rituksimab=Maphtera) bulunmaktadır. Eğer Enbrel tedavisine ara verdikten sonra MTX ve diğer ilaç kombinasyonları ile hastalık kontrol altında tutulabiliyor ise tekrar biyolojik ajanlar ile tedaviye başlanmasına gerek olmayabilir. RA hastalığının depresyon ile ilişkisi yoktur ancak depresyondaki hastalarda ağrılar daha şiddetli algılanabileceği gibi, RA hastalarında da kronik hastalığa bağlı olarak depresyon gelişebilir. Size şimdilik genel bilgi olarak verebileceklerim bundan ibarettir. Saygılarımla
Bel fıtığı tanısı koyuldu hocam bana sağ bacağımda yüz üstü eğildiğimde sağ ayağım diz kapağında dışarı doğru çıkıyor ayağımı düz tutamıyorum sebebi ne olabilir teşekkür ederim.
Sayın Ömer Bey; Bahsetmiş olduğunuz şikayetinizin bel fıtığı ile herhangi bir ilişkisi yoktur. Bu nedenle en kısa sürede bir ortopedi uzmanı tarafından muayene edilmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
1986 yılında kalça sinoviti geçirdim. Voltaren ampul enjekte edilerek tedavi oldum. 1 haftadır kalçamın diğer tarafında zonklamalı hareket kısıtlaması var. Önce Voltaren tablet ve sonra 75 lik Voltaren ampul enjekte edilmektedir. ENJESİYONDAN SONRA YAKLAŞIK 12-14 RAHATIM ancak daha sonra özellikle sabah yataktan kalktıktan sonra çok ızdırabım ve hareket kısıtlamam oluyor. Çözüm nedir?
Sayın M. Kezin; 1986 yılında kalça ekleminden bir sinovit (artrit) geçirdiğinizi belirtmişsiniz. Bu dönemden sonra eğer 28 yıl kalça eklemi veya diğer eklemler ile ilgili bir başka şikayetiniz olmadı ise bu olayı yeni bir tablo olarak kabul edip, tüm tetkiklere yeni baştan girmek daha uygun olacaktır. Bu nedenle öncelikle olayın Romatolojik bir hastalığa mı bağlı olduğu yoksa kalça eklemine ait mekanik bir bozukluğun mu (dejenerasyon=kalça eklem aşınması) olduğunu anlayabilmek için bazı laboratuar tetkikleri ve kalça eklem MRI incelemesi gerekir. Elde edilecek sonuçlara göre ise bir tedavi planı yapılır. Kesin tanı konulmadan sadece deneme yanılma yöntemiyle yapılacak olan nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar (Voltaren) ile tedavi sadece tanıyı geciktirir. Saygılarımla
Hocam benim bacağım 4 sene evvel maçta sıfır açıldı ve halende sıkıntısını çekiyorum merdiven çıkınca dizimin üstünde kemik teması sesleri geliyor ağrılı bir şekilde yürüdüğümde ise kalçam da oynama oluyor röntgen çektim kalça altımda kemik oluşmuş beni çok engelliyor bunun tedavisi nasıl olur teşekkür ederim.
Sayın Hamza Bey; Kalça ekleminizde zorlanma sonucu normal eklem hareket sınırları dışında bir harekete zorlandığında bir takım hasarlar/zedelenmeler meydana gelebilir. Yapılan direkt radyografik incelemede (röntgen filmi) sadece kemik dokular ve bunların birbirleri ile ilişkileri hakkında bilgi edinilebilir ancak çevre yumuşak dokular, eklem kapsülü ve eklemi destekleyen bağlar hakkında bir fikir sahibi olunamaz. Bu nedenle benim önerim kalça ekleminin MRI ile incelenmesi sonrasında çıkacak sonuca göre bir tedavi planı çizilmesi daha uygun olacaktır. Saygılarımla
Hocam 8 yaşında kardeşimin kalp'inde delik var MINIRIN Melt (120 mg) ilacı kullanmasında herhangi bir yan etki olabilir mi kullanmaya başlamadan önce danışmak istedik en kısa zamanda cevap alırsam sevinirim
Sevgili Burcu; kardeşine hangi nedenle Minirin Melt tedavisi önerildiğini bilmiyorum ancak ilacın prospektüsünde uyarılar bölümünde “Ciddi bir kalp veya böbrek hastalığı” durumlarında dikkatli olunması gerektiği yazılmakta. Bu nedenle ilacı öneren doktorunuzla görüştükten sonra mutlaka bu ilacı kullanması gerekiyorsa o zaman öncelikle bir Pediyatrik Kardiyoloji uzmanına danışmanız uygun olacaktır.
Leğen kemiği ile kalça kemiğimin birleştiği kemik dokundukça yatarken namazda otururken şiddetlice ağrı yapıyor. İnternette okudum kemik iliği kanseri olabilir diye okudum. Çok korkuyorum. 2 aydır başladı. Hangi uzmana gideceğim. Sizinde açıklama yapmanız beni rahatlatacak. Lütfen saygılar.
Sayın Derya Hanım; Bahsetmiş olduğunuz bölge ile ilgili olarak kalça ekleminde osteoartrit (kireçlenme) veya sakroileitis (leğen kemiği eklemlerinin iltihabı) benzer şekilde şikayetlere neden olabilir. Bu nedenle Romatoloji uzmanı, Fizik tedavi ve Rehabilitasyon uzmanı veya Ortopedi uzmanı sizin şikayetleriniz ile ilgili olarak yardımcı olacaklardır. Saygılarımla
Hocam ben altmış bir yaşında her sabah Coveram 5mg ilaç alan tansiyonu kontrolde tutan, haftada en az iki gün birer saat yürüyüş yapan, ürik asidi limitin çok az üstünde, (tabi üç ay önce yapılan ölçümlere göre), mümkün olduğu kadar az et yiyen yani GUT hatalarına dokunacak her şeyden mümkün olduğu kadar kaçınan bir kişiyim, fakat 20 gündür dizlerim için glucosamin kullanıyorum, bu ilacı kullanmaya başladığımdan beri gut hastalığımın azdığını hissediyorum, acaba bu ilaç gut hastalığına dokunur mu? Bir de benim sağ ayak parmağım aşırı ağrımıyor, benim sağ elimin küçük parmağı, dayanılmayacak kadar ağrımaya başladı bu glucosamini keseyim mi ne gibi tavsiyelerde bulunursunuz teşekkürler
Sayın MB Bilgetekin; Glukozamin kullanımı ile gut hastalığı arasında bir bağlantıdan bahsedilmemektedir ancak glukozamin kullanan hastalarda bel ve boyun ağrılarına rastlandığı bildirilmiştir. Bu nedenle benim önerim ürik asit, sedimentasyon hızı ve CRP değerlerini de içeren rutin laboratuar incelemeleri sonrasında herhangi bir patoloji saptanmaz ise 10 gün süre ile glukozamin kullanımına son vermeniz ve sonucu gözlemenizdir. Eğer şikayetleriniz ortadan kalkar ise bir daha bu preparatı kullanmamanızı öneririm. Saygılarımla
7 SENEDİR İLTİHAPLI ROMATİZMAM VAR. ENDOL VE VOLTAREN KULLANIYORUM. BAZEN HAPLARI YUTMUYORUM. BU ZARARLI MI
Sayın Ali Bey; Genel bilgi olarak bahsedecek olursak halk arasında iltihaplı romatizma olarak bilinen Romatoid Artrit (RA) hastalığında en sık olarak el, el bileği eklemleri, ayak bilekleri, diz ve dirsek eklemlerinde şişlik, ısı artışı, hareket tutukluğu ve ağrı olur. Eğer yeterli derecede tedavi edilmez ise eklemlerde kalıcı hasar meydana gelerek eklemde şekil bozukluğu (deformiteler) gelişir. Sizin kullanmış olduğunuz Endol ve Voltaren nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar gurubunda olup hastalık aktivitesinin bastırılmasında ve deformite oluşumunun engellenmesinde etkili değildirler. Bu nedenle eğer kesin olarak RA tanısı konulmuş ise hastalığınızın tedavisine kesinlikle 2. basamak ilaçlar veya hastalık seyrini değiştiren ilaçlar gurubu ile devam edilmelidir. Bu ilaçlardan Methotrexate (30 mg/hafta), Hidroksiklorakin (400 mg/gün), Salazoprin (3 gr/gün) ve Leflunomide (20 mg/gün) maksimum dozlarda kullanılır. Saygılarımla
Ben lupus hastasıyım günde 2 deltacortil ve quensyl alıyorum değerim 15 hamile kalmak istiyorum ne yapmalıyım? Hocam bana yazdığınız cevap yarım kalmış testini yaptığım yerde normal değerler 0-10 arası hamile kalmama engel bir durum var mı lupus bebeğime geçer mi?
Sayın Ece Hanım; Sistemik Lupus Eritematosus (SLE) hastası olarak 10 mg/gün Deltacortril ve 200 mg/gün Quensyl kullandığınızı bildirmişsiniz. Bana yazdığınız değer muhtemelen anti-ds DNA sonucudur ve bunun normal sınırları laboratuarlara göre farklılıklar göstermektedir. Eğer normal değerler 0-10 arasında ise sizin sonucunuz hafif yükseklik gösteriyor olacaktır, buna karşılık bazı laboratuarlarda
Kolarım kapanıyor doktora gıttımde kemık yapın ağır çalışmaktan yansıyın ıkı katı yıpranmış dahamda kapanır dıkat et dmediler kolum normal acıkmıyor yardımcı olurasınız sevinirim tesekurler
Sayın Selahattin Bey; yazmış olduklarınızdan anladığım kadarıyla iki taraflı olarak omuz harekelerinizde kısıtlılık var ancak bunun nedenlerine yönelik varsa yapılmış laboratuvar tetkikleri ve radyografileri görmeden tedavi konusunda size bir öneride bulunmam mümkün değil. Saygılarımla
deposilin nicin kaldırıldı iltihaplı romatizma hastasıyım neyapmalıyım
Sayın Fatih Bey; bir süredir piyasada Deposilin ve muadilleri ile ilgili sıkıntılı bir durum var. Benim önerim bu ilaçların temini yönünden Türk Eczacılar Birliğinden (TEB)yardım istemenizdir. Eğer reçeteniz ile başvurursanız size ilacı temin ederler. Sayglarımla
Merhaba hocam yaptırdığım kan testleri sonuçları aşağıdaki gibi Dr lupus teşhisi koydu ve ilaca başladı. Bu testler bu tanıyı koymak için yeterli mi (2 yıldır süren eklem (el) ağrılarım şişliklerim var sağ bacağımda ağrı ve şişlik şikayetiyle gittim. Göz kuruluğu da var) *SEDİMANTASYON 21 mm, ürik asit 4,2 mg/dL, CK 871 U/L, RBC 4,36, HGB 12,6 MCHC 31,2 CRP 0,345 RF 9,94 ANA ++ POZİTİF 1/320 anti ccp
Sayın Dilek Hanım; Sistemik Lupus Eritematozus (SLE) tanısı koyabilmek için bazı tanı kriterleri önerilmiştir ve bu 11 kriterden 4 tanesini bulunduran hastalarda SLE tanısı konulabilmekte ve tedaviye başlanmaktadır. Sizin bana bildirmiş olduğuz kriterler SLE tanısını koyabilmek için yeterli değildir. ANA normal kişiler de dahil olmak üzere pek çok hastalık veya durumda pozitiflik gösterebilmektedir. Bu arada göz kuruluğu (Keratokonjunktivitis Sicca) vakalarında da ANA (+) olabilmektedir. Bana vermiş olduğunuz bilgiler ile size daha fazla bir değerlendirmede bulunmam mümkün değil. Saygılarımla
Merhaba hocam, ben 6 yıldır romatoid artrit hastasıyım. Metotreksat, salazoprin, plaquenil ve deltacortril kullandım. Bir süre ara verip tedavi ile hamile kaldım. Hamileliğim boyunca prednol kullandım. Şimdi tekrar tedavime başladım ama metotreksat yerine Arava kullanıyorum. Doktorum biyolojik tedaviye geçmeliyiz diyor ama ben istemiyorum yan etkilerinden dolayı. Ağrılarım çok fazla bebeğime bakamıyorum. Aynı zamanda hipotroid hastasıyım. Başka bir tedavi yöntemi önerir misiniz.
Sayın S. Aslan; Hamilelik sonrasında eski tedavinize neden yeniden başlanmadığını anlayamadım. Bana göre halen kullanmış olduğunuz Arava size yeterli gelmemektedir. Bu nedenle yeterli doz ve kombinasyonda 2. basamak tedavi ilaçları ile yeniden izlenmeye başlanmanız ve ancak bu izlem süresi sonrasında hastalık aktivitenizin baskılanması yönünden yeterli cevap alınamaz ise Biyolojik ajanlar ile tedavi seçeneğine geçilmesi daha uygun olacaktır. Saygılarımla
Hocam bundan 6 yıl önce ayak başparmağım şişmesi neticesinde tahlillerde gut teşhisi kondu, Perhizime dikkat etmeme rağmen her yıl Aralık Ocak veya Şubat aylarında ayak baş parmağımdan atak başlıyor ve diz kapağıma çıkıyor ve yirmi gün yürüyemiyorum artık korkulu rüyam olmaya başladı ne yapmam gerekiyor.
Sayın N. Ayhan; Kandaki ürik asit seviyesinin yükselmesine bağlı olarak eklem ve dokularda ürik asit kristallerinin çökelmesi ve bunun sonrasında vücutta ürik asit kristallerine yönelik bir inflamatuvar cevabın başlamasıyla ortaya çıkan tabloya “Gut hastalığı” denilmektedir. Gut hastalığının tedavisi iki ana bölümde incelenebilir: 1) Akut atağın ortadan kaldırılması, 2) Bundan sonra yeniden ortaya çıkabilecek atakların engellenmesi. Akut Gut Atağı”nın tedavisinde geleneksel olarak Kolşisin önerilmektedir ancak son zamanlarda çıkan etkili ve kuvvetli nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar ile de akut gut atağı tedavisi yapılmaktadır. Burada önemli olan nokta hangi ilacın daha etkili olacağı değil, ilacın atak başladığında mümkün olan en kısa sürede başlanmasıdır. Akut atak ortadan kaldırıldıktan sonra bunu takip edebilecek atakların engellenmesi için kan ürik asit seviyesini düşüren ilaçlar ile tedaviye başlanmalıdır. Burada hedeflenen değer yaklaşık 5 mg veya altıdır. Bu seviyelerde ürik asit kanda erimiş halde kalır ve dokularda depolanmaz. Yapılan çok sıkı diyet ile kandaki ürik asit seviyesinde en fazla 1 mg düşme meydana gelebilmektedir, bu nedenle tek başına diyet yeterli değildir. Gut hastalığının tedavisinde ürik asit yapımını azaltıcı (Allopürinol=Ürikoliz) veya ürik asit atılımını arttırıcı (Probenecid=Benemid) ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlardan hangisinin kullanılacağı hastanın yaşı, kandaki ürik asit yüksekliğinin nedeni ve böbrek fonksiyonlarının durumuna göre değişiklik gösterir. Ürikoliz’in günlük kullanım dozu 300 mg’dır, eğer yeterli cevap elde edilemezse ve kontrendikasyon da yoksa Benemid tablet ile kombine olarak kullanım denenmelidir. Bu ilaçların akut gut atağı tedavisinde etkisi yoktur, hatta tedaviye başlandığında akut atak nedeni bile olabilirler. Hastaların kandaki ürik asit seviyesini düşürücü tedavi altındayken akut atak geçirmelerini önlemek için aynı zamanda kolşisin de kullanmaları (Colchicum Dispert 0.5 mg 1x1/gün) gerekir. Bu ilaçları beraber kullanırken yan etkileri yönünden daha dikkatli olunmalı ve periyodik kontrollere gidilmelidir. Saygılarımla
Hocam ben 7- 8 yıldır iltihaplı romatizma hastasıyım çok şükür durumum iyi yaşım 25 evliyim çocuk düşünüyoruz çocuğum için nasıl bir önlem alabilirim. Yardımcı olursanız sevinirim
Sayın S. Yılmaz; Halk arasında iltihaplı romatizma olarak bilinen Romatoid Artrit (RA) hastalığının tedavisinde kullanılan ilaçların pek çoğunun çocuk yapma/hamilelik aşamasında kesilmesi gerekir. Bu nedenle hangi ilaçları kullanıyorsanız sizi takip eden doktorunuzla bu konuda görüşmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
Hamile kaldığımdan şüpheleniyorum dişim ağrıyor ağrı kesici içsem bişey olur mu?
Sayın Gülşah hanım; içinde parasetamol bulunan ağrı kesiciler hamilelik döneminde de kullanılmış ve herhangi bir yan etki bildirilmemiştir. Saygılarımla
Merhaba Hocam Bir hafta kadar önce sol ayak başparmağımda hafif ağrı başladı. Yaşım 34 Kesik kesik ağrıyor. Yürürken filan bazen ağrının gelip gittiğini fark ediyorum. Abimde iltihaplı romatizma vardı. Haftada kendi kendine birkaç küçük iğne vuruluyor. Tam adını bilmiyorum. Acaba benimkide aynı olabilirmi. Nette biraz araştırdım.Şeker hastalığı olabilir diyo, Birde gut hastalığı diyor ki onun olması içinde alkol kırmızı et ve sakatat yenmesinden olabilir diyor. Ben alkol hiç almadım, kırmızı eti kurbandan kurbana yiyorum, sakatatı yılda en fazla iki üç kez yemişimdir. Sigara içmiyorum, geceleri ayaklarım biraz yanıyor bir kaç gündür. Pek ilaç kullanan biri değilim çok nadirdir. Vermidon filan. Ders çalışıyorum ve genelde oturuyorum. Ama köyde olduğumdan çokta çalışıyorum ve hareketli bir yapım var. Yalnız geçen hafta biliyorsunuz çok soğuktu iki gün gündüzleri çok fazla soğukta dolaştım. Soğuk gözlerime bile vurmuştu ağrıdı. Kafamın ve boynumun da bir hayli soğuk rüzgara maruz kaldığını belirtmek isterim. Sizce sebep ne olabilir yardımcı olursanız çok sevinirim
Sayın Turgay Bey; ayak bileği ve parmaklardaki ağrıların çok farklı nedenleri olabilir örneğin mekanik nedenler, infeksiyöz nedenler, metabolik nedenler, romatolojik nedenler, dejeneratif nedenler gibi. Bütün bu nedenler arasında ayırıcı tanı yaparak asıl nedeni bulmak ve ona yönelik tedavi uygulayabilmek için öncelikle muayene olmanız ve daha sonra düşünülen hastalık guruplarına yönelik o bölgenin görüntülenmesi ve bazı spesifik laboratuar tetkiklerinin yapılması gerekir. Tek başına sizin anlattıklarınıza göre bir tahminde bulunmak sizin yanlış yönlendirilmenize neden olabilir. Bu nedenle benim önerim öncelikle bir FTR veya Romatoloji uzmanına muayene olmanızdır. Saygılarımla.
Hocam yaşım 16 yaklaşık 1.5 yıldır JRA teşhisi ile tedavi gördüm. El, ayak, diz, kalça, omuz, dirsek eklemlerimde şiddetli ağrılar oluyor. Bu ağrılar o eklemde 2 günden fazla sürmüyor 2 gün sonra başka ekleme geçiyor. Bu ağrılar arasında en fazla kalçamdaki ağrıdan rahatsız oluyorum. Gittiğim en son doktor JRA tanısının yanlış olduğunu düşünüyor. Yapılan tahlillerde ASO 376 CRP 14.5 Sedimantasyon 30 RF 76 çıktı. İleri tetkiklerde kemik sintigrafisi, hematoloji, kardiyoloji, göz, ppd testleri yaptırdık. Bu testlerin sonucunda şikayetlerimle ilgili doktorlar bir karar veremediler. Doktorumuz gezici artrit olabileceğini düşünüyor. Hocam sizce benim rahatsızlığımın tam adı nedir ve kesin sonuç hangi tahlil ve testlerle belirlenir? Beni bu konuda aydınlatırsanız çok memnun olurum. Saygılarımla
Mehmetcan; Bana anlatmış olduğun şikayetler ve bildirmiş olduğun kan tahlillerine göre senin hastalığın muhtemelen Juvenil Kronik Artrit (JCA) / Juvenil Romatoid Artrit (JRA). Bu iki farklı teşhis gibi gelse de aslında aynı hastalığın ABD ve Avrupa ülkelerindeki isimlendirmesidir. Burada önemli olan nokta hangi ismin kullanılacağı değil, bir an önce uygun tedavinin başlanmasıdır çünkü tedavinin gecikmesi veya yetersiz tedavi durumlarında eklemlerde deformiteler, erken dejenerasyon (kireçlenme), büyüme ve gelişme gerilikleri ile birçok diğer komplikasyon ortaya çıkarak sakatlıklara neden olabilir. JRA/JCA’de 16 yaşından sonra erişkinlerde kullanılan ilaçlar ile tedavi edilir. Bu nedenle bana bildirmiş olduğun lab. sonuçlarını da göz önüne alarak sende bir an önce uygun tedavinin başlanması gerekir.
Hocam merhabalar benim 2010 yılında her iki uyluk kemiğimde başlamak üzere vücudumda kaşıntılarım oldu. Biyopsi alındı sonucu: vaskülitsiz ürtiker denildi. Ardından el ve ayak eklemlerimde ağrı ve şişlik başladı, gündelik işlerimi yapamaz duruma gelmiştim romatoloji uzmanına gittim bende ANA ANTİ DNA ELİZA TAM KAN SAYIMI SEDİMANTASYON ve tüm tetkiklerimi istedi hepsi negatif çıktı. Benden SLE den şüphelendiğini söyledi deltacortril e başladı 1 hafta kullandıktan sonra şikayetlerim tamamen geçince yavaş yavaş bıraktım bir daha da yaşamadım. Ancak bundan 3 ay önce şikayetlerim başladı öncelikle yaşadığım stres sonrası ürtikerim başladı ardından eklemlerim tutuldu tekrar aynı dr.uma gittim benden sedimantasyon ana anti dna ve diğer tetkiklerimi istedi sedimim yüksekti albümin çok az oranda (alt sınırdan biraz aşağı) düşüktü ana tahlilim hafif (artı) tekrar sle şüphelendi yine sonuç yok tekrar deltacortrili 1 hafta kullanınca geçti. Şuan da aynı şikayetim var yalnız bu defa önce genital bölgemde kaşıntı başladı mantar oldum diye antifungal ilaçlar kullandım geçmedi hemen ardından ürtikerim başladı sonrasında boğaz ağrımla beraber eklem şikayetlerim başladı hepsi 1 hafta içinde oldu yine dosyamla beraber dr.uma gittiğimde benim lupus hastası olduğumu ancak (bu arada ateşim yok yorgunluğum yok malar raşım yok yani belirgin şikayetlerim yok)diğer hastalardan şikayetlerim konusunda farklılık gösterdiğimi benim %30 hasta diliminde bulunduğumu söyledi hocam sizin fikriniz nedir teşekkürler
Sayın Ebru Hanım; Sistemik Lupus Eritematosus (SLE), vücutta çok sayıda organ sistemini tutabilen ve insanın kendi dokularına karşı antikor oluşumu ile karakterize romatolojik bir hastalıktır. Bu hastalıkta en önemli nokta erken dönemde doğru teşhisin konulabilmesidir. Bunun içinde sizin de belirtmiş olduğunuz gibi bazı tanı kriterleri öne sürülmüştür. Bu kriterleri yeterli sayıda taşıyan hastalarda SLE tanısı konulur ve bundan sonrada tutulan organ sistemlerine yönelik olarak spesifik tedaviye başlanır. Sizde sadece ürtiker türü cilt döküntüsü bulguları ile SLE tanısını koymak çok mümkün değil, bunun yanında bazı otoantikorların da (en azından anti-ds-DNA yüksek olması) bulunması gerekir. Sizi muayene etmemiş olmakla beraber bana anlatmış olduklarınız bana bir “ürtikerial vaskülit” tablosunu düşündürmekte, bu nedenle benim önerim cilt döküntülerinin yeni başladığı dönemde taze cilt lezyonlarından cilt biyopsisinin tekrarlanmasıdır. Eğer patolojik olarak tanı kesinleşir ise de o zaman olayın tetikleyici faktörlerinin araştırılması gerekir. Bu aşamada görmeden daha fazla fikir yürütmek mümkün değil. Saygılarımla
Doktor bey ben 21 senedir RA hastasıyım şimdi metoart iğnesi ve rantudil kullanıyorum. Sol kalçamda şiddetli ağrım oluyor kalçamda deformite oluştu ben ameliyat olmaktan korkuyorum beni ameliyat konusunda aydınlatır mısınız teşekkürler
Sayın Ayla Hanım; Halk arasında iltahaplı romatizma olarak tanımlanan Romatoid Artrit (RA) hastalığında en sık olarak el, el bileği eklemleri, ayak bilekleri, diz ve dirsek eklemlerinde şişlik, ısı artışı, hareket tutukluğu ve ağrı olur. Eğer yeterli derecede tedavi edilmez ise eklemlerde kalıcı hasar meydana gelerek eklemde şekil bozukluğu (deformiteler) ve dejeneratif osteoartrit (kireçlenme) gelişir. Muhtemelen sizin kalça ekleminizde de RA bağlı olarak dejenerasyon (koksartroz) gelişmiş. Bu tür hastalarda ilaç tedavisi ve uygulanan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon uygulamalarına rağmen hastanın şikayetleri azalmaz ise ve günlük yaşa aktivitelerini kısıtlayacak hale gelir ise yapılması gereken kalça eklemine protez uygulanmasıdır. Burada eklemin durumuna göre total kalça protezi veya diğer formlardan birisi seçilebilir. Başarılı bir total kalça protezi operasyonundan sonra tekrar eski günlük yaşamınıza dönmeniz en fazla 8-12 hafta zaman alır, bu nedenle eğer konservatif tedavi yöntemlerinden (ilaç ve FTR programları) sonuç alınamadıysa daha fazla beklememenizi öneririm. Saygılarımla
MİNİRİN MELT PİYASADAN KALKTIMI? KALKTIYSA YERİNE NE KULLANILABİLİR?
Sayın Pınar Hanım; ilacın hangi doz ve formunu kullandığınızı bilmiyorum ancak nazal spray formu yerine doktorunuza danışarak desmovital % 0.1 nazal spray kullanabilirsiniz. Saygılarımla
Bende Herediter Sensorimotor Nöropati, ayrıca sol ayaktan pes cavus ameliyatı oldum. 30 derece skolyozum var. Engelli raporu alabilir miyim.
Sayın M. Çetin; hastalıklarınız nedeniyle yapılacak muayene sonrasında nöropati ve skolyoz hastalıkları sonrasında hangi oranda bir fonksiyon kaybına uğradığınız hesaplanarak hakkınızda Sağlık Kurulu tarafından karar verilir. Saygılarımla
Hocam, 2 ay önce ayağım burkuldu, normal hayatıma devam ettim, ancak 15 gün sonra ağrı artınca Dr gidip MR çektirdim, MR sonucu aşağıdadır, 9 Kasım'dan beri dinlenmekteyim, ancak tam bir düzelme daha olmamıştır, bu süreç normalmidir ? Tibiotalar, fibulotalar, kalkaneotalar eklemlerde effüzyon artışı izlendi. İntertarsal eklemlerde hafif effüzyon artışı mevcuttur. Anterior talofibuler ligamanda parsiyel yırtık ile uyumlu sinyal artışı ve diffüz kalınlaşma gözlendi. Tibialis posterior, fleksor hallusis longus ve digitorum longus tendonları çevresinde tenosynovit ile uyumlu effüzyon artışı mevcuttur. Peroneus longus ve brevis tendonları çevresinde tenosynovit ile uyumlu effüzyon artışı izlendi. Talus korpus distalinde plantar kesimde, tibia alt uçta medial malleol lokalizasyonunda, talar dom posterolateralinde T1 A'da izo, T2 A ve STIR incelemelerde hiperintens medüller kemik iliği ödemi izlendi. Deltoid ligamanda grade 1 sprain ile uyumlu sinyal artışı ve minimal kalınlaşma gözlendi. Kalkaneotalar eklem posterior komşuluğunda reses düzeyinde effüzyon artışı mevcuttur. Medial kuneiform kemik plantar kesimde yaklaşık 5x3.5mm boyutlarında T1 A'da hipo, T2 A'da hiperintens intraosseöz ganglion kisti ile uyumlu oluşum izlendi. Ayak bileği lateral malleol lokalizasyonunda cilt-cilt altı yumuşak dokularda ödeme sekonder kalınlaşma ve fasyalar arasında minimal effüzyon izlenmiştir. Ayak bileği posteriorunda aşil tendon anterior komşuluğundaki yağ planlarında ödem ve fasyalar arasında minimal effüzyon artışı gözlendi. Ayak plantar kesimde kalkaneus ve plantar fasya komşuluğundaki cilt altı yumuşak dokularda hafif ödem gözlendi. Aşil tendonu, diğer ekstensör ve fleksör tendon yapıları normal kalınlık ve sinyal özellikleri ile izlendi. Arka grup ligamanlar interosseöz ligaman normal olarak görüldü. Talofibular ve subtalar eklem ilişkileri doğaldır. Diğer kemik yapılarda patolojik sinyal değişikliği görülmedi. Adale grupları doğaldır.
Sayın Sevgi Hanım; geçirmiş olduğunuz ayak bileği travması sonrasında MR raporundan anlaşıldığı kadarıyla ayak bileğinde eklemi destekleyen bağlardan birisinde kısmi yırtık gelişmiş. Bu travma sonrasında yapmanız gereken soğuk uygulama, eklemin istirahat ettirilmesi (yarım alçı/atel uygulanması) ve nonsteroid antiinflamatuvar ilaç kullanılmasıydı. Bu şekildeki bir eklem istirahati ile daha hızlı ve düzenli bir doku iyileşmesi sağlanabilirdi. Ancak olayın üzerinden 2 ay süre geçmiş olması nedeniyle bu uygulamaların çok faydası olacağını düşünmüyorum. Yine de bir süre neopren bir ayak bilekliği ve 1 kür nonsteroid antiinflamatuvar ilaç denenmesinin ve ortaya çıkaracağı etkinin gözlenmesinin yararlı olacağı kanısındayım. Saygılarımla
2 seneden beri ayak parmaklarımda morarma var doktora gittiğim zaman gut hastalığı demişti. Sonra pamuklu çorap aldım ayakkabılarımı değiştirdim yine bir faydası olmadı şuan hala parmaklarım mor. Bana yardımcı olun.
Sayın Eda Hanım; Gut hastalığında kandaki ürik asit seviyesinin yükselmesine bağlı olarak eklemler de dahil olmak üzere vücudun pek çok dokusunda ürik asit kristalleri birikir ve depolanma yerine göre semptomlara yol açabilir. Eklemlerde depolanmasıyla ortaya çıkan inflamatuvar reaksiyon sonrasında akut gut atağı tablosu gelişir. Ancak akut gut atağında atak döneminde eklemde şişlik, kızarıklık ve şiddetli ağrı olurken, morarma çok sık rastlanan bir görünüm değildir. Ayrıca atak sonrasında bu renk değişikliği devam etmez. Bu nedenle şikayetlerinize yönelik bir de damar cerrahisi uzmanı tarafından değerlendirilmenizi öneririm. Saygılarımla
Yaklaşık 6 yedi aydır geceleri ellerimde ağrı ve sabahları ellerimde tutulma tarzında ağrılar oluyor. Ağrıların başladığı dönemde yüz felci geçiriyorum sanmama sebep olan yüzümün bir yarısında karıncalanma ve elektriklenme ve kızarma oldu. Yaklaşık 9 aydır saçlarımda çok büyük oranda dökülme oldu. Saçlarım daha evvel kalın telli kıvırcık iken, şimdi çok ince ve düz bir yapıda. 5 ay evvel 400 romatizma hastalığı testi ve gen testi yapıldı ve test sonuçlarım tamamen temiz çıktı ama vücuda D vitamini magnezyum ve kalsiyum değerlerinde çok ciddi eksiklikler olduğu tespit edildi. Bununla beraber MR testi ve boynuma bakıldı, hepsi temiz, nörolog baktı karpal tünel sendromu da olmadığı söylendi. Soruma gelince bu bir romatizma hastalığı mı, romatizma hastalığı ağrıları dönem dönem tekrarlayan ağrılar değil midir, bu kadar uzun aralıksız seyreder mi. Bu ağrılar ve saçımdaki dökülme beni çok mutsuz ediyor. Bana yardımcı olursanız çok sevinirim.
Sayın Y. Yazar; bu yazmış olduğunuz şikayetler bazı romatolojik hastalıklarda görülebileceği gibi, romatoloji dışı bölümlerin hastalıklarında da ortaya çıkabilir. Hangi kliniklerde muayene olduğunuzu ve size hangi testlerin yapıldığını (400 romatizma hastalığı testi ???) bilmiyorum ancak sizin şikayetleriniz daha ayrıntılı bir inceleme gerektiriyor. Saygılarımla
2 aydır bacaklarımda kuru kaşıntı ve bacaklarımda şiddetli ağrılar var, güç kaybı oluyor ayakta durmakta zorluk çekiyorum ne yapmalıyım teşekkürler
Sayın H. Topal; bu ağrı şikayetleriniz için öncelikle muayene olmanız gerekmektedir. Muayene sonrasında rutin kan tetkikleri yanında bazı romatolojik tarama testlerine bakılması gerekir. Eğer bunlarda bir patoloji saptanacak olur ise o zaman spesifik tanıya yönelik daha ileri tetkiklerin yapılması gerekebilir. Benim şu aşamada size daha fazla yardımcı olmam mümkün değil. Saygılarımla
Selam deposilin 1.2 flakon ilaç bildiğim kadarıyla piyasadan kalıdırılmış olup ssk reçete satışı bulunmuyormuş şuan. Peki bu ilaca birebir eşdeğer bir ilaç bulunuyormu.İyi çalışmalar. Sevgiler..
Sayın Taner bey; Piyasada bulunmayan Deposilin 1.2 muadili olarak Penadur LA 1.2 flk, Benzapen LA 1.2 flk, Pentin LA 1.2 flk kullanılabilir. Saygılarımla
ben şögren hastasıyım ramotolojiden randevu alamadığım için fiziğe aldım acaba şu tahlilleri yaptırıyormu çünkü rapor çıkartmam gerek SORUMU hemen cevaplarsanız sevinirim çünkü yarın dr gideceğim SAYIN DR BEN İDRAR, KAN SAYIMI, CRP, AC, AS, ÜRE, KERATİN TAHLİLLERİNİ FİZİKTE YAPTIRABİLİRMİYİM LÜTFEN HEMEN CEVAPLARSANIZ MEMNUN OLURUM
Sayın Y.R. Bilgindil; Sjögren Sendromu nedeniyle hangi tahlilleri yaptırmak istediğinizi ve hangi ilaçları kullandığınızı bilmeden Fizik Tedavi kliniğinde bunların yaptırılabilmesi veya o ilaçlar ile ilgili olarak size rapor çıkartılabilmesi konusunda bir yorumda bulunamam. Saygılarımla Bu yazmış oduğunuz tetkikler eğer hastahane laboratuvar imkanları müsait ise tüm klinikler tarafından istenebilmektedir.
Hocam merhaba, yaklaşık bir yıl önce sağ ayak bileğimin üst oynak bölümünü şiddetli bir şekilde çarptım. Hemen doktora gittim. Filmim çekildi kırık veya çatlağa rastlanmadı. Ayak m