Adınız
Sorunuz
Doğrulama Kodu
Önceden sorulmuş sorular
İki gün önce mr çekindim bel fıtığı çıktı L5-S1 disklerde sinyal intensitesi sıvı kaybına sekonder azalmıştır bu düzeyde diske bakan end platolarda tip1 dejenerasyon mevcuttur. L5-S1 düzeyinde sağ parasantral disk protrüzyonu izlenmiş olup tekal kese basılanmıştır. Ne yapmam gerekli acil ameliyat diyor doktor
Sayın Turgut bey; MR bulgularınıza göre Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon programından yarar göreceğinizi düşünmekteyim. Saygılarımla
3 yıldır spesifik ra tedavisi görüyorum pretnol 4 mg metojeks 20 mg folbiol ve kemik erimesi ileri olduğu için bonviva kullanıyorum ama çok kilitlenme oluyor en az beş dakika dikelip sonra ağrılı şekilde yürümeye çalışıyorum dayanılmaz ağrıyla yürüyorum acaba ne yapmamı önerirsiniz teşekkürler
Sayın Y. Yaman; mevcut durumunuzda hastalık aktivitesinin değerlendirilmesi gerekir. Eğer hastalık aktif dönemde ise ya kullanmış olduğunuz ilaç dozu yükseltilir veya başka bir 2. basamak ilaç ile kombinasyon tedavisine gidilir. Eğer hastalık remisyon (uyku) döneminde ise ve buna rağmen şikayetleriniz oluyor ise o zaman eklem fizyolojisi bakımından değerlendirilmeniz ve eğer uygun görülecek olur ise ekleme cerrahi müdahale gerekebilir. Saygılarımla
Dizimde ağrı var yürüyemiyorum RA tedavisi görüyorum metotraks pretnol folbiol kullanıyorum. Yardımcı olursanız sevinirim
Sayın Ali bey; Romatoid Artrit (RA) seyri esnasında diz ekleminde ağrı ve hareket güçlüğü hastalığın diz eklemini tuttuğu aktif dönemlerde görülebileceği gibi hastalığın ileri dönemlerinde diz eklem kıkırdağında ileri harabiyet/deformite meydana getirmesi sonucunda da görülebilir. Bu iki durumun tedavileri de farklıdır. Bu nedenle benim önerim bir romatoıloji uzmanı tarafından durumunuzun değerlendirilmesi ve buna göre hareket edilmesidir. Saygılarımla
Merhaba, kocam 5 yıldır humira iğne kullanıyor, bebek istiyoruz ama bu igne bebek olmasına engelmidir, degilse bebek için bir sakıncası varmıdır. Çok teşekkürler
Sayın Ecrin hanım; Humira ile ilgili olarak erkekler üzerinde yapılmış bir fertilite çalışması halen bulunmamaktadır. Kişisel olarak eşinizin ilacı kullanmaya devam etmesinde bir sakınca olmadığını düşünmekle beraber yine de sizi takip eden doktorunuz ile en son kararı beraberce vermeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
Mrb benim ayağımda 8-9 aydır şişlik var ve bir türlü inmiyor ayrıca karnımda ağrı kalbimde sıkışma ve ağrı dizlerimde aşağısında da akşam saatlerinde yanma oluyor doktora gittim kan testi yaptırdı ama normal çıktı ama fmf olabilirsin dedi bir yardımcı olur musunuz
Sayın O. Adıyaman; FMF tanısı koyabilmek için hastaya ait bazı klinik özellikler, muayene bulguları ve bazı spesifik laboratuar tetkiklerinin bulunması gereklidir ve sizin anlatmış olduğunuz kadarı ile sizin FMF hastası olduğunuzu düşünmüyorum. Hastalığınızın kesin tanısı için öncelikle bir romatoloji kliniğinde ayrıntılı muayene olmanız gerekmektedir. Saygılarımla
Mrb. benim eşim iltihaplı romatizma hastası bir buçuk ay önce metojetin hapına başladı ve haftada 10 mg. kullanıyordu. Tahminlerimize göre 3. hafta metojeti kullandığından emin değiliz hamilelik oluyor ve şu anda 1 aylık hamileyim. Bebeğimde özürlülük durumu olur mu? Şimdiden teşekkür ederim.
Sayın Hacer hanım; Methotrexate kullanırken, erkeklerde hamilelik öncesinde en az 3 ay süre ile ilacın kesilmesi önerilmektedir “Pregnancy should be avoided if either partner is receiving methotrexate; during and for a minimum of three months after therapy for male patients”. Sizin durumunuz ile ilgili olarak sizi takip eden Kadın Doğum uzmanı ve eşinizi takip eden Romatoloji uzmanının beraberce karar vermesi doğru olacaktır. Saygılarımla
Merhaba Hocam, yaklasik 5 gundur sol ayak bilegimde yogun bir usume hissi var. Daha oncesinde belde kalca ve baldirlarda olan usume nedeni ile EMG cekimi yapilmisti ve bir sorun cikmamisti. Her iki ayagimi ellerimle kontrol ettigimde ayni isidalar. ancak sol tarafta usume hissediyorum. Sag tarafta bir sey yoktur. Su anda bana ne tavsiye edersiniz. Iyi calismalar
Sayın A. Ceyhanlık, sizi takip eden Nöroloji uzmanı tarafından tekrar değerlendirilmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
İyi günler benim sorunum iki bacağımda da diz kapağımdan başlayıp aşağı doğru inen bir ağrı var gündüzleri de oluyor ama akşamları daha da artıyor 1979 doğumluyum.
Sayın B. Çağlayan, bahsetmiş olduğunuz ağrıların mekanik kökenli olduğunuz düşünüyorum. Bu nedenle halk arasında taban düşüklüğü olarak bilinen pes planus yönünden muayene olmanız uygun olacaktır. Saygılarımla
İyi günler, 2 Ay önce bel fıtığından fizik tedavisi oldum. Bu esnada sol ayağımın üstünde ve parmaklarımda dokunmakla ortaya çıkan hassasiyet oldu. Bel fıtığından olabilir geçer diye pek önemsemedim. Ancak ayağımdaki ağrılar arttı ve bacağıma doğru yayılmaya başladı. Gittiğim ortopedi doktoru ayak bilekliği verdi. 2 hafta geçmesine rağmen hassasiyet azaldı ancak ağrılarım devam ediyor. Sol ayağımdan çekilen MR sonucumu değerlendirirseniz çok sevinirim. SONUÇ: Tibiotalar eklem ve ayak bileğini oluşturan diğer kemik yapılarda dejeneratif değişiklikler, Tibiotalar ve suptalar effüzyon PTFL de dejenerasyon ve küçük parsiyel rüptür. FIIL, FDL ve tibiatis posterior tenosinovit. Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Sayın N. Çıldır, mevcut MRI bulguları ayak bileğinde kronik bir zorlanmanın bulunduğunu göstermekte. Kullanmakta olduğunuz istirahat ateline ilave olarak nonsteroid antiinflamatuvar ilaç kullanmanız ve 2 hafta süre ile istirahat ederseniz şikayetleriniz tamamen ortadan kalkacaktır. Saygılarımla
İyi günler benim sorunum bir müddet oturup kalktığımda kuyruk sokumu üst tarafında ağrı tutulma oluyor yürürken şikayetim yok bana ne önerirsiniz oturmak istemiyorum
Sayın M. Bayrak; tarif ettiğiniz bölge olan leğen kemiğini arka bölümü (sakroiliak eklem) bazı tür romatolojik hastalıklarda öncelikle tutulan ve ağrı ile beraber hareket kısıtlılığına neden olan bir bölgedir. Bu nedenle öncelikle MRI ile olası sakroileit varlığı araştırılmalıdır. Saygılarımla
Romatoid Artrit hastasıyım. Humira ilacı kullanıyorum parmaklarımda şekil bozukluğu var, düzelmesi için yapılacak tedavi ve hareket şekilleri var mıdır? İyi günler.
Sayın A. Hakverdi; Romatoid Artrit sonrasında ortaya çıkan deformiteler kalıcıdır ve geriye dönüşü mümkün değildir. Ancak bunların daha da ilerlemesini önlemek için gece istirahat ateli kullanılabilir. Eğer bu şekil bozuklukları günlük yaşamınızda sıkıntılara yol açıyor ise cerrahi olarak düzeltme yoluna da gidilebilir. Saygılarımla
Ben 28 yaşında 2 buçuk senedir SLE romatoid artrit hastasıyım 5mg deltacortril ve plaguenil 200 mg kullanıyorum 2 senedir ilaçlar raporlu. Bütün bunların gebeliğe etkisi ne olur. Bebek sahibi olabilir miyim?
Sayın Tuğba hanım; SLE ve Romatoid Artrit hastalıklarında gebe kalmanız ile ilgili bir sıkıntı yoktur ancak hamilelik döneminde ve sonrasında hastalık aktivitelerinde değişiklikler olabilir. Benim önerim hamileliğe karar verdiğinizde sorunlu gebelikler konusunda deneyimli kadın doğum uzmanı ve romatoloji uzmanı ile beraber hareket ederek bu süreci geçirmeniz daha uygun olacaktır. Saygılarımla
Sayın hocam benim sağ işaret parmağımda şişlik var ve yağmur yağdığında kışın şiddetli bir ağrısı oluyor ve geceleri beni bu ağrı uyandırıyor. Doktora gittim filim çektiler bir şeyin yok dediler. Ağrı diğer parmaklarıma da etki ediyor ne önerirsiniz ne yapmalıyım?
Sayın Bahar hanım; sağ el işaret parmağındaki şişlik muhtemelen halk arasında kireçlenme olarak bilinen Dejeneratif Osteoartrit hastalığına bağlıdır. Benim önerim çok ağrınız olduğu dönemlerde basit analjezikler kullanmanız, eğer şikayetleriniz daha da artacak olur ise el cerrahisi kliniği ile görüşmenizdir. Saygılarımla
Merhaba hocam ayak topuklarım yanıyor ve acıyor aynı şekilde ellerimin içi de yardımcı olursanız sevinirim
Sayın Mehmet bey; el ve ayaklarda yanma şeklinde tarif edilen disestezi şikayetinde öncelikle ENMG testi ile teşhis konulmaya çalışılmalıdır. Saygılarımla
L5-S1 seviyesinde diskte dejeneratif T2 sinyal kaybı,dural kese indentasyonuna ve sağ S1 sinir köküne temas eden sağ parasantral disk protrüzyonu. İYİ GÜNLER
Sayın Erkan bey; yazmış olduğunuz MRI bulguları her ne kadar muayene bulgularınızı bilmesem de operasyon gerektirmeyen ve Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon programı ile düzeleceğini düşündüğüm Lomber Diskopati’yi göstermektedir. Saygılarımla
İltihaplı romatizma hastasıyım. 2011 yılında teşhis kondu, hala ayağımda ve bileğimde şişlik var.hala iyileşme imkanım var mı? Bana yardımcı olun lütfen.
Sayın F. Başol; kısaca bilgi verecek olursak hal arasında iltihaplı romatizma olarak bilinen Romatoid Artrit (RA) hastalığında en sık olarak el, el bileği eklemleri, ayak bilekleri, diz ve dirsek eklemlerinde şişlik, ısı artışı, hareket tutukluğu ve ağrı olur. Eğer yeterli derecede tedavi edilmez ise eklemlerde kalıcı hasar meydana gelerek eklemde şekil bozukluğu (deformiteler) gelişir. RA tedavisinde ilk aşamada ağrı kesici ilaçlar kullanılmakla beraber bu ilaçların kalıcı eklem hasarını önleyici etkileri olmamasından dolayı en kısa sürede ikinci basamak ilaçlar ile tedaviye geçilmesi gerekir. 2. basamak ilaçlar veya hastalık seyrini değiştiren ilaçlar gurubu olarak isimlendirilen tedavi seçeneklerine dahil olan ilaçlardan Methotrexate (30 mg/hafta), Hidroksiklorakin (400 mg/gün), Salazoprin (3 gr/gün) ve Leflunomide (20 mg/gün) maksimum dozlarda kullanılır. Eğer bu ilaçların yeterli doz ve sürede kullanılmasına rağmen yeterli etki elde edilemez ise o zaman hastalarda bu ilaçların 2 veya 3 tanesinin beraberce kullanılması denenebilir. Yine bu kombinasyon tedavisi yeterli doz ve sürede kullanılmasına rağmen hastada başarılı sonuç alınamaması yani hastalığın remisyona sokulamaması durumunda ise biyolojik ajanlar ile tedaviye geçilir. Bugün için biyolojik ajan tedavisinde en sık olarak Remicade, Humira ve Enbrel kullanılmaktadır. Bu üç ilaç gurubu ile yeterli doz ve süre uygulanmasına rağmen başarılı sonuç alınamayacak olur ise yılda iki kür halinde uygulanacak bir başka tedavi seçeneği de (anti-CD20: Rituksimab=Maphtera) bulunmaktadır. Sizin bu tedavi seçeneklerinde hangisini kullandığınızı bilmiyorum ancak nasıl olursa olsun hastalığınız bir şekilde remisyona (inaktif dönem) sokularak ilerlemesi durdurulabilir. Saygılarımla
El bacak ağrısı ve ara sıra şişiyor ağrı dayanılmaz oluyor
Sayın Gülten hanım; eğer el ve ayak eklemlerinde ağrı ile beraber şişlik oluyor ise romatolojik hastalıklar özellikle de halk arasında iltihaplı romatizma olarak bilinen Romatoid Artrit hastalığı yönünden incelenmeniz gerekmektedir. Saygılarımla
Merhabalar hocam, 6 ay önce bel ağrısı şikayetiyle hastaneye başvurdum. L5-S1 düzeyinde ekstrüde disk hernisi teşhisi kondu. Fizik tedavi ve egzersiz programı sonucunda ağrılarımda fark edilir derecede rahatlama oldu. Ancak tamamen geçmedi. Ağrılarım bölge olarak yer değiştiriyor, bel fıtığında bu durum olası mıdır? Birkaç gün ağrılarımın kaybolduğu zamanlar oluyor ancak hassasiyet devam ediyor. Bacağımda hiçbir şekilde ağrı ya da uyuşma hissetmedim. Yüzme ve klinik platese devam ediyorum. Daha sağlıklı olabilmem için ne önerirsiniz? Ameliyat bu durumda gerekli midir?
Sayın A. Öztürk; ekstrude disk hernisi olan hastalarda kök basısı/irritasyonun olduğu bölgeye göre hastalarda değişik semptomlar ortaya çıkabilmektedir. Bu aşamadan sonra yapmanız gereken egzersizlere devam etmeniz ve bel koruma ile ilgili kurallara sonuna kadar riayet etmenizdir. Halen günlük yaşam aktivitelerinizi bağımsız olarak sürdürebiliyor iseniz cerrahi girişim gerekli değildir ancak ileriki dönemlerde sizin gibi vakalarda cerrahi müdahale zorunluluk haline gelebilir. Saygılarımla
Annem Romatoit Artrit hastası Deltacortril ve haftalık Metoart 15 mg kullanıyor iğneden sonra dün gece defalarca kustu ve titreme derecesinde üşümesi oldu ve hatta sağ bacağını hiç hissetmediğini söyledi. Bu iğnenin yan etkisi ama iğneyi kesmek bu durumda lüzumlu mudur? Takibinde olduğu bir romatolog var fakat randevuya çok zaman var. Bilgi verirseniz sevinirim.
Sayın F. Polat; enjektabl Methotrexate preparatlarının yan etkileri arasında mide bulantısı ve kusma bulunmaktadır ancak beraberinde üşüme/titreme görülmesi bir alerjik reaksiyon-yan etki ihtimalini de düşündürmektedir. Eğer annenizde bu reaksiyon ilk enjeksiyon sonrasında ortaya çıktıysa o zaman ilaca devam etmemek gerekir ancak tekrarlayan enjeksiyonlar sonrasında ortaya çıkan bir reaksiyon ise o zaman bir sonraki enjeksiyonun tıbbi imkanları daha geniş olan bir merkezde yapılması ve yine aynı semptomlar tekrarlayacak olur ise alternatif bir 2. Basamak tedaviye geçilmesi uygun olacaktır. Saygılarımla
Benim 15 gündür sağ kolumun baya altında acı var ağrı yok sadece çok acıyor dokununca da acıyor nereye başvuracağımı bilemedim yardımcı olursanız sevinirim saygılar
Sayın Fatma hanım; öncelikle ortopedi kliniğine başvurursanız onlar şikayetin kökenini değerlendirerek tedaviyi uygularlar veya sizi başka bir kliniğe yönlendirirler. Saygılarımla
3 hafta önce top oynarken bir arkadaşla şiddetli çarpıştık. O gün bir şey yoktu ama ertesi gün sol kalçamda müthiş (özellikle yürürken) ağrı oluşuyordu. Bir hafta geçmeyince, ortopediste gittim. MR çekildi. Belde şiddetli kireçlenme ve ufak bursit çıktı. Rantudil forte alıyorum ama sol kalçamdaki ağrı yürürken müthiş rahatsız ediyor. Durunca ya da oturunca hemen geçiyor. Utanmasam yanımda küçük bir iskemle taşıyacağım ve ağrıyınca oturacağım. Ne önerirsiniz? İlginize şimdiden teşekkürler...
Sayın T. Erol; sol kalçada trochanterik bursit tedavisinde istirahat ve nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar, eğer yetersiz kalırsa lokal steroid + anestezik enjeksiyonu ve o da yetersiz kalır ise Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon programı uygulanır. Benim önerim Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon polikliniğinde yeniden muayene olmanızdır. Saygılarımla
Merhaba Hocam, Benim 2 senedir süren bel ve kalça ağrım var. Ağrılar önce bel ağrısı olarak başladı. Kalça ve ayaklarımda hiç ağrı yoktu. MR çekildi ve çok ufak iki tane fıtık bulundu. 1 sene kadar spora devam ettim. O sırada vücut geliştirme yaptığımdan çok ağır kilolar altına giriyordum. Bir senenin sonunda bütün el ve ayak parmak eklemlerim ağrıyordu. Bu sebepten sporu bıraktım. Sporu bıraktıktan sonra kalçamda ve belimde ciddi ağrılar başladı ağrılar genelde oturunca olmaktaydı. Bir süre sonra uykudan uyandıran bel ağrım oldu. Bu ağrılar varken yüksek dozda (150 mg ) çeşitli antienflamatuar ilaçlar kullanmama rağmen ağrımda azalma olmadı. 10 ay önce ağrılar ayak tabanımın hepsine yayıldı topuğum, aşil tendonum, omuzlarım ve dizlerimin ön kısmı ve diz üstüm çok ağrımaya başladı. Bütün eklemlerim hareket ederken kıtlamaya başladı (Daha önce hiç olmuyordu) Fizik tedavi doktoru MR istedi. Kalça MR da ince bant şeklinde çok ufak bir iltahap belirlendi. Sedimantasyon ve CRP değerlerim çok düşük çıktı. Ancak D Vitaminim de çok düşüktü (20). Sonrasında HLA-B27 testi yapıldı ve negatif çıktı. Fizik tedavi teşhis koyamadığı için Romatoloji kliğine sevketti. Romatoloji çıkan MR ankilozan spondolit de beklenen gibi olmadığını söyledi (MR eklemde çok hafif daralma ve çift taraflı ince zar şeklinde ödem tespiti yazılıydı. Spondilit başlangıcından emin değiliz yazılıydı). Endol e başlanmam istendi. Ama ne Endol ne Voltaren SR nede başka bir enflamatuar ilaç ağrılarımı kesmedi. Sonrasında Romatolog 10 Mg Laroxly verdi antienflamatuar ilaçları bıraktım ve ağrılarım ciddi oranda düştü. Bende sabah tutukluğu olmuyor hatta sabah hiç ağrım yok ama uzun süre oturunca ağrılarım artıyor. Son bir haftadır ağrılarım tekrardan artmaya başladı doktorum tekrar MR istedi. MR çekildi MR da hala eklemde daralma ve çift taraflı zar şeklinde ödem tespit edildi. Ama 10 ay önceki MR a göre minimal düzelme varmış not olarak şu yazılmıştı " Hastanın eski MR sonucuna göre ödemde minimal gerileme mevcuttur". 3 Endol ve Laroxyl e tekrardan başladım. Ağrılarım %60 azaldı. Ama oturduğumda aynı ağrılar devam ediyor. Ayağa kalktığımda yürümesem sabit şekilde dursam bile ağrım geçiyor. Bu arada uzun süre oturunca sinema gibi ayağa kalktığımda merdiven inerken ya da çıkarken dizlerim çok ağrıyor ve hareketle ağrı azalmıyor. Hala sabah çok rahat kalkıyorum bir ağrı yada tutukluk yok eğilerek ayak parmaklarımı bile tutabiliyorum. En son teşhiste Fibromiyalji ve farklılaşmamış Spondilit yazılıp 1 sene sonra tekrar MR istenmiş. Sizin tavsiyeniz nedir? Şimdiden çok teşekkür ederim. Saygılarımla
Sayın Emin bey; anlatmış olduğunuz kadarı ile sizin şikayetleriniz ve tedaviden fayda görmeniz “Fibromiyalji Sendromu” ile uygunluk göstermekte. Diğer şikayetler ise eskiden yapmış olduğunuz ağır sporun vücutta kalan yan etkileri gibi gözüküyor. Benim önerim ilaca devam etmeniz ve tüm eklemlerinizi eşit oranda ve zorlanmadan çalıştıracak sporlardan (örneğin yüzme) birisi ile uğraşmanızdır. Saygılarımla
Merhabalar; Yaklaşık 18 senedir sol tarafım sürekli ağrıyor. Bel, beyin MR ım çekildi, her hangi bir problem olmadığı söylendi. Yapılan kan testlerinde romatizma olmadığı söylendi. Birçok doktora gittim, ancak her hangi bir sonuç alamadım. Sağ tarafımda hiç bir ağrı yokken bazen sol tarafımın ağrısından sandalyeye oturamıyorum. Ve artık hangi bölüme başvurmam gerektiğini bilmiyorum. Sizce uzun süredir devam eden bu kronik ağrı için nasıl bir yol izlemeliyim?
Sayın Ozan bey; sol taraf ağrısı olarak nitelendirdiğiniz ancak özelliklerini vermediğiniz şikayetiniz için ayrıntılar çok önemlidir. Örneğin ağrı sabah saatlerinde mi yoksa akşam saatlerinde mi oluyor, hareketle mi yoksa istirahat ile mi oluyor, eklemde mi yoksa kaslarda mı beraberinde hangi şikayetler bulunuyor vb gibi. Ayrıca bu tür şikayetleri olan hastalarda muayene etmeden bir fikir yürütmek genellikle yanlış sonuçlara sebep olur. Bu nedenle benim önerim araştırılmak üzere bir üniversite hastanesinin Nöroloji Ana Bilim Dalına başvurmanızdır. Saygılarımla
Hocam merhaba. Benim yaklaşık bir yıldır kollarımda ve ayaklarımda uyuşmalar var ve sabit bir şekilde beş dk duramıyorum hemen uyuşma başlıyor. Bir gün Sol ayak parmağımdan belime kadar bir kramp girdi. Önce iki ayak parmağım üst üste geldi ve dayanılmaz bir acı oldu sonra belime kadar acı devam etti. Beş dk hiç bir yerimi oynatamadım nefes alırken bile acı çekiyordum. Böyle bir kez oldu. Bunun gibi olmasa da sürekli ayak parmaklarım üst üste gelip böyle kramplar oluyor. Ne yapmalıyım. Bana yardımcı olursanız çok sevinirim hocam
Sayın Gülnur hanım; kol ve bacaklar gibi ekstremitelerde görülen uyuşma ve kramp benzeri kasılmalar devamlılık arz ederse altta yatan olası metabolik nedenlerin araştırılması gerekir. Bu nedenle benim önerim öncelikle Dahiliye-Endokrinoloji bölümünce değerlendirilmenizdir. Saygılarımla
Hocam benim annemin birçok sorunu var nereye gittiyse derman bulamadık bize bir yol gösterirsen sevinirim. Annemin ellerinin dış kısmındaki damarlarda ağrı var. Ellerinin eklem yerleri de ağrıyor ayrıca diz kapaklarından topuklarına ve yine ayaklarının üst kısmında ağrılar var ve geçmiyor. Annemde boyun ve bel fıtığı da var onlar için bir doktora götüreceğim ama şu damar eklem ve topuk ağrıları nedendir bizi iyi bir yere yönlendirirseniz iyi olur bir de tüm vücut sinir sıkışması var mı diye kontrol yaptırdık. Saygılarımla
Sayın Emrah bey; el eklemleri, diz ve ayak eklemlerindeki ağrı halk arasında kireçlenme olarak bilinen Dejeneratif Osteoartrit’e bağlı olabileceği gibi özellikle eklemleri tutan inflamatuvar romatolojik hastalıklarda da bu eklemlerde ağrı ve şişlik görülebilir. Bu nedenle öncelikle bu iki hastalık gurubu arasında ayırım yapılmalıdır. Benim önerim annenizin romatoloji polikliniğinde muayene olması ve onların yönlendirmelerine göre hareket edilmesidir. Saygılarımla
Sırtımda yani kulunç denilen bölgede buz varmış gibi aşırı soğuk olması nedendir arada bir ağrıda yapıyor.
Sayın Suzan hanım; sırt bölgesinde yanma, üşüme, uyuşma vb türden şikayetler disestezi olarak isimlendirilir. O bölgede disesteziye neden olabilecek çok farklı hastalıklar vardır. Bu konuda bir yorumda bulunabilmek için öncelikle muayene olmanız ve sonuçta elde edilecek bulgulara göre bazı tetkiklerin yapılması gereklidir. Ancak ondan sonra hastalığın teşhisi ile ilgili olarak bir neticeye varılabilir. Saygılarımla
romatizmaya en uygun doktor
Sayın Ş. Baykurt; romatoloji uzmanları romatizmal hastalıkların teşhis ve tedavileri ile uğraşırlar. Saygılarımla
Hocam iyi akşamlar. Aylardır sağ el bileğimin baş parmak tarafındaki köşesinde ağrı var mr sonucunu yorumlarsanız sevinirim, ayrıca haşimatoluyum. klinik: artrit Bulgular:el bileği düzeyinde 1.ekstensör kompartmanda tendon gruplarında heterojen sinyal kaydi ve etrafında belirgin effüzyon izlendi. Bulgu de Qervain tenditi ile uyumludur. Fleksör ve ekstensör tendonlara ait patoloji izlenmedi İnterfalangial metekarpofalngial, karpometakarpal ligamentler doğaldir
Sayın Betül hanım; sağ el başparmak tendonları ile ilgili aşırı kullanmaya bağlı bir sorun yaşamaktasınız. El bilekliği, istirahat ve ilaç tedavisi ile düzelir. Saygılarımla
Hocam ben 4 yıldır psöriatik artrit tedavisi görüyorum 2 yıldır da enbrel pen 50 mg iğne kullanıyorum doktor bilgisi dahilinde hamile kalmak için yaklaşık 15 gün önce iğne kullanmayı bıraktım kullanımı bırakmamdan dolayı bir yan etki yaşar mıyım? Hamilelik sürecinde şiddetli ağrım olursa nasıl baskılayabilirim teşekkürler
Sayın E. Öcal, psöriatik artrit tedavisi kesildiğinde hastalığın tekrar alevlenme ihtimali vardır. Bu nedenle hastalık semptomlarına yönelik olarak dikkatli olmanız ve en küçük bir belirtide tekrar doktorunuza başvurmanız gereklidir. Eğer semptomlar şiddetlenecek olur ise hastalığın şiddetine göre hamilelik döneminde kullanılabilecek ilaçlar size takip eden romatoloji ve kadın doğum uzmanları tarafından önerilecektir. Saygılarımla
Merhaba hocam 24 yaşındayım sol dizim de ağrı var açıp kapatmada zorluk yaşıyorum ve çıtlama sesleri var menisküs yırtılması olabilir mi?
Sayın A. Badem; menisküs yırtıklarında esas teşhis koydurucu bulgu bazı hareketlerde diz ekleminde kilitlenme görülmesidir ancak bazen kilitlenme olmaksızın daha küçük menisküs yırtıkları da görülebilir. Burada kesin tanı koyabilmek için diz MRI tetkiki yeterli olacaktır. Saygılarımla
HOCAM, BEN GİZEM, 20 YAŞINDAYIM. ŞİFA BULMAK UMUDUNDAYIM. YARDIMCI OLUN BANA LÜTFEN. 9 AY ÖNCE BİLEKLERİM AĞRIMAYA BAŞLADIĞINDA MR ÇEKİLDİ SIVI ÇIKTI VE FİZİKSEL BULGULAR ROMATOİD ARTRİD DEDİRTTİ. 6 AY KULLANDIĞIM İLAÇLAR HİÇ BİR İŞE YARAMAYINCA İLAÇLAR KESİLDİ BEKLEMEYE ALINDI. KAN TAHLİLLERİM TAMAMEN TEMİZ. TÜM CRP RF VS TAM TOPLAMDA ŞU ANA KADAR 17 TÜP KAN ALINIP BAKILDI. ŞAŞIRTICI BU DURUMDA KAN SÜREKLİ TEMİZ ÇIKINCA FİZİKSEL BULGULARLA TAHLİLLER BİRBİRİNİ TUTMAYINCA İLAÇLAR İŞE YARAMAYINCA SONUÇSUZ KALDIM. HALA BİLEKLERİMDE SIVI VE ŞİDDETLİ AĞRILARLA YAŞIYORUM. LÜTFEN BİR YOL GÖSTERİN. KAZANDIĞIM ÜN. DAHİ GİDEMEDİM AĞRILARIM YÜZÜNDEN ÇOK MUTSUZUM:(
Sayın Gizem hanım; el bileklerinde ağrı nedeniyle yapılan tetkikler sonucunda anomali görülmemesi ve kullanılan tedavinin etkili olmaması hastalığınızın Romatoid Artrit olmadığını düşündürmekte. Bu gibi durumlarda yapılması gereken o eklem ve çevresindeki semptom veren dokulardan (sinovium vs) biyopsi yapılarak teşhis koymaya ve buna uygun tedavi planlamaya çalışmaktır. Saygılarımla
Merhaba hocam. Ben 20 yaşındayım yıllardır bacaklarım sızlıyor kan değerlerim de normal çıkıyor acaba ne olabilir kardeşimde, halamda, babannemde hep romatizma var genetik mi sizce yada ne olabilir? Teşekkürler.
Sayın Esra hanım; romatolojik hastalıkların büyük çoğunluğunda hastalığın aktif olduğu dönemlerde laboratuar değerlerinde değişiklik görülmektedir. Sizin kan tetkiklerinizde herhangi bir değişikliğin görülmemesi tanı yönünden romatolojik hastalık ihtimalini azaltmaktadır. Sizin şikayetlerinizin hangi hastalığa bağlı olduğu konusunda muayene etmeden herhangi bir şey söylemek yanlış olacaktır. Saygılarımla
Hocam merhaba, Sağ dizindeki ağrı nedeniyle mr çektirdim. Sonuç: 1- Patella medial fasette artiküler yüzde fissürleşme izlenmiş olup tip1 kondromalazi patella ile uyumludur. Eklem kapsülünde sıvı artışı izlendi. 2- femur medial kondil eklem kartilajında hafif incelme dikkati çekmiştir. 3- iliotibial bant komşuluğunda sıvı mevcuttur. 4- medial menisküs posteriori hornunda inferior eklem yüzeyine açılan oblik horizontal yırtık izlendi. Yorumunun için şimdiden teşekkür ederim
Sayın Ramazan bey; sağ diz ekleminizde başlangıç derecede kıkırdak aşınması (osteoartrit) ve menisküs yırtığı vardır. Uygulanacak tedavi şikayetlerinize göre planlanabilir. Saygılarımla
Merhabalar doktor bey benim bir sorum olucaktı kanımda ürik asit 6.9 çıktı 25 yaşındayım yedi ay önce doğum yaptım adetlerim doğumdan beri düzensiz ve emziriyorum bu kan tahlilini yaptırmadan ya bir yada iki gün önce bir seferlik kullanılan toz antibiyotik kullanmıştım idrar kültürümde de kristaller görülmüştü buna bağlı bir artış olabilir mi ürik asit emzirmeyle doğumla adet düzensizliğiyle veya bir gün önce içtiğim antibiyotikden dolayı ??? Ve bu 6.9 çok mu yüksek yani eklemlerime aşırı zarar verebilir mi ağrım yok şuan bu oran ağrı yaparmı şimdiden çok teşekkür ederim cevabınız için hayırlı akşamlar
Sayın Zehra hanım; doğum sonrasında ve emzirme dönemlerinde annelerin metabolizmalarında belirgin değişiklikler meydana gelir. Kanda ürik asit seviyesinin 6.9 seviyesinde bulunması çok yüksek bir değer değildir ve kısa dönemde ağrı veya eklem hasarı meydana getirmez. Bu nedenle benim önerim laboratuar tetkikinin tekrarlanması ve eğer yine normalin üzerinde bir değer gelecek olur ise o zaman diyet yaparak (pürinden fakir diyet) bir süre sonra yeniden ürik asit seviyesine baktırmanızdır. Saygılarımla
Merhaba hocam. Benim yaklaşık iki ay önce geceleri boynum tutulmaya başladı. Boynumun bu şikayeti gittikçe arttı ve ben bunu daha önceden tesbit edilen boyun fıtığına bağladım ancak zamanla bacaklarımda ve kollarımda özellikle üst kaslarımda giderek artan ağrı yanma ve güçsüzlük başladı. Öyle ki yatakta bir taraftan bir tarafa zorla dönüyorum sabahları özellikle çömelip kalkamıyorum. Doktorlar yeni bel ve boyun emarı çektirdiler onlarla alakalı olmadığını söyleyip romatizma ilacı verdiler şimdi onu kullanıyorum bu konuda sizden bilgi alabilir miyim? Teşekkür ederim
Sayın Gülseren hanım; anlatmış olduğunuz kadarı ile doktorlarınızın “Seronegatif Spondilartropatiler” gurubu hastalıklardan şüphelendiğini düşünüyorum ancak kesin tanı konulduktan sonra bazı sorularınıza cevap vermek daha uygun olacaktır. Saygılarımla
Artrit hastalığı için en iyi doktor ve hastane var mı varsa adını söylermisiniz
Sayın Halil bey; artritli hastaların takibi romatoloji kliniği olan tüm hastanelerde yapılabilmektedir. Saygılarımla
Merhaba hocam, ben 28 yaşındayım yaklaşık askerdeyken benim sol bacağımda bir ağrı olmaya başladı ve benim o zaman terhis olmaya 45 günüm kalmıştı. Tabi ondan önce hiçbir şeyim yoktu ve ben revire çıktım bana kas gevşetici ilaç verdi 1hafta kullandım iyi oldum daha sonra tekrar başladı ve şu an 7senedir ben bu ağrıları çekiyorum ve de gün geçtikçe daha da kötü oluyorum. İşte hocam son 2 yıldır benim kalçamda yani bu kasıt olan bölgede şiddetli ağrım oluyor bazen tutulmalar oluyor. Ayağımı hareket ettiremiyorum ayakta durduğumda merdiven çıkmakta oturup kalkmakta çorabımı ve ayakkabımı giymekte çok zorluk çekiyorum. Bir de hocam bu kalça tutulması başladığı zaman 3 veya 4 ay sürüyor ve bu zaman içerisinde işime gidemiyorum. Şu an yine sol bacağım tutulmuş ve bacağımı sağa veya sola doğru hafif çevirdiğimde sanki böyle elektrik çarpar gibi veya bıçak saplıyorlar kasığıma bu nedir hocam daha ne kadar çekicem ben bu ağrıları her şeye rağmen hayat yaşamaya değer saygılarımla hocam
Sayın Baran bey; anlatmış olduğunuz şikayetler kalça eklem aşınmasını (Osteoartrit) düşündürüyor. Bu nedenle Kalça MRI ile beraber ortopedi kliniğince değerlendirilmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
Hocam merhabalar ben AS hastasıyım. Simponi iğne kullanıyorum bebek düşünüyoruz. Simponide meteroksat varmı ve benim bebek için ilacı ne kadar süre önce bırakmam gerekiyor?
Sayın T. Er; Simponi içindeki etken madde olarak “golimumab” bulunmaktadır. Bu preparat içerisinde ilave olarak Methotrexate bulunmaz. Simponi preparatlarında hamilelik öncesinde bayan hastalar için yapılması gerekenler ayrıntılı olarak bildirilmişken, erkek hastalar ile ilgili olarak tedaviyi kesme veya devam etme konularında bilgi bulunmamaktadır. Bu nedenle konuyu tedavinizi planlayan doktorunuz ile görüşmeniz daha uygun olacaktır. Saygılarımla
34 haftalık gebeyim ilaç kullanamıyorum. Romatoid artrit hastasıyım ellerimde çok ağrı var uyuşma var
Sayın Gülcan hanım; Romatoid Artrit hastası olarak kesinlikle hamilelik döneminde de ilaçlarınızı bırakmamanız gerekir. İlaçlar kesildiğinde aktif hale gelecek hastalık sonucunda kalıcı eklem hasarı-deformite gelişme riski vardır. Bu nedenle en kısa sürede sizi takip eden doktorunuz ile temasa geçerek hamilelik dönemindeki tedavinizi planlamanız gerekmektedir. Saygılarımla
Merhaba hocam; 25 yaşındayım. Ağır çalışmalardan sonra dinlenip ayağa kalkmaya çalıştığımda ayak bileklerimde aşırı ağrı ve ayağa kalkamıyorum ancak 10 -15 dk şiddetli ağrıya dayanabilirsem alışıyor ve yürümeye devam ediyorum. Bu, gün içinde böyle devam ediyor. Ortopedi ve travmatoloji doktoru röntgende hiçbir şey olmadığını söyledi. Ağrı kesici verdi ancak hiç fayda etmiyor. Ne yapmam gerek ve hangi bölüme gitmeliyim?
Sayın Erdoğan bey; bahsetmiş olduğunuz şikayetler eklem kapsülü ve çevresindeki bağların aşırı zorlanma/kullanmasına bağlı ve normaldir. Eğer bu tür aktiviteleri devamlı yapmak zorunda iseniz o zaman düzenli olarak eklemleri ve çevresindeki yapıları kuvvetlendirici egzersizler/sporlar ile uğraşmanız gerekir. Saygılarımla
2 ay öncesinde belime uygulanan kuru iğne tedavisi sonrasında bel ve kalça-baldırlarda üşüme hissi oluştu her iki bacakta da. Daha öncesinde bir sorun yoktu. Kuru iğne tedavisi kuyruk sokumumda sert bir zeminden kalkarken oluşan ağrı nedeni ile yapılmıştı. FTR uzmanı bir Prof. tarafından uygulanmıştı. Nöroloji uzmanı tarafından EMG çekimi önerilmişti. Gecen hafta EMG çekimim yapıldı. Ayaklarda sinir iletimi ve iğne EMG yapıldı. Yazılı rapor henüz elimde değil ancak EMG çekimini yapan doktor bir sıkıntı olmadığını belirtti. Üşüme hissi süreklilik arz ediyor. Bu aşamada ne yapmamı tavsiye edersiniz hocam. Teşekkür ederim. İyi çalışmalar dilerim.
Sayın A. Ceyhanlık; EMG testi tanı koydurmaktan çok düşünülen tanıyı doğrulayıcı bir testtir bu nedenle öncelikle bu testin yapılmasını isteyen doktorunuzun görüşlerini öğrenmeniz ve daha sonra uygulayacağı tedaviyi beklemeniz gerekmektedir. Saygılarımla
Hocam Merhabalar hocam bir ay önce sol kol ağrısı parmak ağrısı ve uyuşmayla fizik tedaviye gittim emg çekildi fıtık teşhisi konuldu. İlaç kullandım sol kol ağrım geçti şimdide bacaklarda ağrı var hocam özelikle yürürken diz kapağında oluyor ayak ve parmaklarımda da çok hafif ağrı var geçen internetten baktığımda burger hastalığında da aynı belirtiler var acaba hastalığım o mu?
Sayın A. Çelik; pek çok hastalıkta alt ekstremitelerde ağrı meydana gelebilmektedir bu nedenle tek bir semptoma bakarak çok komplike hastalıkların teşhisini koymak doğru değildir. Eğer damarlar ile ilgili olarak bir sıkıntınız olduğunu düşünüyor iseniz damar cerrahisi kliniğinde değerlendirilmeniz içinizin rahatlaması yönünden uygun olacaktır. Saygılarımla
Mr sonucunda;Tibia posteromedial kesimde orta hatta yakın düzeyde 13×6mm ebatlı ,periferi skleroze,T1A hipointens, T2A hiperintens lezyon mevcuttur(nonossifiye fibrom?).Kan tahsilinde ise;RF teorik adı RF ,sonuç 26 ,durumu H,referans aralığı 0.0-14.0 ,birim IUml yazıyor .Şimdiden teşekkür ederim :-) :-)
Sayın B. Bülbül; MRI sonucunuz ile beraber bir ortopedi kliniğinde değerlendirilmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
Merhabalar ben 26 yaşındayım. Benim 4-5 yıldır geçmeyen kol ağrılarım var çok kez doktora gittim hepsi farklı farklı teşhisler koydular içlerinden 2 tane doktor aynı fikirde fibromiyalji var dediler bana symra adında ilaç verildi 3 yıl önce ama faydasını göremedim geçmediğini söylediğimde psikolojik takma dendi. Ama ağrılarım çok şiddetli geçmeyen bir kol ağrım ve bitmeyen halsizlik yorgunluk uyku sorunum var. Bana yardımcı olurmusunuz tam olarak neyim olduğunu bilmiyorum ve artık doktora gitmekten korkar oldum bir şey bulamıyorlar ama her defasında da farklı farklı hastalığım olduğunu söylüyorlar. Verdikleri ilaçlar iyi gelmiyor son umudum sizsiniz yardımcı olur musunuz?
Sayın E. Bozkurt; tek başına kol ağrısı Fibromiyalji Sendromu tanısı koyabilmek için yeterli değildir. Bana anlatmış olduğunuz kadarı ile sizde hastalığınızın tanısı ile ilgili sorunlar yaşanmakta. Benim önerim yeni baştan muayene olarak sorunu çözmeye çalışmanızdır. Saygılarımla
Hocam merhaba, kuyruk sokumunda acı ve kalçadaki tutulmalarım sebebiyle doktora gittim, mr çekildi sakroileit teşhisi kondu. Aynı zamanda sedimentasyonum 47ye çıkmıştı. İlaç olarak 6 aydır salazopyrin kullanıyorum. Eskisi kadar şiddetli ağrı veya tutulmam olmuyor, sedimentasyonum şu an 33. ilaca devam etmem gerekir mi? Hocam ayrıca buna sedef hastalığım sebep olmuş olabilir mi? ve ilerde Ankilozan Spondilit hastası olma durumum var mı? Teşekkürler.
Sayın Suna hanım; sedef hastalığına bağlı olarak sakroileitis gelişebilir. Halen kullanmış olduğunuz Salazopyrin’e sizi takip eden doktorunuz karar verene kadar devam etmelisiniz. Sedef hastalığına bağlı eklem tutulumunun (Psöriatik Artrit) bazı formlarında Ankilozan Spondilite benzer şekilde omurga tutulumu görülebilmektedir ancak bu takipler esnasında tespit edilebilir. Saygılarımla.
BİLATERAL SAKROİLİAK EKLEM MRG ÇEKTİRDİM. SONUÇ: Sağ sakroiliak eklem inferior kesimde iliak yüzde, sol sakroiliak eklem inferior kesimde karşılıklı yüzlerde kemik iliği ödem mevcut olup IVGd enjeksiyonu sonrası bu alanlarda kontrast tutulumu saptanmıştır. Bu nedir, tedavisi nasıldır. Ne yapmam gerek. TEŞEKKÜRLER.
Sayın Ö. Keskin; MRI sonucuna göre sizde “Sakroileitis” tespit edilmiş, bunun hangi hastalığa bağlı olduğu ve tedavisine yönelik olarak sizden tetkiki isteyen doktorunuz ile görüşmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
Merhaba hocam. Ben 48 yaşındayım dizlerimin üstünde 30 senedir çalışan bir işçiyim. Dizlerim devamlı ağrıyordu buz koyarak idare ettim yıllarca. Son zamanlarda dizim kilitlenmeye başladı müthiş ağrılar oldu MR çekildikten sonra iki dizimde meniskus yırtıkları varmış kistlen birlikte ameliyatsız geçmiyeceğini söylediler bende ameliyat oldum sol dizimden 28/02/2014 önce ağrı fazla hissetmedim hemen yürüdüm bu arada fizik tedaviye devam ettim bu sefer oturup kalkınca ve merdiven inip çıkınca müthiş ağrılar olmaya başladı kortizon iğnesi yaptırdım 3 tane de iğne verdiler haftada bir vurdurdum bu arada sağ dizimde ağrılar dayanılmaz hale geldi sağ dizimden de 28/08/2014 meniskus ameliyat oldum diz kilitlenmesi geçti gece ağrımıyor şu anda fizik tedavi görüyorum havuzda ama dizlerim merdiven inince ve oturup kalkınca acayip ağrımaya başladı bütün bu ağrılar neden hocam mesleğime dönebilir miyim bende ne gibi hastalık olabilir hocam yürüdükçe bazen dizlerim boşa çıkıyor ayakta dengede bazen duramıyorum bütün bunların sebebi ne hocam ayağıma bilgisayarda ölçüm yaptılar somel bile koydurdum hocam beni bilgilendirirseniz memnun olurum saygılarımla
Sayın A.R. Özdemir; geçirilen operasyonlar sonrasında her iki bacak adelelerini (quadriceps) kuvvetlendirici egzersizler yaparak daha önceden ortaya çıkması muhtemel kas zayıflıklarını ortadan kaldırmanız gerekirdi ancak bana anlatmış olduğunuz bilgilerde hiç egzersizden bahsetmiyorsunuz. Bu koşullar altında benim önerim en kısa sürede ekleme aşırı yük bindirmeden bacak kaslarını kuvvetlendirici egzersizlere başlamanızdır. Saygılarımla
Hocam merhaba, bende romatizma yok fakat 1 buçuk ay önce hastanede yattım bacaklarımın ağrısı ve uyuşukluğu için sırtımdan sıvı aldılar tüberküloz menenjit teşhisi koydular. Şimdi ise kalçadan ayak parmaklarıma kadar uyuşuk diz kapağımdan ayak parmaklarıma kadar hareket edemiyor ve basamıyorum hiç yürüyemiyorum sinir damarımda kalınlaşma olduğunu söylediler. 1 sene de ilaç tedavi tüberkuloz ilaçlarını kullanıyorum fizik tedavi önerdiler sizce ben yürüyebilecekmiyim bu rahatsızlığım sinir damarlarıma etki etmesi doğrumudur en önemlisi yürücekmiyim hocam. Lütfen yardımcı olun
Sayın Derya hanım; geçirilen menenjit sonrasında ortaya çıkan sekel bulgulara yönelik olarak en kısa sürede Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon programı uygulanmalıdır. FTR seansları ile kaybedilen fonksiyonlar yerine konmaya çalışılır. Saygılarımla
Merhaba hocam. Ben 16 yaşındayım ve yaklaşık 3 aydır dizlerimde şiddetli ağrılarım oluyor. Doktorun bana dizimde lezyon ve romatizma olduğunu söyledi ve 2 krem verdi. Şu anda ağrılarımın şiddeti arttı ne önerirsiniz? Teşekkür ederim.
Sayın B. Bülbül; 16 yaşında diz ağrısına neden olabilecek nedenlerin ayırıcı tanısı için öncelikle diz eklem radyografisi çektirilerek bazı kan testleri yapılmalıdır. Ancak bundan sonra kesin bir neticeye varılabilir. Saygılarımla
MERHABA HOCAM ROMATOLOJİDE EMG TESTİ İSTEDİLER AMA KASLARA İĞNE BATIRILARAK YAPILAN 4 SAAT SÜREN Bİ İŞLEMMİŞ .ÇOK ACILI Bİ İŞLEMMİ VE BU İŞLEM ACILI İSE NARKOZLA YAPILABİLECEK BİŞEY Mİ ACABA VE BU TEST SONUCU BACAĞIMDAKİ AĞRININ SEBEBİ ORTAYA ÇIKARMI ACABA ÇÜNKÜ KORKTUM ÇOK ACI VERECEK Bİ İŞLEM DEDİKLERİ İÇİN ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER.
Sayın E. Erdal, Elektromiyografi veya kısaca EMG kasların ve sinirlerin elektrofizyolojik özelliklerini inceleyerek tanı doğrulanmasında yardımcı olan bir testtir. Doğrulanması istenen tanıya göre yüzeyel elektrodlar veya iğne elektrodlar kullanılarak yapılan bu test, uygulanan bölge ve doğrulanacak tanıya göre 15 dak ile 1 saat arasında sürebilir ve kalçadan iğne yaptırmaktan daha ağrılı bir işlem değildir. Dolayısıyla bu tetkikten çekinmenize gerek yoktur. Saygılarımla
Merhabalar sayın hocam ben 29 yaşındayım sabah uyandığım zaman sağ ve sol el bileklerimin eklem yerlerinde aşırı derecede bir ağrı hissediyorum, nerdeyse bileklerimi yerinden çıkartıp koparasım geliyor ama yataktan kalkıp hareket etmeye başladığım zaman 10 dk bile sürmeden ağrı sızı herşey kayboluyor bütün ağrılar kendisini unutturuyor. Her sabah uyandığımda aynı durumla karşılaşıyorum. Bazen ayak bileklerimde oluyor lütfen hocam ne yapmalıyım.
Sayın S. Avcı; eklem ağrıları çok farklı nedenlere bağlı olarak meydana gelebilir. Örneğin eklem ağrısı ile beraber şişlik var ise veya şişlik ile beraber kızarıklık da var ise ayırıcı tanıda çok farklı seçeneklerin ekarte edilmesi gerekir. Bu nedenle öncelikle muayene olmanız ve sonrasında yapılacak kan tetkikleri ile bir uzman tarafından değerlendirilmeniz gerekir. Saygılarımla
Merhaba 18 yaşındayım benim şikayetim yaklaşık bir haftadır bacaklarım özellikle diz, diz üstü ve altı baldırlarım basenlerim ağrıyor kalçama kadar çıkıyor ağrılar ve iki gündür kolumda da ufak ufak ağrılar başladı ve bunun üzerine regl oldum bu yüzden midir teşekkürler
Sayın Semra hanım; bayanlarda mensturasyon periyodları ile senkron olarak gelişen ekstremite ağrılarından bahsedilmektedir ancak sizde de aynı durumun geçerli olduğunu öne sürebilmek için öncelikle muayene ve laboratuar incelemeleri gerekmektedir. Saygılarımla
Ayak bileğim bir yıl önce incinmişti. Havalar soğuyunca ayrı yapmaya başladı ne yapmalıyım?
Sayın M. Dolu; bu tür şikayetlerde eklemin durumunu tespit etmek gerekir. Bu nedenle öncelikle MRI ile eklem kapsülü ve çevresindeki bağların sağlamlığı görüntülenmelidir. Saygılarımla
Merhaba ayak bileklerimden kalçama kadar tüm yerim ağrıyor özellikle diz diz altı ve diz üstü yerler son zamanlarda basenlerim ağrımaya başladı neyden kaynaklanıyor olabilir 17 yaşındayım teşekkürler şimdiden
Sayın Nurgül hanım; pelvis (leğen kemiği) ve kalça eklemlerinden başlayarak aşağı bölgelere de yayılan ağrılar çok farklı nedenlere bağlı olabilir. Bu nedenle öncelikle yapılması gereken ayrıntılı bir muayene sonrasında bu şikayetlerin inflamatuvar nedenlere mi (romatolojik hastalıklar) yoksa mekanik nedenlere mi bağlı olduğunu ortaya koyabilmek için bazı spesifik kan testleridir. Sonrasında çıkacak sonuçlara göre daha ileri incelemeler gerekebilir. Saygılarımla
Romatoit artrit hastasıyım yeni doğum yaptım ağrılarım var doktor deltacortril içebilirsin dedi ama ben korkuyorum sizce içmem bebeğim için sakıncalı mı?
Sayın Dilek hanım; gebelik ve takip eden doğum sonrasında kullanılacak deltacortril anne sütüne geçerek bebek tarafından alınabilir. Ancak burada eğer anneye sağlayacağı fayda olası riskleri karşılamaya yeter ise kullanımı önerilmektedir. İlacın kullanılması ile ilgili karar siz ve sizi takip eden doktor tarafından verilmelidir. Sizin için ilacın orijinal prospektüsünde yazanları da ilave ediyorum. Saygılarımla “Because of the potential for serious adverse reactions in nursing infants from corticosteroids, a decision should be made whether to continue nursing, or discontinue the drug, taking into account the importance of the drug to the mother.”
Merhabalar 17 yaşındayım bacaklarımda son bir haftadır ağrılar var kalçama doğru çıkıyor özellikle diz çevrem ve alt bacak ağrılarım iki gündür üst bacak ağrılarım ağrımaya başladı sizce nedir bu yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler
Sayın Gülşah hanım; kalça, diz ve ayak bileği gibi eklemlerde farklı nedenlere bağlı olarak ağrılar olabilir. Özellikle sizin yaşınızdaki hastalarda bu ağrıların ayırıcı tanısını yapabilmek için bazı romatolojik laboratuar tetkiklerine ihtiyaç vardır. Bu nedenle benim önerim öncelikle bir romatoloji kliniğinde şikayetlerinize yönelik olarak incelenmenizdir. Saygılarımla
İyi çalışmalar. 47 yaşındayım. Ayaklarımda nöropati var. Ellerimde de geceleri ağrıdan yastığı yorganı tutamıyorum. Çok şişiyor ve kapanmıyor. Nedeni ne olabilir ve hangi bölüme gitmeliyim. Şimdiden teşekkürler.
Sayın E. Soysal; basitçe anlatacak olursam duyu veya motor sinirlerin patolojisine nöropati denir. Çok farklı nedenlere bağlı olarak nöropati tablosu ortaya çıkabilir. Eğer nöropatiye sebep olan hastalık araştırılarak tespit edilebilir ise ona yönelik tedavi uygulanır ancak pek çok hastalık durumunda bu mümkün olmaz ve bu nedenle nöropatinin semptomlarına yönelik tedavi ile yetinmek zorunda kalınır. Sizin durumunuzda tetkiklerin başlaması gereken bölüm Nöroloji klinikleridir. Saygılarımla
YAKLAŞIK İKİ YILDIR HALSİZLİK BİTKİNLİK YORGUNLUK ELLERİMDE VE KOLLARIMDA VE BACAKLARIMDA UYUŞMA HİSSİ DİLİMDE YANMA HİSSİ ELLERİM SOLUK BİR RENK ALIYIOR DAHA SONRA MORARIYOR VE ARDINDA KIZARIP YANMA HİSSİ OLUŞUYOR HER TÜRLÜ DOKTORA GİTTİM BİR TANI KONULMADI NE YAPMALIYIM
Sayın B. Barış; Öncelikle Genel Dahiliye kliniğinde muayene olmanız gerekmektedir. Orada bir patolojik bulgu tespit edilemez ise bir romatoloji kliniğinde ayrıntılı muayene ve tetkik edilmeniz gerekir. Saygılarımla
Sayın Hocam, sol bacağımda ağrı nedeni ile doktora gittim. Çekilen MR sonucum şöyle Lumbo- Sakral spinal MR: L4-5 seviyesinde anuler rüptürün eşlik ettiği diffüz bulging zemininde geniş tabanlı santral protrüzyon izlenmekte olup, bilateral nöral foramenler spinal kanal AP çapı tabiidir. L5-S1 seviyesinde anuler rüptürün eşlik ettiği diffüz bulgıng zemininde geniş tabanlı santral protrüzyon izlenmekte olup, bilateral nöral foramenler spinal kanal AP çapı tabiidir. Diğer intervertebral disklerin posterior konturları normal olup dural kese ve nöral elemanlara bası saptanmadı. Ventral epidural yağlı doku ve nöral foramenler acıktır. Konus medullaris normal düzeyde ve sinyal intensitesi doğaldır. Paravertebral yumuşak dokulara ait patoloji saptanmadı. MR sonucumum değerlendirmede yardımınızı talep ediyorum. Saygılarımla.
Sayın N. Çıldır; yapılan MRI sonucuna göre belinizde 2 seviyede disk patolojisi mevcut. Muayene bulgularınızı bilmemekle beraber, FTR programından yarar göreceğinizi düşünüyorum. Saygılarımla
Sayın Hocam, AS nedeniyle 6 yıldır Humira tedavisi uygulanıyor. Kan tahlillerim normal çıkıyordu. 6 ay öncesi sol ayağımın ikinci parmağında ağrı ile birlikte kemik büyümesi, parmakta eğrilik başladı. Ortopedi uzmanına gittim. Ürik asit değeri 8.1 idi. Bu değerin fazla olmasından dolayı parmakta ağrı ve eğriliğin olduğu ifade edildi. Dahiliye doktoruna sevk edildim. Diyet tedavisi verdi. Proteinden fakir diyeti iki aydır takip ediyorum. Parmaktaki ağrı ve eğrilme devam ediyor. Ne yapmamızı öneririsiniz? Kemikte başlayan kanser riski olabilir mi? Ailede kalıtımsal bir vaka yaşanmadı. Yol gösterici yorumlarınızla yardımcı olabilirseniz sevinirim. Saygılarımla,
Sayın M. Bayrak; muhtemelen ayak parmağınızda gut hastalığına bağlı artrit ve deformite gelişmiş. Tek başına diyet ile ürik asit seviyesini normale getirmeniz mümkün değildir, bunun yanında ürik asit seviyesini düşürecek ilaç tedavisi de kullanmanız gereklidir. Saygılarımla
Merhabalar, ben 3 ay önce doğum yaptım. Doğum yaptıktan sonra yataktan bebeğimi emzirmeye kalkamıyorum kaskatı kesiliyorum sanki boynunda aşağısı felçli gibi ağrıdan ölüyorum Tabi mecbur olduğum için zorla kalkıyorum yataktan sonrada normale dönüyorum hala sırtında iki kürek arasında hala devam ediyor birde sağ dizimde kilitlenme oluyor hangi bölüme gitmeliyim birde sizce neyim var.
Sayın S. Bodur, şikayetleriniz ile ilgili olarak öncelikle Fizik tedavi ve Rehabilitasyon bölümünde muayene olmanız gereklidir. Sonrasında gerekirse onlar sizi diğer bölümlere yönlendirebilirler. Saygılarımla
Radius ucu kırığı oluştu 3 ay önce kolum alçıdan çıkalı 2 ay oldu kolumu açıp kapatamıyorum fizik tedaviye gittim 12 seans ama çok acı çektiğim için ve kolumda oluşan şişlikler morluklar sebebiyle bıraktım anestezi altında açma yapıldı koluma ama 1 hafta oldu sonuç aynı lütfen bir şey söyleyin artık böyle mi kalacak zamanla geçer mi? KOLUM TAM DÜZ OLMUYOR BAYA İLERLEME OLDU AMA TAM DEĞİL
Sayın Can bey, kırık sonrası eklem uzun süre hareketsiz kaldığından dolayı bir miktar hareket kısıtlılığı olması doğaldır ancak bunun ne kadarının hatalı kaynama (malunion) nekadarının ise hareketsizliğe bağlı olduğunun teşhisini koyabilmek için grafi ile yeniden değerlendirilmeniz gerekir. Benim kanaatime göre 12 seans FTR programı yeterli değildir. Saygılarımla
DEĞERLİ HOCAM YAKLAŞIK 1 YILDIR ROMATİZMA TANISINDAN DOLAYI 15 mg METOARTmg KULLANIYORUM SAĞ EL BİLEKLERİMDE ŞİŞKİNLİK VAR BAZEN 2 Kg BİRŞEYİ DAHİ KALDIRAMIYORUM. SABAHLARI EL BİLEKLERİMDEKİ ŞİŞKİNLİK NEDENİYLE ELİMİ FAZLA KULANAMIYORUM. BAZEN BUZ SÜRÜYORUM ŞİŞKİNLİK BİRAZ GİDİYOR FAKAT İŞİMDEN DOLAYI BİLGİSAYAR KULLANIĞIM ZAMAN TEKRAR AYNI YER TEKRAR ŞİŞİYOR BUZ TEDAVİSİNİ TAVSİYE EDİYOR MUSUNUZ. BAŞKA BİR TEDAVİSİ VAR MI METOART LA GEÇERMİ KREM VERİLMİŞ ONUN FAYDASI OLMAZ DİYE KULLANMIYORUM. YARDIMCI OLURSANIZ ÇOK SEVİNİRİM SAYGILAR. KALDIRAMIYORUM. BUZLU TEDAVİ UYGULUYORUM
Sayın C. Akpolat; Romatoid Artrit (RA) esas olarak eklemlerde ağrı ve şişlik ile beraber seyreder, hastalık aktivitesi ortadan kalktığında ise bu şişlikler ve ağrılar ortadan kalkar. Hastalık ileri dönemlerinde uzun süre kontrol altına alınmayan/alınamayan hastalarda eklemlerde şişlik kalıcı hale gelebilir ve deformiteler (şekil bozuklukları) gelişir. Sizin durumunuzda eğer hastalık aktif olarak devam ediyor ise o zaman ilaç dozunu arttırma veya başka ilaçlar ile kombine ilaç tedavisine geçilmesi veya ilaç değişikliği seçeneklerinde birisinin tercih edilmesi gerekir. Aktif inflamasyon gösteren eklemlerin üzerine uygulanacak soğuk tedavisi (buz tedavisi) inflamasyonun gerilemesinde ve ağrının azaltılmasında yardımcı olur. Eklem üzerine uygulanacak topikal tedavinin (krem vs) hastalık aktivitesi üzerine bilimsel olarak kanıtlanmış bir etkisi yoktur. Saygılarımla
Hocam Merhaba, Ayak bileğimdeki şişlik için doktora görünmüştüm. Aşağıda MR sonucumu sizinle de paylaşmak istiyorum. Ayrıca kan tahlilimde cr protein ve sedimatasyon yüksek çıktı. Benim yalancı gut olduğumu düşünüyorlar. Siz nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu sonuçlara göre ne tavsiye edersiniz? 3 Tesla MR cihazında Ayak Bileği Kontrastsız MR inceleme yapıldı. Kemik yapılarda dejeneratif epin formasyonları izlenmektedir. Ayak bileğinde anterior ve medial kesimlerde belirgin olmak üzere subkutan yumuşak doku ödemi mevcuttur. Minimal retrokalkaneal bursit mevcuttur. Talokalkaneal ve talonavikuler eklem sıvıları artmıştır. Talusta posterior kesimde 8x3.5 mm boyutlu kompakt kemik adacığı saptandı. Epin kalkanei izlendi. Tibiotalar eklemde kondromalaziye bağlı T2 sinyal intensite değişiklikleri izlenmiştir. Medial kompartmanda daha belirgin olmak üzere tibiotalar eklemde hyalin kıkırdakda kalsifikasyon birikimi ile uyumlu T1-T2 hipointens ince bir hat izlenmekte olup direkt grafide de medial kompartmanda kondral kalsifikasyon mevcutdur. Kondrokalsinozis ile uyumludur. Anterior talofibuler ligamanda parsiyel yırtık ile uyumlu incelme ve düzensizlik gelişmiştir. Kalkaneofibular ligaman kalındır. Kuboid kemik lateral komşuluğunda 7.5x4.5 mm, navikuler kemik anteromedial komşuluğunda 9x4.5 mm boyutlu boyutlu ganglion kistleri izlendi. Fleksör hallusis longus tendonunda yer yer darlıklar ve fuziform dilatasyonlar gösteren tendon kılıf sıvısında belirgin artış, stenozan tenosinovit ile uyumlu değerlendirildi. Tibialis posterior tendonunda da tenosinovit ile uyumlu tendon kılıf sıvısı hafif artmıştır. Ön ve arka grup ligamanlar interosseöz ligaman normal olarak görüldü.Talofibular ve subtalar eklem ilişkileri doğaldır. Diğer kemik yapılarda patolojik sinyal değişikliği görülmedi. Adale grupları doğaldır. Sonuç: Tibiotalar eklemde kondromalaziye bağlı T2 sinyal intensite değişiklikleri izlenmiştir. Medial kompartmanda daha belirgin olmak üzere tibiotalar eklemde hyalin kıkırdakda kalsifikasyon birikimi ile uyumlu T1-T2 hipointens ince bir hat izlenmekte olup direkt grafide de medial kompartmanda kondral kalsifikasyon mevcutdur. Kondrokalsinozis ile uyumludur. Fleksör hallusis longus tendonunda yer yer darlıklar ve fuziform dilatasyonlar gösteren tendon kılıf sıvısında belirgin artış, stenozan tenosinovit ile uyumlu değerlendirildi. Tibialis posterior tendonunda minimal tenosinovit. Talokalkaneal ve talonavikuler eklem sıvılarında artış. Epin kalkanei. Anterior talofibuler ligamanda parsiyel yırtık ile uyumlu incelme ve düzensizlik. Kuboid kemik lateral komşuluğunda 7.5x4.5 mm, navikuler kemik anteromedial komşuluğunda 9x4.5 mm boyutlu boyutlu ganglion kistleri.
Sayın Ahmet bey; MRI bulgularınız pseudogout olarak değerlendirilebilir. Tedavi sizi takip eden doktorunuz tarafından planlanmalıdır. Saygılarımla
MERHABA, BENDE ANA antinükleer antikor pozitif çıktı ve kollajen bağ dokusu hastalığı teşhisi kondu. Özellikle nemli havalarda sırt ense ve kollarıma yayılan ağrılar oluyor. 6 yıldır plaquenil tablet kullanıyorum. En son göz muayenemde sol gözümde ilaç birikimi olduğu söylendi. Yarar ve zararın düşünecek olursak ilacı bırakmam mı gerekir. Öneriniz ne olacaktır
Sayın N. Çıldır; tek başına ANA pozitif bulunması bir romatolojik hastalık göstergesi değildir, pek çok başka hastalık yanında bazen sağlıklı kişilerde de ANA pozitif olarak bulunabilmektedir. Sizde başka hangi semptomların bulunduğunu bilmemekle beraber, eğer gözde hidroksiklorakin (Plaquenil) birikimi başlamış ise bu ilaç tedavisinin kesin olarak bırakılması gerektiğini gösterir. Saygılarımla
Hocam 2.5 ay prednol (başlangıç dozu 32mg dı ) ve 2.5 ay plaquenil kullandım. El titremesi başladı çok hafifti . Plaquenil içtiğim son 1 ay içinde stilizan ve paxil de kullandım. Sonra önce plaquenili kestim 2 hafta sonra da stilizan ve paxili kestim. Şimdi el titremem biraz arttı ve ben üniversite öğrencisiyim (hemşirelik 3. sınıf) beyin ve servikal mr çektirdim ve tiroid hormonlarına baktırdım herhangi bir sorun yok. Bu el titremesi kullanmış olduğum prednol plaquenil stilizan ve paxil yüzünden midir?
Sayın H. Çelik; hangi nedenlere bağlı olarak 2.5 ay süreyle prednol ve plaquenil kullandığınızı bildirmemişsiniz ancak bu ilaçların yan etkileri arasında tremor yoktur. Benim önerim mediko-sosyal aracılığı ile üniversiteniz Nöroloji Anabilim Dalında yeniden muayene olarak değerlendirilmenizdir. Onlar gerekli ilaç tedavisini başlayacaklardır. Saygılarımla
Hocam merhabalar annemin parmaklarında çomaklaşma şişlik vardı önce kısmen beyazlıyor sonra morarıyordu reynoud fenomeni teşhisi konuldu bir de 1 yıldır sırt ağrısı vardı 1 ay önce kuru kesik kesik öksürük başladı dr reynoudun akciğer tutulumu yaptığını söyledi bu tutulum sanırım pulmoner fibrozis bu çok ciddi bir tablo gibi duruyor hocam annem deltacortil celcept coraspin kullanıyor akciğerdeki fibrözün ilerlemesi durdurulabilir mi yoksa ilaçla bu mümkün değil midir? Ne olur yardım edin hocam çok üzülüyorum çok merak ediyorum günlerdir araştırıyorum gece uykusu haram oldu :(
Sayın İlknur hanım; Hipertrofik Osteoartropati çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan akciğer hastalıklarının eklem bulgusudur. Esas hastalık ortadan kaldırıldığında diğer bulgularında ilerlemesi durur. Annenizin pulmoner fibrozis’e yönelik olarak kullandığı ilaçlar sonrasında eklem şikayetleri ortadan kalkacaktır. Pulmoner fibrozis hastalığı ise gerek kullanılan ilaçlar gerekse hastalığın kendisi nedeniyle yakın takip gerektirmektedir. Saygılarımla
Değerli Hocam Ben 32 yaşındayım. Bundan 6 ay Önce kollarımdaki Eklem ve Dirsek Kısımlarındaki Yanma ve Sürekli Gerilerek Ağrı Yapması ve Sürekli Ağrıların ve Yanması Olması ayaklarımın Altında Geceleri Sürekli Yanması ile Duvarlarda Gezdirmem Gündüz ve Eklem Yerlerinde Kasılma-Yanma ve Uyuşmanın Olması Nedeni İle Çapa İç Hastalıklarına Çıkmam Sonuncunda Tahlillerim Negatif Çıktı. Fakat Duramıyorum Sürekli Eklem Yerlerimdeki Özellikle Sağ-Sol Kol Birleşimindeki Omuz ve Dirseklerdeki Sürekli Ağrı ve Yanma Ellerde Uyuşma Kasılma Geceleri Ayaklarda Yanma Olması Sonucunda Tekrar Cerrahpaşa Tıp Fakültesine Çıkmam Sonucunda İç Hastalıkları Romotolojiye Yönlendirdi. Romatoloji Bölümünde Raporlu 1-SALAZOPYRİN 2-NAPROSYN FORT 3-PERŞEMBE TOK 6 TABLET 4-CUMA FOLBİOL İLTİHAPLI KİREÇLENME VE İLTİHAPLI ROMATİZMA TEŞHİSİ KONULDU. Fakat Ben Bu İlaçları Kullandıkça Ağzım Kuruyup Ağzımda Yaralar Geceleri Ayaklarımda Daha Çok Ateşlenme Ağrılarım Kesileceği Yere Daha Çok Artmaya Başladı. Sabahları Vucudum Yanıyor Kilitlenmiş bir şekilde Eller Yanıyor Gözlerim Yanıyor İyileşeceğim Yerde İlaçlar Daha Çok Olmayan Belimdeki Ağrılarıda Harekete Geçirerek Dahada Kötü Yapıyor. Artık Ne Yapıp Kime İnanıp Güvenerek İlaçları Kullansam mı Kullanmasam Mı Çok Kötü Durumdayım. Bu Rahatsızlık Başlayalı Tahlile Göre 6 Ay Olmuş. Nasıl Tedavi Görerek veya Kimden Destek Alarak Bu Hastalığı Yenebilirim. Yardımlarınızı Rica Ediyorum. @gmail.com adresime mail olarak cevaplamanızı rica eder iyi çalışmalar dilerim.
Sayın Z. Tüten; anladığım kadarı ile size Romatoid Artrit (İltihaplı eklem romatizması) teşhisi konularak tedaviye başlanmış. Aslında ayrıntılı olarak muayene etmeden kesin bir değerlendirmede bulunmak mümkün değilse de eklem şişliği olmaması ve yapılan laboratuar tetkik sonuçlarının normal sınırlarda bulunması teşhis ile ilgili bir sıkıntı yaşandığını düşündürmekte. Bu nedenle benim önerim ilaçlara devam etmeden önce yeniden değerlendirilmenizdir. Saygılarımla
Hocam, bana da RA tanısı konuldu. Temmuz ayından beri Delta Cortil 5mg, Melox 15 mg ve balık yağı kullanıyorum. Temmuz, Ağustos, Eylül aylarında Yalıkavak'ta idim ve elimdeki şişlikler hemen geçmişti, ağrım da olmuyordu. Ekim ayında Ankara'ya döner dönmez tekrar atak yaptı, doktorumun daha önce verdiği ama kullanmadığım Arava ile Plaquenilden birer adet kullanmaya başladım. Ayrıca CalsiNet-D3 kullanıyorum. Bu bahsettiğim ilaçların hepsini içmeme rağmen hangi eklemimi biraz zorlasam hemen ağrı başlıyor. Ağrılar başlangıca göre çok hafif sayılır ama devamlı var. Benim sormak istediklerim; Flantedin adlı ilacın yan etkilerinin daha az olduğunu okudum, Delta Cortil yerine onu kullanmam daha iyi olur mu? Ayrıca Arava prospektüsünde Plaquenil ile kullanımı önerilmez diyor ama ben ikisinden de birer tane kullanıyorum, sakıncası var mıdır? Bu arada bende eskiden beri kemik erimesi var, bu ilaçlara başlamadan önce ölçtürmüştüm, -0/02 ler var, doktorum Fosamax da kullanmamı istedi ama diş eti problemim var, bunun yerine K2 vitamini kullansam iyi olur mu? Bu hususlarda bilgi verirseniz çok mutlu olucam, saygılarımla.
Sayın T. Mertok; Flantadin etki ve yan etki bakımından Deltacortril’den daha geridedir, hastalık aktivitesinin baskılanması yönünden ilaç değiştirmeniz ilaç dozunda yeni ayarlamalar yapılmasına gerek gösterebilir. Arava ile beraber Plaquenil kullanılması doktorunuzun hastalık aktivitesini baskılamaya yönelik bir tercihidir ve yan etkileri yönünden izlendiğinizde bir sakıncası yoktur. Sizi kemik erimesi olarak nitelendirdiğiniz osteoporoz/osteopeni de önemli olan T skorudur ve kortikosteroid tedavisi kullanmanızdan dolayı beraberinde önlem olarak kemik metabolizmasına yönelik ilave tedavi almanız gerekir. Bütün ilaçların yan etkileri vardır ve burada önemli olan bir tedaviyi planlarken elde edilecek fayda/zarar oranının göz önünde bulundurulmasıdır. Saygılarımla
Ben 16 yaşını doldurdum 17 yaşından gün aldım ve yeni evlendim ve hamile olduğumu öğrendim aynı zamanda ben deposilin 1.2 iğnesi vuruluyorum bunun benim ve çocuk için zararı var mı ne yapmalıyım?
Sayın F. Yıldız; Depo penisilin preparatı Deposilin’in etken maddesi olan benzatin penisilin G gerek hamilelik öncesi gerekse hamilelik döneminde kullanılabilir. Endişelenmenize gerek yoktur. Saygılarımla
Hocam benim yıllardır sedefe bağlı romatizmam var humira ve mtx kullanıyorum, fakat geçtiğimiz yıllar içerisinde çok düzenli kullanmadım gerek duydukça yaptım bir iki iğne şimdi istem dışı hamile kaldım, acaba bebekte bir sakatlık söz konusu olabilir mi ne yapmam gerekir şimdiden teşekkürler
Sayın N. Kaya; yapılan çalışma sonuçlarına göre Methotrexate kullanan hastalarda hamilelik sakıncalı olabilmektedir ve bayan hastaların ilacı kullanırken ve bırakmalarından sonra en az 1 adet dönemi kadar hamile kalmamaları önerilmektedir (Pregnancy should be avoided if either partner is receiving methotrexate; during and for a minimum of three months after therapy for male patients, and during and for at least one ovulatory cycle after therapy for female patients.) Humira kullanırken hamile kalmanın bebek üzerinde sakıncalı bir etkisi tespit edilmemiştir ancak hamilelik döneminde ilaca devam etme konusunda doktorunuz ile görüşmeniz gerekmektedir. Mevcut durum hakkında ise ne yapılacağına karar vermeden önce sizi takip eden romatoloji ve kadın doğum uzmanları ile görüşmenizi tavsiye ederim. Saygılarımla
Hocam uzun bir süredir iki ayağımda da ayaklarımın altında üşüme buz gibi oluyor kalın çorap kışlık ayakkabı giyiyorum yinede aynı bazen diz kapaklarım ve biraz üslerinde de acıma ve üşüme var 1 yıldır böyle çok doktor gezdim kan tahlilleri mr emg yapıldı ama hepsi temiz çıkıyor sıcak havalarda bile ayaklarımız altı buz gibi ve bazen ağrıda yapıyor bağırsaklarımda devamlı bozuk fizik tedavi romatoloji nöroloji hepsini gezdim kullandığım ilaçlarında bir etkisi olmadı hangi bölüme gideceğimi şaşırdım
Sayın Ö. Ateş; yapılan tüm muayene ve tetkiklerin sonucunda bir tanıya ulaşılamadığını bildirmişsiniz. Mide barsak sistemi semptomlarına yönelik olarak Gastroenteroloji uzmanı tarafından değerlendirilmeniz ve onlar tarafından yapılacak ileri tetkikler ile bir neticeye ulaşacağınızı düşünüyorum. Saygılarımla
Hocam merhaba ben fmf hastasıyım günde 3 tane colchium kullanıyorum bunun dışında bacaklarımda ağrı var bu ağrılar biraz dolaşayım gezeyim ki normal insanlara göre hiçbir şey hemen ayaklarımda karıncalanmayla başlayan şiddetli ağrı ve acı başlıyor tüm belden altım ağrı içinde kalıyor ve adım atarken güçlük çekiyorum ve bu ağrılar olduğunda şiddetli bir uyku hali oluyor ki kesinlikle gözümü açamıyorum olduğum yerde uyuyorum istemsiz bir uyku hali oluyor ağrım rahatlayınca uyanıyorum. Geceleri ayaklarımda ellerimde ateşlenme ve ağrıyla uyanıyordum algoloji bölümüne gittim iki ay ozon tedavisi ve 10 ar gün aralıklarla serumla lidokain verildi ve lyrica ilaç kullanıyorum gece ateşlenmeler azaldı ağrım eskiye göre iyi gibi ama yorulmadığım sürece ki yorulmak bana göre ağrıma göre alış veriş merkezine gidip 3 tane mağazaya girip çıkmak. Kan sonuçlarımda hiçbir şey çıkmıyor en son ki değerlerimde şu yazıyor henüz gösteremedim immünoloji testleri ım119-ana anti ve nükleer antikorlar(ıfat)negatif-zayıf ince granüler boyanma bulunmaktadır sonuçlar 1 pozitif ile 4 pozitif arasında değişmektedir. Dansite düşük görünüyor ve albümin 5 olması gerekirken 5.08. Romatoloji bölümüne sürekli tedaviye gidiyorum ama sonuç yok maalesef. Bilgilendirebilirseniz çok çok sevinirim şimdiden teşekkür ederim iyi çalışmalar
Sayın E. Erdal; FMF hastası olarak uzun süredir günde 3 adet (1.5 mg/gün) kolşisin kullandığınızı belirtmişsiniz. Bu ilacın yan etkileri arasında Nöromiyopati de bulunmaktadır. Dolayısıyla Romatoloji/Nöroloji klinikleri tarafından bu yan etki yönünden gerekirse ENMG testi ile beraber değerlendirilmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
Colchicine burada bulunuyormu
Sayın Serkan bey; kolşisin tablet piyasada COLCHICUM DISPERT 0,5 Mg draje ve KOLSIN 0,5 Mg draje formlarında bulunmaktadır. Saygılarımla
Belime uygulanan kuru iğne tedavisi sonrasında bel ve kalça-baldırlarda üşüme hissi oluştu her iki bacakta da. Daha öncesinde bir sorun yoktu. Ben de araştırmaya başladım ve fibromiyalji karşıma çıktı. Fibromiyalji hastalığında üşüme hissi oluşur mu? Fibromiyalji de kesin tedavi var mıdır? İyi çalışmalar Merhaba Hocam, Kuru ıgne tedavisi sornasinda ortaya cikan usume hissi icin ne yapilabilir. Bel bolgesine yapilan kuru igne tedavisi sonrasinda once belde agri basladi. Sonra agri hafiflerken belde, kalca ve ust baldırlarda usume hissi olustu ve gecmiyor. 1 aydir devam ediyor. Tedavi oncesinde boyle bir sikintim yoktu. Kuru igne tedavisi kuyruk sokumumda sert bir zeminden kalkarken olusan agri nedeni ile yapilmisti. FTR uzmani bir Prof. tarafindan uygulanmisti. 1 aydir gecsin diye bekliyorum ancak bir turlu gecmiyor. Kan sayımlarında B12, TSH, ASO, RF faktoru ve Sedimentasyon hep normal sinirlar icerisinde gozukuyor. Norolojı ve FTR uzmanlarina gorundum. Siyatik siniri ile ilgili sorun icin duz ayak tesiti turu tesler uygulandi. Bir sorun yok denildi. En son EMG (pleksus protokolu ve radıkulopati protokolu) ve bel MR cekilmesi onerildi. EMG icin randevu aldim ancak o da ıgneli olacak herhalde ve korkuyorum. Sizce igneli EMG ye gerek var midir? MR cekilmek mantikli midir? Bende belde haifi agri var. egilip kalkabiliyorum. Topuk ve parmak uclarinda yuruyebiliyorum. Usume hissi kendiliginden gecer mi acaba. Cevaplarsaniz cok mennun olurum. Iyi calismalar dilerim.i
Sayın A. Ceyhanlık; Fibromiyalji sendromu kas iskelet sisteminde yaygın şekilde ağrı, tutukluk ile beraber doktorun muayenesi esnasında tespit ettiği ağrılı hassas noktaların bulunduğu bir klinik tabloya denilmektedir. Bu hastalığa ait hiçbir özel laboratuar bulgusu yoktur. Fibromiyalji sendromunda en sık görülen ve en önemli karakteristiği olan bulgular, vücutta birden çok bölgeyi içerecek şekilde yaygın ağrı, tutukluk, yorgunluk ve uyku bozukluğudur. Ağrı kollar, bacaklar, bel ve boyun bölgeleri de dahil olmak üzere tüm vücut’da hissedilir. Hastaların % 75-85’inde sabahları tutukluk ile beraber halsizlik vardır ve bu halsizlik fiziksel aktivite ile artar. Hastaların şikayetleri soğuk ve nemli havalarda, endişe ve stres’li durumlarda, aşırı fiziksel aktivite ile veya tam tersi hareket azlığı ile, uyku bozukluğu olduğu durumlarda ve en son olarak gürültülü ortamlarda şiddetlenir. Fibromiyalji sendromlu hastaların tedavisinde hastanın hastalığı ile ilgili olarak bilgilendirilmesi, hastalık bulgularını şiddetlendiren faktörlerin tespit edilerek ortadan kaldırılması ve eğer beraberinde eşlik eden hastalıklar varsa bunların tedavi edilmesine çalışılır. Bütün bunlara ilave olarak Fibromiyalji sendromlu hastalarda farklı ilaç gurupları hastaya göre değişen başarı oranları ile kullanılmaktadır. Eğer sizde kesin olarak Fibromiyalji teşhisi konulacak olursa burada hastalık semptomlarını şiddetlendiren faktörlerin tespit edilmesi ve öncelikle bunların ortadan kaldırılması gereklidir. Daha sonra hangi medikal tedavinin seçileceğine karar verilmesi uygun olacaktır. Saygılarımla Sayın A. Ceyhanlık; ENMG testinden sonra alt ekstremitelerde görülen şikayetlerin nedeni ortaya konulabilir ve buna yönelikte tedavi planlanabilir. Saygılarımla
Hocam merhabalar ben bundan iki yıl önce sabahları oluşan bacaklarımda ağrı nedeniyle fizik tedavi uzmanına gittim ve doktorum bana çektiği MR ler sonucu sakroiliak bölgemde ödem olduğunu ve ankilozan spondilit olabileceğimi söyledi. HLAB27 testim negatif çıktı belirli bir dönem zeloxim kullandım hiç ağrım filan olmuyordu hareketlerimde de kısıtlanma yoktu. Daha sonra ben işi riske atmamak için başka doktorlara da gitme kararı aldım aynı hastanedeki diğer doktor benim acilen biyolojik ajan tedavisine başlamamı istedi. Ben de romatoloji uzmanı olan prof. bir hocamıza gittim güldü ve hiç gerek olmadığını benim kan değerlerimin hepsinin normal olduğunu ve sana verdikleri antieflamatuar ilaçlarım karaciğer enzimlerimi yükselttiğini söyledi ve bana sadece dolgit krem verdi ama ağrılarım arttı ve iki ay sonra lyrıca 75 mg verdi halen kullanıyorum iki aya yaklaştı başlayalı ağrılarımı çok az azalttı ne yapmalıyım kafam karıştı yardımcı olur musunuz.
Sayın Adem bey; MRI’da sakroiliak eklem bölgesinde ödem tespit edilmesi sizde mutlaka Ankilozan Spondilit (AS) bulunduğunu göstermez, AS tanısını koyabilmek/doğrulayabilmek için kullanılan bazı kriterler vardır ve ancak bu kriterlere uyan hastalarda AS varlığından bahsedilebilir. Benzer şekilde AS hastalarında biyolojik ajan tedavisine başlanabilmesi için de bazı kriterler vardır ve bu kadar pahalı ve yan etkilere sahip ilaçları herkes aklına geldiği gibi kullanamaz ve kullanmamalıdır. Bana yazmış olduklarınızdan anladığım kadarı ile sizde sakroileitis bulunmakta ve bu durumda analjezik dozlarda ve gereğinde kullanılacak olan nonsteroid-antiinflamatuvar ilaçlar sizin için yeterli olacaktır. Bu arada belli aralıklar ile kontrollere devam etmeniz hastalık seyrinin takibi için uygun olacaktır. Saygılarımla
Ben sürekli bel ağrısı çekiyorum ağrı kasıklarıma kadar vuruyor ağrı geldiği zaman belimi düzeltemiyorum
Sayın Engin bey; şikayetleriniz mekanik nedenlere (bel fıtığı-lomber disk hernisi) bağlı labileceği gibi bazı romatizmal hastalıklarda da (Seronegatif Spondilartropatiler gurubu hastalılar) benzer bulgular olabilir. Bu nedenle muayene sonrasında laboratuar ve radyografi/MRI ile incelenmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
İltahaplı romatizma hastalığı ilaçları nedir
Sayın S. Sapaz; Halk arasında iltihaplı romatizma olarak da bilinen Romatoid Artrit (RA) hastalığının tedavisinde ilk aşamada ağrı kesici ilaçlar kullanılmakla beraber bu ilaçların kalıcı eklem hasarını önleyici etkileri yoktur. Bu nedenle en kısa sürede ikinci basamak ilaçlar ile tedaviye geçilmesi gerekir. 2. basamak ilaçlar veya hastalık seyrini değiştiren ilaçlar gurubu olarak isimlendirilen tedavi seçeneklerine dahil olan ilaçlardan Methotrexate (30 mg/hafta), Hidroksiklorakin (400 mg/gün), Salazoprin (3 gr/gün) ve Leflunomide (20 mg/gün) maksimum dozlarda kullanılır. Eğer bu ilaçların yeterli doz ve sürede kullanılmasına rağmen yeterli etki elde edilemez ise o zaman hastalarda bu ilaçların 2 veya 3 tanesinin beraberce kullanılması denenebilir. Yine bu kombinasyon tedavisi yeterli doz ve sürede kullanılmasına rağmen hastada başarılı sonuç alınamaması yani hastalığın remisyona sokulamaması durumunda ise biyolojik ajanlar ile tedaviye geçilir. Bugün için biyolojik ajan tedavisinde en sık olarak Remicade, Humira ve Enbrel kullanılmaktadır. Bu üç ilaç gurubu ile yeterli doz ve süre uygulanmasına rağmen başarılı sonuç alınamayacak olur ise yılda iki kür halinde uygulanan bir başka tedavi seçeneği de (anti-CD20: Maphtera) bulunmaktadır. Saygılarımla
Merhabalar hocam vermis oldugunuz bilgiler icin cok tesekkur ederim daha oncede yazmistim size as hastayim ben doktor bey bu hastaligin derecenlendirme durumu veya 1. 2. Evresi gibi durumu varmi embral igne kullanmistim ben bu hastaligin kacinci evrede oldugunu gosterir veya bu konuda rapor verilebilirmi.acikcasi doktor bey benim esim askeri personel ve tayin durumu icin atamaya esas saglik raporu alabilirmiyim ve tayin gidecegimiz Bolgede romotoloji bolumunun olmasi sarttir gibisinden bir ibareyi iceren rapor alinabilirmi doktor bey bu konu benim ve esimin kafasini cok karistiriyor ne yapacagimizi bilemiyoruz bize bir yol gosterici olursaniz cok memnun oluruz cok tesekkur ederiz. İyi calismalar sagolun
Sayın İlknur hanım, sizi takip eden hastahane sağlık kurulundan Ankilozan Spondilit hastası olduğunuza dair durum bildirir bir rapor alınabilir ancak bunu tayin için kullanıp kullanamayacağınız konusunda bir bilgi sahibi değilim. Saygılarımla
Merhaba doktor bey bana fibromiyalji tanısı konuldu.Fibromiyalji anüs ağrısı yaparmı ?
Sayın Halime hanım; Fibromiyalji Sendromunun sık rastlanan semptomları arasında bulunmadığından dolayı, altta yatan başka bir hastalık varlığı bir Gastroenteroloji uzmanı tarafından araştırılmalıdır. Saygılarımla
Bel bölgeme yapılan kuru iğne tedavisi sonunda önce belimde ağrı oluştu. Daha sonra ise belimde ve kalça ile baldırlarda üşüme hissi ortaya çıktı. Yaklaşık 20 gündür devam ediyor. Nöroloji ve FTR ile görüştüm. Kan tahlillerimde ASO ve RF, B12 ve TSH değerleri normal çıkıyor. Hemogramda da bir tek ALT de yükseklik var. O da 40 yerine 48 çıkıyor. Bu konuda bana ne tavsiye edersiniz. Kuru iğne tedavisi fıtık veya sinir hasarı oluşturmuş olabilir mi? Hangi doktora görünmeliyim. Sizce kendiliğinden geçme ihtimali var mıdır? EMG çektirmek gerekir mi?
Sayın A. Ceyhanlık; Kuru iğne tedavisi genellikle Fibromiyalji Sendromlu hastalarda kullanılan ve bazı vakalarda yararlı olabilen bir tedavi seçeneğidir. Bu işlem sonrasında ortaya çıkan şikayetler bir komplikasyon değil, muhtemelen sizin primer hastalığınızın semptomlarından birisidir. Fibromiyalji sendromu tedavisinde kullanılan ilaç seçeneklerinden birisi ile şikayetlerinizin ortadan kalkacağını düşünmekteyim. Saygılarımla
Sayın Doktorum, 69 yaşında ve 25 yıldır romatoit artirit hastasıyım. 6 aydan bu yana da trokanterik bursit tedavisi için kalçama 3 kez enjeksiyon yapıldı. Kısa süreli kısmi iyileşmeden sonra ağrılar şiddetlenerek devam etti. RA'lı hastalarda kalça bursiti ameliyatının mahzuru olup, olmadığını öğrenmek istiyorum. Saygılarımla.
Sayın G. Atarer; Romatoid Artrit (RA) hastalarında yapılacak olan kalça trochanterik bursit operasyonlarının herhangi bir sakıncası yoktur, sadece kullanmış olduğunuz ilaçlara yönelik olarak ilave tedbirler alınması gerekir ve bu konuda da sizi takip eden doktorunuz gerekli önerilerde bulunacaktır. Ayrıca bu kadar sık tekrarlayan bursit ataklarının altında yatan nedenin de araştırılması uygun olacaktır. Saygılarımla
İyi çalışmalar doktor bey yaklaşık 3 ay önce As tanısı kondu. Sedim 16 / HLAB27 negatif/ sakroliliak mr da ise nodül oluşumları gözlendiği söylendi. 25 yaşındayım ağrılarım son bir yıldır var. Rantudil kullanıyorum iyileşmekten ziyade daha kötü oldum. Erken tanı olduğum için TNF ilaçlarına başlamamı öneriyor doktorum. Bu ajanlar hastalığı ne kadar tedavi edebilir leğen kemiğindeki aşınmayı durdurabilir mi şekil bozukluğu kaçınılmaz mıdır teşekkürler ..
Sayın Buket hanım; her ne kadar sizin fizik muayene bulgularınızı bilmiyorsam da bana yazmış olduğunuz kadarı ile sizde % 95 oranında Ankilozan Spondilit (AS) hastalığı bulunmamakta, ayrıca gerek bilimsel veriler gerekse SGK uygulamalarına göre anti-TNF ajanların başlanabilmesi için bazı kriterler bulunmakta ve sizin şartlarınız da bunları yerine getirmiyor. Benim düşünceme göre öncelikle sizin hastalığınızın tanısının konulması ve ondan sonra da ne çeşit bir tedavi uygulanacağının belirlenmesi gerekir. Saygılarımla
Merhabalar, 3 yıldır sağ dizimde sedef romatizması mevcut. Bunun için her cumartesi 3x2,5mg Methotrexate içiyorum. Sol el baş parmağımda şişlik ve ağrı oluştu. İşyeri hekimi sedef romatizması dedi. Ve zeloxim fort 15 mg tablet verdi. Bu ilaç tedavi için uygun mudur? Methotrexate ile herhangi bir etkileşime girer mi? Değerli bilgilendirmeniz için teşekkür ederim
Sayın E. Budak; Sedef romatizması (psöriatik artrit) nedeniyle Methotrexate 7.5 mg/hafta kullanırken parmak ekleminde şişlik oluşması (artrit) öncelikle ilaç dozunun yeterli gelmediğini düşündürmekte. Burada size verilen Zeloxim 15 mg tablet nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar gurubundandır ve eklem inflamasyonunda azalma meydana getirebilir ayrıca MTX ile olumsuz bir etkileşimi yoktur, beraberce kullanılabilir. Benim önerim öncelikle MTX dozunu yeniden değerlendirmek üzere sizi takip eden doktorunuz ile görüşmenizdir. Saygılarımla.
İyi günler doktor bey, Ben Psöriasis Vulgaris hastasıyım ve bir süredir sırt ve bel bölgemde ağrılar var ve ağzımdan aft hiç eksik olmuyor. 2 sene önce kadar da boyun omurunda da düzleşme tespit edilmişti. Ancak bugüne kadar hiç bir doktor beni sedef hastası olmamdan sedef artrit rahatsızlığına meyilli olabileceğimi anlatmamıştı. Bu ağrılarım için nasıl bir yol izlemeliyim? Şimdiden teşekkür ederim.
Sayın Seden hanım; psöriatik artrit hastalığında omurga tutulumunu ortaya koyabilmek için farklı yöntemler izlenebilir. Erken dönemlerde MRI ile bu tutulumu gösterebilmek mümkün olurken, daha ileri dönemlerde tek başına muayene ve direkt radyografi yeterli olabilir. Ancak öncelikle muayene olmanız gerekmektedir. Saygılarımla
Merhaba Hocam, geçen ay sol ayağımda şişlik olduğu için kontrole gitmiştim. Arada bir de omzumun ve belimin tutulduğunu muayenem sırasında ifade ettim. Yapılan kontroller sonucunda sedimantasyon ( 40) ve Crp (1.80) çıktı. Fakat RF ve ürik asit normal çıktı. Doktorum Salopzyrin ve Triflex yazdı. 1 hafta sonra bende kabızlık başladığı için Salozopyrini 2’den 1 e indirdik. 11 gün sonra tekrar kan tahlili yaptırdım. Sedimantasyon normal ve CRP ise 0.60 civarına inmişti. Yalnız BASO 0.1 yükselmiş ve normalin dışında çıkmıştı. ( 11 gün önce normal seyirdeydi) Bu sonuçlarla beraber colchicum dispert günde 2 defa, salozopyrin günde 2 defa olarak devam ediyorum. Şu an ayağımda bir şişlik bulunmamakta fakat ben kendimi yorgun hissediyorum ve kaslarım ağrıyor. Ailemizde yalancı gut hastalığı bulunmakta. Sonuçları siz nasıl değerlendiriyorsunuz hocam ? Cevaplarsanız çok sevinirim.
Sayın Emir bey; kullanmış olduğunuz Salazopyrine 500 mg EN tablet’in etkin olduğu doz 2-3 gr/gün (4-6 tablet/gün) ve etki gösterme süresi 6-8 haftadır. Sizin kullanmış olduğunuz doz ve süre ilacın etkisini gösterebilmesi için yeterli değildir. Benim önerim hastalığınız ile ilgili olarak tekrar incelenmenizdir. Saygılarımla
Mrb hocam. Bende bel, boyun ve Sırt fıtığı var. 28 yaşındayım askeri personelim. 20 dakika ayakta durduğum zaman belimde ve sırtımda çok kötü yanmalar oluyor ve beni çok rahatsız ediyor. Bunun yanında hareket kısıtlılığı oluyor. Beni en çok rahatsız eden soğuk havalar. Hava soğuk olunca nefesimi kesen bir ağrı oluşuyor sırtımda. Bununla ilgili bana nasıl bir rapor verilebilir. Yardımcı olursanız sevinirim.
Sayın U. Uymaz; öncelikle rütbenize göre Ankara Mevki hastanesi veya GATA’de muayene olmanız gereklidir. Burada elde edilecek muayene ve tetkik sonuçlarına göre TSK iç hizmet yönetmeliği koşullarına uygun olarak sizin hakkınızda sağlık kurulunda bir karara varılır. Saygılarımla
Mrb hocam ben ankilozan spondilit hastasıyım 25 yaşındayım ve senelerce bu hastalıkla mücadele ediyorum kullanmadığım hiç bir ilaç kalmadı salazoprin de kullandım embrel de vuruldum endol sürekli kullanıyorum ama hala şikayetler aynı sağ bacakta ve belde ciddi kasılmalar ve tutukluklar devam ediyor bunun yanı sıra sık sık tekrarlanan boyun ağrım oluyor hocam boynumun da sağ tarafı tutuluyor kafamı oynatmada zorluk çekiyorum hocam bu boyun ağrımda hastalığımın bana vermiş olduğu ağrılardan biri mi? Ben uzun bir süre muayene gitmedim hocam en sonki kontrolümde doktorum iyi olduğumu söylemişti ama simdi bu boyun ağrım benim canımı yakıyor korkuyorum da doktorumun bununda romatizmadan olduğunu söylemesinden sizce hocam ağrımın sebebi as mi? Teşekkürler hocam
Sayın İlknur hanım; Ankilozan Spondilit (AS) hastası olduğunuzu ve eklemlerinizden şikayetleriniz olduğundan bahsetmişsiniz. Kısaca bilgi verecek olursam AS öncelikle sakroiliak eklemlerden (leğen kemiği eklemleri) başlayarak daha sonraki dönemlerde omurgayı tutan, aynı zamanda vücudun diğer bölgelerindeki küçük eklemleri de tutabilen, kronik inflamatuvar bir hastalıktır. Omurga eklemlerinde tutulum bel bölgesinden başlayarak hastalık ilerlemesi ile beraber öncelikle sırt bölgesi (torakal bölge) ve daha sonra da boyun bölgesi (cervikal bölge) hastalığa katılır. Öncelikle omurga bölgesinde ağrı olurken, ilerleyen dönemlerde ağrı azalır ancak hareket kısıtlılığı devam eder. Sizin durumunuzda boyun bölgesindeki ağrıların kökenini ortaya koyabilmek için öncelikle muayene olmanız gerekmektedir. Saygılarımla
Hocam ben 17 yaşındayım. Yaklaşık 3 yıl önce romatoid artrit tanısı kondu. 3 yıldır tedavi görüyorum. ilk başta sağ ayak bileğimde olan ağrı ve şişlik şimdi el parmaklarımın eklemlerinde olmaya başladı. İlaç olarak methotrexate iğnesi, plaquenil, folbiol, naprosyn, prednol kullanıyorum fakat pek bir faydasını göremiyorum. Son zamanlarda ağrı ve şişlikler gittikçe arttı. Sizden yardım istiyorum.
Sayın M. Atalay; Romatoid Artrit (RA) halk arasında iltihaplı romatizma olarak tanımlanan bir hastalıktır. Bu hastalıkta en sık olarak el, el bileği eklemleri, ayak bilekleri, diz ve dirsek eklemlerinde şişlik, ısı artışı, hareket tutukluğu ve ağrı olur. Eğer yeterli derecede tedavi edilmez ise eklemlerde kalıcı hasar meydana gelerek eklemde şekil bozukluğu (deformiteler) gelişir. Romatoid Artrit hastalığının tedavisinde ilk aşamada ağrı kesici ilaçlar (sizinde kullanmış olduğunuz Naprosyn gibi) kullanılmakla beraber bu ilaçların kalıcı eklem hasarını önleyici etkileri yoktur. Bu nedenle en kısa sürede ikinci basamak ilaçlar ile tedaviye geçilmesi gerekir. 2. basamak ilaçlar veya hastalık seyrini değiştiren ilaçlar gurubu olarak isimlendirilen tedavi seçeneklerine dahil olan ilaçlardan Methotrexate (30 mg/hafta), Hidroksiklorakin (400 mg/gün), Salazoprin (3 gr/gün) ve Leflunomide (20 mg/gün) maksimum dozlarda kullanılır. Eğer bu ilaçların yeterli doz ve sürede kullanılmasına rağmen yeterli etki elde edilemez ise o zaman hastalarda bu ilaçların 2 veya 3 tanesinin beraberce kullanılması denenebilir. Yine bu kombinasyon tedavisi yeterli doz ve sürede kullanılmasına rağmen hastada başarılı sonuç alınamaması yani hastalığın remisyona sokulamaması durumunda ise biyolojik ajanlar ile tedaviye geçilir. Bugün için biyolojik ajan tedavisinde en sık olarak Remicade, Humira ve Enbrel kullanılmaktadır. Bu üç ilaç gurubu ile yeterli doz ve süre uygulanmasına rağmen başarılı sonuç alınamayacak olur ise yılda iki kür halinde uygulanan bir başka tedavi seçeneği de (anti-CD20: Maphtera) bulunmaktadır. Size ait klinik muayene bulguları, laboratuar sonuçları, hastalığın seyri ve kullanılan ilaçların dozu ve süresini tam olarak bilmediğimden dolayı size ancak genel hatları ile bilgiler verebiliyorum. Saygılarımla
Hocam benim sürekli ağzımda yaralar çıkıyor. Dr gittim kansızlığıma ve vitaminlere baktılar bir problem yok dediler ve krem verdiler ama fayda etmiyor. Birde ben sürekli halsizim başımı uykudan kaldıramıyorum ve her gün farklı farklı bir yerlerim ağrıyor
Sayın Zeynep hanım; ağızda sık tekrarlayan aft’lar ile seyreden romatolojik hastalıklar yönünden bir romatoloji kliniğinde muayene olarak bu konu ile ilgili tetkikler yaptırmanız uygun olacaktır. Saygılarımla
Sabah uyandığımda ayak topuklarımda ağrı oluyor ara ara geçip sonra tekrar aynı ağrı başlıyor. Sonuçlar: CRP=5.2, ASO=75, RF=5.3, WBC=11.23, MCHC=31.3, PCT=0.31 , sizce ne yapmalıyım?
Sayın S. Katırcı; hafif bir CRP ve WBC yüksekliği dışında laboratuar tetkiklerinizde bir anomali gözükmüyor. Benim önerim bu ağrılar yönünden bir romatoloji kliniğinde muayene olmanızdır. Saygılarımla
2 haftadır yürümede ve koşmaya bağlı ciddi sıkıntı çekiyorum. Diz kapağımın sağ alt tarafını yürürken burktum ve sanki damarlarım içinden yer değiştirdi. Kendiliğinden geçer sandım ama hala acı çekiyorum ne yapmalıyım hocam.
Sayın M. Özdemir; anlatmış olduğunuz kadarı ile diz eklemi içindeki yapılarda (menisküs, çapraz ve yan bağlar) bir zedelenme söz konusu bu nedenle en kısa sürede diz eklem MRI ile değerlendirilmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
Hocam benim ağzımda yaralar çıkıyor. Dr’a gittim gözümde de üveit bulguları olduğu için bana kolşisin dispert verdi. Benimde şuan 3 aylık bebeğim var. Tahlilde Sedimentasyon yüksek çıktığı için bana ilacı kullanmamı istedi. Bu sedimentasyon sütten bebeğe geçer mi bilgilerinize sunarım
Sayın Sevinç hanım; kan tahlili olarak yapılan sedimentasyon, kan içerisindeki şekilli elemanların çökelme hızıdır ve saatte mm olarak ifade edilir. Basitçe anlatacak olursam bazı hastalık durumlarında kanda sedimentasyon hızı yükselir ve bu gibi durumlarda altta yatan hastalık tespit edilerek tedavi edilmeye çalışılır. Sizin anlatmış olduğunuz bulgulara göre doktorunuz muhtemelen Behçet hastalığı düşünerek size kolşisin tedavisi başlamış. Ancak halen bebek emzirdiğinizden dolayı bu ilacı kullanmanız uygun gözükmüyor. İlacın ürün bilgisinde “Kolşisin anne sütüne geçer. Bu nedenle ilaç aldıktan sonra en az 12 saat geçmeden emzirilmemelidir.” Yazmaktadır. Bu nedenle en kısa sürede sizi takip eden doktorunuz ile temasa geçmeniz gerekmektedir. Saygılarımla
Hocam merhaba. Ben fmf hastasıyım. Ataklarım başladığı vakit son zamanlarda sancısı omuzuma çok şiddetli bir şekilde vuruyor. Öyle ki omuzum böbreklerimden daha çok ağrıyor. Cevabınıza gerçekten ihtiyacım var. Henüz 19 yaşında olmam ağrılarımın bu kadar şiddetli olması beni korkutuyor. şimdiden teşekkür ederim.
Sayın S. Yıldız, Ailevi Akdeniz Ateşi (FMF) hastalarında şiddetli karın ağrısı atakları ile beraber bazı hastalarda artrit de (eklem inflamasyonu) görülebilir. Burada akut atak esnasında omuz ekleminde inflamasyonun saptanması için o dönemde muayene olmanız ve gerekir ise ileri tetkik ile bu durumun gösterilmesi gerekir. Daha sonra kullanmakta olduğunuz tedavinizde planlamaya gidilebilir. Saygılarımla
Kulak memesinin biraz yan tarafı boğazımda fındık kadar şişlik var bu nedir zararlımıdır?
Sayın Meltem hanım; boyun bölgesinde ele gelen şişlikler lenf bezlerine ait olup genellikle 0.5 cm boyutlarını geçmediğinde patolojik olarak değerlendirilmezler. Eğer takip esnasında bu şişliklerde büyüme tespit edilir ise inceleme gerekebilir. Saygılarımla
Hocam, 65 yaşındayım. İlk etapta ellerim ve ayaklarımda şişliklerle görülen diz bölgemde harekete bağlı kas ağrısı ile devam eden son aşamada ayakaltlarımda yanma ile uykularımı bölen dayanılmaz ağrılarım ve ateşim var. Rahatsızlığımın tanısının konulabilmesi için hangi bölüme başvurmalıyım. Teşekkür ederim
Sayın S. Aydın, yaygın eklem ağrısı, şişlik ve ateş şikayetleri altta yatan nedene yönelik olarak araştırma gerektirir. Bu nedenle bir romatoloji kliniğine başvurmanız ve araştırılmanız uygun olacaktır. Eğer neden olarak romatolojik hastalık dışında bir başka patoloji tespit edilecek olur ise oradan sizi yönlendireceklerdir. Saygılarımla
Hocam soruma cevap verdiğiniz için çok teşekkür ederim allah sizden razı olsun peki hamile kalırsam da zeloksime devam edebilir miyim ya da benzerine şimdiden teşekkür ederim saygılarımla hocam
Sayın E. Işıklı, gebe kalınmasından sonra ilaca devam etmeniz önerilmemektedir. Bu konuda ilaç firmasının önerisi ” Klinik öncesi testlerde herhangi bir teratojen etki görülmemis olmakla birlikte Zeloxim gebelerde ve bebeğini emziren annelerde kullanılmamalıdır”. Saygılarımla
Hocam bana fibromiyalji tanısı konuldu ama ağrılarım çok fazla boynumda sırtımda ağrılar kaşıntı ve yanmalar oluyor ve hep halsizim eklemlerimde de çok ağrı var sabahları çok yorgun uyanıyorum ne yapabilirim
Sayın Ayşe hanım; halk arasında yumuşak doku romatizması olarak bilinen Fibromiyalji Sendromu; kas iskelet sisteminde yaygın şekilde ağrı, tutukluk ile beraber doktorun muayenesi esnasında tespit ettiği ağrılı hassas noktaların bulunduğu bir klinik tabloya denilmektedir. Bu hastalığa ait hiçbir özel laboratuar bulgusu yoktur. Fibromiyalji sendromunda en sık görülen ve en önemli karakteristiği olan bulgular, vücutta birden çok bölgeyi içerecek şekilde yaygın ağrı, tutukluk, yorgunluk ve uyku bozukluğudur. Ağrı kollar, bacaklar, bel ve boyun bölgeleri de dahil olmak üzere tüm vücut’da hissedilir. Hastaların % 75-85’inde sabahları tutukluk ile beraber halsizlik vardır ve bu halsizlik fiziksel aktivite ile artar. Hastaların şikayetleri soğuk ve nemli havalarda, endişe ve stres’li durumlarda, aşırı fiziksel aktivite ile veya tam tersi hareket azlığı ile, uyku bozukluğu olduğu durumlarda ve en son olarak gürültülü ortamlarda şiddetlenir. Fibromiyalji sendromlu hastaların tedavisinde hastanın hastalığı ile ilgili olarak bilgilendirilmesi, hastalık bulgularını şiddetlendiren faktörlerin tespit edilerek ortadan kaldırılması ve eğer beraberinde eşlik eden hastalıklar varsa bunların tedavi edilmesine çalışılır. Bütün bunlara ilave olarak Fibromiyalji sendromlu hastalarda farklı ilaç gurupları hastaya göre değişen başarı oranları ile kullanılmaktadır. Eğer size kesin olarak Fibromiyalji teşhisi konulacak olursa öncelikle hastalık semptomlarını şiddetlendiren faktörlerin tespit edilmesi ve bunların ortadan kaldırılması gereklidir. Daha sonra ise hangi medikal tedavinin kullanılacağına karar verilebilir. Saygılarımla
Hocam merhaba ben fmf + MS tanısı ile izleniyorum. Fmf adına taşıyıcı görünmekle birlikte 2003 te diz kapağımda şişlikle ortaya çıkan bir artrit geçirdim. En ağır atağım oydu. Ataklarım genelde eklem ağrıları ve bulantıyla geçiyordu. Klasik fmf karın ağrısını hiç yaşamadım. 2006 yılında inanılmaz baş ağrısı baş dönmeleri şikayetleriyle acillerde süründükten sonra nihayet mr çekilmem istendi ve mr da beyinde lezyonlar tespit edildi. Önceleri fmf kaynaklı olabileceği üzerinde durulurken son ataklarla MS tanısında karar kılındı. MS sıkıntılarımla birlikte fmf adeta kayboldu. MS galip geldi. Acaba eklem ağrılarım da fmf kaynaklı değil de MS sebebiyle olabilir mi? Gerçi ana pozitifliği var bende ama. Hocam MS ataklarım hep beyin merkezli sürerken bu yıl ayaklarımda uyuşma neticesinde sırt mr ı çekildim ve omuriliğimde lezyon tespit edildi. Lezyonun bulunduğu kısım çok ağrıyor günlük hareketlerimi kısıtlıyor zaten bir duruş bozukluğum var. Şikayetlerimi nöroloğuma iletince bana LYRICA 75 mg verdi. Bu ilaç yalnızca ağrı kesici mi yoksa tedavi edici özelliği de var mı? Çok yan etkisi olan bir ilaç ve sadece ağrıyı dindiriyorsa kesince yeniden başlayacaktır ve bu beni tedirgin ediyor. Bugün ilk dozu aldım ve baş dönmem var bu geçer mi bir haftanın sonunda? Lyrica lezyonumu tedavi eder mi? Yoksa sadece acıyı hissetmemi engelleyerek beni uyuşturur mu? Şu anda kullandığım ilaçlar colchicine 1 mg , cipralex 10 mg ( baş ağrılarım için verilmişti) ve lyrica 75 mg. Şimdiden çok teşekkürler beni lyrica konusunda bilgilendirin lütfen. Tedavi eder mi bu ilaç? Ve sizce bende fmf var mı yoksa her şeyin sebebi MS mi? Çok sağ olun saygılarımla
Sayın B. Kara; tek başına bir artrit atağı ile FMF tanısı konulması çok sık rastlanan bir olgu değil ve ben de FMF konusunda var veya yok diye bir yorumda bulunamam. Anladığım kadarı ile Lyrica sizin şikayetlerinize yönelik olarak verilmiş olup, MS lezyonları üzerine bir etkisi yoktur. Saygılarımla
Hocam ben AS hastasıyım zeloksim fort kullanıyorum hamile kalmak istiyorum ilaca devam edebilirmiyimm
Sayın E. Işıklı, nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar kullanırken hamile kalmanın gebeliğin oluşması ve seyri açısından bir sakıncası yoktur.
Eşim 30 yaşında 6 yıl önce Ankilozan Spondilit teşhisi konulmuş. Sırt, boyun, bel ve kalça da çok ağrı yapıyor. Sadece ağrı kesici alıyor. Egzersiz ağrılarını azaltır mı ağrı kesici olarak cataflam kullanıyor doğru bir ağrı kesicimidir.
Sayın Derya hanım; kısaca bilgi verecek olursak Ankilozan Spondilit (AS) öncelikle sakroiliak eklemlerden (leğen kemiği eklemleri) başlayarak daha sonraki dönemlerde omurgayı tutan, aynı zamanda vücudun diğer bölgelerindeki küçük eklemleri de tutabilen, kronik inflamatuvar bir hastalıktır. AS tedavisinde ilk olarak nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar (eşinizin de kullanmış olduğunuz Cataflam ve benzerleri) kullanılır. Bu ilaçların ağrı kesici özelliklerinin yanı sıra iltihabı (inflamasyonu) azaltıcı etkileri de vardır. Ancak bu gurup ilaçlar ile hastalık aktivitesini baskılayıcı sonuç elde edilemez ise ve eğer hastalarda esas olarak omurga dışı eklemlerde (omuz, dirsek, kalça, diz, ayak bileği gibi) bir tutulum varsa o zaman 2. basamak ilaçlardan Salazopyrin ile tedaviye geçilir. Salazopyrin tedavisinde ilaca 500 mg/gün dozda başlanarak her hafta doz artımına gidilir ve yaklaşık 4 hafta sonra 2 gr/gün doza çıkılır. Eğer 2 gr/gün doz ile etki elde edilemez ise bu ilacın dozu maksimum 3 gr/gün kadar çıkılabilir. Salazopyrin tedavisinde ilacın etkisi 6-8 hafta sonra görülmeye başlanır ve hastanın vereceği cevaba göre doz ayarlaması yapılır. Eğer 3 gr/gün doza çıkılmasına rağmen hastalık aktivitesi kontrol altına alınamayacak olursa bir başka tedavi seçeneği olarak son dönemlerde biyolojik ajanlar gurubundan anti-TNF ilaçlar da (İnfliximab=Remicade, Etanercept=Enbrel, Adalimumab=Humira) kullanılmaktadır. Yapılacak olan egzersizlerin etkisi daha çok mobilitenin korunması üzerinedir. Saygılarımla
Fmf hastasiyim amiloid A 60609 cikti bu nedemek oluyor
Sayın Elif hanım, göndermiş olduğunuz değer muhtemelen sonuç değil, o tetkiki yaptırdığınız yerdeki barkod numarasıdır. Saygılarımla
Hocam selam kolay gelsin bana A.S tanısı konuldu buradaki aynı hastalık şikayetlerinin nerdeyse hepsi var şubat ayından beri tedavi görüyorum ağrılarım biraz azaldı ana metoart 15mg iğne başladımdan bu yana saçım kalmadı nerdeyse ne yapıcağımı bilemiyorum birde bu hastalık geçer mi yoksa hep böyle ilaçlara bağımlı kalıcaz merak ettim teşekkürler
Sayın Feryat bey; Kullanmış olduğunuz Metotrexate’ın yan etkileri arasında saç dökülmesi vardır ancak kullanmış olduğunuz dozlarda bu yan etkiye daha nadiren rastlanır. Bu nedenle benim önerim öncelikle bir Dermatoloji (Cildiye) uzmanına bu konu ile ilgili olarak başvurmanızdır. Ankilozan Spondilit hastaları genellikle hayatları boyunca değişik dozlarda ilaç kullanmak zorunda kalırlar ancak bazı hastalarda hastalığın ilerleyen dönemlerinde ilacı kesmek mümkün olabilmektedir. Saygılarımla
Benim 15 gündür boynunda ensemde ağrı kulağımda ağrı var doktora gittim fibromiyalji sendromu dedi ilaç verdi ama emin değilim ilacın yan etkisi çok fazla kullanmak istemiyorum bir de çok erken tanı koyduğunu düşünüyorum araştırdım ve 3 ay kadar ağrının sürmesi durumunda yani konuluyor muş bir de ilaç epilepside de kullanılıyor bu kafamı karışırdı biraz üstelik doktor kafama bir şey takmazsam geçeceğini söyledi.
Sayın Hatice hanım; kısaca bilgi verecek olursam Fibromiyalji sendromu kas iskelet sisteminde yaygın şekilde ağrı, tutukluk ile beraber doktorun muayenesi esnasında tespit ettiği ağrılı hassas noktaların bulunduğu bir klinik tabloya denilmektedir. Bu hastalığa ait hiçbir özel laboratuar bulgusu yoktur. Fibromiyalji sendromunda en sık görülen ve en önemli karakteristiği olan bulgular, vücutta birden çok bölgeyi içerecek şekilde yaygın ağrı, tutukluk, yorgunluk ve uyku bozukluğudur. Ağrı kollar, bacaklar, bel ve boyun bölgeleri de dahil olmak üzere tüm vücut’da hissedilir. Hastaların % 75-85’inde sabahları tutukluk ile beraber halsizlik vardır ve bu halsizlik fiziksel aktivite ile artar. Hastaların şikayetleri soğuk ve nemli havalarda, endişe ve stres’li durumlarda, aşırı fiziksel aktivite ile veya tam tersi hareket azlığı ile, uyku bozukluğu olduğu durumlarda ve en son olarak gürültülü ortamlarda şiddetlenir. Fibromiyalji sendromlu hastaların tedavisinde hastanın hastalığı ile ilgili olarak bilgilendirilmesi, hastalık bulgularını şiddetlendiren faktörlerin tespit edilerek ortadan kaldırılması ve eğer beraberinde eşlik eden hastalıklar varsa bunların tedavi edilmesine çalışılır. Bütün bunlara ilave olarak Fibromiyalji sendromlu hastalarda farklı ilaç gurupları hastaya göre değişen başarı oranları ile kullanılmaktadır. Anladığım kadarı ile sizin konulan tanı ile ilgili olarak şüpheleriniz bulunmakta. Burada yapılması gereken başka bir uzman doktor tarafından yeniden değerlendirilmenizdir. Bunun sonucunda eğer sizde kesin olarak Fibromiyalji teşhisi konulacak olursa öncelikle hastalık semptomlarını şiddetlendiren faktörlerin tespit edilmesi ve bunların ortadan kaldırılması gereklidir. Daha sonra hangi medikal tedavinin seçileceğine karar verilmesi uygun olacaktır. Saygılarımla
Selam hocam ben üç yıldır kalça ağrısı çekiyorum birçok doktora gittim ama bir sonuç alamadım en son romatoloji bölümüne gittim crp yüksek çıktı ama ağrı şekli romatizmal değil dedi doktorum sabah kalkınca ağrım olmuyor hareket yapınca üç beş dakika ağrı ve tutulmalar başlıyor. En son olarak üç fazlı kemik sintigrafisi çekildi oda temiz çıktı doktorum endol hap verdi kullanınca ağrım gidiyor ama büyük abdest yaparken iltihap tarzı bir sıvı geliyor. Daha önce 6 ay kadar oldu büyük abdesten kanamam oldu bir kaç kez ve sürekli karnımda şişkinlik oluyor acaba bağırsakla alakalı bir rahatsızlıktan mı kalça ağrısı oluyor yardımcı olursanız teşekkürler.
Sayın Asiye hanım; kalça ağrısı ve sindirim sistemi şikayetleriniz aynı hastalığın farklı belirtileri olabileceği gibi iki farklı hastalığa da bağlı olabilir. Burada öncelikle yapılması gereken kalça ve sakroiliak eklem MRI ve bazı spesifik romatolojik tetkiklerin yanı sıra mutlaka alt gastrointestinal sistemik endoskopik olarak incelenmesidir. Elde edilecek sonuçlara göre tanı konularak tedaviye geçilebilir. Saygılarımla
Ayak parmaklarım bileklerim ağrıyor yataktan ilk kalkarken üzerine basmada zorlanıyorum çok ağrı yapıyor oturduğum yerden kalkarken ağrıyor yatarken otururken az ağrıyor yürümeye başlayınca daha sonra açılıyor ve kollarımın kemikleri gece yatarken aşırı ağrıyor crp yüksek çıktı ne yapabilirim bir de el parmaklarıma ve ayak baldırlarıma kramp giriyor ne hastalık olabilir hangi doktora gideyim teşekkürler
Sayın Kerime hanım; anlatmış olduğuz şikayetler halk arasında kireçlenme olarak bilinen Dejeneratif Osteoartrit hastalığını düşündürmekte ancak CRP tetkik sonucunun yüksek olarak bulunması bu konuda daha ileri bir araştırma yapılması gereğini göstermekte. Bu nedenle benim önerim bir romatoloji kliniğinde ayrıntılı olarak değerlendirilenizdir. Saygılarımla
SLE hastasıyım dizimde ağrı ve tutulma var ne yapmalıyım
Sayın S. Yasav; SLE hastalığında aralarında eklemlerinde bulunduğu pek çok vücut bölgesi hastalığa katılabilmektedir ve tedavi de tutulan organ sistemlerine göre planlanır. Eklem tutulumunda nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar, Hidroksiklorakin ve steroid tedavisi değişik kombinasyon ve dozlarda kullanılabilir. Sizi takip eden doktorunuz ile görüşerek bu konuda yardım alabilirsiniz. Saygılarımla
Selam ben 70 yaşındayım boynumdan girip sırtım ve vücuduma dağılan bir yanma hissi var ağrılı bir yanma hissi ne yapmam gerekiyor hangi doktora gidebilirim?
Sayın Davut bey; anlatmış olduğunuz şikayetler ile ilgili olarak bir Beyin-Sinir cerrahisi (Nöroşirürji) kliniğinde muayene olmanız uygun olacaktır. Saygılarımla
Merhaba, yaklaşık 3 aydır eklemlerimi rahat hareket ettiremiyorum. El parmağımda eklemlerde ve ayağımda şişme var. Yapılan tüm romatizma ile ilgili testler temiz çıktı. 1 sene önce kalçamda ağrı oluştu yürüyemiyecek şekildeydi. Daha sonra boynumda başladı şu anda boynumu rahat hareket ettiremiyorum. Şimdide el parmaklarımda başlayıp tüm eklemlerime yayılan hareket kısıtlaması yaşıyorum. Kan tahlillerinde herhangi bir sorun yok. Ne yapmalıyım? Dahiliye uzmanı fizik tedavi önerdi fakat beni dahiliyeye yönlendiren fizik tedaviydi?
Sayın Erkin bey; bazı romatolojik hastalıklarda hastalarda yaygın gezici tarzda eklem ağrıları ve hareket tutukluğu olmasına rağmen rutin laboratuvar testleinde bir anomaliye rastlanmayabilir. Bu hastalıkları düşündürebilecek spesifik testlere ve muayene bulgularına bakılarak tanıları konulur ve tedavileri planlanır. Sizin de bu hastalıklar bakımından bir romatoloji kliniğinde muayene olmanız uygun olacaktır. Saygılarımla
Benim yirmi yılı aşkın çektiğim diz ve bacak ağrılarım var fakat nedeni teşhis edilemedi. Hastalığım şöyle gelişiyor. Oturur vaziyette hiç ağrı hissetmiyorum fakat ayakta durduğum veya yürümeye başladığımda ilk on onbeş dakikadan sonra dizlerimden (bunu da tam olarak tanımlayamadım dizden başladığı kesin değil) bütün bacaklarıma yayılan yürümeye veya ayakta durmaya devam edersem ağrının şiddeti giderek artmaya ve dayanılmaz bir hal almaya başlıyor en nihayet oturup dinlenmem gerekiyor. Fakat çok fazla yürüdüğümde kısa dinlenme ve oturmalar çok yararlı olmuyor kalktığımda veya yürüdüğümde ağrılarım kaldığı yerden devam ediyor. Birde hastalığımın başladığı senelere göre ağrı süresi kısaldı ve ağrı şiddeti arttı mesela ilklerde bir saat yürüme veya ayakta durmayla ağrıyorsa şu anda bu süre onbeş dakikaya indi. Mümkün olduğunca kısa kesmeye çalıştım umarım fazla uzatıp sizi sıkmamışımdır. Bu hastalıkla ilgili gerekli filimler, tomogrofi ve MR ler kan testleri, kas testleri v.s her şey yaptırdım fizik tedavi ilaçlar falan kullandım ama hiçbir faydasını görmedim. Bu konuda bana yardımcı olmanızı umutla bekliyorum. Sağlıklı günler dilerim.
Sayın K. Aydın; bahsetmiş olduğunuz şikayetler tıp dilinde Claudicatio İntermittans olarak nitelendirilir. Vasküler nedenli olabileceği gibi nörolojik kökenli de olabilir. Bu nedenle öncelikle Damar cerrahisi muayenesi olmanızı eğer buradan herhangi sonuç elde edilemez ise Nöroloji-Beyin Sinir cerrahisi muayenesi olmanızı öneririm. Saygılarımla
Hocam sol sakroiliak eklem inferior sakral yüzde fokal, nonspesifik skleroz artışı ne demektir? Birde faset eklemlerde faset artrit gelişimi ile uyumlu olabilecek bulgular, L4-5 posterior santral geniş protruzyon, Dural keseye temas. Ne demektir Hocam dediğiniz gibi bu MR sonucu fıtık var. Ama her doktor farklı birsey söylediği için sonuc için güvenemiyorum. Sadece bu sonuca bakılarak ciddi bir durum mu ne duruma geldi merak ediyorum çünkü zamanla bacağıma vurması yürümeme yataktan kalkmama engel oluyor. Çok teşekkür ederim hocam.
Sayın Yasemin hanım; bu anlatmış olduğunuz lomber ve sakroiliak MRI bulguları herhangi bir hastalığı göstermeyip, ancak klinik muayene ile beraber değerlendirildiğinde bazı hastalıkların gelişimi yönünden öncü bulgular olarak değerlendirilebilir. Saygılarımla Sayın Yasemin hanım, MRI'da lomber bölgedeki değişiklikler halen başlangıç döneminde olup, tedavi ile rahatlayabilir. Saygılarımla
hocam bel fıtığı değil bende boyun fıtğı var.yanlış yazmışım.ağrım yok sol elimin baş parmağında uyuşma var.fizik tedavi gördüm 14 gün.bazende omzumdan koluma ve elime yayılan karıncalanma var.ne tavsiye edersiniz saygılarımla
Sayın B. Tokat; her ne kadar sizin muayene bulgularınızı bilmesem de arada sırada ağrı olması ve uyuşukluğun devam etmesi iyileşmenin tam olarak gerçekleşmediğini düşündürmekte. Bu nedenle tedavinizi planlayan merkez ile tekrar görüşmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
Hocam 45 yaşındayım bel fıtığı var bende fizik tedavi gördüm. Ağrım yok sol elimin baş parmağı uyuşuk o geçmedi bazen de sol omzumdan koluma yayılan karıncalanma devam ediyor. Ne tavsiye edersiniz. Saygılarımla
Sayın B. Tokat; Bel fıtığında şikayetler bel ve her iki alt ekstremite bölgesinde hissedilir. Bu nedenle sol el başparmağı ve omuz bölgesindeki semptomların kaynağına yönelik araştırmaların yapılması gereklidir. Saygılarımla
Hocam boğaz iltihabi ayağa vururmu
Sayın Ü. Gömleksiz; boğaz iltihabı (tonsillit) sonrasında değişik türde romatolojik tablolar tetiklenebilmektedir. Saygılarımla
Mrb sol dizimin aşağı tarafında sızlama şeklinde ağrılarım oluyor bazen yürürken sanki boşluğa basıyorum gibi oluyorum ve arka tarafında da yürürken kasılmalar hissediyorum. MR sonucunda koyu renkli yazılan: subrapatellar bursada effüzyon izlenmiştir. Fibula başında yaklaşık 1cm boyutunda subkondral kistik lezyon izlenmiştir. Popliteal fossada yaklaşık 3,5 x 2cm boyutunda baker kisti ile uyumlu loküle sıvı kolleksiyonu izlenmiştir. Gittiğim doktor ağrı kesici bir hap ve merhem verdi ama bir faydasını göremedim. Şimdi daha çok ağrıyor. Neler yapmalıyım nasıl tedavi olabilirim ağrılarım nasıl hafifler. Şimdiden teşekkürler.
Sayın Nuray hanım; bahsetmiş olduğunuz şikayetler diz ekleminizde halk arasında kireçlenme olarak bilinen Dejeneratif Osteoartrit – Gonartroz varlığını düşündürmekte. Bu hastalığın tedavisinde öncelikle medikal tedavi olarak nonsteroid antiinflamatuvar gurubu ilaçlar kullanılır. Yeterli derecede etki elde edilemeyen vakalarda Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon programları ile hastanın şikayetleri ortadan kaldırılmaya çalışılır. Daha ileri vakalarda ise ekleme total protez uygulamalarına geçilir. Saygılarımla
Hocam mrh ben 7 haftalık hamileyim doktorum ilaçlarımı kullanmamı söyledi sadece ağrı kesicilerini kullanma dedi kullandığım ilaçlar salazopirin, deltacortil sabah akşam birer tane plaquenil sabah bir ama ben çok tedirginim ne olur beni aydınlatırsanız sevinirim teşekkürler.
Sayın Sebile hanım; kullanmış olduğunuz ilaçlardan Plaquenil hamilelik döneminde önerilmemektedir (Usage of this drug during pregnancy should be avoided except in the suppression or treatment of malaria when in the judgment of the physician the benefit outweighs the possible hazard.) Salazopyrine ise ancak zorunlu durumlarda kullanılabilir (the possibility of harm cannot be completely ruled out, sulfasalazine should be used during pregnancy only if clearly needed.) İlaç kullanımı konusunda doktorunuz ile tekrar görüşmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
SAĞ KALÇA AVASKÜLER NEKROZ 50 YAŞ. ORT.HEKİM PROTEZİ ERKEN BULDU. NASIL UYGUN FİZİK TEDAVİ YÖNTEMİ NEDİR. (İZMİRDE) ŞiMDİDEN TEŞEKKÜRLER
Sayın F. U. Aytış; Kalça protez operasyonu yönünden 50 yaş gerçekten biraz erken bir dönem. Bu nedenle yapılması gereken yüzeyel ve derin ısıtıcı fizik tedavi ajanları ile uygulanacak tedavi sonrasında kalça çevresi kasları kuvvetlendirici egzersizlerdir. Saygılarımla
Merhaba doktor bey, son 3-4 yıldır yaygın vücut ağrılarımdan yakınıyordum. Bu süre içerisinde romatoloji ve fizik tedavi bölümlerine gittim, kan tahlilleri yapıldı. Kan sonuçlarımda D vitamini eksikliği dışında herhangi bir olumsuz bulguya rastlanmadı, dexil ampul kullandım ve en son 1 sene önce doktorların yaptığı fiziksel muayenelerden fibromiyalji teşhisi konuldu. Son 1 yılda ağrılarım çok şiddetli oluyor, geceleri uykumdan şiddetli diz-kalça-omuz ağrısıyla uyanıyorum, uyandığımda sanki felç geçirmiş gibi bacağımı-kolumu zor oynatıyorum (özellikle sağ kısım), sabahları yataktan tutulmalar yüzünden çok zor kalkıyorum, merdiven inip-çıkmada sağ dizimde ve bacak kaslarımda zorlanmalar yaşıyorum. Bu tutulmalar gün ortasına kadar devam ediyor. Gün içerisinde 5-10 dakika hareketsiz kalsam (otursam da ayakta dursam da) yine aynı şekilde kalça-diz-omuz bölgelerinde ciddi sancılar oluşuyor. Hatta artık hafif bir şeyi bir yukarı doğru bile kaldırmakta zorlanıyorum (örneğin çay koyarken çaydanlığı zor kaldırıyorum), kolum ağrıyor. Artık bunun fibromiyalji ötesinde olduğunu düşündüm ve yenimahalle devlet hastanesine FTR Polikliniğine gittim, oradaki doktor kan tahlili istedi ve öncekilerden farklı olarak HLA B27 istemiş, HLA B27 pozitif çıktı ve bel-kalça için röntgen ile MR istedi. Şu sıralar MR sonuçlarımı bekliyorum. AS hastası olabileceğimi söyledi ve derecesini öğrenmek için MR ı bekliyoruz. Bu süre zarfında Rantudil kullanıyorum, günde 60mgX2 kez. Fayda görmedim. MR sonuçlarım çıkınca sizinle paylaşabilirim ancak bu bahsettiklerimden sizler bir yorum yapabilir misiniz? Sizce de AS hastası olabilir miyim? (ek olarak Dayımda bu rahatsızlığın olduğunu söylemeliyim, ilkokul çağlarımda 7-8 sene bronşit tedavisi gördüm, 4-5 sene evvel tiroid hastalığı tedavisi oldum şu anda tiroid rahatsızlığım bulunmamakta) Şimdiden çok teşekkür ediyorum.
Sayın D. Yeşilbaş; sadece HLA-B27 doku gurubunun bulunması sizi Ankilozan Spondilit (AS) hastası yapmaz, yapılan çalışmalara göre sağlıklı bireyler arasında da % 8 oranında bu gene rastlanmaktadır. AS tanısı konulabilmesi için bazı şartları taşımanız gerekmektedir ve eğer bu tanı konulacak olur ise o zaman ilk olarak kullanacağınız ilaç gurubu da nonsteroid antiinflamatuvar (halen sizin kullanmış olduğunuz Rantudil ve benzerleri) ilaçlardır. Bu nedenle benim önerim düzenli aralıklar ile kontrollerinize devam etmenizdir. Saygılarımla
Mrb hocam bütün soruları cevapları okudum bende doğumdan 40 gün sonra belim tutuldu yaklaşık 20 doktor gezdim kimse bilemedi ne olduğunu istanbulda cihan aksoya gitim iltihaplı romatizma ea teşhisi kondu yaklaşık 3 yıldır endol salazoprin rebone bir sürü ilaç içiyorum benimde doğumdan önce hiçbir sağlık sorunum yoktu epidural diye ısrar ettiler …………… gibi bir hastanede enfeksiyon kaptım ne yazık ki ispat edemiyoruz hiç kimseye belden uyuşturma tavsiye etmiyorum ben neler yaşıyorum kızımı büyütmek istiyorum sağlıkla ama çaresi yok ne yazık ki ...
Sayın Melike hanım; 3 yıldır ilaç kullandığınızdan bahsetmişsiniz. Eğer hastalık remisyon (uyku) dönemine girmiş ise ilaç dozunu azaltmak ve hatta bazı durumlarda ilacı tamamen kesmek mümkündür. Bu nedenle benim önerim bu konuları doktorunuz ile görüşmenizdir. Saygılarımla
Hocam merhaba. Ben 4 ay önce çok fazla yürüdüm günde 10000 bin adım. Bunu takiben sağ bacağımda kas yırtılması yaşadım. Tek bastonla hayatıma devam ederken sol kalçam ağrımaya başladı. 10 gün sonrada sağ kalçam. Bu arada dr lar 1 ay boyunca bel fıtığı olduğunu söyleyerek sıcak b vitamini ve kortizon yaptılar kalçama. 1 ay sonra ağrılar dayanılmaz oldu başka bir dr kalça emari istedi ve trokanterik bursit teşhisi kondu. Bu arada HLA-B27 ye bakıldı negatif çıktı. Kan değerlerim hep normaldi. Buna rağmen bir romatolog ısrarla ankilozan teşhisi diğer bir fizik dr u kesinlikle ankilozan değil bir travma sonucu bu olmuş diyor ve fibromiyalji olduğumu söylüyor. Bu gün yapılan tahlillerimde crp normal sedim 25 artık kendimi daha iyi hissediyorum. Günde 40 dk yüzüyorum. Sizin de görüşlerinize ihtiyacım var. Çok teşekkürler saygılar
Sayın G. Ateş; anlatmış olduğunuz şikayetler ve HLA-B27 negatif gelmesinden dolayı sizde % 95 oranında Ankilozan Spondilit hastalığı bulunmuyor. Bunun dışında Trochanterik bursit genellikle aşırı zorlanma sonrasında tek taraflı olarak ortaya çıkar, laboratuar normaldir, teşhisi muayene ve MRI ile konur, eklem istirahati, ilaç tedavisi, Fizik Tedavi ve gerekir ise lokal steroid enjeksiyonundan sonra tamamen düzelir. Sizin durumunuzda hastalığınızın eğer zorlamaz iseniz bir süre sonra ortadan kalkacağını düşünüyorum. Saygılarımla
Sabahları yataktan kalkarken ayaklarımın üstüne basamıyorum. 2-3 dakika sendeleyerek hareketler sonucu normale dönüyor. Bu 1 senedir neredeyse devam ederken son zamanlarda gün içinde de ayak bileğime sızlama baş göstermeye başladı. Yaşım 35 sigara, alkol kullanmıyorum şeker hastası yada buna benzer hastalığım yok. 1,85 cm 88 kiloyum.
Sayın Mustafa Bey; özellikle sabah saatlerinde ayak tabanlarında ağrı olması ve üzerine basamamanız ve yine sonrasında düzelme yaşanması “Seronegatif Spondilartropatiler”yönünden araştırılmanız gerektiğini düşündürmekte. Bu nedenle şikayetleriniz yönünden Romatoloji kliniğinde araştırılmanız uygun olacaktır. Saygılarımla
Benim bacaklarımda diz kapağımın biraz üstü ve aşağıları üşüyor ayaklarımın altıda donuyor havalar soğukken daha çok rahatsız ediyor doktora gittim kan testi yaptı ve sende romatizma yok dedi bana görede ve çevremdeki herkeste romatizma olduğunu söylüyor. 6 ay oldu böyle çok doktor gezdim sonuç aynı bazen hava çok soğuk olduğu zaman ellerimde buz gibi oluyor çok üşüyorum sıcak çok iyi geliyor ısıtıcıyı kendime çevirip evde öyle oturuyorum. İki tane kalın çorap giymeme ve kalın elbiseler giymeme rağmen yinede bacaklarım ısınmıyor şu anda bunları yazarken bile bacaklarıma battaniye alıp oturuyorum.
Sayın B. Karslı; eğer anemi (kansızlık) ve her iki alt ekstremite damarlarındaki patolojilere yönelik araştırmalar yapıldı ve bir olumsuzluk görülmedi ise şikayetleriniz Fibromiyalji Sendromunu düşündürmekte. Bu tanıyı kesinleştirmek için Romatoloji veya Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon kliniklerinde muayene olmanız uygundur. Saygılarımla
Merhaba Hocam benim dizlerimden aşası bazen çok ağrıyor ve bu ağrı uykudayken bile beni uyandırıyor ve ben bazan ilişkiden sonra daha fazla ağrıdığında hissediyorum ayak altlarım yanıyor ama üşüyorum genede ne tedavi görmem gerek
Sayın Hasan bey; öncelikle bu şikayetlerin nedenine yönelik araştırma yapılmalıdır. Bu nedenle benim önerim ENMG testi ile her iki alt ekstremitenin gerek duyu gerekse motor sinirlerinin fonksiyonlarının değerlendirilmesidir. Saygılarımla
Doktor bey merhaba. Rantudil kullanıyorum ama iğne seklinde uygulanıyor. Emziriyorum sıkıntı olur mu ilk defa bugün uyguladılar. Eklem romatizması var dedi doktor yardımcı olursanız sevinirim
Sayın Lale hanım; Rantudil ve benzeri nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar düşük konsentrasyonda da olsa anne sütüne geçmektedir. Bu nedenle emziren annelerde çok zorunlu kalınmadıkça kullanılmaları önerilmemektedir. Sizin de ister oral yoldan (ağız yoluyla) isterse enjeksiyon yoluyla olsun bu ilacı kullanma konusunda tekrar doktorunuz ile görüşmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
Dr.Bey merhaba; Bundan 1 yıl önce sağ tarafım tutulmuş olarak kalktım. Hemen dr. gittim tahlil sonuçlarına göre iltihap oranım çok yüksek çıktı. Antibiyotik tedavisine başladık daha sonra sırt orta noktamda yaklaşık 2 aydır acıma hissi var, ağrı ve yorgunluk belirtilerimde mevcut. Dr gittim fibromiyalji teşhisi kondu. Şu anda cymbalta 30 mg başladık doğru bir ilaç mıdır? yan etkileri oldukça fazla kullanmalı mıyım? sersemlik bulantı ve baş dönmesi yapmakta. Cevabınız için teşekkürler.
Sayın Şebnem hanım; kısaca bilgi verecek olursak Fibromiyalji sendromu kas iskelet sisteminde yaygın şekilde ağrı, tutukluk ile beraber doktorun muayenesi esnasında tespit ettiği ağrılı hassas noktaların bulunduğu bir klinik tabloya denilmektedir. Bu hastalığa ait hiçbir özel laboratuar bulgusu yoktur. Fibromiyalji sendromunda en sık görülen ve en önemli karakteristiği olan bulgular, vücutta birden çok bölgeyi içerecek şekilde yaygın ağrı, tutukluk, yorgunluk ve uyku bozukluğudur. Ağrı kollar, bacaklar, bel ve boyun bölgeleri de dahil olmak üzere tüm vücut’da hissedilir. Hastaların % 75-85’inde sabahları tutukluk ile beraber halsizlik vardır ve bu halsizlik fiziksel aktivite ile artar. Hastaların şikayetleri soğuk ve nemli havalarda, endişe ve stres’li durumlarda, aşırı fiziksel aktivite ile veya tam tersi hareket azlığı ile, uyku bozukluğu olduğu durumlarda ve en son olarak gürültülü ortamlarda şiddetlenir. Fibromiyalji sendromlu hastaların tedavisinde hastanın hastalığı ile ilgili olarak bilgilendirilmesi, hastalık bulgularını şiddetlendiren faktörlerin tespit edilerek ortadan kaldırılması ve eğer beraberinde eşlik eden hastalıklar varsa bunların tedavi edilmesine çalışılır. Bütün bunlara ilave olarak Fibromiyalji sendromlu hastalarda farklı ilaç gurupları hastaya göre değişen başarı oranları ile kullanılmaktadır. Eğer sizde kesin olarak Fibromiyalji Sendromu teşhisi konulmuş ise halen kullanmakta olduğunuz ilaç bu hastalığın tedavisinde onay almış preparatlardan birisidir. Her ilacın etkisi yanında yan etkileri de bulunmaktadır. Burada önemli olan nokta yan etkilerin hasta tarafından tolere edilebilir sınırlar içerisinde kalmasıdır. Eğer sizde ortaya çıkan yan etkiler çok fazla rahatsızlık verecek olur ise alternatif ilaçlar konusunda sizi takip eden doktorunuz ile görüşmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
Merhabalar. Benim sorum ayaklarımla alakalı. Öncelikle küçük parmağımın yanındaki parmağımda tırnak bitişiğinde ağrı ve iltihaplanma oldu. Bir müddet sonra o geçti diğer ayak parmağımda oluştu. O geçtikten sonra başparmaklarımda oluştu. Sürekli biri bitip diğeri başlıyor hocam bunun nedeni ne olabilir?
Sayın Güliz hanım; her iki ayakta birbiri ardı sıra enfeksiyon gelişmesi sistemik bir hastalığın olabileceğini düşündürüyor. Bu nedenle öncelikle Cildiye (Dermatoloji) kliniğine başvurmanızı ve bu yönde bir araştırma yapılmasını öneririm. Saygılarımla
1 yıldır bacaklarımda acıma ve ayaklarımın altı buz gibi donuyor 3 aydır lyrica 150 kullanıyorum şimdi doktorum 225 mg çıkardı ama aynı ayaklarımın altındaki bu üşüme ve sanki rüzgar giriyormuş gibi bu romatizmamı kan tahlillerinde hiç bir şey çıkmıyor ama bir yıldır gün boyu beni rahatsız ediyor bazen o kadar buz gibi oluyor ki yere bile basmakta zorluk çekiyorum 3 tane çorap giymeme rağmen sanki ayaklarım çıplak gibi romatoloji nöroloji fizik tedavi hepsini gezdim ama bir sonuç alamadım sanki bacaklarım ve ayaklarımda bir buz varmışta geziyormuş gibi size sormak istediğim ne yapmam lazım
Sayın E. Taşdemir; 1 yıldır devam eden ve 3 aydır ilaç tedavisi kullandığınız şikayetlerde bu süreç içerisinde azalma olmadığına göre teşhis ile ilgili bir sıkıntı yaşanmakta, bu nedenle benim önerim her şeye yeni baştan başlanması. Öncelikle ayrıntılı bir muayene sonrasında her iki alt ekstremitedeki periferik sinirlerin ENMG ile incelenmesi ve her iki alt ekstremite arteriyel-venöz doppler USG ile işe başlanabilir. Bundan sonraki yol haritası da sizi takip edecek doktor tarafından belirlenebilir. Saygılarımla
Omurilik romatizması tanısı kondu ama tam bu hastalıkla ilgili bir şey bilmiyorum ciddi ağrılarım var ilaçlar mideme ve bağırsaklarımı çok kötü etkiledi bende ilaçları bıraktım bu hastalığın tedavisi var mı çok üzülüyorum 3 çocuğum var 29 yaşındayım bana yardımcı olursanız çok sevinirim
Sayın Esen hanım; Halk arasında omurilik romatizması olarak da isimlendirilen Ankilozan Spondilit (AS) öncelikle sakroiliak eklemlerden (leğen kemiği eklemleri) başlayarak daha sonraki dönemlerde omurgayı tutan, aynı zamanda vücudun diğer bölgelerindeki küçük eklemleri de tutabilen, kronik inflamatuvar bir hastalıktır. AS tedavisinde ilk olarak nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar kullanılır. Bu ilaçların ağrı kesici özelliklerinin yanı sıra iltihabı (inflamasyonu) azaltıcı etkileri de vardır. Ancak bu gurup ilaçlar ile hastalık aktivitesini baskılayıcı sonuç elde edilemez ise ve eğer hastalarda esas olarak omurga dışı eklemlerde (omuz, dirsek, kalça, diz, ayak bileği gibi) bir tutulum varsa o zaman 2. basamak ilaçlardan Salazopyrin ile tedaviye geçilir. Salazopyrin tedavisinde ilaca 500 mg/gün dozda başlanarak her hafta doz artımına gidilir ve yaklaşık 4 hafta sonra 2 gr/gün doza çıkılır. Eğer 2 gr/gün doz ile etki elde edilemez ise bu ilacın dozu maksimum 3 gr/gün kadar çıkılabilir. Salazopyrin tedavisinde ilacın etkisi 6-8 hafta sonra görülmeye başlanır ve hastanın vereceği cevaba göre doz ayarlaması yapılır. Eğer 3 gr/gün doza çıkılmasına rağmen hastalık aktivitesi kontrol altına alınamayacak olursa bir başka tedavi seçeneği olarak son dönemlerde biyolojik ajanlar gurubundan anti-TNF ilaçlar da (İnfliximab=Remicade, Etanercept=Enbrel, Adalimumab=Humira) kullanılmaktadır. Sizin durumunuza gelince, hastalığın hangi evrede olduğu ve mevcut durumdaki hastalık aktivitesi yönünden bilgi sahibi olmadan bir fikir beyan etmek yanlış olacaktır. Bu nedenle benim önerim sizi takip eden doktorunuz ile tekrar temasa geçerek beraberce yeni bir tedavi şemasını planlamanız uygun olacaktır. Saygılarımla
Dizlerim çok ağrıyor ve romatizma olduğunu düşünüyorum
Sayın B. Güney; şikayetleriniz ile ilgili olarak öncelikle romatoloji polikliniğinde muayene olmanız gerekir. Bunun sonucunda yapılacak tahliller ile kesin tanı konularak tedavinize başlanacaktır. Saygılarımla
10 gün içinde sol orta parmağım çıktı. Doktor yerine oturttu şuan acıyı hissetmiyorum ama parmağımı katlayamıyorum hocam. Belli bir yere kadar çekebiliyorum parmağımı ne yapmalıyım ?
Sayın K. Şahin; öncelikle parmak travmasından sonra kırık oluşumu yönünden grafi çekilmesi gerekirdi. Bunun sonucunda eğer herhangi bir fraktüre rastlanmaz ise 2 haftalık bir atel uygulaması sonrasında sıcak uygulama ile beraber germe ve kuvvetlendirme egzersizleri ile eklem hareketi geri kazanılmaya çalışılırdı. Sizde bu aşamalardan hangisinin uygulandığını bilmiyorum bu nedenle bir Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon kliniğinde muayene olarak değerlendirilmeniz uygundur. Saygılarımla
Sayın hocam benim sıkıntım sırt ve kaburga kemiklerine doğru acıma ağrı ve özellikle hareket ettirip kontrol edince daha da artan ağrılarım. Yeni doğum yaptım çok sıkıntılı bir hamilelik geçirdim kendimi çok gerdim ve hep bir stres halindeydim. Sigarayı hamile kaldığımı öğrenince bıraktım. Sonra beşinci ayda bende sırt bel kaburga kemiklerinde bir ağrı ve sızı başladı. Bir türlü geçmiyor diye hamileyken iki kere göğüse gittim hafif hırıltın var önemi yok bir hava verince düzelirsin dedi. Kardiolojiye gastrolojiye en sonunda da pisikiyatriye gönderildim sonra doğum yaptım ve hala geçmedi fibromiyalji dendi. Ben yine geçmeyince akciğer grafisi çektirdim ve üfürüm testi yapıldı kan testleri temiz çıktı. Ama beni arkadaşlarım spylesiklwei ve internette okuduğum yazılar korkuttu depresyona girdim. Hala üç aydır devem eden inanılmaz stres ve uyku bozukluğu yapan ağrılarım ve çok üstüne düştükçe de sızı şeklinde vücuduma dağılan sancılarım var. Lütfen ne yapayım bana bir yardım edin. Akciğerde ya da başka yapılan endoskopi üfürüm testinde en azından bir belirti olmaz mıydı fibromiyalji bu kadar huzursuzluk verir mi stres artırır mı.
Sayın Tuğba hanım; Romatooji veya Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon kliniklerinde yapılan muayene ve laboratuvar tetkikleri sonrasında size konulmuş olan “Fibromiyalji” tanısı kesinleşecek olur ise, tedaviye yönelik önlemler ve ilaç tedavisi ile şikayetleriniz büyük oranda ortadan kalkar. Ancak daha önceden de söylemiş olduğum gibi öncelikle teşhisin kesin olarak doğrulanması gerekir. Saygılarımla
Merhabalar hocam. Şimdiden çok teşekkür ederim. 2014 nisan ayında başladı ağrılarım ama daha önce zorlamadan dolayı tendinit oldum. Fizik Tedavi gördüm. Bu esnada sağ tarafımda diz dirsek el ve ayak eklemlerim, el ve ayak bileklerimde ağrı, sabah tutukluğu oldu. Kan testinde her şey normal. El ve ayak röntgenlerinde her şey normal. Yalnız işaret parmağında şekil bozukluğu oldu. Ultrasonda eklemlerde sıvı artışı var dedi doktorum. Sonuç olarak bağ dokusu hastalığı var. Henüz RA, lupus gibi romatizmal bir hastalık yok. Başlangıç aşamasındaymışım. Plaquenil verdi günde 1 tane alıyordum. 12 gün oldu. Başladıktan sonra sol elim ve bileğinde de ağrılar başladı. Kolumda yuvarlak şekilde yanık izi gibi bir şey çıkmış. Sıcaklık ve kaşıntı var. İlacı kestim. Hafta sonu olduğu için doktoruma danışmadım henüz, ilacın yan etkisi olabilir mi. Bu arada ayak tabanlarımda sıcaklık var birkaç aydır. Fransada yaşıyorum. Buradaki doktorum bu ilaç için henüz erken dedi. Hastalığın ne olduğu henüz belli değilmiş. Hangi doktorun dediğini yapmalıyım. İlacı içmeli miyim. İçmezsem ilerleme olur mu. Bu ilaç hastalığın ilerlemesini durdurur mu. Hastalığım nedir, ne yapmalıyım. Yol gösterirseniz çok sevinirim.
Sayın A. Akın; anlatmış olduğunuz kadarı ile daha hastalık tam tablo olarak ortaya çıkmamış, bu nedenle kesin bir teşhis koymak yanlış olur. Bu aşamada yapılması gereken semptomatik tedavi ve yakın takip olmalıdır. Yani 2. Basamak ilaçlardan Plaquenil 200 mg tab 1x1 gibi düşük dozda kullanmak yerine nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar gurubundan bir preparat ile sadece şikayetiniz olduğu dönemde kullanmak daha mantıklı olur yani yaşadığınız yerdeki doktorun önerileri daha uygun görülmektedir. Bu yakın izlem esnasında tam hastalık tablosu gelişecek olur ise o zaman esas tedaviye başlanması gerekir. Saygılarımla
Selam dr bey bende aylardır tüm bölgelerde gezici ağrılar mevcut. Bacaklarım ağrıyor değişik değişik bölgeleri romatizmal kan tahlilleri de yapıldı sonuçlar temiz ama vücudumda dolaşan anlamsız ağrılarımı çözemedik belim sırtım göğsüm normal midir sizce bu. Teşekkürler
Sayın Ö. Avcı, anlatmış olduğunuz şikayetlere göre sizin Fibromiyalji Sendromu yönünden araştırılmanız gereklidir. Eğer tanı kesinleşir ise o zaman bu hastalığa yönelik olarak uzun dönem tedaviye başlanabilir. Saygılarımla
Annem 63 yaşında, boğaz enfeksiyonu ve idrar yolu enfeksiyonunu aynı anda geçirdi.Bundan bir ay sonra ayak ve el bileklerinde şişme, elde kızarıklık ve kaşıntı ve mide bulantısı başladı. Enfeksiyon, kardiyoloji, nöroloji, ortopedi gördü. Enfeksiyon dr, prednol iğne verdi. Tedaviden 10 gün sonra el, ayak ve diz eklemlerinde şişme, ayak topuklarında küçük yumrular oldu. Hemoglobin, hemotokrit, demir serum(12,2) düşük, sedimentasyon(119), Ldh serum(260), crp yüksek. Hastalığın alevli döneminde yapılan romatizmal tetkikler normal, ikinci alevlenmede yapılan Anti kardiolipin antikor Ig G yüksek (13,6), anti kardiolipin antikor IgM yüksek(19). Sizce durum nedir? 13 dr gezdik. Lütfen yardımcı olun.
Sayın S. Özdil; annenizin geç başlangıçlı Romatoid Artrit yönünden araştırılması gerekir. Bahsetmiş olduğunuz kadarı ile çok komplike bir vaka olmamasına rağmen neden bu kadar sık doktor değiştirdiğinizi anlayamadım. Bu arada antikardiyolipin antikorları dışında diğer otoantikorların da araştırılması diğer tanıların ekarte edilebilmesi bakımından yardımcı olacaktır. Saygılarımla
Merhaba hocam ben 6 aydır sırt ağrısı çekmekteyim, nasıl bir ağrı anlatılmaz yanma yapıyor ara sıra terleyip ağrıya dönüşüyor ayakta biraz kalsam hemen sancısını gösteriyor, çok huzursuzluk veriyor oda yetmezmiş gibi sabah kalktığımda bel ağrısı ile uyandım ve gün içinde kayboldu. Ağrılarım ve her gün böyle sabahları tutuklukla uyandım ve sonra ağrılar bacağıma doğru indi sızlama şeklinde iğne batarcasına vücudumun her tarafında ağrı gezmeye başladı. El kol bacak bel sırt dayanılmaz hale geldim gitmediğim üniversite hastaneleri kalmadı en son romatoloji ye gittim üniversite hastanesine tahlillerimin hepsi temiz çıktı yapılan tahliller ve emar larım şöyle: CRP.RF.KREATININ.ALT.SEDIMANTASYON.TAM KAN SAYIMI.HBS AG.ANTI HCV.ANA (ANTINUKLEAR ANTIKOR) ANTI DS.ANTI CCP.AYAK KEMIKLERI NORMAL GORUNMDE.SAKROILIAK EKLEMLER NORMAL DEGERDEDIR.NORMAL SINIRLARDA BILATERAL SAKROILIAK EKLEM MRG....Evet hocam yaptırdığım en son tahliller böyle bana doktor bir şey söyleyemedi endol verdi gönderdi benim şikayetlerimi dile getirdim benim sorunum ne benim derdime çare ne olacak artık sancılarımdan bıktım günlük hayatımı çok etkiliyor neden sırt ağrım geçmiyor sırtımdan da dorsal mrg çekildi belimden de belimde iki tane fıtık ama ameliyat gerektirmeyecek kadar ufak kireçlenme ve skolyoz fizik tedavisi de gördüm ama netice yok sizden cevap bekliyorum saygılarımla
Sayın A. Öz; muayene bulgularınızı bilmemekle beraber anlatmış olduğunuz şikayetler “Fibromiyalji Sendromunu” düşündürmekte. Kısaca bilgi verecek olursak Fibromiyalji sendromu kas iskelet sisteminde yaygın şekilde ağrı, tutukluk ile beraber doktorun muayenesi esnasında tespit ettiği ağrılı hassas noktaların bulunduğu bir klinik tabloya denilmektedir. Bu hastalığa ait hiçbir özel laboratuar bulgusu yoktur. Fibromiyalji sendromunda en sık görülen ve en önemli karakteristiği olan bulgular, vücutta birden çok bölgeyi içerecek şekilde yaygın ağrı, tutukluk, yorgunluk ve uyku bozukluğudur. Ağrı kollar, bacaklar, bel ve boyun bölgeleri de dahil olmak üzere tüm vücut’da hissedilir. Hastaların % 75-85’inde sabahları tutukluk ile beraber halsizlik vardır ve bu halsizlik fiziksel aktivite ile artar. Hastaların şikayetleri soğuk ve nemli havalarda, endişe ve stres’li durumlarda, aşırı fiziksel aktivite ile veya tam tersi hareket azlığı ile, uyku bozukluğu olduğu durumlarda ve en son olarak gürültülü ortamlarda şiddetlenir. Fibromiyalji sendromlu hastaların tedavisinde hastanın hastalığı ile ilgili olarak bilgilendirilmesi, hastalık bulgularını şiddetlendiren faktörlerin tespit edilerek ortadan kaldırılması ve eğer beraberinde eşlik eden hastalıklar varsa bunların tedavi edilmesine çalışılır. Bütün bunlara ilave olarak Fibromiyalji sendromlu hastalarda farklı ilaç gurupları hastaya göre değişen başarı oranları ile kullanılmaktadır. Eğer sizde kesin olarak Fibromiyalji teşhisi konulacak olursa burada hastalık semptomlarını şiddetlendiren faktörlerin tespit edilmesi ve öncelikle bunların ortadan kaldırılması gereklidir. Daha sonra hangi medikal tedavinin seçileceğine karar verilmesi uygun olacaktır. Saygılarımla
Hocam merhaba, Bir ay önce sağ böbrek kısmında bir ağrı başladı. Doktorum böbrek kumun var dedi ve ilaç yazdı kullandım. O dönemlerde geçti ilaç bitince geri başladı. Hafif ağrılarım var sağ taraf sırtıma kadar çıkıyor. 30 yaşında erkeğim. Spor yapıyorum her gün o anlarda hissetmiyorum. B.sayar başında çalışan biriyim. Eklem ağrılarım falan yok. Acaba ne yapmalıyım. Böbrek tahlilim idrar kan ultrason temiz çıktı. Teşekkür ederim.
Sayın S. Talay; Öncelikle yeniden bir Üroloji uzmanı tarafından muayene olmanızı öneririm. Bundan sonra yapılacak incelemelerde böbrekler ile ilgili bir patoloji saptanamaz ise o zaman aynı bölgede ağrıya neden olabilecek diğer patolojiler (Karaciğer, Safra kesesi, Akciğer alt lob, Akciğer zarı vs) yönünden daha ayrıntılı incelenmeniz gerekebilir. Saygılarımla
Kasıkta 3 senedir şiddetli ağrı var 2 aydır da arkaya ve diz kapağına kadar yayılmakta, geceleri ağrıdan uyku yoktu, 2 gün önce leğen kemiği başına, kasık içinden iğne yapıldı ve gece ağrıdan duramadım normal midir? Tekrar doktora gitmeli miyim?
Sayın G. Yakar; kasık bölgesine hangi tanı ile hangi ilaçların enjekte edildiğini bilmiyorum ancak ağrınız 48 saatten daha fazla devam edecek olur ise tedaviyi uygulayan doktorunuz ile olası komplikasyonlar yönünden görüşmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
Hocam Balıkesir tarafında sizin yeriniz yok dimi ? Çünkü ben hiç bir yerden sonuç alamıyorum hastane hastane gezmekten bunaldım.
Sayın Gülden hanım; her ne kadar sağlık hizmetleri son dönemde çok büyük gelişmeler gösterse de bazı ileri laboratuar tetkikleri ve tanı yöntemleri ancak büyük şehirlerdeki Üniversite hastaneleri ve özel merkezlerde yapılabilmektedir. Bizim de Ankara dışında başka bir bölgede şubemiz yoktur. Saygılarımla
Merhaba hocam ben 31 yaşındayım ve romatizma hastasıyım 3 çocuğum var bir tanesi 8 aylık ilaç alamıyorum deltakotril kullanıyordum şimdi içemiyorum ağrılarım çok şiddetli olmaya başladı aşırı derecede ateş ve şişlik yapıyor ne yapmalıyım.
Sayın Ayşegül hanım; Romatoid Artrit hastalığında aktivite dönemlerinde mutlaka ilaç kullanılarak hastalığın remisyon dönemine girmesine çalışılmalıdır yoksa eklemlerde kalıcı harabiyet meydana gelebilir. Bu nedenle sizi takip eden doktorunuz ile emzirme dönemlerinde de kullanılabilecek 2. basamak ilaçlar hakkında acilen görüşmeniz ve bir tedavi başlanması gerekmektedir. Saygılarımla
Hocam mrb ben de gergin omurilik sendromu var bel ağrılarım var. 28 yaşındayım. Benim sorum şu: sol ayağım parmaklarını rahat hareket ettiremiyorum ve dokunulduğunda hissetmiyorum. Dinlenmeye geçtiğim de ve yürüme esnasında sancı vuruyor uykum sırasında uyanıyorum kasılmaya başlıyor destekliyorum desteklemezsem titremeye başlıyor. Emg çekildi sinirler normal derecede çıktı. Hiçbir şey bulunmadı benim ayağım da ne gibi problem olabilir anlayabilmek için başka hangi testler yapılabilir. Şimdiden tşkler cevabınız için.
Sayın Gülden hanım; EMG incelemesi ile periferik sinirler değerlendirilir. Benim önerim ileri tetkik imkanları olan bir hastanede Nöroloji kliniğinde yeniden muayene olmanızdır. Burada yapılacak olan SSEP tetkiki sonrasında sinir sisteminin santral bağlantılarının da incelenmesi ile bir sonuç alınabileceğini düşünüyorum. Saygılarımla
Ben 40 yaşındayım ve kol dirseğim kaç aydır ağırıyor ne yapmalıyım
Sayın Kardelen hanım; eğer dirsek ağrınız şişlik ve ısı artışı ile beraber ise o zaman dirsek ekleminde artrit’e neden olan teşhisler bakımından laboratuar ve radyografik incelemelerin yapılması gerekir. Ancak şişlik olmaksızın sadece hareket ile beraber dirsek dış kısmında ağrı oluyor ise o zaman teşhis olarak dirsek ekleminin aşırı zorlanması sonrasında ortaya çıkan “Lateral Epikondilit” düşünülür. Tedavi olarak nonsteroid antiinflamatuvar ilaç ve dirseklik kullanılmasıyla beraber 3-4 hafta eklemin zorlanmaması yeterli olacaktır kanısındayım. Saygılarımla
SLM Hocam 32 yaşındayım 4 önce sol ayak başparmağım çok şiddetli ağrımaya başladı. Ayağımda mantar da var. Sol ayak orta ve alt kısmı sanki bıçağa basıyormuş gibi sabahları ilk iki saat çok feci şekilde ağrımaya başladı. Romatoit artrit teşhisi kondu, 6 ay antibiyotik kullandım tedavi sonuç vermedi. Sonra reaktif artrit teşhisi kondu 8 ay kadar diclomec ve günlük 8 mg prednol kullandım. İlacı kesince sabahları çok feci şekilde ayak içerisinde ağrı oluyor. Sanki ayak bileğinin ortasında kurşun varmış gibi acıyor. Yürüyemiyorum iki saat kadar. Yani tam teşhis konulamadı hocam. Defalarca tahlil yaptırdım mr çektirdim ama sonuç yok. Cevap yazarsanız memnun olurum hocam sevgilerle
Sayın M. Ayar; anlatmış olduğunuz şikayetleriniz ile beraber yapılan laboratuar ve MRI incelemelerinde gerek Romatoid Artrit gerekse Reaktif Artrit hastalıklarında bir anomali saptanması gerekirdi. Bu nedenle hastalığınıza yönelik yeniden teşhis bakımından değerlendirilmeniz gerekmektedir. Bu arada sizi takip eden doktorlar tarafından mekanik kökenli ağrılarında (Örneğin transverse ark düşüklüğü veya plantar fasitis gibi) göz önünde bulundurulmasının uygun olacağı kanısındayım. Saygılarımla
Ben 30 yaşındayım lupus ve reynoud fenomeni teşhisi konuldu plaquenil günde 2 kez kullanıyorum ecopirin, B vitamini ve folik asit kullanıyorum eğer hamile kalırsam bu ilaçların yan etkisi olur mu plaquenili bırakmalı mıyım
Sayın Nazlı Hanım; eğer hamile kalacak olursanız üretici ilaç firmasının da önerileri doğrultusunda Plaquenil (Hidroksiklorakin) tedavisini sonlandırmanız gereklidir. Saygılarımla
Ben 24 yaşında bir gencim durumum çok kötü sedef hastalığı varken hap kullandım hiç fayda yok şu anda iki haftaya Humira iğnesi kullanıyorum daha da kötüye gidiyor ne yapacağımı bilmiyorum lütfen bana yardımcı olun. Saygılarımla,
Sayın H. Can; Halk arasında Sedef hastalığı olarak bilinen Psöriazis’de cilt döküntüleri oluşur. Aynı zamanda bu hastaların bir bölümünde eklem şikayetleri de ortaya çıkar. Sizin şikayetlerinizin sedef hastalığına mı yoksa sedef hastalığı ile beraber seyreden eklem tutulumuna mı ait olduğunu bildirmemişsiniz ancak eğer sadece cilt tutulumu var ise Cildiye (Dermatoloji kliniği) eğer eklem tutulumu da var ise o zaman Romatoloji klinikleri tarafından takip edilmeniz gerekmektedir. Orada yapılacak kontrollere göre ilaç dozları ayarlanabileceği gibi yeni ilaç tedavilerine de geçilebilir. Saygılarımla
Merhaba hocam ben daha öncede size sorunlarımı yazıp yardım istemiştim. 25 yaşındayım bacaklarım darbe yemiş gibi ağrıyor merdiven çıkınca çok ağrıyor, belimde yağ bezesi gibi deri altında bir doku oluştu bütün belimde ağrı yapıyor, sol kalçamda şiddetli bir ağrı var yürüyüş yaptığımda artıyor sorunlarımın başlangıcı spor ve fitness yaptığımda oluştu 2-3 yıldır düzelemedim. Önerdiğiniz gibi fizik tedavi bölümlerine gittim ve gittiğim bütün doktorlar kas gevşetici ilaç krem ve egzersiz verdiler hepsini düzenli yapmama rağmen hala bir düzelme yok romatoloji bölümüne de gitmiştim romatizmal bir durum değilmiş hangi bölüme gidip ne yapacağım şaşırdım lütfen bana bir şeyler önerir misiniz yardımınıza ihtiyacım var şimdiden teşekkür ederim. Saygılarımla
Sayın R. Koç; belin alt bölgesinde yağ bezesi olarak tanımladığınız oluşumlar tıbbi olarak episakroiliak lipoma veya Copeman nodülü diye isimlendirilir ve ağrı yapıcı özellikleri yoktur. Sizin durumunuzda medikal tedavi ve egzersizlere rağmen düzelmeyen şikayetlerde Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon programlarının uygulanması ile hastalarda büyük oranda rahatlama görülmektedir. Bu nedenle benim önerim FTR programı uygulanmasıdır. Saygılarımla
Kız kardeşimin 2 yaşında oğluna iğne yapmışlar şimdi bacağı aksıyor siyatik sinir zedelenmesi olmuş diyorlar hiç kimse tedavi etmiyor bize yardımcı olun lütfen birşey söyleyin ne yapalım hangi hastaneye doktora götürelim. En kötüsü çocuk 10 yıldan sonra olmuş bir daha olma şansı yok. Lütfen bize en iyi doktora en iyi hastaneye yöneltin
Sayın Ayten hanım; kalçadan yapılan enjeksiyon sonrasında siyatik sinir zedelenmesi gelişmiş ise bu durumlarda olayın üzerinden 3 hafta geçmesinden sonra lezyonun büyüklüğü ve durumunu tespit etmek için ENMG testinin yapılması gerekir. Bu test neticesinde elde edilecek sonuçlara göre olay takip altına alınarak gerekli rehabilitasyon girişimlerine başlanır. Bulunduğunuz şehirdeki Üniversite hastaneleri veya Eğitim ve Araştırma hastanelerinin Pediatrik Nöroloji, Nöroloji veya Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon bölümlerine başvuracak olursanız size yardımcı olacaklardır. Saygılarımla
Hocam ben bacak ve kol ağrılarımdan şikayetçiyim. Bu ağrılar genelde üşümeyle oluyor. Özellikle kış mevsiminde içlik giysem bile bacaklarım üşüyor ve ağrımaya başlıyor. Nemli havalarda ve klimalı bir ortamda bulununca da ağrıyor. Özellikle bacak ve kollarımın belirli kısımları buz gibi soğuyor. Adeta bacaklarım soğuğu çekiyor. Kan tahlilimde biyokimyada CK ve ALT oranları yüksek çıkıyor. Daha önce romatolojiye gittim ve bana Dolgit ve Thermove isimli kremleri verdi. Ama bunlar kalıcı çözüm sağlamıyor. Belki bacağımı kremle ısıtınca ağrı geçiyor ama ben köklü tedavi istiyorum. Hastalığın bir ismini de bilmiyorum ki. Ne yapmalıyım bu konuda? Yardımcı olabilir misiniz?
Sayın Mustafa bey; CK ve ALT yüksekliği genellikle kas hastalıklarını düşündürür. Eğer yapılan tekrarlarda yine aynı yüksek değerler devam edecek olur ise bu yönde araştırılmanız uygun olacaktır. Saygılarımla
5 sene önce bademciklerimdeki iltihabin vücuduma yayılarak romatizma olduğunu söyledi dahiliye dr. Deposilin kullandım iki sene sonra romatizmanın geçtiği söylendi ve ilacı bıraktık daha sonra soğuk bir yerde çalışmaya başladım orada parmak eklemlerim şişmeye başladı en son dizlerim şişti bir hafta yürüyemedim ama tam teşhis konulmadı en son Bursada fakültede başımdaki yara ve kabuklanmadan dolayı Sedef artrit teşhisi konuldu metotrexat, diclomec, folbiol kullanıyorum ama tahlillerde crp 0.33 çıkıyor demir bağlama kapasitesinin 450 çıkması kafamı karıştırdı bende şüphe ediyorum hasta mıyım değil miyim diye şikayetim kışın soğuklarda ve yağmurlu havalarda kötü oluyorum
Sayın Yavuz bey; Sedef hastalığı ile beraber seyreden eklem şikayetlerinin de içerisinde olduğu tabloya “PSÖRİATİK ARTRİT” denir. Kullanmış olduğunuz ilaçlar bu hastalık türünde kullanılan ilaçlardır ve kullandığınız sürecede hastalığınız baskı altında tutulacaktır yani remisyonda kalacaktır. Sizin hastalığınız ile demir bağlama kapasitesinin bir ilişkisi yoktur dolayısıyla sadece sizi takip eden doktorunuzun önerilerine uymanız ve zamanında kontrollere gitmeniz yeterli olacaktır. Saygılarımla
Ayaklarımın altı bazen soğuk bazen yanıyor diyabet hastasıyım kullandığım ilaç trental
Sayın Ahmet bey; şikayetlerinize bakıldığında muhtemelen Diabet hastalığının komplikasyonu olarak alt ekstremite sinirleriniz etkilenmiş. Diabetik Polinöropati tanısı konulabilmesi için ENMG testi yapılması gerekir, eğer tanı doğrulanır ise bu yönde tedavi başlanması uygun olacaktır. Saygılarımla
Merhaba. On yıldır iltihaplı romatizma ile yaşıyorum. En son dört ay metotrexat kullandım 3 hafta önce bıraktım. Şu an plaquenil, prednol, rantudil, salazoprin başlandı. 3.5 yaşında kızım var ve gebelik istiyorum. Bu kadar ilaç içerken nasıl bir yol izlemeliyim. Dizlerimde az miktarda şişlik ve ona bağlı ağrı var. Bu ilaçlar hamilelikte ne derece sakıncalıdır. Ne yapmalıyım. Lütfen bana bir çıkar yol anlatın. Teşekkür ediyorum. Sağlıcakla...
Sayın H. Kumru; Halen kullanmış olduğunuz ilaçlar ile hamile kalmanız uygun değildir. Bu nedenle eğer tekrar çocuk sahibi olmak istiyorsanız sizi takip eden romatoloji uzmanı ile beraber bu tür hastaların takibinde deneyimli bir kadın-doğum uzmanı ile temasa geçmeniz uygun olacaktır. Hamile kalmadan belli bir süre geçmesi ve bu dönemde de tedavinizin yeniden planlanması gereklidir. Saygılarımla
Hocam iyi geceler ben r.a.hastasıyım yılllardır ilaç kullanıyorum deltacortil diclomek plaquenil salazopirin birde enbrel iğne kullanıyorum 8 yıllık evliyim çocuk istiyoruz fakat olmuyor ilaçlardan olmayabilir mi şimdiden teşekkürler.
Sayın Sebile hanım; kullanmış olduğunuz ilaçlar ile ilgili olarak fertilite üzerine etkileri bakımından saptanan bir yan etki bildirilmemiştir. Bu nedenle bir kadın doğum uzmanı ve üroloji uzmanı tarafından eşiniz ile beraber değerlendirilmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
Hocam uykudan uyanır uyanmaz ayaklarımın altına sanki rüzgar giriyormuş gibi bazen de buz gibi bacaklarımın ön taraflarında acıma bazen de üşüme var vücudumda ise tarif edemediğim gerilme ve çenemde 9 aydır böyle nöroloji romatoloji fizik tedavi hepsini gezdim ama bütün mr emg kan tahlilleri temiz şimdi lyrica isimli ilacı kullanıyorum 3 ay oldu bir faydasını göremedim bu ayaklarımdaki üşümeler kasılmalar ve diğerleri psikolojik olabilirmi çevremdekiler öyle söylüyorlar ama ben öyle düşünmüyorum beni sabahtan akşama kadar çok rahatsız ediyor teşekkür ederim
Sayın O. Gülmez; anlatmış olduğunuz şikayetler, yapılan tetkikler ve size verilen tedaviden anladığım kadarıyla size Fibromiyalji teşhisi konularak tedavisine başlanmış. Kısaca bilgi verecek olursak Fibromiyalji sendromu kas iskelet sisteminde yaygın şekilde ağrı, tutukluk ile beraber doktorun muayenesi esnasında tespit ettiği ağrılı hassas noktaların bulunduğu bir klinik tabloya denilmektedir. Bu hastalığa ait hiçbir özel laboratuar bulgusu yoktur. Fibromiyalji sendromunda en sık görülen ve en önemli karakteristiği olan bulgular, vücutta birden çok bölgeyi içerecek şekilde yaygın ağrı, tutukluk, yorgunluk ve uyku bozukluğudur. Ağrı kollar, bacaklar, bel ve boyun bölgeleri de dahil olmak üzere tüm vücut’da hissedilir. Hastaların % 75-85’inde sabahları tutukluk ile beraber halsizlik vardır ve bu halsizlik fiziksel aktivite ile artar. Hastaların şikayetleri soğuk ve nemli havalarda, endişe ve stres’li durumlarda, aşırı fiziksel aktivite ile veya tam tersi hareket azlığı ile, uyku bozukluğu olduğu durumlarda ve en son olarak gürültülü ortamlarda şiddetlenir. Fibromiyalji sendromlu hastaların tedavisinde hastanın hastalığı ile ilgili olarak bilgilendirilmesi, hastalık bulgularını şiddetlendiren faktörlerin tespit edilerek ortadan kaldırılması ve eğer beraberinde eşlik eden hastalıklar varsa bunların tedavi edilmesine çalışılır. Bütün bunlara ilave olarak Fibromiyalji sendromlu hastalarda farklı ilaç gurupları hastaya göre değişen başarı oranları ile kullanılmaktadır. Sizin durumunuzda konulan Fibromiyalji teşhisi ile beraber hastalık semptomlarını şiddetlendiren faktörlerin tespit edilmesi ve öncelikle bunların ortadan kaldırılması gerekir. Bu aşamaya dikkat edilmeden sadece ilaçlar ile tedavi seçeneği genellikle başarısız olur. Bu basamaktan sonra medikal tedaviye karar verilmesi daha uygun olacaktır. Saygılarımla
Ya doktor bey aslında benim bi sorunum yok fakat sevgilimin 2007 den beridir dirseğinde romatizma var bi kere ameliyat olmuş şişmiş orası şuanda da devam ediyor o hastalığı :( kolunu şuanda hareket ettiremiyor çok kötüymüş çok ağrıyormuş ilaçlarını iç diyorum içiyor fakat fayda etmiyor dedi bana :( lütfen doktor bey size danışmak istedim sizden isteğim sevgilimin şu sorununa bi yardım etmeniz lütfen önemle ricam olur :( o ağrıları nasıl yavaşlatabiliriz bunun herhangi bir kesin tedavsi yok mudur bu arada iltihaplı romatizmada değilmiş ameliyat olucakmış tekrar :( sağ kol dirseğinde eklemlerde ağrı var lütfen yardım ediniz yardımcı olunuz şimdiden çok teşekkür ediyorum. Saygılarımla
Sayın İbrahim bey; bahsetmiş olduğunuz dirsek eklemi ile ilgili olarak ilk yapılması gereken eklemdeki hasarın derecesinin belirlenmesidir. Yapılacak tetkiklerden sonra ortaya çıkacak duruma göre bir tedavi stratejisi belirlenebilir. Tedavi olarak bazı hastalarda ağrı kesici + antiinflamatuvar ilaçlar ile sonuç alınabilirken bazı hastalarda cerrahi girişim gerekebilir. Saygılarımla
Öncelikle ilginiz için çok teşekkürler dr. bey. Söylediğiniz gibi Ege Üniversitesine başvurdum kulak arkasındaki kitle alınıp patolojiye gönderildi. Patoloji sonucu 10 günde çıkacağını söylediler.Bu arada OP. olmadan 2 gün önce anneme enfeksiyon ihtimaline karşı hemotoloji dr. antibiyotik başaladı. bu sırada boyundaki şişlikleri küçüldü Op. öncesi muayene edildi fakat yinede alınması istendi. kitleyi araştırmaya lenfoma? olarak gönderildi. Bu tanı beni çok endişeye düşürdü. bu tanının olma ihtimalin var mıdır? yorumlarınızı alabilir miyim Dr. Bey.İyi çalışmalar
Sayın Ü. Aydın; patoloji sonucu çıkmadan konuşmak çok doğru bir yaklaşım olmaz bu ancak antibiyotik tedavisi ile kitle boyutunda değişiklik olumlu olarak değerlendirilebilir. Saygılarımla
Hocam öncelikle teşekkürler. Yaşım 42 ve 10 ay önce sağ dizim iltihap yaptı AS tanısıyla tedavi görüyorum. Çeşitli ilaçlar kullandım. Şu anda methotrexate, famodin 40 mg, devit 3 damla, folbiol, Humira 40 mg enjektör. Ağrı olunca voltaren 75 kullanıyorum bu tedavi sürecinde bir çok ağrım tedavi oldu. Yanlız dizimin iç kısmında ağrı her geçen gün artıyor 1-2 ay öncesine kadar bütün işlemlerimi yapıyordum. Şimdi merdiven inip çıkamaz hele geldim. 10 ay önceki diz emarımda sorun gözükmemişti. Hocam ne önerirsiniz. Teşekkür ederim.
Sayın C. Altuntaş; Ankilozan Spondilit (AS) nedeniyle kullanmış olduğunuz tedaviye rağmen diz iç kısımdaki ağrıların devam etmesi hastalık aktivitesine bağlı olabileceği gibi, hastalığın komplikasyonu olarak diz mekaniğinin de bozulmasına bağlı olabilir. Bu nedenle benim önerim MRI tekrarlanması ve buradan elde edilecek sonuca göre tedavinin planlanmasıdır. Saygılarımla
Bel fıtığı için çekindiğim MR sonucum : lomber lordoz düzleşmiştir. L4-5 ve L5-S1 disklerinde dejeneratif diskopatik sinyal kayıpları mevcuttur. L4-5 ve L5-S1 düzeyinde resesler kaudalde daralmıştır. Vertebra korpus yükseklikleri ve sinyalleri normaldir. Spinal kord normal lokalizasyonda sonlanmaktadır. Yorumunuzu alabilir miyim?
Sayın Yağız bey; bel bölgenizdeki omurga ve disklerde operasyona gerek göstermeyecek derecede değişiklikler bulunmaktadır. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon programının şikayetlerinize faydalı olacağı kanısındayım. Saygılarımla
Hocam merhaba, ben daha öncede yazmıştım. Yirmi yaşındayım. İlk önce belimde bir ağri başladı sonra bu ağrı sırtıma omzuma yayıldı. Şimdide kaburga kemiklerim ve yan taraflarda şiddetli ağrı var ve dokunulduğu zaman ezik gibi ağrıyor. Sabah kalkarken tutukluk yapıyor yattığım yerden kalkamıyorum zor kalkıyorum hocam hiç bir teşhis koyamadılar bana hangi doktoru önerirsiniz hangi bölüme gitmem lazım ne olabilir bütün bunlar nedir ve nereye gitmeliyim yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Sayın Ulviye hanım; şikayetleriniz ile ilgili olarak Üniversite veya Eğitim ve Araştırma Hastanelerinin Romatoloji veya Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon kliniklerine başvuracak olursanız size yardımcı olacaklardır. Saygılarımla
romatoıt artrıtın kesın tedavısı varmıdır
Sayın Suzan hanım; genel bilgi olarak bahsedecek olursak Romatoid Artrit (RA) en sık olarak el, el bileği eklemleri, ayak bilekleri, diz ve dirsek eklemlerini tutan ve bu eklemlerde şişlik, ısı artışı, hareket tutukluğu ve ağrı ile seyreden romatizmal hastalıklardan birisidir. Eğer yeterli derecede tedavi edilmez ise eklemlerde kalıcı hasar meydana gelerek eklemde şekil bozukluğu (deformiteler) gelişir. Romatoid Artrit hastalığının tedavisinde 2. basamak ilaçlar veya hastalık seyrini değiştiren ilaçlar gurubu olarak isimlendirilen tedavi seçeneklerine dahil olan ilaçlardan Methotrexate (30 mg/hafta), Hidroksiklorakin (400 mg/gün), Salazoprin (3 gr/gün) ve Leflunomide (20 mg/gün) maksimum dozlarda kullanılır. Eğer bu ilaçların yeterli doz ve sürede kullanılmasına rağmen yeterli etki elde edilemez ise o zaman hastalarda bu ilaçların 2 veya 3 tanesinin beraberce kullanılması denenebilir. Bu kombinasyon tedavisinin yeterli doz ve sürede kullanılmasına rağmen başarılı sonuç alınamaması yani hastalığınızın remisyona sokulamaması durumunda ise biyolojik ajanlar ile tedaviye geçilmesi gerekir. Bugün için biyolojik ajan tedavisinde en sık olarak Remicade, Humira ve Enbrel kullanılmaktadır. RA tedavisinde amaç hastalığın mümkün olduğunca uzun süre remisyona (uyku haline) sokularak eklemlerde kalıcı harabiyetin engellenmesidir. Bazı hastalarda bu mümkün olurken, bazı hastalarda ise ilaç kullanılmasına rağmen hastalık aktivitesi devam edebilir. Bu nedenle RA kesin olarak tedavi ile ortadan kaldırılan bir hastalık değil, tedavi ve yakın takip ile kontrol altında tutulabilen bir hastalık olarak nitelendirilebilir. Saygılarımla
Hocam daha önce yazdığımda ayrıntılı bir romatolojik muayene yapılması gerekir demiştiniz bu muayene için önereceğiniz bir hastane veya klinik var mıdır ŞİMDİDEN ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM HOCAM
Sayın Mustafa bey; Üniversite hastanelerinin Romatoloji bölümlerinde başvurabilirisiniz. Saygılarımla
Merhaba, daha önceden yazdığım soruma hassasiyet gösterdiğiniz için teşekkür ederim.Ben Sjögren hastasıyım ve ilaç kullanmak konusunda tereddütlerim vardı.çocuk emziriyorum ve Hidroksiklorakin kullanmak istemiyorum.İlaç kullanmamak ne gibi sorunlar oluşturur.verilen ilaçtan nasıl fayda görürüm. Eklemlerimde ağrılarım arttı,yoğun bir göz ve ağız kuruluğu buna bağlı olarakta ses kısıklığım mevcut.Bu sorunlar semptomatik tedaviyle tamamen ortadan kalkar mı? siz böyle sorunlarla size başvuran birini nasıl tedavi edersiniz.teşekkür ederim.
Sayın Güler hanım; anladığım kadarıyla sizde Primer Sjögren Sendromu mevcut. Semptomatik tedavi olarak adlandırdığımız suni göz yaşı ve oral solüsyonlar ile bu ilaçları kullandığınız sürece herhangi bir şikayetiniz olmaz ancak adından da anlaşılacağı gibi tedavi edici değil, sadece rahatsızlıkları gidericidir. Bu WEB sitesi aracılığı ile verilen cevaplar kesinlikle herhangi bir tedaviye yönlendirme amaçlı olmayıp sadece hastaların bilgilendirilmesini amaçlamaktadır, bu nedenle önerim bu aşamada sizi takip eden doktorunuz ile bu sorunları ayrı ayrı değerlendirmeniz ve tedavinizi buna göre planlamanızdır. Saygılarımla
Mrb Dr. bey benim danışmak istediğim konu annem yaklaşık 4-5 yıldır Sjögren hastası yaklaşık 2 yıldır metoject 10 mg/iv ve bir yıldır metoart 15 mg/iv kullandı bu arada ayda bir RF, CRP, SEDİM VE HMG baktırmaktayım RF 100 CRP ise normal değerlerde çıkmakta. Son 15 gündür annemin boyun ve mandibulada sert kitleler meydana geldi. Yapılan usg ve boyun mr boyunda bir kaç adet lap en büyüğü 21mm annem bu arada diş tedavisi görmekte kanal tedavisi ve çürük dişleri çekildi diş doktoru diş enfeksiyonu için roxin tb. ti 3 gün kullandırıp bıraktırmıştır. Bu kitlelerin çıkmasındaki en büyük sebebin kullandığı metoject’ten veya diş tedavisindeki enfeksiyonlardan meydana gelebilir mi. Bu konuda yardımcı olmanız ricasıyla. İyi akşamlar dr. Bey
Sayın Ü. Aydın; eğer annenizin teşhisi kesin olarak Sjögren Sendromu ise boyun bölgesinde bir dönem sonrası meydana gelen şişliklerin kesinlikle araştırılması gerekir. Bu nedenle eksizyonel biyopsi ile bu LAP olarak nitelendirdiğiniz lenf düğümlerinin çıkartılıp incelenmesi sonrasında enfeksiyon veya diğer nedenlere bağlı olduğu ortaya konulabilir. Sjögren Sendromlu hastalarda hastalığın ilerleyen dönemlerinde lenf bölgesi hastalıklarının da tabloya ilave olma ihtimali vardır. Saygılarımla
Merhaba hocam , 5 yıldır sürekli halsizlik ve yorgunluk yaşıyorum ayak bileklerinden aşağısı ağrıyor yürüyüş ve iş yaptığımda daha fazla ağrıyor. Gece uykudan uyanıp yürüdüğümde iyi geliyor . Ne tür bir hastalık olabilir ? Cevabınız için teşekkür ederim
Sayın Mehmet bey; anlatmış olduğunuz şikayetler halk arasında yumuşak doku romatizması olarak da bilinen “FİBROMİYALJİ SENDROMU”nu düşündürmektedir. Fibromiyalji sendromu kas iskelet sisteminde yaygın şekilde ağrı, tutukluk ile beraber doktorun muayenesi esnasında tespit ettiği ağrılı hassas noktaların bulunduğu bir klinik tabloya denilmektedir. Bu hastalığa ait hiçbir özel laboratuar bulgusu yoktur. Fibromiyalji sendromunda en sık görülen ve en önemli karakteristiği olan bulgular, vücutta birden çok bölgeyi içerecek şekilde yaygın ağrı, tutukluk, yorgunluk ve uyku bozukluğudur. Ağrı kollar, bacaklar, bel ve boyun bölgeleri de dahil olmak üzere tüm vücut’da hissedilir. Hastaların % 75-85’inde sabahları tutukluk ile beraber halsizlik vardır ve bu halsizlik fiziksel aktivite ile artar. Hastaların şikayetleri soğuk ve nemli havalarda, endişe ve stres’li durumlarda, aşırı fiziksel aktivite ile veya tam tersi hareket azlığı ile, uyku bozukluğu olduğu durumlarda ve en son olarak gürültülü ortamlarda şiddetlenir. Fibromiyalji sendromlu hastaların tedavisinde hastanın hastalığı ile ilgili olarak bilgilendirilmesi, hastalık bulgularını şiddetlendiren faktörlerin tespit edilerek ortadan kaldırılması ve eğer beraberinde eşlik eden hastalıklar varsa bunların tedavi edilmesine çalışılır. Bütün bunlara ilave olarak Fibromiyalji sendromlu hastalarda farklı ilaç gurupları hastaya göre değişen başarı oranları ile kullanılmaktadır. Eğer sizde kesin olarak Fibromiyalji teşhisi konulacak olursa burada hastalık semptomlarını şiddetlendiren faktörlerin tespit edilmesi ve öncelikle bunların ortadan kaldırılması gereklidir. Daha sonra hangi medikal tedavinin seçileceğine karar verilmesi uygun olacaktır. Saygılarımla
MERHABA HOCAM 5 YILDIR SABAH KALKTIĞIMDA SOL ÇEKİLME TUTULMA OLUYOR KALKTIĞIMDA YÜRÜYEMİYORUM DİZİLERİM BENİ KALDIRMIYOR YÜRÜYEMİYORUM NEMLİ GÜNLERDE AĞRILARIM ARTIYOR BOYUN TUTUKLUĞU ELDE AYAKTA YANMA HİSSEDİYORUM İLTİHAPLI ROMATİZMA TEŞHİSİ KONULDU NE YAPMALIYIM EVDE RUTUBET VAR BUNU ETKİLERMİ TEŞEKKÜR EDERİM YAŞIM 30
Sayın Melike hanım; kısaca bilgi verecek olursak halk arasında iltihaplı romatizma olarak bilinen Romatoid Artrit (RA) hastalığında en sık olarak el, el bileği eklemleri, ayak bilekleri, diz ve dirsek eklemlerinde şişlik, ısı artışı, hareket tutukluğu ve ağrı olur. Eğer yeterli derecede tedavi edilmez ise eklemlerde kalıcı hasar meydana gelerek eklemde şekil bozukluğu (deformiteler) gelişir. RA tedavisinde ilk aşamada ağrı kesici ilaçlar kullanılmakla beraber bu ilaçların kalıcı eklem hasarını önleyici etkileri olmamasından dolayı en kısa sürede ikinci basamak ilaçlar ile tedaviye geçilmesi gerekir. 2. basamak ilaçlar veya hastalık seyrini değiştiren ilaçlar gurubu olarak isimlendirilen tedavi seçeneklerine dahil olan ilaçlardan Methotrexate (30 mg/hafta), Hidroksiklorakin (400 mg/gün), Salazoprin (3 gr/gün) ve Leflunomide (20 mg/gün) maksimum dozlarda kullanılır. Eğer bu ilaçların yeterli doz ve sürede kullanılmasına rağmen yeterli etki elde edilemez ise o zaman hastalarda bu ilaçların 2 veya 3 tanesinin beraberce kullanılması denenebilir. Yine bu kombinasyon tedavisi yeterli doz ve sürede kullanılmasına rağmen hastada başarılı sonuç alınamaması yani hastalığın remisyona sokulamaması durumunda ise biyolojik ajanlar ile tedaviye geçilir. Bugün için biyolojik ajan tedavisinde en sık olarak Remicade, Humira ve Enbrel kullanılmaktadır. Sizin bahsetmiş olduğunuz tablo RA hastalığını düşündürmüyor, bu nedenle kesin teşhis konulabilmesi için yeniden muayene olmanız ve ona göre tedavi başlanması uygun olacaktır. Saygılarımla
Hocam 7 yaşında bir kızım var. 3 yaşındayken HSP tanısı kondu. Şu an yine kol ve bacaklarında ağrıları var. CRP 20.55, MO% 12.9, MO#0.9 çıktı. Ne önerirsiniz.
Sayın E. Eyüpoğlu; Cilt döküntüsü olmadan yalnızca eklem ağrıları olması Henoch Schönlein Purpurası (HSP) tekrarlaması bakımından çok anlamlı görülmüyor. Bu nedenle benim önerim kızınızda tespit edilen eklem ağrıları ve CRP yüksekliğinin Pediatrik Romatoloji konusunda deyimli bir Üniversite hastanesi tarafından araştırılmasıdır. Saygılarımla
Merhaba hocam benim çektirdiğim emarda sol sakroiliak eklemi oluşturan ilişkin ve sakral kompanentlerde T2 serilerde iliak kompanentte daha yaygın olmak üzere yaygın t2 Hiperintens diffüz sinyal değişiklikleri işlenmiştir (Sakroileit ) diyor daha önce ortopedi çektirdiğim emarda sol kalça kemiğinin ödem var diyordu bana yardımcı olabilirsiniz yaşımda 33
Sayın S. Göçtü; her iki MRI sonuçları beraberce değerlendirildiğinde sizin “Seronegatif Spondilartropatiler” yönünden araştırılmanızda fayda vardır. Saygılarımla
Hocam daha öncede yazmıştım hemen cevapladınız çok teşekkür ederim hocam 30 yaşındayım 2 aydır sağ alt adelemde ağrı oluyor lomber mr, kan değerleri, venöz ve arter ultrasonu, kas ultrasonu, bacak röntgeni, hepsi allaha çok şükür normal çıktı sadece bacak mrı raporunda sağda krural bölgede kas planlarına sola kıyasla intensite artışları dikkati çekmiştir denildi hocam 2 aydır topallıyorum ve birde sol alt adelem normal ısıda sağ alt adelem soğuk hocam rica ediyorum bir tanı ya da izlemem gereken bir yol gösterebilirmisiniz?
Sayın Mustafa bey; sağ alt ekstremite MRI raporunda bildirilen değişiklikler nonspesifik olup, klinik muayene bulguları ile beraber değerlendirilmelidir. Benim bu aşamadaki önerim ayrıntılı bir romatolojik incelemenin yapılmasıdır. Daha sonraki aşamada ENMG ve hatta kas biyopsisine kadar gidecek bir sürecin takip edilmesi gerekebilir. Saygılarımla
Hocam mrb bende hamileliğimin 6. ayından sonra ayak tabanlarımda çok şiddetli ağrı başladı sürekli geziyor topuğumda baldırımda ayak baş parmağımın altında çok şiddetli basamıyorum doğum oldu ve hala devam ediyor ne yapmalıyım bebeğime bakamıyorum ayaklarıma basamıyorum yardım edermisiniz hocam teşekkürler
Sayın Kamile hanım; Hamilelik ile beraber vücutta hormonal bakımdan büyük değişliklikler olur aynı zamanda bağışıklık siteminde de (immün sistem) farklılıklar ortaya çıkar. Tüm bu nedenlere bağlı olarak yapılacak romatolojik inceleme sonrasında herhangi bir patolojiye rastlanmaz ise o zaman her iki alt ekstremitede ortaya çıkan ağrıları kilo artışına bağlamak mümkün olabilir. Bu aşamada da benim önerim doğum öncesi kilonuza dönene kadar silikon tabanlık kullanmanızdır. Saygılarımla
Merhaba ben 20 yaşındayım ve yaklaşık dört yıl önce belimde bir ağrı başladı bir sürü doktora gittik ama röntgen emar hiçbir şey çıkmadı sonraları bu ağrılar sırtıma kaburga kemiklerime yayıldı hala da hiçbir şey çıkmıyor sabahları dövülmüş gibi kalkıyorum halsizlik yorgunluk var bu romatizma olabilir mi acaba teşekkür ederim
Sayın Ulviye hanım; özellikle 20 yaşlarında ortaya çıkan bel ve sırt ağrılarında omurga eklemlerini tutan romatolojik hastalıklar yönünden araştırmalar yapılmalıdır. Bu nedenle leğen kemiği eklemlerinin (sakroiliak) incelenmesi yanında bazı spesifik laboratuar testlerinin de tanıya yönelme bakımından yardımı olacaktır. Benim önerim yeniden ayrıntılı olarak incelenmenizdir. Saygılarımla
Merhabalar yaklaşık bir yıldır ayak ağrısı çekiyorum. Yorgunluk halsizlik hayat kalitemi çok düşürdü. Fibromiyalji tanısı konuldu önce lyrica 75 başladık şimdi ise 150 mg kullanıyorum inanılmaz baş dönmesi yapıyor 1 hafta oldu iş yerinde çok zorlanıyorum ayrıca ağrılarım halen devam ediyor bu sersemlik uyuşukluk ne kadar daha devam eder teşekkürler
Sayın Nermin hanım; kullanmış olduğunuz Lyrica 150 mg yan etkileri arasında baş dönmesi de bulunmaktadır. Eğer 10 gün içerisinde bu yan etkilere karşı tolerans gelişmez ise o zaman doktorunuz ile alternatif ilaç tedavileri bakımından tekrar görüşmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
Romatoloji ve fizik tedavi bölümünde muayene olunur mu yoksa fizik tedavi için mi alınır sadece randevu
Sayın Nazan hanım; Fizik Tedavi bölümünde hastalar önce muayene edilirler ve daha sonra teşhis konulmasını takiben gereken hastalarda Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon programı uygulanmak üzere tedaviye alınırlar. Saygılarımla.
Sağ sakroiliak eklem sakral yüz posterior superior kesimde subkondral STIR HİPERİNTENS FOKAL KEMİK İLİĞİ ÖDEMİ İZLENMİŞ MR ımda bende ise sabahları el ve ayak parmaklarımda şiddetli ağrı ve sonrasında uyuşukluk oluyor hareket ettikçe ağrı hafifliyor ama hiç geçmiyor
Sayın S. Deniz; Sakroiliak eklem MRI incelemesinde elde edilen bulgular nonspesifik olarak değerlendirilebilir ve eklem şikayetlerinizi açıklamaz. Bu nedenle yeniden ayrıntılı olarak muayene edildikten sonra romatolojik yönden incelenmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
Merhaba, bana yaklaşık 4 yıldır SJÖGREN tanısı kondu. Tedavi olarak da PLAQUENİL başlandı. İlacı çok kullanamadan gebe kalınca ilacı kendim kestim. Bebeği emzirdiğim bu dönemde de kullanmadım. İlacın yan etkilerinden dolayı tedirginim. Ses kısıklığım ve kurumalarım arttı alternatif ne tedavi önerebilirsiniz. Anti SSA 207, Anti ssb 0,69 yakın zamanlı sonuçlarım teşekkürler
Sayın Güler hanım; Sjögren Sendromu primer (tek başına bulunan) ve sekonder (başka romatolojik hastalıklar ile beraber bulunan) olarak iki başlık altında incelenebilir. Sekonder olanlarda altta yatan hastalığın tedavisi ile semptomlarda belirgin rahatlama olabilmektedir. Primer olan tipde ise en az yan etkili olan ilaç 2. basamak ilaç plaquenil’dir (Hidroksiklorakin). Eğer bu preparatı kullanmak istemiyor iseniz o zaman semptomatik tedavi olarak göz kuruluğu için suni göz yaşı damlaları ve ağız kuruluğu için ise özel solüsyonlardan faydalanabilirsiniz. Saygılarımla
Merhaba, Yaklaşık son 4 yıldır dönem dönem sağ elimin orta parmağı ve el üzerindeki damarlarla birlikte şişlik ve ağrı oluşuyor. Tedavi için ne önerirsiniz.
Sayın Saim bey; tedaviden önce şikayetlerinizin hangi nedenden kaynaklandığının tespit edilmesi yani teşhis konulması gerekmektedir. Bu nedenle başlangıç olarak el radyografisi ve bazı romatolojik testlerin yapılması ve çıkan sonuçlara göre bir tedavi planlamasına gidilmesi daha uygun olacaktır. Saygılarımla
Fosomaks kullanıyorum bebek sahibi olmama engel mi . Bu ilacın bebeğe geçme ihtimali nedir
Sayın Seher hanım; Fosamax ile ilgili olarak gebelerde yapılmış bir çalışma yoktur. Ancak hamilelik döneminde eğer çok gerekli ise kullanılabileceği bildirilmektedir. Bu nedenle size Fosamax'ı reçete eden doktorunuz ile bu konuyu tekrar gözden geçirmenizi öneririm. Ayrıca bu konuda ABD'de prospektüslerde yazılı olan tam metni veriyorum. Karar sizin ve sizi takip eden doktorunuzundur. Saygılarımla (There are no studies in pregnant women. FOSAMAX should be used during pregnancy only if the potential benefit justifies the potential risk to the mother and fetus.)
Merhaba Hocam 44 yaşımdayım. Yaklaşık 6 aydır sol kalçamda aşağıya doğru yayılan bazı geceler uykudan uyandıran ağrılarım var. Sedim RF CRP bakıldı normal aralıkta. Sabahları rahat kalkabiliyorum. Ağrı hareketle artıyor. Sadece röntgen filmi ile Ankilozan spondilit teşhisi kondu. Salazopyrin, prednol, tadolak yazıldı. İlaçları kullanmakta kararsızım. Ne önerirsiniz. Teşekkür ederim.
Sayın A. Yıldırım; Ankilozan Spondilit (AS) öncelikle omurga eklemlerini tutan romatizmal hastalıklardan birisidir. Genellikle genç yaşlarda erkek hastalarda bel-sırt ağrıları şeklinde ortaya çıkar ancak bayan hastalarda da görülebilmektedir. AS tanısını koyabilmek için hastalarda bazı kriterlerin bulunması gerektiği kabul edilmektedir. Bu koşullar altında sizde AS bulunup bulunmadığını söylemek mümkün olmamakla beraber, anlatmış olduğunuz tablo bana acilen ilaç kullanmaya başlamanız gerektiğini düşündürmüyor. Bu nedenle benim önerim özellikle Lomber Diskopati yönünden araştırmaların yapılması, AS yönünden ise tedaviye başlamadan bir süre daha izlenmeniz olacaktır. Saygılarımla
sağ s1 düzeyinde yüzde t1 hipointens t2 hiperintens tutulumu aktif sakroileit
Sayın Z. Uysal; Yamış olduklarınız kadarıyla sadece aktif dönemde olan bir leğen kemiği iltihabınızın (Sakroileitis) olduğu anlaşılıyor. Bunun dışında bir bilgi veremem. Saygılarımla
Hocam merhaba 32 yaşındayım yaklaşık 3 yıldır romatoid artrit tedavisi görüyorum metoart10 mg haftada ve deltacortil yaklaşık altı ay önce günde yarım tablete düşürdü doktor yani 2.5 mg hocam çocuk sahibi olmak istiyorum metoart gebelik döneminde kullanılmaz diye önceki yazılarınızda okudum peki deltacortli birden kesmek doğru mu ayrıca gebelik döneminde kullanılabilecek diğer ilaçlar hakkında bilgi verir misiniz eşimin yeğeni özürlü o yüzden oldukça endişeliyiz sorun yaşamayız umarım gebelik sürecinde hocam
Sayın Ayşegül hanım; hamilelik döneminde steroid tedavisine yan etkileri konusunda dikkate etmek suretiyle devam edilebilir. Halen kullanmış olduğunuz 2.5 mg/gün dozdaki steroid tedavisi herhangi bir yan etkiye sebep olmaksızın sonlandırılabilir ancak bu ve diğer tedaviye bir alternatif bulunmaksızın ilaçları kesmek hastalığınızın aktif döneme geçmesine neden olacaktır. Eğer çocuk sahibi olmayı düşünüyor iseniz sorunlu gebelikler konularda deneyimli bir kadın doğum uzmanı ve romatoloji uzmanı ile görüşerek onların kontrolü altında hamileliği sürdürebilirsiniz. Saygılarımla
Sayın hocam bir süredir devam eden eklem ağrılarım vardı, romatoloji polk.ne müracaat ettim, HLA B37 ve HLA B41 yüksek çıktı, sebebini bilmiyorum, oradan da bana bir açıklama yapmadılar, deltacortil tb. emthexate tb.folbiol tb, voltaren sr 75 tb. cals d3 eff başlandı. wbc:16.60 bu arada ben şimdi bu yüksekliğin sebebini ve hastalığımın adını öğrenmek istiyorum,yardımcı olursanız sevinirim.
Sayın Yasemin hanım; HLA doku gurupları bir insanın genetik özelliğidir ve bunların yüksek çıkması diye bir olay yoktur. Sizde HLA B37 ve B41 doku gurupları var. HLA doku guruplarının tıbbi olarak anlamı bazı doku guruplarında bazı hastalıkların normal topluma göre daha sık rastlanmasından ibarettir ve doku gurubu tayinleri hastalık teşhisinde rutin olarak kullanılmazlar çünkü tanı bakımından % 100 kesinlikleri yoktur. Sizin durumunuza gelince muayene bulgularınızı ve diğer rutinde kullanılan romatolojik test sonuçlarınızı bilmeden size bir tanı koymak ve halen size uygulanan tedavinin geçerliliğini değerşendirmek mümkün değildir. Saygılarımla
Hocam merhaba, Benim kalçamdan başlayan ayak bileklerim dahil ayaklarıma vuran ağrılar var. Ağrılar kalça tarafında daha çok adet sancısına benzer. Hatta büyük tuvaletim varmış gibi. Sırtımda da bir süredir kas ağrısına benzer bir ağrı var ve yaklaşık 2 haftadır sanki titriyorum gibi hissediyorum. İstanbulda yaşıyorum. Hangi bölüme muayene olmam gerekiyor. Lütfen yardım edin.
Sayın A. Ayhan; Bahsetmiş olduğunuz şikayetleri ile ilgili olarak Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon bölümünde muayene olmanız uygun olacaktır. Eğer şikayetleriniz disk patolojilerine ait değil ise onlar sizi başka bölümlere yönlendirebilirler. Saygılarımla
Merhaba hocam 23 yaşındayım bende bir yılı aşkındır parmaklarımda şişlik ağrı, tutulma ve sertleşme var bunların yanında dizlerim ve bacaklarım arka kısımlarında ağrı dirseklerimde ve omuzlarımda hassaslaşmaya başladı başta romatoit artrit dendi daha sonra fibromiyalji verilen ilaçlarla hiçbir gelişme olmadı aksine artıyor ne yapmalıyım?
Sayın T. Yiğit; Bazı kişilerde hastalık tablosu tam olarak oturana ve kesin teşhis konulana kadar belirli bir süre geçmesi gerekebilir. Eğer bahsetmiş olduğunuz şikayetleriniz ile beraber romatolojik hastalıklarda istenilen bazı spesifik kan değerlerinde bir anomali görülmüyor ise basit ağrı kesiciler ile tam tablonun oturması için beklemenin herhangi bir sakıncası yoktur. Bazı hastalarda bu belirsizlik dönemi sonrasında hastalık ortaya çıkmayabilir bu nedenle benim önerim sık aralıklar ile kontrollerinize giderek bir süre daha beklemenizdir. Saygılarımla
Merhaba hocam daha önce de soru yazmıştım cevaplamıştınız çok teşekkür ederim. Bende hamilelikte osteoporoz oluştu bu da omurgamda 6 yerde kompresyon kırığına sebep oldu osteoporoz sebepleri araştırıldı d vitamini eksikliği bulundu . Diğer değerler normal. Doktor fosomaks D vitamini ve kalsiyum verdi . Kırıklarım çok ağrıyor yatıp kalkarken tutuluyorum . Kemik erimesi iyileşir mi bu ağrılarım ne zaman geçer ?
Sayın Seher hanım, eğer D-vitamin düzeyinde düşüklük var ise tek başına Bifosfonat + D-vitamin preparatının yeterli olmayacağını düşünüyorum. Bu nedenle doktorunuza danışarak ilave D-vitamin preparatı (D-vit3 amp) almanız daha uygun olacaktır. Osteoporoz tedavisi olarak halen kullanış olduğunuz Fosamax (bifosfonat gurubu ilaçlar) ile yeni kırık oluşma riskinde azalma meydana gelirken bunun yanında kemik yoğunluğunda da bir miktar artma sağlanmaktadır. Bu ilaca ne kadar süre ile devam edeceğinize dair sizi takip eden doktorunuz ile kontrollerinize devam etmeniz hastalığın takibi açısından gereklidir. Saygılarımla
Benim 5 yıldır süre gelen bir rahatsızlığım var özellikle sırt ve boyun bölgemde ağrılar var sürekli halsiz düşüyorum fibromiyalji olduğunu söylediler çok fazla doktora gittim ama hiç bir gelişme olmadı gün geçtikçe rahatsızlığım artıyor cevabınızı bekliyorum. Teşekkürler
Sayın S. Akbaş; önce kısaca bilgi vrecek olursak Fibromiyalji sendromu kas iskelet sisteminde yaygın şekilde ağrı, tutukluk ile beraber doktorun muayenesi esnasında tespit ettiği ağrılı hassas noktaların bulunduğu bir klinik tabloya denilmektedir. Bu hastalığa ait hiçbir özel laboratuar bulgusu yoktur. Fibromiyalji sendromunda en sık görülen ve en önemli karakteristiği olan bulgular, vücutta birden çok bölgeyi içerecek şekilde yaygın ağrı, tutukluk, yorgunluk ve uyku bozukluğudur. Ağrı kollar, bacaklar, bel ve boyun bölgeleri de dahil olmak üzere tüm vücut’da hissedilir. Hastaların % 75-85’inde sabahları tutukluk ile beraber halsizlik vardır ve bu halsizlik fiziksel aktivite ile artar. Hastaların şikayetleri soğuk ve nemli havalarda, endişe ve stres’li durumlarda, aşırı fiziksel aktivite ile veya tam tersi hareket azlığı ile, uyku bozukluğu olduğu durumlarda ve en son olarak gürültülü ortamlarda şiddetlenir. Fibromiyalji sendromlu hastaların tedavisinde hastanın hastalığı ile ilgili olarak bilgilendirilmesi, hastalık bulgularını şiddetlendiren faktörlerin tespit edilerek ortadan kaldırılması ve eğer beraberinde eşlik eden hastalıklar varsa bunların tedavi edilmesine çalışılır. Bütün bunlara ilave olarak Fibromiyalji sendromlu hastalarda farklı ilaç gurupları hastaya göre değişen başarı oranları ile kullanılmaktadır. Sizin durumunuzda eğer kesin olarak Fibromiyalji teşhisi konulmuş ise burada hastalık semptomlarını şiddetlendiren faktörlerin tespit edilmesi ve öncelikle bunların ortadan kaldırılması gereklidir. Bu aşamaya dikkat edilmeden sadece ilaçlar ile tedavi seçeneği başarısız olmaya mahkumdur. Bu basamaktan sonra hangi medikal tedavinin seçileceğine karar verilmesi daha uygun olacaktır. Saygılarımla
Fizik tedavi başlamak için sedimantasyon değeri kaç olmalı. benim sedim 30luk:8 60lık:23 bu şekilde başlayabilirmiyim
Sayın Ceyda hanım; Sedimentasyon hızı kan hücrelerinin belirli süre içerisindeki çökelme hızıdır ve bu hız mm cinsinden ifade edilir. Aralarında kansızlığın da (anemi) bulunduğu pek çok hastalık durumunda sedimentasyon hızında yükselme görülür. Eğer çok yüksek değerler var ise o zaman fizik tedavi uygulamak yerine altta yatan hastalığın araştırılması daha doğru bir yaklaşım olacaktır. Ancak sizin 23 mm/saat olan sedimentasyon hızı değerinizin Fizik Tedavi programı uygulanması için bir sakınca teşkil etmeyeceği kanısındayım. Saygılarımla
Merhaba, ben 50 yaşındayım L2 bölgemde dıştan aşınma olmuş bundan dolayı çok sıkıntılı bel ağrılarım oluyor özellikle sabah tutukluğu şeklinde sanki kitlenmiş gibi t-nasıl bir tedavi önerirsiniz? Teşekkürler..
Sayın Eşref bey; öncelikle sizin aşınma diye nitelendirdiğiniz ve medikal dilde erozyon olarak bilinen lezyonun nedeninin araştırılması gerekir. Bu lezyona sebep olan hastalık teşhis edildikten sonra ona yönelik spesifik tedavinin planlanması daha uygun olacaktır. Saygılarımla
Merhaba , ben 27 yaşındayım hayatımın bu dönemine kadar hiç bir sıkıntım ağrım şikayetim olmamışken doğum yaptıktan sonra şiddetli bel sırt kaburga ağrılarımdan dolayı ankilozan spondilit teşhisi kondu. Ailemde romatizmal hastalık yok HLA-B27 negatif kan testlerim normal. Fakat 6 aydır geçmeyen bu ağrılar ve MR sonucu tanı koyuldu. Sorum şu hamilelik mi bende bu hastalığı başlatmış olabilir daha önce sapasağlamken neden bir anda bu hale gelmiş olabilirim benim durumuma benzer hastalarınız oldu mu? Vakit ayırdığınız için Allah razı olsun..
Sayın Aslı hanım; Ankilozan Spondilit (AS) tanısı koyabilmek için bazı bulgu ve belirtilerin olması gerekir. Sizin muayene bulgularınızı bilmediğim için bu konuda bir yorumda bulunamam ancak size kesin olarak söyleyebleceğim şey HLA-B27 doku gurubu negatif olmasından dolayı sizde % 95 oranında Ankilozan Spondilit hastalığı bulunmamaktadır. MR bulgusu olarak leğen kemiği eklemlerinin iltihabı olması (Sakroileitis) mutlaka AS göstermez, pek çok diğer romatolojik hastalıklarda da değişik oranlarda sakroileitis görülebilmektedir. Sizin gibi bel ağrısı nedeniyle hiçbir araştırma yapılmadan ve takip edilmeden AS tanısı konulan pek çok hastam oldu, bazılarında sadece basit ağrı kesici ilaçlar ile faydalı sonuçlar da aldık. Size bu aşamada verebileceğim bilgiler bundan ibaret. Saygılarımla
Hocam merhaba ben 25 yaşındayım. 22 yaşında evlendim evlendiğim ilk hafta ağır sistit geçirdim, tedavi oldum ama 1 ay sonra tekrar etti. Tekrar ettiği sırada sol kalçamda şiddetli bir ağrı başladı ama öyle bir ağrı ki yürüme fonksiyonumu bile etkiliyordu ortopediye gittik bir şey çıkmadı, 3 ay öyle böyle tedavi olmak için uğraştık ama hiç birşey çıkmadı. Bu arada ayak bileğim, dizim ve elimin baş parmağında şişlikler meydana geldi. Nihayet 3 ayın sonunda başka bir ile romatoloji doktoruna gittim, başta kalçama kortizon iğnesi yaptı etki etmedi. Daha sonra reaktif artrit teşhisi konuldu. Deltacortril tedavisiyle başladık, bu arada ağrılarımı kesmek için dolorex kullandım. Deltacortile başladıktan 2 ay sonra günde 1 olmak üzere salazopyrine başladım, yavaş yavaş 2x2 ye çıktı dozu. Tedaviye başladıktan sonra yaklaşık 5 ay sonra hiç şikayetim kalmadı ama doktorum ilaç tedavisine devam etti. 8 ay sonra deltacortrili bıraktı. 18 sonra salazopyrini 2x1 e düşürdü, 20 ay sonra 1x1 e düşürdü. Geçen hafta da aslında ilacı bırakma taraftarı olmadığını ama denemek istediğini söyledi, ilacı bırak 15 gün sonra gel dedi. Bu ay tedaviye başlayalı 2 sene olacak. Dr.um her gidişimde çok iyi gittiğini, tahlillerin çok iyi olduğunu söylüyor ama tedaviyi de bitirmiyor. Bu normal bir durum mudur? Benim kendimi çok zorlamadığım sürece hiçbir şikayetim yok, neredeyse 3 senelik evliyim ve bebek istiyoruz artık. Bunun içinde tedavim tamamıyla bitsin ve kafam rahat olsun istiyorum.
Sayın Nuray hanım; Reaktif Artrit farklı hastalarda çok farklı seyirler gösterebilir. Bazı hastalarda tek atak sonrasında ilaçlar ile aktivite tamamen baskılanıp bir daha tekrar görülmezken, diğer gurup hastada ise ilaç dozunda değişiklik yapılmada bile arada sırada hastalık aktif dönemler geçirebilir. Doktorunuz haklı olarak ikinci ihtimali düşünerek kontrollü şekilde doz azaltmasına gitmiş. İlacı kullanmadığınız sürece bebek yapmanızda bir sakınca olmayacaktır ancak hastalık tekrar alevlenecek olur ise doktorunuz ile görüşerek hamilelik ile beraber kullanılabilen ilaçlar ile tekrar tedaviye devam etmeniz gerekebilir. Saygılarımla
Hocam iyi günler 40 gündür sağ adalem ağrıyor ve topallayarak yürüyorum ortepediye gittim film ve kan sonucu normal değerde çıktı arter ve venöz ultrasonuda normal çıktı hocam 200 metre yürüsem bile sağ adalem ve sağ bileğimle topuk arasındaki kısım şişiyor bu şişlik ve ağrının sebebi ne olabilir şimdiden çok teşekkür ederim değerli hocam
Sayın Hasan bey; Alt ekstremite ağrılarında yapılan romatolojik testler normal sınırlar içerisinde ise ve arteriel ve venöz doppler ultrasonografi sonuçları da normal ise bir diğer ihtimal olarak şikayetlerin bel bölgesindeki bir patolojiye bağlı olarak meydana gelme olasılığının araştırılmasıdır. Bu nedenle yapılacak muayene sonrasında lomber MRI ve gerekirse ENMG ile bu yönde incelemeler yapılmalıdır. Saygılarımla
Hocam ben 22 yaşındayım 1 yıldır topuk ve kalça ağrım vardı istanbulda bir profesöre gittim romatizma teşhisi koydu ilaç olarak voltaren verdi ve 1 senedir onu kullanıyordum tatile memleketime geldiğimde başka bir doktora geldim o ise ankilozan spondilit tanısı koydu ve salazopyrine başla dedi dün başladım ilacı aldıktan 1 saat sonra tüm vücudum kaşınmaya başladı ve hemen acile gittim acilde 2 iğne 2 serum verdiler ve sonra kaşıntı durdu tüm vücudum güneş yanığı yanmaya başladı geceyi acilde geçirdim sabah doktor geldiğinde doktora durumu anlattım doktor böyle bir şikayet ile hiç karşılaşmadığını söyledi ilacı kesti ve beni eve gönderdi şu an yanma aynı şiddeti ile devam ediyor yardımcı olursanız sevinirim
Sayın A. Doğan; Salazopyrin tablet’in en sık rastlanan yan etkilerinden birisi cilt döküntüsüdür. Bu nedenle ilaç 1x1/gün dozda başlanarak haftalık aralar ile 2x2/gün doza kadar çıkılır. Sizde başlanıçta böyle bir cilt reaksiyonu olması bu ilacı kullanamayacağınızı göstermiştir. Bir daha bu ilacı almazsanız cilt döküntüleriniz kendiliğinden ortadan kalkacaktır. Teşhis ve tedavi seçenekleri yönünden yeniden doktorunuz ile görüşmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
Hocam yaklaşık 2 yıldır şiddetli diz bölgemde ağrılar çekiyorum. Bu ağrılar ilk çıktığında yapılan tahlilimde rf ve crp pozitif ANA homojen çıktı daha sonraki yapılan 2 yıl boyunca tüm tahlillerimde sedim crp rf negatifti 1 kere bile pozitif çıkmadı ama ana homojen kalmaya devam etti 5 ay civarı planquiel kullandım ve ağrılarım azalmadı daha sonra başka bir romatoloğa gittiğimde fibromiyalji teşhisi koydu antideprasan verdi hala kullanıyorum ama ağrılarımda değişiklik yok. Doktorlarımın teşhisleri hakkındaki fikirleriniz nelerdir?
Sayın Harun bey; laboratuvar tetkiklerinizin normal sınırlar içersinde seyrederken ağrılarınızın devam etmesi Fibromiyalji Sendromu teşhisini düşündürmektedir. Daha önceden sorulan sorularda anlattığım gibi Fibromiyalji tedavisinde en az ilaç tedavisi kadar gerekli ve etkili olan yöntem, hastada bu sendromu oraya çıkaran faktörlerin tespit edilmesi ve ortadan kaldırılmasıdır. Bu nedenle benim önerim antidepresan tedavi yanında hastalığı başlatıcı faktörlerin de doktorunuz ile beraber tespit edilerek bunların ortadan kaldırılmaya çalışılmasıdır. Saygılarımla
Hocam 8 aydır bacaklarımda acıma batma iğneleme şeklinde ve ayaklarımın altında üşüme ve bazen buz gibi oluyor çok doktor gezdim tahliller ve mr emg hepsi temiz çıktı çokta ilaç kullandım şimdi Lyrica sabah 150 akşam 150 kullanıyorum bu 1 ay oldu ama ayaklarımın altında şu anda bu sıcakta bile üşüme ve bacaklarımda acı devam ediyor bu lyrica vücuda bir zarar verir mi midemde şişlik yapıyor bunun bir zararı olurmu bu ilacı ne kadar kulanmam gerekiyor
Sayın Y. Uçar; bahsetmiş olduğunuz şikayetler Fibromiyalji Sendromunu düşündürmekte ve halen kullanmış olduğunuz Lyrica’nın endikasyonlarından birisi de Fibromiyalji Sendromudur. Her ilacın etkileri olduğu kadar bir de yan etki profili vardır ve kullanmış olduğunuz ilacın da farklı kişilerde farklı oranlarda görülen yan etkileri vardır. Fibromiyalji Sendromunda ben hastalarımda 3 aylık bir tedavi dönemi sonrasında ilaç dozunda azaltmayı ve semptomların tekrarlamaması halinde ilaç tedavisini kesmeyi deniyorum. Sizin de benzer konuları sizi takip eden doktorunuz ile görüşmenizi öneririm. Saygılarımla
Hocam iyi çalışmalar benim yaklaşık dört yıldır ayak bileklerinde şişlik ve şiddetli ağrı var bu nedenle yürümekte ve merdiven inip çıkmakta zorlanıyorum. İşimden dolayı sürekli ayaktayım . Crp 15 ama sedim yüksek değil. Son birkaç aydır antienflamatuar ilaçlar da etki etmiyor. Sürekli kortizon almak istemiyorum ne yapmalıyım?
Sayın Ö. Özdemir; Ayak bileklerinde ağrı ve şişlik yanı sıra CRP yüksek olması buna karşılık sedimentasyon hızının normal sınırlar içerisinde seyretmesi “Seronegatif Spondilartropatiler” gurubu hastalıkları düşündürmektedir. Bu yönde araştırmalar devam edecek olur ise kortizon tedavisine gerek kalmadan daha etkili ilaçlar ile tedaviniz devam edebilir. Saygılarımla
Kalça kemiğimde eklem yerinde koşarken ve yürürlen 6 aydır ağrı oluşuyor. Şiddetli değil ancak geçmeyince doktora başvurdum. MR sonucu kemik iliğinde ödem çıktı. İlaç tedavisi sonuç vermedi. Sonra brucella teşhisi kondu. Ancak başka hastanede de sonuç negatif çıktı. Ağrı hissi devam ediyor. Tam teşhis koyamıyorlar. İntaniye, ortopedi göründüm hepsine. Ne yapmalıyım? Teşekkürler.
Sayın Merve hanım; kalça eklem bölgesindeki ağrılar, kalça eklemindeki patolojiye bağlı olabileceği gibi, komşu bölgelerden kalça eklem bölgesine yayılan ağrılarda da sanki kalça ekleminde bir hastalık varmış gibi algılanabilir. MR’da kmik iliği ödemi tespit edilmesi o bölgeye ait subakut/kronik dönemde bir zorlanmayı düşündürmekte ancak 6 aydır şikayetlerin devam etmesi etkenin tam olarak tespit edilemediği/ortadan kaldırılamadığını göstermektedir. Bu nedenle benim önerim yeniden muayene olarak kalça eklem MRI tekrarlanması ve her iki MRI arasındaki farkın tekrar gözden geçirilmesidir. Bu arada çevre bölgelerden kalça eklem bölgesine yansıyan ağrılarında göz önünde bulndurulmasında yarar vardır. Saygılarımla
İyi akşamlar. Aylardır özellikle göğsümün orta kemiğinde devam eden ağrı var. Diğer eklemlerimde de ağrısız çıtırt diye ses geliyor. gitmedigim doktor kalmadi. D vitamini eksikliği var dediler fakat ilaç kullandım güneşe çıktım hep bir faydası olmadı. bir çok tam kan sayımı, mr, toraks bt, kemik sintigrafisi çektirdim. Bir tek sintigrafide bir kaç yerimde ufak stres kırığı var fakat önemsiz dediler. Çok halsizim, kulaklarımda hep bir çınlama ve başağrım var. Nefes darlığı da oluyor. Nereye gitmem ne yapmam lazım. Bu kadar kan testi film mrda bir şey yokken bir hastalığım olması mümkün mü acaba. Kolay gelsin.
Sayın E. Diken; Yaygın şikayetlerinize rağmen yapılan MR, Tomografi ve laboratuvar tetkiklerinde bir anomaliye rastlanmaması sizde Fibromiyalji Sendromu bulunması ihtimalini düşündürmekte. Bu nedenle bir Romatoloji veya Fizik tedavi ve Rehabilitasyon kliniğinde muayene olmanızın gerektiği kanısındayım. Saygılarımla
Merhaba hocam. 41 yaşındayım. 3 yıldır kol ve bacaklarımda şiddetli ağrı vardı. Romatizma tanısı konmadan önce bir çok tedavi denendi. Sağ el parmaklarımda şekil bozukluğu ve kol eklemlerimde şişlik başlayınca romatizma tanısı kondu.1 yıldır romatoit artrit tedavisi görüyorum. Tedavi için plequenil, voltaren, deltracortril, metotreksat tablet (1x4), folbiol, lyrica verildi. Ağrılarım büyük ölçüde azaldı. 1 ay önce sol gözümde katarakt ve hücre kaybı başlayınca plequenil ve kortizonu kestiler. Ama ayak parmak eklemlerim ve sol elimde de ağrılar başladı. Ağrılarım farklı eklemlerde de oluşmasına rağmen ilaçların kesilmesi sağlıklı mıdır? Bir yıldır kullandığım bu ilaçların ilerlemeyi durdurması gerekmez miydi? Hala iyileşmedim mi hala aktif olduğu dönemde miyim sizce? ne yapmalıyım? Bana yardımcı olursanız çok sevinirim.
Sayın Fatma hanım; halk arasında iltihaplı romatizma olarak da bilinen Romatoid Artrit (RA) hastalığında hastaların eklemlerinde eğer yeterli derecede tedavi edilmezler ise deformiteler ortaya çıkar. Sizin kullnmış olduğunuz ilaç kombinasyonlarından plaquenil’in (hidroksiklorakin) gözün iç tabakasında birikerek kalıcı görme bozukluğu yapma (retinopati) ihtimali vardır ve bu nedenle 6 aylık aralar ile göz muayenesi olmanız gerekmektedir. Yine kullandığınız ilaçlardan Deltacortril (kortizon) ise yan etki olarak katarakt’a neden olabilir ve göz muayenesinde arka bölümün değerlendirilme imkanını ortadan kaldırır. Bu nedenle eğer katarakt başlamış ise her iki ilacın kesilerek tedaviye diğer ilaçlar ile devam etmek uygun bir seçimdir. Sadece ağrılarınızda artma olması hastalığın aktif olduğunu göstermez, bunun diğer krterle de desteklenmesi gerekir. Bu nedenle benim önerim sizi takip eden kliniğe daha sık aralar ile başvurmanız ve ilaç doz ayarlamalarının daha yakından takip edilmesini sağlamanızdır. Saygılarımla
hocam sol ayagımın kasın oldugu yer şişdi doktora gittigimde krem verdiler ma sonuc vermedi tavsiyeniz nedir.
Sayın İrşat bey; alt ekstremitede meydana gelen şişlikler çok farklı nedenlere bağlı olabilir. Örneğin bir travma sonrasında yumuşak doku veya o bölgedeki eklem kapsülü veya bağlara ait bir zedelenme şişliğe neden olabileeği gibi bazı romatolojik hastalıklarda da o bölgede ağrı, şişlik ve ısı artşı meydana gelebilir. Bu nedenle öncelikle teşhise yönelik olarak o bölgenin radyolojik olarak görüntülenmesi ve bazı romatolojik testlerin yapılması ve daha sonrasında ise tedavi seçeneklerinin değerlendirilimesi uygun olacaktır. Saygılarımla
Hocam 2.5 yıldır romatoid artrit tedavisi görüyorum deltacortil ile metoart10mg kullanıyordum gebelik düşündüğüm için dr metoartı bırakmamı onun yerine salazopyrin ilk hafta sabah 1 akşam1 daha sonra doz artırılacak birde akşam plaquenil ayrıca deltacortil ile folik asite devam etmemi söyledi birde demir eksikliğim olduğu için onun içinde ilaç verdi en az altı ay bunları kullanmamı daha sonra gebelik düşünmemi söyledi hocam plaquenil göz dr muayene olmadan kullanmak istemiyorum salazopyrin başlangıç dozu normal mi sizce bende çok mide ağrısı ve iştahsızlık başladı ayrıca bunlar gebelik öncesi ve gebelikte kullanılabilecek ilaçlar mı yan etkileri çok fazla
Sayın Ayşen hanım; Romatoid Artrit (RA) nedeniyle Methotrexate (MTX) kullandığınızı söylemişsiniz. Hamilelik düşünen hastalarda MTX kullanımı önerilmemektedir ve bu hastalarda ilaç kesildikten sonra en az 1 adet dönemi (yaklaşık 1 ay) geçtikten sonra hamileliğe müsaade edilmektedir. Salazopyrine 500 mg EN tab 1x1 veya 2x1 başlanarak daha sonra doz haftalık aralar ile arttırılır ve 2 gr/gün doza çıkılır, eğer etki elde edilemez ise doz maksimum 3 gr/gün kadar çıkılabilir. Hamilelik öncesi kullanımında sakınca olmayan Salazopyrin preparatlarının, hamilelik döneminde de eğer kesinlikle kullanılması gerekiyor ise kullanılabileceği bildirilmiştir. Plaquenil (Hidroksiklorakin) tedavisine başlanmadan göz muayenesi olmak 6 ay sonra ortaya çıkma ihtimali olan değişikliklerin daha önceden var olma ihtimalini ekarte etmek için uygulanan bir önlemdir. Bazı romatologlar tarafından gerekli görülmemektedir. Benim önerim doktorunuz ile hamilelik süresince kullanacağınız ilaçları bugünden kararlaştırmanızdır. Sizin için hamilelik ile ilgili olarak İngilteredeki Salazopyrin prospektüslerinde bulunan uyarıları kararınızda yardımcı olacağı düşüncesi ile yazıyorum. Saygılarımla (Pregnancy: Reproduction studies in rats and rabbits have revealed no evidence of harm to the fetus. Published data regarding use of sulfasalazine in pregnant women have revealed no evidence of teratogenic hazards. If sulfasalazine is used during pregnancy, the possibility of fetal harm appears remote. Oral sulfasalazine inhibits the absorption and metabolism of folic acid and may cause folic acid deficiency. Because the possibility of harm cannot be completely ruled out, sulfasalazine should be used during pregnancy only if clearly needed.)
8 yaşındaki çocuğum fmf hastası ve kolşisin tedavisi görüyor.10 gündür tedavi oluyor sık terlemesi normal midir ?
Sayın asdasd; Colchicum Dispert 0.5 mg tab yan etkileri arasında sık terleme bulunmamaktadır. Bu nedenle en yakın zamanda kendisini takip eden doktorunuz ile temasa geçmeniz uygun olur. Saygılarımla
Merhaba hocam ben 17 yaşındayım. İki yıldır sol ayak bileğimde ağrı ve şişlik var. SEDİM,CRP,RF... değerlerim normal ama ANA profilim +. Romatizma teşhisi konulalı yaklaşık 3,4 ay oldu. Romatizma denilmeden önce de farklı şeyler yaptılar. Ama hiçbiri işe yaramadı. Romatizma tedavisine salazoprın ve endol ile başladım. Ağrılarım hafiflemişti ama Endol ince bağırsak ve mide ülseri oluşumuna neden oldu. İlaçları kesip Aleve verdiler. Aleve de ağrımı kesmeyince metotreksat iğne(15 ve 25 mg) ve folbiol başladılar. İlk iğneyi vurulduğumda ayağımdaki şişlik arttı. Ne yapacağımı bilmiyorum. Haliyle İlacı da çok korkarak kullanıyorum. Bana yardımcı olursanız çok sevinirim.
Sayın M. Çakar; anlatmış olduğunuz hikayeye göre sizde tanı problemi yaşanmakta. Eğer doğru şekilde çalışılmış ise sedim ve CRP’nin normal sınırlar içerisinde seyretmesi vücutta romatolojik yönden ciddi bir inflamasyonun bulunmadığını düşündürmekte dolayısıyla da hemen romatoloji hastalıklarda kullanılan 2. basamak ilaçlar ile tedaviye geçilmesinin nedenini anlayamadım. ANA pek çok hastalıklarda değişik oranlarda (+) bulunabildiği gibi bazı sağlıklı genç bayanlarda da (+) saptanabilir ve tek başına bir hastalığın varlığını işaret etmez. Benim size önerim teşhis ve tedaviniz konusunda başka bir romatoloji uzman görüşü almanızdır. Saygılarımla
Hocam bende iltihaplı romatizma var eklem yerlerime girince ağrıdan duramıyorum üstelik 5aylık hamileyim ne yapmalıyım
Sayın Medine hanım; Halk arasında iltihaplı romatizma olarak bilinen Romatoid Artrit (RA) hastalığı nedeniyle halen ne ilaç kullandığınızı bilmiyorum ancak RA tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar hamilelik döneminde de alınabilir. Bu konuda sizi takip eden Kadın Doğum uzmanı ve Romatoloji uzmanı hekim arkadaşlar ile görüşecek olursanız size yardımcı olacaklardır. Hamilelik konusunda endişelenmenize gerek yoktur çünkü benimde tüm gebelikleri boyunca takip ettiğim ve doğum sonrasında sağlıklı bebeklerine kavuşan çok sayıda hastam vardır. Saygılarımla
Hocam merhaba. Daha önce eklem yerlerindeki ağrılardan dolayı size sorunlarımı bildirmiştim. Sizde "fibromiyalji sendromu" olabileceğini söylemiştiniz. Şimdi hocam ben bu sorun için bölüm olarak hangi doktora gitmem gerekiyor. Bu konuda da bir bilgi verirseniz çok sevinirim. İlginiz için çok teşekkürler
Sayın O. Erol; Fibromiyalji Sendromu teşhis ve tedavisiyle Romatoloji klinikleri yanında Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon klinikleri de uğraşmaktadır. Yaşadığınız bölgede bu kliniklerden herhangi birisine başvurabilirsiniz. Saygılarımla.
Merhabalar, Daha önceki cevabınız için teşekkürler. Alakasız olacak ama şimdi ise başka bir durum hakkında soru sormak istiyorum. Cabral, biofenac, rantudil ve duolans'ın trombosit veya tam kan vermeye engel midir? Teşekkürler
Sayın Atakan bey; kan vermek tabirinden kastınız laboratuar tetkiki için kan vermek ise bir sakıncası yoktur. Eğer kan bağışlamaktan bahsediyor iseniz genellikle herhangi bir hastalık nedeniyle uzun süredir ilaç kullanan hastalardan çok zorunlu olmadıktan sonra kan bağışı kabul edilmemektedir. Saygılarımla
Merhaba hocam ankilozan spondilit Hastalığı'nda bele yapılan hacamat veya sülük koyma ya da bitkisel çayların faydası olur mu ağrılar hafifler mi? Biyolojik ilaçları zararlı buluyorum. Alternatif tıppın imkanlarından faydalanmak mantıklı mı sizce?
Sayın Seher hanım; bir hekim olarak hastaya zararlı olmayacak alternatif yöntemlerin denenmesine karşı çıkmam ancak bahsetmiş olduğunuz yöntemler gerek hijyen gerekse bilimsel olarak kabul edilemeyecek denemelerdir. Bu nedenle kesinlikle tavsiye etmiyorum. Saygılarımla
Merhaba hocam bende kemik erimesi var D vitamini eksikliğine bağlı . Yaşım 30 . Kalsiyum ve D vitamini desteği alıyorum kemik erimesi iyileşir mi eskisi gibi olur mu dexa -3 çıktı . Bir yıl sonra tekrar çektireceğim düzelme sağlanıyor mu bu hastalıkta
Sayın Kifayet hanım; halk arasında kemik erimesi olarak nitelendirilen Osteoporoz hastalığında kemik dokusunda zayıflama vardır. Osteoporoz’un ortaya çıkmasına neden olan pek çok risk faktörü vardır. Bu risk faktörlerinden bazıları ortadan kaldırılabilirken, diğerlerini değiştirebilmek mümkün değildir. Osteoporozun nedenleri ve risk faktörleri belirlendikten sonra bunları da göz önünde bulunduracak bir tedavi seçeneği ile hastalığınızın düzelme ihtimali vardır. Saygılarımla
Hocam 45 yaşındayım sağ dizde kireçlenme var ağrı yapıyor ara ara bunun için MR çektirdim biraz ilerlemiş dedi doktor ama ameliyat demedi ağrılar için uygulayacağım kremler. Nedir acaba
Sayın Rıdvan bey, halk arasında diz ekleminde kireçlenme olarak bilinen gonartroz hastalığında öncelikle basit ağrı kesiciler ile tedavi uygulanır. Bu tedavi ile günlük yaşam aktivitelerini devam ettiremeyen hastalarda cerrahi seçenekler düşünülür. Sizin de durumunuza göre bu tedavilerden birisi uygulanmalıdır. Saygılarımla
Hocam ayak bileğimdeki kemikde bazı bir ağrı geliyor en fazla on saniye sürüyor ve geçiyor çok canım yanıyor dokdura gittim sinir testi yaptı hiç birşey yok dedi bana netura 600 mg tablet verdi biraz faydası oldu ilacı devamlı almam söylendi ne yapmalıyım.
Sayın Mehmet bey, 3 ay süre ile ilacı kullandıktan sonra tedaviye son verin. Eğer ilacı kestikten sonra şikayetler tekrarlayacak olur ise bir 3 aylık dönem daha ilacı kullanmanız uygun olacaktır. Saygılarımla
Hocam benim bir yıldır belde ağrı bacaklarımda yanma var gitmediğim hastane kalmadı MR, röntgen kan tahlili felan her şeyi yaptım hiçbir şey çıkmadı şuan çalışamaz hale geldi bacaklarım içten içe yanıyor belimde aynı şekil neden olabilir bu? Teşekkür ederim
Sayın Gökhan bey; her ne kadar muayene etmeden kesin bir yargıda bulunmak doğru olmasa da, bel ve bacaklarınızdaki ağrı ve yanma hissinin (disestezi) kaynağını tespit edebilmek için ENMG testinin yapılması yardımcı olacaktır. Bu testin sonucunda bir şey bulunup bulunmadığına göre bir tedavi verilebileceği kanısındayım. Saygılarımla
Hocam iyi günler daha öncede yazmıştım size hemen cevaplamışsınız teşekkür ederim. Hocam 30 yaşındayım benim 20 gündür sağ kaval kemiğimin arka tarafındaki adale ağrıyor ortopediye gittim film çekildi normal dediler. Kalp damar cerrahiye gittim sağ venöz ve arteriyel ultrason yaptırdım allaha çok şükür damarlarda normal dediler. Fizik tedaviye gittim kas ultrasonu ve kan aldılar onlarda normal çıktı hocam geceleri yatarken hiç ağrı yok, 100 metre yürüsem bile ağrı başlıyor ve topallıyorum baldırlarda, diz kapağında, belde ağrım yok hocam çok sıkıntılı bir durum fizik tedavi uzmanı bel fıtığı değilsin dedi kasla ilgili bir sıkıntı olabilir dedi. Hocam rica ediyorum bir yol gösterin şimdiden çok teşekkür ederim.
Sayın Mustafa bey; anlatmış olduğunuz şikayetler spinal stenozu (omurilik kanalı daralması) düşündürmekte, bu nedenle Lomber MRI ile değerlendirilmeniz uygun olur kanısındayım. Saygılarımla
Merhaba voltaren 75 hap kullanıyorum fakat bebeğim var emziriyorum zararı var mı bebeğime . Ankilozan spondilit hastasıyım
Sayın Sibel Hanım; kullanmış olduğunuz Voltaren SR 75 mg içerisinde bulunan etken madde Diclofenac’ın anne sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. Ancak kullanılan pek çok ilacın anne sütüne geçtiği bilindiğinden dolayı; bebeğin anne sütünden kesilmesi veya ilacın kesilmesi konusundaki kararın ilacın etkisinin annenin hastalığı üzerindeki önemine göre karar verilmesi gerektiği bildirilmektedir. Bu konuda ABD’deki orijinal uyarı metnini aşağıda yazıyorum. Karar sizindir. Saygılarımla (It is not known whether this drug is excreted in human milk. Because many drugs are excreted in human milk and because of the potential for serious adverse reactions in nursing infants from Voltaren, a decision should be made whether to discontinue nursing or to discontinue the drug, taking into account the importance of the drug to the mother.)
KALÇADAKİ EROZYON NEDİR ZARARI VARMIDIR
Sayın Özlem hanım, kalça ekleminde erozyon uyluk kemiği (femur) eklem yüzünü meydana getiren kıkırdağın harabiyete uğradığı bölümü ifade eder, klinik ile beraber değerlendirilmelidir. Saygılarımla
Sayın hocam, Eşim sedef hastası ve iltihaplı romatizması var. 8 aydır Methotrexate kullanıyor. Şu anda 4 haftalık gebe olduğumu öğrendim. Bebeğin ilaçtan etkilenme durumu nedir? Bebeği aldırmalı mıyım sizce? Bu konuda öneriniz nedir? Saygılarımla
Sayın Duygu hanım; Methotrexate kullanan erkek hastalar için “Methotrexate kullanan erkek hastalar ilacı kestikten sonra en az 3 ay süre ile çocuk sahibi olmamalıdır (Pregnancy should be avoided if either partner is receiving methotrexate; during and for a minimum of three months after therapy for male patients) denilmektedir. Benim önerim eşinizi takip eden uzman doktor ve sizi takip edecek sorunlu gebelikler ile ilgili konularda tecrübeli bir Kadın Doğum Uzmanı ile konuyu ayrıntılı olarak görüşmenizdir. Saygılarımla
Hocam merhaba ben 31 yaşındayım diz ağrılarımdan ötürü mr çektirdim sonunuda: Diz eklem mesafesinde az miktarda sıvı artışı mevcuttur. Subpatellar yağ yastığı belirgin ödemli olarak görüntülenmiştir. Femur distal metafizodiafisiyal bölgede kemik enferaktı ile uyumlu sinyal değişiklikleri izlenmektedir. Medial menisküs arka boynuzda Grate II dejenerasyon görüntülenmiştir. Hocam yorumlarsanız çok sevinirim
Sayın Handan hanım; diz eklem bölgesinde muhtemelen geçirilmiş bir travmaya ait değişiklikler mevcut. Eklem istirahati ve nonsteroid antiinflamatuvar ilaç tedavisi ile şikayetlerinizin düzeleceğini düşünüyorum. Saygılarımla
Mrb hocam benim sol dizimde yaklaşık 2 yıldır ağrı var şişlik oluşuyor ve yürürken sıvı olduğunu hissediyorum. MR sonucumda bir şey çıkmadı. mrg incelemesinde ise eklem aralığında hafif artış izlenmektedir anteriorda cilt altı dokuda ödem ile uyumlu hafif sinyal değişiklikleri izlenmiştir yazıyor doktor bana osteobifilex verdi 4 ay kullandım ancak hala ağrım var şuan fizik tedavi uygulanmakta ve benim ağrımda değişen bir şey yok yardım ederseniz sevinirim.
Sayın E. Güldal; Diz eklem bölgesindeki patolojilere bağlı olarak diz ağrısı olabileceği gibi başka bölgelerden diz eklemine yansıyan ağrılar da sanki diz eklem bölgesinde ağrı varmış gibi algılanabilir. Mekanik nedenler, inflamatuvar nedenler, metabolik nedenler ve travmatik nedenler gibi çok farklı nedenlere bağlı olarak diz eklem bölgesinde ağrı görülebilir. Dolayısıyla diz eklem şikayeti ile başvuran hastalarda hastanın yaşı ve beraberindeki diğer hastalıkları da göz önünde bulundurulmak suretiyle önce muayene ve sonrasında istenen tetkikler ile hastalıklar arasında ayırıcı tanıya gidilmeye çalışılır. Eğer uygulanan tedavilere rağmen halen şikayetleriniz devam ediyor ise sizde de aynı yol izlenmelidir. Saygılarımla
Sayın hocam 14 aydır sağ bacak kalça kasık ve basen kısmından diz kapağıma kadar yayılan bir ağrı başladı. Gittiğim ftr bölümünde bel fıtığı şüphesiyle önce bel mr ı daha sonra kalça mr ı çekildi lakin mr larım temiz çıktı. Algoloji bölümünde piriformis sendromu dedi kalçadan bir kaç iğne ile rahatlatıcı ilaç enjekte ettiler lakin hiç rahatlama olmadı. Ağrılarım sürekli artış göstermeye başladı yeniden beyin ve sinir cer. Aynı mr ları tekrar istedi yine temiz çıktı EMG istedi o da temiz çıktı. ftr uzmanı farklı tahliller istedi CRP(seroloji), Romatoid faktör, normal değerler aralığında dedi brucella, rose-bengal negatif çıktı diğerleri de normal düzeyde. Symra 75 mg ve Tilac sr 400 mg ilaçları yazdı. ilk 12 gün ağrılarımda gözle görülür azalma oldu ilaç bitiminde yeniden başladı tekrardan yazdı ama ilk günlerdeki gibi fayda etmiyor fazla yürüyemiyorum. değerli hocam, bu bilgiler ışığında rahatsızlığım ne olabilir? değerli bilgileriniz için çok teşekkür ederim saygılarımla.
Sayın M. Önal; Bahsetmiş olduğunuz şikayetler Lomber Diskopati ile uyumlu gibi görülmekte ancak yapılan Lomber MRI incelemelerinin normal olarak değerlendirilmesi bu konuda bazı şüpheler yaratmakta. Bu aşamada daha kesin bir kanıya varabilmek için tetkik değil muayene sonuçları önem kazanmakta, dolayısıyla muayene bulgularını olmaksızın size bir tanı koymaya çalışmak yanıltıcı olabilir. Saygılarımla
Hocam 58 yaşındayım iki aydır sol kalçamda iğne yapılmış gibi ayak tabanına kadar inen hassasiyet var oturduğum zaman temas eden yerlerde yanma batma var dıştan dize doğru inen uyuşma ve karıncalanma uzun zamandır var çekilen mr da ve nörolojik testlerde herhangi bulguya rastlanmadı. Doktor NERUDA 300MG TABLET VE B VİTAMİNİ KOMLEKSİNİ VERDİ BUGÜN 8. GÜN HİÇ FAYDASI OLMADI RAHATSIZLIĞIM NEDİR. Saygılarımla teşekkür ederim
Sayın H. Öz; Bahsetmiş olduğunuz şikayetler siyatik sinir ve ondan ayrılan dalların seyri üzerinde cilt bölgelerine uymaktadır. Kabaca L4, L5, S1 sinir kökü veya bunlardan köken alan sinirlere ait bir patoloji araştırılmalıdır. Ayrıntılı bir muayene sonrasında elde edilecek bulgulara göre istenecek tetkikler ile şikayetlerinize bir çözüm bulunabileceğini düşünüyorum. Saygılarımla
ANNEMDE 2 SENEDİR BRUCELLA VAR TEDAVİ GÖRÜYOR VE TİTREME TERLEME ŞİKAYETLERİ DEVAM EDİYOR BİR DE PLT 30 A KADAR DÜŞÜYOR TROMBOSİTTE VAR YARDIM EDİN GÖZ GÖRE GÖRE ERİYOR DAHA ÇOK GENÇ DOKTORU NERDEYSE GELELİM HOCAM YARDIM EDİN
Sayın S. Velioğlu; Brucella hastalığının kronikleştiği durumlarda sizin de belirttiğiniz gibi kan tablosunda değişiklikler ortaya çıkabilir. Benim önerim: annenizin hastalığının Üniversite Hastanelerinde Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı tarafından takip ve tedavi edilmesidir. Ortaya çıkabilecek komplikasyonlara o bölümlerde daha kolaylıkla müdahale edilebilir. Saygılarımla
Hocam 23 yaşındayım 16-17 yaşından beri dizlerimde dirseklerimde sürekli ağrılar olmakta. Dizlerimde bu ağrılar bazen bükerken çok ağrılar vermekte. Dizlerimin arkasında zaman zaman yağ bezesine benzer çıkıntılar oluşup bir kaç gün sonra kayboluyor. En son romatolojide olmak üzere birçok doktora gittim ve bütün testlerden geçtim ama her seferinde bir şeyimin olmadığı söylendi. Kan testleri, röntgen, ultrason, tomografi çekildi bir sonuç alamadım. Bana yardımcı olabilirseniz sevinirim. Teşekkür ederim
Sayın O. Erol; şikayetleriniz nedeniyle başvurduğunuz sağlık kuruluşlarında yapılan tetkiklerde herhangi bir olumsuzluk görülmediğini bildirmişsiniz. Her ne kadar sizin muayene bulgularınızı ve hangi tetkiklerin yapıldığını bilmesem de buraya kadar anlatmış olduğunuz şikayetler halk arasında yumuşak doku romatizması olarak da bilinen “FİBROMİYALJİ SENDROMU”nu düşündürmektedir. Fibromiyalji sendromu kas iskelet sisteminde yaygın şekilde ağrı, tutukluk ile beraber doktorun muayenesi esnasında tespit ettiği ağrılı hassas noktaların bulunduğu bir klinik tabloya denilmektedir. Bu hastalığa ait hiçbir özel laboratuar bulgusu yoktur. Fibromiyalji sendromunda en sık görülen ve en önemli karakteristiği olan bulgular, vücutta birden çok bölgeyi içerecek şekilde yaygın ağrı, tutukluk, yorgunluk ve uyku bozukluğudur. Ağrı kollar, bacaklar, bel ve boyun bölgeleri de dahil olmak üzere tüm vücut’da hissedilir. Hastaların % 75-85’inde sabahları tutukluk ile beraber halsizlik vardır ve bu halsizlik fiziksel aktivite ile artar. Hastaların şikayetleri soğuk ve nemli havalarda, endişe ve stres’li durumlarda, aşırı fiziksel aktivite ile veya tam tersi hareket azlığı ile, uyku bozukluğu olduğu durumlarda ve en son olarak gürültülü ortamlarda şiddetlenir. Fibromiyalji sendromlu hastaların tedavisinde hastanın hastalığı ile ilgili olarak bilgilendirilmesi, hastalık bulgularını şiddetlendiren faktörlerin tespit edilerek ortadan kaldırılması ve eğer beraberinde eşlik eden hastalıklar varsa bunların tedavi edilmesine çalışılır. Bütün bunlara ilave olarak Fibromiyalji sendromlu hastalarda farklı ilaç gurupları hastaya göre değişen başarı oranları ile kullanılmaktadır. Eğer sizde kesin olarak Fibromiyalji teşhisi konulacak olursa burada hastalık semptomlarını şiddetlendiren faktörlerin tespit edilmesi ve öncelikle bunların ortadan kaldırılması gereklidir. Daha sonra hangi medikal tedavinin seçileceğine karar verilmesi uygun olacaktır. Saygılarımla
Ben 2 yıldır diz ağrılarım sebebiyle doktor doktor dolaşıyorum 23 yaşındayım kemik sintigrafim çekildi bir şey çıkmadığı söylendi bana dizimde şişlik var sol dizimde sadece ağrılar oluyor bazen şiddetli bazen az oluyor mr çekildi ultrasonda bakıldı bir şey yok dediler yine şu an fizik tedavi görüyorum ama bir sonuç alamadım hala şişlik var ve ağrıyor sizce ne olabilir
Sayın Gizem Hanım; eğer dizinizde ağrı ve şişlik var ise bu tablo farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Örneğin bu şişlik diz ekleminde sıvı toplanmasına (hidrartroz) bağlı olabileceği gibi, diz eklem kapsülünün iç yüzeyini kaplayan zarın (sinovia) farklı nedenlere bağlı olarak kalınlaşması veya iltihaplanması da diz ekleminde ağrı ve şişliğe neden olabilir. Sizin durumunuzda öncelikle neden belirlenmeli ve sonrasında ise uygun tedavi planlanmalıdır. Saygılarımla
Bel ağrısı şeklinde gittiğim hastanede aslında kalçadan ağrı geldiğini tespit ettik ve beyin cerrahlarının bulamadığını iyi bir fizyoterapist ve ortopedist buldu. Ağrı kesici endol 25 mg verdiler kullandığımda ağrıyı hissetmiyorum kullanmayınca ağrı başlıyor yürüdükçe rahatlıyordum son iki gündür yürüyünce de ağrıyor. Fizik tedavide 4. günüm hocam ne olabilir bu saygılarımla
Sayın O. Yavuz; anlatmış olduğunuz şikayetler bel fıtığı (lomber disk hernisi) veya kalça eklem kireçlenmesinden (koksartroz) çok “Seronegatif Spondilartropatiler” gurubu romatolojik hastalıkları düşündürmekte. Dolayısıyla hastalığınızın bu yönde araştırılması daha uygun olacaktır. Saygılarımla
Merhaba; 2000 yıllarında yüksek ateşten dolayı eklem romatizması oldum ve dizlerimde sürekli ağrı var. Bunun tedavisi var mıdır?
Sayın Kerem Bey; 14 yıl önce geçirmiş olduğunuz ateşli hastalık sonrasında eklemlerinizde herhangi bir romatolojik hastalığın devam edip etmediğine karar verebilmek için tekrar muayene olmanız gerekmektedir. Saygılarımla
Hocam kaç gün önce size yazmıştım bana sakroileileilitis görülmekte demişsiniz salazoprin kullanıyorum. Kaç gündür kollarımda parmak uçlarıma kadar sanki kemiklerimde çürüme varmış gibi ağrı var. Kıpırdatamıyorum doktora tekrar gidene kadar salazoprinide bırakmayı düşünüyorum. Sizce bu doğru olur mu? Ayrıca bu sakroileitis ne oluyor bana detaylı bir açıklama yaparsanız sevinirim. sakat kalmaktan çok korkuyorum.
Sayın Dilek hanım; Sakroileitis leğen kemiğini meydana getiren kemiklerin (sakrum-ileum) eklemlerinin iltihabıdır. Çok farklı nedenlere bağlı olarak meydana gelebilir. Salazopyrin kullanmaya başlandıktan sonra etki göstermesi için 6-8 hafta arasında süre gerekmektedir. Bu nedenle benim önerim ilacı kullanmaya devam etmeniz ve ilacın yan etkilerine yönelik olarak sizi takip eden doktorunuz ile temasa geçmenizdir. Saygılarımla
MERHABA HOCAM, ANNEM 55 YAŞINDA BIR SENEDİR DİZİNİN ACILARINDAN MERDİVEN İNİP ÇIKAMIYOR. UZUN MESAFE YÜRÜYEMİYOR. DİZLERİNDE ŞİŞME OLUYOR VE DAHA ÖNCE SU ÇEKİLDİ. DİZİNDEN AMA BAZEN ACILARINDAN YÜRÜYEMEZ HALE GELİYOR CD SİNİ GÖNDERİRSEM BANA YARDIMCI OLUR MUSUNUZ AMELİYATSIZ ÇÖZÜM YOLU VAR MIDIR?
Sayın D. Ersoy; yazdıklarınızdan anladığım kadarıyla annenizin diz ekleminde kıkırdak harabiyetine bağlı halk arasında kireçlenme denilen gonartroz gelişmiş. Diz ekleminde ağrı, hareket tutukluğu ve eklemde şekil bozukluğu şikayetleri ile başvuran bu hastaların çekilen diz eklem radyografisinde olayın şiddetine göre kıkırdak altındaki kemik bölgelerde belirginleşme (subkondral skleroz), eklem kenarında kemiksi çıkıntılar (ekzofit oluşumu), kıkırdak altındaki kemik içerisinde kist oluşumu ve eklem aralığında daralma izlenir. Gonartroz tedavisinde cerrahi yöntemler/protez uygulamasından önce basit ağrı kesiciler (analjezikler) veya nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar ve bunların yeterli gelmediği hastalarda ise Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon uygulamaları denenmelidir. Pek çok hastada bu yöntemlerden faydalı sonuçlar alınmaktadır. Annenizde de hastalığının şiddetine göre bu yöntemlerden birisi uygulanabilir. Saygılarımla
Hocam cevabınız için teşekkür ederim. Osteoporoz ile ilgili bütün tetkikler yapıldı D vitamini eksikliği var sadece. Benim sırtım belim ve kaburgalarım çok ağrıyor sırt üstü yattığımda çok ağrım oluyor oturduğum zaman geçiyor. Çok kısa süre yatıp kalktığımda bile belim tutuluyor beş dakika içinde açılıyor. Rahatsızlığım ne olabilir? Mr sonucumu yazmama gerek var mı? Doktorlar Mr da bir şey bulamadı. İlginize teşekkür ederim. İyi çalışmalar
Sayın Seher hanım; bu köşede sorulan sorulara verilen cevaplar ve hastalıklara yönelik olarak yazılanlar tamamen bilgilendirme amaçlıdır ve siz de kabul edersiz ki bir internet sayfası üzerinden hastalara teşhis koymak ve onlara tedavi önererek takiplerini yapmak mümkün değildir. Bu nedenle benim önerim sizin tetkiklerinizi yapan ve sonuçlarına yönelik olarak tedaviyi planlayan doktorunuz ile beraber şikayetlerinizi tekrar değerlendirmenizdir. Saygılarımla
1 aydır karın bölgem ve göğüs bölgemde içten sıcak sular geçer gibi çoğu zaman hissediyorum bu nedir ve nedeni nedir ve bunun yanında ben çok kitap okurum ve çok yürüyüş yaparım sanırım bu yüzden belimde 3 ay önce ağrılar başladı ve oturarak kitap okumayı azalttım ve yürümeyi de bu arada biraz geçti fakat tam anlamıyla geçmedi bu günlerde tekrar kitap okumam lazım ama beni sıkıntıya sokuyor neden ve nasıl düzelir. Saygılarımla
Sayın Serkan Bey; göğüs ve karın bölgeniz ile ilgili şikayetler için gastroenteroloji uzmanı tarafında n değerlendirilmeniz daha uygun olacaktır. Kitap okuma esnasında oturma pozisyonunuza dikkat ederseniz şikayetlerinizin tekrarlamayacağını düşünüyorum. Saygılarımla
Hocam ağrılarım çok salazoprin ilacına başladım ama sanki ağrılarım daha da çoğaldı. Size MR sonuçlarımı yolluyorum, yorumlar mısınız? Lomber bölgede açıklığı sağa bakan hafif derecede sklerotik görünüm izlenmiştir. Tüm vertebra korpus yükseklikleri ve sinyal yoğunlukları tabidir. Tüm yüzeylerde intervertebral disk yükseklik ve sinyaller tabi olup posterior konturları düzenlidir. Nöral foramen genişlikleri tabii olarak izlenmiş olup nöral kökler serbesttir. Herniasyon bulgusu spinal korda ya da kök basısı izlenmedi. Konus medullaris L1 vertebra düzeyinde sonlanmaktadır. Filum terminale serbesttir. İntra ve ekstradural kanal içi kitle tespit edilmedi. Sağda belirgin olmak üzere her iki sakroiliak eklem üst-orta kesimde sakral ve iliak kemik yüzlerde fokal kemik iliği ödemi ile uyumlu olabilecek STİR sekanslarda sinyal artımı izlenmiştir. Her iki sakroiliak eklem aralığı anterior kesimlerinde hafif derecede düzensizlikler ve minimal daralma izlenmiştir. Bu bölümlerde yine skleroz ile uyumlu olabilecek görünümlerde T1 ve T2 ağırlıklı görüntülerde silik hipointens alanlar mevcuttur. Bulgular aktif bulgular içeren sakroileit ile uyumlu olabilir. Acil cevap verirseniz sevinirim
Sayın Dilek Hanım; MR’da başlangıç dönemde bir sakroileitis görülmektedir ancak sakroileitis nedenleri arasında romatolojik bazı hastalıklar yanında pek çok diğer nedenler de bulunabilmektedir. Ayrıca Salazopyrin tedavisinin sakroileitis üzerindeki etkisi ile ilgili çok farklı yayınlarda bulunmaktadır. Bunlardan dolayı tedaviniz ile ilgili olarak yeniden doktorunuz ile görüşmenizi öneririm. Saygılarımla
Merhaba 26 yaşındayım doğumdan sonra başlayan bel ağrılarımda doktora gittim daha önce hiç bir rahatsızlığım yoktu omurgamda kompresyon kırıkları ve kemik erimesi teşhis edildi. D vitamini eksikliği bulundu 5 ay geçti fakat ağrılarım geçmedi kaburgalarımda da başladı şimdi ise ankilozan spondilit teşhisi konuldu fakat Mr sonucumda iltihap yok kan değerlerim normal hla b 27 negatif. Bu hastalık sende yok diyen doktor da var kime inanacağım ne yapmam gerek bu rahatsızlık kesin teşhis edilemiyor mu?
Sayın Seher hanım; sizin yaşınızda bir bayanda eğer kemik yoğunluk ölçümü yapılmış ve Osteoporoz (kemik zayıflığı) teşhisi konulmuş ise bunun altında yatabilecek metabolik nedenlerin araştırılması gerekir. Her ne kadar HLA B27 tetkiki bir tanı yöntemi olarak kullanılmasa da size söyleyebileceğim sizde % 95 oranında Ankilozan Spondilit hastalığı bulunmamaktadır. Benim önerim Osteoporoz ile ilgili daha ileri tetkiklerin yapılmasıdır. Saygılarımla
HOCAM ÖNCEKİ CEVABININ İÇİN ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM MRG TETKİKİ L2 VE L3 VERTABLE KORPUS İNFERİORUNDA HAFİF SCHMORL NODÜLLERİ ZLENMEKTEDİR. L4-5 DİSK ARALIĞINDA MİNİMAL DARALMA MEVCUTTUR. L4-5 DÜZEYİNDE SOL PARASANTRAL DİSK HERNİYOSU SOLDAN DURAL KESEYE SİNİR KÖKÜNE BASI İZLENMİŞTİR. LOMBER VERTABLE BT İNCELENMESİNDE LOMBER LORDOZ HAFİF DERECEDE DÜZLEŞMİŞTİR. L4-5 DÜZEYİNDE SOL PARASANTRAL DİSK HERNİYOSUNA SOLDAN DURAL KESEYE VE L5 SİNİR KÖKÜNE İNDENTASYON GÖSTERMEKTEDİR. SOL NÖRAL FORAMEN İNFERİORDAN DARALMIŞTIR. L5-S1 DÜZEYİNDE MİNİMAL DİFFÜZ BULDİNG MEVCUDDUR. BENİM SOL BACAK DİZ VE ALT KISMA DOĞRU ÖZELLİKLE AYAK BİLEĞİ VE ÇEVRESİ ÇOK YANIYOR VE SIZLIYOR. ESKİDEN ARA SIRA AĞRIRDI BU YIL HER GÜN AĞRIYOR BİR DOKTOR FITIK DEDİ BİR DOKTOR BU FITIK AĞRISI DEĞİL DEDİ. FİBROMİJALCİ VAR DEDİ HER DOKTOR AYRI BİR ŞEY SÖYLÜYOR SADECE SOL AYAKTA AĞRI VAR LÜTFEN YARDIM EDİN. BELDEN İĞNE TEDAVİSİ GÖRDÜM FİZİK TEDAVİ GÖRDÜM GABAPENTİN İLAÇ KULLANDIM BENİM SADECE SORUNUM SOL DİZ VE ALTI SIZLAMA VE YANMA VAR NE YAPMAM LAZIM.
Sayın K. Altunbaş, şikayetleriniz Lomber Disk Hernisine bağlıdır. Eğer uygun şekilde yapılacak Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon programına rağmen şikayetleriniz devam edecek olur ise bel fıtığı nedeniyle opere edilmeniz gerekecektir. Saygılarımla
MERHABA, SJÖGREN SENDROMUM VAR 3 YILDIR PLAQUENİL KULLANIYORUM. GÖZ İÇİN DE GÖZYAŞI KULLANIYORUM. AMA GÖZ MUAYENESİNDE GÖZ ARKASINDA LEKELENMELER OLDUĞU SÖYLENDİ. BENİM SORMAK İSTEDİĞİM EĞER BEN PLAQUENİLİ KULLANMAZSAM HASTALIĞIN GİDİŞATI NE OLUR?
Sayın D. İlter; kullanmış olduğunuz Plaquenil’in (Hidroksiklorakin) en önemli yan etkisi gözün iç tabakasında birikim yapmasıdır (retinopati) ve bu durum gerçekleştiğinde ilacın derhal kesilmesi gerekir. Sjögren Sendromu primer ve sekonder olmak üzere iki ana başlık altında incelenebilir ve Plaquenil kullanılamadığı durumlarda alternatif tedavi seçenekleri de bulunmaktadır. Bu konuda sizi takip eden doktorunuz ile görüşmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
Hocam merhabalar 15 gündür sağ ayak kaval kemiğimin arka tarafı (sağ adale) ağrıyor ortopediye gittim film çekildi, kan tahlili yapıldı bir şey çıkmadı, geceleri uyurken ağrı olmuyor ağrı genellikle öğleden sonra başlıyor akşama doğru ağrı zirve yapıyor oruç tutuyorum onunla alakalı olabilir mi ya da ne olabilir hocam şimdiden çok teşekkür ederim
Sayın Mustafa Bey; sağ bacak arka bölgesindeki ağrı bel fıtığına (lomber disk hernisi) bağlı olabileceği gibi, bacak arkasındaki damarların iltihabına (derin ven trombozu/tromboflebit) bağlı da gelişebilir. Bu nedenle öncelikle Lomber MR ile disk hernisi yönünden tetkik edilmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
Hocam ayaklarımın iç tarafı üşüyor bu sıcaklarda bile aynı ve bacaklarımda acıma ve üşüme var ayağıma kalın çorapta giysem yinede aynı doktorum sabah 150 akşam 150 lyrica isimli ilaç verdi kullanıyorum ama şikayetler aynı testlerde de bir şey çıkmıyor her şey temiz çıkıyor mr emg kan hepsi yapıldı daha önce 30 gün Cymbalta isimli ilacı kullandım oda bir işe yaramadı.
Sayın Y. Atak; çok farklı nedenlere bağlı olarak alt ekstremitelerde sizin bahsettiğiniz şekilde duyu algı bozuklukları (disestazi) ortaya çıkabilir. Bu gibi durumlarda ayrıntılı fizik muayene sonrasında gerekli laboratuar testleri ve görüntüleme yöntemleri ile tanı konulmaya çalışılarak daha sonra olayın tedavisine geçilir. Sizde bu aşamalardan hangilerinin yapıldığını bilmiyorum ancak benim önerim yapılan tüm tetkikleriniz ile beraber yeniden bir merkez tarafından ayrıntılı olarak incelenmenizdir. Saygılarımla
Merhaba, İnternette gezerken bu siteyi buldum ve sormak istedim. 1 hafta önce omzumu zorladım ve sanırım zedelendi. Doktora gittiğimde omzumu geriye dayayıp ses çıkıp Çıkmadığını sordu. Çıkmamıştı. Zedelenmiş zorlamamak lazım dedi. Duolans, Biofenac, Rantudil, Cabral ve Rheumon Jel verdi. Bunlardan Rantudil, Cabral ve Rheumon'un kas gevşetici veya iltihap tedavi edici olduğunu okudum. Diğerlerinin amacı nedir? Ağrılar gün içinde zaman zaman artıyor bu normal midir? Teşekkürler
Sayın Atakan Bey; Duolans mide koruyucu, Biofenac ve Rantudil nonsteroid antiinflamatuvar (iltihap giderici), Cabral ise kas gevşetici olarak kullanılmaktadır. Rheumon gel ise içerisinde nonsteroid antiinflamatuvar madde bulunan ve topikal (cilt üzerine sürülerek) olarak kullanılan bir preparattır. Omuz problemlerinde eklemin istirahat ettirilmesi yanında kullanılacak nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar ile rahatlama görülür. Eğer şikayetleriniz bu tedavi ile geçmez ise omuz MRI ile eklemdeki hasarın derecesinin değerlendirilmesi uygun olacaktır. Saygılarımla
Merhaba benim 10 gündür sağ alt baldırım ağrıyor yatıyorum geçiyor sonra yürüyünce geri başlıyor her şeyi denedim geçmiyor ne yapmalıyım bu hastalığın teşhisi nedir lütfen yardımcı olun
Sayın Kerem Bey; yattığınızda rahatlayan, ayakta durma veya yol yürüme ile ortaya çıkan baldır ağrısı muhtemelen bel fıtığına (lomber disk hernisi) bağlı olarak ortaya çıkan sinir kökü basısından kaynaklanmaktadır. Muayene sonrasında çekilecek lomber MRI ile hem lezyonun seviyesi hem de büyüklüğü ortaya konulduktan sonra tedavi planlamasına gidilebilir. Saygılarımla
Penisilin iğnesi olduktan sonra basenlerde şiddetli ağrı hissediyorum bunun nedeni nedir
Sayın Sibel hanım; ilaçların kas içerisine enjeksiyonları sonrasında ağrı hissedilmesi normaldir. Bu ağrı kullanılan preparata göre farklılıklar gösterebilir ve penisilin preparatları da bunlar arasında en fazla ağrıya sebep olanlardandır. Saygılarımla
Merhaba benim anneme AS tanısı kondu ve randutil ilacı verildi kullandığından beri ağrılarının azalmaya başladığını söylüyor ama aşırı sıcak basma şikayeti var bu normal mi yoksa iltihapla savaşıldığının bir göstergesi mi bu ateş basması. Teşekkürler
Sayın Meral hanım; annenizin kullanmış olduğu rantudil antiinflamatuvar ilaçlardan birisidir ancak bu ilacın yan etkileri arasında benim bildiğim kadarıyla ateş basması bulunmamaktadır. Annenizin yaşını yazmamışsınız ancak muhtemelen bu şikayetler klimakterik döneme ait olabilir. Saygılarımla
BENİM SOL BACAK DİZ VE ALT KISMA DOĞRU ÖZELLİKLE AYAK BİLEĞİ VE ÇEVRESİ ÇOK YANIYOR VE SIZLIYOR. ESKİDEN ARA SIRA AĞRIRDI BU YIL HER GÜN AĞRIYOR BİR DOKTOR FITIK DEDİ BİR DOKTOR BU FITIK AĞRISI DEĞİL DEDİ. FİBROMİJALCİ VAR DEDİ HER DOKTOR AYRI BİR ŞEY SÖYLÜYOR SADECE SOL AYAKTA AĞRI VAR LÜTFEN YARDIM EDİN.
Sayın K. Altunbaş, sol alt ekstremitenizde dizden aşağı bölgede olan ağrı ve yanma hissi Fibromiyalji Sendromundan kaynaklanamaz çünkü bu sendromda en önemli özellik ağrının yaygın olmasıdır. Lomber Disk Hernisine (Bel fıtığı) bağlı olarak bası altındaki sinirin dağıldığı bölgede (dermatom) ağrı ve yanma hissi ortaya çıkabilir. Gerçek sebebin ortaya konulabilmesi için ayrıntılı bir nörolojik muayene sonrasında gerekli tetkiklerin (ENMG, MRI gibi) yapılması sizi sonuca götürecektir. Saygılarımla
Hocam romatoloji bölümüne gittim ayak bileklerimde tarak kemiğimde şişme vardı romatizma olmadığını söylediler ortopediye gittim kemik zarlarım boğaz iltihapından dolayı hasar görmüş neyse ilaç felan verdiler bileğimdeki şişlik geçti ama tarak kemiğimde akşamları ağrı oluyor yürüyorum felan ama zorlanıyorum sebep nedir hangi bölüme gitmem lazım
Sayın F. Tekkanat, ayak bileğindeki şişlik (artrit) kullanılan ilaç tedavisinden sonra ortadan kalktığı halde ayakta ağrının devam etmesi halen orada bir patolojinin bulunduğunu işaret etmektedir. Bu nedenle öncelikle romatoloji bölümünde değerlendirilmeniz ve eğer herhangi bir anomali saptanamaz ise mekanik ayak ağrısı nedenleri yönünden tekrar ortopedi kliniğince incelenmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
Merhaba, benim yaklaşık 2 yıldır sol kürek kemiğimin yanından başlayıp omzuma çıkan son dönemlerde de dirseğe kadar inen ağrım oluyor. Genelde soğuk havalarda olurdu fakat son dönemde tekrar var. Daha önce gittiğim doktorlar yumuşak doku romatizması dedi ama tedavi olarak geçici çözümler oldu hep. Cereyanda kalmamaya çalışıyorum. Klimalı ortamda çok bulunmuyorum ya da dikkat ediyorum. Bu konuda yardımcı olabilirseniz sevinirim. Önerebileceğiniz tedavi varsa çok mutlu olurum. İyi akşamlar.
Sayın Evrim hanım; kürek kemiğinden omuz ve kola yayılan ağrılarınız öncelikle boyun bölgesi ile ilişkili gibi gözükmekte, bu nedenle muayene sonrasında çekilecek cervikal (boyun) MRI ile tanı konulduktan sonra uygulanacak FTR programı sorunlarınıza çare olacaktır. Saygılarımla
Hocam eşim prosarias artit hastası iki yıldır remicade ve metotreksat iğne kullandı. Çocuk sahibi olmak istediğimiz için eşim 3 ay önce ilaçlarını bıraktı. Ancak eşimin ayak bileği bir aydır ağrıyor. Üstüne basamıyor. Doktoru tedaviye tekrar başlamasını söyledi. Kadın doğumcu birçok doktorla görüştük ilaçlara dönebileceği ve bu şekilde hamilelik deneyebileceğimizi söylediler. Ben çok tedirginim öncelikle eşimin sağlığı önemli. Ne yapmalıyız?
Sayın Ferda hanım; Remicade’in erkek fertilitesi üzerindeki etkileri bilinmemektedir. Buna karşılık Methotrexate kullanan hastalarda çocuk sahibi olmaya karar verilmesinden en az 3 ay önce ilaç kullanmayı bırakmaları önerilmektedir. Bu nedenle benim önerim eğer çocuk sahibi olmayı planlıyorsanız yukarıdaki takvime uyarak eşinizin hastalığını remisyonda tutacak alternatif tedaviler ile sürece devam etmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
Eşim metoart kullanırken hamile kaldı bu durum da ne olabilir bir açıklama riskleri yan etkileri nedir?
Sayın İbrahim bey; Methotrexate (MTX) preparatlarının hamile kalma ihtimali bulunan bayanlarda kullanılması kesinlikle önerilmemektedir ve ilacı kullanırken hamile kalan hastalarda ise doğacak bebek üzerindeki risklerin tümüyle anlatılması istenmektedir. Benim önerim sizi takip eden doktorunuz ile bu konuyu ayrıntılı olarak görüşmenizdir. Size yol gösterici olacağını düşündüğüm ABD’de piyasadaki MTX preparatlarının prospektüslerindeki ilgili bölümü yazımın sonuna ekliyorum. Saygılarımla. (Women of childbearing potential should not be started on Methotrexate until pregnancy is excluded and should be fully counseled on the serious risk to the fetus when they become pregnant while undergoing treatment. Pregnancy should be avoided if either partner is receiving Methotrexate; during and for a minimum of three months after therapy for male patients, and during and for at least one ovulatory cycle after therapy for female patients.)
5 yıldır dizim sıvı topluyor şiş hocam yaşım 19 daha, romatolojiye gittim, gitmediğim doktor kalmadı 3 ameliyat geçirdim dirsekte başladı şişlik serçe parmakta şişti ayağımı kapatamıyorum tam kolumu açamıyorum şu an veremden korumak için ilaç verdiler salazoprin kullanıyorum kortizon ilaç tedavisi çok oldum geçmedi hala. gısdıorum yok romartit artit gibi bir hastalık var dediler geçmedi
Sayın K. Alptekin; Romatoid Artrit (RA) tedavisinde farklı aşamalar vardır. Öncelikle en az yan etkili ilaçlardan başlayarak hastalarda remisyon elde edilmeye çalışılır. Eğer bunda başarılı olunamaz ise daha ciddi yan etkileri olan komplike ilaç tedavilerine geçilir. Benim anladığıma göre sizde biyolojik ajan tedavisi olarak anti-TNF enjeksiyonlarına başlanacak. Bu tedavi ile hastalığınızın remisyon dönemine (inaktivite durumuna) girmesi mümkündür ancak burada önemli olan husus kontrollerinizi aksatmamanızdır. Saygılarımla
Selam ben romatizma hastasıyım simponi iğne kullanıyorum 2 aydır. Çocuk sahibi olmak istiyorum. Bazen çok ağrım olduğu zaman endol ağrı kesici yutuyorum. İğnenin etkisinin geçmesi için daha ne kadar beklemeliyim ve ağrı kesicinin bir zararı olur mu cevaplarsanız çok sevinirim.
Sayın Tarık bey; Simponi (golimumab) kullanımı ile erkek fertilitesi arasındaki ilişki bilinmemektedir. Eşlerinin hamileliği öncesinde golimumab kullanan babaların çocukları üzerinde yapılan bir araştırmada (24 çocuk) herhangi bir yan etkiye rastlanmamıştır. Bu nedenle genel yaklaşım eşlerinin ilaç kullanımı esnasında gebe kalan anne adaylarının gebeliklerinin devam etmesi yönündedir. Benim önerim ise eğer çocuk düşünüyor iseniz doktorunuza danışarak eşinizin hamileliği öncesinde yan etkileri daha bilinir ilaçlar ile tedavinize devam etmenizdir. Saygılarımla
Deltakotril ve quensyl uzun süre kullanımda damarları mahvedermi
Sayı Emine hanım, Deltacortril ve Quensyl yan etkileri arasında damar patolojileri bulunmamaktadır. Saygılarımla
Hocam merhabalar Daha önce size bahsettiğim gibi eşim r.a hastası doktorumuz Monovisc ampül tavsiye etti dizler için tam karar veremedik yaptırıp yaptırmayacağımıza sizin bu konuda ki fikriniz nedir acaba
Sayın Nazan hanım; bahsettiğiniz ilaç SGK tarafından geri ödeme listesinde olmayıp, ücreti tamamen sizin tarafınızdan karşılanacaktır. İlacı temin ettikten sonra diz eklem içerisine enjekte edilmesinde RA hastalığı yönünden bir sakınca yoktur. Saygılarımla
Merhaba 3 haftadır kalça ağrısı çekmekteyim bir sürü yanlış teşhisten sonra gluteus medius tendinit solda ve sağda gluteus medius ve maximus tendinit yazıyordu emar raporunda. 9 gündür brufen 600x3 kullanıyorum kısmen azalsa da ağrılarım devam. Ne zaman geçecek bu ağrılar açıklayabilir misiniz lütfen teşekkürler
Sayın G. Ateş; Kalça bölgesindeki kaslara ait tendinit eğer altta yatan başka nedenler yok ise genellikle tek taraflı olarak görülür ve aşırı zorlanmaya bağlı olarak meydana gelir. Sizin durumunuzda tanıyı koymadan önce o bölgede ağrıya neden olabilecek diğer yapılara ait hastalıkların da (örneğin lomber disk hernisi (bel fıtığı) veya sakroileitis (leğen kemiği eklemlerinin iltihabı) gibi) gözden geçirilmesi ve tedaviden önce ekarte edilmesi gerekirdi. Bu aşamaya kadar bütün bunların yapılıp yapılmadığını bilmiyorum ancak benim şu andaki önerim halen kullanmış olduğunuz tedaviye (nonsteroid antiinflamatuvar ilaç) devam etmeniz ve eğer şikayetleriniz devam eder ise tüm yapılan tetkik sonuçlarınız ile beraber yeniden muayene olmanızdır. Saygılarımla
Merhaba hocam anneannemde yaklaşık iki gündür devam eden diz kapağından başlayıp kalçaya doğru devam eden çok şiddetli bir ağrı var sizce bunun sebebi ne olabilir yaşıda 65
Sayın Rana hanım, anlatmış olduğunuz şikayetler muhtemelen siyatalji (siyatik sinir ağrısı) ile beraber seyreden bir Lomber Disk Hernisi’ni (Bel fıtığı) düşündürmekte, bu nedenle hastanın öncelikle bel bölgesinden çekilecek bir MRI sonrasında değerlendirilmesi uygun olacaktır. Saygılarımla
Merhaba Hocam, Benim sorunum neredeyse tüm eklemlerimle alakalı. Topuğumun arka (aşil tendonu) tarafı fazla dokununca acıyor. Bağdaş kuramaz oldum bacaklarımı dizlerim kırık şekilde sağa sola açamıyorum acı hissediyorum sanki yerinden çıkacakmış gibi oluyor bir de sağ dirseğime bastırdığımda sanki çürükmüş gibi bir acı hissediyorum. Dizlerimde bile minör ağrılar oluyor. Hocam eklemlerimde çok sorun yaşıyorum. Dizime ve topuğuma film çektirdim ama bir tanı konulmadı ama bir sorunun var orası kesin. Şimdiden çok teşekkürler.
Sayın B. Önder; anlatmış olduğunuz şikayetler kas-iskelet istemine ait bir patolojiyi işaret ediyor ancak bunlar romatolojik hastalıklara bağlı olabileceği gibi bazı diğer hastalıklarda da benzer şikayetler olabilir. Bu nedenle ayrıntılı bir fizik muayene sonrasında yapılacak olarak romatolojik laboratuar inceleme sonrasında şikayetlerinize yönelik ayırıcı tanı yapılabileceği kanısındayım. Saygılarımla
Eşim RA hastası gebelik düşünüyoruz METOTREKSAT ilacı kestikten ne kadar sonra gebe kalabilirim
Sayın Nazan Hanım; Romatoid Artrit (RA) hastalığı nedeniyle Methotrexate kullanan erkek hastaların ilacı kestikten sonra en az 3 ay süre ile çocuk sahibi olmamalarıdır (Pregnancy should be avoided if either partner is receiving methotrexate; during and for a minimum of three months after therapy for male patients). Bu nedenle benim önerim eşinizin ilacı almayı bıraktıktan sonraki en az 3 aylık dönemde hamilelik bakımından korunmanızdır. Saygılarımla
Merhaba hocam ben bundan yaklaşık 5 yıl önce yani 20 yaşımda iken bir ilişki yaşadım ilk defa ilişkiden hemen 2 gün sonra ateşlenme avuç içlerimde zonklama oldu doktora gittim bel soğukluğu dedi ilaç yazdı kullandım geçmedi o arada askerliğim geldi askere gittim acemi birliğimde gata askeri hastanede bir çok kez gittim her geçen gün yeni belirtiler oluyordu halsizlik başlamıştı ilk sıralar bel ağrısı ateşlenme vardı sadece bir çok kez doktora gittim her türlü tahlil yaptılar bir şey yok dediler hastalığımın 3 senesi ağrılarım çoğaldı el bileklerimde el parmaklarımda şişkinlikler avuç içinde sarı pulllanma gibi döküntüler ağrılar acılar doktora gidiyorum tahlil yapıyorlar bir şey yok deyip gönderiyorlar kafamı yemek üzereydim hocam şu an 5 senedeyim 100 tane doktora gittim çare yok bir şeyin yok deyip yolluyorlar en son yozgat araştırma hastanesine gittim elimdeki 1 dosya tahlil ile derdimi anlattım reaktif artrit olabilir dedi beni 1 hafta hastanede yatırdı tahliller falan oda bir şey yok dedi çıkardı geçmezse gel dedi hocam şuan çok kötü durumdayım. Sabahları tutulmalar özellikle sabah kalkınca ellerimi bile açamaz hale geldim. Ayakta durmaya güçlük çekiyorum denge bozukluğu oldu sol ayağım diz kapağımdan aşağı üstü uyuşuk hissetmiyorum kemik ağrılarım beni öldürecek gibi hep kırılmış sanki hareket etmekte zorlanıyorum. Hocam allah rızası için yardım edin her tarafımı etkiledi bu bendeki neyse ölüden farkım kalmadı beni yönlendirirseniz çok sevinirim allah razı olsun.
Sayın S. A. Çağan; anlatmış olduğunuz 5 yıllık hikayeniz sonrasında laboratuar tetkiklerinde hiçbir anomali saptanmaması ya uygun tetkiklerin istenmediğini veya gerçekten laboratuar anomalisi göstermeyen bir romatolojik hastalığınızın bulunduğunu düşündürmekte. Örneğin Fibromiyalji Sendromu gibi bazı romatolojik hastalıklarda yaygın şikayetlere rağmen laboratuar tetkiklerinde bir anomali saptanamayabilir. Bu nedenle teşhis ve tedaviye yönelik yeniden muayene olmanızı öneririm. Saygılarımla
Hocam yaklaşık 2 ay önce elde parmak aralıklarında şişmeler başladı 2 ayrı doktora gittim ilk gittiğim doktorun yaptığı kan testinde sedim 21 di bir hafta geçip tekrar kan testi yaptığında sedim 42 çıktı beni romotoloji bölümüne gönderdi bende başka bir dahiliye doktoruna gittim onun yaptığı kan testinde sedim 20 brucella pozitif çıktı ve brusella tedavisi görüyorum şuan sol dizimde bu süreçte hafif şişme ve çömelme hareketi sırasında ağrı oluşuyor bu ağrı ve şişlikler bruselladan mı?
Sayın Bahar hanım; Brucella enfeksiyonu özellikle hasta hayvanlardan elde edilen süt ve süt ürünlerinin kaynatılmadan kullanılması ile insanlara geçer ve hastalarda yüksek ateş, yaygın eklem ağrısı ile seyreder. Brucellozis tanısı için klinik yanında bazı laboratuar tetkiklerinin de büyük önemi vardır. Bu kan testlerinde 1/160 değerinin üzerinde bir sonuç alınır ise (+) olarak kabul edilir ve buna göre tedavi planlanır. Bu değerin altındaki sonuçlarda ise eğer hastanın kliniği uyum gösteriyor ise hasta takibe alınarak bu değerde sonraki testlerde yükselmeye bakılır ve ona göre teşhis konularak tedaviye başlanır. Bana yazmış olduklarınız bu vermiş olduğum bilgiler ile pek uygunluk göstermiyor, bu nedenle benim önerim sonucuna güvenilen bir laboratuarda Brucella Agglutinasyon testini tekrarlattırmanız ve ona göre bir planlamaya gitmenizdir. Saygılarımla
Hocam merhaba 30 yaşında ve 1 çocuk annesiyim iki dizimde birden nöbetleşe sancılar oluyor dizlerimi bükemiyorum merdiven inerken adeta canım gidiyor dizimi bükmeden inmeye çalışıyorum bazen dizime dokunduğumda bile acıyor ama sürekli değil on gün hiç ağrımıyor mesela sonra 2-3 gün çok acıyor
Sayın Handan hanım; diz ağrılarınız nedeniyle bazı incelemelerin yapılması gerekmektedir. Öncelikle ayrıntılı bir fizik muayeneden sonra diz eklem radyografilerinin çekilmesi ve bazı rutin kan tetkiklerinin yapılması gerekir. Bundan sonra elde edilecek sonuçlara göre daha ileri incelemeler yapılabileceği gibi tedaviye de geçilebilir. Saygılarımla
Merhabalar hocam ablamın ayak bileklerinde ve topuğunda ağrı ve şişlik var mr sonucunu yorumlarsanız çok sevinirim Talokalkaneal eklemde hafif sıvı artışı ve ekleme komşu kalkaneal yüzeyde milimetrik boyutlu kistik (tarsal stres sendromu ? Klinikle birlikte değerlendirilmesi uygundur) talokalkaneal ekleme komşu posteror kesimde talusta osteofitik dejeneratif sivrileşmeler izlenmektedir. Sağ ayakta ise metatars başı lateral komşuluğunda milimetrik boyutlu yağ baskılıT2A sekanslarda hiperintens görülmüştür
Sayın H. Şenol; ablanızın ayak bileği ekleminde dejeneratif osteoartrit (kireçlenme) başlamaktadır.
Bende iltahablı romatizma çıktı ve 75 mg voltaren içtimmi çok sıkıntı yaratmıyor iğne veya daha etkili bir çözüm varmı?
Sayın S. Bolat; genel bilgi olarak bahsedecek olursak Romatoid Artrit (RA) en sık olarak el, el bileği eklemleri, ayak bilekleri, diz ve dirsek eklemlerini tutan ve bu eklemlerde şişlik, ısı artışı, hareket tutukluğu ve ağrı ile seyreden romatizmal hastalıklardan birisidir. Eğer yeterli derecede tedavi edilmez ise eklemlerde kalıcı hasar meydana gelerek eklemde şekil bozukluğu (deformiteler) gelişir. Romatoid Artrit hastalığının tedavisinde ilk aşamada ağrı kesici ilaçlar (sizin de kullanmış olduğunuz Voltaren SR 75 mg gibi) kullanılmakla beraber bu ilaçların kalıcı eklem hasarını önleyici etkileri yoktur. Bu nedenle en kısa sürede ikinci basamak ilaçlar ile tedaviye geçilmesi gerekir. 2. basamak ilaçlar veya hastalık seyrini değiştiren ilaçlar gurubu olarak isimlendirilen tedavi seçeneklerine dahil olan ilaçlardan Methotrexate (30 mg/hafta), Hidroksiklorakin (400 mg/gün), Salazoprin (3 gr/gün) ve Leflunomide (20 mg/gün) maksimum dozlarda kullanılır. Eğer bu ilaçların yeterli doz ve sürede kullanılmasına rağmen yeterli etki elde edilemez ise o zaman hastalarda bu ilaçların 2 veya 3 tanesinin beraberce kullanılması denenebilir. Yine bu kombinasyon tedavisi yeterli doz ve sürede kullanılmasına rağmen hastada başarılı sonuç alınamaması yani hastalığın remisyona sokulamaması durumunda ise biyolojik ajanlar ile tedaviye geçilir. Bugün için biyolojik ajan tedavisinde en sık olarak Remicade, Humira ve Enbrel kullanılmaktadır. Bu üç ilaç gurubu ile yeterli doz ve süre uygulanmasına rağmen başarılı sonuç alınamayacak olur ise yılda iki kür halinde uygulanan bir başka tedavi seçeneği de (anti-CD20: Maphtera) bulunmaktadır. Sizin durumunuza gelince,RA teşhisini koyan doktorunuz ile beraber yukarıdaki tedavi seçeneklerini değerlendirmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
Hocam öncelikle teşekkürler. Yaşım 42. Yedi ay önce sağ dizimde iltihaplanma oldu romatoloji bölümünde çeşitli ilaç tedavileri ile bugüne geldim. Yaklaşık olarak 4 aydır Humira 40 mg iğne, methotrexate 2.5mg, famodin, voltaren 75, tüberküloz koruyucu kullanıyorum. Benim teşhisim ankizolan spondilit. Benim sorum son iki aydan beri sol kalçamda ağrı ve 5 dakika oturup kalkınca kalçamdan dizime kadar kaslarım tutuluyor 2-3 dakika sonra kendimi toparlıyorum. Akşam yatıp sabah kalkınca herhangi bir rahatsızlığım olmuyor. Sadece oturunca doktoruma soruyorum romatizmadan diyor ama 2 ay öncesinde diz şikayetim haricinde böyle bir şikayetim yoktu. Şu an tahlillerimde normal. Daha öncelerden böyle bir rahatsızlığım olmamasına rağmen neden tedavi sürecinde olabilir. Hocam birde Humirayı ne kadar kullanmam gerekiyor. Teşekkür ederim.
Sayın C. Altuntaş, Ankilozan Spondilit (AS) hastalığında omurga eklemlerinin yanı sıra vücudun diğer bölgelerindeki büyük eklemlerde de tutulma olabilir. Bu eklemlere örnek olarak kalça eklemini verebiliriz. Sizin de sol kalça ile ilgili şikayetleriniz hastalığınıza bağlı olabilir. Bunun ortaya konulabilmesi için kalça MRI ile eklemin incelenmesi gerekir. Humira tedavisi hastalık aktivitesini baskılar ve bu tedaviye ne kadar süre devam edileceği sizin ve sizi takip eden doktorunuzun kararıdır. Saygılarımla
Hocam bacaklarımda sıcaklarda diz kapağım ve biraz daha altlarında acıma iğne batması gibi ayaklarımın iç taraflarında da sanki rüzgar giriyormuş gibi ve vücudumda belli belirsiz gerilmeler oluyor doktora gittim cmybat isimli ilaç verdi 6 gün oldu içeli ama beni durmadan uyutuyor ve halsiz bırakıyor acaba bu şikayetler romatizmamı yoksa psikolojik olabilir mi kan testlerim temiz çıktı
Sayın B. Uzun; muayene bulgularınız ve laboratuar tetkikleriniz normal ise size doktorunuz tarafından muhtemelen Fibromiyalji Sendromu tanısı konularak Cymbalta tedavisi başlanmıştır. Cymbalta’nın 30 mg ve 60 mg olarak iki formu bulunmakta. Eğer çok fazla yan etki ortaya çıkarsa doktorunuzdan ilaç dozunda azaltmaya gitmesini isteyebilirsiniz. Saygılarımla
Doktor bey ben 2 hafta önce kalçamdaki septik artrit rahatsızlığından ameliyat oldum. Kemik tahrip olmuş olabilir dedi doktor bunu zamanla anlarız dedi bu rahatsızlığın sonucu proteze gitme ihtimali yüksek mi yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkür ederim.
Sayın Mine Hanım; kalça eklemi enfeksiyonu nedeniyle operasyonda eklem debritmanı (temizlemesi) yapılarak sonrasında antibiyotik tedavisi uygulanır. Burada önemli olan nokta hastalığa ne kadar erken müdahale edildiğidir. Eğer tanı konulmasında gecikme yaşanmış ise o zamana kadar eklem enfeksiyonu bu bölgede kıkırdak hasarına yol açarak daha sonraki dönemde proteze kadar giden bir sürece neden olabilir. Bu aşamada sürecin nasıl gelişeceğini doğru olarak tahmin etmek pek mümkün değildir. Bu nedenle en iyi yöntem düzenli kontroller ile hastanın yakın takip altında tutulmasıdır. Saygılarımla
otururken kalça kemiklerim batıyor tahtayada otursam normal kanepeyede otursam kalçamdaki sağ ve sol kemik ikiside batıyor çok rahatsız oluyorumm
Sayın Mahmut bey; size yardımcı olabilmemiz için şikayetleriniz ve yapılan incelemeler ile uygulanan tedaviler hakkında daha fazla ayrıntılı bilgi vermeniz gerekmektedir. Saygılarımla
Benim annemin bel omurilikte iltihaplı romatizma olduğu söylendi. Minival invaziv tedavi gördü yaklaşık bir yıldır endol hap kullandı. Doktor bizle alakalı durum tamam ama başka rahatsızlıklarınızı araştırın diye geri gönderdi. Ayak tarak üstlerinde aşırı ağrı diz ile ayak bileği arasında şişkinlik ve ağrı kol dirsek ile omuz arasında şişkinlik ve ağrı sırt omurilik kuyruk sokumunda şişkinlik ve ağrı özellikle ayakta kaldığı zaman çok şiddetli ağrısı oluyor. Bu üçü bir anda değil başka başka vakitlerde nüksediyor doktorumuz böbreklerini araştırın dedi böbrekleri temiz yaşı 39 ne yapmamız lazım arayış içersindeyiz.
Sayın C. Yalçın; bahsetmiş olduğunuz hastalık muhtemelen Ankilozan Spondilit olmalı, bu hastalıkta omurga yanında hastaların diğer eklemlerinde de inflamasyon (iltihap) görülebilir. Bu nedenle benim önerim ayrıntılı bir romatolojik muayenenin yapılmasıdır. Saygılarımla
Hocam yaklaşık 3 senedir çalışmıyorum işsizim. Son işimde bir nevi hammallıktı. Eğilerek en az 300 kg ağırlıktaki aracı günde aşağı yukarı 5 km itekliyordum. Şimdi kalçamdan belime doğru yukarı çıkan zincir kemiği çok belirginleşti ve sağ ayağım sağa doğru dışa dönük sol ayağım normal. Sorun kalçada mı dizde mi ki. Bunu yeni yeni fark ediyorum ve ayakkabımın sağ küçük parmak tarafı hep yırtılıyor. Yani sağ ayağımı iterken dışa kavisli basıyorum ayağımı. Acaba hep sağ ayağımı iterken kullandığım için mi bu şekilde oldu. Kalçamdan ayağımı içe çevirdiğimde de yürürken ördek gibi yürüyorum. Bunun bir tedavisi olur mu bilmek istiyorum artık insanların yadırgar bakışlarından kurtulmak için ameliyat bile olabilirim. Yaşım 24 ve de askere gidicem. Gittiğimde orda düz yürüyemediğim için sorun çıksın istemiyorum. İlgilendiğiniz için şimdiden teşekkürler. Saygılar başarılar
Sayın S. İcek; anlatmış olduğunuz şikayetler sağ kalça ekleminde aşınma-kireçlenme (koksartroz) ihtimalini düşündürmekte. Bu nedenle en kısa sürede kalça eklem grafisi ile muayene olmanız sizin açınızdan uygun olacaktır. Saygılarımla
Hocam sağ bacağım 3 yıldır ağrıyor çok doktorlara gittim bir türlü teşhis konulamadı bir türlü ne olduğu çıkmadı hocam kötü bir şey olacağından çok korkuyorum bazen çok ağrıyor bazen hafif ağrılar oluyor doktor bey lütfen lütfen rica ediyorum bana yardımcı olun...
Sayın D. Duman; çok farklı nedenlere bağlı olarak bacak ağrısı görülebilir. Örneğin ağrının olduğu bölgeye ait olarak o bölgedeki kas ve kemik dokularına bağlı olarak ağrılı tablolar gelişebileceği gibi bel bölgesindeki patolojilerden bacağa yansıyan ağrılar da (Siyatik ağrısı-siyatalji) bacak ağrısı şeklinde algılanabilir. Tüm bu nedenlerden dolayı muayene ve gerekli tetkikler olmaksızın bu sayfa aracılığı ile size yardımcı olmak çok mümkün görülmemektedir. Saygılarımla
Hocam RA tedavisi görüyorum. Metoart 15mg kullanıyorum. Metotreksat içeren ilaçların kısırlık yaptığı doğru mudur.
Sayın Şebnem Hanım; Romatoid Artrit (RA) tedavisinde kullanılan Methotrexate (MTX) dozlarında (7-5 mg/hafta-30 mg/hafta) hastalarda kısırlık meydana geldiğine dair bir yan etki bildirilmemiştir. Ancak çocuk sahibi olmayı planladığınızda hamile kalmadan önce MTX tedavisinin kesilmesi gereklidir. Saygılarımla
Hocam 1 senedir sırt, kalça, boyun ve omuz ağrılarım var. Bir sürü MR, tahlil, fizik tedavi sonunda AS hastası olduğumu söylediler. Ben geceleri ağrıdan uyuyamıyorum. Tabii ki bu benim işimi de etkiliyor. Rantudil 90 mg kullanıyorum ağrılarım geçmiyor. Ne yapmam lazım. Şimdiden teşekkürler.
Sayın H. Ongun; Yaygın ağrılar nedeniyle yapılan incelemeler sonrasında AS tanısı konulduğundan bahsetmişsiniz. Kısaca bilgi verecek olursak Ankilozan Spondilit (AS) öncelikle sakroiliak eklemlerden (leğen kemiği eklemleri) başlayarak daha sonraki dönemlerde omurgayı tutan, aynı zamanda vücudun diğer bölgelerindeki küçük eklemleri de tutabilen, kronik inflamatuvar bir hastalıktır. AS tedavisinde ilk olarak nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar (sizin de kullanmış olduğunuz Rantudil ve benzerleri) kullanılır. Bu ilaçların ağrı kesici özelliklerinin yanı sıra iltihabı (inflamasyonu) azaltıcı etkileri de vardır. Ancak bu gurup ilaçlar ile hastalık aktivitesini baskılayıcı sonuç elde edilemez ise ve eğer hastalarda esas olarak omurga dışı eklemlerde (omuz, dirsek, kalça, diz, ayak bileği gibi) bir tutulum varsa o zaman 2. basamak ilaçlardan Salazopyrin ile tedaviye geçilir. Salazopyrin tedavisinde ilaca 500 mg/gün dozda başlanarak her hafta doz artımına gidilir ve yaklaşık 4 hafta sonra 2 gr/gün doza çıkılır. Eğer 2 gr/gün doz ile etki elde edilemez ise bu ilacın dozu maksimum 3 gr/gün kadar çıkılabilir. Salazopyrin tedavisinde ilacın etkisi 6-8 hafta sonra görülmeye başlanır ve hastanın vereceği cevaba göre doz ayarlaması yapılır. Eğer 3 gr/gün doza çıkılmasına rağmen hastalık aktivitesi kontrol altına alınamayacak olursa bir başka tedavi seçeneği olarak son dönemlerde biyolojik ajanlar gurubundan anti-TNF ilaçlar da (İnfliximab=Remicade, Etanercept=Enbrel, Adalimumab=Humira) kullanılmaktadır. Sizin durumunuza gelince, hastalığın hangi evrede olduğu ve mevcut durumdaki hastalık aktivitesi yönünden bilgi sahibi olmadan bir fikir beyan etmek yanlış olacaktır. Bu nedenle benim önerim sizi takip eden doktorunuz ile tekrar temasa geçerek beraberce yeni bir tedavi şemasını planlamanız uygun olacaktır. Saygılarımla
Hocam RA tedavisi görüyorum. Metoart iğnemi haftanın aynı günleri yaptırıyordum ancak şimdiki işim nedeniyle aynı güne denk getiremiyorum. Mesela bu hafta çarsambaysa gelecek hafta perşembe, cuma olabiliyor bazı hafta akşamları yaptırıyorum bir arkadaşım aynı gün yaptırmam gerektiğini söyledi ancak dediğim gibi çalışma saatlerim uygun değil. Doğrusu aynı güne mi denk getirmek yoksa fark etmez mi?
Sayın Ayça Hanım; Romatoid Artrit (RA) tedavisinde kullanılan ilaçların dozu ve doz aralıkları o ilacın etki mekanizması ve vücuttan atılma sürelerine göre belirlenmektedir. Metoart haftalık doz uygulamasında da aynı prensipler geçerlidir, bu nedenle ilaçtan maksimum faydayı elde edebilmek için belirli aralıklar ile kullanılması daha uygun olacaktır ancak şartlar müsait değil ise ideal şemaya en uygun şekilde yaptırılması da kabul edilebilir. Saygılarımla
prednol 40 ampul ağizdan verilirmi
Enjeksiyon yoluyla kullanılan bazı ilaçlar aynı zamanda ağız yoluyla da (oral yoldan) kullanılabilir ancak prednol ampul bu ilaçlardan değildir. Saygılarımla
Merhabalar hocam benim bacaklarımın dış tarafa bakan yerlerinde acıma oluyor sanki derinin altında dikenler var gibi bazen çoğalıp bazen azalıyor ellerim durmadan bacaklarımı ovuyor doktor thermove isimli ilaç verdi ama yine aynı evde bunun sebebi nedir evde epey zamandır böyle şöförde olduğum için işim dolayısıylada çok huzursuzum bunun için evde ne yapabilirim doktorlar yaptıkları kan testlerinde hiçbir sorun yok diyorlar. TEŞEKKÜRLER
Sayın N. Özbay; Her iki alt ekstremite dış bölgelerindeki şikayetlerinize (Disestezi) yönelik olarak ENMG testini yaptırmanızı öneririm. Bu test ile bacaklara giden sinir liflerinin fonksiyonları değerlendirilir ve eğer bir patoloji var ise ortaya konulabilir. ENMG test sonuçlarının normal olmasının da tanı açısından önemi vardır ve verilecek tedavide bu nokta da göz önünde bulundurulur. Saygılarımla
Hocam merhabalar, eşime sağ ve sol diz MR sonuçlarına göre her iki dizde de medial menisküs posterior hornunda grade II dejenerasyon izlenmektedir. Ayrıca sağ dizde ACL'de grade I sprain izlenmektedir. Bizim için bu raporları yorumlayabilirseniz ve bize tedavi için önerilerinizi paylaşırsanız, sevinirim. Teşekkür ederim.
Sayın S. Kaplan; Eşinizin diz ekleminde menisküslerde yırtılma öncesindeki değişiklikler var, ayrıca ön çapraz bağda da zorlanma görülmüş. Benim önerim eğer ağrıları şiddetli ise öncelikle her iki diz eklemi için Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon programı uygulanması ve sonrasında da her iki quadriceps kasını kuvvetlendirici diz egzersizleri yapmasıdır. Saygılarımla
Ben hemşirelik öğrencisiyim. Bel fıtığıyla ilgili bakım planı hazırlıyorum. Tanılarım ağrı, fiziksel harekette bozulma, anksiyete ve beden imajında bozulma. Bunlarla ilgili subjektif ve objektif verilerim ne olmalı?
Sayın Nazlı hanım; Sorularınızın cevabını “Faydalı Bilgiler” bölümündeki “Bel Ağrısı” başlığı altında bulabilirsiniz. Saygılarımla
Hocam merhabalar, eşime yaklaşık 1 sene önce fibromiyalji teşhisi konuldu ve şu anda da bacak ve diz bölgelerinde yogun ağrıları mevcut. Emg çektirmek istiyoruz. Acaba emg, fibromiyalji üzerinde bir etkisi var mıdır? yada daha emg çektirdiğimiz zaman daha fazla fibromiyalji'yi tetikler mi? Teşekkür ederim.
Sayın S. Kaplan; EMG tetkiki ile Fibromiyalji arasında olumlu veya olumsuz yönde bir ilişki yoktur, bu nedenle gönül rahatlığı içerisinde tetkikinizi yaptırabilirsiniz. Saygılarımla
Hocam benim bacaklarımda özellikle sağ bacağımda daha çok bu sıcaklarda bile acıma ve üşüme var. Doktor doktor dolaşmama rağmen bir şey bulunamadı en son yumuşak doku romatizması denildi bununda olup olmadığı daha tam belli değil ama fizik tedavi doktorum ılıca diye ilaç kullandırıyor bir işe yaramadı okuduğum yazılarda benim gibi birçok arkadaşı daha gördüm internetten baktığım zaman bunun tedavisinin kuru iğne tedavisi nasıl yaptıracağız bunun başka tedavisi yok mu bu ilaçları boşuna mı içiyoruz havalar iyice ısınınca bu rahatsızlıklar düzelir mi?
Sayın N. Cihantimur; Halk arasında yumuşak doku romatizması olarak bilinen Fibromiyalji Sendromunda hastalarda yaygın (vücudun sağ ve sol yarısında kollar ve bacaklarda) gezici tarzda ağrı, şişlik hissi ve uyuşukluk şeklinde şikayetler meydana gelir. Yapılan ayrıntılı laboratuar incelemelerinde herhangi bir patoloji saptanmaması gerekir. Sizin şikayetlerinizin bu tabloya uyduğunu çok düşünmüyorum. Ayrıca yapılan muayene bulgularını ve istenilen tetkiklerin sonuçlarını bilmeden çok kesin bir yargıda bulunmak yanlış olur. Teşhis kesinleştikten sonra kuru iğne tedavisi olarak nitelenen tedavi yöntemi uygulanabilir ve bölgesel olarak bu tedaviden faydalanan hastalar bulunmaktadır. Saygılarımla
Bende daha önce kalp romatizması vardı ve bu aritmiye döndü. Şimdi ise ayda bir deposilin flakon iğnesini yaptırıyorum. Bu iğneyi yaptıktan sonra kalp sancılarım daha da çok oluyor bunun nedenini öğrenebilir miyim?
Sayın Yıldız hanım; koruyucu (proflaktik) penisilin tedavisi ile kalp bölgesindeki ağrıların bir ilişkisi yoktur. Saygılarımla
Teyzem 78 yaşında, yapılan tetkikler sonucu ANA negatif, anti-ccp negatif, RF 24, CRP 33, sedimentasyon 45 çıktı. El ve ayaklarında şişme ve de ağrılar vardı. Doktor önce deltakortil (sabah 2 tane alıyor) verdi ve yanına da plaquenil (günde bir) ekledi. Tiroidler normal. Şişleri indi ama bu tedavi doğru mudur?
Sayın B. Yıldırım; anlatmış olduklarınızdan 78 yaşındaki teyzenizde geç başlangıçlı Romatoid Artrit düşünülerek tedavi başlanmış, klinik olarak düzelme görülmesi de hastalığın tedaviye cevap verdiğini düşündürmekte. Bu tür hastalarda altta yatan başka bir hastalığın araştırılmasının da uygun olacağını düşünmekteyim. Saygılarımla
Benim bel fıtığım vardı fizik tedavi gördüm. Tedavim bittikten sonra kasıklarımın acından ayağa kalkarken iki büklüm kalkıyorum
Sayın Seray hanım; Bel fıtığı (Lomber Disk Hernisi) nedeniyle Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon programı gördükten sonra kasık bölgelerinden başlayan ve sizin dik durmanıza engel olan ağrılardan bahsetmişsiniz. Tedavi görmenize rağmen bu şekilde şikayetlerin ortaya çıkması size konulmuş olan teşhis veya uygulanan tedavi ile ilgili olarak bazı sıkıntıların bulunduğunu düşündürmekte. Bu nedenle benim önerim farklı bir merkezde yeniden değerlendirilmenizdir. Saygılarımla
Öncellikle dizimde başlayan sonra geçen fakat dirseğimde ve el ayak parmaklarımda oluşan yanma tarzı ağrı el parmaklarımda inanılmaz şekilde şişmeler romatoloji tetkiklerimde bir şey çıkmadı. Miyalji dendi fakat kızım fizik tedavi son sınıf öğrencisi fibromiyalji ve miyaljide el ayak parmaklarında ağrı ve şişme olmaz diyor. Sizinde fikrinizi almak istiyorum bir de nefes darlığı ve kalp çarpıntısı oluşur mu haşimato hastasıyım bunun içinde ilaç kullanıyorum
Sayın S. Başoluk; fibromiyalji sendromunda hastalarda eklem bölgesinde genellikle şişlik olmaz ancak hastalar tarafından tarif edilen şişlik hissi olur. Sizin romatolojik açıdan hangi tetkikleri yaptırdığınızı bilmiyorum ancak bazı romatolojik hastalıklarda kan değerlerinde bir değişiklik görülmeyebilir (Örneğin palendromik romatizma gibi). Yine Haşimato tiroiditinde de eklem şikayetleri ile kendini gösteren romatolojik semptomlar olabilir (Örneğin tiroid akropatisi gibi). Tüm bu nedenlerden dolayı daha ayrıntılı olarak incelenmenizde fayda olduğunu düşünüyorum. Saygılarımla.
Hocam aylardır çektiğim bir sıkıntıyı sizle paylaşmak istiyorum beni bu ağrılardan kurtarın ne olur size MR sonucumu yazıyorum... 1-tibiotalar subtalar intertarsal eklemlerde sıvı artışı mevcut olup görünüm sinovit yönünden anlamlı olabilir 2-sinüs tarsi sinyal intensitesi artmıştır(sinüs tarsi sendromu izlenimi.)
Sayın F. Kara; MR bulgularına göre ayak bileği ve çevresinde artrit bulunmaktadır, bu nedenle monoartrit yapan romatolojik hastalıklar yönünden ileri tetkiklerin yapılması uygun olacaktır. Saygılarımla
HOCAM fibromiyalji denilen hastalık vücütta gezer mi fizik tedavinin bu güne kadar verdiği ilaçlar bir işe yaramadı bu hastalık belde ağrı ve bacak ve topuklarda üşüme acı yapar mı evde kendimiz bunun için ne yapabiliriz. Bu hastalık nefesi de etkiler mi bazen nefeste zorlanma olup sonra geçiyor yürürken ayaklarımın altı ağrıyor ilaçlar neden bir işe yaramıyor teşekkürler.
Sayın Y. Kaya; Fibromiyalji Sendromlu hastalarda vücutta yaygı gezici tarzda ağrı, şişlik ve uyuşukluk hissi olur. Kesin olarak teşhis konulduktan sonra farklı guruplarda ilaçlar kullanılmaktadır ancak bu hastalığın tedavisi uzun sürelidir ve tedavide başarılı olabilmek için ilaç tedavisi yanında hastalığı tetikleyici faktörlerin de ortadan kaldırılması gerekir Saygılarımla
İlk önce fizik tedaviye gittim ve bana bel fıtığı başlangıcı var dediler aradan 15 gün geçti ve belime ağrı girdi öğle arası gündüz vakti ne eğrilebiliyorum nede doğrulabiliyorum ve sonra emara girdim sağlı sollu çektiler iltihaplı romatizma var dedi doktorum ve sana bir ilaç vericem dedi verdi rantudil diye bir ilaç bu ilaç benim hastalığımı geçirir mi yoksa sadece ağrılarımı geçirir bendeki iltihaplı romatizma başlangıç ve doktorum 3 ay sonra gel dedi başlangıç olduğuna göre bende bu hastalık kalıcı olur mu?
Sayın Volkan bey; anlaşıldığı kadarıyla sizde hastalığınızın tanısı ile ilgili bir problem yaşanmakta. Önce bel fıtığı ve daha sonra iltihaplı romatizma denilerek nonsteroid antiinflamatuvar ilaç (rantudil) verilmiş. Halk arasında iltihaplı romatizma olarak bilinen Romatoid Artrit hastalığında genellikle başlangıç dönemlerinde leğen kemiği eklemlerinde iltihap görülmesi olağan değildir. Seronegatif Spondilartropati gurubu hastalıklardan Ankilozan Spondilit hastalığı ise özellikle genç erkeklerde leğen kemiği eklemlerinden başlayarak daha sonra ilerleme gösterir. Bu nedenle benim önerim öncelikle hastalığın kesin olarak tanısının konulmasından sonra etkili bir tedavinin başlanmasıdır. Saygılarımla
Hocam bizleri bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim ben 40 yaşındayım 9 yıl önce bel fıtığından ameliyat oldum. Ama bir fayda görmedim ağrılarım arttı tahlil sonuçlarımdan sonra Aile hekimim beni Romatolağa yönlendirdi. Romatolog MR’ımda: Bilateral sakroiliak eklemlerde yoğun sklerotik sinyal değişiklikleri, eklem mesafelerinde inferiorda belirgin olan daralma ve düzensizlik izlenmektedir. Sakrum sağ yarısında sakroiliak eklem komşuluğunda, sol sakroiliak eklemde kemik iliği ödemi ile uyumlu sinyal değişiklikleri izlenmektedir. Kontraslı incelemelerde sağ sakroiliak eklemde sakral yüzeyde, sol sakroiliak eklemde sakral ve iliak yüzeylerde kontrastlanma izlenmektedir. Doktor bana bir açıklama yapmadan Salazopyrin EN tablet verdi sabah 2 ve akşam 2 olarak kullanıyorum. Bu seferde ağrılarım boyun sertliği, boynu çevirememe olarak devam ediyor. En son tahlil sonuçlarımda Demir: 31.70, Demir Bağlama: 406, Aso: 388 CRP: 1.43 Ferritin: 7.6 çıktı beni bilgilendirirseniz sevinirim şimdiden teşekkürler.
Sayın Hacer hanım; sizi muayene etmede kesin bir kanıya varmak mümkün olmamakla beraber, anlatmış olduğunuz şikayetler sizde sakroileitis ile beraber seyreden bir “Spondilartropati” olasılığını düşündürmekte. Kullanmış olduğunuz Salazopyrin 500 mg EN tab etkisini 6-8 hafta arasında göstermektedir. Bu nedenle size biraz sabır göstermenizi bu arada şikayetleriniz çok fazlalaşırsa arada nonsteroid antiinflamatuvar (ağrı kesici) ilaçları kullanmanızı önereceğim. Saygılarımla
Ben ankilozan spondilit hastasıyım tüp bebek yaptırmak istiyoruz. Bebeğe hastalığın geçme ihtimali nedir?
Sayın Gönül hanım; Ankilozan Spondilit (AS) hastalığı genetik olarak geçiş gösteren bir hastalık değildir. AS, diğer romatolojik hastalıklarda olduğu gibi nedeni bilinmeyen ancak birden fazla faktöre bağlı olarak ortaya çıkabilen bir hastalıktır. Sorumlu faktörlerden birisi olarak kişinin genetik yapısı öne sürülmektedir ancak bu hastalığın ortaya çıkmasında genler % 100 oranında sorumlu değildir. Bu nedenle AS hastalarının çocuklarında AS ortaya çıkma ihtimali (diğer sağlıklı bireylerin çocuklarına göre yüksek olmakla beraber) çok düşüktür. Saygılarımla
Hocam merhaba kalp ile ilgili muayene oldum hem kandan kalp enzimlerime bakıldı hem de ekg çekildi bir sorun çıkmadı akciğerle ilgilide bakıldı bir şey çıkmadı. Göğüs kafesimin üstü ve kalbimin olduğu yerde hem sağ tarafta hem sol tarafta olması beni tedirgin etti ağrı olduğu zaman memede bile sızlama yapıyor yada ağrı sızlama yanıcı olduğu için öyle geliyor, gerçi doktorum kasın olduğu her yerde ağrı görülebilir dedi meme yapısında da kas bulunuyor mu bilemedim. Regapen isimli ilacı kullanıyorum gece yatmadan 1 tane alıyorum doz yeterlimi sizce
Sayın P. Yıldırım; diğer olasılıklar ekarte edildiğine göre doktorunuz Fibromiyalji teşhisinde karar kılmış. Regapen’in farklı endikasyonlarda kullanılan değişik doz formları mevcuttur (25 mg, 75 mg, 150 mg, 300 mg gibi) ve doz ayarlaması sizi takip eden doktorunuz tarafından yapılmalıdır. Saygılarımla
Hocam benim mr ve kan tahlillerim temiz çıktı belimde ağrı sağ topuğum üstüne bastığın zaman buz gibi. Bacaklarım üşüyor acıyor halsizlik ve sanki bazen bacaklarım boşa çıkıyor gibi sıcak bir yerde durduğum zaman bacaklarımdaki üşüme geçiyor sonra az bir şey soğukta yine aynı belimin ağrısı da durmadan belimin ağrısı da bıçak batar gibi aralıklarla durmadan devam ediyor ve ağrı kesiciler bir işe yaramıyor sizce bu romatizmamı gittiğim doktorlar kas gevşetici iğneler ve ilaçlar verdiler ama yine aynı hangi bölüme gitmem gerekiyor bunu bulmaları için 6 aydır bu şikayetlerle gitmediğim doktor kalmadı
Sayın G. Göktürk; anlatmış olduğunuz şikayetlerinize yönelik olarak bir Romatoloji kliniğinde muayene olmanız uygun olacaktır. Onlar ayrıntılı muayeneden sonra size gerekeni yapacak veya hastalığınız ile ilgili olabilecek kliniğe yönlendireceklerdir. Saygılarımla
Boyun kol ve bacak ağrıları ile doktora başvurdum. Teşhis fibromiyalji. Son zamanlarda göğüs 1 aydır göğüs ağrılarım başladı ve meme de bile sızlama yapıyor bazen sol taraf bazen sağ taraf ağrıyor. Sizce bu normal mi yani fibromiyaljiden dolayımı?
Sayın P. Yıldırım; Fibromiyalji sendromunda da sizin tarif ettiğiniz türde ağrılar olabilir ancak öncelikle bu tür ağrılara neden olabilecek diğer hastalıkların ekarte edilmesi gereklidir. Bu nedenle kalp ve akciğer sorunları yönünden yeniden muayene olmanız uygun olacaktır. Saygılarımla
Hocam merhaba, size daha önce de yazmış ve çok detaylı güzel cevap almıştım spondilartrit fibromiyalji konularında. Hocam son bir film çektirdik ve kalçada gluteus medius kasında ödem bulundu. Acaba hocam fibromiyaljide bu şekilde filmde çıkar mı? Çünkü ağrılar kalça bel sırt ve boyunda. Bu bulgu erken spondilartrit olabilir mi acaba? Çok teşekkür ederim önceki cevabınız için de şimdi de.
Sayın S. Ertürk; MR neticesinde gluteus medius kasında ödem tespit edilmesi ile fibromiyalji arasında bir bağlantı yoktur. Kalça ekleminde inflamasyon bulgusu olmaksızın sadece adele bölgesinde ödem bulunması da spondilartropati ile bağlantısı bulunmadığını göstermektedir. Sizin şikayetleriniz muhtemelen aşırı kullanmaya (over-use) bağlı olarak ortaya çıkmaktadır ve istirahat + antiinflamatuvar ilaçlar ile rahatlama olacağını düşünüyorum. Saygılarımla
Merhabalar hocam, benim beyin, bel, boyun MR’larım bütün kan testlerim temiz çıktı belimde ağrı topuklarımda buz gibi üşüme bacaklarımda üşüme bazen halsizlik var ama sebebini bulamadılar. Doktorlara bütün doktorları gezdim demin okuduğum gibi bana da lyrica 150 mg verdiler bir haftadır içiyorum şikayetler aynen devam ediyor nöroloji, ortopedi, göğüs, fizik tedavi gittiğim doktorlar artık hangisine gideceğimi bilmiyorum hastanede bir haftada yattım araştırdılar acaba bende de yumuşak doku romatizması mı var kaplıcalara gitsem işe yarar mı bu üşümeler sıcaklarda geçiyor ilginiz için teşekkür ederim.
Sayın M. Maşa; muayene bulgularınız, tetkik sonuçları ve MR görüntülerini görmeden kesin bir kanıya varmak mümkün olmamakla beraber anlatmış olduğunuz şikayetler Fibromiyalji Sendromu semptomları ile uygunluk göstermekte. Fibromiyalji tedavisinde kullanılacak medikal tedavinin yanında hastalığı ortaya çıkaran ve şikayetleri tetikleyen faktörlerin de belirlenmesi büyük önem taşır. Bu faktörler ortadan kaldırılmadan ilaç tedavisi ile ancak belirli oranlarda bir rahatlama meydana gelebilir. Fibroımiyalji Sendromlu hastalar kaplıca tedavisinden büyük yarar görmektedirler. Saygılarımla
Hocam benim 4 aydır ayağımın altında topuklarda bacaklarımda durmadan üşüme var. Belimde ağrılar var bütün tahliller temiz çıktı. En son fizik tedaviye tekrar gittim yumuşak doku romatizması dedi ve lyrica 75 ve 150 mg verdi 2 gündür içiyorum bir faydası olmadı acaba kaç gün içinde bu ilaç etkisini gösterir. Bacaklarıma evde battaniye sarıp oturuyorum hareket halindeyken fazla üşümüyor ayaktayken de sanki topuklarımda özelliklede sağ topuğumda buz varmış gibi teşekkürler.
Sayın E. Taşdemir; şikayetlerinize yönelik olarak size hangi tetkiklerin yapıldığını ve sonuçlarında normal geldiğini bilmiyorum bu nedenle size konulan teşhisin doğruluğu konusunda bir yorumda bulunmam mümkün değil. Ancak size konulan teşhis konusunda biraz bilgi verebilirim. Halk arasında yumuşak doku romatizması olarak bilinen Fibromiyalji Sendromu; kas iskelet sisteminde yaygın şekilde ağrı, tutukluk ile beraber doktorun muayenesi esnasında tespit ettiği ağrılı hassas noktaların bulunduğu bir klinik tabloya denilmektedir. Bu hastalığa ait hiçbir özel laboratuar bulgusu yoktur. Fibromiyalji sendromunda en sık görülen ve en önemli karakteristiği olan bulgular, vücutta birden çok bölgeyi içerecek şekilde yaygın ağrı, tutukluk, yorgunluk ve uyku bozukluğudur. Ağrı kollar, bacaklar, bel ve boyun bölgeleri de dahil olmak üzere tüm vücut’da hissedilir. Hastaların % 75-85’inde sabahları tutukluk ile beraber halsizlik vardır ve bu halsizlik fiziksel aktivite ile artar. Hastaların şikayetleri soğuk ve nemli havalarda, endişe ve stres’li durumlarda, aşırı fiziksel aktivite ile veya tam tersi hareket azlığı ile, uyku bozukluğu olduğu durumlarda ve en son olarak gürültülü ortamlarda şiddetlenir. Fibromiyalji sendromlu hastaların tedavisinde hastanın hastalığı ile ilgili olarak bilgilendirilmesi, hastalık bulgularını şiddetlendiren faktörlerin tespit edilerek ortadan kaldırılması ve eğer beraberinde eşlik eden hastalıklar varsa bunların tedavi edilmesine çalışılır. Bütün bunlara ilave olarak Fibromiyalji sendromlu hastalarda farklı ilaç gurupları hastaya göre değişen başarı oranları ile kullanılmaktadır. Eğer size kesin olarak Fibromiyalji teşhisi konulacak olursa öncelikle hastalık semptomlarını şiddetlendiren faktörlerin tespit edilmesi ve bunların ortadan kaldırılması gereklidir. Daha sonra ise hangi medikal tedavinin kullanılacağına karar verilebilir. Saygılarımla
salazopyrin nasıl azaltılarak bırakılır
Sayın Sabriye hanım; size Salazopyrin tabletin hangi hastalığa ve hangi laboratuar değerlerine göre başlandığını bilmiyorum ancak burada önemli olan hastalığın tekrar alevlenmesine yani semptomların yeniden ortaya çıkmasına neden olmayacak şekilde ilaç dozunun azaltılarak kesilmesidir. Bu da sizin tek başınıza yapacağınız bir prosedür olmayıp, ilaca başlayan hekim tarafından kontrollü olarak planlanması gereken bir süreçtir. Saygılarımla
Merhaba hocam, bundan 4 yıl önce sakroileit geçirdim spondiliartropati teşhisi ile salazoprin kullandım 2 yıl boyunca şimdi ağrılarım çok azaldı ama ağız ve göz kuruluğu şikayetim var ağzımda dilimin üstünde beyaz tabaka oluştu ağız kokusu yapıyor buda Diş hekimince mantar ilaçları kullandım hiçbir faydası olmadı vücudumda genel bir halsizlik ve bitkinlik var kan değerlerim normal sizce neden olabilir ne yapmam lazım. Teşekkür ederim.
Sayın B. Hira; öncelikle dilinizin üzerindeki o tabakanın incelenerek tabiatının ortaya çıkartılması lazım. Eğer bundan bir sonuç alınamaz ise günde 3 defa dişlerinizi fırçaladıktan sonra ağız antiseptiği gargaralar ile ağzınızı çalkalamanız ve yemek öğünleri arasında kesinlikle bir şey yememenizi öneririm. Eğer ağız kokusu ile ilgili olarak bunlardan sonuç alamaz iseniz önce bir Kulak Burun Boğaz hastalıkları uzmanı ve daha sonra da bir Gsatroentoloji uzmanı tarafından değerlendirilemniz uygun olacaktır. Saygılarımla
Merhabalar vücudundaki her yerin ağrımasından dolayı doktora gittim. Kan testleri sonucu d vitamini eksikliği çıktı sonrasında Fibromiyalji teşhisi kondu. 28 yaşındayım bu hastalık bir fabrikada çalışıyordum iş gücümü azaltıyor tamamen stresi daha çok arttırıyor ve uyku bozuklukları bitkinlik ayaklarda kollarda yanma gibi etkenler diz kapaklarımın altındaki kemikte aşınma olmuş. Bana Lyrica ile DEVİT damla yazdılar ama şikayetlerim geçmedi Fibromiyalji kesin tedavisi var mıdır yoksa hayatimin sonuna kadar böyle mi yaşayacağım bir de cinsel güçsüzlük isteksizlik yapar mı yaparsa tedavisi nedir şimdiden teşekkürler
Sayın Halil bey; Fibromiyalji sendromu kas iskelet sisteminde yaygın şekilde ağrı, tutukluk ile beraber doktorun muayenesi esnasında tespit ettiği ağrılı hassas noktaların bulunduğu bir klinik tabloya denilmektedir. Bu hastalığa ait hiçbir özel laboratuar bulgusu yoktur. Fibromiyalji sendromunda en sık görülen ve en önemli karakteristiği olan bulgular, vücutta birden çok bölgeyi içerecek şekilde yaygın ağrı, tutukluk, yorgunluk ve uyku bozukluğudur. Ağrı kollar, bacaklar, bel ve boyun bölgeleri de dahil olmak üzere tüm vücut’da hissedilir. Hastaların % 75-85’inde sabahları tutukluk ile beraber halsizlik vardır ve bu halsizlik fiziksel aktivite ile artar. Hastaların şikayetleri soğuk ve nemli havalarda, endişe ve stres’li durumlarda, aşırı fiziksel aktivite ile veya tam tersi hareket azlığı ile, uyku bozukluğu olduğu durumlarda ve en son olarak gürültülü ortamlarda şiddetlenir. Fibromiyalji sendromlu hastaların tedavisinde hastanın hastalığı ile ilgili olarak bilgilendirilmesi, hastalık bulgularını şiddetlendiren faktörlerin tespit edilerek ortadan kaldırılması ve eğer beraberinde eşlik eden hastalıklar varsa bunların tedavi edilmesine çalışılır. Sizde öncelikle hastalığınızın semptomlarını şiddetlendiren faktörlerin tespit edilmesi ve daha sonra bunların ortadan kaldırılmasına çalışılmalıdır. Fibromiyalji sendromlu hastalarda sizin kullanmış olduğunuz Lyrica’da dahil olmak üzere farklı ilaç gurupları hastaya göre değişen başarı oranları ile kullanılmaktadır. Bunda dolayı uzun sürecek Fibromiyalji tedavisi esnasında sizi takip eden doktorunuzun yönlendirmesiyle bu hastalığın tedavisinde başarılı olabilirsiniz. Saygılarımla
2003 yılında çekilmiş olduğum bir emar sonucu vardı sonucu bu şekilde: lumbo sakral MR lomber lordoz vertebra korpus yükseklikleri kortiko medülleri sinyal intensiteleri disk mesafeleri ve disk sinyalleri normaldir. L3-4 L4-5 disklerinde posterior disk bulgingi mevcut olup nöral foramenler kaudalde daralmıştır. Sinir kökleri tabidir. Spinal kord L1 düzeyinde sonlanmaktadır. tabi bu 10 yıl önceki emar sonucum... bu sonuç ne demek ? saygılarımla
Sayın Halit bey; göndermiş olduğunuz MR sonucuna göre bel bölgesinde en alt 2 seviyedeki disklerde hafif dejeneratif değişiklikler bulunmaktadır ancak bu değişiklikler herhangi bir sinir köküne temas etmemektedir. Saygılarımla
Merhabalar 24 yaşındayım seronegatif spondiloartropati nedeni ile ilaç kullanıyorum sorum şudur ki salazopyrin kullanırken mide ağrısı olmasa bile mide koruyucu kullanmalı mıyım ve ne kadar sürede hangi kan tahlillerini yaptırmalıyım. Bir de cals d 3 eff tableti hergün kullanma ve devit 3 ampulu ayda bir kullanma ile ilgili düşüncenizi alabilir miyim fazlasının da bir zararı olmaz mı? Teşekkür ediyorum.
Sayın A. Yenice; Salazopyrin EN 500 mg tab genel olarak gastrointestinal sistem özellikle de mide rahatsızlığına neden olmaz ancak hassas kişilerde bazı şikayetler ortaya çıkabilir. Bu tür hastalarda önlem olarak mide koruyucu tedavi önerilebilir. Bu ilacı kullanırken, başlangıç dönem aşıldıktan sonra 3-6 aylık aralar ile kan sayımı, karaciğer fonksiyon testleri ve böbrek fonksiyonlarına bakılması uygun olacaktır. D vitamini yağda eriyen vitaminler gurubunda olup uzun süre kullanımda toksik etkilere neden olabilir. Cals D3 eff tab’de de D vitamini bulunmaktadır. Eğer beraberce kullanacak iseniz belirli aralıklar ile Ca, P, AP ve D vitamin düzeylerine bakılarak buna göre tedaviye devam edilmesi uygun olacaktır. Saygılarımla
Hocam benim bel fıtığım var. 3 ay önce sezeryan ile doğum yaptım ve sonrasında yürümekte zorluk çektim gün geçtikçe yürüyemedim. Doktorlar bir şeyin olmadığını zamanla yürüyeceğimi söylediler ama ben aksine gün geçtikçe fenalaştım. Sağ kalçam çok feci ağrıyor yine doktora gittim su toplanmış dedi zamanla geçer dedi bel fıtığının sinir damarlarını etkilediğini söyledi. MR çektim bir şey çıkmadı sadece sağ kalçamda su toplanması varmış ne yapmalıyım lütfen bana bir şey önerir misiniz artık yürüyemez haldeyim
Sayın Ceylan hanım; Hangi bölgelerden MR çekildiğini bilmiyorum ancak bel bölgesinden çekilen MR’da kalça bölgesi görülemez o nedenle daha genel olarak bazı bilgiler vermek istiyorum. Hamilelik sonrasında alınan kilolar ve vücudun yük dengesinin değişmesine bağlı olarak bel bölgesinde ağrılar olması normaldir ve bu ağrılar doğum ile beraber zamanla ortadan kalkar. Eğer 3 ay geçmesine rağmen ağrılarınız halen devam ediyor ise daha farklı tabloların bulunması ihtimali vardır. Bu nedenle şikayetlerinize yönelik olarak bazı yeni incelemelerin yapılması gereklidir. Benim önerim öncelikle bir Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon uzmanına muayene olmanız ve onun yönlendirmeleriyle tedavinize devam etmenizdir. Saygılarımla
Benim 10 yıldır devam eden bacak ve bel ağrılarım vardı ek olarak kalça ağrılarım da vardı ben bu sürede çok ilaç aldım voltaren krem ve kapsül muskoril kapsül etol fort ve benzerleri ilaçlar aldım ağrı kesici kullanmadığım günüm yok halen her gün ağrı kesici almaktayım 1 hafta önce çekindiğim tomografi sonucu: sakroiliak ekleme yönelik 5 mm kalınlıkta kemik pencerede görüntüler bilateral sakroiliak eklem içersinde hava dansitesi izlenmiş olup subkondural yüzeyde iliak kemikte zayıf skleroz hali mevcuttur eklem konturları düzenlidir diye rapor çıktı bu ne demek oluyor?
Sayın Enver bey; Sakroiliak eklem tomografi sonuçları normal sınırlar içerisinde değerlendirilebilir. Belden bacağa doğru yayılan ağrılarınızın çok farklı nedenleri olabilir. Bunun için yapılması gereken ayrıntılı bir fizik muayene sonrasında gerekli olan laboratuar tetkikleri ve radyografik incelemelerin sonrasında değerlendirilmenizdir. Saygılarımla
Yağmur yağmadan 1-2 gün önce diz ve ayak bileği eklemlerim çok ağrıyor, ayak bileklerimde şişmeler oluyor. Dayanılamayan ağrılar. Zaten eklem sıvılarımda da sorun var. Sıvı kaybı da var dizlerimde. Bilgi aktarmanızı rica ediyorum. İyi çalışmalar.
Sayın Tahsin bey; eklemlerdeki kıkırdağın harabiyetine bağlı olarak ortaya çıkan ve halk arasında kireçlenme denilen “DEJENERATİF OSTEOARTRİT” hastalığında eklemlerde ağrı, hareket tutukluğu ve şekil bozukluğu ortaya çıkar. Tanı koymak için çekilen radyografilerde ise olayın şiddetine göre kıkırdak altındaki kemik bölgelerde belirginleşme (subkondral skleroz), eklem kenarında kemiksi çıkıntılar (ekzofit oluşumu), kıkırdak altındaki kemik içerisinde kist oluşumu ve eklem aralığında daralma izlenir. Bu hastalarda özellikle yağmur öncesi dönemlerde eklem ağrılarında şiddetlenme görülür. Nedeni bilinmeyen bu ağrılardaki şiddetlenmenin havanın iyonizasyon derecesindeki değişikliğe veya atmosferdeki basınç değişikliklerine bağlayanlar vardır ancak bilimsel olarak ispatlanmış bir veri yoktur. Saygılarımla
Hocam Enjektabl Methotrexate ile steroid deltacortil 2,5 yıldır kullanıyorum son zamanlar psikolojik olarak panik endişe huzursuzluk yaşıyorum psikiyatri ilaçları kullansam sorun olur mu yan etki yapar mı
Sayın Arzu hanım; halen kullanmış olduğunuz enjektabl Methotrexate ve düşük dozda steroid tedavisinin panik atak ve depresyon tedavisinde kullanılan ilaçlar ile bilinen bir geçimsizliği yoktur. Bu nedenle ilaçları kullanmanızda herhangi bir sakınca yoktur. Saygılarımla
Kalp romatizmam, böbrek rahatsızlığım, akciğer hastalığım var, şu anda boyun fıtığı tedavisi için 15 gün dikloron ve regapen kullandım, böbreklerim ve ciğerlerime çok ağrı yaptı, vücudumu sanki karıncalar ısırıyordu, şikayetimi dr’a söyledim dahiliyeye sor dedi, dahiliye dr’u zehirlenmişsin bunları asla kullanmaman gerekir dedi, 2 gün sürekli ishal oldum ısırıklar azaldı, ilaç kullanmadan nasıl tedavi olucam, belimden kateterle 1 hafta ilaç verildi, eklemlerimde ağrıyor bilgi ve önerilerinize şimdiden teşekkürler.
Sayın Bedriye Hanım; Dahili hastalılarınız nedeniyle ilaç kullanmanız doktorunuz tarafından yasaklanmış ise tek seçenek boyun fıtığının Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon programı ile tedavisi kalmaktadır. Saygılarımla
Merhaba, leğen kemiğinde sinir sıkışması ödem var ne yapabilirim?
Sayın Menekşe hanım; leğen kemiği (pelvis) olarak nitelendirdiğiniz bölgede sinir sıkışması en alt bel omurgası (5. Lomber vertebra) ile leğen kemiğinin en üst omurgası (1. Sakral vertebra) arasından çıkan sinir köküne basıdan oluşur. Bu şikayetler için öncelikle yapılacak muayeneden sonra eğer operasyon düşünülmez ise Fizik Tedavi ve rehabilitasyon programından yarar göreceğinizi düşünüyorum. saygılarımla
Merhabalar hocam. 22 yaşındayım, 7 ay önce subakut kutanöz lupus eritomatozus teşhisi konuldu. İlk önce plaquenil ve kortizon kullanmıştım ama son bir aydır kortizon kullanmayı bıraktım ve onun yerine pazar günleri sabah ve akşam 3er kez olmak üzere methotreksat kullanıyorum (toplamda 15mg). Plaquenil kullanmaya aynı zamanda devam ediyorum, ek olarak da haftada 3 gün sabah aç karnına folbiol alıyorum ve haftada bir kere de dodex iğne vuruluyorum. Son bir haftadır gözlerimin altında çok fazla şişlik ve morarma oluyor, doktoruma danıştığımda bunların hastalığımla ilişkili olmadığını söyledi. Bu şişlikler ve morarmalar neden olabilir? Ne yapmalıyım?
Sayın C. Yılmaz; Göz altında şişlik ve morarmaların hastalığınıza veya kullanmış olduğunuz tedavilerin yan etkilerine bağlı olmadığını söyleyebilmek için bazı tetkiklerin yapılması gereklidir. Bu nedenle öncelikle laboratuar tetkikleri ile karaciğer, böbrek ve kan hücresi fonksiyonlarınızın (tam kan sayımı, kanama pıhtlaşma zamanı, vb) değerlendirilmesi ve sonuca göre hareket edilmesi uygun olacaktır. Saygılarımla
Sayın öncelikle teşekkür ederim. Ankilozan spondilit tanısıyla tedavi görüyorum. Kullandığım ilaçlar Methotrexate, famodin 40mg, 2.5 mg fobiol. Tüberküloz koruyucu, kolsın, devit 3 damla, prednol 16mg. Tahlillerim 5 aylık farklı ilaç tedavileriyle devam etti. Şu anki ilaçlarla normal seviyeye ancak inebildi. Şimdide doktorum humira 40mg iğneyle tedaviye devam etmem gerektiğini söyledi. İlk iğneyi oldum. Beni sorum son 1 ayda aşırı bir sivilcelenme oluyor saçlarımın arası tamamen sivilceden yara bağlamış, alın tarafım ve sırtımda aşırı ince sivilcelenme oluyor kullandığım ilaçlar ve bu sivilce sıkıntım hakkında ne önerirsiniz. Teşekkür ederim.
Sayın C. Altuntaş, kullanmış olduğunuz ilaçlardan Prednol 16 mg tab kullanmış olduğunuz doz ve süreye bağlı olarak cilt döküntülerine neden olabilir. Benim önerim steroid (Prednol 16 mg tab) dozunda azaltmaya gidilmesine rağmen cilt lezyonlarında bir düzelme görülmez ise bir Dermatoloji uzmanı tarafından yeniden değerlendirilmenizdir. Saygılarımla
Merhaba hocam, yaklaşık 9 ay önce ayaklarda şişlik ve aşırı eklem ağrısı ve terleme şikayetleri ile dahiliye polikliniğine başvurdum. kan ve idrar testlerimde EPI 5, PH 7, LY 3,72, PCT 0,222, NE 11,3 ,WBC 16,1 olarak çıktı. Fakat beni diyetisyene yönlendirdiler. 1 hafta sonra aşırı terleme, halsizlik, yüksek ateş ve göz kapaklarım dahil olmak üzere çok şiddetli bir ağrı ile KBB ye başvurdum. Antibiyotik iğne ve kortizon verildi. 10 gün kullandım şikayetlerim geçti. Fakat bu geçirdiğim hastalıktan sonra elde, ayaklarda, bacaklarda ve dizlerimin arkasında şişme, ağrı, kendime dokunamayacak kadar hassasiyet, acıması devam etti. Yorgunluk halsizlik, aşırı susuzluk, ciltte kuruma yakınmaları ve 45 dakika kadar süren sabah tutukluğu yakınmaları ile başka bir dahiliye polikliniğine başvurdum. Beni Romatolojiye sevketti. Romatoloji muayenemde verdiğim kan testinde ANA (zayıf Pozitif) SS-B (zayıf pozitif) CRP 12,20 Sedimantasyon 26,00 olarak çıktı. Göz polikliniğine konsültasyona gittiğimde gözyaşı testi yaptılar sağ göz 13mm sol göz 0,6 mm çıktı. sistemik bağ dokusu hastalığı ve Sjögren Sendromu teşhisi konuldu. Plaquenil, Rantudil Forte ve Deltacoltril başlandı. yeniden kan testi verdiğimde CRP 8,89 a düşmüştü. ilaç kullanmaya başladıktan 1 ay sonra yeniden kan testi yapıldığında Ana testim negatif çıktı. Fakat hala bacaklarımda şişme ve ağrılarım devam ediyor. Kullandığım ilaçlar Ana testini negatif çıkartabilir mi ? Saygılarımla
Sayın F. Göz; Sjögren Sendromu ağız ve gözde kuruluk ile seyreden romatolojik hastalıklardan birisidir. Tek başına olabildiği gibi (Primer Sjögren Sendromu) diğer bazı romatolojik hastalıkların seyri esnasında da beraberce görülebilir (Sekonder Sjögren Sendromu). Sjögren Sendromunun tanısının konulabilmesi için hastalığa ait semptomlar yanında kanda bazı otoantikorların (+) gelmesi ve bazı kriterlerin karşılanması gereklidir. Tedavi primer veya sekonder Sjögren Sendromu olmasına bağlı olarak değişiklikler gösterir. Zayıf pozitif bir ANA testi belirli süre steroid tedavisi sonrasında negatif’e dönebilir. Saygılarımla
Sjögren sendromu hastasıyım bacaklarım çok şişti yara oluyor ağrılara dayanamıyorum artık yalvarırım bana bir yol gösterin
Sayın H. Çeri; Sjögren Sendromu (SS) ağız ve göz kuruluğu ile beraber seyreden romatolojik hastalıklardan birisidir. Tek başına görülebileceği gibi (Primer SS) bazı diğer romatizmal hastalıkların seyrinde de beraberce (Sekonder SS) görülebilir. SS seyrinde değişik klinik tablolar ortaya çıkabilmekle beraber, bacaklarda şişlik ve cilt yaraları çok sık rastladığımız bulgular değildir. Bu nedenle benim önerim bu yaralar ile ilgili olarak bir Cildiye Uzmanı tarafından incelenmenizdir. Saygılarımla
SUREKLİ BASİM AGRİYOR NE YAPMALİYİM
Sayın Murat Bey; Başağrısı etyolojisine yönelik araştırmalar yapmak üzere öncelikle bir Nöroloji Uzmanı tarafından muayene edilmeniz uygun olacaktır. saygılarımla
Merhaba hocam bende romatizma var 15 yaşımda başladı ailemde de var daha önceden şişlik ve şişme vardı doktora çıktım penisilin kullandım şişlik geçti ama hala kütleme var kendime nasıl bakmam lazım spora yazıldım ağırlık kaldırmam sakıncalı olur mu?
Sayın K. Tura; romatizmal şikayetleri olan hastalarda eğer aktif dönemde bir eklem şikayeti yoksa hastaların ağır olmayan sportif aktivitelerde bulunmalarında sakınca yoktur. Ancak burada önemli olan nokta eklem üzerine aşırı derecede yük bindirebilecek türde sportif aktivitelerden kaçınılmasıdır. Bu nedenle ağırlık kaldırma yerine eklem çevresi adale guruplarını kuvvetlendirici türde sportif aktiviteler sizin için daha yararlı olacaktır. Saygılarımla
Merhaba hocam ben 24 yaşındayım. Spor yaparken belimde deri altında yağ bezesi şeklinde küçük bir doku oluştu. Daha sonra kalçamda ağrı başladı, sürekli ağrıyor yürüyüş yaptığımda artıyor ve üst bacaklarımın ön kısımları çok ağrı yapıyor. Sürekli uyuşuyor merdiven çıkarken çok ağrı yapıyor. Romatoloji bölümüne gittim mr çekildi kan testleri yapıldı romatizmal bir durum olmadığı söylendi fizik tedaviye görünmem gerektiğini söylediler sizce rahatsızlığım ne olabilir ve ne yapmalıyım şimdiden teşekkürler.
Sayın S. Özdemir; anlatmış olduğunuz şikayetler lomber bölge (Bel bölgesi) ile ilgili bir zorlanmayı desteklemektedir. Fizik Tedavi kliniğinde muayene olursanız, lomber bölge MRI sonuçlarına göre bir tedavi planlayarak uygulayacaklarını düşünüyorum. Saygılarımla
ana ıfa pozitif,globulin 2,1 mo 9,3 pct 0,169 sonucumu merak ediyorum
Sayın Y. Ay, yazmış olduğunuz sonuçlara göre herhangi b,ir yorum yapmak mümkün değildir. Saygılarımla
Bütün vücudum ağrıyor 20 yaşındayım. Yüzüm kollarım bacaklarım her yerim çok kötü hissediyorum kendimi
Sayın A. Tanrıkulu; Bu şikayetleriniz nedeniyle benim önerim öncelikle bir Genel Dahiliye Kliniğinde muayene olmanızdır. Muayene ve tetkik sonuçlarına göre onlar sizi ilgili kliniğe yönlendireceklerdir. Saygılarımla
Merhaba hocam, benim sorunum çok çabuk üşütmem. İki ayda üç ayda bir hasta oluyorum. Şikayetim sabahları kalktığımda elim yüzüm şiş uyanıyorum ve sanki gece taş taşımış gibi yorgun uyanıyorum. Elim ayağım o gün tutuluyor sanki bütün vücudum ağrıyor. Bazen sabahları başlıyor gece diniyor. Bazen gece başlıyor sabahları iyi oluyorum. Genelde kış mevsiminde daha çok rahatsızlığım oluyor ve çok fazla gaz çıkartma isteğim oluyor. Hafızamı da etkiliyor. Çok unutkan oluyorum ben 27 yaşındayım kan tahlili ve idrar tahlilinde her şey normalin üzerinde çok iyi çıkıyor ama ben iyi değilim ve psikolojim bozuluyor artık ne yapmam gerekiyor lütfen yardım edin.
Sayın G. Ergeç; şikayetleriniz halk arasında yumuşak doku romatizması olarak da bilinen “FİBROMİYALJİ SENDROMU”nu düşündürmektedir. Fibromiyalji sendromu kas iskelet sisteminde yaygın şekilde ağrı, tutukluk ile beraber doktorun muayenesi esnasında tespit ettiği ağrılı hassas noktaların bulunduğu bir klinik tabloya denilmektedir. Bu hastalığa ait hiçbir özel laboratuar bulgusu yoktur. Fibromiyalji sendromunda en sık görülen ve en önemli karakteristiği olan bulgular, vücutta birden çok bölgeyi içerecek şekilde yaygın ağrı, tutukluk, yorgunluk ve uyku bozukluğudur. Ağrı kollar, bacaklar, bel ve boyun bölgeleri de dahil olmak üzere tüm vücut’da hissedilir. Hastaların % 75-85’inde sabahları tutukluk ile beraber halsizlik vardır ve bu halsizlik fiziksel aktivite ile artar. Hastaların şikayetleri soğuk ve nemli havalarda, endişe ve stres’li durumlarda, aşırı fiziksel aktivite ile veya tam tersi hareket azlığı ile, uyku bozukluğu olduğu durumlarda ve en son olarak gürültülü ortamlarda şiddetlenir. Fibromiyalji sendromlu hastaların tedavisinde hastanın hastalığı ile ilgili olarak bilgilendirilmesi, hastalık bulgularını şiddetlendiren faktörlerin tespit edilerek ortadan kaldırılması ve eğer beraberinde eşlik eden hastalıklar varsa bunların tedavi edilmesine çalışılır. Bütün bunlara ilave olarak Fibromiyalji sendromlu hastalarda farklı ilaç gurupları hastaya göre değişen başarı oranları ile kullanılmaktadır. Eğer sizde kesin olarak Fibromiyalji teşhisi konulacak olursa burada hastalık semptomlarını şiddetlendiren faktörlerin tespit edilmesi ve öncelikle bunların ortadan kaldırılması gereklidir. Daha sonra hangi medikal tedavinin seçileceğine karar verilebilir. Saygılarımla
Metoart 10 mg cuma günleri yaptırıyorum, folibol’u ise pazar günleri sabah 1, akşam 1 olarak alıyordum fakat dr bana mesela cuma enjeksiyon oluyorsan folibolu cumartesi 1, pazartesi 1 olarak kullanmamı söyledi. Sizce hangisini uygulamalıyım önceden kullandığım şekilde yanlış mıydı?
Sayın Ayşegül Hanım; Enjektabl Methotrexate preparatından sonra yan etkileri en alt düzeye indirmek için Folik asit preparatı kullandırılır. Folik asit için önerilen doz haftada 10-15 mg arasında kabul edilmektedir. Ben hastalarımda Cuma günleri ilaç kullanmalarını ve daha sonra Cumartesi gününden başlayarak Perşembe gününe kadar hergün ½ tab folbiol (2.5 mg/gün) kullanmalarını öneriyorum, böylece haftalık doz yaklaşık 15 mg karşılık geliyor. Ancak size önerilen doz ve kullanma şeklide yanlış değil, bu nedenle hangisi doz ve kullanma şeklini tercih ederseniz o şekilde kullanabilirsiniz. Saygılarımla
YAKLAŞIK 6 HAFTA ÖNCE SAĞ DİZİMDE SPORDA ZORLAMAM NEDENİYLE KEMİK İLİĞİ ÖDEMİ OLUŞTU. 5 HAFTA NSAI DİZLİK VE BUZ UYGULAMASI YAPTIM VE İSTİRAHAT. SAĞ UYLUK VE BACAK KASIMDA İNCELME OLDU. BU ARALAR ARKA KAS GRUPLARIMDA GERİLME HİSSEDİYORUM ARTIK YÜZMEYE BAŞLAMAK İSTİYORUM. BU DOĞRU OLURMU VE BUNDAN SONRA ESKİ DİZ PERFORMANSIMA KAVUŞAMICAKMIYIM? NE ZAMAN TAM İYİLEŞECEĞİM?
Sayın Melike hanım; 5 haftalık uygun tedavi sonrasında yüzmeye başlamanızda bir sakınca yoktur. Eski performansınız konusunda ise, eğer profesyonel olarak spor ile uğraşıyor iseniz yaptığınız spor cinsine göre size özel bir quadriceps kuvvetlendirme programı uygulanmalıdır. Sadece amatör olarak spor yapıyor iseniz öncelikle kısa süreli ve daha sonra uzun mesafeler olmak üzere yürüyüş programları ve daha sonra düz zeminde koşular ile alt ekstremitelerin kuvvetlendirilmesi eski performansınıza dönme bakımından uygun olacaktır. Saygılarımla
Merhaba, 2008-2009 seneleri arasında ilk olarak sol başparmağımda oluşan şiddetli ağrı ve şişlik ile doktora gittim. 8 ay boyunca ortopedi, fizik tedavi, genel cerrahi, dahiliye, kalp-damar vb birçok birimden alanlarında çok başarılı doktorlara gittim. Kemik ucu iltihabı bir de boyun düzleşmesi teşhisi koyuldu ve tedavi edildi ancak bu arada baş parmağımda hissettiğim ağrının aynısı ayak parmaklarımda bazen de diğer el parmaklarımda oluştu bunun dışında bacaklarımda devamlı ağrılar olmaya başladı (daha önceki yıllarımda da olurdu ağrılar ama ağrı kesici içerek giderirdim çok umursamamıştım). Git gide bacak ağrılarım artmaya sabahları kalktığımda hareketlerimde kısıtlamalar yaşamaya başladım. Vücudumda devamlı ödemler oluyor ve bir gün giydiğim kıyafeti ertesi gün giyemiyordum ciddi bir şişlik oluyordu. Boynumda sırtımda devamlı tutukluk ve ağrı oluyordu. Nefes alırken bile zorlanıyordum bazen. En sonunda bir romatoloji uzmanına gittim ve bana FİBROMİYALJİ teşhisi koydu. antidepresan citoles ve ağrı kesici maxaljin kulladım 1 yıl boyunca ama sadece ağrılarım kısa süreli yok oldu sonra yine başladı. Doktora gitmeden tüm ilaçlarımı bıraktım ödemlerden kurtulmak için sağlıklı beslenme ile kilo verdim sadece şiddetli ağrılarım olduğunda ağrı kesici aldım. fibromiyaljiyi yendiğimi düşünüyorum ancak hala geçmeyen bacak ağrılarım var. 3 ay önce düşük yaptım hamile olduğum süreçte dayanılmaz bacak ağrıları yaşadım. Tek bir yerde başlıyor orası geçiyor başka bir yer ağrımaya başlıyor. Sıcak su torbası koyuyorum biraz ağrısı hafifliyor. Şu an yine hamileyim ağrılarım çok fazla ilaç alamıyorum sıcak su torbaları yetersiz geliyor. Özellikle soğuk havalarda ve yağmur yağmadığı zaman yani hava basık olduğunda artıyor yağmur yağdığı zaman rahatlıyorum. Endokrinoloji uzmanına gittiğimde durumun D vitamini eksikliğinden olabileceğini söyledi Devit kullandım kansızlık sorunum vardı onu da ilaçlarla kontrol altına aldık ama ağrılarım bazen tavan yapıyor. Yıl boyunca hiç ağrımıyor sonra bir anda ağrıyor. Hastalığım romatizmal mi acaba? Hangi birime gitmemi önerirsiniz? Hamilelikte ağrılardan kurtulmam için ne yapmam gerekir ve hastalığımın ne olduğu ile ilgili bir bilgi verebilir misiniz? Şimdiden çok teşekkürler.
Sayın H.Eser; 2008 yılından beri devam eden şikayetleriniz nedeniyle size Fibromiyalji teşhisi konulduğundan bahsetmişsiniz. Fibromiyalji sendromu kas iskelet sisteminde yaygın şekilde ağrı, tutukluk ile beraber doktorun muayenesi esnasında tespit ettiği ağrılı hassas noktaların bulunduğu bir klinik tabloya denilmektedir. Bu hastalığa ait hiçbir özel laboratuar bulgusu yoktur. Fibromiyalji sendromunda en sık görülen ve en önemli karakteristiği olan bulgular, vücutta birden çok bölgeyi içerecek şekilde yaygın ağrı, tutukluk, yorgunluk ve uyku bozukluğudur. Ağrı kollar, bacaklar, bel ve boyun bölgeleri de dahil olmak üzere tüm vücut’da hissedilir. Hastaların % 75-85’inde sabahları tutukluk ile beraber halsizlik vardır ve bu halsizlik fiziksel aktivite ile artar. Hastaların şikayetleri soğuk ve nemli havalarda, endişe ve stres’li durumlarda, aşırı fiziksel aktivite ile veya tam tersi hareket azlığı ile uyku bozukluğu olduğu durumlarda ve en son olarak gürültülü ortamlarda şiddetlenir. Fibromiyalji sendromlu hastaların tedavisinde hastanın hastalığı ile ilgili olarak bilgilendirilmesi, hastalık bulgularını şiddetlendiren faktörlerin tespit edilerek ortadan kaldırılması ve eğer beraberinde eşlik eden hastalıklar varsa bunların tedavi edilmesine çalışılır. Bütün bunlara ilave olarak Fibromiyalji sendromlu hastalarda sizin kullanmış olduğunuz antidepresanlar da dahil olmak üzere farklı ilaç gurupları hastaya göre değişen başarı oranları ile kullanılmaktadır. Sizin durumunuza gelecek olursak bana göre tedavinizde en önemli nokta hastalık semptomlarını şiddetlendiren faktörlerin tespit edilmesi ve öncelikle bunların ortadan kaldırılmasıdır. Daha sonra ise özellikle bacak ağrılarınıza yönelik olarak Fizik tedavi kliniklerinde yüzeyel sıcak uygulama ile beraber masaj uygulamaları semptomatik rahatlama sağlayabilir. Saygılarımla
Hocam iyi günler 70 yaşındayım yaklaşık 40 seneden beri kronik sırt romatizması çekmekteyim. Birçok ilde birçok Üniversite hastanesine gittim hepsi kronik sırt romatizması dendi haplar ve ağrı kesici krem yazıldı kullandığım haplardan kaynaklandığı söylenen koroner kalp rahatsızlığı geçirdim ve by-pas geçirdim. Havaların istikrarlı olduğu zamanlar çok sıkıntı olmuyor ancak hava şartlarından çok etkileniyorum bazen sırt ağrılarım katlanılmaz oluyor varsa bir öneriniz tavsiyeniz şimdiden teşekkür ederim saygılarımla.
Sayın K. Özdemir; uzun senelerdir olan sırt ağrılarınız olduğundan bahsetmişsiniz. 20-30’lu yaşlarda en önemli sırt ağrısı nedeni postür bozukluğu (duruş bozukluğu) dur. Menapoz sonrası dönemde ise Osteoporoz’a yönelik incelemelerin yapılması daha uygun olacaktır. Bu nedenle benim size önerim Postmenapozal/Senil Osteoporoza yönelik laboratuvar tetkikleri ve Kemik Yoğunluk Ölçümünün yapıldıktan sonra sonuçlara göre yeniden değerlendirilmenizdir. Saygılarımla
Merhaba, Nisan 2013’te ayak başparmaklarımın şiddetli ağrımasıyla ve hemen ilerleyen haftalarda sol ayak bileğimin ve el orta parmaklarımın şişmesiyle bir romatolog tarafından RA teşhisi konuldu. Mayıs 2013’te sulfasalazine sabah akşam birer tane, prednizone 10 mg kullanarak ve zaman zaman prednizone 20 mg çıkararak yazı geçirdim. Yaz sonu Eylülde 6 haftalık Türkiye tatilimden dönmüştüm ( usa’da yaşıyorum) doktorumu aradım ve çok iyi olduğumu ve ilaçları kullanmak istemediğimi söyledim. Prednizonu 1’er mg indirerek (haftada) 6 mg ulaştık ve sulfazine günde 2 tablet sabah akşama çıkardık. Ekimde bir sabah gözüm kızarmış bir şekilde uyandım. Bu bende yılda 1 kere olan bir durum olup göz doktoruma haber verdim. Tabi kortizone tekrar 25 mg almaya başladım kısa bir süre. Göz dr ve Ra doktorum methotrexate almamı istediler ve Ekim sonu 2013’te 5 tabletle başladım. İyi geliyordu fakat ayak bileğimdeki ve orta parmaklarımdaki şişlikler inmiyordu, ağrım yok denecek kadar azdı. 2 ay içerisinde 7 tablet almaya başladım. Çok iyi geldi yaklaşık 2 ay aldıktan sonra kortizonu ve sulfasalazini bıraktım tabi doktoruma sorarak. (sislikler hala mevcuttu) Fakat 1 ay geçmeden ağrılarım geri geldi artik tüm eklemlerim ağrıyordu. Kortizonu bırakmak istememin sebebi de buydu merak ediyordum başka hangi eklemlerimde var diye, sürekli kortizonda olmak bunu bilmemi engelliyordu. Şubat ayında mtx 7 tablet haftada prednizone 5 mg ve sulfasalazine 2 tablet sabah akşam kullanmaya geri döndüm. Durumum aynı şişlikler ayni ağrılar aynı. Doktorum Enbrel almamı istiyor. Ben ise biolojik ilaçlara geçmek istemiyorum, başka DMARD ilaçlar denemek istiyorum. Mesela Plaquenil. Sorum size sizce erken mi yoksa bir an önce biyolojik ilaca geçmeli miyim. Enbrel alırsam mtx i de almam gerekir mi? Bu ilaçlara ek mide koruyucu, 2mg folic acid alıyorum.(mtx in yan etkisi saç dökülmesi mevcut) Ayrıca sürekli kafamı kurcalayan acaba nisan da başladığında agresifli olarak tedavi edilmediğim mi? Cevaplarınızı bekliyorum. Teşekkürler
Sayın Ebru Hanım; Yaklaşık 1 yıldır Romatoid Artrit (RA) tanısıyla çeşitli tedaviler kullandığınızı bildirmişsiniz. RA hastalığında en sık olarak el, el bileği eklemleri, ayak bilekleri, diz ve dirsek eklemlerinde şişlik, ısı artışı, hareket tutukluğu ve ağrı olur. Eğer yeterli derecede tedavi edilmez ise eklemlerde kalıcı hasar meydana gelerek eklemde şekil bozukluğu (deformiteler) gelişir. Romatoid Artrit hastalığının tedavisinde ilk aşamada ağrı kesici ilaçlar kullanılmakla beraber bu ilaçların kalıcı eklem hasarını önleyici etkileri yoktur. Bu nedenle en kısa sürede ikinci basamak ilaçlar ile tedaviye geçilmesi gerekir. 2. basamak ilaçlar veya hastalık seyrini değiştiren ilaçlar gurubu olarak isimlendirilen tedavi seçeneklerine dahil olan ilaçlardan Methotrexate (30 mg/hafta), Hidroksiklorakin (400 mg/gün), Salazoprin (3 gr/gün) ve Leflunomide (20 mg/gün) maksimum dozlarda kullanılır. Eğer bu ilaçların yeterli doz ve sürede kullanılmasına rağmen yeterli etki elde edilemez ise o zaman hastalarda bu ilaçların 2 veya 3 tanesinin beraberce kullanılması denenebilir. Yine bu kombinasyon tedavisi yeterli doz ve sürede kullanılmasına rağmen hastada başarılı sonuç alınamaması yani hastalığın remisyona sokulamaması durumunda ise biyolojik ajanlar ile tedaviye geçilir. Bugün için biyolojik ajan tedavisinde en sık olarak Remicade, Humira ve Enbrel kullanılmaktadır. Bu üç ilaç gurubu ile yeterli doz ve süre uygulanmasına rağmen başarılı sonuç alınamayacak olur ise yılda iki kür halinde uygulanan bir başka tedavi seçeneği de (anti-CD20: Maphtera) bulunmaktadır. Sizin durumunuza gelince, anladığım kadarıyla sizin de yönlendirmeleriniz sonucunda tedaviniz epeyce karışmış. RA tedavisi esnasında ilaç dozunda ayarlamalar remisyon kriterlerine bakılarak yapılır, sizin steroid dozunda azaltma yaptığınız ve Salazopyrin tedavisini kestiğiniz dönemlerdeki lab. değerlerinizi bilmemekle beraber o dönem içerisinde şikayetlerinizde azalma olması muhtemelen remisyona çok yaklaşıldığını düşündürmektedir. Burada kombine kullanılan ilaçlardan birisinin kesilmesi ve aynı zamanda steroid dozunda azalmaya gidilmesi hastalık alevlenmesine neden olmuş. Benim önerim biyolojik ajanlar ile tedaviye geçilmeden önce kombinasyon tedavisine yeterli doz ve süre devam edilmesi ve aynı zamanda günlük 5-7.5 mg steroid tedavisinin de bırakılmamasıdır. Tam remisyon elde edildikten sonra ilaç dozlarında teker teker yavaşça azaltmalara gidilebilir. Saygılarımla
Merhaba ; Ben iki haftadır yürüyemiyorum. Ayaklarım şiş. Doktorun dediğine göre kan değerlerim çok düşükmüş. Demir eksikliğim de varmış. Yaşım 54. Bacaklarım kontrol edildi. Damarlarımda sorun yokmuş ancak kemiklerimde hafif erime varmış. Irsi de olabilir. Öğretmen olduğumdan dolayı ayakta durmam da gerekiyor. Özellikle akşamları daha kötü oluyorum. Omuzlarıma kadar ağrı çıkıyor ve artıyor. Nasıl bir yol izlemeyelim, yardımınızı rica ederim.
Sayın E. Ataay; kan değerlerinde düşüklükten ne kastettiğinizi anlamadım, eğer demir eksikliği ve kansızlık (demir eksikliği anemisi) var ise bu sadece halsizlik ve çabuk yorulma yapar ve sizin yaşınızdaki hastalarda altta yatan nedenin araştırılması gerekir. Bunun dışında da bu şikayetleriniz ile ilgili olarak daha ayrıntılı incelemelerin yapılması gerektiğini düşünüyorum. Saygılarımla
İYİ GÜNLER DOĞUMDAN SONRA AYAKLARIMDA ŞİDDETLİ AĞRILAR BAŞLADI ROMATİZMAYA BENZEYEN AĞRILAR DOKTORA GİTTİM SONUÇ KAĞIDINDA ASO;160,00 CRP;0,02 RF;3,50 YER ALMAKTA DOKTORA GÖSTERMEDİM EMZİREN BİR ANNE OLDUĞUM İÇİN HAP YAZMAZ DİYE BU SONUÇLARA GÖRE BENDE ROMATİZMA VAR MI? YARDIMCI OLURSANIZ SEVİNİRİM...
Sayın F. Okumuş, yapılmış ola kan tetkiklerinin sonuçları tamamen normal sınırlar içerisindedir bu nedenle romatolojik bir hastalık nedeniyle bu aşamada endişelenmenize gerek yoktur. Muhtemelen hamilelkik esnasında almış olduğunuz kilolar doğum sonrasında alt ekstremitelere ilave yük ve ağrıya neden olmaktadır. Saygılarımla
Bende diyabet sorunu var, ayakta yanma ve ağrılar dizde kireçleme oldu bana yol gösterir misiniz?
Sayın E. Güllü; Diabetes Mellitus (Şeker Hastalığı) hastalığının en önemli komplikasyonlarından birisi de sinirlerin etkilenmesine bağlı olarak görülen Diabetik Nöropatidir. Bu tabloda tutulan sinirlerin dağılımına bağlı olarak o bölgede uyuşukluk, karıncalanma veya yanma hissi ortaya çıkabilir. Kesin tanı koyulabilmesi için ENMG testi yapılması gereklidir. Bu test sonrasında sonuçlar Diabetik Polinöropatiyi destekler ise ona göre tedavi planlanabilir. Saygılarımla
Hocam benim diz kapaklarımdan başlayarak ayak bileğime kadar olan bölüm sürekli böyle soğuk gibi bazen orda güç kaybı hissediyorum ve ateşim yükseliyor hafif bayılır gibi oluyorum geçiyor sonra bir de başımın sağ tarafında hafif bir ağrı var bunların sebebi nedir hocam teşekkür ederim saygılarımla
Sayın A. Hamdi; bana anlatmış olduğunuz şikayetleriz ile ilgili olarak elimizde muayene bulgusu ve tetkik olmaksızın bir teşhis koymak mümkün değildir. Bu nedenle öncelikle genel dahiliye polikliniğinde muayene olarak size önerilecek rutin tetkiklerin yapılması ve daha sonra değerlendirilmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
Hocam ben 2013 temmuz 1’de Brucella tanısı aldım. Köyden kaynaklanan bir durummuş Hayvanın etinden sütünden yada doğum yaptığı sırada etrafa olan bir mikroptan olabilirmiş. 1 buçuk ay tetradox ve rifcap kullandım. 1 Buçuk ayın sonunda kestiler ilacı enfeksiyon kalmadı diye ama benim ağrılarım artarak devam etti. Tekrar başvurdum yeniden aynı tedaviyi uyguladılar. 1 ay sonra bitirdiler ama ağrılarım hala devam ediyordu. 20 gün filan bekledim belki geçer diye ama geçmedi tekrar başvurdum tahlil yaptılar ama sonuç vermedi. Başka bir hastaneye başvurdum. Onlar acilen yatış verdiler ama yer olmadığı için ilk gittiğim hastaneye yönlendirdiler onlarda Stremtomisin diye bir iğne verdiler artı tetradox kullandım yanında 21 Gün bu tedaviyi aldım tedavi bitti kontrollere gittim ayağım şişmiş bir şekilde Doktor bana bir şeyin yok dedi Bende küfredip çıktım. Diğer hastaneye gittim, onlar yatış verdiler hemen yatırdılar ilk gece 18 tüp kan verdim ardından 2 saat narkoz verdiler omur iliğimden sıvı aldılar. Ama sonuçlar negatif çıktı ama benim ağrılarım artarak devam ediyor. Hastalığın ileriki dönemlerinde felçe dönme ihtimali varmış. Ne yapmamı önerirsiniz !!
Sayın O. Özçam; Brucellozis’in yeterli derecede tedavi edilmemesi ile beraber komplikasyonları ortaya çıkabilir. Bunların arasında en önemlilerinden birisi de apse oluşumudur. Bu yönde incelemeler yapıldıktan sonra operasyonda dahil olmak üzere pek çok ilave girişim gerekebilir. Bu arada benim önerim Üniversite Hastanelerinin “Enfeksiyon Hastalıkları” kliniklerinde takiplerinize devam etmenizdir. Saygılarımla.
Dün embrel iğne yaptırdım AS hastasıyım ancak iğne olmadan önce voltaren ile hafifleyen ağrılarım embrel iğneden sonra resmen dayanılmaz oldu. Ne zaman azalacak ağrılarım. Teşekkürler
Sayın H. Aydın, Ankilozan Spondilit (AS) tedavisinde kullanılan bir biyolojik ajan olan Etanercept (Enbrel) tedavisinde hastalık aktivitesinin baskılanmasıyla beraber ağrılarınızda da azalma olacaktır ancak bu hemen ilk enjeksiyondan sonra meydana gelmez. Bu nedenle daha önceden kullanmış olduğunuz ağrı kesici/nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlara devam etmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
Ben RA hastasıyım sol kalçamda çok ağrı var ameliyat olmayı düşünüyorum ama korkuyorum bu ameliyat hakkında beni bilgilendirir misiniz şimdiden teşekkürler
Sayın Ayla Hanım; Romatoid Artrit (RA) nedeniyle kalça ekleminde çok farklı operasyonlar uygulanabilir ancak benim anladığım kadarıyla kalça ekleminde dejenerasyon/deformasyona bağlı protez operasyonu uygulanacak. Bu Total Kalça Protezi (TKP) operasyonunda kalça ekleminin hem leğen kemiği (acetabulum) hem de bacak (femur) bölümlerine ameliyet ile protez materyali konulmaktadır. Operasyonu takiben hastalar en kısa sürede ayağa kaldırmaya çalışılarak tekrar eski günlük aktivitelerine ulaştırılmaya çalışılır. Saygılarımla
İyi günler ayak bileğimde çarpmadan dolayı şişlik vardı dizde arada küçük kırık var bileğim için rantudil retard verdi ve 3 gündür kullanıyorum topuğumda üç gündür ara ara aşırı bir yanma hissediyorum dayanılmayacak derecede bunun sebebini öğrenebilir miyim?
Sayın Ali Bey; Travma sonrasında eklem çevresinde ağrı, şişlik, kızarıklık ve yanma hissi ile beraber seyreden tablolar gelişebilir ve bu tabloya Refleks Sempatik Distrofi Sendromu (RSDS) / Regionel ağrı sendromu ismi verilmektedir. Anlatmış olduğunuz tablo bu sendromun başlangıç dönemlerine karşı gelebilir, bu nedenle tekrar muayene olmanız uygun olacaktır. Saygılarımla.
İyi günler hocam; geçen hafta migren ağrılarım için doktora gittim. Doktorum bana kortizon tedavisi verdi ayrıca bende iltihaplı romatizmada mevcut. Romatizmam içinde iyi olacağını söyledi. Prednol 32 mg la başladım bugün 4.cü gün fakat 3 gecedir ağrılardan uyuyamıyorum hem migrenim hem de romatizma ağrılarım çok şiddetlendi. Kortizon etki etmiş olabilirmi. Yan etkileri çok fazla buda beni çok etkiliyor, bir anda kesmekte doğru değilmiş kaç mg düşerek bitirebilirim. Bilgileriniz için şimdiden çok teşekkür ederim.
Sayın H. Eyigün; Benim bildiği kadarıyla migren tedavisinde kortizon kullanılmamaktadır, bunun yanında iltihaplı romatizma olarak isimlendirdiğiniz Romatoid Artrit (RA) hastalığında da steroid tedavisi ile hastanın semptomlarında özellikle de sizin kullandığınız gibi 32 mg kortizon kullanan hastalarda belirgin derecede bir rahatlama olması beklenir. Sizde tam tersine semptomların daha da şiddetlenmesi yolunda gitmeyen bir şeylerin olduğunu düşündürmekte. Bu nedenle en kısa sürede bir romatoloji uzmanına muayene olmanızda yarar vardır. Saygılarımla
10 yıldır remicade kullanıyorum. İlacın bazı yan etkilerini biliyorum, ona göre antihistaminik haplarla idare ediyorum fakat son zamanlarda geniz ve boğazımda yanmalar var. Ateş, öksürük, terleme ve yorgunluk belirtisi yok sadece nefesim kesilecek gibi, boğazım yanıyor. Remicade’in böyle bir yan etkisi var mıdır?
Sayın A. Can; Remicade yan etkileri arasında ANA oluşumu, enfeksiyon, Üst solunum yolu enfeksiyonu, karın ağrısı, bulantı, infüzyon (ilaç enjeksiyonu) reaksiyonları, baş ağrısı, anti-ds DNA oluşumu, daire (ishal), karaciğer enzimlerinde yükselme, bronşit, dispepsi (hazımsızlık), cilt döküntüsü, yorgunluk, bel ağrısı, nezle, idrar yolları enfeksiyonu, artralji(eklem ağrısı), ateş, hipertansiyon, kaşıntı, dispne(solunum güçlüğü), candidiazis(mantar enfeksiyonu), lupus benzeri semptomlar ve anaflaktik reaksiyonlardan larynx/farinx ödemi ve şiddetli bronkospazm bildirilmiştir. Remicade kullanan hastalarda tedaviden 3-12 gün sonra gecikmiş alerjik reaksiyon olarak ateş, cilt döküntüsü, baş ağrısı, boğaz ağrısı, kas veya eklem ağrıları, elde ve yüzde şişlik ve yutma güçlüğü oluşursa hemen doktorlarına başvurmaları önerilmektedir. Benim önerim de bu şikayetleriniz ile ilgili olarak sizi takip eden doktorunuza başvurmanızdır. Saygılarımla
SELAM HOCAM BEN 10 YILDIR FMF HASTASIYIM RANTUDİL RETARD TB KULLANSAM BİR ZARARI OLUR MU?
Sayın R. Ateş; Ailevi Akdeniz Ateşi (FMF)'in en korkulan komplikasyonu renal amiloidozis'tir. Eğer böbrek fonksiyonlarınızda bir bozulma yoksa Rantudil kullanmanızda bir sakınca yoktur. Saygılarımla
Selam 1 yıldır ayak bileklerimde şişlikler var. Burkulma anımsamıyorum. Oldukça hareketli bir yapım var. Fizik doktoruna gittim. Romatizma yokmuş mr da kemik iliği ödemi var dedi tamponlu bileklik, ağrı kesici ve sprey verdi 25 gün oldu bir işe yaramadı ne önerirsiniz?
Sayın Neslihan hanım; MR’da pek çok olguda kemik iliği ödemi görülebilmesinden dolayı tanı bakımından yardımcı olmaz. Bu nedenle daha ayrıntılı bir laboratuar incelemesi sonrasında eğer gerekirse doppler USG ve pes planus yönünden grafilerin istenmesi yardımcı olabilir. Saygılarımla
Hocam sizinle görüşme imkanım yok mudur ben artık ne olduğunu anlamak istiyorum benim testlerime siz baksanız da bir şeyler söyler misiniz size nasıl ulaşabilirim benim ağrılarım çok var sabah kalktığımda ağrılarımla uyanıyorum lütfen bana yardımcı olun hocam lütfen
Sayın K. Aksu; Merkezimizde her gün 9.00-18.00 saatleri arasında (312) 431 55 55 numaralı telefondan randevu alarak muayene olabilirsiniz. Saygılarımla
Hocam merhaba benim diz kapaklarımın altı sanki böyle soğuk gibi diz kapaklarımın altından böyle sıcaklık vuruyor ve daha sonra bayılacak gibi oluyorum Ateşim yükseliyor bunun sebebi nedir teşekkür ederim
Sayın Ahmet bey; diz eklem bölgesinde hastalar tarafından yanma veya soğukluk hissi tanımlaması daha çok diz eklem bölgesinin halk arasında kireçlenme diye bilinen “Dejeneratif Osteoartrit” hastalığında görülmektedir. Kesin teşhis koyabilmek için diz eklem grafisi yeterli olacaktır. Ateşim yükseliyor diye tanımladığınız tablo için ise öncelikle o dönemde ateş ölçülmesi eğer gerçekten bir yükselme varsa o zaman bir Enfeksiyon Hastalıkları uzmanı ile görüşülmesi uygun olacaktır. Saygılarımla
Hocam iyi günler bundan 1 yıl kadar önce eklem tutulması başladı kolumu kaldıramaz, eğilip kalkamaz oldum, gitmediğim doktor kalmadı kanlar normal, mr normal, nükleer tıpa girdim hiç bir sonuç yok hepsi normal çıkıyor başımda da çok büyük sivilceler çıkıyor ona da baktılar bir sonuç yok, 20 gün filan kortizon kullandım kullanırken çok iyiydim şimdi bıraktım 10 gün oldu eski ağrılı döneme göre çok iyiyim hastalık sanki geriledi ama geçmedi sizce geri ağrılarım artar mı kortizona 3 ay filan devam mı etsem doktora gitmekten sıkıldım her şey normalde ben niye normal değilim sorularımı cevaplarsanız çok sevinirim.
Sayın H. Orgun; anlatmış olduğunuz tablonun kortizon tedavisi ile düzelmiş olması en azından hastalığınızı teşhise götürecek bir tetkikin istenmediğini düşündürmekte. Hastalık tablosunu baştan inceleyecek olursak; eklemlerde tutulma ve eğilip doğrulma hareketlerinde zorluk eğer bir artrit’e bağlı ise o zaman muayenede eklemlerde şişlik yanında sedim ve CRP değerlerinde yükselmeler ile beraber seyretmeliydi. Eğer kasları tutan bir inflamatuvar hastalığa bağlı ise o zaman kas enzimlerinde yükselme görülmeliydi, buna karşılık kasları innerve eden sinirlerin bir hastalığına bağlı ise o zaman ENMG testinde (eğer yapıldıysa) anomaliler görülmeliydi. Buraya kadar yazmış olduklarımdan da anlaşılacağı gibi doğru teşhis koyabilmek için muayene sonrasında olası tanılar arasında yapılan tetkikler ile doğru tanıyı bulmaya çalışmak gerekir. Sizin durumunuzda bunun ne kadar yapıldığının değerlendirmesini size bırakıyorum. Saygılarımla
Hocam iyi günler 3 yıldır rahatsızım ilk önce doktora dizimde ağrı nedeniyle gittim sıvı artışı çıktı sonra onla ilgili doğru düzgün ilgilenilmedi sonra bütün kemiklerimde ağrılar başladı kan testi yaptılar ASO diye geçiyor testte ilk teste 379 çıktı sonra deposilin flakon iğnesi kullandım 6 ay sonra doktora tekrar gittiğimde 464 çıkmış bana 8 ayda vurul dedi ama ben başka doktora gösterdim oda beni romatoloji bölümüne gönderdi orda araştırdılar ASO’nun yanında mpv yüksek pdw yüksek pct düşük vitamin B12 düşük fosfor (p)düşük albumin yüksek UIBC yüksek bunlarda testlerde çıktı sonra romotoloji bölümü bana genetik testi yaptı ondada P369S için heterozigot mutant olduğu saptanmıştır yazıyor doktor B12 düşük dedi onun iğnelerini vurul dedi ve ilaç brufen verdi kullandım sonra gittim senin romatizmayla ilgili hastalığın yok seni fizik tedaviye git dedi ve ben halan ağrılarımdan şikayetçiyim lütfen ne olduğunu söyler misiniz hocam
Sayın K. Aksu, Tek başına ASO yüksekliği sadece geçirilmiş bir streptokok enfeksiyonunu gösterir, bunun dışında herhangi bir klinik önemi yoktur. Sizin bana yazmış olduğunuz gen mutasyonu da heterozigot olmasından ve toplumda çok sık rastlananlardan birisi olmasından dolayı, ayrıca klinik olarak desteklenmemesinden dolayı tanı için yeterli değildir. Özet olarak şikayetleriniz ile ilgili olarak görmeden bu köşe aracılığıyla bir teşhis koymak mümkün değildir. Saygılarımla
Hocam ben 7 yıldır leğen kemiklerimdeki ağrıdan yakınıyordum yıllarca dr gittim ama kas çekilmesi fizik tedavi dediler hiç bir şekilde ağrılarım geçmedi yıllar geçtikçe daha da çoğaldı ve ellerimde morarmalar başladı gittiğim bir devlet hastanesinde crp testim 18.2 çıkınca araştırma hastanesine sevk ettiler cerrahpaşa tıp fakültesine gittim dahiliye dr kan tahlilleri kalça mr, el röntgeni istedi kan testleri sonuçlarım crp 17.2 çıktı ana testlerim negatif HLA testimde B51 negatif B27 pozitif çıktı kalça mr raporunda bilateral sakroiliak eklem aralıkları tabi olup eklem köşelerinde sivrileşmeler dikkati çekmiştir. Sağ sakroiliak eklem süperior anteriorda iliak yüzde fokal erozyon ve çevresinde yağlanmalar dikkati çekmiştir diyor alınan stır sekanslarda aktif sakroileit lehine bulgu saptanmamıştır yazıyor dr sonuçlarımı daha götüremedim çok merak ediyorum cevap yazar mısın bana ağrılarımın nedeni nedir. Saygılarımla
Sayın M. Dere; Yazmış olduğunuz şikayetler HLA-B27 (+) Seronegatif Spondilartropatileri düşündürmektedir. Seronegatif Spondilartropatiler” denilince bu teşhis ana başlığı altında 6 hastalık incelenebilir. 1) Ankilozan Spondilit 2) Reaktif artrit (veya Reiter sendromu) 3) İnflamatuvar barsak hastalığına bağlı olarak gelişen artropatiler 4) Psöriatik (Sedef hastalığı) artrit 5) Undiferansiye spondilartropatiler 6) Juvenil kronik artrit. Bu hastalıkların bazı ortak özellikleri bulunmaktadır, örneğin bu hastalarda omurga eklemlerinin inflamasyonu yanında değişik oranlarda radyografik olarak sakroiliak eklemlerde de (leğen kemiği eklemleri) inflamasyona rastlanır, daha sık alt ekstremitede olmak üzere periferik eklemler asimetrik olarak hastalığa yakalanırlar, RF (romatoid faktör) negatif’dir ve hastaların gözlerinde inflamasyona (uveitis) rastlanabilir. Seronegatif Spondilartropatiler başlığı altında incelenen hastalıkların hepsinde değişik oranlarda HLA-B27 doku gurubu ile ilişkileri saptanmıştır. Hastalığın teşhisi konulduktan sonra ilk olarak analjezik nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar ile tedaviye başlanır. Eğer bu gurup ilaçlar ile yeterli seviyede etki elde edilemez ise Salazoyrine 3 gr/gün maksimum doza kadar veya Methotrexate 30 mg/hafta doza kadar hastalara verilebilir. Bunlar dışında etki elde edilemeyen bazı seçilmiş vakalarda Leflunomid (Arava) tedavisi denenebilir. Tüm bu ilaçların kullanılmasına rağmen sonuç alınamayan hastalarda ise biyolojik ajanlar (İnfiximab, Etanercept, Adalimumab) ile tedavi seçeneğine geçilir. Sizi takip eden doktorunuz ile görüştüğünüzde size daha ayrıntılı bilgi verecektir. Saygılarımla
CMT4 HASTASIYIM 50 YAŞINDAYIM. PREDOL16 KULLANIYORUM. 1 YILDIR GÜNDE 3 TANE KESTİĞİM ZAMAN AYAĞA KALKAMIYORUM. ÇARESİ YOK MU?
Sayın E. Yaren; Kısaca CMT olarak tanımladığınız Herediter Motor-Duyusal Nöropatilerden Charcot-Marie-Tooth Hastalığı (CMT) hakkında kısaca bilgi verecek olrsak, ilk olarak Ondokuzuncu yüzyılın sonlarında Charcot, Marie ve Tooth tarafından tanımlanmıştır. Kalıtımsal nöropatiler içinde en sık rastlanılanıdır (prevalansı 1/2500). Genellikle çocukluk döneminde başlar ve yavaş ilerleme gösterir. Klinik tablonun ağırlığı aynı aile içinde hasta bireyler arasında değişkenlik gösterebilir. Nadiren ciddi kısıtlılığa yol açar. ENMG’de düşük sinir iletim hızlarıyla seyreden, sinir biyopsisinde demiyelinizasyon, remiyelinizasyon ve “soğan zarı” görünümünün hakim olduğu tipine CMT tip 1 denirken; Otozomal resesif geçen demiyelinizan CMT hastalığına CMT 4 adı verilir. Klinik özellikler açısından otozomal dominant forma benzer, fakat semptomların başlangıcı genellikle daha küçük yaştadır ve daha ağır seyreder. Yaptığımız çalışmalarda, ülkemizde akraba evliliklerinin sıklığından dolayı daha yüksek oranda otozomal resesif geçiş olduğu saptanmıştır. Bu grup hastalıkların bilinen tedavisi olmamakla birlikte, son yıllarda demiyelinizan form için hayvan deneyleri bazında bazı yüz güldürücü sonuçlar alınmıştır. Bu tedavi denemelerinin başında progesteron antagonistleri, nörotrofin ve C-vitamini ile olanlar dikkati çekmektedir. Bu ajanlardan nörotrofinle ilgili yayınlanan kontrollü çalışma yüz güldürücü sonuçlar vermiştir ve demiyelinizan CMT’nin tedavisi için gelecek vaad etmektedir. Saygılarımla
hocam 8 yıldır ra hastasıyım doktorum bana simponi 50 mg iğne verdi yan etkileri çok diye korkuyorum yardımcı olursanız sevinirim
Sayın M.Bakır; Simponi (golimumab) kullanımı için bazı aşamaları geçmek, bazı tedavileri kullanmanıza rağmen hastalık aktivitesinin baskılanamaması gerekmektedir. Eğer sizin durumunuz buna uygunluk gösteriyorsa yakın takip altında bu tedaviyi kullanmanız gerekmektedir. Saygılarımla
Hocam iyi günler, benim ilk olarak sağ işaret parmağımda fark edilebilir eklemde şişlik oldu, daha sonra diğer birkaç parmağım da şişti. Hastanede kan testinde Romatoid Faktör
Sayın H. Ateş; Romatoid Faktör toplumda sağlıklı bireylerde de % 5 oranına kadar (+) olarak bulunabilmektedir. Bu nedenle muayene bulguları yanında sedim ve CRP yüksekliği olmaksızın tek başına RF: 219 gelmesi teşhis koymak için yeterli değildir. Sizin hastalığınızın hem klinik hem de laboratuar olarak kısa aralıklar ile takip edilmesi ve sonrasında kesin tanı konularak tedaviye başlanması daha uygun olacaktır. Saygılarımla
Hocam merhabalar, Yaklaşık 3.5 yıl önce sağ kasığımda başlayan ve hala teşhis alamadığım ağrılarım var. Her şey sağ kasığım ve kalçamda başladı. Sonra 1 yıl içinde bel, sırt, boyun, omuzlar ve çeneye yayıldı. En son bu yaz, bir sabah uyandığımda kaburgalarım deli gibi sızlıyordu. Ağrının karakteri de tutukluk, sızlama, spor ağrısı ve uyuşma şeklinde. Arada bir avuçlarım ve ayak parmaklarım da karıncalanıyor. Ama asıl mesele, günün 24 saati, boynumla kalçam arası her noktanın ağrıması. Dönmek, eğilmek, lateral hareket zorlaştı. Durup dururken zaten ağrıyor, ama elle palpe edince iyice ağrıyor. Sağ topuk da ağrıyor. Ben bunun için 5 adet romatolog, 2 FTR doktoru, Ersin Tan Hoca ve 2 adet ortopediste göründüm. Yapılan testlerde hiçbir şey çıkmıyor, ama ağrılar gitgide artıyor, işi bırakmak zorunda kaldım: 1. 2 yılda 3 adet sakroiliak eklem MR: birşey yok 2. Kalça MR: iskiofemoral impingement 3. Bel MR: normal. Düzleşme veya fıtık bile yok. 4. Boyun röntgen: Boyunda hafif düzleşme 5.Lumbosakral röntgen: normal 6. Pelvik röntgen: normal 7. Topuk röntgen: entezik rüptür hiçbir şey yok. 8.EMG: normal. Sedim, CRP: normal. ldh:normal, HLA B27: negatif. idrar: protein kaçağı bulunmadı, idrar normal. Kan testleri 3 yılda 12 defa yapıldı. Artık yürüyemez oldum, omuzlarım yüzünden ellerimi kaldıramıyorum. İbni sina, ege üniv, başkent, medikal park, daha birçok hastane. Benim neyim var lütfen yardım edin Hocam zaman ayırıp tıbbi görüşünüzü verdiniz, muteşekkirim ben. 3.5 yıldır sorgulamaktan helak olduk. Beni her gören doktor SI eklem mr çekiyor, topuk röntgen çekiyor. Zamanla şunu düşünmeye başladım: Bu hastalık, kendini henüz göstermemiş bir nevi uSPA veya A.S olabilir mi? İşte bu yüzden sürekli doktorlara gidiyoruz, bir de ne ilaç alırsam alayım ağrı geçmediği için. Acaba günün birinde sedim tavana vurur mu veya kalçada tak diye eklem enflamasyonu (KALÇA MR'DA İSKİOFEMORAL BİRŞEY ÇIKMIŞTI DA) çıkar mı diye helak olduk. Romatizma zor bölümmüş, yıllarca yıllarca gizlenebilirmiş bedende. Kullandığımız ama ağrıyı kesmeyen ilaçlar: Endol Naprosyn Maxaljin Voltaren Rantudil Endol Contramal Cymbalta Cipralex Salazopyrin Majezik SR. Tekrar çok teşekkürler. Şimdi son ümit Lyrica verdiler.
Sayın S. Ertürk; Bu kadar uzman doktor, Özel hastane ve Üniversite Hastanesi tarafından incelenerek sizi tatmin edebilecek bir tanı konulamamış ve tedavi uygulanamamış bir durumda sadece bulgulara ve tetkik sonuçlarına dayanarak kesin bir şey söylemek mümkün olmamakla beraber, bana anlatmış olduğunuz şikayetler halk arasında yumuşak doku romatizması olarak da bilinen “FİBROMİYALJİ SENDROMU”nu düşündürmektedir. Fibromiyalji sendromu kas iskelet sisteminde yaygın şekilde ağrı, tutukluk ile beraber doktorun muayenesi esnasında tespit ettiği ağrılı hassas noktaların bulunduğu bir klinik tabloya denilmektedir. Bu hastalığa ait hiçbir özel laboratuar bulgusu yoktur. Fibromiyalji sendromunda en sık görülen ve en önemli karakteristiği olan bulgular, vücutta birden çok bölgeyi içerecek şekilde yaygın ağrı, tutukluk, yorgunluk ve uyku bozukluğudur. Ağrı kollar, bacaklar, bel ve boyun bölgeleri de dahil olmak üzere tüm vücut’da hissedilir. Hastaların % 75-85’inde sabahları tutukluk ile beraber halsizlik vardır ve bu halsizlik fiziksel aktivite ile artar. Hastaların şikayetleri soğuk ve nemli havalarda, endişe ve stres’li durumlarda, aşırı fiziksel aktivite ile veya tam tersi hareket azlığı ile, uyku bozukluğu olduğu durumlarda ve en son olarak gürültülü ortamlarda şiddetlenir. Fibromiyalji sendromlu hastaların tedavisinde hastanın hastalığı ile ilgili olarak bilgilendirilmesi, hastalık bulgularını şiddetlendiren faktörlerin tespit edilerek ortadan kaldırılması ve eğer beraberinde eşlik eden hastalıklar varsa bunların tedavi edilmesine çalışılır. Bütün bunlara ilave olarak Fibromiyalji sendromlu hastalarda farklı ilaç gurupları hastaya göre değişen başarı oranları ile kullanılmaktadır. Eğer sizde kesin olarak Fibromiyalji teşhisi konulacak olursa burada hastalık semptomlarını şiddetlendiren faktörlerin tespit edilmesi ve öncelikle bunların ortadan kaldırılması gereklidir. Daha sonra hangi medikal tedavinin seçileceğine karar verilmesi uygun olacaktır. Saygılarımla
Merhaba hocam ben haftalık meteort 10mg kullanıyorum bu hafta iğne günümü unuttum bulunduğum yerde sağlık ocağından başka sağlık kuruluşu yok hafta sonuna denk geldiği için iğneyi hafta başında yaptırmak zorundayım iğneyi bundan itibaren yeni gününde mi yoksa daha önce belirlediğim günde mi yaptırmalıyım
Sayın Nurcan Hanım; Methotrexate (Metoart) enjeksiyonlarının yaptırılması için spesifik bir gün yoktur, eğer unutkanlık sonucu hafta sonu tatili içine giriliyorsa bundan sonraki tedavinizi pazartesi günleri yaptırmanızda herhangi bir sakınca yoktur. Saygılarımla
Hocam dünde yardımcı olmuştunuz 10mg meteort haftada kullanıyorum fizik tedavi uzmanı bana romatolojiye git onlar kararı versinler devam mı edilicek yoksa kesilicek mi demişti, hocam ben pazartesi veya salı günü gitmeyi planlıyorum dediğim gibi bulundugum ildede üniversite hastanesi yok.Cuma benim enjeksiyon günüm bunu yaptırmasam hafta başı nasılsa romatolojiye gideceğim ilaçlara bir iki gün ara versem sorun yaşar mıyım baş ağrıları ve psikolojik huzursuzluklar yaşıyorum sadece bir dozu yaptırmasam sorun olur mu lütfen yardımcı olun bana teşekkür ederim şimdiden
Sayın Ayşenur hanım, romatoloji uzmanı tarafından görülmeden önce tedavinizde bir değişiklik yapmanızı yani ilacı kesmenizi kesinlikle önermiyorum. Saygılarımla
Hocam bana RA teşhisi konuldu 1 yıl Methotrexate ile deltacortil ve folibol kullandım 8 aydır ise meteort enjeksiyon kullanmaktayım fizik tedavi uzmanına gidiyordum en son ne kadar devam ederiz tedaviye diye sordum üniversite hastanesine git romatolojiye onlar karar versinler dedi. Hocam ben ilçede yaşıyorum ilimizde ünv hast yok en yakın 3 saat mesafede ünv hast var. Sizce ne yapmalıyım ilaçlara ve enjeksiyona devam mı etmeliyim azaltmalı mıyım, bir hasta enjeksiyonu yaptırmasam ne gibi sorunlarla karşılaşırım .?
Sayın Ayşenur Hanım; Romatoid Artrit (RA) hastalığı seyri esnasında hastalarda zaman zaman alevlenmeler ve sonrasında remisyon dönemleri izlenir. RA tedavisindeki esas amaç bu remisyon (hastalık aktivitesinin baskılandığı dönem=uyku dönemi) dönemlerinin mümkün olduğunca uzu olmasının sağlanmasıdır. Ayrıca RA tedavisinde kullanılan ilaçların çok sayıda yan etkileri bulunmasında dolayı bu ilaçlar mümkün olduğunca hastalık aktivitesini baskılayacak en düşük dozda kullanılmaya çalışılır. Sizin durumunuzda ilacı hangi dozda kullandığınızı bilmiyorum ancak genel prensipler uyarınca eğer hastalığınız remisyonda ise yeniden alevlenmeye neden olmayacak derecede kontrollü olarak bir doz azaltmasına gidilebilir. RA hastalarında direkt olarak ilacı kesmek hastalığın alevlenmesine neden olabilir ve aktivitenin baskılanması için öncesine göre daha yüksek dozlarda ilaç kullanılmasına gerek olabilir. Özet olarak söyleyecek olursam; RA hastalarında ilacı kesmek yerine kontrollü olarak doz azaltmasına gidilebilir. Saygılarımla
Merhabalar efendim! En son 2013’ün ağustos ayında gittiğim romatoloji doktoru kan ve ultrason tahlillerimi yaptıktan sonra size sıtmada da kullanılan yan etkisiz bir ilaç vericem altı ay kullanacaksınız bakalım ondan sonra dedi ve ben yaklaşık 6 aydır PLAQUENİL kullanıyorum dizimdeki ve ayak bileğimdeki şişmeler çok aza indi ağrımda ilk zamanki o şiddetli ağrılar gibi değil artık fakat son zamanlarda kilo kaybım ve genel bir halsizliğim var bir de saçlarım bayağı dökülüyor benim yaşım 71. Bu arada efendim acaba plaquenil bu tür yan tesirler yapar mı kullanmaya devam mı etmeliyim ki psikolojik olarak bundan çekiniyorum artık! Doktorum da emekli olmuş hastaneden ayrılmış ilaç konusunda sizden engin bilginizden faydalanmak istedim izninizle SAYGILARIMLA
Sayın D. Cantürk; Hidroksiklorakin’in (Plaquenil 200 mg tab) yan etkiler olarak retinopati, korneal değişiklikler, bulantı, karın ağrısı, diyare, alopesi (saç dökülmesi), saçlarda beyazlama, miyopati, aritmi, anemi, allerjik reaksiyonlar bildirilmiştir. Ancak şikayetlerinizin bu nedenle mi yoksa başka bir metabolik hastalığa mı bağlı olduğunu ortaya koyabilmek için bazı incelemelerin yapılması gereklidir. Ayrıca Hidroksiklorakin kullanan hastaların ilaca devam etmelerine karar verebilmek için 6 aylık aralar ile göz kontrolleri yapılmalıdır. Bu nedenle eğer tedavinize devam edeceksiniz mutlaka sizi takip edecek bir romatoloji kliniği bulmanız gerekecektir. Saygılarımla.
8 yıldır psa tanısı ile tedavi görüyorum ilk zamanlarda 5 yıl kadar enbrel kullandım fakat etkisini yitirdi, başka ilaçlara geçtik. Vücudumda hiç bir ilaç etken göstermiyor son 1 yıldır çok ağır derecede neredeyse evden bile çıkamıyorum, hemen hemen tüm ilaçları kullandım enbrel metoart remicade humira simponi hiç birinde vücudumda güç bulamadım ve uzun zamandır yatmamdan dolayı eklemlerim çok zayıfladı şu anda sandimuma başladık hafif bir düzelme var ama çok etkili değil son tahlilim sedim 30 dk 83 1 saat 105 wbc 18.99 crp 12.600 üre 19 keratinin kanda 0.84 21 yasındayım ve 9 yıldır çekiyorum bu hastalığı ve artık sinirsel olarak da çok yıprandım benim içinde bir çözüm varsa lütfen telefon ile dönün veya mail ile her zaman int giremiyorum tel 0539 ……….e mail erdi_611@hotmail.com destekleriniz için teşekkür ederim.
Sayın E. Kömür; Psöriatik Artrit (PSA) nedeniyle bu güne kadar yapılan tedavilerden sonuç alamadığınızı belirtmişsiniz. PSA çok farklı klinik formlarda karşımıza çıkabilir. Bazı hastalarda sedef hastalığına (psöriazis) ilave olarak sadece küçük eklemlerde artrit olurken, bazı hastalarda eklemlerin yanında deri ve tırnak bulguları hastalığa hakim olur, bir diğer gurup hastada omurga tutulumu önde görülürken, bazılarında parmaklar ve kasların kemiklere yapışma bölgelerindeki inflamasyon hastalara rahatsızlık verir. Bu kadar farklı klinik formlar olunca da tedavi şemaları da buna göre değişiklik göstermektedir. Sizin hastalığınızın bunlardan hangi guruba girdiğini bilmemekle beraber, tüm guruplar içinde kullanılacak ilaçları bu güne kadar kullanmış olduğunuzu görüyorum. Benim önerim ABD ve AB ülkelerinde PSA tedavilerinde son dönemlerde kullanılmaya başlanan ancak halen ülkemizde olmayan Alefacept (Amevive®) tedavisini denemenizdir. Bu ilacı nasıl temin edeceğiniz ve kullanacağınız konusunda sizi takip eden doktorunuz ile görüşmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
AYAK DİRSEĞİNİN ALT TARAFINDA KAŞINTI VAR ENBREL İĞNE KULLANIYORUM BUNUN İÇİN NE YAPMAK LAZIM
Sayın Onur bey; ayak tabanında cilt döküntüsü var ise bir Dermatoloji (Cildiye) uzmanına danışmanız, eğer herhangi bir değişiklik yoksa Enbrel tedavisi nedeniyle sizi takip eden doktora başvurmanız uygun olacaktır. Saygılarımla
Merhaba 21 yaşındayım. 2 ay önce el işaret parmak eklemim şişti. Bundan 2 hafta sonrada küçük parmağım şişlikten dolayı hareket ettirmekte zorlanıyorum, dokununca acıyor. Doktora gittiğimde önce eklem kapsülümün yırtılmış olabileceğini düşündü ve onun için ilaçlar verdi ama bir gelişme olmadı. İki gündür şişlikler daha da arttı ve romatoid artritten şüphelenmeye başladığını ve bunun içinde metoart ve folbiol verdi. Sizce tam teşhis konulmadan kullanmalı mıyım. 0-250 ASO =89 . 0-5 CRP =0.7 . 0-15 RF= 8.2 SEDİM 30DK =4 60DK = 10 değerlerim böyle RA olduğu söylenebilir mi. Teşekkürler
Sayın Elif Hanım; Bana anlatmış olduğunuz şikayetlerinize yönelik olarak yapılan laboratuar inceleme sonuçlarınız tamamen normal sınırlar içerisinde, bu nedenle hemen Romatoid Artrit (RA) teşhisi koyarak 2. basamak ilaç tedavisi başlamak bana çok doğru gelmiyor. Öncelikle şiş eklemin bir grafisi çektirilmeli, eğer herhangi bir patoloji saptanmayacak olursa o eklemin MRI incelemesi yaptırılabileceği gibi bir süre bekleyerek hastalık tablosunun tamamen ortaya çıkmasına ve bu şekilde doğru tanı konulmasına çalışılabilir. Özet olarak erkenden tanı koymaya çalışarak o tanıya göre tedaviye başlamak bazı hastalarda faydadan çok zarar verebilir. Saygılarımla
Hocam tüm hasta kardeşlerimizi bu platformdan aydınlattığınız için sizlere sonsuz teşekkürler. Ben bu sorunu yaklaşık 7-8 yıldır ara sıra el parmaklarımda eklem yerlerimde şişkinlik ağrı kızarıklık ateş sorunu yaşıyorum. Dün tekrar aynı sorunla karşılaşınca her zaman ihmal ettiğimi düşündüğüm bu durum için bulunduğum ilde özel bir hastaneye gittim. Fizik tedavi uzmanı muayene etti kan değerlerimi görmek için 3 ünite kan verdim tabi tahlil öncesi büyük ihtimalle iltihaplı eklem romatizması dedi kan tahlil sonuçları çıktı değerlerime baktı ve normal dedi. İlk etapta kanda çıkmayabilir dedi. Ben yaklaşık elimde şişlik yoktu tabi 6 yıl önce başka bir ilde özel hastanede romatizmal tetkik yaptırmıştım epeyce bir şeye bakmışlardı ve neticesinde romatizmal bir şey yok demişlerdi ama şimdi bu doktor böyle söyleyince şaşırdım eldeki bulgular iltihaplı romatizmayı gösteriyor doğrusu. Hocam değerlerim şu şekilde sizce normal mi yoksa hastalık ilerlemiş diyebilir miyiz? ROMATOID FAKTÖR 6,39 referans aralığı 0-14 CRP Sonucum 0,07 referans aralığı 0-0,5 kan değerlerim normal görünüyor dr beyin söylediğine göre SEDIMANTASYON sonucum 3 referans aralığı 0-15 arası. Değerlerim böyle hocam. Doktor bana salazopyrin ve endol adında ağrı kesici verdi. Salazopyrin için kademeli olarak artacağını söyledi. İlaçlara bugün başladım. 6 hafta sonra kan değerlerime tekrar bakacağını ve bu ilacı da en az 6 ay yani salazopyrini kullanacağımı eğer bu süre zarfında herhangi bir şişlik ağrı olmazsa sonuçlanacağını söyledi. Sizce benim mevcut durumum nedir. Hastalık ilerlemiş midir? Bu ilaçlar ve tedavi konusunda neler yapmalıyım. Nelere dikkat etmeliyiz. Mevcut değerlerim sizce nasıl. Kullandığım bu ilaçlar tedaviye ulaştırır mı beni. Tavsiyelerinizi bekliyorum hocam. Selamlar saygılar sunarım
Sayın A. Karakaş; Romatoid Artrit (RA) hastalığında en sık olarak el, el bileği eklemleri, ayak bilekleri, diz ve dirsek eklemlerinde şişlik, ısı artışı, hareket tutukluğu ve ağrı olur. Ancak bu eklemleri tutan RA dışında pek çok hastalık da vardır, bu nedenle arada ayırıcı tanı yapılması gerekir. RA’de eklemlerin şiş ve ağrılı olduğu dönemde yani hastalığı aktif olduğu dönemlerde laboratuar tetkiklerinde de anomaliler ortaya çıkar, örneğin sedim ve CRP değerleri normal sınırların üzerine çıkar. Eklemlerin ağrılı ve şiş olmasına rağmen laboratuar tetkikleri normal sınırlar içerisinde olabilen bazı hastalıklar da vardır. Bu nedenle öncelikle teşhisin kesinleştirilmesi ve ondan sonra uzun sürecek ve pek çok yan etkisi olan bir tedavi sürecine geçilmesi daha uygun olacaktır. Dolayısıyla tanı kesin olmadığı için Salazopyrin seçimi de erken verilmiş bir karar olarak görülebilir. Ben sizi görmeden ancak bu kadar yardımcı olabiliyorum. Saygılarımla
Hocam romotoit artrit hastasıyım ayağım üstünde deri altında iltihap oluyor üç gün yanma ve kızarma oluyor yürüyemiyorum fazla ayakta kaldımı oluyor
Sayın Güler hanım; Romatoid Artrit ile ilgili olarak öğrenmek istediğiniz genel bilgileri sizden önceki hastama yazdığım bölümden okuyabilirsiniz. Saygılarımla
Sayın hocam öncelikle teşekkür ederim. Yaklaşık 3 aydır RA tedavisi görüyorum. Genellikle akşamları nabız ve ateş yükseliyor ve bu esnada çok üşüyorum. 2-3 saat sonra geçiyor. Doktoruma bu şikayetimi anlattım benden tüberkiloz testi istedi. Testi yaptırdım kolumda 15 mm kızarıklık oluştu. Bu ne anlama geliyor, bir de bu rahatsızlığım hakkında bilgi verirmisiniz. Teşekkür ederim.
Sayın C. Altuntaş; 3 yıldır Romatoid Artrit (RA) nedeniyle tedavi gördüğünüzü bildirmişsiniz. Genel bilgi olarak bahsedecek olursak RA halk arasında iltahaplı romatizma olarak tanımlanan bir hastalıktır. Bu hastalıkta en sık olarak el, el bileği eklemleri, ayak bilekleri, diz ve dirsek eklemlerinde şişlik, ısı artışı, hareket tutukluğu ve ağrı olur. Eğer yeterli derecede tedavi edilmez ise eklemlerde kalıcı hasar meydana gelerek eklemde şekil bozukluğu (deformiteler) gelişir. Romatoid Artrit hastalığının tedavisinde ilk aşamada nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar kullanılmakla beraber bu ilaçların kalıcı eklem hasarını önleyici etkileri yoktur. Bu nedenle en kısa sürede ikinci basamak ilaçlar ile tedaviye geçilmesi gerekir. 2. basamak ilaçlar veya hastalık seyrini değiştiren ilaçlar gurubu olarak isimlendirilen tedavi seçeneklerine dahil olan ilaçlardan Methotrexate (30 mg/hafta), Hidroksiklorakin (400 mg/gün), Salazoprin (3 gr/gün) ve Leflunomide (20 mg/gün) maksimum dozlarda kullanılır. Eğer bu ilaçların yeterli doz ve sürede kullanılmasına rağmen yeterli etki elde edilemez ise o zaman hastalarda bu ilaçların 2 veya 3 tanesinin beraberce kullanılması denenebilir. Yine bu kombinasyon tedavisi yeterli doz ve sürede kullanılmasına rağmen hastada başarılı sonuç alınamaması yani hastalığın remisyona sokulamaması durumunda ise biyolojik ajanlar ile tedaviye geçilir. Bugün için biyolojik ajan tedavisinde en sık olarak Remicade, Humira ve Enbrel kullanılmaktadır. Tüm diğer branşlarda olduğu gibi Romatolojik hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların da pek çok yan etkileri bulunmaktadır ve bu ilaç gurupları ne kadar spesifik hale gelirse yan etkileri de o derecede ağırlaşmaktadır. Bu üç ilaç gurubu ile yeterli doz ve süre uygulanmasına rağmen başarılı sonuç alınamayacak olur ise yılda iki kür halinde uygulanan bir başka tedavi seçeneği de (anti-CD20: Maphtera) bulunmaktadır. Sizin Tüberküloz testi olarak isimlendirdiğiniz ppd testinin 15 mm (+) olarak görülmesi tek başına bir anlam ifade etmez, bu nedenle tanı bakımından diğer incelemeler ile beraber değerlendirilmelidir. Saygılarımla
Hocam, 2013 Nisan ayında sol ayağım birden bire şişti, hiç ağrım olmadı, sabah uyandığımda şişlik inmiş oluyordu ama diğer ayağımdan yine büyüktü, masa başı işte çalıştığım için ayaklarım sürekli aşağıya sallanıyor, akşamları yürüyüş yapıyordum, kısacası ayaklarımı fazlasıyla yordum o aralar. Ortopedi, Dahiliye, kalp damar cerrahi, fizik tedavi, ayak hastanesine ve romatoloji bölümlerine gittim ama hiç biri tanı koyamadı. Ayak hastanesinde istenen MR sonucunda kemik iliği ödemi teşhisi kondu, MR hep gösterdim ama fayda etmedi. Şimdi iki ayağımda da ağrılarım var hafiften, bazen iki ayağımada sanki iğne batıyormuş gibi oluyor, daha da ilerlemesinden korkuyorum, Bu arada o tarihlerde bütün testlerimi dahiliyeci dr. yaptırtmış ve temiz çıkmıştı sonuçlar. Lütfen yardım edin.
Sayın Seher Hanım; yaklaşık 1 yıl önce başlayan ayak ağrısı problemlerinden bahsetmişsiniz. O dönemde yapılan bütün tetkikleri normal sınırlarda olması en azında ciddi bir romatolojik problemin bulunmadığını göstermekte ancak şişlik dönemlerinde her iki alt ekstremite ile ilgili Venöz Doppler Ultrasonografi tetkikinin de yapılması uygun olacaktır. MR’da kemik iliği ödemi tespit edilmesi ayak bölgesi ile ilgili bir zorlanmanın/travmanın olduğunu göstermektedir. Eğer hatırlayabildiğiniz bir travma hikayesi yoksa o zaman ayak mekaniğinizin de gözden geçirilmesi, eğer gerekiyorsa silikon tabanlık vb. ayak ortezleri kullanmanız şikayetlerinizin önlenmesi bakımından yararlı olacaktır. Saygılarımla
Merhaba hocam, ellerimde sabahları şişlik akşamları morarma oluyordu, morarmalar soğukta da oluyordu, romatoloji doktoru yaptığı testler sonucunda ANTİ SCL-70 ANTIKOR sonucu 3+ çıktı, dr sistemik skleroz tanısı koydu ve ilaç olarak plaguenil verdi. Hastalık başlangıç aşamasında mıdır? Başka ne gibi testler yaptırmamı önerirsiniz? İlacın çok yan etkileri olur mu? Hocam soruma ilave olarak yapılan bir test sonucunu daha eklemek istiyorum ANA IFA SONUCU : POZİTİF 1/3200 BENEKLİ NÜKLEORLAR, SUBSTRAT HÜCRE : HEP -20-10 VE MONKEY LİVER
Sayın Elif Hanım; Şikayetleriniz sonrasında başvurduğunuz doktorun muayenesi ve sonrasında yapılan kan tetkiklerinde ANA ve Scl-70 (+) bulunmasıyla Progressif Sistemik Sklerozis (PSS) tanısı aldığınızı bildirmişsiniz. PSS cilt yanında değişik iç organlarda da tutuluma neden olarak farklı tablolar ile ortaya çıkabilir. Eğer başkaca bir ilaç kullanmıyor iseniz halen kullanmış olduğunuz Plaquenil’in (Hidroksiklorakin) PSS üzerinde çok fazla bir etkisi yoktur. Bu nedenle benim önerim diğer tedavi seçenekleri konusunda sizi takip eden doktorunuz ile görüşmenizdir. Saygılarımla
Sayın hocam Nisan 2013 yılında sinüs trombozu geçirdim. Nedeni araştırıldı bende antifosfolipit sendromu olduğu ortaya çıktı. mthfr a1298c ve paı-1 mutasyonları lupus antikoagülan tarama pozitif, yaklaşık 2 ay sonra doğrulama testinde de anormal sonucu çıktı. ANA + pozitif (1/100) b2 mikroglubin + çıktı. HLA B51 (+) ve HLA B52 (-) çıkmıştır. Şimdi bende eklemlerimde bazen ağrılar zaman zaman genellikle sırtımda iki kol arası tutuluyor. Hocam soğuk havalar bizim gibi hastaları nasıl etkiler. Hastalığımdan bu yana ara ara hafıza kaybı (hatırlayamama,o andaki yapılacak işi unutma, şöyle bir 30-40 saniyelik bir düşünmeden sonra hatırlama gibi) şu anda comadin ve plaquenil kullanıyorum. Yukarıdaki laboratuarda çıkan sonuçlardır. Şimdi ben başka bir hastaneden rapor için başvurdum. Elimdekiler üniversiteye aittir. Hocam kullandığım ilaçlar yukarıdaki sonuçları etkileyebilir mi ayrıca benim gibi olanlara hayatlarını idame noktasındaki tavsiyeleriniz nedir teşekkür ederim.
Sayın F. Çelebi; Antifosfolipid Sendromlu hastalarda antikoagülasyon dışında başka bir tedavi uygulanmasına gerek yoktur, eğer beraberinde başka bir kollajen doku hastalığı varsa ona yönelik spesifik tedavi de verilebilir. Sizin dikkat etmeniz gereken en önemli konu sık aralar ile INR takibidir. Unutkanlığın bu hastalık ile ilgili olduğunu düşünmüyorum, bazen insanın zihinsel olarak çok meşgul olduğu dönemlerde bu şekilde basit unutkanlıklar ortaya çıkabilir ve normal sınırlar içerisinde değerlendirilebilir. Özet olarak ilaçlarınızı kullanmak ve sık kontrollere gitmek suretiyle normal hayatınızı yaşamanızda bir sakınca olmayacaktır. Saygılarımla
Hocam, benim son birkaç yıldır, önce topuklarımda başlayan, sonra sabah ellerimin serçe parmağını tutan eklem ağrılarım var. Hareket ettiğimde dizlerim falan da ağrıyor, ayaklarıma da zor basıyorum. Fakat en kötüsü sağ kalçamdaki arada bir gelen ağrı. Defalarca tahlil yapıldı, fibromiyalji olabilir dendi. En son bir ay önce tüm testleri yineletti doktor. Röntgen çekildi. Kalça röntgeninde az erezyon olabilir dedi. Ankilozan, ANA hepsi negatif çıktı. ASO 135 normal, RF
Sayın Beyza hanım; Fibromiyalji sendromu kas iskelet sisteminde yaygın şekilde ağrı, tutukluk ile beraber doktorun muayenesi esnasında tespit ettiği ağrılı hassas noktaların bulunduğu bir klinik tabloya denilmektedir. Bu hastalığa ait hiçbir özel laboratuar bulgusu yoktur. Fibromiyalji sendromunda en sık görülen ve en önemli karakteristiği olan bulgular, vücutta birden çok bölgeyi içerecek şekilde yaygın ağrı, tutukluk, yorgunluk ve uyku bozukluğudur. Ağrı kollar, bacaklar, bel ve boyun bölgeleri de dahil olmak üzere tüm vücut’da hissedilir. Hastaların % 75-85’inde sabahları tutukluk ile beraber halsizlik vardır ve bu halsizlik fiziksel aktivite ile artar. Hastaların şikayetleri soğuk ve nemli havalarda, endişe ve stres’li durumlarda, aşırı fiziksel aktivite ile veya tam tersi hareket azlığı ile, uyku bozukluğu olduğu durumlarda ve en son olarak gürültülü ortamlarda şiddetlenir. Fibromiyalji sendromlu hastaların tedavisinde hastanın hastalığı ile ilgili olarak bilgilendirilmesi, hastalık bulgularını şiddetlendiren faktörlerin tespit edilerek ortadan kaldırılması ve eğer beraberinde eşlik eden hastalıklar varsa bunların tedavi edilmesine çalışılır. Bütün bunlara ilave olarak Fibromiyalji sendromlu hastalarda farklı ilaç gurupları hastaya göre değişen başarı oranları ile kullanılmaktadır. Sizin durumunuzda öncelikle Fibromiyalji tanısı kesinleştirilmeli ve ondan sonrada tedavisi planlanmalıdır. Saygılarımla
Lyrica 300 mü gabapentin 600 mü kullansam şu an Lyrica kullanıyorum sedefimi sanki azdırdı Ne önerirsiniz sağ olun
Sayın M. Güler; etken madde olarak Pregabalin (Lyrica) ve Gabapentin (Neurontin) birbirinden farklı olmakla beraber, her ikisinin de resmi prospektüslerinde yan etkileri arasında sedef hastalığı veya bu hastalığın cilt döküntülerini alevlendirdiği yönünde bir bildirim yoktur. Ancak son dönemlerde çok sayıda hastada bu iki ilacın da sedef hastalarında cilt döküntülerini arttırdığına ait kişisel bildirimlerde bulunulmaktadır. Bu ilaçları hangi nedenler ile kullandığınızı bilmiyorum ancak benim önerim eğer cilt lezyonlarınızda bir kötüleşme gözlemlediyseniz tedavinizi keserek doktorunuzdan alternatif ilaçlar ile tedavinize devam edilmesini istemenizdir. Saygılarımla
Sayın hocam, El eklemlerinde yanma ve sızlama üzerine doktora gittim. 3 kere tetkik yapıldı. Sedim 7-18 ,CRP 0.2-0.3 RF 20'den küçük en son 10.1 Anti CCP 18,15 (20'den küçük) en son 2.10 ( %2den küçük) ANA'larda hep negatif çıktı.El ve bilek MR'larıma Romatoloji prof. baktı Normal çıktı. Semptomlar RA'yı gösteriyor ama tetkikler doğrulamıyor. % 80 RA değil ama % 100 değil diyemeyiz dedi. Ellerimde zaman zaman sıcaklık artışı oluyor ve tutukluk olmamakla beraber hafif de olsa el eklemlerimde bir kırıklık bazen sızı devam ediyor. Son zamanlarda ayak altında yanma oluyor. Şekere baktırdım 114 çıktı genelde hep 108-110 seyreder. Hb1Ac ise 5.5 genelde hep 6'nın altındadır. Ürik asit 7'nin altında ama sınırda seyreder. Diğer kan tahlillerim normal. Ne yapmam gerekir. Saygılarımla
Sayın A.A. Alp; Her ne kadar muayene etmeden kesin bir kanaate varmak mümkün olmasa da anlattıklarınız Dejeneratif Osteoartrit/Erosiv Osteoartrit veya Palendromik Romatizma’yı düşündürmekte. Bu iki hastalığında tanısı için hastaların belirli bir süre takip edilmesi gereklidir ve tedavi kesin tanı konulduktan sonra planlanır. Saygılarımla
Hocam lupus hastasıyım tahlil yaptığım yerde değer 0-10 arası benim 13 acaba hamile kalmama engel olur mu bebeğe zarar verir mi iki deltacortil ve iki plaguenil kullanıyorum
Sayın Ecem Hanım; Sistemik Lupus Eritematozus (SLE) hastası olduğunuzu ve anti-ds DNA değerinizin 13 olduğunu bildirmişsiniz. SLE’de hastaların hamile kalma oranlarında değişiklik olmaz ancak hamilelik dönemlerinde bazı SLE hastalarında sık düşük olmaktadır. Bu olay kanda “Lupus Antikoagülanı” varlığı ile ilişkilendirilmiştir ve bu hastalarda mevcut tedavilerine ilave olarak kanı sulandırıcı ilaç (antikoagülan) tedavisi başlanmalıdır. Benim önerim hamilelik öncesi ve hamilelik dönemlerinde sorunlu gebeliklerin takibinde deneyimli bir Kadın-Doğum Uzmanı ve Romatoloji Uzmanı tarafından takip edilmenizdir. Saygılarımla
Merhaba hocam benim size bir sualim olacak. Yıllardır bende romatizma hastalığının var olduğunu söylemişlerdi ancak sigorta hastanelerinden pek fayda görmedim. Gece ani ağrılar ile uykudan sıçrıyorum yatmayı hiç sevmiyor. Ağrılarım çok fazla sigorta hastanesinde 10 tane iğne vurulmama rağmen artı 3-4 çeşit hap kullanmama rağmen bir faydasını göremedim. Ne yapmam gerek önerileriniz ve görüşleriniz için şimdiden teşekkürler
Sayın Y. Türkaslan; bahsetmiş olduğunuz türde şikayetler yani istirahat ile şiddetlenen, hareket ile rahatlayan, kişiyi gece uykudan uyandıran ağrılar, inflamatuvar tipte bel ağrısını özellikleridir ve bu tür yakınmalar genellikle “Seronegatif Spondilartropati” gurubu hastalıklarda olmaktadır. Hastalığınız ile ilgili araştırmalar bu yönde yapılacak olursa sonuç alabileceğinizi düşünüyorum. Saygılarımla
Abime 2 sene önce iltihaplı romatizma teşhisi konuldu. Kesin tedavi yöntemi var mı?
Sayın Ümran Hanım; Halk arasında iltahaplı romatizma olarak tanımlanan Romatoid Artrit (RA) hastalığında en sık olarak el, el bileği eklemleri, ayak bilekleri, diz ve dirsek eklemlerinde şişlik, ısı artışı, hareket tutukluğu ve ağrı olur. Eğer yeterli derecede tedavi edilmez ise eklemlerde kalıcı hasar meydana gelerek eklemde şekil bozukluğu (deformiteler) gelişir. Romatoid Artrit hastalığının tedavisinde ilk aşamada ağrı kesici ilaçlar kullanılmakla beraber bu ilaçların kalıcı eklem hasarını önleyici etkileri yoktur. Bu nedenle en kısa sürede ikinci basamak ilaçlar ile tedaviye geçilmesi gerekir. 2. basamak ilaçlar veya hastalık seyrini değiştiren ilaçlar gurubu olarak isimlendirilen tedavi seçeneklerine dahil olan ilaçlardan Methotrexate (30 mg/hafta), Hidroksiklorakin (400 mg/gün), Salazoprin (3 gr/gün) ve Leflunomide (20 mg/gün) maksimum dozlarda kullanılır. Eğer bu ilaçların yeterli doz ve sürede kullanılmasına rağmen yeterli etki elde edilemez ise o zaman hastalarda bu ilaçların 2 veya 3 tanesinin beraberce kullanılması denenebilir. Yine bu kombinasyon tedavisi yeterli doz ve sürede kullanılmasına rağmen hastada başarılı sonuç alınamaması yani hastalığın remisyona sokulamaması durumunda ise biyolojik ajanlar ile tedaviye geçilir. Bugün için biyolojik ajan tedavisinde en sık olarak Remicade, Humira ve Enbrel kullanılmaktadır. Bu üç ilaç gurubu ile yeterli doz ve süre uygulanmasına rağmen başarılı sonuç alınamayacak olur ise yılda iki kür halinde uygulanan bir başka tedavi seçeneği de (anti-CD20: Maphtera) bulunmaktadır. Tüm diğer branşlarda olduğu gibi Romatolojik hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların da pek çok yan etkileri bulunmaktadır ve bu ilaç gurupları ne kadar spesifik hale gelirse yan etkileri de o derecede ağırlaşmaktadır. Bu nedenle tedavi esnasında hastanızın yakından takip edilmesi gereklidir. Saygılarımla
Merhaba benim şikayetim bugün bir kortizonlu iğne yaptım boyun fıtığından dolayı kortizonun ne olduğunu bilmiyordum internetten okuduklarım beni korkuttu ne yiyip içeceğimi bilmiyorum zaten kiloluyum sadece bir iğne başkada yok diprospan bu sabah size şikayetlerimi yazmıştım teşekkür ederim yaş 40 hocam bu kortizon iğne vücutta ne kadar sürede atılır ne yapmam gerekiyor daha çabuk atılsın diye teşekkürler
Sayın Hatice Hanım, tek bir kortizon enjeksiyonunun fazlaca bir yan etkisi olmaz, bu nedenle endişe etmenize gerek yoktur. Ayrıca bunda sonra etki ve yan etkilerini bilmeden eczaneden kendi başınıza ilaçlar alarak bunu uygulamanızı tavsiye etmem. Saygılarımla
Benim bel ve boyun fıtığım var. Bazen ağrısı çok fazla oluyor. Ben yaklaşık 10 gün önce gece ağrıya dayanamayıp Dikloron ve kas gevşeticiyi karıştırıp iğneyi kendim kalçama yaptım ama elimde ayak bacağımda uyuşma oldu. Yaptığım tarafta şimdi iğnenin yeri iltihaplanmış uyuşma bazen geçiyor ertesi gün yine başlıyor ne yapmam lazım teşekkürler
Sayın Hatice Hanım; kalça bölgesine yapılan kas içi enjeksiyonlarda sterilizasyona dikkat edilmez ise o bölgede apse oluşabilir. Yine o bölgeden geçerek bacağa ve ayağa giden ana sinir liflerinde de hasar meydana gelebilir. Bu nedenle benim önerim en kısa sürede doktora başvurarak enfeksiyon veya sinir zedelenmesi yönünden muayene olmanızdır. Başvurduğunuz doktor değerlendirmesinden sonra sizi o konunun uzmanına yönlendirecektir. Saygılarımla
Merhaba Haziran 2013 de eğilip yere oturmak isterken sağ dizimi incittim ve şişlik oluştu. Gitmediğim doktor kalmadı. Ağrı kesici bazı ilaçlar kullandım ve fizik tedavi gördüm. 7 aydır koşamıyor, merdiven çıkamıyor, dizlerimin üzerine çömelemiyorum. Son aylarda sakroiliak eklemde yoğun ağrılarım var. MR sonucumda ilgili eklemde perinöral kist ve enflamasyon mevcut, diz MR’ında ise sıvı artısı var. Akut fazlarım normal değerde. Pek çok farklı teşhisten sonra seronegatif artrit tanısı kondu. Durum ilaçlarla kontrol altına alınabilir mi? Ankilozan Spondilit olma ihtimalim var mı? Öneriniz nedir? Şu an endol kullanıyorum. 30 yaşındayım, ideal boy ve kilodayım. Teşekkür ederim.
Sayın D. Engin; sağ dizde artrit ve bel ağrısı şikayetleriniz nedeniyle “seronegatif artrit“ tanısını aldığınızı bildirmişsiniz. Burada ilk olarak yapılması gereken bel bölgesindeki ağrının leğen kemiği bölgesinden mi (Sakroiliak eklem) yoksa bel bölgesinden mi (lumbosakral bölge) kaynaklandığının ortaya konulmasıdır. Bu iki bölgeden kaynaklanan ağrı diğerleri ile karışarak teşhiste yanlışlıklara neden olabilir. Ayrıca diz eklemindeki şişliğin mekanik nedenler mi (menisküs-bağ zedelemesi-kıkırdak zedelenmesi) yoksa inflamatuvar nedenlerden mi (romatizmal hastalıklar vb) kaynaklandığının gösterilmesi gerekir. Bunun için laboratuvar tetkiklerine ilave olarak gerekirse eklemden sıvı örneği alınarak ileri tetkike gönderilebilir. Ankilozan Spondilit ihtimaline karşılık arada kalınan vakalarda HLA-B27 doku gurubu testinden faydalanılabilir. Doğru teşhis ve doğru tedavi için tüm bu yazdıklarımın belirli bir sıra içerisinde yapılması gerekir Saygılarımla
İyi günler hocam benim 16 yaşında kız kardeşim var kardeşim de iltihaplı romatizma var dediler ve kalpte zedelenme olduğunu söylediler annem korkuyor bize biraz yardımcı olur musunuz lütfen şimdiden teşekkürler
Sayın S. Uysal; Halk arasında iltihaplı Romatizma olarak bilinen Romatoid Artrit (RA) hastalığında en sık olarak el, el bileği eklemleri, ayak bilekleri, diz ve dirsek eklemlerinde şişlik, ısı artışı, hareket tutukluğu ve ağrı olur. Eğer yeterli derecede tedavi edilmez ise eklemlerde kalıcı hasar meydana gelerek eklemde şekil bozukluğu (deformiteler) gelişir. RA’de hastalığın ileri dönemlerinde kalp tutulumu da olabilmekle beraber 16 yaşında olan hastalarda çok beklenilen bir durum değildir. Buna karşılık kalp romatizması olarak bilinen “Akut eklem romatizması (AER)” A gurubu Beta Hemolitik Streptokoklara bağlı olarak geçirilen bir üst solunum yolu enfeksiyonu sonrasında ortaya çıkan hastalığa denir. Akut eklem romatizmasında eklemlerin yanında bazı diğer organlarda da bulgular ortaya çıkabilmektedir (Örneğin cilt döküntüsü, romatizmal kalp kapak hastalığı, korea gibi). Eğer kardiyoloji kliniğinde yapılan tetkikler sonrasında kalp tutulumu olduğu kesinleşmiş ise, aynı klinik tarafından takip edilmesi daha uygun olacaktır. Saygılarımla
Almanya Berlinde yaşıyorum, size daha evvel de yazmıştım. Yaklaşık 6 yedi aydır geceleri ellerimde ağrı ve sabahları ellerimde tutulma tarzında ağrılar oluyor. Ağrıların başladığı dönemde yüz felci geçiriyorum sanmama sebep olan yüzümün bir yarısında karıncalanma ve elektriklenme ve kızarma oldu. Yaklaşık 9 aydır saçlarımda çok büyük oranda dökülme oldu. Saçlarım daha evvel kalın telli kıvırcık iken, şimdi çok ince ve düz bir yapıda. 5 ay evvel 400 romatizma hastalığı testi ve gen testi yapıldı ve test sonuçlarım tamamen temiz çıktı ama vücuda D vitamini magnezyum ve kalsiyum değerlerinde çok ciddi eksiklikler olduğu tespit edildi. Bununla beraber MR testi ve boynuma bakıldı, hepsi temiz, nörolog baktı karpal tünel sendromu da olmadığı söylendi. Soruma gelince bu bir romatizma hastalığı mı, romatizma hastalığı ağrıları dönem dönem tekrarlayan ağrılar değil midir, bu kadar uzun aralıksız seyreder mi. Bu ağrılar ve saçımdaki dökülme beni çok mutsuz ediyor. Bana yardımcı olursanız çok sevinirim. Berlinde doktora öğrencisiyim, hastalığım henüz tam teşhis edilemedi, cildimde sedef tarzı kızarıklıklar ve döküntüler, sıcak ve soğuk havaya aşırı duyarlılık ve ellerimde artık güç ve hareket kısıtlığı, boynumda korkunç ağrılar. Benim size sorum bana yardımcı olabilir misiniz, ne gibi testler yapılmalı bana. burdan testlerimi hazırlatıp size gelip bunları değerlendirme gibi bir imkanım var mı?
Sayın Y. Yazar; Bu anlatmış olduğunuz şikayetler aynı romatolojik hastalığın değişik semptomları olabileceği gibi birden fazla metabolik hastalığa bağlı olarak da meydana gelebilir. Bu nedenle benim önerim yapılmış olan tüm tetkiklerinizi yanınıza alarak gelmenizdir. Hastanın genel muayenesi yapılmadan tetkik istemek çok doğru bir davranış olmayacaktır. Saygılarımla
Merhaba ben 17 yaşındayım hızlı yürürken ayağımın üst kısmı çekiliyor ve ağrı veriyor boynumda senede bir kez torticolis oluyor sabah kalkınca kalçalarım veya omuzlarım ağrıyor ve bu yazıyı yazarken ayaklarımda olan şey kollarımda oluyor sizce neyim var söylemeyi unuttum benim ellerim yaşıma rağmen çok titriyor
Sevgili Fatma; 17 yaşında bu şikayetlerin olması daha çok yetersiz aktivite durumlarında söz konusudur. Bu nedenle benim önerim yaşadığın yerin imkanlarına göre sportif faaliyetlerde bulunmandır. Eğer bulunduğun yerde hiçbir spor kompleksi yoksa o zaman günlük 1-1.5 saat süreyle tempolu yürüyüş yapman bile bu şikayetlerin rahatlaması için yeterli olacaktır.
Hocam oğluma iki yıl önce ara teşhisi konuldu. Ancak kalp doktorları kalbine bir zarar vermediğini söylediler. İki yıldır deposilin ayda bir kullanıyoruz, bu ilacı kullanmaya devam edelim mi?
Sayın L. Yüksel; Halk arasında kalp romatizması olarak bilinen “Akut eklem romatizması (AER)” veya “Akut Romatizmal Ateş (ARA)” A gurubu Beta Hemolitik Streptokoklara bağlı olarak geçirilen bir üst solunum yolu enfeksiyonu sonrasında ortaya çıkan hastalığa denir. Akut eklem romatizmasında eklemlerin yanında bazı diğer organlarda da bulgular ortaya çıkabilmektedir (Örneğin cilt döküntüsü, romatizmal kalp kapak hastalığı, korea gibi). AER teşhisinin konulabilmesi için bazı “Tanı Kriterleri” öne sürülmüştür ve bu kriterleri gösteren hastalara AER tanısı konulmaktadır. Eğer oğlunuza konulan AER tanısı kesin ise Benzathine Penisilin G (Deposilin) ile uzun süreli korunma (proflaksi) tedavisine devam etmeniz gerekmektedir. Bu tedavi kış ayları boyunca 3 hafta, yaz aylarında da 4 hafta aralar ile uygulanır. AER alan hastalarda korunmanın ne kadar süreceğine dair tam bir fikir birliği bulunmamaktadır, bazı araştırmacılar erişkin döneme kadar geçecek 5 yıllık sürenin korunma tedavisi için yeterli olacağını öne sürmekle beraber bazıları ise bu proflaksinin hayat boyunca devam etmesinin hastayı AER tekrarlamasına veya romatizmal kapak hastalığının gelişmesine karşı koruyacağını savunmaktadırlar. Saygılarımla
Sırtımdaki romatizma ağrısını sıcak mı tutmam lazım
Sayın Kübra Hanım; Çok farklı nedenlere bağlı olarak sırt ağrıları olabilir. Eğer romatolojik hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkan bir sırt ağrınız var ise o zaman hastalığın akut alevlenmeleri dışındaki dönemlerde sıcak uygulama sırt ağrılarınızı rahatlatacaktır. Saygılarımla
Hocam ben çok ağır spor yaptım ve bacaklarımda kas şişmesi yaşadım. İstirahat ile geçti fakat şimdi sokağa çıktığımda çok fena sancılanıyor ve şişiyor. Kaslarım şişiyor nedeni soğuktan mıdır çünkü ısıtınca sancı ve şişlik geçiyor.
Sayın Gül Hanım; yazdıklarınızdan anladığım kadarıyla kaslarınızda spor esnasında aşırı zorlanmaya bağlı olarak zedelenme oluşmuş, bunun tamamen iyileşmesi için belirli bir süre geçmesi gereklidir. Bu süre içerisinde yeniden o kasları kullanmaya çalışırsanız öncekine benzer şekilde sancılarınız olacaktır. Benim önerim bir süre aşırı bedensel aktivitelerden kaçınmanız ve daha sonra düz yolda hafif tempolu yürüyüşlere başlamanızdır. Şikayetlerinizin soğuklar ile bir ilişkisi yoktur. Saygılarımla
Hocam yaklaşık 2 hafta önce akşam hareket etmekte zorlandım. Sabah uyandıktan sonra biraz açıldım akşamında ise hareket edemez hale geldim gece acile gidip kas gevşetici iğne yaptılar ve fizik tedaviye yönlendirdiler. Kan tahlili yaptılar ve sedim 92 çıktı. Antibiyotik verdi haftaya tekrar tahlil yapalım dedi. Bu süre zarfında ağrılar dizlerimde kalçamda kürek kemiği ve boynumda dolaştı. Akşam tutulmaya başlayıp sabah ya da daha öncesinde uyandığımda sağa sola dönemez hale geldim. Belimden iğne batırıyorlar gibi oluyordu. Sonra doktor beni daha kapsamlı bir yere gitmemi önerdi. Ben de Cerrahpaşa romatolojiden randevu aldım ve iki gün sonra gideceğim. çok vakit kaybettim mi acaba ve hastalık ne olabilir hocam. Bu arada çocukken eklem romatizması geçirmiş ve tedavi olmuştum. Saygılarımla
Sayın İlyas Bey; Bahsetmiş olduğunuz tablo, pek çok romatolojik hastalığın başlangıcına benzemekle beraber, eklem şişliği olmayıp sadece ağrı ve hareket tutukluğu bulunması bazı infeksiyöz hastalıkları da düşündürmekte. Sedimantasyon hızının yüksekliği vücutta bir inflamasyonun bulunduğunun göstergesidir ve bundan sonra yapılması gereken tanıya varmak için bazı diğer kan testleri ile durumun ortaya çıkartılmasıdır. 2 hafta her ne kadar uzun bir süre gibi gözükse de sizin açınızdan size zarar verebilecek bir gecikmenin olduğunu düşünmüyorum. Saygılarımla
Merhaba Hocam, ilki 3 yıl önce ve son 6 altı ayda 2 kez olmak üzere toplam 3 kez DVT geçirdim. 1-2 ay aralıklarla farklı hastanelerde yapılan ANA (IgG) değerleri pozitif çıktı. Kompleman C3 ve C4 değerlerim normalin altında. Ayrıca Anti dNS değerlerimden nukleozomlar pozitif, diğerleri negatif. Antifosfolipit sendromuna eşlik eden, SLE olabileceğim söylendi. 2 haftadır plaquenil (2x200 mg) kullanıyorum. Benim sorum, son zamanlarda göğüs kısmımda şiddetli ağrı oluşuyor, özellikle gece ortaya çıkıp uykudan uyandırıyor. Sonrasında kollarıma yayılıyor. Nefes alıp vermekte güçlük yaşıyorum, beraberinde soğuk terleme ve kusma oluşuyor. Daha önce yapılan EKO, EKG sonuçları normaldi. Bu ağrıların sebebi lupus mudur? Eğer öyleyse dayanılmaz hale geldiğinde ne yapmamı önerirsiniz? Hali hazırda plaquenille birlikte coumadin ve coraspirin kullanıyorum. Teşekkür ederim. Saygılarımla,
Sayın R. Yıldırım; bana bildirdiğiniz semptomlar ve laboratuar değerlerine göre hastalığınız Sistemik Lupus Eritematozus (SLE) + Antifosfolipid sendromuna uymakta ancak benim önerim anti-dsDNA değerini mümkünse ELİSA yöntemiyle çalışan güvenli bir laboratuarda tekrarlattırmanız. Bunun sonucuna göre hastalığınızın aktivitesi hakkında bir değerlendirmede bulunarak ilave tedaviye geçilmesi gerekebilir. Nefes darlığı ve batma hissi son dönemde gelişen akciğer zarında sıvı toplanması/irritasyona (plörezi/plörit) bağlı olabilir ve bu yönden de tekrar araştırılmanız gerekir. Benim buradan yapabileceğim öneriler ancak bu kadar olabilir. Saygılarımla
Merhaba hocam. 29 yaşındayım pilates yaparken sol bacağımda diz ve kalça arasında kas zedelenmesi oldu. Çok sancılı bir dönem geçirdim yalnız hala iyileşmedi. Doktor 3 ila 6 hafta arasında iyileşir demişti ama 2 ay oldu ve hala ağrılarım var. Merdiven çıkmakta çok zorlanıyorum dizlerimi kırarak eğilemiyorum. Gün içinde biraz fazla ayakta kalırsam gecem ağrılı geçiyor. İlaçlarımda bitti devam etmiyorum sadece çok ağrım olursa ağrı kesicisini alıyorum. Bu ağrılar bu kadar zamanda bu şekilde normal mi? Normalse düzelmem ne kadar zaman alır. Bu arada röntgen ve MR’da çıktı sonuç. Şimdiden teşekkür ederim. Kolay gelsin
Sayın Emine Hanım; zorlanma sonrasında uyluk arkasındaki adale grubunda (Hamstring gurubu) zedelenme olduğundan bahsetmişsiniz. Bu tür yumuşak doku/adale yaralanmalarında yapılacak olanlar ilk 1-3 gün içerisinde soğuk uygulama, o bölgenin istirahate alınması (uyluk bandı veya korsesi) ve ilaç tedavisidir (Nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar). Bu tedaviler sonrasında yırtığın kısmi veya tam olmasına ve büyüklüğüne göre değişmek üzere 4-8 hafta içerisinde tam düzelme olur. Eğer 8 hafta geçmesine rağmen halen bir düzelme olmadıysa gözden kaçan bir başka duruma yönelik olarak yeniden muayene olmanız ve değerlendirilmeniz gerekmektedir. Saygılarımla
Hocam bundan yaklaşık 1 ay önce romatizma teşhisi koydular. Salazopyrin ilacı verdiler ve aynı zamanda futbol oynuyorum. Tekrar oynamaya devam edebilecek miyim?
A Hel; Hangi tür bir romatizmal hastalığınızın olduğunu bilmiyorum ancak hastalık remisyonda yani hastalık aktivitesi baskılanmış dönemde iken sportif amaçlar ile (amatör olarak) futbol oynayabilirsiniz ancak profesyonel anlamda bunun mümkün olduğunu düşünmüyorum. Saygılarımla
Saygı değer hocam, ben 58 yaşımdayım ve 10 senedir de RA, yumuşak doku romatizması var. MTX iğnesini çok yıllar vuruldum haftada bir 20 mg’lık, devamlı kortizon aldım bazan 40 mg bazan da aşağıya inerek devamlı 10 mg. Daha birçok ilaç denendi ve daha sonra kemiklerde pekte tedavi edilmemiş olduğu görüldü. Sintigrafi çekiminden sonra. Daha sonra Enbrel iğnesi vurulmaya başladım, hem MTX hem kortizon kullandım ve ağrılarım dindi ama kocaman bir şiş yüzüm oldu kortizonu 10 mg düşürdük ama yinede yüzüm şişti. Sonra Türkiyeye geldim yazın, 5 ay kaldım deniz kenarı bir şehirde. Zaman zaman ağrılarım yine oluyordu ama üzüldüğüm zamanlar çok artıyordu. Antibiyotik alınca Enbrel ilacına ara verdim sonra iğnelerim, Türkiyede bozuldu ve ben iki ay ara verdim ama elimin ve ayağımın şişleri gitti bende Almanyaya dönünce sadece MTX İ VOLTEREN hapını kullanıyordum bir de kortizon 5 mg. doktorum voltareni MTX ile kullanma dedi şimdi içmeye korkuyorum ve dr.um neden iğneyi istemediğimi sordu, kanımda demir eksikliği olunca ben kanser olmaktan korktum ve şimdi ağrılarım var ama ben kortizonu artırınca biraz diniyor ama ben kortizon kullanmak istemiyorum çünkü bir çok yan etkisi var ve yüzümü şişiriyor. Şimdi sağ kürek kemiğimde bir nokta nefes alırken de ağrıyor yere eğilemiyorum ne yapsam ağrıyor. Romatizmacı kemik dr’na oda ağrı kesici veriyor ama ben orada ne olduğunu öğrenmek istiyorum. Size en önemli sorum Enbrel iğnesini tekrar alabilirmiyim. Royma aktivesi geçen ay 6 idi ama şimdi ağrılarım artı. Bu hastalığın deprasyonla ilgisi var mı? DNA’ma bakıldı ve AİLEVİ AKDENİZ ATEŞİ çıktı. İnşallah ankaraya nisan ayında gelecem ve sizi de ziyaret edeceğim. Bilgileriniz için teşekkürler.
Sayın M. Öz; 10 yıldır Romatoid Artrit (RA) nedeniyle tedavi gördüğünüzü ve kullanılan tedaviler nedeniyle ortaya çıkan yan etkilerden rahatsızlığınızı belirtmişsiniz. Kısaca bilgi verecek olursak RA’de en sık olarak el, el bileği eklemleri, ayak bilekleri, diz ve dirsek eklemlerinde şişlik, ısı artışı, hareket tutukluğu ve ağrı olur. Eğer yeterli derecede tedavi edilmez ise eklemlerde kalıcı hasar meydana gelerek eklemde şekil bozukluğu (deformiteler) gelişir. RA tedavisinde ilk aşamada ağrı kesici ilaçlar (nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar örneğin sizin kullanmış olduğunuz Voltaren) kullanılmakla beraber bu ilaçların kalıcı eklem hasarını önleyici etkileri olmamasından dolayı en kısa sürede ikinci basamak ilaçlar ile tedaviye geçilmesi gerekir. 2. basamak ilaçlar veya hastalık seyrini değiştiren ilaçlar gurubu olarak isimlendirilen tedavi seçeneklerine dahil olan ilaçlardan Methotrexate (30 mg/hafta), Hidroksiklorakin (400 mg/gün), Salazoprin (3 gr/gün) ve Leflunomide (20 mg/gün) maksimum dozlarda kullanılır. Eğer bu ilaçların yeterli doz ve sürede kullanılmasına rağmen yeterli etki elde edilemez ise o zaman hastalarda bu ilaçların 2 veya 3 tanesinin beraberce kullanılması denenebilir. Yine bu kombinasyon tedavisi yeterli doz ve sürede kullanılmasına rağmen hastada başarılı sonuç alınamaması yani hastalığın remisyona sokulamaması durumunda ise biyolojik ajanlar ile tedaviye geçilir. Bugün için biyolojik ajan tedavisinde en sık olarak Remicade, Humira ve Enbrel kullanılmaktadır. Bu üç ilaç gurubu ile yeterli doz ve süre uygulanmasına rağmen başarılı sonuç alınamayacak olur ise yılda iki kür halinde uygulanacak bir başka tedavi seçeneği de (anti-CD20: Rituksimab=Maphtera) bulunmaktadır. Eğer Enbrel tedavisine ara verdikten sonra MTX ve diğer ilaç kombinasyonları ile hastalık kontrol altında tutulabiliyor ise tekrar biyolojik ajanlar ile tedaviye başlanmasına gerek olmayabilir. RA hastalığının depresyon ile ilişkisi yoktur ancak depresyondaki hastalarda ağrılar daha şiddetli algılanabileceği gibi, RA hastalarında da kronik hastalığa bağlı olarak depresyon gelişebilir. Size şimdilik genel bilgi olarak verebileceklerim bundan ibarettir. Saygılarımla
Bel fıtığı tanısı koyuldu hocam bana sağ bacağımda yüz üstü eğildiğimde sağ ayağım diz kapağında dışarı doğru çıkıyor ayağımı düz tutamıyorum sebebi ne olabilir teşekkür ederim.
Sayın Ömer Bey; Bahsetmiş olduğunuz şikayetinizin bel fıtığı ile herhangi bir ilişkisi yoktur. Bu nedenle en kısa sürede bir ortopedi uzmanı tarafından muayene edilmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
1986 yılında kalça sinoviti geçirdim. Voltaren ampul enjekte edilerek tedavi oldum. 1 haftadır kalçamın diğer tarafında zonklamalı hareket kısıtlaması var. Önce Voltaren tablet ve sonra 75 lik Voltaren ampul enjekte edilmektedir. ENJESİYONDAN SONRA YAKLAŞIK 12-14 RAHATIM ancak daha sonra özellikle sabah yataktan kalktıktan sonra çok ızdırabım ve hareket kısıtlamam oluyor. Çözüm nedir?
Sayın M. Kezin; 1986 yılında kalça ekleminden bir sinovit (artrit) geçirdiğinizi belirtmişsiniz. Bu dönemden sonra eğer 28 yıl kalça eklemi veya diğer eklemler ile ilgili bir başka şikayetiniz olmadı ise bu olayı yeni bir tablo olarak kabul edip, tüm tetkiklere yeni baştan girmek daha uygun olacaktır. Bu nedenle öncelikle olayın Romatolojik bir hastalığa mı bağlı olduğu yoksa kalça eklemine ait mekanik bir bozukluğun mu (dejenerasyon=kalça eklem aşınması) olduğunu anlayabilmek için bazı laboratuar tetkikleri ve kalça eklem MRI incelemesi gerekir. Elde edilecek sonuçlara göre ise bir tedavi planı yapılır. Kesin tanı konulmadan sadece deneme yanılma yöntemiyle yapılacak olan nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar (Voltaren) ile tedavi sadece tanıyı geciktirir. Saygılarımla
Hocam benim bacağım 4 sene evvel maçta sıfır açıldı ve halende sıkıntısını çekiyorum merdiven çıkınca dizimin üstünde kemik teması sesleri geliyor ağrılı bir şekilde yürüdüğümde ise kalçam da oynama oluyor röntgen çektim kalça altımda kemik oluşmuş beni çok engelliyor bunun tedavisi nasıl olur teşekkür ederim.
Sayın Hamza Bey; Kalça ekleminizde zorlanma sonucu normal eklem hareket sınırları dışında bir harekete zorlandığında bir takım hasarlar/zedelenmeler meydana gelebilir. Yapılan direkt radyografik incelemede (röntgen filmi) sadece kemik dokular ve bunların birbirleri ile ilişkileri hakkında bilgi edinilebilir ancak çevre yumuşak dokular, eklem kapsülü ve eklemi destekleyen bağlar hakkında bir fikir sahibi olunamaz. Bu nedenle benim önerim kalça ekleminin MRI ile incelenmesi sonrasında çıkacak sonuca göre bir tedavi planı çizilmesi daha uygun olacaktır. Saygılarımla
Hocam 8 yaşında kardeşimin kalp'inde delik var MINIRIN Melt (120 mg) ilacı kullanmasında herhangi bir yan etki olabilir mi kullanmaya başlamadan önce danışmak istedik en kısa zamanda cevap alırsam sevinirim
Sevgili Burcu; kardeşine hangi nedenle Minirin Melt tedavisi önerildiğini bilmiyorum ancak ilacın prospektüsünde uyarılar bölümünde “Ciddi bir kalp veya böbrek hastalığı” durumlarında dikkatli olunması gerektiği yazılmakta. Bu nedenle ilacı öneren doktorunuzla görüştükten sonra mutlaka bu ilacı kullanması gerekiyorsa o zaman öncelikle bir Pediyatrik Kardiyoloji uzmanına danışmanız uygun olacaktır.
Leğen kemiği ile kalça kemiğimin birleştiği kemik dokundukça yatarken namazda otururken şiddetlice ağrı yapıyor. İnternette okudum kemik iliği kanseri olabilir diye okudum. Çok korkuyorum. 2 aydır başladı. Hangi uzmana gideceğim. Sizinde açıklama yapmanız beni rahatlatacak. Lütfen saygılar.
Sayın Derya Hanım; Bahsetmiş olduğunuz bölge ile ilgili olarak kalça ekleminde osteoartrit (kireçlenme) veya sakroileitis (leğen kemiği eklemlerinin iltihabı) benzer şekilde şikayetlere neden olabilir. Bu nedenle Romatoloji uzmanı, Fizik tedavi ve Rehabilitasyon uzmanı veya Ortopedi uzmanı sizin şikayetleriniz ile ilgili olarak yardımcı olacaklardır. Saygılarımla
Hocam ben altmış bir yaşında her sabah Coveram 5mg ilaç alan tansiyonu kontrolde tutan, haftada en az iki gün birer saat yürüyüş yapan, ürik asidi limitin çok az üstünde, (tabi üç ay önce yapılan ölçümlere göre), mümkün olduğu kadar az et yiyen yani GUT hatalarına dokunacak her şeyden mümkün olduğu kadar kaçınan bir kişiyim, fakat 20 gündür dizlerim için glucosamin kullanıyorum, bu ilacı kullanmaya başladığımdan beri gut hastalığımın azdığını hissediyorum, acaba bu ilaç gut hastalığına dokunur mu? Bir de benim sağ ayak parmağım aşırı ağrımıyor, benim sağ elimin küçük parmağı, dayanılmayacak kadar ağrımaya başladı bu glucosamini keseyim mi ne gibi tavsiyelerde bulunursunuz teşekkürler
Sayın MB Bilgetekin; Glukozamin kullanımı ile gut hastalığı arasında bir bağlantıdan bahsedilmemektedir ancak glukozamin kullanan hastalarda bel ve boyun ağrılarına rastlandığı bildirilmiştir. Bu nedenle benim önerim ürik asit, sedimentasyon hızı ve CRP değerlerini de içeren rutin laboratuar incelemeleri sonrasında herhangi bir patoloji saptanmaz ise 10 gün süre ile glukozamin kullanımına son vermeniz ve sonucu gözlemenizdir. Eğer şikayetleriniz ortadan kalkar ise bir daha bu preparatı kullanmamanızı öneririm. Saygılarımla
7 SENEDİR İLTİHAPLI ROMATİZMAM VAR. ENDOL VE VOLTAREN KULLANIYORUM. BAZEN HAPLARI YUTMUYORUM. BU ZARARLI MI
Sayın Ali Bey; Genel bilgi olarak bahsedecek olursak halk arasında iltihaplı romatizma olarak bilinen Romatoid Artrit (RA) hastalığında en sık olarak el, el bileği eklemleri, ayak bilekleri, diz ve dirsek eklemlerinde şişlik, ısı artışı, hareket tutukluğu ve ağrı olur. Eğer yeterli derecede tedavi edilmez ise eklemlerde kalıcı hasar meydana gelerek eklemde şekil bozukluğu (deformiteler) gelişir. Sizin kullanmış olduğunuz Endol ve Voltaren nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar gurubunda olup hastalık aktivitesinin bastırılmasında ve deformite oluşumunun engellenmesinde etkili değildirler. Bu nedenle eğer kesin olarak RA tanısı konulmuş ise hastalığınızın tedavisine kesinlikle 2. basamak ilaçlar veya hastalık seyrini değiştiren ilaçlar gurubu ile devam edilmelidir. Bu ilaçlardan Methotrexate (30 mg/hafta), Hidroksiklorakin (400 mg/gün), Salazoprin (3 gr/gün) ve Leflunomide (20 mg/gün) maksimum dozlarda kullanılır. Saygılarımla
Ben lupus hastasıyım günde 2 deltacortil ve quensyl alıyorum değerim 15 hamile kalmak istiyorum ne yapmalıyım? Hocam bana yazdığınız cevap yarım kalmış testini yaptığım yerde normal değerler 0-10 arası hamile kalmama engel bir durum var mı lupus bebeğime geçer mi?
Sayın Ece Hanım; Sistemik Lupus Eritematosus (SLE) hastası olarak 10 mg/gün Deltacortril ve 200 mg/gün Quensyl kullandığınızı bildirmişsiniz. Bana yazdığınız değer muhtemelen anti-ds DNA sonucudur ve bunun normal sınırları laboratuarlara göre farklılıklar göstermektedir. Eğer normal değerler 0-10 arasında ise sizin sonucunuz hafif yükseklik gösteriyor olacaktır, buna karşılık bazı laboratuarlarda
Kolarım kapanıyor doktora gıttımde kemık yapın ağır çalışmaktan yansıyın ıkı katı yıpranmış dahamda kapanır dıkat et dmediler kolum normal acıkmıyor yardımcı olurasınız sevinirim tesekurler
Sayın Selahattin Bey; yazmış olduklarınızdan anladığım kadarıyla iki taraflı olarak omuz harekelerinizde kısıtlılık var ancak bunun nedenlerine yönelik varsa yapılmış laboratuvar tetkikleri ve radyografileri görmeden tedavi konusunda size bir öneride bulunmam mümkün değil. Saygılarımla
deposilin nicin kaldırıldı iltihaplı romatizma hastasıyım neyapmalıyım
Sayın Fatih Bey; bir süredir piyasada Deposilin ve muadilleri ile ilgili sıkıntılı bir durum var. Benim önerim bu ilaçların temini yönünden Türk Eczacılar Birliğinden (TEB)yardım istemenizdir. Eğer reçeteniz ile başvurursanız size ilacı temin ederler. Sayglarımla
Merhaba hocam yaptırdığım kan testleri sonuçları aşağıdaki gibi Dr lupus teşhisi koydu ve ilaca başladı. Bu testler bu tanıyı koymak için yeterli mi (2 yıldır süren eklem (el) ağrılarım şişliklerim var sağ bacağımda ağrı ve şişlik şikayetiyle gittim. Göz kuruluğu da var) *SEDİMANTASYON 21 mm, ürik asit 4,2 mg/dL, CK 871 U/L, RBC 4,36, HGB 12,6 MCHC 31,2 CRP 0,345 RF 9,94 ANA ++ POZİTİF 1/320 anti ccp
Sayın Dilek Hanım; Sistemik Lupus Eritematozus (SLE) tanısı koyabilmek için bazı tanı kriterleri önerilmiştir ve bu 11 kriterden 4 tanesini bulunduran hastalarda SLE tanısı konulabilmekte ve tedaviye başlanmaktadır. Sizin bana bildirmiş olduğuz kriterler SLE tanısını koyabilmek için yeterli değildir. ANA normal kişiler de dahil olmak üzere pek çok hastalık veya durumda pozitiflik gösterebilmektedir. Bu arada göz kuruluğu (Keratokonjunktivitis Sicca) vakalarında da ANA (+) olabilmektedir. Bana vermiş olduğunuz bilgiler ile size daha fazla bir değerlendirmede bulunmam mümkün değil. Saygılarımla
Merhaba hocam, ben 6 yıldır romatoid artrit hastasıyım. Metotreksat, salazoprin, plaquenil ve deltacortril kullandım. Bir süre ara verip tedavi ile hamile kaldım. Hamileliğim boyunca prednol kullandım. Şimdi tekrar tedavime başladım ama metotreksat yerine Arava kullanıyorum. Doktorum biyolojik tedaviye geçmeliyiz diyor ama ben istemiyorum yan etkilerinden dolayı. Ağrılarım çok fazla bebeğime bakamıyorum. Aynı zamanda hipotroid hastasıyım. Başka bir tedavi yöntemi önerir misiniz.
Sayın S. Aslan; Hamilelik sonrasında eski tedavinize neden yeniden başlanmadığını anlayamadım. Bana göre halen kullanmış olduğunuz Arava size yeterli gelmemektedir. Bu nedenle yeterli doz ve kombinasyonda 2. basamak tedavi ilaçları ile yeniden izlenmeye başlanmanız ve ancak bu izlem süresi sonrasında hastalık aktivitenizin baskılanması yönünden yeterli cevap alınamaz ise Biyolojik ajanlar ile tedavi seçeneğine geçilmesi daha uygun olacaktır. Saygılarımla
Hocam bundan 6 yıl önce ayak başparmağım şişmesi neticesinde tahlillerde gut teşhisi kondu, Perhizime dikkat etmeme rağmen her yıl Aralık Ocak veya Şubat aylarında ayak baş parmağımdan atak başlıyor ve diz kapağıma çıkıyor ve yirmi gün yürüyemiyorum artık korkulu rüyam olmaya başladı ne yapmam gerekiyor.
Sayın N. Ayhan; Kandaki ürik asit seviyesinin yükselmesine bağlı olarak eklem ve dokularda ürik asit kristallerinin çökelmesi ve bunun sonrasında vücutta ürik asit kristallerine yönelik bir inflamatuvar cevabın başlamasıyla ortaya çıkan tabloya “Gut hastalığı” denilmektedir. Gut hastalığının tedavisi iki ana bölümde incelenebilir: 1) Akut atağın ortadan kaldırılması, 2) Bundan sonra yeniden ortaya çıkabilecek atakların engellenmesi. Akut Gut Atağı”nın tedavisinde geleneksel olarak Kolşisin önerilmektedir ancak son zamanlarda çıkan etkili ve kuvvetli nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar ile de akut gut atağı tedavisi yapılmaktadır. Burada önemli olan nokta hangi ilacın daha etkili olacağı değil, ilacın atak başladığında mümkün olan en kısa sürede başlanmasıdır. Akut atak ortadan kaldırıldıktan sonra bunu takip edebilecek atakların engellenmesi için kan ürik asit seviyesini düşüren ilaçlar ile tedaviye başlanmalıdır. Burada hedeflenen değer yaklaşık 5 mg veya altıdır. Bu seviyelerde ürik asit kanda erimiş halde kalır ve dokularda depolanmaz. Yapılan çok sıkı diyet ile kandaki ürik asit seviyesinde en fazla 1 mg düşme meydana gelebilmektedir, bu nedenle tek başına diyet yeterli değildir. Gut hastalığının tedavisinde ürik asit yapımını azaltıcı (Allopürinol=Ürikoliz) veya ürik asit atılımını arttırıcı (Probenecid=Benemid) ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlardan hangisinin kullanılacağı hastanın yaşı, kandaki ürik asit yüksekliğinin nedeni ve böbrek fonksiyonlarının durumuna göre değişiklik gösterir. Ürikoliz’in günlük kullanım dozu 300 mg’dır, eğer yeterli cevap elde edilemezse ve kontrendikasyon da yoksa Benemid tablet ile kombine olarak kullanım denenmelidir. Bu ilaçların akut gut atağı tedavisinde etkisi yoktur, hatta tedaviye başlandığında akut atak nedeni bile olabilirler. Hastaların kandaki ürik asit seviyesini düşürücü tedavi altındayken akut atak geçirmelerini önlemek için aynı zamanda kolşisin de kullanmaları (Colchicum Dispert 0.5 mg 1x1/gün) gerekir. Bu ilaçları beraber kullanırken yan etkileri yönünden daha dikkatli olunmalı ve periyodik kontrollere gidilmelidir. Saygılarımla
Hocam ben 7- 8 yıldır iltihaplı romatizma hastasıyım çok şükür durumum iyi yaşım 25 evliyim çocuk düşünüyoruz çocuğum için nasıl bir önlem alabilirim. Yardımcı olursanız sevinirim
Sayın S. Yılmaz; Halk arasında iltihaplı romatizma olarak bilinen Romatoid Artrit (RA) hastalığının tedavisinde kullanılan ilaçların pek çoğunun çocuk yapma/hamilelik aşamasında kesilmesi gerekir. Bu nedenle hangi ilaçları kullanıyorsanız sizi takip eden doktorunuzla bu konuda görüşmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
Hamile kaldığımdan şüpheleniyorum dişim ağrıyor ağrı kesici içsem bişey olur mu?
Sayın Gülşah hanım; içinde parasetamol bulunan ağrı kesiciler hamilelik döneminde de kullanılmış ve herhangi bir yan etki bildirilmemiştir. Saygılarımla
Merhaba Hocam Bir hafta kadar önce sol ayak başparmağımda hafif ağrı başladı. Yaşım 34 Kesik kesik ağrıyor. Yürürken filan bazen ağrının gelip gittiğini fark ediyorum. Abimde iltihaplı romatizma vardı. Haftada kendi kendine birkaç küçük iğne vuruluyor. Tam adını bilmiyorum. Acaba benimkide aynı olabilirmi. Nette biraz araştırdım.Şeker hastalığı olabilir diyo, Birde gut hastalığı diyor ki onun olması içinde alkol kırmızı et ve sakatat yenmesinden olabilir diyor. Ben alkol hiç almadım, kırmızı eti kurbandan kurbana yiyorum, sakatatı yılda en fazla iki üç kez yemişimdir. Sigara içmiyorum, geceleri ayaklarım biraz yanıyor bir kaç gündür. Pek ilaç kullanan biri değilim çok nadirdir. Vermidon filan. Ders çalışıyorum ve genelde oturuyorum. Ama köyde olduğumdan çokta çalışıyorum ve hareketli bir yapım var. Yalnız geçen hafta biliyorsunuz çok soğuktu iki gün gündüzleri çok fazla soğukta dolaştım. Soğuk gözlerime bile vurmuştu ağrıdı. Kafamın ve boynumun da bir hayli soğuk rüzgara maruz kaldığını belirtmek isterim. Sizce sebep ne olabilir yardımcı olursanız çok sevinirim
Sayın Turgay Bey; ayak bileği ve parmaklardaki ağrıların çok farklı nedenleri olabilir örneğin mekanik nedenler, infeksiyöz nedenler, metabolik nedenler, romatolojik nedenler, dejeneratif nedenler gibi. Bütün bu nedenler arasında ayırıcı tanı yaparak asıl nedeni bulmak ve ona yönelik tedavi uygulayabilmek için öncelikle muayene olmanız ve daha sonra düşünülen hastalık guruplarına yönelik o bölgenin görüntülenmesi ve bazı spesifik laboratuar tetkiklerinin yapılması gerekir. Tek başına sizin anlattıklarınıza göre bir tahminde bulunmak sizin yanlış yönlendirilmenize neden olabilir. Bu nedenle benim önerim öncelikle bir FTR veya Romatoloji uzmanına muayene olmanızdır. Saygılarımla.
Hocam yaşım 16 yaklaşık 1.5 yıldır JRA teşhisi ile tedavi gördüm. El, ayak, diz, kalça, omuz, dirsek eklemlerimde şiddetli ağrılar oluyor. Bu ağrılar o eklemde 2 günden fazla sürmüyor 2 gün sonra başka ekleme geçiyor. Bu ağrılar arasında en fazla kalçamdaki ağrıdan rahatsız oluyorum. Gittiğim en son doktor JRA tanısının yanlış olduğunu düşünüyor. Yapılan tahlillerde ASO 376 CRP 14.5 Sedimantasyon 30 RF 76 çıktı. İleri tetkiklerde kemik sintigrafisi, hematoloji, kardiyoloji, göz, ppd testleri yaptırdık. Bu testlerin sonucunda şikayetlerimle ilgili doktorlar bir karar veremediler. Doktorumuz gezici artrit olabileceğini düşünüyor. Hocam sizce benim rahatsızlığımın tam adı nedir ve kesin sonuç hangi tahlil ve testlerle belirlenir? Beni bu konuda aydınlatırsanız çok memnun olurum. Saygılarımla
Mehmetcan; Bana anlatmış olduğun şikayetler ve bildirmiş olduğun kan tahlillerine göre senin hastalığın muhtemelen Juvenil Kronik Artrit (JCA) / Juvenil Romatoid Artrit (JRA). Bu iki farklı teşhis gibi gelse de aslında aynı hastalığın ABD ve Avrupa ülkelerindeki isimlendirmesidir. Burada önemli olan nokta hangi ismin kullanılacağı değil, bir an önce uygun tedavinin başlanmasıdır çünkü tedavinin gecikmesi veya yetersiz tedavi durumlarında eklemlerde deformiteler, erken dejenerasyon (kireçlenme), büyüme ve gelişme gerilikleri ile birçok diğer komplikasyon ortaya çıkarak sakatlıklara neden olabilir. JRA/JCA’de 16 yaşından sonra erişkinlerde kullanılan ilaçlar ile tedavi edilir. Bu nedenle bana bildirmiş olduğun lab. sonuçlarını da göz önüne alarak sende bir an önce uygun tedavinin başlanması gerekir.
Hocam merhabalar benim 2010 yılında her iki uyluk kemiğimde başlamak üzere vücudumda kaşıntılarım oldu. Biyopsi alındı sonucu: vaskülitsiz ürtiker denildi. Ardından el ve ayak eklemlerimde ağrı ve şişlik başladı, gündelik işlerimi yapamaz duruma gelmiştim romatoloji uzmanına gittim bende ANA ANTİ DNA ELİZA TAM KAN SAYIMI SEDİMANTASYON ve tüm tetkiklerimi istedi hepsi negatif çıktı. Benden SLE den şüphelendiğini söyledi deltacortril e başladı 1 hafta kullandıktan sonra şikayetlerim tamamen geçince yavaş yavaş bıraktım bir daha da yaşamadım. Ancak bundan 3 ay önce şikayetlerim başladı öncelikle yaşadığım stres sonrası ürtikerim başladı ardından eklemlerim tutuldu tekrar aynı dr.uma gittim benden sedimantasyon ana anti dna ve diğer tetkiklerimi istedi sedimim yüksekti albümin çok az oranda (alt sınırdan biraz aşağı) düşüktü ana tahlilim hafif (artı) tekrar sle şüphelendi yine sonuç yok tekrar deltacortrili 1 hafta kullanınca geçti. Şuan da aynı şikayetim var yalnız bu defa önce genital bölgemde kaşıntı başladı mantar oldum diye antifungal ilaçlar kullandım geçmedi hemen ardından ürtikerim başladı sonrasında boğaz ağrımla beraber eklem şikayetlerim başladı hepsi 1 hafta içinde oldu yine dosyamla beraber dr.uma gittiğimde benim lupus hastası olduğumu ancak (bu arada ateşim yok yorgunluğum yok malar raşım yok yani belirgin şikayetlerim yok)diğer hastalardan şikayetlerim konusunda farklılık gösterdiğimi benim %30 hasta diliminde bulunduğumu söyledi hocam sizin fikriniz nedir teşekkürler
Sayın Ebru Hanım; Sistemik Lupus Eritematosus (SLE), vücutta çok sayıda organ sistemini tutabilen ve insanın kendi dokularına karşı antikor oluşumu ile karakterize romatolojik bir hastalıktır. Bu hastalıkta en önemli nokta erken dönemde doğru teşhisin konulabilmesidir. Bunun içinde sizin de belirtmiş olduğunuz gibi bazı tanı kriterleri öne sürülmüştür. Bu kriterleri yeterli sayıda taşıyan hastalarda SLE tanısı konulur ve bundan sonrada tutulan organ sistemlerine yönelik olarak spesifik tedaviye başlanır. Sizde sadece ürtiker türü cilt döküntüsü bulguları ile SLE tanısını koymak çok mümkün değil, bunun yanında bazı otoantikorların da (en azından anti-ds-DNA yüksek olması) bulunması gerekir. Sizi muayene etmemiş olmakla beraber bana anlatmış olduklarınız bana bir “ürtikerial vaskülit” tablosunu düşündürmekte, bu nedenle benim önerim cilt döküntülerinin yeni başladığı dönemde taze cilt lezyonlarından cilt biyopsisinin tekrarlanmasıdır. Eğer patolojik olarak tanı kesinleşir ise de o zaman olayın tetikleyici faktörlerinin araştırılması gerekir. Bu aşamada görmeden daha fazla fikir yürütmek mümkün değil. Saygılarımla
Doktor bey ben 21 senedir RA hastasıyım şimdi metoart iğnesi ve rantudil kullanıyorum. Sol kalçamda şiddetli ağrım oluyor kalçamda deformite oluştu ben ameliyat olmaktan korkuyorum beni ameliyat konusunda aydınlatır mısınız teşekkürler
Sayın Ayla Hanım; Halk arasında iltahaplı romatizma olarak tanımlanan Romatoid Artrit (RA) hastalığında en sık olarak el, el bileği eklemleri, ayak bilekleri, diz ve dirsek eklemlerinde şişlik, ısı artışı, hareket tutukluğu ve ağrı olur. Eğer yeterli derecede tedavi edilmez ise eklemlerde kalıcı hasar meydana gelerek eklemde şekil bozukluğu (deformiteler) ve dejeneratif osteoartrit (kireçlenme) gelişir. Muhtemelen sizin kalça ekleminizde de RA bağlı olarak dejenerasyon (koksartroz) gelişmiş. Bu tür hastalarda ilaç tedavisi ve uygulanan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon uygulamalarına rağmen hastanın şikayetleri azalmaz ise ve günlük yaşa aktivitelerini kısıtlayacak hale gelir ise yapılması gereken kalça eklemine protez uygulanmasıdır. Burada eklemin durumuna göre total kalça protezi veya diğer formlardan birisi seçilebilir. Başarılı bir total kalça protezi operasyonundan sonra tekrar eski günlük yaşamınıza dönmeniz en fazla 8-12 hafta zaman alır, bu nedenle eğer konservatif tedavi yöntemlerinden (ilaç ve FTR programları) sonuç alınamadıysa daha fazla beklememenizi öneririm. Saygılarımla
MİNİRİN MELT PİYASADAN KALKTIMI? KALKTIYSA YERİNE NE KULLANILABİLİR?
Sayın Pınar Hanım; ilacın hangi doz ve formunu kullandığınızı bilmiyorum ancak nazal spray formu yerine doktorunuza danışarak desmovital % 0.1 nazal spray kullanabilirsiniz. Saygılarımla
Bende Herediter Sensorimotor Nöropati, ayrıca sol ayaktan pes cavus ameliyatı oldum. 30 derece skolyozum var. Engelli raporu alabilir miyim.
Sayın M. Çetin; hastalıklarınız nedeniyle yapılacak muayene sonrasında nöropati ve skolyoz hastalıkları sonrasında hangi oranda bir fonksiyon kaybına uğradığınız hesaplanarak hakkınızda Sağlık Kurulu tarafından karar verilir. Saygılarımla
Hocam, 2 ay önce ayağım burkuldu, normal hayatıma devam ettim, ancak 15 gün sonra ağrı artınca Dr gidip MR çektirdim, MR sonucu aşağıdadır, 9 Kasım'dan beri dinlenmekteyim, ancak tam bir düzelme daha olmamıştır, bu süreç normalmidir ? Tibiotalar, fibulotalar, kalkaneotalar eklemlerde effüzyon artışı izlendi. İntertarsal eklemlerde hafif effüzyon artışı mevcuttur. Anterior talofibuler ligamanda parsiyel yırtık ile uyumlu sinyal artışı ve diffüz kalınlaşma gözlendi. Tibialis posterior, fleksor hallusis longus ve digitorum longus tendonları çevresinde tenosynovit ile uyumlu effüzyon artışı mevcuttur. Peroneus longus ve brevis tendonları çevresinde tenosynovit ile uyumlu effüzyon artışı izlendi. Talus korpus distalinde plantar kesimde, tibia alt uçta medial malleol lokalizasyonunda, talar dom posterolateralinde T1 A'da izo, T2 A ve STIR incelemelerde hiperintens medüller kemik iliği ödemi izlendi. Deltoid ligamanda grade 1 sprain ile uyumlu sinyal artışı ve minimal kalınlaşma gözlendi. Kalkaneotalar eklem posterior komşuluğunda reses düzeyinde effüzyon artışı mevcuttur. Medial kuneiform kemik plantar kesimde yaklaşık 5x3.5mm boyutlarında T1 A'da hipo, T2 A'da hiperintens intraosseöz ganglion kisti ile uyumlu oluşum izlendi. Ayak bileği lateral malleol lokalizasyonunda cilt-cilt altı yumuşak dokularda ödeme sekonder kalınlaşma ve fasyalar arasında minimal effüzyon izlenmiştir. Ayak bileği posteriorunda aşil tendon anterior komşuluğundaki yağ planlarında ödem ve fasyalar arasında minimal effüzyon artışı gözlendi. Ayak plantar kesimde kalkaneus ve plantar fasya komşuluğundaki cilt altı yumuşak dokularda hafif ödem gözlendi. Aşil tendonu, diğer ekstensör ve fleksör tendon yapıları normal kalınlık ve sinyal özellikleri ile izlendi. Arka grup ligamanlar interosseöz ligaman normal olarak görüldü. Talofibular ve subtalar eklem ilişkileri doğaldır. Diğer kemik yapılarda patolojik sinyal değişikliği görülmedi. Adale grupları doğaldır.
Sayın Sevgi Hanım; geçirmiş olduğunuz ayak bileği travması sonrasında MR raporundan anlaşıldığı kadarıyla ayak bileğinde eklemi destekleyen bağlardan birisinde kısmi yırtık gelişmiş. Bu travma sonrasında yapmanız gereken soğuk uygulama, eklemin istirahat ettirilmesi (yarım alçı/atel uygulanması) ve nonsteroid antiinflamatuvar ilaç kullanılmasıydı. Bu şekildeki bir eklem istirahati ile daha hızlı ve düzenli bir doku iyileşmesi sağlanabilirdi. Ancak olayın üzerinden 2 ay süre geçmiş olması nedeniyle bu uygulamaların çok faydası olacağını düşünmüyorum. Yine de bir süre neopren bir ayak bilekliği ve 1 kür nonsteroid antiinflamatuvar ilaç denenmesinin ve ortaya çıkaracağı etkinin gözlenmesinin yararlı olacağı kanısındayım. Saygılarımla
2 seneden beri ayak parmaklarımda morarma var doktora gittiğim zaman gut hastalığı demişti. Sonra pamuklu çorap aldım ayakkabılarımı değiştirdim yine bir faydası olmadı şuan hala parmaklarım mor. Bana yardımcı olun.
Sayın Eda Hanım; Gut hastalığında kandaki ürik asit seviyesinin yükselmesine bağlı olarak eklemler de dahil olmak üzere vücudun pek çok dokusunda ürik asit kristalleri birikir ve depolanma yerine göre semptomlara yol açabilir. Eklemlerde depolanmasıyla ortaya çıkan inflamatuvar reaksiyon sonrasında akut gut atağı tablosu gelişir. Ancak akut gut atağında atak döneminde eklemde şişlik, kızarıklık ve şiddetli ağrı olurken, morarma çok sık rastlanan bir görünüm değildir. Ayrıca atak sonrasında bu renk değişikliği devam etmez. Bu nedenle şikayetlerinize yönelik bir de damar cerrahisi uzmanı tarafından değerlendirilmenizi öneririm. Saygılarımla
Yaklaşık 6 yedi aydır geceleri ellerimde ağrı ve sabahları ellerimde tutulma tarzında ağrılar oluyor. Ağrıların başladığı dönemde yüz felci geçiriyorum sanmama sebep olan yüzümün bir yarısında karıncalanma ve elektriklenme ve kızarma oldu. Yaklaşık 9 aydır saçlarımda çok büyük oranda dökülme oldu. Saçlarım daha evvel kalın telli kıvırcık iken, şimdi çok ince ve düz bir yapıda. 5 ay evvel 400 romatizma hastalığı testi ve gen testi yapıldı ve test sonuçlarım tamamen temiz çıktı ama vücuda D vitamini magnezyum ve kalsiyum değerlerinde çok ciddi eksiklikler olduğu tespit edildi. Bununla beraber MR testi ve boynuma bakıldı, hepsi temiz, nörolog baktı karpal tünel sendromu da olmadığı söylendi. Soruma gelince bu bir romatizma hastalığı mı, romatizma hastalığı ağrıları dönem dönem tekrarlayan ağrılar değil midir, bu kadar uzun aralıksız seyreder mi. Bu ağrılar ve saçımdaki dökülme beni çok mutsuz ediyor. Bana yardımcı olursanız çok sevinirim.
Sayın Y. Yazar; bu yazmış olduğunuz şikayetler bazı romatolojik hastalıklarda görülebileceği gibi, romatoloji dışı bölümlerin hastalıklarında da ortaya çıkabilir. Hangi kliniklerde muayene olduğunuzu ve size hangi testlerin yapıldığını (400 romatizma hastalığı testi ???) bilmiyorum ancak sizin şikayetleriniz daha ayrıntılı bir inceleme gerektiriyor. Saygılarımla
2 aydır bacaklarımda kuru kaşıntı ve bacaklarımda şiddetli ağrılar var, güç kaybı oluyor ayakta durmakta zorluk çekiyorum ne yapmalıyım teşekkürler
Sayın H. Topal; bu ağrı şikayetleriniz için öncelikle muayene olmanız gerekmektedir. Muayene sonrasında rutin kan tetkikleri yanında bazı romatolojik tarama testlerine bakılması gerekir. Eğer bunlarda bir patoloji saptanacak olur ise o zaman spesifik tanıya yönelik daha ileri tetkiklerin yapılması gerekebilir. Benim şu aşamada size daha fazla yardımcı olmam mümkün değil. Saygılarımla
Selam deposilin 1.2 flakon ilaç bildiğim kadarıyla piyasadan kalıdırılmış olup ssk reçete satışı bulunmuyormuş şuan. Peki bu ilaca birebir eşdeğer bir ilaç bulunuyormu.İyi çalışmalar. Sevgiler..
Sayın Taner bey; Piyasada bulunmayan Deposilin 1.2 muadili olarak Penadur LA 1.2 flk, Benzapen LA 1.2 flk, Pentin LA 1.2 flk kullanılabilir. Saygılarımla
ben şögren hastasıyım ramotolojiden randevu alamadığım için fiziğe aldım acaba şu tahlilleri yaptırıyormu çünkü rapor çıkartmam gerek SORUMU hemen cevaplarsanız sevinirim çünkü yarın dr gideceğim SAYIN DR BEN İDRAR, KAN SAYIMI, CRP, AC, AS, ÜRE, KERATİN TAHLİLLERİNİ FİZİKTE YAPTIRABİLİRMİYİM LÜTFEN HEMEN CEVAPLARSANIZ MEMNUN OLURUM
Sayın Y.R. Bilgindil; Sjögren Sendromu nedeniyle hangi tahlilleri yaptırmak istediğinizi ve hangi ilaçları kullandığınızı bilmeden Fizik Tedavi kliniğinde bunların yaptırılabilmesi veya o ilaçlar ile ilgili olarak size rapor çıkartılabilmesi konusunda bir yorumda bulunamam. Saygılarımla Bu yazmış oduğunuz tetkikler eğer hastahane laboratuvar imkanları müsait ise tüm klinikler tarafından istenebilmektedir.
Hocam merhaba, yaklaşık bir yıl önce sağ ayak bileğimin üst oynak bölümünü şiddetli bir şekilde çarptım. Hemen doktora gittim. Filmim çekildi kırık veya çatlağa rastlanmadı. Ayak merhemi, ayak bilekliği ve istirahat önerildi. 4 ay kadar merhem ve bilekliği kullandım fakat ağrım geçmedi. Sonra tekrar doktora gittim MR istendi ve çekildi. Ayak bileğimde ödem tespit edildi tekrar merhem ve bileklik önerildi, kullandım 3 ay sonra tekrar MR çekildi ve 23x14 mm’lik ödemin 20x11 mm’ye düştüğü görüldü ve bileklik kullanmaya devam edip 1 yıl sonra kontrole gelmem söylendi fakat ağrılarımda azalma olmadı. İşim gereği ayakta çalışmaktayım. Ne önerirsiniz. Birinci ve ikinci MR sonucum aşağıdadır teşekkürler. MR-1-Navikular kemik distal-lateral kesiminde eklem yüzeyinde düzensizlik, subkondral kemikte fibrozis-nekroz ve yaklaşık 23x14 mm lik medüller ödem dikkati çekmektedir.(osteonekroz?) Mr-2-Navikular kemik distal-lateral kesiminde eklem yüzeyinde düzensizlik, subkondral kemikte 5 mm kalınlığında fibrozis ve yaklaşık 20x11 mm lik medüller ödem dikkati çekmektedir.
Sayın M. Söğüt; 1 yıl önce geçirdiğiniz travma sonrasında ayak ağrısından bahsetmişsiniz. Normalde basit yumuşak doku travmaları soğuk uygulama + eklem/doku istirahati + nonsteroid ilaç tedavisi ile en fazla 2-3 hafta içerisinde tamamen düzelir. Eğer bu sürelerden daha uzun süre geçmesine rağmen bir düzelme görülmez ise bir komplikasyon gelişmiş demektir ve daha ileri tetkik gerekir. Osteonekroz herhangi bir nedenle kemik dokusunun beslenmesinde/kanlanmasında bir bozukluk olursa kemik dokusunda meydana gelen hasara denir. Kesin tanısı konulduktan sonra farklı bölgelere göre farklı tedavi yöntemleri vardır. Sizin durumunuzda ilk MRI’da “osteonekroz” düşündüren bulgular olmakla beraber ikinci MRI’da bunlardan bahsedilmemesi akıl karıştırmakta. Bu nedenle benim önerim farklı bir merkezde (örneğin bir Üniversite hastanesinde) 3. MRI çektirilerek diğer 2 tanesi ile beraber aynı doktor tarafından olayın seyrinin incelenmesidir. Bunun sonucunda konulacak kesin tanıya göre tedaviye geçilebilir. Saygılarımla
Hocam 3 ay önce bileğimi futbolda burktum ve gittim doktorlar üzerine sağ ayak bileğimde ödem meydana geldiğini söylendi. İlaç falan geçmedi ne yapmamı tavsiye edersiniz.
Sayın R. Laçin; ayak bileğinde yumuşak doku zedelenmesi sonrasında ortaya çıkan şikayetlerin 3 ay süre ile devam etmesi çok olağan değildir. Bu nedenle en kısa sürede MRI incelemesi sonrasında olayın gerçek nedeni ortaya konulur ise tedavisini planlamak daha kolay olacaktır. Saygılarımla
Merhaba benim şikayetim sağ ve sol omuzlarımda şiş gibi yayılan ağrılarım oluyor, nefes almamı zorluyor uzanınca sanki ağzımdan içeri oklava sokuyorlar gibi oluyor, şiş gibi dağılıyor şiş gibi geri çekiliyor sıcak iyi geliyor. Bu ağrılarım yılda belki bir belki iki kez oluyor ama geldimi beni mahvediyor. Sedim 50 lere çıkıyor ve crp yükseliyor ama doktorlar teşhis koyamadılar yardımcı olursanız sevinirim.
Sayın H. Yel; her ne kadar sizi genel bir muayeneden geçirmeden kesin bir şey söyleyemek mümkün olmamakla birlikte, bana anlatmış olduğunuz şikayetler ve sedim ile CRP değerlerinde yükselme olması ilk olarak aklıma Seronagetif Spondilartropatiler gurubundaki hastalıkları getirmekte. Seronegatif Spondilartropatiler” denilince bu teşhis ana başlığı altında 6 hastalık incelenebilir. 1) Ankilozan Spondilit 2) Reaktif artrit (veya Reiter sendromu) 3) İnflamatuvar barsak hastalığına bağlı olarak gelişen artropatiler 4) Psöriatik (Sedef hastalığı) artrit 5) Undiferansiye spondilartropatiler 6) Juvenil kronik artrit. Bu hastalıkların bazı ortak özellikleri bulunmaktadır, örneğin bu hastalarda omurga eklemlerinin inflamasyonu yanında değişik oranlarda radyografik olarak sakroiliak eklemlerde de (leğen kemiği eklemleri) inflamasyona rastlanır, daha sık alt ekstremitede olmak üzere periferik eklemler asimetrik olarak hastalığa yakalanırlar, RF (romatoid faktör) negatif’dir ve hastaların gözlerinde inflamasyona (uveitis) rastlanabilir. Seronegatif Spondilartropatiler başlığı altında incelenen hastalıkların hepsinde değişik oranlarda HLA-B27 doku gurubu ile ilişkileri saptanmıştır. Hastalığın teşhisi konulduktan sonra ilk olarak analjezik nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar ile tedaviye başlanır. Eğer bu gurup ilaçlar ile yeterli seviyede etki elde edilemez ise Salazoyrine 3 gr/gün maksimum doza kadar veya Methotrexate 30 mg/hafta doza kadar hastalara verilebilir. Bunlar dışında etki elde edilemeyen bazı seçilmiş vakalarda Leflunomid (Arava) tedavisi denenebilir. Tüm bu ilaçların kullanılmasına rağmen sonuç alınamayan hastalarda ise biyolojik ajanlar (İnfiximab, Etanercept, Adalimumab) ile tedavi seçeneğine geçilir. Sizin durumunuza gelince, bu anlatmış olduklarımın doğrultusunda incelemeler yapılacak olursa bir sonuca ulaşılacağını düşünüyorum. Saygılarımla
Sizlere sorum şu: CRP 48 yükselmiş ağrıdan duramıyorum bunun kesin tedavisi var mı varsa bana bilgi verir misiniz. Telim 0535………
Sayın A. Abak; Vücutta herhangi bir dokuda hasar meydana geldiği zaman çok sayıda sistemik ve metabolik değişiklik meydana gelir. Bu değişikliklerin tümüne akut faz cevabı denilir. Bu akut faz cevabını ortaya çıkaran uyarandan sonraki 2-3 gün içerisinde serum CRP değerleri yükselir ve bu yükselmenin derecesi meydana gelen doku hasarı/inflamasyonun derecesi ile doğru orantılıdır. Hafif, orta ve belirgin derecede CRP yükselmesine neden olan pek çok hastalık gurubu vardır ancak sizi daha fazla akıl karışıklığına sevk etmemek için bunları yazmıyorum. Benim önerim bu CRP yüksekliğinin nedeninin araştırılması için en kısa sürede bir romatoloji hekimine muayene olmanızdır. Saygılarımla
Rapor sonucuna göre "Sağda sakroiliak ekleme komşu sakral ve iliak yüzde subkondral fokal erozyon alanı izlenmiştir. L5 vertebrada solda belirgin olmak üzere sakralizasyon izlenmiştir. Sakrumda sol S1 ve solda belirgin bilateral S2 kökler çevresinde nöral foramen içerisinde ve presakral alanda lokalize en geniş yerinde çapı 2 cm olarak ölçülen perinöral kist ile uyumlu oluşumlar izlenmiştir" yazmaktadır. Sizce ifadelerden ne anlamam gerek ve nasıl tedavi olurum. Tam anlamı ile iyileşirmiyim. Saygılarımı sunuyorum.
Sayın Ö. Doğan; Hangi şikayetler ile doktora başvurduğunuzu bilmiyorum ancak MRI sonucuna göre 5. bel omurunuz doğuştan leğen kemiğiniz ile birleşmiş. Bu çok nadir rastlanan bir anomali değil (transizyonel vertebra oranı yaklaşık % 3-5 kadar) ancak özellikle bazı hastalarda şiddetli bel ağrılarına neden olabilir. Perinöral kistler MRI gibi ileri tetkik yöntemleri kullanılmaya başlandıktan sonra tespit edilmeye başlanan basit kistlerdir ve genellikle bir klinik önemleri yoktur. Sonuç olarak leğen kemiği eklemlerinin iltihabı (sakroileitis) olmadıktan sonra verilecek uygun tedavi ile şikayetlerinizin ortadan kalkması mümkündür. Saygılarımla
tşkr ederim hocam. Şimdi herhangi bir teşhis yokken, biz verdiği bu ilaçlarla devam ederek beklemeli miyiz romatoloji uzmanına mı gitmeliyiz. Bir de crp 45 hocam ne yapılmalı. Saygılar.
Sayın Murat bey; babanızın şikayetleri ile ilgili olarak en kısa sürede altta yatan başka bir hastalık ihtimalinin araştırılması için bir romatoloji uzmanına başvurmanız uygun olacaktır. Saygılarımla
Merhaba. Ben 29 yaşındayım benim 2 gündür bacaklarımın üst tarafı ağrıyor bugünde sol dizimde cansızlık oluştu sanki beni taşıyamıyor ama dizimde ağrı yok. Sağ bacağıma yüklenmek zorunda kalıyorum. Neden ve ne olmuş olabilir acaba yardımcı olursanız çok sevinirim. Şimdiden teşekkür ederim.
Sayın Emine hanım; sizin durumunuzda en önemli nokta şikayetlerinizin gerçekten güçsüzlük mü olduğu (yani muayenede objektif olarak gerçekten kuvvet kaybının saptanması) yoksa güçsüzlük hissi mi olduğunun anlaşılmasıdır. Eğer muayenede gerçekten güçsüzlük saptanacak olursa 29 yaşında bir bayan hastada o zaman çok sayıda ileri tetkik yöntemine başvurmak gerekecektir. Olay sadece bir güçsüzlük hissinden ibaret ise o zaman birkaç günlük istirahat ve biraz multi-vitamin takviyesi ile sorun çözümlenebilir. Benim önerim öncelikle bir doktora muayene olmanızdır. Saygılarımla
Merhabalar. Babamın yaklaşık 10 gündür iki el bileğinde, iki omuzunda ve kalçada ağrı, tutukluk vardı. Bugün fizik doktoruna gitti. 8 tüp kan alıp test yapmışlar ve sonuçlardan crp 1. 45 çıkmış. 10 gün kadar sizi gözlemleyeceğim deyip rantudil 60 mg, deltacortril 5 mg, rabiza 20 mg, cabrol 400 mg ilaçlarını yazıp göndermiş. Ağrıları çok fazla ve oturup kalkarken çok zorlanıyor. Hem hastalığının ne olduğu hakkında (iltihaplı romatizmamı başka bir şey mi) hem de tedavisi hakkında bilgimiz yok. Ne tavsiye edersiniz hocam. Babamın yaşı 65. Şimdiden teşekkürler, saygılar.
Sayın Murat Bey; babanızın el bileklerinde, omuz ve kalça çevresindeki ağrılardan bahsetmişsiniz. 60 yaş ve üzerinde bu tür eklem şikayetleri ile başvuran hastalarda diğer olumsuzlukları ekarte edebilmek için çok sayıda ileri tetkik yapılması gerekir. Eğer bunların sonucunda herhangi bir anomali saptanamaz ise Romatoid Artrit (Halk arasında iltihaplı romatizma denilen hastalık), Polymyalgia Rheumatica veya başka bir romatolojik hastalık arasında ayırıcı tanı yapılmaya çalışılarak buna göre tedavi planlanır. Bu nedenle benim önerim ileri yaşta başlayan böyle bir hastalıkta daha ileri incelemelerin yapılmasıdır. Saygılarımla
Hocam ben 30 yaşındayım. Diz topuk bacak ağrılarım var hareketlerimde yavaşlama 12 yaşında engelli bir kızım var rutin yaşantım çok yoğun ve ağır geçiyor. Ağrılarımı buna bağlıyordum. Ağrılar çoğalınca doktora gittim bütün tahlillerim iyi çıktı romatolojiden de tahlillerim iyi çıkmasına rağmen yağmur yağmadan önce şiddetlenen ağrılarım var bazı romatizma çeşitleri kanda görünmediği de oluyor mu? Aile hekimine gittim ve bana ayda bir kez penisilin iğne kullanmamı söyledi. 19 yaşında iken de bir doktor ısrarla tavsiye etmişti ama kullanamadım. Şimdi geç mi kaldım ne yapmam gerekiyor ayakta durmak zorundayım ve sürekli koşmak istiyorum koşarken ayak bileğime ince kramplar giriyor koşmakla ilgili de bir tavsiye zararı var mı? İçimde koşma hissinin ağrılarımla alakası var mı penisilini her ay vurulmamın bir zararıyla karşılaşacak mıyım ilerde yoksa en iyi olan bu mu güvenemiyorum ilaçlara çok üzülüyorum bu duruma aydınlatın lütfen teşekkür ederim
Sayın N. Kaya; Ağrılarınız nedeniyle başvurduğunuz sağlık kuruluşu tarafından yapılan muayene ve laboratuar tetkiklerinizin normal geldiğini ancak buna rağmen ağrılarınızın devam ettiğini bildirmişsiniz. Size hangi laboratuar tetkiklerinin yapıldığını bilmiyorum ancak sizin şikayetleriniz ile başvuran hastalarda tanı koyabilmek için başlangıç laboratuar incelemeleri olarak tam kan ve tam idrar tetkikleri, 1 saatlik sedimentasyon hızı, biyokimya tetkiklerinden açlık kan şekeri, üre, kreatinin değerleri, karaciğer fonksiyon testleri, serum kalsiyum, fosfor, alkalen fosfataz, kolesterol, trigliserid ve ürik asit düzeyleri yanında tiroid fonksiyon testleri (sT3, sT4, TSH), Anti-nükleer antikor (ANA), CRP, RF düzeylerine bakılmalıdır. Eğer bu sonuçlar arasında anormal değerlere rastlanacak olursa bu yönde daha ileri tetkikler istenebilir. Size bu testlerden hangilerinin yapıldığını bilmemekle beraber, hepsinin yapıldığını ve normal geldiğini kabul edersek sizin hastalığınız “FİBROMİYALJİ SENDROMU”nu düşündürmektedir. Fibromiyalji sendromu kas iskelet sisteminde yaygın şekilde ağrı, tutukluk ile beraber doktorun muayenesi esnasında tespit ettiği ağrılı hassas noktaların bulunduğu bir klinik tabloya denilmektedir. Bu hastalığa ait hiçbir özel laboratuar bulgusu yoktur. Fibromiyalji sendromunda en sık görülen ve en önemli karakteristiği olan bulgular, vücutta birden çok bölgeyi içerecek şekilde yaygın ağrı, tutukluk, yorgunluk ve uyku bozukluğudur. Ağrı kollar, bacaklar, bel ve boyun bölgeleri de dahil olmak üzere tüm vücut’da hissedilir. Hastaların % 75-85’inde sabahları tutukluk ile beraber halsizlik vardır ve bu halsizlik fiziksel aktivite ile artar. Hastaların şikayetleri soğuk ve nemli havalarda, endişe ve stres’li durumlarda, aşırı fiziksel aktivite ile veya tam tersi hareket azlığı ile, uyku bozukluğu olduğu durumlarda ve en son olarak gürültülü ortamlarda şiddetlenir. Fibromiyalji sendromlu hastaların tedavisinde hastanın hastalığı ile ilgili olarak bilgilendirilmesi, hastalık bulgularını şiddetlendiren faktörlerin tespit edilerek ortadan kaldırılması ve eğer beraberinde eşlik eden hastalıklar varsa bunların tedavi edilmesine çalışılır. Bütün bunlara ilave olarak Fibromiyalji sendromlu hastalarda farklı ilaç gurupları hastaya göre değişen başarı oranları ile kullanılmaktadır. Laboratuar tetkikleri kullanılmasını gerektirmedikçe penisilin tedavisi almanızın bilimsel bir açıklaması yoktur. Saygılarımla
Merhabalar ben acnegen adında bir ilaç kullandım bir hafta sonunda bacaklarımın üzerine oturamıyorum geceleri artan bir ağrım var ayrıca dişlerimde hassaslaştı ayak bileğim ve dizimin arkasında şiddetli ağrı oluyor ne yapmalıyım.
Sayın M. Olgun; Acnagen isimli preparatın Kas-iskelet sistemi yan etkileri arasında kas ağrısı (kas enzimlerinde yükselme ile beraber veya olmadan), eklem ağrısı (artralji), iskeletsel kemik çıkıntıları (hiperostoz), eklem şişliği (artrit), tendon ve ligamentlerin kalsifikasyonu, tendonit, büyüme çekirdeklerinin erken kapanması (prematüre epifiziyel kapanma) ve diğer kemik anomalilerine rastlanabileceği bildirilmiştir. Bu nedenle beni önerim ilacı derhal keserek sizi takip eden doktorunuz ile en kısa sürede temasa geçmenizdir. Saygılarımla
Hocam 16 yaşımdayım, 14 yaşından beri iltihaplı romatizmayla savaşıyorum. Ayaklarımda problem var. Ailemin maddi durumu iyi olmadığı için çalışmak zorundayım. Ağrılara dayanamıyorum, deliler gibi koşmak istiyorum, top oynamak istiyorum. Bana bir çare söyleyin. İYİLEŞME İHTİMALİM VAR MI? ÇÜNKÜ BENİM YAŞAMAK İÇİN NEDENİM YOK. Her günüm işkence ağrıyan ayakların üzerinde çalışılmıyor. Hayat çok kötü kimse tutmuyor elimden. Hocam bana yardım edin.
Sevgili Alper; halk arasında iltihaplı romatizma olarak nitelendirilen hastalık yani Romatoid Artrit (RA) hastalığında en sık olarak el, el bileği eklemleri, ayak bilekleri, diz ve dirsek eklemlerinde şişlik, ısı artışı, hareket tutukluğu ve ağrı olur. Eğer yeterli derecede tedavi edilmez ise eklemlerde kalıcı hasar meydana gelerek eklemde şekil bozukluğu (deformiteler) gelişir. Romatoid Artrit hastalığının tedavisinde ilk aşamada ağrı kesici ilaçlar kullanılmakla beraber bu ilaçların kalıcı eklem hasarını önleyici etkileri yoktur. Bu nedenle en kısa sürede ikinci basamak ilaçlar ile tedaviye geçilmesi gerekir. 2. basamak ilaçlar veya hastalık seyrini değiştiren ilaçlar gurubu olarak isimlendirilen tedavi seçeneklerine dahil olan ilaçlardan Methotrexate (30 mg/hafta), Hidroksiklorakin (400 mg/gün), Salazoprin (3 gr/gün) ve Leflunomide (20 mg/gün) maksimum dozlarda kullanılır. Eğer bu ilaçların yeterli doz ve sürede kullanılmasına rağmen yeterli etki elde edilemez ise o zaman hastalarda bu ilaçların 2 veya 3 tanesinin beraberce kullanılması denenebilir. Yine bu kombinasyon tedavisi yeterli doz ve sürede kullanılmasına rağmen hastada başarılı sonuç alınamaması yani hastalığın remisyona sokulamaması durumunda ise biyolojik ajanlar ile tedaviye geçilir. Bu hastalıkta Bugün için biyolojik ajan tedavisinde en sık olarak Remicade, Humira ve Enbrel kullanılmaktadır. Senin durumunda öncelikle hastalığını takip edecek bir romatoloji kliniği bulman ve orada düzenli takiplere gitmen gerekiyor. Bu sayede oradaki doktorlar tarafından hastalığının hangi aşamada olduğuna karar verilerek o şekilde tedavin planlanacaktır. Tedavi başlandıktan sonra hastalığın remisyon dönemine girdiğinde (uyku dönemi de diyebiliriz) çalışmanda veya herkes gibi günlük aktivitelerini yaşamanda hiçbir sıkıntı olmayacaktır.
Hocam 6 ay kadar önce her iki topuğumun da arkasındaki ağrılar şiddetlenince ortopedist doktora başvurdum. MR sonucuna göre bursit olduğunu istirahat, antienflamatuar ilaçlar ve germe egzersizleriyle iyileşeceğimi söyledi. Bunları uyguladıktan sonra sonuç alamayınca başka bir ortopediste gittim. 3 seans ESWT uyguladı ilaçlar ve egzersizlere yine devam ettim. Ayakkabılarımın içinde topuk yükseltici kullanıyorum ancak ağrılar istirahat ile azalsa da günlük faaliyetlerde sürekli artıyor. Romatoid Artritle vb romatizmal hastalıklarla ilgisi olabilir mi acaba?
Sayın Barış Bey; topuk bölgesinde aşil tendonunun topuk kemiğine yapışma yerinde kronik travma (ayakkabı teması) veya zorlanma sonrasında retrocalcaneal bursit meydana gelebilir. Bunun tedavisinde sizin de şimdiye kadar uygulamış olduğunuz yöntemler kullanılır ancak burada en önemlisi başlatıcı faktörün ortadan kaldırılmasıdır (ayakkabı değişikliği, uzun süreli yürüyüşlerden kaçınılması, sportif aktivitelerden kaçınılması, uzun süre ayakta kalınmaması vb). Bazı romatizmal hastalıklarda da örneğin “Seronegatif Spondilartropati” gurubu hastalıklarda tendonların kemiğe yapışma noktalarında inflamasyon oluşabilir ve buna “entesopati” denir. Entesopatilerin sık rastlandığı bölgelerden birisi de topuk kemiğidir ve altında veya arkasında bu şekilde bir tablo meydana gelebilir. Entesopati tedavisinde; ancak altta yatan hastalığın tedavisi ile beraber yapıldığında başarılı sonuçlar alınabilmektedir. Sizin durumunuzda hangisinin geçerli olduğunun söylenebilmesi muayene olmaksızın mümkün değildir. Saygılarımla
Rantudil forte hepatit hastaları kullanabilir mi?
Sayın B. Yavuz; hikayelerinde karaciğer veya böbrek fonksiyon bozukluğu olanların Rantudil Fort tablet kullanımı esnasında tıbbi gözlem altında tutulmaları gerektiği bildirilmektedir. Ayrıca bu ilacın kullanımı esnasında izole vakalarda toksik hepatit ve karaciğer harabiyeti görüldüğü bildirilmiştir. Bunlardan dolayı çok mecbur kalınmadıkça hepatit’li hastalarda kullanılmaması uygun olacaktır. Saygılarımla
Ben bu gün size yazmıştım, sizi bu konuda rahatsız ediyorum. Oğlumun ASO’su yüksek çıkması nedeniyle az önce sorumu cevap verdiğiniz için çok tşk ederim. Boğaz kültürünü aynen aktarıyorum. 1) Kültür sonucu A GRUBU BETA HEMOTOLİK SKREPTOCOCCUS ÜREMEDİ 2) Boğaz kültürü sonucu FLORA BAKTERİ ÜREDİ yalnız kalp ekokardiyografisi normal, böbrek normal sadece 21 günde bir deposiline kullanıyor ama içimiz hiç rahat değil geceleri bile uyuyamıyoruz sadece ASO’su yüksek şimdiden ilginiz için çok tşk eder saygılar dilerim.
Sayın M. Enes; Düzgün bir laboratuarda testler yapıldıysa ve sonuçlarına güveniyorsanız koruyucu tedavi ve periyodik kontroller dışında herhangi bir şey yapılmasına gerek yoktur. Saygılarımla.
Hocam kolay gelsin benim 7 yaşında bir oğlum var yaklaşık 5 ay önce hastaneye götürdük ASO’su yüksek çıktı. 1100 lerde bazen 1400 lere kadar gidebiliyor ama genelde 1150 lerde sadece ASO su yüksek diğer tetkikler normal ilerde bir sıkıntı yaratır mı ne gibi bir tedavisi var veya ne önenirsiniz bu konuda yardımcı olursanız çok memnun oluruz ilginiz için şimdiden teşekkür ederim
Sayın M. Enes; yapılan laboratuvar tetkiklerinde sadece ASO’nun yüksek bulunmasının tek başına bir önemi yoktur. Halk arasında kalp romatizması olarak bilinen “Akut eklem romatizması (AER)” A gurubu Beta Hemolitik Streptokoklara bağlı olarak geçirilen bir üst solunum yolu enfeksiyonu sonrasında ortaya çıkan hastalığa denir. Akut eklem romatizmasında eklemlerin yanında bazı diğer organlarda da bulgular ortaya çıkabilmektedir (Örneğin cilt döküntüsü, romatizmal kalp kapak hastalığı, korea gibi). AER teşhisinin konulabilmesi için bazı “Tanı Kriterleri” öne sürülmüştür ve bu kriterleri gösteren hastalara AER tanısı konulmaktadır. Geçirilmiş bir “Streptokok” enfeksiyonunu gösteren ASO yüksekliği tek başına AER tanısı konulabilmesi için yeterli değildir. Benim size önerim boğaz kültürü yaptırmanız ve boğaz kültüründe eğer A gurubu Beta Hemolitik Streptokok üreyecek olur ise Prokain Penisilin 800 000 İU flakon şeklinde 10 gün süre ile antibiyotik tedavisi kullanmanızdır. Daha sonrasında ise eğer AER tanısı konulacak olursa sizi takip eden doktorunuzun önerilerine göre Benzathine Penisilin G ile uzun süreli korunma (proflaksi) tedavisine devam edebilirsiniz. Bu tedavi kış ayları boyunca 3 hafta, yaz aylarında da 4 hafta aralar ile uygulanır. Akut eklem romatizması tanısı alan hastalarda korunmanın ne kadar süreceğine dair tam bir fikir birliği bulunmamaktadır, bazı araştırmacılar erişkin döneme kadar geçecek 5 yıllık sürenin korunma tedavisi için yeterli olacağını öne sürmekle beraber bazıları ise bu proflaksinin hayat boyunca devam etmesinin hastayı akut eklem romatizmasının tekrarlamasına veya romatizmal kapak hastalığının gelişmesine karşı koruyacağını savunmaktadırlar. Saygılarımla
Sorum şöyle ben 3-4 senedir deposilin kullanıyorum ve bu 2-3 aydır ki iğnemi yapılamıyorum bir zararı olur mu?
Sayın Uğur Bey; Deposilin (Uzun etkili Penisilin preparatı) Akut eklem Romatizması (Rheumatic Fever) geçiren hastalarda tekrar bir romatizmal atak geçirmelerini ve dolayısıyla hastalığın kalp dokularını etkilemesini engellemek üzere kullanılan bir koruyucu penisilin preparatıdır. Bu tedaviyi sonlandırmak veya alternatif preparatlar konusunda sizi takip eden doktorunuz ile görüşmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
Ağır kaldırırken belim kitlendi, 20 saniye sonra düzeldim ama ertesi gün şiddetli ağrı belimi doğrultamadım ayağa kalkamadım doktor sabah aksam iğne verdi belde ödem oluşmuş şu an yedi gün oldu kendim ayağa kalkabiliyorum fakat on adımdan sonra ağrı artıyor yatıyorum bu ödemin başka tedavisi var mı ya da spor hareketleri sanki hiç geçmiyecek gibi şimdiden teşekkürler
Sayın Melek Hanım; Ağırlık kaldırma esnasında belinizde bir kilitlenme olduğunu ve halen ağrılarınızın devam ettiğini bildirmişsiniz. Kısaca bilgi verecek olursak bel bölgesinde bel omurları (Lomber vertebralar) ve bunların arasında yastıkçık görevi gören diskler vardır. Bu disklerin etrafı kalın bir zar (annulus fibrozus) ile çevrilidir ve ortasında da bir çekirdek (nucleus pulposus) bulunur. Bel zorlanması sonrasında bu annulus fibrozus’da değişik derecelerde zedelenme meydana gelir ve bu durumda ortaya çıkan iltihabi reaksiyon (inflamasyon) şiddetli bel ağrısı, bel adelelerinde spazm ve buna bağlı olarak kilitlenmeye neden olur. Bunun daha ileri evresi olan bel fıtığı ise (Lomber Disk Hernisi) bel omurlarının (Lomber vertebraların) arasındaki disklerin içindeki çekirdeğin (nucleus pulposus) diski çevreleyen zarı delerek dışarıya çıkmasıdır. Bazı vakalarda bu fıtık çok küçük olabilirken, bazı vakalarda ise çekirdeğin büyükçe bir bölümü disk dışına çıkabilmektedir. Burada önemli olan nokta fıtığın meydana geldiği bölümün diskin neresinde olduğudur. Eğer fıtıklaşma sinir’in omurilik kanalını terk ettiği “foramen” denilen çıkış bölgesinde ise operasyon olmaksızın hastanın iyileşme ihtimali daha düşüktür. Sizin durumunuzda yapılacak muayene sonrasında çekilecek MRI ile olayın açığa kavuşturulması ve sonrasında hangi tedavi yönteminin seçileceğine karar verilmesi gerekir. Saygılarımla
Hocam 18 yaşındayım sol kalçamdan başlayarak diz kapağıma kadar bulunan bölgede şiddetli bir sızlama ve ağrı oluyor bu ağrının nedenini ve ne yapabileceğimi söylerseniz çok sevinirim şimdiden teşekkür derim.
Sayın Sefa Bey; Kalça bölgesinden başlayarak dize kadar yayılan ağrı, kalça ekleminin kendisine bağlı olabileceği gibi bel bölgesinden kalça ve dize yansıyan ağrı da olabilir. Bu nedenle öncelikle muayene ile hangi bölgenin hareketi ile ağrının tetiklendiği araştırmalı ve sonrasında ise o bölgeye ve düşünülen teşhise yönelik olarak incelemeler (Laboratuar tetkikleri veya MRI incelemesi) yapılmalıdır. Saygılarımla
İçinde Glokosamine olmayan ve eklemlerime iyi gelebilecek bir ilaç var mı ? Teşekkür ederim.
Sayın Arif Bey; İçeriğinde Glükozamin, Kondroitin ve Hyalüronik asit bulunan preparatlar üreticileri tarafından eklem şikayetlerine (özellikle kıkırdak zedelenmesi ve aşınması) iyi geldiği şeklinde pazarlanmakla beraber, bu guruba dahil olan maddeler tıbbi olarak “Besin Desteği” (Food Supplement) olarak kabul edilmektedir ve eklemler üzerine bilimsel olarak kanıtlanmış bir etkileri yoktur. Benim bildiğim kadarıyla piyasada ağız yoluyla (oral) kullanılan ve içerisinde sadece kondroitin veya hyalüronik asit bulunduran preparat yoktur, buna karşılık değişik enjeksiyon formları bulunmaktadır. Saygılarımla
Merhaba Hocam, babaannemin kaval kemiği ve baldır kemik üst üste gelmiş veya oranı çok fazla düşükmüş bacak bölgesinde doktora gittik ameliyat dediler ama ameliyat istemiyor acaba başka ne yapabiliriz en kısa zamanda cevap yazarsanız çok sevinirim şimdiden teşekkürler
Sayın Merel; Yazdıklarınızdan anladığım kadarıyla babaannenizin diz ekleminde kıkırdak harabiyetine bağlı halk arasında kireçlenme denilen gonartroz gelişmiş. Diz ekleminde ağrı, hareket tutukluğu ve diz eklemlerinde şekil bozukluğu şikayetleri ile başvuran gonartroz’lu hastaların diz eklemlerinin radyolojik incelemesinde olayın şiddetine göre kıkırdak altındaki kemik bölgelerde belirginleşme (subkondral skleroz), eklem kenarında kemiksi çıkıntılar (ekzofit oluşumu), kıkırdak altındaki kemik içerisinde kist oluşumu ve eklem aralığında daralma izlenir. Gonartroz tedavisinde cerrahi yöntemler/protez uygulamasından önce basit ağrı kesiciler (analjezikler) veya nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar ve bunların yeterli gelmediği hastalarda ise Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon uygulamaları denenmelidir. Pek çok hastada bu yöntemlerden faydalı sonuçlar alınmaktadır. Babaannenizde de hastalığının şiddetine göre bu yöntemlerden birisi uygulanabilir. Saygılarımla
Babamın sağ ayak bileğinde kemik iliği ödemi teşhisi konuldu sormak istediğim bu teşhisin tedavisi için hap önerir misiniz acaba yürümekte gerçekten zorlanıyor ve ağrısı var yaşı 58 ve amcama böbreğini vermişti yaklaşık 10 sene oluyor ama belirtmek istedim. Şimdiden teşekkürler.
Sayın Serter Bey; babanızın sağ ayak bileğindeki kemik iliği ödemi muhtemelen ayak bileğindeki yumuşak doku zedelenmesi sonrasında ortaya çıkmıştır. Bu tür vakalarda ayak bileği ekleminin istirahati (ayak bileği ve ayak hareketlerini kısıtlayacak istirahat ateli uygulaması) yanı sıra nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar verilebilir. Ancak babanızın tek böbrekli olması nedeniyle zorunlu olmadıkça bu gurup ilaçlar ile tedaviden kaçınmak gerekir. Bu nedenle benim önerim yalnızca eklemde istirahatin sağlanmasıdır. Saygılarımla
2 ay önce ısınmadan spor yaparken ayağımda kasılma hissettim. Önemsemeyip spora 2 gün daha devam ettim. Bacağımdaki ağrı artıp üzerine basamayınca aile hekimime ve bir kaç ortopediste gittim. Kas gevşetici ve ağrı kesici verdiler. Çok fazla hareket etmediğimde sorun olmayan ancak biraz hareket ettiğimde sol kalçamın üstünde meydana gelen bu ağrının copeman nodülü olabileceğini fizik tedavi hekimi söyledi. Ağrının sebebi bu nodül olabilir mi? Kesin tedavisi var mıdır? Bu konuda bilgi alabilmek dileğiyle şimdiden teşekkür ederim.
Sayın H. Erdemir; Copeman nodülleri (Episakroiliak Lipoma) leğen kemiğinin arka yüzü ile bel bölgesinin alt bölümünde cilt altında yer alan yağ nodülleridir. Bu nodüllerin sinir innervasyonu yoktur bu nedenle de herhangi bir ağrıya neden olmazlar. Sizin spor yaparken zorlanma sonrasında hissettiğiniz ağrılar muhtemelen bel veya kalça bölgesindeki zorlanma sonrasında ortaya çıkan yumuşak doku/kas zedelenmesi veya bel bölgesindeki disklerin zedelenmesine bağlıdır. Yapılacak muayene sonrasında kalça veya bel bölgesinin MRI incelemesi ile teşhis konularak tedavisine geçilebilir. Saygılarımla
Sayın hocam çocuğum şu anda 17 yaşında küçükken eklem romatizması geçirmiş şu anda 10 aydır 21 günde bir deposilin 1200 lik vurulmaktadır. 2 aydır piyasada yok iğneyi nasıl temin etme imkanım olur sizden en kısa zamanda haber bekliyorum, saygılarımla
Sayın Kemal Bey; Piyasada bulunmayan Deposilin 1.2 muadili olarak Penadur LA 1.2 flk, Benzapen LA 1.2 flk, Pentin LA 1.2 flk kullanılabilir. Saygılarımla
Merhabalar hocam 1 seneyi aşkın süredir el, el bileği, ayak, ayak bileği, omuz, diz ağrıları olan biriyim. Doktora başvurduğumda SLE lupus teşhisi koyuldu. Günde 3 defa endol günlük 8 mg prednol 2 tane plaquenil folbiol ve haftada 1 kere 20 mg metoart kullanıyorum. Ne yapmam gerekli ayrıca en son kontrollerimde el ve ayak parmaklarımda daktilit olduğu söylendi bu konuda az biraz yardımcı olursanız çok sevinirim. 24 yaşındayım hala kontrollerim devam ediyor ve doktorum iltihabın aşırı derecede dirençli olduğunu söyledi.
Sayın D. Polat; Sistemik Lupus Eritematosus (SLE), vücutta çok sayıda organ sistemini tutabilen ve insanın kendi dokularına karşı antikor oluşumu ile karakterize romatolojik bir hastalıktır. Hastalıkta en önemli nokta erken dönemde doğru teşhisin konulabilmesidir. Bunun içinde bazı tanı kriterleri öne sürülmüştür. Bu kriterleri yeterli sayıda taşıyan hastalarda SLE tanısı konulur ve bundan sonrada tutulan organ sistemlerine yönelik olarak spesifik tedaviye başlanır. Bana yazmış olduğunuz kadarıyla kas-iskelet sistemi tutulumu bulunmakta ancak bunun dışında hastalığa başka hangi sistemler katılmakta, hangi otoantikorlara bakıldı ve bunların hangileri yüksek? Tüm bu sonuçları bilmeden ve hastayı görmeden SLE gibi ciddi sonuçları olabilecek bir hastalık gurubunda öneride bulunmak mümkün değildir. Bu nedenle bana sormuş olduğunuz soruları sizi takip eden doktorunuz ile paylaşacak olursanız size daha fazla yardımcı olmaya çalışacaktır. Saygılarımla
RA TEŞHİSİ KONULDU ASO 600 ÇIKTI BÜTÜN EKLEMLERİMDE TUTUKLUK VARDI PREDNOL 4 MG VERDİ DOKTOR KULLANAMADIM ARAVA İÇİYORUM ETKİLİMİDİR?
Sayın D. Göktaş; Romatoid Artrit (RA) halk arasında iltahaplı romatizma olarak tanımlanan bir hastalıktır. Bu hastalıkta en sık olarak el, el bileği eklemleri, ayak bilekleri, diz ve dirsek eklemlerinde şişlik, ısı artışı, hareket tutukluğu ve ağrı olur. RA tedavisinde ilk aşamada ağrı kesici ilaçlar kullanılmakla beraber bu ilaçların kalıcı eklem hasarını önleyici etkileri yoktur. Bu nedenle en kısa sürede ikinci basamak ilaçlar ile tedaviye geçilmesi gerekir. 2. basamak ilaçlar veya hastalık seyrini değiştiren ilaçlar gurubu olarak isimlendirilen tedavi seçeneklerine dahil olan ilaçlardan Methotrexate (30 mg/hafta), Hidroksiklorakin (400 mg/gün), Salazoprin (3 gr/gün) ve Leflunomide (20 mg/gün) maksimum dozlarda kullanılır. Sizin kullanmış olduğunuz Arava (Leflunomide) RA tedavisinde kullanılan etkili 2. basamak ilaçlardan birisidir. Saygılarımla
Skolyoz hastasıyım. Kifozum da var. Sağa bakan 18 derece skolyoz açım, belimde içeriye doğru 35 derece kifoz açım var. Fizik tedavi gördüm 20 gün boyunca egzersizlerimi düzenli olarak yapıyorum. 18 yaşındayım. 20 yaşına kadar 6 ayda 1 kez MR çekiniyorum takip için fakat 20 yaşına kadar düzelme şansım var mıdır hocam?
Sayın E. Süngerli; 18 yaşında olduğunuzu ve skolyoz (omurga eğriliği) hastası molduğunuzu bildirmişsiniz. İdiyopatik (nedeni bilinmeyen) Skolyoz ergenlik dönemine kadar (16-18 yaşlar) hızla ilerleyebilen ve daha sonra ilerlemesi yavaşlayan/duran bir özelliğe sahiptir. 0-10 derece arası skolyozlarda hastalar ilerleme yönünden 6 aylık aralar ile takip edilirler, 10-20 derece arasındaki hastalarda skolyoz egzersizleri verilerek takip edilirler, eğer takiplerde hızlı ilerleme eğilimi gösteriyor ise korse uygulamasına gidilebilir, 20-40 derece arası skolyozlarda yakın takip + korse + egzersiz uygulaması yapılır. 30-40 derece arası hastalar izlenebileceği gibi eğer solunum fonksiyonlarında bozulma başlamış ise veya dış görüntü nedeniyle cerrahi tedavi seçeneği düşünülebilir. 40 derece ve üzerindeki skolyoz hastalarında ise eğer herhangi bir kontrendikasyon yok ise cerrahi girişim uygulanır. Buraya kadar yazmış olduklarım kabaca genel bilgi şeklinde olup her hasta kendi şartları çerçevesinde değerlendirilmelidir. Bu nedenle sizi takip eden klinik veya doktorlar ile yakın temasınızı kesmeyip düzenli aralılar ile kontrollerinizi yaptıracak olursanız hastalığın ilerlemesini durdurmak mümkündür. Saygılarımla
Merhabalar benim kürek kemiklerim arasında ağrı ve yanma hissi boyun ağrısı sol kolda uyuşma ve sol el baş parmağımda iltihap oluştu doktora gittim kas kasılması olabilir dedi ilaçlarım bitmek üzere ama bir faydası olmadı ne olabilir hocam?
Sayın Kardelen Hanım; sırt ağrısı, boyun ağrısı ve sol kolda uyuşma şikayetlerinizden bahsetmişsiniz. Boyun fıtığı (Cervikal Disk Hernisi-C-HNP) en sık olarak boyun bölgesindeki en hareketli bölge olan 5. ve 6. boyun omurları arasında (C5-6 seviyesi) meydana gelir. Bunu takip eden sıklıkta ise 4. ve 5. boyun omurları ile (C4-5 seviyesi) 6. ve 7. boyun omurları arasında (C6-7 seviyesi) görülür. C-HNP olan hastalarda seviyeye göre değişmek üzere hastalarda boyundan omuz ve kola, bazı hastalarda sırta yayılan ağrı, boyun hareketlerinde tutukluk ve ekstremitelerde uyuşukluk görülebilir. Yine hastalığın şiddetine göre muayenede kuvvet kaybı saptanabilir. Tedavi kabaca 2 başlık altında incelenebilir. Konservatif tedavi seçenekleri olarak boyunluk (Cervikal Collar), ilaç tedavisi ve Fizik Tedavi uygulamaları bulunurken, Cerrahi tedavide farklı yöntemler ile o sinir kökü veya omurilik üzerindeki baskı ortadan kaldırılmaya çalışılır. Sizin durumunuzda yapılacak ayrıntılı bir fizik muayene sonrasında eğer bir boyun MRI incelemesi yaptırılırsa şikayetlerinizin gerçek nedeni ortaya konulabilir ve bundan sonrada MRI sonuçlarına göre bir tedavi şeması çıkartılabilir. Saygılarımla
Doktor bey ben 35 yaşındayım 13 yaşından beri RA hastasıyım şimdi metoart iğnesi oluyorum sol kalçam çok ağrıyor doktorlar protez takılacağını söyledi. Ben ameliyat olmaktan çok korkuyorum sonra kalkamazsam diye ameliyat sonrası nasıl olurum daha ilaç kullanır mıyım beni bilgilendirin teşekkürler
Sayın Ayla Hanım; Romatoid Artrit (RA) halk arasında iltahaplı romatizma olarak tanımlanan ve en sık olarak el, el bileği eklemleri, ayak bilekleri, diz ve dirsek eklemlerinde şişlik, ısı artışı, hareket tutukluğu ve ağrı olur. Eğer yeterli derecede tedavi edilmez ise eklemlerde kalıcı hasar meydana gelerek eklemde şekil bozukluğu (deformiteler) gelişir. Sizde de 13 yaşında başlayan ve yaklaşık 22 yıl devam eden hastalık kalça ekleminizde kalıcı hasar-kireçlenme (Koksartroz) meydana getirmiş. Koksartroz tedavisinde başlangıç dönemde ağrı kesici ilaçlar ve Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon programları ile bir miktar rahatlama meydana getirilebilmekle beraber, hastalığın ilerleyen dönemlerinde özellikle de günlük yaşam aktivitelerinde ağrı ve hareket kısıtlılığı nedeniyle ciddi kısıtlanmaların geliştiği dönemlerde cerrahi müdahale gerekir. Protez uygulandıktan sonra kısa sürede eski yaşamınıza dönebilirsiz ancak yapılacak operasyonun RA hastalığı üzerinde bir etkisi yoktur bu nedenle ilaç tedavisine devam etmeniz gerekecektir. Saygılarımla
MR’da L1-2 düzeyinde faset dejenerasyon ılımlı derecede spinal stenoz, L3-4 düzeyinde sağ nöral forameni daraltan anüler taşma foraminal düzeyde sağda L3 sinir köküne basan faset dejenerasyonları ve spinal stenoz, L4-5 düzeyinde anüler taşma bilateral foraminal düzeyde sinir kökü basısı ve dar kanal, L5-S1 düzeyinde anüler taşma her iki nöral foramende daralma tekal kese üzerine bası oluşturan protrüzyon ve dar kanal izlenmektedir diyor. Ameliyatsız bir tedavisi var mıdır hocam?
Sayın Y. Demiraslan; Bel bölgesinde (Lomber bölge) ileri derecede kireçlenme (dejenerasyon) ve değişik derecelerde disk patolojilerine bağlı olarak gelişen bir omurilik kanalı daralmasından (Spinal stenoz) bahsetmektesiniz. Burada önemli olan nokta MRI’da tespit edilen bu değişikliklerin hasta üzerinde ne gibi semptomlara neden olduğudur. Spinal stenozlu hastalarda belirli bir mesafe yürümeden sonra bacaklarda şiddetli ağrı ve kramplar oluşmaya başlar ve ancak hasta öne eğilerek durduğunda veya oturduğunda bu şikayetlerinde rahatlama meydana gelir. Daralmanın derecesi ne kadar fazla ise bu semptomları şiddeti de o derece fazlalaşır. Spinal stenoz cerrahisi çok komplike bir girişim olup, her zaman başarılı sonuçlar vermeyebilir, bu nedenle çok gerekmedikçe bu yönteme başvurulmasını önermiyorum. Eğer hastanız günlük yaşam aktivitelerinde ileri derecede bir kısıtlanmaya uğramamış ise cerrahi girişim öncesinde bel korsesi ve Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon programı denenmesini öneririm. Saygılarımla.
Sol bacağımda kalçadan dizime kadar gıdıklayıcı bir uyuşma var 4 yıl önce filim çektirmiştim diz kapağımın arkasında iki kemik arasında daralma var dendi bundan dolayımı uyuşma oluyor acaba teşekkürler.
Sayın Elif hanım; Sol kalça ile diz eklemleri arasındaki bölgede uyuşukluk şikayetinden bahsetmişsiniz. Bu bahsetmiş olduğunuz bölgelerin duyusu ön tarafta L1, L2, L3 sinir kökleri ve arka tarafta ise S1 ve S2 sinir kökleri tarafından sağlanır, eğer o bölgelere ait bir his kusuru/değişikliği var ise bu sinir köklerine ait bir irritasyonu düşündürür. Bunun için yapılacak muayeneden sonra lomber bölgeden MRI incelemesi ile şikayetlerin nedeni ortaya konulabilir. Diz kapağı arkasındaki bölgede daralma ve benzeri lezyonlar bu tür şikayetlere neden olmazlar. Saygılarımla
Ben as hastalığı teşhisi ile günde 4 salazoprin ve ağrım olursa voltaren kullanıyordum. Sol kolda ağrı ve eklem de şişlik sonucu başka doktor endol kullanmamı önerdi, Prednol 25 mg kallandım faydası olmadı ,Endole başlamak istemiyorum bu sorun olurmu. Şişlik halen devam ediyor .
Sayın H. Doğan; Ankilozan Spondilit (AS) tanısıyla 2 gr/gün Salazopyrin kullanırken sol kolunuzda ağrı ve şişlik ortaya çıkması eğer travma veya başka bir neden yoksa hastalığınızın aktif döneme geçebileceğini düşündürmektedir. Bu nedenle yapılacak laboratuvar tetkiklerinde inflamasyonun şiddetlenmesine ait bulgular görülecek olursa ilaç dozunda (Salazopyrin) artış veya kısa bir süre tam dozda nonsteroid ilavesi (Voltaren veya Endol) gerekebilir. AS hastalarında kortizon tedavisini (Prednol) çok mecbur kalmadıkça önermiyorum. Saygılarımla
Eşim AS hastası. Günde 4 tane salazoprin ve voltaren kullanıyor. Gen testi yapıldı ve sonuç negatif çıktı. Doktorumuz serum tedavisi önerdi ama yan etkileri varmış. Tüberküloz yada deri tümörü yapıyormuş. Eğilmeyi azaltacağını söyledi ve bizden düşünmemizi istedi. Herhalde tedaviyi kabul ettik diye imza vermemiz falan gerekiyormuş. Eşim 37 yaşında tutulmaları var ama eskiden daha fazlaydı.bu serum ve tedavi hakkında bilgi verirseniz sevinirim. Şimdiden teşekkürler.
Sayın S. Özdemir; Eşinizin Ankilozan Spondilit (AS) hastası olduğu ve 2 gr/gün Salazopyrin kullandığından bahsetmişsiniz. Kısaca bilgi verecek olursak AS öncelikle sakroiliak eklemlerden (leğen kemiği eklemleri) başlayarak daha sonraki dönemlerde omurgayı tutan, aynı zamanda vücudun diğer bölgelerindeki küçük eklemleri de tutabilen, kronik inflamatuvar bir hastalıktır. AS hastalarında yapılan tetkiklerde HLA-B27 % 90-95 oranında (+) bulunur (muhtemelen eşinize yapılan gen testi). AS tedavisinde ilk olarak nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar (eşinizin de halen kullandığı Voltaren) kullanılır. Bu ilaçların ağrı kesici özelliklerinin yanı sıra iltihabı (inflamasyonu) azaltıcı etkileri de vardır. Ancak bu gurup ilaçlar ile hastalık aktivitesini baskılayıcı sonuç elde edilemez ise ve eğer hastalarda esas olarak omurga dışı eklemlerde (omuz, dirsek, kalça, diz, ayak bileği gibi) bir tutulum varsa o zaman 2. basamak ilaçlardan Salazopyrin ile tedaviye geçilir. Salazopyrin tedavisinde ilaca 500 mg/gün dozda başlanarak her hafta doz artımına gidilir ve yaklaşık 4 hafta sonra 2 gr/gün doza çıkılır. Eğer 2 gr/gün doz ile etki elde edilemez ise bu ilacın dozu maksimum 3 gr/gün kadar çıkılabilir. Salazopyrin tedavisinde ilacın etkisi 6-8 hafta sonra görülmeye başlanır ve hastanın vereceği cevaba göre doz ayarlaması yapılır. Eğer 3 gr/gün doza çıkılmasına rağmen hastalık aktivitesi kontrol altına alınamayacak olursa bir başka tedavi seçeneği olarak son dönemlerde biyolojik ajanlar gurubundan anti-TNF ilaçlar da (İnfliximab=Remicade, Etanercept=Enbrel, Adalimumab=Humira) kullanılmaktadır (sizin serum tedavisi olarak nitelendirdiğiniz tedavi seçeneği). Bu ilaçlar ile yapılan tedaviler esnasında değişik yan etkiler/komplikasyonların ortaya çıkabilmesinden dolayı hastaların yakından izlenmeleri gerekmektedir. Buraya kadar vermiş olduğum bilgiler ışığında hangi tedavi şemasının uygulanacağına sizi takip eden doktorunuz ile beraber karar vermeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
Ben A.S.hastayım metoart iğne salazoprin rantudil kortizon bulunan bir ilaç kullanıyorum. Ağrılarım acılarım aynı ne yapmalıyım saygılar
Sayın Mehmet bey; Ankilozan Spondilir (AS) hastası olduğunuzdan ve halen ilaç kullanmanıza rağmen ağrılarınızın devam ettiğinden bahsetmişsiniz. AS tedavisinde kullanılan ilaçlardan Methotrexate 10-30 mg/hafta dozlarda kullanılır ve etkisinin ortaya çıkması için yaklaşık 30 güne ihtiyaç vardır. Benzer şekilde Salazopyrin ise 2-3 gr/gün dozlarda kullanılır ve etkisi 6-8 hafta içerisinde görülür. Kortizon tedavisi hastalara göre değişmekle beraber AS tedavisinde pek tercih edilen bir ilaç değildir. Sizin bu ilaçları hangi dozlarda ve hangi sürelerdir kullandığınızı bilmiyorum ancak sizi takip eden doktorun yapacağı değerlendirmede (BASDAI veya diğer metodlar ile) hastalığınızın halen aktif dönemde olduğu tespit edilirse o zaman Biyolojik ajanlar ile tedavi seçeneğinin düşünülmesi gerekir. Saygılarımla
Hocam ben R.A. hastasıyım yaklaşık bir yıl Methotrexate son altı aydır da Metoart 10mg (haftada) kullanıyorum. RF değerim 17 ye kadar inmişti fakat yeniden yükseldi tekrar düşmeye başladı en son 23’tü bunun sebebi nedir? İğneden artık kollarımda acı ve ağrı oluyor acaba kalça yada bacaktan iğneyi yaptırabilir miyim? Birde hocam bu tedaviye daha ne kadar devam edicem kullandığım ilaçların ciddi yan etkileri nelerdir? Teşekkür ederim.
Sayın Ayşen Hanım; Ağız yoluyla kullanılan Methotrexate’ın injeksiyon yolu ile kullanılan preparatı Metoart’dır. Metoart damar yolu (İV), kas yolu (İM) ile veya deri altına (SC) olarak uygulanabilir. Bu nedenle eğer tekniğe dikkat edilirse diğer bölgelerden uygulanmasında sakınca yoktur. Hastalık seyri esnasında RF değerlerinde hafif dalgalanmalar görülebilir ve bu normaldir ancak özellikle aktif hastalık dönemlerinde RF değerleri sürekli olarak yükselme eğilimindedir. RA tedavisinde hastalık remisyon dönemine girdikten sonra ilaç dozunda azalma yapmaya çalışılmalıdır. Burada ana fikir hastalık aktivitesine engel olacak en düşük doz ile tedaviye devam edilmesidir. RA tedavisinde kullanılan tüm ilaçların yan etkileri bulunmaktadır ancak düzenli kontroller ile bu yan etkiler ortaya çıkmadan müdahale edilebilir veya bu yan etki ortaya çıktığında derhal doz değişikliği veya ilaç değişikliğine gidilerek önlem alınmaya çalışılır. Hastalığınızın kontrollerini doktorunuz tarafından size önerilen zaman aralıklarında yaptırdığınızda bu ilacı kullanmanızda hiçbir sakınca yoktur. Saygılarımla
dizim ağırdığı için MR çektirdim. Kemik iliğimde ödem ve kist olduğu söylenildi. Nasıl bir tedavi görmem gerekiyor? Bu konuda yardımcı olursanız, sevinirim.
Sayın S. Aktaş; Diz ekleminde halk arasında kireçlenme diye bilinen Dejeneratif Osteoartrit-Gonartroz hastalığında hastaların diz eklemlerinin radyolojik incelemesinde olayın şiddetine göre kıkırdak altındaki kemik bölgelerde belirginleşme (subkondral skleroz), eklem kenarında kemiksi çıkıntılar (ekzofit oluşumu), kıkırdak altındaki kemik içerisinde kist oluşumu ve eklem aralığında daralma izlenir. Sizin diz ekleminizde MR bulguları da muhtemelen Gonartroz’a bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Gonartroz tedavisinde basit ağrı kesiciler (analjezikler) veya nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar ve bunların yeterli gelmediği hastalarda ise Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon uygulamalarından faydalı sonuçlar alınmaktadır. Sizde de hastalığınızın şiddetine göre bu yöntemlerden birisi uygulanabilir. Saygılarımla
Merhabalar, 1 ay önce yüz felci geçirdim ve 23 gün boyunca hergün 140 ml/gr kortizon aldım.doktorum 10 gün önce ilaç tedavisini sonlandırdı. Ancak şu anda bacaklarım ağrılar var, uzun süre yürüyemiyorum. Kortizon kullanımda kemiklerin zayıfladığından şüpheleniyorum. Kontrol için hangi bölüme gitmeliyim.
Sayın Z. Yılmaz, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Klinikleri bu sorununuzda size yardımcı olabilirler. Saygılarımla
Özellikle kışın eklem bölgelerim (kol ve bacak) aşırı şekilde ağrıyor ve kullanamıyorum. Ne yapmalıyım ?
Sayın Ramazan bey, benim önerim eklem ağrılarının olduğu dönemde bir Romatoloji veya Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon uzmanı hekim tarafından ağrılı eklem bölgelerinin değerlendirilmesi ve buna yönelik kan tetkiklerinin istenmesidir. Çıkan sonuçlara göre de tedaviniz planlanabilir. Saygılarımla.
hocam oğlum 12 yaşında 5 senedir eklem romatizması koruyucu ilacı penadur 1200 kullanıyordu. şimdi ise piyasada yok. bunun yerine hangi ilacı kullanmalıdır. saygılarımla.
Sayın E. Akbulut; Piyasada Penadur LA 1.2 muadili olarak Deposilin 1.2 IU flk, Benzapen LA 1.2 flk, Pentin LA 1.2 flk kullanılabilir. Saygılarımla
Sayın hocam; bir üniversitenin romatoloji bölümüne gittim ama dr yoktu dahiliyeci ilgilendi test sonuçlarım tüm ana profil testleri negatif ayrıca flowmonoklonal antikor: FL1 90 diyor değerlendirir misiniz rica etsem. Ne kadar güzel internetten bile yardımcı oluyorsunuz İzmirdeyim merkezinize gelmeyi çok isterdim.
Sayın M. Sümer; Flowsitometri bir tetkik yöntemidir ve burada monoklonal antikorlar kullanılarak kanda veya tetkik edilecek örnek içerisindeki hücrelerin tipi ve sayıları belirlenmeye çalışılır. Burada FL1’de bu tetkikin okunduğu frekans aralığıdır ancak sizin yazdıklarınızdan hangi tetkiklerin istendiğini çıkarmak mümkün değil, bu nedenle yardımcı olamıyorum. Yine ANA (antinükleer antikor) mu yoksa ENA (Ekstrable nükleer antijen) profili mi negatif bunu da tam olarak anlayamadım, ancak eğer hem şikayetlerinizi hem de laboratuar sonuçlarını daha detaylı yazarsanız yardımcı olmaya çalışabilirim. Saygılarımla
ilaç listesi 24 09 2013 dahiliye ve fizik doktorların verdiği birlikte kullandığım 1. felden 50gr jel 2 adet 2. lyrıca 75 14 kapsul 1 adet 3. etol 400 mg 14 tablet 1 adet 4.parfon 300 gr 20 TB 1adet 5.magvıtal 365 mg 30 sase 1 adet 6.fleXo 40 gr iel 2 adet 7.apranax plus film tabet 1 adet 8.regapen 75 mg 14 kapsul 1 adet 9.GLIFOR 1000 mg 28 tablet 1 adet 10. COZAAR 100 mg 28 tablet 1 adet 11. enjektör 2cc 12.DODEX 5 AMPUL 2 adet 13.FLEXO 40GR JEL 1 Adet 14. TILAC SR 600 MG UZTIMIŞ SALINIMLI TABLET 1 Adet 15. MUSKAZON 20 TABLET 1 Adet 16. NAPROSYN CR 750 10 TABLET 1 Adet 17.ARTRIL 40 GR JEL 1 Adet bütün tedavilerim bitti en son felden jel 2 kutu daha verildi ve bir kutuyu kulandım 2 kutudan az bir miktar kullandım. Boyun egzersizlerini yapamaz ve kendimi çok kötü hissetmeye başladım. Doktora ve eczaneye gittim hemen eczane ilaç görevini yapıyor dedi. Doktorda sende olan iki boyun fıtığı hareketlerini sınırlanıyor dedi fakat sanki yapışkan gibi salmıyor ve boynumu sürekli bir tarafa çekiyor. Sporla yürüyüşle sağ taraf biraz iyi fakat solda kulak hizamdan ve ensemden itibaren içi cıvıltılı. Bazen yapışkan bazen serbest bırakan bazen sertleşen hava ve sıcaklığa göre hareket bir jel kitlesi yada kireç kitlesi bilmiyorum. Halen devam etmekte. Başıma bu olay gelince araştırmaktayım şu anda 5 gün oldu vatan hastanesinde 30 günlük fizik tedavi rehabilitasyona yattım fakat iki defa boyun çekme ve diğer tedaviler devam ediyor. Sıkıntımda çok bir rahatlama var. Yoğun şekilde içerde bir şeyler var gibi gerçekten vahim bir durumdayım. Yardımcı olmanızı bekliyorum. Tedaviden bir netice göremedikçe de psikolojim her gün bozulmakta. Destek ve önerilerinizi bekliyor acil yardım bekliyorum hayırlı çalışmalar diliyorum. Kolay gelsin. Karabük üniversitesi karabük eğitim araştırma hastanesi MR sonuç raporu: ICD 10 TANI 392528736 SERVİKAL MRG İNCELEME: Servikal aks düzleşmiştir. vertebra korpus köşelerinde osteofitik sivrileşmeler dikkati çekmiştir. Vertebra korpus yüksekliği doğaldır. Vertebra korpus sinyalleri doğaldır. İntervertebral disk araları ve sinyallari dejenerasyona sekonder azalmıştır. C3-4, C4-5,C5-6, C6-7 diskinde santral protrüzyon izlenmekte olup tekal kese anteriordan basılanmış nöral foramenler kaudalde daralmıştır. Kord ve korda ait elemanlarda belirgin patolojik sinyal değişiklik saptanmamıştır.
Sayın V. Aydın; Verdiğiniz ilaç listesine bakılacak olursa medikal tedavi olarak bütün seçenekleri denemişsiniz. Anladığım kadarıyla halen Fizik tedavi ve Rehabilitasyon programınız devam etmektedir. Bu sonuçlandıktan sonra eğer şikayetleriz halen devam ediyor ise cerrahi seçeneğe başvurmadan önce tekrar değerlendirilmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla.
Hidrokortizonla deltokortizon arasında fark var mı?
Sayın M. Sarsılmaz; Hidrokortizon bir steroid cinsidir, Deltacortril ise içindeki etken maddesi prednizolon olan bir steroid preparatıdır, Deltocortizon diye bir steroid cinsi yoktur. Değişik steroid cinslerinin doz bakımından birbirlerine olan eşdeğer dozlarını bilginiz olsun diye yazıyorum: 25 mg kortizon = 20 mg hidrokortizon (kortizol) = 5 mg prednizolon veya prednizon = 4 mg metilprednizolon = 0.75 mg deksametazon. Saygılarımla
diz kapağım ve bacaklarım ağrıyor
Sayın F. Aysal, Alt ekstremite ağrıları başlığı altında çok farklı hastalık gurupları vardır. Bu ağrılar mekanik nedenler, inflamatuvar nedenler, infeksiyöz nedenler, vasküler nedenler, romatizmal hastalıklara bağlı nedenler başlıkları altında incelenebileceği gibi bazı komşu bölgelerden alt ekstremite bölgesine yansıyan ağrılar da bu şikayetlere neden olabilir. Bunlardan dolayı öncelikle hekim tarafından yapılacak muayeneden sonra bu nedenler arasında ayırıcı tanıya gidilmelidir. Saygılarımla
Kas gerilmesi bacak kol boyun ağrıları için ne yapmalıyım?
Sayın Raziye hanım; çok farklı nedenlere bağlı olarak yaygın vücut ağrıları olabilmektedir. Bu nedenle yapılan muayene sonrasında düşünülen teşhise yönelik radyografi veya MRI incelemeleri yanında laboratuvar tetkikleri de istenerek kesin bir sonuca varmaya çalışılmalıdır. Saygılarımla
MERHABA HOCAM SERT BİR ŞEKİLDE SOL KALÇAMIN ÜZERİNE DÜŞTÜM. O ZAMAN HAFİF AĞRIDI BENDE DOKTORA GİTMEDİM.FAKAT ŞİMDİ SÜREKLİ SOL KALÇAMIN ÜZERİNE OTURMAZSAM VEYA DENGESİZ BİR HAREKETTEN SONRA SOL KALÇAMDAN İTİBAREN SOL AYAK UCUNA KADAR ŞİDDETLİ BİR AĞRI OLUŞUYOR. SERT BİR YERE SOL YANIMIN ÜZERİNE EN AZ 15 - 20 DAKİKA YATTIKTAN SONRA AĞRI ANİDEN KESİLİYOR. BANA BİLGİ VERİRSENİZ SEVİNİRİM.
Sayın V.S. Sarıyerlioğlu; sol kalça üzerine düşme sonrasında ortaya çıkan ağrılar bel bölgesindeki (lomber bölge) disk patolojilerine bağlı olabileceği gibi sol kalça ekleminde de travma sonrasında ortaya çıkan değişikliklere bağlı olabilir. Bu nedenle yapılacak muayene sonrasında elde edilecek sonuçlara göre lomber bölge veya kalça eklem bölgesinin MRI incelemesi ile tanı kesinleştirilerek tedaviye geçilebilir. Saygılarımla
Merhaba hocam ben 23 yaşında 5 aylık erişkin stil hastasıyım tanı 3 ay önce koyuldu hastalık agresif olarak ilerliyor Remicade kullanıyorum bu ilacı sürekli almam gerekecek mi acaba?
Sayın S. Karasakal; Erişkin (Adult) Stil hastalığı nedeniyle Remicade kullandığınızdan bahsetmişsiniz. Adult Stil Hastalığı tedavisinde öncelikle 2. basamak ilaçlar ile tedavi seçenekleri denenir ancak bunlar ile yeterli derecede etki elde edilemez ise yani hastalık remisyona sokulamaz ise Biyolojik ajanlar ile tedavi seçeneğine geçilir. Sizin hastalığınızda da muhtemelen 2. basamak ilaçlar (Methotrexate, Hidroksiklorakin, Salazoprin ve Leflunomide) ile etki elde edilemediğinden önce daha sık ve daha sonra daha seyrek aralar ile İnfliximab (Remicade) tedavisi uygulanacaktır. Biyolojik ajanlar ile tedavinin ne kadar süreceği konusunda henüz tam bir fikir birliği bulunmamaktadır ancak pratikteki uygulama hastalıkta remisyon kriterleri elde edildikten sonra giderek doz miktarının azaltılması ve doz aralarını açılmasıdır. Eğer bu esnada herhangi bir hastalık alevlenmesi görülmez ise tedricen bu doz azaltma/seyreltme yöntemiyle tedaviye devam edilir. Saygılarımla
TÜM BATIN BT SONUC:SAKROILIAK EKLEME KOMSU ILIAK KEMIKDE YAKLASIM 7 MM CAPINDA LITIK CEVRESI SKLEROTIK ALAN IZLENMISTIR.BU NE ANLAMA GELIR.
Sayın S. Özkan; Hastalar değerlendirilirken yapılan ayrıntılı muayene sonrasında öntanı olarak bazı hastalıklar düşünülür ve bunu ortaya çıkarmak/doğrulamak üzere tetkikler istenir. Bu nedenle ayrıntılı bir muayene yapmadan sadece tetkik sonuçlarına bakarak bir öngörüde bulunmak mümkün değildir. Bu nedenle sizi muayene eden doktor ile bu tetkik sonucunu görüşmeniz daha uygun olacaktır. Saygılarımla
Boyun fıtığı var sol kolda uyuşma ve sızlama ara sıra elektrik çarpması çözüm hakkında yardım bekliyorum.
Sayın M. Yuntargil; Halk arasında boyun fıtığı olarak bilinen Cervikal Disk hernileri (C-HNP) boyun omurları arasındaki disklerin çekirdeklerinin (nucleus pulposus) bu diskleri çevreleyen zarı (annulus fibrosus) zorlayarak veya yırtarak arkaya veya yana doğru yer değiştirmesine/fıtıklaşmasına denilmektedir. Bu yer değiştirmenin/fıtıklaşmanın lokalizasyonuna ve derecesine bağlı olmak üzere omurilik veya sinir kökleri üzerinde değişik derecelerde baskı oluşur ve bu baskı sonucunda da hastalarda lezyonun seviyesine göre değişmek üzere boyundan omuz ve kola, bazı hastalarda sırta yayılan ağrı, boyun hareketlerinde tutukluk ve ekstremitelerde uyuşukluk görülebilir. Yine hastalığın şiddetine göre muayenede kuvvet kaybı saptanabilir. Daha önceden de yazmış olduğum gibi tedavi kabaca 2 başlık altında incelenebilir. Konservatif tedavi seçenekleri olarak boyunluk (Cervikal Collar), ilaç tedavisi ve Fizik Tedavi uygulamaları bulunurken, Cerrahi tedavide farklı yöntemler ile o sinir kökü veya omurilik üzerindeki baskı ortadan kaldırılmaya çalışılır. Bana yazmış olduğunuz kadarıyla Fizik Tedavi ve ilaç tedavisi kullanmadığınızı anlıyorum, bu nedenle cerrahi tedavi seçeneğinden önce konservatif tedavi seçeneklerinin sonuna kadar denenmesini öneririm. Saygılarımla
HOCAM merhaba iyi akşamlar. 8 senedir ayak bileklerimde sadece gece yatarken sürekli ağrılardan dolayı yatamıyorum. Gezerken ayak bileklerimde burkulmalar meydana geliyor. 1 senedir de menapoza girmiş bulunuyorum daha önce Fizik Tedavi uzmanlarına, Ortopedi ve Dahiliye uzmanlarına tedavi olmama rağmen bu rahatsızlığıma bir çözüm bulamadık. Ağrı kesici kullanıyorum her gece o şekilde yatabiliyorum. Dahiliye kliniğinde 10 çeşit kan tahlili yaptırdım bütün tahlillerim temiz çıktı. Fizik tedavide de temiz çıktı fakat gece uyurken sürekli ağrılar yüzünden uyuyamıyorum. Arz ederim cevabınızı bekliyorum. İyi akşamlar
Sayın İ. Moğultay; 8 yıldır devam eden alt ekstremite ağrılarından bahsetmişsiniz. Alt ekstremite ağrıları (Kalça ekleminden başlayarak aşağıda ayak parmaklarına kadar olan bölge) çok farklı nedenlere bağlı olarak meydana gelebilir. Bu ağrılara yönelik olarak yapılacak ayrıntılı bir muayene sonrasında laboratuarda rutin ve gerekirse daha spesifik kan tetkikleri, ağrıyan bölgenin radyolojik olarak görüntülenmesi, şüpheye düşülen vakalarda o bölgenin MRI ile görüntülenmesi ve nörolojik açıdan ayırıcı tanıda yararlanmak üzere o bölgenin Elektronöromiyografik (ENMG) olarak incelenmesi gerekir. Ancak sizin de kabul edeceğiniz gibi bu ayrıntılı değerlendirmeler her hastada yapılamamaktadır. Anlattığınız kadarıyla şikayetleriniz “Huzursuz Bacak Sendromunu” (Restless Leg Syndrome) düşündürmekle beraber, kesin tanı için yukarıda yazmış olduğum incelemeler ile diğer olası tanıların ekarte edilmesi gerekmektedir. Saygılarımla
Babamın yaklaşık 6 aydır romatizması çok yüksek 135'e kadar çıkmış çok rahatsız damarlarda çok ağrı var bazen yürümekte bile zorlanıyor, Kuzey Irakta yaşıyoruz, ama gelebiliriz.
Sayın T. Süleyman; Halk arasında iltahaplı romatizma olarak tanımlanan Romatoid Artrit (RA) hastalığında en sık olarak el, el bileği eklemleri, ayak bilekleri, diz ve dirsek eklemlerinde şişlik, ısı artışı, hareket tutukluğu ve ağrı olur. Eğer yeterli derecede tedavi edilmez ise eklemlerde kalıcı hasar meydana gelerek eklemde şekil bozukluğu (deformiteler) gelişir. RA hastalığının tedavisinde farklı basamaklar vardır. Öncelikle tedaviye 2. basamak ilaçlar veya hastalık seyrini değiştiren ilaçlar gurubu olarak isimlendirilen tedavi seçenekleri ile başlanır. Bu guruba dahil olan ilaçlardan Methotrexate (30 mg/hafta), Hidroksiklorakin (400 mg/gün), Salazoprin (3 gr/gün) ve Leflunomide (20 mg/gün) maksimum dozlarda kullanılmasına rağmen yeterli etki elde edilemez ise hastalarda bu ilaçların 2 veya 3 tanesinin beraberce kullanılması denenebilir. Yine bu kombinasyon tedavisi yeterli doz ve sürede kullanılmasına rağmen hastada başarılı sonuç alınamaması yani hastalığın remisyona sokulamaması durumunda biyolojik ajanlar ile tedaviye geçilir. Babanızın tedavisinde bu basamaklardan hangisine kadar gelindiğini bilmiyorum ancak sonuç ne olursa olsun en kısa sürede kalıcı bir tedavinin başlanmasında fayda vardır. Saygılarımla
Gut hastasıyım ayak bileğımde ağrı var aynı zamanda ürık asidim yüksek Doktorum ürikoliz ve antienflamatuar ilaçları beraber verdi, beraber alınır mı?
Sayın Ç. Mataracı; Gut hastalığının tedavisinde kullanılan ürik asit yapımını azaltıcı ilaçlardan olan Ürikoliz’in (Allopürinol) ağrı kesici özelliği yoktur. Bu nedenle eğer ayak bileğinizde inflamasyon ile beraber ağrı var ise Ürikoliz yanında antienflamatuvar ilaç kullanmanızda sakınca yoktur. Saygılarımla
Benim el bileğimin ikisi de çok ağrıyor bu kansızlıktan olabilir mi doktor bey.
Sayın G. Unal, kansızlık (Anemi) nedeniyle el bileklerinde ağrı meydana gelmez ancak kansızlık nedeni olabilecek pek çok Romatolojik ve Hematolojik hastalıkta el bileklerinde ağrı olabilir. Bu nedenle en kısa sürede bir Hematoloji Uzmanı veya bir Romatoloji Uzmanı tarafından anemi ve eklem ağrıları (Artralji) yönünden muayene olmanız uygun olacaktır. Saygılarımla
Ayaklarım ve bacaklarımda deri altında kan şeklinde döküntü oluyor ayağımda kırık varmış gibi ağrıyor ve basamıyorum neden oluyor bu sizce ?
Sayın Leyla Hanım; bu anlatmış olduğunuz tablo “Vaskülit”lerin cilt bulgusunu düşündürmekte ancak lezyonları görmeden ve gerekirse bu lezyonlardan biyopsi yapmadan tam olarak bir teşhisde bulunmak mümkün değil, bu nedenle herhangi bir ilaç kullanmadan en kısa sürede bir Romatoloji Uzmanı veya Dermatoloji Uzmanına başvurmanız uygun olacaktır. Saygılarımla
Annem yaklaşık olarak 35 seneden beri iltihaplı eklem romatizması hastası hiç bir şekilde hiç bir doktordan bu zamana kadar olumlu bir tedavi göremedik görsek bile biliyorsunuz ki hastalık belli bir süre sonra tekrar herhangi bir ekleminde nüksediyor. Son bir aydan beri el ve ayak eklemlerinde ortaya çıktı ve annem hareket etmekte zorluk çekmeye başladı. Bu aşamada ne yapabiliriz önerilerinize ihtiyacımız var. Teşekkür
Sayın Semiha Hanım; Annenizin 35 yıldır iltihaplı eklem romatizması nedeniyle takip edildiğini yeterli derecede tedavi edilmediğini belirtmişsiniz. Halk arasında iltihaplı romatizma olarak tanımlanan Romatoid Artrit (RA) hastalığında en sık olarak el, el bileği eklemleri, ayak bilekleri, diz ve dirsek eklemlerinde şişlik, ısı artışı, hareket tutukluğu ve ağrı olur. Eğer yeterli derecede tedavi edilmez ise eklemlerde kalıcı hasar meydana gelerek eklemde şekil bozukluğu (deformiteler) gelişir. RA tedavisinde ilk aşamada ağrı kesici ilaçlar kullanılmakla beraber bu ilaçların kalıcı eklem hasarını önleyici etkileri yoktur. Bu nedenle en kısa sürede ikinci basamak ilaçlar ile tedaviye geçilmesi gerekir. 2. basamak ilaçlar veya hastalık seyrini değiştiren ilaçlar gurubu olarak isimlendirilen tedavi seçeneklerine dahil olan ilaçlardan Methotrexate (30 mg/hafta), Hidroksiklorakin (400 mg/gün), Salazoprin (3 gr/gün) ve Leflunomide (20 mg/gün) maksimum dozlarda kullanılır. Eğer bu ilaçların yeterli doz ve sürede kullanılmasına rağmen yeterli etki elde edilemez ise o zaman hastalarda bu ilaçların 2 veya 3 tanesinin beraberce kullanılması denenebilir. Yine bu kombinasyon tedavisi yeterli doz ve sürede kullanılmasına rağmen hastada başarılı sonuç alınamaması yani hastalığın remisyona sokulamaması durumunda ise biyolojik ajanlar ile tedaviye geçilir. Annenizin bu tedavi aşamalarından hangisini kat ettiğini bilmiyorum ancak RA hastalığının tüm seyri esnasında farklı dozlarda da olsa ilaç kullanılması gereklidir. Bu nedenle hastalığının yakından takip edilmesi remisyon süresinin uzatılması bakımından büyük öneme sahiptir Saygılarımla
Selamun aleyküm hayırlı işler kolay gelsin, ense düzleşmesi ve kireçlenme teşhisi kondu ve sıra ile 25 seans TENS’li fizik tedavi hastanede gördüm. Sonrası bazı gerginlik devam etmesi üzerine boyun MR’ı istendi, iki tane boyun fıtığım olduğu görüldü. Sonrası da bana felden 50 gr jel 2 kutu ve arkasından flexo 40 gr jel 2 kutu tekrar flexo 40 gr jel 1 kutu artril 40 gr jel 1 kutu kullandım durdum. Sonuç kullanmam sonucu jel kuruyunca yada sıcaktan ya da vücut ısımdan ciddi gerilimler boynumu düzgün sağa sola çevirmeme, devamlı bir yapışan bir durum. Boyun hareketlerini eksersizler yaparken çok zorlama baskı oluyor, adeta terleyecek kadar zorluyor hala sorun devam etmektedir. Bazen bir boşluk yakalıyor çok normal de olabiliyor. Kendimi rahat yeni doğmuş gibi hissettiğim zamanlar oluyor fakat yarım saati geçmiyor sonra yine aynı. Tam uykuyu alama, uyuyama gibi durumlarımda artı. Cevaplarınızı bekliyorum. Nereye başvurmalıyım tedavim için bir yol gösterir misiniz, hayırlı işler kolay gelsin.
Sayın V. Aydın; Boyun fıtığı (Cervikal Disk Hernisi) nedeniyle 25 seans Fizik Tedavi programı almanıza rağmen şikayetlerinizin devam ettiğinden bahsetmişsiniz. Cervikal Disk hernileri (C-HNP) en sık olarak boyun bölgesindeki en hareketli bölge olan 5. ve 6. boyun omurları arasında (C5-6 seviyesi) meydana gelir. Bunu takip eden sıklıkta ise 4. ve 5. boyun omurları ile (C4-5 seviyesi) 6. ve 7. boyun omurları arasında (C6-7 seviyesi) görülür. C-HNP olan hastalarda seviyeye göre değişmek üzere hastalarda boyundan omuz ve kola, bazı hastalarda sırta yayılan ağrı, boyun hareketlerinde tutukluk ve ekstremitelerde uyuşukluk görülebilir. Yine hastalığın şiddetine göre muayenede kuvvet kaybı saptanabilir. Tedavi kabaca 2 başlık altında incelenebilir. Konservatif tedavi seçenekleri olarak boyunluk (Cervikal Collar), ilaç tedavisi ve Fizik Tedavi uygulamaları bulunurken, Cerrahi tedavide farklı yöntemler ile o sinir kökü veya omurilik üzerindeki baskı ortadan kaldırılmaya çalışılır. Bana yazmış olduğunuz kadarıyla yeterli bir Fizik Tedavi ve ilaç tedavisi kullanmadığınızı anlıyorum, bu nedenle cerrahi tedavi seçeneğinden önce daha iyi bir yerde konservatif tedavi seçeneklerinin sonuna kadar denenmesini öneririm. Saygılarımla
Benim sadece dizime kramp girdikce ağrısı çok oluyor bunun tedavisi olarak siz bana ne önerirsiniz doktor bey? pardon doktor bey ucuncuye sizi rahatsiz ediyorum ben merdivenlerden inip cikarken dizime cok kramp girmeye basladi ne yapabilirim doktor bey.
Sayın G. Unal, öncelikle kramp girmesi olarak nitelendirdiğiniz olayın nedenlerinin araştırılması gerekir. Yapılacak kan tetkiklerinde serum Ca, P, Mg düzeyleri yanında bunların serum düzeylerinin regülasyonunda rol alan hormon seviyelerinin de araştırılması gerekir. Eğer tüm bu değerler normal sınırlar içerisinde ise o zaman eklem çevresi kasları kuvvetlendirici egzersizler ile bu kramplar kontrol altına alınmaya çalışılır. Saygılarımla Sayın G. Ünal; Bu köşenin amacı hastaları hastalıkları hakkında mümkün olduğunca bilgilendirmek ve onlara ne yapılması gerektiği konusunda yol göstermektir. Hiçbir zaman anlatılan şikayetler üzerinden hastaya teşhis koymak mümkün değildir ve bu iddiada olan hekim de hem kendisine hem de hastasına zarar verir. Bu nedenle benim önerim bana yazmış olduğunuz bu şikayetleriniz nedeniyle en kısa sürede bir Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı veya Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanına muayene olmanızdır çünkü ayrıntılı bir muayenenin yerini hiçbir tetkik tutamaz. Bu muayene sonrasında konulacak teşhise göre uygulanacak tedaviler ile semptomlarınızda rahatlama olacaktır. saygılarımla
Merhaba hocam tekrar rahatsız ediyorum size bir sorum daha olacaktı. Dizlerimde kıkırdak erimesi olduğu söylendi ve GNC TRİFLEX veya GLUCOSAMİN kullanırsam faydası olacağı söylendi. Nasıl bir ilaç olduğunu bilmiyorum sizce bir faydası olur mu yardımcı olursanız sevinirim, ilgi ve alakanızdan ötürü teşekkür eder saygılarımı sunarım.
Sayın P. Top; Triflex veya Glukozamin preparatları ABD ve diğer Avrupa ülkelerinde “Besin Desteği” olarak ruhsatlandırılmış olup, yapılan bilimsel çalışmalarda kıkırdak yapımını arttırma veya yıkımını azaltma konusunda herhangi bir etkisi kanıtlanamamıştır. Ancak bu preparatları kullanmanızda tıbbi açıdan bir sakınca yoktur. Saygılarımla
Benim elimde Karpal Tünel ve reynaud fenomeni çıktı. Gitmediğim doktor kalmadı. Lütfen rica ediyorum yardım edin ne olur kızım var elimi kullanamıyorum nerdeyse.
Sayın J. Şahin; el bileğindeki Karpal Tünel içerisinde median sinirin baskı altında kalması sonucu bu sinirin innerve ettiği (dağıldığı) bölgede uyuşukluk ve kaslarda erime ile seyreden tabloya Karpal Tünel Sendromu denir. Karpal Tünel Sendromunun kesin tanısı muayeneden sonra yapılacak olan ENMG testi ile konulur. Bu test sonucuna göre hafif vakalarda ve başlangıç dönemdeki orta şiddetteki vakalarda el-el bileği splintleri, ilaç tedavisi ve lokal enjeksiyon tedavileri denenebilir. Ancak ağır vakalarda ve kaslarda erime (atrofi) gelişen vakalarda tedavi cerrahidir. Basit bir operasyon ile median sinir üzerindeki baskı ortadan kaldırılır. Raynaud Sendromu; soğuk ve strese bağlı olarak ortaya çıkan damar spazmı sonrasında genellikle ellerde ve daha nadiren ayaklardaki küçük damarlarda spazm ve bunun sonucunda da solukluk, morarma ve ağrı ile karakterize bir tablodur. Bu morarma sonrasında parmaklarda reaktif hiperemiye bağlı olarak kızarıklık ortaya çıkar. Raynaud hastalarının % 70-90 oranı kadınlardan meydana gelir. Raynaud tablosu bazı Romatolojik hastalıkların seyrinde de görülebilir ve buna Raynaud fenomeni denir, altta yatan hastalığın tedavisi ile beraber semptomlarda rahatlama meydana gelebilir. Sizin durumunuzda altta yatan bir Romatolojik hastalık konusunda ayrıntılı araştırma yapıldı mı bilmiyorum, ancak eğer yapılmadıysa bu yönde bir yol izleyebilirsiniz. Eğer altta yatan başka bir hastalık yoksa, o zaman Primer Raynaud veya İdiyopatik Raynaud hastalığı denir. Raynaud hastalığındaki semptomların, damarların tonusunu etkileyen adrenerjik fonksiyonlardaki bozukluğa bağlı olabildiği gibi, kan yoğunluğundaki değişikliklere veya kan damarlarının duvarındaki bozukluklara bağlı olarak gelişebileceği düşünülmektedir. Kesin bir tedavisi olmamakla beraber kanın akışkanlığını arttıran ilaçlar ve damar çeperini genişletici ilaçlar hastalarda kısmi fayda göstermektedir. Ayrıca stres yaratan ortamlardan uzak kalınması ve soğuk kış günlerinde 2 kat eldiven kullanılması ilave yarar sağlayabilir. Saygılarımla
Hocam, eşim FMF hastası M6801 mutasyonu tespit edildi. Günde 2 adet kolşisin kullanıyor. Uzun süredir kasıklarına doğru inen karın ağrısı şikayeti olduğu için önce romatolojiye sonra da kadın doğuma gittik. Overlerinde kist saptandı. kolşisinin kist yapma gibi bir etkisi varmı ya da FMF'in böyle bir etkisi olabilir mi?
Sayın A. Aşık; Kolşisin ve FMF hastalığının over kisti ile ilişkisi yoktur, eşinizdeki durum FMF hastalığı ve tedavisinden bağımsız olarak gelişen bir durumdur ve herhangi bir tehlikesi de yoktur. Saygılarımla
Kas romatizma hastasıyım bir kaç doktora gittim ama sonuç alamadım çok ağrım var yağışlı havalarda ağrım daha da artıyor ne yapabilirim bana bir yol gösterirseniz sevinirim.
Sayın P. Top; Sizin kas romatizması olarak nitelendirdiğiniz hastalık, halk arasında daha yaygın olarak yumuşak doku romatizması olarak nitelendirilen “Fibromiyalji Sendromu”dur. “FİBROMİYALJİ SENDROMU”nda kas iskelet sisteminde yaygın şekilde ağrı, tutukluk ile beraber doktorun muayenesi esnasında tespit ettiği ağrılı hassas noktaların bulunduğu bir klinik tabloya ortaya çıkmaktadır. Fibromiyalji sendromunda en sık görülen ve en önemli karakteristiği olan bulgular, vücutta birden çok bölgeyi içerecek şekilde yaygın ağrı, tutukluk, yorgunluk ve uyku bozukluğudur. Ağrı kollar, bacaklar, bel ve boyun bölgeleri de dahil olmak üzere tüm vücut’da hissedilir. Hastaların % 75-85’inde sabahları tutukluk ile beraber halsizlik vardır ve bu halsizlik fiziksel aktivite ile artar. Hastaların şikayetleri soğuk ve nemli havalarda, endişe ve stres’li durumlarda, aşırı fiziksel aktivite ile veya tam tersi hareket azlığı ile, uyku bozukluğu olduğu durumlarda ve en son olarak gürültülü ortamlarda şiddetlenir. Fibromiyalji sendromlu hastaların tedavisinde hastanın hastalığı ile ilgili olarak bilgilendirilmesi, hastalık bulgularını şiddetlendiren faktörlerin tespit edilerek ortadan kaldırılması ve eğer beraberinde eşlik eden hastalıklar varsa bunların tedavi edilmesine çalışılır. Bütün bunlara ilave olarak Fibromiyalji sendromlu hastalarda farklı ilaç gurupları hastaya göre değişen başarı oranları ile kullanılmaktadır. Eğer şikayetleriniz halen devam ediyor ise farklı bir hastane veya klinik ile tedavinizi sürdürmenizi öneririm. Saygılarımla
Yürürken sağ ayak baş parmağım ağrıyor. Yaklaşık 18 aydır devam ediyor. Fizik doktoru krem gibi bir şey verdi faydası olmadı, sorum budur.
Sayın Y. Yetik, ayak başparmağında özellikle yürüme ile şiddetlenen ağrılar öncelikle ayaklar ile ilgili mekanik bir bozukluğu düşündürmekte. Ayakta iki adet ark bulunur, birisi enlemesine (transverse) diğeri ise uzunlamasına (longitudinal)olmak üzere. Enlemesine olan ark çöküklüğü ayaktaki yük dağılımını değiştirerek ağrılara neden olabilir. Bunun için metatarsal pad denilen ark takviyeleri ile semptomatik rahatlama sağlanabilir. Ancak bu ağrıların sebebini ark düşüklüğüne bağlamadan önce diğer bütün ağrı nedeni alternatiflerinin araştırılması gerekir. Saygılarımla
hocam ben daha önce yazmıştım tetkikleri yazmamışım kemik sintigrafisinde sağ sakroiliak eklemde her 3 fazda izlenen tutulum olgunun ön tanısında belirtilen sakroiliit ile uyumludur yazıyor.mr tetkiki inceleme semikoronal planda STİR,T1(SE)(FS),T1 (SE)fl 3d (FS) sekansında çalışılmıştır. kesitler dahilinde sağda sakroiliak eklem kartilaj kompoenentinde iliak eklem yüzeyde hafif deredceli yaygın olası erozyonlar ile uyumlu düzensizlikler dikkati çekmektedir.bununla birlikte T2 ağırlıklı görüntülerde komşuluk gösteren sakral ve iliak kemik yüzeyde geniş bir alanı ilgilendiren belirgin kemik iliği ödemi ile yaygın sinyal değişikliği dikkati çekmektedir.ek olarak eklem aralığında lineer sinyal değişikliği dikkati çekmektedir.bulgular kemik iliği ödemi ve eşlik eden olası sinovit ile uyumludur.eklem üst komşuluğunda olası kapsüler yapışma yerinde kapsülit ile uyumlu olabilecek ayrı bir sinyal farklılığı mevcuttur.solda eklem aralığında kartilaj komponenti ön kesiminde komşuluk gösteren kemik yüzeylerde olası skleroz ile uyumlu sinyal intensite azalımı ile birlikte inen kemik yüzeyde hafif dereceli düzensizlikler izlenmştir.bununla birlikte T2 ağırlıklı görüntülerde aktif enflamasyon bulgusu mevcut değildir. bahsedilen bulgular solda şüpheli olmakla birlikte sağda belirgin aktif anflamasyon bulguların eşlik ettiği sakroiliit açısından anlamlıdır. yazıyor labaratuvar tetkikleri ALT 66 GGT 125 SEDİMANTASYON 53 İLAÇLARDAN SONRA 23 E DÜŞTÜ CRP 1,07 DOKTORDA SÖYLEDİ LEĞENKEMİĞİNDE İLTİHAPLANMA VAR DİYE AMA BİOPSİ YAPMAMIZ LAZIM KESİN KONUŞMAK İÇİN DEDİ BİR DE BUNDAN 3 SENE ÖNCE FALAN BOYNUMDA BİR ŞİŞLİK OLMUŞTU BİOPSİ ALINDI BRUCELLA VE TÜBERKÜLOZ TETKİKLERİ YAPILDI HEPSİ NEGATİF ÇIKTI ALINAN PARÇA İLTİHAP GİBİ GÖRÜNÜYOR AMA ALTTAKİ DOKUYU BİLEMİYİZ DEDİLER BUNUNLA İLGİLİ OLABİLİRMİ ŞU AN BOYNUMDA BİR SORUN YOK AMA BELİM VE BACAĞIMDAN HAREKET EDEMİYORUM DİZİMİN ARKA BÖLÜMÜNDE VE AYAK BİLEĞİMDEDE ŞİDDETLİ AĞRILAR OLUYOR GİTMEDİĞİM YER KALMADI TAM BİR TEDAVİ UYGULANMADI NE OLUR YARDIM EDİN YİNE BİR ROMOTOLOĞAMI GİDEYİM
Sayın E. Ertural, hastalığınız "Seronegatif Spondilartropatiler" başlığı altında incelenen hastalık guruplarından birisidir. Sizi tam olarak muayene etmeden teşhis konusunda daha kesin bir şey söylemem mümkün değildir. Hastalığın tanısı için bu sintigrafi ve MRI bulgularından sonra kesinlikle biyopsiye gerek yoktur. Yine Seronegatif Spondilartropati gurubundaki hastalıkların ilaç ile tedavisi mümkündür. Saygılarımla
Hocam merhaba 10 ay önce doğum yaptım bebeğim 4 aylıkken birden bire kalçamda ve belimde bir ağrı olmaya başladı. Hemen doktora gittim bel fıtığı dediler bebeğimde anne sütü aldığı için kısa bir tedavi uyguladılar, iğnelerle rahatlamıştım fakat 1 gün hiç kımıldayamadım. 10 gün oturduğum koltuktan kalkamadım yatamıyordum bile ağrı kesici ve kas gevşeticilerle yavaş yavaş yürüyerek bir romatoloğa gittim. Kemik filmi ilaçlı film ve tahliller yapıldı, biopsi yapılıp ameliyat gerektiği söylendi. Beni rahatlatmak birde bebeğime anne sütü verdiğim için endol fitil ve kapsül verdi ben bunları kullanınca benim yürümemde hareket etmemde bir süre düzeldi ara ara hapı günde 1 kere yutuyordum, fitili hiç bırakmadım. Yanlız doktorum biopsinin zor bir işlem olacağını söyledi. 1 ay ilaç kullan daha sonra mecburen ameliyat dedi bende biraz iyi olunca birde bebeğim küçük olunca ameliyatı düşünmedim fakat yaklaşık 1 aydır yine eskisi gibi ağrılarım var. Yürümekte zorlanıyorum bebeğime anne sütü verdiğim için şu an ameliyat olmak istemiyorum bu iltihapın başka bir tedavisi var mı acaba bir başka romatoloğa gitsem farklı bir tedavi uygular mı Eskişehirden yazıyorum önerebileceğiniz bir doktor var mıdır?
Sayın E. Ertural; Önce bel fıtığı ve daha sonra ise romatolojik bir hastalığa yönelik olarak tedavi aldığınızdan ve biyopsi yapılacağından bahsetmişsiniz. Gerek bel fıtığı gerekse bel bölgesinde ağrıya neden olan romatolojik hastalıklara rutin tetkikler arasında biyopsi yer almaz. Eğer tümör veya başka bir kronik enfeksiyondan şüpheleniliyor ise tanı ve buna yönelik olarak uygulanacak tedaviyi belirlemek üzere biyopsi ve o doku materyalinden kültür yapılabilir. Vermiş olduğunuz bilgilere göre benim anladığım sizin hastalığınız ile ilgili olarak bir teşhis problemi yaşanmakta. Her ne kadar sizi muayene etmemiş olsam da anlattıklarınız kadarıyla sizde bir “sakroileitis” (Leğen kemiğini meydana getiren eklemlerin iltihabı) tablosu var ve bu tanı kesinleştirildikten sonra cerrahi girişime gerek kalmadan ilaç tedavisi mümkündür. Saygılarımla
HOCAM MERHABA.9 AY ÖNCE ANİDEN SAĞ BACAĞIMDA BASAMAYACAK KADAR ŞİDDETLİ AĞRIM OLDU. MR VE FİLMDE SAĞ KALÇAMDA ÇOK HAFİF DAHA ÖNCE DÜŞMEME BAĞLI OLARAK KEMİK YAMUKLUĞU VAR DEDİLER. KAS GEVŞETİCİ VERDİLER 3 GÜN İÇTİM HAMİLE KALDIĞIMI ÖĞRENDİM İLACI KESTİM. 6 GÜN SONRA TEKRARLADI. ÜÇ AY YATTIM İLAÇTA KULLANAMADIM. SONRA HEP AĞRIDI AMA HAFİFLEDİ. HEP KALÇAMI SIKARAK HAREKET ETTİM. GEBELİĞİMİN SON AYINDA TEKRAR BAŞLADI 1 AY HİÇ YÜRÜYEMEDİM VE OTURAMADIM. 4 EKİM 2013’DE SEZERYAN İLE DOĞUM YAPTIM. HALEN GEÇMEDİ ŞİMDİ İLAÇLI EMAR ÇEKTİRECEM SONUCU NE OLACAK BİLMİYORUM AMA ÇOK KARAMSARIM NE OLABİLİR ACABA. ÇOK YAVAŞ YÜRÜYORUM. BACAĞIMI TAM AÇIP TEMPOLU YÜRÜYEMİYORUM. YARDIMCI OLURSANIZ SEVİNİRİM.
Sayın Ayşegül hanım; Genç yaşta kalça eklemi dejenerasyonu (kireçlenmesi) saptandığında bunu altında yatan nedenlerin araştırılması gerekir. Bazı durumlarda sizde olduğu gibi daha önceden geçirilmiş bir travma bu tabloya neden olabildiği gibi, bazı romatolojik hastalıklarda da hastalığın başlangıç dönemlerinde kalça eklemi gibi büyük eklemler tutularak hastalık başlayabilir. Bu nedenle benim önerim kontrast madde kullanılarak yapılacak MRI incelemeleri yanı sıra kalça eklemini tutabilen romatolojik hastalıklara yönelik olarak da incelemelerin yapılmasıdır. Saygılarımla
2 hafta önce diz kapağımın tam üstünden bıçaklandım ve zımba ile kapandı. Kapandıktan sonra içeride sıvı birikmesi olmuş ve o sıvıyı iğne ile aldılar ama hala bir şişlik var ve bacağımı kaldıramıyorum çok üstüne basınca şişiyor acaba bir sorun olur mu?
Sayın Can; diz eklem bölgesinin üzerine olan delici silah yaralanması sonrasında diz eklemi çevresi yumuşak dokular ve diz ekleminde enfeksiyon riski bulunmaktadır. Bu nedenle ekleme yeniden ponksiyon yapılarak alınan sıvı örneğinden kültür + antibiyogram yapılması uygun olacaktır. Bu esnada uygulanacak olan elastik bandaj ile eklem içi sıvının yeniden birikmesi engellenebilir veya yavaşlatılabilir. Alınan sıvı örneğinden elde edilecek sonuçlara göre bundan sonraki tedaviniz planlanabilir. Saygılarımla
Hocam merhabalar. daha önce yazmıştım. 3 yıl önce AS belirtileri vardı. Tutulmalar vs. AS, RA ve psöriatik artrit teşhisiyle metilprednizolon, diklofenak + misoprostol, leflunomid, sulfasalazin kullandım 6 ay kadar. İlerleyen başka bir kontrolde bu ilaçların çok ağır olduğu hastalığımın AS olmadığı remisyonda sakroiliit olduğu birkaç doktor tarafından söylendi ve 2 yıldır tutulmalar yok denecek kadar az sadece ayakta durunca ve fazla hareket sonrasında belimde tutulma oluyor. Kalçamı kütletme ihtiyacı duyuyorum ve sadece bu sayede rahatlıyorum. Bazen topuklarımda ağrı oluyor, diğer eklemlerimde şişlik kızarma veya ağrı olmuyor. Halen bir teşhis konulamadı. Bel fıtığı, skolyoz, RA, AS ... Sadece kan değerlerimde anormal olan ve ilk defa yüksek çıkan CRP 0.00-00.50 OLMASI GEREKİRKEN 0.57. VE EKLEM MR DA. HLA-B27 de negatif. SOLDA SAKRO-İLİAK EKLEM İNFERİORDA İLİAK YÜZDE FOKAL SUBKONDRAL SKLEROZ ARTIŞI İZLENMEKTEDİR..diğer ekleme komşu yapıların kortiko-meduller sinyal intensiteleri normaldir. Eklem mesafesi tabiidir. Yumuşak doku kontuarları olağandır. Tetkike dahil diğer kemik yapılar normaldir. Lumbal Spinal MR sonucunda: L4-5 diffüz bombeleşme. Sizin yardım ve teşhislerinizi bekliyorum. Saygılar.
Sayın E. Altın; size daha önceden de yazmış olduğum gibi vermiş olduğunuz bilgiler ile bu internet sayfası üzerinden teşhis koymak ve tedaviyi düzenlemek mümkün değildir. Bu WEB sayfası sadece hastaları hastalıkları hakkında bilgilendirmek ve onlara yol göstermek amacıyla planlanmıştır ve hiçbir zaman hekim-hasta ilişkisinin yerine geçmesi mümkün değildir. Bu nedenle benim yine önerim ciddi bir muayeneden sonra bu hastalıkların varlığının araştırılmasıdır. Saygılarımla
Hocam RA hastasıyım, tahlil sonuçlarımda AST (sgot) 51 ALT (sgpt) 100 çıktı daha önce biyopsi yaptırmıştım karaciğerde yağlanma vardı, diyet yapmıştım sporla düzelmişti yine yükselmeye başladı tahlillerde. Cevap alırsam sevinirim
Sayın Cengiz Bey; Romatoid Artrit (RA) hastası olduğunuzu ve karaciğer fonksiyon testlerinin (KCFT) son dönemde yükseklik gösterdiğini bildirmişsiniz. RA hastalığının kendisine bağlı olarak KCFT yükselmez, genellikle kullanılan ağrı kesiciler veya 2. basamak ilaç tedavisinin sonucu olarak bu enzimlerde yükselme görülür. RA hastalığı nedeniyle hangi tedaviyi aldığınızı bilmiyorum ancak mevcut kan değerleri ilaç dozunda ayarlama ile normale dönebilecek seviyelerdedir ve Karaciğer biyopsisi veya başkaca ileri tetkiklere gerek olacak seviyelerde bir yükselme değildir, bu nedenle en kısa sürede sizi takip eden doktorunuz ile temasa geçmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
HOCAM 22 YAŞINDA ACİL TIP TEKNİSYENİYM SAG KALÇAMDA 2 3 AYDA BİR ÖZELLİKLE GRİP FALAN OLDUĞUMDA VÜCUDUMDA ENFEKSİYON OLDUĞUNDA AĞRIM OLUYOR. BEN MARDİNDE ATT’YİM. KURU BİR İKLİM VAR. MEMLEKETİME SAMSUN’’A GİTTİĞİMDE AĞRIM OLUYOR. MARDİN’DE DAHA AZ. ABİM AS HASTASI TÜM EKLEMLERİ TUTUK 15 YAŞINDAN BU YANA YÜRÜYEMİYOR. TAMAMEN TÜM VÜCUT TUTUK. BEN FİZİK OLARAK ÇOK GÜÇLÜ SAĞLAM BİRİYİM. BENİ ÇOK BAĞIRTAN AĞRILAR OLMUYOR, AĞRILARIM SÜREKLİ DEĞİL DÜN AĞRIM VARDI BU GÜN YOK MESALA, AMA FTR DOKTORUM SALAZOPRİN BAŞLADI HİKAYEME GÖRE AMA KAN TEMİZ MR’DA GÖRÜNÜM DOĞAL SAKROİLİAK EKLEMDE SKLEROZ ARTIŞİ VAR EKLEM ARASI MESAFE NORMAL. SİZCE SAĞLAM BİR ROMATOLOĞA GÖRÜNMELİMİYİM ABİMİN DURUMU BENDE DE HASTALIK İHTİMALİNİ GÜÇLÜ KILIYOR AMA DOKTORUM KORKMA DİYOR.
Sayın Veysel Bey; Ağabeyinizde Ankilozan Spondilit olması sizin de mutlaka bu hastalığa yakalanacağınız anlamına gelmez. Toplumda yaşayan diğer bireylere göre hastalığa yakalanma şansınız daha yüksek olmakla beraber bu oran % 100 değilir. Bu nedenle büyük endişeler içinde yaşam biçiminizi değiştirmenize gerek yoktur. Belirli aralıklar ile muayene olarak bazı kan tetkikleri yaptırmanız yeterli olacaktır. Bana yazmış olduklarınıza göre halen sizde hastalık bulunmmaktadır. Bu nedenle ne Salazopyrin tablet ne de başkabir tedavi aşmanıza gerek yoktur. Eğer size sıkıntı verecek derecede şiddetli ağrılarınız olur ise o zaman nonsteroid-antiinflamatuvar ilaçlar gurubundan bir preparat ile semptomatik tedavi başlanabilir. Son olarak herağrınız olduğunda farklı bir doktora gitmek yerine sabit bir Romatoloji uzmanı ile takibinizi yaptırmanız hastalık seyrinin bilinmesi açısından daha yararlı olacaktır. Saygılarımla
Sayın Hocam; 3 yıl önce sağ diz kapağında şişlik sonucu RA ve FMF (FMF genetik test sonucu) teşhisi konuldu. o günden bu güne colchicum dispert kullanıyorum. son 4-5 ay önce 2 kalça kemiğimde de aşırı ağrılar başladı. Romatoloji bölümünde MR sonucu kemik iliklerinde iltihap olduğu söylendi ve AS teşhisi konuldu. Doktorum ANTİ-TNF başlanacağını söyledi. sorularım şöyle hocam: 1- Kemik iliklerindeki iltihaplanma uzun süre colchicum dispert kullanmaktan mı oluştu acaba? ( colchicum dispert in yan etkilerinde böyle burumlar oluşuyor diye okumuştum) 2- ANTİ-TNF lere başlamam gerekirmi?, yoksa endol türü ilaçları kullanmaya devammı etmeliyim. önerileriniz için şimdiden çok teşekkür ederim.
Sayın A. Demirtaş; Benim anladığım kadarıyla bir süredir tanıyla ilgili problemler yaşıyorsunuz. Bu nedenle sadece sorularınıza cevap vererek daha fazla aklınızı karıştırmak istemiyorum. Uzun süre Kolşisin kullanmak kemik iliğinde inflamasyona (iltihaplanmaya) neden olmaz. Anti-TNF kullanmaya başlamadan önce daha az yan etkisi olan başka tedavilerin denenmesinde fayda vardır. Saygılarımla
Hocam merhabalar. 3yil önce as belirtileri vardi.tutulmalar vs.fakat simdi tutulmalar yok denecek kadar az sadece ayakta durunca ve fazla hareket sonrasinda belimde tutulma oluyor.kalcami kutletince rahatliyorum..henuz bi teshis konulamadi.bel fitigi dendi, ra as ...sadece anormal olan kan değerlerimde CRP 0.00-00.50 OLASI GEREKİRKEn 0.57. VE EKLEM MR DA.SOLDA SAKRO-İLİAK EKLEM İNFERİORDA İLİAK YÜZDE FOKAL SUBKONDRAL SKLEROZ ARTIŞI İZLENMEKTEDİR..diğer ekleme komşu yapların korttiko-meduller sinyal intensiteleri normaldir.. Eklem mesafesi tabiidir. Yumuşak doku kontuarları olağandır. Tetkike dahil diğer kemik yapılar normaldir. Sizin yardım ve teşhisleinizi bekliyorum. Saygılar.
Sayın E. Altın; sadece bana yazmış olduklarnız ile sizde Ankilozan Spondilit (AS) veya Romatoid Artrit (RA) var veya yok demek mümkün değildir. Her iki hastalık için de bazı tanı kriterleri öne sürülmüştür ve bu kriterlerin varlığı da ancak ayrıntılı muayene ile ortaya konulabilir. Bu nedenle benim önerim ciddi bir muayeneden sonra bu hastalıkların varlığının araştırılmasıdır. Saygılarımla
hocam ben 35 yaşındayım benim sağ ayak parmağımda yürürken sanki sıkıyorlarmış gibi acıyor ama genellikle küçük parmağın yanındaki doktora gittim kan testi ve röntgen çekildi her hangi bir şey çıkmadı birde sizin fikrinizi almak istedim bunla .beraber baldır ve ayak bileğimde ağrıyor bel fıtığı başlangıcı olabilir mi ben inşaat işiyle uğraşıyorum teşekkür ederim
Sayın İ. Çınar; bahsetmiş olduğunuz şikayetler bel fıtığı (Lomber Disk Hernisi) bağlı olabileceği gibi ayak parmakları arasındaki sinirin baskı altında değişikliğe uğramasından (Morton Nöroma) da kaynaklanabilir. Kesin tanı için ayrıntılı bir muayene sonrasında MRI ve ENMG gibi tetkikler gerekebilir. Saygılarımla
SELAM BEN OTUZ YAŞINDA İKİ ÇOCUK ANNESİ BİRİYİM VE BEN CİDDİ ŞEKİLDE AĞRI ÇEKİYORUM. 15 YAŞIMDA BEL TUTULMASIYLA GELEN AĞRILAR VE 15 YILDAN BERİ BU AĞRILARLA YAŞIYORUM TABİ YAŞAMAK DENİRSE BAŞ VURMADIĞIM DOKTOR KALMADI VE BEL FITIĞI TEŞİSİ KONULDU AÇIK AMELİYAT UYGUN GÖRÜLMEDİ VE LAZER AMELİYATI DENİLEN TEKNİK KULLANILDI VE BEN BU İŞLEMDEN BİR SONUÇ ALAMADIM BELİMDE AMA DAHA ÇOK AYAKLARIMDA OLAN AĞRILARI ÇEKMEYE DEVAM ETTİM. DAHA SONRA AÇIK AMELİYAT OLDUM YİNE BEL FITIĞINDAN ONDANDA BİR SONUÇ ALAMADIM VE BU TEDAVİLERİN SÜRECİ ARASINDA ALDIĞIM FİZİK TEDAVİLERİNİNDE SINIRI YOK HER YOLU DENEDİM AMA BİR ÇÖZÜM BULAMADIM ŞİDDETLİ ŞEKİLDE EKLEM AĞRILARI ÇEKİYORUM AMA BİR ŞİŞLİK FALAN OLMUYOR SADECE ŞİDDETLİ AĞRI ÖZELLİKLE AYAKLARIMDA VE ŞİMDİDE SOL OMUZUMDA BAŞLADI. AĞRI AYAKLARIMDA VE ELLERİMDE GÜÇ KAYBI OLUYOR YATAKLARDAN KALKAMAYACAK HALE GELİYORUM ARTIK NE YAPMAM GEREKTİĞİNİ BİLMİYORUM SİZE YALVARIYORUM BANA BİR UMUT KAPISI GÖSTERİN ARTIK DAYANAMIYORUM İKİ ÇOCUĞUMA ANNELİK VAZİFEMİ BİLE YAPAMAYACAK DURUMDAYIM SÜREKLİ AYRI KESİCİ İLAÇLAR KULLANIYORUM 100 mg ilaçları 3 veya 4 tanesini bir anda alıyorum size yalvarıyorum bana yardım edin
Sayın S. Yıldız; daha öncede bildirdiğim gibi sizde “Seronegatif Spondilartropatiler” yönünden araştırma yapılmalıdır. Bu konuda size en yakın Üniversite Hastanesi veya Eğitim ve Araştırma Hastanelerinin Romatoloji Bölümlerine başvuracak olursanız orada yardımcı olacaklardır. Saygılarımla
Hocam medial menisküs posterior hornunda inferior kesiminde eklem düzeyinde ve korpusa doğru uzanan parsiyel yırtıklar izlenmektedir. Diz eklem aralığında hafif efüzyon mevcuttur. Popliteal fossada baker kisti izlenmektedir. Diz eklemi anterior kesiminde cilt altında ödem mevcuttur. Patello-femoral eklem mesafesi hafif daralmıştır patella ve subkondral kistik değişiklikler izlenmektedir. Hocam rapor budur hocam bize cevap verir misiniz tedavisi nedir?
Sayın Mehmet Bey; Diz ekleminde dejenerasyon (kireçlenme) yanında menisküs’de kısmi yırtık bulunmakta. Bu tür hastalarda uygulanacak Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon programına rağmen şikayetler devam ederse cerrahi girişim gerekebilir. Saygılarımla
Sol baş parmağım 15ay önce kesildi sinirler kondomlar kirişler tamir oldu ama halen tam olarak kullanamıyorum bu gün EMG sinir ölçtürdüm his kaybı varmış nöroloji uzmanına gösterdim sonuçları yapacak bir şey olmadığını söyledi ne yapmam gerekir yardımcı olursanız sevinirim teşekkür ederim
Sayın H. İbrahim; el yaralanmalarından sonra yapılan tamir operasyonundan sonra hatalara atel uygulanır ve bunun sonrasında da derhal “El Rehabilitasyonu”na başlanması gerekir. Anladığım kadarıyla sizde bu aşamaya geçilmemiş. Bu nedenle en kısa sürede el rehabilitasyonu bölümü bulunan bir sağlık kuruluşuna başvurmanızı öneririm. Saygılarımla
Prednol ile deltacortril aynı ilaç mı?
Sayın Y.C. Özdemir. Prednol ve Deltacortril her ikiside kortizon olup, aralarında eşdeğer doz bakımından % 20 civarında çok küçük bir fark vardır. Saygılarımla
Ben 29 aşında ev hanımıyım 15 yaşımdan beri belimde ve ayaklarımda şiddetli ağrı çekiyorum yol yürüyemeyecek yataktan kalkamayacak hale geliyorum bir kere bel fıtığı teşisi konuldu ve açık ameliyat oldum sonuç bulamadım daha sonra lazerle bir bel fıtığı ameliyatı geçirdim aldığım fizik tedavilerinin sayısını ben de bilmiyorum ama sürekli ağrı kesicilerle duruyorum ayaklarımda ve diğer eklemlerimde şiddetli ağrılar var kimden yardım alabilirim yada nasıl bir tedavi uygulayabilirim lütfen sizden bir cevap bekliyorum
Sayın S Yıldız; Bel ve ayak ağrılarınız nedeniyle bel fıtığı teşhis konulduğunu ve 2 defa opere edilmenize rağmen şikayetlerinizde değişiklik olmadığından bahsetmişsiniz. Opere edilmenize rağmen şikayetlerin devam etmesi ağrıların kökeninin bel fıtığı olmadığını düşündürmektedir. Bu nedenle sizde inflamatuvar bel ağrısına neden olabilecek diğer teşhisler üzerinde araştırma yapılmalıdır. Saygılarımla
Bel fıtığı ameliyatından sonra sol bacağımda güç kaybı ve uyuşma kaldı ne yapabilirim?
Sayın Ayper; Bel fıtığı (Lomber Disk Hernisi) operasyonu öncesinde sinir kökü üzerindeki bası ne kadar şiddetli ise ve ne kadar uzun süredir bu bası devam ediyorsa semptomlarda o derecede şiddetli olur. Operasyon sonrasında ise bu bası kalkmasına rağmen, daha önceden meydana gelmiş değişikliklerin geriye dönmesi (rejenerasyon) bir süre alabilir. Kişiden kişiye değişmk üzere yaklaşık 1-3 ay arasında bir zaman içerisinde şikayetler ortadan kalkabilir. Bu süre sonrasında eğer hala şikayetler devam ediyor ise bu artık sekel olarak kabul edilebilir. Bu dönem içerisinde sizin yapabileceğiniz tek şey o bacağı kuvvetlendirmek üzere doktorunuz tarafından verilen egzersizleri eksiksiz olarak uygulamanızdır. Saygılarımla
Sayın hocam ben 30 yaşındayım, 2009 yılında bana AS teşhisi konuldu. Uzun süre salazoprin ve endol kullandım lakin faydasını görmedim. Çünkü çok şiddetli sırt ağrılarım var. Konyada yaşıyorum ve gitmediğim dr kalmadı diyebilirim. Sırt ağrılarım geçmek bilmiyor. En son Antalyada bir genel cerrah olan figen yağmur aslan hanımdan mezoterapi aldım.onunda çok faydasını göremedim.yalnız kendisi bana as olmadığımı farklı bir romatizma olabileceğini söyledi.orada da birçok tahlil ve tetkiğim yapıldı.omurgamda hafif bir eğrilik olduğnu ve sırt ağrılarımın bundan kaynaklandığını belirtti.konyada bir de bilgehan ata beye gösterdim bütün sonuçlarımı o da as olabileceğini düşünmüyorum dedi.yalnız bugün selçuk üniversitesi tıp fakültesinde romotoloji bölümüne göründüm,ordaki dr da kesinlikle as olduğumu söyledi ve tekrar saklaroit mr ve tahlilerimi istedi.yani anlayacağınız kafam allak bullak.bunu bilgehan ata beye söyleyince o da bana sizin adınızı verdi.inanın benim için bir umut kaynağı oldunuz.lütfen bana yardım edin,ben şimdi ne yapmalıyım?
Sayın S. Kaya; Ankilozan Spondilit (AS) tanısıyla bir dönem ilaç kullandığınızı ancak son dönemde hastalığınızın tanısı ile ilgili problemler yaşadığınızı bildirmişsiniz. AS tanısının konulabilmesi için bazı kriterler önerilmiştir: örneğin belirli bir süre üzerinde devam eden, hareket ile rahatlayan ve istirahat ile şiddetlenen bel ağrısı, bel hareketlerinde belirli bir derecenin üzerinde kısıtlılık, göğüs kafesi hareketlerinde kısıtlılık ve tek taraflı en az 3. derece veya 2 taraflı en az 2. derece sakroileitis olması gibi. Bu kriterleri henüz taşımadan AS tanısı koyarak ona göre tedaviye başlamak bana çok uygun gelmemektedir. Benim kişisel düşünceme göre sizin şikayetleriniz ile ilgili olarak bir tanı problemi yaşanmaktadır. Yapılacak ayrıntılı bir fizik muayene ve sonrasında yapılacak laboratuar incelemeleri ile tekrarlanacak sakroiliak eklem tomografisi veya kontrast maddeli sakroiliak eklem MRI incelemesi ile tanı konulmaya/kesinleştirilmeye çalışılır. Bu nedenle benim önerim, ilaç tedavisinden önce doğru tanı üzerine yoğunlaştıktan sonra hastalığın durumuna göre ilaç tedavisinin planlanmasıdır. Saygılarımla
Belimde fıtığım var ayaklarımda kramplar oluyor. Yardımcı olursanız sevinirim.
Sayın Mahmut bey; Bel fıtığı hastası olduğunuzu ve ayaklarınızda kramplar olduğunu bildirmişsiniz. Daha önceden de yazmış olduğum gibi ; Bel fıtığı hastalarında (Lomber Disk Hernisi) bel omurlarının (Lomber vertebraların) arasındaki disklerin içindeki çekirdek (nucleus pulposus) diski çevreleyen dokuyu delerek dışarıya çıkmaktadır. Bazı vakalarda bu fıtık çok küçük olabilirken, bazı vakalarda ise çekirdeğin büyükçe bir bölümü disk dışına çıkabilmektedir. Burada önemli olan nokta fıtığın meydana geldiği bölümün diskin neresinde olduğudur. Eğer fıtıklaşma sinir’in omurilik kanalını terk ettiği “foramen” denilen çıkış bölgesinde ise operasyon olmaksızın hastanın iyileşme ihtimali daha düşüktür. Bu arada bel fıtığının yeni başlangıçlı olması veya uzun yıllardır devam etmesi, hastanın yaşı, uygulanan tedavinin içeriği ve hastaya ait kişisel faktörler de iyileşmede rol oynamaktadır. Hastalarda kuvvet kaybı ve duyu kaybı olmadığı durumlarda cerrahi tedaviyi önermeden önce bir süre daha beklenebileceğini düşünüyorum. Ancak size en önemli uyarım eğer 1) Ayağınızda daha önceden fark etmediğiniz bir kuvvet kaybı ortaya çıkacak olursa; örneğin ayak bileğinizde çok sık burkulma meydana gelirse 2) Tuvalet ile ilgili tutamama şikayetleri gelişirse 3) İstirahat halinde bile sizi rahatsız edecek şiddette ağrılarınız ortaya çıkacak olur ise hiç zaman kaybetmeden bir Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon veya Beyin ve Sinir Cerrahisi (Nöroşirürji) uzmanına başvurmanızı öneririm. Saygılarımla
Ben Ankilozan Spondilit hastasıyım şimdi hamilelik düşünüyorum voltaren SR 75 mg kullanıyordum nerdeyse 5-6 aydır içmiyorum ancak ağrılarım var bu esnada kullanılacak başka bir ilaç varmıdır ya da voltaren içmenin hamile kalmama ya da çocuğa etkisi olur mu ne yapmalıyım?
Sayın Serap hanım; Ankilozan Spondilit hastası olduğunuzdan ve halen Voltaren SR 75 mg tab. kullandığınızdan bahsetmişsiniz. Voltaren nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar gurubundandır ve içerisinde etkin maddesi Diclofenac’tır. Hamile kalmanızda bu ilacın olumsuz bir yan etkisi yoktur ancak hamilelik döneminde kullanılması konusunda “Hamilelerde, ancak, anneye sağlayacak yararın fetus üzerindeki risk olasılığını aştığı durumlarda ve doktor kontrolünde kullanılmalıdır” denilmektedir. Bu nedenle hamilelik süresince sizi takip edecek Kadın-Doğum uzmanı ve Romatoloji uzmanının beraberce tedavinizi planlaması uygun olacaktır. Saygılarımla
Sayın hocam belimde ve sağ bacağımda ağrı vardı MR çekildi ve sonuçları: L5 vertebra korpus inferior end-platinde akut schmorl nodül formasyonuna sekonder olduğu düşünülen fokal kemik iliği ödemi izlenmiştir. L5-S1 disk mesafesi daralmış, L3-4, L4-5, L5-S1 intervertebral disklerinde dejenerasyona bağlı T2 ağırlıklı serilerde intensite kaybı izlenmektedir. Pelviste minimal serbest sıvı izlenmektedir ve sol overde follikül kistleri mevcuttur. Pelvik us ile kontrolü önerilir diyor önemli birşey yok dedi doktor ama bacak ağrım geçmedi. Şimdiden çok teşekkür ederim.
Sayın Bahar hanım; Bel ve sağ bacak ağrısı nedeniyle yapılan MRI tetkik sonucunuz, eğer tamamını yazmış iseniz bel ve bacağa yayılan ağrı şikayetlerinizi açıklamaya yetmez. Bu nedenle benim önerim yeniden ayrıntılı bir muayene olmanız ve buna göre istenecek tetkikler ile sonuca ulaşmaya çalışmanızdır. Saygılarımla
1 yıldır metoart 10 mg iğne kullanıyorum. Kilo yapıyor mu çünkü en az 9 kilo aldım teşekkürler.
Sayın N. Çatal, Metoart (enjektabl Methotrexate preparatı)kullanıldığında yan etki olarak kilo artışına neden olmaz ancak tedavi olarak beraberinde kortizon kullanıyorsanız bunun yan etkisi olarak kilo artışı görülebilir. Saygılarımla
2 yıldır romatoit artrit hastasıyım hocam. bu sıralar ağrılarım şiddetlendi doktorum haftalık metoart 10 mg iğne verdi. daha bir tanesini vurdurdum ağrılarım hiç geçmedi acaba diğer ikisinide vurdurduğumda geçer mi. ağrılarım için başka ne yapabilirim
Sayın Ç. Canbaz; Methotrexate'ın enjeksiyon şeklinde kullanılan formu olan Metoart'ın etkisinin başlaması için yaklaşık 1 ay süre geçmesi gerekmektedir. Bu nedenle 4 enjeksiyon sonrasında ağrılarınızda belirgin rahatlama olacağını düşünüyorum. Ancak ağrılarda düzelme olmasından sonrada tedavinize devam etmeniz gerekmektedir. Bu nedenle doktorunuzun önerilerine göre tedavide kullanılacak ilaç dozunuz ve tedavinin devam edeceği süre belirlenecektir. Saygılarımla
Hocam ben 60 yaşındayım 15-20 yıldır gut hastasıyım. önce ayak baş parmağımın oynağına geliyordu. iyi kötü 5-10-15 gün kadar sürüyor geçiyor ve normale dönüyordum. Ramazan bayramı arefe gecesi sol ayağımda atak başladı ayağım parmaklarım dahil şişti 2 gün sonra aynı şekilde sağ ayağım şişti yatakta kaldım bu arada parol ağrı kesici kullandım kolşisin 2-3 saatte attım midem bozuldu lokma yemek yiyemedim.Hastaneye gittim kan idrar tahlili derken hiçbirşeyin yok deyip gönderiverdiler. 2 ay oldu az yürümeye başlıyorum bu sefer de sağ ayağıma ve sağ dizime geldi.Protein içeren yiyeceklere de dikkat ediyorum.su içmeye çalışıyorum ama midemden dolayı fazla içemiyorum. Sonuç olarak ürikiloz-1 kolşisin 3x1 kullanmama rağmen ataklardan kurtulamıyorum.Ürik asit 9 larda Ne yapmalıyım
Sayın D.A. Selbes; 20 yıldır gut hastası olduğunuzdan ve kullandığınız tedaviye rağmen ürik asit seviyenizin 9 mg altına düşmediğinden bahsetmişsiniz. Daha önceden de bahsettiğim gibi “Akut Gut Atağı”nın tedavisinde geleneksel olarak Kolşisin önerilmektedir ancak son zamanlarda çıkan etkili ve kuvvetli nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar ile de akut gut atağı tedavisi yapılmaktadır. Akut atağın geçmesinden sonra hastalarda tekrarları önlemek için kandaki ürik asit seviyesi düşürülmeye çalışılır. Burada hedeflenen değer yaklaşık 5 mg veya altıdır. Bu seviyelerde ürik asit kanda erimiş halde kalır ve dokularda depolanmaz. Yapılan çok sıkı diyet ile kandaki ürik asit seviyesinde en fazla 1 mg düşme meydana gelebilmektedir, bu nedenle tek başına diyet yeterli değildir. Gut hastalığının tedavisinde ürik asit yapımını azaltıcı (Allopürinol=Ürikoliz) veya ürik asit atılımını arttırıcı (Probenecid=Benemid) ilaçlar kullanılır. Ürikoliz’in günlük kullanım dozu 300 mg’dır, eğer yeterli cevap elde edilemezse ve kontrendikasyon da yoksa Benemid tablet ile kombine olarak kullanım denenmelidir. Bu iki ilacı beraber kullanırken yan etkileri yönünden daha dikkatli olunmalı ve periyodik kontrollere gidilmelidir. Saygılarımla.
Hocam fazla kas olmasının kemiklere bir zararı varmıdır
Sayın Hüseyin bey; fazla kas kütlesinin kemikler üzerine olumsuz bir etkisi yoktur. Saygılarımla
Sol ayağımda diz kapağımdaki bölgede aşırı varis var doktorum ameliyat diyor ağrı çok yapıyor. Tşk hocam
Sayın Lütfiye hanım; toplar damarların (venleri)patolojik şekilde genişlemesine varis denir. Varisler için ilaçlar ile yapılan tedavi sonuçları çok başarılı değildir. Uygun koşullarda varislerin içine sklerozan madde enjekte edilerek tedavi seçeneği denenebilmektedir. Ancak buna uygun olmayan vakalar için cerrahi girişim seçeneği denenebilir. Sizin durumunuzun hangi tedavi seçeneği için uygun olduğunu bilmiyorum ancak sizi takip eden doktor ile diğer tedavi seçeneklerini görüşebilirsiniz. Saygılarımla
hocam 82 yasında babannem ayak altında sısme oluyor sebebı ne olabılır tşk hocam
Sayın Fatma hanım; Babaannenizi ayak tabanındaki şişliklerin çok farklı nedenleri olabilir. Basitçe örnek verecek olursak alt ekstremite toplar dama sisteminin zayıf çalışmasına bağlı venöz yetmezlik olabileceği gibi, bazı romatolojik hastalıklarda ayak bileği ve çevresinde ayağı da içine alacak şekilde şişlikler olabilir. Bu nedenle yapılacak muayene sonrasında yapılacak tetkikler ile bu şişliklerin sebebi bulunabilir. Saygılarımla
Sayın Hocam bende uzun zamandır sadece kış aylarında ekseriya gece bazen gündüz topuklarımda şiddetli kaşıntı bazende batma hissi oluyor bunun sebepleri ne olabilir?Teşekkür ederim Saygılar.
Sayın F. Yeni; topuk bölgesinde eğer kaşıntı ile beraber cilt döküntüsü oluyor ise bu konuda bir Dermatoloji (Cildiye) uzmanına muayene olmanızda fayda vardır. Eğer batma hissi ile beraber uyuşukluk var ise bu bel bölgesine ait patolojilerden kaynaklanabilir ancak sadece batma hissi var ise o zaman plantar fasitis veya topuk dikeni yönünden bir ayak grafisinin çektirilmesi ve ona göre tedavi planlanması uygun olacaktır. Saygılarımla.
Hocam ben 5 tane içiyordım methotrexati. peki bunun iğnesi varmıdır? ben artık ağızdan hap alamıyorum aldığımda hiçbir şekilde yemek yiyemiyorum, cevap için teşekkürler
Sayın Merve; Methotrexate'ın enjeksiyon şeklinde kullanılan preparatı olan Metoart veya Metoject 12.5 mg'lık hazır steril enjektörler şeklinde satılmaktadır. Ancak kullanmadan önce sizi takip eden dokorunuza danışmanız uygun olacaktır. Saygılarımla
Öncelikle iyi çalışmalar hocam ben yaklaşık 7 senedir bel ağrısı çekmekteydim. Genellikle gece başlayan sabah uyandığımda da belimde tutulmalar olmaktadır. Ağrılarım gün içinde de olmakta mesala ayakta durmak iş yapmak ve oturmakla ağrılar tek bir yerde olmaktadır. Hocam kalça üstünde yaşadığım şehirde bir çok doktora gitmeme rağmen yapılan kan tahlillerinde MR film en son 1 hafta önce çektirdiğim 3 fazlı sintigrafi sonucunda da herhangi bir şeye rastlanmadı. Çok önce çektirdiğim bir MR sonucunda kemik iliğinde ödem tespit edildiği söylendi. Kısacası hocam ağrılarım var ama sonuçlarda birşey bulunamıyor bu arada sol kolumda ödem oluştuğundan dolayı kortizon iğnesi yapıldı bel ağrılarım bu şekilde bayağı azaldı bizi bu konu hakkında aydınlatırsanız çok memnun oluruz. Şimdiden iyi çalışmalar.
Sayın N. Uğurlu; bahsetmiş olduğunuz şikayetler inflamatuvar tipte bel ağrısını düşündürmektedir. Ancak MRI ve kemik sintigrafisinde sakroiliak eklemlere ait herhangi bir patolojinin saptanmaması teşhis bakımından durumu zorlaştırmaktadır. Benim önerim sakroiliak eklemlerin kontrast madde kullanarak MRI incelemesi ile beraber HLA-B27 tetkikinin yapılmasıdır. Eğer bu sonuçlarda herhangi bir patoloji tespit edilemez ise “İnflamatuvar Spondilartropati” seçeneği ekarte edilmiş olur. Bu şekilde de bundan sonraki teşhise yönelik tüm çalışmalar Lomber bölgeye ait mekanik patolojiler üzerine yönlendirilebilir. Saygılarımla
Merhabalar Hocam, ben JRA hastasıyım yaklaşık 5 senedir var bu hastalık ve ilaç olarak metotreksat kullanıldı ve midemi bozduğundan dolayı artık kullanamıyorum yani kendim bıraktım gittiğim doktora bana iğne vermesini söyledim acaba bu hastalığa iyi gelen bir iğne varmıdır? Birde kemik iliği biyopsisi yapılmıştı şmdi o yapılan yer çok ağrıyor sol bacağıma bile vuruyor fizik tedavi görüyorum, bu hastalık daha sonradan sakat bırakırmı? Ben araştırırken boy uzatmıyor diye duydum yaşım 17 boyum 1.60 daha uzayabilirmiyim acaba, şimdiden teşekkür ederim.
Sayın Merve; Juvenil başlangıçlı Romatoid Artrit (RA) hastası olduğundan bahsetmişsin. Bu gün için RA tedavisinde en etkili ve yan etki bakımından en kabul edilebilir profile sahip ilaç Methotrexate’dır. Bu ilacın ağızdan kullanılan hap şeklindeki formu olduğu gibi enjeksiyonla kullanılan preparatları da vardır, eğer sizi takip eden doktora bu yönde bir talepte bulunacak olursanız yardımcı olacaktır. Hastalığınız remisyona girmiş ise ilaç dozunda azaltmaya gidilebilir ve bazı vakalarda yakın takip altında ilacı kesmek bile mümkün olabilmektedir. Kemik iliği biyopsisi farklı bölgelerden yapılabilmektedir; benim anladığım kadarıyla sizde leğen kemiğinin arkasındaki bölgeden yapılmış, kısa sürede girişimin yapıldığı yer ile ilgili ortaya çıkan ağrıların geçeceğini düşünüyorum. Ergenli öncesinde şiddetli seyreden ve bir türlü remisyona sokulamayan juvenil RA vakalarında hastaların boyları da bu hastalıktan etkilenebilmektedir ancak sizde böyle bir durumun olmadığı görülmekte. Bunda sonra boyunuzda uzama olup olmayacağı konusunda bir şey söyleyebilmek için kemik grafilerinizin görülmesi gerekir ancak sırf bu nedenle de grafi çektirmeye gerek yoktur. Saygılarımla
Sağ bögrüm ağrı var içten otururken batıyor ultrason çektirdim bir şey çıkmadı lütfen bir çare hangi dr önerirsiniz?
Sayın Nesrin hanım, sizin tarif ettiğiniz bölgede (sağ hipokondrium bölgesi)karaciğer, safra kesesi ve daha arka bölümde ise sağ böbrek bulunur. Öncelikle bir gastroenteroloji uzmanı tarafından muayene olmanız uygun olacaktır. Saygılarımla
Merhabalar hocam her iki dizimde koşma veya buna benzer bir spor faaliyetinde bulunduktan sonra ağrılar oluyor öyle ki bazen ertesi gün merdiven çıkmakta zorlanıyorum. Sol dizimin MR sonucunda raporda patella lateral fasetinde 6 mm çaplı fokal grade 3-4 kondromalazi alanı izlenmektedir, bununla birlikte eklem sıvısı minimal artmıştır denmiş diğer bulgular ise normaldir bu bulgular ışığında ne tür bir tedavi ile karşılaşacağım acaba, şimdiden teşekkür ederim
Sayın V. Kılıç; MRI raporuna göre sol diz ekleminde patella kemiğinin arka yüzünde kıkırdak aşınması var, muhtemelen yoğun aktivite sonrasında ortaya çıkan ağrılar bu lezyonlardan kaynaklanıyor. Yaşınızı bilmemekle beraber, genel olarak bu durumlarda yapılması gereken her iki diz eklemi çevresindeki kasları kuvvetlendirici egzersizlerdir. Ayrıca kilo vermenizde diz eklemine binecek yükü azaltarak şikayetlerinizin rahatlamasına yardımcı olacaktır. Daha ileriki dönemlerde bu konservatif yöntemler yeterli gelmez ise cerrahi olarak patella arka yüzünde düzleştirme operasyonu (traşlama-shaving) yapılabilir. Saygılarımla
Sayın hocam babam gut hastası yılda bir yada iki defa atak geçiriyor. Ayak baş parmaklarında şişme kızarıklık ve ağrı oluyor. Titreme ve ateş yapıyor. Düzenli olarak ürikoliz kullanıyor. Atak döneminde ürikolizi kesmek doğru mu ağrı kesici olarak da endol kapsül kullanıyoruz.
Sayın A. Kesici; Gut hastalığının tedavisinde ürik asit yapımını azaltıcı (Allopürinol=Ürikoliz) veya ürik asit atılımını arttırıcı (Probenecid=Benemid) ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlardan hangisinin kullanılacağı hastanın yaşı, kandaki ürik asit yüksekliğinin nedeni ve böbrek fonksiyonlarının durumuna göre değişiklik gösterir. Bu ilaçların akut gut atağı tedavisinde etkisi yoktur, hatta tedaviye başlandığında akut atak nedeni bile olabilirler. Hastaların kandaki ürik asit seviyesini düşürücü tedavi altındayken akut atak geçirmelerini önlemek için aynı zamanda kolşisin de kullanmaları gerekir. Babanızın Ürikoliz tedavisi altında iken atak geçirmesinin nedeni muhtemelen beraberinde kolşisin kullanmamasıdır. Akut atak esnasında Ürikoliz tedavisinin kesilmesine gerek yoktur. Saygılarımla
Hocam ben lise son sınıf öğrencisiyim. Annem romatoid artrit hastası 18 yıldır ama ona tam olarak kesin bir tedavi uygulanamıyor yaklaşık 8 yıldır iğne tedavisi görüyor aslında iğneler işe yarıyor mu diye deneniyor ben daha fazla dayanamadım ağrılarına ve bu tür sitelerde araştırmalar yapıyorum. Bu hastalığın hiç mi tedavisi yok?
Sayın Hafize Hanım; 18 yıldır Romatoid Artrit (RA) tanısıyla tedavi alan annenizden bahsetmişsiniz. RA’de en sık olarak el, el bileği eklemleri, ayak bilekleri, diz ve dirsek eklemlerinde şişlik, ısı artışı, hareket tutukluğu ve ağrı olur. Eğer yeterli derecede tedavi edilmez ise eklemlerde kalıcı hasar meydana gelerek eklemde şekil bozukluğu (deformiteler) gelişir. RA tedavisinde ilk aşamada ağrı kesici ilaçlar kullanılmakla beraber bu ilaçların kalıcı eklem hasarını önleyici etkileri olmamasından dolayı en kısa sürede ikinci basamak ilaçlar ile tedaviye geçilmesi gerekir. 2. basamak ilaçlar veya hastalık seyrini değiştiren ilaçlar gurubu olarak isimlendirilen tedavi seçeneklerine dahil olan ilaçlardan Methotrexate (30 mg/hafta), Hidroksiklorakin (400 mg/gün), Salazoprin (3 gr/gün) ve Leflunomide (20 mg/gün) maksimum dozlarda kullanılır. Eğer bu ilaçların yeterli doz ve sürede kullanılmasına rağmen yeterli etki elde edilemez ise o zaman hastalarda bu ilaçların 2 veya 3 tanesinin beraberce kullanılması denenebilir. Yine bu kombinasyon tedavisi yeterli doz ve sürede kullanılmasına rağmen hastada başarılı sonuç alınamaması yani hastalığın remisyona sokulamaması durumunda ise biyolojik ajanlar ile tedaviye geçilir. Bugün için biyolojik ajan tedavisinde en sık olarak Remicade, Humira ve Enbrel kullanılmaktadır. Bu üç ilaç gurubu ile yeterli doz ve süre uygulanmasına rağmen başarılı sonuç alınamayacak olur ise yılda iki kür halinde uygulanacak bir başka tedavi seçeneği de (anti-CD20: Rituksimab=Maphtera) bulunmaktadır. Annenizin kullandığı enjeksiyon tedavisinin hangisi olduğunu bilmiyorum: Methotrexate’ın enjektabl preparatları olduğu gibi, biyolojik ajanların tümü de enjeksiyon şeklinde uygulanmaktadır. Ayrıca Maphtera da enjeksiyon şeklinde uygulanır. Annenizin ağrıları halen devam ediyor ve laboratuar tetkikleri yüksek olarak geliyor ise hastalık halen aktif dönemde demektir ve kullanmış olduğu ilaçlar yeterli değildir. Bu nedenle tedavisinin yeniden planlanması uygun olacaktır. Saygılarımla
Sayın Hocam. Öncelikle işlerinizde başarılar, hayatınızda esenlikler dilerim. 2-3 yıldır sağ ayak baş parmağımın altında ve üst kısmında uyuşma var. Bu uyuşma 7/24 devam ediyor. Aynı zamanda sağ bacak arka tarafında (kalça ile diz arası arka tarafı) 7/24 sızlama şeklinde hassasiyet var. Arada sırada kalçamda sağ ve sol olmak üzere şiddetli ağrılar olmakta. Nöroloji kliniğine gittim, yapılması gereken tüm testler (MR, Röntgen, kan tahlili vs.)yapıldı. Bel fıtığı veya başka bir tanı konulamadı ve Beyin Cerrahi Polikliniğine sevk edildi. Burada da MR ve EMG (İğneli ve Elektrikli) istendi sonuçlarda herhangi bir aksaklık tespit edilemedi. İki polikliniğin vermiş olduğu çeşitli ilaçlar kullandım. Ama teşhis konulamadığı halde neden ilaç verdiler anlamadım. Kullandım ilaçları ama hiç bir faydasını görmedim. Kış mevsiminde sağ ayağımın altı sürekli üşür vaziyette olur. Bu arada kan testlerimde herhangi bir olumsuzluk yoktur. Şeker hastası değilim. 40 yaşındayım. Sayın hocam ben bu durumdan dolayı çok mağdurum. Lütfen yardımcı olunuz. Saygı ve minnetlerimle.
Sayın S. Ergül; Sağ bacağınızın arkasındaki ağrı ve sağ ayak başparmağındaki uyuşukluktan bahsetmişsiniz. Bel bölgesindeki omurların yanından çıkan sinir kökleri birleşerek siyatik siniri meydana getirir ve bu sinir kalçanın arkasından geçerek bacağın arka yüzünden aşağıya iner ve bu sinirin dalları ayağa kadar yayılır. Bel fıtığında (Lomber Disk Hernisi) sinir köklerine olan bası veya irritasyon, bu sinir dallarının uzandığı bölgede ağrı, uyuşukluk ve kuvvet kaybına neden olur. Hastanın şikayetlerine yönelik olarak doktor tarafından yapılan muayene sonrasında, bu muayene bulgularını açıklamak ve muhtemel tanıyı desteklemek üzere tetkikler istenir yani hiçbir tetkik yöntemi tek başına % 100 tanı koydurucu değildir. Sizi muayene eden hekimlerin hangi muhtemel tanıları düşünerek o tetkikleri istediklerini ve hangi tanıları koyduklarını bilmiyorum ancak bana yazmış olduklarınız sizde operasyona gerek göstermeyen derecede bir Lomber Disk Hernisi bulunduğunu düşündürmekte. Sizin durumunuzda ilaç tedavisi yanı sıra lumbosakral korse uygulaması ve Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon programının faydalı olacağını düşünüyorum. Saygılarımla
20 yaşındayım, 10 yıldır ayak ağrılarıyla yaşıyorum. İlk beş yılı diz ağrısıydı ve gece ağrırdı gündüz rahattım, sonrasında ise bacaklarıma vurdu. Artık ne gece geçiyor ne gündüz. Hiç bir ağrı kesici fayda etmiyor. Kullandığım ilaçların haddi hesabı yok. Artık bende çare aramaktan vazgeçtim. Boyum 165 ve 48 kiloyum bünyem biraz zayıf hemen hasta olabiliyorum geçtiğimiz günlerde faranjit oldum ve antibiyotik almak durumunda kaldım. Antibiyotiği bir kaç defa aldım ayaklarımda inanılmaz derecede ağrı başladı kemiklerim sızlıyordu bende antibiyotiği bıraktım. Ancak hastalığım geçmeyip uzun sürünce hafif dozajda antibiyotik verdi doktorum, iki defa içtim onunda gecesinde ayaklarımın üzerine basamıyordum ağrıdan dizlerimi açıp kapayamıyordum. Bu neden kaynaklanıyor ne yapmam gerek sayın hocam?
Sayın K. Nur; 10 yıldır devam eden ayak-bacak ağrılarınızdan bahsetmişsiniz. Alt ekstremite ağrıları çok farklı nedenlerden köken alabilir. Örneğin mekanik nedenlere bağlı olan ağrılar özellikle hareket etme, yol yürüme, uzun süre ayakta kalma gibi aktiviteler sonrasında şiddetlenirken, inflamatuvar kökenli ağrılarda hem hareket hem de istirahat esnasında ağrılar olabilir. Bu noktadan hareket ederek sizde öncelikle ağrılarınızın nedeni araştırılmalıdır. Muayene ve sonrasında yapılacak laboratuar tetkikleri ile romatolojik nedenler ekarte edilebilir. Daha sonra gerekirse diz veya ak bileği eklemlerinin MRI incelemesi ile eklem ve çevresindeki yumuşak dokular hakkında bilgi edinilebilir. Kesin teşhis konulmasından sonrada buna yönelik tedaviler uygulanır. Halen kullanmakta olduğunuz antibiyotik tedavisinin bacak ağrıları üzerine olumlu veya olumsuz bir etkisi yoktur. Saygılarımla
Sayın Hocam, sapho sendromu hakkında bilgi alabilirmiyim. Ne tür bir tedavi görmem gerekir. Şimdiden teşekkürler
Sayın H. Kürel; ilk olarak 1987 yılında tanımlanan SAPHO sendromu (sinovit, akne, püstülozis, hiperostozis, osteitis) eklem-kemik ve cilt bulguları ile karakterize bir hastalıktır. Bu sendrom herhangi bir yaşta görülebilmekle beraber en sık olarak çocukluk çağları ile orta yaş arasında rastlanır ve remisyon ve alevlenmeler ile seyreder. SAPHO sendromu’nun en rahatsızlık veren semptomları kemik ağrıları ve cilt bulgularıdır. Hastalar tipik olarak göğüs ön duvarında ve eklemlerinde ağrı şikayeti ile başvururlar. Genç ve orta yaşlı hastaların % 65-90 göğüs duvarı ağrısı görülürken, % 33 hastada omurga ağrısı, % 13-52 hastada kalça kemiklerinde ağrı ve % 30 hastada ise kol ve bacak kemiklerinde ağrı bildirilmiştir. SAPHO sendromu’nun tedavisinde nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar, kolşisin, steroidler, bifosfonatlar ile hastalık seyrini değiştiren (DMARD) ilaçlardan Methotrexate ve Salazopyrin ile biyolojik ajanlardan infliximab kullanılmaktadır. SAPHO sendromlu hastalardan alınan örneklerde P. Acnes ve Staph. Aureus izole edilmesinden dolayı bu hastalığın tedavisinde antibiyotiklerin kullanılmasının da mantıklı bir seçim olabileceği bildirilmektedir. Buna bağlı olarak literatürde Azithromycin, doxycycline, sulfamethoxazole/trimetoprim and clindamycin kullanımına ait yayınlar bulunmaktadır. Lokal tedavi olarak steroid injeksiyonları denenmektedir. Dermatolojik tedavilerden topikal steroidler, tetrasiklin ve diğer antibiyotik içeren tedaviler yanında psöralen-ultraviolet A (PUVA) tedavisi ve retinoidler kullanılmaktadır. Bütün bu bahsedilen tedavi seçenekleri arasında SAPHO sendromu tedavisinde ilk basamakta kullanılacak nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlardır. Eğer en az 4 hafta süre ile nonsteroid antiinflamatuvar ilaç tedavisi alınmasına rağmen semptomlar devam edecek olursa hastalık seyrini değiştiren ilaçlar ile (DMARD) tedaviye geçilebilir. Saygılarımla
6 yaşını bitirmiş oğlumda 1,5 yaşlarından beri özellikle sağ diz arkasında ağrı var. Eskiden daha çok diz arkasında şimdi daha çok ayak altında kaşıntı oluyor. Yürüdükçe ağrı artıyor. Gergin omurilik şüphesiyle MR çekildi.MR filmler ve muayene normal. İlk fark ettiğimiz dönemde romatizmal hastalıklar için de tahlil yapmışlardı galiba. Büyüme ağrısı diyorlar ama endişeliyim ne olabilir, ne yapmalıyım?
Sayın Ş. Arman; halen 6 yaşında olan oğlunuzun yol yürüdükçe şiddetlenen ağrılarından bahsetmişsiniz. Büyüme ağrıları çocuklara göre değişmek üzere özellikle hızlı büyüme dönemi olarak nitelendirilebilecek 8-12 yaşlar arasında görülen ve geceleri daha şiddetli olan, basit analjezikler örneğin düşük dozda Aspirin tedavisine iyi cevap veren ağrılara denilmektedir. 6 yaş bu tür ağrılar için erken bir dönemdir. Bu nedenle yeniden ayrıntılı bir muayene ve yapılacak romatolojik kan tetkikleri sonrasında herhangi bir patoloji tespit edilemez ise ayaklarda taban çöküklüğü/düz tabanlık (pes planus) yönünden çocuğunuzun incelenmesi uygun olacaktır. Saygılarımla
Sayın hocam şu an kullandığım ilaçları bilmediğinizi söylemişsiniz şu an deltacortril 5 mg ve ''zero-P SR 200 mg ağrı kesiciyi kullanıyorum hocam bu ilaçları kullanırken ağrım olmuyor yalnız kalçamda halen acı ve hareket kısıtlılığı oluyor. Deltacortril'i kullanmazsam şayet lavaboya bile gidemiyorum ama kullanırsam daha rahatım ama tamamen geçmiyor. Hastaneye git git artık yoruldum ilgenmiyorlar özele gitsem durumum yok. Henüz 20 yaşındayım hocam 25 gündür yatıyorum evde işten de çıkardılar yardımınıza ihtiyacım var bana bir yol bulun ne olur. Saygılarımı ve sevgilerimi sunarım hastanız abdullah uzun... Sayın hocam peki ben yazdığınız ilaçların hangisini alıp kullanmalıyım ve o ilaçları kullanmaya başlayınca deltacortril 5mg ve ''zero-P SR 200 mg ağrı kesiciyi kullanmayı bırakayım mı ve anlayamadığım şu konu var hocam şu steroid tedavisini biraz açar mısınız ne tür tedavi bu, ilaç tedavisi midir?
Sayın A. Uzun; Romatoid Artrit hastalığının tedavisinde ilk aşamada ağrı kesici ilaçlar (sizin de kullanmış olduğunuz Flurbiprofen = Zero-P SR 200 mg gibi) kullanılmakla beraber bu ilaçların kalıcı eklem hasarını önleyici etkileri yoktur. Bu nedenle en kısa sürede ikinci basamak ilaçlar ile tedaviye geçilmesi gerekir. 2. basamak ilaçlar veya hastalık seyrini değiştiren ilaçlar gurubu olarak isimlendirilen tedavi seçeneklerine dahil olan ilaçlardan Methotrexate (30 mg/hafta), Hidroksiklorakin (400 mg/gün), Salazoprin (3 gr/gün) ve Leflunomide (20 mg/gün) maksimum dozlarda kullanılır. Bu ilaçları etkisi tedaviye başlanmasından bir süre geçtikten sonra ortaya çıkar, bu süre esnasında da hastanın şikayetlerini rahatlatmak için düşük dozda steroid tedavisi uygulanır. Benim anladığım kadarıyla sizin tedavinizde bir karışıklık olmuş ve bu basamaklardan bir tanesi atlanmış. Bu nedenle benim önerim tüm tedavi şemanızın yeniden planlanmasıdır. Sayın A. Uzun; sormuş olduğunuz sorulara verilen cevaplar tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Romatoid Artrit tedavisinde kullanılan 2. basamak ilaçların çok ciddi yan etkileri vardır ve yeterli ve düzenli kontrol altında kullanılmazlar ise hastaya faydadan çok zarar verebilirler. Bu nedenle sizin hastalığınızı takip edecek bir romatoloji kliniği bularak bundan sonraki hastalık takibinizin bu yönden devam etmesi daha uygun olacaktır. Saygılarımla
Sayın hocam: bende küçük yaştan beri romatoid artrit var. Sol kalçam kireçlenme yaptı ve total kalça protezi takıldı. Protezimden memnunum. Yalnız bundan 20 gün önce oturma odasında koltukta uykuya dalmışım uyandığımda sağ kalçamda acı hissetmeye başladım. Bu acı giderek büyüdü ve şu an çok acıyor. Tüm ayağıma ağrı vuruyor gece gündüz uyuyamıyorum. Hastaneye gittik çeşitli ilaçlar verdiler ama fayda etmedi. Kalçam acımadan önce deltacortril 5 mg kullanıyordum bırakmıştım kullanmayı, o ilacın birden kesilmesinde oluşabilecek hastalıkları okudum hepsi bende var eklemde acı kaslarda gerginlik hareket kısıtlılığı. Hocam beni bu ilaç mı yaptı ve ne yapmalıyım?
Sayın Abdullah Bey; Romatoid Artrit (RA) hastası olduğunuzdan ve hastalığa bağlı olarak sol kalçaya total kalça protezi uygulandığını bildirmişsiniz. Halen hangi ilaçları kullandığınızı bilmiyorum ancak eğer tedavi olarak sadece Deltacortril 5 mg/gün kullanıyorsanız ve bu tedaviyi de kesmişseniz hastalığınızın tekrar alevlenme ihtimali vardır. Bunun dışında sol kalça ekleminde protez takılana kadar geçen süreçteki mekanik bozukluk sağ kalça eklemini de etkileyecektir. Ayrıca gerek hastalığınızın (RA) gerekse kullandığınız tedavinin kalça eklemi üzerinde erken dönemde dejenerasyon (Koksartroz veya avasküler nekroz) geliştirme ihtimali vardır ve bu yönden de araştırılmanız gerekir. Özetle yapılacak ayrıntılı bir eklem muayenesi sonrasında hastalık aktivitesine yönelik laboratuar incelemelerinin yapılması ve sağ kalça ekleminin radyolojik olarak görüntülenmesi (eğer protez MRI ile uyumlu ise kalça MR, değilse pelvis grafisi ile) sonrasında hangi tedavinin uygulanacağına karar verilebilir. Saygılarmla
Sayın Hocam ; benim 7 yaşımdan beri dizlerim ağrıyor kontrol için gittiğimde hızlı boy uzamasından denildi. 20 yaşındayım yürüyüşte oturarak dizimi hareket ettirdiğimde ağrı yok fakat özellikle yere oturup kalkarken dizlerimde sancı oluyor. Spor yapmamda bir sakınca olurmu ? Herhangi bir ilerleme söz konusu olurmu ? Yani alışmak için zorlamalı mıyım ?
Sayın Büşra hanım; özellikle kız çocuklarında hızlı büyüme dönemlerinde alt ekstremite eklemlerinde ve kemiklerde geceleri hafif şiddette ağrılar olabilir. Çok düşük dozda Aspirin ile rahatlayan bu tip ağrıların önemi yoktur ve ergenlik döneminde kendiliğinden geçer. Sizin şikayetleriniz ise muhtemelen diz çevresi adale guruplarının zayıflığından kaynaklanmaktadır. Ancak bu kanaate varmadan, öncelikle bazı kan tetkiklerinin yapılması ve eğer muayenede diz eklemine ait mekanik bir patolojiden şüphelenilecek olursa diz ekleminin MRI ile incelenmesi uygun olacaktır. Tüm bu incelemelerin sonucunda herhangi bir olumsuzluk tespit edilemez ise o zaman yapılması gereken her iki alt ekstremiteyi kuvvetlendirici egzersizler ile bu adale zayıflığının ortadan kaldırılmasıdır. Saygılarımla
Sayın Hocam ; tüm omurgamda dışa doğru köprüleşme ve sertlik mevcut, omurgam dışa doğru sert sert elime geliyor, boynum ve omuzlarım ağrıyor aynı zamanda hareket ettirmem zor ve çatak çotak sesler omuzumdan ve boynumdan hatta dizlerimden geliyor, ağrımayan yanım yok hocam ilgili tüm tetkikleri yaptırdım l4-l5 ufak fıtık boyunda faset eklem sendromu dediler sizin görüşünüz nedir sayın hocam?
Sayın H. Kartul; yaygın vücut ağrısı ve omurgada sertlik şikayetleriniz nedeniyle hangi tetkikleri yaptırdığınızı bilmiyorum ancak genel hatlar ile bakıldığında “Fibromiyalji Sendromu” ile ilgili ayırıcı tanının yapılmasının uygun olacağını düşünüyorum. Saygılarımla
Coumadin kullanıyorum. Apranax fort kullanmam doğrumudur çok kötü diş ağrısı çekiyorum.
Sayın Rahmi Bey; oral antikoagülan (Coumadin) kullanan hastaların kontrolsüz olarak Apranax Fort kullanmaları INR veya PTZ değerlerinde değişiklikler meydana getirebileceğinden dolayı uygun değildir.
Hocam ani bir hareketten dolayı belim incindi ve doktor bana kortizon iğne yaptı ancak şu anda sol bacağımda güçsüzlük hissediyorum. İğne yapılalı 36 saat oldu bu iğnenin etkisi vücuttan ne zaman çıkar?
Sayın M. Şengül; bel ağrısı nedeniyle kortizon enjeksiyonu yapıldığından bahsetmişsiniz. Bel incinmesinde (Akut Lomber Strain) kortizon enjeksiyonu bel bölgesinden (Lomber paravertebral bölge) yapılabileceği gibi kalçadan adele içine de (intramüsküler) enjekte edilebilir. Kalçadan yapılan enjeksiyonlar tekniğine uygun olarak yapılacak olur ise herhangi bir komplikasyona neden olmazlar. Bel zorlanmasından sonra sol bacağınızda güçsüzlük gelişmesi enjeksiyondan daha çok hastalığın bir klinik semptomu olarak gelişmiş olabilir. Bu nedenle en kısa sürede tekrar muayene olmanız ve eğer gerekirse ileri tetkik (MRI veya ENMG) yaptırmanız uygun olacaktır. Saygılarımla
Annemde eklem romatizması var. Ayrıca dizinde 2 menisküs yırtığı var. Eklem romatizması ile ilgilenen doktorlar ameliyat olmasını önermiyor. Yırtıklar da hayatını zorlaştırıyor tabi ki. Ne yapmalıyız. Ozon tedavisi diye bir şey duyduk mu dizdeki yırtıkları iyileştirebilir mi? şimdiden teşekkürler...
Sayın Yasemin Hanım; annenizde eklem romatizması olarak tanımladığınız hastalığın iltihaplı romatizma mı (Romatoid Artrit-RA) yoksa kireçlenme mi (Osteoartrit-Gonartroz) olduğu konusunda ayrıntılı bilgi vermediğiniz için çok kesin konuşmam mümkün değil. Ancak eğer annenizde RA var ise ve hastalık remisyon döneminde ise cerrahi girişimde sakınca yoktur. Lokal veya genel anestezi altında artroskopik olarak menisektomi operasyonu rahatlıkla uygulanabilir. Ancak diz ekleminde kireçlenme (Gonartroz) söz konusu ise bu ekleme uygulanacak menisektomi operasyonu yeterli rahatlama sağlamayacaktır. O zaman hastanın yaşı, kilosu, beraberinde bulunan diğer hastalıklar ve günlük yaşam aktivitelerindeki kısıtlanmanın derecesi de göz önünde bulundurularak bir protez operasyonu gerekebilir. Ozon tedavisinin menisküs yırtıkları üzerinde bilimsel olarak kanıtlanmış bir etkisi yoktur. Saygılarımla
Hocam ben 10 senedir gece ağrıyan ve beni uykudan uyandırabilecek kadar şiddetli bir bel ağrısı yaşıyorum.Sabah uyandığımda belimde tutulmalar ve karnımda şişlik oluyor.Şuan doktorum bana iltahaplı romatizma tanısı ve salazoprin 2x2 başlattı.6 aydır bu ilacı kullanıyorum 2 hafta önce sol kolumda dirsek bölümünde ödem oluştu ve kortizon iğne yapıldı.Fakat şu anda da böbreğimde ağrı ve karnımda şişlik oluyor hafif bacaklarımda kendiliğinde morarmalar oluyor hocam sizce tedavimiz yeterlimidir..
Sayın Y Aydın; anlatmış olduğunuz şikayetleriniz özellikle Seronegatif Spondilartropatiler gurubundan Ankilozan Spondilit (AS) hastalığını düşündürmektedir. AS tedavisinde Salazopyrin kullanılmaktadır. Bu ilacı yan etkileri nedeniyle belirli aralıklar ile kontrollerin yapılması gereklidir. Sizin hangi aralıklar ile ve en son ne zaman kontrole gittiğinizi bilmiyorum ancak benim önerim bacağınızdaki bu morarmalar ile ilgili olarak en kısa sürede doktorunuz ile temasa geçmenizdir. Saygılarımla
İyi çalışmalar diliyorum Dr. Bey. 43 yaşındayım. 2. doğumumdan 6 ay sonra sağ kalçamda bazı hareketlerde, hatta yan yatarken veya elimle bastırdığımda acı hissi duyuyordum. Önemsememe rağmen daha sonra yere dizlerimi çok bükmeden eğildiğimde ani bir kıramp hissi ile hemen doğrulmak zorunda kaldığımda doktora gittim. Bursit olabileceği söylendi ve uzun süre ile anti enflamatuarlar kullandım. Ara ara nükslerle beraber 2 sene geçti. Ancak 2 senenin sonunda bu defa her iki kalçamda acıma hissi, yatakta yan yatamama, oturup kalkarken zorlanma başladı. Yine bursit tanısıyla uzun süreli anti enflamatuarlar kullandım. Hiç düzelme olmadı. Sonra sol femur başının eklem yuvası içinde rahat dönemediği hissi ile bir ortopediste gittim, pelvis grafisi çekildi ve bana korkmamam gerektiği, femurda ve eklemimde bir sorun olmadığı söylendi ve yine bursit tanısında israr edildi. Ancak ben yine tüm ilaçlara rağmen sorunumda hiç azalma olmayınca fizik tedavi uzmanına gittim. Bu arada özellikle uyku süresinin daha uzun olduğu hafta sonlarında artık kalça ağrılarıma bel ağrılarım da iştirak eder oldu. Sabaha doğru uykumdan uyandıran, sürekli pozisyon değişikliğine zorlayan şiddetli ağrılar beni çok rahatsız etmeye başladı. Yine kalçalarımın üzerinde de yatamıyordum. Ne tarafıma dönsem o kalçam korkunç acıyordu. Yataktan hemen kalkmak zorunluluğu hissediyordum. Kalktıktan 1-2 dk içerisinde de rahatlıyordum. Yine gün içerisinde de belim ağrımıyordu ama uzun süreli oturuşlardan sonra kalkınca zor toparlanıp yürümekte zorlanmaya başlamıştım. Fizik tedavi uzmanı sakroileit şüphesi ile bel ve kalça MR ları çektirdi. MR larda Sakroileit bulgusuna rastlanmadı. Sol kalçama kortizon enjeksiyonu yapıldı. Fizik tedavi de aldım. Enjeksiyondan sonra beni kalça üstü yatırmayan sanki oralarımda ekimoz varmışcasına acıyan şikayetim geçti (her iki taraflı). Daha rahat oturmaya başladım. Ancak uzun süre oturuşlarımdan sonraki hareket kısıtlığım ve ağrılarımda bariz bir farklılık olmadı. Yine fizik tedavinin de bir faydasını görmedim. Enjeksiyondan birkaç ay sonra sol bacağımı yana doğru yatıramaz hale geldim. Örneğin sol ayağımın altını görmek istesem duyduğum korkunç ağrı buna izin vermez oldu. Yine bir ortopediste gittim. Muayene sonrası Labrum yırtığından şüphelendi. Artro MR sonrası Labrum yırtığı kesinleşti. Bu arada sol kalça eklem aralığımın da daralmış olduğu söylenerek bir Romatologa gitmem önerildi. Romatolog yeniden kan testleri yaptırdı, göz kuruluğuma bakıldı, kontraslı bel - kalça MR ları çekildi. Bütün serolojik testler (-) çıktı. MR da da yağ dokudaki düzensizlikten hareketle Romatolog Sakroileit tanısı koyarak tedaviye başladı. Salazoprin ve Endol almaya başladım. Ancak bir süre sonra ülser oldum. Radyoloğum bende sakroileit olmadığı konusunda çok emin. Bir başka ortopediste gittim. MR ları ve tetkiklerimi inceledi ve o da bende Sakroileit olmadığını söyledi ve ilaçları bırakmamı önerdi. Zaten ülserden dolayı Endolü kesmiştim. Salazoprini de bıraktım. Ancak sonra endişe ettim, bu kadar hızla ilerleyen bir kalça sorunum vardı ve daha ileri gitmesini istemiyordum, tekrar salazoprine başladım. Şimdi daha iyiyim, ağrılarım hafifledi, salazoprini arada 10-15 günlük kesintiler olmuş olsa da 5 aydır kullanmaktayım. Ama hala sol ayağımın altına bakamıyorum  Tırnak kesmek ya da ayağıma krem sürmek benim için zor şeyler. Ani hareketler yapamıyorum Sol kalçamı çok rahat kullanamıyorum. 3 yaşındaki oğlum onunla yerde oynamamı istiyor ama ben yere oturamıyorum. Sizin fikrinizi almak isterim. Tanı ve tedavi için başka yapmam gereken bir şey kalmış mı? Saygı ve teşekkürlerimle…
Sayın Z. Taran; yapılan MRI sonuçlarına göre sakroileitis bulunmamasından ve laboratuar tetkiklerinde herhangi bir anomali bulunmamasından dolayı Salazopyrin tedavisine devam etmeniz çok mantıklı gelmiyor. Bunun yerine nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar ile semptomatik tedaviye devam edilebilir. Bu arada hastalığınızın tanısı ile ilgili problemler yaşanmaktadır. Kalça ekleminde acetabular labrum yırtığı dışında başkaca bir patolojinin olmaması, sizin yaşamakta olduğunuz sıkıntıların açıklaması için başka bir hastalığın varlığını düşündürmektedir. Bu nedenle benim önerim bir süre daha nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar ile devam etmeniz ve sonrasında yeni ortaya çıkabilecek semptomlara yönelik ilave tetkiklerin yapılmasıdır. Saygılarımla
Çalışıyorum fizik tedavi görmem gerekiyor hafta da bir gün ayırarak bunu yapabilir miyim?
Sayın M. Namlı, haftada 1 gün olarak alacağınız FTR programının bir faydası olmayacaktır. Çalıştığınız için sabah mesai öncesi veya akşam mesaiden sonra FTR programı alarak bu sorununuzu çözebilirsiniz. Saygılarımla
MERHABA DR BEY BENİM ANNEANEM 83 YAŞINDA GEÇEN GÜN YOLDA DÜŞTÜ İKİ AYAĞIDA DİZLERİNE KADAR ŞİŞTİ,ŞİŞLİKLERİN İNMESİ İÇİN NE YAPMALIYIZ?
Sayın S. Demir; özellikle yaşlı hastalarda geçirilen travmadan sonra kırığın ekarte edilmesi gereklidir. Bu nedenle eğer anneanneniz ayakta durmakta güçlük çekiyor ise her iki bacağın diz altı bölümlerinin ve diz eklemlerinin radyografik olarak incelenmesi ve olası bir kırığın varlığının araştırılması gerekir. Kırık saptanamaz ise o zaman kan basıncını takip etmek suretiyle mide koruyucu ilaçlar ile beraber nonsteroid antiinflamatuvar ilaç gurubundan bir tedavi başlanabilir. Bu arada istirahat esnasında bacağın aşağı sarkıtılmaması da şişliklerin toparlamasında yardımcı olacaktır. Saygılarımla
HOCAM 27 YAŞINDAYIM YAKLAŞIK 8 YILDIR SENEDE 5-10 DEFA BADEMCİK İLTİHABI GEÇİRİYORUM. DURDUK YERE ANİDEN BİR AĞRI GİRİYOR HEP SOL TARAF. BAZEN BİRKAÇ DAKİKA BAZEN 1 GÜN BAZEN 1 HAFTA BAZEN 1 AY BU AĞRIYI ÇEKİYORUM. MAALESEF TİPİK TÜRK DOKTOR ALIŞKANLIĞI HEMEN ANTİBİYOTİK İLAÇLAR YAZILIYOR AMA HİÇBİR FAYDASINI GÖRMÜYORUM. AĞRI SOL KULAĞIMA VURUYOR. YUTKUNURKEN ÇOK ACI ÇEKİYORUM SANKİ BIÇAKLA KESİLİYOR HİSSİ VAR. NE TAVSİYE EDERSİNİZ SEBEBİ NE OLABİLİR. SOĞUK BİRŞEY YEMİYORUM İÇMİYORUM KLİMA VEYA RÜZGARDA KALMIYORUM. SEBEBİ NEDİR. BADEMCİKLERİ ALDIRMAYI BİLE DÜŞÜNÜYORUM. NE TAVSİYE EDERSİNİZ.
Sayın T. Fatih; sık olarak tekrarlayan bademcik iltihabı (Tonsillit) şikayetinizden bahsetmişsiniz. Eğer yılda 7-8 defa tekrarlayan bir bademcik infeksiyonunuz var ise bunun altında yatan nedenlerin araştırılması gerekir. Bu nedenle Üniversite veya Eğitim ve Araştırma Hastanelerinin KBB (Kulak-Burun-Boğaz) bölümlerine başvuracak olursanız size yardımcı olacaklardır. Saygılarımla
Merhaba doktor bey ben 5 yıldır ağrı çekiyorum başta el parmaklarım ağrıyordu sonra ayak parmaklarımada geçti şimdi geziniyor dizim bileğim omuzumda bile hissediyorum sürekli değişiyor yeri. Bu özellikle kışın oluyor ama RF faktörü yuksek çıkmıyor. Teyzem RA hastası onda da 40 yaşından sonra çıkmaya başladı. Ben sürekli parmaklarımı ovuşturuyorum kış aylarında ve tutukluklar oluyor şişmeler ağrı vs RF yüksek çıkmaması benim RA olmadığımın kanıtı mıdır? Gizlice ilerlediğini duydum doğru mu? Yüksek çıkmayınca doktor bana tanı koymuyor. Ben insanlara inandıramıyorum eklemlerimde birşey olduğunu
Sayın Ceren hanım; Romatoid Artrit (RA) el, el bileği eklemleri, ayak bilekleri, diz ve dirsek eklemlerinde şişlik, ağrı, ısı artışı ve hareket tutukluğu ile karakterize romatizmal bir hastalıktır. Daha önceden de yazmış olduğum gibi RA’li hastaların kanlarında özellikle aktif dönemlerde daha yüksek seviyelerde olmak üzere Romatoid Faktör (+) olarak bulunur ancak bir kişide bu testin (-) olarak bulunması hastalığı dışlamayacağı gibi (+) olarak bulunması da mutlaka bu insanın RA olduğunu göstermez. RA hastalarında hastalık ortaya çıkmadan yıllar öncesinde yaygın gezici tarzda eklem ağrıları bulunabilir. Burada önemli olan konu hangi noktada tedavinin başlanması gerektiğidir. Kullanılacak ilaçların yan etkileri ve uzun süreli olarak kullanılacakları göz önünde alınacak olursa, benim sizin için önerim bu dönemi yakın takip altında ve basit ağrı kesiciler ile geçirmenizdir. Eğer RA tanısını koyabilmek için yeterli kriter ortaya çıkacak olur ise o zaman gecikmeksizin tedavinize başlanabilir. Saygılarımla
Merhaba hocam benim 3 aylık çocuğum var eklem romatizması hastalığım var 23 yaşındayım doktorumun verdigi ilaç dogrultusu ben bi ilaç kullandım cocuguma baya bi zararları oldu ölümden döndü çocuguma ve bana zarar vermeyecek ilaçlar nelerdir ??
Sayın Ayşegül hanım; eklem romatizması olarak tanımladığınız hastalığınızı tam olarak bilemeden size buradan yardımcı olmam pek mümkün değil ancak çocuğu olan ve emziren (laktasyondaki) annelerde kullanılabilecek çok sayıda antiromatizmal ilaç bulunmaktadır. Bu nedenle sizi takip eden doktorunuza bebek emzirdiğinizi söylerseniz bu konuda daha itinalı davranacaktır. Saygılarımla
Hocam sağlık ocağındaki kan tahlil sonucuna göre türbidimetrik 160 fakülte yaptığı tahlillere göre dahiliye doktoru iltihaplı romatizma teşhisi koydu emthexate 2,5 mg ve deltacortil 5 mg ve folibol ilaçlarını verip romatolojıye sevketti ilaçlara hemen mi başlamalıyım yoksa önce romatoloji'ye mi çıkmalıyım ? Açıkcası ilacın yan etkileri gözümü korkuttu 38 yaşındayım Saygılar hocam
Sayın Dilek Hanım; halk arasında iltihaplı romatizma olarak isimlendirilen Romatoid Artrit (RA) hastalığında en sık olarak el, el bileği eklemleri, ayak bilekleri, diz ve dirsek eklemlerinde şişlik, ısı artışı, hareket tutukluğu ve ağrı olur. Eğer yeterli derecede tedavi edilmez ise eklemlerde kalıcı hasar meydana gelerek eklemde şekil bozukluğu (deformiteler) gelişir. RA’li hastaların kanlarında özellikle aktif dönemlerde daha yüksek seviyelerde olmak üzere Romatoid Faktör (+) olarak bulunur ancak bir kişide bu testin (+) olarak bulunması mutlaka bu insanın RA olduğunu göstermez. Yapılan çalışmalarda sağlıklı bireylerde de % 5 oranına kadar Romatoid Faktör (+) bulunabilmektedir (65 yaş üzerindeki sağlıklı bireylerde bu oran % 10 kadar yükselebilmektedir). Sizin de muhtemelen bahsettiğiniz Romatoid Faktör’ün (RF) 160 IU bulunmasıdır ancak RA teşhisini koyabilmek için kan testlerinden önce size yapılan muayenenin de RA hastalığını desteklemesi gerekmektedir. Bu nedenle tedaviye başlamadan önce bir Romatoloji uzmanı tarafından tanının doğrulanmasında fayda vardır. Ayrıca Emthexate 2.5 mg/hafta başlangıç dozu olarak çok yetersiz kalacaktır. Bu nedenle kesin tanı konulduktan sonra daha yüksek dozda bir tedavi kombinasyonuna başlamanız uygun olacaktır. Saygılarımla
Hocam, 20 senedir muhasebe bölümünde çalışıyorum ve 15 senedir yoğun bir tempoda bilgisayar kullanıyorum. 2012 senesi eylül ayında bir motorsiklet kazası yaptım ve yüzümü korumak için ellerimin üzerine düştüm. Kazadan 6 ay sonra sağ kolumda normal hayatımı etkileyecek kadar ağrı olmaya başladı. Altı aydır Ortopedi doktoruna gidiyorum. 2 adet kortizonlu iğne yedim ama halen ağrılarım devam ediyor. Geceleri uyuyamıyorum. İş yoğunluğu sebebiyle sinirlerim harap oldu. Tedavim de devam ediyor. İş temposu yüzünden sosyal hayat sıfır. Spor sıfır ne öneriyorsunuz. Saygılar.
Sayın Aydın Bey; bir trafik kazası sonrasında ortaya çıkan kol ağrılarından bahsetmişsiniz. Kol ağrısına neden olabilecek çok farklı patolojiler vardır. Örneğin omuz veya dirsek eklemleri ile ilgili olarak kola yayılan ağrılar olabileceği gibi, boyun fıtığı (Cervikal Disk Hernisi) ve benzeri problemlerde de boyundan omuza ve kola yayılan ağrılar olabilir. Bunun dışında travma sonrası ortaya çıkan “Refleks Sempatik Distrofi” gibi bazı tablolar da çok şiddetli omuz-kol ağrısına neden olabilir. Tüm bu hastalıkların tedavileri farklıdır ve aralarında ayırıcı tanı yapılması gerekir. Bu nedenle benim önerim kesin tanı konulduktan sonra ona yönelik bilimsel tedavinin uygulanmasıdır. Saygılarımla
Hocam çalıştığım yerde hafif bir kutu taşırken belim tutuldu 5 saniye sonra kafam dönmeye başladı tansiyonum düştü ve aşırı derece terledim Saygılar hocam
Sayın Fatih Bey; Bahsetmiş olduğunuz semptomlar ani bel zorlanması (Akut Lomber Strain) olarak tanımlanan tablonun bulgularıdır ve vücudun ağrıya karşı vermiş olduğu normal bir reaksiyondur. Eğer beldeki ağrı ve tutukluk şikayetleriniz devam ediyorsa ileri tetkik yaptırmanızda fayda vardır. Saygılarımla
Merhaba Hocam, ben ileri seviyeli, kronik bir gut hastasıyım. Diyetime dikkat ederim. Vücudumda onlarca tofüs mevcut. Eklemlerimde kısıtlılık oluşturan tofüslerim mevcut. Ameliyatla aldırdığım tofüsler de oldu. Ancak sonrasında hastalığım daha da ağırlaştı. Tofüslerden ilaçla kurtulma imkanı var mıdır? Önereceğiniz bir tedavi mevcut mu?
Sayın A. Gül; Kronik Gut hastası olarak halen ne tedavi aldığınızı belirtmemişsiniz. Bu nedenle size ancak genel bilgi anlamında yardımcı olabilirim. Gut hastalığında tek başına diyet yapmanın kan ürik asit seviyelerini düşürme bakımından pek etkinliği yoktur. Yapılan çalışmalara göre çok sıkı pürinden fakir diyet uygulayan hastalarda bile serum ürik asit seviyesi en fazla 1 mg düşme göstermiştir. Bu nedenle özellikle sizin gibi yaygın tofüsleri bulunan kronik gut hastalarında uzun süreli ilaç tedavisi gerekmektedir. Serum ürik asit seviyelerini düşüren ilaçlar yapımını azaltan ve atılımını arttıran ilaçlar olarak 2 ana gurup altında incelenebilir. Bu tedavilere başlamadan öncede sizin hastalığınızın hangi nedenden kaynaklandığının tespit edilmesi uygun olacaktır. Tofüslerin tekrar rezorbe olmalarını sağlayabilmek için serum ürik asit seviyelerinin 5 mg altında olması gerekir ve bu da çok uzun süre alabilir. Bu nedenle benim önerim özellikle eklem hareketini kısıtlayan bölgelerde bulunan tofüslerin cerrahi olarak çıkartılması ve günlük yaşam aktivitelerindeki kısıtlamanın ortadan kaldırılmasıdır. Bunun dışında kullanacağınız ilaç tedavisinin de bu konunun uzmanı bir doktor tarafından planlanması gereklidir çünkü kullanılan ilaçların (Allopürinol ve Probenecid) takip gerektiren çok sayıda yan etkisi bulunmaktadır. Size gut hastalığı konusunda aktarabileceklerim bu kadar. Saygılarımla
Selam hocam 17 06 2011 yılında sabah saat 5 sularında eşim göğüs ağrısı şikayetiyle ambulansla hastaneye kaldırdık ve acil bölümündeki dr dikloron amp ağrı kesici yaptı ve aradan beş 6 dk geçmeden gözlerimin önünde soluğu kesildi ve yüzünde morarmalar oldu ve onu kaybettik hocam beni bilgilendirirseniz çok seevineceğim doktorluk hayatınızda başarılar dilerim.
Sayın S. Aysabar; öncelikle başınız sağ olsun, göğüs ağrısı nedeniyle acil servise yaptığınız başvuruda ağrı kesici olarak “Dikloron amp” tedavisi uygulanmış. Bu ilacın içinde Diclofenak vardır ve analjezik antiinflamatuvar olarak görev yapar ve anaflaksiye neden olacak bir preparat değildir. Muhtemelen eşiniz geçirmekte olduğu kalp krizi (Miyokard İnfarktüsü) nedeniyle göğüs ağrısı hissediyordu ve bu nedenle kaybedildi. Eşinizin yaşını bilmemekle beraber, özellikle daha önceden kardiak şikayetleri olmayan genç hastalarda geçirilen krizler daha ciddi sonuçlara sebep olmaktadır. Mevcut koşullar altında daha fazla bir yorumda bulunmam mümkün değildir, size tekrar başsağlığı dilerim. Sayglarımla
Hocam 18 yaşındayım sabahları uyandığımda dizlerimde ağrı oluyor. 1-2 saat sonra geçiyor? Neden acaba, neden oluyor?
Sayın Elif hanım; diz ağrısına neden olabilecek çok farklı hastalık gurupları vardır. Bu nedenle ayırıcı tanı yapılabilmesi için ayrıntılı bir muayene sonrasında bazı laboratuar tetkikleri ve diz ekleminin radyolojik olarak görüntülenmesi gerekir. Ancak bundan sonra doğru bir tanı konularak tedaviye geçilebilir. Saygılarımla
Hocam benim sormak istediğim yaklaşık iki yıldır ellerimde morarma, uyuşukluk, deride sertleşme, parmaklarımda şişme, kapanıp açılmada zoruklar oluşmaktadır. Acaba romatizmal bir hastalık mıdır? Eğer romatizmal bir hastalıksa tedavisi var mı?
Sayın F. Çimen; 2 yıldır devam eden şikayetleriniz “SKLERODERMA” tanısını düşündürmekte ancak kesin tanı konulabilmesi için bazı spesifik kan tetkikleri ve patolojik incelemeler gerekebilir bu nedenle bir Üniversite Hastanesi veya Eğitim Araştırma Hastanesi Romatoloji Bölümüne başvurmanız uygun olacaktır. Saygılarımla
sağ ayağımın sağ tarafında sol ayağımın sol tarafında kemiğe yapışık nohuttan büyük bezeler var nedir acaba önceden yoktu
Sayın E. Öcüt, bahsettiğiniz lezyonları görmeden bir tahminde bulunmak mümkün değildir. Saygılarımla
Bende doku romatizması var yeni tedaviye başladım doktorum bana Lyrica ilaç verdi 2 gündür içiyorum ağrılarım hiç durmadı bu ilaç karın şişliği yapar mı?
Sayın Gönül Hanım; Halk arasında yumuşak doku romatizması olarak isimlendirilen “FİBROMİYALJİ SENDROMU” kas iskelet sisteminde yaygın şekilde ağrı, tutukluk ile beraber doktorun muayenesi esnasında tespit ettiği ağrılı hassas noktaların bulunduğu bir klinik tabloya denilmektedir. Bu hastalığa ait hiçbir özel laboratuar bulgusu yoktur. Fibromiyalji sendromunda en sık görülen ve en önemli karakteristiği olan bulgular, vücutta birden çok bölgeyi içerecek şekilde yaygın ağrı, tutukluk, yorgunluk ve uyku bozukluğudur. Ağrı kollar, bacaklar, bel ve boyun bölgeleri de dahil olmak üzere tüm vücut’da hissedilir. Hastaların % 75-85’inde sabahları tutukluk ile beraber halsizlik vardır ve bu halsizlik fiziksel aktivite ile artar. Hastaların şikayetleri soğuk ve nemli havalarda, endişe ve stres’li durumlarda, aşırı fiziksel aktivite ile veya tam tersi hareket azlığı ile, uyku bozukluğu olduğu durumlarda ve en son olarak gürültülü ortamlarda şiddetlenir. Fibromiyalji sendromlu hastaların tedavisinde hastanın hastalığı ile ilgili olarak bilgilendirilmesi, hastalık bulgularını şiddetlendiren faktörlerin tespit edilerek ortadan kaldırılması ve eğer beraberinde eşlik eden hastalıklar varsa bunların tedavi edilmesine çalışılır. Bütün bunlara ilave olarak Fibromiyalji sendromlu hastalarda farklı ilaç gurupları hastaya göre değişen başarı oranları ile kullanılmaktadır. Sizin halen kullanmış olduğunuz “Lyrica” (Pregabalin) tedavisinde ilacın dozu fibromiyalji hastalarında 2x75 mg olarak başlanıp, ilaca verilen cevaba göre 2x150 mg doza kadar çıkılabilir. Lyrica tedavisinin yan etkileri arasında: baş dönmesi, uykuya meyil, iştah artışı, öfori, irritabilite, bulanık görme, çift görme, baş dönmesi, ağız kuruluğu, bulantı, gaz, allerjik reaksiyonlar bildirilmiştir. Eğer şikayetleriniz devam edecek olursa sizi takip eden doktorunuz ile doz veya ilaç değişikliği konusunda görüşmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
Sevgili hocam, Kolonoskopi raporunu araştırırken sizin sayfanıza denk geldim çok mutlu oldum, yaşım 43 kilom 65 aslen aksiyel tutulumlu AS hastası olduğumu ve tedavisine 2012 ağustos ayında infliksimab (Remicade)iki ayda bir başladım. Ağrılarım dindi yalnız 1.buçuk ay olunca yine başlıyor ama şiddetli olmuyor, sancılarım, gece acıdan uyanmalarım bitti hocam. Aynı zamanda skolyozum var geç kalınmış tedavi için boyun ve kalça arası s şeklinde boyunda düzleşme var. Benim sorum D vitamini eksikliği ve kansızlık mevcut yeni kolonoskopi yapıldı tanı olarak 1) Kronik aktif ileitis, Terminal ileum, endoskopik biyopsi 2) Kronik aktif kolitis, rektum, endoskopik biyopsi. Aynı zamanda midede ülser, Alerjik astım hastasıyım sizden ricam D vitamini eksikliği ve kansızlık devam ederse AS'de kullandığım ilacımı bıraktırırlarmı? Nasıl bir yol izlemeliyim ayrıca kemik erimesi başlangıcı var ve ben süt peynir ve kalsiyum hapı ve demir ilacı alerjiden dolayı kullanamıyorum. Saygılarımla
Sayın Canan Hanım; Ankilozan Spondilit (AS) hastalığına bağlı olarak Remicade kullandığınızdan bahsetmişsiniz. Halen kullanmış olduğunuz tedavi ile ağrılarınızda rahatlama olması tedavinin sizde etkili olduğunu göstermektedir. Bu nedenle yan etki ortaya çıkmadıktan sonra Remicade ile idame tedavisine devam etmeniz uygun olacaktır. Yapılan çalışmalarda AS hastalarında barsakta da inflamasyon olduğu ve özellikle aktif hastalık dönemlerinde barsak inflamasyonunun da şiddetlendiği bildirilmiştir. Muhtemelen sizin kolonoskopi sonuçlarınız da esas hastalığınız ile ilgilidir. Bunun için ilave bir ilaç kullanmanız gerekebilir (Örneğin Salazopyrin gibi) ancak karar sizi takip eden doktorunuzun olacaktır. D vitamin düşüklüğü çok farklı nedenlere bağlı olarak meydana gelebilir, benim düşünceme göre sizde barsak inflamasyonuna bağlı emilimde sorun bulunmaktadır. Bu nedenle enjeksiyon formunda D vitamin preparatları ile kolayca bu sorun ortadan kaldırılabilir. Kansızlık (Anemi) tedavisi için öncelikle bazı tetkiklerin yapılması gerekmektedir (örneğin serum demir, serum demir bağlama kapasitesi, ferritin, B12, folik asit düzeyleri gibi). Bu tetkikler sonrasında elde edilecek sonuca göre tedavi başlanabilir. Özetleyecek olursak halen kullanmış olduğunuz tedavinin kesilmesinden çok, yanına bazı tedavilerin ilave edilmesi ihtimali vardır. Saygılarımla
MERHABALAR, BEN HATAY İSKENDERUNDAN YAZIYORUM. BENİM SORUM ŞU OLACAK: BİR KIZIM VAR YENİ YÜRÜMEYE BAŞLADI. KIZIM 2 YAŞINDA AMA SAĞ AYAĞINDA PROBLEM GÖRDÜM DAHA ÖNCE FARK ETMEDİM ÇÜNKÜ ÇOK GEÇ YÜRÜDÜ. ORTOPEDİ DOKTORUNA GÖTÜRDÜK KASLARDA BİR SORUN ÇIKMADI, GAYET GÜZEL DEDİ AMA NÖROLOJİYE SEVK ETTİ. BİRŞEY ÇIKADA BİLİR ÇIKMAYADA BİLİR DEDİ. YÜRÜMESİNDE SIKINTI GÖRDÜ DİĞER ÇOCUKLARDAN FARKLI YÜRÜYOR, KORKUM ŞU YANİ NE OLABİLİR? AMELIYAT VAR MIDIR? YANİ GÖRÜLÜYOR MU? BANA BİR BİLGİ VERSENİZ...
Sayın Funda Hanım; 2 yaşındaki kızınızın ayak problemlerinden bahsetmişsiniz. Normal süresinden daha geç dönemde yürümesi, motor gelişiminde bir gerilik olduğunu düşündürmekte, bu nedenle daha ileri muayene ve tetkik imkanları olan Ankara Hacettepe Üniversitesi Çocuk Hastanesindeki Pediatrik Nöroloji bölümüne başvurmanızı öneririm. Saygılarımla
Merhaba hocam benim ara ara ayak bileğimden diz kapağına kadar ağrım oluyor ama hastaneye hiç gitmedim yardımcı olurmusunuz?
Sayın H. Çiftçi; diz eklemi ile ayak bileği eklemleri arasında ağrı yapabilecek çok sayıda neden bulunmaktadır. Bu tür hastalarda öncelikle ayrıntılı bir muayene ve sonrasında istenecek laboratuar incelemeleri ve görüntüleme sonuçları ile bir tanı koymak mümkün olabilir. Sizin bana vermiş olduğunuz bilgiler ile elde daha fazla veri olmaksızın herhangi bir sonuca varmak mümkün değildir. Saygılarımla
Merhabalar, benim sorunum yaklaşık 5 ay önce ayağımı burkmuştum, bir sürü ilaç ve jel v.s kullandım fakat ayağımın yan tarafındaki çıkıntılı kemiğin etrafındaki ağrı geçmiyor. Film çekildi kırık yok denildi. MR istendi sonuç: sadece olumsuz olan cümleleri yazıyorum normal yazanları yazmıyorum. Distal fibula kesiminde epifizde subkondral kistik defektif yapılanma gözlendi. Posterior talofibular ligamanda düzensizlik zedelenmeyi düşündürmüştür. Naviküler kemikte fraktür izlenimi alınmıştır? Böyle yazılmış beraberinde serbest fragman medial posteriorunda gözlendi. Ancak beraberinde kemik iliği ödemi tespit edildi. Kemik patolojilerinde MR'ın duyarlılığı az olabildiğinden fraktür formasyonun değerlendirlmesinde X-Ray incelemeleri karşılaştırma yapılmalıdır. Bu arada fizik tedavide gördüm ama sonuç alamadım. Bana yardımcı olursanız sevinirim. İyi çalışmalar.
Sayın Güler hanım; MRI bulgularına göre ayağınızdan bir bağ zedelenmesi ve naviküler kemik kırığı geçirmişsiniz. Size ne şekilde bir tedavi uygulandığını bilmiyorum ancak bundan sonra yapılacaklar konusunda Üniversite veya Eğitim ve Araştırma Hastanelerinin Ortopedi bölümlerinden görüş almanız uygun olacaktır. Bu arada ayak ve ayak bileği gölgesini içine alacak şekilde neopren ayak bilekliği kullanmanız, ayak bileğinizdeki stabiliteyi arttırarak ağrıların azalmasında yardımcı olacaktır. Saygılarımla
Merhabalar ben 32 yaşındayım üç dört yıldır yaptırdığım tahlillerde ASO, CRP ve sedim tahlillerim en az iki katı yükseklikte çkıyor bu ilerde benim için bir sıkıntı çıkartır mı son olarak yaptırdığım batın USG'de karaciğerimin normal sınırların üzerinde olduğu söylendi. Ne yapabilirim? Teşekkürler
Sayın Ayşe Hanım; son 3-4 yıldır yapılan kan tetkiklerinde ASO, CRP, sedimentasyon değerlerinin normalin üzerinde geldiğinden bahsetmişsiniz. Daha önceki hastalarda da belirttiğim gibi sadece yapılan laboratuar tetkiklerinin normal değerlerin üzerinde gelmesinin tek başına bir önemi bulunmamaktadır. Geçirilmiş bir “Streptokok” enfeksiyonunu gösteren ASO yüksekliği tek başına bir tanı konulabilmesi için yeterli değildir. Benzer şekilde CRP ve sedimentasyon değerlerinin normalin üzerinde bulunması nonspesifik bir bulgu olup, vücudun herhangi bir bölgesinde bir inflamasyonun varlığını düşündürür ancak tanı konulabilmesi için yeterli değildir. Benim size önerim, ayrıntılı bir muayene ile bu sonuçlara neden olabilecek bir hastalığın varlığının araştırılmasıdır. Eğer herhangi bir sonuç elde edilemez ise periyodik olarak bu muayenenin tekrarlanması, erken tanı ve tedavinin başlanabilmesi bakımından önemlidir. Saygılarımla
Hocam ben Hepatit-B hastasıyım,(26 yaşında 1.57 boy 52 kilo)karaciğer virüs yüküm 16 milyon iken üç ay içinde 1 milyona düşürmeyi başarabildim, ama bu arada RA hastası olduğumu öğrendim, bebek düşünüyordum bu beni durdurdu. 1. RA tedavisi ve ilaçları karaciğerimi kötü etkiler mi, ikincisi benim bebeğim olur mu?
Sayın Sevgi hanım; Romatoid Artrit (RA) ve Hepatit-B hastası olduğunuzu bildirmişsiniz. Burada önemli olan nokta Hepatit-B virüsünü yalnızca taşıdığınız mı yoksa Kronik Hepatit B hastası mı olduğunuzdur. Bu konuda sizi takip eden doktorunuzdan daha ayrıntılı bilgi alabilirsiniz. RA hastalığının doğum yapabilmeniz üzerine olumsuz bir etkisi yoktur. Burada önemli olan nokta kullandığınız ilaçların hamilelik öncesi ve hamilelik döneminde kullanılmasında sakınca olmayan ilaç guruplarından seçilmesidir. Benzer şekilde RA tedavisinde karaciğer üzerine toksik etkisi olmayan ilaçların da kullanılmasıyla hastalığınız kolayca remisyona girebilir. Hangi ilacın kullanılacağı konusunda sizi takip eden Romatoloji uzmanı doktorunuz ile görüşerek beraberce karar vermeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
Çektirdiğim tomografide her iki iliak kanat eklem yüzünde skleroz izlenmektedir. Sağ iliak kanat inferiorunda 7mm boyutlu kistik dejenerasyon alanaı mevcuttur. Bu tam olarak ne demek ve tedavisi nasıl uygulanıcak yada ameliyatlık bir durummudur. Teşekkür ederim
Sayın Ayşen hanım; size yapılan Sakroiliak eklem bilgisayarlı tomografi sonucunda elde edilen bulgular nonspesifik olup, herhangi bir hastalığı işaret etmemektedir. Bu nedenle herhangi bir girişime gerek bulunmamaktadır. Saygılarımla
Romatoid Artrit hastalığının tedavisinde ilk aşamada steroid olmayan iltihap giderici ve ağrı kesici ilaçlar (nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar) kullanılmakla beraber bu ilaçların kalıcı eklem hasarını önleyici etkileri yoktur. Bu nedenle en kısa sürede ikinci basamak ilaçlar ile tedaviye geçilmesi gerekir. 2. basamak ilaçlar veya hastalık seyrini değiştiren ilaçlar gurubu olarak isimlendirilen tedavi seçeneklerine dahil olan ilaçlardan Methotrexate (30 mg/hafta), Hidroksiklorakin (400 mg/gün), Salazoprin (3 gr/gün) ve Leflunomide (20 mg/gün) maksimum dozlarda kullanılır. Eğer bu ilaçların yeterli doz ve sürede kullanılmasına rağmen yeterli etki elde edilemez ise o zaman hastalarda bu ilaçların 2 veya 3 tanesinin beraberce kullanılması denenebilir.
Sayın Salih bey; 2 yıldır Romatoid Artrit (RA)tanısıyla Endol kapsül kullandığınızdan bahsetmişsiniz. RA hastalığının tedavisinde ilk aşamada steroid olmayan iltihap giderici ve ağrı kesici ilaçlar (nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar yani sizin de kullanmış olduğunuz Endol kapsül) kullanılmakla beraber bu ilaçların kalıcı eklem hasarını önleyici etkileri yoktur. Bu nedenle en kısa sürede ikinci basamak ilaçlar ile tedaviye geçilmesi gerekir. 2. basamak ilaçlar veya hastalık seyrini değiştiren ilaçlar gurubu olarak isimlendirilen tedavi seçeneklerine dahil olan ilaçlardan Methotrexate (30 mg/hafta), Hidroksiklorakin (400 mg/gün), Salazoprin (3 gr/gün) ve Leflunomide (20 mg/gün) maksimum dozlarda kullanılır. Eğer bu ilaçların yeterli doz ve sürede kullanılmasına rağmen yeterli etki elde edilemez ise o zaman hastalarda bu ilaçların 2 veya 3 tanesinin beraberce kullanılması denenebilir. Sizin için benim önerim, hastalığınızın son durumunu tespit edebilmek için muayene olmanız ve ondan sonrada durumunuza uygun dozdaki ilaçlar ile tedavinize başlanmasıdır. Saygılarımla
Merhaba iyi çalışmalar, 20 yaşındayım 1 yıl önce Still tanısı kondu. Deltacortril ve Metotreksat kullandım, daha sonra bunlara son verildi şu anda metoart 15mg(haftada 1)kullanıyorum. İlk başladığımda çok sık midem bulanmıyordu ama ayda en az 1 kez acil'e gitmek zorunda kalıyordum. Şu anda ise neredeyse sürekli olarak mide bulantım var. Artık sonucu ne olursa olsun ilacı bırakmayı bile düşünüyorum. Doktoruma söylediğimde sadece iğnedendir dedi herhangi bir öneride bulunmadı. Her gün rahatsız edecek dereceki bu bulantılar normal midir? Çözümü yok mu? TEŞEKKÜRLER!
Sayın Tuba hanım; Still hastalığı tanısıyla 1 yıldır Methotrexate ve steroid tedavisi aldığınızdan bahsetmişsiniz. Methotrexate (MTX) tedavisinin en sık rastlanan yan etkilerinde birisi mide bulantısıdır. Özellikle ilacın alındığı gün olan mide bulantısı, ilaç dozunda ayarlama ve ilacın alınmasında önce mide bulantısını önleyen ilaçlar (antiemetikler) kullanılmasıyla engellenmeye çalışılır. Ancak tüm bu önlemler etkili olmaz ise hastanın kullandığı ilaç değiştirilir. Sizin durumunuza gelince, anladığım kadarıyla daha önceden görülmeyen mide bulantıları son dönemlerde ortaya çıkmış ve yalnızca ilacın alındığı gün değil, diğer günlerde de görülüyor. Bu koşullar altında MTX tedavisinin yan etkisi olan bulantı dışındaki diğer ihtimallerin de göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Bu nedenle benim önerim en kısa sürede bir Gastroenteroloji uzmanına danışarak altta yatan başka bir neden varlığı araştırılmalıdır. Eğer bulunamaz ise o zaman ya ilaç dozunda azaltmaya gidilmesi veya alternatif bir 2. basamak tedaviye geçilmesi uygun olacaktır. Saygılarımla
Sayın hocam iyi çalışmalar.Eşim 29 yaşında 1,5-2 yıldır boynunda,sırtında ve belindeki ağrılardan şikayetçiydi.Üstelik aşırı terleme yüzünden geceleri iki üç kez üzerini değiştirmek zorunda kalıyordu. Bu şikayetlerle 5 ay önce romatoloji uzmanına gittiğimizde herhangi bir teşhis koyamamıştı. Bu hafta aynı şikayetlerin geçmemesiyle tekrar gittiğimizde röntgen filmi sonucunda eşime enflamatuvar spondilopatiler teşhisi kondu. sedimantasyon da 17 den 29 a yükselmiş. doktor bir de mr istedi ama bir yandan da prednol, salazopryrın ve voltaren tedavisine başladı. Eğer emin değilse hemen kortizona başlamak ne kadar doğrudur? bir de enflamatuvar spondilopatiler rahatsızlığı ile ankilozan spondilit aynı rahatsızlık mıdır?farkı nedir?Aydınlatırsanız çok sevinirim
Sayın Aylin hanım; 29 yaşında olan eşinizin 1.5-2 yıldır devam eden boyun, sırt ve bel ağrısı şikayetlerinden bahsetmişsiniz. İnflamatuvar Spondilopati veya daha doğru terminoloji ile “Seronegatif Spondilartropatiler” denilince bu teşhis ana başlığı altında 6 hastalık incelenebilir. 1) Ankilozan Spondilit 2) Reaktif artrit (veya Reiter sendromu) 3) İnflamatuvar barsak hastalığına bağlı olarak gelişen artropatiler 4) Psöriatik (Sedef hastalığı) artrit 5) Undiferansiye spondilartropatiler 6) Juvenil kronik artrit. Bu hastalıkların bazı ortak özellikleri bulunmaktadır, örneğin bu hastalarda omurga eklemlerinin inflamasyonu yanında değişik oranlarda radyografik olarak sakroiliak eklemlerde de (leğen kemiği eklemleri) inflamasyona rastlanır, daha sık alt ekstremitede olmak üzere periferik eklemler asimetrik olarak hastalığa yakalanırlar, RF (romatoid faktör) negatif’dir ve hastaların gözlerinde inflamasyona (uveitis) rastlanabilir. Seronegatif Spondilartropatiler başlığı altında incelenen hastalıkların hepsinde değişik oranlarda HLA-B27 doku gurubu ile ilişkileri saptanmıştır. Hastalığın teşhisi konulduktan sonra ilk olarak analjezik nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar ile tedaviye başlanır. Eğer bu gurup ilaçlar ile yeterli seviyede etki elde edilemez ise Salazoyrine 3 gr/gün maksimum doza kadar veya Methotrexate 30 mg/hafta doza kadar hastalara verilebilir. Bunlar dışında etki elde edilemeyen bazı seçilmiş vakalarda Leflunomid (Arava) tedavisi denenebilir. Tüm bu ilaçların kullanılmasına rağmen sonuç alınamayan hastalarda ise biyolojik ajanlar (İnfiximab, Etanercept, Adalimumab) ile tedavi seçeneğine geçilir. Sizin eşinizin teşhis ve tedavisinde benim yazdığım algoritmaya pek uyulmadığını görüyorum ancak burada seçim hakkı sizi takip eden romatoloji uzmanına aittir. Saygılarımla
9 yaşındaki oğlumun 6 ay önce J.R.A tedavisinde kullandığımız Enbrel 25 mg tedavisi tekrarında Fakülte raporundaki DAS bildirimi ve kortizon + folik asit gibi modifiye edici ilaç yazılım hatasından tedavimiz sıkıntıya girmiş bulunuyor. Bizler taşrada oturduğumuzdan hastaneyle aramızda 650 km mesafe var. Çocuğum ve bizler zor durumdayız ilaç 2-3 bölümün onayıyla rapor edilerek eczaneden alıyoruz. Lütfen bizlere yol gösterin. Çocuğumun ağrıları zaman zaman şiddetlenmekte mutlak ilaca ulaşmalıyız.
Sayın S. Güney; Juvenil Romatoid Artrit tedavisinde kullanılan Biyolojik ajanlardan birisi olan Etanercept’in (Enbrel) SGK tarafından kullanılması için bazı kriterler öne sürülmüştür. Bu kriterler bilimsel anlamda zorunluluk olmayıp, tamamen ilacın kullanımının kısıtlanmasına yönelik öne sürülen şartlardır. Benim size önerim, ilacın raporunu çıkartan bölüme telefon ile ulaşmanız ve onların elektronik ortamda gereken düzeltmeleri yapmalarını rica etmenizdir. Eğer devam eden haftalık tedavi birden sonlandırılacak olur ise hastalık alevlenmesi görülebilir. Saygılarımla
Bende şahsımda topuk dikeni çıktı, şahsım koroner kalp hastasıyım her gün tempolu bir şekilde 55 dakika yürüyüş yapmaktayım. Şimdi bu hastalık çıktı yürüyüş yapma imkanım olur mu? Bir önceki mailimde yaşımı belirtmeyi unuttum. 50 yaşındayım 7 yıldır koroner kalp hastasıyım KALP DAMARLARIMDA 4 STENT VARDIR. Kullanmış olduğum ilaçlar: Beloc zok 25 mg 1x2, Delix plus 5 MG 1x1, Vasocard 5 mg 1x1, Aspirin 100 mg 1x1, Ator 40 mg bu ilaçları 7 yıldır kullanmaktayım. Doktorumun tavsiye etmesi üzerine her gün tempolu bir şekilde 55 dak, yürüyüş yapmaktayım. Şuan ise ayağımda topuk dikeni çıktı yürüyüşüme devam etmeli miyim, etmemeli miyim ? LÜTFEN BENİ BU KONU ÜZERİNDE BİLGİLENDİRMENİZİ RİCA EDERİM EN KISA ZAMANDA ÖNERİLERİNİZİ BEKLİYORUM ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER...
Sayın Kemal bey; Halk arasında topuk dikeni olarak bilinen “Calcaneal Epin” ayağın alt bölümündeki doku ve bağların (plantar fasia) topuk kemiğine yapıştığı bölgedeki inflamasyon ve sonrasında o bölgedeki kalsifikasyon ile karakterize bir tablodur. Calcaneal epin’in kendisi ağrılı değildir ancak belli aralar ile topuk bölgesindeki inflamasyonun alevlenmesi sonrasında ağrılar şiddetlenir. Hastaların aşırı kilolu olmalarının yanı sıra çok uzun süre ayakta kalmaları ve yol yürümeleri de bu inflamasyonu şiddetlendiren önemli faktörlerdendir. Koroner kalp hastalığı nedeniyle günde 55 dakika kadar tempolu yürüyüş yapmanız gerektiğini bildirmişsiniz. Bu durumdaki hastalarda Kardiyoloji uzmanı ile görüşülerek farklı egzersiz rejimleri uygulanabilir. Örneğin sizin durumunuzdaki hastalarda yürüyüş yerine “Kondüsyon Bisikleti” ile topuk bölgesindeki inflamasyonu alevlendirmeden de egzersiz yapılabilir. Bu konuda sizi takip eden Kardiyoloji uzmanı ile temasa geçmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
PSÖRİATİK ARTRİT Hocam merhaba, yaklaşık 7 yıldır psöriatik artrit tedavisi görüyorum. Muhtelif eklemlerimde ve özellikle parmak bilek omuz eklemlerimde şişme ve ağrı olabildiğinden MTX haftada bir gün 8 adet alıyorum + haftada 2 adet Folbiol hap alıyorum. Bu tedavi gerek cilt gerekse ağrı şikayetlerimi baskılasa da bana en çok faydayı Naprosyn sağlıyor. Bu hapı aldığımda şişler geçici süre iniyor, ağrı ve tutulma kalmıyor. MTX almadığım günlerde Naprosyn'i sürekli kullanmam doğrumudur? Piyasada 250, 500, 750 mg ve farklı salınım formları var. Ayrıca sitenizden çok faydalandım. Çok az romatolog olan ve çok hastası olan bu ülkede bu web hizmetini verdiğiniz için çok teşekkür ederim. Saygılarımla.
Sayın S.G. Aydın; 7 yıldır psöriatik Artrit hastası olarak 20 mg/hafta Methotrexate ve 10 mg Folbiol kullandığınızdan bahsetmişsiniz. Klasik bilgi olarak Psöriatik Artrit hastalarında kullanılan nonsteroid antiinflamatuvar ilaçların (sizin kullandığınız Naprosyn tablet’de dahil) cilt lezyonlarında alevlenmeye neden olabileceği ve bu nedenle kullanılmaması gerektiği bildirilir ancak benim de pek çok hastam bu gurup ilaçlardan büyük fayda sağlamaktadır. Bu nedenle eğer siz cilt döküntülerinde bir artış gözlemlemiyorsanız bu gurup ilaçları kullanmanızda bir sakınca yoktur. Kullanılacak ilaç dozu konusunda genel prensip en düşük doz ile en fazla etkiyi elde etmektir. Bu nedenle eğer 250 mg preparat ile sonuç alıyorsanız bununla devam etmeniz uygundur. Ayrıca bu preparat EC olarak adlandırılan ve barsakta çözülme özelliğine sahip olan bir ilaçtır ve özellikle mide üzerindeki lokal irritan etkisi en alt düzeye indirilmiştir. MTX kullandığınız günlerde de eğer beraber kullanmaktan dolayı bir sıkıntı yaşamıyorsanız, nonsteroid antiinflamatuvar ilaç kullanmanızda bir sakınca yoktur. Saygılarımla
Merhaba, Ben küçük bir ilde yaşıyorum o nedenle sorunuma çözüm bulamadım. Efendim, 51 yaşındayım. Topuklarımda başlayan, gece uykumu bile bozan ayağımın tümünde hissettiğim sızı ve ağrılarla, yine sabahları kalktığımda bazen tek, bezen iki gözümde aşırı kızarıklık ve diplerinde ağrı ile beraber yüzümde bilhassa gözlerimde şişliğin eşlik ettiği, yine sabahları ayak ve ellerimde de az da olsa şişliğin olduğu, el eklemlerimde ve bileğimde ağrı ile seyir eden, zaman zaman kalçamda ve eklemlerini de vuran, baldırlarımda devam eden, ağrı kesicilerle hafifleyen iç huzursuzluğuna, sıkıntısına sebep veren sorunum var. Belimde de ağrım var, MR’ımda çok hafif bel fıtığı başlangıcım olduğu söylendi, şu an kullanmadığım Epilepsi hastalarında da kullanılan şimdi aklıma gelmeyen bir ilacı 2 ay kullandım ( fayda göreceğimi umduğum, aksine hem sıkıntımı arttıran hem ağrıma hiç fayda sağlamayan bu ilacı hekim gözetiminde bıraktım) Gün içerisinde bol hareket edersem ağrılarım çok az ama çok çok az hafifliyor. Onlarca kez kan ve idrar tahlillerim yapıldı sonuçlar umumiyetle gayet normal çıkıyor yalnızca sedim 35- 50 arası geziyor. 1 yıl evvel topuğumda ve bacağımda hafif sızı ile başlamıştı, 6 ay evvel 39,9 derece ile Faranjit teşhisi ile birkaç gün hastane de serum tedavisi gördüm, o gün bu sıkıntım birden şimdiki gibi arttı, o gün bu gündür maalesef üzüyor beni, tavsiyenizi bekliyorum. Özür dileyerek az evvelki yakınmamda ve öykümde unuttuğum şu hususu da arz etmek istiyorum. Efendim, Sabahları yataktan kalkmakta çok zorlanıyorum tüm vücudum başta ayaklarım olmak üzere baldırlarım ellerim ve gözlerim şiddetli ağrıyor, ağrı kesici alınca ve doğal hareketlerim sonucu bu ağrılarım kısmen hafifliyor ama yinede bezdirici oluyor, can sıkıntısı da cabası. Allah tüm hekimlerimizi başımızdan eksik etmesin. Helal ediniz haklarınızı lütfen.
Sayın T.M. Akyol; ayrıntılı olarak anlattığınız şikayetleriniz ve kullanmış olduğunuz ilaçdan (Muhtemelen Neurontin veya Lyrica benzeri preparatlar) faydalanmamış olmanız daha ayrıntılı bir incelemeye tutulmanız gerektiğini düşündürüyor. Romatolojik hastalıkların çoğunda hastalığın aktif dönemlerinde vücutta inflamasyon olduğunu gösteren kan değerlerinde yükselmeler görülür. Ayrıca bu hastalıkları düşündüren veya bu hastalıkların varlığını gösteren bazı spesifik kan testleri vardır. Bu rutin ve spesifik laboratuar testlerinde anomalilerin bulunması veya herhangi bir bozukluğun görülmemesinin hastalığın tanısının konulmasında büyük önemi vardır. Sizinle ilgili olarak muayene bulgularınızı ve hangi testlerin yapıldığını ve hangi sonuçların alındığını bilmeden kesin bir öneride bulunmak yanlış olacaktır. Ancak yapılan nörolojik muayene ve buna yönelik tetkikler normal sınırlar içerisinde ise şikayetleriniz halk arasında yumuşak doku romatizması olarak bilinen “Fibromiyalji Sendromu”nu düşündürmektedir. Ancak bu şartlar altında daha kesin bir şey söylemek mümkün değildir. Saygılarımla
Ben 31 yaşındayım 10 yılı aşkın zamandan beri bel ağrısı çekiyorum. 1 yıl önce sedefe bağlı romatizma teşhisi koyuldu. Leğen kemiğimde oluşmuş Endol hap ve fitil kullandım bu ilaçlar yan etki yaptığı için Rantudil kullanmaya başladım, ağrılarım hala devam ediyor en son 3 hafta önce dr. gittim ilacın dozunu yükseltti bu da çözüm olmadı şimdi iğne tedavisini önerdi ppd testi yapıldı vücudumda mikrop çıktı iğne tedavisiyle birlikte onun tedavisi 6 ay boyunca yapılacak beni bu konuyla ilgili bilgilendirirmisiniz?
Sayın Bahar hanım; Sedef hastalığı (Psöriazis) ciltte döküntüler ile seyreden ve cilt döküntüsü yanında bazı hastalarda romatolojik bulgulara da neden olabilen bir hastalıktır. Psöriazis bir cilt hastalığı olmakla beraber, hastaların yaklaşık % 10’unda eklemleri de tutabilmektedir. Romatolojik hastalıklar arasında sayılan sedef hastalığının eklem tutulumu olan Psöriatik Artrit çok farklı seyirler gösterebilir. Bazı hastalarda sadece el eklemlerinde tutulum görülürken, diğer hastalarda leğen kemiği ve omurga eklemleri de hastalığa katılabilir. Yine bazı hastalarda eklemlerde ileri derecede şekil bozuklukları da (deformiteler) gelişebilir. Psöriatik Artrit tedavisinde nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlardan sonra (sizin de kullanmış olduğunuz Endol ve Rantudil) en sık kullanılan ilaç Methotrexate (MTX)’dır. MTX psöriazis’de diğer romatolojik hastalıklara göre genellikle daha yüksek ortalama dozlarda kullanılır (15-30 mg/hafta) ve burada semptomların yatışmasından sonra ilaca mümkün olan en düşük dozda idame tedavisi şeklinde devam edilir. MTX ile beraber ilacı takip eden gün veya günlerde Folik Asit (Folbiol) kullanılması, ilacın yan etkilerinin en düşük seviyelere indirilmesi bakımından önerilmektedir. MTX tedavisinin cilt lezyonları üzerinde olumlu etkilerinden de bahsedilmektedir. Eğer MTX tedavisi denenmesine rağmen bununla yeterli cevap alınamaz ise o zaman “Biyolojik Ajanlar” ile tedavi seçeneğine geçilir. Bu gurup ilaçlar arasında İnfliximab (Remicade), Etanercept (Enbrel), Adalumimab (Humira) sayılabilir. Çok sayıda yan etkiye sahip olan bu ilaçlara başlamadan önce hastalarda bazı incelemelerde bulunmak gerekir. Sizde de yapıldığı gibi ppd testi ile Tüberküloza yönelik araştırmalar yapılır ve çıkan sonuca göre ilaç tedavisine ne şekilde başlanacağı kararlaştırılır. Tedavi başlanmasından sonra da belirli aralıklar ile hasta kontrole çağrılarak yan etkiler yönünden incelemelere devam edilir. Bu konuda daha ayrıntılı bilgiyi “Hasta Onay Formunu” imzalarken sizi takip edecek doktorunuzdan alabilirsiniz. Saygılarımla
BEN 43 YAŞINDA 1.68 BOYUNDA 86 KİLODA ÖĞRETMENLİK YAPAN BİR ERKEĞİM. 8-10 YILLIK RA VE AS HASTASIYIM. İLK ZAMANLARDA NORMAL AĞRI KESİCİLER KULLANDIM.(TANIYI BİLMEDİĞİM İÇİN) 2010 YILINDAN İTİBAREN 6 ADET/HAFTA (TEK SEFERDE) EMTHEXATE KULLANIYORUM. FAKAT İLACI ŞU ANDA TEMİN EDEMİYORUM. KOLESTEROL VE ŞEKER YOKKEN İLAÇ KULLANMAYA BAŞLADIKTAN SONRA ŞEKER 150-195,TRİGLİSERİD 350-400 LERE ÇIKMAYA BAŞLADI. İLAÇ KULLANDIĞIM ZAMANLARDA DA RA ATAĞI GEÇİRDİM. NEDEN? BU ARADA 3-4 DEFA ÜVEYİT ATAĞI GEÇİRDİM (8 SENE İÇERİSİNDE)PREDNOL KULLANARAK ATLATTIM. BENİM SORUM ŞU: FAZLA YEMEDİĞİM HALDE NEDEN KİLO ALIYORUM?İLAÇ KULLANDIĞIM HALDE NEDEN ATAK GEÇİRİYORUM? KULLANDIĞIM İLACIN ŞEKER VE KOLESTEROLE ETKİSİ NEDİR? TEŞEKKÜRLER.
Sayın E. Gündoğan; Romatoid Artrit (RA) ve Ankilozan Spondilit (AS) tanılarıyla 15 mg/hafta Methotrexate (Emthexate) kullandığınızı bildirmişsiniz. Bu ilacı piyasada bulamıyorsanız eczanelerde muadilleri vardır (Methotrexate 2.5 mg tab, Trexan 2.5 mg tab) bu preparatları da birbiri yerine kullanabilirsiniz. Eğer tablet formlarının hepsini bulamaz iseniz enjeksiyon halinde kullanılan ve 15 mg etken madde içeren Methotrexate preparatları da kullanabilirsiniz. Methotrexate yan etkileri arasında kan şekerini ve kolesterol düzeylerini etkilediğine dair bilgi yoktur. Ancak RA alevlenmesi esnasında ve Uveitis atakları esnasında kullandığınız “Prednol” (tablet veya ampul) kortizon preparatıdır ve kan şekeri ve kan yağlarında yükselmeye neden olabilir. Yine benzer şekilde kortizon tedavisi altındaki hastaların vücut ağırlıklarında artış olması steroid tedavisinin yan etkilerinden birisidir. İlaç kullanmanıza rağmen hastalık alevlenmesinin görülmesi ilaç dozunun yeterli olmamasından kaynaklanabilir. Bu nedenle daha sık aralıklar ile doktor kontrolüne gitmenizi öneririm. Saygılarımla
Ankilozan spondilit iltihaplı romatizma eklemlerde, tedavisi mümkünmü, ne önerirsiniz humira kullandım ayda 2 kez humira kulandım 2 yıl sonra iğneyi kestim, son bir aydır diz kapağımın içinde ağrı var birde yürürken bir tarafa yürüyorum topallar gibi lütfen yardımcı olun teşekkürler...
Sayın A. Arslan; Ankilozan Spondilit (AS) hastası olduğunuzu ve eklemlerinizden şikayetleriniz olduğundan bahsetmişsiniz. Kısaca bilgi verecek olursam AS öncelikle sakroiliak eklemlerden (leğen kemiği eklemleri) başlayarak daha sonraki dönemlerde omurgayı tutan, aynı zamanda vücudun diğer bölgelerindeki küçük eklemleri de tutabilen, kronik inflamatuvar bir hastalıktır. AS tedavisinde ilk olarak nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar kullanılır. Bu ilaçların ağrı kesici özelliklerinin yanı sıra iltihabı (inflamasyonu) azaltıcı etkileri de vardır. Ancak bu gurup ilaçlar ile hastalık aktivitesini baskılayıcı sonuç elde edilemez ise ve eğer hastalarda esas olarak omurga dışı eklemlerde (omuz, dirsek, kalça, diz, ayak bileği gibi) bir tutulum varsa o zaman 2. basamak ilaçlardan Salazopyrin ile tedaviye geçilir. Salazopyrin tedavisinde ilaca 500 mg/gün dozda başlanarak her hafta doz artımına gidilir ve yaklaşık 4 hafta sonra 2 gr/gün doza çıkılır. Eğer 2 gr/gün doz ile etki elde edilemez ise bu ilacın dozu maksimum 3 gr/gün kadar çıkılabilir. Salazopyrin tedavisinde ilacın etkisi 6-8 hafta sonra görülmeye başlanır ve hastanın vereceği cevaba göre doz ayarlaması yapılır. Eğer 3 gr/gün doza çıkılmasına rağmen hastalık aktivitesi kontrol altına alınamayacak olursa bir başka tedavi seçeneği olarak son dönemlerde biyolojik ajanlar gurubundan anti-TNF ilaçlar da (İnfliximab=Remicade, Etanercept=Enbrel, Adalimumab=Humira) kullanılmaktadır. Sizin hangi tedavi aşamalarından geçtiğinizi bilmiyorum ancak son seçeneklerden birisi olan Humira tedavisi kesildikten sonra hastalığınız tekrar aktifleşmiş gibi görülüyor. Benim önerim sizi takip eden doktorunuz ile tekrar temasa geçerek beraberce yeni bir tedavi şemasını planlamanız uygun olacaktır. Saygılarımla
minirin melt 120 veya 60 piyasadan kalktımı
Sayın Mustafa Bey; primer enürezis noktürna, yetişkinlerde noktürnal poliüriye bağlı noktürinin semptomatik tedavisi ve santral diabetes insipidus tedavisinde kullanılan Minirin Melt’in piyasadan kalktığına ait bir bilgi bulunmamaktadır. Saygılarımla
Hocam, yeğenimin sağ bacak diz kapağında 2 yaşında fark ettiğimiz bir şişlik oluştu. Yapılan tetkikler sonucu ciddi bir sonuca varılamadı. Çünkü ağrı, kızarıklık ya da yürüme güçlüğü çekmedi. Tek eklem romatizması teşhisi konuldu. Fırat ünv. 3 aylık iğneler yapıldı şişlik inip tekrar çıkıyordu. İnönü ünv. 10 mg metoart tedavisi bir yıl süreyle haftada bir uygulanmasını uygun gördü. Kız çocuğu 3,5 yaşında dizde tam bir iyileşme yok ama daha enjeksiyonun 3. ayındayız. Yan etkileri ne olur ya da önerilen tedavi yöntemlerinin farklı oluşu bir sorun mu? Şişlik inince iğneyi bırakalım mı? Teşekkür ederim.
Sayın Seher hanım, 3.5 yaşındaki yeğeninizin tek diz ekleminde olan şişlik nedeniyle enjektabl metotrexate tedavisi (Metoart) başlandığını bildirmişsiniz. Öncelikle hastanın muayene bulgularını ve laboratuvar tetkik sonuçlarını bilmeden uygulanan tedaviyi değerlendirmenin çok kolay olmadığını belirtmeliyim. Ancak burada öncelikle yapılması gereken dizdeki şişliğin inflamatuvar bir artrite bağlı olduğunun gösterilmesiydi. Bunun için yapılması gerekenler muayene sonrasında eklemin MRI incelemesi, eklem sıvısının mikroskopik incelemesi ve eğer bunlar ile bir sonuca ulaşılamaz ise eklemden alınacak sinovial biyopsi ile o eklem içerisindeki olayın patolojik incelemesi ile kesin tanıya ulaşılması sağlanabilirdi. Burada uygulanan tedaviye gelecek olursak Amerikan ilaç kurumunun kabul ettiğine göre: (Methotrexate is indicated in the management of children with active polyarticular-course juvenile rheumatoid arthritis, who have had an insufficient therapeutic response to, or are intolerant of, an adequate trial of first-line therapy including full dose non-steroidal anti-inflammatory agents) Methotrexate yanlızca birden fazla ekleminde Juvenil Romatoid Artrite bağlı olarak aktif poliartriti olan ve artriti nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar da dahil olmak üzere kullanlan birinci basamak ilaçlara cevap vermeyen hastalarda kullanılabilir. Sizin yakınınızın bu koşulları taşıyıp taşımadığının değerlendirmesini size bırakıyorum. Saygılarımla
SAYIN HOCAM BEN BİRGÜN ÖNCE SORUSUNU CEVAPLADIĞINIZ HASTA DİLBER HN, DEĞERLİ HOCAM PLAQUENİL' İLE İLGİLİ VERDİĞİNİZ BİLGİLER İÇİN ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM ! BU DEFA MESAJIMI KENDİ ADIMA ÖNEMLİ BİR TALEP GEREĞİ YAZDIM !GÖZLERİME VERDİĞİ ZARAR ÜZERİNE GİTTİĞİM YENİ DOKTORUNDA AYNI İLACI YAZIP BENİ 6 AY KULLANMA'MA YÖNELTMESİ SİZİNDE GÖSTERDİĞİNİZ TIBBİ SEBEBLERDEN DOLAYI BU İLACI KORKUDAN KULLANAMAMA AŞAMASINA GETİRDİ BENİ !!! BU YÜZDEN EN YAKINDA YAPILAN KAN İDRAR KEMİK ÖLÇÜMÜM BÖBREK VE TROİD ULTRASONUMU SİZE FAX LASAM VEYA E MAİLİNİZE YOLLASAM TABİ İZNİNİZ OLURSA ??? BANA PLAQUENİL YERİNE 2 . BASAMAK ALTERNATİF İLAÇLARDAN BANA UYGUNUNU ÖNERİRMİSİNİZ ? BU ŞEKİLDE GÜVENLE KORKUSUZCA İLAÇ TEDAVİME DEVAM EDEBİLİRİM SAYENİZDE ( ROMATOLOJİ DOKTORU BULUNAN HASTANELERE RANDEVU ALMAK ÇOK ZOR 3 HAFTA SÜRMÜŞTÜ EN SON ALDIĞIMIZ RANDEVU EFENDİ BUDA TEDAVİMİZİ ÇOK OLUMSUZ HALE GETİRİYOR ) CEVAPSIZ BIRAKMAYACAĞINIZI DİLİYOR UMUYOR VE EN İÇTEN SEVGİ VE SAYGILARIMI SUNUYORUM HOCAM SAĞLIK VE UMTLARLA DOLU NİCE BAYRAMLA DİLERİM EN SEVDİKLERİNİZLE !!!
Sayın D.Cantürk, 2.basamak antiromatizmal ilaçlar çok ciddi yan etkileri olan ilaçlardır ve hastaların yakından takip edilmeleri gerekir. Bu nedenle sizi yakından takip edecek bir romatoloji uzmanı bulmanız uygun olacaktır. Saygılarımla
Sayın hocam iyi çalışmalar; sorum şöyle olacak; 2009 yılında 4 defa art arda bademcik iltahabı geçirdim ardından sağ dizimde ısı artışı ve şişme oldu, ortopedi dr ları tarfından dizde şişlik yaratan sıvılar alındı fakat tekrar şişti 2 ay sonra ftr uzmanı bir doktor reaktif artrit tanısı koydu Salazoprini 6 ay kullan geçer dedi geçmedi, yürürken dizimde boşluklar oluşmaya da başladı, bu arada sedim: 22 CRP:10 bu aralarda seyretti 2012 yılında sağ dizimde sıçramadan dolayı küçük bir kırık meydana geldi 2 ay alçıya alındı düzeldi (Bunu söylememdeki amaç çok ufak bir zorlamaya dizim kırıldı), izmirde Uzman Romatoloğa gittim 4 seans tedavi oldum deltacortil 3 ay ve kolşisin kullandım 8inci ayda şikayetlerim geçti ancak ağustos 2013 ten itibaren dizimde yanma ve hafif şişlik tekrar başladı TSK da görev yapıyorum ve bu benim mesleki hayatımı etkiliyor, tavsiye size geliyim mi ? nasıl kurtulucam bundan
Sayın Alper bey; geçirilen bademcik iltihabı (Tonsillit)/üst solunum olu enfeksiyonu sonrasında eklem şikayetlerinizin (Artrit) ortaya çıkması size daha önceden de söylendiği gibi “Reaktif Artrit” tanısını düşündürmektedir. Reaktif Artrit tedavisinde kullanılan nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlara cevap alınamaz ise 2. basamak ilaçlar ile tedaviye geçilir ve kullanmış olduğunuz “Salazopyrin” bu gurup ilaçlardandır. Salazopyrin tedavisi 2-3 gr/gün dozlarda kullanlır ve etkisi ilaca başlanmasından sonra 6-8 hafta arasında ortaya çıkar. Eğer 6 ay süre ile yeterli dozda ilaç kullanılmasına rağmen hastalık belirtileri kontrol altına alınamaz ise (sizin durumunuzda artrit tablosu ortadan kaldırılamaz ise) diğer ilaçlar ile tedaviye geçilmelidir. Kullanmış olduğunuz Deltacortil ve kolşisin 2. basamak ilaçlar arasında yer almamaktadır ancak şikayetlerinizde rahatlama meydana getirir. Buarada önemli olan nokta ilacın kesilmesinden sonra şikayetlerin bir süre sonra tekrarlamasıdır. Bu nedenle uzun süre devam edilebilecek bir ilaç ile tedavinizin planlanması daha uygun olacaktır. Eklemde artrit devam ettiği sürece o eklemin çevresindeki adelelerde zayıflama (atrofi) meydana gelir ve buna bağlı olarak sizin diz ekleminizde görüldüğü gibi eklemde boşalma hissi ortaya çıkar. Benim önerim, siz ve sizin gibi hastalarda eklemdeki artrit geriliyince derhal eklem çevresi kasları kuvvetlendirici egzersizlerin başlanmasıdır. Hastalığınızın son durumunu ve laboratuvar sonuçlarınızı bilmemekle beraber eğer hastalığınız halen aktif dönemde ise yeniden ilaç tedavisine başlanması ve duruma göre ilaç ve doz ayarlamasının yapılması uygun olacaktır. Saygılarımla
Sol Kalçamda henüz başlangıç aşamasında olan iltihaplı romatizma sakroileit var. Henüz 22 yaşındayım. Hocam el parmaklarımda şişlik ve el bilek ve dirseklerimde ağrı hissediyorum. Parmaklarım şiş gibi geliyor. Sorum şu parmaklarda sakroileit olur mu ?
Sayın S. Özçoban; Leğen kemiğini meydana getiren kemiklerin (Sakrum ve İleum) birbiri ile yaptığı eklemin iltihabına “Sakroileitis” denir. Bu nedenle sakroileitis yanlızca sakroiliak eklemlerde olur. El parmak eklemleri, el bileği ve dirseklerde bazı romatolojik hastalıklarda “Artrit” olabilir ve hastalığına göre çeşitli antiromatizmal ilaçlar ile tedavi edilir. Sakroileitis’e neden olabilecek çok sayıda romatolojik hastalık bulunmaktadır ve kesin tanı konulduktan sonra başlanacak tedavi ile şikayetleriniz rahatlayacaktır. Saygılarımla
Sayın hocam bu yılın 2013 ocak ayında sağ dizimde ağrı ve 15-20 gün içinde de dizimde ve ayak bileğimde şişmelerle oluşan bir ağrı olunca dr gittim kortizon ve yanında günde bir adet plaquenil yazdı dr bey, 35 40 gün sonra göz doktoruna gittim bir yıl önce sağ gözümden katarak olmuştum çok iyi geçti sol gözümdede kitle oluşmuş katarak olma ihtimalim yüksekti plaquenil ameliyatsız gözümde biraz etkili olmuş gibi bir şey diyince göz doktorum, fizik doktorum plaquenil bu kadar kısa zamanda 200 mg dozla bir etki yapmaması lazım ama meslektaşım dediyse keselim dedi kesti. Sonrasında romotolojiye sevk etti BURDADA GÜNDE 3 ADET ALDIĞIM SALAZOPYRIN VE BİR ADET ALDIĞIM DELTACORTİL VARDI AĞIZ İÇİNDE YARA VE İLTİHABİ DURUM OLUŞUNCA DOKTORU ARADIK SALAZOPYRIN'İ HEMEN KESİN VE ACİLE BAŞVURUN DEDİ BİZDE BAŞKA BİR DOKTORA GİTTİK SONRASINDA en son bütün tahlillerim filimlerim troid ve böbrek ultrasonum çıktı troid lerde mm rik nodüller MNG , BÖBREKLERDEDE HERŞEY ÇOK İYİ SADECE 23 MM KİSTİK LEZYON SONUCU VAR. HOCAM DR HANIM BU SONUÇLARA BAKTI KANSIZLIĞIN DEMİR EKSİKLİĞİN VAR KALPTEDE HAFİF BÜYÜME OLUŞMUŞ BİR KARDİOLOJİYE GÖRÜN BİRDE NODÜLLER İÇİN ENDOKRİN BÖLÜMÜNE BAKTIR BUNUN DIŞINDA SERONEGATİF ROMATOID ARTRIT TANISI BELİRLEDİ VE PLAQUENİL YAZDI 6 AY GÜNDE 1 ADET İÇECEKSİN DEDİ BENDE İLK DOKTORUM BUNU VERMİŞTİ FAKAT GÖZLERİME ZARAR VERDİĞİNİ BELİRTTİM BU 6 AYDA ZARAR VERMEZ DİYE DİRETTİ BAŞKA BİR ALTERNATİF İLAÇ YAZMASINI RİCA ETTİM BUNU KULLANIN 6 AY SONRA GELİN DEDİ !!! BENDE 13 14 GÜN OLMASINA RAĞMEN GÖZLERİMİ KÖR EDECEK ZARAR VERECEK KORKUSUYLA PLAQUENİLİ İÇEMİYORUM HOCAM BU İLACIN BAŞKA BİR ALTERNATİFİ YOKMU ???? ZARARSIZ BİR VEYA DİREKT GÖZE VEYA BAŞKA BİR ORGANA ZARAR VERMEYEN BİR BAŞKASI YOKMU ??? NE YAPACAĞIMI ŞAŞIRDIM LÜTFEN YARDIMCI OLURMUSUNUZ ? ZOR DURUMDA KALDIM !!! HOCAM SAYGILARIMLA
Sayın D. Cantürk; Serongatif Romatoid Artrit tanısı alarak önce Hidroksiklorakin (Plaquenil) ve daha sonra Salazopyrin kullandığınızdan bahsetmişsiniz. Hidroksiklorakin’in en önemli yan etkisi kullanılan doz ve süreye bağlı olmak üzere gözde birikim yapması ve kalıcı görme kayıplarına neden olabilmesidir. Bu komplikasyon Hidroksiklorakin kullanan hastaların yaklaşık % 1’inde görülmekle beraber, geriye dönüşü olmamasından dolayı hastaların 6 aylık aralar ile yakından takip edilmeleri gerekir. Ancak burada gözden kaçırılmaması gereken önemli bir nokta hastaların ilacı kullanmaya başlamadan önce göz muayenesinden geçirilmeleridir. Eğer hastalarda göz değerlendirmesine engel olabilecek katarakt ve benzeri rahatsızlıklar varsa bu hastalarda Hidroksiklorakin tedavisi başlanmaması gerekir. Ayrıca özellikle yaşlı hastalarda görülebilen ve hidroksiklorakin’in retinal toksisitesiden ayrılamayan bazı durumlar varsa (Senil Maküler Dejenerasyon) bu hastalarda da Hidroksiklorakin tedavisi başlanmamalıdır. Anladığım kadarıyla sizde tedavi öncesi bu değerlendirmeler yapılmadığı için bazı komplikasyonlar gelişmiş. Bundan sonra yapılması gereken şey hastalığınızın şiddeti ve evresine göre bir 2. basamak ilaç tedavisinin başlanmasıdır. Hidroksiklorakin ve Salazopyrin dışında da 2. basamak ilaç alternatifleri vardır ve sizi takip edecek doktorunuzla beraber yan etkileri de göz önünde bulundurmak suretiyle seçenekleri değerlendirebilirsiniz. Saygılarımla
Hocam öncelikle merhabalar,ben 1990 doğumlu bir erkeğim.üniversite 3.sınıfa gidiyorum.yaklaşık 1 senedir sol omzum ağrıyor nereye gitsem napsam çare bulamadım.fizik tedavi aldım sol omzuma iğne yaptılar geçmedi.devit 3 aldım kalsiyumla birlikte geçmedi.yaklaşık 4 aydır AS tanısı konuldu uzman romatolog tarafından sabah2 akşam 2 salazopyrin sabah1 akşam1 rantudil forte içiyorum fakat ağrılarımda hiçbir azalma yok eylül ayında belimde çok ağrı yok sabah yataktan kalkamayacak derece hiç olmadım hiç bi zaman belimde çok şiddetli ağrım olmadı.sol omzum sürekli ağrıyor 1 senedir.MRımda sol sakroiliak eklemde sakroileit 2 yazısı vardı ve tek taraflı sadece sağda.Ben bu sol omuz ağrısı yüzünden hayattan soğudum. istirahat yaptığımda ağrım geçiyor. gün içinde hareket edeyim yada etmeyim ağrım oluyor gün içinde ve giderek şiddetleniyor ağrılarım sizce gerçekten AS hastasımıyım acaba ilaçlarım değişse veya dozu artsa ağrımda azalma yada kesilme olabilirmi? şimdiden ilginiz için çok çok teşekkür ederim...
Sayın Sercan bey; Ankilozan Spondilit (AS) tanısıyla Salazopyrin tablet 2x2 ve nonsteroid antiinflamatuvar ilaç (Rantudil fort) kullandığınızı bildirmişsiniz. Daha önceki hastalarda da belirttiğim gibi AS tanısının konulabilmesi için bazı kriterler önerilmiştir: örneğin belirli bir süre üzerinde devam eden, hareket ile rahatlayan ve istirahat ile şiddetlenen belağrısı, bel hareketlerinde belirli bir derecenin üzerinde kısıtlılık, göğüs kafesi hareketlerinde kısıtlılık ve tek taraflı en az 3. derece veya 2 taraflı en az 2. derece sakroileitis olması gibi. Bu kriterleri henüz taşımadan AS tanısı koyarak ona göre tedaviye başlamak bana çok uygun gelmemektedir. Benim kişisel düşünceme göre sizin şikayetlerinizle ilgili olarak bir tanı problemi yaşanmaktadır. Eğer yapılacak ayrıntılı bir fizik muayene ve omuz ekleminin MRI incelemesi sonrasında şikayetlerinizi mekanik kökenli bir nedene bağlayamaz ve romatolojik hastalıklara bağlı oluğunu düşürsek, bazı kan tetkiklerinin yapılması ve doğru tanının konulmaya çalışılması gerekir. Bu nedenle benim önerim, ilaç tedavisinden önce doğru tanı üzerine yoğunlaştıktan sonra hastalığın durumuna göre ilaç tedavisinin planlanmasıdır. Saygılarımla
SAĞ AYAĞIM ŞİŞTİ DOKTORA GİTTİM DAMAR ULTRASONUNA GİRDİM TEMİZ ÇIKTI AMA AYAĞIM ÇOK ŞİŞTİ
Sayın Mecit bey; Sağ ayak şişliği nedeniyle gittiğiniz doktor tarafından yapılan “Doppler USG” tetkikinizin normal geldiğini bildirmişsiniz. O zaman ayak bileği ve ayak eklemlerinde “Artrit” yapabilecek nedenlere yönelik araştırılmanız uygun olacaktır. Saygılarımla
Sjögren var, nasıl tedavi olurum yardımcı olurmusunuz?
Sayın Kezban hanım; Sjögren Sendromu ağızda ve gözde kuruluk ile seyreden romatizmal haslaıklardan birisidir. Sekonder Sjögren Sendromunda beraberinde bir başka romatolojik hastalık bulunurken, Primer Sjögren Sendromunda hastalarda başka bir romatolojik hastalık bulunmaz. Primer Sögren Sendromunda kuru göz şikayetlerine yönelik “Suni göz yaşı damlaları” hastalarda rahatlama meydana getirir, ayrıca bu hastalarda Hidroksiklorakin tedavisi ile sekretuvar bezlerdeki inflamasyonun azaltılabildiği ve semptomlarda gerileme elde edilebildiği bildirilmiştir. Sekonder Sjögren Sendromunda ise altta yatan hastalığa yönelik olarak verilecek tedavi şikayetlerde rahatlama mydana getirebilmektedir. Yine her iki tipinde de ileri vakalarda göz yaşı kanallarına uygulanacak spesifik cerrahi girişimler de semptomlarda düzelme sağlayabilir. Saygılarımla
Sayın Hocam,35 yaşında bir bayanım. İlkokul öğretmeniyim. Bu yıl 1. sınıfları okuttum, çok yoruldum ve kasım ayında çok kötü bademcik iltihabı geçirdim ve antibiyotik iğne tedavisi gördüm. Okulun 2. döneminde hep halsizlik yaşadım özellikle haziran ayında iyice ağrılarım arttı. Kuyruk sokumuma doğru ağrım oluyor gece yatarken ve sabah uyandığımda. Romatoloji polk. gittim. Yapılan tahlil sonuçlarım: ASO: 289 , CRP: 1.9 , SEDİMANTASYON : 1 saatte 19 mm , MR Sonuç Raporum: Her iki sakroiliak eklem superior ve anterior kesimlerinde artiküler yüzeyde hafif düzensizlik ve skleroz ile beraber subkortikol alanlarda hafif ödem izlenmektedir. Bulgular her iki sakroiliak eklemde hafif formda bir sakroileit açısından anlamlıdır. Her iki eklemin inferior ve posterior kesimleri normal olarak gözlenmektedir. AS tanısı konuldu. Başlangıç evresinde olduğu söylendi. Salazopyrin 2x2 ve Rantudil verildi. 1 aydır kullanıyorum. MR sonucuma göre bu ilaçlar fazla mı ve bu ilaçların kullanımında ya da AS hastalığında (ödeme bağlı olarak) kilo artışı olabilir mi?İlginize teşekkür ederim.
Sayın B. Keskin; Kuyruk sokumu bölgesinde gece yatarken ve sabahları olan ağrı şikayeti ile yapılan MRI incelemesinde hafif formda “Sakroileitis” saptanması üzerine Ankilozan Spondilit (AS) tanısı konularak Salazopyrin ve Rantudil tedavisi başlandığını belirtmişsiniz. AS öncelikle sakroiliak eklemlerden (leğen kemiği eklemleri) başlayarak daha sonraki dönemlerde omurgayı tutan, aynı zamanda vücudun diğer bölgelerindeki küçük eklemleri de tutabilen, kronik inflamatuvar bir hastalıktır. Erkeklerde kadınlara göre daha sık rastlanır. Son dönemde yapılan çalışmalara göre AS hastalığı kadınlarda daha hafif seyretmektedir. Bu nedenle erkeklerde genelde 20'li yaşlarda konulan AS teşhisi kadınlarda hem daha geç, hem de daha az konulmaktadır. AS tanısı koyulurken bazı kriterler göz önünde bulundurulur. Bunlar arasında bel ağrısının devam süresi, bel hareketlerindeki kısıtlılık derecesi, göğüs kafesi hareketlerindeki kısıtlılık derecesi ve sakroiliak eklemlerdeki inflamasyonun derecesi sayılabilir. Eğer hastalarda sadece sakroileitis var ise o zaman AS tanısından daha çok “Seronegatif Spondilartropati” düşünülmelidir. Seronegatif Spondilartropatiler ana başlığı altında incelenen hastalıklar olan 1) Ankilozan Spondilit 2) Reaktif artrit (veya Reiter sendromu) 3) İnflamatuvar barsak hastalığına bağlı olarak gelişen artropatiler 4) Psöriatik (Sedef hastalığı) artrit 5) Undiferansiye spondilartropatiler ve 6) Juvenil kronik artrit’in bazı ortak özellikleri vardır. Bu hastalıklarda daha sık alt ekstremitede olmak üzere periferik eklemler asimetrik olarak hastalığa yakalanırlar, radyografik olarak sakroileitis tesbit edilebilir (Leğen kemiği eklemlerinin iltihabı), RF (romatoid faktör) negatif’dir ve hastaların gözlerinde inflamasyona (uveitis) rastlanabilir. Seronegatif Spondilartropatiler başlığı altında incelenen hastalıkların hepsinde değişik oranlarda HLA-B27 doku gurubu ile ilişkileri saptanmıştır. Bu hastalıkların tedavisinde ilk olarak analjezik nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar (Örneğin Rantudil) ile tedaviye başlanır. Eğer bu gurup ilaçlar ile yeterli seviyede etki elde edilemez ise günde 3 gr doza kadar Salazoyrine, haftada 30 mg doza kadar Methotrexate veya bazı seçilmiş vakalarda Leflunomid (Arava) tedavisi denenebilir. Tüm bu ilaçların kullanılmasına rağmen etki elde edilemeyen hastalarda ise biyolojik ajanlar (İnfiximab, Etanercept, Adalimumab) ile tedavi seçeneğine geçilir. Bana yazmış olduğunuz laboratuar tetkik sonuçlarınız tamamen normal sınırlar içerisinde olmasından dolayı bana göre tedavi olarak yalnız başına Rantudil yeterli olacaktır. Ancak tedavinizi değiştirme yönündeki karar sizinle sizi takip eden doktorundur. Saygılarımla
Merhaba hocam şiddetli sağ bacak ağrısı çekiyordum doktora gittim MR'ım da iki tane bel fıtığı çıktı ve ameliyat olmam gerektiğini söylediler, ben 2003 senesinde aynı bacağımdan kısmi felç geçirdim 2004 yılındada baypas kalp ameliyatı oldum şimdi belimden ameliyat olmamda herhangi bır sıkıntı var mı veya ameliyat olmadan bu problemi çözme şansım var mı?
Sayın Celal Bey; Bacak ağrısı nedeniyle başvurduğunuz doktor tarafından yaptırılan MRI tetkikinde 2 adet bel fıtığı tespit edildiğini bildirmişsiniz. Daha önceden de yazdığım gibi bel fıtığı hastalarında (Lomber Disk Hernisi) bel omurlarının (Lomber vertebraların) arasındaki disklerin içindeki çekirdek (nucleus pulposus) diski çevreleyen dokuyu delerek dışarıya çıkmaktadır. Bazı vakalarda bu fıtık çok küçük olabilirken, bazı vakalarda çekirdeğin büyükçe bir bölümü disk dışına çıkabilmektedir. Burada önemli olan nokta fıtığın meydana geldiği bölümün diskin neresinde olduğudur. Eğer fıtıklaşma sinir’in omurilik kanalını terk ettiği “foramen” denilen çıkış bölgesinde ise operasyon olmaksızın hastanın iyileşme ihtimali daha düşüktür. Bu arada bel fıtığının yeni başlangıçlı olması veya uzun yıllardır devam etmesi, hastanın yaşı, uygulanan tedavinin içeriği ve hastaya ait kişisel faktörler de iyileşmede rol oynamaktadır. Eğer hastada ileri derecede kuvvet kaybı ve duyu kaybı yoksa, bu gibi durumlarda cerrahi tedaviyi önermeden önce bir süre daha beklenebileceğini düşünüyorum. Bu süre içerisinde bel bölgesine uygulanacak Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon programının da şikayetlerinizin ortadan kalkmasına yardımı olacaktır. 2004 senesinde geçirdiğiniz by-pass operasyonunun daha sonraki cerrahi girişimler için bir engel olacağını düşünmüyorum, zaten operasyon öncesinde Anestezi uzmanı tarafından anestezi alabilmeniz yönünden bir değerlendirme yapılacaktır. Saygılarımla
1980 doğumlu bir bayanım. Çocukluğumda kalp romatizması tedavisi görmüştüm. Ayda bir kere penadur yapılıyordum, her ayın bir haftasını hast. yatarak geçiriyordum. 18 yaşında penadur yapılmayı kendim bıraktım, şu anda sol tarafımda bir ağırlık hissediyorum, taşikardilerim de oluyor bazen kalbim dışına çıkacakmış gibi hissediyorum. ASO 1000 ve üzeri geliyor RF, SEDİM, CRP değerleri normal sınırlarında sabahları dayanılmaz bir bel ağrısı ile uyanıyorum, bir ay öncesine kadar üç kat merdiven çıkabiliyordum şu anda ilk katta çok yoruluyorum nefes nefese kalıyorum ne yapmam lazım hemşire olarak çalışıyorum ve son bir aydır bu durum beni olumsuz olarak etkiliyor.
Sayın Fatoş Hanım; Çocukluğunuzda Kalp Romatizması tedavisi gördüğünüzü belirtmişsiniz. Halk arasında kalp romatizması olarak bilinen “Akut eklem romatizması (AER)” A gurubu Beta Hemolitik Streptokoklara bağlı olarak geçirilen bir üst solunum yolu infeksiyonu sonrasında ortaya çıkan hastalığa denir. Akut eklem romatizmasında eklemlerin yanında bazı diğer organlarda da bulgular ortaya çıkabilmektedir (Örneğin cilt döküntüsü, romatizmal kalp kapak hastalığı, korea gibi). AER teşhisinin konulabilmesi için bazı “Tanı Kriterleri” öne sürülmüştür ve bu kriterleri gösteren hastalara AER tanısı konulmaktadır. Geçirilmiş bir “Streptokok” infeksiyonunu gösteren ASO yüksekliği tek başına AER tanısı konulabilmesi için yeterli değildir. Bana anlattığınız şikayetlerinize göre çocukluk dönemlerinde kalp kapaklarında bir hasar oluşma ihtimali bulunmaktadır. Bu nedenle en yakın dönemde bir “Kardiyoloji” kliniğinde muayene olmanız ve oradaki doktorlar uygun görecek olur ise “Ekokardiyografi” ile kalp kapaklarının fonksiyonlarının incelenmesi uygun olacaktır. Saygılarımla
Merhaba hocam daha öncede sizden bilgi almıştım teşekkür ederim, şimdi de size danışmak istediğim şu R.A. hastasıyım 1 yılı aşkın süre methotrexate kullandım bir buçuk aydır ise hafta bir gün metoart 10mg iğne kullanıyorum iğneyi ramazan dolayısıyla akşam yaptırıyorum aynı saatler olması mı gerekli birşey farkeder mi, ayrıca gelicek hafta iğne günümde farklı bir şehirde olacağım iğnemi yaptırmasam veya bir gün sonra yaptırsam bir sorun yaşar mıyım yada herhangi bir eczanede yaptırabilir miyim çünkü gittiğim yerde sağlık ocağı veya hastane bulmam güç. Birde hocam iğne yaptırdığım gün deltacortili kullanmalıyım sakıncası olur mu ?
Sayın Seden Hanım; Ramazan ve bu dönemde oruç tutulmasıyla ilgili olarak hastalığınız yönündeki düşüncelerimi diğer hastalara verdiğim cevaplardan okuyabilirsiniz. Metoart enjeksiyonlarınızın gününü kaçırmamanızı tercih ederim bu nedenle enjeksiyonu herhangi bir eczanede yaptırabilirsiniz. Metotrexate enjeksiyonlarının yapıldığı gün de dahil olmak üzere kortizon tedavisi her gün belirlenen dozda kullanılmalıdır. Saygılarımla
Selamlar, 38 yaşındayım. 4 ay evvel şubat ayında 3 kez üst üste bademcik enfeksiyonu sonrası el bileğimde başlayan bir ağrı ile doktora gittim de quaervain teşhisi kondu. Fakat daha sonra ayak bileğimin dış tarafı ve iç tarafı sırasıyla şişti. Çekilen MR'larda sadece sıvı artışı çıktı. Çapa romatoloji de yapılan kan tahlillerimin hiç birinde romatizmal bir faktör ya da enfeksiyon yoktu. Reaktif Artrit denildi ve herhangi bir ilaç başlamadılar. Son olarak 1 ay evvel dizimin şişmesi ve ağrılarımın artması üzerine bir prof a gittim. Deltacortil ve yoğun bir antibiyotik tedavisi yaptı. Deltacortili bir aydır devam ediyorum. Sadece sol tarafımda ayak bileğim dizim ve el bileğimde ağrılarım ve ufak şişliklerim devam ediyor. Delta cortil 5 mg ve voltaren 75 kullanıyorum. Bu güne kadar yapılan bütün tahlillerde bütün değerler normal çıkıyordu. İki sorum olacak size malum ramazan oruç tutuyorum. Geçen gün yapılan tahlillerde CRP 12,2 Sedim 44 ASO 23 çıktı. Bunun oruçla bir alakası var mıdır. Oruç tutmamda sakınca var mıdır? Diğer sorum ise Deltacortil adet düzensizliği yapar mı? İlk iki hafta 20 mg vermişti hoca. Şu anda sadece 5 mg kullanıyorum. Deltacortil kullanmaya başladığımdan beri regl olmuyorum? Ayrıca deltacortili bırakmak istiyorum bu aralar ağrılarım azaldı. Bırakabilir miyim?
Sayın Selin Hanım; Reaktif Artrit tanısıyla 5 mg/gün steroid tedavisi aldığınızı bildirmişsiniz. Oruç tutma dönemi öncesindeki CRP ve sedim değerlerinizi bilmediğimden dolayı kesin bir şey söylemem mümkün değil ancak halen CRP değeriniz normal sınırların üzerinde seyretmekte, bunun nedeni steroid dozundaki azalma olabileceği gibi, son dönemde oruç tutmanız nedeniyle ilaçları saatinde ve düzgün kullanamamanız da olabilir. Ayrıca uzun süre açlık ve susuzluk nedeniyle vücut direncinizdeki azalma da bu sonuçlara sebep olabilir. Ben özellikle uzun süreli olarak ilaç kullanması gereken hastalarımın yaz aylarına gelen dönemlerde oruç tutmamalarını öneriyorum. Kortizon tedavisi alan hastalarda adet düzensizlikleri olması normaldir. Kortizon tedavisine başladığınızda CRP ve sedim değerleriniz yüksek ise ve tedavi sonrasında bu değerler normal sınırlara geriledi ise steroid dozu azaltılarak ilaç kesilmeye çalışılabilir. Ancak sizin CRP değerleriniz kullanmış olduğunuz kortizon tedavisine rağmen halen yüksek olarak seyretmektedir. Bu nedenle eğer kortizon tedavisini keserseniz, tedavi öncesindeki klinik duruma dönmeniz mümkündür. Bu nedenle sizi takip eden doktorunuz ile görüşerek alternatif tedavi rejimleri hakkında bilgi almanız uygun olacaktır. Saygılarımla.
Hocam dizimde ağrılı şişlikle snspa teşhisi kondu.Salazoprin başlandı. Ağrım hafifledi ama şişlik geçmedi. Romatoloji dr. Kenakort 40 mg. yaptır diyip fizik tedaviye gönderdi. Fizik tedavi dr. ben diprospan 1 mg.yapıyorum. 2 hafta egzersiz verdi. Geçmezse gel yapalım dedi. Hangisini yaptırayım?teşekkürler.
Sayın Tülin hanım; Seronegatif Spondilartropati (SSPA) tanısıyla Salazopyrin tedavisi kullandığınızı söylemişsiniz. Bu tedavi esnasında dirençli artrit olan eklemlerde lokal steroid uygulaması yapılabilir. Burada size önerilen Kenakort-A IM Retard ampul içerisindeki etken madde 40 mg “Triamsinolon asetonat” dır. Buna karşılık Diprospan ampul’un içerisinde ise etken madde olarak “Betametazon” bulunur ve bu her iki ilaç da lokal olarak eklem içi enjeksiyonda kullanılabilir. Bu nedenle hangi ilacı tercih ederseniz onu kullanmanızda sakınca yoktur. Saygılarımla
Merhaba. 4 ay önce sabah dizimde ağrılı artritle uyandım. 3 ay antiromatizmal ilaç kullandım, geçmeyince 1 ay önce salazoprin 2x2 başlandı. Dizimden 2 kez mr çekildi. 4. aydaki sonuç: suprapatellar bursada minimal sıvı lateral menüsküs arka boynuz medialine oblik yırtık, medial menüsküs arka boynuzda grade 2 dejenerasyon idi. 6.ayda çekilen mr.ise; bunlara ilaveten :femoral kondillerin ön bölümünde trochlear artiküler kartilajda ve lateral patellar fasette grade 3-4 fokal trochlear ve patellar kondromalazi ile uyumlu yer yer subkondral kemiğe dek ulaşan fokal artiküler kartilaj kayıpları izlenmektedir ilave olmuş. Hocam beni 4 ay bekletip dizim bu hale geldikten sonra dize kortizon yapalım artrit baskılansın dediler. Şu aşamadan sonra yaptırmamın bir faydası olurmu? Dinlenirken ağrım pek olmuyor. Yürüyünce,tabi yürüme denirse çok ağrım oluyor ve şişiyor, bu durumda beni neler bekliyor, ne yapmalıyım. Dizim katlanmıyorda, ilaçların etki etmesini beklesem bu durumdaki bir eklem düzelirmi? kortizonun yapılmasının bir faydası olurmu?
Sayın Dilek hanım; sizin durumunuzda önemli olan nokta inflamasyon ile ilgili olan laboratuar değerlerinde düzelme olup olmadığının görülmesidir. Eğer laboratuar değerleri tamamen normal sınırlar içerisine gelmesine rağmen diz ekleminde artrit devam ediyor ise o zaman eklem içerisine (intraartiküler) steroid uygulaması yapılabilir. Ancak halen yüksek olan değerler ile yapılacak enjeksiyondan sonra diz eklemindeki artritin tekrarlaması ihtimali vardır. Bu verdiğim bilgiler eşliğinde yapılacaklara doktorunuz ile beraber sizin karar vermeniz gerekmektedir. Saygılarımla
Bacağın üst bölgede şiş yağ beze dağınık şekilde renkli doblor çektirmemi istediler çektirmedim. Yardımcı olurmusunuz?
Sayın K. Toraman, o bölgedeki şişliğin hangi dokulardan kaynaklandığını gösterebilmek için öncelikle ultrasonografi tetkiki yapılmalıdır. Ancak bunun sonucunda damarsal kökenli bir şişlik olduğu ortaya çıkarsa renkli Doppler ultrasonografi tetkiki yaptırılır. Saygılarımla
MERHABA 2001 SENESİNDEN BERİ SÜREKLİ AYAK TUTULMASI BEL AĞRISINDAN ŞİKAYETÇİYDİM. 2009 SENESİNE KADAR GİTMEDİĞİM DOKTOR KALMADI SONUÇ DİKLORON, MUSCORİL VE SONUÇTA ANKİLOZAN SPONDİLİT TEŞHİSİ KONDU. 4 YILDIR ENBREL KULLANIYORUM, 1 YILDIR 25 mg. ŞUAN 50 mg DAHA NE KADAR KULLANACAĞIM BU İĞNELERİ BİLMİYORUM YAKINDA BÖBREKLERİMİ KAYBEDECEĞİM DİYE KORKUYORUM İĞNELERE BAŞLAMADAN ÖNCE ZOR YÜRÜYORDUM BIRAKMAYA KORKUYORUM VE EMBREL KULLANIRKEN ORUÇ TUTULABİLİRMİ?
Sayın A. Öz; 2001 yılında başlayan şikayetleriniz sonrasında 2009 yılında Ankilozan Spondilit (AS) tanısı aldığınızı bildirmişsiniz. Kısaca bilgi verecek olursak AS öncelikle sakroiliak eklemlerden (leğen kemiği eklemleri) başlayarak daha sonraki dönemlerde omurgayı tutan, aynı zamanda vücudun diğer bölgelerindeki küçük eklemleri de tutabilen, kronik inflamatuvar bir hastalıktır. Bu hastalığın tedavisinde ilk olarak nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar (Sizinde kullanmış olduğunuz Dikloron) kullanılır. Bu ilaçların ağrı kesici özelliklerinin yanı sıra iltihabı (inflamasyonu) azaltıcı etkileri de vardır. Ancak bu gurup ilaçlar ile hastalık aktivitesini baskılayıcı sonuç elde edilemez ise ve eğer hastalarda esas olarak omurga dışı eklemlerde (omuz, dirsek, kalça, diz, ayak bileği gibi) bir tutulum varsa o zaman 2. basamak ilaçlardan Salazopyrin ile tedaviye geçilir. Salazopyrin tedavisinde ilacın etkisi 6-8 hafta sonra görülmeye başlanır ve eğer 3 gr/gün doza çıkılmasına rağmen hastalık aktivitesi kontrol altına alınamayacak olursa bir başka tedavi seçeneği olarak biyolojik ajanlar gurubundan anti-TNF ilaçlar (İnfliximab=Remicade, Etanercept=Enbrel, Adalimumab=Humira) kullanılır. AS tanısı doğru olarak konulmuş ise, bu hastalığın tamamen geçmesi söz konusu değildir. AS hastalığı ara ara görülen remisyon ve alevlenmeler ile seyreder, bu hastalıkta kullanılan değişik guruptaki ilaçlar hastalığın aktivitesini baskılar. Romatolojik hastalıkları olan hastaların kullandığı ilaçların yan etkileri göz önüne alındığında özellikle sıcak yaz aylarına karşı gelen dönemlerde oruç tutulmasını önermiyorum. Saygılarımla
Merhaba (batmandan), ben bel fıtığı şikayeti üzerine hastaneye gittim. Doktor benden MR istedi sonuçta sol sakroiliak eklemde komşu iliak kemikte minimal intramedüller ödem izlenmiştir çıktı ve doktor gizli romatizmadan şüpeleniyoruz dedi ve beni Diyarbakıra sevk etti daha gitmedim ama siz ne diyorsunuz, gidecek kötü bişey var mı ?
Sayın Elizan; Seronegatif Spondilartropatiler gurubu romatizmal hastalıklarda inflamatuvar tipde bel ağrısı olur. Bu tip bel ağrısının en önemli bulgusu istirahat ile şiddetlenmesi ve hareket ile beraber azalma göstermesidir. Hastaları özellikle akşam uykudan uyandıran derecede şiddetli bel ağrısı olur. MRI incelemelerinde bu hastalarda sakroiliak eklemlerde farklı derecelerde inflamatuvar değişiklikler izlenir. Sizin MRI bulgularınızda spesifik bir değişiklik gözükmüyor bu nedenle daha ileri tetkiklerin yapılması uygun olacaktır. Saygılarımla
Merhaba.RA hastasıyım. Hastalıktan önce günde 2 bardak su içemezken, şimdi 3 lt. su yetmiyor. Sürekli ağzım kuruyor ve su ihtiyacı hissediyorum. Ayrıca gözlerimde çok kuru. Hocam bu şikayetlerin bir tedavisi varmı? 4 lt. su içmenin vücuduma zararı olurmu. Herşey gönlünüzce olsun.
Sayın Melek Hanım; Romatoid Artrit (RA) genellikle eklemleri tutan bir hastalık olmakla beraber, hastalık seyri esnasında eklem dışı dokularda da RA hastalığına bağlı bazı bulgular görülebilir. Sjögren Sendromu ağız ve gözde kuruluk yanında diğer bazı klinik bulgular ile seyreden ve yaklaşık % 25 oranında RA ile beraber görülen romatolojik hastalıklardan birisidir. Sizin ağız ve gözlerinizdeki kuruluk RA ile beraber seyreden Sjögren Sendromuna bağlı olabilir. Ancak bunun kesin tanısının konulabilmesi için Göz hastalıkları uzmanı tarafından kuru göz’e yönelik bazı testlerin yapılması ve ağız kuruluğu için ise ağız mukozasındaki minör tükrük bezlerinden biyopsi alınması gereklidir. Ayrıca kanda bazı spesifik antikor seviyelerine de bakılabilir. Bunun yanı sıra ağız kuruluğuna neden olabilecek diğer nedenlerin de (Örneğin şeker hastalığı, nazal deviasyon vs gibi) ekarte edilmesi gerekir. Göz kuruluğunun tedavisinde suni gözyaşı damlaları ve ileri vakalarda göz yaşı kanallarının tıkanmasına yönelik cerrahi girişimler uygulanabilir. Ayrıca RA tedavisinde kullanılan Hidroksiklorakin de Sjögren Sendromu tedavisinde kullanılmaktadır. Saygılarımla
Merhaba, RA hastasıyım ve dizlerim çok ağrıyor. Zor yürüyorum. Bacağımın biri daha ağır durumda, küçük yerde yaşadığım için dr. seçme şansım yok ve tek romatoji dr. olduğu için çok kalabalık. Hiçbir açıklama yapmıyor. Hocam dizlerimdeki ağrılar için fizik tedavi gerektiğini düşünüyorum. Hangi aşamada fizik tedavi uygulanıyor. Sağ dizim katlanırken çok ağrılı. Ağrı geçincemi yapılabilir. Bir de şunu sormak istedim. Yüzme imkanım var. Ağrılı dizlerle önerirmisiniz. İyi gelir mi hocam? Hergün 1 saat faydalı olabilirmi? Teşekkürler.
Sayın Meltem Hanım; el, el bileği eklemleri, ayak bilekleri, diz ve dirsek eklemlerini tutan ve bu eklemlerde şişlik, ısı artışı, hareket tutukluğu ve ağrı ile seyreden Romatoid Artrit (RA) yeterli derecede tedavi edilmez ise eklemlerde kalıcı hasar meydana getirir. Eğer hastalığınız klinik ve laboratuar olarak remisyonda (hastalık aktivitesi baskılanmış) ise bu dönemde Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon (FTR) programı uygulanmasında sakınca yoktur ancak aktif dönemde uygulanacak FTR programı RA tarafından meydana getirilen eklem hasarını arttırıcı yönde etki yapabilir. Yüzme aktivitesi eklem üzerine yük bindirmeden eklemleri ve eklem çevresi kasları çalıştırması bakımından faydalıdır. Aşırı zorlamaya kaçmadan yüzme ve benzeri aktiviteleri yapabilirsiniz. Burada dikkat edeceğiniz en önemli nokta bu aktivite esnasında ve sonrasında devam eden ağrınızda şiddetlenme olmamasıdır. Saygılarımla
Merhaba , ben 38 yaşındayım Almanya'da yaşıyorum ve yaklaşık birbuçuk senedir RA hastasıyım. Bu hastalık doğum yaptıktan sonra ortaya çıktı. Devamlı olarak günde 7,5 mg Kortison(prednison)ve Quensyl (hydroxychloroquinsulfat) kullanıyorum. Bundan 2 aya kadar haftada 1 kere iğne olarak metex( methotrexat) diye bilinen ilacı'da kullanıyordum fakat çocuk sahibi olmak istediğim için doktorumla konuşup bıraktım. Maalesef o kadar ilaç kullandığım halde bileklerimde ve ellerimde aşırı ağrılarım oluyor. Ayrıca ayaklarımda sabahları kalktığımda zor yürüyorum, ya bir kaç saat bekleyip geçebiliyor yada şu sıralar gibi hiç geçmiyor. Hiç bir iş yapamaz oldum, iş bir kenara, çocuğumu bile zor kaldırıyorum. Bu durum beni çok yıpratıyor. Doktorum, bu ağrılar gelebilir ve geçebilirde ve ilaçlarla yaşamalısın diyor. Ya ilaçların dozunu yükseltiyor yada başka ilaçlarla deneyeceğiz fakat geçiremeyiz diyor. Şimdide Türkiye'de Ankara'da doktora görünmek istiyorum. Böyle kesinlikle devam edemez, edemem.
Sayın Seval hanım; Romatoid Artrit (RA) nedeniyle Hidroksiklorakin ve steroid tedavisi aldığınızı ve enjektabl formdaki Methotrexate tedavisine son verdiğinizi belirtmişsiniz. El ve el bileklerinizde ağrılarınızın olması, ayrıca sabah tutukluğunun birkaç saat devam etmesi hastalığınızın alevlenme döneminde olduğunu göstermekte. Muhtemelen Methotrexate tedavisi kesilince hastalık tekrar aktivasyon dönemine girmiş, bu nedenle öncelikle önerim yapılacak kan tetkiklerinde sedim ve CRP değerleriniz normalin seviyelerin üzerinde gelirse Hidroksiklorakin dozunu günde 2x200 mg yükseltmeniz ve steroid tedavisinin dozunu da laboratuar değerlerinin yüksekliği ile orantılı olarak 0.25-0.50 mg/kg/gün seviyelerine göre ayarlamanızdır. Şikayetlerin rahatlaması ile beraber bu dozlar tekrar eski seviyelerine indirilebilir. RA klinik olarak çok faklı seyirler gösterebilir. Bunlar arasında en sık rastlananı remisyon ve alevlenmeler ile seyreden formudur. RA hastalığı nedeniyle farklı dozlar ve kombinasyonlarda olmak üzere uzun süre ilaç kullanmanız gerekecektir. Yapacağınız en doğru hareket size söylendiği aralıklar ile kontrollerinizi aksatmamanız ve yakın doktor takibi altında olmanızdır. Saygılarımla
Merhaba. Hocam benim sormak istediğim hastanede birçok bayan hastayız. Çoğumuzun dizlerinde sorun var. Birbirinin aynı gibi, ağrılı ve kullanımı kısıtlı. Biri Ankilozan spondilitim diyor, diğeri RA diyor. Bunun tanısı nasıl koyuluyor. Benim reçetemde ise enflamatuvar spondilopati tanımlanmamış yazıyor. Benim hastalığım hangisi hocam?
Sayın Öznur hanım; Romatizmal Hastalıkların tanısının konulabilmesi için bazı kriterler öne sürülmüştür. Kesin olmamakla beraber bu kriterleri dolduran hastalarda ön tanı veya tanı olarak hastalık veya hastalık gurubu düşünülür ve hastaya tedavi başlanarak izlemeye alınır. Bu kriterlerin varlığı ayrıntılı bir fizik muayene, bazı spesifik laboratuvar tetkikleri ve görüntüleme sonuçları ile araştırılır. Sizin hastalığınız “Seronegatif Spondilartropatiler” ana başlığı altında bulunmaktadır ve 5 farklı hastalık gurubundan birisi olabilir. Hangi alt guruba girdiğini sizi takip eden Romatoloji Uzmanı ile görüşmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
Merhabalar, hocam benimde sağ bacağımda RA oluştu. 1.5 aydır salazoprin 2x2 kullanmaktayım. Dizimi kıvıramıyorum, şiş ve ağrılı. 3 aydır topallıyorum. Hocam bacağımda incelme oldu. Doktor 3 aydır tam kullanamadığın için dedi. Kas zayıflamasından bacak incelirmi? Düzelmesi için ne yapabilirim? Birde bacağımda seyirmeler oluyor, nedeni ne olabilir?
Sayın Müzeyyen hanım; Romatoid Artrit (RA) hastası olduğunuzu ve 1.5 aydır 2 gr/gün (2x2) Salazopyrin kullandığınızı bildirmişsiniz. Diz ekleminde ağrı ve şişlik ile beraber o eklemin ve o bacağın kullanılması azalır. Bu şekilde diğer tarafa göre daha az kullanılan veya kullanılmayan ekstremiteye ait kaslarda da zayıflama-incelme (disuse atrophy) gelişir. Diz eklemindeki inflamasyon tamamen ortadan kalktıktan sonra bacak adelelerini kuvvetlendirmeye yönelik egzersizler (Quadriceps izometrik/izotonik/terminal izometrik egzersizler) yapmanız zaman içerisinde o bacaktaki incelmeyi tamamen ortadan kaldıracaktır. Saygılarımla
Merhaba hocam, RA hastasıyım. Oruç tutmamın bir zararı olur mu? Salazoprin 2x2 kullanıyorum. Bu ilacı kaç saatte bir içmem gerekiyor. Sahurda ve iftarda içersem olur mu? Yani sahur 03.30. iftar 20.55. İstanbuldayım.
Sayın Mesude hanım; Romatoid Artrit (RA) hastası olduğunuzu ve Salazopyrin 2x2 (2 gr/gün) dozda kullandığınızı belirtmişsiniz. Salazopyrin tabletin, vücuttaki yarılanma zamanına göre 12 saatlik aralar ile kullanılması önerilmektedir. Ramazan ayı boyunca her gün yaklaşık olarak 17.5 saatlik susuz dönem, özellikle de sıcak geçen havalar göz önünde bulundurulduğunda hastalığınızı olumsuz yönde etkileyebilir. Bu nedenle özellikle böbrekler üzerine yan etkileri olan antiromatizmal ilaçları kullanan hastaların oruç tutmasını önermiyorum. Saygılarımla
Hocam merhaba. Ben Deltacortril kullanıyorum. Diabet insipidus hastalığı var. Yani beynimde 2003 senesinde ödem oluşmuştu. Kaza geçirdim kafamı duvara çok şiddetli vurdum 3 gün komada kaldım. Beyin travması geçirdim. Bir de hipofiz bezlerim zarar gördü. Kök hücremde beraberinde etkilendi. Ben şimdi Minirin Melt kullanıyorum. Ama ben bu Deltacortril'in faydasını görmedim. İçsem de aynı içmesem de. Bazı doktorlar içmene gerek yok dedi. Bazılarıda kullan dedi. Çok kararsızım. 21 yaşındayım bu saaatden sonrada beynimdeki ödemin iyileşeceğini sanmıyorum. Ödem belki yoktur gitmiştir ama hücrelerim zarar gördü bir daha iyileşmez artık. Yani kısacası ben deltacortrili kullanmasam olur mu?. 6 aydır içmiyorum, 6 ay felan 8 de olabilir. Şu ana kadar hiçbir şey olmadı bana gayet iyiyim. Ama tabi minirin kullanıyorum
Sayın Sinan Bey; 2003 senesinde geçirdiğiniz kafa travması sonrasında Hipofiz bezinde hasar oluştuğunu ve Diabetes İnsipitus geliştiğini belirtmişsiniz. Hipofiz bezinin ön ve arka bölümlerinden farklı hormonlar salgılanır. Hipofiz bezi arka bölümden salgılanan antidiüretik hormonun yetersizliği sonrasında ortaya Diabetes İnsipitus hastalığı çıkar. Ön bölümden ise daha çok bazı hormonların salgılanmasını düzenleyici hormonlar salgılanır. ACTH (Adrenokortikotropik hormon) bunlardan birisidir ve böbrek üstü bezlerden kortizon salgılanmasını uyarır. Bu hormonun hipofiz tarafından yetersiz olarak salgılanması sonrasında vücutta endojen kortizol seviyelerinde düşüklük olur ve bazı semptomlar ortaya çıkar. Tedavi olarak size verilen Deltacortril tablet’in 10 yıl öncesinden gelen bir beyin ödemini ortadan kaldırmaya yönelik değil, yetersiz ACTH salgılamasına bağlı eksik olan kortizol’ü yerine koymak üzere başlandığını düşünüyorum. Eğer bu ilacın kesilmesi gerekiyorsa buna karar verecek olan Üniversite veya Eğitim ve Araştırma hastanelerinin “Endokrinoloji ve Metabolizma” bölümleridir ve bu kararı da bazı spesifik laboratuar tetkikleri sonrasında verebilirler. Saygılarımla
Merhaba hocam, RA hastasıyım. Değerlerim yüksek olmamasına rağmen çok ağrılarım oluyor. Dizimde tutukluk var. Bugün aylık kontrole gittim. 1 aydır Salazoprin 2x2 kullanıyorum. crp 6,5 tan 3,1 e düşmüş. Sedim 49 dan 39 a düşmüş. Fakat benim tüm kemiklerim sızlıyor. Hocam bu normal mi?. Dizimdeki artrit geçmediği gibi kıkırdakta zedelenmiş. Dr yürüyebilmen için dize 40 mg.lık kenakort 2 tane al yapıcam dedi. Yani 80 mg.yapıcak. Aldım ama tedirgin oldum. Hocam bu çok fazla değilmi? sizce ne yapmalıyım. Yaptırayım mı? Yaşım 46 daha kötü olmaktan korkuyorum.
Sayın Serpil Hanım; Romatoid Artrit (RA) hastası olduğunuzu ve 1 aydır Salazopyrin 2x2 (2 gr/gün) kullandığınızı belirtmişsiniz. Bana yazmış olduğunuz değerlere göre CRP: 3.1 (Normal) ve Sedimentasyon hızı 39 mm/saat (Normali bayanlarda yaş / 2 + 10 = 46/2 + 10 = 33 mm/saat) ve hastalığınız laboratuar olarak belirgin bir aktivite göstermiyor. RA hastalarında hastalık remisyona girmesine rağmen tek bir eklemde aktivite dirençli bir şekilde devam ederse o zaman o eklemdeki sıvı aspire edilerek eklem içine lokal steroid enjeksiyonu yapılabilir. Bir eklem için yapılacak steroid miktarı o eklemin büyüklüğüne göre belirlenir. Örneğin tek bir diz eklemi için bu doz yaklaşık 40 mg olarak kabul edilebilir. Muhtemelen size önerilen 2 diz eklemi için olan dozdur. Bu arada diz eklemine steroid enjeksiyonu yılda en fazla 3 defa (en sık 4 aylık aralar ile) yapılabilir. Eklem içi steroid enjeksiyonunun faydaları olduğu kadar zararlı yönleri de vardır (Örneğin kıkırdak yapımını azaltması, eklemin aşırı kullanımını arttırarak harabiyeti hızlandırması vs). Burada yapılması gereken şey fayda-zarar arasındaki dengenin gözetilmesidir. Her ne kadar sizi takip eden doktor ben olmasam da benim önerim Salazopyrin ile tedaviye başlanmasından sonra ilacın tam etkisinin ortaya çıkması için geçmesi gereken 6-8 hafta arasındaki süre sonrasında beklemenize rağmen diz ekleminde artrit devam ediyor ise o zaman lokal tedavi seçeneğini tercih etmenizdir. Saygılarımla
Merhaba hocam RA hastasıyım. Tüm eklemlerim ağrıyordu. Teşhis dizlerimde tutulma olunca koyuldu. Salazoprin 2x2 verildi. 26 gündür hiçbir düzelme olmadı, yürüyemiyorum. Hocam bu durumdaki hastaya hangi ilaç daha etkili olur. Doğru ilaç mı kullanıyorum. Bu kadar ağır durumu bu ilaç tedavi edermi? Hangi ilacın başlanacağı lab. sonucuna göremi belirleniyor?
Sayın Leyla hanım; Romatoid Artrit (RA) tanısıyla 26 gündür Salazopyrin tablet 2x2 (2 gr/gün) kullandığınızı belirtmişsiniz. Romatoid Artrit hastalığının tedavisinde ilk aşamada steroid olmayan iltihap giderici ve ağrı kesici ilaçlar (nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar) kullanılmakla beraber bu ilaçların kalıcı eklem hasarını önleyici etkileri yoktur. Bu nedenle en kısa sürede ikinci basamak ilaçlar ile tedaviye geçilmesi gerekir. 2. basamak ilaçlar veya hastalık seyrini değiştiren ilaçlar gurubu olarak isimlendirilen tedavi seçeneklerine dahil olan ilaçlardan Methotrexate (30 mg/hafta), Hidroksiklorakin (400 mg/gün), Salazoprin (3 gr/gün) ve Leflunomide (20 mg/gün) maksimum dozlarda kullanılır. Eğer bu ilaçların yeterli doz ve sürede kullanılmasına rağmen yeterli etki elde edilemez ise o zaman hastalarda bu ilaçların 2 veya 3 tanesinin beraberce kullanılması denenebilir. Sizin de 26 gündür 2 gr/gün dozda kullanmış olduğunuz Salazopyrin’in etkisi 6-8 hafta içerisinde ortaya çıkar bu nedenle halen şikayetlerinizde bir değişiklik olmaması normaldir. RA tedavisinde ilaç seçimi hekimin tecrübesi yanında hastaya ait sosyoekonomik ve kültürel faktörlerinde arasında olduğu pek çok kritere göre belirlenmektedir. Bu nedenle benim önerim, sizi takip eden doktorun önerileri doğrultusunda kontrollerinize giderek ilaç seçimi ve doz ayarlanması konusunda size söylenenleri takip etmenizdir. Saygılarımla
Her sabah uyandığımda neden diz ağrısı oluyor ?
Sayın E. Bozkurt; Özellikle sabah yataktan kalktıktan sonra olan diz ağrılarınızdan bahsetmişsiniz. Dejeneratif Osteoartrit eklem kıkırdağının aşınması ile beraber seyreden ve bulunduğu ekleme göre semptom veren bir hastalık gurubudur. Diz eklemlerinin dejeneratif osteoartritine “Gonartroz” denir. Gonartroz’un başlangıç dönemlerinde hastaların ilk şikayeti uzun süre istirahat ettikten sonra veya hareketsiz kaldıktan sonra, ilk harekete başlama esnasında meydana gelen hareket tutukluğu ve ağrıdır. Muhtemelen sizin şikayetleriniz de bu yüzden meydana gelmektedir. Gonartroz tanısının kesinleştirilebilmesi için, fizik muayene sonrasında üzerine yük verilen pozisyonda çekilecek 2 yönlü diz grafisi yeterli olacaktır. Muayene bulguları ve grafi sonuçlarına göre tedaviniz düzenlenebilir. Saygılarımla
Selam. Hocam RA hastasıyım. Dizimde tutulum var. Hareket kısıtlığı, ağrı, yanma. 2 aydır buz, antienflamatuar ilaçlar jeller hiç fayda etmedi. 20 gün önce Salazoprin başlandı. Hocam benim sizin değerli fikirlerinizi almak istediğim konu: herkes sülük öneriyor. Sülük oradaki iltihabı çekip kurutuyomuş. Faydasını gören çok insan varmış. 3 aydır eve hapsoldum. Tüm psikolojim bozuldu. Çözüm olacaksa her yolu denemeye razıyım. Hocam sülüğün gerçekten faydası olurmu. Yaptırmamda bir yan etki oluşabilirmi. Lütfen samimi fikrinizle karar vericem hocam.
Sayın Sevnur hanım; RA tanısıyla 20 gündür Salazopyrin tedavisi başlandığını söylenmişsiniz. Salazopyrin tedavisinin etki gösterebilmesi için belirli bir süreye ihtiyaç vardır, bu nedenle size başka bir girişimde bulunmadan evvel beklemenizi öneririm. Sülük tedavisi veya diğer bilimsel olarak kabul edilmemiş diğer tedavi seçeneklerinin hastalığınızın üzerine olumlu etkileri olmadığı gibi, bu hayvanlardan bulaşabilecek enfeksiyonlar nedeniyle septik artrit’e kadar varabilecek komplikasyonlar gelişebilir. Bundan dolayı “herkes” tarafından tedavi edileceğinize konunun uzmanı bir hekim tarafından tedavi edilmenizi tercih ederim. Saygılarımla
Sağ ayakta baldırda iltahap ve RA var ne yapacam? Bitkisel ilaç kullanayım mı? Lütfen yardım edin.
Sayın E. Yılmaz; Romatoid Artrit (RA) hastası olduğunuz ve sağ ayağınız ve baldır bölgenizde iltihap olduğunu belirtmişsiniz. RA özellikle eklemleri tutan ve bazı özel durumlarda eklem dışı tutulum da gösterebilen bir hastalıktır. Baldır bölgesi olarak tanımladığınız bölge esas olarak RA tutulan bölgelerden birisi değildir, bu nedenle öncelikle o bölgedeki olayın doğru tanısının konulması gerekir. Burada yumuşak dokuya ait bir enfeksiyon olabileceği gibi, o bölgeye ait toplar damarların (venlerin) iltihabı da (Tromboflebit /Derin ven trombozu) olabilir. Bu nedenle bilimsel olarak kabul edilmiş tedavilerin dışındaki yolları (Bitkisel ilaç, vb) tercih etmeden önce olayın gerçek nedeninin araştırılması ve ona göre önlem alınması daha uygun olacaktır. Saygılarımla
Merhaba hocam ben 6 sene RA hastasıyım ilk senelerde bana verilen ilaçlar içtiğimde ağrılarım diniyordu. Ama şimdi ilaç içtiğim takdirde ağrılarım dinmiyor. Gecen ocak ayından beri ayaklarımda şiddetli ağrılarım oluyor.6 senedir dokuz eylül hastanesinde tedavi gördüm daha sonra medical parkta tedavi görmeye başladım ancak medical park ta ki uzman doktor bana RİTUKSİMAB bize önerdi. Ancak ben daha bilgili olmak için tekrar dokuz eylül hastanesine gittim onar medical parktaki verilen ilaçı önermediler. Benden karaciger fimini istediler sonuçlar temiz cıktı. Yanlız kan tahlillerim cok yüksek cıkıyor. Bana HUMİRA ilacını önerdiler bana siz hangi ilaçı öneriyorunuz HUMİRA iğnesini vursam kansere yol acarmı lütfen acil bilgi verirmisiniz
Sayın Y. Dağ; 6 yıldır Romatoid Artrit (RA) hastası olduğunuzu ve son zamanlarda artık kullanmakta olduğunuz ilaçların etkisiz kalması nedeniyle farklı ilaçlar kullanmanız istendiğinden bahsetmişsiniz. Kısaca bilgi verecek olursak RA’de en sık olarak el, el bileği eklemleri, ayak bilekleri, diz ve dirsek eklemlerinde şişlik, ısı artışı, hareket tutukluğu ve ağrı olur. Eğer yeterli derecede tedavi edilmez ise eklemlerde kalıcı hasar meydana gelerek eklemde şekil bozukluğu (deformiteler) gelişir. RA tedavisinde ilk aşamada ağrı kesici ilaçlar kullanılmakla beraber bu ilaçların kalıcı eklem hasarını önleyici etkileri olmamasından dolayı en kısa sürede ikinci basamak ilaçlar ile tedaviye geçilmesi gerekir. 2. basamak ilaçlar veya hastalık seyrini değiştiren ilaçlar gurubu olarak isimlendirilen tedavi seçeneklerine dahil olan ilaçlardan Methotrexate (30 mg/hafta), Hidroksiklorakin (400 mg/gün), Salazoprin (3 gr/gün) ve Leflunomide (20 mg/gün) maksimum dozlarda kullanılır. Eğer bu ilaçların yeterli doz ve sürede kullanılmasına rağmen yeterli etki elde edilemez ise o zaman hastalarda bu ilaçların 2 veya 3 tanesinin beraberce kullanılması denenebilir. Yine bu kombinasyon tedavisi yeterli doz ve sürede kullanılmasına rağmen hastada başarılı sonuç alınamaması yani hastalığın remisyona sokulamaması durumunda ise biyolojik ajanlar ile tedaviye geçilir. Bugün için biyolojik ajan tedavisinde en sık olarak Remicade, Humira ve Enbrel kullanılmaktadır. Bu üç ilaç gurubu ile yeterli doz ve süre uygulanmasına rağmen başarılı sonuç alınamayacak olur ise yılda iki kür halinde uygulanacak bir başka tedavi seçeneği de (anti-CD20: Rituksimab=Maphtera) bulunmaktadır. Tüm bu bilgileri verdikten sonra sizin hangi tedavi aşamalarını geçtiğinizi ve mevcut durumunuzu bilmeden bu önerilen iki tedavi seçeneği arasında bir seçimde bulunmam mümkün değil. Ancak bir Romatolog olarak size bu günden sonra tek bir doktor, hastane veya klinik seçerek sonuna kadar onunla devam etmenizi öneririm. Saygılarımla
Merhaba hocam, labaratuvar sonuçlarım düşük ama RA hastasıyım. CRP 6, sedim 45. Dizimde ağrı, yanma, hareket kısıtlılığıyla doktora gittim. Kalçadan depomedrol 40 mg flakon yapıldı. 14.5.2013 günüydü. 20 gün öncede salazoprin 2x2 başlandı. Hocam dizimde 2 gündür düzelme başlamıştı ki markete gittim ve poşet taşıdım. Bugün tekrar başa döndüm. Aynı ilk günkü gibi ağrı yanma ve çok şişti. Hocam bu şişlik nasıl geçecek. Ne önerirsiniz?
Sayın Ceyda hanım; Romatoid Artrit (RA) hastası olduğunuzu ve sedim 45 mm/saat, CRP değerinin ise 6 olduğunu bildirmişsiniz. CRP değerinin üst sınırı tetkiki yapan laboratuara göre 3 ile 5 arasında değişmektedir. Buna göre sizin hastalığınızda hafif bir aktivite durumu gözükmekte. Ayrıca intramüsküler olarak yapılan depo steroid (Depomedrol 40 mg) yaklaşık olarak 1 haftalık bir geçici düzelme görülebilir ancak bundan sonra tekrar hastalık aktivitesi ortaya çıkar. Salazopyrin tedavisinin etkisi yaklaşık olarak 6-8 hafta sonra görülmektedir. Bu nedenle ilacın etkisi başlayana kadar arada geçen dönemde bir başka tedavinin başlanması (steroid ile köprü tedavisi) uygun olacaktır. Saygılarımla
Romotoid artritim var, doktor metoart verdi sizden de bilgi almak istedim. Cevabiniz ve ilginiz icin tesekkur ederim.bu hastslikta nelere dikkat efersem kaliteli yasarim.tesekurler
Sayın M. Tumoz; genel bilgi olarak bahsedecek olursak Romatoid Artrit (RA) en sık olarak el, el bileği eklemleri, ayak bilekleri, diz ve dirsek eklemlerini tutan ve bu eklemlerde şişlik, ısı artışı, hareket tutukluğu ve ağrı ile seyreden romatizmal hastalıklardan birisidir. Eğer yeterli derecede tedavi edilmez ise eklemlerde kalıcı hasar meydana gelerek eklemde şekil bozukluğu (deformiteler) gelişir. Romatoid Artrit hastalığının tedavisinde 2. basamak ilaçlar veya hastalık seyrini değiştiren ilaçlar gurubu olarak isimlendirilen tedavi seçeneklerine dahil olan ilaçlardan Methotrexate (30 mg/hafta), Hidroksiklorakin (400 mg/gün), Salazoprin (3 gr/gün) ve Leflunomide (20 mg/gün) maksimum dozlarda kullanılır. Methotrexate’ın enjeksiyon şeklinde kullanılan preparatı Metoart’dır ve RA hastalarında tablet formlarını oral yoldan (ağız yoluyla) kullanamayan hastalarda veya daha yüksek dozda ilaç kullanılması gereken hastalarda kullanım kolaylığını arttırmak için tercih edilir. Yan etkileri benzerdir ve yine aynı şekilde ilacın kullanılmadığı gün veya günlerde folik asit kullanılması gerekir. Eğer bu ilaçların yeterli doz ve sürede kullanılmasına rağmen yeterli etki elde edilemez ise o zaman hastalarda bu ilaçların 2 veya 3 tanesinin beraberce kullanılması denenebilir. Bu kombinasyon tedavisinin yeterli doz ve sürede kullanılmasına rağmen başarılı sonuç alınamaması yani hastalığınızın remisyona sokulamaması durumunda ise biyolojik ajanlar ile tedaviye geçilmesi gerekir. Bugün için biyolojik ajan tedavisinde en sık olarak Remicade, Humira ve Enbrel kullanılmaktadır. Romatolojik hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların pek çok yan etkileri bulunmaktadır ve bu ilaç gurupları ne kadar spesifik hale gelirse yan etkileri de o derecede ağırlaşmaktadır. Bu nedenle doktorunuz tarafından önerilen aralar ile kontrole gitmeniz çok önemlidir. RA için bilimsel açıdan kabul edilmiş bir diyet bulunmamaktadır. Ancak stres'den uzak durmanız ve vücut direncinizi düşürecek durumlardan kaçınmanız uygun olacaktır. Saygılarımla
ayak bileğimde ve bacaklarımda diz kapağımda hafif ama çoğalma aktivite yogunlu vardır. bu neler e sebeb olur tedavisi nedir
Sayın M. Apaydın, ayak bilekleri, bacak ve diz kapağınız ile ilgili şikayetleriniz olduğu söylemişsiniz ancak tam olarak tanımlayamadığınız için size yardımcı olamıyorum. Saygılarımla
Hocam L4 ve L5 fıtık var. Yaklaşık 3 aydır ağrıdan dolayı ne doğru düzgün yürüyebiliyorum ne de oturabiliyorum. Oturduğum zaman iki büklüm bir şekilde kalkıyorum ve açılması belli bir zaman alıyor. Ağrı sol kalçamdan ayaklarıma kadar vuruyor. Hocam doktora gittim, fizik tedavi oldum ilaç kullandım herhangi bir sonuç yok. Hocam 32 yaşında 60 kilo bir bayanım bana bir çözüm ya da yol gösterebilirseniz çok sevinirim çok ihtiyacım var.
Sayın F. Yıldız; bel bölgesinde L4 ve L5 seviyelerinde bel fıtığınız olduğundan bahsetmişsiniz. Kısaca bilgi verecek olursak bel fıtığı (Lomber Disk Hernisi) bel omurlarının (Lomber vertebraların) arasındaki disklerin içindeki çekirdeğin (nucleus pulposus) diski çevreleyen dokuyu delerek dışarıya çıkmasıdır. Bazı vakalarda bu fıtık çok küçük olabilirken, bazı vakalarda ise çekirdeğin büyükçe bir bölümü disk dışına çıkabilmektedir. Burada önemli olan nokta fıtığın meydana geldiği bölümün diskin neresinde olduğudur. Eğer fıtıklaşma sinir’in omurilik kanalını terk ettiği “foramen” denilen çıkış bölgesinde ise operasyon olmaksızın hastanın iyileşme ihtimali daha düşüktür. Bu arada bel fıtığının yeni başlangıçlı olması veya uzun yıllardır devam etmesi, hastanın yaşı, uygulanan tedavinin içeriği ve hastaya ait kişisel faktörler de iyileşmede rol oynamaktadır. Her ne kadar sizi ayrıntılı muayene etmeden herhangi bir yorumda bulunmam mümkün değilse de, kuvvet kaybı ve duyu kaybı olmadığı durumlarda hastalarda cerrahi tedaviyi önermeden önce bir süre daha beklenebileceğini düşünüyorum. Eğer herhangi bir kontrendikasyon yoksa, Lomber Traksiyon da dahil olmak üzere uygun şekilde düzenlenmiş bir Fizik tedavi ve Rehabilitasyon programı sonrasında “Bel ve karın kaslarını kuvvetlendirici terapötik egzersizler” ile olayın bir daha tekrarlaması engellenebilir. Bu arada size en önemli uyarım eğer 1) Ayağınızda daha önceden fark etmediğiniz bir kuvvet kaybı ortaya çıkacak olursa; örneğin ayak bileğinizde çok sık burkulma meydana gelirse 2) Tuvalet ile ilgili tutamama şikayetleri gelişirse 3) İstirahat halinde bile sizi rahatsız edecek şiddette ağrılarınız ortaya çıkacak olur ise hiç zaman kaybetmeden bir Beyin ve Sinir Cerrahisi (Nöroşirürji) uzmanına başvurmanızdır. Saygılarımla
Sağ ayak bileğimde şişlik var, iltihap ve sıvı görüldü. Fizik tedavi yapıla bilir mi ?
Sayın Handan hanım; sağ ayak bileğinizde şişlik ve sıvı ile beraber bir iltihap (inflamasyon) var ise öncelikle bunun nedenlerinin araştırılması gerekir. Bazı hastalıklarda uygulanacak Fizik Tedavi ajanları ile o bölgedeki inflamasyonun daha da fazlalaşması ihtimali vardır. Bundan dolayı o şişliğin altında yatan asıl neden bulunmadan ve doğru tanı konulmadan Fizik Tedavi uygulanmasını önermiyorum. Saygılarımla
Hocam hastam 110 kilo 75 yaşında ayaklarında şiddetli ağrılar olup kendi özel ihtiyaçlarını da karşılamakta artık çok zorlanıyor. Doktora götürdüm kireçleme var dedi Apranax fort verdi içirmedim kan sulandırıcı coumadin kullanmakta olduğundan dolayı yeniden hekim araştırıp hastamı göturecem. İnanın merkeziniz bana çok uzak rizedeyim. Hastama neler yapılabilir bilgilerinize ihtiyacım var saygılar
Sayın Emel hanım; anlattığınız kadarıyla hastanızda diz eklemlerinde kireçlenme (Gonartroz) var, buna bağlı olarak yürüme güçlüğü çekiyor. Gonartrozlu hastaların tedavisinde eğer diz eklemlerinde inflamasyon bulgusu var ise (şişlik, ağrı, lokal ısı artışı ve hareket kısıtlılığı) tedavide antiinflamatuvar ilaçlar (Apranax Fort da bu gurup ilaçlardandır) tercih edilir. Ancak hastanız Coumadin kullanıyor ise kullanacağınız antiinflamatuvar ilacın hastanın INR değerini etkileme ihtimali vardır. Bu nedenle en düşük dozda basit ağrı kesicileri kullanmanızı ve sık aralıklar ile INR takibini öneririm. Yine 110 kg olan bir hastada hangi tedaviyi uygularsak uygulayalım kalıcı bir sonuç elde etmek pek mümkün değildir, bu nedenle hastanın diyete sokularak hızlı bir şekilde kilo vermesi sağlanmalıdır. Her iki diz eklemine uygulanacak FTR programı ve sonrasında diz çevresi kasları kuvvetlendirici egzersizler hastanın günlük yaşam aktivitelerinde daha bağımsız olmasını sağlayacaktır. Eğer tüm bu önerilerimiz sonrasında hastada yeterli zayıflama sağlanabilir ise diz protezi açısından değerlendirmeye alınabilir. Saygılarımla
Selamlar 2 yıl önce başlayan sırt ve bel ağrılarım sebebiyle gittiğim doktorum ankilozan spondilit tanısı koydu. Şuan bütün eklemlerim çok açık şükürler olsun ben bu hastalıktan nasıl kurtulurum veya nasıl daha az zararla çıkarım yardımlarınızı rica ediyorum.
Sayın O. Aydemir; Ankilozan Spondilit (AS) öncelikle sakroiliak eklemlerden (leğen kemiği eklemleri) başlayarak daha sonraki dönemlerde omurgayı tutan, aynı zamanda vücudun diğer bölgelerindeki küçük eklemleri de tutabilen, kronik inflamatuvar bir hastalıktır. AS tedavisinde ilk olarak nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar kullanılır. Bu ilaçların ağrı kesici özelliklerinin yanı sıra iltihabı (inflamasyonu) azaltıcı etkileri de vardır. Ancak bu gurup ilaçlar ile hastalık aktivitesini baskılayıcı sonuç elde edilemez ise ve eğer hastalarda esas olarak omurga dışı eklemlerde (omuz, dirsek, kalça, diz, ayak bileği gibi) bir tutulum varsa o zaman 2. basamak ilaçlar ile tedaviye geçilir. AS tanısı eğer doğru olarak konulmuş ise bu hastalığın tamamen geçmesi diye bir durum söz konusu değildir. Ancak AS hastalığı her hastada farklı seyir gösterebilir. Bazı hastalarda çok agresif seyrederek birkaç yıl içerisinde tüm omurgayı ve diğer eklemleri tutabilirken, bazı hastalarda ise daha ılımlı bir seyir gösterebilir. Ancak 2 yıldır hiç ilaç kullanmadan hem klinik hem de laboratuar olarak ılımlı bir seyir gösteriyorsa benim kanaatime göre AS tanısının gözden geçirilmesinde fayda vardır. Saygılarımla
Sizi hayranlıkla takip ediyorum. Hocam benimde RA'ya bağlı dizlerimde tutulum var. Teşhis üç ay önce kondu ama etrafımdakiler bitkisel kür uygulamamı söyledi. Bu nedenle ısırgan ve kiraz sapı içtim. Malesef düzelmedi. Tedaviye yeni başladım. Salazoprin 2x2. Hocam çok pişmanım. Dizimin biri artritli. Yürürken çok zorluyor beni. Tedaviye yanıt alabilmem 2 ay sürermiş. 3 ay erteledim. 2 ay daha 5 ay eder. Geç başladığım için yinede tedavi eder mi? yoksa o inflamasyon kalıcı mı olur. Bir öneriniz var mı? Teşekkürler
Sayın Gülşen hanım; 3 ay önce Romatoid Artrit (RA) tanısı aldığınızı ve halen diz ekleminde artrit olduğunu belirtmişsiniz. Salazopyrin (SSZ) tedavisini etkisinin ortalama 6-8 hafta içerisinde başlayacağını düşünecek olursak, eğer diz eklemindeki artrit’in yanı sıra laboratuar tetkiklerinden sedim ve CRP değerleriniz çok yüksek ise, SSZ tedavisine ilave olarak steroid de başlanabilir. Klinik cevap elde edildikten sonra steroid dozu giderek azaltılarak en sonunda kesilmeye çalışılır, bu arada da inflamasyon nedeniyle ortaya çıkabilecek eklem hasarı en düşük seviyelere indirilmeye çalışılır. Eğer laboratuar değerleri normal seviyelerde seyrederken tek eklemde (örneğin sadece diz ekleminde) artrit dirençli bir şekilde devam ediyor ise o zaman ekleme lokal steroid enjeksiyonu denenebilir. Saygılarımla
Hocam bir gün sabah uyandığımda omuz ve kolumun ağrıdığını hissetim. Başlarda önemsemedim ancak ağrılar artmaya kolum ve elimde şişmeye başladı. Ortopedi doktoruna gittim omuz ve boyum için MR ve dirsek için de normal film çektirdi. Omuzda ve dirsekte ödem olduğunu dirsekte bazı dejenerasyonların olduğunu belirtip ilaç verdi ve bu ilaçlar bittikten sonra dirsekten depo-medrol cortizon vuracağını söyleyip fizik tedavi doktoruna da yönlendirdi. Fizik doktoruda çok kısa bir muayeneden sonra omuzdan kortizon vurmak için randevu verdi ve fizik tedaviye yönlendirdi. Ancak ben kortizon vurmak istemiyorum ve ilaçlarımı kullandım şişlik kalmadı ancak ağrılarda herhangi bir azalma yok. Başka bir tane fizik doktoruna gittim Tam kan tahlili ve başka tahliller yaptı, kan tahlili ve Doppler istedi sonuç normal. Omuzdan 2 tane iğne yaptı ve 14 tane de kas gevşetici ve ağrı kesici iğne verdi kortizon vurmamın gereksiz olduğunu söyledi. Günde 4 defa buz kompresi yapmamı söyledi. Hiç bir etkisini görmedim. Nöroloji'ye sevk etti EMG ve Beyin MR istendi sonuç normal, daha önce çekilen MR'da baktı kas sıkışması yazıyor rapor da dedi. Sonuç belirsiz bana tam olarak fizik mi, ortopedi mi, Romatoloji mi mi bakacak? Kortizon vurmalımıyım? Cevaplarsanız sevinirim teşekkürler...
Sayın Emine hanım; sizin bu yazdıklarınızın da ortaya koyduğu gibi iyi ve ayrıntılı olarak yapılan bir “FİZİK MUAYENE”nin yerini hiçbir laboratuar tetkiki veya görüntüleme yöntemi tutmamaktadır. Yapılan bu kadar tetkik ve inceleme sonucunda hala siz bir netice alamamış bulunmaktasınız. Burada öncelikle yapılması gereken boyun ve üst ekstremitelerin ayrıntılı fizik muayenesidir. Eğer boyun hareketleri esnasında omuz ve kola yayılan ağrı ortaya çıkarılabiliyor ise, kol kaslarında kuvvet kaybı (motor defisit) ve refleks azalması (DTR hipoaktif olması) saptanır ise burada problem boyun bölgesindedir ve boyun MRI sonucu ona göre değerlendirilir. Eğer omuz hareketleri esnasında semptomlar ortaya çıkarılabilir ise ve omuz hareketlerinde herhangi bir yönde kısıtlılık var ise o zaman problem omuz eklemindedir ve omuz MRI sonuçları ona göre değerlendirilir. Kolda şişlik önemli bir problemdir ve ancak usulüne uygun olarak yapılan ölçümler ile ve karşı taraf ile karşılaştırma sonrasında ortaya konulabilir. Eğer dikkatli yapılan ölçümde arada fark saptanamaz ise o zaman şişlik değil, şişlik hissi olarak isimlendirilir ve doğru tanı konulabilmesi bakımından önemlidir. Buraya kadar yazdıklarımdan da anlayacağınız gibi sizde tedavi değil “TEŞHİS” problemi bulunmaktadır. Tedavi ancak bu nokta aşıldıktan sonra önem kazanacaktır. Saygılarımla
Merhaba. Hocam yorumlarınızı okuyunca bende fikrinizi almak istedim. Benimde RA'ya bağlı dizimde 3 aydır inflamasyon var. Zaten çok geç teşhis kondu. Siz hemen tedavi edil mez ise kalıcı hasar oluşur demişsiniz. Benim doktoruma 3 aydır çok ızdırabım var bunun bir çözümü yok mu dedim. İlaçların etki etmesini bekliycez dedi. Bunun hemen tedavi edici bir yolu yokmu. Ordaki ağrı ve şişlik en kısa sürede nasıl geçer. Dayanamıyorum artık. Son zamanlarda birde his kaybı oluştu.
Sayın Nazan hanım; Romatoid Artrit’e (RA) bağlı olarak 3 aydır kullandığınız ilaçlara rağmen diz eklemindeki şişlik ve ağrının devam ettiğini bildirmişsiniz. RA tedavisinde kullanılan ilaçların etki göstermesi için belirli bir süreye ihtiyaç vardır. Eğer hastalarda eklem inflamasyonuna ait çok şiddetli laboratuar ve klinik muayene bulguları varsa bu hastalarda, etkinin ortaya çıkacağı döneme kadar ilave bir tedavi uygulanabilir ve bu tedavi “KÖPRÜ TEDAVİSİ” olarak nitelendirilir. Kullandığınız ilacı bilmiyorum ancak eğer Methotrexate (MTX) kullanıyorsanız etkinin ortaya çıkması için gereken süre kabaca 4 haftadır; eğer Salazopyrin veya Hidroksiklorakin kullanıyorsanız bu süre 6-8 haftaya kadar uzayabilmektedir. Diz ekleminde devam eden inflamasyon için steroid tedavisi (5-7.5 mg/gün) kullanılabileceği gibi, eğer laboratuar tetkikleriniz normal sınırlarda olmasına rağmen sadece diz ekleminde inflamasyon bulguları devam ediyorsa o zaman eklem içerisindeki sıvının aspire edilerek (eklem içi sıvının boşaltılması) lokal olarak eklem içine depo-steroid uygulaması yapılabilir. Sizi takip eden doktor ben olmadığım için bu konuda özet olarak verebileceğim bilgilerim sınırlı kalmaktadır. Saygılarımla
Hocam 20 gün önce bir tane voltaren iğne oldum. Yapılan yer kalçamdan biraz daha yukarda içinde fındık kadar ödem oldu ve aşağıda bacak baldırımda biraz şişti ve orda biraz uyuşukluk var. Nedir bu durum bir tehlike yaratır mı. Saygılar
Sayın H. Sağlam; kas içine yapılan enjeksiyonlarda en sık tercih edilen lokalizasyon kalça bölgesidir. Kalça dış üst tarafına uygulanan enjeksiyondan sonra eğer uygun teknik ile yapılacak olursa ilaç tamamen emilir ve geriye hiçbir reaksiyon kalmaz. Her ne kadar muayene etmediysem de anlattığınız kadarıyla uygun olmayan enjeksiyon sonrasında bir reaksiyon gelişmiş. Eğer 2 hafta içerisinde semptomlar tamamen gerilemez ise o zaman o şişlik ve şikayetleriz ile ilgili olarak incelemeler (Ultrasonografi, ENMG vs) yaptırmanız uygun olacaktır. Saygılarımla
Merhaba saygıdeğer hocam, Selamün aleyküm. Sağ bileğim ağrıyor 2 gündür devam ediyor. Aynı zamanda ayağa ilk kaktığım sıralarda ayak parmaklarımda acıma, batma gibi şeyler oluyor. 22 sene ful sabahtan 9-6 kalem kullandım, parmaklarımla çay bardağı gibi hassas şeyleri kullanamıyorum. Esas şikayetim adelelerimdeki ağrı. Bu arada annemin sağ bacağı damar tıkanıklığından diz üstünden kesildi. Benimde K.D.C. lik mi dir. Saygılarımla
Sayın A. Öztürk; sağ el bileğinde ağrıya sebep olabilecek çok sayıda neden sayılabilir. Burada yapılması gereken öncelikle laboratuar tetkikleri ile olayın inflamatuvar bir nedene bağlı olup olmadığının ekarte edilmesidir. Eğer laboratuar tetkik sonuçları normal sınırlar içerisinde gelirse, o zaman el bileğinin radyografisi çektirilerek kemik yapı ortaya konulmaya çalışılır. El bileğinde ağrı ile beraber parmaklarda uyuşukluk ve güçsüzlük var ise o zaman ENMG tetkiki ile el bileği bölgesinde sinir sıkışmasına yönelik (Karpal Tünel Sendromu) incelemeler yapılmalıdır. Ancak sizin anlattıklarınıza göre en muhtemel neden uzun yılar boyunca el eklemlerinizi kullanarak çalışmanızdan dolayı buradaki eklemlerin “Dejeneratif Osteoartriti” olarak gözükmektedir. Bacaklarınızdaki şikayetlerin bu aşamada Kalp-Damar Cerrahisini ilgilendirdiğini düşünmüyorum. Saygılarımla
Merhaba saygıdeğer hocam, tek bacağımda oluşan ağrı şişlik yürümekte çok zorlanarak dr. gittim. RA teşhisi kondu. Salazoprin ve endol başlandı. Dizimdeki ödem ve ağrı uzun süredir devam ettiği için ortopediye gittim MR çekildi. Dr. kıkırdakta hasar oluşmuş diyerek günde 150 kez havlu ezme egzersizi verdi. Hocam kıkırdak hasarı RA'ya bağlı deformitemidir. RA kıkırdak hasarı yapabilirmi. Birde glukozamin kullanayım mı? Bir faydası olur mu?
Sayın Deniz; doktorunuz tarafından diz ekleminde ağrı ve şişlik nedeniyle Romatoid Artrit (RA) tanısı aldığınızı ve medikal tedavi olarak Salazopyrin ve Endol kullandığınızı bildirmişsiniz. Uzun süren inflamasyon ile beraber RA’de eklem yüzünü kaplayan kıkırdakta hasar meydana gelebilir. Bu nedenle RA tedavisinde eklemdeki inflamasyonun en kısa sürede sona erdirilmesine çalışılır. Kıkırdak hasarı deformite değildir, kıkırdak hasarının devam ederek ilerlemesi sonrasında eklemde şekil bozukluğu meydana gelir, buna deformite denir. Glukozamin ve benzeri preparatlar bilimsel literatürde besin desteği=food supplement olarak nitelendirilmektedir ve yapılan kontrollü bilimsel çalışmalarda etkileri konusunda yeterli kanıt elde edilememiştir. Ancak glukozamin ve diğer besin desteği sınıfındaki ilaçları kullanmanızın hastalığınız üzerinde olumsuz bir etkisi yoktur. Saygılarımla
MERHABA HOCAM.SEDEF HASTASIYIM.PUVA DAHİL TEDAVİ GÖRDÜM AMA NAFİLE, UFAKTA OLSA ZAMAN ZAMAN DEVAM EDİYOR, BENİM DERDİM SEDEFİN EKLEMLERİMDEKİ AĞRI VE ŞİŞLİKLERİ, ROMATOLOJİ UZMANI BİR PROF. MUAYENE OLDUM, DELTACORTİL [HER GÜN SABAH AKŞAM YARIM] + METHOTREXATE HAFTADA 1 GÜN SABAH 3 AKŞAM 3 VE FOLBİOL HAFTADA BİR GÜN SABAH AKŞAM YARIM ŞEKLİNDE İLAÇLI TEDAVİ OLDUM, 1 AY İÇERİSİNDEDE TEDAVİ SONUÇ VERDİ, 5 AY TEDAVİYE DEVAM ETTİM İYİLEŞTİM DİYE BIRAKTIM. 1 YIL SONRA TEKRAR BAŞLADI, BU SEFER SEDEF DE ALEVLENDİ, BUNUN ÜZERİNE SEDEF TEDAVİSİ OLDUĞUM DOKTORA GİTTİM, AYNI KREM TEDAVİSİ VERDİ, ŞİŞLİKLER İÇİN ROMATOLOGA GİTTİĞİMİ VE DURUMU ANLATTIĞIMDA AZAR İŞİTTİM, O İLAÇLARIN GEÇİCİ TEDAVİ ETTİKLERİNİ VE VÜCUTTA BAŞKA ORGANLARA ZARAR VERECEĞİNİ SÖYLEDİ, BENDE O ROMATOLOGA GİTMEDİM FAKAT AĞRILARIM DA HAD SAFHAYA ULAŞTI, AĞRI KESİCİLERLE AYAKTA DURUYORUM, HOCAM TAVSİYELERİNİZİ BEKLİYORUM.TEŞEKKÜRLER.
Sayın Necati bey; Sedef hastalığı (Psöriazis) ciltte döküntüler ile seyreden bir hastalıktır. Bu hastalığın tedavisinde topikal kullanılan ilaçlar yanında PUVA tedavisi de (ağızdan alınan ilaç + ultraviyole A=ışık tedavisi) kullanılmaktadır. Sedef hastalığı, bazı hastalarda cilt döküntüsü yanında romatolojik bulgulara da neden olabilir. Hastalığın eklemleri tuttuğu bu formuna Psöriatik Artrit denir. Psöriatik Artrit tedavisinde en sık olarak kullanılan ilaç Methotrexate’dır (MTX). MTX psöriazis’de diğer romatolojik hastalıklara göre genellikle daha yüksek ortalama dozlarda kullanılır (15-30 mg/hafta) ve burada semptomların yatışmasından sonra ilaca mümkün olan en düşük dozda idame tedavisi şeklinde devam edilir. MTX ile beraber ilacı takip eden gün veya günlerde Folik Asit (Folbiol) kullanılması, ilacın yan etkilerinin en düşük seviyelere indirilmesi bakımından önerilmektedir. MTX tedavisinin cilt lezyonları üzerinde olumlu etkilerinden de bahsedilmektedir. Sizin durumunuza gelince; romatoloji uzmanı tarafından 15 mg/hafta MTX, 5 mg/gün Deltacortril ve 5 mg Folik asit tedavisi ile şikayetleriniz 5 ay içerisinde düzelmiş ancak burada yapmanız gereken ilacı kesmek değil, etkili en düşük doza indirmenizdi, bunu da doktor kontrolünde yapmanız gerekirdi. Bundan sonra benim önerim birbirine anlayış gösterebilecek Dermatoloji ve Romatoloji uzmanları ile tedavinize devam etmenizdir. Saygılarımla
Hocam, dizimde oluşan ödem ve hareket kısıtlılığıyla RA teşhisi kondu. Dr Salazoprin 2x2 başlattı. Benim merak ettiğim kız kardeşimin 15 yıl evvel aynı şikayet bileğinde olmuştu. Ona da iltihaplı romatizma denmişti ve tedavi olarak penisilin yapılmıştı. 12 tane ve depo diye hatırlıyorum. O günden sonrada iyileşti. Bana neden penisilin verilmedi acaba? Harika bir hizmet veriyorsunuz. Allah her şeyi gönlünüze göre versin
Sayın Sonay; diz ekleminde şişlik ve hareket kısıtlılığı nedeniyle Romatoid Artrit (RA) teşhisi aldığınızı ve size bu teşhisi koyan doktorun 2 gr/gün dozda Salazopyrin tedavisi başladığını belirtmişsiniz. Eğer beraberinde kültür ve antibiyogram sonuçları ile penisiline duyarlı olduğu gösterilen bir enfeksiyon yoksa, RA tedavisinde penisilin’in yeri yoktur. Bu nedenle muhtemelen 15 yıl önce kız kardeşinize konulan teşhis RA değil “Akut Eklem Romatizması”dır. Eğer size konulan RA teşhisi doğru ise uygulanmakta olan tedavi doğrudur ve bu tedaviye devam etmenizi öneririm. Saygılarımla
Merhaba hocam. Yıllardır ara ara tüm kemiklerimde ağrılar oluyordu. 2 yıldan beride dizlerimde ağrı ve sabah tutulmalarım oluyordu. Nihayet 2 aydır dizimde tutulum ve alevlenme şikayetiyle gittiğim romatolog RA teşhisi koydu. 2 aydır dizlerimde yangı, şişlik ve hareket kısıtlılığı var. Doktorum 15 gün evvel salazoprin 500 mg. ilk on gün 2x1 ve sonra 11. gün itibarıyla 2x2 ve Etodin fort 2x1 başlattı. Bu alevlenmenin halen devam etmesi normal mi? Yürümekte çok zorlanıyorum, bu kalıcı bir hasar mı? Ne yapmalıyım. Tedaviden sonra tekrar normal yürüyebilecekmiyim?. Hizmetinize teşekkürler
Sayın Gülçin hanım; 2 yıldır devam eden şikayetleriniz sonrasında Romatoid Artrit (RA) tanısı aldığınızdan bahsetmişsiniz. RA halk arasında iltahaplı romatizma olarak tanımlanan bir hastalıktır. Bu hastalıkta en sık olarak el, el bileği eklemleri, ayak bilekleri, diz ve dirsek eklemlerinde şişlik, ısı artışı, hareket tutukluğu ve ağrı olur. Eğer yeterli derecede tedavi edilmez ise eklemlerde kalıcı hasar meydana gelerek eklemde şekil bozukluğu (deformiteler) gelişir. RA hastalığının tedavisinde farklı basamaklar vardır. Öncelikle tedaviye 2. basamak ilaçlar veya hastalık seyrini değiştiren ilaçlar gurubu olarak isimlendirilen tedavi seçenekleri ile başlanır. Bu guruba dahil olan ilaçlardan Salazoprin (3 gr/gün), Methotrexate (30 mg/hafta), Hidroksiklorakin (400 mg/gün), ve Leflunomide (20 mg/gün) vardır. Eğer bu ilaçlar maksimum dozlarda kullanılmasına rağmen yeterli etki elde edilemez ise hastalarda bu ilaçların 2 veya 3 tanesinin beraberce kullanılması denenebilir. Yine bu kombinasyon tedavisi yeterli doz ve sürede kullanılmasına rağmen hastada başarılı sonuç alınamaması yani hastalığın remisyona sokulamaması durumunda biyolojik ajanlar ile tedaviye geçilir. Size Salazopyrin tedavisi başlanmış ve ilacın etkisinin başlaması için 2 gr/gün doza çıkıldıktan sonra yaklaşık 6-8 hafta süreye ihtiyaç vardır. Bu nedenle şikayetlerinizin halen devam etmesi normaldir. Tedaviden sonra günlük yaşam aktivitelerinizde meydana gelecek kısıtlanmanın derecesi yine hastalığa bağlı olarak meydana gelmiş olan deformitelere bağlıdır. Tedavinin sonucunu görmeden bu konuda bir tahminde bulunmak yanlış olur. Saygılarımla
Merhaba hocam, 11 mayısta düğünüm oldu. O gün ve öncesinde ayak tabanlarımda şişkinlik üzerine basamama, daha sonra diz kapaklarıma kadar vuran bir ağrı oluyor. Damarlarım fırlayacak gibi belirginleşti. Sırayla sağ sonra sol bacaklarımda ağrı ve uyuşma başladı. Topuklu ayakkabıyı seviyorum, başta bundan olduğunu düşündüm. Fakat hep evdeyım. Yine aynı durum ayakta fazla kalıyorum iş temizlik yemek. Kaç gündür dinleniyorum belki geçer diye ama parmak uçlarımın aşağısında bır sabah uyandım morarma oldu. Bu ağrıların sebebi nedir? Tahlil gereklimidir daha 23 yasındayım: (ve yenı evliyim. Yardımcı olursanız sevinirim. Varis yada fıbor. olabılirmi hocam internette yazanların aynı şikayetleri olduğunu gördum. Teşekkürler Sevgili hocam ayak şikayeti rahatsızlığımdan bahsetmiştim. Bugün ortopediye göründüm. Bana çok normal görünüyor dedi. Yapılan kan tahlilimde her şey normal ama şişkinliğim ve ağrılarım devam etmekte. Diz kapaklarım ve tüm bacakta aynı ağrıdan ve damarlarda belirginleşme görüyorum. Öncelikle hangi bölümlere görünmeliyim? Fizik Tedavi yeterli olmaz ise hangi bölümden faydalanmalıyım. Bilgileriniz için teşekkürler
Sayın Esra hanım; ayak tabanlarında ağrı, şişlik, bacaklarda uyuşukluktan bahsetmişsiniz. Muayene bulgularınızı bilmemekle beraber burada genel olarak yapılması gerekenleri söyleyecek olursak öncelikle kan tahlillerinin yapılması ve romatolojik hastalıklar yönünden bu tahlillerin değerlendirilmesi gerekir. Eğer kan değerlerinde bir patoloji saptanırsa buna yönelik daha işleri tetkikler istenebileceği gibi doğrudan tanı konularak tedaviye de geçilebilir. Eğer kan tetkiklerinde bir patoloji saptanmaz ise ayak bileği, ayaklar ve bacaklardaki şişliğe yönelik radyografiler çektirilmeli ve oradaki kemik yapı ortaya konulmalıdır. Yine aynı şekilde her iki alt ekstremite damarlarının görüntülenmesi için doppler ultrasonografi tetkiki yapılmalıdır. Bunun sonuçlarına göre hangi tedavi yönteminin seçileceğine karar verilebilir. Saygılarımla Sayın Esra hanım; Ortopedi bölümünde değerlendirildiğinizden ve muayene ve laboratuar tetkiklerinin normal olduğundan bahsetmişsiniz. O zaman bacakların damar yapılarının tetkik edilmesi için Damar Cerrahisi bölümünde muayene olmanız uygun olacaktır. Saygılarımla
Annem 2 senedir romatoit artrit hastası ilaçları plaqenil, prednol ve aravayı kullanıyor. Bunlarda göz kuruluğu yapmakta gözleri çok kötü oldu ilaçların dozunu azaltın dedim zaten düşük diyorlar ne yapmalıyız? Lütfen yardımcı olun teşekkürler.
Sayın Ezgi hanım; annenizin 2 yıldır Romatoid Artrit (RA) tanısıyla ilaç kullandığından bahsetmişsiniz. RA tedavisinde 2 basamak ilaç olarak kullanılan Plaquenil (Hidroksiklorakin) 400 mg/gün ve Arava (Leflunomide) ise 20 mg/gün dozda kullanılır. Prednol (steroid) ise hastalığın aktivitesi ve hastanın durumuna göre farklı dozlarda kullanılabilmektedir. Annenizde görülen göz kuruluğu (Keratokonjunktivitis Sicca) RA’in eklem dışı tutulumlarından birisidir ve tedavisinde hale kullandığı ilaçlara ilave olarak suni gözyaşı damlası kullanması gerekir. Çok farklı yapıda ve etki süreli suni göz yaşı damlaları piyasada bulunmaktadır. Eğer bu damlalar ile yeterli derecede rahatlama sağlanamaz ise yapılacak küçük bir cerrahi girişim konusunda göz hastalıkları uzmanları ile görüşmeniz uygun olacaktır. Tüm bu kullandığı tedaviler ile hastalık remisyona (uyku dönemine) girecek olur ise ilaç dozları tedricen azaltılmaya çalışılır. Bana yazmış olduğunuz bilgiler ile söyleyebileceklerim bundan ibarettir. Saygılarımla
Merhaba hocam, benim annemin bacakları ağrıyordu ve ameliyat yaptırdık yine bacakları ağrıyor 2 kez fizik tedaviye girdi ama bir fayda olamadı. Sıvı toplamış, doktora gittik ve yine ameliyat dedi. MR çekecez her gün ağrıyor ameliyat fayda etmedi.
Sayın Samed bey; annenizin bacak ağrısı ile ilgili olarak konulan tanı ve yapılan operasyonu bilmediğimden dolayı size yardımcı olamıyorum. Burada hasta ile ilgili olarak tanıyı, klinik bilgi ve laboratuar tetkiklerini bilmeden herhangi bir yorumda bulunmam sizi yanlış yönlendirme olur ve sürece zarar verir. Saygılarımla
Merhaba hocam annemin el bileği ve el kemiklerinde şekil bozuklukları var. Sabah uyandığında ellerinde güçsüzlük oluyor. Romatoloji polk. gitti kan sonuçları ve değerleri normal çıktı. Yani konserve kutusunu açarken bile zorlanıyor. Ellerinde ağrı oluyor sabah akşam antienflamatuar ilaçlar kullanıyor ağrı öyle geçiyor. Bir yol gösterirseniz çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler
Sayın G. Çöl; annenizin el bileği ve el parmaklarında şekil bozukluğu ile beraber güçsüzlük olduğundan ve yapılan laboratuar tetkiklerinin normal olduğundan bahsetmişsiniz. Dejeneratif Osteoartrit eklem kıkırdağının aşınması ile beraber seyreden ve bulunduğu ekleme göre semptom veren bir hastalık gurubudur. Primer Dejeneratif Osteoartrit’in özellikle 45 yaş üzerindeki kadınlarda görülen bir formunda el ve ayaklarda belirgin deformiteler meydana gelir. El başparmağında (Rhizartroz) ve diğer parmaklarda birinci boğumda (Bouchard nodülleri) ve ikinci boğumda (Heberden nodülleri) şişlikler ve deformiteler meydana gelir. Başlangıç dönemlerinde ağrılı olan bu nodüler ve deformiteler nedeniyle hastaların günlük yaşam aktivitelerinde kısıtlanmalar ortaya çıkar. Tedavi olarak ağrı kesiciler yanında el bileği ve el eklemlerine uygulanacak olan Fizik tedavi ve Rehabilitasyon programları ile semptomlarda rahatlama sağlanabilir. Ayrıca günlük yaşam aktiviteleri esnasında el eklemlerinde kaybedilen fonksiyonları yerine getirebilmek için bazı yardımcı gereçler kullanılabilir. Saygılarımla
Sabah kalktım bacağım ağırıyordu, yürüyemiyordum sonra serum takıldı ertesi gün ayağım ağrıyordu ve şimdide ağrıyor neden acaba?
Sayın Samed bey; çok çeşitli nedenlere bağlı olarak bacak ağrısı meydana gelebilir. Eğer kalçadan başlayarak bacağa ve ayak parmaklarına kadar yayılan bir bacak ağrısı var ise, bu lomber disk hernilerinin (bel fıtığı) bir bulgusu olabilir. Buna karşılık eğer diz veya ayak bileği şişliği ile beraber seyreden bir bacak ağrısı var ise o zaman romatolojik hastalıklara yönelik olarak incelemeler yapılması gereklidir. Eğer bacak ağrısı ile beraber yaygın bacak şişliği var ise burada damarsal kökenli bir patoloji düşünülmelidir. Özetleyecek olursak, tek başına bacak ağrısı şikayeti olan hastanın muayene edilmeden ve gerekli incelemeler yapılmadan tanısını koymak mümkün değildir. Saygılarımla
Hocam 12 nisanda sabah kalktığımda sağ dizimde ödem ve şiddetli ağrı vardı. Ortopediye gittim. Menisküs olduğunu söyleyerek istirahat verdi. İki ay dizimde hiçbir düzelme olmadığı gibi dayanılmaz ağrı, yangı ve seyirme oluştuğu gibi diğer dizim de ağrımaya başladı. 2 ay gecikmeli olarak romatolojiye yönlendirildim. 10 gündür salazopyrin 1x1 kullanıyorum. Hocam tedaviye geç başlandığı için sakat kalırmıyım? Dizimdeki ödem ve ağrı devam ediyor. Tam açıp kapatamıyorum. Ne tavsiye edersiniz?Tekirdağdayım. Merhaba hocam. Daha önce sorunumu özetlemeye çalıştığım için eksik bilgi verdiğimi farkettim. Özür dileyerek tekrar yazıyorum. Tetkiklerim: ASO 244, CRP 6,1 RF 9, SEDİMANTASYON 45, ANTİ CCP 7,00. ANA Negatif. Sağ diz MR: Femoral kondillerin ön bölümünde trochlear artiküler kartilajda ve lateral patellar fasette grade ııı-ıv fokal trochlear ve patellar kondromalazi ile uyumlu yer yer subkondral kemiğe dek ulaşan fokal artiküler kartilaj kayıpları izlenmektedir. Diz eklem mesafesinde effüzyon hafif artmıştır. Medial menisküs arka boynuzda grade 2 dejenerasyon, posterior interkondiler notch içinde yaklaşık 13x8 mm boyutlarında periartiküler ganglion kisti görülmektedir. Hocam 2 aydır dizimdeki artrit ve hareket kısıtlılığı devam ediyor. Kalıcı hasarmı oluştu. Çok endişeleniyorum. Önerileriniz benim için çok önemli. Yaşım 45.
Sayın T. Bilget; 2 ay önce sağ dizinizde şişlik olduğunu ve son 10 gündür Salazopyrin tab 1x1 (500 mg) kullandığınızı bildirmişsiniz. Eklemdeki inflamasyona “ARTRİT” denir ve bu inflamasyona ait ağrı, şişlik, kızarıklık, lokal ısı artışı ve hareket kısıtlılığı gibi bazı özellikler vardır. Yapılan fizik muayene ile eklemdeki inflamasyonun hangi özelliklerinin bulunduğuna bakılarak hastaya tanı koyulmaya çalışılır. Örneğin hastanın ekleminde ağrı, şişlik, hareket kısıtlılığı, ısı artışı ile beraber kızarıklık da var ise o zaman infeksiyona yönelik incelemeler de yapılır. Eğer sadece büyük eklemler veya küçük eklemleri tutan ağrı, şişlik, ısı artışı ve hareket kısıtlılığı var ise o zaman farklı romatolojik hastalıklara yönelik tetkikler yapılarak ayırıcı tanı yapılmaya çalışılır. Artrit çok farklı nedenlere bağlı olarak meydana gelebildiği gibi, hemen hemen tüm romatolojik hastalıklarda da farklı oranlarda artrit tablosu görülebilmektedir. Bu nedenle muayene bulgularını ve laboratuar sonuçlarını bilmeden bir yorumda bulunmam sizi yanlış yönlendirme olacaktır. Ancak şu kadarını söyleyebilirim, Salazopyrin’in romatolojik hastalıklarda kullanılan etkin dozu 2-3 gr/gün arasında değişmektedir. Saygılarımla. Sayın T. Bilget; verdiğiniz bilgilere göre hastalığınızın tanısı romatolojik olmaktan çok, diz ekleminin mekanik bozukluklarını düşündürmektedir. Sağ diz eklem kıkırdağında hasar meydana gelmiş, burada yapılması gereken diz eklemine uygulanacak FTR programı sonrasında diz çevresi kasları kuvvetlendirici egzersizlerdir. Daha sonraki dönemlerde ise diz ekleminin cerrahi yönden değerlendirilmesi uygun olacaktır.
Merhaba hocam RA hastasıyım methotrexate adlı ilacı bir yılı aşkın süredir kullandım ancak son kontrolümde doktor metoart 10 mg iğne kullanacağımı söyledi prospektüsünde dikkatli kullanınız kısmında folik asit yer alıyor . haftanın bir günü kullandığım folik asidi artık kullanmayacak mıyım ayrıca deltacortil ile mide için koruyucuyada devam mı edeceğim yoksa kullanmayı bırakacak mıyım şimdiden teşekkür ederim
Sayın Seden hanım; Methotrexate’ın enjeksiyon şeklinde kullanılan preparatı Metoart’dır ve Romatoid Artrit (RA) hastalarında tablet formlarını oral yoldan (ağız yoluyla) kullanamayan hastalarda veya daha yüksek dozda ilaç kullanılması gereken hastalarda kullanım kolaylığını arttırmak için tercih edilir. Yan etkileri benzerdir ve yine aynı şekilde ilacın kullanılmadığı gün veya günlerde folik asit kullanılması gerekir. Ayrıca Deltacortril kullanıyorsanız beraberinde mide koruyucu preparatları da kullanmanız uygun olacaktır. Saygılarımla
Merhaba hocam, ben 19 yaşındayım. Daha önce sol kolumda uyuşmalar oldu, romatizma denmişti. Fissur tedavisi için yapılan kan testinde kan değerlerinden ASO 687 CRP 36 çıktı doktorum kalp romatizmasına çevirebileceğini ve bunun benim için kötü olabileceğini söyledi size de danışmak istedim herhangi bir tehlike var mıdır? Teşekkürler.
Sayın G. Deveci; yapılan laboratuvar tetkiklerinde ASO: 687 ve CRP: 36 bulunmasının tek başına bir önemi yoktur. Halk arasında kalp romatizması olarak bilinen “Akut eklem romatizması (AER)” A gurubu Beta Hemolitik Streptokoklara bağlı olarak geçirilen bir üst solunum yolu enfeksiyonu sonrasında ortaya çıkan hastalığa denir. Akut eklem romatizmasında eklemlerin yanında bazı diğer organlarda da bulgular ortaya çıkabilmektedir (Örneğin cilt döküntüsü, romatizmal kalp kapak hastalığı, korea gibi). AER teşhisinin konulabilmesi için bazı “Tanı Kriterleri” öne sürülmüştür ve bu kriterleri gösteren hastalara AER tanısı konulmaktadır. Geçirilmiş bir “Streptokok” enfeksiyonunu gösteren ASO yüksekliği tek başına AER tanısı konulabilmesi için yeterli değildir. Benim size önerim boğaz kültürü yaptırmanız ve boğaz kültüründe eğer A gurubu Beta Hemolitik Streptokok üreyecek olur ise Prokain Penisilin 800 000 İU flakon şeklinde 10 gün süre ile antibiyotik tedavisi kullanmanızdır. Daha sonrasında ise eğer AER tanısı konulacak olursa sizi takip eden doktorunuzun önerilerine göre Benzathine Penisilin G ile uzun süreli korunma (proflaksi) tedavisine devam edebilirsiniz. Bu tedavi kış ayları boyunca 3 hafta, yaz aylarında da 4 hafta aralar ile uygulanır. Akut eklem romatizması tanısı alan hastalarda korunmanın ne kadar süreceğine dair tam bir fikir birliği bulunmamaktadır, bazı araştırmacılar erişkin döneme kadar geçecek 5 yıllık sürenin korunma tedavisi için yeterli olacağını öne sürmekle beraber bazıları ise bu proflaksinin hayat boyunca devam etmesinin hastayı akut eklem romatizmasının tekrarlamasına veya romatizmal kapak hastalığının gelişmesine karşı koruyacağını savunmaktadırlar. Saygılarımla
Hocam merhaba, ben romatoid artrit hastasıyım bir yıldır emthexate methotrexate adlı ilacı haftada bir gün sabah üç akşam üç şeklinde, ayrıca hergün deltacortrili, yine haftada bir gün folibol ve hergün mide koruyucu kullanıyorum ancak baş ağrılarımda olduğu için doktoruma danışmadan methotrexate kullanımını bir hafta akşam dozunda almadım daha sonraki haftada hiç kullanmadım ancak daha sonraki hafta kullandım çok şiddetli baş ağrım oldu epey kötüydüm sanırım yan etkisiydi ilacın. Sizce ilacın dozu azaltılmalı mı bir yıldır aynı dozda kullanmak doğru mu hocam inanın psikolojim bozuldu bu ilacı kullanacağım zaman aklıma hep kötü şeyler geliyor tam bilemiyorum ama panik atak mıdır lütfen yardımcı olun şimdiden teşekkürler
Sayın Ayşen hanım, Romatoid Artrit (RA) tedavisinde en yaygın olarak kullanılan 2. basamak ilaç Methotrexate’dır. Bu ilacın dozu hastalık semptomlarının şiddetine göre 10-30 mg/hafta arasında değişiklik gösterebilir ve bu doz hastalığı takip eden Romatoloji uzmanı tarafından ayarlanır. Sizin yazdığınıza göre 15 mg/hafta Methotrexate (MTX) kullanırken 1 hafta dozu 7.5 mg’a düşürmüşsünüz ve daha sonraki hafta ise hiç ilaç kullanmamışsınız. Eğer hastalığınız remisyon döneminde ise yani hastalık aktivitesi baskılanmış ise bu doz değişiklikleri yeniden bir alevlenmeye neden olabilir. RA hastalarında baş ağrısının pek çok nedeni olabilir bu nedenle baş ağrısı sebebi olarak kullanmış olduğunuz MTX ilacını sorumlu tutmadan önce sizi takip eden doktorunuz ile bu konuda görüşme yapsaydınız Daha iyi olurdu. Ancak bana göre şu anda yapmanız gereken yeniden kontrolden geçerek hem muayene hem de laboratuar tetkiklerinizin tekrarlanması ve hastalığınızın hangi aşamada olduğunun tespit edilmesi ve daha sonra o duruma uygun şekilde MTX ve Deltacortril dozunun ayarlanmasıdır. Yeniden hastalık seyrinde bir denge sağlanmasından sonra gerek MTX dozunda gerekse Deltacortril dozunda mümkün olan en düşük seviyeye inecek şekilde ayarlamalar zaman içerisinde yapılmalıdır. RA hastalığında esas amaç, hastalığın mümkün olan en düşük doz ile kontrol altında tutulmasıdır. Saygılarımla
Hocam ben Crohn hastasıyım, 1 senedir enteropatik artropati teşhisiyle tedavi görüyorum, günde 4 adet salazoprin ve 1 adet plaquenil alıyorum, ayrıca endol kullanıyorum, bu aralar ateşlenme ve halsizlik oluyor, ağrılar artıyor, bu hastalığıma bağlı mı yoksa farklı birşeymi. Bu durum yaklaşık 2-3 günde bir oluyor, hep yatmak istiyorum, hiç halim olmuyor ne yapmam gerekiyor. Teşekkürler
Sayın A. Aksu, Crohn hastalığı yönünden sizi takip eden gastroentoloji uzmanı tarafından hastalığınızın aktivasyon durumunun değerlendirilmesi uygun olacaktır. Saygılarımla
Selamun aleykum, hocam ben RA hastasıyım 10 yıldan fazladır tedavi görüyorum Arava 20mg kullanıyorum ve eşim hamile kaldı çocukta herhangi bir sorun olur mu? riskler nelerdir ?
Sayın İ. Kaya; 10 yıldır Romatoid Artrit (RA) hastası olarak 20 mg/gün ARAVA (Leflunomide) kullandığınızı bildirmişsiniz. ABD Sağlık Kurumu (FDA) onaylı bilgilere göre: “Available information does not suggest that ARAVA would be associated with an increased risk of male-mediated fetal toxicity. However, animal studies to evaluate this specific risk have not been conducted. To minimize any possible risk, men wishing to father a child should consider discontinuing use of ARAVA and taking cholestyramine 8 grams 3 times daily for 11 days = Arava kullanımının erkeklerden kaynaklanan bir fötüs sorununa neden olacağına dair yeterli kanıt bulunmamaktadır. Ancak bu konuda hayvanlar üzerinde yeterli çalışmalar yapılmamıştır. Bu nedenle muhtemel riskleri en düşük seviyeye indirmek için baba olmayı düşünen erkeklerde ARAVA tedavisi kesildikten sonra 11 gün süre ile günde 3 defa 8 gram cholestyramine (Kolestran) kullanması önerilmektedir”. Bu vermiş olduğum bilgiler eşliğinde eşinizi takip eden doktorunuz ile görüşerek ona göre bir karar vermeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
Hocam merhaba ben RA hastasıyım, bu ay metoart tedavi uygulandı iğneyi yaptırdıktan sonra kolumda aşırı derecede ağrı ve tutulum oldu bunlar iğnenin yan etkileri mi?
Sayın Duygu hanım; enjeksiyon formunda uygulanan tüm tedavilerde aşırı hassasiyet veya uygulamalardaki hatalara bağlı olarak lokal deri reaksiyonları meydana gelebilir. Eğer bir sonraki hafta yaptıracağınız enjeksiyondan sonra da benzer reaksiyonlar meydana gelecek olur ise doktorunuz ile konuşarak Methotrexate’ın oral (ağız yoluyla kullanılan) yoldan kullanılan tablet formuna geçmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
Merhaba ben askerim ve nöbet tuttuğum için ayak bileklerimde ağrılar oldu ve şişlik oldu doktora çıktığımda iltihablı romatizman var dedi ve sakroileit dedi salazopriyn yazdı ve rantudil yazdı ağrıları kesmek için 3-4 ay ilaç aldım sürekli kontrol altında sol ayak bileğimde ağrı vardı, ağrısı dindi şişlik geçti gibi ama sağ ayağıma geçti şimdi de aynı şikayet sağ ayak bileğimde var ve bir türlü geçmiyor rantudil ve etol fort kullanıyorum ağrıyı sıfıra indiriyor güzel geliyor ama endişeliyim belde de çatlak olduğunu söylediler MR sonucunda ama simdi iyiyim salazopyrin kullandıktan sonra tabi aylar sonra iyiye gidiyorum, bu tedavi yöntemini tavsiye edermisiniz artık bıktım bu hastalıktan?
Sayın F. Karakaya; ayak bileklerinde artrit (ağrı, şişlik, ısı artışı) ve sakroileitis (leğen kemiği eklemlerinin iltihabı) beraber olduğunda tanı olarak “Seronegatif Spondilartropatileri” düşündürmektedir. Bu gurup hastalıklar arasında başlıca 1) Ankilozan Spondilit 2) Reaktif Artrit 3) Psöriatik Artrit 4) Enteropatik Artropatiler (Ülseratif kolit ve Crohn hastalığına bağlı Artritler) 5) Undiferansiye Spondilartropatiler olmak üzere beş başlık altında incelenebilir. Bu hastalıkların tedavisine öncelikle nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar kullanılır. Bu ilaçların ağrı kesici özelliklerinin yanı sıra iltihabı (inflamasyonu) azaltıcı etkileri de vardır. Ancak bu gurup ilaçlar ile hastalık aktivitesini baskılayıcı sonuç elde edilemez ise ve eğer hastalarda esas olarak omurga dışı eklemlerde (omuz, dirsek, kalça, diz, ayak bileği gibi) bir tutulum varsa o zaman 2. basamak ilaçlardan Salazopyrin ile tedaviye geçilir. Salazopyrin tedavisinde ilaca 500 mg/gün dozda başlanarak her hafta doz artımına gidilir ve yaklaşık 4 hafta sonra 2 gr/gün doza çıkılır. Eğer 2 gr/gün doz ile etki elde edilemez ise bu ilacın dozu maksimum 3 gr/gün kadar çıkılabilir. Salazopyrin tedavisinde ilacın etkisi 6-8 hafta sonra görülmeye başlanır ve hastanın vereceği cevaba göre doz ayarlaması yapılır. Sizin durumunuzdan anlaşıldığına göre tedavinin etkisi ortaya çıkmaya başlamış. Benim önerim düzenli aralıklar ile kontrole giderek bu tedaviye devam etmenizdir. Saygılarımla
Merhaba, 2-3 senedir RA hastasıyım. 1 senedir hiç bir belirti yoktu ilaçta kullanmıyordum çok rahattım yaşım 21 şimdi tekrardan parmağımda iltihap oldu şişti. Sedimantasyon ve crp falan tahlilde normal çıktı. İlaç kullanmalı mıyım ne yapmalıyım?teşekkürler
Sayın Sinan Bey; 3 yıllık Romatoid Artrit (RA) hastası olduğunuzu ve son 1 yıldır remisyonda olduğunuzdan dolayı ilaç kullanmadığınızı belirtmişsiniz. RA klinik olarak çok faklı seyirler gösterebilir. Bunlar arasında en sık rastlananı remisyon ve alevlenmeler ile seyreden formudur. Sizin durumunuzda yapılacak en doğru davranış sedim ve CRP değerlerinizin tekrarlanması ve eğer yine bir yükseklik durumu tespit edilemez ise parmağınızdaki şişliğin “yumuşak doku zedelenmesine” bağlı olduğu düşünülerek nonsteroid antiinflamatuvar (NSAİD) ilaçlar gurubundan bir ilaç ile 7 günlük bir tedavinin başlanmasıdır. Eğer düzelme olur ise sorununuz çözülmüş olur ancak klinik semptomlarda herhangi bir değişiklik tespit edilmez ise l ay sonra laboratuar tetkikleri tekrarlanır ve çıkacak sonuca göre bir tedavi şeması planlanır. Saygılarımla
Merhaba hocam, bana 2 sene önce AS tanısı kondu, MR sonuçlarım tahlil sonuçlarım AS hastası olduğumu gösteriyormuş fakat bu ay kontrole gittigimde aktif bir RA hastası olduğumu ögrendim. Sizce iki hastalığı aynı anda mı taşıyorum? Teşekkür ederim.
Sayın A. Yılmaz; 2 yıl önce Ankilozan Spondilit (AS) tanısı aldıktan sonra 1 ay önceki kontrol muayenenizde aktif dönemde bir Romatoid Artrit (RA)hastası olduğunuzun bildirildiğini söylemişsiniz. Romatolojik hastalıkların teşhisinin konulması ve bu hastalıklar ile ilgili olarak yapılacak bilimsel araştırmalarda bir standardizasyon sağlayabilmek için bazı tanı kriterleri öne sürülmüştür. Her ne kadar sizin muayene bulgularınızı, yapılan laboratuar tetkik sonuçlarını ve radyografik inceleme sonuçlarını bilmiyorsam da bilimsel otoriteler tarafından kabul görmüş bu klasifikasyon kriterine göre AS tanısı koyduktan sonra aynı hastaya bir de RA tanısı koymak pek uygun görülmemektedir. Bana göre 2 yıl içerisinde hastalık tablosunda meydana gelen gelişmelere göre doktorlarınız hastalığınızın AS’den daha çok RA tablosuna uyduğuna karar vermiş olabilirler. Ancak tedaviniz konusunda endişelenmenize gerek yoktur çünkü her iki hastalıkta da benzer ilaçlar benzer derecelerde etkili olmaktadır. Saygılarımla
Merhaba hocam 2 yıldır RA hastasıyım. 1.5 yıl tedavime devam ettikten sonra, bundan yaklaşık iki ay önce doktorumu değiştirmek zorunda kaldım. Gerçi uzun zaman aynı ilaçları kullandırdı faydasını göremedim. Plaquenil 200 mg, metoart ilacını 15 mg ve enbrel 50 mg kullandırdı. Yeni doktorum enbreli bıraktırdı ve metoart 20 mg iğnesini verdi ama farklı gelmedi hatta dirseğimi açamıyorum. Sizce enbrel'e başlalamalımıyım tekrar?
Sayın Seda hanım, 2 yıldır Romatoid Artrit (RA) hastası olduğunuzu ve en son 2 ay önce yeni doktorunuzun önerisiyle biyolojik ajan (Enbrel) tedavisini bırakarak tekrar 2. basamak ilaç tedavisine döndüğünüzü bildirmişsiniz. Kısaca bahsedecek olursak, RA hastalığının tedavisinde farklı basamaklar vardır. Öncelikle tedaviye 2. basamak ilaçlar veya hastalık seyrini değiştiren ilaçlar gurubu olarak isimlendirilen tedavi seçenekleri ile başlanır. Bu guruba dahil olan ilaçlardan Methotrexate (30 mg/hafta), Hidroksiklorakin (400 mg/gün), Salazoprin (3 gr/gün) ve Leflunomide (20 mg/gün) dozlara kadar kullanılabilir. Maksimum dozlarda kullanılmasına rağmen yeterli etki elde edilemez ise hastalarda bu ilaçların 2 veya 3 tanesinin beraberce kullanılması denenebilir. Sizde de daha önceden anladığım kadarıyla maksimum doza çıkılmadan iki ilaç kombinasyonu (Methotrexate=Metoart ve Hidroksiklorakin=plaquenil) denenmiş. Yine bu kombinasyon tedavisi yeterli doz ve sürede kullanılmasına rağmen hastada başarılı sonuç alınamaması yani hastalığın remisyona sokulamaması durumunda biyolojik ajanlar ile tedaviye geçilir. Bugün için biyolojik ajan tedavisinde en sık olarak Remicade, Humira ve sizin de kullanmış olduğunuz Enbrel kullanılmaktadır. Hastalığınız ile ilgili olarak hangi dönemde hangi muayene ve laboratuar bulguları ile bu ilaç tedavilerine karar verildiğini bilmiyorum ancak bana göre yapılacak en doğru seçim, bir doktorda karar kılarak sadece onun kontrolu altında tedavinize devam etmek olacaktır. Saygılarımla
Hocam ben chron hastasıyım, midemde ise özafajit ve AÖS yetmezliği var, Haşimato tiroit, hipertansiyon, insülin direnci ve raynaud hastalığım var, 6 sene evvel el parmak boğumlarımda ve dizlerimde ağrılar vardı, ancak tiroite bağlı denilerek geçiştirildi, 1 senedir ağrılarım arttı, kalça, kol, ayak bileği gibi yerlerde de tutulumlar başladı, 1 senedir enteropatik artropati teşhisi kondu, şu anda günde 4 adet salazoprin ve 1 adet plaquenil kullanıyorum 4 aydan fazla kullanmama rağmen ağrılarım geçmedi, zaman zaman şişme ve ateş de oluyor, doktora tekrar gittiğimde emthexate 2,5 mg. haftada 1gün 4 adet ve folbiol haftada 1 gün 2 adet 1 ay süreyle verdi, emthexate eczanelerde yok, bu tedaviyi uygulamamı önerirmisiniz. Teşekkürler
Sayın A. Aksu; “Enteropatik Artropati” Ülseratif Kolit veya Crohn hastalığına bağlı olarak görülen romatolojik eklem hastalığı olarak tanımlanabilir. Bunun tedavisinde altta yatan primer hastalığın tedavisi yanında başlangıç olarak Salazopyrine kullanılmaktadır. Salazopyrine ile tedavi maksimum 3 gr/gün doza kadar yükseltilebilir ve etkisi ilacın başlanmasından sonra 6-8 hafta sonra ortaya çıkar. Eğer maksimum dozda 6 ay süre ile ilacı kullanılmasına rağmen hastalık semptomlarında ve laboratuar tetkik sonuçlarında bir düzelme görülmez ise ya tedaviye “Enteropatik Artropatiler”’e etkili bir başka ikinci basamak ilaç ilave edilir veya Salazopyrine tedavisi sonlandırılarak başka bir ikinci basamak ilaç ile tedaviye devam edilir. Plaquenil’in “Enteropatik Artropatiler” üzerinde kanıtlanmış bir etkinliği yoktur. Oral yoldan (ağız yoluyla) kullanılan Methotrexate piyasada bulamıyorsanız bu ilacın enjeksiyon ile kullanılan preparatları mevcuttur. Yine aynı şekilde aynı dozda ancak enjeksiyon şeklinde olan formlarını kullanabilirsiniz. Saygılarımla
Hocam 20 senedir tansiyon hastasıyım üç senedir zor ve hırıltılı nefes alma şikayetiyle doktora gittim kalbin büyümüş ve etrafı su toplamış dediler. 3 senedir hiçbir ilaç verilmedi. Rahatsızlığım artınca tekrar gittim. 3 senenin sonunda COLCHİCUM-DİSPERT DRAJE ve BRUFEN RETARD 800 mg isimli ilaçları verdiler. Hiçbir fayda görmedim. Gün geçtikçe nefes almam daha zorlaşıyor gibi, defalarca kalp sintigrafisi yapıldı, anjiyo oldum. Başka da bir tedavi uygulanmadı. Kalp doktoru göğüse, göğüs doktoru kalp doktoruna yolluyor. Ne yapmamı önerirsiniz?
Sayın D. Okur; Kalp büyümesi (Kardiyomegali) ve kalbin etrafını çevreleyen zar içerisinde su toplanması (Perikardit) çok farklı nedenlere bağlı olarak meydana gelebilir. Ancak burada 20 yıldır hipertansiyonu hastası olduğunuzu belirtmenizden hareket edersek muhtemelen sizde kalp yetmezliği mevcut. Bu nedenle Sağlık Bakanlığına bağlı “Eğitim Araştırma Hastaneleri” veya Üniversite Hastanelerinin “KARDİYOLOJİ” bölümlerine başvurmanız uygun olacaktır. Eğer burada yapılacak araştırmalar sonrasında perikardit nedeni konusunda şüpheler ortaya çıkacak olur ise o zamanda perikard içerisinde toplanan sıvıdan örnek alınması ve oradaki dokudan biyopsi alınarak incelenmesi teşhis konusundaki belirsizliği ortadan kaldırabilir. Saygılarımla
İltihaplı romatizma hastasıyım. 5 aydır salazoprin kullanıyorum sabah 2 akşam 2, gece tutulmalarım devam ediyordu, hapı kestim 15 gün oldu şimdi hem gece hem gündüz tutulması oluyor hapa tekrar başlıyacam sabah 2 akşam 2 devam edeyim mi yoksa günde 1 ilemi başlıyacam nasıl tekrar haplarımı yutayım salazoprinden başka hap var mı?
Sayın Bekir bey; halk arasında iltihaplı romatizma olarak isimlendirilen Romatoid Artrit (RA) hastalığının tedavisinde farklı basamaklar vardır. Öncelikle tedaviye 2. basamak ilaçlar veya hastalık seyrini değiştiren ilaçlar gurubu olarak isimlendirilen tedavi seçenekleri ile başlanır. Bu guruba dahil olan ilaçlardan Salazoprin (3 gr/gün), Methotrexate (30 mg/hafta), Hidroksiklorakin (400 mg/gün), ve Leflunomide (20 mg/gün) maksimum dozlarda kullanılmasına rağmen yeterli etki elde edilemez ise hastalarda bu ilaçların 2 veya 3 tanesinin beraberce kullanılması denenebilir. Yine bu kombinasyon tedavisi yeterli doz ve sürede kullanılmasına rağmen hastada başarılı sonuç alınamaması yani hastalığın remisyona sokulamaması durumunda biyolojik ajanlar ile tedaviye geçilir. Bugün için biyolojik ajan tedavisinde en sık olarak Remicade, Humira ve Enbrel kullanılmaktadır. Anlattığınız kadarıyla Salazopyrin 2 gr/gün dozda kullanırken, şikayetlerinizde yeterli düzelme olmadığı düşüncesiyle ilacınızı kesmişsiniz. Bu esnada yapılmış olan laboratuar tetkiklerinde de eğer bir düzelme görülmediyse seçilecek iki yol vardı, ya ilaç dozu maksimum seviye olan 3 gr/gün çıkılarak hastalık seyri izlenirdi veya ilacın etkisiz olduğu kabul edilerek diğer bir 2. basamak ilaç ile tedaviye geçilirdi. Ancak şu an sizin durumunuzda tekrar Salazopyrin ile tedaviye başlansa, ilaç etkisinin ortaya çıkması için 6-8 hafta arasında bir süre beklemek gerekecektir ve bu esnada da hastalık seyrine devam edecektir. Bu nedenle doktorunuza danışarak ilaç tedavinizi değiştirmeniz daha uygun bir seçenek olarak gözükmektedir. Saygılarımla
2012 nin nisan ayında yani 1 yıldan fazla süre önce çölde ATV ile yüksek hızda giderken düştüm. Sağ kalçamı çarptım. Hala sağ kalça kemiğimde ve bacak kemiğimde ağrı oluyor. Bazen ağrı belime de vuruyor. Belimde ağrı yoktu. Bu aralar zaman zaman belimde de ağrılar olmaya başladı. Belimde sinir sıkması benzeri ters hareket yapınca anlık olan ağrılar oluyor. Ağrım olduğu zaman tüm bacakta yorulmuş gibi bir ağrı oluyor ve sağ ayak tabanım da ağrıyor. Dinlenincede geçiyor. Sabah uyandığımda iyiyim fakat gün içinde ağrı tekrar başlıyor. Bu aralar diyet yapıyorum zayıflamak istediğim için günlük 1 saatlik orta tempolu yürüyüşler de yapıyorum. Acaba kilo verdiğim için kaslarım hareketlendiği için mi ağrılar yeniden nüksetti. 1 yıl geçmis olmasına rağmen ağrıların tekrarlıyor olması normal mi? Kazayı ilk geçirdiğimde doktora gittiğimde bilgisayarlı röntgen çekti ve hiç bir şeyim olmadığını kemikte herhangi birşey olmadığını söyledi fakat yumuşak doku üzerine çok fazla ilgileniyor gibi görünmedi. Yumuşak doku zedelenmesi olsaydı 1 yıl gibi bir sürede iyileşmesi gerekmezmiydi? tesekkur ederim. ne yapmamı onerirsiniz?
Sayın Selcen; şikayetleriniz lomber bölge (bel bölgesi) veya kalça ekleminden kaynaklanabilir ancak muayene etmeden sadece sizin anlattıklarınız ile bir tanı koymak mümkün değildir. Bu nedenle öncelikle yapılacak ayrıntılı bir fizik muayene ve nörolojik muayene ile lomber bölgeden başlayarak kalça ekleminin arkasından ve önünden geçerek bacağa ulaşan sinir kökleri ve bunların meydana getirdiği sinirlerin değerlendirilmesi, bu sinirler ile ilgili germe manevraları ayrıca kalça eklem hareketleri ve bunu zorlayıcı manevralar ile kalça eklem bölgesinin değerlendirilmesi gerekir. Buradan elde edilecek muayene sonuçlarına göre lomber bölge veya kalça eklem bölgesinin MRI incelemesi kesin tanı konulmasında yardımcı olacaktır. Tanı kesinleştikten sonra ise buna yönelik tedavi seçenekleri değerlendirilir. Saygılarımla
Sol sakroiliak eklem kaudal bölümde yaklaşık 1cm lik alanda fokal kontur düzensizlikleri özellikle iliak yüzde eşlik eden fokal dejeneratif yağlanma artışı mevcuttur. Bunun anlamı ne demektir bende AS mi var?
Sayın Emel hanım; MRI sonucunda sol sakroiliak eklem bölgesinde tespit edilen değişiklikler çok nonspesifik bulgular olup Ankilozan Spondilit hastalığını göstermez. Ankilozan Spondilit (AS) hastalığının tanısının konulabilmesi için tek taraflı ileri derecede (Grade 3-4) veya iki taraflı orta derece (Grade 2-4) sakroileitis bulguları yanı sıra omurga hareketlerinde de kısıtlılığın bulunması gereklidir. Tüm bu nedenlerden dolayı “BU AŞAMADA” sizde AS hastalığının bulunmadığına dair içiniz rahat edebilir. Saygılarımla
11 yıldır ülseratif kolit hastasıyım şimdi eklem romatizması çıktı 20 mg metoart kullandım beni çok hasta etti vücudumun dengesi tamamen bozuldu ne yapabilirim?
Sayın H. Beçene, Ülseratif Kolit ve Crohn hastalığı, Seronegatif Spondilartropatiler hastalık gurubunda Enteropatik Artropatiler altında incelenir. Bu hastalıklarda barsak semptomları dışında hastalarda omurga ve periferik eklemlerinde (diz, kalça, ayak bileği, omuz, dirsek gibi) tutuluma rastlanır. Özellikle periferik eklem tutulumu olan hastaların tedavisinde Salazopyrine EN tab 2-3 gr/gün dozlarda kullanılmakta ve başarılı sonuçlar alınmaktadır. Ancak bu tedavi başlandıktan 6-8 hafta sonra etkisi görülmektedir, bu nedenle arada geçen dönemde diğer antienflamatuvar ilaçlar ile şikayetlerinizin rahatlatılmaya çalışılması uygun olacaktır. Saygılarımla
Merhaba hocam, ben 1 yildır RA hastasıyım ve kullanılması gereken bütün ana ilaçları kullandım fakat sonuç değişmedi, el bileklerimde ve ayaklarımda müthiş bir şekil bozukluğu oldu, ufacık bir kızım var 3 yıllık evliyim doktor bana Enbrel iğne yazdı yarın için hemşireyle anlaştık vurulcam fakat yan etkilerinden çok korkuyorum, beni biraz bilgilendirebilirmisiniz?
Sayın Özlem hanım; 1 yıldır Romatoid Artrit (RA) hastası olduğunuzu ve kullandığınız tedavilere rağmen hastalığın kontrol altına alınamamasına bağlı olarak el ve ayaklarınızda deformiteler geliştiğini bildirmişsiniz. Genel bilgi olarak bahsedecek olursak RA’de en sık olarak el, el bileği eklemleri, ayak bilekleri, diz ve dirsek eklemlerinde şişlik, ısı artışı, hareket tutukluğu ve ağrı olur. Eğer yeterli derecede tedavi edilmez ise eklemlerde kalıcı hasar meydana gelerek eklemde şekil bozukluğu (deformiteler) gelişir. Romatoid Artrit hastalığının tedavisinde 2. basamak ilaçlar veya hastalık seyrini değiştiren ilaçlar gurubu olarak isimlendirilen tedavi seçeneklerine dahil olan ilaçlardan Methotrexate (30 mg/hafta), Hidroksiklorakin (400 mg/gün), Salazoprin (3 gr/gün) ve Leflunomide (20 mg/gün) maksimum dozlarda kullanılır. Eğer bu ilaçların yeterli doz ve sürede kullanılmasına rağmen yeterli etki elde edilemez ise o zaman hastalarda bu ilaçların 2 veya 3 tanesinin beraberce kullanılması denenebilir. Sizde bu aşamaların takip edilip edilmediğini bilmiyorum. Ancak bu yol takip edilmesine ve kombinasyon tedavisinin yeterli doz ve sürede kullanılmasına rağmen başarılı sonuç alınamaması yani hastalığınızın remisyona sokulamaması durumunda ise biyolojik ajanlar ile tedaviye geçilmesi gerekir. Bugün için biyolojik ajan tedavisinde en sık olarak Remicade, Humira ve Enbrel kullanılmaktadır. Tüm diğer branşlarda olduğu gibi Romatolojik hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların da pek çok yan etkileri bulunmaktadır ve bu ilaç gurupları ne kadar spesifik hale gelirse yan etkileri de o derecede ağırlaşmaktadır. Bu ilaçlarda yakın takip gerektiren yan etki hastaların spesifik enfeksiyonlara karşı olan dirençlerini düşürmeleridir. Bu nedenle tedavi başlamadan önce doktorunuz tarafından önerilen tetkiklerin ve gerekirse koruyucu antibiyotik tedavisinin kullanılması ve yine doktorunuz tarafından önerilen aralar ile kontrole gitmeniz çok önemlidir. Saygılarımla
Hocam, Romatoid Artrit hastasıyım, şu an hastalığım ateşli döneminde. En çok dizlerim tutulmuş durumda. Methotrexate haftalık olarak hap şeklinde doktor kontrolünde kullanmaya başladım. Tedaviye yardımcı olarak neler yapabilirim, nelere dikkat etmeliyim?
Sayın A. Sözer; Romatoid Artrit (RA) tanısı ile haftalık oral yoldan Methotrexate (MTX) kullandığınızı belirtmişsiniz. RA hastalarının akut alevlenme durumunda en kısa zamanda bu aktivitenin ortadan kaldırılması, kalıcı eklem hasarının gelişmesinin önüne geçilmesi bakımından önemlidir. Bu nedenle kullandığınız ilacın dozunu bilmemekle beraber ben olsam tedavize 15-20 mg/hafta MTX enjeksiyonları ile başlardım. Yine beraberinde MTX etkisi ortaya çıkana kadar düşük doz steroid tedavisi semptomların daha kısa sürede ortadan kaldırılmasına yardımcı olabilir. Saygılarımla
Merhaba hocam, 25 yaşındayım bir kaç aydır alerji tedavisi görüyorum.. Romatizmal bir sorunum var mı diye merak ederek doktora gittim. Çünkü annemde yıllarca kaşıntı vardı ve sonucunda ürtiker vaskuliti tanısı kondu. Kanda Ig g antikoruna baktırdım onun dışında crp sedimantasyon rf gibi romatizmal değerlere baktırdım. Sonuç normal bir şey yok bu aralar bacak ve sırt ağrılarım var. Ama dayanılmaz değil ergenlikteki ağrılar gibi.. Fizik doktoru bel röntgeni istedi. Sonucunda ağır bir romatizmal sorunun olabilir ilaçlı MR çekineceksin tam teşhisi öyle koyabiliriz ama bir şey var gibi dedi hatta gösterdi belin iki tarafında beyaz yuvarlakımsı şeylerdi ama ben anlamadım tabi sonucumun çıkmasına daha var ve panik içerisindeyim. Ne olabilir ki. Teşekkürler.
Sayın Başak hanım; sırt ağrısı nedeniyle gittiğiniz doktor tarafından önce direkt grafi çekildiğinizden ve daha sonra da ilaçlı (kontrast madde ile) MRI çektirdiğinizden bahsetmişsiniz. Muhtemelen şikayetlerinizi anlattığınız doktor sizde “Seronegatif Spondilartropatiler” gurubu hastalıklardan “Ankilozan Spondilit”den şüphelenerek kontrast madde ile Sakroiliak eklem incelemesi istemiştir. Bayan olmanız, laboratuar tetkiklerinizin normal sınırlar içerisinde olması ve ağrılarınızın çok şiddetli olmamasından yola çıkacak olursak bu MRI tetkikinin sonucunun normal sınırlar içerisinde geleceğini tahmin edebilirim. Ancak sonuç ne olursa olsun, sırt ağrılarınıza yönelik olarak yapacağınız “postür egzersizleri” şikayetlerinizi rahatlatacaktır. Saygılarımla
Hocam, ben 2 ay önce bir iğne vuruldum ama iğnenin adını hatırlamıyorum. Çok ağrım vardı, intihaplı romatizmam olduğu söylendi, sonradan öğrendim, intihaplı romatizmanın iğne tedavisi son uygulanacak bir tedaviymiş. Akciğer kanserine yol açıyor dedi doktorlar. Çok tedirginim, bana bir açıklamada bulunabilir misiniz?
Sayın Seyfullah bey; iltihaplı romatizma veya Romatoid Artrit (RA) tedavisinde öncelikle 2. basamak ilaçlar veya hastalık seyrini değiştiren ilaçlar gurubu olarak isimlendirilen ilaçlar ile tedaviye başlanır. tedavi seçenekleri ile başlanır. Bu guruba dahil olan ilaçlardan Methotrexate haftalık olarak hap şeklinde ağızdan kullanılabileceği gibi bazı hastalarda enjeksiyonlar şeklinde kullanılan preparatları tercih edilir. 2. basamak tedavi olarak isimlendirilen bu ilaçlar ile başarı elde edilemez ise biyolojik ajanlar ile tedaviye geçilir. Bugün için biyolojik ajan tedavisinde en sık olarak Remicade, Humira ve Enbrel kullanılmaktadır ve hepsi de enjeksiyon ile uygulanmaktadır. Ancak yukarıda bahsettiğim her iki farklı gurup ilaçta da tedavinin düzenli olarak uygulanması önemlidir. Sizde bu şekilde bir uygulama yapılmadığı için muhtemelen size yapılan iğne basit ağrı kesici enjeksiyonlardan birisidir ve yan etkileri konusunda kaygılanmanıza gerek yoktur. Saygılarımla
Babamın tüm yapılan tahlillerde romatizması çıkmıyor fakat bütün ağrı belirtileri romatoit atriti gösteriyor ne yapmalıyız? 4-5 senedir yapılan ilaç tedavilerinden hiç bir sonuç alamadık. Ne yapmamamız gerekiyor?
Sayın S. Kaptan; halk arasında kireçlenme diye bilinen Dejeneratif Osteoartrit değişik klinik şekillerde seyredebilir. Özellikle 55-60 yaş üzerindeki bazı hastalarda ellerde ağrı, şişlik, hareket kısıtlılığı ve Romatoid Artrite benzer şekilde deformiteler meydana gelebilir. Yine bu hastalarda çekilen radyografilerde el eklemlerinde erozyon denilen kemik lezyonları da izlenebilir. Yapılan laboratuvar incelemeleri bu hastalarda normal sınırlar içerisinde bulunabilir. Erosiv Dejeneratif Osteoartrit olarak isimlendirilen bu tabloyu gösteren hastalarda ileriki dönemlerde Romatoid Artrit gelişme riski vardır. Babanızı görmediğimden dolayı çok kesin olmamakla beraber böyle bir durumun söz konusu olabileceğini düşünüyorum. Bu tip hastalarda yakın takip bir tedavi seçeneği olabileceği gibi 2. basamak ilaçlardan birisi de başlanabilir. Burada tedaviyi belirleyecek olan fayda-zarar arasındaki dengenin gözetilmesidir. Saygılarımla.
Ig G değerlerim yüksek bel fıtığım var fizik tedavi bu durumda önerilebilirmi?
Sayın G. Çiftçi; vücudun bağışıklık sisteminin uyarılmasıyla antikor yapan hücreler tarafından öncelikle Ig M yapımı arttırılarak savunma sistemi devreye girer. Sonraki dönemlerde ise daha spesifik olan Ig G yapımı başlar. Kabaca basit mekanizmasını anlatmaya çalıştığım bu sistem pek çok hastalık gurubunda Ig G’nin kan düzeylerinde yükselmelere neden olabilir. Olaya bir de tersinden bakacak olursak, Lomber Disk Hernisi (Bel Fıtığı) nedeniyle sizin tedavinizde kullanılacak Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon ajanlarının her birisi için kontrendikasyon yani aletin kullanılmasının sakıncalı olduğu hastalık durumları belirlenmiştir. Eğer sizde teşhisi konulmuş böyle bir hastalık durumu söz konusu değil ise, yalnız başına Ig G yüksekliğinin Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon programı almanıza engel teşkil etmeyeceği kanısındayım. Saygılarımla
Ayaklarımın altı ağrıyordu, üzerine basamaz olmuştum. Doktor voltaren iğne yazdı 6 tane vuruldum ayaklarım ve ellerim uyuştu bir hafta oldu geçmedi çok endişeleniyorum.
Sayın Huriye hanım; ayak tabanlarında ağrı nedeniyle doktorunuz tarafından verilen nonsteroid antiinflamatuvar ilaç (Voltaren amp) enjeksiyonları sonrasında el ve ayaklarınızda uyuşukluk meydana geldiğini belirtmişsiniz. Hastalıkların tedavisi esnasında kullanılan ilaçların bazı yan etkileri vardır ve bu yan etkiler kişilere göre farklılıklar gösterebilir. Size önerim eğer 2 hafta içerisinde şikayetlerinizde bir gerileme olmaz ise (yani şikayetlerinizin başlangıcından itibaren 21 gün sonra) ENMG denilen testi yaptırarak bu uyuşukluğun nedenine yönelik incelemeleri yaptırmanız olacaktır. Saygılarımla
Merhabalar, benim kalçalarımda ayak tabanlarımda el bileklerimde kollarımda ağrılar vardı. Gittiğim Romatolog kan testleri ve MR sonucunda kalçayla bel arasında bir bölgede iltihap oluştuğunu söyledi. Bana salazopirin ve deltacortil isimli ilaçları kullanmamı söyledi. 1 ay kullandım kontrolde yaptırdığım kan ve idrar tahlilleriyle gittim. Kandaki iltihap oranı biraz düşmüş ve 3 ay daha kullanmamı söyledi. Siz ne düşünüyorsunuz bu konuda?
Sayın Yasin bey; anlattığınıza göre kalça ve bel arasındaki bölge “Sakroiliak eklem” bölgesine uymakta ve burada oluşan iltihap veya inflamasyona da “Sakroileitis” denir. Sakroileitis pek çok farklı hastalık gurubunda görülebilmekle beraber en sık olarak “SERONEGATİF SPONDİLARTROPATİLER”de görülmektedir. Bu başlık altında incelenen hastalıkların tedavisinde “Salazopyrine” tablet 2-3 gr/gün dozlara kadar kullanılabilmektedir. Ancak Salazopyrine tedavisine başlandığında ilacın etkisinin ortaya çıkabilmesi içi geçmesi gereken en kısa süre 6-8 hafta olarak bildirilmiştir. Dolayısıyla 1 aylık tedavi sonrasında sadece ilacın meydana getirebileceği yan etkilere yönelik bir inceleme yapılabilir. Eğer daha sonra 6. aya kadar yapılan kontrollerde hastalığınızda herhangi bir düzelme meydana gelmez ise tedavinin kesilerek başka bir ilaç ile tedaviye başlanması gerekebilir. Ancak bu konudaki karar, size bu tedaviyi uygun gören doktorun olacaktır. Saygılarımla
Merhaba bana 4 ay önce gut teşhisi konuldu. Kolşisin ve Ürikoliz kullanıyorum. Gut atağı başlarsa bu ilaçların yanısıra Naprosyn vs. ilaçları kullanabilirmiyim?
Sayın S. Tuncer; kandaki ürik asit seviyesinin yükselmesine bağlı olarak eklem ve dokularda ürik asit kristallerinin çökelmesi ve bunun sonrasında vücutta ürik asit kristallerine yönelik bir inflamatuvar cevabın başlamasıyla ortaya çıkan tabloya Gut hastalığı denilmektedir. Gut hastalığının tedavisi iki ana bölümde incelenebilir: 1) Akut atağın ortadan kaldırılması, 2) Bundan sonra yeniden ortaya çıkabilecek atakların engellenmesi, Eklemde şişlik, kızarıklık ve şiddetli ağrı ile karakterize akut atakların tedavisinde Kolşisin veya Naprosyn gibi nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar kullanılabilir. Burada önemli olan nokta hangi ilacın daha etkili olacağı değil, ilacın atak başladığında mümkün ola en kısa sürede başlanmasıdır. Akut atak ortadan kaldırıldıktan sonra bunu takip edebilecek atakların engellenmesi için kan ürik asit seviyesini düşüren ilaçlar ile tedaviye başlanmalıdır. Allopürinol (Ürikoliz 300 mg tab) bu preparatlardan birisidir. Ayrıca ürik asit seviyesini düşüren ilaçlar yanı sıra düşük doz Kolşisin ile de tedaviye devam edilmesi (Colchicum Dispert 0.5 mg 1x1/gün) uygun olacaktır. Saygılarımla
Merhaba, bana 2012 Kasım ayında Sistemik Sklerozis tanısı konuldu. Benim de şikayetim aynı mide bulantısı ve kusma nedeni ile ilaçlarımı 3 aydır atamıyorum. Doktoruma bu durumu izah ettim mide koruyucusu ilacımı değiştirdi ancak bir işe yaramadı, attığım anda geri çıkartıyorum. Ağrılarım dayanılmaz boyuta ulaştı. Bulunduğum ilde Romatoloji yok, Denizliye gidip geliyorum o yüzden doktorumla sürekli irtibat halinde değilim. Parmak uçlarımda yaralar çıkmaya, vücudumda renk değişikliği, iştahsızlıkla birlikte 15 kilo vermeye başladım. Sabah yataktan kalkamıyorum. Eklemlerim kazık gibi. Serum verdi doktorum ayda bir vurulacak damardan şimdilik bir değişiklik olmadı. Yanında da ilaçları alacaksın dedi. Ama ilaçları yine atamadığımdan etkisi de olmuyor. Mide doktoruna çıktım. O da gastrit dedi. Midemde yaralar oluşmuş kullandığım ilaçların hasarı nedeni ile. Bitkisel olarak sarı kantoron ve kudret narını denedım biraz iyi geldi ancak kesin bir çözüm olmadı. Ayrıca boğazımda şişlik var inmiyor. Nefes almakta zorlanıyorum doktorum Akciğerleri etkilediğini söylemişti. Dizlerim bükülmüyor. Bana ne yapmamı önerirsiniz ?
Sayın A. Özkan; Progressif Sistemik Sklerozis (PSS); birden fazla organ sistemini tutan ve nedeni bilinmeyen bağ dokusu hastalıkların birisidir. Bu kronik seyirli hastalık daha çok kadınlarda görülür. PSS’da deri ve iç organların küçük damarlarının damar yatağında yapısal anomaliler ve fibrozis meydana gelir. PSS’un en önemli özelliği deride sertleşme ve kalınlaşma bulunmasıdır. Ayrıca hastalığa katılan diğer organ sistemlerine göre de semptomlar farklılıklar gösterebilir. PSS tedavisinde hastalığa katılan organ sistemine göre farklı ilaç tedavileri uygulanmaktadır. Size verilen ilaç tedavisini bilmediğimden dolayı şikayetlerinizin kullanılan ilacın yan etkisine mi bağlı olduğu yoksa yetersiz dozda ilaç kullanmanıza mı bağlı olduğu konusunda bir yorumda bulunmam mümkün değil ancak size önerim kontrollerinize daha sık olarak gitmeniz ve şikayetlerinizi kayıt ederek doktorunuza unutmadan tam olarak anlatmanızdır. Parmak uçlarınızdaki yaralar ve Akciğer tutulumu yönünden spesifik tedaviler almanız gerekebilir. Saygılarımla
ROMATOLOJİ DOKTORUM ROMATOİD ARTRİT OLMADIĞIMI SÖYLÜYOR KANDAKİ RA FAKTÖRÜM 70 NEDEN YÜKSEK OLABİLİR
Sayın G. Tığlı; Romatoid Artrit (RA) halk arasında iltahaplı romatizma olarak tanımlanan bir hastalıktır. Bu hastalıkta en sık olarak el, el bileği eklemleri, ayak bilekleri, diz ve dirsek eklemlerinde şişlik, ısı artışı, hareket tutukluğu ve ağrı olur. Eğer yeterli derecede tedavi edilmez ise eklemlerde kalıcı hasar meydana gelerek eklemde şekil bozukluğu (deformiteler) gelişir. RA’li hastaların kanlarında özellikle aktif dönemlerde daha yüksek seviyelerde olmak üzere Romatoid Faktör (+) olarak bulunur ancak bir kişide bu testin (+) olarak bulunması mutlaka bu insanın RA olduğunu göstermez. Yapılan çalışmalarda sağlıklı bireylerde de % 5 oranına kadar Romatoid Faktör (+) bulunabilmektedir (65 yaş üzerindeki sağlıklı bireylerde bu oran % 10 kadar yükselebilmektedir). Dolayısıyla sizde RA teşhisini koyabilmek için kan testlerinden önce size yapılan muayenenin de RA hastalığını desteklemesi gerekmektedir. Saygılarımla
Merhaba; benim sol kalçamda çok ağrım oluyor, bacağım uyuşuyor ayağımı biraz sallayınca uyuşması azalıyor ayak parmaklarımı sıkarak yürüyorum yoksa yürüyemiyorum diz kapağımda da çok ağrı var kalçam ağrıyınca dizim ağrımıyor sizce ne yapmalıyım?
Sayın Fadime hanım; sol kalça, diz ve ayağınıza yayılan ağrı ve uyuşukluk şikayetlerinizden bahsetmişsiniz. Bel (Lomber) bölgesi ve kalça eklemindeki patolojilerde belden başlayarak kalçadan dize ve ayağa kadar yayılan ağrıları olabilir. Bu nedenle ağrıların hangi bölgeden kaynaklandığını tespit edebilmek için bu bölgelere yönelik olarak yapılacak ayrıntılı muayene ve sonrasında bel ve kalça bölgelerinin MRI incelemesi hastalığınızın teşhisine yönelik yardımcı olacaktır. Daha sonraki aşamada ise tedavi seçeneklerinin gözden geçirmesi uygundur. Saygılarımla
Merhaba hocam; ben 26 yaşındayım, iltihaplı eklem romatizması hastasıyım ve ailemde de var, bu hastalık onların el ve eklem yerlerinde şekil bozukluğu var, ben haftalık 1 tane Metoart 10mg vurunuyorum ama bende kedi mikrobu var ben bunu doktoruma söylemedim kullandığım iğnenin bir zararı olur mu herhangi bir çarpma vurma ve yaralanmada vücudumda deri altında ödem oluşuyor ve çok ağrım oluyor sizce ne yapmalıyım, teşekkürler
Sayın Medine hanım; halk arasında iltihaplı eklem romatizması olarak bilinen Romatoid Artrit hastalığında, hastalık seyrini değiştirici ilaçlar yeterli doz ve sürede kullanılmayacak olur ise eklemde şekil bozuklukları (deformiteler) gelişebilir. Sizin kullandığınız Methotrexate (Metoart) bu deformitelerin oluşmasını engelleyen en etkili tedavilerden birisidir. Bu arada “kedi mikrobu” olarak nitelendirdiğiniz enfeksiyonun ne olduğunu anlayamadığımdan dolayı bu konuda bir yorumda bulunamayacağım. Ancak Methotrexate’ın yan etkilerine yönelik olarak periyodik kontrollerinize devam ediyorsanız herhangi bir travma sonrasında ortaya çıkacak ödem diye nitelendirdiğiniz şişlikten çekinmenize gerek yoktur. Ancak eğer herhangi bir vurma/çarpma olmaksızın cildinizde bir morarma oluyor ise o zaman en kısa sürede sizi takip eden doktora başvurmanız uygun olacaktır. Saygılarımla
Merhaba ben 25 yaşındayım, 6 ay önce bacağım ağrıdı yürüyemedim, doktora gittim iltihaplı eklem romatizması dedi haftada 1 kere metoart 10 mg vurunuyorum, ağrılarım azaldı ama yere oturunca kalkamıyorum sizce ne yapmalıyım ?
Sayın Emine hanım; 6 ay önce iltihaplı romatizmaya (Romatoid Artrit: RA) bağlı olarak diz eklem şişliği geçirdiğiniz ve metoart 10 mg enjeksiyonu (Methotrexate) kullandığınızı bildirmişsiniz. 6 ay içerisinde ağrılarınızın azalması ve eklem şişliğinin (Artrit) ortadan kalkması hastalığınızın remisyon dönemine girdiğini göstermektedir. Ancak hastalığın aktif döneminde muhtemelen alt ekstremitede diz eklem çevresindeki kaslarda kullanmamaya bağlı olarak zayıflama (atrofi) meydana gelmiştir ve oturduğunuz yerden kalkamama şikayetiniz muhtemelen buna bağlıdır. Eğer bir Fizik tedavi ve Rehabilitasyon uzmanına başvurursanız size her iki alt ekstremitenizi kuvvetlendirmeye yönelik olarak bir egzersiz programı düzenler ve bu şekilde şikayetleriniz ortadan kaldırılabilir. Saygılarımla
Merhaba, ben 28 yaşındayım. Ankilozon Spondilit hastasıyım ve FMF'te var. 10 yıl önce AS teşhisi kondu, 6 yıldır da FMF teşhisi kondu. AS hastalığım için Humira kullanıyorum 2 haftada bir. Embrel, Remicade bunları da kullandım ama hiç faydası yok, ağrılarım dinmiyor. İki kalçamda da tutulma var sağ kalçamda biraz daha çok tutulma en son çekilen MR'da yazanları paylaşayım. SOL KALÇA EKLEMİ: Sol femur başı orta bölüm anteriorda 1x1,5 cm boyutlarında ödem ile uyumlu sinyal değişikliyi görülmektedir. Ayrıca solda asetabulum çevresi, iliak kemik ödemli izlenmektedir. MR bulguları aseptik nekroz ile uyumludur. SAĞ KALÇA MR: Sağ femur başında yaygın ödem ile uyumlu sinyal değişikliyi görülmektedir. MR bulguları aseptik nekroz ile uyumludur. MR sonucum böyle ameliyat olman gerek dediler bana ama yaşın genç ilerde bir daha olman gerek sıkıntı olur dediler ama bende olmak istemiyorum bir çözümü varsa hocam yardımcı olabilirmisiniz herhangi tedaviyle sonuç alabileceğim biraz olsun ağrılarımı dindire bileceğim şimdiden tşk ederim Saygılarımla.
Sayın İbrahim bey; Ankilozan Spondilit (AS) ve FMF (Ailevi Akdeniz Ateşi) hastası olduğunuzdan ve Humira (Anti-TNF) tedavisi almanıza rağmen şikayetlerinizin devam ettiğinden bahsetmişsiniz. Burada önemli olan nokta bu ağrıların halen aktif olan hastalığa mı bağlı olduğu yoksa kalça eklemindeki “aseptik nekroz’a” mı bağlı olduğunun ortaya konulmasıdır. Bunun için yapılması gereken ayrıntılı muayene sonrasında yapılacak kan tetkikleri ile beraber AS hastalık aktivitesini gösteren “BASDAI”’nin hesaplanmasıdır. Eğer hastalığınız halen aktif dönemde değil ise, o zaman kalça bölgesine uygulanacak Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon programı ve sonrasında verilecek kalça çevresi kasları kuvvetlendirici egzersizler ile şikayetlerinizde bir miktar rahatlama sağlanabileceğini düşünüyorum. Ayrıca yine kalça eklemine binen yükü azaltmak için baston kullanmanız da semptomların azalmasında yardımcı olabilir. Bu arada mevcut tedavinize ilave olarak basit ağrı kesicilerden paracetamol gurubu ilaçlardan (Vermidon) veya nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar gurubu ilaçlardan (Voltaren, Endol, Naprosyn vb) faydalanabilirsiniz. Ancak MRI sonuçlarına bakıldığında en sonunda kalça protezi operasyonu gerekeceğini düşünüyorum. Saygılarımla
Merhabalar, 23 yaşındayım ergenliğimden bu yana sırt, bel ve bacak ağrılarım çok oluyor. Ailem zayıfsın boyun uzuyor gibi şeyler söylediği için hiç doktora gitmedim. Bu yıllarda bir kaç kez fizik tedavi ve ortopediye sırtımda duruş bozukluğu var diye gittim, röntgende omurgamda bir sıkıntı görülmedi, kaslarım biraz zayıf olduğu için öyle duruyomuşum, egzersiz tavsiye ettiler. Ama benim ağrılarım dinmek bilmedi, yakın zamanda emar çekindim, sakroileit görüldü ama benim tek kalçamda değil bel sırt ve bacaklarımda da çok ağrı oluyor. Doktora gidince ağrımı tam tarif edemiyorum spesifik sorular soruyorlar işte sabah tutukluğu falan gibi. Bende aşırı tutukluk, hareketime engel olacak ağrı olmuyor. Şiddeti ve zamanı değişen sızlama şeklinde uzun süreli ağrılarım oluyor. Birde raynaud hastasıyım. Endişelerim artmaya başladı, ne yapacağımı bilmiyorum. Yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkürler
Sayın Sümeyra hanım, 23 yaşında sırt, bel, kol ve bacak ağrılarınızın olduğunda ve MR’da “Sakroileitis” bulunduğundan bahsetmişsiniz. Özellikle genç yaşlarda duruş bozukluğu da denilen “Postür bozukluğu”na bağlı olarak bu şekilde yaygın bel-sırt ağrıları olabilir Ancak bu tanı konulmadan önce yapılan tüm laboratuvar tetkikleri ve görüntüleme tetkik sonuçlarının normal sınırlar içerisinde olması gereklidir. Sizin durumunuzda yapılması gereken, ayrıntılı bir fizik muayene sonrasında omurga hareket açıklıklarının ölçülmesi ve burada herhangi bir kısıtlılık varsa bunun kayıt edilmesi gereklidir. Ayrıca bir postür analizi yapılarak, eğer bir bozukluk varsa buna yönelik önlemler alınmalıdır. Tüm buraya kadar yapılan incelemeler sonrasında herhangi bir patoloji saptanmaz ise ayrıntılı laboratuar incelemesine (Tam kan, rutin biyokimya, ASO, CRP, RF, sedimentasyon hızı, tiroid fonksiyon testleri) geçilmelidir. Eğer bu sonuçlar ile yine tanı konulmasında sıkıntılar yaşanacak olur ise bazı doku gurubu tayinine ait spesifik testler (HLA-B27) istenebilir. Bu aşamadan sonra konulan tanıya yönelik olarak tedavinize geçilir. Raynaud hastalığında altta yatan başka bir neden yoksa genellikle sırt ağrısı olmaz. Saygılarımla
7 yıldır romatoid artrit m06.99 ım topuklarımda ve ayağımın altında çok büyük ağrılar olmakta, ayağımın üzerine basamıyorum. Dizlerimde çok büyük ağrılar oluyor. Metoart adında bir iğneyi haftada bir kez vurduruyorum folbiol kullanıyorum ve plaquenil adında bir hap daha, bazen ağrılarım duruyor ama bu kalıcı bir duruş değil sonra elbet bir zaman sonra tekrar ağrı oluyor ve oldukça şiddetli geceleri uyuyamıyorum bu hastalığım hiç geçmeyecekmi ? Ömrüm boyunca böylemi kalıcam ?
Sayın H. Türksever; 7 yıldır Romatoid Artrit (RA) hastası olduğunuzu ve halen ilaç tedavisi olarak Metoart (Methotrexate’ın enjeksiyon preparatı), plaquenil (Hidroksiklorakin) ve Folbiol (Folik asit) kullandığınızı belirtmişsiniz. RA halk arasında iltahaplı romatizma olarak tanımlanan bir hastalıktır. Bu hastalıkta en sık olarak el, el bileği eklemleri, ayak bilekleri, diz ve dirsek eklemlerinde şişlik, ısı artışı, hareket tutukluğu ve ağrı olur. Eğer yeterli derecede tedavi edilmez ise eklemlerde kalıcı hasar meydana gelerek eklemde şekil bozukluğu (deformiteler) gelişir. Sizin durumunuza gelecek olursak; şu andaki klinik muayene sonuçlarınızı, yapılmış olan laboratuar tetkik sonuçlarınızı ve kullanmış olduğunuz ilaçların dozlarını bilmediğimden dolayı size genel olarak düşüncelerimi aktaracağım. Eğer halen şiş ve aktif eklemleriniz var ise ve yapılan laboratuar incelemelerinde sedimentasyon hızı, CRP ve RF değerleri normalden yüksek seyrediyorsa, o zaman kullanmakta olduğunuz ilaçların dozunun yükseltilmesi gerekir. 2. basamak ilaçlar veya hastalık seyrini değiştiren ilaçlar gurubu olarak isimlendirilen ilaçlardan Methotrexate (30 mg/hafta) ve Hidroksiklorakin (400 mg/gün) maksimum dozlara kadar kullanılabilir. Eğer bu kombinasyon tedavisi yeterli doz ve sürede kullanılmasına rağmen başarılı sonuç alınamaz ise yani hastalığınız remisyona sokulamaz ise biyolojik ajanlar ile tedaviye geçilir. Bugün için biyolojik ajan tedavisinde en sık olarak Remicade, Humira ve Enbrel kullanılmaktadır. Yazımın başında da belirttiğim gibi RA eklemlerde hasar ve deformiteler meydana getirmektedir. Eğer muayenede şiş ve hassas eklem saptanamaz ise ve yapılan laboratuar tetkikleri de normal sınırlar içerisinde ise, o zaman şikayetlerinizin nedeni RA nedeniyle meydana gelen eklem deformiteleri ve alt ekstremitelerdeki mekanik bozukluklardır. Bu mekanik düzen bozukluklarına yönelik olarak Rehabilitasyon ve Ortopedik malzemeler bulunduran mağazalardan doktor önerilerine göre tıbbi malzemeler (silikon tabanlıklar, özel imal edilmiş ayağın belirli noktalarında basınç azaltıcı ayakkabılar, baston, yürüteç, vb) temin edebilirsiniz. Saygılarımla
MERHABA 33 YAŞINDAYIM,2001 YILINDA KARADENİZDE ÇALIŞIRKEN ELLERİM ARA ARA BİR KAÇ SAAT ŞİŞERDİ AMA ÇOK RAHATSIZLIK VERMEZDİ HEMEN GEÇERDİ.ŞUAN OSMANİYEDE YAŞIYORUM 2007'DE SAĞ DİZİMDE BİR SABAH UYANDIĞIMDA İNANILMAZ BİR AĞRI OLDU ŞİŞTİ ÖNCESİNDE DİZİMDE AĞRI YOKTU 1 YIL AĞRI ÇEKTİM ROMATİZMA DENİLDİ SALAZOPYRİN KULLANDIM GEÇTİ.2010'DA SAĞ AYAKBİLEĞİM ŞİŞTİ SALAZOPYRİN KULLANDIM 2-3 AY SONRA GEÇTİ VE OCAK AYININ SONUNDA YİNE SAĞ AYAKBİLEĞİM ŞİŞTİ ÖNCE TOPUKLARIM ÇOK AĞRIDI ÇOK AYAKTA İŞ YAPMAKTAN DİYE DÜŞÜNDÜM VE AYAKBİLEĞİM HAFİF ŞİŞTİ O ŞEKİLDE İDARE EDİYORDUM YİNE SABAH UYANDIM ÜZERİNE BASAMIYORUM İNANILMAZ BİR AĞRI KIMILDATMASAM BİLE AĞRIYOR BİLEĞİM ETRAFI ŞİŞLİK İYİCE ARTTI DERİSİ HAFİF MOR GİBİ.ELLERİMDE ÇOK AĞRIYOR YANIYOR TAHLİL SONUÇLARIM SEDİMANTASYON 25 RF 20,1 CRP 23,6 BU DEĞERLERE GÖRE HANGİ TÜR ROMATİZMA HASTASIYIM.1 AY SALAZOPYRİN GÜNDE 8 TANE PREDNOL 1 FLANTADİN 1 VE AĞRI KESİCİ KULLANDIM GEÇMEDİ.İLACIMI TEKRARDAN BU ŞEKİLDE DÜZENLEDİLER SALAZOPYRİN GÜNDE 4 TANE Metoject İĞNE HAFTADA 20 MG DELTACORTRİL GÜNDE 1 VOLTAREN AĞRI KESİCİ 1 AĞRILARIMDA VE AYAK BİLEĞİMDEKİ ŞİŞLİK AZALDI AMA TAMAMEN GEÇMEDİ HALA BEN BURADAYIM DİYOR 2 AYDIR İLAÇ KULLANMAMA RAĞMEN.ROMATOİT ARTRİT OLMAKTAN SAKAT KALMAKTAN ÇOK KORKUYORUM 2 VE 4 YAŞINDA OĞLUM VAR ÇOK HAREKETLİLER ONLARIN PEŞİNDE DOLANMAKTAN DİNLENEMİYORUM NELER YAPMAM LAZIM LÜTFEN YARDIMCI OLURSANIZ SEVİNİRİM.TEŞEKKÜRLER
Sayın Sultan hanım; 2001 senesinden beri eklemlerinizde şişlik, özellikle diz ve ayak bileklerinizde artrit ataklarından bahsetmişsiniz. Burada yazdığınız kadarıyla RF negatif gibi gözüküyor (Bazı laboratuarlarda normalin üst sınırı 10, bazılarında ise 25, sizin tetkik yaptırdığınız merkezde 25 olduğunu kabul ederek yazıyorum). Hastalığınızın seyrine baktığımızda, sizde daha önceden yapılmış olan HLA-B27 tetkiki tanı bakımından bize yardımcı olabilirdi. Hastalığınızın seyri “Seronegatif Spondilartropati”ler gurubundan “Reaktif Artrit”i düşündürmektedir. Bu hastalarda Salazopyrin benzeri ilaçların hastalık aktivitesi baskılandıktan sonra da daha düşük dozlarda ve uzun süre kullanılması ileride ortaya çıkabilecek alevlenmelerin önlenmesi bakımından yararlı olur. Bu aşamadan sonrada eğer hastalık aktivitesi tam olarak baskılanabilir ise ilacı kesmeden daha uzun süre idame tedavisi şeklinde bu ilaçları kullanmaya devam etmenizin gerektiğini düşünüyorum. Bu arada kullandığınız ilaçların yan etkilerini de göz önünde bulundurarak periyodik kontrolleri aksatmamanız gerekmektedir. Saygılarımla
23 yaşındayım Raynaud rahatsızlığım var. Ellerimde morarma ve parmaklarımda yamukluk oluyor. Birkaç doktora gittim ecopirin trental ve adalat gibi ağrımı kesmeyen aynı zamanda hastalığı sabit tutmayan ilaçlar verdiler. Şu an havalar soğuk olduğu için şikayetlerim tekrar başladı ve ilaç kullanmıyorum. Yardımcı olursanız sevinirim. İyi günler
Sayın H. Çelik; Raynaud Sendromu; soğuk ve strese bağlı olarak ortaya çıkan damar spazmı sonrasında genellikle ellerde ve daha nadiren ayaklardaki küçük damarlarda spazm ve bunun sonucunda da solukluk, morarma ve ağrı ile karakterize bir tablodur. Bu morarma sonrasında parmaklarda reaktif hiperemiye bağlı olarak kızarıklık ortaya çıkar. Raynaud hastalarının % 70-90 oranı kadınlardan meydana gelir. Raynaud tablosu bazı Romatolojik hastalıkların seyrinde de görülebilir ve buna Raynaud fenomeni denir, altta yatan hastalığın tedavisi ile beraber semptomlarda rahatlama meydana gelebilir. Sizin durumunuzda altta yatan bir Romatolojik hastalık konusunda ayrıntılı araştırma yapıldı mı bilmiyorum, ancak eğer yapılmadıysa bu yönde bir yol izleyebilirsiniz. Eğer altta yatan başka bir hastalık yoksa, o zaman Primer Raynaud veya İdiyopatik Raynaud hastalığı denir. Raynaud hastalığındaki semptomların, damarların tonusunu etkileyen adrenerjik fonksiyonlardaki bozukluğa bağlı olabildiği gibi, kan yoğunluğundaki değişikliklere veya kan damarlarının duvarındaki bozukluklara bağlı olarak gelişebileceği düşünülmektedir. Kesin bir tedavisi olmamakla beraber sizin de kullanmış olduğunuz kanın akışkanlığını arttıran ilaçlar ve damar çeperini genişletici ilaçlar hastalarda kısmi fayda göstermektedir. Ayrıca stres yaratan ortamlardan uzak kalınması ve soğuk kış günlerinde 2 kat eldiven kullanılması ilave yarar sağlayabilir. Saygılarımla
İyi günler. 7 yıllk Romatoid Artrit hastasıyım. 5 yıl önce ilaçlarım sonlandırıldı. Sadece ağrı olursa endol kullanıyorum. Geçen hafta dizimde şiddetli ağrı oldu. Yürüyemez hale geldim. Cerrahpaşa romatolojide dizimden iğne yaptılar ama ağrıda hiç azalma olmadı. Günde 3 kere endol alıyorum. ccp tahlili istediler oda 1 ay sonra çıkacakmış. 1 ay endolle mi idare edeceğim. Şekil bozukluğu olur diye korkuyorum. Ne yapmalıyım. Endol hastalığın seyrini geriletir mi? Mide problemine yol açarmı mide koruyucu almalımıyım? Teşekkür ederim.
Sayın Z. Öztürk; 7 yıllık Romatoid Artrit (RA) hastası olduğunuzu ve son 5 yıldır ilaç kullanmadığınızı belirtmişsiniz. Öncelikle dizinizde olan ağrı’nın mekanik nedenlerden dolayı mı olduğu yoksa RA hastalığının bir alevlenmesine bağlı mı olduğunun ayrımının yapılması gereklidir. Bunun için klinik muayeneye ilave olarak bazı kan testlerinden yararlanılır. Eğer diz ekleminde ağrı ve şişlik ile beraber sedimentasyon hızında ve serum CRP değerlerinde bir yükselme görülür ise kabaca olayın RA hastalığında bir alevlenmeye bağlı olduğu düşünülebilir. Kullandığınız Endol kapsül 3x25 mg olarak sadece ağrı kesici dozda verilmiştir, mide üzerine yan etkisi görülebilir, bu nedenle eğer bu konuda bir hassasiyetiniz var ise mide koruyucu preparatlardan birisini kullanmanız uygun olacaktır. Bu arada anti-CCP hakkında daha önceden bilgi vermiştim ancak kısaca tekrarlamanın bir zararı olmaz. Citrullinated peptid’lere karşı olan antikorlar (anti-CCP) Romatoid Faktör (RF) yanında Romatoid Artrit (RA) tanı kriterleri arasına 2010 yılında giren, bir laboratuar tetkikidir. RA erken tanısı ve yine erken dönemde ikinci basamak ilaç tedavisinin başlanmasında Romatolog’lara yol göstericidir. Son zamanlarda yapılan bir çalışmada RA hastalarının % 91’inde anti-CCP antikorları saptanırken, bu hastaların sağlıklı birinci derece akrabalarında % 19 oranında anti-CCP (+) bulunmuştur. Ayrıca sağlıklı bireylerde yapılan kan tetkiklerinde de % 9 vakada anti-CCP (+) olarak saptanmıştır. Buradan da anlaşılabileceği gibi anti-CCP (+) bulunması % 100 RA hastalığını göstermemektedir. Anti-CCP tetkiki Sağlık Bakanlığına ait pek çok Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yapılabildiği gibi tüm özel laboratuarlarda da çalışılmaktadır ve sonuçları 24 saatte verilmektedir. Sizin için 1 ay süre ile sonuç beklenmesinin nedenini anlayamadım. Çünkü eğer hastalığınız RA alevlenmesi olarak kabul edilecek olur ise en kısa sürede yeniden 2. basamak ilaç tedavisinin başlanması gereklidir. Saygılarımla
FERRO SANOL VARİS TEDAVİSİNDE KULLANILIR MI ? KILCAL DAMARLARIMDA VARİS VAR. SİZ NE YAPILMASINI TAVSİYE EDERSİNİZ ?
Sayın B. Yaramış; Ferrosanol, demir eksikliği anemisi (kansızlık) tedavisinde kullanılan bir demir preparatıdır ve varis tedavisinde etkinliği yoktur. Varis tedavisinde kullanılan tedavi seçeneklerinden Venorutan forte 500 mg ve Daflon 500 mg tabletleri sizi takip eden doktorunuza danıştıktan sonra kullanabilirsiniz. Saygılarımla
Oğluma bir yıl önce A.S. teşhisi kondu, şiddetli kalça eklem ağrısı sabah tutulmaları vardı. Hastalık herhangi bir deformasyon yapmamış. Zaten yoğun spor yapan aktif bir çocuk. Şu an 18 yaşında. Doktorumuz bir ay salazoprin kullandırıp bıraktırdı, ağrısı olduğu dönemlerde sadece ağrı kesici kullandırdı Salazoprin kullanmamamızı istedi. Şimdi taşındık yeni bir doktorumuz var. Salazoprin ve ağrı kesici başladı, salazoprini en az bir yıl kullanacağını hastalığı tedavi edip tamamen geçeceğini ama garanti veremeyeceğini söyledi. Benim kafam karıştı eski doktorumuz salazoprine gerek yok derken yeni doktorumuz evet sadece iltihap var ama diğer doktorunuz size tedavi uygulamamış salazoprini bir yıl kullanmalıydı dedi, ben sizinde fikrinizi almak istedim, hastalık geçen sene teşhis konduğu zamanki aşamada. Teşekkürler
Sayın F. Güler; Ankilozan Spondilit (AS) öncelikle sakroiliak eklemlerden (leğen kemiği eklemleri) başlayarak daha sonraki dönemlerde omurgayı tutan, aynı zamanda vücudun diğer bölgelerindeki küçük eklemleri de tutabilen, kronik inflamatuvar bir hastalıktır. AS tedavisinde ilk olarak nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar kullanılır. Bu ilaçların ağrı kesici özelliklerinin yanı sıra iltihabı (inflamasyonu) azaltıcı etkileri de vardır. Ancak bu gurup ilaçlar ile hastalık aktivitesini baskılayıcı sonuç elde edilemez ise ve eğer hastalarda esas olarak omurga dışı eklemlerde (omuz, dirsek, kalça, diz, ayak bileği gibi) bir tutulum varsa o zaman 2. basamak ilaçlardan Salazopyrin ile tedaviye geçilir. Salazopyrin tedavisinde ilaca 500 mg/gün dozda başlanarak her hafta doz artımına gidilir ve yaklaşık 4 hafta sonra 2 gr/gün doza çıkılır. Eğer 2 gr/gün doz ile etki elde edilemez ise bu ilacın dozu maksimum 3 gr/gün kadar çıkılabilir. Salazopyrin tedavisinde ilacın etkisi 6-8 hafta sonra görülmeye başlanır ve hastanın vereceği cevaba göre doz ayarlaması yapılır. Sizin oğlunuzun durumuna gelecek olursak, eğer AS tanısı doğru olarak konulmuş ise, bu hastalığın tamamen geçmesi söz konusu değildir. AS hastalığı ara ara görülen remisyon ve alevlenmeler ile seyreder, bu hastalıkta kullanılan değişik guruptaki ilaçlar hastalığın aktivitesini baskılar. Salazopyrin tedavisinin 1 ay süre ile kullanılıp daha sonra kesilmesinin (ilacın etkisinin başlayacağı süre göz önüne alındığında) tıbbi olarak mantığı yoktur. Oğlunuzun hangi dozda ilacı kullandığını bilmemekle beraber, eğer 3 gr/gün doza çıkılmasına rağmen hastalık aktivitesi kontrol altına alınamayacak olursa bir başka tedavi seçeneği olarak son dönemlerde biyolojik ajanlar gurubundan anti-TNF ilaçlar da (İnfliximab=Remicade, Etanercept=Enbrel, Adalimumab=Humira) kullanılmaktadır. Bu ilaçlar ile yapılan tedaviler esnasında değişik yan etkiler/komplikasyonların ortaya çıkabilmesinden dolayı hastaların yakından izlenmeleri gerekmektedir. Saygılarımla
Alerjik bünyeye sahibim romatoit hastasıyım toza kimyasal her şeye maruz kalınca şiddetli baş ağrısı çekiyorum ilaçlar da alerjimi tetikliyor ilaç içemiyorum romatoit artrit için ne yemeliyim zerdaçal iyi gelir duymuştum doğrumudur? Saygılar Allaha emanet olun.
Sayın Jale hanım; Alerjik bünyeye sahip bir Romatoid Artrit (RA) hastası olduğunuzdan bahsetmişsiniz. Kısaca bilgi verecek olursam RA halk arasında iltahaplı romatizma olarak tanımlanan bir hastalıktır. Bu hastalıkta en sık olarak el, el bileği eklemleri, ayak bilekleri, diz ve dirsek eklemlerinde şişlik, ısı artışı, hareket tutukluğu ve ağrı olur. Eğer yeterli derecede tedavi edilmez ise eklemlerde kalıcı hasar meydana gelerek eklemde şekil bozukluğu (deformiteler) gelişir. RA için halk arasında bazı yiyecek ve içeceklerin faydalı geldiğine dair söylenenler olmakla beraber bunlara ait bilimsel kanıtlar yoktur. RA hastalığının tedavisinde ilk aşamada ağrı kesici ilaçlar kullanılmakla beraber bu ilaçların kalıcı eklem hasarını önleyici etkileri yoktur. Bu nedenle en kısa sürede ikinci basamak ilaçlar ile tedaviye geçilmesi gerekir. Sizin durumunuzda da RA tanısı kesinleştirildikten sonra sizde alerjik bir reaksiyona yol açmayacak tedavi seçeneğinin bulunabileceğini düşünüyorum. Saygılarımla
Merhaba 23 yaşındayım sırt ağrım var, sabahları biri beni kaldırana kadar kalkamıyorum, bu ağrı sol tarafımda çok, ayağıma atıyor ağrısı, aksayarak yürüyordum, doktora gittim, MR çekti, sonucu şöyle: SAKROİLİAK MR İNCELEMESİNDE; SOL SAKROİLİAK EKLEME KOMŞU KEMIKLERDE İLİAK KEMİKTE DAHA YAYGIN OLMAK UZERE SUBKONDRAL ÖDEMATÖZ ENFLAMATUAR SİNYAL DEGİŞİKLİĞİ İZLENMEKTEDİR.(SAKROILEİT?) SOL SAKROİLLAK EKLEM ARALIĞINDA MAYİ MEVCUTTUR. LOMBER MRI İNCELENMESİNDE; LOMBER LORDOZ DÜZLEŞMİŞTİR. VERTEBRA END PLATELERDE BİRKAÇ DÜZEYDE SCHMORL NODÜLÜ MEVCUTTUR L4-5 SUPERİOR END PLATELERDE YAĞLI DEJENEASYONLA UYUMLU SİNYAL DEĞİŞİKLİĞİ İZLENMEKTEDİR. FASET EKLEMLER HİPERTROFİKTİR. Doktorum teşhis olarak reflü dedi ilaçlar o kadar kullandım hiç bir değişiklik olmadı, ne yapmalıyım?
Sayın E. Terim, Gastro-özofagal reflü veya kısaca “reflü” denildiğinde mide içeriğinin aradaki kapak mekanizmasını zayıflaması/bozulması nedeniyle yemek borusuna kaçması anlaşılır. Sizde reflü hastalığı bulunabilir ancak bu hastalık sizdeki şikayetlere yol açmaz. Size yapılan incelemede MRI bulgusu olarak lomber bölgede sadece adele spazmını işaret edebilecek “Lomber lordozda düzleşme” saptanmış. Buna karşılık Sakroiliak MRI’da ise sol sakroiliak eklemde (Leğen kemiğinin sol bölgesi) inflamasyonu (iltihabı) düşündüren bulgular var. Burada yapılması gereken muayenede omurga ve eklem hareket açıklıklarının ölçülerek herhangi bir kısıtlılık varsa bunun kayıt edilmesidir. Ayrıca hem rutin kan tetkikleri hem de romatolojik tetkikler ile altta yatan ve omurga eklemlerini tutan romatolojik hastalıklar yönünden (Seronegatif Spondilartropatiler) ayırıcı tanıya gidilmesi gereklidir. Tüm bu incelemeler sonucunda yine tanı bakımından arada kalınacak olursa HLA antijenlerine yönelik daha spesifik incelemeler de yapılabilir. Saygılarımla
5 senedir Romatoid Artrit hastasıyım, kortizon kullanıyordum, migrenimi tetiklediğinden dolayı bıraktım. Migrenim çocukluğumdan beri var, kimse beni dinlemiyor. Endol ile idare ediyorum. Hastanenize gelmek istiyorum ücreti ne kadar? İzmirde oturuyorum. Saygılar
Sayın Güler hanım, Romatoid Artrit (RA) nedeniyle kortizon tedavisi kullandığınız ve bu tedavinin de migren ataklarını tetiklemesinden dolayı bu tedaviyi kestiğinizden bahsetmişsiniz. Kortizon tedavisinin ya etkileri arasında benim bildiği kadarıyla migren ataklarının tetiklenmesi bulunmamaktadır. Buna karşılık halen Endol kapsül ile tedavinize devam ettiğinizi bildirmişsiniz. Endol kapsül içindeki etki madde olan İndometazin’in en sık rastlanan yan etkisi baş ağrısıdır. Ayrıca RA hastalarında, hastalığın daha ileri dönemlerinde gelişen eklem dışı tutulumun (ekstrartiküler tutulum) en önemli semptomlarından birisi de şiddetli baş ağrısıdır. Bu nedenle ayrıntılı bir fizik muayene ve nörolojik muayeneden sonra boyun üst bölgesinden çekilecek CT veya MRI ile o bölgede (atlanto-oksipital ve atlanto-aksiyel bölgeler) eğer varsa gelişmiş olan komplikasyonların ortaya konulması gereklidir. Ancak bundan sonra tedavi planlamasına geçilebilir. Bu konular ile ilgili olarak (312) 431 55 55 numaralı telefondan bilgi alabilirsiniz. Saygılarımla
Romatoit artrit hastasıyım, haftalık 20 mg metoject iğne kullanıyorum sonra aşırı kusmam oluyor, acile gitmek durumunda kalıyorum. Ne yapmam lazım, birde migren hastasıyım yardım edin lütfen. Saygılarımla. Birde ücretinizi öğrenmek istiyorum.
Sayın Yusuf bey; Romatoid Artrit (RA) hastası olarak 20 mg/hafta Methotrexate (Metoject) enjeksiyonları kullandığınızı belirtmişsiniz. RA tedavisinde 2. basamak ilaç tedavisi olarak en yaygın kullanılan ilaç Methotrexate’dır. Bu ilaç ağızdan hap şeklinde veya bunu tolere edemeyen hastalarda haftalık enjeksiyonlar şeklinde uygulanır. Methotrexate tedavisinin en sık görülen yan etkilerinden birisi ilacın kullanılmasıyla beraber ortaya çıkan mide bulantısı ve kusmadır. Bu yan etkinin azaltılabilmesi veya önlenmesi için ilacın kullanılmasından önce hastaya bulantı-kusma önleyici ilaçlar (Antiemetikler: Metpamid, Emedur vb.) verilebilir. Eğer bu önlemler yeterli gelmeyecek olur ise Methotrexate tedavisinin kesilerek 2. basamak ilaçlar gurubundan başka bir ilaç ile tedaviye devam edilmesi gereklidir. Diğer konular ile ilgili olarak (312) 431 55 55 numaralı telefondan bilgi alabilirsiniz. Saygılarımla
Romatoit Artrit hastasıyım, ayaklarım çok ağrıyor, migrenim olduğu için ilaçlar migrenimi tetiklediği için ne yapmam lazım? Saygılarımla
Sayın Güler hanım; Romatoid Artrit hastası olduğunuzdan ve tedavi için kullandığınız ilaçların migren ataklarınızı tetiklediğinden bahsetmişsiniz. Daha önceden de yazmış olduğum gibi ; halk arasında iltihaplı romatizma olarak isimlendirilen Romatoid Artrit (RA) hastalığının tedavisinde farklı basamaklar vardır. Öncelikle tedaviye 2. basamak ilaçlar veya hastalık seyrini değiştiren ilaçlar gurubu olarak isimlendirilen tedavi seçenekleri ile başlanır. Bu guruba dahil olan ilaçlardan Methotrexate (30 mg/hafta), Hidroksiklorakin (400 mg/gün), Salazoprin (3 gr/gün) ve Leflunomide (20 mg/gün) maksimum dozlarda kullanılmasına rağmen yeterli etki elde edilemez ise hastalarda bu ilaçların 2 veya 3 tanesinin beraberce kullanılması denenebilir. Yine bu kombinasyon tedavisi yeterli doz ve sürede kullanılmasına rağmen hastada başarılı sonuç alınamaması yani hastalığın remisyona sokulamaması durumunda biyolojik ajanlar ile tedaviye geçilir. Tüm diğer branşlarda olduğu gibi Romatolojik hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların da pek çok yan etkileri bulunmaktadır ve bu ilaç gurupları ne kadar spesifik hale gelirse yan etkileri de o derecede ağırlaşmaktadır. Sizin tedavi için hangi ilaç veya ilaç gurubunu kullandığınızı bilmiyorum ancak hastalığınızın durumuna göre atağınızı tetiklemeyecek bir başka tedavi seçeneğine geçmek her zaman için mümkündür. Saygılarımla
Merhaba Ben annem ve kendim için sormak istiyorum. Annem 60 ve ben 35 yaşındayız. 3 senedir bacak ve ayak altlarında çok ağrılar oluyor. Şikayetlerime antibiotik veriyor doktorlar. Acaba başka neyin faydaları olabilir ve bu ağrılar geçer mi? Hangi merkezlerde iyi bir tedavi görebiliriz. Şimdiden cok teşekürler
Sayın E. Serinkaya; pek çok nedene bağlı olarak ayak tabanlarında ağrılar olabilir. Eğer ayak tabanlarındaki ağrı şişlik ile beraber ise bazı romatolojik hastalıklara bağlı olabilir. Eğer belden, kalçaya ve bacak arkasından ayak tabanına kadar yayılan ağrı ile beraber uyuşukluk da var ise bu lomber disk hernilerine bağlı olabilir. Eğer ayak tabanlarındaki ağrınız özellikle üzerine basmada ve yürümede şiddetleniyor ise plantar fasitis veya topuk dikenine bağlı olabilir. Tüm bu nedenler arasında ayırıcı tanı yapılabilmesi için öncelikle muayene olduktan sonra bu tanılara yönelik olarak laboratuvar incelemeleri, direkt radyolojik incelemeler veya MRI yaptırmanız gerekebilir. Eğer ağrıların sebebi enfeksiyon değil ise antibiyotik kullanmanızın pek bir faydası olmayacaktır. Saygılarımla
Merhaba hocam, 3 sene önce bel ağrısıyla başladı, kalça ve bacaklara vuran şiddetli ağrılarım vardı, hangi doktora gittiysem film çekip ameliyat dediler fakat 20 gün yatıp kortizonlu iğneleri vuruldum geçti. 3 senedir bir problem yoktu. Bu sene aynı ağrılarım kalçadan bacağa özellikle ters bacağımda başladı. Ne yapmalıyım?
Sayın T. Topal; 3 yıl önce olan bel, kalça ve bacak ağrılarınızın 20 gün istirahat ve steroid içeren enjeksiyonlar sonrasında geçtiğini ancak şimdi yeniden tekrarladığından bahsetmişsiniz. Daha önceden de belirttiğim gibi bel fıtığında (Lomber Disk Hernisi) omurlar (vertebra) arasındaki disklerin içinde bulunan çekirdek (nucleus pulposus) diski çevreleyen kalın zar şeklinde nitelendirilebilecek olan tabakayı (annulus fibrosus) dışarıya doğru kabarıklaştırabilir (bulging ve daha sonra protrüzyon), bunu yırtarak dışarıya çıkabilir (ekstrüzyon) veya çıkan parça burada kopabilir (sekestrasyon). Eğer bu parça bu evrelerden herhangi birisinde siyatik siniri meydana getiren sinir köklerinden birisi ile temas haline geçer ise hastada kalçadan başlayarak bacağın arkasından diz arkasına, baldıra ve hatta bazı ağır vakalarda ayak parmaklarına kadar yayılan ağrı olur. Aynı zamanda bu sinir kökünün dağıldığı alanda hasta tarafından uyuşukluk/karıncalanma hissedilir. Ayrıca bu sinir kökünün gittiği adele guruplarında da kuvvet kaybı ortaya çıkar. Bazı vakalarda fıtıklaşma çok küçük olabilirken, bazı vakalarda çekirdeğin büyükçe bir bölümü disk dışına çıkabilmektedir. Burada önemli olan nokta fıtığın meydana geldiği bölümün diskin neresinde olduğudur. Eğer fıtıklaşma sinirin omurilik kanalını terk ettiği “foramen” denilen çıkış bölgesinde ise operasyon olmaksızın hastanın iyileşme ihtimali daha düşüktür. Bu arada bel fıtığının yeni başlangıçlı olması veya uzun yıllardır devam etmesi, hastanın yaşı, uygulanan tedavinin içeriği ve hastaya ait kişisel faktörler de iyileşmede rol oynamaktadır. Benim size önerim yeni bir MRI çektirmenizdir. Ayrıntılı bir muayene sonrasında her iki MRI sonucunun karşılaştırılması ile operasyona gerek olup olmadığı konusunda size yardımcı olunabilir. İleri derecede kuvvet kaybı ve duyu kaybı olmadığı durumlarda cerrahi tedaviden önce bir süre daha beklenebileceğini düşünüyorum. Eğer 1) Ayağınızda daha önceden fark etmediğiniz bir kuvvet kaybı ortaya çıkacak olursa; örneğin ayak bileğinizde çok sık burkulma meydana gelirse 2) Tuvalet ile ilgili tutamama şikayetleri gelişirse 3) İstirahat halinde bile sizi rahatsız edecek şiddette ağrılarınız ortaya çıkacak olur ise o zaman cerrahi tedavi seçeneği devreye girer. Ancak cerrahi tedavi seçeneğinden önce kullanılacak medikal tedaviye ilave olarak Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon programı görmeniz ve sadece bu seanslar esnasında kısa süre ile Lumbosakral Korse kullanmanız ve daha sonrada bel ve karın kaslarınızı kuvvetlendirecek terapötik egzersiz uygulamaları ile sorununuzun bu aşamada çözülebileceğini düşünüyorum. Saygılarımla
Ben AS, FMF, Anemi, tiroid hastasıyım. Geçenlerde parmağım şişti ve Emthexate (Methotrexate) 2,5 mg haftalık 4 adet, Colchicum dispert günde 1+1, Prednol 2 mg, Levotiron 100 mg, Folbiol 1, Salazopyrine 1+1, Ferrosanol 1 adet kullanıyorum. En son tahlil sonuçlarım Glukoz 103, üre 32, kreatinin 0,69 AST 20, ALT 21, BUN 15, MCV 78,7 Hct 36,3 MCH 25,5 sedim 14, CRP
Sayın Filiz hanım, Ankilozan Spondilit (AS), Ailevi Akdeniz Ateşi (Familial Mediterrannean Fever=FMF), anemi ve tiroid hastası olarak kullandığınız ilaçları bildirmişsiniz. Bu ilaç tedavisi ile bana göndermiş olduğunuz laboratuar değerleriniz normal sınırlar içerisindedir (Bazı laboratuarlarda açlık kan şekeri=glukoz değerleri üst sınır 100, bazılarında ise 110 olarak normal kabul edilmektedir, ben 110 normal değer olarak sonuçları değerlendiriyorum). Prednol 2 mg olarak kullandığınız steroid tedavisi esnasında yan etki olarak kan şekeri ve kan basıncında yükselmeler meydana gelebilir. Muhtemelen bu nedenle doktorunuz şeker ve tuz kısıtlaması önermektedir ancak laboratuar değerlerinize ve kullandığınız ilacın dozuna bakınca, eğer kan basıncınız halen normal sınırlar içerisinde ise çok sıkı bir diyet uygulamanızın gerekmediğini düşünüyorum. Anemi ile ilgili parametreler ve tiroid fonksiyon testleri (T3, T4, TSH) bakımından herhangi bir laboratuar sonucu bildirmediğinizden dolayı yorgunluk ve saç dökülmeleriniz konusunda herhangi bir yorumda bulunamıyorum. Saygılarımla
Merhaba hocam, bende sedef hastalığı var, kızımdaki romatizmada o yüzden olabilir mi, ilerde kızımda da sedef olabilir mi? bir de bu romatizma neden olmuş olabilir, daha yaşı çok küçük yediği bir şeyden olabilir mi acaba çoğu romatizma hastası iğne kullanıyomuş acaba ilerde benim kızımda iğneye geçer mi lütfen cevap yazın şimdiden teşekkürler
Sayın Sibel hanım; Sedef hastalığı (Psöriazis) ciltte döküntüler ile seyreden ve cilt döküntüsü yanında bazı hastalarda romatolojik bulgulara da neden olabilen bir hastalıktır. Sedef hastalığının eklemleri de tuttuğu formuna Psöriatik Artrit denir. Sedef hastalığının genetik yolla geçişi % 100 oranında değildir ancak Sedef hastalığı olan anne ve babaları çocuklarında normal topluma göre biraz daha sık oranda Sedef hastalığına rastlanmaktadır. Sizin hastalığınızın kızınıza geçeceği konusunda kesin bir tahminde bulunmak mümkün değildir ancak diğer romatolojik semptomları yönünden yakın takip altında bulundurulması uygun olacaktır. Saygılarımla
Selam, benim siyatik ağrılarım var, yavaş yavaş başlıyor, 3-4 gün içinde had safhaya ulaşıyor, bacaklarımı kullanamaz hale geliyorum. Ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçlarla 10-15 gün sonra hafifliyor. Bu bende 3-4 ayda bir oluyor ne yaptımsa düzelmedi. Fizik Tedavi de gördüm, düzelmedi, fıtık başlangıcı var dendi. 11 sene oldu hala fıtık başlangıcı var deniyor ama bu rahatsızlık devam ediyor. Kullanmadığım ilaç kalmadı bana yardımcı olursanız sevinirim. Saygılarımla
Sayın Mustafa Bey, Bel fıtığında (Lomber Disk Hernisi) omurlar (vertebra) arasındaki disklerin içinde bulunan çekirdek (nucleus pulposus) diski çevreleyen kalın zar şeklinde nitelendirilebilecek olan tabakayı (annulus fibrosus) dışarıya doğru kabarıklaştırabilir (bulging ve daha sonra protrüzyon), bunu yırtarak dışarıya çıkabilir (ekstrüzyon) veya çıkan parça burada kopabilir (sekestrasyon). Eğer bu parça bu evrelerden herhangi birisinde siyatik siniri meydana getiren sinir köklerinden birisi ile temas haline geçer ise hastada kalçadan başlayarak bacağın arkasından diz arkasına, baldıra ve hatta bazı ağır vakalarda ayak parmaklarına kadar yayılan ağrı olur. Aynı zamanda bu sinir kökünün dağıldığı alanda hasta tarafından uyuşukluk/karıncalanma hissedilir. Ayrıca bu sinir kökünün gittiği adele guruplarında da kuvvet kaybı ortaya çıkar. Sizin muayene bulgularınızı ve yapılan MRI sonuçlarınızı bilmemekle beraber sık aralıklar ile tekrarlayan ataklar sonucunda olayın yavaş da olsa ilerlediğini düşünmekteyim. Sizin gibi hastalık tablosuna sahip hastalarda uygulanacak medikal tedaviye ilave olarak Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon seansları esnasında kısa süre ile Lumbosakral Korse kullanılması ve daha sonrasında uygulanacak bel ve karın kaslarını kuvvetlendirecek terapötik egzersiz uygulamaları ile sorununuzun çözüleceğini düşünüyorum. Ancak tüm bu söylediklerim şikayetlerinizin bel fıtığına yani Lomber Disk hernisi’ne bağlı olduğuna yöneliktir. Öncelikle bel ağrısı nedenleri arasında ayırıcı tanı yapılarak, bel ağrısına neden olabilecek diğer hastalıkların ekarte edilmesi gerekmektedir. Saygılarımla
Benim Annem yaklaşık 10 yıldır Romatoid Artrit hastası, sürekli Salazopyrin, Endol, Deltacortril ve Arava kullandı. Şimdi doktorlar son çare olarak iğne kullanması gerektiğini söylüyor. Yalnız bu iğnenin yan etkileri de çokmuş, kanser riskide varmış. Sizce annem bu iğneye başlamalı mı ? Hastalık kansere döner diye çok korkuyor ve bu yüzden İstanbula Araştırma Hastanesine gitmek istiyor, sizce bir yararı olur mu ? Çok çaresiz kaldık ve elimizden hiç birşey gelmiyor. Ayrıca nemli bir bölgede yaşıyoruz, bu da annemin hastalığının daha çok ilerlemesine mi sebep oluyor ? Teşekkürler
Sayın A. Su; Annenizin yaklaşık 10yıldır Romatoid Artrit (RA) nedeniyle takip edildiğini ve bu nedenle çeşitli ilaçlar kullandığını belirtmişsiniz. Genel bilgi olarak bahsedecek olursak RA halk arasında iltahaplı romatizma olarak tanımlanan bir hastalıktır. Bu hastalıkta en sık olarak el, el bileği eklemleri, ayak bilekleri, diz ve dirsek eklemlerinde şişlik, ısı artışı, hareket tutukluğu ve ağrı olur. Eğer yeterli derecede tedavi edilmez ise eklemlerde kalıcı hasar meydana gelerek eklemde şekil bozukluğu (deformiteler) gelişir. Romatoid Artrit hastalığının tedavisinde ilk aşamada ağrı kesici ilaçlar (Annenizin de kullandığı Endol cap ve benzerleri) kullanılmakla beraber bu ilaçların kalıcı eklem hasarını önleyici etkileri yoktur. Bu nedenle en kısa sürede ikinci basamak ilaçlar ile tedaviye geçilmesi gerekir. 2. basamak ilaçlar veya hastalık seyrini değiştiren ilaçlar gurubu olarak isimlendirilen tedavi seçeneklerine dahil olan ilaçlardan Methotrexate (30 mg/hafta), Hidroksiklorakin (400 mg/gün), Salazoprin (3 gr/gün) ve Leflunomide (20 mg/gün) maksimum dozlarda kullanılır. Eğer bu ilaçların yeterli doz ve sürede kullanılmasına rağmen yeterli etki elde edilemez ise o zaman hastalarda bu ilaçların 2 veya 3 tanesinin beraberce kullanılması denenebilir. Yine bu kombinasyon tedavisi yeterli doz ve sürede kullanılmasına rağmen hastada başarılı sonuç alınamaması yani hastalığın remisyona sokulamaması durumunda ise biyolojik ajanlar ile (sizin enjeksiyon tedavisi olarak isimlendirdiğiniz tedavi seçenekleri) tedaviye geçilir. Bugün için biyolojik ajan tedavisinde en sık olarak Remicade, Humira ve Enbrel kullanılmaktadır. Tüm diğer branşlarda olduğu gibi Romatolojik hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların da pek çok yan etkileri bulunmaktadır ve bu ilaç gurupları ne kadar spesifik hale gelirse yan etkileri de o derecede ağırlaşmaktadır. Bu üç ilaç gurubu ile yeterli doz ve süre uygulanmasına rağmen başarılı sonuç alınamayacak olur ise yılda iki kür halinde uygulanan bir başka tedavi seçeneği de (anti-CD20: Maphtera) bulunmaktadır. Annenize ait klinik muayene bulguları, laboratuar sonuçları ve hastalığın seyrini tam olarak bilmediğimden dolayı size genel hatları ile verdiğim bilgiler ışığında ilaca başlama yönündeki kararı sizi takip eden hekim ile beraber vermeniz gerekmektedir. Bu arada RA hastalığının ortaya çıkmasında iklimin bilimsel olarak kanıtlanmış direkt bir etkisi yoktur. Saygılarımla
Benim üçbuçuk yaşında kızım çocuk romatızması İst. Tıp fakültesi Romatoloji bölümünde tedavi oluyor, her ay düzenli testlerini yaptırıyoruz, değerleri iyiye gidiyomuş kullandığı ilaçlar aç karnına lansor 15 mg Apranax 275 mg yarısını kırıp suda eritip içiriyorum. Sizce bu ilaçlar ilerde bir zarar edermi, başka bir yerine?
Sayın Sibel hanım, anladığım kadarıyla çocuğunuzda Juvenil Romatoid Artrit hastalığı var ve tedavisi olarak birinci basamak olarak kullanılan nonsteroid anti-inflamatuvar ilaçlar kullanılmakta. Mide koruyucu olarak verilen Lansor yanında kullanmış olduğunuz Apranax içindeki etken madde Naproxen halen ABD'de pediatrik hasta popülasyonunda kullanılması FDA tarafından onaylanmış bir preparattır. Her ilacın faydalı etkisi yanında yan etkileri de bulunmaktadır ancak Juvenil Romatoid Artrit gibi eklemlerde kalıcı hasarlar meydana getirebilen bir hastalıkta bu yan etkiler yakından takip edilmek kaydıyla gözardı edilebilir. Sizin yapmanız gereken kontrolleri aksatmadan tedavi sürecine devam etmenizdir. Bu arada eğer hastalık aktivitesi yeterli derecede baskılanamaz ise 2. basamak ilaç tedavisine geçilmesi de gerekebilir. Saygılarımla
Merhaba hocam, benim tahlil değerlerim Anti-SSA negatif, Anti-SSB negatif, Anti ds-DNA 10, CCP 0,31 Parathormon 62,1 Sedimantasyon 26, bu değerler vücudumda romatizma olduğunu gösterir mi ? Şimdiden teşekkürler.
Sayın Selma hanım, Romatolojik hastalıklar vücutta çeşitli semptom ve bulgulara neden olurlar. Sizin hangi şikayetler ile Romatoloji uzmanına başvurduğunuzu ve hangi muayene bulgularınız olduğunuzu ve sizi muayene eden doktorun hangi ön tanılar ile bu tetkikleri istediğini bilmiyorum ancak bana bildirdiğiniz tüm kan sonuçları normal sınırlar içerisindedir ve herhangi bir romatolojik hastalığı işaret etmemektedir. Saygılarımla
İyi günler hocam, R.A.M da öğretmenim. Aile, destek eğitim hizmeti için kuruma müracaat etti. Çocuğun tanısı bilateral kalça çıkığı. Çocuk ameliyat olmuş, aynı zamanda diz kapağı kayması içinde önümüzdeki günlerde ameliyat olacakmiş. Bu çocuk için destek eğitim önermek mantıklı olur mu, kendiliğinden düzelmesini beklemek mantıklı mı? Teşekkürler
Sayın Meltem hanım; bilateral kalça çıkığı nedeniyle opere edilen ve daha sonradan patella operasyonu geçirecek hastanın şu aşamada destek eğitim hizmetine ihtiyacı olmadığını düşünüyorum. Ancak bu tür hastalarda özel özürlü eğitimi raporları dışında "Hastanın Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon programı görmesi uygundur" şeklinde raporlar alınarak hastaya mevcut yetersizliklerinin ortadan kaldırılmasına yönelik Rehabilitasyon programı uygulanabilir. Özetle hastayı bu yönden değerlendirmenizin uygun olacağı kanısındayım. Saygılarımla
Öncelikle çok teşekkür ediyorum cevap için. Sayın hocam ben MR çektirdim, sonuçları şöyle SOL DİZ: Bulgular anterior çapraz bağda evre 1 sprain izlemektedir. Medial menisküs arka boynuzda grade 1 dejenerasyon saptanmıştır. SAĞ DİZ: Tibial interkondiler tüberküllerde osteofitik sivrileşmeler izlenmektedir. Anterior çapraz bağda evre 2 posterior çapraz bağda evre 1 sprain dikkati çekmektedir. Medial menisküs arka boynuzunda grade 2 dejenerasyon saptanmıştır. Suprapatellar bursa ve diz eklemi içerisinde hafif efüzyon izlenmektedir. MR sonucu bulguları budur hocam, bu ağrılar beni çok olumsuz etkiliyor çok çabuk yorulmaya başladım, kollarımda ve omuzumda da halsizlikler oluşmaya başladı. Şimdiden teşekkür ederim.
Sayın Ali İhsan bey, sağ ve sol diz MRI raporlarındaki bulgular bu şikayetlerinizi izah etmemektedir. Bu nedenle ayrıntılı muayene sonrasında daha önceden yapılmasını önerdiğim test sonuçlarına göre size bir tanı konulabileceğini düşünüyorum. Saygılarımla
Merhaba, öncelikle teşekkür ediyorum. Benim bundan 7 ay önce bacaklarımda ağrılar başladı ve eğilip kalkarken çat çut diye gelen sesler var ve şu an vücudumun tüm eklem bölgelerinden ses gelmeye başladı ve yorgunluk hissediyorum. 5 defa doktora gittim, hepsinin verdiği tedaviyi uyguladım, ağrılarım arada azalıp çoğalıyor, doktorların söylediği bir şey olmadı. Her iki diz kapağında uyumsuzluk olduğunu söylediler. Glükozamin denen bir ilaç verdiler, bu arada 25 yaşında erkeğim.
Sayın Ali İhsan bey; 7 aydır devam eden bacak ağrılarınızdan ve hareket esnasında eklem bölgelerinden ses geldiğinden bahsetmişsiniz. Muayene bulgularınızı ve size hangi tetkiklerin yapıldığını bilmiyorum ancak 25 yaşında olmanız nedeniyle daha ileri yaşlarda görülebilecek pek çok hastalık sizin yaş gurubunuz nedeniyle ekarte edilebilir. Sizin durumunuzda yapılması gereken ayrıntılı bir fizik muayene sonrasında en basit romatolojik kan tetkikleri ve bunun yanında rutin biyokimyasal ve bazı endokrin kan tetkiklerinin yapılması ile sizin yaş gurubunuzda görülebilecek romatizmal ve metabolik hastalıkların ekarte edilmesi gerekir. Ayrıca diz eklemlerinin ön-arka, yan, patella tanjansiyel, tunel, varus-valgus stres pozisyonlarında grafileri çektirilerek herhangi bir patoloji yönünden incelenir. Eğer tüm bu muayene, laboratuar ve görüntüleme sonuçlarında herhangi bir anomaliye rastlanmaz ise o zaman hem alt hem de üst ekstremitelere yönelik genel kuvvetlendirme egzersizleri ile şikayetleriniz ortadan kaldırılmaya çalışılır. Halen kullanmakta olduğunuz glükozamin, dünyadaki Tıp otoriteleri ve Sağlık Bakanlığı tarafından bir ilaç değil, besin desteği olarak kabul edilmektedir, ancak kullanmanızda tıbbi yönden bir sakınca yoktur. Saygılarımla
Sağ kolumda ileri derecede kireçlenme var, yüzde kaç rapor verirler?
Sayın B. Doğancı, sakatlık yüzdeleri o eklemin fleksiyon-ekstansiyon, abduksiyon-adduksiyon, supinasyon-pronasyon hareketleri esnasındaki kısıtlılık derecelerine göre belirlenmektedir. Bu nedenle muayene sonucu bu dereceler ölçülmeden bir cevap vermek mümkün değildir. Saygılarımla
L5 solda sakralize sağlık sorunu olan deniz kuvvetlerinde uzman çavuş olabilirmi ?
Sayın Osman bey, L5 sol hemisakralizasyon, bir hastalık değil, doğumsal olarak görülen ve herhangi bir sakatlığa neden olmayan bir variasyondur. Rutin muayeneler esnasında lumbosakral bölge radyografisi çekilmediğinden dolayı bir sorun çıkacağını zannetmiyorum. Saygılarımla
37 yaşındayım 10 senedir AS hastasıyım. Salazoprin ve Endol kullanarak geçen seneye kadar geldim. Şiddetli bir ataktan sonra Humira tedavisine başladım. 22.iğneden sonra vücudumda özellikle eklem yerlerimde çıbana benzer iltahaplanmalar ve eş zamanlı sağ gögüs kemik ağrıları başladı. Yapılan biyopsi ve çekilen sintigrafi ve MRI sonuçlarından SAPHO teşhisi kondu. Humira kesildi. Bu iğne vurulurken bu hastalığın çıkması normal mi lütfen aydınlatırsanız sevinirim.
Sayın Enver bey, Ankilozan Spondilit (AS) öncelikle sakroiliak eklemlerden (leğen kemiği eklemleri) başlayarak daha sonraki dönemlerde omurgayı tutan, aynı zamanda vücudun diğer bölgelerindeki küçük eklemleri de tutabilen, kronik inflamatuvar bir hastalıktır. Bu hastalığın tedavisinde geleneksel olarak ağrı kesiciler (Endol) ve 2. basamak ilaçlar (Salazopyrine) kullanılmakla beraber, hastalığın kontrol altına alınamadığı hastalarda son dönemlerde biyolojik ajanlar gurubundan anti-TNF ilaçlar da (İnfliximab=Remicade, Etanercept=Enbrel, Adalimumab=Humira) kullanılmaktadır. Bu ilaçlar ile yapılan tedaviler esnasında değişik yan etkiler/komplikasyonların ortaya çıkabilmesinden dolayı hastaların yakından izlenmeleri gerekmektedir. SAPHO sendromu (Sinovit, Akne, Püstülozis, Hiperosteozis, Osteomiyelitis) eklem, cilt ve kemik bulguları ile seyreden bir hastalık gurubudur. Literatürde anti-TNF ilaç tedavisi esnasında SAPHO sendromunda görülene benzer cilt lezyonu ve tabloların gelişebildiği vakalar bildirilmişken (Am J Clin Dermatol. 2008;9(1):1-14, Tumor necrosis factor-alpha inhibitor-induced psoriasis or psoriasiform exanthemata: first 120 cases from the literature including a series of six new patients) aynı zamanda SAPHO sendromu tedavisinde de anti-TNF ilaçların kullanılmasıyla başarılı sonuçlar elde edilmiş vakalardan da bahsedilmektedir (J Rheumatol. 2010 Aug 1;37(8):1699-704 Tumor necrosis factor-alpha blockers in SAPHO syndrome). Bazı hastalarda ise anti-TNF tedavisi esnasında kemik-eklem bulgularında rahatlama meydana gelirken, cilt lezyonlarında şiddetlenmeden bahsedilmektedir (Rheumatology (Oxford). 2006 Jun;45(6):730-3, In SAPHO syndrome anti-TNF-alpha therapy may induce persistent amelioration of osteoarticular complaints, but may exacerbate cutaneous manifestations). Buraya kadar size yazmış olduklarımdan da anlayacağınız gibi anti-TNF ajanlar ile tedavi esnasında SAPHO benzeri cilt lezyonları ortaya çıkabileceği gibi, SAPHO benzeri cilt lezyonu olan hastaların tedavisinde de anti-TNF ajanlar kullanılabilmektedir. Sizin durumunuza gelecek olursak, muhtemelen sizi takip eden romatologlar, anti-TNF ajan tedavisi altında iken SAPHO sendromuna bağlı olduğunu düşündükleri cilt lezyonlarının ortaya çıkması üzerine tedavinizi kesmeyi uygun bulmuşlardır. Burada yapılması gereken size alternatif bir tedavinin başlanmasıdır. Saygılarımla
Ben 15 yaşındayım ve Vaskülit hastalığı geçirdim. İdrarda yanma ve kas ağrılarım devam ediyor. Bu hastalığın devam ettiğinin bir göstergesimidir ve ayakta fazla duramıyorum, bunun sebebi nedir ayaklarım ağrıyor fazla ayakta durunca.
Sayın M. Muslu; Vaskülit geçirdiğinizi ve halen şikayetlerinizin devam ettiğini bildirmişsiniz. Vaskülit vücuttaki kan damarlarının inflamasyonu (iltihabı) ile karakterize romatolojik hastalıklardandır. Vaskülit bulunduğu damarın çapı ve organ sistemlerine göre farklı klinik tablolarla neden olur ve farklı isimler ile anılır. Kesin tanısının konulabilmesi için laboratuar tetkiklerinin yanı sıra hastalığın bulunduğu organ sistemi veya dokudan biyopsi ile inceleme yapılması gerekir. Ancak bundan sonra doğru ve kati tanı konularak bunlara yönelik tedavi uygulanmaya başlanır. Sizin vaskülit olarak tanımladığınız tablo’nun hangi tip damarları tuttuğunu, daha doğrusu tanıyı bilmeden bu bana bildirdiğiniz şikayetlerin yeniden ortaya çıkan hastalık aktivitesine mi bağlı olduğu yoksa sıradan, her normal kişide görülebilecek basit sebeplere mi bağlı olduğunu bildirmem mümkün değildir. Bu nedenle ilk olarak sizin hastalığınızın teşhisini koyan ve daha sonra tedavisini planlayan Romatoloji uzmanı hekim arkadaşa danışarak onun önerileri doğrultusunda hareket etmeniz uygun olacaktır. Ancak en basit olarak size önerebileceğim, eğer hastalık ilk ortaya çıktığı zamanki şikayetleriniz tekrarladıysa, vakit kaybetmeden bir Romatoloji uzmanına danışmanızda fayda vardır. Saygılarımla
Merhaba; ben 61 yaşındayım, dizimde iltahaplı romatizma var ama kullandığım ağrı kesiciler fayda etmiyor. 10 gündür oturamıyorum, ayakta olsam duramıyorum. Ne yapmalıyım, lütfen yardımcı olun.
Sayın Zinet hanım; Romatoid Artrit halk arasında iltahaplı romatizma olarak tanımlanan bir hastalıktır. Bu hastalıkta en sık olarak el, el bileği eklemleri, ayak bilekleri, diz ve dirsek eklemlerinde şişlik, ısı artışı, hareket tutukluğu ve ağrı olur. Eğer yeterli derecede tedavi edilmez ise eklemlerde kalıcı hasar meydana gelerek eklemde şekil bozukluğu (deformiteler) gelişir. Romatoid Artrit hastalığının tedavisinde ilk aşamada ağrı kesici ilaçlar kullanılmakla beraber bu ilaçların eklem hasarını önleyici etkileri yoktur. Bu nedenle en kısa sürede ikinci basamak ilaçlar ile tedaviye geçilmesi gerekir. Bu ilaçlar (Hidroksiklorakin, Methotrexate, Salazopyrine, Arava) ile yeterli derecede etki elde edilemez ise yani hastalık aktivitesi bastırılamaz ise o zaman Biyolojik ajanlar ile tedavi seçeneği denenir. Sizin durumunuzda her ne kadar fizik muayene bulgularınızı ve laboratuvar tetkik sonuçlarınızı bilmiyorsam da anladığım kadarı ile ağrısı kesici ilaçlar dışında bir tedavi başlanmamış. Bu nedenle öncelikle kesin Romatoid Artrit teşhisi konulduktan sonra en kısa sürede 2. basamak ilaçlar ile etkili bir tedavinin başlanması gerekir. Eğer yeterli doz ve sürede kullanılmasına rağmen diz eklemindeki şikayetler (Artrit) baskılanamıyor ise o zaman ilave bir seçenek olarak eklemdeki şişliğe sebep olan sıvının boşaltılması (eklem aspirasyonu) ve lokal olarak eklem içine kortikosteroid enjeksiyonu denenebilir. Genel bilgi anlamında verdiğim bu bilgiler ışığında sizin yapacağınız en doğru hareket sizi takip eden Romatoloji uzmanı hekiminizin önerilerine göre tedavinize devam etmenizdir. Saygılarımla
Merhaba ben gecenlerde de yazmıştım, kol bacak ve eklemlerde ağrı ve yanma olduğunu yazmıştım, yani bütün kemiklerimde boynumdan aşağıya ağrı var, kanımı aldırdım, kan sonuçlarında kanda iltihap çıktı, ben yurt dışında yaşıyorum, buradaki doktorlar pek aydınlatmıyorlar kanda iltihap nedir nasıl tedavi edilir nelere yol acar bilgilendirirseniz çok sevinirim saygılarımla
Sayın Sermin hanım; Daha önceden de size yazdığım gibi yapılan kan tetkikleri, ayrıntılı bir fizik muayene sonucunda hekime yardımcı olur ve bu tetkikler bazı hastalıkları düşündürmek ve bazı hastalıkları da dışlamak içi yapılır. Sizin durumunuza gelince, kanda iltihap diye tarif ettiğiniz durum bir enfeksiyon veya bir inflamasyon durumunu tanımlamak için hekiminiz tarafından kullanlmış bir terimdir. Size konulan tanıyı bilmediğimde dolayı sizi yanlış bir şekilde yönlendirmek istemiyorum. Saygılarımla
Merhaba, 28 yaşındayım ve çocukluğumdan beri sedef hastasıyım. 1 yıldan beri sedefin romatizması için de tedavi görüyorum. 1 senedir Methotrexate 2.5 mg x 8 haftalık kullanıyordum. 1 seneden beri yapılan kan tahlillerinde crp ve sedimentasyon hızı normal seviyede iken şu an crp 29.9 eritrosit sedimentasyon hızı 39 a yükselmiş durumda. Nasıl devam etmem gerektiğini bilmiyorum. Tedaviyi kesmem gerekir mi?
Sayın Yasemin hanım; Sedef hastalığı (Psöriazis) bir cilt hastalığı olmakla beraber, hastaların yaklaşık % 10’unda eklemleri de tutabilmektedir. Romatolojik hastalıklar arasında sayılan sedef hastalığının eklem tutulumu (Psöriatik Artrit) çok farklı seyirler gösterebilir. Bazı hastalarda sadece el eklemlerinde tutulum görülürken, diğer hastalarda omurga eklemleri de hastalığa katılabilir. Yine bazı hastalarda eklemlerde ileri derecede şekil bozuklukları da (deformiteler) gelişebilir. Sedef hastalığının eklem tutulumunda en sık kullanılan ilaç Methotrexate’dır ve tedavide ilacın haftalık dozu 30 mg/hafta kadar çıkılabilir. Psöriatik Artrit’de hastalık alevlenmesi genellikle psöriatik cilt lezyonlarının alevlenmesi ile beraber seyreder. Sizin durumunuzda CRP ve sedimentasyon hızı yükselmesi eğer klinik muayene bulgularında bir alevlenme ile beraber ise burada yapılması gereken ya ilaç dozunu yükseltmek veya ağızdan alınan Methotrexate preparatı yerine enjeksiyon ile uygulanan haftalık tedaviye geçilmesidir. Bu arada cilt lezyonlarının değerlendirilmesi için de sizi takip eden Dermatoloji uzmanı doktorunuz ile temasa geçmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
PTT HASTANESİNDE FİZİK TEDAVİ GÖREN TEYZEMİ 2 AY SONRA TELEFONLA ARAYIP KAN TESTİ VERMESİ GEREKTİĞİNİ VE BU KANI KENDİSİNİN LABORATUVARA GÖTÜRMESİNİ VE İMZA ATMASINI İSTEMİŞLER NEDEN OLDUĞUNU MERAK EDİYORUM ÖNEMLİ BİR ŞEYMİ BU ?
Sayın N. Özgür, daha önceden PTT hastanesi olarak bilinen Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi,Sağlık Bakanlığına bağlı olarak çalışan ve uzman hekim yetiştiren hastanelerden birisidir. Uzman hekim yetiştirirken verilen uzmanlık tezlerinin hazırlanmasında başvuran hastalardan alınan kan örnekleri kullanılmaktadır. Hangi kan testinin istendiğini bilmemekle beraber, sizin teyzenizde de böyle bir durumun olabileceğini ve endişelenmemeniz gerektiğini düşünmekteyim. Saygılarımla.
Bilgi verdiğiniz için teşekkür ederim. Gittiğim doktorum bana bel ağrım geçmediği için endol kapsül verdi. Romatoid artrit için yaptığı kan testlerimin sonucunda kreatinin 0,57 AST sgot 28,alt sgpt 30 ,FERRITIN 11,4 CRP 0,5 RF
Sayın Ayşe hanım; fizik muayene sonrasında elde edilen muayene sonuçlarınızı bilmemekle beraber, bana ilettiğiniz lab. sonuçları Romatoid Artrit hastalığını desteklememektedir. Ancak daha kesin bir cevap verebilmem için sizin muayene bulgularınızı bilmem gerekir. Eğer size kesin olarak Romatoid Artrit tanısı koyulacak olur ise hastalığınızın bulunduğu evreye göre ilaç tedavisi uygulanır. Bu tedavilere ilave olarak Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon uygulamaları ile fiziksel performansınızın yeniden eski haline getirilmesi veya korunması sağlanmaya çalışılır. Bu korunmaya ait önlemler arasında yüzme sporu da eklemlere yük bindirmeden tüm eklem hareket açıklığı boyunca egzersiz yapmanızı sağlaması bakımından önemlidir. Ancak ne yüzme ne de diğer aktiviteler Romatoid Artrit hastalığının ortadan kaldırılması veya remisyona sokulması bakımından etkili değildir. Fibromiyalji Sendromu konusunda öğrenmek istediklerinizi ise daha önce 2 hastama yazmış olduğum cevaplar arasında bulabilirsiniz. Saygılarımla.
merhaba, ben 32 yaşında 3 çocuk annesiyim. Benim sorunum boyun, bel, kol ve bacak ağrıları, kollarımda ağrı iğnelenme, bacaklarımda yanma hissi, sanki vücudumda çok büyük yük taşıyorum, o kadar ağır hissediyorum kendimi, yorgunluk sürekli halsizlik hissediyorum. Doktora gittim, bacaklarımın kemiklerinin içe doğru eğrildiğini söyledi, o yüzden kalip verdi, ayakkabımın içine koyuyorum, uzun süredir kullanıyorum kalıplari ama halen ağrılarım devam ediyor. Kan çektirdim birşey çıkmadı ama vücudumun bütün kemikleri ağrıyor, napıcam bilmiyorum. Bana yardımcı olursaniz sevinirim nasıl bir yol izleyebilirim. Teşekkürler
Sayın Sermin hanım; 32 yaşında 3 çocuklu bir bayan hasta olarak yaygın kol, bacak ve bel ağrılarınızın olduğunu, kollarda uyuşukluk ve bacaklarınızda yanma hissi olduğunu, halsizlik ve yorgunluğunuzun olduğunu ancak yapılan kan tetkiklerinde herhangi bir anormal sonuca rastlanmadığını bildirmişsiniz. Öncelikle bacakların içe doğru eğilmesi diye tarif ettiğiniz genu valgum deformitesinin yaygın vücut ağrısı ile ilişkisi yoktur, bu nedenle kullanmış olduğunuz tabanlığın da şikayetlerinizde herhangi bir değişiklik meydana getirmemesi normaldir. Daha önceden bana sorulmuş olan bir soruda da belirttiğim gibi sizi muayene etmediğim için hangi fizik muayene bulgularına sahip olduğunuzu bilmiyorum Ayrıca size hangi laboratuar tetkiklerinin yapıldığını da bilmiyorum ancak sizin şikayetleriniz ile başvuran hastalarda tanı koyabilmek için başlangıç laboratuar incelemeleri olarak tam kan ve tam idrar tetkikleri, 1 saatlik sedimentasyon hızı, biyokimya tetkiklerinden açlık kan şekeri, üre, kreatinin değerleri, karaciğer fonksiyon testleri, serum kalsiyum, fosfor, alkalen fosfataz, kolesterol, trigliserid ve ürik asit düzeyleri yanında tiroid fonksiyon testleri (sT3, sT4, TSH), Anti-nükleer antikor (ANA), CRP, RF düzeylerine bakılmalıdır. Eğer bu sonuçlar arasında anormal değerlere rastlanacak olursa bu yönde daha ileri tetkikler istenebilir. Size bu testlerden hangilerinin yapıldığını bilmemekle beraber, hepsinin yapıldığını ve normal geldiğini kabul edersek sizin hastalığınız “FİBROMİYALJİ SENDROMU”nu düşündürmektedir. Daha önceden başvuran hastamızda da belirttiğim gibi Fibromiyalji sendromu kas iskelet sisteminde yaygın şekilde ağrı, tutukluk ile beraber doktorun muayenesi esnasında tespit ettiği ağrılı hassas noktaların bulunduğu bir klinik tabloya denilmektedir. Bu hastalığa ait hiçbir özel laboratuar bulgusu yoktur. Fibromiyalji sendromunda en sık görülen ve en önemli karakteristiği olan bulgular, vücutta birden çok bölgeyi içerecek şekilde yaygın ağrı, tutukluk, yorgunluk ve uyku bozukluğudur. Ağrı kollar, bacaklar, bel ve boyun bölgeleri de dahil olmak üzere tüm vücut’da hissedilir. Hastaların % 75-85’inde sabahları tutukluk ile beraber halsizlik vardır ve bu halsizlik fiziksel aktivite ile artar. Hastaların şikayetleri soğuk ve nemli havalarda, endişe ve stres’li durumlarda, aşırı fiziksel aktivite ile veya tam tersi hareket azlığı ile, uyku bozukluğu olduğu durumlarda ve en son olarak gürültülü ortamlarda şiddetlenir. Fibromiyalji sendromlu hastaların tedavisinde hastanın hastalığı ile ilgili olarak bilgilendirilmesi, hastalık bulgularını şiddetlendiren faktörlerin tespit edilerek ortadan kaldırılması ve eğer beraberinde eşlik eden hastalıklar varsa bunların tedavi edilmesine çalışılır. Bütün bunlara ilave olarak Fibromiyalji sendromlu hastalarda farklı ilaç gurupları hastaya göre değişen başarı oranları ile kullanılmaktadır. Saygılarımla
Cevabınıza teşekkür ederım. Benim sedimantasyonum 28 mm/h çıktı, anti-ccp ise 109, yeni yapılan tahlillerde bu şekilde, ben romatait artrit miyim, herhangi bir yerimde şişlik ve kızarıklık yok en önemlisi de romatoit artrit geçer mi bilgi verirseniz sevinirim.
Sayın Ayşe Hanım; son yapılan tetkiklerinizde anti-CCP değerinin 109 olarak bulunması sadece hastalık durumunda olumsuz yönde bir seyir olmadığını gösterir. Yani sadece laboratuar sonuçlarına bakarak sizde Romatoid Artrit (RA) hastalığının varlığı veya yokluğu konusunda bir yorumda bulunmak doğru olmayacaktır. RA tanısının konulabilmesi için klinik muayene kriterlerinin yanında laboratuar ve radyografi kriterleri de vardır ve bazı hastalarda bu kriterlerin tamamlanarak RA tanısının konulması uzun bir süre alabilir. RA hastalığı tanısı konuldukta sonra bu hastalığa ait farklı seyirler görülebilir. Bazı hastalarda tablo sürekli ağırlaşarak hastalık aktivitesi devam eder ve hastaların eklemlerinde ileri şekil bozuklukları (deformiteler) meydana gelir. Bazı hastalarda ise başlangıçta görülen aktif dönemden sonra uzun süreli bir iyilik haline (remisyon dönemi) geçilir ve bu dönemde bazı hastalarda ilaç dozu çok azaltılabilir ve bazen ilaç tedavisi kontrollü olarak kesilebilir. En sık rastlanan tablo ise RA hastalığının alevlenme ve remisyon dönemleri şeklinde dalgalı bir seyir izlemesidir ve bu seyir esnasında farklı ilaç gurupları tek başına veya kombine olarak değişik dozlarda kullanılmaktadır. Yani özet olarak yazacak olursam doğru kriterlere göre RA hastalığı tanısı almış bir hastada, RA tamamen geçmez ancak uzun süreli remisyon dönemlerine girebilir. Saygılarımla
Merhabalar benim yaklaşık 3 yıldır inanılmaz kuyruk sokumu ağrım var ama kuyruk sokumunun uç kısmında içe doğru batma var denildi. Yalnız benim sorunum kuyruk sokumunun başlangıç yerinde oturma simiti de kullanıyorum ağrılarım bir türlü geçmedi ve internetten de araştırdım kuyruk sokumuna iğne yöntemi ile müdahale ediliyomuş ve %80 oranında iyileşme oluyormuş bu iğne geçici bir iyileşme mi yapıyor yoksa tamamen kurtulma olanağı var mı? tşk.
Sayın HSN; omurgada kuyruk sokumu bölgesi travmalara bağlı olarak bükülebilir veya şekil değiştirebilir ve bu bölgedeki ağrılı tabloya koksikodini (Cocyxcodynea) denilir. Daha önceden de yazdığım gibi bu bölgeyle ilgili olarak konservatif tedavi; size de önerildiği gibi hastaların yaklaşık 4-6 hafta süre ile özel olarak bu bölge hastalıkları için üretilmiş olan simitler üzerine oturması ve ağızdan medikal tedavi olarak nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar kullanmasıdır. Ancak sizin istirahatiniz anladığım kadarı ile bu sürenin çok üzerinde gerçekleşmiş. Sizin için benim önerim o bölgenin MRI ile daha ayrıntılı olarak görüntülenmesidir. Altta yatan başka bir hastalık veya patoloji bulunamaz ve eğer gerçekten sebep Cocyxcodynea ise sizde el ile maniplasyon tedavisi uygulanabilir ve yine aynı süre simit uygulaması ile o bölge üzerine binen basınç azaltılmaya çalışılır. Cocyx bölgesine lokal olarak steroid + lokal anestezik enjeksiyonu semptomatik bir tedavi yöntemi olup, seçilmiş vakalarda başarılı sonuçlar alınabilir. Eğer yine bu tedaviler ile başarılı sonuç alınamaz ise daha önceden de belirttiğim gibi en son seçenek olarak o bölgenin cerrahi olarak eksizyonu denenebilir. Saygılarımla.
Anti-CCP 117 çıktı, Haziran ayında bu şekildeydi, bel ağrısı olduğu için kontrastlı sakroiliak eklem MR çekildi bir problem çıkmadı ama benim bel ağrım ve ayaklarımdaki, dizlerimdeki ağrı devam ediyor, yere eğildiğimde dizlerim çok ağrıyor sanki yürümüyorumda yürümeye çalışıyorum romatoloğa gidiyorum, sadece endol kap. verdi ama ağrılarım devam ediyor, ne yapacağımı bilmiyorum, doktorum 2 ayda bır çağırıp kan testi alıyor romatoid artrit olduğumu söyledi, romatoid artrit geçer mi, 30 yaşındayım, ikiz hamilelikten sonra oldum, ne yapmalıyım, yardımcı olur musunuz?
Sayın Ayşe Hanım, Citrullinated peptid’lere karşı olan antikorlar (anti-CCP) Romatoid Faktör (RF) yanında Romatoid Artrit (RA) tanı kriterleri arasına 2010 yılında giren, bir laboratuar tetkikidir. RA erken tanısı ve yine erken dönemde ikinci basamak ilaç tedavisinin başlanmasında Romatolog’lara yol göstericidir. Son zamanlarda yapılan bir çalışmada RA hastalarının % 91’inde anti-CCP antikorları saptanırken, bu hastaların sağlıklı birinci derece akrabalarında % 19 oranında anti-CCP (+) bulunmuştur. Ayrıca sağlıklı bireylerde yapılan kan tetkiklerinde de % 9 vakada anti-CCP (+) olarak saptanmıştır. Buradan da anlaşılabileceği gibi anti-CCP (+) bulunması % 100 RA hastalığını göstermemektedir. Tüm laboratuar tetkiklerinde olduğu gibi anti-CCP sonuçlarının da hastanın hikayesi, yapılan fizik muayene bulguları ve diğer laboratuar tetkikleri ile beraber değerlendirilmesi hekimi doğru tanıya götürecektir. Sizin durumunuza gelirsek, bana anlattığınız kadarı ile doktorunuz RA tanısı konusunda tam bir karara varmamıştır. Bu nedenle yakın takibi tercih etmektedir. Sizin muayene bulgularınızı ve yapılan diğer kan tetkik sonuçlarınızı bilmememden dolayı benim sizin hastalığınız konusunda daha fazla yardımcı olmam mümkün değildir. Saygılarımla
Eklem romatizma hastasıyım, her sene tekrarlıyor ve penisilin yemeyince iyileşmiyorum. Şu anda flakon 800.000 verdiler, bana titreme yaptı. Neden lütfen yardımcı olun.
Sayın H. Ayrancı; Akut eklem romatizması, A gurubu Beta Hemolitik Streptokoklara bağlı olarak geçirilen bir üst solunum yolu enfeksiyonu sonrasında ortaya çıkan hastalığa denir. Akut eklem romatizmasında eklemlerin yanında bazı diğer organlarda da bulgular ortaya çıkabilmektedir (Örneğin cilt döküntüsü, romatizmal kalp kapak hastalığı, korea gibi). Akut eklem romatizmasının tedavisi tutulan organa göre değişiklikler gösterir, buna göre bazı hastalarda yalnızca Aspirin tedavisi yeterli olurken, bazı hastalarda ise kortizon tedavisi gerekebilir. Bu hastaların tedavisine başlarken yapılacak boğaz kültüründe eğer A gurubu Beta Hemolitik Streptokok üreyecek olur ise bu hastalarda Prokain Penisilin 800 000 İU flakon şeklinde 10 gün süre ile verilir ve daha sonra Benzathine Penisilin G ile hastalarda uzun süreli korunma (proflaksi) tedavisi başlanır. Akut eklem romatizması tanısı alan hastalarda korunmanın ne kadar süreceğine dair tam bir fikir birliği bulunmamaktadır, bazı araştırmacılar erişkin döneme kadar geçecek 5 yıllık sürenin korunma tedavisi için yeterli olacağını öne sürmekle beraber bazıları ise bu proflaksinin hayat boyunca devam etmesinin hastayı akut eklem romatizmasının tekrarlamasına veya romatizmal kapak hastalığının gelişmesine karşı koruyacağını savunmaktadırlar. Sizin durumunuza gelince, kaç yaşınızda olduğunuzu ve akut eklem romatizması tanısının ne zaman konulduğunu bilmemekle beraber, anladığım kadarıyla boğaz kültürü yapılmadan doğrudan kısa etki süresine sahip prokain penisilin 800 000 ile tedavinize başlanmış, ben olsam boğaz kültürü sonrasında eğer kültürde üreme yoksa prokain penisilin yerine Benzathine Penisilin G (Penadur LA 1.2) ile tedaviye başlar ve kış ayları boyunca 3 hafta, yaz aylarında da 4 hafta aralar ile korunma tedavisine devam ederdim. Ancak bu önerilerim size konulan “Akut Eklem Romatizması” tanısının doğru olması durumunda geçerlidir. Saygılarımla
Yaklaşık 70 gün önce belimi incittim bel fıtığı olduğumu öğrendim. L5 ekstrude olmuş fıtığım var. 17 seans fizik tedavi aldım bir ay oldu fizik tedavim biteli ama hala ağrılarım geçmedi bacaklarımda hissizlik yok ve bütün doktorlar ameliyat olmamı söylüyor ama ben ameliyat olmak istemiyorum sizin önereceğiniz bişeyler varmı?
Sayın Ş. Aktepe; Bel fıtığı hastalarında (Lomber Disk Hernisi) bel omurlarının (Lomber vertebraların) arasındaki disklerin içindeki çekirdek (nucleus pulposus) diski çevreleyen dokuyu delerek dışarıya çıkmaktadır. Bazı vakalarda bu fıtık çok küçük olabilirken, bazı vakalarda sizin hastalığınızda da olduğu gibi çekirdeğin büyükçe bir bölümü disk dışına çıkabilmektedir. Burada önemli olan nokta fıtığın meydana geldiği bölümün diskin neresinde olduğudur. Eğer fıtıklaşma sinir’in omurilik kanalını terk ettiği “foramen” denilen çıkış bölgesinde ise operasyon olmaksızın hastanın iyileşme ihtimali daha düşüktür. Bu arada bel fıtığının yeni başlangıçlı olması veya uzun yıllardır devam etmesi, hastanın yaşı, uygulanan tedavinin içeriği ve hastaya ait kişisel faktörler de iyileşmede rol oynamaktadır. Her ne kadar sizi ayrıntılı muayene etmeden herhangi bir yorumda bulunmam mümkün değilse de, kuvvet kaybı ve duyu kaybı olmadığı durumlarda hastalarda cerrahi tedaviyi önermeden önce bir süre daha beklenebileceğini düşünüyorum. Ancak size en önemli uyarım eğer 1) Ayağınızda daha önceden fark etmediğiniz bir kuvvet kaybı ortaya çıkacak olursa; örneğin ayak bileğinizde çok sık burkulma meydana gelirse 2) Tuvalet ile ilgili tutamama şikayetleri gelişirse 3) İstirahat halinde bile sizi rahatsız edecek şiddette ağrılarınız ortaya çıkacak olur ise hiç zaman kaybetmeden bir Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon veya Beyin ve Sinir Cerrahisi (Nöroşirürji) uzmanına başvurmanızı öneririm. Saygılarımla
öncelikle kolay gelsin .. bir arkadaşım omfoloselli doğdu ve yanlış ameliyat sonrası abdominal kaslarını kaybetti . 2011 yılının kasım ayında abdominal bölgesine meş takıldı ve bu ameliyattan hemen sonra sağ tarafta bir şişlik meydana geldi. 2012 yılının aralık ayında bu şişliğin usg sini çektirdik ve şişliğin kas dokusu olduğu ortaya çıktı. hemşirelik mezunu olduğum için bazı hocalarıma bu konuyu sorduğumda ameliyat sonrası kas gelişimi dediler ve kendiliğinden geçebileceğini söylediler. kendiliğinden geçer mi , geçerse ne zaman geçer , kendiliğinden geçmezse ne yapılması gerekir lütfen yardımcı olur musunuz ? şimdiden tesekkürler ...
Sayın Ebru hanım; Arkadaşınıza yapılan operasyon ile meş takıldığını bildirmişsiniz, vakayı bilmemekle beraber olası bir karın duvarı fıtığına (abdominal herni) yönelik bir operasyon olduğunu düşünüyorum. Bundan yaklaşık 1 yıl sonra ortaya çıkan şişlik yine hastayı tam olarak bilmemekle beraber operasyon ile bağlantılı bir komplikasyon olduğunu düşündürmektedir. Burada bulunan kas dokularında gelişme (hipertrofi) olması için o kasların egzersiz veya başka yollar ile aşırı derecede kullanılması/kasılması gereklidir. Eğer bunlar yapılmayacak olursa o kas dokularında gerileme (atrofi) meydana gelir. Arkadaşınızın o bölgeye yönelik spesifik bir çalışmasından bahsetmediğinize göre burada bir kas gelişmesi mantıklı gelmemektedir. Dolayısıyla bu şişliğin de kendiliğinden geçmesi mümkün görülmemektedir. Burada bence yapılması gereken en önemli şey o bölgenin CT veya tercihen MRI ile görüntülenmesi ve bu sayede o kitle/dokunun nereden kaynaklandığının, hangi boyutlarda olduğunun, hangi doku veya organlar ile ilişkide olduğunun ortaya konulması ve bu doku ile ilgili cerrahi girişimi yapacak genel cerrahi veya plastik-rekonstrüktif cerrahi uzmanlarından fikir alınmasıdır. Hasta hakkında daha ayrıntılı bilgiye sahip olmadığım için size ancak bu kadar yardımcı olabiliyorum. Saygılarımla.
TETKİKLERİMDE ASO, FOLİK ASİT VE SEDİMANTASYON YÜKSEKLİĞİ MEVCUT, BU DURUM NEYİ İŞARET EDER. TEŞEKKÜRLER
Sayın S. Şahin, Hangi şikayetler ile doktorunuza başvurduğunuzu ve doktorunuzun hangi ayırıcı tanıları düşünerek bu tetkikleri istediğini bilmemekle beraber, bu sonuçlar hakkında size genel bilgi vermeye çalışacağım. ASO veya açık olarak yazılacak olursa anti-streptolizin-O vücuda giren streptokok türü mikroorganizmalara cevap olarak vücut savunma mekanizmaları tarafından üretilen antikorların miktarını gösteren bir test’tir. Ancak bu testin tek başına yükselmesi bir hastalık belirtisi olmayıp, bazı diğer mikroorganizmalar ile geçirilen enfeksiyonlar sonrasında da bu testin serum düzeylerinde yükselmeler görülebilmektedir. ASO tek başına yüksekliği herhangi bir hastalık belirtisi olmayıp, klinik muayene bulguları ve bazı diğer testler ile beraber değerlendirilmesinde tanı bakımından önem taşır. Folik asit vücutta pek çok reaksiyon ve kan hücrelerinin yapımında rol oynayan bir maddedir. Pek çok hastalıkta eksikliğine rastlanabileceği gibi, bazı ilaç tedavileri esnasında da, bu ilaçların yan etkilerini azaltmak üzere folik asit preparatları kullanılabilir. Sedimentasyon kan içindeki şekilli elemanların veya kısaca eritrositlerin çökelme hızıdır. Bunun normal değerleri kişilerin yaşına ve cinsiyetine bağlı olarak değişiklikler gösterebilmektedir. Ve yine pek çok hastalıkta sedimentasyon hızında yükselmeler görülebilir. Sedimentasyon hızının ölçülmesi çok kaba bir test olup, bu testin tek başına yüksek olarak bulunması bir hastalığı göstermez, klinik muayene bulguları ve düşünülen teşhis doğrultusunda ayırıcı tanıya gidebilmek için istenecek diğer testler ile beraber değerlendirmesi gerekir. Buraya kadar yazdıklarımdan da anlaşılacağı üzere tek başına laboratuar testleri bir hastalığı işaret etmez, bu testlerin yapılacak ayrıntılı muayene sonrasında “ayırıcı tanıda” düşünülen hastalıklar arasında bir seçime varmak için bir mantık sırası içinde istenmesi gereklidir. Saygılarımla
Colchicum dispert kireçlenmede kulanılır mı? Üre değerleri normal, Dr. osteoartrit nedeni ile reçete etmiş. Teşekkürler
Sayın A. Meral; halk arasında kireçlenme diye bilinen “Dejeneratif Osteoartrit” veya kısaca “Osteoartrit” eklem kıkırdağı’nın yaşlanması/aşınmasına bağlı olarak ortaya çıkan tabloya verilen isimdir. Osteoartrit genel bir tanımlama olup, bulunduğu ekleme göre ayrıca isimlendirilebilir (Örneğin diz eklemlerindeki Osteoartrit’e “Gonartroz”, kalça eklemindeki Osteoartrit’e ise “Koksartroz” denir). Osteoartrit’in bulunduğu ekleme göre hastada şikayetlere neden olur. Osteoartrit hastalarında en sık olarak ilk harekete başlama esnasında tutukluk, eklemde hareket ile şiddetlenen ağrı, eklem şişliği ve eklemde şekil bozukluğu yanında eklem hareketlerinde kısıtlılık görülebilir. Osteoartrit hastalarında eklemdeki şişlik ve ağrı’nın nedeni olarak eklem boşluğuna dökülen kıkırdak fragmanları’nın buradaki hücreler tarafından fagosite edilmesi sonrasında ortaya çıkan inflamasyon gösterilmektedir. “Colchicum Dispert” ise bu fragmanların eklem boşluğundaki hücreler tarafından fagosite edilmesine engel olarak etki gösterir, antiinflamatuvar etkisi konusunda halen tartışmalı düşünceler mevcuttur. Buraya kadar yazdıklarımdan da anlaşılacağı üzere “Colchicum Dispert” Osteoartrit hastalarında diğer antiinflamatuvar ilaçlara ilave olarak semptomatik rahatlamaya yardımcı olmak üzere kullanılabilir ancak hastalık seyri üzerine bir etkisi yoktur. Saygılarımla.
Ben 1.5 yıldır reaktif artrit romatizma hastasıyım. Yaşım 42. 6 ay kadar crp ve sedim yüksek seyretti. Yaklaşık 1 yıldır normal değerlerde devam ediyor. Hergün 2x1 Salazoprin 1 tane Colchicum ve haftasonu 2 sabah 2 akşam Methotreksat kullanıyorum. Ağrılar oldukça iyi. Normal hareketlerimi yapıyorum. Methotreksat bende bulantı yapıyor. Hafta sonu çok kötü geçiyor. Ben ne kadar bu ilaçlara devam edeceğim. Salazoprini bırakmak ve Methotreksat azaltmak istiyorum ne dersiniz ?
Sayın M. Yıldırım; Reaktif Artrit nedeniyle 1.5 yıldır ilaç kullandığınızı belirtmişsiniz. Burada 1 yıl önceki yüksek sedim ve CRP değerlerinizi ayrıca hastalığınızın hangi eklemleri tutmuş olduğunu bilmemekle beraber size genel önerilerde bulunabilirim. Öncelikle ilaç dozunda değişiklik meydana getirmeden önce bir genel muayene olmanız ve tüm lab. tetkiklerini tekrarlamanızı öneririm. Başlangıç referans noktası olarak alınacak bu tarihten itibaren şu şekilde bir yol izlenebilir. Öncelikle günde 1 tane olarak kullandığınız Colchicum Dispert 0.5 mg tab (Kolşisin) kesilir. Bununla beraber 2x1 olarak kullandığınız Salazopyrine EN 500 mg tab 2x1 yerine 1x1 alınmaya başlanır ve haftalık kullandığınız Methotrexate dozunda ve kullanma şeklinde bir değişiklik yapılmaz. Doz azaltılırken beklenmesi gereken süre konusunda herhangi bir bilgi bulunmamakla beraber, dozu azaltılan ilacın etki gösterme süresi kadar beklemek uygun olacaktır. Salazopyrine örneğinde 6-8 haftalık bir süre doz azaltımı bakımından uygun olabilir. 1x1 kullanılmasına rağmen hastalık aktivitesinde hem klinik muayene hem de lab. testleri olarak bir alevlenme görülmez ise Salazopyrine kesilerek yalnız başına Methotrexate ile 6-8 haftalık bir süre daha devam edilir. Bu süre sonrasında yine yapılan muayene ve lab. incelemesinde hastalıkta bir alevlenme görülmez ise bu sefer Methotrexate dozunda azaltmaya gidilir. Bu ilaç için kontrol muayene ve lab. tetkiklerinin arasının 4 hafta olması uygun olacaktır. Tüm bu süreç esnasında hastalıkta alevlenme olmaz ise ilaç kesilebilir. Eğer hastalık tekrar aktif hale gelirse kullanılan ilaçta bir önceki doza dönülerek o dozda idame tedavisine devam edilebilir. Ancak size en önemli tavsiyem ilaç dozunda azaltmaya veya ilacın kesilmesine sizi takip eden Romatoloji uzmanı doktorun karar vermesidir. Saygılarımla
Ben 30 yaşındayım şikayetimi belirtmiştim, eşim ssk lı sizin tedavi merkezinizde muayene ve tedavi olmak isterim ancak eşim ssk'lı olduğu için ek ücret alınıyor mu vede gerektiğinde yataklı tadavi yapılıyor mu ? saygılarımla
Sayın B. Gükdoğan, WEB sayfamızda da görüldüğü gibi sadece Özel sağlık Sigortaları ve Bankalar ile anlaşmamız devam etmektedir ve SGK ile anlaşmamız bulunmamaktadır.
Merhabalar, soğuk havalarda bütün vücudumun sızladığını, kendimi rahat hissetmediğimi, sürekli yorgunluk hissi, geceleri uyku problemi, fiziksel aktiviteden sonra aşırı halsizlik yorgunluk, son zamanlarda kol ve bacaklarımda kızarıklık ve morluk oluşmakta, ellerimde uyuşma, kalp ağrısı vb. şikayetlerim var. Ancak; hastahanedeki tetkiklerde bir sonuç vermiyor.
Sayın B. Gökdoğan; özellikle soğuk havalarda olan yaygın vücut ağrısı, yorgunluk hissi ve halsizlik şikayetlerinizin olduğunu ve kol ve bacaklarda kızarıklık ve morarmalar olmasına rağmen hastanede yapılan tetkiklerden bir sonuç alamadığınızı bildirmişsiniz. Size hangi laboratuar tetkiklerinin yapıldığını bilmiyorum ancak sizin şikayetleriniz ile başvuran hastalarda romatolojik hastalıkların ayırıcı tanısında başlangıç laboratuar incelemeleri olarak tam kan ve tam idrar tetkikleri, 1 saatlik sedimentasyon hızı, biyokimya tetkiklerinden açlık kan şekeri, üre, kreatinin değerleri, karaciğer fonksiyon testleri, serum kalsiyum, fosfor, alkalen fosfataz, kolesterol, trigliserid ve ürik asit düzeyleri yanında tiroid fonksiyon testleri (sT3, sT4, TSH), Anti-nükleer antikor (ANA), CRP, RF düzeylerine bakılmalıdır. Eğer bu sonuçlar arasında anormal değerlere rastlanacak olursa bu yönde daha ileri tetkikler istenebilir. Size bu testlerden hangilerinin yapıldığını bilmemekle beraber, hepsinin yapıldığını ve normal geldiğini kabul edersek sizin hastalığınız “FİBROMİYALJİ SENDROMU”nu düşündürmektedir. Sizden önceki hastamızda da bahsettiğimiz gibi Fibromiyalji sendromu kas iskelet sisteminde yaygın şekilde ağrı, tutukluk ile beraber doktorun muayenesi esnasında tespit ettiği ağrılı hassas noktaların bulunduğu bir klinik tabloya denilmektedir. Bu hastalığa ait hiçbir özel laboratuar bulgusu yoktur. Fibromiyalji sendromunda en sık görülen ve en önemli karakteristiği olan bulgular, vücutta birden çok bölgeyi içerecek şekilde yaygın ağrı, tutukluk, yorgunluk ve uyku bozukluğudur. Ağrı kollar, bacaklar, bel ve boyun bölgeleri de dahil olmak üzere tüm vücut’da hissedilir. Hastaların % 75-85’inde sabahları tutukluk ile beraber halsizlik vardır ve bu halsizlik fiziksel aktivite ile artar. Hastaların şikayetleri soğuk ve nemli havalarda, endişe ve stres’li durumlarda, aşırı fiziksel aktivite ile veya tam tersi hareket azlığı ile, uyku bozukluğu olduğu durumlarda ve en son olarak gürültülü ortamlarda şiddetlenir. Fibromiyalji sendromlu hastaların tedavisinde hastanın hastalığı ile ilgili olarak bilgilendirilmesi, hastalık bulgularını şiddetlendiren faktörlerin tespit edilerek ortadan kaldırılması ve eğer beraberinde eşlik eden hastalıklar varsa bunların tedavi edilmesine çalışılır. Bütün bunlara ilave olarak Fibromiyalji sendromlu hastalarda farklı ilaç gurupları hastaya göre değişen başarı oranları ile kullanılmaktadır. Saygılarımla
Merhaba benim kızım 13 yaşında çok yorgun ve her yerlerim ağrıyor diyordu biz aile hekimine gittik ve hekimimiz kan tahlili yaptı romatizması olduğunu söyledi ve tedaviye başladı kan iğnesi, kalsiyum ve penisilin yazdı 3 hafta aralıklarla iğnenin 4. yaptıktan sonra tahlil yine yaptırdık. 293 den 178 düştü tedavimiz diğer değerler normal bu tedavi doğru mu yoksa romatizma Dr. gidelim. Yanıtlarsanız beni çok memnun edersiniz, Teşekkürler.
Sayın E. Kuloğlu, 13 yaşındaki kızınızın yaygın eklem ağrısı ve yorgunluk şikayetlerinden bahsetmişsiniz. Özellikle kız çocuklarında ergenlik döneminde, yani kişiden kişiye değişmekle beraber genellikle 8-14 yaşlar arasında meydana gelen hızlı büyüme periyoduna bağlı olarak kol ve bacaklarda akşam saatlerinde şiddetlenen ekstremite ağrıları meydana gelebilir. Yapılan fizik muayenede herhangi bulgu saptanmayan bu çocuklarda yapılan laboratuar incelemelerinde de herhangi bir anomali saptanmaz. Bu hastalarda akşamları alınacak çocuk aspirini (Aspirin 100 mg tab) ağrılarda dramatik bir iyileşme meydana getirir, bu hızlı büyüme döneminin sonlarına doğru başkaca tedaviye gerek kalmaksızın şikayetler ortadan kalkar. Kızınızı götürdüğüz aile hekimi tarafından kan iğnesi verildiğini bildirmişsiniz, buradan hareket ile yorgunluk şikayetlerinin kansızlığa (Anemi) bağlı olduğu söylenebilir. Ancak kansızlık tedavisinden önce bu hastalığın nedenine yönelik bazı incelemelerin yapılması daha uygun olacaktır. Bunun için tam kan tetkiki yanı sıra serum demir, serum demir bağlama kapasitesi, ferritin, Vitamin B12, folik asit düzeylerine bakılması daha sonra çıkacak neticelere göre gaitada parazit ve gaitada gizli kan veya endoskopik incelemelere kadar varabilecek ileri tetkik yöntemlerine geçilmesi gerekebilir. Kızınızda Romatizma bulunduğunun söylenmesinin nedeni muhtemelen yapılan kan tetkiklerinde serum ASO düzeylerinin normalin üzerinde gelmesidir. Ancak halk arasında ateşli romatizma da denilen “Akut Eklem Romatizması” tanısı konulabilmesi için tek başına ASO yüksekliği yeterli olmayıp yanında eklem şişliği (Artrit) veya kalp romatizması (Kardit) veya belli özelliğe sahip cilt döküntüsü (E. Marginatum) ve nörolojik hastalık (Korea) bulunması gereklidir. Yine eğer yapılan Boğaz kültüründe halk arasında “Beta” diye isimlendirilen “A Gurubu Beta-Hemolitik Streptokok” üremesi yok ise antibiyotik tedavisine gerek yoktur. Tüm normal insanlarda geçirilen üst solunum yolu infeksiyonlarından sonra serum ASO değerlerinde bir miktar yükselme meydana gelebilir ancak bu bir hastalık belirtisi değildir, bu değerler zaman içerisinde normal seviyelerine geriler ancak burada özellikle Romatoloji uzmanına başvurmanıza gerek gösteren durum Ateşli Romatizma bulgularını ortaya çıkmasıdır. Tüm bu yazdığım genel bilgilerden sonra hangi doktora başvuracağınız konusundaki karar sizindir. Saygılarımla
Hocam Palindromik Romatizma hastasıyım. Prednol-Plaquenil-Endol ilaçlarını alıyorum. Yediğim besinler ataklarımı tetikliyor. Pirinç, mayalı yiyecekler, mayalı ekmek, tahin, ıspanak, baklagiller, yumurta sarısı vb. Ne yapmam gerekiyor. Tedavisi mümkün mü? Yardımcı olursanız sevinirim.
Sayın A. Cican; Palindromik Romatizma kısa süren akut artrit (eklem şişliği) atakları ile seyreden bir klinik sendromdur. Akut ataklar esnasında eklemler genellikle tek tek hastalığa yakalanır ve atak sonrasında ise geriye hiçbir klinik ve radyolojik bulgu (sekel-sakatlık) kalmaz. Ataklar düzensiz aralıklar ile meydana gelir ve birkaç saat ile birkaç gün arasında sürebilir. Palindromik Romatizma seyri esnasında bazı hastalarda özellikle de başlangıçta Romatoid Faktör (+) olan hastalarda daha sonraki dönemlerde Romatoid Artrit gelişebileceği bildirilmiştir. Bugün için Palindromik Romatizma’nın sebebi yani neden meydana geldiği bilinmemektedir. Yine aynı şekilde hastalığın etyopatogenezinde gıdalar ile bir ilişkisinden de bahsedilmemektedir. Tedavi olarak basit analjezik-antiinflamatuvar (Endol cap) ilaçlar yanında Hidroksiklorakin (Plaquenil) tedavisinin de faydalı olabileceğine dair yayınlar bulunmaktadır. Palindromik Romatizma hastalarında, hastalığın tedavisinin yanında bu hastaların Romatoid Artrit gelişimi yönünden yakın takip altında tutulmaları, erken teşhis ve buna bağlı olarak daha erken dönemde agresif tedaviye başlanması yönünden önem arz etmektedir. Sizin durumunuza gelecek olursak aldığınız besin maddeleri ile tetiklenen ataklar Palindromik Romatizma teşhisinin tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini düşündürmektedir. Yine bu teşhise bağlı olarak steroid (prednol) tedavisinin (hangi doz ve aralıkta kullandığınızı bilmemekle beraber) çok gerekli olmadığını düşünmekteyim ancak son karar yine de sizi takip eden Romatoloji Uzmanı hekiminize aittir. Saygılarımla.
Merhabalar hocam,ben 21 yaşında bayanım. Yaklaşık 3 ay önce boynumda bir ağrıyla başlayan ağrılarım daha sonra sağ koluma ardından bacaklarıma belime ellerime ayaklarıma hatta bazen kaburgalarıma kadar dağıldı. Ağrılarım hergün başka yerimde yoğunlaşıyor sanki vücudumda geziyor. Romatoloji bölümünde gerekli testler yapıldı ancak sonuç yok. Temiz ama kötü huylu bir hastalığın belirtisi olabilir deyip geçıyor doktorum. Sabahları ağrılarım daha az yoruldukça çoğalıyor. Ben artık nereye gidip ne yapacağımı bilemiyorum ama bu ağrılarla yaşamak çok zor. Sizce sebep ne olabilir?
Sayın Özden hanım; sizin şikayetleriniz, özellikle yaşınızı da göz önünde bulundurduğumuzda “FİBROMİYALJİ SENDROMU”nu düşündürmektedir. Fibromiyalji sendromu kas iskelet sisteminde yaygın şekilde ağrı, tutukluk ile beraber doktorun muayenesi esnasında tespit ettiği ağrılı hassas noktaların bulunduğu bir klinik tabloya denilmektedir. Bu hastalığa ait hiçbir özel laboratuar bulgusu yoktur. Fibromiyalji sendromunda en sık görülen ve en önemli karakteristiği olan bulgular, vücutta birden çok bölgeyi içerecek şekilde yaygın ağrı, tutukluk, yorgunluk ve uyku bozukluğudur. Ağrı kollar, bacaklar, bel ve boyun bölgeleri de dahil olmak üzere tüm vücut’da hissedilir. Hastaların % 75-85’inde sabahları tutukluk ile beraber halsizlik vardır ve bu halsizlik fiziksel aktivite ile artar. Hastaların şikayetleri soğuk ve nemli havalarda, endişe ve stres’li durumlarda, aşırı fiziksel aktivite ile veya tam tersi hareket azlığı ile, uyku bozukluğu olduğu durumlarda ve en son olarak gürültülü ortamlarda şiddetlenir. Fibromiyalji sendromlu hastaların tedavisinde hastanın hastalığı ile ilgili olarak bilgilendirilmesi, hastalık bulgularını şiddetlendiren faktörlerin tespit edilerek ortadan kaldırılması ve eğer beraberinde eşlik eden hastalıklar varsa bunların tedavi edilmesine çalışılır. Bütün bunlara ilave olarak Fibromiyalji sendromlu hastalarda farklı ilaç gurupları hastaya göre değişen başarı oranları ile kullanılmaktadır. Sizin durumunuza gelince, öncelikle Fibromiyalji teşhisi konulacak olursa burada hastalık semptomlarını şiddetlendiren faktörlerin tespit edilmesi ve öncelikle bunların ortadan kaldırılması gereklidir. Daha sonra hangi medikal tedavinin seçileceğine sizi takip eden Romatoloji uzmanı hekim tarafından karar verilmesi uygun olacaktır. Saygılarımla
Merhaba su anda metoart iğnesi kullanıyorum midemi cok kötü yapıyor mide koruyucu kullanıyorum fakat işe yaramıyor beni bu iğne mahvediyor yemekten sonra yanma ve bulantı oluyor yeni bir iğne yada başka bir yöntem var mı? Teşekkürler
Sayın Gül hanım; haftalık enjeksiyonlar şeklinde uygulanan metotreksat tedavisinde kullanılan bir preparat olan metoart kullanıma hazır şırıngaların 10 mg, 15 mg, 20 mg ve 25 mg dozları bulunmaktadır. Bana kullandığınız ilacın dozunu ve hastalığınızın aktivite durumunu bildirmemişsiniz. Bu nedenle daha genel olarak size önerebileceğim seçenekler enjeksiyon sonrasındaki günlerde verilecek folik asit (Folbiol 5 mg tab) veya folinik asit (Leucovorin 15 mg tab) preparatları ile Metotreksat tedavisinin yan etkileri azaltılmaya çalışabilir. Ayrıca eğer hastalığınız remisyona girmiş ise uygulanan ilaç dozunda da azaltmaya gidilebilir. Yine enjeksiyon öncesinde bulantı kusma şikayetlerinize yönelik olarak antiemetik kullanımı (Emedur veya Metpamid) faydalı olabilir. Tüm bu önlemlere rağmen Metotreksat tedavisinin sizi rahatsız eden yan etkileri devam edecek olursa, bu tedavi kesilerek bir diğer 2. basamak tedavisinde kullanılan ajan ile tedavinize devam etmeniz uygun olacaktır. Bu noktada Leflunomide (Arava 20 mg tab) tedavisi mantıklı bir seçenek olarak görülmekle beraber esas kararın sizi takip eden romatoloji uzmanı tarafından verilmesi uygun olacaktır. Saygılarımla
7 senedir Ankilozan Spondilit hastasıyım. İlk doktora gittiğimde teşhis konuldu. Sol leğen kemiğimde hareket kısıtlılığı var 4 salazopyrin 2 endol kullanıyorum ancak son 2 aydır ilaçlar yetersiz geliyor ağrılarım geçmiyor enbrel diye bir iğne duydum onunda yan etkileri çokmuş ne yapmamı önerirsiniz.
Sayın Ülfet; 7 yıldır Ankilozan Spondilit hastası olduğunuzu ve halen 4 adet (2 gr/gün) Salazopyrine ve 2 adet Endol kapsül kullandığınızı bildirmişsiniz. Siz halen Ankilozan Spondilit hastalığında ilk basamak tedavisinde kullanılacak ilaç gurubu steroid olmayan inflamasyon giderici ilaçlardan Endol ve omurga dışı eklem tutulumlarının tedavisinde kullanılan Salazopyrin tablet’i beraberce kullanmaktasınız ancak şu anda bile ağrılarınızın devam ettiğini bildirmektesiniz. Sizin durumunuzda eğer hastalık aktiviteniz devam ediyor ise Salazopyrin tablet 3 gr/gün dozlara kadar (6 tablet/gün) yükseltilerek aynı tedavi denenebilir. Eğer buna rağmen hastalık aktivitesi devam edecek olursa biyolojik ajanlardan anti-TNF gurubu ilaçlar ile tedaviye geçilir (Remicade, Enbrel, Humira). Burada önemli olan nokta sizin ile beraber sizi takip eden romatoloji uzmanı hekimin de hastalık aktivitesini değerlendirmesi ve bu ilacın kullanılmasına karar vermesi gereklidir. Hastalık aktivitesi için daha önceden sorulan soruya verdiğim cevapta olduğu gibi 4 haftadan daha uzun süre hastalığın şiddetli olarak devam etmesi ve BASDAI (Bath Ankilozan Spondilit Hastalık Aktivite İndeksi) değerinin 4’ün üzerinde olmasına bakılır. Eğer hastalar bu kriterleri taşıyorsa o zaman anti-TNF ajanlar ile tedaviye geçilmesine karar verilir. BASDAI ile hastalık aktivitesini değerlendirirken bir önceki hafta içerisinde 1) Halsizlik veya yorgunluğun derecesine, 2) Ankilozan Spondilit’e bağlı olarak hissedilen boyun, bel veya kalça eklem ağrılarının şiddetine, 3) Kalça dışı eklemlerdeki ağrı ve şişliğin derecesine, 4) Hassas bölgelerin muayenesi esnasında üzerine dokunulduğunda veya basınç uygulandığında meydana gelen rahatsızlığın derecesine, 5) Sabah yataktan kalktıktan sonra rahat hareket etmeye başlayana kadar geçen sabah tutukluğunun süresine bakılarak hastalık aktivitesinin şiddetine karar verilir. Bu hastalığın tedavisinde kullanılan 3 anti-TNF ajanın da hastalık seyrini değiştirme özellikleri bulunmaktadır ancak bu ilaçların uzun dönem kullanımlarındaki güvenlik profilleri ve yapısal deformiteleri önlemedeki etkinlikleri tam olarak gösterilememiştir. Yine sizin durumunuzda daha önceden meydana sol kalça eklem deformitesi üzerine etkisi de bulunmamaktadır. Saygılarımla
Bel ağrısı, kuyruk sokumunda şişlik ve sırt üstü yatamama şikayetlerim var.
Sayın Sezai bey; bel ağrısı, kuyruk sokumu bölgesinde şişlik hissi ve sırt üstü yatamama şikayetlerinizden bahsetmişsiniz. Seronegatif Spondilartropatiler gurubundaki hastalıkların hepsinde özellikle bu şikayetler görülebilmektedir. Bu hastalarda görülen inflamatuvar tipde bel ağrısı istirahat ile şiddetlenir, hareket edilmesi veya yapılacak egzersizler ile rahatlama gösterir. Kesin tanı koyulabilmesi için yapılacak ayrıntılı bir fizik muayene sonrasında bel bölgesi ve sakroiliak eklemleri içine alacak radyografiler gereklidir. Eğer bu tetkikler ile kesin tanıya varılamaz ise kontrast madde kullanılarak sakroiliak bölgeden MRI incelemesi yapılabilir. Ayrıca yapılacak laboratuar incelemeleri ve tanı bakımında arada kalınan vakalarda doku gurubu incelemesi (HLA-B27) yardımcı olacaktır. Kesin tanıya varıldıktan sonra ise hastalığınız ile ilgili olarak değişik tedavi seçenekleri bulunmaktadır. Saygılarımla
ben romatoit artrit hastasıyım senelik kontrolumu yaptırmak için devamlı tedavi olabileceğim doktor arıyorum
Sayın A. Ölmez; Romatizmal hastalıklarda kullanılan ilaçların yan etki profillerine göre belli aralıklar ile kontrolleri yapılmaktadır. Merkezimizde romatoid Artrit de dahil olmak üzere tüm romatolojik hastalıkların teşhis, tedavi ve takipleri yapılmaktadır. Saygılarımla
Merhabalar; öncelikle cevabınıza teşekkür ederim. Yazdıklarınızdan anladığım kadarıyla ankizolan spondolit bende aktif değil ağrı tutukluk yok hassasiyet şişme yok sadece teşhisden önceki dönemde oluşan deformasyonlar var boynum sola doğru ve yukarı çok ileri gitmiyor lakin iyi durumda ağrısız kifozum var ağrı sızı hiç birşey yok TNF'ye ara versem iyi olurmu daha gerekteği zamanlarda kullansam fikrinizi alabilirsem çok memnun olurum tekrar teşekkür ederim...
Sayın F. Naz; Tedavinizi değiştirmeniz konusunda sizi gören, muayene eden ve takip eden hekim olmadığımdan dolayı olumlu veya olumsuz bir fikir beyan edemem. Ben size yanlızca konu ile ilgili genel bilgileri aktardım. Bu nedenle tedavinizin ne şekilde devam edeceğinin sizi takip eden doktor ve sizin tarafınızdan kararlaştırılması daha uygun olacaktır. Saygılarımla
Hocam merhaba 42 yaşındayım ankilozan spondilit hastasıyım tüm değerlerim normal sabah tutukluğu ve ağrı yaşamıyorum lakin dr'um bana remicade başladı bir kaç kez uygulandı fakat son uygulama sırasında vucudumda boşalma boğazımda daralma mide bulantısı uyuşma gibi yan etkiler oluştu karşılayan iğneler yapıldı bekledikten sonra seruma devam edildi. Kafam çok karıştı crp 3 sedim 5 kan değerlerim normal ağrım yok bu ilaca devam etmek zorundamıyım. Bana getirisi yada benden götürüsü neler olur. Bu arada deformasyon var. Açılmasına yardımcı olabilirmi. Şimdiden teşekkür ederim iyi çalışmalar..
Sayın F. Naz; 42 yaşında olduğunuzu ve Ankilozan Spondilit hastası olduğunuzu bildirmişsiniz. Ankilozan Spondilit hastalığının ilk basamak tedavisinde kullanılacak ilaç gurubu steroid olmayan inflamasyon giderici ilaçlardır (non-steroid antiinflamatuvar ilaçlar). Bu gurup ilaçların yetersiz geldiği veya mide-barsak sistemi yan etkileri nedeniyle kullanılamadığı hastalarda basit analjezik ilaçlardan parasetamol gurubu (parol, vermidon) ağrı kesici özellikleri nedeniyle denenebilir. Ayrıca ağrılı bölgelere lokal olarak kortizon enjeksiyonları yapılabilir. Ayrıca omurga dışı eklemlerinde artrit’i olan hastaların tedavisinde Salazopyrin tablet 3 gr/gün dozlara kadar denenebilir. Tüm bu tedavi protokollerinin uygulanmasına rağmen hastalık aktivitesi devam edecek olursa biyolojik ajanlardan anti-TNF gurubu ilaçlar ile tedaviye geçilir (Remicade, Enbrel, Humira). Hastalık aktivitesi değerlendirilmesinde 4 haftadan daha uzun süre hastalığın şiddetli olarak devam etmesi ve BASDAI (Bath Ankilozan Spondilit Hastalık Aktivite İndeksi) değerinin 4’ün üzerinde olmasına bakılır. Eğer hastalar bu kriterleri taşıyorsa o zaman anti-TNF ajanlar ile tedaviye geçilmesine karar verilir. BASDAI ile hastalık aktivitesini değerlendirirken bir önceki hafta içerisinde 1) Halsizlik veya yorgunluğun derecesine, 2) Ankilozan Spondilit’e bağlı olarak hissedilen boyun, bel veya kalça eklem ağrılarının şiddetine, 3) Kalça dışı eklemlerdeki ağrı ve şişliğin derecesine, 4) Hassas bölgelerin muayenesi esnasında üzerine dokunulduğunda veya basınç uygulandığında meydana gelen rahatsızlığın derecesine, 5) Sabah yataktan kalktıktan sonra rahat hareket etmeye başlayana kadar geçen sabah tutukluğunun süresine bakılarak hastalık aktivitesinin şiddetine karar verilir. Kullanılan 3 anti-TNF ajanın da hastalık seyrini değiştirme özellikleri bulunmaktadır ancak bu ilaçların uzun dönem kullanımlarındaki güvenlik profilleri ve yapısal deformiteleri önlemedeki etkinlikleri tam olarak gösterilememiştir. Yine daha önceden meydana gelmiş deformiteler üzerinde de etkileri bulunmamaktadır. Saygılarımla
Selam hocam yaş 56 her iki ayak başparmakların ikinci eklemlerinde aşırı derecede kireçlenme mevcut olup çok ağrı vermektedir, ayrıca babam 75 yaş bel,diz ve ayaklarda kireçlenme var namaz kılmada çok aşırı derecede zorlanmaktadır, hatta namazı oturarak kılmakta çok ağrıları var, önerileriniz ve kullanabileceğimiz ilaç ve ampul varmıdır, yardımlarınızı bekler saygılar sunarım. Şener-İstanbul
Sayın Şener; ayak başparmağında kireçlenme (osteoartrit) ile beraber seyreden şekil bozukluğuna “Hallux Valgus” denir. Hallux valgus’un başlangıç dönemlerinde tedavi olarak başparmak ve yanında 2. parmak arasına makara konulması veya ayak başparmağına takılarak ayağın arka bölümünde topuk bölgesine bağlanan ateller kullanılmakla beraber çok başarılı sonuçlar bildirilmemiştir. Benim bu konudaki önerim burun bölümü geniş ayakkabılar kullanarak ve uzun süreli ayakta durma ve yol yürüme aktivitelerinden kaçınarak mümkün olduğunca idare etmeye çalışmanızdır. Eğer şikayetleriniz günlük yaşam aktivitelerinizi kısıtlayacak derecede ilerler ise o zaman Hallux Valgus’un cerrahi olarak düzeltilmesi amacıyla bir ortopedi uzmanı hekim ile görüşmeniz uygun olacaktır. 75 yaşındaki babanızın sizin anlattığınıza göre yaygın Dejeneratif Osteoartrit’i vardır. Dejeneratif Osteoartrit hastalarında ilaç tedavisi olarak öncelikle basit ağrı kesici (analjezik) özelliği olan ilaçlar kullanılır. Bunlar arasında en sık kullanılanı paracetamol (parol, vermidon) gurubu ilaçlardır. Bu ilaçlar ile fayda elde edilemeyen hastalarda steroid olmayan ve inflamasyonu ortadan kaldıran ilaçlar (nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar) denenebilir ancak bu ilaçları kullanırken hipertansiyon şikayeti olan ve peptik ülser kanaması geçiren hastalarda özel dikkat sarf edilmelidir. Ayrıca bu hastalarda düzenli şekilde uygulanacak Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon programlarından azami derecede fayda elde edilir. Tüm bunlara rağmen hastalar günlük yaşam aktivitelerinde yeterli derecede bağımsız olamazlar ise cerrahi yöntemler bir seçenek olarak göz önünde bulundurulur. Babanızın durumunda muhtemelen diz protezi uygulaması gerekecektir ancak diz protezi operasyonundan sonra da dizlerinin üzerinde yerde namaz kılamayacağının bilinmesi gerekir. Saygılarımla
ben 15 yıldır iltihaplı eklem romatizması hastasıyım.Uygulanan ilaç tedavisi hiçbir fayda vermiyor ve ne yapacağımı bilmiyorum,günden güne kötüye gidiyorum ve en son bir doktor bana adalimumab(humira)tedavisini önerdi,bu iğne tedavisinin çok fazla yan etkisi var ne yapacağımı bilmiyorum,sizce bu işe yarar mı yada bu sayede iyileşmiş kişiler varmı? lütfen beni bilgilendirin.
Sayın İ. Yüksek; halk arasında iltihaplı romatizma olarak isimlendirilen Romatoid Artrit (RA) hastalığının tedavisinde farklı basamaklar vardır. Öncelikle tedaviye 2. basamak ilaçlar veya hastalık seyrini değiştiren ilaçlar gurubu olarak isimlendirilen tedavi seçenekleri ile başlanır. Bu guruba dahil olan ilaçlardan Methotrexate (30 mg/hafta), Hidroksiklorakin (400 mg/gün), Salazoprin (3 gr/gün) ve Leflunomide (20 mg/gün) maksimum dozlarda kullanılmasına rağmen yeterli etki elde edilemez ise hastalarda bu ilaçların 2 veya 3 tanesinin beraberce kullanılması denenebilir. Yine bu kombinasyon tedavisi yeterli doz ve sürede kullanılmasına rağmen hastada başarılı sonuç alınamaması yani hastalığın remisyona sokulamaması durumunda biyolojik ajanlar ile tedaviye geçilir. Bugün için biyolojik ajan tedavisinde en sık olarak Remicade, Humira ve Enbrel kullanılmaktadır. Tüm diğer branşlarda olduğu gibi Romatolojik hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların da pek çok yan etkileri bulunmaktadır ve bu ilaç gurupları ne kadar spesifik hale gelirse yan etkileri de o derecede ağırlaşmaktadır. Ancak tedavinizi uygulayacak merkezin tedavi öncesinde gerekli incelemeleri yaptıktan sonra tedavi döneminde de düzenli kontrollerinizi yapmaları durumunda yan etki riski minimumda tutulabilir. Bu üç ilaç gurubu ile yeterli doz ve süre uygulanmasına rağmen başarılı sonuç alınamayacak olur ise yılda iki kür halinde uygulanan bir başka tedavi seçeneği de (anti-CD20: Maphtera) bulunmaktadır. Özetleyecek olursak, bilgili ve yetenekli uzmanlar tarafından uygulanacak doğru tedavi seçenekleri ile hastalığınızın çaresi bulunmaktadır. Saygılarımla.
EŞİMİN AYAK BİLEĞİNDEN RAHATSIZ BİRAZ YÜRÜYÜNCE AYAK BİLEKLERİ ŞİŞİYOR
Sayın İ. Ölmez; yürüme ile beraber her iki ayak bileği başta olmak üzere alt ekstremitelerde şişlik öncelikle hastanın toplar damar sisteminde bir yetmezliği (alt ekstremitelerde venöz yetmezlik) düşündürmektedir. Bu nedenle kesin tanı konulabilmesi için her iki alt ekstremite venöz doppler ultrasonografi tetkiki yapılması ve teşhisin kesinleştirilmesinden sonra eşinizin varis çorabı kullanmasının bu şikayetlerini ortadan kaldıracağını düşünmekteyim. Saygılarımla
Selam acaba online hizmet mi veriyorsunuz
Sayın H. Alkan; burada hastalığınız veya aklınıza takılan, branşımızla ilgili sorulara elimizden geldiği kadar cevap vererek sizleri aydınlatmaya çalışıyoruz. Saygılarımla
merhaba ..Tam 7 yildir doktor doktor geziyorum.Rahatsizligim boyun agrisiyla basladi ve fitik denildi , ameliyat dedi sonunda kireclenme denildi.Bu arada ellerim dizlerim dirseklerim de agri oldu.Istanbul da yasiyorum bir cok buyuk hastaneye gittim ama teshis alamadim.Elimde bir suru film mr var.Yapilan tahlillerime sonunda bir dosya yapmak zorunda kaldim.Ama teshis yok.son durumum ise boyun agrisi butun eklemlerimde agri ozellikle sag omuzumda ve ara ara sag gozumde kizariklik.En son sag gozumdeki kizariklik ilaca dahi cevap vermedi.Insanlar soruyor gozune ne oldu diye.Moralim cok bozuk.Bir senedir karin agrisi ve ishal sorunum var.Hic kalcamla ilgili sorunum yokken son bir kac aydir ozellikle sag kalcamda agri ve acima var.salazoprin kullaniyorum.Kortizon ve metetraxat kullandim ama simdi kullanmiyorum.Bu agrilarim gece cok kuvvetleniyor.Adeta kemiklerimi kemiriyor gibi.Romatizma tahlilerimin hepsi defalarca yapildi.HLA sindan tutun kolonoskopi dahi yapildi.Sizce benim hastaligim ne olabilir?Biliyorum beni gormediniz tahlillerimi gormediniz ama beni goren doktorlar bile bir sey diyemiyor.Benim beynim ise hep kendini yiyor dusunmekten arastirmaktan.ankilozon sponditmiyim tamam olabilirim peki karin agrisi neden?Kansermiyim? Oyle olsaydim simdiye kadar tani almis olmaliydim sanirim.Prof.Docent.uzman kac doktora gittim adi yok ama her gecen sene daha kotuye gidiyorum.Sizin fikrinizi merak ettim.Vakit ayirdiginiz icin tesekkur ederim.saglikli gunler dilerim.
Sayın S. Kovesdi, 7 yıldır boyun ağrısı ile başlayan ve daha sonra yaygın eklem ağrısına dönüşen, sağ gözünüzde kızarıklığa neden olan ve Salazopyrin kullanmanıza neden olan şikayetlerinizden bahsetmişsiniz. Seronegatif Spondilartropatiler ana başlığı altında incelenen hastalıklar olan 1) Ankilozan Spondilit 2) Reaktif artrit (veya Reiter sendromu) 3) İnflamatuvar barsak hastalığına bağlı olarak gelişen artropatiler 4) Psöriatik (Sedef hastalığı) artrit 5) Undiferansiye spondilartropatiler ve 6) Juvenil kronik artrit’in bazı ortak özellikleri vardır. Bu hastalıklarda daha sık alt ekstremitede olmak üzere periferik eklemler asimetrik olarak hastalığa yakalanırlar, radyografik olarak sakroileitis tesbit edilebilir (Leğen kemiği eklemlerinin iltihabı), RF (romatoid faktör) negatif’dir ve hastaların gözlerinde inflamasyona (uveitis) rastlanabilir. Seronegatif Spondilartropatiler başlığı altında incelenen hastalıkların hepsinde değişik oranlarda HLA-B27 doku gurubu ile ilişkileri saptanmıştır. Sizin hastalığınız, aktardığınız tabloya göre muhtemelen Seronegatif Spondilartropatiler gurubundan bir hastalık olabilir. Bu hastalıklar arasındaki ayırımı sizi takip eden Romatolog hekim arkadaşların yapması gerekmektedir. Bu hastalıkların tedavisinde ilk olarak analjezik nonsteroid antiinflamatuvar (NSAİD) ilaçlar ile tedaviye başlanır. Eğer bu gurup ilaçlar ile yeterli seviyede etki elde edilemez ise günde 3 gr doza kadar Salazoyrine, haftada 30 mg doza kadar Methotrexate veya bazı seçilmiş vakalarda Leflunomid (Arava) tedavisi denenebilir. Tüm bu ilaçların kullanılmasına rağmen etki elde edilemeyen hastalarda ise biyolojik ajanlar (İnfiximab, Etanercept, Adalimumab) ile tedavi seçeneğine geçilir. Seronegatif Spondilartropatili hastalarda sıklıkla gözlerde ağrı ve kızarıklık ile başlayarak yeterli derecede tedavi edilmez ise körlüğe kadar ilerleyebilen üveitis ‘in tedavisi göz hastalıkları uzmanı doktorlar tarafından yürütülmelidir. Bu tablonun tedavisinde lokal veya sistemik steroid tedavileri uygulanmaktadır. Bana yazmış olduğunuz hastalık tablosuna göre size kabaca verebileceğim bilgiler bunlardır. Saygılarımla
babamda teşhisi konulan iltihaplı romatizma hastalığı gün geçtikçe onu dahada kötü duruma sokmaktadır merkezinize ssk emeklisi olarak baş vurmamız mümkün mü? ve ne tür bir tedavi uygularsınız süresi ne kadar devam eder?
Sayın M. Akkaş; halk arasında iltihaplı romatizma olarak adlandırılan Romatoid Artrit (RA) hastalığı öncelikle eklemleri tutarak ileri dönemlerde deformitelere neden olan romatizmal hastalıklardan biridir. RA tedavisi olarak analjezik nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar, hastalık seyrini değiştiren ilaçlardan Methotrexate, Hidroksiklorakin (Quensyl), Salazopyrine ve daha ileri hastalık dönemlerinde biyolojik ajanlar ile tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Merkezimizde hastaların bulundukları döneme göre bu tedavi seçeneklerinden birisi tercih edilmektedir. Ancak SGK ile anlaşmamız bulunmamaktadır. Bu nedenle eğer başkaca bir sağlık güvenceniz yoksa özel olarak başvurmanız gerekmektedir. Tedavi süresi hastanın uygulanan tedaviye vereceği cevaba göre değişiklik göstermektedir. Ancak genellikle RA hastaları remisyon dönemlerinde ilaç dozunda azalmaya gidilse bile çok uzun süreler ile ilaç kullanmak zorundadırlar. Saygılarımla
bel fıtığı dediler ağrılarım var fizik tedavi git dediler işlerden dolayı gidemiyorum akşam 9 dan sonra varmı
Sayın Erdoğan, Fizik Tedavi uygulamaları bizim kuruluşumuzda sabah saat 7,30 ile 19,00 saatleri arasında yapılmaktadır. Ancak bazı hastalarda bel fıtığı (lomber disk hernisi) tedavisinde fizik tedavi dışındaki yöntemler ile de başarı sağlanabilmektedir (Örneğin ilaç tedavisi, lumbosakral korse uygulamaları, egzersiz tedavisi gibi). Bu yönden de değerlendirilmenizin uygun olacağı kanısındayım. Saygılarımla.
Merhaba hocam. 2 yıldır romatizma hastayım. hastalığın ilk dönemlerinde tam olarak bir teşhis konamasıyla fazlaca zaman kaybı yaşadım. iltihaplı damar romatizması teşhisi konuldu. tedavisi, tedavi edilebilirlik oranı ve süreci konusunda bilgi verebilirseniz çok sevinirim. teşekkürler
Sayın A. Küçükosman; Size hangi doktor ve hangi teşhis yöntemlerini kullanarak iltihaplı damar romatizması teşhisini koyduğunu bilmediğimden dolayı genel bir bilgi vereceğim. İltihaplı damar romatizması terimi Romatolojide Vaskülit'ler için kullanılabilir. Vaskülitler ise tutulan damarların tipine ve çapına göre farklı alt guruplara ayrılmaktadır. Vaskülit tanısının konulabilmesi için klinik muayeneye ilave olarak bazı spesifik romatolojik kan testlerinin yanı sıra semptomların olduğu bölgelerde radyolojik görüntüleme yöntemleri ile (Direkt radyografi, CT, MRI, Anjiografi) bilgi toplanmaya çalışılır. En son olarak kesin tanı için hastalığın tuttuğu bölgeden alınacak biyopsi materyalinin patolojik incelemesine gerek vardır. Ancak kesin tanı konulduktan sonra tedaviye başlanır ve tedavide steroidlerin yanı sıra sitostatik ilaçlar ve diğer tedavi yöntemlerinden faydalanılır. Çok uzun bir konu hakkında size kısaca bilgi vermeye çalıştım. Daha ayrıntılı bilgilendirme için hastalığınızın teşhisini koyan uzman doktorunuz ile konuşmanız uygun olacaktır. Saygılarımla
sol kolumda yanık var bunun tedavisi varmıdır
Sayın C. Yılmaz; Yanık sonrası ortaya çıkan skar dokusu için, dokunun büyüklüğüne göre plastik ve rekonstrüktif cerrahi tarafından girişim yapılabilir. Bundan sonraki dönemde hastalarda yeniden kontraktür oluşmasını engellemek üzere dinamik ve statik splintler kullanılabileceği gibi, aşırı derecede skar dokusunun yeniden meydana gelmesini önlemek için kompresyon atelleri de uygulanabilir. Bu konuda değerlendirmede bulunulması için doktorunuz ile görüşmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla.
merhaba hocam ablamın sol kol dirseğinden başlayan sol göğusune vuran arada bir gelen ağrısı sıkça olmaktadır kalp, böbrek , akciğer,karaciğer analizleri yapıldı fakat bır sonuç alınmadı ağrıları hala devam etmektedir. Nereye başvurmamız gerekmektedir. Teşekkür ederiz
Sayın Y. Uysal; Cervikal disk hernilerinde (Boyun fıtığı) basıya uğrayan sinir kökünün dağıldığı bölgeye göre hastada semptomlar ortaya çıkabilmektedir. Sinir kökü basısına bağlı olarak hastalarda boyun ağrısı, kol veya parmaklarda uyuşukluğun yanı sıra çene, göğüs ve sırt bölgesine ve kola yayılan ağrı meydana gelebilir. Hastaların yapılan fizik muayenelerinde boyun hareketlerinde ağrı ve kısıtlılık, basıya uğrayan sinir kökünün seviyesine bağlı olarak derin tendon reflekslerinde azalma veya kaybolma ve o taraf ekstremitede kuvvet kaybı tespit edilebilir. Tanı koyulabilmesi için fizik muayene sonrasında direkt radyografi veya MRI tetkiklerinden yararlanılabilir. Elde edilen sonuca göre de tedavinin Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon uzmanı veya Beyin cerrahisi uzmanı tarafından planlanması uygun olacaktır. Saygılarımla
lumbosakral AP grafiği nedir
Bel ağrısı şikayeti ile başvuran hastalarda yapılan ayrıntılı fizik muayene sonrasında direkt radyografik (röntgen filmi) inceleme ile o bölgenin kemik yapısı ortaya konulmaya çalışılır. Bu hastalarda ise en öncelikle tercih edilen 2 yönlü lumbosakral (Bel-leğen kemiği bölgesi)grafi çektirilmesidir. 2 yönlü grafi ise ön-arka (AP=antero-posterior) ve lateral (yan) grafilerden meydana gelir. Saygılarımla
Sayın Hocam;Durum şöyle "İKİ YAN LAT.FEM.CUTANEOUS sinir iletimi incelemesinde sol LAT.FEM.CUT.AMPLUTUDU düşük elde edilmiştir.Elektrofizyolojik bulgular normal sınırlardadır".Beyin cerrahı hemen ameliyat dedi.Fizik Tedavi denesek olmaz mı?Bir küçük de olsa ışık bekliyorum.Operasyondan çekiniyorum.Değerli önerilerinizi bekliyorum.Saygılar!
Sayın N. Saydam, Lateral femoral cutenous sinir (n. cutaneous femoris lateralis) lumbosakral pleksus’un L2 ve L3 köklerinden meydana gelir ve karın boşluğunu kasık bağının (inguinal ligament) en dış kısmından terk eder. Bu sinirin genellikle karın boşluğunu terk ettiği bölgede basıya uğramasından kaynaklanan bir sıkışma sendromu olan “Meralgia Parestetika” ilk olarak 1895 yılında tanımlanmıştır. Hastalığın erken dönemlerinde bu sinirin duyusunu verdiği uyluğun dış-yan bölgesinde karıncalanma veya yanma hissi hastaları rahatsız eder. Zaman içerisinde bu rahatsızlık giderek azalmasına rağmen oradaki küçük bir bölgede bir miktar duyu bozukluğu sekel olarak kalabilir. Meralgia parestetika’nın nedenleri arasında sinirin kasık bölgesinde uğradığı kesici delici alet yaralanmasından başka, dar pantolon veya sıkı bel kemeri kullanılması veya düşük bel kemer bölgesine sahip dar şortların giyilmesi bildirilmiştir. Çok nadir olarak karın boşluğunun arka bölgesine yerleşik tümörler de sinir köklerine bası yaparak benzer tabloya neden olabilirler. Lateral femoral cutaneous sinir tuzak nöropatisinin (meralgia parestetika) tanısının konulabilmesi için sinir iletim testleri sağ ve sol olmak üzere iki taraflı olarak yapılmalıdır. Basının olduğu tarafta, sağlam tarafa göre lateral femoral cutaneous duyu sinir iletimi yavaşlamış ve amplitudu ise azalmıştır. Bazı vakalarda ise bu potansiyel hiç alınamayabilir. Bu hastalarda L2 ve L3 sinir kökleri yanı sıra femoral sinire ait patolojilerin de ekarte edilebilmesi yönünden EMG testi de ayrıca yapılmalıdır. Sizin durumunuzda yazdıklarınıza göre yapılan incelemeler “Meralgia Parestetika” tanısını desteklemektedir. Burada yapılması gereken hastalığı ortaya çıkaran nedene yönelik olarak tedavinizin hekim tarafından planlanmasıdır. Saygılarımla.
yıllardır çeşitli hastanelerin romotoloji bölümlerine gitttim hertürlü kan testleri yapıldı fakat degerler normalin çok üstünde çıkmadığından tedavi başlanmadı.parmak el bilegi dizlerde başlayan agrılarım artık tüm eklemlerimde şişlik kızarma sabah tutuklugu hafif ateş halsizlik hemen hemen hergün yaşadığım şeyler halini aldı.o kadar çok doktora gittim ve o kadar çok test yapıldı ki artık çözümsüzlükten korkuyorum.ne yapmalıyım ve malesef ssk dışında bir saglık güvencem yok bu konuda ne yapılabilir.teşekkürler
Sayın E. Kurt; uzun yıllardır devam eden ve parmaklar, el bilekleri ve diz eklemlerinden başlayan eklem ağrısı şikayetlerinin, tüm eklemlere yayılan şişlik, kızarıklık ve sabah tutukluğuna ilerlediğini ve beraberinde hafif ateş ve halsizlik semptomlarının bulunmasına rağmen yapılan laboratuvar incelemelerinde kan testlerinin normal değerlerin üzerine çıkmamasından dolayı herhangi bir tedavi başlanmadığından bahsetmişsiniz. Romatoloji kliniklerinde yapılan muayeneler sonrasında hangi tetkiklerin istendiğini ve bunların sonuçlarını bilmediğimden dolayı size tam doğru bir cevap vermem mümkün olmayabilir. Ancak tüm tetkiklerin istendiği ve bunların hepsinin normal sınırlar içerisinde geldiğini kabul edersek, tarif ettiğiniz klinik tablo Palindromik Romatizma’ya uymaktadır. İlk olarak 1942 yılında Hench ve Rosenberg tarafından tarif edilen Palindromik Romatizma’da ağrı genellikle bir eklem veya eklem çevresi dokulardan başlar ve semptomlar birkaç saat veya gün içerisinde giderek şiddetlenir. Eklem ağrılarının yanı sıra eklemlerde şişlik ve kızarıklık da görülür. Daha sonra aynı sıra ile eklem semptomları geriler ve hastada herhangi bir bulgu kalmaz. Diğer atak dönemine kadar herhangi bir şikayeti kalmayan bu hastaların yaklaşık % 50 bölümünde daha sonraki yıllarda Romatoid Artrit (İltihaplı eklem romatizması) gelişirken, % 15’lik bölümünde 5 yıl içerisinde tamamen iyileşme bildirilmiştir. Geri kalan hastalarda ise belli aralar ile ataklar tekrarlamıştır. Palindromik Romatizma tedavisinde Hidroksiklorakin (Plaquenil, Quensyl) ile başarılı sonuçlar alındığı bildirilmiştir. Sizi tamamen aydınlatmak amacıyla verdiğim bu bilgilere karşılık tedavinizin bir uzman hekim tarafından planlanması ve takip edilmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla.
55 gündür şiddetli bel ağrısı çekiyorum iltihaplı romatizma olabilir dediler ama ağrılarım devam ediyor ne yapmam gerek
Sayın Aynur hanım; 55 gündür devam eden bel ağrınız olduğundan bahsederek bunun iltihaplı romatizmaya bağlı olabileceğinden bahsetmişsiniz. İnflamatuvar tipde (iltihaplı) bel ağrısının en önemli özelliği istirahat ile şiddetlenmesi, hareket ile azalmasıdır. Bu hastalarda geceleri uykudan uyandıracak derecede şiddetlenen bel ağrıları olur. Lomber disk hernileri (Bel fıtığı) veya Lomber spondiloz’a (Belde kireçlenme) bağlı olan bel ağrılarında ise hastanın şikayetleri yatak istirahati ile azalırken, hareket ile şiddetlenir. Sizin durumuzda yapılması gereken ayrıntılı fizik muayene esnasında bazı özel yöntemler uygulayarak iltihabın olduğu bölgelerin muayene edilmesidir. Bunun sonrasında Lomber MRI veya sakroiliak eklem MRI incelemeleri yanında laboratuar testleri olarak tam kan, sedim, CRP değerlerine bakılması tanıda yardımcı olacaktır. Kesin tanı konulduktan sonra her iki hastalık gurubunda uygulanacak tedaviler birbirinden çok farklıdır. Saygılarımla
benim on aydır kuyruk sokumu ağrısı var ayriyeten belfıtığı var enson fizik tedavi gördüm ağrım geçmedi çare bulamadım yaşlılara gitmeye korkuyorum
Sayın M. Kılıç, omurgada kuyruk sokumu diye tanımlanan bölge, leğen kemiğinin (pelvis) orta ölümünü meydana getiren (sakrum) kemiğin ucundaki 2-3 küçük omurga parçasından meydana gelmektedir (Cocyx). Bu bölge travmalara bağlı olarak bükülebilir veya şekil değiştirebilir. Bu bölgedeki ağrılı tabloya koksikodini (Cocyxcodynea) denilir ve tedavisi 2 ana başlık altında toplanabilir. 1) Konservatif tedavi 2) Cerrahi tedavi. Konservatif tedavi olarak hastalara yaklaşık 4-6 hafta süre ile özel olarak bu bölge hastalıkları için üretilmiş olan simitler üzerine oturması ve ağızdan medikal tedavi olarak nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar kullanması önerilir. Bu süre sonunda şikayetlerinde düzelme olmayan vakalarda hasta için biraz rahatsızlık verici bir yöntem olan el ile maniplasyon tedavisi uygulanabilir ve yine aynı süre simit uygulaması ile o bölge üzerine binen basınç azaltılmaya çalışılır. Eğer bu tedaviler ile sonuç alınamaz ise en son seçenek olarak o bölgenin cerrahi olarak eksizyonu denenebilir. Bu bölgeye uygulanacak spesifik bir fizik tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Saygılarımla.
belimde ve kuyruk sokumumda ağrı var oturamıyorum kas gevsetici simit kullanıyorum agrılarım devam ediyor
Sayın Y. Şahin, Bel ve kuyruk sokumu bölgesinde ağrıya sebep olabilecek pek çok hastalık gurubu vardır. Kabaca size fikir vermesi yönünden bunları guruplayacak olursak: 1) Romatizmal hastalıklara bağlı ağrılar (İnflamatuvar tipde bel ağrıları) 2) Mekanik nedenlere bağlı ağrılar: Disk hernileri (Bel fıtığı) ve postür bozukluklarına bağlı olarak meydana gelen ağrılar 3) Travmatik nedenlere bağlı ağrılar: Travmatik koksiks ağrısı (Cocyxcodynea), spondilolistezis, vertebra kompresyon fraktürleri (patolojik veya travmaya bağlı) 4) Doğumsal (Konjenital) nedenlere bağlı ağrılar: Sakralizasyon, Lumbalizasyon, Hemivertebra gibi 5) Diğer nedenlere bağlı bel ağrıları Sizin bel ve kuyruk sokumu bölgesi olarak tanımladığınız bölgelerdeki ağrının nedenini bulabilmek için ağrıların ne şekilde ve ne zaman başladığının bilinmesinin yanında bazı radyografik incelemelerin ve bazı laboratuar tetkiklerin yapılması gerekmektedir. Örneğin yapılacak ayrıntılı bir muayenenin sonrasında 2 yönlü lumbosakral grafi ve AP pelvis grafilerinin yanı sıra Lateral cocyx grafisi çekilmesi ve bunlara ilave olarak tam kan, 1 saatlik sedimentasyon hızı ve serum CRP değerlerinin saptanması başlangıç olarak romatizmal kökenli ağrıların kaynağının bulunması bakımından uygun olacaktır. Bu aşamadan sonra ise daha ayrıntılı kan testleri veya MRI incelemeleri ile kesin tanı konularak buna yönelik spesifik tedaviye geçilebilir. Saygılarımla
merhaba hocam benim bacaklarımda ağrı var.Tedavi gördüm ama faydası olmadı. Ağrı başladığı zaman kaslarımda ve bacaklarımda şişme oluyor. Bu ağrı kuyruk sokumu ve bel ağrısı yapıyor. En çokta gece ağrı yapıyor uyuyamıyorum. Hocam benim hastalığımı kesin teşhis koyamadılar. 4 senedir bu hastalığı çekiyorum. Yardımlarınızı bekliyoruz.
Sayın Hülya hanım; Bel, kuyruk sokumu ve bacaklarda ağrınız olduğundan ve bu ağrılar nedeniyle geceleri uyuyamadığınızdan bahsetmişsiniz. Bel ağrıları kabaca sınıflandırılacak olursa 1) Mekanik kökenli bel ağrıları 2) İnflamatuvar (iltihabi) kökenli bel ağrıları olarak başlıca iki guruba ayrılabilir. Mekanik kökenli bel ağrılarının özelliği istirahat ile (yani geceleri ve yatak istirahati esnasında) azalması ve hareket ile şiddetlenmesidir. İnflamatuvar (romatizmal hastalıklara bağlı) kökenli bel ağrılarında ise istirahat ile ağrılar şiddetlenirken, hareket ile ağrılarda bir miktar rahatlama olur. Herhangi bir tetkik ve görüntüleme yöntemi sonucundan bahsetmediğinizden dolayı size kabaca yapılması gereken tetkiklerden bahsedeyim. Öncelikle bel ve kuyruk sokumu bölgesi olarak tanımladığınız bölgelerin direkt radyografileri (Lumbosakral grafi ve AP pelvis grafisi) ile beraber bazı kan testleri (Tam kan, sedimentasyon, CRP) değerlerine bakılmalıdır. Buradan elde edilecek sonuçlara göre Lomber veya sakroiliak eklem MRI tetkikleri istenebileceği gibi kan tetkik sonuçlarına göre değişiklik göstermek üzere bazı ilave kan testleri (örneğin HLA-B27 vb) istenebilir. Ancak herhangi bir muayene bulgusu veya tetkik sonucunu görmeden size daha fazla yardımda bulunamıyorum. Saygılarımla
hocam açıklamalarınız için çok teşekkür ederim, sedim. Normal düzeylerde, crp max. Değer 6, benim değerlerim 8.80 ile 12.80 arasında değişmektedir. Kalça mr sonucunda, kalça eklemini oluşturan kemik yapılarda sıvı artışı, ve dejeneratif osteofitik değişişlikler izlenmiştir şeklinde, kalça kasık topuklarda ağrı ve yürümekte zorluk çekiyorum. ilaçlardan sonra sabahları rahat kalkıyorum artık. Ankara ya geldiğimde mutlaka muayeneye geleceğim yardımlarınız için çok teşekkür ederim.
Sayın Parlak; sedim değerinizin normal olması ve CRP değerlerinizin de hafif bir yükseklik göstermesi nedeniyle; tedavinize ilave edilecek düşük dozda steroid tedavisi ile şikayetlerinizin gerilyeceğini düşünüyorum. Saygılarımla
hocam merhabalar 34 yaşındayım seronegatif romatoid artrit teşhisi ile raporlu olarak methotrexate haftada 6 adet kullanıyorum, aldığım günü takip eden iki günde ağrı ve yürümede zorluk çekmiyorum, sonraki günlerde ağrı ve yürümede zorluk çekiyorum, mayıs ayında kontrolüm var dr. iğne tedavisine başlayabiliriz dedi ve ppp testi istedi. dr. Kontrolünde ilaç dozu artırılırsa hafta boyu ağrı çekmemek mümkünmü, iğne nin yan etkisi çokmuş biraz beklemelimiyim. Teşekkür ederim.
Sayın Parlak;Seronegatif Romatoid Artrit tanısıyla haftada 15 mg Methotrexate kullanıyorsunuz. İlacı kullandıktan sonra geçen 2 gün rahat olmanız ve bundan sonra yeniden ağrılarınızın başlamış olması kullandığınız ilacın etki mekanizması ile pek uyumlu bir bulgu değil. MTX ağrı kesici özelliği olmayan ancak hastalık seyrini değiştiren çok etkili bir ilaçdır. Laboratuvar tetkik sonuçlarınızdan 1 saatlik sedimentasyon, CRP değerleriniz, hangi eklemlerde şişlik olduğu, sabah yataktan kalktıktan kaç dakika sonra rahat hareket eder hale geldiğiniz konusundaki bilgilere sahip olmadığımdan dolayı iğne tedavisi olarak isimlendirdiğiniz biyolojik ajanlar ile tedaviye geçilmesi yönünde bir fikir beyan etmem yerinde olmayacaktır. Ancak tedavinizi uygulayan hekim ben olsaydım eklemlerde şişlik varsa ve sedim-CRP değerleriniz yüksek seyrediyorsa biyolojik ajanlar (Remicade, Enbrel, Humira) ile tedaviye geçmek üzere ppd testi istemeden önce 1) Methotrexate dozunu 20 mg/hafta yükseltirdim. 2) Olası yan etkileri en düşük seviyeye indirmek ve daha iyi emilimi sağlamak içi enjeksiyon şeklinde kullanılan Methotrexate preparatlarını tercih ederdim 3) Beraberinde düşük doz steroid tedavisi ile daha kalıcı bir remisyon elde etmeye çalışırdım 4) Eğer bu dozda Methotrexate ile başarı elde edemezsem Methotrexate ile aynı tedavi gurubunda başka bir ilaç ile kombinasyon tedavisine geçerdim. 5) Tüm bu girişimlere rağmen sonuç elde edemez isem biyolojik ajanlar ile (sizin söylediğiniz iğne tedavisi)tedavi seçeneğine dönerdim. Saygılarımla
Merhaba, SAPHO SENDORUMU teşhisi kondu, metotraxate, slazoyprin, deltacortil, rantudil, folbiol kullandım. azalma var fakat ağrılar tam geçmedi, bu enflamsyon benim sternum zarımda miş, ağrılardan tamamiyle kurtulmak için bu bölgeye kortizol njekte ettirmek kalıcı bir çözüm olabilir mi?ÇOK TEŞEKKÜRLER
Sayın Baskan; İlk olarak 1987 yılında tanımlanan SAPHO sendromu (sinovit, akne, püstülozis, hiperostozis, osteitis) eklem-kemik ve cilt bulguları ile karakterize bir hastalıktır. Bu sendrom herhangi bir yaşta görülebilmekle beraber en sık olarak çocukluk çağları ile orta yaş arasında rastlanır ve remisyon ve alevlenmeler ile seyreder. SAPHO sendromu’nun en rahatsızlık veren semptomları kemik ağrıları ve cilt bulgularıdır. Hastalar tipik olarak göğüs ön duvarında ve eklemlerinde ağrı şikayeti ile başvururlar. Genç ve orta yaşlı hastaların % 65-90 göğüs duvarı ağrısı görülürken, % 33 hastada omurga ağrısı, % 13-52 hastada kalça kemiklerinde ağrı ve % 30 hastada ise kol ve bacak kemiklerinde ağrı bildirilmiştir. SAPHO sendromu’nun tedavisinde nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar, kolşisin, steroidler, bifosfonatlar ile hastalık seyrini değiştiren (DMARD) ilaçlardan Methotrexate ve Salazopyrin ile biyolojik ajanlardan infliximab kullanılmaktadır. SAPHO sendromlu hastalardan alınan örneklerde P. Acnes ve Staph. Aureus izole edilmesinden dolayı bu hastalığın tedavisinde antibiyotiklerin kullanılmasının da mantıklı bir seçim olabileceği bildirilmektedir. Buna bağlı olarak literatürde Azithromycin, doxycycline, sulfamethoxazole/trimetoprim and clindamycin kullanımına ait yayınlar bulunmaktadır. Lokal tedavi olarak steroid injeksiyonları denenmektedir. Dermatolojik tedavilerden topikal steroidler, tetrasiklin ve diğer antibiyotik içeren tedaviler yanında psöralen-ultraviolet A (PUVA) tedavisi ve retinoidler kullanılmaktadır. Bütün bu bahsedilen tedavi seçenekleri arasında SAPHO sendromu tedavisinde ilk basamakta kullanılacak nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlardır. Eğer en az 4 hafta süre ile nonsteroid antiinflamatuvar ilaç tedavisi alınmasına rağmen semptomlar devam edecek olursa hastalık seyrini değiştiren ilaçlar ile (DMARD) tedaviye geçilebilir. Bu dönemde kullanılacak ilacın seçimi doktorunuza aittir. Saygılarımla
Eşim 43 yaşında yeni ankilozan teşhisi kondu çok ağrılı dönemde ne yapabiliriz
Sayın Yılmaz; Ankilozan Spondilit (AS) omurga eklemleri ve periferik eklemleri tutan romatizmal hastalıklardan birisidir. Erkeklerde kadınlara göre daha sık rastlanır. Son dönemde yapılan çalışmalara göre AS hastalığı kadınlarda daha hafif seyretmektedir. Bu nedenle erkeklerde genelde 20'li yaşlarda konulan AS teşhisi kadınlarda hem daha geç, hem de daha az konulmaktadır. AS tedavisinde ilk olarak nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar kullanılır. Bu ilaçların ağrı kesici özelliklerinin yanısıra iltihabı (inflamasyonu) azaltıcı etkileri de vardır. Eğer hastalarda esas olarak omurga dışı eklemlerde bir tutulum varsa o zaman Salazopyrin 2-3 gr/gün tedavisi ile başarılı sonuçlar alınmaktadır. Bu gurup ilaçlar ile etki elde edilemeyen hastalarda biyolojik ajanlar (Remicade, Humira, Enbrel) ile yapılan tedavilerden başarılı sonuçlar alınmaktadır. Eşinize yapılan muayene ve laboratuvar tetkiklerinin sonuçlarına göre doktorunuz tarafından bu saydığım tedavi seçeneklerinden birisinin başlanması gereklidir. Ancak önemli nokta bu tedavilerin yanında meydana gelebilecek yan etki ve komplikasyonlar yönünden hastanın yakından takip edilmesidir. Saygılarımla.
Iyi günler, acaba almanyada ki sigortalarla da anlasma imkani olusabilinirmi?
Sayın Gülizar Kiziler; Almanya da dahil olmak üzere Avrupa Birliği ülkelerindeki sigorta şirketlerinin büyük çoğunluğu Türkiyedeki sağlık kuruluşları ile doğrudan anlaşma yapmayıp, Türk Tabipler Birliği tarifesi üzerinden alınan hekim faturalarına karşılık limitleriniz dahilinde size ödeme yapmaktadırlar. saygılarımla
merhaba,ayak serçe parmak yanında çıkıntı kızarıklık ve bazen morluk oluşuyor ve ayakkabılarda rahatsızlık veriyordu.mr sonucumda medial quneiform medüller kemik yapısında silik sınırlı T1 ağırlıklı incelemelerde hipointens,fat-sat T2 ağırlıklı incelemele
Sayın Elif hanım, anlattığınız tabloya ve MRI raporunu tam olarak yazmamış olmakla beraber, raporun bildirdiğiniz kadarı ile ayak 5. parmağınızda callus denilen lezyon vardır. Bunun tedavisinde geniş burunlu ayakkabılar giymek ve iyileşme sürecinde o eklem üzerine binen yükü azaltmak için uzun süreli ayakta kalmayı ve yürümeyi gerektiren aktivitelerden kaçınmak yeterli olacaktır. Saygılarımla
2 senedir romatait artrit hastasıyım, yani teşhis 2 sene önce konuldu.bir dönem kortizon artı trexan ve folik asit kullandım, yaklaşık altı aydır sadece folik asit ve treksan kullanıyorum... ama ağrılarımda bir azalma yok aksi gibi son 1 aydır aşırı halsi
Sayın Kırmızıgül, Romatoid Artrit tedavisinde erken dönemde başlanan Methotrexate (Trexan) tedavisinde 7.5-10 mg/hafta dozlarda başlanan ilaç tedavisi cevap elde edilene kadar veya yan etkiler ortaya çıkana kadar 25-30 mg/hafta dozlara kadar yükseltilir. Bu arada hastanın şikayetlerinin en kısa sürede rahatlatılabilmesi için beraberinde değişik dozlarda kortizon tedavisi de başlanabilir. Sizin durumunuzda doktorunuz tarafından kortizon tedavisinin sonlandırılmış olması kendisinin hastalığınızın aktif dönemde olmadığını düşündüğünü göstermektedir. RA hastalarında hastalığın aktif dönemde olduğunun göstergeleri olarak kabaca şunlara bakılabilir: Sabah yataktan kalkıldığında olan sabah tutukluğunun süresinin 30 dak. daha fazla olması, şiş, hassas ve ağrılı eklemlerin olması, laboratuvar tetkiklerinden de sedimentasyon hızı, CRP ve RF değerlerinin normal seviyelerinin üzerinde olması. Eğer bu göstergeler aktif hastalık lehine ise o zaman ilaç dozunun 25-30 mg/hafta dozlara kadar yükseltilmesi, eğer çeşitli yan etkiler nedeniyle ağızdan ilacı kullanamıyorsanız MTX'in enjeksiyon tarzında preparatlarına geçilmesi ve beraberinde kortizon tedavisine yeniden başlanması gerekir. Eğer bu yöntemler ile cevap alınamaz ise o zaman MTX bir diğer 2. basamak ilaç ile beraber kombine tedavi olarak verilmelidir. Hastalığınız ile ilgili ayrıntılı bilgi sahibi olmadığımdan dolayı bundan daha fazla yardımcı olamıyorum. Saygılarımla
sürekli devam eden özelikle yağışlı havalarda artan diz ve bacak ağrılarım vardır.sürekli sızlamaktadır aso,rf ve crp tahlillerime baktırdım.rf faktörü 0 ile 20 arası olması gerekirken bende 620 çıktı şimdi ben romatizma hastasımıyım ne yapmam gerekir???
Sayın Hilal hanım, RF kısaltması ile gösterilen Romatoid Faktör, Romatoid Artrit hastalarının yanısıra toplumda normal sağlıklı bireylerde de % 5 oranında pozitif bulunabilmektedir. Bu oran 65 yaş üzerinde % 10 seviyelerine kadar ulaşabilir. Bir hastada Romatoid Artrit bulunduğunu söyleyebilmek için tek başına RF bulunması yeterli değildir. Sizin de yazdığınız RF, CRP, Sedimentasyon hızında artışa ilave olarak klinik muayene bulgularından eklem şişliğinin bulunması ve bu şişliğin belirli bir süre devam etmesi gereklidir. Sizin özellikle yağışlı havalarda şiddetlenen diz ve bacak ağrılarınız muhtemelen başlangıç dönemdeki dejeneratif osteoartrit'e (halk arasında kireçlenme diye bilinen hastalığa)bağlıdır. RF (+) bulunması önemli bir bulgu olmakla beraber bu tetkik sonucunun da doğrulanması gereklidir. Bu nedenle güvenilir bir laboratuvarda bu tetkikin tekrarlanmasını öneririm. Eğer yine yüksek gelecek olursa belirli aralıklar ile bu tetkikin tekrarlanması ve eğer dahada yükselme eğiliminde ise bir romatolog tarafından yapılacak muayene ve takibin uygun olacağını düşünmekteyim. Saygılarımla
HR İKİ DİZ VE KALÇALARIMDA SIKINTILARIM VAR DİZ KAPAKLARIM DA ÇOK SIK SES GELİYOR ( AÇ KAPA YAPARKEN ) MERDİVEN İNERKEN ÇÖMELİP KALKARKEN SIKINTI VERİYOR SOL DİZ EMARIMDA KEMİK APILARD HAFİF DEJ - OST OLDUĞU-FEM LAT KON POST MM BOY OSTKODTİS DİSSEKANS-GRA
Sayın Karslı, diz eklemlerinden hareket esnasında ses gelmesi normal kişilerde de sıklıkla rastlanabilen bir olaydır ve eğer ağrıya neden olmaz ise herhangi bir müdahaleye gerek yoktur. Ancak merdiven inme veya çıkma esnasında ağrı hissedilmesi ve güçlük çekilmesi dizlerde halk arasında kireçlenme de denilen diz eklemi dejeneratif osteoartrit'inin (gonartroz) bir bulgusudur. Gonartroz'da diz eklemi yüzeyini kaplayan kıkırdak tabakasında aşınma vardır. Bu aşınmanın daha ileri safhalarında buradan bir kıkırdak parçası altta yapışık olduğu kemik bölümünden ayrılabilir. Bu parçaya osteokondritis dissekans denilir ve eğer ayrılma tam olarak gerçekleşecek olursa bu parça eklem boşluğuna geçer ve eklem faresi adını alır. Eklem faresi eğer eklem hareketlerinde kilitlenmeye neden olursa cerrahi olarak çıkartılması gerekir ancak eğer sadece osteokondritis dissekans seviyesinde kalırsa cerrahi müdahaleye gerek kalmayabilir. Bu tür hastalarda ağrı kesici-iltihap giderici ilaçlara (nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar)ilave olarak uygulanacak Fizik tedavi ve sonrasında verilecek eklem çevresini kuvvetlendirici egzersizler ile hastalık seyrinin durdurulabilmesi mümkündür. Saygılarımla
ellerimde şişme ve uyuşma oluyor ayrıca kalp ağrısı için kardiyoloğa gittim ve kalp kapakçığında esneme olduğunu soyledi ellerimle bunun bir alakası olurmu nasıl bir tedavi görmem lazım
Sayın gölyeri, kalp kapakcığında esneme olması ellerde şişliğe ve uyuşukluğa neden olmaz. El eklemlerinde şişlik romatizmal hastalıkların ilk ve en sık rastlanan bulgularından birisidir. Burada yapılması gereken bu şişlik ve muhtemelen buna bağlı olarak ortaya çıkan uyuşukluk belirtilerinin iltihaplı (inflamatuvar) veya iltihapsız (noninflamatuvar) bir nedene bağlı olması arasındaki ayırımın yapılmasıdır. Bunun için ilgili uzman hekim arkadaşın muayenesi yanında bazı kan testlerinin (örneğin en basit olarak tam kan, sedim, CRP, RF gibi) yapılarak bundan sonra konulan teşhise uygun tedavinin başlanması gerekir. Noninflamatuvar hastalıklarda nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar yeterli olabilirken, inflamatuvar romatizmal hastalıklarda 2. basamak ilaçlar da denilen hastalık seyrini modifiye edici ilaçların bir an evvel başlanması eklem harabiyetinin önlenebilmesi bakımından çok önemlidir. Saygılarımla
yaklaşık 7 ay önce dızımın yan tarafına düştüm ağrı tekrarlayınca 1 ay önce dr gıttım mr çektıler sağ diz mr sonucum (poplıteal fossada T2A hiperintens; T1Ahipointens; en geniş yerınde yaklaşık 3cm uzunluğunda: Baker kisti izlenmiştir. Medial menisküs k
Sayın Karaf,diz travması sonrasında gelişen ağrı ve daha sonra MRI ile tesbit edilen Baker kisti diz arka bölümdeki bursa denilen keseciklerin sıvı toplamasına bağlı olarak ortaya çıkmıştır. Baker kisti eğer ağrı dışında semptom vermez ise herhangi bir müdahale gerektirmez ancak çevredeki dokulara baskı yaparak veya çok fazla büyüyerek diz eklem hareketlerine engel olursa cerrahi olarak çıkartılması gerekir. Saygılarımla
cevabınız için teşekkürler eşim 10mg haftada kullanıyor zaten yaklaşık 5 aydır enjeksiyon kullanıyor ama yine şikayetleri aynı ağrı hafiflemedi şiddetli ve mide bulantısı kusma yan etkileri ilacı bıraktığı zaman da vücüdün da özellikle saç derisin de yara
Sayın Besime Hanım, Hastanız 10 mg/hafta enjeksiyon şeklinde MTX kullanmasına rağmen bulantısı devam ediyorsa o zaman meydana gelen bu yan etki nedeniyle ilacın kesilerek başka bir 2. basamak ilaç tedavisine geçilmesi gerekir. Bu tedaviler arasında Türkiyede piyasada bulunan ilaçlar olarak hidroksiklorakin ve Salazopyrin sayılabilir. Bu ilaçlardan hangisi ile tedaviye devam edileceği veya bu ilaçlar ile de etki elde edilemez ise bir sonraki basamakta biyolojik ajan tedavilerine geçme konusundaki karar eşinizi takip eden doktor tarafından verilecektir. Saygılarımla
eşime iltihaplı eklem romatizması teşhisi kondu metetraks kullanıyor apranaks kullanıyor ama ağrılar hiç geçmedi ilaçları mide kabul etmiyor artık mide şikayetleri de başladı bize yardımcı olursanız seviniriz
Sayın Besime Hanım, halk arasında iltihaplı romatizma denilen hastalığın romatolojideki adı Romatoid Artrit'dir. Romatoid Artrit tedavisinde ilk olarak Apranax türü nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlara ilave olarak hastalık seyrini değiştiren ilaçlar gurubundan Methotrexate başlanır. Bu ilaca 7.5 mg/hafta gibi dozlarda başlanarak cevap elde edilene kadar ilacı dozu 30 mg/haftaya kadar yükseltilebilir. Mide bulantısı bu ilacın sık rastlanan yan etkilerinden birisidir ve bu yan etki için Methotrexate'ın haftalık olarak enjeksiyon şeklinde kullanılan preparatlarına geçilebilir. İlacın etkisi yaklaşık 2-4 hafta içerisinde başlar ve cevap elde edilene kadar veya 30 mg/hafta doza ulaşana kadar ilaç dozu yükseltilmeye devam edilir. Hastanızın hangi dozda ilaç kullandığını bildirmediğinizden dolayı bundan daha fazla yardımda bulunamıyorum. Saygılarımla.
Sağ dizimin altında meme şeklinde yağ bezesi gibi bişey var.bacağımı uyuşturuyor ne yapmalıyım
Sayın Şenel, diz arkasında yağ bezesi gibi diye tarif ederek anlattığınız şişlik muhtemelen osteoartrit'li (dizde kireçlenme) hastalarda diz arkasında görülen Baker kisti diye adlandırılan keseciktir. Eğer hastaya rahatsızlık vermez ise müdahale edilmesine gerek yoktur ancak çok büyüyecek olursa ultrasonografi ile sınırları ve içeriği belirlendikten sonra cerrahi olarak çıkartılabilir. Sizde bu Baker kisti nedeniyle bacakta uyuşukluk meydana geldiyse bacak arkasından geçen sinir liflerine bir bası olduğunu düşündürmektedir ve eğer bu basının varlığı ENMG testi ile gösterilebilirse bu kistin cerrahi olarak çıkartılması gerekir. Özetle bu konu ile ilgili tanıyı kesinleştirmek üzere doktorunuzla temasa geçmeniz uygun olacaktır. Saygılarımla
SAYGILAR,ANNEMİN TOPUKLARINDAN SIRTINA KADAR UZANAN BACAK AĞRILARI VARKARINCALANMA VE UYUŞMA EŞLİK EDİYOR. AYAKTA DURAMIYACAK KADAR ZOR YÜRÜYOR DİK DURAMIYOR. OTURRKEN YA DA YATARKEN HİSSİYATSIZLIK DIŞINDA ONU ZORLAMIYOR.LÜTFEN BİR YOL GÖSTERİN.
Sayın Demircioğlu, annenize ait bu tablo, kronik bir hastalıktan (örneğin şeker hastalığı)bahsetmediğinizden dolayı muhtemelen omurganın aşırı derecede kireçlenmesine (Osteoartrit-Lomber spondiloz) bağlı olarak meydana gelen omurilik kanalı daralmasına (spinal stenoz)bağlıdır. Kesin tanı koyabilmek için ayrıntılı bir muayeneden sonra dorsal ve lomber MRI çektirilmesi gerekir. Saygılarımla
Romatizmal Hastalıklar Teşhis ve Tedavi Merkezi
Adres:Ziya Gökalp Caddesi 20/1 Kızılay - Ankara - Telefon: (312) 431 55 55 - Faks: (312) 432 07 77 - info@romatizmatedavimerkezi.com
İşbu sitenin tüm hakları saklıdır. Site içerisindeki resimler, yazılar kaynak gösterilse dahi, izin alınmadan başka sitelere, ticari yayınlara aktarılamaz, kopyalanamaz, internet ortamında ya da başka biçimde alenileştirilemez, basılıp çoğaltılamaz. © 2010
Web Tasarım